FI108799B - Menetelmä ja laitteisto jäteliemen syrjäyttämiseksi keittokattilassa - Google Patents

Menetelmä ja laitteisto jäteliemen syrjäyttämiseksi keittokattilassa Download PDF

Info

Publication number
FI108799B
FI108799B FI921931A FI921931A FI108799B FI 108799 B FI108799 B FI 108799B FI 921931 A FI921931 A FI 921931A FI 921931 A FI921931 A FI 921931A FI 108799 B FI108799 B FI 108799B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
boiler
batch
displaced
hot
fluid
Prior art date
Application number
FI921931A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI921931A0 (fi
FI921931A (fi
Inventor
Bertil K E Fagerlund
Original Assignee
Beloit Technologies Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=23705083&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI108799(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Beloit Technologies Inc filed Critical Beloit Technologies Inc
Publication of FI921931A0 publication Critical patent/FI921931A0/fi
Publication of FI921931A publication Critical patent/FI921931A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI108799B publication Critical patent/FI108799B/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C7/00Digesters
    • D21C7/14Means for circulating the lye
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C7/00Digesters
    • D21C7/10Heating devices

Landscapes

  • Paper (AREA)
  • General Preparation And Processing Of Foods (AREA)
  • Processing Of Solid Wastes (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)

Description

108799
Menetelmä ja laitteisto jäteliemen syrjäyttämiseksi keittokat-tilassa Förfarande och anordning för undanträngning av avlut i en kokare
Oheisen keksinnön kohteena on parannus menetelmissä ja laitteistossa, joita käytetään selluloosamateriaalin kuten puu-lastujen panoskeitossa, ja keksinnön kohteena ovat erityisesti menetelmä ja laitteisto keittoprosessin päättyessä mustan jäteliemen (=mustalipeä) lämpösisällön talteenottamiseksi.
Tavanomaisissa, puulastujen keittämiseen käytetyissä panospro-sesseissa keittokattila täytetään lastuilla, minkä jälkeen kattilaan laitetaan keittokemikaalia, joka on soodaprosessissa olennaisesti natriumhydroksidiliuosta ja sulfaattiprosessissa tätä samaa liuosta, johon on sisällytetty lisäksi rikkiyhdistettä. Tämän jälkeen keittokattila suljetaan ja siinä vallitseva lämpötila nostetaan höyryn avulla keittolämpötilaan, jossa lämpötilaa pidetään erään ajanjakson ajan. Keiton päättyessä keittokattilan puhallusventtiili avataan ja keittokat-tilan sisältö siirtyy puhalluskyyppiin siinä olevan kuuman liemen höyrystyessä nopeasti ja pakottaessa delignifioidun • '.· massan pois keittokattilasta.
·;··· Suuri osa siitä lämpöenergiasta, joka siirtyy keittokattilan sisältöön prosessin aikana, poistuu puhalluskyypin kautta poistohöyryj en mukana. Tämän lämpöenergian tai teens aarni seksi alalla on yritetty johtaa nämä höyryt erilaisten lämpöä tal-. teenottavien järjestelmien läpi. Useat näistä talteenottojärjestelmistä eivät ole olleet tehokkaita ja eräät massanvalmis-·, ' tajat ovat päätyneet jatkuvatoimisiin keittoprosesseihin ener-giakust annus ten kurissapitämiseksi. Jatkuva prosessi eroaa selvästi panos tyyppi s estä keittoprosessista, mutta tavallisesti siinä lämmön hyväksikäyttö on tehokkaampaa kuin perintei-, sessä panosprosessissa. Jatkuvan prosessin aiheuttamat lait-'* teistokustannukset ovat kuitenkin tavallisesti olennaisesti suuremmat kuin panosprosessissa tarvittavasta laitteistosta 2 108799 aiheutuvat kustannukset, ja saadun massan tunnusomaiset piirteet saattavat olla erilaiset.
