FI111983B - Puristintela ja menetelmä - Google Patents

Puristintela ja menetelmä Download PDF

Info

Publication number
FI111983B
FI111983B FI981071A FI981071A FI111983B FI 111983 B FI111983 B FI 111983B FI 981071 A FI981071 A FI 981071A FI 981071 A FI981071 A FI 981071A FI 111983 B FI111983 B FI 111983B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
roll
roller
machine
press
end piece
Prior art date
Application number
FI981071A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI981071A0 (fi
FI981071A (fi
Inventor
Leo Lunden
Jorma Koskinen
Original Assignee
Metso Paper Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metso Paper Inc filed Critical Metso Paper Inc
Priority to FI981071A priority Critical patent/FI111983B/fi
Publication of FI981071A0 publication Critical patent/FI981071A0/fi
Priority to DE1999121126 priority patent/DE19921126A1/de
Publication of FI981071A publication Critical patent/FI981071A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI111983B publication Critical patent/FI111983B/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F3/00Press section of machines for making continuous webs of paper
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F3/00Press section of machines for making continuous webs of paper
    • D21F3/02Wet presses
    • D21F3/08Pressure rolls

Landscapes

  • Paper (AREA)

Description

111983
Puristintela ja menetelmä - Pressvals och förfarande
Esillä oleva keksintö kohdistuu puristintelaan, jossa on päätykappaleet ja niiden tukilaitteet sekä pitkänomainen ontelovaippa ja menetelmään telan/telapinnan 5 korjaamiseksi tai uusimiseksi (paperi) sellunkuivatus- tai vastaavassa laitteessa.
Erilaisia telarakenteita käytetään monissa eri paperi- ja selluloosateollisuuden laitteissa. Konekokojen kasvaessa telarakenteet yhä kasvavat ja paino lisään-10 tyy. Uusien laitteiden asentaminen olemassa oleviin tiloihin ei ehkä aina onnistukaan johtuen uusien laitteiden telarakenteiden suuresta painosta, nykyisten tehtaiden nostolaitteet eivät yksinkertaisesti riitä nostamaan ja siirtämään näin suuria telarakenteita. Tällöin joudutaan siis uusimaan myös nostokoneista joka siis sekin voi olla ongelmallista, kantavat rakenteet eivät ehkä kestäkään iisä-15 kuormitusta, jolloin joudutaan myös rakennusteknisiin toimenpiteisiin.
Aika ajoin myös telojen pinta on uusittava tai korjattava. Tällöin telakokonai-suus on siirrettävä paperi- tai sellukoneesta, joka irrotus voi olla erittäin hanka-, : laa, ja myös onnistuakseen vaatia edellä mainittuja toimenpiteitä.
* 20 > * * · · *·>·. Edellä kuvattu ongelmatilanne esiintyy varsinkin koneen suurikokoisten ja ras- ,..: kaiden telojen ollessa kyseessä, varsinkin ns. kenkäpuristimen SymBelt™-telan * · .*.·. vastatela on sellainen. Kenkäpuristinta voidaan käyttää mm. sellunkuiva- • » :1: tuskoneen 3. puristimena. Kenkäpuristin käsittää tyypillisesti SymBelt™-telan, 25 vastatelan, ja kuormitusliitoksen.
* * ·
SymBelt™-tela on kenkätela, jonka avulla puristimessa aikaansaadaan nor-maalia telanippiä pidempi nippi. SymBelt™-telan pääosia ovat staattinen kuor- * · * . ·. mituspalkki ja sen yhteydessä oleva kuormituskenkäjärjestely, akselikaulat, • · * I · * , 30 nivellaakerit ja laakeripesät, pyörivästi sovitetut päädyt laakereineen ja niihin • · . liitettävät ns. beltin kiinnityslaitteet, sekä itse putkimainen heitti.
2 111983
Vastatela on esimerkiksi kiinteävaippainen puristintela, joka toimii kenkätelan vastatelana. Vastatelan pääosia ovat pyörivästi järjestetty vaippa, päädyt ja akselit laakerointijärjestelyineen.
5 Pitkänippipuristimen viivapaineen kantaa erillinen, SymBelt™-telan ja vastatelan laakeripesien välillä oleva kuormitusliitos. Liitos on suunniteltu helposti manuaalisen kääntölaitteen tai hydraulisylintereiden avulla avattavaksi huoltotöiden aikana.
10 Kenkäpuristimen telojen vaihto tapahtuu tunnetun tekniikan avulla seuraavasti. Tunnetun tekniikan mukaisesti vastatela vaihdetaan siltanosturin ja nostovöi-den avulla ensin irrottamalla se koneen rungosta. SymBelt™-telaa sinänsä ei edes tarvitse vaihtaa, sillä pääasiassa riittää vain esimerkiksi heitin vaihto. Vastatela on usein niin painava, että varsinkin ns. uusintaprojekteissa joudu- 15 taan samalla uusimaan myös tehtaan konesalin siltanosturi ja mahdollisesti myös tekemään rakennusteknisiä vahvistuksia rakennuksen perustuksissa, jotta ko. vastatelan käsittely siltanosturilla olisi mahdollista. Tämä lisää huomattavasti investointikustannuksia ja voi jossain tapauksissa olla miltei mahdotonta.
20
Esillä olevalla keksinnöllä onkin tarkoitus poistaa tunnetun tekniikan epäkohtia :ja saada aikaan ratkaisu, jolla saavutetaan merkittäviä rahallisia säästöjä.
Joissain tapauksissa keksinnön mukaisella ratkaisulla voidaan aikaansaada jopa miljoonien markkojen säästöt.
25 ’ Näiden epäkohtien välttämiseksi ehdotetaan keksinnössä ratkaisua, jossa telan päätykappaleet on irrotettavasti liitetty telan vaippaan, ja että ainakin toinen päädyistä tukilaitteineen on siirrettävissä. Edullisessa tapauksessa päätykap-\ pale muodostuu akselitapista ja laipasta, jossa on keskialue ja reuna-alue, : 30 jonka keskialueen halkaisija on niin paljon pienempi kuin vaipan sisähalkaisija, että mainittu keskialue saadaan sovitettua vaipan ontelotilaan reunavaipan • | · painautuessa vaipan päätypintoja vastaan.
3 111983
Sovituksen helpottamiseksi vaipan keskialueen sivupinnat voivat olla viistot jolloin vaipan vastaavat päätypinnat ovat samalla lailla muotoiltu viistoiksi.
Päätykappaleen irrotuksen helpottamiseksi päätykappaleen viistopintoihin ja/tai 5 vaipan päätyjen vastaaviin viistopintoihin on tehty edullisesti pintaa kiertävä rengasura paineväliainetta varten.
Vaihtoehtoisesti irrotus voi joissain tapauksissa tapahtua irrotusruuvien avulla, jolloin ruuvit työntävät niitä ruuvattaessa kiinni vaippaa ja päätykappaletta 10 erilleen toisistaan.
Keksinnön mukaisesti telakokonaisuus voidaan jakaa vielä koneessa olleessaan vaippaosaan sekä päätykappaleisiin. Näin saadaan huomattavasti kevyempi rakenne, joka voidaan nostaa helposti, yleisesti ottaen vaipan painosuhde 15 päätypintoihin on suuruusluokkaa 1:1.
Useimmissa tapauksissa saadaan keksinnön mukaisella ratkaisulla osat nostettua nykyisillä nostolaitteilla ja ylipäänsä kokonaisuuden käsittely on huomattavasti yksinkertaisempaa.
20
Keksintö kohdistuu myös menetelmään telan, erityisesti kenkäpuristimen vas-’ tatelan, vaihtamiseksi tai asentamiseksi sellun kuivatus- tai vastaavissa koneis- ' sa. Keksinnön mukaisesti tela asennetaan koneeseen edullisesti siten, että puristinosan runkorakenteiden ollessa oleellisesti paikoillaan, asennetaan ’; 25 vastatelan päätykappaleet tukilaitteineen. Päätykappaleet ja puristimen runko päätykappaleiden vastinpinnoiltaan on keksinnön mukaisesti järjestetty niin, , . että päätykappaleiden siirto koneen poikkisuunnassa (vastatelan akselin suun- nassa) on mahdollista ainakin toisen päätykappaleen osalta siten, että pääty-\ kappaleet säilyvät rungon tukemana. Päätykappaleet sovitetaan paikalleen ;: 30 siten, että niiden välinen etäisyys sallii telan vaipan tuomisen paikalleen telan ...: päätykappaleiden väliin, jossa vaippa kiinnitetään päätykappaleisiin ja nämä ·:· edelleen asianmukaisesti puristimen runkoon.
• · 4 111983
Vastaavasti keksinnön mukaisesti vastatelan irrotus huoltoa tai vastaavaa varten koneesta suoritetaan seuraavasti. Keksinnön mukaisesti koneen runko ja telan päätykappaleet käsittävät sellaisen järjestelyn, että joko toista tai molempia telan päätykappaleita on mahdollista siirtää koneen poikkisuunnassa 5 (telan akselin suunnassa) sivuun. Keksinnön mukaisesti vastatelan vaippaa kannatellaan nosturilla (jonka tarvitsee siis kannatella oleellisesti vain vaipan massaa), ja tässä vaiheessa ainakin toinen päätykappale, samalla, kun se irrotetaan vaipasta, siirretään se ollessa edelleen puristinosan runkorakenteen tukemana telaan nähden aksiaalisesti siten, että vaippa voidaan irrottaa toisen 10 pään päätykappaleesta ja nostaa pois. Vaihtoehtoisesti molempia päätykappa leita voidaan siirtää telan suhteen aksiaalisesti olleen puristinosan rungon tukemana samalla, kun ne irrotetaan vaipasta. Näin päätykappaleet jäävät rungon tukemina koneeseen ja vaippa voidaan nostaa pois.
15 Keksinnön mukainen järjestely, jolla joko toista tai molempia telan päätykappa leita on mahdollista siirtää koneen poikkisuunnassa, käsittää edullisesti runkorakenteessa pidemmän (poikkisuunnassa) kiinnitysvastinpinnan kuin telan päätyrakenteessa tai päinvastoin, eli telan päädyssä pidempi vastinpinta sekä kiinnitysjärjestelyn, joka sallii päätyrakenteen siirtämisen (esimerkiksi T-ura, 20 pitkä reikä tai vastaava).
I « //’ Keksintöä selostetaan tarkemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa * Kuva 1 esittää sellunkuivauskoneen puristinosaa, ja • · · 25 ' Kuva 2 esittää keksinnön mukaista periaaterakennetta ja * · · :// Kuva 3 esittää yksityiskohtaa päädystä, ja : 30 Kuva 4 toisen sovellutuksen päätyratkaisua.
*·· Oheisessa kuvassa 1 on esitetty kaaviomaisesti eräs tapa toteuttaa sellunkui- :··; vatuskoneen puristinosa: ns. combi-puristin, jossa viiraosa on esitetty viitenu merolla 10, 11 esittää ensimmäistä ylähuopaa ja 12 ensimmäistä alahuopaa, 5 111983 ja sitä seuraava kenkäpuristin, jossa 13 esittää toista ylähuopaa, 14 esittää toista alahuopaa. Telan vastinpinta on esitetty viitenumerolla 5 ja runkorakenne viitenumerolla 6. Tässä kenkäpuristimen SymBelt™-tela on alatelana, mutta myös vastatela voi olla alatelana. Keksinnön mukaista järjestelyä voidaan 5 käyttää edullisesti vastatelan ja sen runkorakenteen yhteydessä. Runko ja telan päätykappaleet käsittävät niiden kiinnityspinnoilla sellaisen järjestelyn, että joko toista tai molempia telan päätykappaleita on mahdollisesti siirtää koneen poikkisuunnassa (telan akselin suunnassa) sivuun. Runkorakenteessa on edullisesti pidempi (koneen poikkisuunnassa) kiinnitysvastinpinta kuin telan 10 pääty rakenteessa. Runko ja päätykappale käsittää lisäksi kiinnitysjärjestelyn, joka sallii päätyrakenteen siirtämisen (esimerkiksi T-ura, pitkä reikä tai vastaava). Tämä on yksityiskohtaisemmin esitetty kuviossa 2.
Kuvassa 2 on esitetty sivultapäin katsottuna periaateratkaisu, jossa telan vai-15 pan 3 (lyhennetty) molemmin puolin on päätykappaleet 1 ja 2 tukilaitteineen. Kuvassa vaippa 3 on irrotettu päädyistään 1,2, jotka päädyt on esitetty eteen ja taakse siirrettäviksi telan pituusakselin suunnassa. Vaippa ja päätyrakenteet voivat olla muuten aivan tavanomaiset. Päädyt 1 ja 2 on irrotettavasti kiinnitetty vaippaan 3 sinänsä tunnetuilla kiinnityslaitteilla.
20 | ’ Laite asennetaan siten, että ensin asennetaan päätykappaleet 1, 2 tukilaittei- * ” neen. Ainakin toinen näistä päädyistä tukilaitteineen siirretään sivuun niin ' · ·’ paljon, että päätykappaleiden 1, 2 etäisyys on suurempi kuin telan 3 pituus.
Telavaippa tuodaan paikalleen nosturilla ja viedään päätykappaleiden väliin ja 25 kiinnitetään toiseen päätykappaleeseen. Tämän jälkeen toinen päätykappale 2 ’ ’ ’ siirretään kiinni telavaippaan 3 ja päätykappale 2 kiinnitetään telavaippaan samalla kuin päätykappale 2 tukilaitteineen lukitaan alustaan.
’ \ On tietysti mahdollista suorittaa asennus niinkin että molemmat tukipäädyt 1 ja : 30 2 tukilaitteineen ovat siirrettäviä.
•: · Kuvassa 3 on esitetty eräs keksinnön mukaisen telarakenteen yksityiskohta, •: · · j jossa telan vaipan 3 päätyyn on asennettu laattamainen elin 2, jonka keskialue työntyy sisään onton telan sisäosaan, jolloin samalla reunavaippa painautuu 6 111983 telan päätypintaa vastaan. Reunavaipoista päätykappale 2 kiinnitetään telaan tavanomaisilla sinänsä tunnetuilla kiinnityslaitteilla, pulteilla tai vastaavilla.
Päätykappaleen 2 irrottamisen helpottamiseksi laattamaiseen elimeen 2 on 5 järjestetty irrotusruuveja 7, joita kiertämällä laatta saadaan irrotettua vaipasta.
Kuvassa 4 esitetään toinen edullinen sovellutus laatan 2 irrottamiseksi. Tässä tapauksessa telavaipan 3 sisäpäätypinta sekä sitä vastaava päätykappaleen 2 sivupinta on viisto jolloin kappaleen 2 muoto on katkaistu kartio. Tähän kartio-10 pinnalle on tehty pintaa kiertävä rengasura 4, joka on yhdistettävissä paineväli-ainelähteeseen 8. Kun irrotuselimet on irrotettu uraan 4 voidaan syöttää paine-väliainetta, jolloin pääty 2 helposti irtoaa kosketuksesta. Paineväliaine voi olla hydraulinen tai pneumaattinen.
15 Luonnollisestikin kuvan 3 mukaiset irrotusruuvit 7 voidaan soveltaa myös kuvan 4 esittämään telapäätyrakenteeseen.
t · • · · 1 · · • · «

Claims (11)

111983
1. Sellunkuivatuskoneen tai vastaavan puristinosa, joka käsittää ainakin yhden puristinnipin muodostavan telaparin, joista teloista ainakin toinen käsittää aina- 5 kin päätykappaleet (1, 2) ja näiden välisen vaippaosuuden (3) tai vastaavan sekä puristimen runkorakenteen (6), jolla puristinosa ja sen komponentit ovat asianmukaisesti tuettuna, ja joka runkorakenne (6) ja ainakin toinen päätykappale (1, 2) käsittävät tuki- ja vastinpinnat (5), jotka ovat toistensa yhteydessä telan ollessa kiinnitettynä runkorakenteeseen (6) tunnettu siitä, että 10 tuki- ja vastinpinnat (5) käsittävät järjestelyn (5') ainakin toisen päätykappaleen aksiaalisen siirtymisen mahdollistamiseksi rungon suhteen ja samanaikaisesti tukemiseksi telan vaipan irrotuksen aikaan saamiseksi päätykappaleista (1,2) telan koneessa ollessa ja, että runko (6) ja päätykappale (1, 2) käsittää lisäksi kiinnitysjärjestelyn, joka sallii päätyrakenteen siirtämisen. 15
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen puristinosa, tunnettu siitä, että runkorakenteessa (6 ) on edullisesti pidempi (koneen poikkisuunnassa) kiinnitysvastin-pinta (5') kuin telan päätyrakenteessa.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen puristinosa, tunnettu siitä, että kiin- ·· nitysjärjestely on T-ura, pitkä reikä tai vastaava.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen puristinosa, tunnettu siitä, että kiinnitys-järjestelyn muodostaa johde, pitkäomainen reikä tai vastaava. v’; 25
5. Menetelmä sellunkuivatuskoneen tai vastaavan puristinosan telan irrottamiseksi esimerkiksi huoltoa tai vastaavaa varten koneesta tunnettu ainakin seu- » > I * » ' - · · ’ raavista vaiheista: : '·1 - joko toista tai molempia telan päätykappaleita (1,2) siirretään koneen poik- :: 30 kisuunnassa (telan akselin suunnassa), ·:···; - telan vaippaa (3) kannatellaan nosturilla, ja •: · 1 - ainakin toinen päätykappale (1,2) samalla kun se irrotetaan vaipasta (3), siirretään sen ollessa edelleen puristinosan runkorakenteen tukemana te- 111983 laan nähden aksiaalisesti siten, että vaippa (3) voidaan irrottaa toisen pään päätykappaleesta (1,2) ja nostaa pois.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 5 - molempia päätykappaleita (1,2) siirretään telan suhteen (1 - 3) aksiaalises ti ollen puristinosan rungon tukemana samalla, kun ne irrotetaan vaipasta (3), jolloin päätykappaleet (1,2) jäävät rungon tukemina koneeseen ja vaippa (3) voidaan nostaa pois.
7. Sellunkuivatauskoneen tai puristinosan puristintela (1-3) käsittää ainakin päätykappaleet (1,2) ja näiden välisen vaippaosuuden (3) tai vastaavan sekä puristimen runkorakenteen (6), jolla puristinosa ja sen komponentit ovat asianmukaisesti tuettuna tunnettu siitä, että runkorakenne (6) ja ainakin toinen päätykappale (1,2) käsittävät tuki- ja vastinpinnat (5), jotka ovat toistensa 15 yhteydessä telan ollessa kiinnitettynä runkorakenteeseen (6) ja jotka käsittävät järjestelyn (5') ainakin toisen päätykappaleen aksiaalisen siirtymisen mahdollistamiseksi rungon suhteen ja samanaikaisesti tukemiseksi telan vaipan irrotuksen aikaan saamiseksi päätykappaleista (1,2) telan koneessa ollessa ja, että runko (6) ja päätykappale (1,2) käsittää lisäksi kiinnitysjärjestelyn, joka sallii 20 päätyrakenteen siirtämisen. • · * · · ♦«·
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen puristintela, tunnettu siitä, että runkora- * ”: kenteessa (6 ) on edullisesti pidempi (koneen poikkisuunnassa) kiinnitysvastin- pinta (5') kuin telan päätyrakenteessa. • * * : 25
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen puristintela, tunnettu siitä, että kiinnitys- :t>;‘ järjestely on T-ura, pitkä reikä tai vastaava. I
· » · * % % » · ! *·· 10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen puristintela, tunnettu siitä, että kiinnitys- :: 30 järjestelyn muodostaa johde, pitkäomainen reikä tai vastaava. • » Hill 111983
FI981071A 1998-05-14 1998-05-14 Puristintela ja menetelmä FI111983B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI981071A FI111983B (fi) 1998-05-14 1998-05-14 Puristintela ja menetelmä
DE1999121126 DE19921126A1 (de) 1998-05-14 1999-05-07 Preßwalze und Verfahren

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI981071A FI111983B (fi) 1998-05-14 1998-05-14 Puristintela ja menetelmä
FI981071 1998-05-14

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI981071A0 FI981071A0 (fi) 1998-05-14
FI981071A FI981071A (fi) 1999-11-15
FI111983B true FI111983B (fi) 2003-10-15

Family

ID=8551724

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI981071A FI111983B (fi) 1998-05-14 1998-05-14 Puristintela ja menetelmä

Country Status (2)

Country Link
DE (1) DE19921126A1 (fi)
FI (1) FI111983B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI981071A0 (fi) 1998-05-14
DE19921126A1 (de) 1999-11-18
FI981071A (fi) 1999-11-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI113067B (fi) Puristinlaite paperikonetta tai vastaavaa varten
US7716846B2 (en) Bearing alignment tool and method of use
CN102149475B (zh) 用于辊式破碎机的轴承装置
JPH06509848A (ja) ローラプレス
FI111983B (fi) Puristintela ja menetelmä
KR100347728B1 (ko) 제지기계또는판지기계의프레스용컴팩트프레임조립체
JP2944752B2 (ja) 繊維ウェブ製造機械のプレス用フレーム構造
FI121476B (fi) Puristintela
FI59852B (fi) Lageranordning foer en vals
CA2518073C (en) A press apparatus for removing water from a web
US5693186A (en) Method and apparatus for interconnecting rolls in an extended-nip press
JPH07151137A (ja) 片持支持可能ローラ
FI107463B (fi) Pitkänippitelan ja sen vastatelan välinen kytkentärakenne
FI72272B (fi) Glasfiberarmerad trumma helt av plast
US4890372A (en) Press roll for a paper machine
US11273477B2 (en) Roll stand
US6203668B1 (en) Device for fastening a roll to a frame of a paper machine
US5885201A (en) Non-self loading controlled deflection roll
DE69907440D1 (de) Presswalze für eine langspaltpresse und verwendung der walze in einer pressenpartie
US7024990B1 (en) Calender and an arrangement for fastening rolls of a calender
KR200421961Y1 (ko) 축 분리 고정형 롤러
KR200144521Y1 (ko) 편심 베어링 분해용 지그
US7726164B2 (en) Arrangement in a press roll and a press roll
CN217842410U (zh) 一种烘缸轴承的锁紧装置
CN210307624U (zh) 一种烘缸轴承拆卸专用工具

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired