FI110731B - Menetelmä kanavan estimoimiseksi ja vastaanotin - Google Patents

Menetelmä kanavan estimoimiseksi ja vastaanotin Download PDF

Info

Publication number
FI110731B
FI110731B FI944203A FI944203A FI110731B FI 110731 B FI110731 B FI 110731B FI 944203 A FI944203 A FI 944203A FI 944203 A FI944203 A FI 944203A FI 110731 B FI110731 B FI 110731B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
signal
strongest
estimated
receiver
signal component
Prior art date
Application number
FI944203A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI944203A0 (fi
FI944203A (fi
Inventor
Timo Laakso
Jorma Lilleberg
Original Assignee
Nokia Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Corp filed Critical Nokia Corp
Priority to FI944203A priority Critical patent/FI110731B/fi
Publication of FI944203A0 publication Critical patent/FI944203A0/fi
Priority to EP95306260A priority patent/EP0701343A1/en
Priority to US08/526,462 priority patent/US5715279A/en
Publication of FI944203A publication Critical patent/FI944203A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI110731B publication Critical patent/FI110731B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04BTRANSMISSION
    • H04B1/00Details of transmission systems, not covered by a single one of groups H04B3/00 - H04B13/00; Details of transmission systems not characterised by the medium used for transmission
    • H04B1/06Receivers
    • H04B1/10Means associated with receiver for limiting or suppressing noise or interference
    • H04B1/12Neutralising, balancing, or compensation arrangements
    • H04B1/123Neutralising, balancing, or compensation arrangements using adaptive balancing or compensation means
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04BTRANSMISSION
    • H04B1/00Details of transmission systems, not covered by a single one of groups H04B3/00 - H04B13/00; Details of transmission systems not characterised by the medium used for transmission
    • H04B1/69Spread spectrum techniques
    • H04B1/707Spread spectrum techniques using direct sequence modulation

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Noise Elimination (AREA)
  • Cable Transmission Systems, Equalization Of Radio And Reduction Of Echo (AREA)
  • Monitoring And Testing Of Transmission In General (AREA)

Description

110731
Menetelmä kanavan estimoimiseksi ja vastaanotin
Keksinnön kohteena on menetelmä kanavan estimoimiseksi solukkoradiojärjestelmän vastaanottimessa, jossa 5 vastaanotettu signaali käsittää yhden tai useamman käyttäjän lähetteitä, ja joka vastaanotettu signaali suodatetaan signaalin aaltomuotoon sovitetulla suodattimena, josta suodatetusta signaalista saadaan estimaatit vahvimpien vastaanotettujen signaalikomponenttien viiveistä ja ampli-10 tudista.
Tyypillisessä solukkoradioympäristössä signaali ete-nee lähettimestä vastaanottimeen useaa reittiä pitkin. Tämä monitie-eteneminen johtuu signaalin heijastumisesta radiotien läheisyydessä olevista pinnoista, kuten esimer-15 kiksi rakennuksista. Useasti lähettimen ja vastaanottimen välillä ei ole suoraa näköyhteyttä, jolloin vastaanottimeen ei saavu yhtä voimakasta suoraan edennyttä signaalia, vaan useita lähes samantehoisia heijastuneita ja eri kautta edenneitä signaalikomponentteja, jotka eripituisen 20 kulkutien johdosta ovat hieman erivaiheisia.
Esillä olevaa keksintöä voidaan soveltaa missä tahansa solukkoradiojärjestelmässä, jossa on tarve esti-moida kanavan impulssivastetta, mutta erityisen edullises-ti sitä voidaan soveltaa CDMA-järjestelmissä.
;t 25 CDMA on hajaspektritekniikkaan perustuva monikäyttö- 'Ί menetelmä, jota on viime aikoina ryhdytty soveltamaan so lukkoradiojär jestelmissä aiempien FDMAtn ja TDMA:n ohella. CDMA:11a on useita etuja verrattuna aiempiin menetelmiin, kuten esimerkiksi taajuussuunnittelun yksinkertaisuus sekä 30 spektritehokkuus.
CDMA-menetelmässä käyttäjän kapeakaistainen datasig-: ’ naali kerrotaan datasignaalia huomattavasti laajakaistai- semmalla hajotuskoodilla suhteellisen laajalle kaistalle. Tunnetuissa koejärjestelmissä käytettyjä kaistanleveyksiä [ 35 on esimerkiksi 1,25 MHz, 10 MHz sekä 25 MHz. Kertomisen 110731 2 yhteydessä datasignaali leviää koko käytettävälle kaistalle. Kaikki käyttäjät lähettävät samaa taajuuskaistaa käyttäen samanaikaisesti. Kullakin tukiaseman ja liikkuvan aseman välisellä yhteydellä käytetään omaa hajotuskoodia, 5 ja käyttäjien signaalit pystytään erottamaan toisistaan vastaanottimissa kunkin käyttäjän hajotuskoodin perusteella. Hajotuskoodit pyritään valitsemaan siten, että ne ovat keskenään ortogonaalisia, eli eivät korreloi toistensa kanssa.
10 Tavanomaisella tavalla toteutetussa CDMA-vastaanot- timissa olevat korrelaattorit tahdistuvat haluttuun signaaliin, joka tunnistetaan hajotuskoodin perusteella. Datasignaali palautetaan vastaanottimessa alkuperäiselle kaistalle kertomalle se uudestaan samalla hajotuskoodilla 15 kuin lähetysvaiheessa. Ne signaalit, jotka on kerrottu jollain toisella hajotuskoodilla, eivät ideaalisessa tapauksessa korreloi ja palaudu kapealle kaistalle. Täten ne näkyvät kohinana halutun signaalin kannalta. Tavoitteena on siis ilmaista halutun käyttäjän signaali usean häirit-20 sevän signaalin joukosta. Käytännössä hajotuskoodit eivät I V ole korreloimattomia ja toisten käyttäjien signaalit vai- : _ keuttavat halutun signaalin ilmaisua vääristämällä vas- taanotettua signaalia. Tätä käyttäjien toisilleen aiheut-tamaa häiriötä kutsutaan monikäyttöhäiriöksi.
25 CDMA-monikäyttömenetelmässä kaikki käyttäjät lähet- tävät siis samalla taajuusalueella. Vastaanotettu signaali käsittää siis sekä halutun signaalin että muiden käyttäjien häiritsevät signaalit. Tyypillisessä solukkoradioym-päristössä sekä haluttua että häiritseviä lähetteitä 30 vastaanotetaan useita monitie-edenneitä signaalikomponent- teja. Täten vastaanotetun signaalin sisältämien lähet-: teiden amplitudien ja viiveiden estimointi on tärkeää ‘ etenkin CDMA-vastaanottimissa.
Tavanomaisesti käytetty kanavaestimaattori on sym-. . 35 boli- tai kanavan identifiointiaaltomuotoon sovitettu 110731 3 suodatin. Menetelmä toimii hyvin silloin, kun signaalin sisältämien lähetteiden viiveet poikkeavat selvästi toisistaan. Sovitetun suodattimen lähtösignaalia tarkkaillaan ja silloin, kun suodatin saavuttaa hetkellisesti suuren 5 arvon päätellään, että tällä hetkellä aaltomuoto on täydellisesti sovitetun suodattimen sisällä. Eri teitä edenneet signaalit saapuvat sovitettuun suodattimeen eri aikoina, jolloin suodatin aina hetkellisesti antaa huippu-arvon ulostulossaan. Kun eri polkujen väliset viiveet ovat 10 suhteellisen lähellä toisiaan tulee ongelmalliseksi erottaa eri polkuja vastaavat maksimikohdat toisistaan ja vaikka maksimit voitaisiinkin erottaa eivät maksimien paikat enää kerro tarkasti eri polkujen viiveitä. Virhe johtuu viereisten polkujen toisilleen aiheuttamasta har-15 hasta estimaattiin.
Yllä olevan menetelmän lisäksi tunnetaan myös joitain tehokkaampia menetelmiä impulssivasteen laskemiseksi, mutta ne ovat laskennallisesti hyvin vaativia eikä niitä yleisesti sovelleta solukkoradiojärjestelmissä.
20 Esillä olevan keksinnön tarkoituksena onkin toteut- • t > \ ’ taa menetelmä, jolla voidaan tarkasti estimoida kanavan viiveet ja amplitudit, mutta joka ei ole laskennallisesti ·' : liian raskas toteuttaa.
Tämä saavutetaan johdannossa esitetyn tyyppisellä • 25 menetelmällä, jolle on tunnusomaista, että ensimmäisellä iteraatiokierroksella vastaanotetusta signaalista vähennetään kunkin käyttäjän voimakkain estimoitu signaalikom-ponentti, ja että jäljelle jäävästä signaalista estimoidaan ja vähennetään kunkin käyttäjän seuraavaksi voi-30 makkain havaittu signaalikomponentti ja että signaalista ·/· estimoidaan ja vähennetään aina seuraavaksi voimakkain : signaalikomponentti, kunnes kaikki komponentit on estimoi tu, ja että toisella iteraatiokierroksella vastaanotetusta signaalista vähennetään kunkin käyttäjän vahvinta signaa-35 likomponenttia eniten häiritsevät signaalit, jonka jälkeen 4 vahvin signaalikomponentti estimoidaan uudelleen, ja että signaalista seuraavaksi estimoidaan ja vähennetään aina seuraavaksi voimakkain signaalikomponentti, kunnes kaikki komponentit on estimoitu, ja että iterointikierroksia suo-5 ritetaan ainakin yksi.
Keksinnön kohteena on lisäksi vastaanotin, jonka vastaanottama signaali käsittää yhden tai useamman käyttäjän lähetteitä, ja joka vastaanotin käsittää välineet suodattaa vastaanotettu signaali signaalin aaltomuotoon sovitetulla 10 suodattimena, ja välineet estimoida suodatetusta signaa lista vahvimpien vastaanotettujen signaalikomponenttien viiveet ja amplitudit. Keksinnön mukaiselle vastaanotti-melle on tunnusomaista, että vastaanotin käsittää välineet vähentää vastaanotetusta signaalista kunkin käyttäjän voi-15 makkain estimoitu signaalikomponentti ja että vastaanotin käsittää välineet estimoida ja vähentää sanottu kunkin käyttäjän seuraavaksi voimakkain havaittu signaalikomponentti ja välineet estimoida ja vähentää signaalista aina seuraavaksi voimakkain signaalikomponentti, kunnes kaikki 20 komponentit on estimoitu, ja että vastaanotin käsittää vä-'·*: lineet vähentää vastaanotetusta signaalista kunkin käyttä- jän vahvinta signaalikomponenttia eniten häiritsevät sig- • # * · naalit ja välineet estimoida vahvin signaalikomponentti « » uudelleen, ja välineet estimoida ja vähentää signaalista 25 aina seuraavaksi voimakkain signaalikomponentti, kunnes * kaikki komponentit on estimoitu ja että vastaanotin käsit tää välineet suorittaa ainakin yksi estimointikierros vastaanotetulle signaalille.
Keksinnön mukaisella iteratiivisella laskentamene-30 telmällä saavutetaan suurempi tarkkuus kuin sovitetulla suodattimena. Vastaanotetusta signaalista poistetaan jo estimoidut voimakkaat signaalikomponentit, jolloin jäljelle • « jäävät komponentit voidaan estimoida tarkemmin. Iteratiivi sesti poistetaan aina suurin havaittu komponentti, kunnes 35 kaikki komponentit on estimoitu.
• · 110731 5
Menetelmää voidaan soveltaa sekä tilaajapäätelait-teessa että tukiasemassa. Päätelaitteessa tehtävä on helpompi, koska saman tukiaseman lähettämät signaalit etenevät saman kanavan läpi ja siten estimoitavaa on vähem-5 män.
Seuraavassa keksintöä selitetään tarkemmin viitaten oheisten piirustusten mukaisiin esimerkkeihin, joissa kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen vastaanottimen rakennetta lohkokaavion tasolla, 10 kuvio 2 havainnollistaa tarkemmin keksinnön mukaisen vastaanottimen kanavaestimointilohkon erästä mahdollista toteutustapaa ja kuvio 3 havainnollistaa keksinnön mukaisen vastaanottimen toista mahdollista rakennetta lohkokaavion avulla. 15 Ongelmana on siis estimoida kanavamallin L-1 c(t) = Σ a2ö (t-d2) i= o viiveitä {dxjl= 0,1,...,L-1> ja amplitudeja {3^1= 20 0,1,...,L-1}. Seuraavassa keksinnön mukaista menetelmää selostetaan ensin käyttämällä esimerkkinä yhden käyttäjän : . signaalin vastaanottoa.
Menetelmän mukaisesti vastaanotettu signaali suoda-tetaan tavanomaisesti sovitetulla suodattimena, jolloin 25 saadaan sen monitie-edenneen signaalikomponentin viive ja amplitudi, jonka vaste näkyy selvimmin, eli joka antaa suurimman paikallisen maksimin sovitetun suodattimen lähdössä. Keksinnön mukaisessa menetelmässä vastaanotetusta signaalista vähennetään yllä mainittu suurin signaali-30 komponentti. Jäljelle jääneestä signaalista estimoidaan seuraavaksi jälleen suurin signaalikomponentti, joka vähennetään. Tällä tavalla signaalista estimoidaan ja vähennetään signaalikomponentit suuruusjärjestyksessä, kunnes kaikki komponentit on estimoitu.
35 Menetelmän mukaisesti suoritetaan toinen iteraa- 110731 6 tiokierros, jossa alkuperäisestä sovitetun suodattimen läpi kulkeneesta signaalista vähennetään ne signaalikom-ponentit, jotka häiritsevät suurinta signaalikomponenttia eniten, ja tämän jälkeen estimoidaan uudelleen suurimman 5 signaalikomponentin paikka ja amplitudi. Tämä estimaatti vähennetään vastaanotetusta signaalista, josta sen jälkeen estimoidaan ja vähennetään seuraavaksi suurin signaalikom-ponentti. Tämä operaatio toistetaan kaikille signaalikom-ponenteille. Täten saadaan signaalikomponenteille hyvät 10 estimaatit, joissa ei ole toisten komponenttien aiheuttamia harhoja. Tarvittaessa suoritetaan kolmas tai useampi iteraatiokierros, jossa on siis aina käytettävissä tarkemmat estimaatit signaalikomponenteille. Iterointia jatketaan joko ennalta määrätty määrä tai siihen asti, kun 15 iterointi ei enää pienennä estimointivirhettä, joksi voidaan määritellä 2 E(a,D) = t r(t1)-T.aj3{ti-dj) i=0 >1 20 missä tL = t0 + ίΔ, jossa Δ näyteperiodi, a = [a^a.,... ,aL] :·.·. ja D = [dlfd2, .. .dL]. Tyypillisesti L on kohtalaisen pieni .···. luku, esimerkiksi 2-6. Käytännössä iterointikierrosten lukumäärä kannattaa valita etukäteen esimerkiksi yhdeksi, ’ kahdeksi tai kolmeksi, sillä yllä oleva yhtälö edellyttää ·; 25 kohtalaisen paljon laskentaa. Huomattakoon, että jo yksi ·· iterointikierros parantaa estimaatteja verrattuna perin- · teiseen tapaan estimoida viiveitä ja amplitudeja.
Otetaan esimerkiksi kanavamalli 30 c(t) = a^ft-dj + a26(t-d2) + a36(t-d3), .·· jossa on siis kyseessä kolmepolkuinen kanava jossa lähe- * · tetty signaali siis etenee polkuja a^ a2 ja a3 pitkin. Kun signaali s(t) lähetetään kanavan läpi, saadaan vastaanot- · 35 timessa signaali r(s), joka tässä tapauksessa on muotoa 110731 7 r(t) = a1s(t-d1) + a2s(t-d2) + a3s(t-d3) + n(t), missä n(t) on valkoista Gaussin kohinaa. Keksinnön mukaisessa menetelmässä vastaanotettu signaali viedään ensiksi 5 sovitetun suodattimen läpi. Aaltomuotoon s(t) sovitetun suodattimen lv(t) = s(T-t), missä T on aaltomuodon s(t) kesto, lähdöstä saadaan signaali y(t), joka on muotoa y(t) = a2v (t-dx) + a2v (t-d2) + a3v(t-d3) + z(t), 10 missä v(t) = JR s (T+x-t) s (x)dx ja z(t) ~ Jr s (T+x-t) n (x) dx.
Oletetaan, että \a1\ z \a2\- !a3 J eli polkua a: tuleva lähete on amplitudiltaan suurin. Keksinnön mukaisessa menetelmäs-15 sä ensimmäinen iteraatiokierros kulkee vaiheittain seuraa-vassa järjestyksessä: 1. Etsi dlrl = argmax {|y(t)|> josta saadaan ä1(1 = y(dlfl) 2. Laske y(1,1)(t)=y(t) - älflv(t 20 3. Etsi d 2tl= argmax{ jy(1,1)(t) i, josta ä2tl = y{1,1)(d2il) 4. Laske γ(2,1) = y(1,1)-ä2flv(t-d2/1) f 5. Etsi d3il = argmax {Jy(2'1 2(t) | >, josta ä3#1 = y<2,1)(d3>1) : Vaiheessa 1 etsitään siis ensin estimaatti suurim- . 25 malle havaitulle signaalikomponentille, joka vaiheessa 2 vähennetään suodatetusta signaalista. Vaiheessa 3 estimoidaan seuraavaksi suurin signaalikomponentti, joka vaiheessa 4 vähennetään signaalista. Vaiheessa 5 etsitään ja estimoidaan viimeinen signaalikomponentti.
30 Toinen iteraatiokierros kulkee vaiheittain seuraa- vasti:
Laske y = y(t)- ä21v( t- d2A) - a3flv( t- d3fl) 2
Etsi dli2 = argmax {!y(t)j>, josta ä1(2 = y(dli2) ; 35 3. Laske y(1'2)(t)=y(t) - ä1(2v(t-^ 12) 110731 8 4. Etsi d2t2= argmax{ !y<1,2)(t) [ >, josta ä2 2 = y(1,2)( d2t2) 5. Laske y(2'2) = y(1'2)-ä22v( t- d2i2) 6. Etsi d32 = argmax {|y(2,2) (t) j >, josta ä3>2 = y(2,2)(d3>2) 5 Vaiheessa 1 vähennetään suodatetusta signaalista vahvinta signaalikomponenttia häiritsevät signaalit, ja vaiheessa 2 estimoidaan vahvin signaalikomponentti uudestaan puhdistetusta signaalista. Saatu tarkempi estimaatti vähennetään alkuperäisestä suodatetusta signaalista vai-10 heessa 3. Vaiheessa 4 estimoidaan seuraavaksi suurin signaalikomponentti, joka vaiheessa 5 vähennetään signaalista. Vaiheessa 6 etsitään ja estimoidaan viimeinen signaalikomponentti.
On luultavaa, että seuraavat iteraatiokierrokset 15 eivät oleellisesti paranna estimaattorin tarkkuutta, jos aaltomuodot on valittu siten, että niiden autokorrelaa-tiofunktiot muistuttavat impulssia.
Edellä keksinnön mukaista menetelmää on kuvattu esimerkin omaisesti siten, että tarkastellaan vain yhden 20 käyttäjän lähetteen eri polkujen keskinäisiä häiriövaiku-i , tuksia. CDMA-tukiasemassa vastaanotetaan kuitenkin monia ! käyttäjiä, joiden signaalit aiheuttavat myös virheitä kanavan estimointiin. Keksinnön mukainen menettely voidaan yleistää monen käyttäjän tapaukseen siten, että vastaan-25 otetusta kokonaissignaalista estimoidaan ja vähennetään suuruusjärjestyksessä kunkin käyttäjän voimakkaat monitie-edenneet signaalikomponentit ja seuraavat signaalikom-ponentit estimoidaan tällä tavoin puhdistetusta datasta.
Estimointitarkkuus yleisesti paranee, jos estimaat-30 te ja ei perusteta yhteen mittaukseen, vaan hyödynnetään peräkkäisten mittausten tuottamaa informaatiota pyrkimällä yhdistämään erillisistä mittauksista saatu informaatio estimointivirheen minimoimiseksi. Esillä olevan menetelmän edullisessa toteutusmuodossa iteroimalla saatuja estimaat-. . 35 teja jälkikäsitellään suodattamalla peräkkäisiä estimaat- 110731 9 teja parempien kanavaparametrien saamiseksi. Tähän tarkoitukseen voidaan käyttää sekventiaalisia LMMSE-suodatusta, jota on selostettu viitteessä Steven M. Kay: Fundamentals of Statistical Signal Processing: Estimation Theory, 5 Prentice-Hall, 1993. Myös epälineaarisia estimaattoreita, jotka toteutetaan neuroverkkomenetelmillä, voidaan soveltaa.
Keksinnön mukaisen menetelmän yhteydessä voidaan myös soveltaa sumeaa logiikkaa tehtäessä päätöksiä signaali) lien vähentämisjärjestyksestä. Esimerkiksi voimakkainta signaalia ei ole aina mielekästä vähentää ollenkaan, jos muut signaalikomponentit ovat lähes yhtä voimakkaita, mutta sijaitsevat selvästi erillään toisistaan. Tällaisessa tapauksessa viiveiden alustavina estimaatteina voidaan 15 käyttää suoraan sovitetun suodattimen jälkeisen signaalin ääriarvokohtien sijainnista pääteltäviä viiveitä ja amplitudeja.
Myös käytettyjen hajotuskoodien autokorrelaatiofunk-tion ominaisuuksia voidaan hyödyntää päätöksenteossa. Jos 20 esimerkiksi tiedetään, että havaitut sovitetun suodattimen '/· ulostulosignaalin ääriarvokohdat sijaitsevat sellaisen matkan päässä toisistaan, että autokorrelaatiofunktion v ominaisuuksien perusteella voidaan päätellä niiden vaikut- tavan toisiinsa hyvin vähän, ei vähentäminen ole tarpeen.
; 25 Edellisten kaltaisia heuristisia sääntöjä voidaan laatia ! muitakin ja hyödyntää niitä joko iteraatioprosessissa tai saatujen estimaattien jälkikäsittelyssä.
Keksinnön mukaista kanavan estimointimenetelmää voidaan hyödyntää yleisesti minkä tahansa ilmaisumenetel-30 män yhteydessä. Erityisesti se soveltuu käytettäväksi sel-laisten ilmaisumenetelmien yhteydessä, jotka tarvitsevat ; tarkat tiedot vastaanotettujen signaalikomponenttien vii veistä ja amplitudeista. Eräs tällainen keksinnön mukaisen kanavaestimaattorin kanssa sovellettava ilmaisumenetelmä ,’ 35 perustuu siihen, että ilmaisimessa otetaan vastaanotetusta 110731 10 signaalista näytteitä korkealla näytetaajuudella, tyypillisesti 3-10 kertaa hajotuskoodin bittinopeus. Ilmaisussa käytetään hyväksi säädettävää tarkasteluväliä, joka ulottuu usean symbolin ylitse, ja joka mahdollistaa luo-5 tettavat estimaatit. Näytteistä lasketaan rekursiivisesti kullekin halutulle lähetteelle estimaatti, ja aina uuden näytteen saapuessa laskettuja estimaatteja päivitetään uuden näytteen perusteella laskettavalla korjauskertoi-mella. Korjauskerrointa käyttämällä vähennetään tarvitta-10 van laskennan määrää oleellisesti. Haluttujen lähetteiden selville saamiseksi käytetään keksinnön mukaista kanavaes-timointia. Esitettyä ilmaisumenetelmää on tarkemmin selostettu rinnakkaisessa kotimaisessa patenttihakemuksessa 944202, joka otetaan tähän viitteeksi.
15 Kuviossa 1 havainnollistetaan keksinnön mukaisen vastaanottimen rakennetta lohkokaavion tasolla. Keksinnön mukainen vastaanotin voi olla joko tukiasemavastaanotin tai tilaajapäätelaitteen vastaanotin. Vastaanotin käsittää antennin 10, jolla vastaanotetut signaalit viedään ra-20 diotaajuusosille 11, jotka muuntavat radiotaajuisen sig- :v naalin välitaajuudelle. Radiotaajuusosilta 11 signaali » viedään analogia/digitaalimuuntimelle 12, joka muuntaa signaalin digitaaliseen muotoon. Digitalisoitu signaali . viedään kanavaestimaattorille 13, jossa estimoidaan vas- ; 25 taanotetun signaalin sisältämien lähetteiden viiveet ja ' amplitudit. Vastaanotettu signaali viedään edelleen il maisimelle, joka ilmaisee halutut signaalit. Ilmaistut symbolit viedään edelleen vastaanottimen muihin osiin. Vastaanotin käsittää myös muita komponentteja, kuten 30 suodattimia ja vahvistimia, mutta keksinnön kannalta ne eivät ole oleellisia komponentteja.
Kuviossa 2 havainnollistetaan tarkemmin keksinnön • · edullisen toteutusmuodon mukaisen vastaanottimen kanavaes- timointilohkon erästä mahdollista toteutustapaa. Kanavaes-35 timointilohko käsittää tunnetulla tekniikalla toteutetun 1X 110731 vastaanotetulle signaalille sovitetun suodattimen 20, jonka ulostulosignaali 21 saavuttaa ääriarvonsa aina silloin, kun vastaanotetun signaalin käsittämä aaltomuoto on kokonaan sovitetun suodattimen sisällä. Sovitetun 5 signaalin ulostulosignaali 21 viedään muistielementille 22, joka tallettaa vastaanotettua signaalia estimoinnin ajan. Suodattimen ulostulosignaali 21 viedään myös ensimmäiselle estimointivälineelle 23, joka suorittaa ensimmäisen iteraatiokierroksen estimoimalla ja vähentämällä 10 aina kulloinkin voimakkaimman signaalikomponentin suuruusjärjestyksessä, kunnes kaikki komponentit on estimoitu.
Estimointilohko käsittää edelleen estimointivälineet 24, 25, joissa suoritetaan haluttu määrä seuraavia iteraa-tiokierroksia siten, että ensimmäisenä estimointivälineet 15 24, 25 vähentävät muistivälineiltä 22 saatavasta vastaan otetusta signaalista suurinta signaalikomponenttiestimaat-tia häiritsevät komponentit, jonka jälkeen estimointivälineet 24, 25 estimoivat suurimman signaalikomponentin uudelleen ja vähentävät sen signaalista. Tämän jälkeen 20 kullakin iteraatiokierroksella estimointivälineet esti moivat ja vähentävät signaalikomponentit suuruusjärjestyksessä.
»
Estimointilohko käsittää edullisessa toteutusmuodos- » ; saan estimaattien jälkikäsittelyvälineet 26, joissa saatu- 25 ja estimaatteja jälkikäsitellään esimerkiksi suodattamalla peräkkäisiä estimaatteja sekventiaalisella LMMSE-suodatti-mella, jota on tarkemmin selostettu jo aiemmin mainitussa viitteessä Stephen M. Kay, tai muilla epälineaarisilla estimaattoreilla, jotka voidaan toteuttaa neuraaliverkon 30 avulla.
Kukin estimointiväline 23, 24, 25 voi myös käsittää :logiikkaelementtejä, jolla valitaan halutut vähennettävät signaalit autokorrelaatio-ominaisuuksien tai komponenttien amplitudien ja viiveiden perusteella.
35 Kuviossa 3 havainnollistetaan keksinnön mukaisen 110731 12 vastaanottimen toista mahdollista rakennetta lohkokaavion avulla. Vastaanotin käsittää näytteenottovälineet 30, joilla vastaanotetusta signaalista otetaan näytteitä suurella näytenopeudella. Vastaanotin käsittää edelleen 5 kanavanestimointivälineet 33, joille on sisäänmenona vastaanotettu signaali, ja joissa välineissä suoritetaan kanavan estimointi keksinnön mukaisella menetelmällä, kuten aiemmin on selostettu. Lohkon 33 rakenne voi olla esimerkiksi kuviossa 2 esitetyn mukainen. Vastaanotin 10 käsittää edelleen ilmaisinvälineen 31, jolle on sisäänmenona näytteistetty signaali 35 ja kanavaestimaattorin ulostulosignaali 34, joka sisältää estimaatit kanavan sisältämien signaalikomponenttien amplitudeista ja viiveistä. Ilmaisinvälineissä 31 käytetään hyväksi säädettä-15 vää tarkasteluväliä, joka ulottuu usean symbolin ylitse, ja joka mahdollistaa luotettavat estimaatit. Ilmaisinvä-lineet 31 laskevat näytteistä rekursiivisesti kullekin halutulle lähetteelle estimaatin, ja aina uuden näytteen saapuessa välineet 31 päivittävät laskettuja estimaatteja 20 uuden näytteen perusteella laskettavalla korjauskertoi-,* mella. Vastaanotin käsittää edelleen jälkiprosessointivä- · lineen 26, jossa symboliestimaatteja voidaan edelleen tarkentaa sopivalla ilmaisumenetelmällä. Kuvattua vastaan- * , otinratkaisua on tarkemmin selostettu jo mainitussa rin- » I 25 nakkaisessa kotimaisessa patenttihakemuksessa 944202, joka otetaan tähän viitteeksi.
Vaikka keksintöä on edellä selostettu viitaten oheisten piirustusten mukaiseen esimerkkiin, on selvää, ettei keksintö ole rajoittunut siihen, vaan sitä voidaan 30 muunnella monin tavoin oheisten patenttivaatimusten esit- ;'.t tämän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
> * I
* * s t ♦ »
I * I
• t *
•I
I 9 I
t * *

Claims (8)

110731 13
1. Menetelmä kanavan estimoimiseksi solukkoradiojär-jestelmän vastaanottimessa, jossa vastaanotettu signaali 5 käsittää yhden tai useamman käyttäjän lähetteitä, ja joka vastaanotettu signaali suodatetaan signaalin aaltomuotoon sovitetulla suodattimena, josta suodatetusta signaalista saadaan estimaatit vahvimpien vastaanotettujen signaali-komponenttien viiveistä ja amplitudista, tunnettu 10 siitä, että ensimmäisellä iteraatiokierroksella vastaanotetusta signaalista vähennetään kunkin käyttäjän voimakkain estimoitu signaalikomponentti, ja että jäljelle jäävästä signaalista estimoidaan ja vähen-15 netään kunkin käyttäjän seuraavaksi voimakkain havaittu signaalikomponentti ja että signaalista estimoidaan ja vähennetään aina seuraavaksi voimakkain signaalikomponentti, kunnes kaikki komponentit on estimoitu, ja että 20 seuraavalla iteraatiokierroksella vastaanotetusta j signaalista vähennetään kunkin käyttäjän vahvinta signaa- li komponenttia eniten häiritsevät signaalit, jonka jälkeen : vahvin signaalikomponentti estimoidaan uudelleen, ja että signaalista seuraavaksi estimoidaan ja vähennetään 25 aina seuraavaksi voimakkain signaalikomponentti, kunnes *‘ * kaikki komponentit on estimoitu, ja että * iterointikierroksia suoritetaan ainakin yksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että iterointikierroksia suoritetaan, 30 kunnes ennalta määrätty estimointivirheen arvo on saavu-tettu.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, t u n - ; n e t t u siitä, että tehtäessä päätös signaalikomponentin vähentämisestä vastaanotetusta signaalista otetaan huomioon ’ · 35 signaalikomponentin amplitudi ja sijainti verrattuna muihin i4 110731 signaalikomponentteihin.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tehtäessä päätös signaalikomponentin vähentämisestä vastaanotetusta signaalista otetaan huomioon 5 käytettyjen hajotuskoodien ristikorrelaatio-ominaisuudet.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että iterointikierrosten tuottamia esti-mointiarvoja jälkikäsitellään lineaarisin tai epälineaarisin menetelmin.
6. Vastaanotin, jonka vastaanottama signaali käsittää yhden tai useamman käyttäjän lähetteitä, ja joka vastaanotin käsittää välineet (20) suodattaa vastaanotettu signaali signaalin aaltomuotoon sovitetulla suodattimena, ja välineet (20) estimoida suodatetusta signaalista vah-15 vimpien vastaanotettujen signaalikomponenttien viiveet ja amplitudit, tunnettu siitä, että vastaanotin käsittää välineet (23) vähentää vastaanotetusta signaalista kunkin käyttäjän voimakkain estimoitu signaalikomponentti ja että vas- 20 taanotin käsittää välineet (23) : ·’: estimoida ja vähentää sanottu kunkin käyttäjän seu- :"*· raavaksi voimakkain havaittu signaalikomponentti ja vä- : lineet (23) estimoida ja vähentää signaalista aina seuraavaksi 25 voimakkain signaalikomponentti, kunnes kaikki komponentit on estimoitu, ja että vastaanotin käsittää välineet (24) '·’' vähentää vastaanotetusta signaalista kunkin käyttä jän vahvinta signaalikomponenttia eniten häiritsevät signaalit ja välineet (24) estimoida vahvin signaalikompo-30 nentti uudelleen, ja välineet (24) estimoida ja vähentää signaalista aina seuraavaksi .*·· voimakkain signaalikomponentti, kunnes kaikki komponentit • ; on estimoitu ja että vastaanotin käsittää välineet (25) suorittaa ainakin yksi estimointikierros vastaan-”'35 otetulle signaalille. is 110731
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen vastaanotin, tunnettu siitä, että vastaanotin käsittää välineet (26) prosessoida estimoitua signaalia lineaarisin tai epälineaarisin menetelmin.
8. Patenttivaatimuksen 6 mukainen vastaanotin, tunnettu siitä, että vastaanotin käsittää välineet (22), joissa vastaanotettua signaalia talletetaan esti-mointiprosessin ajan. 16 110731
FI944203A 1994-09-12 1994-09-12 Menetelmä kanavan estimoimiseksi ja vastaanotin FI110731B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI944203A FI110731B (fi) 1994-09-12 1994-09-12 Menetelmä kanavan estimoimiseksi ja vastaanotin
EP95306260A EP0701343A1 (en) 1994-09-12 1995-09-07 A method for estimating a channel, and a receiver
US08/526,462 US5715279A (en) 1994-09-12 1995-09-11 Method for estimating a channel, and a receiver

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI944203 1994-09-12
FI944203A FI110731B (fi) 1994-09-12 1994-09-12 Menetelmä kanavan estimoimiseksi ja vastaanotin

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI944203A0 FI944203A0 (fi) 1994-09-12
FI944203A FI944203A (fi) 1996-03-13
FI110731B true FI110731B (fi) 2003-03-14

Family

ID=8541346

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI944203A FI110731B (fi) 1994-09-12 1994-09-12 Menetelmä kanavan estimoimiseksi ja vastaanotin

Country Status (3)

Country Link
US (1) US5715279A (fi)
EP (1) EP0701343A1 (fi)
FI (1) FI110731B (fi)

Families Citing this family (21)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI105514B (fi) * 1994-09-12 2000-08-31 Nokia Mobile Phones Ltd Vastaanottomenetelmä ja vastaanotin
FI100150B (fi) * 1996-03-19 1997-09-30 Nokia Telecommunications Oy Vastaanottomenetelmä ja vastaanotin
FI101659B (fi) * 1996-07-12 1998-07-31 Nokia Mobile Phones Ltd Viiveen estimointimenetelmä ja vastaanotin
US6377610B1 (en) * 1997-04-25 2002-04-23 Deutsche Telekom Ag Decoding method and decoding device for a CDMA transmission system for demodulating a received signal available in serial code concatenation
DE19717546B4 (de) * 1996-12-05 2014-05-15 Deutsche Telekom Ag Verfahren und Vorrichtung zur Decodierung bei einem CDMA-Übertragungssystem zum Demodulieren eines Empfangssignals, das in serieller Codeverkettung vorliegt
US5898730A (en) * 1996-12-20 1999-04-27 Motorola, Inc. Method for determining signal quality of a communication channel
FI109735B (fi) 1997-02-28 2002-09-30 Nokia Corp Vastaanottomenetelmä ja vastaanotin
AU688231B1 (en) * 1997-03-12 1998-03-05 Nokia Telecommunications Oy Estimating CIR using correlation with line removal
GB2328584B (en) 1997-08-22 2002-05-29 Nokia Mobile Phones Ltd Switching control method and apparatus for wireless telecommunications
FR2770058B1 (fr) 1997-10-22 1999-11-19 Commissariat Energie Atomique Procede de traitement d'un signal de transmission d'information par etalement de spectre et recepteur correspondant
FI107365B (fi) 1998-04-27 2001-07-13 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä ja järjestelmä muuttuvan datankäsittelyn ilmaisemiseksi tiedonsiirtoyhteydessä
GB2337413A (en) 1998-05-15 1999-11-17 Nokia Mobile Phones Ltd alternative Channel Measurement in a Radio Communication system
GB9811380D0 (en) 1998-05-27 1998-07-22 Nokia Mobile Phones Ltd A transciever for wireless communication
GB9811382D0 (en) 1998-05-27 1998-07-22 Nokia Mobile Phones Ltd A transmitter
FI981518A (fi) 1998-07-01 2000-01-02 Nokia Mobile Phones Ltd Tiedonsiirtomenetelmä ja radiojärjestelmä
GB9818378D0 (en) 1998-08-21 1998-10-21 Nokia Mobile Phones Ltd Receiver
DE60023280D1 (de) * 2000-06-23 2005-11-24 St Microelectronics Nv Verfahren und Vorrichtung zur Schätzung der Impulsantwort eines Übertragungskanals, insbesondere für ein zellulares Mobiltelefon
EP1284562A1 (de) 2001-08-16 2003-02-19 Alcatel Verfahren, Empfänger und Empfangsstation zum Entzerren eines Empfangssignals
US7212591B2 (en) * 2003-04-28 2007-05-01 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Methods and receivers that estimate multi-path delays by removing signal rays from a power-delay profile
US20070177680A1 (en) * 2003-06-30 2007-08-02 Green Marilynn P Emulating system, apparatus, and method for emulating a radio channel
US7372890B2 (en) * 2005-01-28 2008-05-13 Texas Instruments Incorporated Methods and systems for detecting and mitigating interference for a wireless device

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3855423A (en) * 1973-05-03 1974-12-17 Bell Telephone Labor Inc Noise spectrum equalizer
US4457007A (en) * 1982-11-29 1984-06-26 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army Multipath interference reduction system
SE464902B (sv) * 1989-10-24 1991-06-24 Ericsson Telefon Ab L M Foerfarande att adaptera en viterbialgoritm till en kanal med skiftande oeverfoeringsegenskaper samt en anordning foer genomfoerande av foerfarandet
US5151919A (en) * 1990-12-17 1992-09-29 Ericsson-Ge Mobile Communications Holding Inc. Cdma subtractive demodulation
US5218619A (en) * 1990-12-17 1993-06-08 Ericsson Ge Mobile Communications Holding, Inc. CDMA subtractive demodulation
US5224122A (en) * 1992-06-29 1993-06-29 Motorola, Inc. Method and apparatus for canceling spread-spectrum noise

Also Published As

Publication number Publication date
EP0701343A1 (en) 1996-03-13
FI944203A0 (fi) 1994-09-12
US5715279A (en) 1998-02-03
FI944203A (fi) 1996-03-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI110731B (fi) Menetelmä kanavan estimoimiseksi ja vastaanotin
US9118401B1 (en) Method of adaptive interference mitigation in wide band spectrum
EP2438723B1 (en) Continuous sequential scatterer estimation
EP1222748B1 (en) Signal acquisition system for spread spectrum receiver
EP1376150B1 (en) Radio positioning system using interference cancellation
KR101471685B1 (ko) 다수의 기지국을 사용하여 일반화 레이크 수신기 파라미터에 대한 확장된 최소 제곱 평가를 위한 방법 및 무선 통신 단말기
US20110033012A1 (en) Channel estimator
US6377611B1 (en) Apparatus and method for a DSSS/CDMA receiver
US6084862A (en) Time dispersion measurement in radio communications systems
WO2006112850A1 (en) Constructing an energy matrix of a radio signal
EP0772306B1 (en) Multi-user reception for CDMA
CN101420248B (zh) 一种td-scdma终端频偏估计的方法及装置
US20070165752A1 (en) Frequency compensated communications reception
CN108900445B (zh) 一种信号符号率估计的方法及装置
JP2005519526A (ja) 既知の系列を探索するための方法および装置
CN101154983B (zh) 一种基于单倍采样的卫星通信抗干扰技术的实现方法
CN109104215A (zh) 一种基于小波变换的跳频信号码元速率盲估计方法
CN114650108B (zh) 一种变换域通信系统信号的检测方法及系统
CN1863408B (zh) 一种td-scdma系统中进行同频测量的方法及系统
RU2420754C2 (ru) Способ подавления помех
CN111600665B (zh) 基于arima滤波器的sage信道参数估计方法
RU2292558C1 (ru) Способ определения энергетического спектра шумового электрического сигнала
US20010007442A1 (en) Method for simple signal, tone and phase change detection
US20110122919A1 (en) Synchronising a receiver to a signal having known structure
KR20020072534A (ko) 무선 수신 시스템

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired