FI108812B - Optinen mittausmenetelmä ja laite optisten mittausten suorittamiseksi - Google Patents

Optinen mittausmenetelmä ja laite optisten mittausten suorittamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI108812B
FI108812B FI981315A FI981315A FI108812B FI 108812 B FI108812 B FI 108812B FI 981315 A FI981315 A FI 981315A FI 981315 A FI981315 A FI 981315A FI 108812 B FI108812 B FI 108812B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
measuring
detector
paper web
probe
reference beam
Prior art date
Application number
FI981315A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI981315A0 (fi
FI981315A (fi
Inventor
Pasi Raitola
Original Assignee
Metso Paper Automation Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metso Paper Automation Oy filed Critical Metso Paper Automation Oy
Priority to FI981315A priority Critical patent/FI108812B/fi
Publication of FI981315A0 publication Critical patent/FI981315A0/fi
Publication of FI981315A publication Critical patent/FI981315A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI108812B publication Critical patent/FI108812B/fi

Links

Landscapes

  • Paper (AREA)
  • Length Measuring Devices By Optical Means (AREA)
  • Investigating Or Analysing Materials By Optical Means (AREA)

Description

108812
Optinen mittausmenetelmä ja laite optisten mittausten suorittamiseksi
Keksinnön kohteena on optinen mittausmenetelmä liikkuvan pape-rirainan sileyden tai karheuden mittaamiseksi, missä menetelmässä käyte-5 tään mittapäätä, jossa on ainakin yksi säteilylähde ja ainakin yksi detektori, tuotetaan mittaussäde, kohdistetaan mittaussäde liikkuvaan paperirainaan ja mitataan detektorilla paperirainan pinnalta heijastuneen säteen leveyttä pa-perirainan sileyden tai karheuden määrittelemiseksi.
Edelleen keksinnön kohteena on laite optisten mittausten suorit-10 tamiseksi, joka laite on sovitettu mittaamaan liikkuvan paperirainan sileys tai karheus heijastusmittauksella, jolloin laitteeseen kuuluu mittapää, johon kuuluu välineet mittaussäteen tuottamiseksi ja ainakin yksi detektori ja välineet mittaussäteen johtamiseksi mittapäässä olevan mittaikkunan läpi paperirainan pintaan ja välineet paperirainan pinnasta heijastuneen mittaussäteen joh-15 tamiseksi mittapäässä olevalle detektorille, joka on sovitettu mittaamaan pa-perirainasta sironneen mittaussäteen leveys.
Paperinvalmistuksen aikana liikkuvasta paperirainasta mitataan . heijastusmittauksella useita ominaisuuksia, kuten sileyttä, neliöpainoa, väriä, I < · · päällysteen määrää jne. US-patenteissa 5,110,212 ja 5,654,799 on esitetty ··.·. 20 tavanomaisia menetelmiä liikkuvan paperirainan sileyden mittaamiseksi. Ky- seisiä menetelmiä ja laitteita käytettäessä ongelmaksi muodostuu anturin mit- • · . . talkkunan pölyyntyminen ja likaantuminen. Kyseinen likaantuminen aiheuttaa vääristymiä ja epätarkkuutta mittauksissa. Ongelmien poistamiseksi mittaik-’ kuna yritetään pitää puhtaana esimerkiksi joko pyyhkimällä se käsin tai käyt- 25 tämällä ilmapuhallusta. Puhdistavat laitteet monimutkaistavat anturin raken-netta ja riittävään puhdistusluotettavuuteen pääseminen on erittäin hankalaa. Mittaikkunan puhdistaminen käsin vaatii huoltohenkilökuntaa ja sen lisäksi anturi on puhdistuksen ajaksi ohjattava pois mitattavan paperirainan päältä.
• · ...t WO-julkaisussa 97/43609 on esitetty menetelmä kaasumaisten 30 näytteiden mittaamiseen käytetyn optisen sensorin kohinan poistoa varten.
• · ·
Kyseisessä menetelmässä säteilylähteen lähettämä säde jaetaan mittaussä-”*i teeksi ja referenssisäteeksi. Mittaussäde johdetaan mitattavan aineen läpi ja referenssisäde johdetaan sen ulkopuolelta. Laitteistoon kuuluu edelleen erilliset detektorit mittasäteen mittaamiseksi ja vastaavasti referenssisäteen mit-35 taamiseksi. Kohinan vaikutus kompensoidaan referenssisäteen mittausta hyödyntäen. Laitteisto on varsin monimutkainen eikä se ole sovellettavaksi 2 108812 käytettäväksi heijastusmittausten yhteydessä, vaan se vaatisi erillisen heijas-tusreferenssin käyttämistä.
Tämän keksinnön tarkoituksena on saada aikaan yksinkertainen menetelmä ja laite liikkuvan paperirainan ominaisuuksien mittaamiseksi, jois-5 sa edellä mainittuja epäkohtia pystytään välttämään.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, että tuotetaan referenssisäde, johdetaan referenssimittauksessa referenssisäde detektorille siten, että referenssisäde kulkee mittapään ulkopuolisen matkan olennaisesti heijastumatta, mitataan referenssimittauksessa detektorilla refe-10 renssisäteen leveyttä ja käytetään sekä mittaussäteen että referenssisäteen leveyden mittaamisessa samaa detektoria.
Edelleen keksinnön mukaiselle laitteelle on tunnusomaista se, että laitteeseen kuuluu välineet referenssisäteen tuottamiseksi ja välineet referenssisäteen johtamiseksi mittaikkunan läpi detektorille siten, että referens-15 sisäde kulkee mittapään ulkopuolisen osan olennaisesti heijastumatta, että detektori on sovitettu mittaamaan referenssisäteen leveys ja että mittaussäde ja referenssisäde on sovitettu mitattavaksi samaa detektoria 10 käyttäen.
. Keksinnön olennainen ajatus on, että liikkuvan paperirainan omi- ·:··· naisuuksia mitataan optisella heijastusmittauksella eli siten, että säteilyläh- 20 teellä tuotetaan säde, jonka säteilynlähteen kanssa samalla puolella paperi-rainaa sijaitseva detektori mittaa. Säteilylähteen tuottama säde jaetaan mitta-ussäteeksi ja referenssisäteeksi, jolloin mittaussäde johdetaan heijastumaan mitattavasta materiaalista. Edelleen olennaista on, että referenssisäde johde-·’ ’ taan mittaussäteen kanssa olennaisesti samaa reittiä mittapään mittaikkunan 25 läpi, mutta siten, että referenssisäde kulkee mittapään ulkopuolisen matkan **: olennaisesti heijastumatta ja mittaussäde ja referenssisäde mitataan samaa detektoria hyödyntäen. Erään edullisen sovellutusmuodon ajatuksena on, et-tä mittari sovitetaan mittaamaan paperirainan sileyttä siten, että detektori mit-taa paperirainan pinnasta sironneen valonsäteen leveyden ja vastaavasti mit-30 talkkunan läpi kulkeneen referenssisäteen leveys mitataan.
Keksinnön etuna on, että menetelmä ja laite on yksinkertainen ja ':: tarkka ja sen avulla pystytään kompensoimaan mittaikkunan pölyyntymisen ja likaantumisen aiheuttama mittaustulosten vääristymä ja epätarkkuus.
Tämän hakemuksen yhteydessä termillä paperiraina tarkoitetaan 35 paperi- tai kartonkirainaa. Edelleen termillä optinen mittaus tarkoitetaan myös näkyvän valon ulkopuolisilla aallonpituusalueilla tapahtuvia käyttötarkoitukseen soveltuvia mittauksia.
3 108812
Keksintöä selitetään tarkemmin oheisissa piirustuksissa, joissa kuvio 1a esittää kaavamaisesti keksinnön mukaista laitetta mittaustilanteessa sivultapäin katsottuna, kuvio 1b esittää kuvion 1a mukaista laitetta referenssimittaustilan- 5 teessä, kuvio 2a esittää kaavamaisesti erästä toista keksinnön mukaista laitetta mittaustilanteessa sivustapäin katsottuna, kuvio 2b esittää kuvion 2a mukaista laitetta referenssimittaustilan- teessa, 10 kuvio 3a esittää kaavamaisesti erästä kolmatta keksinnön mukais ta laitetta mittaustilanteessa sivultapäin katsottuna ja kuvio 3b esittää kuvion 3a mukaista laitetta referenssimittaustilan- teessa.
Kuviossa 1 a on esitetty mittapää 1, joka on sovitettu paperirainan 15 2 yläpuolelle. Paperiraina 2 on sovitettu liikkumaan nuolen A suuntaan, jolloin mittapää 1 mittaa paperirainan 2 ominaisuuksia paperinvalmistusprosessin aikana. Mittapää 1 on sovitettu mittapalkkiin siten, että mittapää 1 pystyy tra-. versoimaan paperirainan 2 kulkusuuntaan A nähden poikittaisessa suunnas- •: · ·: sa. Mittapalkkia ei selvyyden vuoksi ole esitetty oheisessa kuviossa.
20 Mittapäähän 1 kuuluu edelleen säteilylähde 3. Säteilylähde 3 voi olla esimerkiksi puolijohdelaser ja se tuottaa säteen 4. Säde 4 johdetaan sä-teen jakajaan 5, joka jakaa säteen mittaussäteeksi 4a ja referenssisäteeksi 4b. Mittaussäde 4a johdetaan ensimmäiselle peilille 6, joka heijastaa mittaus-’ säteen 4a ensimmäisen mittaikkunan 7 läpi mittapään 1 ulkopuolelle paperi- 25 rainan 2 pintaa kohti loivassa kulmassa paperirainaan 2 nähden. Paperirai-• " naan 2 osuessaan mittaussäde 4a siroaa paperin pinnasta. Mitä karheampaa paperiraina 2 on, sitä enemmän mittaussäde 4a siroaa paperirainasta 2. Si-ronnut mittaussäde 4a kulkeutuu suodattimena varustetun toisen mittaikku-.···, nan 8 läpi toiseen peiliin 9, josta se heijastuu detektoriin 10. Sileyden mittaus 30 perustuu sironneen valonsäteen leveyden mittaamiseen. Detektori 10 voi olla esimerkiksi CCD-detektori, jossa on esimerkiksi 6000 valoherkkää element-tiä. Kuvion 1a mukaisella laitteella pystytään mittaamaan jotain paperirainan 2 pintaominaisuutta, kuten sileyttä, karheutta tai kiiltoa tai jotain muuta vastaavaa ominaisuutta.
35 Säteen jakajalta 5 referenssisäde 4b johdetaan kolmanteen peiliin 11. Mittapäähän 1 kuuluu edelleen suljin 12, joka kuvion 1 esittämässä mitta- 108812 i 4 ustilanteessa on käännetty estämään referenssisäteen 4b eteneminen sulki-melta 12 eteenpäin.
Kuviossa 1b on suljin 12 käännetty estämään mittaussäteen 4a kulkeutuminen ensimmäiselle peilille 6. Tässä tilanteessa sen sijaan refe-5 renssisäde 4b pääsee esteettä kulkemaan ensimmäiselle peilille 6. Suljinta 12 ohjaamalla pystytään siis valitsemaan kumpi valonsäde mittaussäde 4a vai referenssisäde 4b lähetetään eteenpäin detektorille 10 saakka.
Kolmas peili 11 ja ensimmäinen peili 6 on sovitettu sellaisiin kulmiin, että referenssisäde 4b heijastuu niistä siten, että se kulkee olennaisesti 10 suoraan ensimmäiseltä peililtä 6 toiselle peilille 9 ensimmäisen mittaikkunan 7 ja toisen mittaikkunan 8 läpi olennaisesti heijastumatta ollessaan mittapään 1 ulkopuolella. Toiselta peililtä 9 referenssisäde 4b heijastuu detektorille 10. Myös referenssimittauksessa detektorilla 10 mitataan säteen eli tässä tapauksessa referenssisäteen 4b leveys. Mittaikkunoiden 7 ja 8 pinnassa oleva 15 pöly ja lika aiheuttaa valonsäteen siroamista, mikä aiheuttaa mittausvirhettä varsinaisessa sileysmittauksessakin. Referenssimittauksella mitatulla referenssisäteen 4b leveyden muutoksella kompensoidaan varsinaisessa sileys-mittauksessa mittaikkunoiden 7 ja 8 likaisuudesta johtuvaa vääristymää. Ha-·:··: luttaessa voidaan joku tai kaikki peileistä 6, 9 ja/tai 11 sovittaa käännettäväk- 20 si, jolloin peiliä tai peilejä kääntämällä pystytään säteitä suuntaamaan ja koh- ....: distamaan halutulla tavalla.
* ·
Laitteeseen kuuluu edelleen ohjausyksikkö 13. Detektorin 10 mit- taustulokset sekä mittaustilanteesta että referenssimittauksesta johdetaan ·1 ’ ohjausyksikköön 13, joka referenssimittauksen avulla kompensoi mittaikku- 25 noiden 7 ja 8 likaisuuden aiheuttaman virheen.
* · 1 Säteilylähde 3 voidaan sovittaa lähettämään säde 4 tietyin väliajoin esimerkiksi jaksottaisesti. Samalla voidaan detektori 10 kuitenkin sovittaa an-tamaan mittaustulos jatkuvasti. Tällöin detektori 10 siis mittaa myös silloin, .···. kun säteilylähde 3 ei valaise näytettä eikä lähetä referenssisädettä 4b. Tällä ' 30 tavoin saadaan taustavalon vaikutus eliminoitua mittaustuloksesta.
Kuviossa 2a ja 2b on esitetty muuten kuvioita 1a ja 1b vastaava ratkaisu, mutta mittapäähän 1 rakennetta on muutettu siten, että peilejä tarvitaan aikaisempaa vähemmän. Kuvion 2a tilanteessa, missä mitataan paperi-rainan 2 ominaisuuksia ei mittaussädettä 4a tarvitse johtaa yhdenkään peilin 35 kautta. Kuvion 2b referenssimittaustilanteessa taas referenssisäde 4b johdetaan ainoastaan yhden peilin 6 kautta. Toiminnaltaan ja periaatteeltaan kuvi- i c 108812 5 oiden 2a ja 2b mukainen ratkaisu vastaa muuten täysin kuvioiden 1a ja 1b mukaista ratkaisua.
Kuvioiden 3a ja 3b mukaisessa ratkaisussa mittaussäde 4a tuotetaan mittaussäteen tuottavalla säteilylähteellä 3a. Mittapään 1 rakenne on 5 sovitettu sellaiseksi, että mittaussäteen tuottava säteilylähde 3a suuntaa mittaussäteen 4a olennaisesti suoraan paperirainan 2 pintaan ja paperirainan 2 pinnasta sironnut mittaussäde 4a johdetaan olennaisesti muuttamatta sen suuntaa sironnan jälkeen detektorille 10. Referenssisäde 4b tuotetaan refe-renssisäteen tuottavalla säteilylähteellä 3b. Mittapään 1 rakenne on sellainen, 10 että referenssisäteen tuottavasta säteilylähteestä 3b on mittaikkunoiden 7 ja 8 läpi olennaisesti suora yhteys detektorille 10, jolloin referenssisäteen 4b ei tarvitse edes mittapään 1 sisällä muuttaa suuntaansa.
Referenssimittaus voidaan suorittaa aina haluttaessa ja myös esimerkiksi mittapään 1 ollessa paperirainan 2 päällä. Tyypillisesti referenssimit-15 taus suoritetaan samanaikaisesti mittarin standardisoinnin yhteydessä esimerkiksi noin kerran tunnissa.
Piirustukset ja niihin liittyvä selitys on tarkoitettu vain havainnollis-* tamaan keksinnön ajatusta. Yksityiskohdiltaan keksintö voi vaihdella patentti- :”i vaatimusten puitteissa. Niinpä mittalaite voidaan sovittaa pintaominaisuuksi- ,‘v: 20 en lisäksi mittaamaan myös jotain muuta paperirainan 2 ominaisuutta, joka ·;··: voidaan mitata heijastusmittauksella, kuten neliöpaino, väri, päällysteen mää- . ·. ·. rä tai jokin muu vastaava ominaisuus.
> » » 1 »

Claims (6)

1. Optinen mittausmenetelmä liikkuvan paperirainan (2) sileyden tai karheuden mittaamiseksi, missä menetelmässä käytetään mittapäätä (1), 5 jossa on ainakin yksi säteilylähde (3, 3a, 3b) ja ainakin yksi detektori (10), tuotetaan mittaussäde (4a), kohdistetaan mittaussäde (4a) liikkuvaan paperi-rainaan (2) ja mitataan detektorilla (10) paperirainan (2) pinnalta heijastuneen säteen leveyttä paperirainan (2) sileyden tai karheuden määrittelemiseksi, tunnettu siitä, että tuotetaan referenssisäde (4b), johdetaan referenssi- 10 mittauksessa referenssisäde (4b) detektorille (10) siten, että referenssisäde (4b) kulkee mittapään (1) ulkopuolisen matkan olennaisesti heijastumatta, mitataan referenssimittauksessa detektorilla (10) referenssisäteen (4b) leveyttä ja käytetään sekä mittaussäteen (4a) että referenssisäteen (4b) leveyden mittaamisessa samaa detektoria (10).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lähetetään säde (4) tietyn väliajoin ja mitataan detektorilla (10) jatkuva- • : : toimisesti.
* · # · ·;··· 3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mittaussäde (4a) ja referenssisäde (4b) tuotetaan jakamalla säteily- » · 20 lähteellä (3) tuotettu säde (4) mittaussäteeksi (4a) ja referenssisäteeksi (4b).
4. Laite optisten mittausten suorittamiseksi, joka laite on sovitettu I :.! mittaamaan liikkuvan paperirainan (2) sileys tai karheus heijastusmittauksel- la, jolloin laitteeseen kuuluu mittapää (1), johon kuuluu välineet mittaussäteen I (4a) tuottamiseksi ja ainakin yksi detektori (10) ja välineet mittaussäteen (4a) j · ’·1 25 johtamiseksi mittapäässä (1) olevan mittaikkunan (7, 8) läpi paperirainan (2) pintaan ja välineet paperirainan (2) pinnasta heijastuneen mittaussäteen (4a) johtamiseksi mittapäässä (1) olevalle detektorille (10), joka on sovitettu mit- / · ·. taamaan paperirainasta (2) sironneen mittaussäteen (4a) leveys, tunnet tu siitä, että laitteeseen kuuluu välineet referenssisäteen (4b) tuottamiseksi 30 ja välineet referenssisäteen (4b) johtamiseksi mittaikkunan (7, 8) läpi detekto-rille (10) siten, että referenssisäde (4b) kulkee mittapään (1) ulkopuolisen osan olennaisesti heijastumatta, että detektori (10) on sovitettu mittaamaan referenssisäteen (4b) leveys ja että mittaussäde (4a) ja referenssisäde (4b) on sovitettu mitattavaksi samaa detektoria 10 käyttäen. 35 7 108812
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen laite, tunnettu siitä, että laitteeseen kuuluu ainakin yksi säteilylähde (3) säteen (4) tuottamiseksi ja sä-teenjakaja (5) säteen (4) jakamiseksi mittaussäteeksi (4a) ja referens-sisäteeksi (4b).
6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen laite, tunnettu siitä, että laitteeseen kuuluu suljin (12) mittaussäteen (4a) ja referenssisäteen (4b) vuorottaiseksi päästämiseksi detektorille (10). 1 · • · · • ·» 8 108812 !
FI981315A 1998-06-09 1998-06-09 Optinen mittausmenetelmä ja laite optisten mittausten suorittamiseksi FI108812B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI981315A FI108812B (fi) 1998-06-09 1998-06-09 Optinen mittausmenetelmä ja laite optisten mittausten suorittamiseksi

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI981315A FI108812B (fi) 1998-06-09 1998-06-09 Optinen mittausmenetelmä ja laite optisten mittausten suorittamiseksi
FI981315 1998-06-09

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI981315A0 FI981315A0 (fi) 1998-06-09
FI981315A FI981315A (fi) 1999-12-10
FI108812B true FI108812B (fi) 2002-03-28

Family

ID=8551940

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI981315A FI108812B (fi) 1998-06-09 1998-06-09 Optinen mittausmenetelmä ja laite optisten mittausten suorittamiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI108812B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI981315A0 (fi) 1998-06-09
FI981315A (fi) 1999-12-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR101161881B1 (ko) 투명 기판의 결함 검출 검사장치
CA1313774C (en) System and method for measurement of traveling webs
EP0296956B1 (en) Gloss gauge
US8379192B2 (en) Apparatus for optical measurement of substance concentrations
US6831748B2 (en) Plasmon resonance sensor, especially for use in biosensor technology
EP0242725A2 (en) Remote reading spectrophotometer
US5347358A (en) Refractometer
CA2818274A1 (en) Single-sided infrared sensor for thickness or weight measurement of products containing a reflective layer
JPS63145946A (ja) 走行するウエブの計測システム並びに方法
JP2000131030A (ja) 材料路の特性の横断方向プロフィルを測定する測定装置
US6137571A (en) Optical instrument
JP3609029B2 (ja) 検出装置及び液体試料測定装置
ES2238818T3 (es) Procedimiento y dispositivo para la medida del espesor de un material transparente.
FI108812B (fi) Optinen mittausmenetelmä ja laite optisten mittausten suorittamiseksi
CN110998292A (zh) 用于相确定的光学传感器
FI110638B (fi) Menetelmä ja laite liikkuvalla alustalla olevan silikonipäällysteen määrän mittaamiseksi
JP2003207308A (ja) 干渉計、手術用顕微鏡、および対象物の運動速度の干渉測定法
ITSV960040A1 (it) Metodo e dispositivo per il controllo senza contatto diretto delle teste delle sigarette, o simili.
FI109377B (fi) Menetelmä materiaalin pinnan karheuden mittaamiseksi
FI108811B (fi) Menetelmä ja laite liikkuvalla alustalla olevan päällysteen määrän mittaamiseksi
US5621220A (en) Apparatus for evaluating measuring values
US6856395B2 (en) Reflectometer arrangement and method for determining the reflectance of selected measurement locations of measurement objects reflecting in a spectrally dependent manner
US6696685B2 (en) Device for detecting properties of a moving web of paper with an infrared light source
JP2023529573A (ja) 溶液の光学濃度を決定するための方法及び装置
DE69527860D1 (de) Optisches Abbildungssystem