FI112619B - Liimapuurakenne - Google Patents

Liimapuurakenne Download PDF

Info

Publication number
FI112619B
FI112619B FI20001626A FI20001626A FI112619B FI 112619 B FI112619 B FI 112619B FI 20001626 A FI20001626 A FI 20001626A FI 20001626 A FI20001626 A FI 20001626A FI 112619 B FI112619 B FI 112619B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
adhesive
glue
wood
contact surface
structural part
Prior art date
Application number
FI20001626A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20001626A0 (fi
FI20001626A (fi
Inventor
Tapani Samuel Honkala
Original Assignee
Puu Kaks Ky
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Puu Kaks Ky filed Critical Puu Kaks Ky
Priority to FI20001626A priority Critical patent/FI112619B/fi
Publication of FI20001626A0 publication Critical patent/FI20001626A0/fi
Priority to FI20011487A priority patent/FI111915B/fi
Publication of FI20001626A publication Critical patent/FI20001626A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI112619B publication Critical patent/FI112619B/fi

Links

Description

1 112619
Liimapuurakenne
Keksinnön ala
Keksinnön kohteena on liimapuurakenne liimapuulevyjen ja -palkkien valmistamiseksi käsittäen ainakin kaksi toisiinsa päällekkäin tartunta-5 aineella yhdistettävää rakenneosaa eli liimapuusälettä, joka kukin rakenneosa on poikittaisprofiiiiltaan suunnilleen suorakulmion muotoinen käsittäen kaksi tasomaista sivupintaa ja niitä yhdistävän yläpinnan sekä tartuntapinnan, joka tartuntapinta on tartunta-aineen vastaanottava ja toisen vastaavan rakenneosan tartuntapintaa vasten asettuva pinta ja, joka tartuntapinta on muotoiltu 10 oleellisesti aaltomaiseksi.
Keksinnön tausta
Liimasaumarakenteisia liimapuulevyjä ja -palkkeja käytetään yleisesti laaja-alaisten ja suurehkojen yhtenäisten puupintojen valmistamisessa sekä valmistettaessa puupalkkeja, joille halutaan massiivipuurakenteita suu-15 rempi kantavuus ja kestävyys. Liimaamalla tietyn levyisiä rakenneosia eli puu-säleitä rinnakkain ja päällekkäin kiinni toisiinsa voidaan suhteellisen yksinkertaisesti valmistaa suuria yhtenäisiä puutasoja, joita käytetään yleisesti puusepänteollisuudessa erilaisten kalusteiden valmistamiseen, veneteollisuudessa sisustus-, kaluste- ja katemateriaaleina, rakennusteollisuudessa pinnoitemate-20 naaleina, tukimateriaaleina ja niin edelleen. Tällaisen puun käyttökohteita on : runsaasti ja levymäisten puumateriaalien kysynnän odotetaan tulevaisuudessa : vahvasti kasvavan niiden ekologisen luonteen sekä näyttävän ulkonäön joh- ! dosta.
. Liimapuurakenteet valmistetaan tunnetusti liimaamalla rinnakkain 25 ja/tai päällekkäin puusäleitä, jotka liiman kovettumisen ajan puristetaan toisiinsa vahvoilla puristimilla kahdessa suunnassa eli pysty- ja sivusuunnassa. Tällä tavalla voidaan rakentaa suuria yhtenäisiä ja kestäviä lähes umpipuun ulkonäön omaavia tasomaisia puulevyjä sekä -palkkeja. Liimapuun liimapinnat parantavat rakenteen kantavuutta ja kestävyyttä umpipuurakenteeseen verrattu-30 na. Tällaisia liimapuukomponentteja voidaan sitten käyttää puusepänteollisuudessa esimerkiksi huonekalujen valmistukseen.
Eräänlaisia liimapuita ja niihin liittyviä valmistusmenetelmiä onkin ; esitetty esimerkiksi patenttijulkaisuissa Fl 23624, SE 444 635 ja DE 37 06 710.
Tähän tunnettuun tekniikkaan liittyy kuitenkin vakavia ongelmia.
'.' : 35 Puu luonnossa kasvaessaan hakeutuu jatkuvasti kohti valoa yleensä runkoaan kiertäen. Näin puumateriaali puun kasvaessa usein kieroutuu ja sama kierou- 2 112619 tuminen jatkuu vielä senkin jälkeen, kun puu on kaadettu ja otettu käyttöön esimerkiksi huonekalujen valmistusmateriaaliksi. Tästä syystä liimapuun valmistamiseen käytettävissä puusäleissä on aina jännityksiä. Nämä puusäleiden jännitykset aiheuttavat liimapuupalkkeihin ja -levyihin jännityksiä, jotka kierout-5 tavat niitä ja näin aiheuttavat iiimapuupalkkien ja -levyjen kieroutumista ja halkeilua. Tämä taas heikentää liimapuurakenteiden ulkonäköä ja kestävyyttä. Yleensä liimapuusta valmistettu pöytälevy on mainitusta syystä niin kaareva, että pöytä seisoo alustallaan kolmella jalalla ja keikkuu. Toiseksi ajan mittaan luonnollisen ilmankosteuden vaihtelun myötä liimalevy alkaa halkeilla ja sen 10 rakenne heikentyy.
Edelleen toinen vakava tunnetun tekniikan mukaisten liimalevyra-kenteiden valmistukseen liittyvä ongelma on liimauksessa käytettävä puris-tusmenetelmä, jossa liimapuulevyä tai -palkkia tulee liimauksen aikana puristaa kahdesta suunnasta eli päältä ja sivulta. Tämä johtaa monimutkaisiin ja 15 suuriin puristimiin, jotka ovat kalliita.
Kolmas tunnettuun tekniikkaan liittyvä ongelma on suurien muoto-massiivi-liimalevytasojen valmistaminen. Niitä valmistettaessa materiaalihukka kasvaa suureksi, koska nykytekniikalla valmistettaessa täytyy ensin valmistaa suorakulmainen, halutun levyn äärimuotojen mukainen levy, josta sahataan 20 lopullisen muodon mukainen muotolevy, jolloin pois sahattavista osista syntyy runsaasti hukkapaloja. Syynä hukkapalojen syntymiseen on edellä kuvattu lii-mausvaiheessa käytettävä puristustekniikka, joka edellyttää suorakulmaista ,: levyaihiota puristuksen onnistumiseksi.
j Tunnetaan myös aihio liima- ja liimapalkkilevyn valmistamiseksi, ku- ; 25 ten on kuvattu suomalaisessa hyödyllisyysmallissa rek.nro 2181, jossa kysei- j siä aihioita liitetään toisiinsa teräväsärmäistä tartuntapintaa käyttäen. Tällaisen teräväsärmäisen tartuntapinnan työstäminen on ongelmallista, sillä teräväsär-mäisten muotojen työstäminen asettaa työvälineiden kestävyydelle suuria vaatimuksia. Huonokuntoinen työväline heikentää työstetyn tartuntapinnan laatua 30 ja aiheuttaa sitä kautta sovitusongelmia sekä kustannuksia materiaalihävikki-nä.
Keksinnön lyhyt selostus
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on lieventää tunnetun tekniikan epäkohtia ja kehittää parannettu liimapuurakenne, joka rakenne mahdol-: : : 35 listaa liimalevyjen ja -palkkien yksikertaisemman ja edullisemman valmistami- ‘; sen erilaisiin vaatimuksiltaan vaihteleviin sovelluskohteisiin.
3 112619 Tämä saavutetaan siten, että liimapuurakenteella ja sen rakenneosat yhteenliittävällä liimasaumarakenteella on tämän keksinnön mukaisesti patenttivaatimuksissa määritellyt tunnusmerkit. Täsmällisemmin sanottuna tälle keksinnön mukaiselle liimapuurakenteelle on pääasiallisesti tunnus-5 omaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön edulliset toteutusmuodot ovat epäitsenäisten patenttivaatimusten kohteena.
Keksintö perustuu siihen ajatukseen, että liimasaumarakenteen toisiinsa päällekkäin tartunta-aineella yhdistettävät rakenneosat ovat tartuntapin-10 naltaan eli tartunta-aineen vastaanottavalta ja toisen vastaavan rakenneosan tartuntapintaa vasten asettuvalta pinnaltaan muotoiltu oleellisesti aaltomaisiksi. Tällä ratkaisulla saavutetaan useita merkittäviä etuja.
Liimasaumarakenteen tartuntapinnan symmetrinen aaltomainen rakenne on usealla tavalla edullinen. Ensimmäiseksi aaltomainen pinta laajentaa 15 liimalevyn rakennetta jäykistävää ja koossapitävää liimapintaa verrattuna suoraan pintaan. Toiseksi limittäin toisiinsa painautuvat päällekkäin toisiaan vasten asettuvien tartuntapintojen aallonhuiput ja aallonpohjat jäykistävät liima-puulevyn rakennetta, jolloin levy ei pääse kieroutumaan vaan pysyy suorana. Kolmanneksi limittäin toistensa lomaan painautuvat tartuntapintojen aallonhui-20 put ja aallonpohjat ohjaavat liimapuulevyn puusäleet asettumaan liimausvai-heessa sopivasti kohdakkain, jolloin liimausvaiheessa voidaan suorittaa pu-: : : ristus ja kohdistaa puristusvoima vain yhdessä suunnassa levyn suhteen : päältäpäin eli liimasaumarakennetta vasten kohtisuorassa kulmassa. Etuna : ; ; tästä seuraa, että suuria liimalevyjä voidaan valmistaa lähes lopulliseen muo- ,· 25 toonsa ilman hukkapalojen syntymistä johtuen siitä, että puristaminen vain päältäpäin mahdollistaa levyn valmistamisen jo ennen liimaamista lähes oikeaan muotoonsa. Lisäksi yhdessä suunnassa puristava puristin on rakenteeltaan huomattavasti kahdessa suunnassa puristavaa yksinkertaisempi ja edullisempi.
30 Jotta rakenne toimisi, kussakin rakenneosassa tartuntapinnan aal tomaisen muodon peräkkäisten aallonhuippujen ja aallonpohjien välinen etäisyys on edullisesti vakiomittainen ja aallonkorkeus on oleellisesti vakiokorkui-nen. Edullinen tartuntapinnan aaltomuoto on siniaallonmuoto, joka käsittää aallonhuipun ja aallonpohjan välillä oleellisesti suoran osan. Siniaallonmuoto : 35 on pyöreäsärmäinen, jolloin etuna saavutetaan se, että työstötyökaluissa ei tarvita teräviä särmiä työstäviä osia, jolloin niiden kestävyys paranee.
4 112619
Erään keksinnön mukaisen liimasaumarakenteen edullisen toteutusmuodon mukaisesti liimapuulevyn tai -palkin rakenneosien tartuntapintojen väliin on sovitettu aaltomaiseksi muotoiltu tasomainen rakenneosa. Tämän tasomaisen rakenneosan aaltomuoto on liimapuulevyn tai -palkin rakenneosan 5 tartuntapinnan aaltomuodon mukainen. Tasomainen rakenneosa on materiaaliltaan kovaa ja sitkeää, kuten metallia tai lasikuitua. Tällä tasomaisella liima-puulevy- tai -palkkirakenteen sisään sovitettavalla rakenneosalla voidaan liimalevyn- tai palkin kestävyyttä ja kantavuutta oleellisesti parantaa. Lisäksi tasomainen rakenneosa parantaa rakenteen sitkeyttä, mikäli liimalevy halkeaa. 10 Tällä tasomaisella liimapuulevy- tai -palkkirakenteen sisään sovitettavalla rakenneosalla varustettu liimapuurakenne on ainakin kolme kertaa vastaavaa umpipuista rakennetta kantavampi. Edelleen tällaisella tasomaisen rakenneosan käsittävällä rakenteella saavutetaan huomattavasti puurakennetta paremmat tulipalonkesto-ominaisuudet. Toiseksi liimalevyn tai -palkin puumateri-15 aalipaksuutta voidaan ohentaa kestävyyden kärsimättä, jolloin myös liimapuulevyn tai -palkin paino kevenee, tilavuus pienenee ja materiaalimenekki vähenee, mikä on edullista erityisesti arvokkaita jalopuita käytettäessä.
Tasomaisen rakenneosan ollessa metallia voidaan sitä käyttää myös lämpöelementtinä. Valmistamalla metallilevy sopivan sähkövastuksen 20 omaavasta materiaalista ja johtamalla siihen suojajännitteinen sähkövirta, voidaan tällaisella liimasaumarakenteella valmistettua liimapuulevyä käyttää esi-; merkiksi valmiina lattialämmityselementtinä, joka lisäksi käsittää valmiin lattia- ; : pinnoitteen esimerkiksi parketissa. Tasomaisen rakenneosan yhteyteen voi- : : daan myös yhdistää nestekanavat tietyille etäisyyksille toisistaan ja näin johtaa , ,: 25 siihen lämpöä, jonka metallilevy tasaa koko liimapuulevyrakenteeseen.
Kuvioiden lyhyt selostus
Keksintöä ryhdytään seuraavassa lähemmin tarkastelemaan oheisten piirustusten avulla, jolloin kuvio 1 esittää poikittaissuunnasta nähtynä liimapuusälettä, jossa 30 on keksinnön mukaisen liimasaumarakenteen aaltomainen tartuntapinta säleen alapinnalla, kuvio 2 esittää kahta kuvion 1 mukaista liimapuusälettä, jotka on sovitettu asettumaan toistensa kanssa limittäin päällekkäin aaltomaiset tar-: tuntapinnat vastakkain muodostamaan keksinnön mukaisen liimapuuraken- ; 35 teen, 5 112619 kuvio 3 esittää poikittaissuunnasta nähtynä liimalevyrakennetta, joka muodostuu kuvion 2 mukaisista liimapuusäleistä muodostaen keksinnön mukaisen liimapuurakenteen, kuvio 4 esittää kahta kuvion 1 mukaista liimapuusälettä, jotka on 5 sovitettu asettumaan toistensa kanssa lomittain päällekäin aaltomaiset tartuntapinnat vastakkain ja joiden tartuntapintojen väliin on sovitettu tasomainen rakenneosa ja kuvio 5 esittää poikittaissuunnasta nähtynä liimalevyrakennetta, joka muodostuu kuvion 4 mukaisista liimapuusäleistä, joiden tartuntapintojen 10 väliin on sovitettu tasomainen rakenneosa muodostaen keksinnön mukaisen liimasaumarakenteen.
Keksinnön yksityiskohtainen selostus
Viitaten kuvioihin 1 - 5 selostetaan seuraavassa keksinnön mukaisen liimasaumarakenteen rakennetta ja valmistustapaa.
15 Kuviossa 1 on esitetty liimapuurakenteen rakenneosa 2 eli liima- puusäle 2, jota käytetään liimapuulevyn tai -palkin valmistuksessa. Liimapuu-säle 2 on valmistettu puusta ja se on rakenteeltaan poikkileikkauksen suunnasta katsottuna tyypilliseltä muodoltaan suunnilleen suorakaiteen muotoinen. Kuvion 1 mukaisessa liimapuusäleessä on tasomaiset sivupinnat 21 ja niitä 20 yhdistävä yläpinta 22 ja alapinta 23, joka toimii samalla tartuntapintana 23 eli : pintana, jolle tartunta-aine eli yleensä elastinen liima liimapuulevyjä valmistet- ; taessa levitetään. Tartuntapinta 23 on myös liimapuusäleen 2 se pinta, joka . , suurimmalla pinta-alallaan asettuu toisia vastaavia liimapuusäleitä 2 ja niiden . : vastaavia tartuntapintoja vasten liimapuulevyjä ja -palkkeja valmistettaessa.
25 Kuten kuviosta 1 voidaan nähdä, on liimapuusäleen 2 tartuntapinta 23 muotoiltu jyrsimällä tai höyläämällä aaltomaiseksi. Aaltomuoto on siniaallon muotoinen ja symmetrinen, jolloin peräkkäisten aallonharjan 51, eli kauempana liimapuusäleen 2 yläpinnasta 22 olevan aallonosan, ja aallonpohjan 52, eli lähempänä liimapuusäleen 2 yläpintaa 22 olevan aallonosan, välinen välimat-30 ka on vakiomittainen ja aallonkorkeus 53 on vakiokorkuinen koko aaltomuodon matkalla. Aaltomuodon nousevalla ja laskevalla osalla on symmetrinen aaltomuotoa mukaileva suora osa.
Aaltomuoto ja puusäle 2,3 on edullisesti mitoitettu seuraavasti: Puusäleen 2,3 leveys eli yläpinnan 22,23 leveys on 130 mm. Tartuntapinnan 35 23,33 siniaaltomainen aaltomuoto käsittää neljä kokonaista aaltoa. Oleellista 6 112619 rakenteen toimivuuden kannalta on, että tartuntapinnan rakenne käsittää yhden tai useamman kokonaisen aallon ja aallot työstetään samaan kohtaan kussakin säleessä 2,3. Aallon pituus on 32,5 mm ja aallon korkeus 53 aallon-huipusta 51 aallonpohjaan 52 mitattuna on 5.88 mm. Aallonhuipun 51 aallon-5 pohjan 52 pyöristyssäde on 10 mm. Aaltomuodon nousevalla ja laskevalla osalla oleva symmetrinen aaltomuotoa mukaileva suora osa 54 on pituudeltaan 8 mm ja se on muotoiltu symmetrisesti keskelle aaltomuodon nousevaa ja laskevaa osaa 54. Luonnollisesti mittasuhteet voivat poiketa edellä olevista mittasuhteista. Aallonmuoto voi myös olla siniaallonmuodosta poikkeava, kulo ten kanttiaalto soveltuvilla mittasuhteilla.
Kuten kuviosta 1 voidaan nähdä, on liimapuusäle 2 muotoiltu siten, että säleen yläpinta 22 on oleellisesti tasainen, joskin sen muoto voi olla myös muun tyyppinen. Yläpinta 22 on työstetty hiontavalmiiksi. Liimapuusäleen sivupinnat 21 ovat tasomaiset. Ne on työstetty alapintaa eli tartuntapintaa 23 15 kohden viistoiksi siten, että liimapuusäleen 2 yläpinnan 22 ja sivupinnan 21 välinen kulma a on pienempi kuin 90 astetta, eli liimapuusäle 2 on tartunta-pintaa 23 kohden suippeneva. Liimapuusäle 2 on mitoitettu siten, että paikalleen liimattuna ja puristettuna rinnakkaiset puusäleet 2 asettuvat tiiviisti rinnakkain toistensa kanssa ja liima pääsee puristusvaiheessa myös rinnakkais-20 ten puusäleiden sivupintojen väliin. Tämä johdosta sivupinnan 21 viistokulma a on mitoitettu siten, että maksimissaan kahden rinnakkaisen puusäleen 2 vä-liin jää tartuntapinnan 23 puoleisessa päässä enimmillään 0,5 mm rako ja puusäleen yläpinnan 22 päässä puusäle 2 on ylimitoitettu siten, että rinnakkai-set puusäleet puskeutuvat lievästi eli noin 0,1 mm matkan toisiaan vasten, , : 25 jolloin syntyy hyvin tiivis liitospinta, joka on hiontavalmis.
Kuviossa 2 on esitetty kaksi limittäin päällekkäin tartuntapinnat 23,33 vastakkain olevaa liimapuusälettä 2,3. Liimapuusäleet 2,3 on asetettu limittäin vastakkain siten, että alapuolella olevan puusäleen 3 aaltomainen tartuntapinta 33 osoittaa ylöspäin ja yläpuolella olevan puusäleen 2 tartunta-30 pinta 23 osoittaa alaspäin. Tällöin puusäleet 2,3 vastakkain puristettaessa aaltomainen tartuntapinnan 23,33 rakenne ohjaa puusäleet 2,3 toistensa ; suhteen limittäin niin, että ylemmän puusäleen 2 aaltojen huiput 51 asettuvat , vastaavien alemman puusäleen 3 aallonpohjien 52 kohdalle ja päinvastoin, jolloin syntyy tiivis liityntäpinta. Aaltomuodon nousevalla ja laskevalla osalla on 35 symmetrinen aaltomuotoa mukaileva suora osa 54, joka parantaa liimapuusä-leiden 2,3 asettumista kohdalleen puristusvaiheessa.
7 112619
Kuvio 3 esittää liimalevyrakennetta, joka muodostuu edellä kuvatun mukaisista liimapuusäleistä 2,3 muodostaen keksinnön mukaisen liimapuurakenteen. Liimalevyrakenne valmistetaan esimerkiksi siten, että ensimmäisessä vaiheessa ladotaan valmiiksi työstettyjä liimalevyn pinnan muodostavia hyvä-5 laatuisia liimapuusäleitä 3 alustalle yläpinta 32 alaspäin ja aaltomainen tartuntapinta 33 ylöspäin. Toisessa vaiheessa levitetään tartuntapinnalle 33 tartunta-aine 5 eli elastinen liima. Kolmannessa vaiheessa ladotaan alustalla tartuntapinta 33 ylöspäin olevien liimapuusäleiden 3 päälle liimalevyn pohja-pinnan muodostava liimapuusäleet 2 tartuntapinta 23 alaspäin eli siten, että 10 aaltomaiset tartuntapinnat 23,33 asettuvat limittäin vastakkain. Liimalevyn alapinnalla voidaan edullisesti käyttää myös huonompilaatuista puusälettä. Neljännessä vaiheessa puristetaan tasopuristimella liimalevyn pohjapinnan puolelta, eli liimasaumarakennetta vastaan kohtisuoraan, puusäieet tiiviisti toisiaan vasten, jolloin aaltomaisen tartuntapinnan rakenteen johdosta liimalevyn sivu-15 suuntaista puristusta ei tarvita sen tapahtuessa liimalevysäleiden aaltomaisen rakenteen ansiosta.
Kuviossa 3 nähdään liimapuurakenteen liimasaumarakenteen aaltomainen muoto, joka suurentaa liimasauman pinta-alaa suoraan pintaan verrattuna merkittävästi. Tästä seuraa liimasauman parempi kestävyys ja liima-20 puulevyn parantunut kantavuus ja kestävyys. Liimapuurakenteen aaltomainen saumarakenne jäykistää liimasaumalevyn vääntymistä ja kieroutumista vas-: taan, jolloin levy säilyy suorana ja tasomaisena. Kuten kuviosta 3 havaitaan ;*,* puusäieet 2,3 on ladottu levyyn toistensa suhteen limittäin siten, että jokainen ; puusäle on kosketuksissa kahdesta neljään toiseen säleeseen 2,3 , jolloin lii- 25 malevyn halkeilu eliminoituu ja mahdollisen halkeilun aiheuttamat haitat vä-• ·, henevät.
Kuviossa 4 on esitetty toinen liimapuurakenteen edullinen toteutusmuoto, jossa on kaksi limittäin päällekkäin tartuntapinnat 23,33 vastakkain olevaa liimapuusälettä 2,3. Siinä liimapuusäleiden 2,3 tartuntapintojen 23,33 30 väliin on asetettu aaltomaiseksi muotoiltu oleellisesti tasomainen rakenneosa 4. Sen aaltomuoto on tarkasti puusäleen 2,3 tartuntapinnan 23,33 aaltomuo-don mukainen. Tasomainen rakenneosa 4 on materiaaliltaan kovaa ja sitkeää materiaalia kuten metallia, lasikuitua, muovia, kumia tai vastaavaa.
Puusäleiden 2,3 tartuntapinnan 23,33 aaltomuoto on siniaallon : 35 muotoinen ja symmetrinen, jolloin peräkkäisten aallonharjan 51, eli kauempa na liimapuusäleen 2 yläpinnasta 22 olevan aallonosan ja aallonpohjan 52, eli 8 112619 lähempänä liimapuusäleen 2 yläpintaa 22 olevan aallonosan, välinen välimatka on vakiomittainen. Liimapuurakenteen alapinnan muodostavan rakenneosan 2 aaltomuodon aallonpohjat 52 ovat yläpinnan muodostavan rakenneosan 3 aallonpohjia 52 hieman eli noin 1 mm syvemmät. Tällä tavalla kompen-5 soidaan puusäleen 2,3 ja tasomaisen rakenneosan 4 toisistaan poikkeavia lämpölaajenemisominaisuuksia. Alapinnan syvemmät aallonpohjat mahdollistavat elastisen tartuntamateriaalin 5 kanssa pienen lämpölaajentumiskompen-saation, tasomaisen rakenneosan 4 lämpölaajenemiskertoimen ollessa puun vastaavasta kertoimesta poikkeava. Muilta osin rakenne on edellä kuvatun 10 mukainen.
Kuvio 5 esittää liimalevyrakennetta, joka muodostuu edellä kuvatun mukaisista liimapuusäleistä 2,3, joiden väliin on sovitettu tasomainen rakenneosa 4 muodostaen keksinnön mukaisen liimapuurakenteen. Tällainen lii-malevyrakenne valmistetaan esimerkiksi siten, että ensimmäisessä vaiheessa 15 ladotaan valmiiksi työstettyjä liimalevyn pinnan muodostavia hyvälaatuisia lii-mapuusäleitä 3 alustalle yläpinta 32 alaspäin ja aaltomainen tartuntapinta 33 ylöspäin. Toisessa vaiheessa levitetään tartuntapinnalle 33 tartunta-aine 5 eli elastinen liima. Kolmannessa vaiheessa asetetaan muotoonvalettu tai -puristettu tasomainen rakenneosa 4 tartuntapinnalle 33. Neljännessä vaihees-20 sa levitetään rakenneosan 4 esillä olevalle pinnalle tartunta-aine 5. Viidennessä vaiheessa ladotaan alustalla rakenneosan 4 esillä olevan pinnan päälle lii-:,J.: malevyn pohjapinnan muodostava liimapuusäleet 2 tartuntapinta 23 alaspäin eli siten, että aaltomaiset tartuntapinnat 23,33 ja niiden välissä oleva tasomai-nen rakenneosa 4 asettuvat limittäin vastakkain. Liimalevyn alapinnalla voi- 25 daan edullisesti käyttää myös huonompilaatuista puusälettä. Kuudennessa *, vaiheessa puristetaan tasopuristimella liimalevyn pohjapinnan puolelta, eli lii- - masaumarakennetta vastaan kohtisuoraan, puusäleet 2,3 ja niiden välissä oleva rakenneosa 4 tiiviisti toisiaan vasten, jolloin aaltomaisen tartuntapinnan rakenteen johdosta liimalevyn sivusuuntaista puristusta ei tarvita sen tapahtu-30 essa liimalevysäleiden 2,3 ja rakenneosa 4 aaltomaisen rakenteen ansiosta.
Kuviossa 5 nähdään keksinnön mukaisen liimapuurakenteen edulli-sen toteutusmuodon mukainen liimapuulevy, jossa puusäleiden 2,3 tartunta-pintojen 23,33 väliin on sovitettu aaltomaiseksi muotoiltu tasomainen rakenne-; ’ osa 4. Tällä tasomaisella liimapuulevyn sisään sovitetulla rakenneosalla 4 voi- 35 daan liimalevyn kestävyyttä ja kantavuutta oleellisesti parantaa. Kantavuus on ainakin kolminkertainen umpipuiseen liimalevyyn verrattuna. Lisäksi tasomai- 9 112619 nen rakenneosa 4 parantaa rakenteen sitkeyttä, mikäli liimalevy halkeaa. Rakenne jäykistää liimasaumalevyn vääntymistä ja kieroutumista vastaan, jolloin levy säilyy suorana ja tasomaisena. Tällaisella tasomaisen rakenneosan 4 käsittävällä liimalevyrakenteella saavutetaan huomattavasti pelkkää puuraken-5 netta paremmat tulipalonkesto-ominaisuudet, koska tuli ei liekkinä pääse etenemään koko rakenteen läpi, vaan erityisesti rakenneosan 4 ollessa metallia kykenee tulipalo etenemään metallin läpi ainoastaan lämpönä.
Liimalevyn puumateriaalipaksuutta tällaisessa rakenneosan 4 käsittävässä liimapuurakenteessa voidaan ohentaa kestävyyden kärsimättä, jol-10 loin myös liimapuulevyn paino kevenee, tilavuus pienenee ja materiaalimenekki vähenee. Tasomaisen rakenneosan ollessa metallia, voidaan sitä käyttää myös lämpöelementtinä. Valmistamalla metallilevy sopivan sähkövastuksen omaavasta materiaalista ja johtamalla siihen suojajännitteinen sähkövirta, voidaan tällaisella liimasaumarakenteella valmistettua liimapuulevyä käyttää esi-15 merkiksi valmiina lattialämmityselementtinä, joka lisäksi käsittää valmiin lattia-pinnoitteen, kuten parketin. Tasomaisen rakenneosan yhteyteen voidaan myös yhdistää nestekanavat tietyille etäisyyksille toisistaan ja näin johtaa siihen lämpöä, jonka metallilevy tasaa koko liimapuulevyrakenteeseen.
Puusäleen 2,3 paksuus mitattuna yläpinnasta 22,32 tartuntapintaan 20 23,33 voi vaihdella samoin puusäleen 2,3 leveys sivupintojen väliltä mitattuna.
Edullista on valmistaa liimapuulevyn yläpinta ja alapinta samanvahvuisista puusäleistä. Näin tällaisella liimapuurakenteella voidaan myös edullisesti ja '.· helposti valmistaa eri vahvuisia liimapuulevyjä ja -palkkeja. Liimapuusäleitä voidaan valmistaa eripaksuisiksi sopivien määrämittojen mukaisesti. Tarvitta-. : 25 van levypaksuuden mukaisesti valmistetaan levy latomalla sen alapinta yhden . ·*, paksuuden omaavista puusäleistä ja yläpinta toisen paksuuden omaavista puusäleistä.
f I
Koska levyn valmistus vaatii puristuksen ainoastaan yhdessä suunnassa, voidaan esimerkiksi kaaren muotoinen taso valmistaa likimäärin kaaren 30 leveyden mittaisista puusäleistä, jolloin hukkapaloja syntyy hyvin vähän. Mää-rävahvuisista puusäleistä valmistettava levy on myös heti puristimesta irrottamisen jälkeen valmis hiottavaksi. Sitä ei tarvitse enää höylätä haluttuun paksuuteen, jolloin valmistuksessa useita työläitä työvaiheita säästyy.
Suurempia liimalevy ja -palkkivahvuuksia tarvittaessa voidaan aal-35 tomaista saumarakennetta hyödyntää myös siten, että levy tai palkki valmistetaan useista päällekkäin ladotuista puusälekerroksista. Tällöin on edullista 10 112619 valmistaa rakenteen välikerroksille tulevat säleet molemmin puolin aaltomaisiksi, jolloin aaltomainen liimapinta saadaan molemmille puolille puusälettä. Näin saadaan valmistettua hyvin kantavia liimapuulevyjä ja -palkkeja.
On ymmärrettävä, että edellä oleva selitys ja siihen liittyvät kuviot on 5 ainoastaan tarkoitettu havainnollistamaan esillä olevaa keksintöä. Keksintöä ei siten ole rajattu pelkästään edellä esitettyyn tai patenttivaatimuksissa määriteltyyn toteutusmuotoon, vaan alan ammattilaisille tulevat olemaan ilmeisiä monet erilaiset keksinnön variaatiot ja muunnokset, jotka ovat mahdollisia oheisten patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
* · · • Il I ·

Claims (11)

11 112619
1. Liimapuurakenne liimasaumalevyjen ja -palkkien valmistamiseksi käsittäen: - ainakin kaksi toisiinsa päällekkäin tartunta-aineella (5) yhdistettä-5 vää rakenneosaa (2,3), - kukin rakenneosa (2,3) on poikittaisprofiililtaan suunnilleen suorakulmion muotoinen käsittäen kaksi tasomaista sivupintaa (21,31) ja niitä yhdistävän yläpinnan (22,32) sekä tartuntapinnan (23,33) ja - tartuntapinta (23,33) on tartunta-aineen (5) vastaanottava ja toisen 10 vastaavan rakenneosan (2,3) tartuntapintaa (23,33) vasten asettuva pinta, - joka tartuntapinta (23,33) on muotoiltu oleellisesti aaltomaiseksi tunnettu siitä, että: - tartuntapinnan (23,33) aaltomuodossa aallonhuipun (51) ja aallonpohjan (52) välillä on oleellisesti suora osa (54) ja 15. liimapuurakenteen rakenneosien (2,3) kaksi tasomaista sivupintaa (21,31) on muotoiltu siten, että rakenneosa (2,3) on tartuntapintaa (23,33) kohden suippeneva, jolloin yläpinnan (22,32) ja sivupintojen välinen kulma (a) on pienempi kuin 90 astetta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen liimapuurakenne (1), tun-20 nettu siitä, että tartuntapinta (23,33) on symmetrisesti aaltomainen, jolloin kussakin rakenneosassa (2,3) tartuntapinnan (23,33) aaltomaisen muodon pe-räkkäisten aallonhuippujen (51) ja aallonpohjien (52) välinen etäisyys on va-·. : kiomittainen ja aallonkorkeus (53) on oleellisesti vakiokorkuinen.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen liimapuurakenne (1), tun-‘" i 25 nettu siitä, että tartuntapinnan (23,33) aaltomuoto on siniaallonmuoto.
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen liimapuurakenne (1), tunnettu siitä, että rakenneosien (2,3) tartuntapintojen (23,33) väliin on sovitettu aaltomaiseksi muotoiltu oleellisesti tasomainen rakenneosa (4).
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen liimapuurakenne (1), tun-30 nettu siitä, että tasomaisen rakenneosan (4) aaltomuoto on tarkasti rakenneosan (2) tartuntapinnan (23) aaltomuodon mukainen. .: : 6. Patenttivaatimuksen 4 mukainen liimapuurakenne (1), tunnet- ,..; t u siitä, että tasomainen rakenneosa (4) on materiaaliltaan kovaa ja sitkeää.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen liimapuurakenne (1), t u n n e t -35 t u siitä, että tasomainen rakenneosa (4) on materiaaliltaan metallia.
8. Patenttivaatimuksen 6 mukainen liimapuurakenne (1), tunnet-t u siitä, että rakenneosa (4) on materiaaliltaan lasikuitua. 112619
9. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen liimapuurakenne (1), tunnettu siitä, että rakenneosat (2,3) ovat materiaaliltaan puuta.
10. Patenttivaatimuksen 4 mukainen liimapuurakenne (1), tunnettu siitä, että liimapuurakenteen alapuolisen rakenneosan (3) aaltomuo- 5 don aallonpohjat (52) ovat yläpuolisen rakenneosan (2) aallonpohjia (52) sy-vemmät.
11 Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen liimapuurakenne (1), tunnettu siitä, että tartunta-aine 5 on elastista. i 13 112619
FI20001626A 2000-07-07 2000-07-07 Liimapuurakenne FI112619B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20001626A FI112619B (fi) 2000-07-07 2000-07-07 Liimapuurakenne
FI20011487A FI111915B (fi) 2000-07-07 2001-07-06 Liittopuurakenne

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20001626 2000-07-07
FI20001626A FI112619B (fi) 2000-07-07 2000-07-07 Liimapuurakenne

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20001626A0 FI20001626A0 (fi) 2000-07-07
FI20001626A FI20001626A (fi) 2002-01-08
FI112619B true FI112619B (fi) 2003-12-31

Family

ID=8558746

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20001626A FI112619B (fi) 2000-07-07 2000-07-07 Liimapuurakenne

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI112619B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20001626A0 (fi) 2000-07-07
FI20001626A (fi) 2002-01-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8245741B2 (en) Method and system for glulam beams
RU2659238C2 (ru) Внутренний слой для многослойного композита, имеющий деревянные элементы
US5143418A (en) Flooring panels for flat platform trailers
US11208806B2 (en) Lightweight construction board containing wave-like elements
US20130065013A1 (en) Multi-layer wood veneer moulding
MXPA01009918A (es) Componentes de construccion compuestos, y metodos de elaboracion de los mismos.
RU2391468C2 (ru) Сборный строительный элемент в форме балки, а также способ и устройство для изготовления этого строительного элемента
CA2993494C (en) Web, sandwich plate, sandwich block and methods for producing same
WO2004005646A1 (en) Method of making laminated wood beams with varying lamination thickness throughout the thickness of the beam
US20030208986A1 (en) Fabricated OSB stud
US5041322A (en) Flooring panels for flat platform trailers
US20130209730A1 (en) Process and apparatus for producing a multilayered panel of material for subdivision into beam-shaped products and a panel of material
CN104589433A (zh) 一种木材整形方法及加工设备
CA1292112C (en) Tongue and groove profile
US5948198A (en) Method of producing a corrugated construction unit
WO2015036654A1 (en) Honeycomb structure
FI112619B (fi) Liimapuurakenne
EP0755330B1 (en) A corrugated construction unit and a method for producing the same
FI71387B (fi) Armerad balkprofil och saett foer dess framstaellning
US2573465A (en) Method of producing wooden boards secured against warping
CN203293317U (zh) 一种用重组竹制造的斜接结构材
US6957675B2 (en) Wood flooring for use in making trailer and container floors, and method and apparatus for making the same
FI111915B (fi) Liittopuurakenne
CN201907140U (zh) 余料拼接成的家具板件
CN213260035U (zh) 一种可饰面定向刨花板生产线铺装装置

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: AALTO HAITEK OY

MA Patent expired