FI109564B - Radiotaajuusliitin - Google Patents

Radiotaajuusliitin Download PDF

Info

Publication number
FI109564B
FI109564B FI20002578A FI20002578A FI109564B FI 109564 B FI109564 B FI 109564B FI 20002578 A FI20002578 A FI 20002578A FI 20002578 A FI20002578 A FI 20002578A FI 109564 B FI109564 B FI 109564B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
connector
radio frequency
flange
end plate
plate
Prior art date
Application number
FI20002578A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20002578A0 (fi
FI20002578A (fi
Inventor
Markku Pirinen
Original Assignee
Valtimo Components Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Valtimo Components Oy filed Critical Valtimo Components Oy
Priority to FI20002578A priority Critical patent/FI109564B/fi
Publication of FI20002578A0 publication Critical patent/FI20002578A0/fi
Priority to AU2002218330A priority patent/AU2002218330A1/en
Priority to PCT/FI2001/001023 priority patent/WO2002043194A1/en
Publication of FI20002578A publication Critical patent/FI20002578A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI109564B publication Critical patent/FI109564B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01RELECTRICALLY-CONDUCTIVE CONNECTIONS; STRUCTURAL ASSOCIATIONS OF A PLURALITY OF MUTUALLY-INSULATED ELECTRICAL CONNECTING ELEMENTS; COUPLING DEVICES; CURRENT COLLECTORS
    • H01R13/00Details of coupling devices of the kinds covered by groups H01R12/70 or H01R24/00 - H01R33/00
    • H01R13/73Means for mounting coupling parts to apparatus or structures, e.g. to a wall
    • H01R13/74Means for mounting coupling parts in openings of a panel
    • H01R13/746Means for mounting coupling parts in openings of a panel using a screw ring
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01RELECTRICALLY-CONDUCTIVE CONNECTIONS; STRUCTURAL ASSOCIATIONS OF A PLURALITY OF MUTUALLY-INSULATED ELECTRICAL CONNECTING ELEMENTS; COUPLING DEVICES; CURRENT COLLECTORS
    • H01R24/00Two-part coupling devices, or either of their cooperating parts, characterised by their overall structure
    • H01R24/38Two-part coupling devices, or either of their cooperating parts, characterised by their overall structure having concentrically or coaxially arranged contacts
    • H01R24/40Two-part coupling devices, or either of their cooperating parts, characterised by their overall structure having concentrically or coaxially arranged contacts specially adapted for high frequency
    • H01R24/52Two-part coupling devices, or either of their cooperating parts, characterised by their overall structure having concentrically or coaxially arranged contacts specially adapted for high frequency mounted in or to a panel or structure

Landscapes

  • Shielding Devices Or Components To Electric Or Magnetic Fields (AREA)
  • Connector Housings Or Holding Contact Members (AREA)

Description

109564
RADIOT A A J UUSLIITIN
Keksinnön kohteena on radiotaajuusliitin, johon kuuluu putkimainen runko, rungosta eristetty keskusjohdin, rungon päissä olevat kiinnityselimet ja välimatkan päässä rungon toisesta päästä oleva laippa.
5 Radiotaajuuskaapeleiden ja liittimien rakenteen eräänä tärkeänä tavoitteena on estää sähkömagneettisen säteilyn indusoituminen niiden läheisyyteen mahdollisesti sijoitettaviin matalataajuus- tai tasavirtapiireihin. Tavallisesti radiotaajuuskaapeli käsittää ainakin keskusjohtimen, sen päälle muodostetun eristekerroksen, johdinkerroksen sekä johdinkuoren. Johdinkerroksen tarkoituksena on estää 10 suuritaajuisen, häiriöitä aiheuttavan sähkömagneettisen säteilyn leviäminen ympäristöön.
Häiriöiden vuotamisen estämiseksi myös kaapeleiden liitinpäät ja liittimet on toteutettu edellä esitettyä toimintaperiaatetta noudattaen. Näin ollen radiotaajuusliit-timeen kuuluu putkimaisen rungon sisään sijoitettu, radiotaajuuskaapelin liitinpään 15 keskusjohtimeen liitettävissä oleva keskusjohdin. On olemassa ja käytössä monia rakenteeltaan erilaisia liitinpäitä ja liittimiä. Eräässä rakenteessa putkimaisen rungon keskikohdalla on laippa, jonka molemmilla puolilla on kierre. Kiinnityskohteen sisäpuolelle jäävän kierteen avulla liitin on kiinnitettävissä kohteen seinämässä olevaan reikään kierteeseen sopivalla mutterilla. Kohteen 20 ulkopuolelle jäävään liittimen rungon päähän voidaan kiinnittää liittimeen sopivan radiotaajuuskaapelin liitinpää, jossa on radiotaajuusliittimen kierteeseen sopiva /.·. kiinnitysmutteri.
• · : Tietoliikennetekniikan kehittyminen sekä sisäisten tietoverkkojen yleistyminen on : huomattavasti lisännyt suurtaajuuskomponenttien käyttöä. Näin ollen myös radio- :: 25 taajuusliittimien käyttö ja asennukset ovat voimakkaasti lisääntyneet viime aikoina.
Tästä johtuen on tavallista, että liittimiä joudutaan asentamaan useita pieneen tilaan. Ahtaisiin paikkoihin kiinnitys mutterilla on hidasta ja hankalaa. Kiinnityksen varmistamiseksi käytetään yleensä myös juotosta.
• »·
Nykyisin tunnetun kierrekiinnityksen toinen ongelma on liittimen kääntyminen vi-30 noon asentoon kiinnitysmutteria kiristettäessä. Tämä tapahtuu erityisesti silloin, kun *:·* kiinnityskohteessa oleva reikä on liittimen runkoon nähden liian suuri tai kohteen .;··· seinämä on valmistettu ohuesta tai periksiantavasta materiaalista. Liian suureen reikään kiinnitettävän radiotaajuusliittimen kiinnitysmutteria kiristettäessä liittimen laippa asettuu reiän kohdalle epäkeskeisesti. Tämä aikaansaa reiän reunan i ! 2 109564 epätasaisen puristumisen ja liittimen kääntymisen kotelon seinämään nähden viistoon kulmaan. Liittimen vino asento mm. hankaloittaa viereisten liittimien asennusta ja aiheuttaa laitteisiin toimintahäiriöitä. Lisäksi ongelmana on se, ettei liitin ole aina tarkasti keskellä aukkoa.
5 Keksinnön tarkoituksena on aikaansaada radiotaajuusliitin, joka on levymäiseen kappaleeseen, kuten kotelon seinämään, helposti ja nopeasti kiinnitettävissä ilman erillisiä kiinnityselimiä ja työkaluja. Keksinnön tarkoituksena on myös tuoda esiin radiotaajuusliitin, joita voidaan kiinnittää suhteellisen pieneen tilaan useita lähekkäin, ja jota käytettäessä vältetään vinoon asentoon kääntyminen. Lisäksi keksinnön 10 tarkoituksena on tuoda esiin radiotaajuusliitin, joka on aina keskellä asennusaukkoa, ja jossa on minimoitu paneelin läpäisevän osan pituus.
Keksinnön tarkoitus saavutetaan radiotaajuusliittimellä, jolle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksissa.
Keksinnön mukaiselle radiotaajuusliittimelle on tunnusomaista se, että rungon toi-15 seen päähän kuuluu päätylevy, jossa olevan ainakin yhden ulokkeen laippaa kohden olevat pinnat ovat ainakin osittain viistossa kulmassa, jolloin ulokkeen ja laipan päätylevyn väli kapeneva. Kotelon seinämässä olevan reiän muoto vastaa päätylevyn muotoa, joten päätylevy saadaan helposti työnnetyksi reiän läpi. Tämän jälkeen liitintä käännetään, jolloin uloke tai ulokkeet kääntyvät levyn pinnan päälle 20 ja levy kiilautuu ulokkeen (ulokkeiden) ja laipan väliin ja lukkiutuu siihen tiukasti. Näin ollen päätylevystä ja laipasta muodostuvan yksinkertaisen kiinnityselimen ·.·. avulla radiotaajuusliitin voidaan kiinnittää levymäiseen kohteeseen, kuten kotelon seinämään, tehtyyn reikään helposti ja nopeasti ilman työkaluja. Ulokkeiden ja ’. · laipan välille muodostuvan kiilamaisen raon ansiosta radiotaajuusliitin on
Tl 25 kiinnitettävissä seinämään pelkästään sormivoimin luotettavasti ja nopeasti.
Kiinnitys voidaan varmistaa tavanomaiseen tapaan juotoksella, hitsauksella, ’;;;' liimauksella tai muulla tarkoitukseen soveltuvalla tavalla.
Kiilamaisen ulokkeiden ja päätylevyn välisen raon ansiosta kiinnityskohteen .···. seinämän paksuus voi vaihdella. Kiinnityskohteen seinämän paksuus määrää .···, 30 kiertokulman suuruuden. Samaa liitintä voidaan käyttää eri paksuisten levyjen ’·’ kanssa. Tällöin liittimen kiinnittämiseksi tarvitaan kiertää liitintä enemmän, jos ‘ · kyseessä on ohut levy, ja vähemmän, jos kyseessä on paksu levy. Keksinnön mukaisen liittimen etuna on myös se, että laipan ja päätylevyn muodostama .:. kiinnityselin on vähän tilaa vievä eikä ulotu kauas kiinnityslevyn reunasta, joten 3 109564 keksinnön mukaisia radiotaajuusliittimiä voidaan kiinnittää pieneen tilaan useita. Lisäksi säästetään tilaa, kun levyn läpäisevän osan pituus on pieni.
Keksinnön edullisessa sovelluksessa päätylevyssä on ainakin kaksi erillistä uloketta. Nämä ulokkeet ovat yleensä toistensa ja rakenteen suhteen symmetrisiä. Päätylevyn 5 ulokkeiden symmetrisyyden ansiosta radiotaajuusliitin keskittyy aina reiän keskelle, jolloin se kiinnittyy kohteeseen aina sen seinämän normaalin suuntaisesti ja jää aina tähän edulliseen asentoon.
Keksinnön kolmannessa edullisessa sovelluksessa päätylevyyn on muodostettu leikkaukset radiotaajuusliittimen kiinnittämiseksi. Leikkauksien ansiosta 10 radiotaajuusliitin saadaan käännetyksi kiinnitysvaiheessa.
Seuraavassa keksintöä selostetaan tarkemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuvassa 1 on esitetty eräs keksinnön mukainen radiotaajuusliitin sivusuunnasta katsottuna, 15 kuvassa 2 on esitetty kuvan 1 mukainen radiotaajuusliitin osittaisleikkauksineen kuvan 1 asennosta 90 astetta myötäpäivään käännettynä, kuvassa 3 on esitetty kuvan 1 mukainen radiotaajuusliitin edestäpäin katsottuna, kuvassa 4 on esitetty kuvan 1 mukainen radiotaajuusliitin takaapäin katsottunapa kuvassa 5 on esitetty kuvan 1 mukaisen radiotaajuusliittimen keskusjohdin sivu-20 suunnasta katsottuna.
i
Kuvien 1-5 mukaiseen radiotaajuusliittimen sovellukseen kuuluu runko 1, rungon etupäässä oleva kierre 3, takapäässä oleva päätylevy 5, takapään läheisyydessä : " oleva laippa 4, rungon sisälle sen keskelle sijoitettu tappimainen keskusjohdin 2 : sekä keskusjohtimen ja rungon välissä olevaa eristeainetta 11. Rungossa on : ‘.: 25 leikkaukset 9 ja päätylevyyn on muodostettu yhdensuuntaiset leikkaukset 12 ja 13 ja niiden väliin jäävät ulokkeet 6 ja 7. Lisäksi kuvassa 5 on esitetty : ‘: radiotaajuusliittimen keskusjohtimen poraukset 8 ja 10.
Kuvien 1-5 mukaisen radiotaajuusliittimen päätylevy 5 on runkoon 1 nähden poi-*>··' kittaissuuntaisten leikkausten 12 ja 13 vuoksi kuvan 4 mukaisesti kaarevapäätyisen ...: 30 suorakulmion muotoinen. Kaarevat osat muodostavat muusta päätylevystä ulkone- vat ulokkeet 6 ja 7, joiden laipan 4 puoleiset pinnat ovat kuvan 2 mukaisesti laipan suhteen viistossa kulmassa. Tällöin päätylevyn ja laipan välinen tila on kuvan 2 esittämästä suunnasta katsottuna leikkauksiin 9 asti puolisuunnikkaan muotoinen.
* · ♦ 4 109564 Päätylevyn ja ulokkeiden koko ja muoto voivat keksinnön eri sovelluksissa vaihdella. Oleellista on kiilamaisen raon muodostuminen päätylevyn 5 ja laipan 4 väliin.
Tässä sovelluksessa ulokkeiden 6, 7 laipan 4 puoleiset pinnat ovat toistensa suhteen vastakkaisiin suuntiin vinossa kulmassa. Näin saadaan aikaan luotettava lukitus ja 5 liittimen keskittäminen keskelle reikää. Vastakkainen suunta on tässä määrittelykysymys; jos pyöräyttää liitintä kierroksen, huomaa, että pinnat ovat samansuuntaiset, jos katsoo liittimen läpi, ne ovat vastakkaissuuntaiset.
Kuvien 1-5 mukainen radiotaajuusliitin on tarkoitettu kiinnitettäväksi levymäiseen kappaleseen tehtyyn pääasiassa päätylevyn 5 muotoiseen reikään. Kiinnitettäessä 10 päätylevy työnnetään reiästä seinämän sisäpuolelle siten, että laippa 4 tulee reiän reunoja vasten. Tämän jälkeen radiotaajuusliitintä käännetään tässä tapauksessa myötäpäivään, kunnes seinämä kiinnittyy päätylevyn viistojen ulokkeiden 6 ja 7 sekä laipan 4 väliin. Rungon leikkaukset 9 tekevät mahdolliseksi liittimen kääntämisen kiinnitysvaiheessa.
15 Kuvien 1-5 mukaisessa radiotaajuusliittimessä laippa on selvästi lähempänä taka-päätä kuin etupäätä. Tämä johtuu siitä, että päätylevyn ja laipan välinen etäisyys on suhteellisen pieni vastaten tavallisimpien levymäisestä materiaalista valmistettujen kiinnityskohteiden seinämänpaksuutta. Koska myös laipan ja päätylevyn etäisyys voi keksinnön eri sovelluksissa vaihdella, soveltuu keksinnön mukaisen radiotaa-20 juusliittimen kiinnityselin varsin laajalle paksuusalueelle.
Kuten kuvissa 1-3 on esitetty, on tämän liittimen etupää laippaan 4 asti erään, ];' · ‘ sinänsä tunnetun radiotaajuusliittimen vastaavan osan kaltainen. Kierteen 3 pituus, • " nousuja rungon 1 halkaisija voivat kuitenkin vaihdella eri liitintyyppien mukaan ja :.: : sen mukaan millaiseen radiotaajuuskaapeliin liitin on tarkoitettu kiinnitettäväksi. On 25 olemassa myös kierteettömiä liittimiä ja tämä liitinmalli on sovellettavissa myös : ‘'': sellaiseen liittimeen.
Kuvassa 5 esitetty keskusjohdin 2 on tappimainen kappale, jonka kierteenpuolei-sessa päässä on poraus 8 radiotaajuuskaapelin liitinpään keskusjohtimen tappia varten. Luonnollisesti keksinnön mukaisessa radiotaajuusliittimessä voi olla kes-30 kusjohtimena myös kuvan 5 mukaisen keskusjohtimen vastakappale. Tällöin liitti-·;·· meen sopivan kaapelin liitinpäässä tulee olla kuvan 5 mukainen keskusjohdin.
Keskusjohtimen 2 päätylevyn puoleisessa päässä on kuvien 1-5 sovelluksessa poraus 10, joka tässä tapauksessa on tarkoitettu helpottamaan kytkentälangan • · ·: kiinnittämistä keskusjohtimeen.
a » 5 109564
Keksinnön mukaisen radiotaajuusliittimen kiinnitys soveltuu käytettäväksi eri tyyppisissä radiotaajuusliittimissä. Kiinnitystä voidaan soveltaa myös esim. erilaisiin jakoliittimiin ja adaptereihin, joissa on kaksi tai useampia liitinpäitä, ja joilla radiotaajuuskaapelissa siirrettävää signaalia voidaan jakaa useille laitteille tai 5 joilla esim. kaksi erilaista kaapelia voidaan liittää toisiinsa. Radiotaajuuskaapelin liitinpään kiinnitys keksinnön mukaiseen radiotaajuusliittimeen voi olla muunkinlainen kuin kuvien 1-5 mukaisessa sovelluksessa esitetty mutterikiinnitys. Kiinnitys voi tapahtua esim. pelkästään rungon sovitteella, kuten television antenniliitännässä, tai radiotaajuuskaapelin liitinpäähän tehtyihin uriin kiinnittyvien 10 radiotaajuusliittimessä olevien uloketappien avulla.
Keksinnön mukaisen radiotaajuusliittimen koko, muoto, rakenne, materiaalit ja eri osien väliset liitokset voivat vaihdella. Runko 1 voidaan valmistaa erilaisista sähköä johtavista materiaaleista. Eristeaineina voidaan käyttää erilaisia muoveja tai muita sopivia sähköä johtamattomia eristeaineita. Laippa ja päätylevy voidaan valmistaa 15 myös esim. eri materiaalista kuin runko.
Keksintöä ei rajata esitettyyn edulliseen sovellukseen, vaan se voi vaihdella patenttivaatimusten muodostaman keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
• · > » i » • · I 1 I » · ·

Claims (3)

109564
1. Radiotaajuusliitin, johon kuuluu putkimainen runko (1), rungosta eristetty keskusjohdin (2), rungon päissä olevat kiinnityselimet (3, 4, 5) ja välimatkan päässä rungon toisesta päästä oleva laippa (4), tunnettu siitä, että rungon (1) 5 laipan puoleisessa päässä on päätylevy (5), jossa olevan ainakin yhden ulokkeen (6, 7. laippaa (4) kohden olevat pinnat ovat ainakin osittain viistossa kulmassa, jolloin ulokkeiden ja laipan (4) väli on kapeneva.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen radiotaajuusliitin, tunnettu siitä, että 10 päätylevyssä (5) on ainakin kaksi erillistä uloketta (6, 7).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen radiotaajuusliitin, tunnettu siitä, että päätylevyyn (5) on muodostettu leikkaukset (9). • « ► t I » I · ' t 1 2 2 \ » I k t ft < > I ft 109564
FI20002578A 2000-11-24 2000-11-24 Radiotaajuusliitin FI109564B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20002578A FI109564B (fi) 2000-11-24 2000-11-24 Radiotaajuusliitin
AU2002218330A AU2002218330A1 (en) 2000-11-24 2001-11-23 Radio frequency coupling for a coaxial cable mounted on a panel with a bayonet type of coupling
PCT/FI2001/001023 WO2002043194A1 (en) 2000-11-24 2001-11-23 Radio frequency coupling for a coaxial cable mounted on a panel with a bayonet type of coupling

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20002578 2000-11-24
FI20002578A FI109564B (fi) 2000-11-24 2000-11-24 Radiotaajuusliitin

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20002578A0 FI20002578A0 (fi) 2000-11-24
FI20002578A FI20002578A (fi) 2002-05-25
FI109564B true FI109564B (fi) 2002-08-30

Family

ID=8559569

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20002578A FI109564B (fi) 2000-11-24 2000-11-24 Radiotaajuusliitin

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU2002218330A1 (fi)
FI (1) FI109564B (fi)
WO (1) WO2002043194A1 (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102005062545A1 (de) * 2005-12-27 2007-07-05 Robert Bosch Gmbh Steckverbindungsanordnung

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB878221A (en) * 1958-09-08 1961-09-27 Ass Elect Ind Improvements relating to apparatus for securing a first body within an aperture in asecond body
US3671922A (en) * 1970-08-07 1972-06-20 Bunker Ramo Push-on connector
CH668514A5 (de) * 1985-04-12 1988-12-30 Reichle & De Massari Fa Montagesteg fuer koaxialkabel-verteileranordnungen von schwachstromanlagen.
JPH0945444A (ja) * 1995-07-28 1997-02-14 Yazaki Corp ランプソケット用防水構造
US6083040A (en) * 1997-07-25 2000-07-04 Itt Manufacturing Enterprises, Inc. Connector with releasable mounting flange

Also Published As

Publication number Publication date
AU2002218330A1 (en) 2002-06-03
WO2002043194A1 (en) 2002-05-30
FI20002578A0 (fi) 2000-11-24
FI20002578A (fi) 2002-05-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5249983A (en) Electrical connector for printed wiring board
US10103453B2 (en) Cable connector, carrier module thereof, and method for assembling the same
US5073761A (en) Non-contacting radio frequency coupler connector
US4775122A (en) Cable clamp
US20080102654A1 (en) Coaxial connector assembly with self-aligning, self-fixturing mounting terminals
AU691627B2 (en) Electrical connection device
EP1072061B1 (en) Control impedance rf pin for extending compressible button interconnect contact distance
US20130321228A1 (en) Active electronically scanned array antenna
FI100143B (fi) Menetelmä koaksiaaliliittimen kiinnittämiseksi piirilevyyn
US6042398A (en) Electrical connector having improved grounding arrangement
JPS60500596A (ja) 同軸線路と導波管を結合するアダプタ
JP6305641B2 (ja) アクティブ電子走査アレイアンテナ
FI109564B (fi) Radiotaajuusliitin
KR102507062B1 (ko) 높은 전류 세기의 전류를 전송하기 위한 인쇄 회로 기판 커넥터
JP2003121698A (ja) 光コネクタのシールド構造
JP2006210971A (ja) アンテナ
EP2828934A1 (en) Electrical connector having an integrated impedance equalisation element
US10096954B2 (en) Connector
CN213878654U (zh) 一种射频连接器及其安装结构
US20220221660A1 (en) Feed-through
US11621464B2 (en) Waveguide assembly
US5989038A (en) Coaxial electrical connector
JP2934625B1 (ja) 同軸ケーブル用接続器
JPH0746962Y2 (ja) Rf整合終端素子
GB2142481A (en) A wave guide to microstrip microwave transition

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired