FI114186B - Valvontakamera - Google Patents

Valvontakamera Download PDF

Info

Publication number
FI114186B
FI114186B FI943832A FI943832A FI114186B FI 114186 B FI114186 B FI 114186B FI 943832 A FI943832 A FI 943832A FI 943832 A FI943832 A FI 943832A FI 114186 B FI114186 B FI 114186B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
lens system
zoom lens
wide
camera
den
Prior art date
Application number
FI943832A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI943832A0 (fi
FI943832A (fi
Inventor
Hiro Amano
Original Assignee
Amano & Associates Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Amano & Associates Inc filed Critical Amano & Associates Inc
Priority to FI943832A priority Critical patent/FI114186B/fi
Publication of FI943832A0 publication Critical patent/FI943832A0/fi
Publication of FI943832A publication Critical patent/FI943832A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI114186B publication Critical patent/FI114186B/fi

Links

Landscapes

  • Lenses (AREA)
  • Studio Devices (AREA)

Description

11418.’
Valvontakamera - Övervakningskamera
Esillä oleva keksintö liittyy valvontakameraan olosuhteiden havainnoimiseksi seinässä olevan aukon kautta, valvontakameran käsittäessä laajakulmaisen linssijär-jestelmän optisen kuvan tuottamiseksi, zoom-linssijärjestelmän laajakulmaisella 5 linssijärjestelmällä tuotetun optisen kuvan koon muuttamiseksi ja kuvaamislaitteen zoom-linssijärjestelmällä tuotetun optisen kuvan talteen ottamiseksi, jossa zoom-linssijärjestelmä on järjestetty havainnoimaan osuutta laajakulmaisen linssijärjes-telmän tuottamasta kuvasta
Tunnetaan masuunin nielun valvontakamera, jolla valvotaan monia erilaisia tiloja, 10 mukaan lukien raaka-aineen raekokoa ja jakautumaa, kaasun kuplimista, jne, masuunin nielussa, jossa rautamalmista tuotetaan raakarautaa.
Yleensä rautamalmista raakarautaa tuottavan masuunin alaosassa on alaspäin kape-neva rasti ja sylinterin muotoinen kuilu, joka ulottuu ylöspäin rastista, ylöspäin kapenevaksi nieluksi, jossa on keskeinen, ylöspäin avautuva sisäänmeno. Nielu on 15 kytketty kaasujen talteenottoon, joka sijaitsee nielun päällä. Kun nielusta ladattu rautamalmi ja koksi laskeutuu kuiluun, ne pelkistyvät ja sulavat pelkistyskaasun avulla, jota syntyy rastissa korkeassa lämpötilassa, ja erottuvat kuonaksi ja raaka-raudaksi.
Rautamalmia ja koksia ladataan kuiluun ennalta suunnitellun pinon rakenteen mu- : ’ · : 20 kaan, niin että ennalta määrätyn raekoon omaavat sijoitetaan paikalleen kuiluun 1 · | * ·': muodostamaan kartion muotoisen syvennyksen, jonka alimpana oleva keskipiste on . v. nielussa. Raakaraudan tuottamista varten sopiva pinon rakenne valitaan käytetystä : v. masuunista riippuen.
..!:' Ennalta määrätyn pinon rakenteen muodostamiseksi rautamalmi ja koksi ladataan v : 25 kuiluun ennalta määrätyssä latausjärjestyksessä latauslaitteen avulla, kuten nielun yläpuolelle sijoitetun kääntyvän kourun, kuilun tai vastaavan avulla, jota voidaan • ’ · siirtää pystysuunnassa. Pinon rakenteen säilyttäminen suunniteltuna on kuitenkin . ’ * ; vaikeata, koska ladattu rautamalmi ja koksi vyöryy kohti kartiomaisen syvennyksen keskipistettä ja pelkistyskaasu virtaa ylöspäin rautamalmin ja koksin ympärillä.
' ’: 30 Masuunin nielun valvontakamera asennetaan valvomaan rautamalmin ja koksin .'’ . raekokoa ja jakautumaa masuunin nielussa, sekä pelkistyskaasun kuplimista. Jos ! rautamalmin ja koksin ei-toivottu raekoon ja jakautuman muutos tapahtuu nielussa, * ’ tai jos syntyy pelkistyskaasun kuplimista, niin masuunin nielun valvontakameralla voidaan tarkasti ilmaista sellainen ei-toivottu muutos- tai kuplimiskohta. Rautamal- 2 11418 mia ja koksia voidaan tällöin ladata ilmaistuun kohtaan latauslaitteen avulla, jolloin pinon rakenne voidaan helposti säilyttää.
Oheisten piirustusten kuva 4 esittää tavanomaisen masuunin nielun valvontakameran 31, jolla pinon rakenteen 5 olosuhteita nielussa 2 valvotaan nielua 2 ympäröi-5 vässä seinässä 3 olevan aukon 4 kautta. Masuunin nielun valvontakamera 31 käsittää linssijärjestelmän ja kuvauslaitteen 33, jotka on sijoitettu aukon 4 taakse.
Kuvassa 4 esitetty masuunin nielun valvontakamera 31 on sijoitettava huomattavan suurelle etäisyydelle aukon 4 taakse, jotta saataisiin laaja kuvakenttä. Tähän saakka masuunin nielun valvontakameran kuvakentällä 31 on kuitenkin ollut mahdotonta 10 kuvata riittävää alaa pinon rakenteesta 5. Jos aukon 4 kokoa kasvatetaan linssijärjestelmän 32 optisen reitin laajentamiseksi, niin aukon 4 taakse asennetun suojaa-van lasilevyn pinta pyrkii tahraantumaan rautamalmi- ja koksihiukkasista, joita nielussa 2 oleva pelkistyskaasu vie ylöspäin, jolloin ne estävät masuunin nielun valvontakameraa 31 valvomasta nielun 2 sisätilaa selkeästi joka hetki.
15 Edellä mainitun ongelman ratkaisemiseksi on ehdotettu masuunin nielun valvonta-kameraa 41, joka on esitetty oheisten piirustusten kuvassa 5, kuten japanilaisessa patenttikuulutusjulkaisussa nro 5 - 88094 on esitetty. Masuunin nielun valvontakamera 41 valvoo nielussa 2 olevan pinon rakennetta 5 aukon 4 kautta, joka muodostuu nielua 2 ympäröivässä seinässä 3 olevasta pienestä reiästä. Masuunin nielun val-20 vontakamera 41 käsittää laajakulmaisen linssijärjestelmän 42, jolla on lyhyt poltto-_ · > . väli, ja kuvauslaitteesta 43, jotka on sijoitettu aukon 4 taakse. Aukko on sijoitettu ,! , ‘ laajakulmaisen linssijärjestelmän 42 edessä optisella akselilla olevaan polttopistee- f seen.
• · · • ·
Masuunin nielun valvontakamera 41 voi kuvata näkökentässään olevan lähes koko •; · 25 pinon rakenteen 5 alan laajakulmaisen linssijärjestelmän 42 ansiosta. Koska laaja- . ’:'. kulumisella linssijärjestelmällä 42 on lyhyt polttoväli, ja koska se voidaan sijoittaa lähelle aukkoa 4 sen taakse, masuunin nielun valvontakameran kokoa voidaan pienentää.
: Aukko sijoitetaan edessä olevaan polttopisteeseen, jossa laajakulmaisen linssijärjes- .:. 30 telmän 42 yhdistelmälinssien kautta kulkeva valo konvergoi. Vaikka aukko 4 muo dostuu pienestä reiästä, niin tämän vuoksi sillä voidaan säilyttää laajakulmaiselle '! ’ linssijärjestelmälle 42 riittävä optinen reitti. Pieni reikä estää tehokkaasti nielussa 2 •,' ·: olevia hiukkasia löytämän tiensä masuunin nielun valvontakameraan 41, jolloin on ,' i epätodennäköisempää, että sellaiset hiukkaset tahraavat laajakulmaista linssijärjes- 3 11416' telmää 42. Tämän vuoksi masuunin nielun valvontakamera 41 voi valvoa nielun sisätilaa selkeästi joka hetki, ja sitä voidaan helposti hoitaa ja huoltaa.
