FI108891B - Menetelmä ja laite rakennekosteuden mittaamiseksi - Google Patents

Menetelmä ja laite rakennekosteuden mittaamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI108891B
FI108891B FI981296A FI981296A FI108891B FI 108891 B FI108891 B FI 108891B FI 981296 A FI981296 A FI 981296A FI 981296 A FI981296 A FI 981296A FI 108891 B FI108891 B FI 108891B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
conductor
measuring
angel
moisture
meadow
Prior art date
Application number
FI981296A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI981296A (fi
FI981296A0 (fi
Inventor
Matti Lyyra
Original Assignee
Vaisala Oyj
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vaisala Oyj filed Critical Vaisala Oyj
Priority to FI981296A priority Critical patent/FI108891B/fi
Publication of FI981296A0 publication Critical patent/FI981296A0/fi
Priority to PCT/FI1999/000491 priority patent/WO1999064856A1/fi
Priority to AU46207/99A priority patent/AU4620799A/en
Publication of FI981296A publication Critical patent/FI981296A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI108891B publication Critical patent/FI108891B/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N33/00Investigating or analysing materials by specific methods not covered by groups G01N1/00 - G01N31/00
    • G01N33/38Concrete; Lime; Mortar; Gypsum; Bricks; Ceramics; Glass
    • G01N33/383Concrete or cement

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Ceramic Engineering (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Immunology (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials Using Thermal Means (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials By The Use Of Electric Means (AREA)

Description

108891
Menetelmä ja laite rakennekosteuden mittaamiseksi
Keksinnön kohteena ovat patenttivaatimusten 1 ja 4 johdantojen mukaiset menetelmät. Keksinnön kohteena ovat myös patenttivaatimuksen 6 johdannon mukainen s mittausyhde sekä patenttivaatimuksen 10 johdannon mukainen mittalaite.
Tämänkaltaisia menetelmiä ja laitteita käytetään rakennekosteuden mittaamiseen rakenteiden sisältä. Rakennekosteutta mitataan esim. seinästä, lattiasta, katosta tai välipohjasta. Mitattava rakennemateriaali voi olla esim. betonia, puuta tai lämpöeristettä. Kosteutta voidaan mitata joko hetkellisesti tai seuraamalla kosteuden 10 kehittymistä ajan funktiona. Hetkellisiä kosteusmittauksia voidaan käyttää rakenteen kosteuden määrittämiseksi esim. kosteusvaurioanalyysiä varten. Ajan funktiona kosteutta voidaan mitata puolestaan esim. rakenteen, kuten betonilaatan, kuivumisen seuraamiseksi rakennusvaiheessa, vesivahingon tapahduttua, koijaustoimien yhteydessä tai rakenteiden pitkäaikaisessa kuntoseurannassa.
15 Tunnetun tekniikan mukaisesti rakenteiden sisäosien kosteutta on mitattu poraamalla rakenteeseen reikä, ja mittaamalla kosteutta tämän reiän kautta. Porauksia vaativien ;;; mittausten toteuttamiseen liittyy ymmärrettävästi useita ongelmia, kuten . porauslaitteiston tarve sekä rakenteiden ja niiden sisälle upotettujen putkistojen vaurioitumisriski. Tämä ongelma on ratkaistu US-patenttijulkaisussa 5,730,024, jossa 20 on esitetty rakenteeseen rakennusvaiheessa upotettava mittapää. Mittapää käsittää vesitiiviin mutta höyryä läpäisevän suojakotelon, jonka sisälle on sijoitettu kosteus- ja lämpötila-anturit. Kosteusanturina toimii hygroskooppinen kappale, johon on upotettu :V: kaksi elektrodia. Mittapää käsittää lisäksi mittapäästä mitattavan rakenteen _ : ulkopuolelle johtavat sähköjohtimet sekä elimet, joilla mittapää kiinnitetään mitattavan 25 rakenteen sisään. Kosteuden mittaus perustuu hygroskooppisessa kappaleessa olevien ; ’'': elektrodien välisen vastuksen mittaamiseen rakenteen ulkopuolelta käsin : .·. sähköjohdinten välityksellä. Tällaisia mittapäitä on tarkoitus asentaa rakenteisiin ·“. näiden rakennusvaiheessa. Mittapäät sijoitetaan sopivaksi katsottuihin kohtiin esim.
betonilaatan sisään. Mittausanturit sijoitetaan siis pysyvästi rakenteisiin. Varsinaista 2 108891 mittalaitetta ei tarvitse kytkeä kiinteästi mitattavaan rakenteeseen, vaan se voidaan kytkeä antureihin mittauksen ajaksi sähköjohtimien välityksellä.
Tunnetun tekniikan puutteena on se, että mittapäiden mukana rakenteisiin joudutaan sijoittamaan antureita. Tämä aiheuttaa merkittäviä kustannuksia, sillä kattavan s mittausvalmiuden saavuttamiseksi voidaan jokaiseen rakennuskohteeseen joutua sijoittamaan useita erillisiä mittapäitä ja samalla siis myös lukuisia antureita. Mikäli rakenteessa havaitaan kosteusongelmia, on ennen rakenteiden purkamista ja kolaamista yleensä tarpeen varmistaa mittausten ja antureiden oikeellisuus ja tarkkuus. Tämä ei ole mahdollista käytettäessä kiinteästi rakenteisiin sijoitettuja 10 antureita.
Keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä kuvatut puutteellisuudet ja aikaansaada aivan uudentyyppinen menetelmä ja laite rakennekosteuden mittaamiseksi.
Keksintö perustuu siihen, että rakenteeseen sijoitetaan ainoastaan mittauskanava, johon tarvittavat anturit voidaan asettaa mittauksen ajaksi. Mittauskanava muodostuu 15 höyryä läpäisemättömästä putkesta, jonka ensimmäinen pää on asetettu rakenteen sisään mitattavaan kohtaan ja toinen pää ulottuu rakenteen pinnalle. Rakenteen pinnalle ulottuva mittauskanavan toinen pää suljetaan h öy ry tiiviillä tulpalla. Rakenteen sisään asetetun mittauskanavan ensimmäiseen päähän voidaan sovittaa höyryä läpäisevä tulppa. Mittalaite puolestaan käsittää mittausyksikön sekä tähän liitetyt ' : 20 lämpötila- ja kosteusanturin sekä toisen lämpötila-anturin. Kosteutta mitattaessa ’; ’ ·' mittauskanavan toisen pään sulkeva tulppa poistetaan ja sen sijalle asetetaan lämpötila- ja kosteusanturi. Toinen lämpötila-anturi työnnetään mittauskanavaa pitkin . . mittauskanavan ensimmäiseen päähän. Kosteus ja lämpötilat mitataan kosteusprofiilin * · * tasaannuttua mittauskanavassa, ja tuloksista lasketaan mittauskanavan ensimmäisen 25 pään ympäristössä vallitseva tasapainokosteus.
t * | Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaisille menetelmille on tunnusomaista se, : .·. mikä on esitetty patenttivaatimusten 1 ja 4 tunnusmerkkiosissa. Keksinnön mukaiselle : ‘ ; mittausyhteelle on puolestaan tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 6 tunnusmerkkiosassa, ja mittalaitteelle se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 10 30 tunnusmerkkiosassa.
j 3 108891
Keksinnön avulla saavutetaan huomattavia etuja.
Keksintöä käytettäessä rakenteiden sisälle ei tarvitse pysyvästi sijoittaa antureita. Keksinnön mukaisen mittausmahdollisuuden jäljestäminen rakenteisiin tulee näin huomattavan edulliseksi. Koska samoja antureita voidaan käyttää useissa eri S mittauskohteissa, keksinnön yhteydessä on taloudellisesti mahdollista käyttää korkealuokkaisempia antureita.
Keksinnön lisäetuna on myös se, että esim. rutiininomaiset kosteusvaurioiden seulontamittaukset voidaan tehdä halvemmalla mittalaitteella, ja mikäli kosteusvaurio havaitaan, sitä voidaan analysoida tarkemmalla menetelmällä saman mittauskanavan 10 kautta.
Keksintöä ryhdytään seuraavassa tarkastelemaan esimerkkien avulla ja oheisiin piirustuksiin viitaten.
Kuvio 1 esittää kaaviollisesti yhtä rakenteeseen asennettua keksinnön mukaista mittauskanavaa sekä tähän kytkettyä yhtä keksinnön mukaista mittalaitetta.
15 Kuvio 2 esittää kaaviollisesti toista ja kolmatta keksinnön mukaista mittauskanavaa : : sekä toiseen mittauskanavaan kytkettyä toista keksinnön mukaista mittalaitetta.
Kuviossa 1 on esitetty mitattava rakenne 1, rakenteeseen upotettu mittauskanava 2, 3, 4 sekä mittauskanavaan 2, 3, 4 liitetty mittalaite 5, 6, 7, 8, 9. Mitattava rakenne 1 on esim. seinä-, lattia-, välipohja- tai kattorakenne. Rakenteeseen 1 upotettu . · 20 mittauskanava 2, 3, 4 käsittää höyrynjohteen 2, höyrynjohteen 2 toisen pään jatkeena olevan mittausrasian 3 sekä höyrynjohteen 2 ensimmäiseen päähän sovitetun suojatulpan 4. Mittalaite 5, 6, 7, 8, 9 puolestaan käsittää mittausyksikön 5, mittausyksikköön 5 liitetyn höyrysulun 6 sekä mittausyksikköön 5 höyrysulun 6 läpi . .·. liitetyt johtimen 8 ja kosteus-ja lämpötila-anturin 7. Mittalaite 5, 6, 7, 8, 9 käsittää :25 myös johtimen 8 toiseen päähän kiinnitetyn toisen lämpötila-anturin 9.
.; : Kuviossa 2 on lisäksi esitetty höyrynjohteen 2 toisen pään sulkeva höyrysulkutulppa 10 sekä mittapää 11 ja mittapään 11 mittausyksikköön S' yhdistävä kaapeli 12.
4 108891 Höyrynjohde 2 asennetaan rakenteeseen 1 siten, että johteen 2 ensimmäinen pää on rakenteen 1 sisällä halutun mittausalueen läheisyydessä ja toinen pää ulottuu joko rakenteen 1 pinnalle tai mittausrasiaa 3 käytettäessä mittausrasian 3 pohjaan tai sivuseinään. Höyrynjohteen 2 tehtävänä on toimia diffuusiotienä, jota pitkin 5 rakenteessa 1 höyrynjohteen 2 ensimmäisen pään kohdalla mahdollisesti olevaa kosteutta diffusoituu höyrynjohteen 2 toiseen päähän. Tällöin rakenteen 1 kosteutta voidaan mitata rakenteen 1 pinnalle tuodusta höyrynjohteen 2 toisesta päästä, eikä mittalaitteeseen 5, 6, 7, 8, 9 tarvita kallista höyrynjohteen 2 ensimmäiseen päähän ulottuvaa kaapelointia. Höyrynjohde 2 valmistetaan soveltuvasta, olennaisesti 10 höyrytiiviistä materiaalista valmistetusta putkesta tai putkimaisesta kappaleesta. Putken materiaali on lisäksi edullisesti halpaa ja mekaanisesti kestävää sekä sellaista, että sitä voidaan helposti taivuttaa sopivaan muotoon. Yksi edullinen höyrynjohteen 2 valmistusmateriaali on sähköjohtojen sisäasennuksessa yleisesti käytetty muovinen sisäasennusputki.
i 15 Höyrynjohteen 2 toisen pään jatkeeksi voidaan sovittaa mittausrasia 3, joka asennetaan rakenteen 1 pintaan. Mittausrasian 3 käyttäminen ei ole välttämätöntä, mutta se voi helpottaa mittaustapahtumaa. Mittausrasian 3 tehtävänä on toimia telineenä, johon j ; mittalaite 5, 6, 7, 8, 9 rakennetta 1 mitattaessa sovitetaan. Mittausrasia 3 ja mittalaite I : 5, 6, 7, 8, 9 muotoillaan siis vastinpinnoiltaan toisiaan myötäileviksi. Mittausrasia 3 ! * I # ’,·· 20 suojaa myös höyrynjohteen 2 toista päätä. Höyrynjohteen 2 toiseen päähän sovitetaan mittausrasian 3 lisäksi irrotettavissa oleva höyrysulkutulppa 10 (kuvio 2), jonka * · v tehtävänä on estää kosteuden siirtyminen höyrynjohteesta 2 tämän toista päätä ·' ‘ ympäröivään ilmaan tai päin vastoin. Höyrynjohteen 2 toinen pää pidetään höyrysulkutulpalla 10 suljettuna aina silloin, kun höyrynjohdetta 2 ei käytetä 25 mittaukseen. Mikäli höyrysulkutulppaa 10 ei käytetä, rakenteessa 1 mahdollisesti j ’· oleva kosteus pääsee haihtumaan paikallisesti höyrynjohteen 2 ensimmäisen pään ;;;' ympäristöstä, eivätkä höyrynjohteesta 2 mitatut kosteusarvot enää edusta rakenteessa 1 yleisemmin vallitsevaa kosteustilannetta. Höyrynsulkutulppaa 10 käytetään sekä
I t * I
:·· : mittausrasian 3 kanssa että ilman mittausrasiaa 3 asennettujen höyrynjohteiden 2 ' · · * 30 yhteydessä.
5 108891 Höyrynjohteen 2 ensimmäiseen päähän on puolestaan sovitettu suojatulppa 4. Suojatulpan 4 yhtenä tarkoituksena on estää rakenteessa 1 olevan rakennusmateriaalin tunkeutuminen höyrynjohteeseen 2. Erityisen tärkeää suojatulpan 4 käyttäminen on esim. valettaessa höyrynjohde 2 betoniin. Joissakin tapauksissa, esim. sijoitettaessa S höyrynjohde 2 puuhun porattuun reikään, suojatulpan 4 käyttäminen ei kuitenkaan ole aivan välttämätöntä. Suojatulpan 4 tulee olla vesihöyryä läpäisevä. Suojatulppa 4 voidaan valmistaa esim. hoikista ja tiheästä metalliverkosta, puusta tai vesihöyryä läpäisevästä muovista.
Mittausyksikkö S sisältää tarvittavan elektroniikan kosteus- ja lämpötila-anturin 7 sekä io toisen lämpötila-anturin 9 ohjaamiseksi ja mittaustulosten käsittelemiseksi.
i Mittausyksikkö 5 on sijoitettu edullisesti koteloon, jonka ulkomuoto myötäilee i ! mittausrasian 3 sisätilan muotoa siten, että mittausyksikkö 5 voidaan helposti asettaa | | mittausrasiaan 3 edulliseen mittausasentoon. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että höyrysulku 6 ja kosteus- ja lämpötila-anturi 7 asettuvat tällöin automaattisesti oikein 15 höyrynjohtimen 2 suulle. Mittalaite voidaan vaihtoehtoisesti toteuttaa myös siten, että mittausyksikköä 5' ei suunnitella mittausrasiaan 3 suoraan sijoitettavaksi (kuvio 2). Tällöin mittausyksikköön 5' liitetään höyrynjohtimen 2 suulle asetettava erillinen : mittapää 11. Mittapää 11 yhdistetään mittausyksikköön 5' esim. kaapelin 12 ; Γ: välityksellä. Mittausyksikköön 5 tai erilliseen mittapäähän 11 liittyy höyrysulku 6.
•V·· 20 Höyrysulun 6 tehtävänä on eristää höyrynjohtimen 2 toinen pää ympäristöstä mittauksen ajaksi. Höyrysulku 6 voidaan valmistaa esim. kumista. Kosteus- ja v.‘ lämpötila-anturi 7 ja toinen lämpötila-anturi 9 valitaan soveltuvien antureiden '·' ' joukosta. Lämpötila-anturi 9 valitaan edullisesti siten, että sen kautta voidaan ympäristöön haluttaessa myös syöttää lämpötehoa. Lämpötila-anturi 9 toimii siis 25 edullisesti sekä lämmitys- että mittausvastuksena.
* * * . .·. Mittauskanavan muodostusmenetelmässä muodostetaan rakennemateriaaliin 1 pitkänomainen mittauskanava 2, jolla on ensimmäinen ja toinen pää ja joka rajoittuu *« · ; '·, ensimmäisen ja toisen pään väliseltä osalta olennaisesti höyrytiiviiseen materiaaliin.
,···. Mittauskanava 2 muodostetaan edullisesti rakenteen 1 muodostamisen yhteydessä I · · 30 sijoittamalla rakenteeseen esim. sisäasennusputkea. Esim. betonirakenteen kyseessä ollessa tämä voidaan tehdä siten, että ennen betonin valamista valualueelle sijoitetaan 6 108891 yksi tai useampia sopivasti asetettuja sisäasennusputkia. Mittauskanava 2 muotoillaan siten, että sen ensimmäinen pää jää rakenteen 1 sisään ja toinen pää ulottuu rakenteen 1 pinnalle. Mittauskanavan 2 ensimmäinen pää suojataan edullisesti höyryä läpäisevällä suojatulpalla 4. Tämän jälkeen rakenne 1 voidaan sulkea tai 5 betonirakenteen kyseessä ollessa betonilaatta voidaan valaa. Mittauskanavan 2 toinen pää muotoillaan sopivasti ja suljetaan höyryä läpäisemättömällä höyrysulkutulpalla 10. Tällöin rakenteeseen 1 muodostuu mittauskanava 2, jota pitkin rakenteen 1 sisällä mittauskanavan 2 ensimmäisen pään ympäristössä vallitseva kosteuspitoisuus voidaan diffuusion vaikutuksesta johtaa mittauskanavan 2 toiseen päähän.
10 Kosteuden mittausmenetelmässä poistetaan mittauskanavan 2 ensimmäisen pään sulkeva höyrysulkutulppa 10 ja työnnetään mittauskanavaan 2 lämpötila-anturi 9. Lämpötila-anturi 9 työnnetään mittauskanavaa 2 pitkin ainakin likimain | mittauskanavan 2 ensimmäiseen päähän saakka. Lämpötila-anturi 9 voidaan työntää esim. anturiin 9 yhdistetyn johtimen 8 avulla. Tämän jälkeen mittauskanavaan 2 15 työnnetään kosteus- ja lämpötila-anturi 7, ja mittauskanava 2 suljetaan olennaisen höyrytiiviisti höyrysululla 6. Kosteus- ja lämpötila-anturi 7 voidaan vaihtoehtoisesti sijoittaa mittauskanavan 2 suulle ja muodostaa höyrysulku mittauskanavan 2 suun ja , kosteus- ja lämpötila-anturin 7 ympärille. Lämpötila-anturi 9 sekä kosteus- ja • 1 I > « · .': . lämpötila-anturi 7 yhdistetään mittausyksikköön 5,5'.
» * • · * *· ' ; 20 Mittalaitteen mittauskanavaan 2 asettamisen jälkeen odotetaan, että toimenpiteiden . , aikana mahdollisesti häiriintynyt mittauskanavan 2 kosteusprofiili tasoittuu diffuusion » i · » · » !.! vaikutuksesta. Tasoittumisaika on tyypillisesti noin yksi minuutti yhtä mittauskanavan * * · 2 pituuden senttimetriä kohti. Tasoittumisajan kuluttua mitataan lämpötila-anturin 9 ! , v, avulla mittauskanavan 2 ensimmäisen pään lämpötila T, sekä kosteus- ja lämpötila- * > · • » : ‘. 25 anturin 7 avulla mittauskanavan 2 toisen pään ilman lämpötila T2 ja suhteellinen kosteus Rh2. Mikäli lämpötilat T, ja T2 poikkeavat toisistaan, mittauskanavan 2 ,<··, toisesta päästä mitattu suhteellisen kosteuden arvo Rh2 ei suoraan kuvaa > » • i · mittauskanavan 2 ensimmäisessä päässä vallitsevaa suhteellista kosteutta Rh,.
* » ♦
’· i I
'.V Mittauskanavan 2 ensimmäisessä päässä, ja siis tätä ympäröivässä rakenteessa 1, 1 i 30 vallitseva suhteellinen kosteus Rh, saadaan laskemalla kaavasta: 7 108891 ( 7,S«r2___7,i«T| \
Rh)=Rh2* loh+vw'Kmjrc}' (1)
Mikäli käytetään pulssimaisesti lämmitettävää lämpötila-anturia 9, voidaan haluttaessa myös tarkastaa, onko mittauskanavan 2 ensimmäisessä päässä nestemäistä vettä. Tämä tapahtuu esim. siten, että lämpötila-anturiin 9 syötetään tehoa ja mitataan anturin 9 5 lämpötilaa ajan funktiona. Lämpötila-anturin 9 lämpötilan muutoksesta syötettyä energiayksikköä kohti voidaan päätellä, onko anturi 9 ilmassa vai vedessä. Mikäli lämpötilan muutos on olennaisesti pienempi kuin vapaasti ilmaan sijoitetulla anturilla 9, tulkitaan, että mittauskanavan 2 ensimmäisessä päässä on nestemäistä vettä.
• * * > Φ · • · · « ' * * » » » · M ·

Claims (13)

  1. 8 108891
  2. 1. Menetelmä mittausyhteen muodostamiseksi rakenteeseen (1) rakenteen (1) sisäosan kosteuden mittaamista varten, jossa menetelmässä mittausyhde muodostetaan 5 rakenteen (1) muodostamisen aikana, tunnettu siitä, että - muodostetaan putkimainen höyrynjohde (2), jolla on ensimmäinen ja toinen pää sekä höyrynjohteen (2) päiden väliseltä osalta rajaava olennaisesti höyrytiivis pinta, - asemoidaan höyrynjohde (2) rakenteeseen (1) siten, että höyrynjohteen (2) ίο ensimmäinen pää asettuu rakenteen (1) sisäpuolelle ja toinen pää ulottuu kosketukseen rakenteen (1) pinnan tai pintaan tehtävän syvennyksen, kuten mittausrasian (3), kanssa, - suljetaan höyrynjohteen (2) toinen pää olennaisen höyrytiiviisti. , ·. 15 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että - höyrynjohde (2) muodostetaan muoviputkea sopivaan muotoon taivuttamalla ·;! ia : Y: - höyrynjohteen (2) toinen pää suljetaan asettamalla siihen olennaisesti : : höyrytiivis höyrysulkutulppa (10). 20 « · · I v · 3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että j : f: höyrynjohteen (2) ensimmäinen pää suletaan vesihöyryä läpäisevällä suojatulpalla (4). * · 9 108891
  3. 4. Menetelmä rakenteen (1) sisäosassa vallitsevan kosteuden mittaamiseksi rakenteeseen (1) sijoitetun rakenteen (1) pinnalta rakenteen (1) sisäosaan ulottuvan mittausyhteen kautta, jossa menetelmässä mitataan mittausyhteessä olevan ilman suhteellista kosteutta, tunnettu siitä, että s - mittausyhteenä käytetään höyrynjohdetta (2), jonka ensimmäinen pää ulottuu rakenteen (1) sisäosaan ja toinen pää rakenteen (1) pinnalle ja joka on ensimmäisen ja toisen pään väliseltä osalta olennaisesti höyrytiivis, - mitataan höyrynjohteen (2) ensimmäisessä päässä olevan ilman lämpötila, - mitataan höyrynjohteen (2) toisessa päässä olevan ilman lämpötila, 10. mitataan höyrynjohteen (2) toisessa päässä olevan ilman suhteellinen kosteus ja - määritetään mitattujen suhteellisen kosteuden ja lämpötilojen perusteella ilman suhteellinen kosteus höyrynjohteen ensimmäisessä päässä. i ,·_ 15 5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että . ·: . menetelmässä ‘ · ': - viedään höyrynjohteen (2) ensimmäiseen päähän ensimmäinen lämpötila- ’ / anturi (9), Tr - saatetaan höyrynjohteen (2) toisessa päässä olevan ilman kanssa 20 kosketukseen kosteusanturi (7), * * , ·: ·. - saatetaan höyrynjohteen (2) toisessa päässä olevan ilman kanssa kosketukseen toinen lämpötila-anturi (7), ,, #: - suljetaan höyrynjohteen (2) toinen pää olennaisen höyry tiiviisti, ;; ; - odotetaan, kunnes höyrynjohteen (2) ilman kosteusprofiili on riittävästi 25 tasaantunutpa 108891 ίο - mitataan ensimmäisen (9) ja toisen (7) lämpötila-anturin sekä kosteusanturin (7) avulla ilman suhteellinen kosteus höyrynjohteen (2) toisessa päässä ja lämpötilat ensimmäisessä ja toisessa päässä.
  4. 6. Rakenteen (1) sisäosassa olevan kosteuden mittaamisessa käytettävä mittausyhde, joka käsittää - rakenteen (1) sisäosaan ulottuvan ensimmäisen pään, - rakenteen (1) pinnalle ulottuvan toisen pään sekä - ensimmäisen pään toiseen päähän yhdistävän yhtenäisen tilan, ίο tunnettu siitä, että se käsittää putkimaisen höyrynjohteen (2), joka on sovitettu rajaamaan ensimmäisen ja toiseen pään väliseltä alueelta olennaisen höyrytiiviisti ensimmäisen pään toiseen päähän yhdistävä yhtenäinen tila.
  5. 7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen mittausyhde, tunnettu siitä, että se ! , *.: 15 käsittää höyrynjohteen (2) ensimmäiseen päähän sovitettavan vesihöyryä läpäisevän . · ; suojatulpan (4). t ·
  6. 8. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen mittausyhde, tunnettu siitä, että se käsittää höyrynjohteen (2) toiseen päähän sovitettavan olennaisesti vesihöyryä . . 20 läpäisemättömän höyrysulkutulpan (10) höyrynjohteen (2) ja sen toista päätä I ': ·. ympäröivän tilan välisen kosteudenvaihdon estämiseksi. I I ‘ ' 9. Jonkin patenttivaatimuksen 6-8 mukainen mittausyhde, tunnettu siitä, • « t : : : että se käsittää höyrynjohteen (2) toiseen päähän sovitettavan mittausrasian (3). j 25 108891 π
  7. 10. Mittalaite rakenteen (1) sisäosan kosteuden mittaamiseksi rakenteeseen (1) sovitetun höyrynjohteen (2) kautta, tunnettu siitä, että se käsittää - mittausyksikön (5; 5') mittauksen ohjaamiseksi ja mittaustulosten hallitsemiseksi, 5. ensimmäisestä päästään mittausyksikköön (5; 5') liitetyn taipuisan johteen (8), - taipuisan johteen (8) toiseen päähän liitetyn toisen lämpötila-anturin (9) höyrynjohteen (2) ensimmäisessä päässä vallitsevan lämpötilan mittaamiseksi, 10. mittausyksikköön liitetyn kosteusanturin (7) höyrynjohteen (2) toisessa päässä vallitsevan ilmankosteuden mittaamiseksi, - mittausyksikköön liitetyn ensimmäisen lämpötila-anturin (7) höyrynjohteen (2) toisessa päässä vallitsevan lämpötilan mittaamiseksi sekä - höyrysulun (6) höyrynjohteen (2) toisen pään sulkemiseksi olennaisen 15 höyrytiiviisti. 12 108891
  8. 12. Patenttivaatimuksen 10 tai 11 mukainen mittalaite, tunnettu siitä, että ensimmäinen lämpötila-anturi (7) on mekaanisesti yhdistetty kosteusanturiin (7).
  9. 13. Jonkin patenttivaatimuksen 10 - 12 mukainen mittalaite käytettäväksi sellaisen 5 höyrynjohteen (2) yhteydessä, jonka toiseen päähän liittyy mittausrasia (3), tunnettu siitä, että mittalaite käsittää mittausrasian (3) sisälle sovittuvan ja mittausrasian (3) sisäpinnan muotoa myötäilevän kotelon. 4 * * • * * | 13 1 08 891
FI981296A 1998-06-05 1998-06-05 Menetelmä ja laite rakennekosteuden mittaamiseksi FI108891B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI981296A FI108891B (fi) 1998-06-05 1998-06-05 Menetelmä ja laite rakennekosteuden mittaamiseksi
PCT/FI1999/000491 WO1999064856A1 (fi) 1998-06-05 1999-06-07 Method and device for measuring moisture in structural material
AU46207/99A AU4620799A (en) 1998-06-05 1999-06-07 Method and device for measuring moisture in structural material

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI981296A FI108891B (fi) 1998-06-05 1998-06-05 Menetelmä ja laite rakennekosteuden mittaamiseksi
FI981296 1998-06-05

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI981296A0 FI981296A0 (fi) 1998-06-05
FI981296A FI981296A (fi) 1999-12-06
FI108891B true FI108891B (fi) 2002-04-15

Family

ID=8551926

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI981296A FI108891B (fi) 1998-06-05 1998-06-05 Menetelmä ja laite rakennekosteuden mittaamiseksi

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU4620799A (fi)
FI (1) FI108891B (fi)
WO (1) WO1999064856A1 (fi)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB0311102D0 (en) * 2003-05-14 2003-06-18 Ge Protimeter Plc Apparatus for use in measuring moisture content
DE102005017550B4 (de) * 2005-04-16 2010-06-24 CiS Institut für Mikrosensorik gGmbH Verfahren und Vorrichtung zum Ermitteln des Trocknungszustands von feuchten Körpern
FI20115846A0 (fi) 2011-08-30 2011-08-30 Risto-Matti Salmi Laite, järjestelmä ja menetelmä rakenteen materiaalin kosteuden mittaamiseksi
FI127346B (fi) * 2016-12-13 2018-04-13 Lujabetoni Oy Väline ja menetelmä betonirakenteen kosteuden mittaamiseksi

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE467023B (sv) * 1989-03-20 1992-05-11 Bo Goesta Forsstroem Konduktivitetscell och saett att framstaella en saadan
SE501991C2 (sv) * 1992-08-17 1995-07-10 Nicklas Sahlen Mätsond för fuktmätning i byggnadsmaterial
DE4427244A1 (de) * 1994-08-03 1996-02-08 Prozesautomation Kohler Gmbh Meßwertgeber zur Integration in Schrauben von Spreizdübeln
DE19780505D2 (de) * 1996-05-24 1999-07-01 Gerd Dipl Ing Pleyers Verfahren und Vorrichtung zur Messung der Feuchte in Baustoffen

Also Published As

Publication number Publication date
AU4620799A (en) 1999-12-30
FI981296A (fi) 1999-12-06
FI981296A0 (fi) 1998-06-05
WO1999064856A1 (fi) 1999-12-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP2751545B1 (en) Device, system and method for measuring moisture of structure material
KR101482369B1 (ko) 파일 감지 장치 및 그 사용 방법
US9228881B2 (en) Method and apparatus for in-situ calibration and function verification of fluid level sensor
FI108891B (fi) Menetelmä ja laite rakennekosteuden mittaamiseksi
US6986281B1 (en) Exfiltrometer apparatus and method for measuring unsaturated hydrologic properties in soil
CN115468978A (zh) 一种测试高温热水隧道混凝土材料热传递性的方法
CN110186763A (zh) 岩石力学实验温湿度及酸性环境控制模拟装置及模拟方法
US5499532A (en) Aquameter
JP5035917B2 (ja) ベントナイトの水分量測定方法及びこれを用いた測定装置
CZ299863B6 (cs) Zarízení pro stanovení soucinitele difúze radonu
CN202442985U (zh) 一种木材含水率梯度测试传感器
EP3916384A1 (en) Measurement device to measure temperature and humidity in a structural element
KR100703064B1 (ko) 정유 및 석유 화학 플랜트 설비의 유지보수 장치 및 방법
US7059173B2 (en) System for conducting the on-site measurement of the density or thermal resistance of a material
US7055370B2 (en) Device for conducting the on-site measurement of the density or thermal resistance of a material
US7055371B2 (en) On-site measurement of the density or thermal resistance of a material
JP5018230B2 (ja) 防食状態監視電極用水抜け防止キャップ、防食状態監視電極
CN209663298U (zh) 水浴装置
CA1106935A (en) Liquid level sensor
FI127346B (fi) Väline ja menetelmä betonirakenteen kosteuden mittaamiseksi
CA2575251A1 (en) Insulating improvement of cables with sensors
RU1786408C (ru) Способ комплексного определени характеристик тепло- и массопереноса капилл рно-пористых и дисперсных материалов и устройство дл его осуществлени
BRPI1106740A2 (pt) Monitor de umidade e temperatura de grãos, com extrator de amostras
JP2023063892A (ja) 静電容量型腐食センサ、および、その設置方法
WO2006012719A1 (en) Insulating improvement of cables with sensors