FI110573B - Lantion keinumisen salliva istuin - Google Patents
Lantion keinumisen salliva istuin Download PDFInfo
- Publication number
- FI110573B FI110573B FI20000363A FI20000363A FI110573B FI 110573 B FI110573 B FI 110573B FI 20000363 A FI20000363 A FI 20000363A FI 20000363 A FI20000363 A FI 20000363A FI 110573 B FI110573 B FI 110573B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- backrest
- seat
- plate
- fabric
- swinging
- Prior art date
Links
Landscapes
- Chair Legs, Seat Parts, And Backrests (AREA)
Description
Lantion keinumisen salliva istuin ^ "j Q ^ ^ J
Tämä keksintö kohdistuu ihmisten istumiseen. Ihmiset istuvat merkittävän osan elämästään erilaisilla istumista varten valmistetuilla kalusteilla. Istuttaessa pitkiä 5 aikoja tapahtuu jäsenten puutumista ja kipeytymistä, etenkin jos istuin estää lantion vähäisetkin liikkeet.
Istuttaessa yläruumiin paino kohdistuu pääosin pakaroihin, joissa pakaralihakset ja niiden päälle kertynyt rasvakudos pehmentävät istuinalustasta istuinkyhmyinä 10 tuntuviin lantioluihin kohdistuvaa rasitusta. Voima jakautuu laajalle pinnalle.
Yleensä istuimia suunniteltaessa huomio kiinnitetään istuimen tuentaominaisuuksiin, sekä istuinosan että selkänojan osalta. Tämä johtunee siitä, että uutta istuinta valitessamme istahdamme hetkeksi kokeiltavalle istuimelle, jolloin tuentavaikutus antaa miellyttävän tunteen, koska paino jakautuu tasaisesti laajoille pinnoille 15 pakaroiden, reisien, ristiselän, kylkien, yläselän ja yläraajojen alueille. Mukava äkkivaikutelma johtaa nopeaan ostopäätökseen.
Tehokkaasta tuennasta aiheutuu kuitenkin ongelma, jota ei osata vielä riittävästi huomioida: istuin lukitsee alaselän ja lantionivelet liikkumattomaan asentoon, mikä 20 ei ole elimistölle hyväksi pitempään yhtäjaksoisesti istuttaessa. Erityisesti laskimoverenkierto vaikeutuu ja alueelle kertyy gravitaatiosta johtuen kudosnesteitä : * : ylävartalon alueelta. Nivelet ja alimmat selkänikamat painuvat kasaan, koska niihin : : ei kohdistu luonnollisesta liikehdinnästä syntyvää nesteitä liikuttavaa j γ pumppausvaikutusta. Ongelmaa kuvaavat hyvin myös ne tunnetut tosiseikat, että 25 nivelen lastoittaminen liikkumattomaksi johtaa nivelen nivelrikkomuutoksiin ja :: kuormittamattomuus taas rustokudoksen heikkenemiseen. Tutkimuksin on osoitettu, :* että rustovammojen paranemista voidaan edistää aikaansaamalla niveleen liikettä ja hitaita kuormituksen vaihteluita. On myös osoitettu, että kudosten solujen ‘ ‘ väliainesynteesi stimuloituu hitaasti vaihtelevassa liikkeessä ilmeisimmin sen takia, • * 30 että liike pitää kudoksen pH:n solusynteesin kannalta optimaalisella alueella. Solun :· tuottaman väliaineen laatu ja määrä ovat ratkaisevia, kun mietitään miksi kudos kestää kuormitusta. Liike edistää soluväliaineen palamisen johdosta syntyvien : Y: happamien kuona-aineiden eliminointia. Toisaalta liike tuo soluille tarpeellista : · · j ravintoa. Erityisen merkittävää tämä on selän välilevyille, joista puuttuu verisuonisto 2 110573 ja joiden ravitseminen tapahtuu isolta osaltaan diffuusion avulla. Liike edistää diffuusiota.
Liikkumattomassa tilassa selkärangan ja siihen liittyvien hermojen 5 laskimoverenkierto myös vaikeutuu, koska laskimoveri pumppautuu yleensä juuri liikkeen ja lihastyön avulla ylös sydämeen. Jos liikettä ei ole, alkavat erityisesti hermojen laskimot täyttyä ja kun luisessa rangassa on rajoitetusti tilaa nousee paine laskimoissa aiheuttaen epämiellyttävää tunnetta. Ahtaassa rangassa laskimopaine saattaa nousta jopa valtimopainettakin korkeammalle, jolloin hermojuuren 10 ravinnonsaanti estyy. Ihmisen ruumis voi levätä liikkumattomana vaakasuorassa asennossa muttei ongelmitta pystysuorassa.
Tämän keksinnön kohteena on uudenlaisella rakenteella varustettu istuin, joka sallii alaselän ja lantion luonnolliset liikkeet mutta tukee kuitenkin kehoa laajoilta 15 pinnoilta sekä takapuolesta että selän alueelta.
Liikkeen sallivia istuimia tunnetaan aika vähän. Erään saksalaisen valmistajan tuolien istuinosa on ripustettu neljän jousen varaan, mikä sallii takapuolen kokonaisuudessaan liikkuvan istumisen aikana. Toisen saksalaisen valmistajan 20 tuoleissa on istuinosa jaettu kahdeksi takaosasta toisiinsa liittyviksi joustaviksi puoliskoiksi, jolloin reisillä on tilaa liikkua pystysuunnassa. Näissä liike on kuitenkin • V rajoittunutta ja rakenteet ovat monimutkaisia ja kalliita. Tämä rakenne on kuvattu a PTC-julkaisussa WO 93/19648. Ongelmaksi näissä rakenteissa tulee myös • * a i *.· epästabiilius. Liikkeet ovat hallitsemattomia ja nopeita, jolloin lihaksisto joutuu • · a 1 2 3 4 5 6 olemaan kaikenaikaa aktiivisessa tilassa.
2 • ♦ a 3 » a 4 • a a ’···* Erilaisia erityisesti pyörätuoleihin tarkoitettuja tyynyratkaisuja tunnetaan myös.
5 PTC-julkaisussa WO 94/07396 esitetään ilmatyynyrakenne, jossa istuinosaan ;" ’ sijoitetun putkiston ilmanpaineella säädetään syklinen liike, mikä rakenne ei 6 ymmärrettävistä syistä sovellu mekaaniseen massatuotantotuoliin. Vastaavanlaisia •. ·: ilmatyynyrakenteita on esitetty julkaisuissa GB 2 252 496 ja US 4,175,297.
»· t » » : Tunnetuin sivusuuntaista liikettä suosiva istuin lienee ratsastus-satula, jossa ‘‘: istuttaessa ratsun askelten tahdissa lantio keinuu sivusuunnassa optimaalisella 3 110573 tavalla. Tässä jälleen kerran nähdään, että luonnon itsensä tarjoamat ratkaisut ovat useinkin parempia kuin ihmisen keinotekoisesti rakentamat. Nk. satulatuoleissa, joissa on pyritty toteuttamaan satulan hyviä ominaisuuksia, on kuitenkin sivusuuntainen liike estetty, joten niissä istuminen vastaa kuolleella hevosella 5 ratsastamista! Satulatuoleista puuttuu selkänoja, joten niiden käyttö rajoittuu tiettyihin erikoistilanteisiin.
Sivusuuntaisen liikkeen salliva istuin-rakenne on esitetty julkaisussa EP0772988, jossa istuinosan päälle on sijoitettu ilmatäytteinen kaksoistyyny. Tyynyn puoliskot 10 on liitetty toisiinsa ilmakanavalla, jolloin pakaroiden asentoa vaihdettaessa ilma siirtyy tyynystä toiseen sallien pakaroille 4-8 mm:n pystysuuntaisen liikkeen tukien koko ajan miellyttävästi laajalta pinnalta. Rakenne vaatii kuitenkin erikoismateriaaleja ja on kallis toteuttaa massa-tuotannossa. Se ei myöskään ota kantaa selkänojan liikettä estävään ominaisuuteen.
15
Esimerkki sivusuunnassa keinuvasta istuimesta on esitetty julkaisussa DE 197 26 409 AI. Tässä rakenteessa on keskitytty lähinnä koko istuinosan keinumiseen, mikä ei ole tämän keksinnön tarkoitus. Siinä ei myöskään oteta lainkaan mukaan selkänojan merkitystä liikkeen lukitsijana. Vastaavanlainen rakenne on esitetty 20 julkaisussa DE 195 47 964 AI, jossa sivusuunnassa keinuva tukirakenne on sijoitettu istuimen pehmusteiden sisään. Pehmusteet antavat tuennan laajalle alueelle ja * ’.· istuinkyhmyjen kohdalle osuva keinuva tukirakenne sallii lantion sivusuuntaisen liikkeen. Rakenne on sinänsä käyttökelpoinen mutta siinäkään ei saavuteta : ".· kunnollista tuentavaikutusta samanaikaisesti lantion sivusuuntaisen • · · 25 keinumismahdollisuuden kanssa. Lisäksi selkänojan lukitseva ominaisuus jää » · · ‘ · · ·' edelleen ongelmaksi. Rakenne on myös kallis toteuttaa eikä sovellu mekaanisiin ‘ · · · ‘ massatuotantotuoleihin.
• · ;;; Nykyisten ratkaisujen ongelmina ovat paitsi rakenteiden monimutkaisuus ja kalleus ’!' 30 myös se, että ne eivät ota huomioon ristiselän alueella samanaikaisesti tapahtuvaa • · ” sivusuuntaista liikettä. Lantion hallittu sivusuuntainen keinuminen istumisen aikana ‘ t» ’···' ei toimi missään aiemmin esitetyssä ratkaisussa. Tarvitaan yksinkertainen, halpa ja helposti sarjatuotantoon sopiva lantion liikkeen salliva rakenne.
* « * * « 4 110573
Keksinnön mukaisella istuinratkaisulla saadaan aikaan eri tyyppisiin tuoleihin ym. istuimiin sekä pakaroiden pystysuuntaisen riittävän liikkeen että ristiselän sivusuuntaisen vastaavan liikkeen salliva rakenne. Istuinlevystä erotetaan istuinkyhmyjen kohdalle osuva alue ja tehdään mekaaniselta rakenteeltaan 5 keskihalkaisijansa varassa sivusuuntaisesti keinuvaksi. Muu osa istuinlevystä jää kiinteäksi antamaan hyvän tuen laajalle pinnalle. Selkänojasta erotetaan vastaavasti ristiselän kohdalle osuva alue ja tehdään mekaaniselta rakenteeltaan ristiselän sivusuuntaisen liikkeen sallivaksi. Tuloksena on takapuolta ja selkää laajalta alueelta tukeva istuin, joka ei kuitenkaan lukitse istujan lantiota liikkumattomaan tilaan.
10 Tämä antaa huomattavan helpotuksen edellä mainittuihin ongelmiin varsinkin pitkäaikaista istumista ajatellen. Rakenne on lisäksi mekaaninen ja yksinkertainen ja sopii mainiosti massatuotantona valmistettaviin puu-, muovi-ja kangastuoleihin. Se soveltuu sekä ohuesti pehmustettuihin että pehmustamattomiin tuoleihin.
15 Täsmällisesti sanottuna keksinnön mukaiselle istuimelle on ominaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa. Keksintö on sovellettavissa hyvin monenlaisiin istuimiin ja se on mahdollista tehdä ulkoapäin huomaamattomaksi.
Seuraavassa keksintöä kuvataan yksityiskohtaisesti oheisiin piirustuksiin viitaten.
20 Kuvio 1 esittää esimerkkiä puurakenteiseen tuoliin soveltuvasta keksinnön edullisesta suoritusmuodosta.
* : Kuvio 2 esittää keksinnön mukaista tuolia, jossa istuinlevy ja selkänoja on tehty \· kankaasta. 1 2 3 4 5 6
Istuinlevyyn 1 on sahattu raot 3 siten, että pakaroiden istuinkyhmyjen kohdalle '*··' muodostuu keinuva osa 4,5, joka liittyy istuinlevyyn sahaamatta jätettyjen siltojen 6 2 '···' kautta. Sillan 6 leveydellä mitoitetaan kyseiselle istuinlevymateriaalille sopiva 3 joustavuus/jäykkyys niin, että istuttaessa keinuvan osan 4,5 pystysuuntainen keinuva 4 y; muutaman millimetrin liike sallii lantion keinumisen. Tuentavaikutelma säilyy, 5
* I
6 koska ympäröivä osa istuinlevystä 1 pysyy kiinteästi paikallaan. Tämä rakenne sopii I · ‘‘: erityisesti vanerista tehtyyn istuinlevyyn, jolloin muu rakenne tuolista jää ennalleen ‘ · · ·‘ ja siten kustannuksia tulee vain rakojen 3 sahauksen aiheuttamina.
* · · 5 110573
Selkänojassa 2 on lantion keinumisen salliva erillinen liikkuva levy 7 ripustettuna akselin 8 varassa keinumaan. Selkänoja antaa yläosastaan kiinteän tuen selälle mutta tukee alaosastaan vain taka-ja pystysuunnassa sallien sivuttaisen liikkeen, joka tarvitaan lantion keinuvaan liikkeeseen.
5
Keinuvan osan 4,5 toteuttamiseksi on olemassa useita vaihtoehtoisia rakenteita. Esimerkiksi keinuva osa voi olla erillinen kappale, joka keinuu kuperaksi muotoillun alapintansa varassa tuolin istuinlevyyn tehdyssä kolossa, mikä rakenne soveltuu paitsi puutuoliin myös muovista puristettuun istuinlevyyn. Kuperan alapinnan 10 asemesta alapinnalla voi olla keskihalkaisijan suuntaisesti kiinnitetty lista, jonka varassa keinuva osa keinuu. Sivuprofiililtaan tämä kappale muistuttaa matalaa T-kirjainta. Keinuva osa voidaan myös ripustaa mekaanisilla laakerointiosilla istuinlevyn aukkoon tai siinä olevaan koloon.
15 Myös selkänojan keinuva osa 7 voidaan toteuttaa monilla vaihtoehtoisilla rakenteilla. Se voi olla osa selkänojalevyä, jonka sivuttainen liikkuminen sallitaan kisko-, vipu-tms. rakenteella. Myös koko selkänoja voidaan konstruoida sellaiseksi, että se keinuu hallitusti yläosassa olevan laakerin tms. ripustuksen varassa siten, että alaosaan syntyy tarvittava muutaman millimetrin liikevara. Yksinkertaisimmillaan 20 selkänojasta voidaan jättää alaosa kokonaan pois, jolloin selän tuenta tapahtuu vain selän yläosasta ja ristiselän alue jää vapaaksi liikkumaan.
# l · ’. .; Kankaasta tms. joustavista materiaaleista tehdyissä tuoleissa voidaan keksinnön : *.* mukaista rakennetta soveltaa siten, että tukirakenteiden varaan kiristetystä '...' 25 istuinosasta 9 tehdään kaksiosainen siten, että alempi kangas 10 tukee keinuvaa • · · ‘ · · * kiinteää pakaroiden istuinkyhmyjen kohdalle mitoitettua sivuprofiililtaan matalan ‘ · · · * T:n muotoista levymäistä osaa 11 ja päällimmäinen kangas 12 toimii tuen antavana istuinosana, jonka alta keinuva osa 11 antaa lantiolle vapauden keinuvaan • · ;;;* liikkeeseen.
';· 30 ' · ': Vastaavasti selkänoja 13 tehdään kahdesta kankaasta, josta sisälle jäävä rakenteisiin ‘ * · · ‘ kiristetty kangas 14 antaa tuen ja päälle kiinnitetty löysä kangas 15 sallii :4: sivusuuntaisen liikkeen. Vastaava toiminta saadaan aikaan myös kankaiden ': ‘1» kudosrakenteilla, jolloin kangas voi liukua tarvittavat muutaman millimetrin 6 110573 vaakasuunnassa tukirakenteensa varassa tai kankaaseen itseensä kudotun tai kiinnitetyn liukurakenteen varassa.
Edellä kuvatut rakenteet ovat vain esimerkkejä keksinnön mukaisen istuimen 5 konstruktiosta. Vaihtoehtoisia tapoja konstruoida keksinnön kohteena oleva lantion sivusuuntaisen keinuvan liikkeen salliva massatuotantoon soveltuva tuolirakenne on runsaasti.
• · • » · * · ·
• M
• · · f · · » · ·
Claims (7)
1. Selkänojallinen sarjavalmistukseen soveltuva, istujan liikkeitä myötäilevän istuinosan ja selkänojan käsittävä istuin, tunnettu siitä, että sen istuinlevystä I tai 5 vastaavasta on pakaroiden istuinkyhmyjen kohdalta erotettu keinuva osa 4,5 ja selkänojasta 2 on erotettu ristiselän kohdalle osuva sivusuunnassa liikkuva mutta muissa suunnissa tuen antava osa 7 siten, että niiden liikevarat yhdessä sallivat lantion sivuttaisen keinuvan liikkeen istuinlevyn ja selkänojan kiinteiden osien antaessa istujalle hyvän tuen. 10
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen istuin, tunnettu siitä, että istuinosan keinuva osa on erillinen alapinnaltaan kaareva tai sivuprofiililtaan matalan T:n muotoon valmistettu levy, joka keinuu istuinlevyyn tehdyn kolon pohjaa vasten.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen istuin, tunnettu siitä, että istuinosan keinuva osa on erillinen levy, joka keinuu etu- ja takareunojensa keskivaiheille asennettujen laakerointiosien varassa.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen istuin, tunnettu siitä, että selkänojan 20 liikkuva osa on selkänojalevyn päälle asennettu erillinen ohut levy 7, joka liikkuu ^ heilurimaisesti yläreunaansa asennetun laakerointiosan varassa.
·>. . . 5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen istuin, tunnettu siitä, että selkänojan | ‘ · ’; liikkuva osa on selkänojalevystä erotettu alaosa, joka on ripustettu kiskojen varassa •' ” 25 liikkumaan sivusuunnassa. e—j
,! • : 6. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 3 mukainen istuin, tunnettu siitä, että selkänojan O ·· 'Q liikkuva osa on selkänojalevyn päälle asennettu kangas tai muu joustava materiaali, : · · i joka luistaa selkänojalevyn päällä sallien tarvittavan sivusuuntaisen liikkeen. cVj 30 • · · » »# lo ' s 110573
7. Selkänojallinen sarjavalmistukseen soveltuva tukiputkistosta ja niiden varaan kiristetyistä kankaista valmistettu istujan liikkeitä myötäilevä istuin, tunnettu siitä, että sen istuinosa 9 on tehty kaksinkertaisesta kankaasta tai vastaavasta joustavasta materiaalista siten, että päällimmäinen kangas 12 toimii takapuolelle tuen antavana 5 istuinosana ja alempi kangas 10 tukee siihen kiinnitettyä ja pakaroiden istuinkyhmyjen kohdalle sijoitettua sivuprofiililtaan matalan T-kirjaimen muotoista levymäistä keinuvaa osaa 11, jolloin istuttaessa se antaa päällimmäisen kankaan läpi tuntuvan lantion keinuvan liikkeen sallivan toiminnon, ja että selkänojan kangas on myös tehty kaksiosaiseksi siten, että päällimmäinen 10 kangas 15 pääsee liukumaan vaakasuunnassa takimmaisen, varsinaisen tuen antavan, kankaan 14 päällä, jolloin istuin antaa hyvän tuennan laajoilta pinnoilta sekä selästä että takapuolesta mutta sallii lantion keinuvan liikkumisen sivusuunnassa. < ;> : H O . • » » * ·* r? · o···. <?'·' O fi"': • * * Q'..i H4 * .5* Lo 110573
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20000363A FI110573B (fi) | 2000-02-18 | 2000-02-18 | Lantion keinumisen salliva istuin |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20000363A FI110573B (fi) | 2000-02-18 | 2000-02-18 | Lantion keinumisen salliva istuin |
FI20000363 | 2000-02-18 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20000363A0 FI20000363A0 (fi) | 2000-02-18 |
FI20000363A FI20000363A (fi) | 2001-08-18 |
FI110573B true FI110573B (fi) | 2003-02-28 |
Family
ID=8557585
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20000363A FI110573B (fi) | 2000-02-18 | 2000-02-18 | Lantion keinumisen salliva istuin |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI110573B (fi) |
-
2000
- 2000-02-18 FI FI20000363A patent/FI110573B/fi active
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI20000363A0 (fi) | 2000-02-18 |
FI20000363A (fi) | 2001-08-18 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US4500137A (en) | Physiological chair | |
CN1209060C (zh) | 双座台活动椅 | |
US5195804A (en) | Back-rest having two oval shaped shells each concave to vertical and convex to horizontal | |
US11471345B2 (en) | Adjustable ergonomic chair | |
KR20110117193A (ko) | 자세를 역학적으로 교정하기 위한 방법 및 장치 | |
US10172464B2 (en) | Chair | |
KR101091283B1 (ko) | 자세교정용 의자 | |
US2482996A (en) | Form and posture corrective chair | |
JP2005533538A (ja) | 着座装置 | |
CN202191018U (zh) | 一种人性化保健座椅 | |
AU2021202097A1 (en) | Injection Moulded Unupholstered Plastic Chair | |
FI110573B (fi) | Lantion keinumisen salliva istuin | |
KR200395763Y1 (ko) | 등받이 분할형 의자 | |
CA2960301C (en) | Chair | |
KR20060109602A (ko) | 자세교정방석 | |
JP3224158U (ja) | 健康スツール | |
AU2005232245B2 (en) | Improved Seat | |
AU2015349590B2 (en) | A seat cushion | |
JP3121260U (ja) | 正座の為の小型木製座椅子 | |
CN203735806U (zh) | 椅垫结构 | |
KR100725147B1 (ko) | 허리 받침대를 구비한 등받이 | |
KR102597324B1 (ko) | 척추교정이 가능한 등받이가 구비되는 좌대로 이루어진 의자. | |
KR200285597Y1 (ko) | 에어쿠션 의자 | |
KR20010024345A (ko) | 이단 운동 시트 | |
JP2017077377A (ja) | 腰痛対策椅子 |