FI111876B - Kestomuovista tehty putki - Google Patents

Kestomuovista tehty putki Download PDF

Info

Publication number
FI111876B
FI111876B FI980742A FI980742A FI111876B FI 111876 B FI111876 B FI 111876B FI 980742 A FI980742 A FI 980742A FI 980742 A FI980742 A FI 980742A FI 111876 B FI111876 B FI 111876B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
pipe
tube
layer
cover layer
wall thickness
Prior art date
Application number
FI980742A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI980742A (fi
FI980742A0 (fi
Inventor
Christof Baumgaertel
Manfred Broecker
Original Assignee
Rehau Ag & Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=8033936&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI111876(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Priority claimed from DE29622788U external-priority patent/DE29622788U1/de
Application filed by Rehau Ag & Co filed Critical Rehau Ag & Co
Publication of FI980742A0 publication Critical patent/FI980742A0/fi
Publication of FI980742A publication Critical patent/FI980742A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI111876B publication Critical patent/FI111876B/fi

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16LPIPES; JOINTS OR FITTINGS FOR PIPES; SUPPORTS FOR PIPES, CABLES OR PROTECTIVE TUBING; MEANS FOR THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16L9/00Rigid pipes
    • F16L9/12Rigid pipes of plastics with or without reinforcement
    • F16L9/133Rigid pipes of plastics with or without reinforcement the walls consisting of two layers
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16LPIPES; JOINTS OR FITTINGS FOR PIPES; SUPPORTS FOR PIPES, CABLES OR PROTECTIVE TUBING; MEANS FOR THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16L9/00Rigid pipes
    • F16L9/12Rigid pipes of plastics with or without reinforcement

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Rigid Pipes And Flexible Pipes (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)
  • Branch Pipes, Bends, And The Like (AREA)
  • Insulators (AREA)
  • Materials For Medical Uses (AREA)
  • Media Introduction/Drainage Providing Device (AREA)

Description

111876
Kestomuovista tehty putki Rör tillverkat av termoplast 5
Keksinnön kohteena on kestomuovista tehty putki, käsittäen vähintään kaksi ominaisuuksiltaan erilaisista kestomuoveista tehtyä kerrosta, jolloin sisäputki on kantavana putkikerroksena vaipoitettu ulkokehällään peitekerroksella, ja jolloin peiteker-ros on muodostettu haaroitetusta polyetyleenistä (VPE).
10 Tällainen monikerrosputki on yleisesti tunnettu. Tässä yhteydessä viitataan esimerkiksi julkaisuun EU 0337037B1. Siinä selostettu monikerrosputki käsittää tiheydeltään korkeasta haarautuneesta polymeeristä tehdyn kantavan putken ja tiheydeltään korkeasta haarautumattomasta polymeeristä tehdyn ulkoisen vaipan. Tässä putkessa 15 käytetään yhtäältä hyväksi haarautuneen polymeerin edullisia ominaisuuksia, jotka antavat tästä materiaalista tehdylle putkelle korkean kemiallisen kestävyyden ja hyvän lämmönkestävyyden, jolloin putkella on hyvä kestävyys hankausta vastaan ja siihen eivät vaikuta jännityssärökorroosio ja lovivauriot. Tällaisen haarautuneesta I · polymeeristä tehden putken haittana on kuitenkin se, että niitä voi päällekkäisinä 20 hitsata vain riittämättömällä tavalla tai ei ylipäätänsä ollenkaan.
, ·, Tämä haitta poistetaan tekniikan tason mukaisesti siten, että tiheydeltään korkea . , polyetyleeni varustetaan vähintään ulkopuoleltaan haaroittumattomasta hitsattavasta polymeeristä tehdyllä vaipalla.
25 ‘: Tällaiset monikerrosputket voidaan valmistaa koekstruusiomenetelmän avulla. Jos kantavan polyetyleeniputken haaroitukseen käytetään silaanihaaroitusmenetelmää, voidaan kantavan polyetyleenin ekstruusio suorittaa käyttämällä silaaniverkkou-tusainetta, ilman että ekstruusioprosessin yhteydessä tapahtuisi haaroittumista. Tämä 30 haaroittuminen tapahtuu vasta jälkeenpäin, esimerkiksi suulakepuristetun putken varastoinnin aikana kosteaan ilmakehään.
2 111876
Silaanihaaroitusmenetelmä tarjoaa myös sen edun, että verkkoutusaineella varustettu putkikerros voidaan suulakepuristaa yhdessä hitsattavan polyetyleenikerroksen kanssa monikerrosputkeksi, jolloin ekstruusioprosessin yhteydessä molemmat 5 kerrokset hitsataan kiinteästi ja sisäisesti toisiinsa, joka perustuu siihen, että verk-koutusainetta ei ole vielä kutistettu kiinni kantavaan putkikerrokseen.
Tällä tavoin valmistettu monikerrosputki asetetaan sitten kosteaan ilmakehään, jolloin kantava putkikerros haaroitetaan ja saavutetaan haaroitetun polyetyleenin 10 edulliset ominaisuudet.
Tällä tavoin valmistettu monikerrosputki yhdessä haaroittamattomasta polyety-leenistä tehdyn ulkoisen vaipan kanssa voidaan tekniikan tason mukaisesti liittää tavalliseen sähköhitsausmuhviin tai esimerkiksi muoto-osiin ja muihin rakenteisiin. 15
Tunnettujen monikerroksisten putkien avulla voidaan esimerkiksi putkijohtohaaro-jen yhteenliittämisen avulla valmistaa putkijohtoja, jotka voidaan asettaa putkikana-vaan, joka sitten täytetään. Koska tämä asetusmenetelmä vaatii korkeat asetuskus- < * · ’ . * tannukset, asetetaan putkijohdot kaasu-, vesi-, kanava- ja salaojaputkia varten yhä • · · !,'* 20 enemmän ilman kaivantoa tapahtuvan asetustekniikan avulla, jolloin erilaisten t * ’... ratkaisumallien mukaisesti maapohjaan porataan tai puristetaan enimmäkseen vaa- , , . kasuorasti kulkevat lieriömäiset ontot tilat. Näihin onttoihin tiloihin pistetään . .·. jälkeenpäin tai porausprosessin yhteydessä putkijohdot. Tällöin on huolehdittava i siitä, että nämä maapohjaan muodostetut porausreiät eivät ole vileitä, vaan - kysei-25 sestä maapohjasta riippuen - osittain sangen karheita ja hankaukseen johtavia. Nämä maassa oleviin porausreikiin pistetyt putkijohdot ovat sisäänpistovaiheessa noi-makkaiden ulkosivuun kohdistuvien mekaanisten kuormituksen alaisia, jotka johtavat putkipinnan osittain haitallisiin vaurioihin, joita ei voida hyväksyä. Tällaisten vahingoittuneiden putkijohtojen odotettavissa oleva käyttöikä voi huomattavasti 30 vähentyä.
3 111876
Maareikiin asetetun putken pituudet voivat olla muutamia satoja metrejä.
Tällaisten pitkien putkijohtojen ongelmatonta sisäänpistoa varten vaaditaan, että asetettava putki on ulkosivultaan sileä, so. että siinä esiinny mitään ulkonevia 5 putkiliitäntöjä, jotka voivat huomattavasti vaikeuttaa sisäänpistoa. Tästä syystä monikerrosputkia ei voida varustaa tekniikan tason mukaisilla muhveilla tätä asetus-tekniikkaa varten.
On myös otettava huomioon, että nämä maareiät eivät yleensä ole täysin suoria, 10 vaan että ne kulkevat esimerkiksi kaarevasti, kun putkijohto on määrä asettaa poikittain joen tai kadun alle. Tällöin putken ja maaperän välinen kitka ja siten myös hankaus huomattavasti lisääntyy.
Ilman kaivantoa olevaa asetustekniikkaa varten tarvitaan myös putkijohtoja, jotka 15 voidaan valmistaa ja kuljettaa joustavina ja pitkinä pituuksina ilman putkiliitäntöjä.
Nämä vaatimukset täyttävät suuressa määrin polyetyleenistä tehdyt putket, jotka voidaan valmistaa ja toimittaa muutaman sadan metrin pituuksina rummulta tai rengasvyyhtinä. Polyetyleenistä tehdyt putket ovat kuitenkin loviherkkiä eivätkä ne ' , ’ sovi tästä syystä ilman muuta ilman kaivantoa olevaa asetustekniikkaa varten, sillä > · :" 20 rakennuspaikkaan liittyvät vaatimukset ovat sangen ankaria putken ulkosivun
I I
suhteen sisäänpiston yhteydessä.
Tämän epäkohdan poistamiseksi voidaan tätä käyttöaluetta varten valita esimerkiksi seinäpaksuudeltaan suurempia putkia, joiden yhteydessä odotettavissa oleva jää-25 mäseinäpaksuus täyttää käytännössä sisäisen paineen asettamat vaatimukset. Tämän ratkaisun haittana on kuitenkin se, että putken ulkoläpimitan tarvittavan säilyttämi-’; t sen yhteydessä tavallisten liitoselementtien käyttöä varten putken sisävirtausläpimit- ta huomattavasti pienenee seinäpaksuuden suurentumisen johdosta.
» 30 Jos standardiputken läpivirtausläpimitta on säilytettävä, seinäpaksuuden lisäys kohdistuu täysin putken ulkoläpimittaan, jolloin standardiliitoselementtejä ei voida 4 111876 enää käyttää. On myös aikaisemmin ehdotettu suojavaipan käyttöä kulumiskerrok-sena.
Tämän ratkaisun etuna on se, että kulumiskerroksen asetuksen jälkeen liitoskohtaan 5 standardiputken läpimitan pysyessä samana voidaan käyttää tavallisia liitostekniikkoja.
Tämän rakenteen haittana on se, että kasvaneen kulumissuojavaipan johdosta putken jäykkyys pituusakselinsa suhteen olennaisesti kasvaa ja siten asetus vaikeutuu. 10 Lisähaittana on se, että kulumissuojavaippaa poistettaessa perusputki voi uloimmal-ta kehältään vahingoittua, kun se tässä yhteydessä likaantuu. Kulumissuojavaipan poisto liitosalueilta muodostaa lisätyövaiheen, joka aiheuttaa lisäkustannuksia tälle asetustekniikalle.
15 Lopuksi putkituote voitaisiin koko seinäläpimitaltaan tehdä kulumiskestävästä materiaalista, esimerkiksi haaroitetusta polyetyleenistä. Tämä lisäisi kuitenkin putkikustannuksia niin huomattavasti, että tällaista ratkaisua ei voitaisi hyödyntää taloudellisesti.
• » t • * · 20 Julkaisun DE 4132984C1 perusteella tunnetaan monikerroksinen muoviputki, joka • · käsittää polyolefiinista tehdyn sydänputken, joka on vaipoitettu polyvinylifluoridista ! (PVDF) tehdyllä kerroksella. Tämän kerrosrakenteen mekaaninen vakavuus saavu- • t tetaan sydänputken avulla, kun taas PVDF-päällystys toimii diffuusiosulkuna.
PVDF-päällystys voi lisäksi olla suojattuna suojakerroksen avulla ulkoisia vaikutuk-:'. ·. 25 siä vastaan. Tämän putken haittana on kalliin PVDF:n käyttö.
• ’. _ Julkaisun DE 4418006 AI perusteella tunnetaan myös monikerroksinen muoviputki, ,···. jonka perusputki on tehty polyolefiinistä ja sulkukerros kestomuovipolyesteristä.
f · Tämän rakenteen molemmat kerrokset on liitetty kiinteästi yhteen sopivan tartunta-30 aineen välityksellä. Tällaisia putkia voidaan käyttää juomavesiputkina myös likaantuneessa maaperässä, koska sulkukerrokset estävät häiritsevien jäteaineiden ym.
111876 pääsyn läpivirtausmateriaaliin.
PVDF-sulkukerroksella varustetun putken yhteydessä on haitallista, että se on kiinnitetty perusputkeen vain erilaisten kutistusmenetelmien avulla, kun kesto-5 muovipolyesteristä tehty sulkukerros on liimattava perusputkeen.
Tässä yhteydessä keksinnön tehtävänä on tarjota käyttöön ilman kaivantoa olevaa asetustekniikkaa varten kestomuovista tehty kulumiskestävä putki, jonka avulla voidaan ilman suojakerroksen poistamisvaatimusta käyttää tavallista liitostek-10 nilkkaa, jonka yhteydessä läpivirtauspoikkileikkaukseen ei vaikuteta negatiivisella tavalla standardiputkeen verrattuna ja lisäksi voidaan muodostaa diffuusiosulku. Keksinnön mukaisesti ehdotetaan lisäksi, että sisäputken kestomuovi on tehty tiheydeltään korkeasta polyetyleenistä (HDPE), jonka pitkäaikaiskestävyys on > 8 NN/mm , että päällyskerros on tehty haaroitetusta polyetyleenistä (VPE), että 15 sisäputki-peitekerrosrakenteen kokonaisläpimitan seinäpaksuus on sama kuin yksi kerroksisen korkeasta polyetyleenistä (PEHD) tehdyn standardiputken seinäpaksuus, jonka pitkäaikaiskestävyys on sama tai < 8 N/mm2 , ja että sisäputki-peitekerrosrakenteen sisäisen paineen kuormitettavuus vastaa vähintään PEHD:istä » · ' · tehdyn yksikerroksisen standardiputken arvoa.
* · · 20
Keksinnön yhteydessä käytetään hyväksi sitä tosiasiaa, että pyrittäessä säilyttämään ’! tavallinen normiseinäpaksuus putken määrättyä ulkoläpimittaa varten ja määrätyt painevaiheet, kantavana putkimateriaalina käytetään tiheydeltään korkeaa polyety- 2 » · leeniä, jolla on hyvä kestävyys, jolloin putken seinäpaksuus voidaan valita vähäisek-25 si.
Jäljelläoleva seinäpaksuus haaroitetusta polyetyleenistä (VPE) tehtyä ulkoista • kulumiskerrosta varten voidaan tällöin tavallisen normiseinäpaksuuden saavuttamis- • f ta varten tehdä riittävän paksuksi.
• * Näiden toimenpiteiden etuina ovat ne, että vastaavan standardiputkeen jäljelle 30 6 111876 jäävän putkiseinäpaksuuden johdosta putken joustavuus huolimatta sen kaksikerroksisuudesta ei vähene. Kantavan putken koekstruusion kautta kulumissuojavaipan kanssa hitsataan molemmat materiaalityypit kontaktikohtaan ja ne tulevat näin kiinnitetyiksi irrottamattomasti toisiinsa.
5
Vaikka nämä toimenpiteet tunnetaan jo julkaisun EU 0337037 B1 perusteella, on nämä tunnusmerkit mainittava tässä yhteydessä edullisella tavalla. Lisäksi kulumissuojavaipan irrotusta putkiliitäntöjen tekemiseksi ei enää tarvita. Lisäetuna voidaan odottaa, että haaroitetusta polyetyleenistä (VPE) tehdyn kulumissuojavaipan äärim-10 mäisen hankauslujuuden ansiosta ei tarvitse ottaa lukuun pintavaurioita, jotka voisivat johtaa vaikeuksiin putkiliitäntöjä valmistettaessa. Koska haaroitetusta polyetyleenistä tehdyn kulumissuojavaipan kallis kulumiskestävä materiaali muodostaa vain noin 1/3 - 50 % putkiseinästä, vähenevät kustannukset huomattavasti tällaisen putken yhteydessä haaroitetusta polyetyleenistä tehtyyn täysseinäiseen 15 putkeen verrattuna.
Käytännössä ei ole poissuljettua se, että putkien ulkosivulle tulee kuljetuksen tai asetuksen yhteydessä vaurioita kaavintajälkien ja urien muodossa, jotka voivat • · ’· vaikuttaa huomattavasti normaalien PE 80 tai PE 100 putkien käyttöikäodotuksiin > « · 20 vaurioiden suuruuden mukaisesti.
• · ^ Määrättyjen asetusmenetelmien, esimerkiksi ilman kaivantoa olevan huuhtelukaira- * · « ;·. uksella varustetun asetustekniikan, yhteydessä PEHD-putket pistetään sangen » · pitkälle ahtaaseen maakanavaan, jolloin pakostakin putkien ulkosivulla voi epä-. *. 25 edullisten maaperäehtojen yhteydessä esiintyä sangen voimakasta kulumista.
* ♦ \ On tietenkin mahdollista vähentää näitä ulkoisista vaurioista aiheutuvia putken • ·. kestävyyteen kohdistuvia vahinkoja siten, että käytetään pitempiä putkia ja normaa- ·_ lia varmuuskerrointa nostetaan. Tämä johtaa kuitenkin pakostakin siihen, että » » 30 standardiulkomittojen yhteydessä putken sisäläpimitta tulee rajoitetuksi suuremman seinäpaksuuden ansiosta, mitä ei hydraulisista syistä johtuen yleensä haluta. Lisäksi 7 111876 lovi-iskuherkkyys muodostaa kriittisen tekijän PE 80 ja PE 100 putkia varten. Putken kestävyys ei tule lineaariseksi ulkokerroksen ollessa poistettuna tai lo-visyvyys vähenee, jolloin ennen kaikkea loven muoto, loven syvyys ja loven syvimmällä kohdalla oleva jännitys vaikuttaa huomattavasti putken käyttöikä-5 odotukseen tällä vahingoittuneella alueella.
Keksinnön mukaisesti materiaalin poiston ja loveuksen heikentämä normaalien putkien ulkokerros korvataan haaroitetusta poleetyleenistä tehdyllä kerroksella, joka valitaan niin lujaksi, että käytännössä kysymykseen tulevat lovet eivät missään 10 tapauksessa ole suojakerrosta syvempiä. Tällä tavoin saavutetaan se, että lovi pysyy VPE-alueella. VPE on materiaalirakenteensa johdosta ehdottomasti loviherkkä, so. ei ole olemassa mitään vaaraa sen suhteen, että lovi repeytyy enemmän ja johtaa lopulta myös PE 100 -putken repeytymiseen. Tämä on olennainen asia tämän uuden putkilajin yhteydessä.
15
Ohutseinäiset PEHD-putket, esimerkiksi SDR 17 PE 100 PN 10 -putket pysyvät mekaanisten liitäntöjen yhteydessä vähäisemmän jäykkyytensä ansiosta käytöltään epäedullisempina kuin SDR 11 (PE 80 PN) -putket. Liitäntätekniikka on siten olennaisesti lujempaa ja vähemmän altista asennuspuutteisiin. SDR 17 -putkien yhtey- « · 20 dessä voidaan tavalliset tukiholkit siten myös jättää pois mekaanisia kytkentöjä käytettäessä keksinnön mukaisen putkityypin yhteydessä.
* » ! Hitsaus standardimallisilla sähköhitsausmuhveilla on ongelmattomasti mahdollista.
• · _ ·. 25 On tunnettua, että polyetyleenistä tehdyt putket vastustavat vain vähän makuainei- • _ den, esimerkiksi aromaattisten hiilivetyhen, diffuusiota. Jos normaalit PEHD-putket joutuvat esimerkiksi voimakkaassa maatalouskäytössä olevaan maaperään juoma- * · · .;! vesijohtoina, on huolehdittava siitä, että lantaveden maku hajaantuu PE-putkiseinän * · -' läpi eikä se vaikuta juomaveden makuun negatiivisella tavalla.
; 3o
Putken seinäpaksuudella on tietenkin juomaveden vaikutusalueella tietty merkitys, 8 111876 samoin kuin käytetyn PE-tyypin ominaispainolla. Tiheydeltään vähäisillä materiaali-tyypeillä on korkeampi diffuusioarvo kuin tiheydeltään korkeilla materiaalityypeillä. PE 100 on siten vähemmän kriittinen diffuusio-ongelman kannalta katsottuna kuin PE 80. Koska seinäpaksuus vaikuttaa kuitenkin suunnilleen lineaarisesti makuainei-5 den hajaantuneeseen määrään, vähäinen diffuusiotaipumus kasvaa taas pienen seinäpaksuuden johdosta putkessa PE 100.
Tästä syystä keksinnön mukainen putki sisältää VPE-ulkokerroksessa esimerkiksi polyamidin muodossa olevan diffuusiosulun. Polyamidin sulkuvaikutus, sulkuker-10 roksen suhteellisen paksu vaippa ja kantavan PE 100 -putken edullinen diffuusio-suhde antavat koko putkelle erinomaisen diffuusiosulkuvaikutuksen, niin että se sopii erityisen hyvin asetetettavaksi likaantuneeseen maaperään.
Diffuusiosulkuna kulumiskerrokseen asetetun polyamidin lisäksi voidaan myös 15 käyttää metallisia mikrolamelleja. Käytössä ovat esimerkiksi ohuet alumiinilevyt, joiden leveys ja pituus ovat huomattavasti niiden seinäpaksuutta suurempia. Tällöin tapahtuu peitekerroksen ekstruusion yhteydessä ekstrudaatin pinnan yhdensuuntaistaminen metallilevyjen kanssa. Metallilevyt tulevat tällöin käytännöllisesti katsoen ': konsentraatiosta riippuvien etäisyyksien päähän päällekkäin peitekerrokseen. Tällöin > 20 diffuusiomatka hajaantuvia aineosia varten ulkoa päin läpivirtausmateriaaliin tai ’ ’ päinvastoin kasvaa siten, että maku- tai hajuaineiden diffuusiota ei käytännöllisesti ; ; katsoen enää tapahdu.
Seuraavissa esimerkeissä käyvät keksinnön mukaisen putkirakenteen edut selvästi 25 ilmi.
> · » i
Esimerkki 1 1 ·
Polyetyleenistä tehty tiheydeltään korkea juomavesiputki tyyppiä PE 80 50 mm 30 ulkoläpimitalla varustettuna asetetaan käyttöpaineeseen 10 baria. Putken seinäpak- · suus on 4,6 mm. Tällöin tulokseksi saadaan standardiputki, jonka sisäläpimitta on 9 111876 50-9.2 = 40,8 mm.
Kun tämä standardiputki korvataan keksinnön mukaisella putkirakenteella, saadaan seuraava laskelma.
5
Tiheydeltään korkean polyetyleeniputken tyyppiä PE 100 käyttö kantavaa putkea varten antaa tulokseksi putken, jonka ulkoläpimitta on 50 mm, joka on asetettu 10 barin käyttöpaineeseen, jonka sisäläpimitta on 40,8 mm ja välttämätön seinäpaksuus 2,8 mm.
10
Haaroitetusta polyetyleenistä (VPE) tehtyä ei-kantavaa kulumiskerrosta varten saadaan siis normaalin 50 mm ulkoläpimitan saavuttamiseksi 1,8 mm seinäpaksuus. Tämä 1,8 mm seinäpaksuus on haaroitetun polyetyleenin (VPE) kulumiskestävyyttä varten täysin riittävä tiheydeltään korkeasta polyetyleenistä tehdyn kantavan putken 15 suoj aamiseksi sitä pistettäessä maaporausreikiin myös yli 100 mm pituuksina.
Esimerkki 2 '· Paineputket mitoitetaan ensi kädessä odotettavissa olevan maksimaalisen sisä- > · 20 painekuormituksen, joka on esimerkiksi 10 baria, mukaisesti standardimallisten juomavesiputkien yhteydessä.
Tällöin lasketaan PE 80 putkea varten, jonka ulkoläpimitta on 100 mm, 10,0 seinä-paksuus. Tällöin saadaan ulkoläpimitan ja seinäpaksuuden suhteeksi (SDR) 11.
25 » • ·, PE 100 -putki, joka myös asetetaan 10 barin paineeseen, tarvitsisi 6,6 mm seinäpak suuden (SDR 17).
• * · »
Sisäisen paineen lisäksi putkien on otettava vastaan lisäkuormituksia, esimerkiksi ’ 30 putkia kehittäessä auki toimituksen yhteydessä esiintyy rengasvyyhdeissä suuria putkipituuksia, asetuksen yhteydessä esiintyy taivutusrasituksia ja lopuksi myös 10 111876 putken ollessa asetettuna maaperään ja sen ollessa liikennekuorman alaisena.
Viimeksi mainitut rasitukset eivät aiheuta putkeen vetojännityksiä, vaan taivutusjän-nityksiä, esimerkiksi maaperäkuormitusten yhteydessä putken muuttaessa muotoaan 5 tai lommahtaessa taipumisen aikana.
Seinäpaksuus kasvaa lineaarisesti sisäisen paineen mukana kestävyyslaskelmien mukaisesti. Pystysuorien puristusjännitysten ja lommahduskuormitusten yhteydessä lasketaan seinäpaksuus kolmantena potenssina, jolloin molemmissa tapauksissa 10 materiaalin kimmomoduli muuttuu vielä lineaarisena suureena.
PE 80 -materiaalityypin yhteydessä kimmomoduli on yleensä 800 N/mm2, kun taas PE 100 -tyypissä kimmomoduli on noin 1200 N/mm eli siis noin 50 % suurempi.
15 Edellä mainituissa PN 10 -putkissa PE 80 -putkilla on 10 mm seinäpaksuus ottamatta huomioon kimmomodulieroa, jäykkyyden ollessa nelinkertainen kuin PE 100 -putkessa 6,6 mm seinäpaksuudella. Ottaen huomioon erilaiset kimmomodulit, on PE 80 PN 10 -putkella vielä 2,7-kertainen jäykkyys PE 100 PN 10 -putkeen verrattuna.
t · 20 Siten käytännössä ohutseinäisten PE 100 -putkien taivutettavuus ja kelattavuus on tiukasti rajoitettua. Jännityshäviö, siis pystysuora puristuskuormitettavuus, on myös * · , ·, nostettava 2,7-kertaisen jäykkyyden mukaiseksi.
1 ’ · » · » ·
Edellä mainituista syistä johtuen ei siten useissa tapauksissa ole mahdollista käyttää ;. 25 taloudellisesti edullisella tavalla PE 100 materiaalia, koska mahdollisia seinäpaksuu- » den vähennyksiä, jotka johtuvat lisääntyneestä vetokuormitettavuudesta, ei voida * · » ’;, stabiliteettiin liittyvistä syistä jättää pois laskuista.
* i
Keksinnön mukaisten putkien yhteydessä on PE 100 -materiaalin käyttö ilman * * · 30 rajoituksia mahdollista, koska PE 80 -putkista puuttuva jäämäseinäpaksuus, joka on esimerkiksi 3,5 mm, voidaan korvata VPE:stä tai VPE/PA difuusiosulkukerroksesta π 111876 tehdyllä kulumissuojakerroksella. Keksinnön mukaiset putket ovat siten täysin verrattavissa mahdollisten kuljetus-, asetus ja käyttörasitusten osalta tähän asti tunnettuihin PE 80 -putkiin.
t > » · ' · 1 * ·

Claims (8)

12 111876
1. Kestomuovista tehty putki, käsittäen vähintään kaksi ominaisuuksiltaan erilaisista kestomuoveistä tehtyä kerrosta, jolloin sisäputki on kantavana putkikerroksena 5 vaipoitettu ulkokehällään peitekerroksella, ja jolloin peitekerros on muodostettu haaroitetusta polyetyleenistä (VPE), tunnettu siitä, että sisäputken kesto-muovimateriaalina on tiheydeltään korkea polyetyleeni (PEHD), jonka pitkäaikaiskestävyys on > 8 N/mm2, että sisäputki-peitekerroksen rakenne on kokonais-poikkileikkauksen seinäpaksuudelta identtinen tiheydeltään korkeasta polyetyleenis-10 tä (PEHD) tehdyn yksikerroksisen standardiputken seinäpaksuuden kanssa, jonka pitkäaikaiskestävyys on sama tai < 8 N/mm , ja että sisäputki-peitekerroksen muodostaman rakenteen sisäinen pamekuormitettavuus vastaa ainakin PEHD:stä tehdyn yksikerroksisen standardiputken, jonka pitkäaikaiskestävyys on sama tai < 8 N/mm , arvoa. 15
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen putki, tunnettu siitä, että peitekerros on suuruudeltaan enintään puolet kokonaispoikkileikkauksesta.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen putki, tunnettu siitä, että peitekerros ja 20 sisäputki on hitsattu kiinni toisiinsa kosketuspinnoiltaan. » · · > 1 1 » · • · t
’ [ 4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen putki, tunnettu siitä, että peitekerrokseen • 1 · ; · a on sekoitettu lisäainetta, jolla on diffuusiota estävä vaikutus. • 1 ·
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen putki, tunnettu siitä, että lisäaineena on polyamidi. , 1 1 · t
6. Patenttivaatimuksen 4 mukainen putki, tunnettu siitä, että lisäaine muodos- •, tuu metallisista mikrolamelleista. • » » 30
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen putki, tunnettu siitä, että metallisiin mikro- 111876 laulelleihin on sekoitettu 3-10 painoprosenttia peitekerrosmateriaalia.
8. Patenttivaatimuksen 5 mukainen putki, tunnettu siitä, että polyamidin määrä peitekerroksessa on 10 ja 80 painoprosentin välillä. 5 > · • · it· » · m 111876
FI980742A 1996-12-24 1998-04-01 Kestomuovista tehty putki FI111876B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE29622788 1996-12-24
DE29622788U DE29622788U1 (de) 1996-12-24 1996-12-24 Rohr aus thermoplastischem Kunststoff

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI980742A0 FI980742A0 (fi) 1998-04-01
FI980742A FI980742A (fi) 1998-10-03
FI111876B true FI111876B (fi) 2003-09-30

Family

ID=8033936

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI980742A FI111876B (fi) 1996-12-24 1998-04-01 Kestomuovista tehty putki

Country Status (6)

Country Link
EP (1) EP0869304B1 (fi)
AT (1) ATE218682T1 (fi)
FI (1) FI111876B (fi)
NO (1) NO981317L (fi)
PL (1) PL325683A1 (fi)
SK (1) SK283719B6 (fi)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT1317465B1 (it) * 2000-05-05 2003-07-09 Nupi S P A Tubo in materiale plastico con struttura avente pressione criticamigliorata
EP1199161A1 (en) 2000-10-20 2002-04-24 SOLVAY POLYOLEFINS EUROPE - BELGIUM (Société Anonyme) Polyethylene pipe
US7086421B2 (en) * 2002-07-23 2006-08-08 Noveon Ip Holdings Corp. Crosslinked polyethylene pipe having a high density polyethylene liner
DE202004006812U1 (de) 2004-04-28 2005-09-08 Rehau Ag + Co. Mehrschichtiges Rohr
DE102004062659A1 (de) 2004-12-24 2006-07-06 Rehau Ag + Co. Verfahren zur Herstellung eines Hohlkörpers
DE102006013008C5 (de) * 2005-03-18 2013-12-19 Gerodur Mpm Kunststoffverarbeitung Gmbh & Co Kg Verfahren zum Herstellen einer Stumpfschweißverbindung von Schutzmantelrohren
DE202006012610U1 (de) * 2006-08-16 2007-12-27 Rehau Ag + Co. Mehrschichtiges Rohr
DE202006012609U1 (de) 2006-08-16 2007-12-27 Rehau Ag + Co. Mehrschichtiges Rohr
DE202006012608U1 (de) * 2006-08-16 2007-12-27 Rehau Ag + Co. Mehrschichtiges Rohr
DE202007017371U1 (de) * 2007-12-11 2009-04-16 Rehau Ag + Co Erdwärmesonde aus vernetztem Polymermaterial
DE102008008321B4 (de) * 2008-02-07 2017-09-28 Gerodur Mpm Kunststoffverarbeitung Gmbh & Co. Kg Schweißbares Mehrschicht-Kunststoffrohr
CZ306739B6 (cs) * 2008-03-18 2017-06-07 LUNA PLAST, a.s. Vícevrstvá plastová trubka
DE102013105202A1 (de) 2013-05-22 2014-11-27 Egeplast International Gmbh Mindestens zweischichtiges Kunststoffrohr
DE102014226110A1 (de) * 2014-12-16 2016-06-16 Contitech Mgw Gmbh Rohr sowie Verfahren zur Herstellung eines Rohrs
DE102015116190A1 (de) 2015-09-24 2017-03-30 Gerodur Mpm Kunststoffverarbeitung Gmbh & Co Kg Verfahren zum Herstellen eines Kunststoffrohrs mit Schutzmantel

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3561493A (en) * 1965-04-21 1971-02-09 Paul Maillard Composite tubes and method of manufacturing same
DE3207742C2 (de) * 1982-03-04 1986-07-24 REHAU AG + Co, 8673 Rehau Verwendung einer Mehrschichten-Folie aus Kunststoff als Umfangshüllschicht für warmwasserführende Kunststoff-Rohre
EP0126736A1 (en) * 1982-11-18 1984-12-05 Wirsbo Bruks Aktiebolag 3-layer tube forming apparatus
JPS6183035A (ja) * 1984-09-06 1986-04-26 株式会社クラレ パイプ
FR2606487B1 (fr) 1986-11-07 1989-03-10 Silix Tubes a base de resine polyolefinique pour la realisation de canalisations, manchons pour leur assemblage et procede pour leur fabrication
DE4132984C1 (en) 1991-10-04 1992-11-12 Egeplast Werner Strumann Gmbh & Co, 4407 Emsdetten, De Gas and liquid impermeable tubing - comprises core tube of polyethylene@ with polyvinylidene fluoride casing
DE4418006A1 (de) 1994-05-21 1995-11-23 Huels Chemische Werke Ag Mehrschichtiges Kunststoffrohr mit guter Schichtenhaftung
FR2726345B1 (fr) * 1994-11-02 1996-12-27 Atochem Elf Sa Tubes en polyamide et en polyethylene pour la distribution du gaz domestique
GB2323556B (en) * 1995-01-18 1999-02-03 Uponor Ltd Method of manufacture of plastics pipe

Also Published As

Publication number Publication date
SK41498A3 (en) 1998-10-07
EP0869304A3 (de) 2000-03-29
ATE218682T1 (de) 2002-06-15
SK283719B6 (sk) 2003-12-02
EP0869304B1 (de) 2002-06-05
FI980742A (fi) 1998-10-03
NO981317L (no) 1998-10-05
PL325683A1 (en) 1998-10-12
FI980742A0 (fi) 1998-04-01
EP0869304A2 (de) 1998-10-07
NO981317D0 (no) 1998-03-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI111876B (fi) Kestomuovista tehty putki
US10724660B2 (en) Flexible reinforced pipe and reinforcement tape
AU2016294398B2 (en) Multilayered pipe and method of manufacturing the same
KR101993147B1 (ko) 섬유 강화 복합관 및 냉온수 배관 시스템
US5759461A (en) Method of forming a multi-layer plastic pipe for conducting fluids
EP1269058A1 (en) Flexible, armoured pipe and use of same
DK2780619T3 (en) PIPE CONNECTION DEVICE AND PROCEDURE
JP4955892B2 (ja) 多層管
US20090044396A1 (en) Corrosion resisting pipelines
DE29622414U1 (de) Rohr aus thermoplastischem Kunststoff
CZ94398A3 (cs) Trubka z termoplastického materiálu
US20150252917A1 (en) Composite underground pipe structure
KR102441884B1 (ko) 3중구조 중공충진벽관
US20100164221A1 (en) Pipe Coupling
KR200357663Y1 (ko) 내외측면 분류표시구조의 복층관
AU2005269259B2 (en) Corrosion resisting pipelines
WO2016159790A1 (en) Pipe construction set

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired