FI113790B - Menetelmä ja laite kalanteroinnissa - Google Patents

Menetelmä ja laite kalanteroinnissa Download PDF

Info

Publication number
FI113790B
FI113790B FI991421A FI991421A FI113790B FI 113790 B FI113790 B FI 113790B FI 991421 A FI991421 A FI 991421A FI 991421 A FI991421 A FI 991421A FI 113790 B FI113790 B FI 113790B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
calender
web
air
roll
paper web
Prior art date
Application number
FI991421A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI991421A (fi
FI991421A0 (fi
Inventor
Reijo Pietikaeinen
Original Assignee
Metso Paper Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metso Paper Inc filed Critical Metso Paper Inc
Priority to FI991421A priority Critical patent/FI113790B/fi
Publication of FI991421A0 publication Critical patent/FI991421A0/fi
Priority to AU50808/00A priority patent/AU5080800A/en
Priority to DE10084664T priority patent/DE10084664T1/de
Priority to PCT/FI2000/000517 priority patent/WO2001000926A1/en
Publication of FI991421A publication Critical patent/FI991421A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI113790B publication Critical patent/FI113790B/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21GCALENDERS; ACCESSORIES FOR PAPER-MAKING MACHINES
    • D21G1/00Calenders; Smoothing apparatus

Landscapes

  • Paper (AREA)

Description

1 113790
Menetelmä ja laite kalanteroinnissa Tämän keksinnön kohteena on menetelmä kalanteroinnissa, jossa ka-5 lanteroitavaa paperirainaa johdetaan peräkkäisten kalanterinippien läpi. Keksinnön kohteena on myös laite kalanteroinnissa.
Kalanterointi on paperin kuivauksen jälkeinen vaihe, jolla paperin pintarakenne saadaan halutuksi. Kalanteroinnissa paperiraina kulkee pyö-10 rivien kalanteritelojen väliin muodostuvien kalanteritelanippien läpi. Kalanteriteloista osa on tavallisesti lämpötilaltaan säädettäviä. Telojen puristusta eli niiden aikaansaamaa nippipainetta (viivakuormaa), lämpötilaa ja paperirainan kosteutta säätämällä paperille saavutetaan sopiva pintasileys ja muut toivotut pintaominaisuudet sekä haluttu paksuus. 15 Yleinen kalanteroinnissa käytetty kalanterityyppi on moninippikalanteri, jossa on useita peräkkäisiä kalanteritelojen välisiä nippejä, joista kukin ) kohdistaa nipin läpi menevään rainaan määrätyn nippipaineen. Hyvien | painopaperilaatujen valmistamiseksi käytetään yleisesti yli 4-nippisiä kalantereita.
20
Paperiraina kulkee moninippikalanteroinnissa kalanteritelaston läpi, jossa peräkkäiset kalanterinipit muodostuvat pinoksi päällekkäin sijoitettujen kalanteritelojen väleihin. Tämä periaate on esitetty mm. hakijan kansainvälisessä julkaisussa WO 95/14813, jota vastaa US-patentti ...: 25 5438920.
> · ‘ / Nykyisissä kalanteriratkaisuissa kalanterin telat ja paperiraina ovat avoimia ympäristöön nähden eli ympäröivän ilman virtaukset vaikutta- • · i«· vat telojen lämpöhäviöön ja paperirainasta haihtuvaan kosteuteen. Liik-' ‘ 30 kuvan paperirainan ja ympäröivän ilman välille muodostuu rajakerros eli virtausnopeuksien, lämpötilojen ja kosteuskonsentraation muutosalue. Kun ajonopeudet ovat suuria, esimerkiksi 1000-2000 m/min, on raja-T: kerros vain muutaman millimetrin paksuinen. Tällöin telan tai paperin T: pinnalta siirtyvä kosteus ja lämpö läpäisevät rajakerroksen nopeasti ja \ 35 tuloksena on suurehko lämpöhäviö ja paperirainan kuivuminen.
I · f • I « · • · • » * 1 2 113790 LämpötiIasäädetyistä teloista, ns. termoteloista ilmaan siirtyvä konvek-tiivinen lämmönsiirto edustaa noin 25-30 % moninippikalanterilla, soft-kalanterilla jopa 40-50 %, ja säteilytehot noin 1-2 % telan lämmitystehosta. Nykyisin käytettävillä kalentereilla tämä tarkoittaa 200-300 kW 5 hukkatehoa/tela. Lisäksi kalanteri kuivattaa paperia niin paljon, että paperin kosteus putoaa jopa 2-5 %-yksikköä. Nykyisillä kalentereilla tämä tarkoittaa vesimäärää 2000-3000 kg/h, jonka poistumista täytyy kompensoida lisäkostutuksella.
10 Eräs ratkaisu kalanterissa kulkevan rainan kostuttamiseksi höyryllä on esitetty mm. US-patentissa 4642164, ja lisäksi tunnetaan monia muita ratkaisuja, joissa rainaa kostutetaan kalanteroinnin aikana sen kuivumisen kompensoimiseksi. Kalanterointiprosessin kannalta olisi edullista vähentää kostutustarvetta, minkä seurauksena jopa kostutuslaitteiden 15 ja kostutuskohtien määrää voitaisiin parhaimmassa tapauksessa vähentää.
Edellisen perusteella on selvää, että rajakerroksen olosuhteilla on huomattava merkitys telan lämpötalouden ja rainan vesitalouden kan-20 naita, sillä virtaushäiriöt, esimerkiksi pyörteet, turbulenssi tai törmäävät ilmasuihkut, vaikuttavat oleellisesti ohuen rajakerroksen massan- ja lämmönsiirron ominaisuuksiin.
Nykyisissä kalanteriratkaisuissa ei paperirainan ja telojen lähialuiden ..: 25 ilmavirtauksiin ole kiinnitetty juuri ollenkaan huomiota, ja vakiintuneen ·. : käytännön mukaan on lisätty kostuttavan höyryn syöttöä ja/tai kostutus- ' / kohtia, ja tämän lisäksi suurta huomiota on kiinnitetty kostutuksen ta- saisuuteen koko rainan leveydellä ja kosteusprofiilivirheiden korjauk-' ‘ seen profiloivalla kostutuksella. Vähälle huomiolle on jäänyt se tosiseik- : 30 ka, että kalanterin aerodynamiikalle ovat tyypillisiä monimutkaiset vir- t I · : taustilanteet ja suurehkot virtausnopeudet. Paperin ja telojen pintojen lähelle muodostuva rajakerrosvirtaus voi olla lämmön- ja massansiirron T: kannalta hyvinkin epäedullinen.
t * 35 Keksinnön mukaisella menetelmällä ja laitteella on tarkoitus vähentää » · kalanteritelojen lämpöhäviöitä ja vähentää kosteuden liiallista haihtu-·;·' mistä paperirainasta. Tämän tarkoituksen toteuttamiseksi keksinnön 3 113790 mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, että kalenterilla kalanterite-lan vaipan ja/tai paperirainan yhteydessä syntyviä ilmavirtauksia ohjataan. Keksinnön mukaiselle laitteelle on puolestaan tunnusomaista, että se on järjestetty ohjaamaan kalenterilla em. kohdissa syntyviä ilmavir-5 tauksia.
Kalenterilla syntyviä ilmavirtauksia ohjaamalla kalanterin lämpöhäviöt pienenevät ja kosteuden haihtuminen paperirainasta vähenee. Siten keksinnön mukaisella menetelmällä saavutetaan yksinkertaisempi pro-10 sessi, mm. uudelleenkostutuksen tarve vähenee ja energiaa säästyy, joten keksintö on myös taloudellisesti merkittävä. Ohjaus suoritetaan kohdissa, joissa kalanterin telan vaippa tai kalanterissa kulkeva raina on ympäristöön avoin, eli lämmöllä tai kosteudella on mahdollisuus karata telan pinnalta tai rainan pinnalta poispäin suoraan kalanteria ympä-15 röivään ilmamassaan. Ohjaus voidaan toteuttaa aktiivisesti näihin kohtiin synnytetyillä lisävirtauksilla tai staattisilla, passiivisilla elimillä, kuten | ohjauslevyillä tai -foileilla. Lisäksi ohjauslevyillä tai -foileilla toteutetussa menetelmässä levyt tai vastaavat suojaavat paperirainaa ja niihin on mahdollista asentaa muita toimilaitteita, esimerkiksi kostuttajia, jolloin 20 ilmanohjaus ja kostutus voidaan suorittaa samalla laitteella.
Kalanteri on softkalanteri tai moninippikalanteri, jossa peräkkäiset nipit muodostuvat kalanteritelapinon päällekkäisten telojen väleihin. Kalanterin rakenne voi olla mikä tahansa moninippikalantereissa käytetty, 25 edullisesti siinä on yli 4 nippiä. On mahdollista käyttää myös kalanterei-. . : ta, joissa telojen ja nippien lukumäärä on muu. Kalanterissa on tunnetulla tavalla metalli- ja polymeeripintaisia teloja. Kalanterin läpi *' mennyt, tavallisesti useita metrejä leveä paperiraina rullataan konerul- ',. ’ läksi kiinnirullaimessa.
:: 30 I I · • : ; Kalanterointi voi tapahtua on-line-prosessilla paperinvalmistuspro sessin yhteydessä, jolloin kalanterointi suoritetaan jatkuvasti paperiko-neen kuivatusosalta tuotantonopeudella tulevalle paperirainalle. Kalan-T: terointi voi olla myös erillinen off-machine- prosessi, jolloin paperiraina 35 on sitä ennen rullattu rullaksi. Kalanteroinnissa raina puretaan rullalta :l:* kalanteriin. Keksintö sopii kumpaankin prosessiin.
» »» • · 4 113790
Seuraavassa keksintöä selostetaan tarkemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuva 1 esittää sivukuvantona kalanterin tyypillistä rakennetta ja il-5 mavirtauksien kulun periaatetta telan kohdalla, kuva 2a esittää sivukuvantona ilmavirtauksien ohjausta passiivisella ohjauksella yhden rainalenkin ja sen kohdalla olevan kalan-teritelan alueella, 10 kuva 2b esittää sivukuvantona toista mahdollista laitetta ilmavirtauksien passiiviseksi ohjaamiseksi, ja kuva 3 esittää sivukuvantona ilmavirtauksien ohjausta aktiivisella 15 ohjauksella peräkkäisten kalanterinippien välillä kulkevan rainalenkin alueella.
Kuvassa 1 on esitetty 6-telainen 5-nippinen kalanteri, jossa raina W kulkee mutkitellen kalanteritelojen 1 välisten peräkkäisten hippien N 20 läpi. Nipin N jälkeen ennen sen siirtymistä seuraavaan nippiin raina W otetaan sen jäähdyttämiseksi ja kulun vakauttamiseksi ulos irti nippiä N seuraavasta kalanteritelan pinnasta ulosottotelan 2 avulla. Ulosottotelo-jen 2 tai vastaavien rainan W kulkua ohjaavien laitteiden avulla syntyy telapinon kummallekin puolelle irti kalanteriteloista 1 kulkevia rainalenk-'·: 25 kejä. Kalanteroinnin jälkeen raina W rullataan kiinnirullaimella, jota ei : ·.: ole esitetty kuvassa.
Kuvassa 1 on myös esitetty ilmavirtauksien kulun periaate yhden telan :·, 1 kohdalla silloin, kun virtaus tapahtuu vapaasti, ilman ohjausta. Ilman- * · ^ 30 virtauksen suuntaa on kuvassa esitetty nuolilla. Telan ja paperirainan pinnalla on kerros, jonka nopeus liikkuvaan kappaleeseen nähden on 0 eli liikkuvan paperirainan ja pyörivän telan mukana kulkee myös ilma- : : kerros. Kohtaan Y, eli sulkeutuvaan nippiin syntyy ylipaine ja sulkeutu- / : vasta nipistä puhaltaa ulospäin voimakas ilmavirtaus, joka törmää sa- 35 maila puolella telapinoa paperirainaan W kohdassa, jossa se tulee ulos ···. alemmasta nipistä N. Törmäys aiheuttaa häiriön virtauksen rajakerrok- [·* seen voimistaen rainasta tapahtuvaa haihdutusta. Vastaavasti kohtaan • · • · 113790 o A, eli avautuvaan nippiin syntyy rainan ja telan liikkeiden johdosta ali-I paine, jolloin ilma pyrkii virtaamaan avautuvaa nippiä N kohden.
Keksinnön mukaisesti ohjataan kalanteritelan vapaan vaippapinnan tai 5 rainan läheisyydessä syntyviä ilmavirtauksia. Nämä ilmavirtaukset syntyvät kuvan 1 esittämällä tavalla ja niille on ominaista telojen akseleita vastaan kohtisuorissa suunnissa syntyvät virtaukset, joita tapahtuu rainan tai telojen pintojen suuntaisesti tai niitä kohti tai niistä poispäin.
10 Kuvassa 2 on esitetty ilmavirtauksien ohjausta passiivisella ohjauksella. Passiivinen ohjaus tarkoittaa sitä, että ilmavirtauksiin vaikutetaan kalan-teroinnin aikana oleellisesti kiinteäasemaisena pysyvän rakenteen sijainnilla ja muodolla. Ilmavirtauksien ohjaamiseksi paperirainan W tai kalanteritelan 1 lähelle asetetaan tällaiseksi rakenteeksi ohjainlevy tai 15 -foili 3. Ohjainfoililla tarkoitetaan tässä yhteydessä kalanteritelan akselia vastaan kohtisuorassa leikkauksessa sopivalla tavalla muotoiltua levyä | tai siipeä. Ohjainlevy tai -foili 3 voi olla rakenteeltaan yhtenäinen kuten kuvassa 2a tai muodostaa esimerkiksi lamellirakenteen kuten kuvassa 2b. Ohjainlevyjä tai -foileja on erityisen edullista asettaa lämpötilaltaan 20 säädettyjen kalanteritelojen eli termotelojen 1 yhteyteen pienen etäisyyden päähän telan ulkopinnasta, tai vapaana telan pinnasta ulosottote-lan 2 muodostamassa lenkissä kulkevan paperirainan W ulkopinnan eli lenkissä uloimpana kulkevan pinnan lähelle pienen etäisyyden päähän siitä. Etäisyys valitaan siten, että virtaustekniseen rajakerrokseen voi-25 daan vaikuttaa kyseisillä ohjainlevyillä tai -foileilla. Ohjainlevyjen tai . : -foilien ansiosta niiden ja kalanteritelojen ja/tai paperirainan välinen il- 4 · man tila on tasapainotilassa, jossa ei merkittävästi tapahdu esimerkiksi * haihtumista. Lämmön- ja massansiirto kalanteritelojen ja/tai paperirainan pinnalta on siten minimissä. Edullisesti ohjainlevyt tai -foilit sijoite-" 30 taan alle 100mm:n etäisyydelle termotelasta 1 tai paperirainasta W.
: ; Edullisimmin kyseinen etäisyys on 0-50 mm, kuitenkin niin, että levy tai foili on irti telasta tai rainasta.
Ohjainlevyt tai -foilit muotoillaan siten, että niiden muoto myötäilee pa-35 perirainan W tai kalanteritelan 1 vaipan kulkua. Kuvassa 2a on esitetty, kuinka ohjainlevy tai -foili 3 seuraa ulosottotelan 2 muodostaman rai-nalenkin kulkua sillä osuudella, jossa raina kulkee avautuvasta nipistä N ulosottotelalle 2, ulosottotelan 2 kohdalla, ja sillä osuudella, jossa se » · I » 6 113790 kulkee telalta 2 sulkeutuvaan nippiin N. Toiselle puolelle telaa 1, jonka ylä- ja alapuolella ovat em. avautuva ja vastaavasti sulkeutuva nippi N, on sijoitettu telan 1 vapaan vaippapinnan läheisyyteen rainalenkkien ulkopuoliselle alueelle sen pintaa seuraava kaareva ohjainlevy tai -foili 3. 5 Kuvassa 2a kyseinen ohjainlevy tai -foili on sijoitettu polymeeripinnoite-tun termotelan lähelle, mutta yhtä hyvin sitä voidaan käyttää pinnaltaan muunkintyyppisten termotelojen yhteydessä. Paperirainan W lähelle asetettuun ohjainlevyyn tai -foiliin 3 voidaan yhdistää myös kostutus-laite. Kostutuslaite voi olla esimerkiksi vesihöyryä syöttävä laite tai laite, 10 jossa paineilman ja veden seosta ajetaan suulakkeen läpi, jolloin muodostuu sumumaisia erittäin pieniä vesipisaroita.
Kuvassa 2b on esitetty, kuinka ohjainlevy 3 on lamellirakenteinen ja I käsittää lähellä kalanteritelan 1 vapaan vaipan pintaa toisiaan seuraa- 15 via ja osittain toisiaan telan ympäryksellä peittäviä vaakasuuntaisia la-melleja 3a.
Ohjainlevyjen ja -foilien toiminta perustuu lähinnä konvektiivisen eli ilmanvirtauksen poiskuljettaman lämmön- tai kosteudensiirron hallintaan 20 valvomalla ja ohjaamalla ilmavirtauksen suuntaa, määrää ja turbulentti-suutta. Lisäksi ohjainlevyt ja -foilit toimivat vähäisinä säteilylämmön suojakilpinä.
Kuvassa 3 on esitetty ilmavirtauksien ohjausta aktiivisella ohjauksella.
25 Kohtaan A, johon on syntynyt alipaine (avautuvan nipin N jälkeen), pu- , ; halletaan ilmaa heti nipin N jälkeen sijaitsevasta suulakkeesta 4 rainan 1 · / kulkusuuntaan. Vastaavasti kohdasta Y, johon on muodostunut ylipaine \ (ennen sulkeutuvaa nippiä N), imetään ilmaa vastaavantyyppisellä juuri ennen nippiä N sijaitsevalla suulakkeella 4, jolloin imun aikaansaama : : 30 virtaus kulkee myös rainan kulkusuuntaan. Edullisimmin puhallus- tai : imunopeus vastaa paperirainan nopeutta, jolloin saadaan mahdollisim man pieni nopeusero rajakerroksen ja paperiradan pinnan välille. Imu-ja puhallussuulakkeet 4 asetetaan mahdollisimman lähelle vastaavaa !': nippiä N. Puhallussuulakkeet 4 asetetaan rainalenkin ulkopuolelle siten, 35 että suulakkeen raot, aukot tai vastaavat suunnataan oleellisesti rainan • · ;;;* kulkusuuntaan niin, että ne aiheuttavat rainalenkin ulkopuolella rainan *;·’ ulkopinnan lähellä virtauksen, joka on avautuvan nipin N ja ulosottote- lan 2 välisen rainan juoksun suuntainen. Lisäilmamassan syöttäminen *» • · 113790 7 merkitsee virtausteknisen rajakerroksen paksuuden kasvattamista, jolloin massan ja lämmön kuljetus tämän rajakerroksen yli vaikeutuu. Ilman syöttömäärä voidaan valita myös sellaiseksi, että lisäilmamassa pelkästään korvaa sitä ilmaa, joka kulkeutuu kalanteroinnin yhteydessä 5 pois ja siten syöttämällä lisää ilmaa estetään alipaineen syntyminen. Rainalenkin ulkopuolella olevalla imusuulakkeella 4 imetään ilmaa ennen sulkeutuvaa nippiä N, jolloin estetään ylipaineen syntyminen, ja imulla aikaansaatu virtaus on ulosottotelan 2 ja sulkeutuvan nipin N välisen rainan juoksun suuntainen. Näin virtauskenttä stabiloidaan niin, 10 ettei rajakerroshäiriöitä tapahdu. Rajakerrosta voidaan lisätä myös imettäessä ilmaa sulkeutuvaa nippiä N kohti, koska näin saadaan ilmavirtausta määrällisesti enemmän suunnatuksi rainan kulun suuntaiseksi.
Laitteet, ovat ne sitten passiivisia tai aktiivisesti toimivia, ulottavat vai-15 kutuksensa kalanteroitavan rainan W koko leveydelle tai osalle sitä. Passiiviset rainan tai telan pintaa seuraavat rakenteet, kuten ohjainlevyt I tai -foilit 3, sijaitsevat oleellisesti rainan koko rataleveydellä tai voivat sijaita vain osalla rataleveydestä. Samoin eri nippien N lähelle sijoitetut imun ja puhalluksen aikaansaavat suulakkeet ovat oleellisesti koko rai-20 nan leveydelle ulottuvia laitteita, esim. imu- ja puhallussuulakkeita 4, jotka saavat aikaan imun ja vastaavasti puhalluksen rainan W levyisenä rintamana tai rintamana, joka ulottuu vain osalle rainan W leveydestä. Laitteilla voidaan vaikuttaa samalla tavalla yli koko rainan W leveyden tai profiloidusti, jolloin voidaan vaikuttaa haluttuun osaan rainan W le- • ·«· * [ 25 veydestä halutulla tavalla, eli eri leveyssuuntaisilla vyöhykkeillä imu- tai puhallusvaikutus on järjestettävissä itsenäisesti riippumatta viereisten ..!: ‘ vyöhykkeiden imusta tai puhalluksesta.
• ·
On selvää, ettei keksintö rajoitu edellä esitettyyn. Passiivisia ohjaimia 30 voidaan rakentaa moniin eri muotoihin. Aktiivisia ohjaimia voidaan muunnella monella tavalla, esimerkiksi muuttamalla suulakkeiden muotoa.
I · *

Claims (19)

113790
1. Menetelmä paperirainan kalanteroimiseksi, jossa kalanteroitavaa paperirainaa (W) johdetaan monitelakalanterissa peräkkäisten kalante- 5 rinippien (N) läpi, tunnettu siitä, että lämpöhäviöiden ja kosteuden haihtumisen estämiseksi kalanterilla kalanteritelan (1) vapaan vaippa-pinnan ja/tai rainan (W) läheisyydessä syntyviä, kalanteritelan akselia vastaan oleellisesti kohtisuorissa suunnissa tapahtuvia ilmavirtauksia ohjataan syntykohtansa läheisyydessä passiivisella ja/tai aktiivisella 10 ohjauksella siellä, missä kalanterin telan vaippa tai kalanterissa kulkeva raina on ympäristöstään avoin.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että passiivinen ohjaus toteutetaan oleellisesti kiinteäasemaisen rakenteen 15 sijainnin ja muodon avulla, kuten ohjainlevyllä tai -foililla (3).
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kiinteäasemaisella rakenteella, kuten ohjainlevyllä tai -foililla (3), ohjataan ilmavirtoja kalanteritelan (1), erityisesti termotelan (1) pinnan ja/tai 20 paperirainan (W) lähellä.
• · . · « · : 4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ’ [ aktiivinen ohjaus toteutetaan puhaltamalla ja/tai imemällä ilmaa sopi- vissa kohdissa. Γ 25 v
: 5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että il- • i 1 v : maa puhalletaan avautuvasta nipistä (N) oleellisesti rainan (W) suuntai sesti. ; 30
6. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että il- ; maa imetään sulkeutuvaan nippiin (N) oleellisesti rainan (W) suuntai- sesti.
• » ·:·'! 7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 4 - 6 mukainen menetelmä, 35 tunnettu siitä, että aktiivisella ohjauksella kasvatetaan virtausteknisen rajakerroksen paksuutta. 113790
8. Laite kalanteroinnissa, joka on sijoitettu kalanteriteloja (1) ja niiden välisiä kalanterinippejä (N) käsittävän monitelakalanterin yhteyteen, tunnettu siitä, että lämpöhäviöiden ja kosteuden haihtumisen estämi- 5 seksi laite, joka on passiivinen tai aktiivinen ohjain, on sijoitettu kalante-ritelan (1) vapaan vaippapinnan ja/tai rainan (W) läheisyyteen ja se on järjestetty ohjaamaan kalanterilla syntyviä, kalanteritelan akselia vastaan oleellisesti kohtisuorissa suunnissa tapahtuvia ilmavirtauksia niiden syntykohdan läheisyydessä. 10
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen laite, tunnettu siitä, että passiivinen ohjain on oleellisesti kiinteäasemainen rakenne, kuten ohjainlevy tai -foili (3).
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen laite, tunnettu siitä, että oleelli sesti kiinteäasemainen rakenne, kuten ohjainlevy tai -foili (3), on asetettu lähelle kalanteritelaa (1), erityisesti termotelaa, ja/tai paperirainaa (W), ja on muotoiltu siten, että se ohjaa kalanterilla syntyviä ilmavirtauksia. 20 .
: 11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen laite, tunnettu siitä, että ohjain- : levy tai -foili on asetettu kalanteritelan (1), erityisesti termotelan yhtey- ’ . 1 teen lähelle telan vapaata vaippapintaa.
12. Patenttivaatimuksen 10 tai 11 mukainen laite, tunnettu siitä, että v : ohjainlevy tai -foili on asetettu vapaana kalanteritelan (1) pinnasta ulos- ν' : ottotelan (2) tai vastaavan avulla muodostetussa lenkissä kulkevan pa- perirainan (W) ulkopinnan lähelle. : 30
13. Jonkin patenttivaatimuksen 10-12 mukainen laite, tunnettu siitä, ;, että oleellisesti kiinteäasemainen rakenne, kuten ohjainlevy tai -foili (3) seuraa kalanteritelan (1), erityisesti termotelan, ja/tai paperirainan (W) • » '···1 kulkua. > • · > 1 1 I « t » 113790
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen laite, tunnettu siitä, että se on sijoitettu kalanteritelan (1) ja/tai paperirainan (W) läheisyyteen alle 100 mm:n etäisyydelle, edullisimmin 0-50 mm:n etäisyydelle.
15. Patenttivaatimuksen 8 mukainen laite, tunnettu siitä, että aktiivi nen ohjain on sopivaan kohtaan järjestetty ilman puhallus- tai imulaite, kuten puhallus- tai imusuulake (4).
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen laite, tunnettu siitä, että ilman 10 puhalluslaite on sijoitettu avautuvan nipin (N) jälkeen.
17. Patenttivaatimuksen 16 mukainen laite, tunnettu siitä, että puhalluslaite on suunnattu rainan (W) suuntaan siten, että siitä tuleva ilma-puhallus on oleellisesti rainan (W) juoksun suuntainen. 15
18. Patenttivaatimuksen 15 mukainen laite, tunnettu siitä, että ilman imulaite on järjestetty sulkeutuvaan nippiin (N).
19. Patenttivaatimuksen 18 mukainen laite, tunnettu siitä, että imulaite 20 on suunnattu rainan (W) suuntaan siten, että imu tapahtuu rainan (W) tulosuunnasta. • » • · « • I « • · * 1 · • ♦ • · · • · · • 1 · * # · • » · * 1 · » • ♦ • · · • · « I · 1 • · ♦ • · I • · 1 u 113790
FI991421A 1999-06-23 1999-06-23 Menetelmä ja laite kalanteroinnissa FI113790B (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI991421A FI113790B (fi) 1999-06-23 1999-06-23 Menetelmä ja laite kalanteroinnissa
AU50808/00A AU5080800A (en) 1999-06-23 2000-06-09 A method and a device in calendering
DE10084664T DE10084664T1 (de) 1999-06-23 2000-06-09 Verfahren und Vorrichtung zum Kalandrieren
PCT/FI2000/000517 WO2001000926A1 (en) 1999-06-23 2000-06-09 A method and a device in calendering

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI991421A FI113790B (fi) 1999-06-23 1999-06-23 Menetelmä ja laite kalanteroinnissa
FI991421 1999-06-23

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI991421A0 FI991421A0 (fi) 1999-06-23
FI991421A FI991421A (fi) 2000-12-24
FI113790B true FI113790B (fi) 2004-06-15

Family

ID=8554931

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI991421A FI113790B (fi) 1999-06-23 1999-06-23 Menetelmä ja laite kalanteroinnissa

Country Status (4)

Country Link
AU (1) AU5080800A (fi)
DE (1) DE10084664T1 (fi)
FI (1) FI113790B (fi)
WO (1) WO2001000926A1 (fi)

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI83679C (fi) * 1989-09-15 1991-08-12 Teollisuusmittaus Oy Huva foer en kontakttorkcylinder.
FI87474C (fi) * 1989-12-01 1993-01-11 Valmet Paper Machinery Inc Foerfarande och anordning i en pappersmaskin
DE4105978C2 (de) * 1991-02-26 1997-01-30 Escher Wyss Gmbh Schutzhaube für Walzen
US6207019B1 (en) * 1995-08-18 2001-03-27 Abitibi-Price, Inc. Calender hood

Also Published As

Publication number Publication date
AU5080800A (en) 2001-01-31
FI991421A (fi) 2000-12-24
WO2001000926A1 (en) 2001-01-04
DE10084664T1 (de) 2002-06-06
FI991421A0 (fi) 1999-06-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4881327A (en) Dryer section
FI110625B (fi) Puhalluslaite paperikoneessa tai vastaavassa
JP3122599B2 (ja) 材料シートを処理する装置及び方法
KR100391045B1 (ko) 제지 건조 방법 및 제지 기계의 건조 단부
FI62571B (fi) Anordning vid flercylindertork i en pappersmaskin
US8632662B2 (en) Apparatus and method for stabilization of a moving sheet relative to a sensor
EP0721095B1 (en) Apparatus for in-line processing of a heated and reacting continuous sheet of material
JPH08199493A (ja) 紙ウエブ等の乾燥または冷却方法と装置
FI78525C (fi) Infratork.
FI98944C (fi) Menetelmä ja laite paperiradan tai vastaavan päällysteen kuivatuksessa
JPS6262993A (ja) 抄紙機のツイン・ワイヤ−式乾燥機に関する方法及び装置
JP5395145B2 (ja) 蛇行修正装置付き浮揚乾燥設備
JPH03503191A (ja) 乾燥装置
US20060288606A1 (en) Pocket ventilator
FI111092B (fi) Menetelmä kuivatuskaasun puhaltamiseksi paperirainaa vasten ja paperikoneen päällepuhalluskuivatin
FI113790B (fi) Menetelmä ja laite kalanteroinnissa
US6511015B1 (en) Method and apparatus for stabilizing the running of a web in a paper machine or a like
EP1194646B1 (en) A method for leading a web between calender nips, and a calender
EP1009877B9 (en) Method and apparatus for drying a coated paper web
JP3677662B2 (ja) ドライヤーのシール構造
JP2000503383A (ja) フローティングドライヤ
JPS6230719Y2 (fi)
FI111864B (fi) Menetelmä paperirainan kalanteroinnissa ja menetelmää soveltava kalanteri
JP2001335205A (ja) 両面フロータ式乾燥機,両面フロータ式冷却機及び両面フロータ式加湿機
WO2020263157A1 (en) Method and a system for a yankee cylinder in a tissue machine