FI109963B - Herbisidinen koostumus - Google Patents

Herbisidinen koostumus Download PDF

Info

Publication number
FI109963B
FI109963B FI923952A FI923952A FI109963B FI 109963 B FI109963 B FI 109963B FI 923952 A FI923952 A FI 923952A FI 923952 A FI923952 A FI 923952A FI 109963 B FI109963 B FI 109963B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
flurtamone
diflufenican
phenyl
composition according
ratio
Prior art date
Application number
FI923952A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI923952A0 (fi
FI923952A (fi
Inventor
Alan Gamblin
Jacques Rognon
Original Assignee
Rhone Poulenc Agriculture
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rhone Poulenc Agriculture filed Critical Rhone Poulenc Agriculture
Publication of FI923952A0 publication Critical patent/FI923952A0/fi
Publication of FI923952A publication Critical patent/FI923952A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI109963B publication Critical patent/FI109963B/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01NPRESERVATION OF BODIES OF HUMANS OR ANIMALS OR PLANTS OR PARTS THEREOF; BIOCIDES, e.g. AS DISINFECTANTS, AS PESTICIDES OR AS HERBICIDES; PEST REPELLANTS OR ATTRACTANTS; PLANT GROWTH REGULATORS
    • A01N43/00Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing heterocyclic compounds
    • A01N43/02Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing heterocyclic compounds having rings with one or more oxygen or sulfur atoms as the only ring hetero atoms
    • A01N43/04Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing heterocyclic compounds having rings with one or more oxygen or sulfur atoms as the only ring hetero atoms with one hetero atom
    • A01N43/06Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing heterocyclic compounds having rings with one or more oxygen or sulfur atoms as the only ring hetero atoms with one hetero atom five-membered rings
    • A01N43/08Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing heterocyclic compounds having rings with one or more oxygen or sulfur atoms as the only ring hetero atoms with one hetero atom five-membered rings with oxygen as the ring hetero atom

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Agronomy & Crop Science (AREA)
  • Pest Control & Pesticides (AREA)
  • Plant Pathology (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Dentistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)
  • Medicines Containing Plant Substances (AREA)
  • Plural Heterocyclic Compounds (AREA)

Description

109963
Herbisidinen koostumus - Herbicid komposition
Keksintö koskee uusia herbisidisiä koostumuksia, jotka ovat seos 5-(metyyliamino)- 2-fenyyh-4-[3-(trifluorimetyyli)-fenyyli]-3(2H)-furanonista, ts. flurtamonista ja N-5 (2,4-difluorifenyyli)-2-[3 -(trifluoiimetyyli)fenoksi]-3 -pyridiinikarboksamidista, ts. diflufenikaanista. Se koskee myös seoksen käyttöä sellaisenaan sekä menetelmää rikkakasvien torjuntaan.
Flurtamoni on hyvin tunnettu selektiivinen herbisidi, joka on esitetty teoksessa Pesticide Manual, 9. painos (British Crop Protection Council) ja sitä suositellaan lu-10 kuisten ruohojen ja leveälehtisten rikkakasvilajien torjuntaan puuvilla-, pähkinä-, durra- ja auringonkukkaviljelmillä, levitettynä ennen kasvuston ilmaantumista tai sen jälkeen. Diflufenikaani on sekin hyvin tunnettu selektiivinen herbisidi, joka on esitetty Pesticide Manualin 9. painoksessa ja suositellaan lukuisten ruohojen ja leveälehtisten rikkakasvilajien torjuntaan syysvehnässä tai ohrassa.
15 Kuitenkaan flurtamoni on yksinään riittämätön toijumaan tiettyjä rikkakasveja, jotka muodostavat vakavan ongelman. Siten Avena fatua, Alopecurus myosuroides. Galium aparine ia Lolium multiflorum tarvitsevat tehokkaamman torjunnan.
Tutkimusten ja kokeiden tuloksena on todettu, että diflufenikaanin käyttö yhdessä flurtamonin kanssa laajentaa herbisidisesti aktiivista aluetta torjuen lajeja Avena : ' · | 20 fatua, Alopecurus myosuroides. Galium aparine ja Lolium multiflorum. Sen vuoksi : yhdistelmällä on tärkeä tekninen merkitys. Hakemuksessa käytetty termi "yhdistel- mä" tarkoittaa flurtamonin ja diflufenikaanin "yhdistelmää".
: ·’ Yllättäen on todettu, että flurtamonin ja diflufenikaanin yhdistetty herbisidinen ak- • · · ' · ’: tiivisuus tiettyjen rikkakasvilajien torjunnassa on odotettua suurempi ilman että vil- : 25 jelykasvien fytotoksisuus nousisi ei-hyväksyttävästi levitettynä ennen kasvuston il maantumista tai sen jälkeen (ts. vesipitoinen ruiskutus ennen kasvuston ilmaantu-: *: *: mistä tai sen jälkeen), ts. flurtamonin ja diflufenikaanin herbisidisellä aktiivisuudella oli odottamaton synergia-aste, määritettynä Limpel, L.E., P.H. Schuldt ja D. Lamont, 1962, 1. Proc. NEWCC 16 48-53 esitettyä kaavaa käyttäen: ·"·: 30 E = X + Y - XY/100 '· *· jossa 2 109963 E = odotettu kasvun hidastuminen prosentteina kahden herbisidin A ja B seoksella määrätyllä annoksella.
X = kasvun hidastuminen prosentteina herbisidillä A määrätyllä annoksella.
Y = kasvun hidastuminen prosentteina herbisidillä B määrätyllä annoksella.
5 Kun seoksen havaittu hidastumisprosentti on suurempi kuin E:n odotusarvo edellä esitetyssä kaavassa, on yhdistelmä synergistinen.
Huomattava synergia lajeihin Avena fatua, Alopecurus myosuroides, Galium aparine ja Lolium multiflorum tekee näiden monien viljeltyjen lajien kanssa kilpailevien rikkakasvien torjunnan luotettavammaksi, mikä vähentää merkittävästi rikka-10 kasvintoquntaan tarvittavan aktiivisen aineen määrää.
Kyseisten rikkakasvien tehokas toqunta on suotavaa, koska se estää: 1) satohäviöt kilpailun tai sadonkorjuuvaikeuksien kautta, 2) viljelykasvien kontaminaation, joka johtaa varastointi- ja puhdistusongelmiin, ja 3) ei-toivotun rikkakasvinsiementen palautumisen maaperään.
15 Keksintö koskee siis uutta herbisidistä koostumusta, joka käsittää: (a) flurtamonia ja (b) diflufenikaania yhdessä herbisidisesti hyväksyttävän laimennus- tai kantoaineen ja/tai pinta-aktiivi-sen aineen kanssa.
: ; ’: 20 Keksinnön oleelliset tunnusmerkit on esitetty oheisissa patenttivaatimuksissa.
. Näitä koostumuksia voidaan käyttää herbisideinä laajalla annosnopeusalueella : ·' (a):(b), joka riippuu käsiteltävästä viljelykasvista, läsnä olevista rikkakasveista ja niiden määrästä, käytetystä koostumuksesta, käsittelyajankohdasta, ilmastollisista ja : maaperäolosuhteista sekä (a):(b)-annossuhteesta, joka tarvitaan tyydyttävään rikka- 25 kasvintorjunnan tasoon muttei välttämättä täysin rikkakasvittomaan tasoon. Viljely-: : alueille levitettynä levitysnopeuden tulisi olla riittävä torjumaan rikkakasvien kasvu ; · ’: aiheuttamatta oleellisia pysyviä vaurioita viljelykasveille.
Yleensä käytetään koostumusta, jossa (a):(b)-suhde on 80:1 - 0,1:1.
Edullisesti käytetään koostumusta, jossa (a):(b)-suhde on 5,3:1 - 0,75:1. Edullisem-‘ ‘ *· 30 min käytetään koostumusta, jossa (a):(b)-suhde on 3,25:1 - 1,66:1.
Ellei toisin mainita ovat prosentit ja suhteet tässä hakemuksessa painon mukaisia.
3 109963
Yleensä aktiiviset aineet dispergoidaan homogeenisesti muihin jäljempänä esitettäviin komponentteihin, esimerkiksi laimentuneen tai kantajaan ja/tai pinta-aktiiviseen aineeseen.
Termiä "herbisidinen koostumus" käytetään laajassa mielessä käsittämään paitsi 5 koostumukset, jotka ovat valmiita käytettäviksi herbisideinä, myös konsentraatit, jotka on laimennettava ennen käyttöä. Edullisesti koostumus sisältää 0,05 - 90 pai-no-% flurtamonia ja diflufenikaania.
Herbisidinen koostumus voi sisältää kiinteitä ja nestemäisiä kantoaineita ja pinta-aktiivisia aineita (esim. kostutus-, dispergointi- tai emulgointiaineita yksinään tai 10 yhdistelmänä). Keksinnön mukaisissa herbisidisissä koostumuksissa käytettävät pinta-aktiiviset aineet voivat olla ionista tai ei-ionista tyyppiä, esimerkiksi sulfori-sinoleaatteja, kvatemaarisia ammoniumjohdannaisia, eteenioksidin ja nonyyli- tai oktyylifenolien kondensaatteihin pohjautuvia tuotteita, anhydrosorbitolien karbok-syylihappoestereitä, jotka on tehty liukoisiksi eetteröimällä vapaat hydroksiryhmät 15 kondensaatiossa eteenioksidin kanssa, rikkihappoesterien ja sulfonihappojen alkali-ja maa-alkalimetallisuolat, esimerkiksi dinonyyli- ja dioktyylinatriumsulfonosukki-naatit sekä suuren molekyylipainon omaavien sulfonihappojohdannaisten alkali- ja maa-alkalimetallisuolat, kuten natrium- ja kalsiumlignosulfonaatit. Esimerkkejä sopivista kiinteistä laimennus- tai kantoaineista ovat alumiinisilikaatti, talkki, kalsinoi-20 tu magnesium, piimää, trikalsiumfosfaatti, jauhettu korkki, hiilimusta-absorbentti sekä savet, kuten kaoliini ja bentoniitti. Esimerkkejä sopivista nestemäisistä laimen-'· nusaineista ovat vesi, asetofenoni, sykloheksanoni, isoforoni, tolueeni, ksyleeni sekä :: mineraali-, eläin- ja kasvisöljyt (näitä laimentimia voidaan käyttää yksinään tai yh- v : distelminä).
• · 25 Keksinnön mukaiset herbisidiset koostumukset voivat sisältää myös haluttaessa ta-!..* vanomaisia apuaineita, kuten liimoja, suojakolloideja, paksunnosaineita, penetraa- tioaineita, stabilisaattoreita, metalli-ionikompleksinmuodostusaineita, paakkuuntu-misenestoaineita, väriaineita sekä korroosioinhibiittoreita. Apuaineet voivat toimia ‘ ‘ ’ myös kanto- tai laimennusaineina.
30 Edullisia keksinnön mukaisia herbisidisiä koostumuksia ovat kostuvat pulverit tai ’···’ veteen dispergoituvat rakeet. Edullisimpia herbisidisiä koostumuksia ovat vesisus- pensiokonsentraatit.
‘ Kostuvat pulverit (tai sumutuspulverit) sisältävät tavallisesti 20 - 95 % yhdistelmää ja kiinteän ajoaineen lisäksi ne sisältävät 0 - 5 % kostutusainetta, 3 - 10 % disper- 4 109963 gointiainetta ja tarvittaessa 0 -10 % yhtä tai useampaa stabilisaattoria ja/tai muita lisäaineita kuten penetraatioaineita, liimoja tai paakkuuntumisenestoaineita ja väriaineita.
Vesisuspensiokonsentraatit, jotka levitetään sumuttamalla, valmistetaan siten, että 5 saadaan stabiili virtaava tuote (hienojauhatuksella), joka ei laskeudu, ja ne sisältävät tavallisesti 10 - 75 % yhdistelmää, 0,5 -15 % pinta-aktiivisia aineita, 0,1 - 10 % tik-sotrooppisia aineita, 0 - 10 % sopivia lisäaineita kuten vaahdonestoaineita, korroo-sioinhibiittoreita, stabilisaattoreita ja vettä tai orgaanista nestettä, johon aktiivinen aine liukenee niukasti, tai ei lainkaan. Joitain orgaanisia kiinteitä aineita tai epäor-10 gaanisia suoloja voidaan liuottaa sedimentoitumisen estämiseksi tai jäätymisenesto-aineeksi vedelle.
Keksinnön mukaiset herbisidiset koostumukset voivat käsittää myös flurtamonia ja diflufenikaania yhdessä, ja edullisesti siihen homogeenisesti dispergoituneena, yhden tai useamman muun pestisidisesti aktiivisen yhdisteen kanssa ja haluttaessa yh-15 den tai useamman paremmin yhteensopivan pestisidisesti hyväksyttävän laimennus-tai kantoaineen kanssa.
Edullisia keksinnön mukaisia herbisidisiä koostumuksia, jotka käsittävät flurtamonia ja diflufenikaania yhdessä muiden herbisidien kanssa, ovat sellaiset, jotka sisältävät lisäksi isoproturonia, ts. 3-(4-isopropyylifenyyli)-l,l-dimetyyliureaa. Edullisesti 20 isoproturonia sisältävissä koostumuksissa diflufenikaani:isoproturoni-suhde on 1:3 -1:25 p/p, edullisesti 1:6- 1:15 p/p.
• I · '!.. ’ Esimerkinomaisesti seuraa vesisuspensiokonsentraattikoostumus.
· ·
'.· Esimerkki AI
• « ·;·’ yhdistelmä 500 g • · · 25 eteenioksidinjatristyryylifenolifosfaatinpolykondensaatti 50 g eteenioksidinja alkyylifenolin polykondensaatti 50 g I * · ' f' poly(natriumkarboksylaatti) 20 g v * etyleeniglykoli 50 g :" ‘: organopolysiloksaaniöljy 30 (vaahtoamisenestoaine) 1 g ,* , polysakkaridi 1,5 g '· vesi 316,5 g • » j 109963
Keksinnön mukaiset koostumukset voidaan valmistaa valmistuotteina, jotka käsittävät flurtamonia ja diflufenikaania ja mahdollisesti muita aiemmin esitettyjä pestisi-disesti aktiivisia yhdisteitä, suositeltava on aiemmin esitetty herbisidinen koostumus ja edullisesti herbisidinen konsentraatti, joka on laimennettava ennen käyttöä ja joka 5 käsittää flurtamonia ja diflufenikaania mainituille flurtamonille ja diflufenikaanille tai mainitulle herbisidiselle koostumukselle varatussa säiliössä sekä säiliöön fyysisesti liittyvät ohjeet, joista ilmenee tapa, jolla säiliön sisältämä flurtamoni ja diflu-fenikaani tai herbisidinen koostumus on määrä käyttää rikkakasvien torjuntaan. Säiliöt ovat sen tyyppisiä kuin tavallisesti käytetään sellaisten kemiallisten aineiden ja 10 väkevöityjen herbisidisten koostumusten varastointiin, jotka vallitsevassa huoneen lämpötilassa ovat nestemäisiä tai kiinteitä, esimerkiksi muovi- tai metalli(joka voi olla sisältä lakattu) -kanisterit ja -sylinterit, lasi- ja muovipullot; ja säiliön sisällön ollessa kiinteä, esimerkiksi rakeinen herbisidinen koostumus, laatikot, esimerkiksi pahvi-, muovi- ja metallilaatikot tai säkit. Säiliöiden tilavuus on tavallisesti riittävä 15 sisältääkseen riittävän määrän aktiivista ainetta tai herbisidistä koostumusta vähintään yhden maahehtaarin käsittelyyn rikkakasvien kasvun torjumiseksi siinä, mutta ei ylitetä kokoa, joka on käytännöllinen tavallisissa käsittelymenetelmissä. Ohjeet liittyvät fyysisesti säiliöön, esimerkiksi ne on painettu siihen suoraan tai siihen kiinnitettävään etikettiin tai lappuun. Ohjeista ilmenee tavallisesti, että säiliön sisäl-20 tö tarvittaessa laimennuksen jälkeen on määrä levittää rikkakasvien kasvun torjumiseksi levitysnopeudella 50 - 2000 g flurtamonia ja 25 - 500 g diflufenikaania hehtaaria kohti aiemmin esitetyllä tavalla ja aiemmin esitettyihin tarkoituksiin.
.' . ’ Keksinnön kohteena on edelleen tuote, joka käsittää (a) flurtamonia ja (b) diflufeni- kaania yhdistelmävalmisteena käytettäväksi samanaikaisesti, erikseen tai peräkkäin ’;' / 25 paikalliseen rikkakasvien kasvun torjuntaan.
;·.· Keksinnön kohteena on edelleen menetelmä rikkakasvien kasvun paikalliseen tor- • » juntaan, jossa menetelmässä paikallisesti levitetään (a) flurtamonia ja (b) diflufenikaania ennen rikkakasvien ilmaantumista tai sen jälkeen. Yleensä ne levitetään no-·;·. peudella 400 - 150 g/ha (a) ja 200 - 75 g/ha (b) suhteessa (a):(b) 5,3:1 - 0,75:1 ja 30 edullisesti levitysnopeudestaa 325 g/ha (a):ta ja 100 g/ha (b):tä nopeuteen 250 g/ha (a):ta ja 150 g/ha (b):tä, suhteessa (a):(b) 3,25:1 - 1,66:1 p/p. Keksinnön mukaista : menetelmää voidaan käyttää yksivuotisten leveälehtisten rikkakasvien ja rikkaruoho- jen laajan kirjon torjuntaan viljelykasveilla, mukaan luettuna esimerkiksi herne ja : vijakasvit, esim. vehnä, ohra ja ruis, ilman merkittäviä pysyviä haittoja viljelykas- ‘ 35 veille. Edellä esitetty yhdistetty käyttö tarjoaa sekä lehti- että jäännösaktiivisuutta ja siten sitä voidaan käyttää pitkä jakso viljelykasvien kehittyessä, ts. ennen rikka- . 109963 ο kasvien ja viljelykasvien ilmaantumista aina rikkakasvien ja viljelykasvien ilmaantumiseen saakka. Keksinnön tämän piirteen mukaisessa menetelmässä herbisidien levittäminen rikkakasvien torjuntaan syyskylvetylle viljalle, esim. syysvehnälle tai syysohralle, on edullista.
5 Edellä esitetyssä menetelmässä on erityisen edullista käyttää (a) flurtamonin ja (b) diflufenikaanin yhdistelmää, jossa (a):(b)-suhde on 2,5:1-2:1 p/p.
Flurtamonia ja diflufenikaania voidaan käyttää yhdessä rikkakasvien, erityisesti aiemmin nimettyjen, kasvun torjuntaan ennen niiden ilmaantumista tai sen jälkeen hedelmätarhoissa ja muilla puuta kasvavilla alueilla, esimerkiksi metsissä, metsi-10 köissä ja puistoissa sekä istutuksilla, esimerkiksi sokeriruoko-, öljypalmu- ja kumi-istutuksilla. Tässä tarkoituksessa ne voidaan levittää suoralla tai epäsuoralla tavalla (esim. suoralla tai epäsuoralla ruiskutuksella) rikkakasveille tai maaperään, jossa rikkakasvien odotetaan esiintyvän, ennen puiden tai istustusten istuttamista tai sen jälkeen levitysnopeudella 250 - 1000 g flurtamonia ja 200 - 500 g diflufenikaania 15 hehtaaria kohti.
Flurtamonin ja diflufenikaanin yhdistelmää voidaan käyttää myös rikkakasvien kasvun torjuntaan, erikoisesti aiemmin mainittujen, paikoilla, jotka eivät ole viljely-kasvialueita, mutta joissa rikkakasvien torjunta on kuitenkin suotavaa. Esimerkkejä tällaisista ei-viljellyistä alueista ovat lentokentät, teollisuustontit, rautatiet, tienpien-20 tareet, jokipenkereet, keinokastelu- ja muut vesiväylät, pensaikot ja kesannot tai ei-viljellyt maat, joissa erityisesti halutaan torjua rikkakasvien kasvu palovaaran vähen-: .': tämiseksi. Näihin tarkoituksiin käytettyinä, joissa usein halutaan täydellinen herbi- . : *. sidinen vaikutus, aktiiviset yhdisteet levitetään tavallisesti annostusnopeudella, joka on suurempi kuin viljelykasvialueilla, mikä esitettiin edellä. Täsmällinen annos riip-25 puu käsitellyn kasvillisuuden luonteesta ja halutusta vaikutuksesta. Kasvuston il- ;,,' maantumista ennen tai sen jälkeen, edullisesti ennen kasvuston ilmaantumista, ta- ' · ‘ ’ pahtunut levitys suoralla tai epäsuoralla tavalla (esim. suoralla tai epäsuoralla ruis kutuksella) levitysnopeudella 500 - 2000 g flurtamonia ja 250 - 500 g diflufenikaa-:.: : nia on tarkoitukseen erityisen sopiva.
30 Termillä "ennen kasvuston ilmaantumista tapahtunut levitys" tarkoitetaan levitystä ··' maaperään, jossa rikkakasvin siemeniä tai siementaimia on läsnä ennen rikkakasvien ' · : ilmaantumista maan pintaan. Termillä "kasvuston ilmaantumisen jälkeen tapahtunut levitys" tarkoitetaan levitystä rikkakasvien maasta kohonneille tai alttiina oleville ,...: osille, jotka ovat ilmaantuneet maan pinnalle. Termillä "kasvustoaktiivisuus" tarkoi- 35 tetaan herbisidistä aktiivisuutta, joka saadaan levityksessä rikkakasvien maasta ko- 7 109963 homeille tai alttiina oleville osille, jotka ovat ilmaantuneet maan pinnalle. Termillä "jäännösaktiivisuus" tarkoitetaan herbisidistä aktiivisuutta, joka saadaan levityksellä maaperään, jossa rikkakasvinsiemenet tai siementaimet ovat läsnä ennen rikkakasvi-! en ilmaantumista maan pintaan, jolloin torjutaan levityksen aikana läsnä olevat sie- 5 mentaimet tai maaperässä olevista siemenistä levityksen jälkeen itävät rikkakasvit. Tällä tavoin torjuttavia rikkakasveja ovat leveälehtiset rikkakasvit, esimerkiksi Abutilon theophrasti, Amaranthus retroflexus, Bidens pilosa. Chenopodium album. Galium aparine, Ipomea spp, esim. Ipomea purpurea. Laminum purpureum. Matricaria inodora. Sesbania exalta, Sinapis 10 arvensis, Solanum nigrum. Stellaria media, Veronica hederifolia. Veronica persica, Viola arvensis, ja Xanthium strumarium.
ja rikkaruohot, esimerkiksi Alopecurus myosuroides. Avena fatua, Digitalia sanguinalis. Echinochloa grus-galli, Eleusine indica, Lolium multiflorum, Setaria viridis ia Sorghum halepense.
15 sekä sarakasvit, esimerkiksi Cyperus esculentus, Cyperus iria ja Cyperns rotundus sekä Eleocharis acicularis.
Flurtamonin ja diflufenikaanin pysyvyys sallii keksimön mukaista menetelmää käytettävän eriaikaisena levityksenä erillisillä koostumuksilla.
Tavallisen käytännön mukaan voidaan valmistaa säiliöseos ennen käyttöä yhdistä-, *: 20 mällä erilliset koostumukset yksittäisistä herbisidisistä komponenteista.
: ·. Keksinnön kohteena on edelleen menetelmä rikkakasvien kasvun paikalliseen tor- v. juntaan, jossa menetelmässä paikalle levitetään (a) flurtamonia ja (b) diflufenikaania , \ ennen kasvuston ilmaantumista tai sen jälkeen tapahtuvalla levityksellä.
:, * ' Seuraavat kokeet havainnollistavat keksintöä.
.. 25 Koemenetelmä v · Flurtamonija diflufenikaani I ( ’···’ Kokeet suoritettiin ennen rikkakasvilajien ilmaantumista tutkimustilalla Essexissä, : ”: Englannissa. Flurtamoni (formuloitiin veteen dispergoituvina rakeina) ja diflufeni- kaani (formuloitiin vesisuspensiokonsentraattina) punnittiin ja liuotettiin veteen, ,...: 30 jolloin saatiin 650 ml liuosta, joka sisälsi aktiiviset aineet sopivina pitoisuuksina ja suhteina. Liuosta sekoitettiin 1 tunti ja sitä levitettiin 231 1/ha ruiskutustilavuudella 8 109963 2 m x 4 m testipalstalle, johon oli kaksi päivää aiemmin kylvetty rikkakasvilajeja. Kolme toistokoetta suoritettiin, vertailupalsta ruiskutettiin liuoksella, jossa ei ollut testiyhdistettä. Visuaalinen fytotoksisuusarvio tehtiin 102 päivän kuluttua kullekin rikkakasvilajille vertailupalstaan verraten.
5 Seuraavat taulukot esittävät havaitut torjuntaprosentit rikkakasvilajeille kullakin yhdistelmällä, suluissa olevien lukujen edustaessa Limpelin kaavalla ennustettua arvoa.
Esimerkki B1
Kokeet, joissa osoitettiin flurtamonin ja diflufenikaanin yhdistelmän synergistisen 10 biologisen vaikutuksen luonne Lolium multiflorumiin
Kokeet suoritettiin kylvetyille Lolium multiflorumin siemenille.
Diflufenikaani g/ha 0 100 150
Flurtamoni 0 - 0 23 15 250 35 90(35) 99(50) 325 73 99(73) 100(79)
Esimerkki B2 , _ . Kokeet, joissa osoitettiin flurtamonin ja diflufenikaanin yhdistelmän synergistisen / , ‘ biologisen vaikutuksen luonne Alopecurus mvosuroidesiin f » : : 20 Diflufenikaani g/ha 0 100 150 ' ; Flurtamoni 0 67 70 250 25 100(75) 100(78) 325 63 100(88) 100(89) : : 25 Esimerkki B3 I » t ♦ *
Kokeet, joissa osoitettiin flurtamonin ja diflufenikaanin yhdistelmän synergistisen , * .. ‘ biologisen vaikutuksen luonne Galium aparineen * ,' . Kokeet suoritettiin kylvetyille Galium aparinen siemenille.
J I t t , I
9 109963
Diflufenikaani g/ha 0 100
Flurtamoni 0 - 87 250 40 98(92) 5 Esimerkki B4
Kokeet, joissa osoitettiin flurtamonin ja diflufenikaanin yhdistelmän synergistisen biologisen vaikutuksen luonne Avena fatuaan
Kokeet suoritettiin kylvetyille Avena fatuan siemenille.
Diflufenikaani 10 g/ha 0 100 150
Flurtamoni 0 - 0 13 250 25 58(25) 77(35) 325 55 89(55) 91(61)
Viitaten selityksen alussa annettuun kaavaan edelliset tulokset osoittavat selvästi 15 keksinnön mukaisella yhdistelmällä saavutettavan erinomaisen ja odottamattoman synergismin asteen.
Tulee ymmärtää, että edellä esitetyt tulokset saatiin kaikki peltokokeissa. Nämä kokeet edustavat tiukempaa koetta herbisidisistä ominaisuuksista kuin kasvihuoneko-·'.’· keet, joissa koekasvit suojataan vaihtelevilta olosuhteilta, joille ne väistämättä altis- : : 20 tuvat avoimella maalla. Peltokokeissa vallitsevien vaihtelevien olosuhteiden vuoksi « * · · on yleensä vaikeampaa varmistaa selvä osoitus synergiasta kuin kasvihuonekokeis-sa. Siitä huolimatta ollakseen kaupallisesti hyödynnettävissä täytyy herbisidisten • · : koostumusten, jotka osoittavat synergismiä kasvihuonekokeissa, pystyä osoittamaan synergismiä pelto-olosuhteissa, ts. olosuhteissa, jotka vallitsevat viljelijän käyttäessä • > « 25 niitä. Edellisissä esimerkeissä saadut tulokset osoittavat sen vuoksi selvästi synergismiä käytännön olosuhteissa.
Esimerkki Cl :: Flurtamoni, diflufenikaani ja isoproturoni .· . Kokeet suoritettiin ennen rikkakasvilajien ilmaantumista tutkimustilalla Essexissä, '· 30 Englannissa. Flurtamoni (formuloitiin veteen dispergoituvina rakeina), diflufeni- : * kaani (formuloitiin vesisuspensiokonsentraattina) ja isoproturoni (formuloitiin vesi- 10 109963 suspensiokonsentraattina) punnittiin ja liuotettiin veteen, jolloin saatiin 650 ml liuosta, joka sisälsi aktiiviset aineet sopivina pitoisuuksina ja suhteina. Liuosta sekoitettiin 1 tuntija sitä levitettiin 2311/ha ruiskutustilavuudella 2 m x 5 m testipalstalle, johon oli kaksi päivää aiemmin kylvetty rikkakasvilajeja. Kolme toistokoetta suori-5 tettiin. Vertailupalsta ruiskutettiin liuoksella, jossa ei ollut testiyhdistettä. Visuaalinen fytotoksisuusarvio tehtiin 198 päivän kuluttua kullekin rikkakasvilajille vertai-lupalstaan verraten.
Tulokset erilaisilla diflufenikaanin, flurtamonin ja isoproturonin seoksilla rikka-kasvilajeja vastaan olivat seuraavat: 10 g/ha Alomy Avefa Loimu Galap Sinar Steme Verhe Verpe Vioar Matin Lampu
Flu 175 DFF 70 100 88 100 100 100 100 100 100 100 100 100 IPU 525_
Flu 250 15 DFF 100 100 88 100 100 100 100 100 100 100 100 100 IPU 750_
Flu 325 DFF 130 100 97 100 100 100 100 100 100 100 100 100 IPU 975 20 Huomautus: käytettiin seuraavia lyhenteitä: :: Aktiivisille aineosille: •. · : Flu = flurtamoni, DDF = diflufenikaani, IPU = isoproturoni : : : Rikkakasvilajeille: i ’ · ‘: Alomy = Alopecurus myosuroides 25 Loimu = Lolim multiflorum . : ·. Sinar = Sinapis arvensis
Verhe = Veronica hederifolia Vioar = Viola arvensis • « · ;.. Lampu = Lamium purpureum ’ 30 Avefa = Avenafatua : ’: Galap = Galium aparine •; · Steme = Stellaria media . Verpe = Veronica persica ’ ; Matin = Matricaria inodora

Claims (12)

1. Herbisidinen koostumus, tunnettu siitä, että se käsittää flurtamonia, joka on 5-(metyyliamino)-2-fenyyli-4-[3-(trifluorimetyyli)-fenyyli]-3(2II)-furanoni, ja diflufenikaania, joka on N-(2,4-difluorifenyyli)-2-[3-(trifluorimetyyli)fenoksi]-3-pyridiini- 5 karboksamidi, yhdessä herbisidisesti hyväksyttävän laimentimen tai kantoaineen ja/tai pinta-aktiivisen aineen kanssa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen koostumus, tunnettu siitä, että flurtamoni:di-flufenikaani-suhde on 80:1 - 0,1:1.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen koostumus, tunnettu siitä, että flurtamo-10 ni:diflufenikaani-suhde on 5,3:1 - 0,75:1.
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen koostumus, tunnettu siitä, että flurta-moni:diflufenikaani-suhde on 3,25:1 - 1,66:1.
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukainen koostumus, tunnettu siitä, että koostumus on kostuvan pulverin, veteen dispergoituvien rakeiden tai vesisuspensio- 15 konsentraatin muodossa.
6. Jonkin patenttivaatimuksista 1-5 mukainen koostumus, tunnettu siitä, että se käsittää isoproturonia, joka on 3-(4-isopropyylifenyyli)-l,l-dimetyyliurea.
.·. : 7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen koostumus, tunnettu siitä, että diflufenikaa- • * ni:isoproturoni-suhde on 1:3 -1:25. . : 20
8. Tuote, tunnettu siitä, että se käsittää flurtamonia, joka on 5-(metyyliamino)-2- : ' fenyyli-4-[3-(trifluorimetyyli)-fenyyli]-3(2H)-furanoni, ja diflufenikaania, joka on : ‘ : N-(2,4-difluorifenyyli)-2-[3-(trifluorimetyyli)fenoksi]-3-pyridiinikarboksamidi, yh- ; j': distelmävalmisteena rikkakasvien paikallisessa torjunnassa samanaikaisesti, erikseen tai peräkkäin käytettäväksi. 1 * * 25
9. Menetelmä rikkakasvien paikalliseksi torjumiseksi, tunnettu siitä, että paikalle v : levitetään flurtamonia, joka on 5-(metyyliamino)-2-fenyyli-4-[3-(trifluorimetyyli)- fenyyli]-3(2H)-furanoni, ja diflufenikaania, joka on N-(2,4-difluorifenyyli)-2-[3-(trifluorimetyyli)fenoksi]-3-pyridiinikarboksamidi, synergistisinä herbisidisesti tehokkaina määrinä ennen kasvuston ilmaantumista tai sen jälkeen tapahtuvalla levi-’· " 30 tyksellä. 12 109963
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että flurtamonin ja diflufenikaanin levitysannos on 400 - 150 g/ha flurtamonia ja 200 - 75 g/ha diflufeni-kaania flurtamon i:diflufenikaani-suhteen ollessa 5,3:1 - 0,75:1.
11. Patenttivaatimuksen 9 tai 10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sitä 5 käytetään syyskylvetyn viljan rikkakasvien toijuntaan.
11 109963
12. Patenttivaatimuksen 9, 10 tai 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että paikalle levitetään lisäksi isoproturonia, joka on 3-(4-isopropyylifenyyli)-l,l-dimetyy-liurea.
FI923952A 1991-09-04 1992-09-03 Herbisidinen koostumus FI109963B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB919118871A GB9118871D0 (en) 1991-09-04 1991-09-04 Herbicidal compositions
GB9118871 1991-09-04

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI923952A0 FI923952A0 (fi) 1992-09-03
FI923952A FI923952A (fi) 1993-03-05
FI109963B true FI109963B (fi) 2002-11-15

Family

ID=10700862

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI923952A FI109963B (fi) 1991-09-04 1992-09-03 Herbisidinen koostumus

Country Status (25)

Country Link
EP (1) EP0531116B1 (fi)
JP (1) JP3222942B2 (fi)
AT (1) ATE123207T1 (fi)
AU (1) AU649558B2 (fi)
BG (1) BG61207B1 (fi)
CA (1) CA2077496C (fi)
CZ (1) CZ285983B6 (fi)
DE (1) DE69202740T2 (fi)
DK (1) DK0531116T3 (fi)
EG (1) EG20005A (fi)
ES (1) ES2072710T3 (fi)
FI (1) FI109963B (fi)
GB (1) GB9118871D0 (fi)
GR (1) GR3017129T3 (fi)
HU (1) HU210768B (fi)
IL (1) IL103048A (fi)
NZ (1) NZ244203A (fi)
PL (1) PL170402B1 (fi)
RO (1) RO112803B1 (fi)
RU (1) RU2073437C1 (fi)
SK (1) SK279721B6 (fi)
TR (1) TR27002A (fi)
UA (1) UA26970C2 (fi)
YU (1) YU48879B (fi)
ZA (1) ZA926686B (fi)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB9218678D0 (en) * 1992-09-03 1992-10-21 Rhone Poulenc Agrochimie Compositions of herbicides
FR2705201B1 (fr) * 1993-05-19 1995-07-07 Rhone Poulenc Agrochimie Mélanges herbicides à base de diflufenican et d'un composé 3-phénylpyrazole.
EP1201126B1 (de) 1997-12-18 2005-04-06 Basf Aktiengesellschaft Fungizide Mischungen auf der Basis von Pyridincarboxamidverbindungen
HUP0301968A3 (en) 1999-11-17 2004-06-28 Bayer Ag Selective and synergistic herbicide compositions containing 2,6-disubstituted pyridine derivatives, preparation and use thereof
TWI242006B (en) 2000-10-23 2005-10-21 Ishihara Sangyo Kaisha Pesticidal composition
JP4862989B2 (ja) * 2006-03-09 2012-01-25 日産化学工業株式会社 除草剤組成物
EP1886565A1 (de) * 2006-03-29 2008-02-13 Bayer CropScience AG Wässrige Dispersionen enthaltend Diflufenican und Flurtamone
AU2012211399B2 (en) * 2006-03-29 2014-07-10 Bayer Cropscience Ag Herbicidal compositions as dispersions comprising diflufenican and flurtamone
EP1902616A1 (de) * 2006-09-20 2008-03-26 Bayer CropScience AG Herbizide Mittel als Dispersionen enthaltend Diflufenican und Flurtamone
PT2210491T (pt) * 2006-03-29 2018-11-09 Bayer Cropscience Ag Composições herbicidas que compreendem diflufenican, flufenacet e flurtamona
CN105072907A (zh) * 2012-12-21 2015-11-18 美国陶氏益农公司 包含4-氨基-3-氯-6-(4-氯-2-氟-3-甲氧基苯基)吡啶-2-羧酸或其衍生物和呋草酮的除草组合物
TR201905655T4 (tr) 2012-12-21 2019-05-21 Dow Agrosciences Llc 4-amino-3-kloro-6-(4-kloro-2-floro-3-metoksifenil)-5-floropiridin-2-karboksilik asit veya bunun bir türevi ve diflufenikan veya pikolinafen içeren herbisidal bileşimler.
GB2547023A (en) * 2016-02-05 2017-08-09 Agform Ltd Herbicidal combination
EP3338551A1 (en) 2016-12-21 2018-06-27 Bayer CropScience Aktiengesellschaft Herbicide combinations
KR20200040863A (ko) * 2017-09-01 2020-04-20 다우 아그로사이언시즈 엘엘씨 Pds 및 vlcfa 억제제, 또는 이들의 유도체와 함께 피리딘 카복실산 또는 이의 유도체를 함유하는 제초 조성물

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GR861640B (en) * 1985-07-02 1986-10-24 May & Baker Ltd Insecticide method by using diflufenican

Also Published As

Publication number Publication date
CZ275892A3 (en) 1993-05-12
BG61207B1 (bg) 1997-03-31
UA26970C2 (uk) 2000-02-28
IL103048A (en) 1996-10-31
JPH05194112A (ja) 1993-08-03
IL103048A0 (en) 1993-02-21
SK279721B6 (sk) 1999-02-11
HU210768B (en) 1995-07-28
YU48879B (sh) 2002-09-19
GB9118871D0 (en) 1991-10-23
CZ285983B6 (cs) 1999-12-15
YU81292A (sh) 1995-12-04
PL170402B1 (pl) 1996-12-31
AU649558B2 (en) 1994-05-26
FI923952A0 (fi) 1992-09-03
ATE123207T1 (de) 1995-06-15
GR3017129T3 (en) 1995-11-30
RO112803B1 (ro) 1998-01-30
DE69202740T2 (de) 1995-10-19
EG20005A (en) 1997-03-27
HUT61876A (en) 1993-03-29
DK0531116T3 (da) 1995-07-31
JP3222942B2 (ja) 2001-10-29
DE69202740D1 (de) 1995-07-06
FI923952A (fi) 1993-03-05
BG96842A (bg) 1994-06-30
PL295817A1 (en) 1993-05-17
CA2077496A1 (en) 1993-03-05
HU9202831D0 (en) 1992-11-30
TR27002A (tr) 1994-09-13
ES2072710T3 (es) 1995-07-16
ZA926686B (en) 1993-03-09
AU2208492A (en) 1993-03-11
NZ244203A (en) 1995-02-24
EP0531116B1 (en) 1995-05-31
CA2077496C (en) 2003-05-13
EP0531116A1 (en) 1993-03-10
RU2073437C1 (ru) 1997-02-20
SK275892A3 (en) 1995-03-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI106838B (fi) Herbisidikoostumuksia
FI109963B (fi) Herbisidinen koostumus
FI106839B (fi) Herbisideistä valmistettuja koostumuksia
HU199060B (en) Synergetic herbicide compositions containing n-/2,4-difluoro-phenyl/-z-/3-trifluoro-methyl-phenoxy/-nicotinic amide and 1,3,5-triazine derivative as active component andprocess for utilizing herbicide composition

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired