FI112936B - Menetelmä ja laitteisto hissin ohjaamiseksi ja jarruttamiseksi - Google Patents

Menetelmä ja laitteisto hissin ohjaamiseksi ja jarruttamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI112936B
FI112936B FI20010087A FI20010087A FI112936B FI 112936 B FI112936 B FI 112936B FI 20010087 A FI20010087 A FI 20010087A FI 20010087 A FI20010087 A FI 20010087A FI 112936 B FI112936 B FI 112936B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
guide
spring
compressed air
brake
elevator
Prior art date
Application number
FI20010087A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20010087A0 (fi
FI20010087A (fi
Inventor
Raimo Pelto-Huikko
Original Assignee
Kone Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kone Corp filed Critical Kone Corp
Priority to FI20010087A priority Critical patent/FI112936B/fi
Publication of FI20010087A0 publication Critical patent/FI20010087A0/fi
Publication of FI20010087A publication Critical patent/FI20010087A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI112936B publication Critical patent/FI112936B/fi

Links

Landscapes

  • Braking Arrangements (AREA)
  • Maintenance And Inspection Apparatuses For Elevators (AREA)

Description

112936
MENETELMÄ JA LAITTEISTO HISSIN OHJAAMISEKSI JA JARRUTTAMISEKSI
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa esitetty menetelmä ja patenttivaatimuksen 5 johdanto-osassa esitetty 5 laitteisto hissin ohjaamiseksi ja jarruttamiseksi.
Ennestään tunnetuissa johdejarruratkaisuissa käytetään yleisesti johteesta kiinniottavaa, pihtityyppistä johdejarrua, jossa jousivoiman avulla saadaan aikaan johteen jarrupintoihin kohdistuva 10 puristus. Tällaista jarrulaitetta käytetään usein turvalaitteena pysäyttämään alas- tai ylössuuntaan liikkuva hissikori, jos korin nopeus on päässyt liian suureksi tai muusta syystä. Käytännössä tällaisen jarrun sijoittaminen hissikoriin on ollut ongelmallista sopivan tilan puuttumisen takia, koska jarruun kohdistuvien suur-15 ten voimien takia jarrun on oltava suhteellisen kookas. Erittäin vaikea tällaista jarrua on ollut sijoittaa jo olemassa oleviin hisseihin. Pihtityyppinen jarru voi olla myös hissin käyttöjarru. Pihtityyppistä käyttöjarrua on käytetty esimerkiksi lineaarimoot-torikäyttöisissä hisseissä. Tällainen jarru on ennestään tunnettu 20 mm. patenttijulkaisuista US 5,518,087 ja EP 0 488 809. Näissä jarruissa on pihdin kärjessä jarrupinnat tai -palat, joiden jar-rupinta sijaitsee etäisyyden päässä johteesta. Pihdissä on jousi, jonka pihtiin aikaansaama voima pyrkii painamaan jarrupinnat tai -palat johdetta vasten. Jousivoimaa vastustaa pitolaite, esimer- I ·
25 kiksi sähkömagneetti, jota käytetään jarrun avaamiseen ja avoinna .! pitämiseen hissin normaalin liikkeen aikana. Julkaisusta DK B
139135 on tunnettu yhdistetty liukuohjain- ja johdejarrulaitteisto, jossa on kitkapalat ja kitkapaloja johdetta vasten puristava jousi. Jarru vapautetaan johteesta paineilman 3 0 avulla ja jarru aktivoidaan lopettamalla paineilman syöttö.
Tunnetuissa johde jarruissa on epäkohtana se, että pihtien nive-löintigeometria on tehtävä erikseen kullekin johdekoolle sopivak-si. Jos johdejarrua käytetään eripaksuisen johteen yhteydessä * t 35 kuin mihin se on tarkoitettu, on seurauksena johteen ja jarru-pintojen välinen kulmavirhe, jonka johdosta johteen ja jarrupin-; : : tojen välinen kosketuspinta pienenee, jolloin pintapaine koske- ; ; tuspinnassa kasvaa suureksi. Suuren paikallisen ja epätasaisen pintapaineen takia jarrupinnat kuluvat epätasaisesti ja nopeasti.
2 112936
Samasta syystä myös johteeseen kohdistuu epätasainen pintapaine, jolloin johde kuluu tarpeettoman nopeasti. Lisäksi se, että jarrut on tehtävä tiettyyn johdekokoon sopiviksi, pienentää jarrujen valmistussarjoja, jolloin mm. varastointikulut kasvavat.
5 Jarrun lisäksi hissin ohjaamiseen tarvitaan tunnetuissa hissirat-kaisuissa aina erilliset ohjaimet, joita voivat olla esimerkiksi liuku- tai rullaohjaimet, jotka ohjaavat hissin kulkua hissin johteiden ohjainpintojen mukaan. Epäkohtana on tällöin komponenttien runsas lukumäärä, joka aiheuttaa rakenteeseen mm. monimut-10 kaisuutta ja vikaherkkyyttä sekä huoltotarvetta.
Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainitut epäkohdat sekä aikaansaada luotettava ja helppokäyttöinen menetelmä ja laitteisto hissin ohjaamiseksi ja jarruttamiseksi. Keksinnön mu-15 kaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa ja keksinnön mukaiselle laitteistolle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 5 tunnusmerkkiosassa. Muille keksinnön sovellutus-muodoille on tunnusomaista se, mitä on esitetty muissa patentti-20 vaatimuksissa.
Keksinnön mukaisen ratkaisun etuna on se, että jarrutustoiminto .· on hyvin säädeltävissä. Haluttaessa saadaan jarrun nopea sulkeu- tuminen ja vastaavasti saadaan niin haluttaessa myös jarrun hidas 25 avautuminen sekä hallittu luisto. Tämä onnistuu esimerkiksi silloin, kun avauspainetta säädetään proportionaaliventtiilillä. Pitkärakenteisesta jarrusta johtuen jarrun pintapaine johdetta vasten on niin alhainen, että hissikorille voidaan käyttää myös onttoja johteita, jotka voivat olla tavallista profiiliputkea. 30 Tämä alentaa johteiden kustannuksia huomattavasti. Vielä yhtenä ·' etuna on se, että alhaisen pintapaineen ansiosta jarru ei vahin- goita johteen pintaa, kuten monet tunnetun tekniikan mukaiset tarraajat tekevät hätäjarrutustilanteessa. Hätäjarrutustapahtuman ... j jälkeen keksinnön mukainen jarru ja hissi johteineen on nopeasti 35 taas käyttökunnossa. Etuna on myös yksinkertainen mekaaninen ra-'·' ’ kenne, jossa jarruvoiman aikaansaava jousi ei väsy samalla ta- 1 · i J voin, kun tunnetun tekniikan mukaiset jouset, koska jousen liike 3 112936 on lähes olematon. Yhdistetyssä johdejarru- ja liukuohjainsovel-lutuksessa on vielä etuna se, jarrutoiminto on pienen tarvittavan liikkeen takia äänetön. Pitkärakenteisen liukuohjaimen etuna on vielä se, että ohjain taipuu helposti johteen muotoon, jolloin 5 hissikorin asema on ikään kuin keskiarvo liukuohjaimen paikasta. Näin hissikori kulkee suorempaan kuin tunnetuissa ratkaisuissa, koska liukuohjain vaimentaa pahimmat johteiden mutkien aiheuttamat heilahtelut. Vielä yhtenä etuna on se, että liukuohjaimessa ei tarvita rasva- tai öljyvoitelua, koska ohjain liukuu johteen 10 pinnalla olennaisesti kitkattomasti äärimmäisen pienen ilmaraon turvin. Keksinnön mukainen liukuohjain sopii hyvin myös suuren nopeuden liukuohjaimeksi. Etuna on vielä se, että jos käytettävissä on jo valmiiksi paineilmaa hissin muihin toimintoihin, saadaan johdejarru-/liukuohjaintoiminto synergiasyistä hyvin edulli-15 sesti. Etua tuo myös se, että varsinkin yhdistetyssä johdejarru-/liukuohjaintoiminnossa hissin jarrutus-, ohjain- ja tarraustoi-minnot on kaikki yhdistetty yhteen komponenttiin.
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisemmin sovel-20 lutusesimerkin avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää keksinnön mukaista johdejarrua jarrutusasennossa J ·. päältä katsottuna, : kuvio 2 esittää keksinnön mukaista johdejarrua aukiasennossa : 25 päältä katsottuna ja . kuvio 3 esittää päältä katsottuna keksinnön toisen sovellutus- ; muodon mukaista johdejarrua, joka toimii myös liukuoh- jaimena.
30 Kuviot 1 ja 2 esittävät keksinnön mukaista johdejarrua 3 hissin t t * johteen 1 yhteydessä. Johdejarrussa on etureunastaan avoin, poik-kileikkaukseltaan kourumainen levyjousi 4, jonka pituus hissin kulkusuunnassa on sovitettu siten, että jarrun pintapaine johteen ...·: kielen johdepintoja 2 vasten voi olla olennaisen pieni. Tämä 35 tarkoittaa sitä, että levyjousen 4 pituus voi olla esimerkiksi ’·' ’ yhtä suuri kuin koko hissikorin korkeus tai jopa jonkin verran *. suurempi. Kourumainen levyjousi 4 on esijännitetty ja sovitettu 4 112936 johteen 1 kielen päälle siten, että levyjousen avonaisen pään toisiaan vastaan osoittavat puristuspinnat 12 puristavat lepotilassa johteen kielen johdepintoja 2 jarrupalojen 10 ja niihin kiinnitettyjen kitkapalojen 11 avulla siten, että hissikori pysyy 5 paikallaan jousivoiman aiheuttaman kitkan avulla. Lisäksi levy-jousi 4 on mitoitettu siten, että se pystyy tarvittaessa hätäpy-säyttämään liikkuvan hissin pelkästään jousivoiman avulla johteesta tarraamalla. Näin normaali käyttöjarru toimii myös tarraa-jana tai paremminkin hätäjarruna.
10
Levyjousen 4 yhteydessä on jarrulaite 3, jossa on levyjousen sisällä mekanismi, jonka avulla jarru voidaan aktivoida ja kytkeä pois päältä. Levyjousen sisällä sen suljettua takaseinää vasten on yksi tai useampi osittain nesteellä täytetty, puristuselimenä 15 toimiva paisuva tyyny 8, joka on mahdollista paisuttaa paineväli-aineella, kuten paineilmalla tarkoitukseen sopivan venttiilin avulla. Tyyny 8 on sovitettu jäämään levyjousen takaseinän ja liikkuvaksi tarkoitetun, olennaisesti levyjousen 4 pituisen tu-kielimen 7 väliin. Tukielimen 7 takapinta on suora ja vastaa tyy-20 nyn 8 etupintaan. Tukielimessä 7 on johteen puolella koko tukielimen pituinen lyhyt uloke 9, joka suuntautuu johdetta 1 kohti. Uloke on tukielimen leveyteen nähden symmetrisesti tukielimen : ’·· keskilinjalla. Lisäksi tukielimen päissä on samanlaiset, johdetta 1 kohti suuntautuvat lyhyet ulokkeet, jotka ovat olennaisesti tu-25 kielimen pituiset. Levyjousen kuminassakin sivuseinässä on aukot 5 olennaisesti koko sivuseinän pituudelta, jotka aukot on sijoitet-tu siten, että ne jäävät johteen kielen ulottumasuunnassa kielen pään ja tukielimen 7 väliin. Aukoista 5 muodostuu olennaisesti levyjousen pituinen aukkorivi levyjousen kummallekin sivuseinäl-, 30 le. Laitteistoon kuuluu vielä välityselimet 6, jotka on sijoitet- •tu levyjousen 4 sisälle siten, että niiden suora takareuna tukeu->·.' tuu tukielimen keskiosassa olevaan ulokkeeseen 9 sivusuunnassa ulokkeen kummaltakin puolelta. Vastaavasti välityselimien 6 auk->;··· kojen 5 keskinäisen etäisyyden mukaan lovettu etureuna tukeutuu 35 levyjousen 4 sivuseinämiin siten, että etureunan hampaat ovat au-[ koissa 5 muun osan etureunasta tukeutuessa suoraan sivuseinien sisäpintaan. Jarrulaitteen 3 geometria, esimerkiksi aukkojen 5 5 112936 etäisyys johteen kielen päästä ja välityselimien asento, on valittu mahdollisimman optimaaliseksi siten, että jarru voitaisiin avata mahdollisimman pienellä voimalla.
5 Johdejarru toimii seuraavasti: Normaalitilassa paisuva tyyny 8 on normaalipaineessa ja se on nestetäytettään lukuun ottamatta vetäytynyt litteäksi. Levyjousi 4 puristaa jousivoimalla kitkapalat 11 kiinni johteen 1 kumpaankin johdepintaan 2. Jousivoima riittää pitämään hissin paikallaan. Hissin lähtiessä 10 liikkeelle ohjataan tyynyyn 8 paineilmaa sopivasti ajoitettuna, jolloin tyyny paisuu kohti johdetta 1 ja työntää edellään tukielintä 7 johdetta kohti. Tukielimen keskiulokkeeseen 9 tukeutuvien välityselimien 6 alareunat työntyvät samalla kohti johdetta 1 ja vinossa asennossa kohti johdetta olleet 15 välityselimet 6 pyrkivät nousemaan pystyyn. Noustessaan pystyyn välityselimet 6 samalla työntävät levyjousen sivuseiniä ulospäin toisistaan, jolloin levyjousen 4 puristus johteen kielestä vähenee ja lopulta kitkapalat 11 irtoavat johdepinnoista 2 kokonaan. Tällöin jarru ei enää pidä hissiä paikallaan ja hissi 20 voi liikkua oman moottorinsa avulla. Vastaavasti hissin pysähtyessä lasketaan tyynystä 8 paine pois, jolloin jousivoima painaa kitkapalat 11 kiinni johteeseen ja hissi jää johdejarrun : ·· pidättämänä paikalleen.
25 Hätäjarrutus- tai tarraustilanteessa jarrutus on tehtävä nopeas-.ti, jotta nopeus ei pääsisi kasvamaan liian suureksi. Tätä toi-mintoa varten jarrulaite on varustettu nopeaan paineenpoistoon (··., tarkoitetulla elimellä. Tällainen elin voi olla esimerkiksi mag- neettiventtiili, jonka auettua paineilma poistuu tyynystä 8 no-,, , 30 peasti ja jarru pääsee jousivoimalla hidastamaan sekä pysäyttä- • *’ mään hissin vauhdin.
Edellä kuvatun keksinnön mukaisen johdejarrun yhteydessä hissiko-rissa tarvitaan erilliset ohjaimet, jotka voivat olla perinteiset ,35 rulla- tai liukuohjaimet, tai sitten jäljempänä kuvatun tyyppiset * paineilmalla toimivat ohjaimet, jotka kuitenkin eroavat näistä '· siinä, että ohjaimissa ei ole jarrutoimintoa.
e 112936 6
Kuvio 3 esittää keksinnön toisen sovellutusmuodon mukaisen ratkaisun, jossa hissin ohjain- ja johdejarrutoiminto on yhdistetty. Peruselementtinä on edelleen etureunastaan avoin, kourumainen 5 pitkä levyjousi 4, jonka pituus voi olla esimerkiksi yhtä suuri kuin koko hissikorin korkeus tai jopa jonkin verran suurempi. Levyjousi 4 on esijännitetty ja sovitettu johteen 1 kielen päälle siten, että levyjousen avonaisen pään toisiaan vastaan osoittavat puristuspinnat 12 puristavat lepotilassa johteen kielen johdepin-10 toja 2 jarrupalojen 10 ja niihin kiinnitettyjen kitkapalojen 11 avulla siten, että hissikori pysyy paikallaan jousivoiman avulla. Lisäksi levyjousi 4 on mitoitettu siten, että se pystyy tarvittaessa hätäpysäyttämään liikkuvan hissin pelkästään jousivoiman avulla johteesta tarraamalla. Kuvion 3 mukaisessa ratkaisussa ei 15 ole erillistä paineilmatyynyä 8, vaan jarrutus- ja ohjainmekanis-mi on rakennettu siten, että paineilma johdetaan levyjousen 4 sivu- ja takaseinien, jarrupalojen 10 ja ohjainpalan 16 sekä kitka-palojen 11 läpi suoraan johteen 1 kielen sivujohdepinnoille 2 ja otsajohdepinnalle 2a.
20
