FI111205B - Menetelmä laatumääritelmän muodostamiseksi merkinantopurskeita varten - Google Patents

Menetelmä laatumääritelmän muodostamiseksi merkinantopurskeita varten Download PDF

Info

Publication number
FI111205B
FI111205B FI941834A FI941834A FI111205B FI 111205 B FI111205 B FI 111205B FI 941834 A FI941834 A FI 941834A FI 941834 A FI941834 A FI 941834A FI 111205 B FI111205 B FI 111205B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
estimate
generating
training sequence
signal
received
Prior art date
Application number
FI941834A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI941834A (fi
FI941834A0 (fi
Inventor
Johan Skoeld
Leif Linus Ericsson
Andras Antal Toth
Original Assignee
Ericsson Telefon Ab L M
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ericsson Telefon Ab L M filed Critical Ericsson Telefon Ab L M
Publication of FI941834A publication Critical patent/FI941834A/fi
Publication of FI941834A0 publication Critical patent/FI941834A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI111205B publication Critical patent/FI111205B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04BTRANSMISSION
    • H04B17/00Monitoring; Testing
    • H04B17/20Monitoring; Testing of receivers

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Monitoring And Testing Of Transmission In General (AREA)
  • Digital Transmission Methods That Use Modulated Carrier Waves (AREA)
  • Cable Transmission Systems, Equalization Of Radio And Reduction Of Echo (AREA)
  • Radio Relay Systems (AREA)

Description

111205
Menetelmä laatumääritelmän muodostamiseksi merkinantopurs-keita varten
Tekniikan alue 5 Käsiteltävänä oleva keksintö koskee digitaalisessa matkaviestinjärjestelmässä käytettävää menetelmää laatu-määritelmän SQ muodostamiseksi vastaanottimessa yhdessä merkinantopurskeessa vastaanotetulle signaalivektorille.
Tekniikan taso 10 Digitaalisissa matkaviestinjärjestelmissä käytetään hyväksi eri tyyppisiä laatumääritelmiä vastaanottimen vastaanottamalle signaalille, esimerkiksi tuon signaalin oikeellisuuden testaamiseksi. Voidaan esimerkiksi tuki-, asemalla testata niin kutsuttujen pääsypurskeiden (access-15 skurar) oikeellisuus. Liikkuva asema lähettää tuollaisia purskeita kanavan haun yhteydessä. Tuollaisessa tilanteessa on tärkeää pystyä päättämään onko vastaanotettu merkin-antopurske todellakin pääsypurske tai onko kyseessä häiriö, joka näyttää pääsypurskeelta.
20 Kuitenkin on havaittu, että tällä hetkellä käytettävissä olevat laatumääritelmät eivät ole tarpeeksi stabiileja ja että tietyt erityisen tyyppiset häiriöt saatetaan ymmärtää väärin tukiasemalla ja siten tulkita oikeina pääsypurskeina, jolloin koko tukiasema saattaa 25 tukkeutua.
' J Keksinnön selostus Käsiteltävänä olevan keksinnön tavoitteena on siksi tarjota menetelmä stabiilin laatumääritelmän SQ määräämiseksi vastaanotetun signaalin signaalikohinasuhteesta.
30 Tämä päämäärä saavutetaan keksinnön mukaisen mene telmän avulla, jolle menetelmälle on tunnusmerkillistä (a) että signaalivektorille muodostetaan hyöty- signaalin energiasta ensimmäinen estimaatti Es, (b) että signaalivektorin muiden signaalikomponenttien 35 energioista muodostetaan toinen estimaatti En, ja 2 111205 (c) että signaalivektorille muodostetaan laatumääritel- mä SQ seuraavan kaavan mukaan,
KxEe 5 K2 +En jossa Ki ja K2 ovat etukäteen määrättyjä vakioita.
Osoittautuu, että tämä määritelmä SQ korreloi hyvin 10 raa1 an bittivirhemäärän kanssa vastaanottimessa olevan tasoittimen jälkeen, ja että tämä määritelmä on hyvin suuressa määrin riippumaton häiriötyypistä.
Kuvioluettelo
Keksintö, sen muut tavoitteet sekä keksinnön avulla 15 saavutettavat edut ymmärretään parhaiten viittaamalla allaolevaan selostukseen ja liitettyyn kuvioon, joka esittää lohkokaavion keksinnön mukaisen laatumääritelmän SQ laskemiseksi.
Ensisijainen suoritusmuoto 20 Kuvio 1 esittää lohkokaavion keksinnön mukaisen laatumääritelmän SQ laskemiseksi. Vastaanottimen vastaanottamat kompleksiset (kuviossa kompleksiset signaalit on esitetty kaksinkertaisien johtimien avulla) signaali-komponentit X(k) johdetaan korrelaattoriin 10, jossa ne 25 tunnetulla tavalla korreloidaan harjoitussekvenssin d(k) signaalikomponenttien kanssa. Tämä sekvenssi generoidaan harjoitussekvenssigeneraattorissa 12. Esimerkiksi GSM-standardissa tämän harjoitussekvenssin pituus on 41 bittiä pääsypurskeiden kyseessä ollessa ja 26 bittiä normaaleiden 30 purskeiden kyseessä ollessa. Myös lähetin lähettää saman sekvenssin ja tuo sekvenssi on GSM-standardissa sijoitettu pääsypurskeen alkuup ja keskelle normaalia merkinantopurs-ketta. Kanavaestimaattorissa 14 muodostetaan kanavaesti-maatti korrelaattorin korrelaatioarvon avulla. Tämä esti-35 maatti voi muodostua esimerkiksi viidestä korrelaatioar-vosta h(i), jotka sijaitsevat korrelaattorin 10 muodostaman 3 111205 korrelaatiosekvenssin sen osan ympärillä, johon energia on keskittynyt. Näiden viiden korrelaatioarvon määräämiseksi on tunnettu erilaisia tapoja, ja eräs sopiva tapa on kuvattu esimerkiksi SE-patenttihakemuksessa 9200079-3.
5 Kanavaestimaattiin voi kuulua enemmän tai vähemmän kuin viisi komponenttia h(i).
Kanavaestimaattorin 14 antama kanavaestimaatti johdetaan energialaskimeen 16, jossa lasketaan kanavaesti-- maatin energian mitta esimerkiksi käyttäen kaavaa 10 E„=£|Mi>|2 i-o 15 Kanavaestimaatin korrelaatiokomponentteja h(i) käytetään myös suodatinvakioina suodattimessa 18, jossa harjoitussekvenssigeneraattorissa luotu sekvenssi d(k) suodatetaan näyte-estimaattisekvenssin Y(k) muodostamiseksi seuraavan kaavan mukaan 20 Y{k) -Ύ\ d(k-i)h(i) l-o 25 Tämä näyte-estimaattisekvenssi Y(k) edustaa sitä , harjoitussekvenssiä, joka vastaanotettaisiin vastaanotti- messa, mikäli kanavaestimaatti h(i) kuvaisi täysin yhtäpitävästi radiokanavan.
Laskentayksikössä 20 muodostetaan suodatetun 30 signaalin Y(k) ja todellisuudessa vastaanotetun signaalin X(k) välinen erosignaali sekä muodostetaan mitta erosig-naalin energialle, esimerkiksi seuraavan kaavan mukaan
Jt-l 4 111205 Tämä kaava pätee pääsypurskeiden ollessa kyseessä. Normaalien purskeiden tapauksessa tapahtuu summaus edellisen sijaan 5:den ja 26:den välillä. Syy siihen, että summaus tässä tapauksessa alkaa 5:stä on se, että aikaisemmat 5 Y(k)-arvot perustuvat X(k)-arvoihin, jotka sijaitsevat vastaanotetun harjoitussekvenssin ulkopuolella ja ovat siten tuntemattomia (katso yllä Y(k):n kaava). Pääsypurs-keissa ovat jopa ensimmäiset kahdeksan ennen harjoitusse-kvenssiä olevaa bittiä tunnettuja purskeessa (niin kut-10 suttu laajennettu lieve (extended tail)). Siksi summaus voi pääsypurskeiden tapauksessa alkaa kohdassa 1.
Laskentayksikössä 22 muodostetaan lopulta laatumää-rittely SQ seuraavan kaavan mukaan 1 R KlEs 15 50 =—Mr *2 + En
Viimeksimainitussa kaavassa on Kx vakio dynamiikan säätämiseksi kokonaislukutoteutuksessa. Yllä oleville pää-20 sypurskeille voi Kx saada esimerkiksi arvon 32768, kun taas normaaleille merkinantopurskeille on sopiva arvo K^lle 8192.
K2 on vakio, joka takaa, että SQ menee nollaksi, kun sekä Eb että En saavat pieniä arvoja. Siksi K2 on edullises-25 ti suurempi kuin 0:11a. Sopiva arvo K2:lle on noin 1000.
Edellä on käsiteltävä keksintö kuvattu niin kutsuttujen pääsypurskeiden yhteydessä. On tottakai selvää, että keksinnön mukainen voi olla sopiva laatumääreen SQ muodostamiseen myös normaaleille datapurskeille. Edelleen, mene-30 telmää on tässä selostettu eurooppalaisen GSM-järjestelmän yhteydessä. On luonnollista, että samaa periaatetta voidaan soveltaa myös muissa matkaviestinjärjestelmissä, esimerkiksi standardin IS-54 mukaisessa amerikkalaisessa järjestelmässä.
o 111205
Alan ammattilainen ymmärtää, että keksinnön muunnelmat ja modifikaatiot ovat mahdollisia ilman sitä, että ne joutuvat keksinnön suojapiirin ulkopuolelle. Keksinnön suojapiiri määritellään oheistetuisssa patenttivaatimuk-5 sissa.
* '4

Claims (9)

111205 6
1. Menetelmä digitaalisessa matkaviestinjärjestel-5 mässä laatumääritelmän SQ muodostamiseksi vastaanottaessa merkinantopurskeessa vastaanotetulle signaalivektorille tunnettu siitä, (a) että signaalivektorille muodostetaan (16) hyötysig-naalin energiasta ensimmäinen estimaatti E„, 10 (b) että signaalivektorin muiden signaalikomponenttien energiasta muodostetaan (20) toinen estimaatti En, ja (c) että signaalivektorille muodostetaan (22) laatumää-ritelmä SQ seuraavan kaavan mukaan, 15 K. E- *>·Ί& jossa Kj ja K2 ovat etukäteen määrättyjä vakioita.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ensimmäinen estimaatti Ee muodostetaan arvioimalla kokonaisenergia vastaanottaessa merkinantopurskeelle lasketusta kompleksisesta kanavaes-timaatista (h(i)).
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kanavaestimaatti muodostuu ennaltamäärätystä määrästä toisiaan seuraavia korrelaatio-arvoja (h(i)) vastaanotetun merkinantopurskeen harjoitus-sekvenssin ja vastaanottimessa sisäisesti luodun eksaktin 30 harjoitussekvenssin (d(k)) välillä.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kanavaestimaatti muodostuu viidestä korrelaatioarvosta (h(i)).
5. Patenttivaatimuksen 3 tai 4 mukainen menetelmä, 35 tunnettu siitä, että toinen estimaatti En muodoste- 7 111205 taan arvioimalla vektorin, joka on muodostettu vastaanotetun merkinantopurskeen harjoitussekvenssin (X(K)) ja näy-te-estimaattivektorin, joka on muodostettu suodattamalla sisäisesti luotu harjoitussekvenssi kanavaestimaatin 5 (h(i)) muodostaman suodattimen lävitse, välisen erosignaa- livektorin energia.
6. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että K2 on suurempi kuin 0.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että K2 on noin 1000.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että Κχ on 32768.
9. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, 15 tunnettu siitä, että Kx on 8192. 8 111205
FI941834A 1992-08-21 1994-04-20 Menetelmä laatumääritelmän muodostamiseksi merkinantopurskeita varten FI111205B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9202406A SE513422C2 (sv) 1992-08-21 1992-08-21 Förfarande för bildande av kvalitetsmått för signalskurar
SE9202406 1992-08-21
PCT/SE1993/000648 WO1994005100A1 (en) 1992-08-21 1993-08-02 A method for forming a quality measure for signal bursts
SE9300648 1993-08-02

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI941834A FI941834A (fi) 1994-04-20
FI941834A0 FI941834A0 (fi) 1994-04-20
FI111205B true FI111205B (fi) 2003-06-13

Family

ID=20386977

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI941834A FI111205B (fi) 1992-08-21 1994-04-20 Menetelmä laatumääritelmän muodostamiseksi merkinantopurskeita varten

Country Status (18)

Country Link
US (1) US5657348A (fi)
EP (1) EP0609436B1 (fi)
JP (1) JPH07500472A (fi)
KR (1) KR100216019B1 (fi)
CN (1) CN1051889C (fi)
AU (1) AU662445B2 (fi)
BR (1) BR9305615A (fi)
CA (1) CA2119864C (fi)
DE (1) DE69325087T2 (fi)
ES (1) ES2132386T3 (fi)
FI (1) FI111205B (fi)
HK (1) HK1013530A1 (fi)
MX (1) MX9304986A (fi)
NZ (1) NZ255004A (fi)
RU (1) RU2111618C1 (fi)
SE (1) SE513422C2 (fi)
TW (1) TW237521B (fi)
WO (1) WO1994005100A1 (fi)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE503522C2 (sv) * 1994-10-31 1996-07-01 Ericsson Telefon Ab L M Förfarande och anordning för kanalestimering
SE516723C2 (sv) * 1994-12-08 2002-02-19 Ericsson Telefon Ab L M Förfarande och anordning för makrodiversitet på upplänken i ett digitalt mobilradiokommunikationssystem
US5898730A (en) * 1996-12-20 1999-04-27 Motorola, Inc. Method for determining signal quality of a communication channel
US6201960B1 (en) * 1997-06-24 2001-03-13 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Speech quality measurement based on radio link parameters and objective measurement of received speech signals
GB2327176B (en) 1997-07-08 2002-04-24 Ericsson Telefon Ab L M Signal quality measurement
US6084862A (en) * 1997-09-26 2000-07-04 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Time dispersion measurement in radio communications systems
US6292519B1 (en) 1998-03-11 2001-09-18 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Correction of signal-to-interference ratio measurements
US6587517B1 (en) * 1998-12-23 2003-07-01 Nortel Networks Limited Multi-stage receiver
US6954489B2 (en) * 2001-01-02 2005-10-11 Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) Determining correlations of received sequences to multiple known sequences in a communications system

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4584713A (en) * 1983-07-06 1986-04-22 Motorola, Inc. Signal quality steered diversity
FR2666947A1 (fr) * 1990-09-18 1992-03-20 Trt Telecom Radio Electr Dispositif d'egalisation de spectre.
FI86935C (fi) * 1991-03-21 1992-10-26 Telenokia Oy Foerfarande foer identifiering av en oevervakningssignal pao basstation i radiotelefonsystemet

Also Published As

Publication number Publication date
RU2111618C1 (ru) 1998-05-20
AU4766193A (en) 1994-03-15
TW237521B (fi) 1995-01-01
WO1994005100A1 (en) 1994-03-03
AU662445B2 (en) 1995-08-31
MX9304986A (es) 1994-02-28
FI941834A (fi) 1994-04-20
SE513422C2 (sv) 2000-09-11
BR9305615A (pt) 1996-01-02
SE9202406D0 (sv) 1992-08-21
DE69325087D1 (de) 1999-07-01
SE9202406L (sv) 1994-02-22
CA2119864C (en) 2003-07-29
CN1085367A (zh) 1994-04-13
HK1013530A1 (en) 1999-08-27
EP0609436A1 (en) 1994-08-10
JPH07500472A (ja) 1995-01-12
US5657348A (en) 1997-08-12
EP0609436B1 (en) 1999-05-26
FI941834A0 (fi) 1994-04-20
NZ255004A (en) 1995-12-21
DE69325087T2 (de) 1999-10-28
ES2132386T3 (es) 1999-08-16
KR100216019B1 (ko) 1999-08-16
CN1051889C (zh) 2000-04-26
CA2119864A1 (en) 1994-03-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6337855B1 (en) Method, transmitter and receiver for transmitting training signals in a TDMA transmission system
AU2004310536B2 (en) Signal interference measurement
FI944736A0 (fi) Signaalin ilmaisumenetelmä TDMA-matkaviestinjärjesSignaalin ilmaisumenetelmä TDMA-matkaviestinjärjestelmän vastaanottimessa sekä menetelmän toteuttavatelmän vastaanottimessa sekä menetelmän toteuttava vastaanotin vastaanotin
FI111205B (fi) Menetelmä laatumääritelmän muodostamiseksi merkinantopurskeita varten
FI105431B (fi) Menetelmä päätelaitteen nopeuden määrittämiseksi ja vastaanotin
US4621368A (en) Digital transmission system
EP0794627A2 (en) Spread spectrum communication apparatus
EP1240801B1 (en) Method and apparatus for selecting a timeslot in a tdma signal
KR100396975B1 (ko) 지표 신호의 검출 방법
FI96257B (fi) Menetelmä radiotaajuisen signaalin vaihevirheen määrittämiseksi, sekä vastaanotin
US7088967B2 (en) Data-compensating power measurement
US5987631A (en) Apparatus for measuring bit error ratio using a viterbi decoder
AU1600197A (en) Adaptive compensation of doppler shift in a mobile communication system
EP1016227A1 (en) Compensation of doppler shift in a mobile communication system
GB2305083A (en) Error rate calculation using viterbi decoding/correction
EP0872041B1 (en) Arrangement and method in a base station
JPH0613951A (ja) 移動通信用一周波数交互通信方式におけるダイバーシチ方式
CN101436878A (zh) Gsm系统空帧检测方法
JPS59107654A (ja) 無線回線監視制御方式
CN111007550A (zh) 一种卫星导航理想信号相关功率估计方法
JPH037165B2 (fi)
JPS6043932A (ja) 受信機
JPH0376347A (ja) 回線品質推定回路
JPH0690226A (ja) ダイバーシチ受信装置
KR20000005034A (ko) 채널 추정 장치