FI113128B - Menetelmä ja järjestelmä välitystoiminnon toteuttamiseksi - Google Patents
Menetelmä ja järjestelmä välitystoiminnon toteuttamiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI113128B FI113128B FI20011692A FI20011692A FI113128B FI 113128 B FI113128 B FI 113128B FI 20011692 A FI20011692 A FI 20011692A FI 20011692 A FI20011692 A FI 20011692A FI 113128 B FI113128 B FI 113128B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- protocol
- address
- transport
- network
- information
- Prior art date
Links
Landscapes
- Mobile Radio Communication Systems (AREA)
Description
113128
MENETELMÄ' JA JÄRJESTELMÄ VÄLITYSTOIMINNON TOTEUTTAMISEKSI
KEKSINNÖN ALA
Esillä oleva keksintö liittyy tietoliikenne-5 järjestelmiin. Erityisesti esillä oleva keksintö liittyy uuteen ja kehittyneeseen menetelmään ja järjestelmään välitystoiminneprotokollan toteuttamiseksi olemassa olevaan verkkorakenteeseen.
10 KEKSINNÖN TAUSTA
Nykyisissä kolmannen sukupolven matkaviestinverkkojen (kutsutaan UMTSrksi) spesifikaatioissa järjestelmä käyttää samaa hyvin tunnettua arkkitehtuuria, jota on käytetty kaikissa yleisimmissä toisen sukupol-15 ven järjestelmissä. Nykyisin UMTS-verkon (UMTS, Universal Mobile Telecommunication System) järjestelmä-arkkitehtuurin lohkokaaviokuva esitetään kuviossa 1. UMTS-verkkoarkkitehtuuriin kuuluu ydinverkko (CN, Core Network), UMTS-radiopääsyverkko (UTRAN, UMTS Terrest-20 rial Radio Access Network) ja käyttäjälaite (UE, User Equipment). Ydinverkko on edelleen kytketty ulkoisiin .·. : verkkoihin, t.s. internettiin, PSTN:ään (PSTN, Public • * >
Switched Telephone Network) ja/tai ISDNrään (ISDN Integrated Services Digital Network) ja/tai muihin ylei- • « s 25 siin matkaviestinverkkoihin (PLMN, Public Land Mobile Network).
• ’ UTRAN-arkkitehtuuri käsittää useita radio- I « · verkkoalijärjestelmiä (RNS, Radio Network Subsystem) . RNS jaetaan edelleen radioverkko-ohjaimeen (RNC, Radio 30 Network Controller) ja useisiin tukiasemiin (BTS, Base Transceiver Station; kutsutaan node B:ksi 3GPP- • , spesifikaatioissa). RNCrllä voi olla kaksi erillistä loogista roolia suhteessa liitäntään UE:n kanssa.
» : · · # ‘ ‘ RNC:tä kutsutaan palvelevaksi radioverkko-ohjaimeksi ;‘J; 35 (SRNC, Serving Radio Network Controller), kun siihen päättyy sekä IU-yhteys käyttäjädatan siirtämiseksi ja vastaava RANAP-signalointi (RANAP, Radio Access Net- 113128 2 work Application Part) CN:ään/CN:stä. SRNC:llä on myös muita tehtäviä, joihin kuuluu radioresurssien hallintaoperaatiot. Vastaanottava RNC (DRNC, Drift Radio Network Controller) on mikä tahansa muu RNC kuin SRNC, 5 joka ohjaa solua, jota UE käyttää. DRNC on yhdistetty SRNC:hen Iur-liitännällä. Tässä arkkitehtuurissa on olemassa useita eri yhteyksiä verkkoelementtien välillä. Iu-liitäntä yhdistää CN:nnän UTRAN:iin. Iur-liitäntä mahdollistaa signalointitiedon välittämisen 10 kahden RNC:een välillä. Iur:ää vastaavaa liitäntää ei ole toisen sukupolven matkapuhelinverkkoarkkitehtuureissa. Signalointiprotokollaa Iur-liitännän yli kutsutaan radioverkkoalijärjestelmäsovellusosaksi (RNSAP). RNSAP päätetään Iur-liitännän molemmissa 15 päissä RNC:llä. Iub-liitäntä kytkee RNC:n ja Node B:n.
Iub-liitäntä mahdollistaa RNC:n ja Node B:n välisen neuvottelun radioresursseista, esimerkiksi Node B:n ohjaamien solujen lisäämisen ja poistamisen nimetyn yhteyden tukemiseksi UE:n ja SNRC:n välillä lähetys-20 ja hakukanavien ohjaamiseen käytetyn informaation, ja lähetys- ja hakukanavilla välitetyn informaation välityksen. Yksi Node B voi palvella yhtä tai useaa solua.
: UE on kytketty Node B:hen Uu-radioiiitännän avulla. UE
: · käsittää edelleen tilaajan identiteettimoduulin (USIM, : : 25 UMTS Subscriber Identity Module) ja matkaviestimen *· (ME, Mobile Equipment) . Ne on kytketty Cu-liitännällä.
Yhteydet ulkoisiin verkkoihin toteutetaan yhdyskäytä-·*, vämatkaviestinkeskuksen (Gateway-MSC) (piirikytkentäi siin verkkoihin) tai GPRS-verkon yhdyskäytäväsolmun . 30 (GGSN, Gateway GPRS Support Node) (pakettikytkentäi- *>t* siin verkkoihin) kautta.
*···’ CN (GSM CN) -arkkitehtuuri koostuu kotirekis- ·:··· teristä (HLR, Home Location Register) , joka on tieto- • :·.· kanta isäntäkopion tallentamiseksi käyttäjän palvelu- ,·. 35 profiilista. Lisäksi HLR:ään tallennetaan UE:n sijain- • * · ’·*·[ ti matkaviestinkeskus/vieraili jarekisteri (MSC/VLR) ‘ * tasolla (Mobile Services Swithing Centre / Visitor Lo- 113128 3 cation Register) ja/tai SGSN:n tasolla. Kuviossa 1 CN myös käsittää MCS/VLR:n, joka on keskus (MSC) ja tietokanta (VLR), joka palvelee UE:tä sen senhetkisessä sijainnissa piirikytkentäisille palveluille.
5 Yleinen protokollan malli UTRAN-liitännöille kuvataan kuviossa 2, ja selitetään yksityiskohtaisemmin seuraavassa. Selitetty rakenne perustuu siihen periaatteeseen, että kerrokset ja tasot ovat loogisesti riippumattomia toisistaan.
10 Protokollan rakenne muodostuu kahdesta pää- kerroksesta, radioverkkokerroksesta (RNL) ja siirto-verkkokerroksesta (TNL) . Nämä esitetään vaakatasoissa kuviossa 2. Kaikki UTRAN:iin liittyvät näkökohdat on esitetty vain radioverkkokerroksella ja siirtoverkko-15 kerros edustaa standardinmukaista siirtoteknologiaa, joka on valittu käytettäväksi UTRAN:ssa ilman UTRAN-kohtaisia muutoksia. UTRAN:11a on tiettyjä erityisvaatimuksia TNL:lie. Esimerkiksi, reaaliaikaisuusvaatimus, t.s. lähetysviiveen on oltava kontrolloitavissa 20 ja pidettävä pienenä.
Ohjaustasoon kuuluu sovellusprotokolla, t.s. RANAP (RANAP, Radio Access Network Application Part), * RNSAP (RNSAP, Radio Network Subsystem Application
Part) tai NBAP (NBAP, Node B Application Part) , joka 25 on osa RNL:ää, ja signalointikanava, joka on osa : TNL:ää, sovellusprotokollasanomien siirtämiseksi, j Signalointikanava sovellusprotokollaa varten voi olla samantyyppinen tai erityyppinen kuin signalointiyhteys ALCAP:lle (ALCAP, Access Link Control Ap-30 plication Part). ALCAP on geneerinen nimi protokollalle tai protokollille, joita käytetään datan siirto- kanavien muodostamiseen Iu-, Iur- ja Iub-liitännöille.
*: · ·: AAL2-signalointiprotokollan Capability Set 2 (ITU-T
·;··· Q.2630.2, a.k.a. Q.aal2 CS-2) on valittu protokolla .·. 35 käytettäväksi ALCAP:na UTRAN:ssa. Q. 2630.2 lisää uuden • · · *·*·| valinnaisen ominaisuuden Q.2630.1.*een jota käytetään UTRAN:n ensimmäisessä versiossa.
113128 4 ITU-T suositus Q.2630.2 AAL-tyyppi 2 signalointiprotokollan (Capability Set 2) määrittää solmujen välisen protokollan ja solmutoiminteet, jotka ohjaavat AAL-tyypin 2 pisteestä pisteeseen -yhteyksiä.
5 AAL-tyyppi 2 tarkoittaa ATM-suorituskerrosta (ATM, Asynchronous Transfer Mode) tyyppi 2 (AAL2, ATM Adaptation Layer 2) , joka on ATM-suorituskerros, joka tukee muuttuvaa bittinopeutta, yhteyssuunnattua, aikariippuvaa dataliikennettä. Kuvio 3 esittää esimerkkiä 10 Q.2630.2:n käytöstä UTRAN:n yhteydessä eri liitännöil- le.
Tulevaisuudessa internet-protokolla (IP) esitellään siirtoprotokollaksi radiopääsyverkoille (RAN, Radio Access Network). Niin kutsuttu IP RAN esittää 15 IP-tukiasemia (IP BTS tai IP BS) , jotka korvaavat useissa toiminteissa aikaisempien UTRAN-versioiden RNC:n toiminteita. IP RAN:t voidaan kytkeä muihin RANrhin sisältäen UTRAN:n GERAN:in yhdyskäytävillä tai palvelimilla tai yhteydet voidaan tehdä suoraan IP 20 BTSrstä. IP-perustainen RAN on myös 3GPP:n kehittämä.
3GPP:n 3G-järjestelmän (UMTS) versiossa 5 IP-siirto esitellään vaihtoehtona ATM/AAL2: lie. ATM/AAL2 , on ainoa siirtoteknologia UTRAN1.n aikaisemmissa versi- : oissa, t.s. versiossa 99 ja versiossa 5. Työversion 5 : 25 IP-siirron määrittämiseksi on parhaillaan tekeillä ja • tavoitteena on saada se valmiiksi 12/2001. Tekeillä : oleva työ ja sen tulokset dokumentoidaan TR25.933:ssa.
Yhdessä uuden siirto-option esittelyn yhtey- » dessä on varmistuttava, että uusi ja olemassa oleva 30 teknologia voivat toimia yhdessä ja yhteen. Tätä pide- ·’ tään hankalana sekä operaattoreiden verkkokehityksen näkökulmasta että laitetoimittajien business-•: · ·: näkökulmasta.
Lisäksi painotetaan, että välitystoiminne 35 ATM/AAL2:n ja IP-siirron välillä pitäisi toteuttaa ja • · · ottaa käyttöön siten, että muutokset olemassa olevaan 1 Rel99- ja Rel4-teknologiaan ja spesifikaatioihin ovat 113128 5 minimaaliset ja välitystoiminteen "lisäykset" olemassa olevaan teknologiaan ovat myös rajoitetut.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin menetelmä välitystoiminteen (IWF) hallitsemi-5 seksi ATM-siirtoverkossa. Erityisesti keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin käyttökelpoinen mekanismi välitystoiminteen toteuttamiseksi siten, että uutta siirtoprotokollaa voidaan käyttää olemassa olevan verkkorakenteen liitännässä ja uudessa rakenteessa tai 10 elementissä. Edelleen keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin sellainen toteutus, että muutokset olemassa olevaan teknologiaan, esimerkiksi yllä mainittujen version 99 ja 4 mukaiseen teknologiaan ja niiden määrityksiin ovat minimaalisia ja välitystoiminteen 15 "lisäykset" uusiin teknologioihin myös minimoidaan.
Keksinnölle on tunnusomaista se, mitä esitetään itsenäisissä patenttivaatimuksissa.
KEKSINNÖN YHTEENVETO
20 Keksintö koskee siirtoteknologioita RAN:ssa.
Siirtoverkoissa (alueissa) käytetään kahta siirtotek-nologiaa ja verkkoelementit kahdella eri alueella on * · '· sovitettava kommunikoimaan keskenään. On huomattava, ‘ ‘ että siirtoteknologioiden määrää ei rajoiteta kahteen.
·,· 25 Peruslähtökohta keksinnölle on, että olemassa oleva < : ATM/AAL2-verkko ja sen 3GPP-spesifikaatiot jätetään i koskemattomiksi niin pitkään kuin mahdollista. RAN- perustaisessa ATM/AAL2-siirrossa käytetään AAL2-signalointia ALCAPma.
30 Edelleen keksintö perustuu ideaan, että ole- massa olevaa ALCAP:ia, esim. Q.2630 ei käytetä ainoastaan ATM/AAL2-alueella ALCAPma, t.s. muutoksitta ole-viin määrityksiin, vaan myös lisäohjausprotokollana ’: * *: IP-siirtoalueella. Tämä aikaan saadaan käyttämällä 35 olemassa olevan ALCAP: in käyttäjän määrittämää infor-’ *. maatioelementtiä. Tämä tarkoittaa, että mikä tahansa I M I | ALCAP onkaan, sillä on oltava jokin informaatioele- 113128 6 mentti, jonka sisällön voi määrittää palveltu käyttäjä. Eräässä esimerkissä se toteutetaan laajentamalla Q.2630:n ominaisuuksia käyttämällä sen palvelun käyttäjän siirtoinformaatioelementtiä (SUT). SUT on valin-5 nainen informaatioelementti Q.2630:n muodostuspyyntö- sanomassa, joka voi kuljettaa informaatiota läpinäkyvästi yhdeltä AAL2:n palvelemalta käyttäjältä toiselle (rinnakkainen AAL2:n palveleva käyttäjä). Yllä mainittujen suositusten mukaisesti SUT:n pituus on 1-254 ok-10 tettia. Esillä olevassa keksinnössä SUT kuljettaa läpinäkyvästi kaiken siirtoon liittyvän IP-informaation rinnakkaisten Q.2630 entiteettien (entity) välillä verkossa.
Esillä olevan keksinnön edut voidaan koota 15 seuraavasti. Toteutettaessa uudenlaista siirtokerros- protokollaa ei tarvita uutta ALCAP-protoko11aa. Sen sijaan olemassa oleva ALCAP, t.s. Q.2630 eräässä esimerkissä voi olla käytössä myös uudessa protokollassa, t.s. IP-puolella. Signalointikanava Q.2630:lie IP:n 20 yli on jo saatavilla versiossa 99. Edelleen vain olemassa olevan ALCAP:in (Q.2630) alijoukko on toteutettava IP-perustaisiin RAN-solmuihin, mikä täten vähen- » > ’· tää välitystoiminteen aiheuttamaa ylikuormaa ja vain • vähäisiä muutoksia olemassa oleviin ATM/AAL2- : 25 verkkoelementteihin tarvitaan.
! Edelleen ei ole tarvetta radioverkkokerroksen · · välitystoiminteille, koska standardinmukaista RA- NAP/RNSAP/NBAP: ta voidaan käyttää ilman uusia infor- > * » maatioelementtejä. Välitystoiminne voidaan toteuttaa Vt 30 ja sitä voidaan käyttää pelkästään siirtoverkkokerrok- sella. Myöskään ei ole tarvetta tietää viereisen RAN-·;*’ solmun (IP/ATM) tyyppiä etukäteen. Tyyppi määritetään implisiittisesti sen siirtokerrososoitteen tyypistä ·;·*! johtaen joko alkuperäiseen operaatioon tai operaation 35 TNL:n IWF:n kanssa. Edelleen keksinnön ansiosta ei ole ' \ rajoituksia välitystoiminteen (IWF) sijainnille, vaan se voi olla joko yksinään toimiva solmu tai osa mitä 113128 7 tahansa RAN:in tai IP RAN:in solmua. Keksintö helpottaa välitystä eri radiopääsyverkkojen välillä.
LYHYT SELOSTUS PIIRUSTUKSISTA 5 Oheiset piirustukset, jotka liitetään kek sinnön ymmärtämisen helpottamiseksi, jotka muodostavat osan tätä selitystä kuvaavat esillä olevan keksinnön sovelluksia ja yhdessä niiden kanssa auttavat selittämään keksinnön periaatteita. Piirustuksissa: 10 Kuvio 1 on lohkokaaviokuva, joka esittää esi merkkiä tunnetun tekniikan mukaisesta järjestelystä liittyen nykyisiin matkapuhelinverkkoihin;
Kuvio 2 on yleinen protokollamalli kuvion 1 UTRAN-liitännöille; 15 Kuvio 3 on signalointikaavio, joka esittää esimerkkiä Q.2630.2 käytöstä UTRAN:n yhteydessä;
Kuvio 4 on lohkokaaviokuva, joka kuvaa keksinnön erästä sovellusta; ja
Kuviot 5a ja 5b muodostavat signalointikaavi-20 on, joka kuvaa esillä olevan keksinnön sovellusta.
KEKSINNÖN YKSITYISKOHTAINEN SELOSTUS ',*·: Seuraavaksi kuvataan yksityiskohtaisesti kek- J ! sinnön sovelluksia, joiden esimerkkejä kuvataan ohei- ; 25 sissa piirustuksissa.
«·* Seuraavassa esitetään neljä erilaista käyttö- esimerkkiä esillä olevalle keksinnölle. Nämä esimerkit liittyvät mahdollisiin välitystilanteisiin nykyisessä ATM-perustaisen UTRAN-verkon tapauksessa. On huomatta-30 va, että nämä esimerkit esitetään liittyen UTRAN.-iin ; ** ja AAL2 (Q.2630) -signalointiin ALCAP-.na ja olettaen, ..." että uusi protokolla on IP. Kuitenkin, keksintöä ei ;..j rajoiteta näihin.
Kuviossa 4 esitetään mukana olevat AAL2:lla
• I
35 palvelun käyttäjät ja niiden looginen sijainti keksin- » * i *.V nön erään sovelluksen mukaisesti. Kuviossa 4 vasen '*“· puoli esittää ATM/AAL2-aluetta ja oikea puoli IP- 8 113128 aluetta. Keskellä on välitystoiminne IWF. IWF voidaan toteuttaa yksinään toimivana solmuna tai osana mitä tahansa muuta verkkosolmua, esimerkiksi IP BTSrää, RNC:tä, jotain yhdyskäytävää tai palvelinta.
5 ALCAP:in yhteydet, t.s. Q.2630 tässä esimer kissä kulkee aina IWF:n kautta. Täten IWF päättää Q.2630 molemmilta puolilta ja toimii AAL2-palveltuna käyttäjänä. Radioverkkokerroksen signaloinnin ei tarvitse kulkea IWF:n kautta laisinkaan. Tämä on eräs 10 keksinnön eduista.
ATM/AAL2:n puolella Q.2630 käytetään tarkalleen samalla tavoin kuin on määritelty 3GPP:n UTRAN-spesifikaatioissa toistaiseksi. IP-puolella vain SUT (Served User Transport) informaatioelementti ja sen 15 sisältö samoin kuin Binding ID (B-ID) ovat oleellisia UTRANrn IP-solmulle. Termi Sig bearer kuviossa 4 viittaa ALCAP:in signalointikanavaan ja se määritetään yllä mainituissa spesifikaatioissa. Merkinnät LI ja L2 viittaavat termeihin layer 1 ja layer 2, vastaavasti.
20 Seuraavassa esitetään yksityiskohtaisempi ku vaus keksinnön erikoistapauksista. Tässä esimerkissä keksinnön sovellukset kattavat seuraavat tilanteet: > · ' Yhteyden muodostaminen/vapauttaminen Iur-.llä V · ATM/AAL2-alueella kohden IP-aluetta.
v;,·' 25 Yhteyden muodostaminen/vapauttaminen Iur:llä ;··: IP-alueelta ATM/AAL2-alueelle. Tämä esitetään myös ; | signalointikaaviossa kuviossa 5a ja 5b.
, ··. Yhteyden muodostaminen/vapauttaminen Iub:llä > » ATM/AAL2 RNC:stä IP-tukiasemaan.
... 30 Yhteyden muodostaminen/vapauttaminen Iub:llä » * · IP RNC:ltä ATM/AAL2-tukiasemaan.
* · '··' Lisäksi huomautetaan, että Iur-liitännällä *: * *: siirtokanava muodostetaan aina tietyllä palvelevalla ·;··· RNC:llä. Näin ollen fyysisessä mielessä Iur-muodostus 35 voi alkaa kummasta tahansa päästä Iur:ää. Iub:llä * t · siirtokanava aina muodostetaan ja vapautetaan ohjaa- valla RNC:llä. Node B ei koskaan muodosta eikä vapauta
»MM
113128 9
Iub-siirtokanavaa. Nämä periaatteet ovat nykyisten 3GPP-määritysten mukaisia.
Ensimmäisessä esimerkissä SRNC ATM/AAL2-alueella käynnistää siirtokanavan muodostamisen lähet-5 tämällä vastaavan RNSAP-sanoman radioverkkokerroksel- la. Sen jälkeen vastaanottava RNC:n oletetaan vastaavan lähettämällä RNSAP-vastesanoma. Vasteeseen kuuluu tarvittu siirtoinformaatio kuten kohde IP-osoite ja UDP-portti. Lisäksi Binding ID sisällytetään mukaan. 10 Siirtoinformaatio tarkistetaan SRNCrllä ja kun kohde-osoite on muu kuin ATM:n lopetusjärjestelmäosoite (AE-SA), SRNC-sovelluslogiikka määrittää, että IWF:ää tarvitaan. IWF löydetään joko käyttämällä oletusarvoista IWF (RNC-kohtainen, fyysinen signalointiliitäntäkoh-15 täinen tai looginen signalointiliitäntäkohtainen) tai hakemalla IWF:ää perustuen osoiteinformaatioon. Tällöin voidaan käyttää sovitustaulukkoa SRNC:ssä, jossa on syöte (IWF-osoite (AESA)) kullekin IP RNCrlle. IWF-informaatio voi olla myös keskitetyssä paikassa jos-20 sain päin verkkoa, johon on pääsy kullakin RNC:llä vastaavasti kuin nimipalvelimella (DNS) on IP-maailmassa. Informaatio, jota SRNC tarvitsee on IWF:n : : reititettävä osoite. RNCrlle, jolla on vain ATM/AAL2- ; : liitäntöjä, tämän osoitteen on oltava ATM:n lopetus- . . 25 järjestelmätyyppinen osoite.
Kun IWF-osoite on löydetty, SRNC:n ALCAP lä-. hettää normaalin Q.2630-muodostuspyynnön (ERQ) kohden IWF:ää. Valinnainen palvellun käyttäjän siirron IE si-säilytetään tähän ja se sisältää siirto-30 osoiteinformaation, joka aluksi vastaanotettiin : DRNC:Itä. Kun IWF vastaanottaa ERQ:n, se tarkistaa I I * :lit: SUT:n ja löytää IP-siirtoinf ormaat ion. IWF sovittaa AAL2/ATM-liitännän ja IP-liitännän ja allokoi tarvit- tavat resurssit. Sen jälkeen ALCAP IWF:ssä lähettää . 35 ERQ':n kohden DRNC:stä. ERQ' edustaa normaalia muodos- .·.· tuspyyntöä paitsi että yhteyden päätepisteinformaatio » voi olla nolla. SUT sisältää nyt määränpääosoitteen ja 113128 10 uuden IWF:n UDP-portin (portin, jota IWF käyttää vas-taanottaakseen dataa DRNC:n puolelta). Binding ID (B-ID) kuljetetaan palvellun käyttäjän generoiman referenssin (SUGR) IErssä normaalisti. B-ID on ainoa, joka 5 aluksi allokoitiin DRNC:llä). DRNC:n signalointiosoite määritetään IWF:llä perustuen oletusosoitteeseen tai DRNC:n IP-osoiteinformaation mukaisesti (vastaanotettiin ERQ:n SUT:ssä SRNC:ltä). DRNC tunnistaa vastaanotetun ERQ':n. DRNC lähettää vahvistuksen (ECF') ta-10 kaisin IWF:lle. Sen jälkeen IWF lähettää Q.2630-muodostusvahvistuksen (ECF) takaisin SRNC:lle. SRNC:n näkökulmasta nyt on olemassa lähetyskanvava SRNC:n ja DRNC:n välillä.
Lähetyskanavan vapautus toteutetaan oletukse-15 na SRNC:llä samalla tavalla. IWF:n IP-puolella ei ole tarvetta yhdellekään TNL-signalointisanomalle.
ATM/AAL2-puolella vapauttaminen tehdään Q.2630:n mukaisesti RNC:n alustamana. IWF vapauttaa AAL2-yhteysresurssin ja poistaa yhteyden ja IP-osoitteen ja 20 UDP-portin. RNC IP-puolella toimii vastaavasti kuin kaikki IP-tilanteessa (t.s. ei IWF:ää); yhteysresurssi vapautetaan perustuen RNL-signalointitoiminteisiin. Binding ID:tä ei tarvita eikä käytetä tässä.
’ Kun siirtokanava on muodostettu IP-puolelta : : 25 Iur:ää, katso kuviot 5a ja 5b, sanomasekvenssi RNLrllä ; on täsmälleen niin kuin missä tahansa muussakin tapa- | uksessa. Nyt RSNC käynnistää proseduurin lähettämällä radiolinkin uudelleenkonfigurointipyynnön DRNC:lle. DRNC ATM/AAL2-puolella lähettää RNSAP-vastaussanoman 30 RSNCrlle ja se sisältää kaiken tarpeellisen siirtoin-* ; formaation (B-ID, AESA), kuten määritetään RNSAP- t > ·;·’ spesifikaatiossa [TS25.423 v3.00 (Rel99) ja v4.00 (Rel4)]. Kun SRNC IP-puolella havaitsee, että siirto-osoitteen tyyppi ei ole IP, se määrittää, että IWF:ää 35 tarvitaan. Tähän tapaukseen liittyvä IWF (sen osoite) » t * löydetään yhdellä ensimmäisessä yllä kuvatussa tapauk-‘ ' sessa kuvatulla tavalla (RNC). Kun IWF on löydetty 113128 11 (sen signalointiosoite), ERQ' lähetetään sille (Q.2630 SigTranin yli). ERQ' sisältää SUT IE:n kuljettaen kohde IP-osoitteen ja SRNC:n UDP-portin ja SUGR IE:n kuljettaen B-ID:n alkuperäisesti nimettynä DRNC:llä ja 5 A2EA:n kuljettaen DRNC:n AESA:n. Heti kun IWF vastaanottaa ERQ':n se käynnistää yhteyden muodostamisen kohden DRNCrtä (ATM/AAL2-alueella) lähettämällä tavallisen Q.2630 ERQ:n B-ID:llä ja AESArlla kopioituna ERQ':sta. Sen jälkeen DRNC vastaa lähettämällä ECF:n 10 takaisin IWF:lle. Kun EFC on vastaanotettu, se liipai-see IWF:n lähettämään ECF':n takaisin SRNC:lle. Tämä ECF' on tavallinen ECF, mutta varustettuna SUT:llä [Huomaa: tämä on ainoa muutos, joka tarvitaan Q.2630:ssa]. SUT kuljettaa IWF:n IP-osoitteen ja UDP-15 portin.
Siirtokanavan vapauttaminen tehdään lähettämällä Q.2630-vapautussanoma (REL') SRNC:ltä (IP) IWF:lle. Perustuen vastaanotettuun REL':iin IWF puhdistaa läpikulkuyhteyden ja IP-resurssit ja lähettää 20 REL:n DRNC:lie Q.2630-vapautusproseduurin mukaisesti.
Iub:llä kaikki yhteyden siirtokanavan ohjaus-toiminteet alustetaan tietyn tukiaseman (BS, Base Sta-i tion) ohjaavalla RNC:llä. Siirtokanavan muodostaminen v * käynnistetään heti kun NBAP-vaste vastaanotetaan 25 RNC:llä BS:ltä. Vaste (alkuperäisesti lähetettyyn : * NBAP-asetuspyyntöön) sisältää siirtokerrosinformaation ,,.: (Binding ID, IP-osoite ja UDP-portti) . RNC tunnistaa ,··*, ei-AESA-osoitteen ja määrittää, että IWF:ää tarvitaan.
Oikea IWF löydetään kuten kuvattiin yllä tapauksessa 30 1. Sen jälkeen ALCAP RNC:ssä lähettää Q.2630 ERQ:n • ’’ kohden IWF:ää varustettuna SUT IE:llä sisältäen IP- siirtoinformaatio, SUGR:n sisältäen B-ID:n, jne.
;>>· Sen jälkeen vastaanottava IWF lähettää ERQ' :n BS:ään varustettuna SUT:llä, joka sisältää IWF:n IP-35 osoitteen ja UDP-portin. BS kuittaa lähettämällä '·*.* ECF':n takaisin IWF:lle. Sen jälkeen IWF vastaa ’ * RNC:lie lähettämällä normaalin ECF:n sille.
113128 12
Yhteys vapautetaan vastaavasti kuin ensimmäisessä tapauksessa. ALCAP-signalointia ei tarvita TNL:ssä IWF:n IP-puolella.
RNC IP-liitännällä vastaanottaa NBAP-vasteen 5 BS:Itä kuljettaen AESA-tyyppistä siirto-osoitetta. Se osoittaa, että IWF:ää tarvitaan. IWF löydetään ja RNC lähettää ERQ' :n kohden IWF:ää varustettuna SUTtllä, joka kuljettaa RNC:n IP-osoitteen ja UDP-portin. SUGR kuljettaa B-ID:n. CEID on nolla, koska sitä ei tarvita 10 IWF:ssä. Kun IWF on vastaanottanut ERQ':n, se aloittaa normaalin Q.2630-yhteydenmuodostuksen kohden BS:ää käyttäen ERQ':ssa vastaanotettua B-ID:tä. Heti kun ECF on vastaanotettu BS:ltä, IWF lähettää ECF:n RNC:lie sisältäen SUT:n, joka sisältää IWF:n IP-osoitteen ja 15 UDP-portin.
Siirtokanava vapautetaan RNCtllä samalla tavalla kuin toisessa tapauksessa.
Ammattimiehelle on selvää, että teknologian kehittyessä keksinnön perusajatus voidaan toteuttaa 20 useilla tavoilla ja useissa verkkoympäristöissä. Keksintöä ja sen sovelluksia ei täten rajoiteta tässä kuvattuihin esimerkkeihin, vaan ne voivat vaihdella * ! oheisten patenttivaatimuksien puitteissa.
i ’.’25 * < » » » il1 • · I » » 1 ·
Claims (25)
1. Menetelmä ATM-siirtoverkkoon linkitetyn välitystoiminnon ohjaamiseksi, tunnettu siitä, että välitystoiminto käyttää käyttäjän määrittämää 5 olemassa olevan protokollan informaatioelementtiä, jo ta protokollaa käytetään datan siirtoyhteyksien muodostamiseen, uuden protokollan sovittamiseksi siirtoyhteyksien ohjaamiseksi siirtoverkkokerroksessa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, 10 tunnettu siitä, että mainittua ATM- siirtoverkkoa käytetään radiopääsyverkossa; ja että olemassa oleva protokolla on ALCAP-protokolla perustuen AAL2-signalointiin.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, 15 tunnettu siitä, että mainittu AAL2-signalointi perustuu ITU:n suositukseen Q.2630.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että olemassa olevan ALCAP-protokollan käyttäjän määrittämänä informaatioelement- 20 tina käytetään mainitun Q.2630 signaloinnin palveltavan käyttäjän siirtoelementtiä (SUT, Served User *,· Transport) .
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetään mainittua käyttä- .,tj 25 jän määrittämää informaatioelementtiä uudessa protokol- lassa olemassa olevan ALCAP-protokollan tarvitseman informaation kuljettamiseksi.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liitetään mainittu käyttä- : * 30 jän määrittämä informaatioelementti olemassa olevan AL- CAP-protokollan muodostuksen vahvistussanomaan (Estab- ·'· lish Confirm) .
7. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vastaanotettaessa radiopää- 35 syverkon solmun osoiteinformaatiota, ' * · * ·“ tarkistetaan onko osoiteinformaatio yhteenso piva vastaanottavan protokollan osoiteavaruuden kanssa, 113128 ja jos osoiteinformaatio ei ole yhteensopiva, määritetään välitystoiminnon osoite.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että välitystoiminnon osoite 5 määritetään odotusarvona kullekin verkkosolmulle.
9. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että välitystoiminnon osoite kysytään verkon keskitetystä pisteestä.
10. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, 10 tunnettu siitä, että välitystoiminnon osoite määritetään perustuen fyysiseen porttiin, josta sovel-lusprotokollan sanoma vastaanotettiin.
11. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että välitystoiminnon osoite 15 määritetään perustuen loogiseen porttiin, josta sovel-lusprotokollan sanoma vastaanotettiin.
12. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tarkistus tehdään käyttäen osoitetyypin informaatiokenttää, joka osoittaa ainakin 20 yhden seuraavasta, verkkosolmun tyypin, osoitteen tyypin ja siirtokerroksen tyypin.
13. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, '· tunnettu siitä, että tarkistus tehdään käyttäen ·' * solmutyypin informaatiokenttää, joka osoittaa ainakin .,· 25 yhden seuraavista verkkosolmun tyypin, osoitteen tyy- t ;,'ί pin ja siirtokerroksen tyypin.
13 113128
14. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tarkistus tehdään käyttäen siirtokerrostyypin informaatiokenttää, joka osoittaa 30 ainakin yhden seuraavista, verkkosolmun tyypin, osoit-*..!t teen tyypin ja siirtokerroksen tyypin.
15. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, :’·· tunnettu siitä, että sovitetaan olemassa olevan : protokollan ensimmäinen liitäntä ja uuden protokollan 35 toinen liitäntä välitystoiminnossa perustuen informaa- h‘." tioon käyttäjän määrittämässä elementissä. • · 113128
16. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu välitystoiminto toteutetaan itsenäisenä solmuna ATM-siirtoverkossa.
17. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, 5 tunnettu siitä, että välitystoiminto toteute taan itsenäisenä solmuna siirtoverkossa.
18. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että välitystoiminto toteute taan osana verkkosolmua ATM-siirtoverkossa.
19. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että välitystoiminto toteute taan osana verkkosolmua siirtoverkossa.
20. Patenttivaatimuksen 17 tai 19 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että siirtoverkko 15 perustuu IP-verkkoon.
21. Järjestelmä ATM-siirtoverkkoon linkitetyn välitystoiminnon ohjaamiseksi, tunnettu siitä, että välitystoiminto käsittää sovitetaan entiteetti (entity) joka on jär- 20 jestetty käyttämään olemassa olevan protokollan käyt täjän määrittämää informaatioelementtiä, jota proto-. kollaa käytetään datasiirtoyhteyksien muodostamiseen, sovittamaan uusi protokolla siirtoyhteyksien ohjaamiseksi siirtoverkkokerroksessa. * ♦ :·' 25
22. Patenttivaatimuksen 21 mukainen järjes- ‘ telmä, tunnettu siitä, että mainittua ATM- "· siirtoverkkoa käytetään radiopääsyverkossa; ja että olemassa oleva protokolla on ALCAP-protokolla perustuen AAL2-signalointiin.
23. Patenttivaatimuksen 22 mukainen järjes- . ·. telmä, tunnettu siitä, että AAL2-signalointi ·' perustuu ITU:n suositukseen Q.2630. • ’·1
24. Patenttivaatimuksen 23 mukainen järjes- • telmä, tunnettu siitä, että olemassa olevan 35 protokollan käyttäjän määrittämänä informaatioelement- tina käytetään mainitun Q.2630 signaloinnin palvelun 113128 käyttäjän siirtoelementtiä (SUT, Served User Transport Element).
25. Patenttivaatimuksen 21 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että järjestelmä edel-5 leen käsittää tarkistusentiteetin sen tarkistamiseksi, onko osoiteinformaatio yhteensopiva vastaanottavan osoiteavaruuden kanssa vastaanotettaessa radiopääsyverk-kosolmun osoiteinformaatiota; ja osoitteen määritysen-10 titeetin välitystoiminnon osoitteen määrittämiseksi. 1 « ♦ 17 113128
Priority Applications (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20011692A FI113128B (fi) | 2001-08-22 | 2001-08-22 | Menetelmä ja järjestelmä välitystoiminnon toteuttamiseksi |
EP02745462A EP1419634A1 (en) | 2001-08-22 | 2002-07-09 | Method and system for interworking between different radio access network in umts; using q.2630 |
PCT/FI2002/000620 WO2003019897A1 (en) | 2001-08-22 | 2002-07-09 | Method and system for interworking between different radio access network in umts; using q.2630 |
US10/758,544 US20050286528A1 (en) | 2001-08-22 | 2004-01-16 | Method and system for implementing an inter-working function |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20011692A FI113128B (fi) | 2001-08-22 | 2001-08-22 | Menetelmä ja järjestelmä välitystoiminnon toteuttamiseksi |
FI20011692 | 2001-08-22 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20011692A0 FI20011692A0 (fi) | 2001-08-22 |
FI20011692A FI20011692A (fi) | 2003-02-23 |
FI113128B true FI113128B (fi) | 2004-02-27 |
Family
ID=8561780
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20011692A FI113128B (fi) | 2001-08-22 | 2001-08-22 | Menetelmä ja järjestelmä välitystoiminnon toteuttamiseksi |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI113128B (fi) |
-
2001
- 2001-08-22 FI FI20011692A patent/FI113128B/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI20011692A0 (fi) | 2001-08-22 |
FI20011692A (fi) | 2003-02-23 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US6636502B1 (en) | GPRS-subscriber selection of multiple internet service providers | |
EP1510089B9 (en) | Flow-based selective reverse tunneling in wireless local area network (WLAN) - cellular systems | |
US8428050B2 (en) | Radio communication system, radio access method, access point and gateway | |
US6615269B1 (en) | Method and arrangement for implementing certain negotiations in a packet data network | |
US8320309B2 (en) | IP mobility within a communication system | |
AU2237400A (en) | Method and arrangement for preparing for the transmission of multimedia-related information in a packet-switched cellular radio network | |
ZA200307561B (en) | Presence serve in IP multimedia. | |
WO2003085847A2 (en) | Methods and apparatus for supporting session registration messaging | |
EP1161104A1 (en) | Call control network, access control server and call control method | |
JP3382224B2 (ja) | ワイヤレステレコミュニケーションネットワークにおける接続の確立 | |
EP1161106B1 (en) | Interworking function for cellular wireless systems | |
US20050157726A1 (en) | Internet protocol based system | |
FI110562B (fi) | Pakettidatapalvelu matkaviestinjärjestelmässä | |
US8265696B1 (en) | Digital telecommunication system | |
JP4114955B2 (ja) | Atmスイッチングを用いた移動ネットワーク | |
La Porta et al. | Comparison of signaling loads for PCS systems | |
EP1159809B1 (en) | Telecommunications signalling using the internet protocol | |
EP1874005A1 (en) | A personal network comprising a plurality of clusters | |
JP2000224233A (ja) | 移動体通信システム | |
US7127235B2 (en) | Multiple protocol database | |
Umehira et al. | Wireless and IP integrated system architectures for broadband mobile multimedia services | |
US20050286528A1 (en) | Method and system for implementing an inter-working function | |
FI113128B (fi) | Menetelmä ja järjestelmä välitystoiminnon toteuttamiseksi | |
FI105138B (fi) | Solmuryhmien käyttö sijaintitietona | |
TW200423639A (en) | Mobile communication system and method capable of allowing shortest communications path |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MA | Patent expired |