Jarrupalat 10 on kiinnitetty levyjouseen kiinnitysruuveilla 13 , jotka on sovitettu kulkemaan levyjousen avonaisessa päässä toisiaan vastaan osoittavissa koverissa puristuspinnoissa 12 olevien reikien 15 läpi jarrupalaan 10. Kiinnitysruuveja 13 varten olevat 25 kierrereiät 14 jatkuvat koko jarrupalan 10 läpi jarrupalan pak-··. suussuunnassa ja jarrupalan keskilinjalla. Vastaavasti jarrupalo- jen keskilinjassa pituussuunnassa on paineilmakanava 18, joka leikkaa olennaisesti kaikki kierrereiät 14. Kuhunkin kierrerei-kään on sovitettu johteen 1 kielen puolelle ohuella keskireiällä 30 varustettu kuristin 19, jonka keskireikä on yhteydessä paineilma-*’ ·' kanavaan 18 ja joka siten toimii paineilmasuuttimena. Kuristimia 19 varten olevia, johteen 1 puolelta paineilmakanavaan 18 tehtyjä kierrereikiä on jarrupalan pituussuunnassa paljon enemmän kuin ruuveja 13. Kuristimien 19 etäisyys toisistaan jarrupalan pituus-35 suunnassa on olennaisesti jarrupalan leveyden mittainen, jolloin johdepinnan 2 ja 2a sekä kitkapalojen 11 väliin saadaan mahdolli- ‘ i *: simman tasainen ilmakerros. Kitkapaloissa 11 on kuristimen 19 7 112936 kohdalla reikä, jonka kautta kuristin 19 on voitu asentaa kierre-reikään 14. Ohjainpala 16 on kapeampi kuin jarrupalat 10 ja voi olla pituudeltaan pienempi, mutta muuten ruuvikiinnitys 17, paineilmakanava 18, kierrereiät 14 ja kuristimet 19 vastaavat 5 jarrupalojen vastaavia elimiä. Ohjainpalan toiminta eroaa jarrupalojen toiminnasta siinä, että ohjainpala ei osallistu jarrutukseen, vaan ainoastaan hissin johteiden väliseen, sivusuuntaiseen ohjaukseen. Kuristimet 19 on sovitettu kokonaan kierrereikiin siten, että kuristimien johteiseen 1 päin oleva 10 takapinta jää sopivasti irti johteen ohjainpinnasta 2 ja 2a, jolloin kuristimien ja johteen ohjainpinnan väliin jää pieni ilmatasku 20.
Kuvion 3 mukainen ratkaisu toimii sekä johdejarruna että hissin 15 liukuohjaimena. Normaalitilassa levyjousi 4 puristaa jousivoimalla kitkapalat 11 kiinni johteen 1 kumpaankin johdepintaan 2. Jousivoima riittää pitämään hissin paikallaan. Vastaavasti ohjainpalan 16 kitkapala on kiinni ohjainpinnassa 2a esimerkiksi ulkopuolisen jousivoiman avulla, jota ei ole esitetty kuviossa. 20 Hissin lähtiessä liikkeelle ohjataan paineilmaa sopivasti ajoitettuna paineilmakanavien 18 ilmataskujen 20 kautta johteen oh-jainpinnoille 2 ja 2a, jolloin paineilma irrottaa kitkapalat 11 • ·. johteen ohjainpinnoista paineilman puristuessa tasaisesti ulos : : ohjainpintojen ja kitkapalojen välistä. Tällöin levyjousen 4 pu- 25 ristuksen aiheuttama kitka johteen kielestä vähenee ja jarru ei enää pidä hissiä paikallaan, jolloin hissi voi liikkua oman moot-.torinsa avulla. Vastaavasti hissin pysähtyessä lopetetaan paine-ilman syöttö, jolloin jousivoima painaa kitkapalat 11 kiinni johteeseen ja hissi jää johdejarrun pidättämänä paikalleen. Hätäjar-30 rutus- tai tarraustilanteita varten jarrulaite on varustettu edellä kuvatulla nopeaan paineenpoistoon tarkoitetulla elimellä, kuten magneettiventtiilillä.
: Alan ammattimiehelle on selvää, ettei keksintö rajoitu edellä 35 esitettyyn esimerkkiin, vaan voi vaihdella jäljempänä esitettävi en patenttivaatimusten puitteissa. Niinpä esimerkiksi laitteen : rakenne voi poiketa edellä esitetystä siten, että sitä käytetään 8 112936 yksinomaan ohjaimena, jolloin puristava jousivoima voi olla pienempi kuin jarrukäytössä. Tällöin jousena voi toimia esimerkiksi yksi tai useampi ulkopuolinen jousi pitkän levyjousen sijasta. Samoin keksinnön mukainen ratkaisu soveltuu jarruksi sekä liuku-5 ohjaimeksi myös muussa hissikäytössä, tai jossakin kokonaan toisessa käyttöympäristössä, jossa liikutetaan tavaraa tai esineitä johteen tapaisia elimiä pitkin.
10 * · < 1 - 1 1 1 • ·

Claims (8)

9 112936
1. Menetelmä hissin ohjaamiseksi ja jarruttamiseksi, jossa menetelmässä hissin kulun ohjaaminen ja jarrutus tapahtuu ainakin yh- 5 destä johteesta (1) jousivoiman avulla, ja jossa menetelmässä jarru vapautetaan johteesta paineväliaineen, kuten paineilman avulla, ja jarru aktivoidaan lopettamalla paineilman syöttö, tunnettu siitä, että paineväliaineella tuotetaan poikkileikkaukseltaan olennaisesti U-kirjaimen muotoista jousta 10 (4) avaava voima jousen (4) sisäpuolella jousen seinän ja johteen (1) välissä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että paineilma johdetaan elastisesta muotoaan muuttavaan puristuseli- 15 meen, kuten paineilmatyynyyn (8), joka paisuessaan vapauttaa jarrun johteesta (1) jousivoimaa vastaan vaikuttavien välityselimien (6) avulla.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 20 paineilma johdetaan jarrun kitkapalojen (11) läpi kitkapalan ja johteen ohjainpinnan (2) väliin siten, että paineilman ollessa kytkettynä kitkapalat (11) pidetään irti ohjainpinnasta (2) mai- • '· nitussa välissä virtaavan paineilman avulla. • * · * i ·
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hissin kulkua johteessa (1) ohjataan pitämällä kitkapaloja (11) virtaavan paineilman avulla mahdollisimman lähellä johteen oh-(* * * 3 ampmto] a (2 , 2a) koko kulkuvaiheen ajan, ja että hissiä pysäy tettäessä saatetaan kitkapalat puristamaan johdetta (1) levyjou-,, , 30 sen (4) avulla katkaisemalla paineilman syöttö. i *
5. Laitteisto hissin ohjaamiseksi ja jarruttamiseksi, johon lait-teistoon kuuluu ainakin hissiä johteesta (1) ohjaava ohjain ja ;··: hissin johteeseen (1) vaikuttava jarrulaite (3), jossa on kitka- 35 palat (11) sekä kitkapaloja johdetta vasten puristava jousi (4), ’ ja jossa jarrulaitteessa on mekanismi (5-9, 18-20), joka on ' sovitettu toimimaan jousen (4) jousivoimaa vastaan paineväli- 112936 aineen, kuten paineilman avulla, tunnettu siitä, että jousi (4) on poikkileikkaukseltaan olennaisesti U-kirjaimen muotoinen, ja että mekanismi (5-9, 18-20) jousta avaavan voiman tuottamiseksi paineväliaineen avulla on jousen (4) sisällä jousen seinän ja 5 johteen (1) välissä.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että jarrulaitteessa olevaan mekanismiin kuuluu ainakin elasti-sesti muotoaan muuttava puristuselin (8) ja välityselimet (6), 10 jotka on järjestetty välittämään paineilman avulla tuotettava voima jousen (4) jousivoimaa vastaan.
7. Patenttivaatimusten 5 tai 6 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että jousi (4) on poikkileikkaukseltaan olennaisesti U-kir- 15 jaimen muotoinen, pitkänomainen levyjousi, ja että elastinen puristuselin (8) on paisuva tyyny, joka on sijoitettu jousen (4) sisälle jousen takaseinän ja johteen (1) kielen pään väliin, ja että tyynyn paisuessa paineilman vaikutuksesta tyyny on sovitettu puristamaan jarrulaitteeseen kuuluvaa, jousen sisällä olevaa tu-20 kielintä (7) kohti johteen päätä, ja että tukielimeen tukeutuvat välityselimet (6) on järjestetty puristamaan levyjousta (4) tyynyn (8) paisuessa jousivoimaa vastaan ja kitkapalojen (11) irrottamiseksi johteen (1) pinnasta. •
8. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, et-.·*·. tä jarrulaitteessa (3) olevaan mekanismiin kuuluu ainakin jarru- ,palojen (10) sisällä oleva, jarrupalojen pituussuuntainen paine-... ilmakanava (18), johon on yhdistetty joukko kuristimia (19), jot ka on sovitettu ohjaamaan paineilmakanavaan johdettu paineilma 30 kitkapalojen (11) läpi johteen (1) ohjainpinnoille (2). 1 35 ( · Patenttivaatimuksen 5 tai 8 mukainen hissijärjestely, tunnettu 2 siitä, että yksi ja sama jarrulaite (3) on sovitettu käytettäväksi si sekä hissin ohjaimena, jarruna että tarraajana. 11 112936
FI20010087A 2001-01-16 2001-01-16 Menetelmä ja laitteisto hissin ohjaamiseksi ja jarruttamiseksi FI112936B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20010087A FI112936B (fi) 2001-01-16 2001-01-16 Menetelmä ja laitteisto hissin ohjaamiseksi ja jarruttamiseksi

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20010087 2001-01-16
FI20010087A FI112936B (fi) 2001-01-16 2001-01-16 Menetelmä ja laitteisto hissin ohjaamiseksi ja jarruttamiseksi

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20010087A0 FI20010087A0 (fi) 2001-01-16
FI20010087A FI20010087A (fi) 2002-07-17
FI112936B true FI112936B (fi) 2004-02-13

Family

ID=8560008

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20010087A FI112936B (fi) 2001-01-16 2001-01-16 Menetelmä ja laitteisto hissin ohjaamiseksi ja jarruttamiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI112936B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20010087A0 (fi) 2001-01-16
FI20010087A (fi) 2002-07-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8991561B2 (en) Elevator braking equipment
KR102359145B1 (ko) 엘리베이터용 안전 브레이크
CA2485897C (en) Brake for a lift
US8312972B2 (en) Brake equipment for holding and braking an elevator car in an elevator installation and a method of holding and braking an elevator installation
AU2007202416B2 (en) Lift installation with braking equipment and method of braking in a lift installation
EP2763927B1 (en) Elevator braking system
JP2008143707A (ja) エレベータ装置、エレベータ装置の案内レール、エレベータ装置のブレーキ装置、ならびにエレベータ装置の案内、保持、および制動のための方法
US11884514B2 (en) Safety brake device and safety brake method
EP1783087B1 (en) Double-effect emergency braking apparatus for elevator cars
FI112936B (fi) Menetelmä ja laitteisto hissin ohjaamiseksi ja jarruttamiseksi
EP0963942B1 (en) Holding brake for a traction sheave elevator
CN114829283A (zh) 用于电梯的防坠装置
CN114436095A (zh) 滚轮系统、滚轮制动装置及电梯系统
KR200416358Y1 (ko) 엘리베이터용 양방향 제동장치
JP3588125B2 (ja) 直線運動作動装置用のブレーキ装置
CN113120538A (zh) 输送装置
CZ302861B6 (cs) Brzdové zarízení pro železnicní vozidla
US20210002102A1 (en) Caliper brake for an elevator system used as a holding and safety brake
JP3000291B2 (ja) 車輪フランジ摩耗防止装置
KR20050017226A (ko) 리니어 엑츄에이터의 브레이크 시스템
KR200150116Y1 (ko) 브레이크 패드의 평형 슬라이딩 유도장치