Alalla on ehdotettu panosprosesseille erilaisia energiaa säästäviä järjestelyjä, jollaisia on kuvattu esimerkiksi US-pa-tenttijulkaisuissa 4 578 149 ja 4 601 787. Tällaisissa modifioiduissa panosprosesseissa keiton päättyessä keittokattila pidetään paineistettuna ja syrjäytysnesteitä käytetään kuumien, paineenalaisten keittoliemien syrjäyttämiseen olennaisesti keittolämpötiloissa. Kahta tai kolmea kerääjää käytetään syrjäytyneen viileän, kuuman ja lämpimän liemen säilytykseen kolmen kerääjän järjestelmissä. Seuraavan kerran keittokatti-laa täytettäessä kerääjien sisältämiä liemiä pumpataan keitto-kattilaan ilman syrjäyttämiseksi ja lastujen esilämmittämiseksi ja esikäsittelemiseksi. Kaikki nestetäytöt tapahtuvat syrjäytyksenä. Jo tunnetuissa syrjäytystekniikoissa syrjäyttävää fluidia pumpataan keittokattilan pohjalle ja syrjäytynyt flui-di virtaa ulos keittokattilan huipusta.
Oheisen keksinnön tavoitteena on saada aikaan parannettu mene-, telmä ja laitteisto, joissa käytetään hyväksi panosprosessin etuja, ja joissa päästään suurempaan lämpöenergian säästöön : .* kuin tavanomaisemmissa panosprosesseissa.
Keksinnön muuna tavoitteena on saada aikaan parannettu panos-·,: tyyppinen keittokattilaj ärj estelmä, jossa musta jäteliemi tyhjennetään syrjäyttämällä keittoprosessin päätyttyä, ja jossa säästetään aikaa liemen poistamiseksi prosessin lopussa.
Keksinnön muuna tavoitteena on saada aikaan prosessi, jossa käytetään hyväksi panostyyppistä keittoa ja jossa mustalipeä , poistetaan keittoprosessin lopussa lisäämällä syrj äytysnes- : : tettä siten, että syrjäytysnesteen ja kuuman mustalipeän se- ;·_ koittumista keskenään on vähennetty jäteliemen korkean lämpö-! . tilan säilyttämiseksi.
3 108799
Keksinnön periaatteiden mukaisesti siinä käytetään hyväksi j laitteistoa ja menetelmää siten, että keittokattila täytetään l puulastuilla ja keittoliemellä, ja että keittoprosessin pää- j tyttyä musta jäteliemi poistetaan ja varastoidaan säiliöön korkeassa lämpötilassa ja ilmakehän painetta suuremmassa paineessa, minkä jälkeen sen avulla kuumennetaan ja esikäsitel-lään puulastuja toisessa keittokattilassa tämän mustalipeän lämpösisällön ja jäännöskemikaalien talteensaamiseksi. Musta-lipeä poistetaan ja siirretään säiliöön paineen alaisuudessa pumppaamalla syrjäytysnestettä, jonka lämpötila on pienempi, sekä keittokattilan pohjalle että sen huippuun. Musta jäte-liemi, jonka lämpötila on suuri, poistuu keittokattilan keskivaiheilta kattilan huipusta ja pohjalta lähestyvän kahden nestepatsaan, joiden lämpötila on pienempi, työntämänä. Syrjäytys keittokattilan myöhempien täyttöjen yhteydessä toteutetaan samalla tavalla.
Tällaisessa järjestelyssä syrjäytyksiin kuluu mahdollisimman vähän aikaa. Lähestyvän syrjäytysnesteen eturintamassa, jossa syrjäyttävä neste työntää edessään olevaa syrjäytyvää nestettä, tapahtuu jonkin verran nesteiden sekoittumista. Tämän rajapinnan syvyys eli sekoittumismäärä on hyvin pieni, koska • ’.· rajapinnan kulkema etäisyys on pienempi kuin tavanomaisissa v : syrjäytystekniikoissa, ja koska syrjäytynyttä nestettä työnne- tään molemmista suunnista, niin syrjäyttämiseen kuluva koko-naisaika lyhenee. Lisäksi koska syrjäytyneen nesteen ja syr-,·;·. jäyttävän nesteen välillä on kaksi rajapintaa, näiden rajapintojen syvyys on pienentynyt.
• * * » * Tähän kaksi syrjäytyssuuntaa käsittävään järjestelmään liitty-’’ vä toinen piirre johtuu lyhyemmästä jaksoajasta ajatellen optimaalista keittoaikaa ligniininpoistoprosessin kannalta.
: ; Kun keittoaika on kulunut umpeen, niin keittoreaktioiden nopea pysäyttäminen on toivottavaa puulastujen ylikeittämisen välttämiseksi. Kylmemmällä liemellä toteutetussa syrjäytyksessä saa-vutettuun ajansäästöön liittyy lisäksi etuna jokaisen koko prosessissa saavutetun ajansäästön etu, että tehtaassa käytetyn 4 108799 järjestelmän kokonaistuotantokapasiteetti kasvaa.
Puhaltaminen voidaan toteuttaa poistamalla kaikki mustalipeä ja johtamalla sisältö ulos tavanomaisin keinoin kuten huipusta sisäänjohdetun höyrynpaineen avulla tai käyttäen hyväksi keit-tokattilan huippuun johdettua ilmaa delignifioidun massan puhaltamiseksi ulos keittokattilan pohjasta tai edullisemmin pumppaamalla sisältö ulos keittokattilasta.
Kun syrjäytysnestettä lisätään molemmista päistä, niin tällöin keittokattilassa massan pesu sekä ylä- että alapäässä on olennaisesti samansuuruista ja pesu on tällöin tasaisempaa koko keittokattilassa.
Keksinnön muut tavoitteet, edut ja piirteet ovat ilmeisiä keksinnön periaatteiden kuvauksen perusteella, joka kuvaus liittyy keksinnön edullisiin suoritusmuotoihin, patenttivaatimuksiin ja piirustuksiin.
Piirustusten ainoa kuvio, josta käytetään merkintää kuvio 1, esittää kaavamaisesti keittokattilajärjestelmää, joka on rakenteeltaan ja toiminnaltaan oheisen keksinnön periaatteiden mukainen.
Panosprosessissa keittokattilaan laitetaan panokseksi tavalli-’· sesti puulastuja, minkä jälkeen keittokattilaan lisätään reak-: : tiivistä lientä, joka sisältää reaktiivista kemikaalia. Soo- daprosessin tapauksessa reaktiivinen liemi, joka tunnetaan ,·. : valkolipeänä, on olennaisesti rikkiyhdistettä sisältävän lie- ; , men vesiliuos. Keittokattilan sisällön keitto tapahtuu korotetussa lämpötilassa ja korotetussa paineessa, keittokattilassa vallitsevan lämpötilan ollessa tyypillisesti noin alueella 165-177 ' C. Keittojakson päätyttyä reaktiivista lientä kutsutaan mustalipeäksi tai jäteliemeksi, joka on edelleen keitto-1 . kattilan lämpötilassa, ja joka sisältää edelleen aktiivisten kemikaalien jäännöksen.
5 108799
Oheisen keksinnön mukaisesti keittojakson päätyttyä, keittokat-tilassa vallitseva paine säilyttäen, keittokattilan kumpaankin päähän pumpataan syrjäytysnestettä, joka voi edullisesti olla massan pesuvaiheesta saatua suodosta. Tämän nesteen, jonka lämpötila on pienempi, ensimmäinen tilavuus pumpataan keitto-kattilan huippuun ja tämän nesteen, jonka lämpötila on pienempi, toinen tilavuus pumpataan keittokattilan pohjalle kuuman mustalipeän syrjäyttämiseksi. Kuuma mustalipeä poistuu keittokattilasta keittokattilan keskellä olevan ulostulon kautta ja se siirtyy säiliöön tai kerääjään keittokattilan lämpötilassa ja paineessa. Lisäsyrjäytyksiä voidaan myös käy-tää lastujen lisäkeittämiseksi ja lisäpesemiseksi. Kunkin syrjäytysfluidin kokonaistilavuuden ei tarvitse olla yhtäsuuri kuin mustalipeän tilavuus. Esimerkiksi, vastaavasti keittokattilan huippuun ja pohjalle pumpattu kolmas ja neljäs tilavuus voivat johtaa siihen, että kuumaa jätelientä syrjäytyy lisää ulos keittokattilasta.
Kun keittokattila täytetään tämän jälkeen, keittokattilaan lisätään lastuja sopivaan pakkautumisasteeseen saakka esimerkiksi höyryn tai ilman avulla siten, että sopivasti sijoite-tuista suuttimista saadaan paineistettua fluidia keittokatti- f · · * laan sisääntulevia lastuja vasten. Täytön päätyttyä keitto- t · · - : kattila pumpataan hydraulisesti täyteen pesurista saatua suo- •:·*i dosta, jonka lämpötila on pienempi, ja jota on tyypillisesti ;\j käytetty syrjäytysnesteenä edellisessä keittojaksossa. Tämä täyttö pakottaa ilman ulos keittokattilasta ja käsittelee lastut alustavasti ja lämmittää niitä jonkin verran. Kolmi-. vaiheisessa, syrjäytystä hyväksikäyttävässä lämmitysprosessis- ... sa tämä täyttö toteutetaan viileän mustalipeän kerääjästä • » ·;·’ saatavalla liemellä. Tämä viileä mustalipeä syrjäytetään keit- : ·.. tokattilasta käyttäen toisesta liemikerääjästä saatavaa läm- mintä mustalipeää, tätä seuraavan syrjäytyksen tapahtuessa kuumalla mustalipeällä ja sitten keittoliemillä. Jokaisessa • · syrjäytyksessä, tapahtuipa se keittojakson alussa tai lopussa, ·...· syrjäyttävää fluidia pumpataan sekä keittokattilan huippuun että sen pohjalle, syrjäytyneen fluidin poistuessa keittokat- 6 108799 tilan päiden välistä. Normaalisti, erilliset syrjäytykset huipusta ja pohjalta tapahtuvat lähes samanaikaisesti; kuitenkin eräissä tilanteissa saattaa olla toivottavaa viivästyttää I j ompaa kumpaa.
Keksinnön mukaisen menetelmän toteuttamiseksi tarkoitettuun erityiseen laitteistoon liittyen piirustus esittää keittokat-tilaa 10. Keittojakson alussa esikäsiteltyjä lastuja laitetaan keittokattilaan pisteestä 11 ja ne pakataan esimerkiksi höyryn tai ilman avulla tilavuuden maksimoimiseksi. Keittokattilan alapäässä on aukko 12 ja siihen kuuluva venttiili 12a, joka avataan keitto- ja syrjäytysprosessin päätyttyä massan puhaltamiseksi tai pumppaamiseksi puhalluskammioon 13.
Keittoprosessin aloittamiseksi alustava kuumentaminen voidaan toteuttaa säiliövarastosta 16 saatavalla viileällä, lämpimällä ja kuumalla mustalipeällä. Säiliövarasto 16 käsittää lukuisia kerääjiä. Alan asiantuntijalle tunnetulla tavalla laitteisto käsittää sopivat kerääjät viileälle ja kuumalle mustalipeälle sekä mahdollisesti myös lämpimälle mustalipeälle, kuten nähdään myös aikaisemmin mainituista US-patenttijulkaisuista. Laitteisto käsittää sopivat venttiilisäätövälineet 17 ja 18 : .· siten, että kaikkia syrj äytysnesteitä saadaan hallitulla v : tavalla sekä keittokattilan huippuun että sen pohjaan. Nämä säätövälineet voivat tyypillisesti olla virtausta säätäviä venttiilejä, joilla voidaan säätää erikseen syrjäytyksen alkaminen, päättyminen ja nopeus keittokattilan kummassakin päässä. Lastujen esikuumentamiseksi ja esikäsittelemiseksi .·, ; toteutettujen syrjäytysten päätyttyä lastut alistetaan keitto- t i » prosessiin siten, että keittokattila suljetaan ja siinä ylläpidetään ennalta määrättyä keittolämpötilaa ennaltamäärätyn ajanjakson ajan. Laitteisto voi myös käsittää muita lämmitys-: laitteita kuten lämmönvaihtimia, mikä on selvää alan asian- • tuntijalle.
! ‘ ‘ Keittojakson päätyttyä keittokattilassa vallitsevaa painetta ja lämpötilaa ylläpidetään ja viileätä syrjäytysnestettä pumpa- 7 108799 taan keittokattilan huippuun ja pohjalle, jota nestettä, jolla on pieni lämpötila, saadaan säiliöstä 19, jossa vallitsee pieni lämpötila, ja jota pakotetaan keittokattilaan pumpulla 20 venttiilit 21 ja 22 käsittävien säätölinjojen läpi. Kun nestettä, jolla on pienempi lämpötila, ja jota on edullisesti saatu massan pesurista, pumpataan keittokattilaan, se etenee ylöspäin keittokattilan 10 pohjalta ja alaspäin kattilan huipusta, pakottaen tällä tavalla kuuman mustan jäteliemen ulos linjan ja venttiilin 23 läpi säiliövarastoon 16 kuuluvaan kerääjään, jossa vallitsee suuri lämpötila. Tämän jälkeen tätä mustalipeää, jolla on suuri lämpötila, käytetään lastujen esilämmittämiseen toisessa keittokattilassa, joka on esitetty kaavamaisesti numerolla 27. Alan asiantuntijoille on selvää, että tämä keittokattila 27 on tyypillisesti kooltaan ja toiminnaltaan samankaltainen kuin keittokattila 10. Vaikka kuvi- ! ossa onkin esitetty erilliset sisäänmenot säiliöstä 19, jossa ί ! vallitsee pieni lämpötila, saatavalle nesteelle ja säiliöva- rastosta 16 saatavalle nesteelle sekä keittokattilan huipussa että pohjalla, niin kuitenkin on selvää, että nämä venttiilin käsittävät erilliset, säiliöstä ja varastosta peräisin olevat linjat voivat myös käyttää yhteistä, keittokattilaan johtavaa sisäänmenoa siten, että keittokattilan huipussa ja sen pohjal-: la tarvitaan vain yksi fluidisisäänmeno.
·; ·: Keittokattila 10 käsittää seulan 25 keskivaiheilla, keittokat- tilan huipun ja pohjan välissä. Keittokattilassa syrjäytetty kuuma mustalipeä tai muu fluidi poistuu seulan 25 läpi, joka seula estää massan poistumisen kattilasta. Syrjäytysnesteen . . edetessä keittokattilassa, liikkuen ylöspäin kattilan pohjalta ja liikkuen alaspäin kattilan huipusta seulaa 25 kohden, ja ! '' syrjäytyneen nesteen poistuessa syrjäyttävän nesteen liikku- :* vien rintamien väliin muodostuu rajapinta, ja syrjäyttävä . neste voidaan ottaa erikseen talteen kuumasta mustasta jäte- liemestä.
’* ' Keittokattilan puhaltaminen keiton päätyttyä voidaan toteuttaa johtamalla paineistettua höyryä, ilmaa tai muuta fluidia hui- 8 108799 pussa olevaan sisäänmenoon 31. Fluidia johdetaan niin kauan, kunnes kaikki massa on pakotettu puhallussäiliöön 13. Vaihtoehtoisesti venttiiliin 12a ja puhallussäiliöön 13 yhdistettyä pumppua voidaan käyttää keittokattilan tyhjentämiseen. Puhal-lussäiliössä olevat kuidut siirretään pesuriin 29, johon johdetaan myös pesuvettä 30. Pesuneste, johon on siirtynyt osa kuumien kuitujen lämmöstä, siirretään säiliöön 19, jossa vallitsee pieni lämpötila, sen käyttämiseksi syrjäytysnesteenä tämän jälkeen seuraavassa panostyyppisessä keittoprosessissa. Säiliö 19, jossa vallitsee pieni lämpötila, voi olla säiliöva-raston 16 osa. Tavallisesti lukuisia keittokattiloita käytetään ja niiden annetaan toimia peräkkäisissä panostyyppisissä keittoprosesseissa siten, että yhdestä keittokattilasta saatua pesunestettä käytetään seuraavissa keittokattiloissa, kuten asianlaita on käytettäessä säiliövarastoon 16 kuuluvasta kerää-i jästä saatavaa kuumaa mustalipeää seuraavissa keitokattilois- ί sa, kuten kuviossa on esitetty numerolla 27.
Näin ollen todetaan, että keksinnössä on saatu aikaan parannettu ja yksinkertaistettu, suhteellisen nopeasti toimiva prosessi, jonka avulla voidaan vähentää lämpöenergiahävikkejä '·' ’ ja vähentää ilmansaastumista siten, että mustalipeä poistetaan | massasta ennen sen ulospuhaltamista. Lukuisia muutoksia voi- : : : daan tehdä oheisen keksinnön tavoitteista kuitenkaan poikkea- ·:·· matta.