Masuunin nielun valvontakameran 41 kuva-alaa valaistaan valaisuyksiköllä 44, joka on sijoitettu ympäröivän seinän 3 yläpuolelle.
5 Jotta voitaisiin analysoida rautamalmin ja koksin latausjärjestystä niin, että pidetään pinon rakenne 5 optimaalisena tai niin että tehdään pinon rakenne 5 edullisemmaksi, pinon rakennetta 5 on valvottava laajalta alalta ja myös tunnistettava rautamalmin ja koksin raekoon ja jakautuman sekä pelkistyskaasun kuplimisen muodostavia yksityiskohtia. Sellaisten tarpeiden täyttämiseksi voidaan laajakulmaisen linssijär-10 jestelmän 42 taakse samalle optiselle akselille sijoittaa zoom-linssijärjestelmä 45, joka kuvassa 5 on esitetty katkoviivoin, niin että se liikkuu laajakulmaisen linssijär-jestelmän mukana, niin että laajakulmaisella linssijärjestelmällä 42 tuotettua kuvaa voidaan tarkastella suuremmassa mittakaavassa zoom-linssijärjestelmän 45 avulla.
Koska kuitenkin pieni reikä 4, laajakulmainen linssijärjestelmä 42, ja zoom-linssi-15 järjestelmä 45 sijaitsevat samalla optisella akselilla, zoom-linssijärjestelmä 45 voi suurentaa tai pienentää vain optisen akselin ympärillä olevan kuvan kokoa, mutta ei kuvan kokoa jonkin halutun kohdan ympärillä kuvasta, joka on tuotettu laajakulmaisella linssijärjestelmällä 42. Toisin sanoen, zoom-linssijärjestelmä 45 ei pysty suurentamaan laajakulmaisella linssijärjestelmällä 42 tuotetun kuvan kehällä olevaa 20 kuva-alaa.
. : Vastaavasti masuunin nielun valvontakamera 41 ja zoom-linssijärjestelmä 45 voivat » J l i ’. · valvoa vain pinon rakenteen 5 keskeistä aluetta, mutta eivät rautamalmin ja koksin ·’, v raekokoa ja jakautumaa eikä pelkistyskaasun kuplimista pinon rakenteen 5 keskei- : ’ · *: sen alueen ulkopuolella.
‘;;; 25 Tämän vuoksi esillä olevan keksinnön tavoitteena on valvontakameran aikaansaa- ' ’ minen, jolla voidaan kuvata laajaa aluetta sen optisessa kuvakentässä, ja suurentaa ja keskittää kuvaa minkä tahansa halutun kohdan ympärillä koko optisessa kuva-...: kentässä.
Esillä olevan keksinnön eräänä toisena tavoitteena on aikaansaada valvontakamera, ’;;; 30 jolla yksinkertaisesti voidaan säilyttää pinon rakenne ja jolla masuunin nieluun • * ‘ ladatun rautamalmin ja koksin latausjärjestystä voidaan helposti analysoida raaka- :' ·,; raudan tuottamiseksi rautamalmista.
4 11418
Edellä olevien tavoitteiden saavuttamiseksi on keksinnön mukaisella valvontakameralla tunnusomaista se, mitä on määritelty patenttivaatimukset 1 tunnusmerkkiosas-sa.
Tavallisesti seinän sivun laajakulmaisella linssijärjestelmällä tuotettua optista kuvaa 5 tarkastellaan kuvaamislaitteen läpi. Jos optisessa kuvassa on jokin määrätty alue, jota on tarkasteltava yksityiskohtaisemmin, niin zoom-linssijärjestelmää ja kuvaa-mislaitetta siirretään siirtovälineellä, ja zoom-linssijärjestelmällä tuotetaan suurennettu optinen kuva tästä alueesta sen yksityiskohtaista tarkastelua varten.
Siirtojärjestelmä siirtää zoom-linssijärjestelmää ja kuvaamislaitetta zoom-linssijär-10 jestelmän optisen akselin kohdistamiseksi mihin tahansa suuntaan laajakulmaisen linssijärjestelmän optisen akselin ympärillä, niin että tarkkailija helpommin voi havainnoida tarkasteltavaa aluetta. Siirtoväline voi siirtää zoom-linssijärjestelmää ja kuvaamislaitetta pystysuuntaan ja vaakasuuntaan laajakulmaisen linssijärjestelmän optisen akselin suunnassa, tai se voi kallistaa zoom-linssijärjestelmää ja kuvaamis-15 laitetta mihin tahansa suuntaan, niin että zoom-linssijärjestelmän optinen akseli osoittaa mihin tahansa suuntaan laajakulmaisen linssijärjestelmän optisen akselin ympärillä.
Aukko sijoitetaan laajakulmaisen linssijärjestelmän edellä olevan polttopisteen etupuolelle alueelle, jonka pituus vastaa aukon minimileveyttä, jolla saadaan selkeä 20 kuva. Jos aukon ja laajakulmaisen linssijärjestelmän välinen etäisyys on lyhyempi _. , kuin laajakulmaisen linssijärjestelmän etupuolen polttoväli, niin kuvakenttä kape- • · * nee. Jos aukon ja laajakulmaisen linssijärjestelmän välinen etäisyys on suurempi I I · : kuin laajakulmaisen linssijärjestelmän etupuolen polttovälin ja aukon minimilevey- • « · ’ · ’ · ‘ den summa, niin aikaansaatu kuva on samea. Jos laajakulmaisen linssijärjestelmän : ’. ’ 25 optisella akselilla on suojaava lasilevy (jota selitetään alempana), niin laajakulmai- sen linssijärjestelmän etupuolen polttoväliä korjataan summaamalla siihen suojaa-: i : van lasilevyn paksuuden ja sen taitekertoimen tulo.
Kun aukko on sijoitettu edellä kuvatulla tavalla, laajakulmaiseen linssijärjestelmään ';;; johdettava saapuva valo konvergoi aukossa tai aukon edessä olevassa kohdassa.
' ·; · ‘ 30 Tämän vuoksi aukko voi olla pieni reikä, joka on riittävän suuri muodostamaan _ ;: · optisen reitin saapuvalle valolle johdettavaksi laajakulmaiseen linssijärjestelmään, :1 “: eikä sen tarvitse olla turhan suuri. Pienen reiän muodossa oleva aukko vähentää , ’ . tehokkaasti valvontakameraan tulevien hiukkasten määrää, ja se on erittäin edulli- ; '; nen, kun valvontakameraa käytetään sellaisen alueen valvomiseen, jossa syntyy * ': 35 paljon hiukkasia, kuten masuunin nielussa.
5 114 ,.
Koska pieni reikä toimii laajakulmaisen linssijärjestelmän apertuurina, niin mikä tahansa laajakulmaisella linssijärjestelmällä tuotettu kuva on terävä. Jotta pieni reikä voisi toimia apertuurina, aukko, kuten pieni reikä, sijoitetaan niin että kun laajakulmaisessa linssijärjestelmässä on pieniä vääristymiä, niin etäisyys laajakulmaises-5 ta linssijärjestelmästä on hieman suurempi kuin sen etupuolen polttoväli, ja kun laajakulmaisessa linssijärjestelmässä on suuria vääristymiä, niin etäisyys laajakulmaisesta linssijärjestelmästä on hieman pienempi kuin sen etupuolen polttovälin ja aukon minimileveyden eli pienen reiän halkaisijan summa.
Zoom-linssijärjestelmä tulisi edullisella tavalla yhdistää lähikuvalinssiin, jolla on 10 lyhyt polttoväli. Jos laajakulmaisen linssijärjestelmän taaempaan polttopisteeseen halutaan zoom-linssijärjestelmällä muodostaa terävästi tarkennettu kuva, niin zoom-linssijärjestelmän lähin kuvausetäisyys olisi järjestettävä zoom-linssijärjestel-män eteen, joka johtaisi epätarkoituksenmukaisen pitkään laiterakenteeseen. Zoom-linssijärjestelmän eteen järjestetty lähikuvalinssi taittaa valonsäteen samansuuntai-15 siksi valonsäteiksi, jotka sitten johdetaan zoom-linssijärjestelmään. Vastaavasti voidaan lyhentää pienintä kuvausetäisyyttä zoom-linssijärjestelmästä, joka siten pienentää valvontakameran kokoa.
Valvontakamera sisältää lisäksi valaisuvälineet seinän sivun valaisemista varten.
Valvontakamera sisältää lisäksi sylinterin muotoisen jatkeen, jonka toinen pää ym-20 päröi aukkoa, ja ulkovaipan, jolloin laajakulmainen linssijärjestelmä, zoom-linssijärjestelmä ja kuvaamislaite on sovitettu ulkovaippaan, jolloin ulkovaippa on kiinni-: ’,: tetty sylinterin muotoisen jatkeen vastakkaiseen päähän lähelle laajakulmaista : V: linssijärjestelmää. Koska laajakulmainen linssijärjestelmä, zoom-linssijärjestelmä ja :' · ’: kuvaamislaite on yhdessä sijoitettu ulkovaippaan, niitä voidaan helposti huoltaa.
- j · 25 Edullisella tavalla suojaava lasilevy asennetaan ulkovaipan toiseen päähän lähelle , ·; sylinterin muotoista jatketta, tai sylinterin muotoisen jatkeen päähän lähelle ulko- vaippaa, niin että eristetään laajakulmainen linssijärjestelmä, zoom-linssijärjestelmä . ja kuvaamislaite ulkovaipan ulkopuolisesta tilasta, jotta estettäisiin niiden tahraan- ‘; tuminen hiukkasista.
, v, 30 Laajakulmaisen linssijärjestelmän kuvakulma on välillä 60° - 80°, ja zoom- linssijärjestelmän zoomaussuhde on alueella 4-15.
Valvontakamera soveltuu käytettäväksi raakarautaa rautamalmista tuottavassa masuunissa masuunin nielun valvontaan nielua ympäröivässä seinässä olevan aukon kautta. Kun masuunin nielua tarkastellaan valvontakameran avulla, voidaan laaja-35 kulmaisella linssijärjestelmällä saada optinen kuva koko nielusta. Jos tarkasteltu 6 optinen kuva sisältää ladattujen aineiden vääränlaisen pinorakenteen tai pelkistys-kaasun kuplimisen, niin zoom-linssijärjestelmää ja kuvaamislaitetta siirretään siirtovälineillä niin, että zoom-linssin optinen akseli kohdistuu alueelle, josta halutaan tarkemmat yksityiskohdat. Koska zoom-linssijärjestelmä tuottaa suurennetun opti-5 sen kuva alueelta, josta halutaan tarkemmat yksityiskohdat, tarkkailija voi tarkastella aluetta yksityiskohtaisemmin havainnoidakseen pinon rakennetta, joka edustaa rautamalmin ja koksin raekokoa ja jakautumaa nielussa sekä pelkistyskaasun kuplimista.
Siinä tapauksessa että valvontakameraa käytetään masuunin nielun valvontaan, valio vontakameralla tulisi edullisesti olla inertin kaasun syöttöväline, jossa syötetään inerttiä kaasua sylinterin muotoiseen jatkeeseen ja poistetaan ainakin osa inertistä kaasusta aukon kautta nieluun. Masuunin nielu on täynnä rautamalmin ja koksin hiukkasia, joita kaasun virtaukset kuljettavat. Jos sellaiset hiukkaset pääsisivät aukon kautta valvontakameraan, ne kerrostuisivat suojaavalle lasilevylle, jolloin ne 15 häiritsevät nielun valvomista.
Hiukkasten pääsyä nielusta valvontakameraan vähennetään, kun aukko on edellä selitetyn pienen reiän muodossa. Hyvin pienet hiukkaset pyrkivät kuitenkin virtaamaan aukosta valvontakameraan, jossa ne tahrivat suojaavaa lasilevyä. Inertti kaasu, joka virtaa aukosta nieluun, pystyy estämään sellaisten hyvin pienten hiukkasten 20 pääsyn valvontakameraan.
Sylinterin muotoisessa jatkeessa on väliseinä, joka jakaa sen sisätilan ensimmäi-: ', seen, aukon ja väliseinän väliseen tilaan, ja toiseen, väliseinän ja ulkovaipan väli- ; V: seen tilaan, jolloin väliseinä muodostaa optisen reitin laajakulmaista linssijärjestel- mää ja zoom-linssijärjestelmää varten. Tällöin inertin kaasun syöttövälineet käsittä-,25 vät välineet inertin kaasun syöttämiseksi suuremmalla paineella ensimmäiseen ti-:', laan ja sitten inertin kaasun johtamisen aukon läpi nieluun, sekä inertin kaasun johtamisen pienemmällä paineella toisen tilan läpi. Suuremmalla paineella syötetty inertti kaasu estää tehokkaasti hyvin hienojen hiukkasten pääsyn valvontakameraan, ’ ; ja estää näin välitilassa olevaa optista reittiä tahriintumasta. Toinen tila, joka on ‘ ’ 30 täytetty alemmassa paineessa olevalla inertillä kaasulla, toimii termisenä puskuri- ’''; vyöhykkeenä estäen siten hiukkasten lämpöä vahingoittamasta suojaavaa lasilevyä > ja välitilassa olevaa optista reittiä. Termisessä puskurivyöhykkeessä oleva pienem män paineen inertti kaasu estää myös tehokkaasti hiukkasia pääsemästä ulkovaip-paan, vaikka suojaava lasilevy olisi rikki.
35 Valvontakamera sisältää lisäksi suljinvälineen, jolla aukko valinnan mukaan avataan ja suljetaan. Kun väliseinä on rikki, suljinväline suljetaan, niin että estetään 7 1 1 4 i · kameran vahingoittuminen hiukkasista, jotka muutoin pääsisivät kameraan. Suljin-välineessä on laajakulmaista linssijärjestelmää ja zoom-linssijärjestelmää varten optinen reitti, joka estää hiukkasia pääsemästä valvontakameraan, haittaamatta kuitenkaan nielun visuaalista valvontaa.
5 Esillä olevan keksinnön edellä mainitut tavoitteet, ominaisuudet ja edut käyvät ilmeisiksi alla olevan selityksen avulla, kun sitä tarkastellaan oheisten piirustusten yhteydessä, joissa havainnollistetaan esillä olevan keksinnön edullisena pidettyä suoritusmuotoa esimerkin valossa.
Piirustuksissa: 10 kuva 1 esittää esillä olevan keksinnön mukaisen masuunin nielun valvontakameran poikkileikkauksen, osittain lohkokaaviona, kuva 2 on kuvassa 1 esitetyn masuunin nielun valvontakameran suurennettu poikkileikkaus; kuva 3 on suurennettu poikkileikkaus, joka esittää aukon ja kuvassa 1 esitetyn ma-15 suunin nielun valvontakameran laajakulmaisen linssijärjestelmän välisen sijoituksen; kuva 4 on tavanomaisen masuunin nielun valvontakameran poikkileikkaus; ja kuva 5 on toisen tavanomaisen masuunin nielun valvontakameran poikkileikkaus.
Esillä olevan keksinnön mukaisella masuunin nielun valvontakameralla valvotaan 20 masuunin nielun 2 pinon rakennetta 5 nielua 2 ympäröivässä seinässä olevan aukon * · *: 4 kautta, kuten kuvassa 1 on esitetty. Masuunin nielun valvontakamera 1 sisältää i .* sylinterin muotoisen jatkeen 6, joka on asennettu ympäröivän seinän 3 ulkopinnalle, :: jolloin sylinterin muotoisen jatkeen 6 toinen pää ympäröi aukkoa 4. Masuunin nie- • ,·' lun valvontakamerassa 1 on myös ulkovaippa 7, johon asennetun laajakulmaisen <: · 25 linssijärjestelmän 8 toinen pää on sovitettu sylinterin muotoisen jatkeen 6 toiseen :' \': päähän. Tämän vuoksi laajakulmainen linssijärjestelmä 8 on kiinnitetty ympäröivää seinää 3 vasten.
•..: Ulkovaipassa 7 on linssiputki 9. Kuten kuvassa 2 on esitetty, linssiputkessa on :: ; zoom-linssijärjestelmä 10, zoom-linssijärjestelmän 10 takana kuvaamislaite 11, ja . . ·. 30 zoom-linssijärjestelmän 10 edessä lähikuvalinssi 29.
' ·; ·' Tavallisesti zoom-linssijärjestelmä 10 pidetään samalla optisella akselilla kuin laa- : i '.· jakulmainen linssijärjestelmä 8, niin että kuvaamislaitteella 11 voidaan saada laaja- • ·: kulmaisen linssijärjestelmän 8 zoom-linssijärjestelmän kautta tuottama optinen ku va, tyypillisesti nielussa 2 olevasta pinon rakenteesta 5. Linssiputkea 9 voidaan 35 siirtää eri kulmiin suuntausyksiköllä 12, niin että zoom-linssijärjestelmä 10 suunna- 11418 taan yhdessä kuvaamislaitteen 11 kanssa laajakulmaisella linssijärjestelmällä 8 tuotetun optisen kuvan minkä tahansa alueen tarkastelemista varten.
Suuntausjärjestelmä 12 voi erityisesti, kuten kuvan 2 katkoviivoin on esitetty, kääntää linssiputkea 9 niin, että zoom-linssijärjestelmän 10 optinen akseli osoittaa 5 mihin tahansa suuntaan laajakulmaisen linssijärjestelmän 8 optisen akselin ympärillä olevaan suuntaan. Kuvassa 2 linssiputki 9 on esitetty käännettynä takapäänsä suhteen. Linssiputkea 9 voidaan kuitenkin kääntää millä tahansa tavalla, jota ei ole esitetty kuvassa 2, niin että x käännettynä takapäänsä suhteen. Linssiputkea 9 voidaan kuitenkin kääntää millä tahansa tavalla, jota ei ole esitetty kuvassa 2, koska 10 zoom-linssijärjestelmän 10 optinen akseli voidaan suunnata mihin tahansa suuntaan laajakulmaisen linssijärjestelmän 8 optisen akselin ympärille.
Kuten kuvassa 1 on esitetty, masuunin nielun valvontakamera 1 on sähköisesti kytketty kuvan näyttöyksikön 13 ja ohjausyksikköön 14, joka on sähköisesti kytketty suuntausyksikköön 12. Laajakulmaisen linssijärjestelmän 8 ja zoom-linssijärjestel-15 män 10 tuottama optinen kuva muunnetaan kuvaamislaitteella 11 sähkösignaaliksi, joka sitten esitetään näkyvänä kuvana kuvan näyttöyksikön 13 näyttöruudulla. Masuunin nielun valvontakameran 1 käyttäjä voi ohjata ohjausyksikköä 14 niin, että se aktivoi suuntausyksikön 12, ja samalla katsoa kuvan näyttöyksikön 13 näyttöruudulla esitettyä pinon rakenteen 5 kuvaa.
20 Masuunin nielun valvontakameran 1 kuvakenttä voidaan valaista valaisuyksiköllä . : 15, joka on sijoitettu ympäröivälle seinälle 3 masuunin nielun valvontakameran 1 ; v j yläpuolelle.
I « . ·. · Seuraavassa selitetään masuunin nielun valvontakameran 1 yksityiskohtaista raken- • ‘ / netta.
» 25 Kuten kuvassa on esitetty, sylinterin muotoisessa jatkeessa 6 on väliseinä 21, joka ulottuu siinä olevan tilan poikki ja eristää ulkovaipan 7 sisätilan aukon 4 kautta vaikuttavasta nielun 2 atmosfääristä. Väliseinään 21 on sovitettu keskeinen suojaava • · : lasilevy 21a, joka toimii laajakulmaisen linssijärjestelmän 8 ja zoom-linssijärjestel- :.: : män 10 toisena reittinä. Keskeisen suojaavan lasilevyn 21a paksuus on 0,8 cm. Ul- ; ‘; ‘. 30 kovaipassa 7 on myös suojaava lasilevy 22, joka on asennettu ulkovaipan päähän , · * ·. lähelle sylinterin muotoista jatketta 6, jolloin suojaavan lasilevyn 22 paksuus on 1,0 * · ‘ cm. Suojaava lasilevy 22 voidaan vaihtoehtoisesti sijoittaa lähelle ulkovaipan 7 '.: ’ päätä, lähelle sylinterin muotoista jatketta 6.
Laajakulmainen linssijärjestelmä 8 on kiinteästi asennettu ulkovaippaan 7 suojaa-35 van lasilevyn 22 taakse. Kuvassa 3 esitetyllä tavalla aukko 4 sijaitsee laajakulmat- 11418 sen linssijärjestelmän 8 etupuolella olevan polttopisteen F, edessä alueella, jonka pituus vastaa aukon 4 minimileveyttä “r”. Aukko 4 on pienen reiän muodossa, joka on riittävän suuri muodostamaan optisen reitin saapuvaa valoa varten, joka konver-goi etupuolen polttopisteessä Fr Aukon 4 keskipisteen ja laajakulmaisen linssijär-5 jestelmän 8 keskipisteen välinen etäisyys “f ‘ on seuraavalla alueella: f, < -f < f, + r jossa r on aukon 4 pienin leveys eli aukkona 4 toimivan pienen reiän halkaisija, ja f, on etupuolen polttoväli laajakulmaisen linssijärjestelmän 8 keskipisteestä sen etupuolen polttopisteeseen F,.
10 Koska suojaavat lasilevyt 21a, 22 sijaitsevat laajakulmaisen linssijärjestelmän 8 optisella akselilla, etupuolen polttoväli f, tulisi mieluimmin korjata optisesti sum-maamalla siihen suojaavien lasilevyjen 21a, 22 paksuuden, siis 0,8 cm ja vastaavasti 1,0 cm, ja niiden taitekertoimien tulo.
Tässä suoritusmuodossa laajakulmainen linssijärjestelmä 8 muodostuu useammasta 15 linssistä, jotka on yhdistetty niin, että niiden apertuuri on 150 mm, etupuolen polttoväli 9 cm, jolloin linssit on kiinnitetty ulkovaippaan 7; ja etäisyys ‘T‘ on yhtä suuri kuin laajakulmaisen linssijärjestelmän 8 etupuolen polttoväli f, eli “f ‘ = 9 cm. Vaikka laajakulmainen linssijärjestelmä 8 itse asiassa muodostuu useammasta linssistä vääristymien poistamiseksi, niin tässä laajakulmainen linssijärjestelmä 8 on 20 havainnollisuuden vuoksi esitetty muodostuvaksi kahdesta linssistä 8a, 8b.
•. : Laajakulmaisen linssijärjestelmän 8 kuvakulma on noin 80°, kun se osoittaa nieluun 2 aukon 4 läpi.
v Zoom-linssijärjestelmä 10 on sijoitettu 28 cm etäisyydelle laajakulmaisen linssijär- : jestelmän 8 taakse. Kuvaamislaite 11 on sijoitettu zoom-linssijärjestelmän 10 taa- ; 25 empaan polttopisteeseen Fr Zoom-linssijärjestelmän 10 polttoväliä voidaan muut- :' · ‘: taa välillä 0,8 - 8 cm. Zoom-linssijärjestelmän 10 zoomaussuhde on 8, sen suurin kuvakulma 43,6°, pienin kuvakulma 4,6°, ja pienin kuvausetäisyys 1,2 m. Pienin .:, kuvausetäisyys on se lyhyin etäisyys, jossa kohde voidaan fokusoida zoom-linssi- järjestelmän 10 taaempaan polttopisteeseen F2. Zoom-linssijärjestelmällä 10 ei saa-30 taisi selvää kuvaa, ellei linssiputken 9 pituus olisi ainakin lähellä kuvausetäisyyttä.
:. v Esitetyssä masuunin nielun valvontakamerassa 1 zoom-linssijärjestelmän 10 pienin- I 1 1 ,, t: tä kuvausetäisyyttä lyhennetään lähikuvauslinssillä 29, jonka polttoväli on 18,8 cm, • ·, ja joka on sijoitettu zoom-linssijärjestelmän 10 eteen.
” ’ Lähikuvauslinssi 29 muuntaa sen etupuolen polttopisteestä F3 tulevat valonsäteet 35 samansuuntaisiksi valonsäteiksi, jotka johdetaan zoom-linssijärjestelmään 10.
,. ”4«
Vaikka näin ollen kohde sijaitsisi etäisyydellä, joka on pienempi kuin zoom-linssi-järjestelmän 10 pienin kuvausetäisyys, niin sitä voidaan tarkastella aivan kuin se olisi suuremmalla etäisyydellä, kuten kuvassa 2 on esitetty. Tämän vuoksi lähiku-valinssin 29 ansiosta zoom-linssijärjestelmää 10, jonka pienin kuvausetäisyys on 5 1,2 m, voidaan käyttää zoom-linssijärjestelmänä, jolla on pienempi pienin kuvause täisyys, niin että ulkovaippa 7 voi olla lyhyempi kuin muussa tapauksessa.
Ulkoisesta korkeapaineisen typpikaasun lähteestä 23 putken 24 kautta syötetyn typpikaasun painetta alennetaan putkessa 24 olevalla venttiilillä 25, jonka jälkeen typpikaasu johdetaan aukon 4 ja väliseinän 21 välissä olevan sylinterin muotoisen 10 jatkeen 6 tilaan ja poistetaan nieluun 2 aukon 4 kautta. Poistuessaan aukon 4 kautta nieluun 2 typpikaasu estää nielun 2 atmosfääriä tunkeutumasta sylinterin muotoiseen jatkeeseen 6, jolloin se suojaa masuunin nielun valvontakameran 1 sisätilaa, erityisesti suojaavaa lasilevyä 21a tahriintumasta rautamalmin ja koksin hiukkasista, joita pelkistävä kaasuvirtaus kuljettaa mukanaan nielussa 2. Putkessa 24 oleva 15 haara venttiilin 25 ylävirran puolella on kytketty venttiiliin 26, joka alentaa typpikaasun paineen pienemmäksi kuin aukon 4 ja väliseinän 21 väliseen sylinterin muotoisen jatkeen 6 tilaan johdetun typpikaasun paine, mutta suuremmaksi kuin atmosfäärinen paine. Venttiilin 26 paineen alennuksen jälkeen typpikaasu johdetaan sylinterin muotoisen jatkeen 6 tilaan, joka on väliseinän 21 ja suojaavan lasilevyn 20 22 välissä. Tällä tavalla typpikaasulla täytetty tila toimii termisenä puskurivyöhyk keenä ulkovaipan 7 ja aukon 4 ja väliseinän 21 välisen tilan välillä, estäen näin , . nielusta 2 tulevien hiukkasten lämpöä vahingoittamasta suojaavia lasilevyjä 21a, ; / 22. Terminen puskuri toimii myös tehokkaasti estäen hiukkasia pääsemästä ulko- : · ‘ vaippaan 7, vaikka suojaava lasilevy 21a olisi rikki. Typpikaasu poistetaan välisei- *.:' 25 nän 21 ja suojaavan lasilevyn 22 välisestä tilasta poistoputken 27 kautta.
,Jos suojaava lasilevy 21a on rikki, suojaava lasilevy 22 suojaa ulkovaipassa olevia mekanismeja. Kun suojaava lasilevy 21a on rikki, poistoputken 27 paine kasvaa. Sellainen paineennousu poistoputkessa 27 ilmaistaan, joka saattaa sylinterin (ei , esitetty), siirtämään liukuvan sulkimen 28 sylinterin muotoisen jatkeen 6 ja ympä- • ; 30 röivän seinän 3 väliin, jolloin se sulkee aukon 4 ja suojaa masuunin nielun valvon- ’ ' ‘ takameran 1 sisäistä mekanismia. Sulkimessa 28 on reikä, joka normaalioloissa pi- ; : ’: detään linjassa aukon 4 kanssa, niin että säilytetään laajakulmaisen linssijärjestel- ' *. män 8 ja zoom-linssijärjestelmän 10 optinen reitti, ja niin että typpikaasu voi virrata ;, aukon 4 läpi nieluun 2.
i · : 35 Seuraavassa selitetään masuunin nielun valvontakameran 1 toimintaa.
Normaalista laajakulmaisen linssijärjestelmän 8 kuvakulma on noin 80° kun se on π kohdistettu nieluun 2 aukon 4 kautta, niin että voidaan tarkkailla puolipyöreätä eli suurempaa aluetta, joka sijaitsee noin 10 zoom-linssijärjestelmän 8 etupuolella nielussa 2. Koska puolipyöreän eli suuremman alueen halkaisija on: (10tan40°) *2 = 16,8 {m}, 5 niin oletetaan että masuunin nielun valvontakameralla 1 nähdään kooltaan noin 16,8 m oleva kohde. Koska kohde ei ole riittävän kaukana laajakulmaisesta linssijärjestelmästä 8, laajakulmainen linssijärjestelmä 8 fokusoi invertoidun reaalisen kuvan A taaempaan polttopisteeseensä F,’, joka sijaitsee noin 9 cm laajakulmaisen linssijärjestelmän 8 takana.
Reaalisen kuvan A koko määritetään laajakulmaisen linssijärjestelmän 8 taaemman poltto-10 välin ja kohteeseen olevan etäisyyden suhteesta seuraavasti: 16,8 {m} * 9 {cm}/10 {m} = 15,1 {cm}.
Koska zoom-linssijärjestelmän 10 kuvakulma on normaalista 43,6° ja koska sillä myös on sama optinen akseli kuin laajakulmaisella linssijärjestelmällä 8, zoom-linssijärjestelmä 10 voi nähdä reaalisen kuvan A lähikuvalinssin 29 kautta. Tällä kertaa zoom-linssijärjestelmä 15 10 sijoitetaan 28 laajakulmaisen linssijärjestelmän 8 taakse pienimmälle kuvausetäisyydel- le zoom-linssijärjestelmästä 10. Kun lähikuvalinssi 29 sijoitetaan niin, että reaalinen kuva A fokusoituu lähikuvalinssin 29 edessä olevaan polttopisteeseen F3, reaalisesta kuvasta A tulevat valonsäteet muuntuvat samansuuntaisiksi valonsäteiksi, jotka johdetaan zoom-linssijärjestelmään 10. Tämän takia reaalikuva A näkyy aivan kuin se olisi sijoitettu zoom-20 linssijärjestelmän 10 pienimmän kuvausetäisyyden ulkopuolelle. Näin ollen zoom-linssijärjestelmän 10 tuottaman reaalisen kuvan A selvä kuva (ei esitetty) fokusoituu kuvaamis-·','·· laitteeseen 11, ja nielussa 2 olevan 16,8 m halkaisijalla varustetun kohteen koko kuva nä- : * : kyy kokonaisuudessaan kuvan näyttöyksikön 13 näyttöruudussa.
, i ! Kuvan näyttöyksiköllä 13 on 510 näyttöjuovaa. Näin ollen näyttöjuovaa kohti esitetty to- : ; 25 dellinen pituus on: ·;;;" 16,8 {m}/510 = 33 {mm}.
Tavallisesti ihmisen silmä voi tunnistaa kohteen, joka vastaa kahta näyttöjuovaa ,;. kuvan näyttöyksikössä 13, jossa on 510 näyttöjuovaa, ja se voi 10 m:n etäisyydellä • ·, nielusta 2 olevalla näyttöruudulla havaita kohteen, jonka koko nielussa 2 on noin 66 30 mm tai suurempi.
•. Nielun 2 halutun alueen suurennetun kuvan tarkastelua varten zoom-linssijärjestel- ; mä 10 ja kuvaamislaite 11 suunnataan vastaavaan suuntaa suuntausyksiköllä 12, ja ' 1 zoom-linssin 10 kuvakulmaa muutetaan.
' ! * ♦ »
Jos esimerkiksi zoom-linssin 10 kuvakulmaksi asetetaan 4,6° niin zoomaussuh-35 teeksi tulee 10, ja laajakulmaisella linssijärjestelmällä 8 noin 80° kuvakulmalla au- i ί ii4u: kon 4 läpi tarkastellun alueen koko nielussa 2 on 1,51 cm, joka on noin 1/10 invertoidun reaalisen kuvan A koosta 15,1 cm, suurennetaan ja näytetään kokonaisuudessaan kuvan näyttöyksikön 13 kuvaruudulla. Näytössä olevaa alaa vastaavan nielussa 2 olevan alan halkaisija on 1,68 m, ja se vastaa kuvakulmaa noin 8° kun 5 laajakulmainen linssijärjestelmä 8 on suunnattu nieluun 2 aukon 4 kautta.
Tällä kertaa näyttöjuovaa kohti esitetty todellinen pituus on: 1,68 {m}/510 = 3,3 {mm}.
Katsoja voi näyttöruudulla tunnistaa esineen, jonka koko nielussa 2 on noin 7 mm etäisyydellä 10 m.
10 Zoom-linssijärjestelmä, jonka kiinteä optinen akseli on linjassa aukon 4 ja laaja kulmaisen linssijärjestelmän 8 kanssa, suurentaisi invertoidun reaalisen kuvan A optisen akselin ympärillä olevan keskeisen alueen, joka on 1/100 koko alasta. Tämän suoritusmuodon mukainen zoom-linssijärjestelmä 10 voi kuitenkin suurentaa invertoidun reaalisen kuvan A optisen akselin ympärillä olevan koko muunkin alu-15 een, joka on 99/100 koko alasta, koska zoom-linssijärjestelmä ja kuvaamislaite 11 voidaan suuntausyksiköllä 12 suunnata niin, että ne osoittavat haluttuun suuntaan.
Kulma, jonka puitteissa zoom-linssijärjestelmää 10 ja kuvaamislaitetta 11 voidaan kääntää, voi olla kulma, jossa invertoitua reaalista kuvaa kooltaan 15,1 cm katsotaan kuvaamislaitteesta 11. Koska kuvaamislaitteen 11 ja invertoidun reaalisen ku-. 20 van A välinen etäisyys on noin 21 cm, kulmaksi tulee: , , / (tan *7,5/21) *2 = 39,5.
: ;': Siten zoom-linssijärjestelmää 10 ja kuvaamislaitetta 11 käännetään niin, että zoom- ; ’ · ‘; linssijärjestelmän 10 optinen akseli suunnataan johonkin haluttuun suuntaan kartion ,:. muotoisessa tilassa, jossa invertoidun reaalisen kuva A koko kuvaamislaitteesta /··, 25 katsoen on 15,1 cm.
« I ·
Linssiputkeen 9 voidaan asentaa ilmaisin, jolla tuotetaan kaksi signaalia, jotka ,,; j * edustavat linssiputken 9 koordinaatteja (x, y) ortogonaalisessa koordinaatistossa, : : ’: joka on kohtisuorassa laajakulmaisen linssijärjestelmän 8 optiseen akseliin, jolloin ortogonaalisessa x-y-koordinaatiston origo on laajakulmaisen linssijärjestelmän 8 ;.; 30 optisella akselilla. Kun zoom-linssijärjestelmä 10 ja kuvaamislaite 11 suunnataan ’ ·; · ’ johonkin haluttuun suuntaan suuntausyksiköllä 12, luetaan ilmaisimen signaalit, 1‘: joista määritetään zoom-linssijärjestelmän 10 ja kuvaamislaitteen 11 suuntausliik- : · · keen suunta ja kulma koordinaattien (x, y) suhteen.
Vaihtoehtoisesti ilmaisimella voidaan tuottaa signaalit, jotka ympyräkoordinaatis- 13 1141ο tossa osoittavat kulman ja säteen suuntaisen etäisyyden laajakulmaisen linssijärjes-telmän 8 optisesta akselista, ja joista määritetään zoom-linssijärjestelmän 10 ja ku-vaamislaitteen 11 suuntausliikkeen suunta ja kulma, kun niitä käännetään suun-tausyksiköllä 12.
5 Kun zoom-linssijärjestelmä 10 ja kuvaamislaite 11 suunnataan suuntausyksiköllä, käy usein niin, että katsoja ei osaa sanoa mikä nielun 2 alue on esillä kuvan näyt-töyksikön 13 näyttöruudulla. Sellaisen puutteen välttämiseksi edellä mainitun ilmaisimen signaalit voidaan muuntaa arvoksi, jota yleensä käytetään masuunikäy-tössä, esimerkiksi kulmaksi kehällä kun kuumailmaputki on referenssinä, tai etäi-10 syydeksi masuunin keskipisteestä, ja muunnettu arvo sekä zoomaussuhde voidaan esittää kuvan näyttöyksikön 13 näyttöruudulla.
Muunnettu arvo lasketaan ilmaisimen tuottaman kahdesta signaalista, käyttäen perustana kuvaamislaitteen 11 korkeutta masuunin korkeusreferenssistä, ladatun aineen kaatoviivaa siinä kulmassa jossa kuvaamislaite 11 on asennettu, muun ladatun 15 aineen kulmaa, ja masuunin sädettä. Invertoitu reaalinen kuva A sisältää optisia vääristymiä kun se tuotetaan laajakulmaisella linssijärjestelmällä 8. Sellaiset vääristymät ovat suhteellisen pieniä kuvan keskellä, mutta voivat olla jopa 20 % kuvan reunalla. Tämän vuoksi sijainti uusissa ja sijainti kuvassa lasketaan käyttäen optisen vääristymän korjausta.
20 Edellä olevassa suoritusmuodossa zoom-linssijärjestelmä 10 ja kuvaamislaite suun-. ; nataan suuntausyksiköllä 12, niin että zoom-linssijärjestelmän 10 optinen akseli • ’ suunnataan johonkin haluttuun suuntaan laajakulmaisen linssijärjestelmän 8 optisen ! akselin ympärillä. Zoom-linssijärjestelmää 10 ja kuvaamislaitetta voidaan kuitenkin ,; ; siirtää pystysuunnassa ja vaakasuunnassa pitäen zoom-linssijärjestelmän 10 optista : ·' 25 akselia samansuuntaisena laajakulmaisen linssijärjestelmän 8 optisen akselin kans- .: sa, kunnes zoom-linssijärjestelmä 10 ja kuvaamislaite 11 osoittavat kohti jotain ;: ; haluttua kohtaa (x, y) ortogonaalisessa x-y-koordinaatistossa.
Esitetyssä suoritusmuodossa zoom-linssijärjestelmän 10 zoomaussuhde on 10, ί polttoväli vaihtelee välillä 0,8 - 8 cm, ja käytetään lähikuvauslinssiä 29, jolla on ly- 30 hyt polttoväli, niin että täysin voidaan hyödyntää zoom-linssijärjestelmän 10 toi-;, ’· minta. Lähikuvauslinssin 29 polttoväli voi kuitenkin olla 33,3 cm, ja zoom-linssi järjestelmän 10 zoomaussuhde voi olla noin 6. Ainakin esillä olevan keksinnön j , mukaan suuri invertoitu optinen kuva tuotetaan laajakulmaisella linssijärjestelmällä, . jolla on suuri apertuuri, ja kuvattavan kohteen suurin suurennussuhde määritetään 35 sellaisen optisen kuvan ja suurella suurennussuhteella varustetun zoom-linssijärjestelmän yhdistelmän perusteella. Sopivalla polttovälillä varustettu lähikuvauslinssi 14 11418 valitaan optisen kuvan ja zoom-linssijärjestelmän keskinäisten asemien perusteella.
Masuunin nielun valvontakameraa 1 voidaan paitsi masuunin nielun 2 valvontaan käyttää monissa erilaisissa sovellutuksissa, joissa tarkastellaan zoom-linssijärjestelmän 10 kautta laajakulmaisella linssijärjestelmällä 8 tuotetun optisen 5 kuvan jotain haluttua aluetta. Esimerkiksi kattilan palokammion sisätilaa, polttouunia, lämmityskattilaa, tai vastaavaa voidaan palokammion seinälle kiinteästi asennetun laajakulmaisen linssijärjestelmän ja zoom-linssijärjestelmän yhdistelmän avulla tarkkailla pienen reiän läpi laajana kuvakenttänä, ja mikä tahansa alue koko kentästä voidaan suurentaa. Lisäksi pelkän suljetun tilan lisäksi sellaisen optisten 10 järjestelmien yhdistelmällä voidaan seinään muodostetun pienen reiän läpi tarkkailla tavallisen näkymän epänormaaleja olosuhteita laajana kuvakenttänä, ja koko kuvakentästä voidaan suurentaa mikä tahansa toivottu ala.
Vaikka yksityiskohtaisesti on esitettyjä selitetty esillä olevan keksinnön erästä edullisena pidettyä suoritusmuotoa, on ymmärrettävä että siihen voidaan tehdä επί 5 laisia muutoksia ja muunnelmia poikkeamatta oheisten patenttivaatimusten hengestä.
t » * t » > * * t t » · » » *
» , I I
* ( *
I » I

Claims (11)

15 1 1 4 i G f
1. Valvontakamera (1) olosuhteiden havainnoimiseksi seinässä olevan aukon (4) kautta, valvontakameran käsittäessä laajakulmaisen linssijärjestelmän (8) optisen kuvan tuottamiseksi, zoom-linssijärjestelmän (10) laajakulmaisella linssijärjestel-5 mällä tuotetun optisen kuvan koon muuttamiseksi ja kuvaamislaitteen (11) zoom-linssijärjestelmällä tuotetun optisen kuvan talteen ottamiseksi, jossa zoom-linssi-järjestelmä (10) on järjestetty havainnoimaan osuutta laajakulmaisen linssijärjestelmän (8) tuottamasta kuvasta, tunnettu siitä, että on järjestetty siirtovälineet (12) zoom-linssijärjestelmän (10) kuvasta havain-10 noiman osuuden muuttamiseksi; valvontakameran lisäksi käsittäessä sylinterin muotoisen jatkeen (6), jossa on ensimmäinen pää aukon (4) ym-päröimiseksi ja ulkovaippa (7), laajakulmainen linssijärjestelmän (8), zoom-linssijärjestelmän (10) ja kuvaamislaitteen (11) ollessa sijoitettu ulkovaippaan (7), ulkovaipan (7) ollessa kiinnitettynä sylinterin muotoisen jatkeen (6) 15 ensimmäiseen päähän nähden vastakkaiseen toiseen päähän, sylinterin muotoisessa jatkeessa (6) väliseinän (21), joka jakaa sen sisätilan ensimmäiseen tilaan, joka rajautuu ensimmäisen pään ja väliseinän väliin, ja toiseen tilaan, joka rajautuu väliseinän (21) ja ulkovaipan (7) väliseen tilaan, jolloin väliseinään (21) kiinnitettynä on keskeinen suojaava lasilevy (21a), 20 sijoitettuna laajakulmaista linssijärjestelmän (8) ja zoom-linssijärjestelmän (10) optiselle akselille; ja edelleen käsittäessä ; inertin kaasun syöttövälineet (23, 24, 25, 26) inertin kaasun syöttämiseksi sylin- ; v, terin muotoiseen jatkeeseen (6) ja vähintään mainitusta inertistä kaasusta osan \ poistamiseksi ensimmäisen pään kautta, jolloin inertin kaasun syöttövälineet (23, ; 25 24, 25, 26) käsittävät välineet (25, 26) inertin kaasun syöttämiseksi ensimmäi- * ;' sellä paineella ensimmäiseen tilaan ja sitten inertin kaasun poistamiseksi sylin- * - · ' terin muotoisen jatkeen ensimmäisen pään kautta sekä inertin kaasun johtami- v * seksi toisella, pienemmällä paineella toisen tilan läpi.
. . 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen valvontakamera (1), tunnettu siitä, että ’ · · . 30 mainitut siirtovälineet (12) käsittävät välineet zoom-linssijärjestelmän (10) ja ku- ''" vaamislaitteen (11) siirtämiseksi, jotta zoom-linssijärjestelmän optinen akseli on suunnattavissa mihin tahansa suuntaan laajakulmaisen linssijärjestelmän (8) optisen ,,, · akselin ympärille.
'· '· 3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen valvontakamera (1), tunnettu siitä, että , ': 35 aukko (4) sijaitsee laajakulmaisen linssijärjestelmän (8) etupuolella olevan poltto pisteen (F,) edessä alueella, jonka pituus vastaa aukon (4) minimileveyttä. 114U
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen valvontakamera (1), tunnettu siitä, että aukko (4) käsittää pienen reiän, joka on riittävän suuri muodostamaan optisen reitin saapuvaa valoa varten, joka konvergoi laajakulmaisen linssijärjestelmän etupuolen polttopisteessä (Fi).
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen valvontakamera (1), tunnettu siitä, että se lisäksi käsittää lähikuvalinssin (29), joka on yhdistetty zoom-linssijärjestelmään (10).
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen valvontakamera (1), tunnettu siitä, että se lisäksi käsittää valaistusvälineet (15) kuvattavan kohteen valaisemiseksi.
7. Minkä tahansa edellisen patenttivaatimuksen mukainen valvontakamera (1), tunnettu siitä, että se lisäksi käsittää suojaavan lasilevyn (21a) asennettuna ulkovaipan (7) yhteen päähän lähellä sylinterin muotoista jatketta (6) laajakulmaisen linssijärjestelmän (8), zoom-linssijärjestelmän (10) ja kuvaamislaitteen (11) eristämiseksi ulkovaipan (7) ulkopuolella olevasta tilasta.
8. Minkä tahansa edellisen patenttivaatimuksen mukainen valvontakamera (1), tunnettu siitä, että laajakulmaisen linssijärjestelmän (8) kuvakulma on alueella 60° - 80°.
9. Minkä tahansa edellisen patenttivaatimuksen mukainen valvontakamera (1), tunnettu siitä, että zoom-linssijärjestelmän (10) zoomaussuhde on alueella 4-15. • ‘ · • * » ; v20
10. Minkä tahansa edellisen patenttivaatimuksen mukainen valvontakamera (1), • · tunnettu siitä, että sitä käytetään raakarautaa rautamalmista tuottavan masuunin [; ’;' yhteydessä masuunin nielun (2) havainnoimiseksi nielua (2) ympäröivässä seinässä : ·’ (3) olevan aukon (4) kautta.
: ’: ‘; 11. Minkä tahansa edellisen patenttivaatimuksen mukainen valvontakamera (1), » 25 tunnettu siitä, että se lisäksi käsittää suljinvälineen (28), jolla aukko (4) valinnan ,;, mukaan avataan ja suljetaan, jolloin suljinvälineessä (28) on laajakulmaista linssi- ] -' järjestelmää (8) ja zoom-linssijärjestelmää (10) varten optinen reitti. 17 114 l·:. 1. Övervakningskamera (1) för att övervaka förhällanden genom en öppning (4) i väggen, varvid övervakningskameran innefattar ett vidvinkellinssystem (8) för att bilda en optisk bild, ett zoomlinssystem (10) för att variera storleken hos den optis-5 ka bilden som bildats med vidvinkellinssystemet och en fotograferingsanordning (11) för att ta tillvara den optiska bilden som bildats med zoomlinssystemet, varvid zoomlinssystemet (10) är anordnat att övervaka en andel av bilden som producerats med vidvinkellinssystemet (8), kannetecknad av att överföringsorgan (12) har anordnats för att förändra den del av bilden som 10 zoomlinssystemet (10) övervakat; varvid övervakningskameran dessutom innefattar en cylinderformad förlängning (6), som har en första ände för att omge öpp-ningen (4) och en yttre mantel (7), varvid vidvinkellinssystemet (8), zoomlinssystemet (10) och fotograferingsanordningen (11) är placerade i den yttre 15 mäntein (7), och den yttre mäntein (7) är fäst vid en andra ände som är motsatt den första änden av den cylinderformade förlängningen (6), en mellanvägg (21) i den cylinderformade förlängningen (6), som delar dess inre utrymme i ett första utrymme, som avgränsas mellan den första änden och mellanväggen, och ett andra utrymme, som avgränsas i ett utrymme mellan 20 mellanväggen (21) och den yttre mäntein (7), varvid en central skyddande glasskiva (21a) är fäst vid mellanväggen (21), placerad pä den optiska axeln .· av bredvinkellinssystemet (8) och zoomlinssystemet (10); och innefattar vidare : ’ ‘: matningsorgan (23, 24, 25, 26) för inert gas, för att mata inert gas till den cylin- ; Y: derformade förlängningen (6) och för att avlägsna ätminstone en del av nämnda : *.1. 25 inerta gas genom den första änden, varvid matningsorganen (23, 24, 25, 26) för » · ,;. inert gas innefattar organ (25, 26) för att mata inert gas med ett första tryck tili t*_ ett första utrymme och för att sedan avlägsna inert gas genom den första änden i · · av den cylinderformade förlängningen samt för att leda inert gas med ett andra, , lägre tryck genom ett andra utrymme. * · · I t M ; ” ’: 30 2. Övervakningskamera (1) enligt patentkrav 1, kannetecknad av att nämnda *. överföringsorgan (12) innefattar organ för att flytta zoomlinssystemet (10) och '; ; fotograferingsanordningen (11), sä att zoomlinssystemets optiska axel är riktbar i •; ‘ vilken riktning som heist runt vidvinkellinssystemets (8) optiska axel. ’ J 3. Övervakningskamera (1) enligt patentkrav 1, kannetecknad av att öppningen 35 (4) är placerad framför brännpunkten (Fj) pä den främre delen av vidvinkellinssys temet (8) pä ett omräde, vars längd motsvarar öppningens (4) minimibredd. ,s 11416 4. Övervakningskamera (1) enligt patentkrav 3, kännetecknad av att öppningen (4) innefattar ett litet hai, som är tillräckligt stort för att bilda en optisk rutt för in-kommande ljus, som konvergeras i brännpunkten (Fj) av vidvinkellinssystemets främre del. 5 5. Övervakningskamera (1) enligt patentkrav 1, kännetecknad av att den dess- utom innefattar en närbildslins (29), som är ansluten tili zoomlinssystemet (10). 6. Övervakningskamera (1) enligt patentkrav 1, kännetecknad av att den dess-utom innefattar belysningsorgan (15) för att belysa objektet som skall fotograferas. 7. Övervakningskamera (1) enligt vilket som heist av föregäende patentkrav, 10 kännetecknad av att den dessutom innefattar en skyddande glasskiva (21a) monte-rad vid en ände av den yttre mäntein (7) närä den cylinderformade förlängningen (6) för att isolera vidvinkellinssystemet (8), zoomlinssystemet (10) och fotografe-ringsanordningen (11) frän utrymmet utanför den yttre mäntein (7). 8. Övervakningskamera (1) enligt vilket som heist av föregäende patentkrav, 15 kännetecknad av att bildvinkeln hos vidvinkellinssystemet (8) är inom intervallen 60° - 80°. 9. Övervakningskamera (1) enligt vilket som heist av föregäende patentkrav, kännetecknad av att zoomlinssystemets (10) zoomförhällande är inom intervallen 4-15. ;·.·,* 20 10. Övervakningskamera (1) enligt vilket som heist av föregäende patentkrav, * · ’. ! kännetecknad av att den används i anslutning tili en masugn som producerar ,; ; gjutjärn av järnmalm för att övervaka masugnens hals (2) genom en öppning (4) i • väggen (3) som omger haisen (2). :' i': 11. Övervakningskamera (1) enligt vilket som heist av föregäende patentkrav, 25 kännetecknad av att den dessutom innefattar ett slutarorgan (28), med vilka öpp-.:. ningen (4) öppnas och stängs enligt vai, varvid slutarorganet (28) har en optisk rutt ”·*, för vidvinkellinssystemet (8) och zoomlinssystemet (10).
FI943832A 1994-08-19 1994-08-19 Valvontakamera FI114186B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI943832A FI114186B (fi) 1994-08-19 1994-08-19 Valvontakamera

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI943832A FI114186B (fi) 1994-08-19 1994-08-19 Valvontakamera
FI943832 1994-08-19

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI943832A0 FI943832A0 (fi) 1994-08-19
FI943832A FI943832A (fi) 1996-02-20
FI114186B true FI114186B (fi) 2004-08-31

Family

ID=8541218

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI943832A FI114186B (fi) 1994-08-19 1994-08-19 Valvontakamera

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI114186B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI943832A0 (fi) 1994-08-19
FI943832A (fi) 1996-02-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8294080B2 (en) Viewing apparatus capable of moving a subject within the field of view of the center of the viewed image
US5777668A (en) Furnace monitoring camera with pivoting zoom lens
WO2004025331A3 (en) Microscope with extended field of vision
US9148632B2 (en) Multi-resolution optical system and method of fabricating same
JPH0850246A (ja) 補正ミラーを有する軸を外れた3ミラーアナスチグマート装置
JP2011070208A (ja) 風景の画像を異なる解像度で取り込むことを可能にするイメージング装置
JP3179077U (ja) 高温炉内監視カメラ装置及び監視システム
JP2008129454A (ja) 光学装置、撮像装置、制御方法、及びプログラム
JPH03282408A (ja) ズームレンズ
US5581409A (en) Imaging system to combine disparate fields of view
FI114186B (fi) Valvontakamera
US7164471B2 (en) Electronic imaging apparatus and microscope apparatus using the same
CN1068490C (zh) 监视用摄象机
EP0696751B1 (en) Monitoring camera
JP4284223B2 (ja) ドーム型カメラおよびドームカバー
KR100271441B1 (ko) 감시용 카메라
JP3260540B2 (ja) 監視用カメラ
JPH06313540A (ja) 炉内覗き窓装置
DE69417225T2 (de) Überwachungskamera
KR102388332B1 (ko) 공냉식 촬영장치 냉각 시스템
KR100463084B1 (ko) 노(爐) 내부 감시용 결상 광학계
JP2010181767A (ja) 像面湾曲を利用し被写界深度を湾曲させたレンズ及びその利用方法
JPH02130456A (ja) 真空容器内の観察装置
JPH07199080A (ja) 低倍率ビデオマイクロスコープ用対物レンズ
JP2003005077A (ja) 光学装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed