FI109581B - Menetelmä ja laite jään murtamiseksi ja siirtämiseksi - Google Patents
Menetelmä ja laite jään murtamiseksi ja siirtämiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI109581B FI109581B FI973792A FI973792A FI109581B FI 109581 B FI109581 B FI 109581B FI 973792 A FI973792 A FI 973792A FI 973792 A FI973792 A FI 973792A FI 109581 B FI109581 B FI 109581B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- ice
- bow
- loose
- vessel
- oil
- Prior art date
Links
Landscapes
- Cleaning Or Clearing Of The Surface Of Open Water (AREA)
Description
, 109581
MENETELMÄ JA LAITE JÄÄN MURTAMISEKSI JA SIIRTÄMISEKSI
Keksinnön kohteena on menetelmä ja laite jään murtamiseksi ja siirtämiseksi vesistöissä, erityisesti alusten liikkumista rajoittavilla vesialueilla, kuten kanavissa, satamissa tai 5 vastaavissa, sekä menetelmän ja laitteen käyttö vesistöjen öljyvahinkojen torjunnassa sekä kesällä että talvella.
Kylmissä olosuhteissa laivat joutuvat erittäin koviin rasituksiin meren jäätymisen seurauksena. Tämän vuoksi laivat on luokiteltu jääolosuhteista selviytymisensä perusteella 10 eri luokkiin. Väylät pidetään auki jäänsärkijöiden avulla, jotka myös avustavat muita aluksia selviytymään jäisistä olosuhteista. Aikaisemmin jäänsärkijät rakennettiin pelkästään jäänmurtotehtäviin, jolloin niiden toimintakausi jäi erittäin lyhyeksi varsinkin leutoina talvina. Sen sijaan uudemman sukupolven jäänmurtajat ovat tyypiltään niin sanottuja monitoimimurtajia, jolloin niiden käyttöaikaa on pidennetty rakentamalla alukset sellaisiksi, 15 että niitä voidaan käyttää myös kesäaikana esimerkiksi huoltoaluksina öljykentillä tai vastaavissa olosuhteissa. Yhteistä edellä esitetyille aluksille on se, että ne on suunniteltu ja rakennettu avomeriolosuhteisiin sekä murtamaan varsin paksua jäätä ja ne selviytyvät myös ahtojäistä. Tämän vuoksi nämä varsinaiset jäänmurtajat ovat kooltaan niin suuria, että niiden käyttö satamaolosuhteissa ja kanavissa on vaikeaa tai mahdotonta.
O* 20 • ‘ Satamissa on perinteisesti käytetty laivojen apuna satamahinaajia, jotka pienikokoisina ; · pystyvät kulkemaan varsin ahtaissa paikoissa. Tällaiset hinaajat ovat yleensä jäävahvistettuja *. , AI- tai Al-super-jääluokkiin, mutta niiden jäänmurtamiskyky on luonnollisesti rajoitettu varsinaisiin jäänmurtajiin verrattuna. Satamien sulana pysymistä on parannettu jäljestämällä 25 vesi virtaamaan keinotekoisesti tai rakentamalla satama jokisuuhun. Koska satamat on yleensä perustettu suojaisiin paikkoihin, aiheuttaa tämä suuria ongelmia talviaikaan jäiden :·. ahtautuessa pieniin tiloihin. Hankala ongelma varsinkin kovina pakkastalvina muodostuu : ·' alijäähtyneestä vedestä, joka muodostaa nopeasti jääsurppua. Myös joissa virtaava vesi on . ·: · alijäähtynyttä, jolloin kiteytyminen alkaa jokisuussa olevassa satamassa. Myös avomeren . ·· 30 äärellä olevissa satamissa on yleisesti aallonmurtajat, jotka sulkevat satama-altaan.
V Satamahinaajat on tarkoitettu avustamaan muita aluksia niiden satama-alueella tapahtuvissa . ·. : manöövereissä, mutta ne saattavat olla varsin tehottomia suuresta konetehostaan huolimatta 2 109581 kovina pakkastalvina pahoissa jääolosuhteissa, jolloin pitäisi pystyä siirtämään esimerkiksi satama-alueelle kertynyttä jäämassaa.
Kanavissa tapahtuvan liikennöintikauden pidentämiseksi on kehitetty jokiliikenteeseen 5 soveltuvia syväykseltään matalassa vedessä kulkevia jäänsärkijöitä. Näiden yleistymisen esteenä on ollut kallis hankintahinta kanavassa tapahtuvaan liikennöintimäärään nähden. Ennestään tunnetaan myös ratkaisuja, joilla hinaaja muutetaan jäätä särkeväksi erillisen irtokeulan avulla. Irtokeula on muotoiltu jäänmurtajan keulan muotoiseksi ja hinaaja toimii perinteisen jäänmurtajan tapaan. Tällaista yhdistelmää on käytetty vain jään murtamiseen, 10 joten sen käyttö kanavaliikenteessä ei poikkea perinteisen jäänmurtajan käytöstä ja sillä pystytään murtamaan suhteellisen paksua jääkerrosta.