Claims (9)

9 108799
1. Panostyyppinen keittoprosessi, jossa keittokattilaan (10) laitetaan eräs määrä selluloosamateriaalia ja keittolientä, minkä jälkeen tätä panosta keitetään korotetussa lämpötilassa ja ilmakehän painetta suuremmassa paineessa, jolloin keitto-kattilaan (10) saadaan delignifioidusta massasta koostuva patsas ja kuumaa jätelientä, jossa prosessissa selluloosamate-riaalin keiton jälkeen, delignifioidusta massasta koostuva patsas olennaisesti koskemattomana säilyttäen, kuuma jäteliemi syrjäytetään kvantivatiivisesti paineen alaisuudessa pumppaamalla keittokattilaan (10) nestettä, jolla on pienempi lämpötila, jolloin kuuma jäteliemi työntyy ulos keittokattilasta samalla kun kuuma jäteliemi pysyy mainitussa korotetussa lämpötilassa ja ilmakehän painetta suuremmassa paineessa; ja syrjäytynyt kuuma jäteliemi siirretään paineen alaisuudessa toiseen määrään selluloosamateriaalia (27) tällä tavalla kuuman jäte-liemen lämpösisällön talteensaamiseksi ja hyväksikäyttämiseksi ; esikuumentamalla selluloosamateriaalin toinen määrä, t u n - j n e t t u siitä, että ensimmäinen tilavuusosa nestettä, jolla on pienempi lämpötila, pumpataan keittokattilaan (10) mainitun patsaan huippuun kuu-. man jäteliemen syrjäyttämiseksi alaspäin keittokattilassa ja , , toinen tilavuusosa mainittua nestettä, jolla on pienempi lämpö- ' tila, pumpataan keittokattilaan (10) mainitun patsaan pohjasta '·’ ’ kuuman jäteliemen syrjäyttämiseksi ylöspäin keittokattilassa, * ' ja syrjäytettyä kuumaa jätelientä työntyy ulos keittokattilas- ta sen päiden välissä sijaitsevasta kohdasta (25) . : : :
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen panostyyppinen keittoproses-si, tunnettu siitä, että ensimmäinen ja toinen tila-vuus ovat pienemmät kuin keittokattilan (10) sisältämän kuuman jäteliemen kokonaistilavuus.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen panostyyppinen keittoproses- • |· si, tunnettu siitä, että keittokattilan huippuun ja : pohjaan pumpataan vastaavasti kolmas ja neljäs tilavuus syr- 10 108799 jäytysfluidia, ensimmäisen, toisen, kolmannen ja neljännen tilavuuden ollessa yhteensä olennaisesti samansuuruisia kuin keittokattilassa (10) olevan kuuman jäteliemen tilavuus siten, että olennaisesti kaikki kuuma jäteliemi saadaan poistumaan syrjäyttämällä.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen panostyyppinen keittopro-sessi, tunnettu siitä, että nesteen, jolla on pienempi lämpötila, mainittu ensimmäinen tilavuusosa ja mainitun nesteen mainittu toinen tilavuusosa pumpataan vastaavasti keitto-kattilan (10) huippuun ja pohjalle samanaikaisesti.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen panostyyppinen keittopro-sessi, tunnettu siitä, että syrjäytynyt kuuma jäte-liemi siirretään paineen alaisuudessa selluloosamateriaalin toiseen määrään pumppaamalla syrjäytynyttä kuumaa jätelientä erillisinä tilavuusosina panostyyppisen keittokattilan (27) sisältämien keittämättömien lastujen määrän päälle ja pohjalle.
6. Laitteisto selluloosamassan erään määrän keittämiseksi keittoliemellä panostyyppisessä keittoprosessissa, joka laitteisto käsittää keittokattilan (10), joka on rakennettu •| selluloosapanoksen sisältämiseksi korotetussa lämpötilassa ja paineessa ennaltamäärätyn keittoa jän jakson ajan, jolloin ligniini erottuu selluloosasta, keittokattilan (10) käsittäessä yläpään ja alapään; syrjäytysnestesäiliön (19), joka on , , yhdistetty virtausyhteyteen keittokattilan sisätilan kanssa; pumpun (20) ja säätöventtiilivälineet (21, 22) syrjäytysnes- * teen ohjaamiseksi syrjäytysnestesäiliöstä paineen alaisuudessa keittokattilassa (10) olevan nesteen syrjäyttämiseksi; syrjäy- • '·· tyneen nesteen ulostulon (23) syrjäytysnesteen syrjäyttämän : : : nesteen vastaanottamiseksi; ja syrjäytyneen nesteen ulostulon (23) kanssa virtausyhteydessä olevan kerää jävälineen (16) keittokattilasta (10) syrjäytyneen nesteen vastaanottamiseksi ♦ * i · |* syrjäytyneen nesteen ulostulosta, tunnettu siitä, että » keittokattilan (10) yläpäässä sekä sen alapäässä on syrjäytys-f luidisisäänmenot syrjäytysnestesäilöstä (19) tulevaa f luidia 11 108799 varten ja että syrjäytyneen nesteen ulostulo (23) on sovitettu keittokattilan keskiosaan.
7. Rakenteeltaan patenttivaatimuksen 6 mukainen laitteisto selluloosamassan erään määrän keittämiseksi keittoliemellä panostyyppisessä keittoprosessissa, tunnettu siitä, että se käsittää toisen keittokattilan ja välineen, joka yhdistää kerääjän mainittuun toiseen keittokattilaan siten, että syrjäytynyttä nestettä voidaan johtaa toisessa keittokattilas-sa olevien selluloosalastujen läpi syrjäytyneen nesteen lämpö-sisällön ja jäännöskemikaalien hyväksikäyttämiseksi nostamalla lastujen lämpötilaa ja esikäsittelemällä niitä.
8. Rakenteeltaan patenttivaatimuksen 7 mukainen laitteisto selluloosamassan erään määrän keittämiseksi keittoliemellä panostyyppisessä keittoprosessissa, tunnettu siitä, että se käsittää erilliset, liemivirtauksen sallivat linjat, jotka on yhdistetty mainitun toisen keittokattilan huippuun ja mainitun toisen keittokattilan pohjalle, sekä ulostulovälineen mainitun toisen keittokattilan keskivaiheilla mainitussa toisessa keittokattilassa syrjäytyneen fluidin vastaanottamiseksi .
: 9. Rakenteeltaan patenttivaatimuksen 6 mukainen laitteisto ;·. selluloosamassan erään määrän keittämiseksi keittoliemellä . panostyyppisessä keittoprosessissa, tunnettu siitä, . että se käsittää keittokattilan keskivaiheilla seulan (25) , I jonka läpi ulostulon kautta poistuva syrjäytynyt neste kulkee keittokattilasta poistuessaan. t · · » ♦ t · 12 1 08799
FI921931A 1989-10-30 1992-04-29 Menetelmä ja laitteisto jäteliemen syrjäyttämiseksi keittokattilassa FI108799B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US07/429,876 US5059284A (en) 1989-10-30 1989-10-30 Apparatus to displace a digester from both ends
US42987689 1989-10-30
PCT/US1990/005469 WO1991006702A1 (en) 1989-10-30 1990-09-26 Method and apparatus to displace spent liquors in a digester
US9005469 1990-09-26

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI921931A0 FI921931A0 (fi) 1992-04-29
FI921931A FI921931A (fi) 1992-04-29
FI108799B true FI108799B (fi) 2002-03-28

Family

ID=23705083

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI921931A FI108799B (fi) 1989-10-30 1992-04-29 Menetelmä ja laitteisto jäteliemen syrjäyttämiseksi keittokattilassa

Country Status (11)

Country Link
US (1) US5059284A (fi)
EP (1) EP0498821B1 (fi)
JP (1) JPH0723592B2 (fi)
KR (1) KR0179038B1 (fi)
CN (1) CN1022499C (fi)
CA (1) CA2067572C (fi)
DE (1) DE69002633T2 (fi)
ES (1) ES2043389T3 (fi)
FI (1) FI108799B (fi)
NO (1) NO179017C (fi)
WO (1) WO1991006702A1 (fi)

Families Citing this family (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI92224C (fi) * 1991-06-28 1994-10-10 Sunds Defibrator Rauma Oy Eräprosessi kraftmassan valmistamiseksi
EP0605882B1 (en) * 1993-01-08 1996-12-11 Nec Corporation Method and apparatus for wet treatment of solid surfaces
US6103057A (en) * 1997-06-11 2000-08-15 Fagerlund; Bertil K. Kraft digesting process wherein a vapor interface is formed by withdrawing hot cooking liquor
US6139689A (en) * 1997-06-11 2000-10-31 Beloit Technologies, Inc. Apparatus for digesting pulp in a displacement batch digester that uses displacement liquor having a sufficient hydrostatic head
US7867363B2 (en) * 2008-08-27 2011-01-11 Metso Fiber Karlstad Ab Continuous digester system
CN101748635B (zh) * 2010-03-18 2011-11-09 白雪刚 一种置换蒸煮制浆方法
CN102787521A (zh) * 2011-05-16 2012-11-21 张世乐 一种用于间歇蒸煮的蒸煮液补偿技术
CN102995476B (zh) * 2011-09-09 2015-07-22 吉林化纤集团有限责任公司 一种竹材溶解浆置换蒸煮方法
CN102337693B (zh) * 2011-09-30 2014-01-22 重庆理文造纸有限公司 一种溶解浆的蒸煮及洗涤工艺
CN102926260A (zh) * 2012-11-26 2013-02-13 天津市恒脉机电科技有限公司 一种置换蒸煮锅液体置换系统
CN103264037B (zh) * 2013-04-16 2015-06-17 浙江布莱蒙农业科技股份有限公司 一种疫病死亡禽畜处理工艺
SE539706C2 (en) * 2014-11-07 2017-11-07 Valmet Oy Method for recovering hydrolyzate
SE538454C2 (en) * 2014-11-27 2016-07-12 Valmet Oy Method for displacement in batch digesters
CN104389220A (zh) * 2014-11-30 2015-03-04 重庆市雅洁纸业有限公司 蒸煮锅循环加热结构

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2179796A (en) * 1936-05-14 1939-11-14 Morterud Einar Circulation system for wood pulp digesters
US2614923A (en) * 1946-04-17 1952-10-21 Sunila Osakeyhtio Digester filling in sulfate pulping
US3881986A (en) * 1965-02-25 1975-05-06 Svenska Cellulosa Ab Method of producing homogeneously delignified pulp from fibrous material, containing lignocellulose, in a digester partially filled with liquor
US4248662A (en) * 1979-01-22 1981-02-03 The Black Clawson Company Oxygen pulping with recycled liquor
US4578149A (en) * 1981-03-05 1986-03-25 Fagerlund Bertil K E Process for digesting cellulosic material with heat recovery
SE452482B (sv) * 1982-04-28 1987-11-30 Sunds Defibrator Forfarande for satsvis framstellning av sulfatmassa med hog delignifieringsgrad
FI833381A0 (fi) * 1983-09-21 1983-09-21 Rauma Repola Oy Saett foer att ifylla diskontinuerlig kokare med flis

Also Published As

Publication number Publication date
JPH0723592B2 (ja) 1995-03-15
CA2067572C (en) 1996-12-24
EP0498821A1 (en) 1992-08-19
NO921292D0 (no) 1992-04-03
KR0179038B1 (ko) 1999-05-15
DE69002633D1 (de) 1993-09-09
KR920703921A (ko) 1992-12-18
EP0498821B1 (en) 1993-08-04
NO179017B (no) 1996-04-09
CN1022499C (zh) 1993-10-20
ES2043389T3 (es) 1993-12-16
DE69002633T2 (de) 1994-01-05
WO1991006702A1 (en) 1991-05-16
NO179017C (no) 1996-07-17
FI921931A0 (fi) 1992-04-29
CN1051404A (zh) 1991-05-15
FI921931A (fi) 1992-04-29
US5059284A (en) 1991-10-22
NO921292L (no) 1992-04-03
JPH05503964A (ja) 1993-06-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI108799B (fi) Menetelmä ja laitteisto jäteliemen syrjäyttämiseksi keittokattilassa
EP2678470B1 (en) Method and apparatus to produce pulp using pre- hydrolysis and kraft cooking
FI123100B (fi) Menetelmä sivutuotteiden talteenottamiseksi
CN100333816C (zh) 一种中药原料提取工艺和设备
US4578149A (en) Process for digesting cellulosic material with heat recovery
CA2301635C (en) Heating with steam
US4849052A (en) Batch digester multi-stage pulping process
US4236961A (en) Pulping lignocellulose in continuous pressurized batch digesters
CA2072479C (en) Batch process for preparing kraft pulp
FI80085C (fi) Flerstegskokningsfoerfarande foer cellulosa med en diskontinuerlig kokare.
US5080757A (en) Method to displace a digester from both ends
US9631317B2 (en) Method for displacement in batch digesters
US2582054A (en) Pulping process
NO832694L (no) Fremgangsmaate til batch-koking av treflis.
CN207745549U (zh) 一种中药提取装置
FI79866C (fi) Foerfarande foer bringande av en kokare till koktemperatur.
FI115846B (fi) Mustalipeän impregnointi yksiastiaisessa hydraulisessa keittokattilassa
CN209033189U (zh) 一种可利用冷凝水的节能药材蒸煮锅
CN205775588U (zh) 一种植物纤维浆料的置换蒸煮系统
CN208933320U (zh) 蒸馏器
CN209276490U (zh) 蒸馏器容器
AU8794198A (en) Heating with steam
WO1998056978A1 (en) Method of improving bleachability and runability of kraft pulps