Öljyonnettomuuksien varalta on satamiin hankittu öljyntoijuntaveneitä, jotka ovat yleensä varsin kevytrakenteisia alumiinista tai vastaavasta materiaalista valmistettuja. Niiden 15 varustukseen on kuulunut yleensä öljypuomi ja öljynkeräyslaitteet öljyn nostamiseksi merestä. Tällaisissa veneissä on myös säiliöt kerätylle öljylle, mutta varsinaisissa onnettomuuksissa, suurempien alusten karilleajoissa ja vastaavissa tilanteissa, niiden kapasiteetti jää pieneksi. Öljyntoijuntaveneiden merikelpoisuus saattaa myös olla niin heikko, ettei niitä voida käyttää huonoissa olosuhteissa. Talviaikaan jäissä kulkeminen :: 20 alumiinirunkoisella veneellä ei ole mahdollistaja tällöin öljyonnettomuuksien toijuntakalusto : ‘ ei ole käytettävissä.
’. , Satamista on puuttunut kalusto, jolla pystyttäisiin vastaanottamaan ja käsittelemään laivojen pilssivesiä ja tankkien pesuvesiä. Koska käsiteltävät öljyiset vesimäärät ovat suuria, on niitä 25 laskettu varsin yleisesti mereen vastoin kansainvälisiä sopimuksia ja määräyksiä. Jotta vältyttäisiin merien jatkuvalta pilaantumiselta ja saastumiselta, tulisi suljetuilla merialueilla, : kuten Itämerellä, jäljestää öljyisten jätevesien maksuton vastaanotto kaikkiin satamiin.
.·:· Tämän keksinnön tarkoituksena on saada aikaan menetelmä ja laite, jonka avulla ;'· 30 satamahinaajaa tai vastaavaa alusta voidaan käyttää vesistön jäänmurtotehtäviin edullisesti V suljetuilla alueilla, kuten satamissa tai kanavissa, sekä rikotun jäämassan ja ahtautumien .·. . siirtoon satama-alueen ulkopuolelle. Jotta keksinnön mukaisen irtokeulan käyttöaste 3 109581 paranisi eikä rajoittuisi vain talvikuukausiin, on irtokeula varustettu öljyonnettomuuksien torjuntaan tarvittavalla välineistöllä. Irtokeulan runkoon muodostuvat tankkitilat soveltuvat erinomaisesti jätevesien, kuten pilssivesien, vastaanottoon. Yksinkertaistettuna voidaan keksinnön mukaisen menetelmän ja laitteen tavoitteena pitää satamahinaajan muuttamista 5 jäänmurtajaksi ja öljyvahinkojen torjunta-alukseksi.
Keksintö perustuu siihen, että jäätä murtava irtokeula voidaan kiinnittää toisen aluksen keulaan joko perän tai keulan puolelta. Keulakiinnityksessä irtokeulan peräkiinnityspaikka jää tyhjäksi ja näin muodostuu jäidenkeruuallas, jota käytetään samaan tapaan kuin maissa 10 puskutraktoria tai etukuormaajaa. Öljyonnettomuuksissa jäidenkeruuallas toimii erinomaisena mereen joutuneen öljyn kokooma-altaana ja runkotankit talteenotetun öljyn varastosäiliöinä.
Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle menetelmälle ja laitteelle on tunnusomaista 15 se, mitä on esitetty jäljempänä seuraavien patenttivaatimusten tunnusmerkkiosissa.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä jään murtamiseksi ja siirtämiseksi menetelmän mukainen jäätä murtava irtokeula on kytkettävissä toiseen alukseen useammasta kuin yhdestä kohdasta, jolloin se jään murtamiseen käytettäessä kytketään perästään hinaajan 20 keulaan ja rikotun jään sekä jääahtautumien siirtämiseen käytettäessä irtokeula kytketään ; _ ’ keulan puolelta hinaajan keulaan, jolloin irtokeulan perässä oleva sivulaidoilta ja keulan * puolelta suljettu kiinnityspaikka muodostaa tyhjänä perästä avoimen jäidenkeruualtaan, . jonka avulla jäät kerätään ja siirretään. Keksinnön mukaisessa menetelmässä jäidenkeruuallasta käytetään talvi- tai kesäaikana mereen tai vesistöön joutuneen öljyn tai 25 vastaavan materiaalin keräysaltaana, josta öljy kerätään talteen irtokeulan tankkeihin tai muihin jäteöljyn keräilyyn sopiviin säiliöihin. Jäidenkeruuallas täytetään jäillä ajamalla : ·. hinaajaa, johon irtokeula on kytketty keulan puolelta, eteenpäin avatussa väylässä, satama- : : altaassa tai kanavassa, jossa on rikottua jäätä. Jäidenkeruuallas tyhjennetään ajamalla ;' ’ hinaajaa taaksepäin, jolloin veden virtaus tyhjentää jäidenkeruualtaan irtokeulan avoimen : ” 30 perän kautta. Jos talviaikaan sattuu öljyonnettomuus, toimii jäänkeruuallas öljyisten . , · jääkappaleiden ja öljyisen jääsohjon pesualtaana, jolloin öljy erotetaan jäästä ja vedestä .'. kuumentamalla, mekaanisesti, kemiallisesti tai vastaavilla menetelmillä. Jäteöljyn tai jään ja 4 109581 öljyn seoksen ohjaamiseen jäidenkeruualtaaseen käytetään öljypuomeja, jotka myös eristävät | saastuneen alueen.
|
Keksinnön mukaisessa menetelmässä käytettävässä jäätä murtavassa irtokeulassa on ainakin 5 kaksi kiinnityspaikkaa, joista irtokeula kytketään sitä työntävään tai vetävään alukseen. Irtokeulan perässä on kiinnityspaikka, johon alus kytketään murrettaessa jäätä. Tämä kiinnityspaikka on suojattu kummaltakin sivulta sivulaidoilla ja kiinnityspaikan etuosassa on työntävän aluksen keulan muotoa vastaava puskukohta. Toinen kiinnityspaikka on irtokeulan edessä sen keulassa ja sen muodostaa puskevan aluksen keulan muotoinen 10 puskukohta. Puskukohdat päällystetään elastisella aineella, kuten kumilla tai vastaavalla, pienentämään puskun rakenteille aiheuttamia rasituksia. Keulakiinnityspaikkaa käytetään jäitä siirrettäessä ja öljyntoijuntatehtävissä. Irtokeulan kiinnittämiseksi sitä työntävään tai vetävään alukseen on irtokeulan kannelle sovitettu hydraulisylinterien tai vastaavien käyttämiä vipuja tai vastaavia elimiä, kuten vinssejä, jotka kiristävät vaijerit tai vastaavat 15 työntävään tai vetävään alukseen kiinnitetyt elimet siten, että irtokeula pääsee liikkumaan pystysuunnassa kiinnitettyyn alukseen nähden. Irtokeulaan on sovitettu konehuone, jonka aggregaatti tuottaa tarvittavan sähkövoiman irtokeulan toiminnoille, kuten hydrauli-, painolasti-, jäteöljy- ynnä muille pumpuille, vinsseille, öljynkeräilylaitteille ja lämmittimille. Irtokeulan kummallekin sivulle on sovitettu ainakin kaksi laitojen ulkopuolelle ulottuvaa I f · 20 jarrullista pyörää, jotka toimivat lepuuttajien tapaan ja suojaavat irtokeulaa ajettaessa sitä ’ laiturirakenteita tai vastaavia vasten. Irtokeulan sivulaitojen peräosissa olevat pyörät on * sovitettu kääntyviksi siten, että ne kääntyvät irtokeulan sivulaitojen ulkopuolelle tai . sisäpuolelle tukeutuen peräkiinnityspaikkaan kiinnitetyn aluksen kylkiin. Jotta jäidenkeruualtaaseen kerätyt jäät pysyvät siinä ja irtoavat siitä, on altaan sivulaitojen ja 25 etulaidan lähellä pohjaa olevat osat tehty vettä läpäisevistä levyrakenteista, ritilöistä tai vastaavista, jotka päästävät veden virtaamaan niiden lävitse, mutta estävät jäiden läpimenon.
\ · : : ’ Keksinnön mukaisella menetelmällä ja laitteella saavutetaan merkittäviä etuja. Menetelmän . ;' mukaisella irtokeulalla pystytään korvaamaan useita aluksia. Sataman kunnossapito ei vaadi 30 muita aluksia kuin satamahinaajan, joka on varustettu jäänmurtoon ja -siirtoon sekä , .· öljyvahinkojen torjuntaan soveltuvalla irtokeulalla. Saavutettavat taloudelliset säästöt sekä ,·. hankinta- että ylläpitokustannuksissa ovat merkittäviä. Pelkästään jään murtamisella ja 5 109581 siirtämisellä saadaan seuraavia etuja: leveämpi väylä, rikotun jäämassan ja ahtautumien siirtomahdollisuus, alusten operointi laituriin ja laiturista helpottuu ja nopeutuu, alusten konevoiman käyttötarve pienenee, mikä säästää laiturirakenteita, vähentää polttoaineen kulutusta ja pienentää pakokaasupäästöjä. Myös öljyvahinkojen torjuntatyö talvella tulee | 5 mahdolliseksi ja helpottuu. Pilssivesien ja jäteöljyjen kerääminen laivoista tulee mahdolliseksi jo redillä ja havereiden yhteydessä voidaan aluksista poistaa öljyt ennen niiden valumista mereen.
Keksintöä selostetaan seuraavassa lähemmin oheisten piirustusten avulla.
10
Kuvio 1 esittää kaaviollisesti sivulta nähtynä keksinnön mukaista irtokeulaa.
Kuvio 2 esittää kaaviollisesti kuvion 1 mukaista irtokeulaa, joka on kiinnitetty alukseen, päältä nähtynä.
15
Kuvioissa 1 ja 2 jäätä murtava irtokeula on merkitty numerolla 1 ja runko numerolla 2. Keulan 3 kulma ja muoto on tehty samanlaisiksi kuin jäänmurtajissa, jolloin se on mahdollisimman pienellä koneteholla ajettavissa murrettavan jään päälle. Irtokeula murtaa jään omalla painollaan ja ohjaa rikottuja jääkappaleita. Oikean kohtaamiskulman ’. ’ 20 aikaansaamiseksi on irtokeulan 1 rungossa 2 sen keulassa 3 ja perässä 4 painolastitankit 5 ja t · ] 6, joiden täyttöasteella voidaan luonnollisesti vaikuttaa myös syväykseen, kallistukseen sekä ;, ’ viippaukseen. Rungon 2 sisälle on sovitettu myös pilssivesien ja öljyn keräilysäiliöt 7, joita '. . voidaan luonnollisesti käyttää myös painolastitankkeina tarpeen vaatiessa. Polttoainetankit 8 on sijoitettu runkoon 2 etumaisten painolastitankkien 5 taakse konehuoneen 9 kummallekin 25 puolelle. Konehuoneeseen 9 on sijoitettu irtokeulan 1 toiminnoissaan tarvitsemat laitteet ja koneet, joita ei ole esitetty kuvissa. Konehuoneeseen 9 voidaan sijoittaa sähköä tuottavan dieselaggregaatin ja pumppujen lisäksi esimerkiksi kattilalaitos lämmön tuottoon, : pilssivesiseparaattori tai vastaava öljyisten vesien käsittelyyn sekä erilaisia mittaus- ja I · , : * keräilylaitteita öljyonnettomuuksien toijuntatehtäviä varten.
Rungon 2 päällä on normaaliin tapaan umpinainen kansi 10, jonka päälle on kiinnitetty köysien ja vaijereiden kiinnityselimet ja ohjaimet 11 ja 12. Kansikoneina on mooring- 30 « 109581 tyyppiset vivut 13, jotka on nivelöity kääntyvästi päistään 14 kanteen 10. Vipujen 13 toisiin päihin 15 kiinnitetään kiristettävät vaijerit 16, 17 tai vastaavat. Kaksitoimiset kanteen 10 ja vipuihin 13 nivelöidyt hydraulisylinterit 18 kääntävät vipuja 13 kumpaankin suuntaan mahdollistaen kiristämisen kahteen suuntaan. Kuviossa 2 on esitetty vipujen 13 kahteen 5 suuntaan tapahtuva kiristys katkoviivoilla. Kansivarustuksiin kuuluvat lisäksi kaiteet 19 sekä keulassa 3 olevat suojalevyt 20, jotka suojaavat kantta 10 roiskeilta ja jäätä murrettaessa ahtojäiltä. Irtokeulan 1 keskellä on tukirakenne 21 perän 4 puolelta tapahtuvaa kiinnitystä varten ja vastaavasti keulassa 3 on tukirakenne 22 keulan puoleista kiinnitystä varten. Irtokeulan ulkolaidoille 23 on sovitettu pyörivät jarrulliset pyörät 24, jotka toimivat 10 vaimentimina laitureihin tai toisten alusten kylkiin törmättäessä. Irtokeulan 1 perään 4 kiinnitetyt pyörät 25 kääntyvät kuvan 2 mukaisesti, jossa sisempi asento on esitetty katkoviivoitettuna.
Käytettäessä irtokeulaa 1 jään murtamiseen kiinnitetään se alukseen 30, esimerkiksi 15 hinaajaan, perän puoleisesta kiinnityspaikasta 31. Koska irtokeula 1 on vapaasti vedessä uiva alus, tapahtuu kiinnitys seuraavaan tapaan. Alus 30 ohjataan keula 32 edellä j kiinnityspaikkaan 31 siten, että keula 32 painautuu tukirakenteessa 21 ja rungossa 2 olevaa puskukohtaa 33 vasten, joka on suojattu puskun aiheuttamia rasituksia vaimentavalla kumipäällysteelä. Koska irtokeulaa 1 ei kiinnitetä mitenkään puskukohdassa 33 alukseen 30, 20 se pääsee vapaasti nousemaan ja laskemaan pystysuunnassa. Alusten kytkemistä varten ; ’ vaijerit 16 kiinnitetään aluksen 30 kummankin laidan kiinnityselimiin 11 ja johdetaan irtokeulan kummallakin laidalla olevien ohjaimien 12 kautta vivuille 13 kiristämistä varten.
? -1 ', . Aluksen 30 sivuttaista tukemista varten irtokeulan 1 perässä olevat pyörät 25 käännetään t t aluksen 30 kylkiä vasten. Aluksen 30 irrottaminen tapahtuu päästämällä vaijerit 16 vapaiksi 25 ja peruuttamalla alus 30 pois kiinnityspaikasta 31. Vastaavasti kiinnitys irtokeulan 1 keulan 3 puoleiseen puskukohtaan 35 tehdään ajamalla aluksen 30 keula 32 vasten kumipäällystettä ; >, 36 ja kiristämällä vaijerit 17 vastakkaiseen suuntaan vivuilla 13. Irrottautuminen tapahtuu päästämällä vaijerit 17 irti. Tavanomaisen kokoisessa satamahinaajassa käytettävän
* I
, :· irtokeulan takimmainen kiinnityspaikka 31 on leveydeltään noin 10 m ja pituudeltaan noin 30 15 m. Käytettäessä kiinnityspaikkaa 31 jäänkeruualtaana 31 siihen mahtuu teoriassa noin *·’ 500 m3 jäätä. Irtokeulan 1 rungon 2 sisälaidat 37 muodostavat jäidenkeruualtaan 31 • » ; 7 109581 sivuseinät 37, joiden alaosa 38 on rakenteeltaan vettä läpäisevä levyrakenne tai ritilä kuten etuseinän alaosakin 39.
Perinteisellä tavalla murretussa satamassa tai kanavassa jäämässä kasvaa maaliskuun lopulle 5 saakka ja kovissa pakkasolosuhteissa säijentätarpeen lisääntyessä jyrkästi myös säijentä kasvattaa jäämassaa johtuen pinnassa olevan alijäähtyneen jään sekoittumisesta kylmään pintaveteen, jolloin lohkareiden pinnalle muodostuu uutta jäämassaa erittäin nopeasti. Näin syntyvää jäämassaa voi vilkkaasti liikennöidyissä satamanosissa, kääntöpaikoilla ja kanavissa esiintyä useita metrejä aiheuttaen liikennöinnissä tuntuvia ajallisia ja taloudellisia menetyksiä.
10 Keksinnön mukainen menetelmä ja laite helpottaa oleellisesti edellä kuvatussa tilanteessa. Irtokeula 1 voidaan aina tarvittaessa ottaa käyttöön. Kun satamassa on jäänmurtotarvetta, irtokeula 1 kytketään peräkiinnityspaikastaan 31 hinaajaan 30. Painolastitankkien 5 ja 6 avulla säädetään keulan 3 kohtaamiskulma oikeaksi ja aloitetaan jään murtaminen halutuissa kohteissa ajamalla irtokeula 1 jään päälle, jolloin se omalla painovoimallaan murtaa jään.
15 Kun jäät satama-alueelta on murrettu, käännetään irtokeula 1 hinaajan 30 eteen toisin päin ja tehdään kytkentä edellä esitetyllä tavalla. Sataman tyhjentäminen rikotusta jäämassasta on edullisinta aloittaa sataman suulta, jotta siirretyille massoille saadaan tarpeeksi tilaa. Hinaajalla 30 pusketaan rikottua jäämassaa vasten niin kauan, että jäidenkeruuallas 31 •. ·: täyttyy jäistä. Tämän jälkeen jäät siirretään sataman ulkopuolelle joko väylälle tai avoveteen.
• ·' 20 Käytettäessä jäänkeruuallasta 31 väylässä voidaan irtokeulalla 1 puskea jäitä niin paljon : ·· kerrallaan kuin työntävän aluksen 30 koneteho sallii. Jäidenkeruuallas 31 tyhjennetään : · halutussa paikassa peruuttamalla irtokeulaa 1, jolloin jäidenkeruualtaan 31 pohjan virtaus : vahvistettuna vettä läpäisevien osien 38 ja 39 veden virtauksella irroittaa jäät. Vettä läpäisevät osat 38 ja 39 pienentävät luonnollisesti myös irtokeulan 1 kulkuvastuksia 25 varsinkin työnnettäessä irtokeulaa perä 4 edellä.
:·. Käytettäessä irtokeulaa 1 öljyntoijuntatehtäviin on mahdollista ajaa jäidennkeruuallas 31 :'· vasten öljylauttaa ja kerätä öljy jäidenkeruualtaaseen 31, josta se pumpataan irtokeulan 1 . :· jäteöljytankkeihin 7. Säätämällä irtokeulan 1 syväys riittäväksi estetään kerätyn öljyn . · · ·. 30 pääseminen karkuun vettä läpäisevien osien 38 ja 39 kautta, jotka jäävät tällöin riittävästi öljyn alapinnan alapuolelle. Erilaisilla puomijäijestelyillä voidaan leventää kaistaa, jolta öljy : kerätään jäidenkeruualtaaseen 31. Käyttämällä apuna toisia aluksia öljypuomin päässä 8 109581 saadaan hyvinkin leveitä öljylauttoja kerralla talteen. Luonnollisesti myös suljetun ! öljypuomin käyttö on mahdollista kuten edellä on esitetty. Öljyn kerääminen talviaikaan jäätyneestä merestä on ollut lähes mahdotonta. Esimerkiksi väylälle päässyt öljy voidaan kerätä irtokeulalla 1 ajamalla rikotun jään ja öljyn seos jäidenkeruualtaaseen 31 ja pesemällä 5 jäät öljystä, joka erotetaan veden pinnasta tavanomaisin menetelmin. Jäiden pesemiseen voidaan käyttää vesisuihkuja riippuen ulkoilman lämpötilasta tai esimerkiksi höyryä, jos irtokeula on varustettu kattilalaitoksella.
Laivojen satamassaoloaikaa voidaan lyhentää myös avoveden aikana käyttämällä irtokeulan 10 1 vapaata tankkitilaa pilssivesien ja jäteöljyn keräämiseen jo ennen kuin laivat pääsevät satamalaituriin. Irtokeula 1 on luonnollisesti varustettava riittävällä letku- ja pumppauskalustolla öljyisten vesien vastaanottoa varten.Varustamalla irtokeulan 1 konehuone 8 pilssivesiseparaattorilla voidaan öljyisten vesien vastaanottokykyä parantaa suurentamatta säiliöiden 7 tilavuutta. On selvää, että vapaata säiliökapasiteettia voidaan 15 käyttää myös nestemäisten jätevesien, kuten viemärivesien, vastaanottoon mikäli siihen on tarvetta.
Alan ammattimiehelle on selvää, että edellä on esitetty vain pieni osa niistä mahdollisuuksista, mitä keksinnön mukaisella irtokeulalla on. On mahdollista varustaa '.· · 20 irtokeula kunkin sataman tarpeiden mukaan ja räätälöidä sen laitteisto vastaamaan paikallisia : ' olosuhteita. Ei ole poissuljettua varustaa irtokeulaa riittävällä pelastus- ja ; · ’ palontoijuntakalustolla, mikäli siihen on tarvetta. Alan ammattimiehelle on myös selvää se, että irtokeulan 1 jäänmurtotehoa voidaan parantaa kytkemällä se kiinteämmin puskevaan alukseen 30, jonka oma paino voidaan tällöin hyödyntää jäätä murrettaessa.
Claims (10)
1. Menetelmä jään murtamiseksi ja siirtämiseksi vesistöissä edullisesti alusten liikkumista rajoittavilla vesialueilla, kuten kanavissa, satamissa tai vastaavissa, jossa menetelmässä i j 5 jäätä murretaan aluksen (30), kuten hinaajan, eteen keulaan (3) kiinnitetyllä lisälaitteella, irtokeulalla (1), joka on rakenteeltaan jäätä murtava, tunnettu siitä, että - käytettäessä irtokeulaa (1) jään murtamiseen se kytketään peränsä (4) puolelta toisen aluksen (30) keulan (32) puolelle ja käytettäessä irtokeulaa (1) rikotun jään sekä jääahtautumien siirtämiseen se kytketään keulansa (3) puolelta toisen aluksen (30) keulan i 10 (32) puolelle, jolloin irtokeulan (1) peräosa tai peräosassa oleva, sivulaidoilla (37) ja keulan (3) puolelta suljettu aluksen (30) kiinnityspaikka (31) muodostaa tyhjänä perästään avoimen jäidenkeruualtaan (31), jonka avulla jäät kerätään ja siirretään, - käytettäessä irtokeulaa (1) keulansa (3) puolelta toisen aluksen (30) keulaan (32) kytkettynä mainittua jäidenkeruuallasta (31) käytetään mereen tai vesistöön joutuneen 15 öljyn tai vastaavan keräysaltaana, josta öljy kerätään talteen irtokeulan (1) tankkeihin (5,6, 7) tai vastaaviin jäteöljyn keräilyyn sopiviin säiliöihin tai irtokeulan tankkeihin (5, 6, 7) vastaanotetaan muista aluksista öljyä, öljypitoisia jätevesiä tai vastaavia.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä jään murtamiseksi ja siirtämiseksi, tunnettu 20 siitä, että irtokeulan (1) ollessa kiinnitettynä alukseen (30) keulansa (3) puolelta : jäidenkeruuallas (31) täytetään jäillä ajamalla alusta (30) eteenpäin avatussa väylässä tai ’: vastaavassa, jossa on rikottua jäätä ja että jäidenkeruuallas (31) tyhjennetään ajamalla :' ·.. alusta (30) taaksepäin, jolloin jäidenkeruualtaan (31) pohjaosaan syntyvä virtaus tyhjentää : ' · sen. ; ;’·· 25 .
* * 3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä jään murtamiseksi ja siirtämiseksi, tunnettu siitä, että irtokeulan (1) jäidenkeruuallasta (31) käytetään öljyisten jääkappaleiden ja \ t · öljyisen jääsohjon pesualtaana, jolloin öljy erotetaan vedestä ja jäästä mekaanisesti, i 9 * lämmittämällä, kemiallisesti tai vastaavilla menetelmillä. 30 f
« ‘ 4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä jään murtamiseksi ja siirtämiseksi, tunnettu ·’ * siitä, että jäidenkeruualtaaseen (31) kerättävän öljyn ja/tai öljyn ja jään seoksen 10 109581 ohjaamiseen käytetään öljypuomeja tai vastaavia laitteita, joiden avulla saastunut alue eristetään.
5. Patenttivaatimusten 1-4 mukaisessa menetelmässä jään murtamiseksi ja siirtämiseksi 5 käytettävä laite, irtokeula (1), joka käsittää - irtokeulan (1) rungon (2), jonka keula (3) on muotoiltu jäätä murtavaksi, - rungon (2) sisäosaan sovitetut tarvittavat painolasti-, polttoaine-, lasti- tai vastaavat tankit (5,6, 7, 8) sekä konehuoneen (9) ja - kannen (10), jolle on sovitettu kiinnitysvälineet ja kansikoneet, 10 tunnettu siitä,että irtokeulassa (1) on ainakin kaksi kiinnityspaikkaa (31, 35) irtokeulan kytkemiseksi toiseen alukseen (30), joista kiinnityspaikoista (31,35) - irtokeulan (1) perässä (4) oleva jään murtamiseen käytettävä kiinnityspaikka (31) on sivuilta suojattu sivulaidoilla (37) ja sen etuosassa on irtokeulaa (1) vetävän tai työntävän aluksen (30) keulan (32) muotoa vastaava puskukohta (33) ja 15. irtokeulan (1) keulassa (3) oleva jäiden siirtämiseen, öljynkeräykseen tai vastaaviin tarkoituksiin käytettävä kiinnityspaikka on irtokeulaa (1) vetävän tai työntävän aluksen ! (30) keulan (32) muotoinen puskukohta (35).
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen irtokeula (1) jään murtamiseksi ja siirtämiseksi, 20 tunnettu siitä, että irtokeulan (1) kiinnittämiseksi sitä työntävään tai vetävään alukseen (30) : on irtokeulan (1) kannelle (10) sovitettu hydraulisylinterien (18) tai vastaavien käyttämiä vipuja (13) tai vastaavia elimiä, kuten vinssejä, jotka kiristävät vaijerit (16, 17) tai vastaavat alukseen (30) kiinnitetyt elimet siten, että irtokeula (1) pääsee liikkumaan : pystysuunnassa kiinnitettyyn alukseen (30) nähden. :’*·· 25
·* 7. Patenttivaatimusten 5-6 mukainen irtokeula (1) jään murtamiseksi ja siirtämiseksi, tunnettu siitä, että irtokeulan (1) runkoon (2) sovitetussa konehuoneessa (9) on dieselaggregaatti tai vastaava, joka tuottaa sähkön irtokeulan (1) toiminnoille kuten hydrauli-, painolasti-, jäteöljy- tai vastaaville pumpuille, vinsseille, öljynkeräilylaitteille, 30 lämmittimilleja muihin irtokeulan sähkönkulutuskohteisiin. > t I 11 109581
8. Patenttivaatimusten 5-7 mukainen irtokeula (1) jään murtamiseksi ja siirtämiseksi tunnettu siitä, että irtokeulan (1) kummallekin sivulaidalle (23) on sovitettu ainakin kaksi sivulaitojen (23) ulkopuolelle ulottuvaa jarrullista pyörää (24), jotka suojaavat irtokeulaa (1) ajettaessa sitä vasten toisia aluksia, laiturirakenteita tai vastaavia. 5
9. Patenttivaatimusten 5-8 mukainen irtokeula (1) jään murtamiseksi ja siirtämiseksi, tunnettu siitä, että irtokeulan (1) sivulaitojen (23) peräosassa olevat pyörät (25) on sovitettu kääntyviksi siten, että ne kääntyvät sivulaitojen (23) ulkopuolelle tai sisäpuolelle tukeutuen peräkiinnityspaikkaan (31) kiinnitetyn aluksen (30) kylkiin. 10
10. Patenttivaatimusten 5-9 mukainen irtokeula (1) jään murtamiseksi ja siirtämiseksi, tunnettu siitä, että jäidenkeruualtaan (31) sivulaitojen (37) ja etulaidan pohjaosat (38, 39) ovat vettä läpäiseviä mutta jäiden läpipääsyn estäviä rakenteita, kuten aukotettuja levyrakenteita j a/tai ritilöitä tai vastaavia. * · · • · 1 · · · * · · > · * » » · ’ * » » · 109581 ! 12 I Patentkrav:
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI973792A FI109581B (fi) | 1997-09-26 | 1997-09-26 | Menetelmä ja laite jään murtamiseksi ja siirtämiseksi |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI973792 | 1997-09-26 | ||
FI973792A FI109581B (fi) | 1997-09-26 | 1997-09-26 | Menetelmä ja laite jään murtamiseksi ja siirtämiseksi |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI973792A0 FI973792A0 (fi) | 1997-09-26 |
FI973792A FI973792A (fi) | 1999-03-27 |
FI109581B true FI109581B (fi) | 2002-09-13 |
Family
ID=8549603
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI973792A FI109581B (fi) | 1997-09-26 | 1997-09-26 | Menetelmä ja laite jään murtamiseksi ja siirtämiseksi |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI109581B (fi) |
-
1997
- 1997-09-26 FI FI973792A patent/FI109581B/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI973792A0 (fi) | 1997-09-26 |
FI973792A (fi) | 1999-03-27 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
RU2494000C2 (ru) | Устройство, способ и судно для предотвращения и уменьшения ущерба от нефти | |
US8795520B2 (en) | Oil spill recovery vessel | |
US8673155B2 (en) | Oil spill recovery method, vessel and apparatus | |
US10233604B2 (en) | Oil spill recovery vessel | |
US3818708A (en) | Floating barrier | |
US7150835B2 (en) | Arrangement and method for collecting oil | |
US3922225A (en) | Sea-water oil spill cleaning system | |
MX2013003798A (es) | Barcaza desnatadora de petroleo. | |
EP0325091A1 (en) | A multipurpose amphibian vehicle | |
CN107021189A (zh) | 一种双体溢油回收船 | |
EP2212187B1 (en) | Apparatus and method for collecting material from water systems | |
US4477348A (en) | Open sea skimmer barge | |
FI109581B (fi) | Menetelmä ja laite jään murtamiseksi ja siirtämiseksi | |
FI119115B (fi) | Menetelmä öljyn keräämiseksi vesistöstä | |
CN108528646A (zh) | 一种盾构掘冰工程船 | |
KR102192842B1 (ko) | 4대 강 녹조제거 및 해양 선박사고나 침수로 누출된 기름 제거선박 | |
CN208248444U (zh) | 一种盾构掘冰工程船 | |
CN207374608U (zh) | 一种双体溢油回收船 | |
JP3799384B2 (ja) | 競艇場に於ける消波装置の浮力調整装置 | |
FI121315B (fi) | Laitteisto ja menetelmä öljyn erottamiseksi jäälohkareista ja keräämiseksi jäisestä vesistöstä | |
JPH0213088B2 (fi) | ||
Wadsworth | EVALUATION OF THE RESPONSE BY SPECIALISED FOREIGN VESSELS TO THE RELEASE OF OIL FROM PRESTIGE | |
Jones | The design of a new dredge for Westport | |
Tsinker | Marinas | |
FR2576338A1 (fr) | Recuperateur et barrage antipollution et antifeu autonome |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |