FI108602B - Pakettiradiojärjestelmä ja menetelmä palvelun laadun tason säätelemiseksi - Google Patents

Pakettiradiojärjestelmä ja menetelmä palvelun laadun tason säätelemiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI108602B
FI108602B FI980666A FI980666A FI108602B FI 108602 B FI108602 B FI 108602B FI 980666 A FI980666 A FI 980666A FI 980666 A FI980666 A FI 980666A FI 108602 B FI108602 B FI 108602B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
subscriber terminal
subscriber
packet
network
radio system
Prior art date
Application number
FI980666A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI980666A (fi
FI980666A0 (fi
Inventor
Jukka Peltola
Kari Huttunen
Arto Savuoja
Original Assignee
Nokia Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Corp filed Critical Nokia Corp
Priority to FI980666A priority Critical patent/FI108602B/fi
Publication of FI980666A0 publication Critical patent/FI980666A0/fi
Priority to PCT/FI1999/000242 priority patent/WO1999052305A1/en
Priority to AU29379/99A priority patent/AU2937999A/en
Publication of FI980666A publication Critical patent/FI980666A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI108602B publication Critical patent/FI108602B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W72/00Local resource management
    • H04W72/50Allocation or scheduling criteria for wireless resources
    • H04W72/54Allocation or scheduling criteria for wireless resources based on quality criteria
    • H04W72/543Allocation or scheduling criteria for wireless resources based on quality criteria based on requested quality, e.g. QoS
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W72/00Local resource management
    • H04W72/50Allocation or scheduling criteria for wireless resources
    • H04W72/52Allocation or scheduling criteria for wireless resources based on load
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W72/00Local resource management
    • H04W72/50Allocation or scheduling criteria for wireless resources
    • H04W72/56Allocation or scheduling criteria for wireless resources based on priority criteria
    • H04W72/566Allocation or scheduling criteria for wireless resources based on priority criteria of the information or information source or recipient

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Quality & Reliability (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

' 08 602
Pakettiradiojärjestelmä ja menetelmä palvelun laadun tason säätelemiseksi
Keksinnön ala
Keksinnön kohteena on menetelmä säädellä palvelun laadun tasoa 5 pakettiradiojärjestelmässä, joka pakettiradiojärjestelmä käsittää verkko-osan, ainakin yhden tilaajapäätelaitteen ja kaksisuuntaisen radioyhteyden verkko-osan ja tilaajapäätelaitteen välillä, jossa menetelmässä kaksisuuntaista radioyhteyttä käytetään yhteyden muodostamiseen ja pakettisiirtoon, kullekin tilaa-japäätelaitteelle on annettu oma palveluluokka, yksi tai useampi radioyhteys 10 käyttää samaa radioresurssia, ja kunkin tilaajapäätelaitteen palveluluokan perusteella annetaan tilaajapäätelaitteille haluttu määrä tiedonsiirtoresursseja.
Keksinnön kohteena on myös pakettiradiojärjestelmä, joka käsittää verkko-osan, ainakin yhden tilaajapäätelaitteen ja kaksisuuntaisen radioyhteyden verkko-osan ja tilaajapäätelaitteen välillä, ja jossa pakettiradiojärjestel-15 mässä kaksisuuntaista radioyhteyttä käytetään yhteyden muodostamiseen ja pakettisiirtoon, kullakin tilaajapäätelaitteella on oma palveluluokka, yksi tai useampi radioyhteys on sovitettu käyttämään samaa radioresurssia, ja kunkin tilaajapäätelaitteen palveluluokan perusteella matkapuhelinverkko on sovitettu antamaan tilaajapäätelaitteille haluttu määrä tiedonsiirtoresursseja.
20
Keksinnön tausta
Pakettiradiojärjestelmällä tarkoitetaan kiinteiden verkkojen puolelta tunnettua pakettikytkentäistä tekniikkaa käyttävää radiojärjestelmää. Paketti- :·* kytkentä on menetelmä, jossa käyttäjien välille luodaan yhteys siirtämällä tie- 25 toa paketteina, jotka sisältävät osoite- ja kontrollitietoa. Useat yhteydet voivat :,v käyttää samanaikaisesti samaa siirtoyhteyttä. Pakettikytkentäisten radiojärjes- telmien käyttö on ollut erityisen tutkimuksen kohteena, koska pakettikytkentä- menetelmä sopii hyvin tiedonsiirtoon, jossa siirrettävää tietoa syntyy purs- kauksittain. Tällöin tiedonsiirtoyhteyttä ei tarvitse varata koko ajaksi, vaan ai- .···. 30 noastaan pakettien siirtoon. Tällä saavutetaan merkittäviä kustannus- ja kapa- *:' siteettisäästöjä sekä verkon rakennus- että käyttövaiheessa.
»
Pakettiradioverkot ovat nykyään erityisen kiinnostuksen kohteina *:*·: GSM-järjestelmän jatkokehityksessä, tällöin puhutaan GPRS:stä (General :·*.·. Packet Radio Service). Esimerkiksi eräässä ETSI:n GSM-spesifikaatiossa • · \ 35 (ETSI GSM 03.64) kuvataan, millainen ilmarajapinta GPRS:ssä on verkko- ’ · ’: osan ja tilaajapäätelaitteen välillä.
i 2 108602
Tunnetun tekniikan mukaisesti datan siirto GPRS-järjestelmän rajapinnassa tapahtuu siis pakettimuotoisesta Siirrettäessä pakettimuotoista dataa tilaajapäätelaitteelle matkapuhelinverkon on allokoitava tilaajapäätelaitteelle radioresurssi. Tilaajalle allokoidulla radioresurssilla tilaaja tunnistaa itselleen 5 tarkoitetun datan. Tilaajapäätelaitteet on jaettu palveluluokkiin, eli ns. QoS-luokkiin (QoS, Quality of Service), joiden mukaan toisille käyttäjille voidaan antaa enemmän tiedonsiirtoresursseja kuin toisille.
Ongelmana yllä kuvatussa järjestelyssä on kuitenkin se, että eri palveluluokan omaaville tiedonsiirtotapahtumille ei ole kyetty antamaan eri mää-10 rää radioresursseja takaamalla kuitenkin myös palvelunsaanti varmuudella. Tunnetun tekniikan mukaisesti datapakettien lähetysjärjestyksen samalla radioresurssilla, esimerkiksi kuormitustilanteessa, voi priorisoida palveluluokasta riippuvaiseksi siten, että suurempiprioriteettisen tilaajan tiedonsiirto hoidetaan kokonaan loppuun ennenkuin tiedonsiirtoa seuraavalle tilaajalle aloitetaan. 15 Näin ei kuitenkaan siis voida varmuudella taata sitä, että palvelua saadaan lainkaan, koska suurempiprioriteettinen tilaaja saa palvelua aina ennen pie-nempiprioriteettista tilaajaa.
Keksinnön lyhyt selostus Tämän keksinnön tavoitteena on siten kehittää menetelmä palvelun 20 laadun tason säätelemiseksi pakettiradiojärjestelmässä ja pakettiradiojärjestel-mä siten, että yllä mainitut ongelmat saadaan ratkaistua. Tämä saavutetaan . johdannossa esitetyn tyyppisellä menetelmällä, jolle on tunnusomaista, että . ·. palvelun laadun tasoa säädetään tilaajapäätelaitteille radiorajapinnan yli yhdel- !!! lä kertaa lähetettävällä datan määrällä ja tiedonsiirtoresurssit annetaan tilaaja- 25 päätelaitteille tiedonsiirron edellyttämäksi ajaksi
Keksinnön mukaiselle pakettiradiojärjestelmälle taas on tunnus-’ omaista, että pakettiradiojärjestelmän verkko-osa on sovitettu säätämään tilaa japäätelaitteille radiorajapinnan yli yhdellä kertaa lähetettävää datan määrää, ja pakettiradiojärjestelmä on sovitettu antamaan tiedonsiirtoresurssit tilaaja-/: 30 päätelaitteille tiedonsiirron edellyttämäksi ajaksi. Keksinnön edulliset suoritus- _, ‘; muodot ovat epäitsenäisten patenttivaatimusten kohteena.
. Keksintö perustuu siihen, että samalle radioresurssille allokoituja ti- laajapäätelaitteita palvellaan vuorotellen. Samalle radioresurssille allokoiduista f'2 tilaajapäätelaitteista kulloinkin palveltavaa tilaajapäätelaitetta vaihdetaan seu- 35 raavaan aina silloin, kun matkapuhelinverkko pyytää kuittausta edelliselle tilaa- • · japäätelaitteelle lähettäneistään datablokeista. Keksinnössä eri palveluluokan 3 j 10B602 omaavia tilaajia palvellaan eri pitkän aikaa. Kuittausjakson pituutta, eli kullekin tilaajapäätelaitteelle yhdellä kertaa lähetettyä datan määrää, säätelemällä eri tilaajien kesken voidaan eri palveluluokan omaaville tiedonsiirtotapahtumille antaa eri määrä radioresursseja, eli siirtoaikaa.
5 Keksinnön mukaisella menetelmällä ja järjestelmällä saavutetaan useita etuja. Matkapuhelinverkko voi säädellä palvelun laadun tasoa, eli tiedonsiirron nopeutta ja tehokkuutta, tilaajan palveluluokasta riippuen. Tällöin toisille käyttäjille voidaan antaa enemmän tiedonsiirtoresursseja kuin toisille. Tämä mahdollistaa tilaajapäätelaitteiden priorisoinnin jollain ennalta määrätyllä 10 tavalla.
Edelleen esimerkiksi kuormallisessa tilanteessa tukiasemasystee-min tarjoama eri asteinen palvelun laadun taso takaa sen, että jokainen tilaa-japäätelaite saa ainakin jonkin tasoista palvelua. Näin tiedonsiirtoviiveet jakautuvat oikeudenmukaisesti eri tilaajapäätelaitteiden kesken siten, että parem-15 paa palvelun laatua vaativat tilaajapäätelaitteet saavat keskimäärin enemmän tiedonsiirtoaikaa, mutta huonoakaan palvelun laatua pyytävät tilaajapäätelaitteet eivät siis jää kokonaan ilman tiedonsiirtoresursseja.
Kuvion lyhyt selostus
Keksintöä selostetaan nyt lähemmin edullisten suoritusmuotojen yh-20 teydessä, viitaten oheiseen kuvioon 1, joka esittää solukkoradioverkkoa lohko-kaaviona.
Keksinnön yksityiskohtainen selostus
Viitaten kuvioon 1 selostetaan tyypillinen keksinnön mukaisen so-:,,,· lukkoradioverkon rakenne ja sen liittymät kiinteään puhelinverkkoon ja paketti- :Y: 25 siirtoverkkoon. Kuvio 1 sisältää vain keksinnön selittämisen kannalta oleelliset asiat, mutta alan ammattimiehelle on selvää, että tavanomaiseen solukkoradioverkkoon sisältyy lisäksi muitakin toimintoja ja rakenteita, joiden tarkempi .,..; selittäminen ei tässä ole tarpeen.
Solukkoradioverkko käsittää verkko-osan 100, 102, 132, 140 ja ti-30 laajapäätelaitteen 150. Verkko-osaan 100, 102, 132, 140 kuuluu mm. tukiase-mia 100, joiden tukiasemien 100 ja tilaajapäätelaitteen 150 välillä on kak-·:·: sisuuntainen radioyhteys 170, jossa radioyhteydessä 170 lähetään tietyllä kan toaaltotaajuudella radiosignaali. Tilaajapäätelaitteet 150 voivat olla kiinteästi si-:t ·’ joitettuja, ajoneuvoon sijoitettuja tai kannettavia mukanapidettäviä päätelaittei- 35 ta. Useita tukiasemia 100 keskitetysti puolestaan ohjaa niihin yhteydessä ole- 108602 4 va tukiasemaohjain 102. Tukiasemassa 100 on lähetinvastaanottimia 114. Tyypillisesti tukiasemassa 100 on yhdestä kuuteentoista lähetinvastaanotinta 114. Yksi lähetinvastaanotin 114 tarjoaa radiokapasiteetin yhdelle TDMA-ke-hykselle, siis tyypillisesti kahdeksalle aikavälille.
5 Tukiasemassa 100 on ohjausyksikkö 118, joka ohjaa lähetinvas- taanottimien 114 ja multiplekserin 116 toimintaa. Multiplekserillä 116 sijoitetaan useiden lähetinvastaanottimen 114 käyttämät liikenne-ja ohjauskanavat yhdelle siirtoyhteydelle 160. Siirtoyhteyden 160 rakenne on tarkasti määritelty, ja sitä kutsutaan Abis-rajapinnaksi. Siirtoyhteys 160 toteutetaan tyypillisesti 10 käyttäen 2 Mbit/s yhteyttä, eli PCM-linkkiä (Pulse Coded Modulation).
Tukiaseman 100 lähetinvastaanottimista 114 on yhteys antenniyk-sikköön 112, jolla toteutetaan kaksisuuntainen radioyhteys 170 tilaajapäätelait-teeseen 150. Kaksisuuntaista radioyhteyttä 170 käytetään yhteyden muodostamiseen ja pakettisiirtoon. Myös kaksisuuntaisessa radioyhteydessä 170 siir-15 rettävien kehysten rakenne on tarkasti määritelty, ja sitä kutsutaan ilmaraja-pinnaksi.
Tilaajapäätelaite 150 voi olla esimerkiksi normaali GSM-matkapuhe-lin, ja siihen voidaan lisäkortilla liittää esimerkiksi kannettava tietokone 152, jota voidaan käyttää pakettisiirrossa pakettien tilaamiseen ja käsittelyyn. Proto-20 kollan käsittely voi sijaita tilaajapäätelaitteessa 150 ja/tai tilaajapäätelaittee-seen 150 liitetyssä tietokoneessa 152.
Tukiasemaohjain 102 luo yhteyden tilaajapäätelaitteeseen 150 pyy-tämällä tukiasemaa 100 lähettämään yhteyden muodostusta varten viestin ti-laajapäätelaitteelle 150. Tukiasemaohjain 102 käsittää ryhmäkytkentäkentän 25 120 ja ohjausyksikön 124. Ryhmäkytkentäkenttää 120 käytetään puheen ja datan kytkentään sekä yhdistämään signalointipiirejä. Tukiaseman 100 ja tu-:.v kiasemaohjaimen 102 muodostamaan tukiasemajärjestelmään (BSS, Base
v : Station Subsystem) kuuluu lisäksi transkooderi eli puhekoodekki eli TRAU
(Transcoder and Rate Adapter Unit) 122. Transkooderi 122 sjjaitsee yleensä ·:··: 30 mahdollisimman lähellä matkapuhelinkeskusta 132, koska puhe voidaan täl- .···. löin siirtokapasiteettia säästäen siirtää solukkoradioverkon muodossa trans- * · ’ t kooderin 122 ja tukiasemaohjaimen 102 välillä.
’ ' Transkooderi 122 muuntaa yleisen puhelinverkon ja solukkora- dioverkon välillä käytettävät erilaiset puheen digitaaliset koodausmuodot toisil-: v. 35 leen sopiviksi, esimerkiksi kiinteän verkon 64 kbit/s muodosta solukkora- dioverkon johonkin muuhun (esimerkiksi 13 kbit/s) muotoon ja päinvastoin. Ohjausyksikkö 124 suorittaa puhelunohjausta, liikkuvuuden hallintaa, ti- 5 'n B 60 2 lastotietojen keräystä ja signalointia.
Kuten kuviosta 1 nähdään, niin ryhmäkytkentäkentällä 120 voidaan suorittaa kytkentöjä (kuvattu mustilla palloilla) sekä yleiseen puhelinverkkoon (PSTN = Public Switched Telephone Network) 134 matkapuhelinkeskuksen 5 132 välityksellä että pakettisiirtoverkkoon 142. Yleisessä puhelinverkossa 134 tyypillinen päätelaite 136 on tavallinen tai ISDN-puhelin (Integrated Services Digital Network).
Pakettisiirtoverkon 142 ja ryhmäkytkentäkentän 120 välisen yhteyden luo tukisolmu 140 (SGSN = Serving GPRS Support Node). Tukisolmun 140 10 tehtävänä on siirtää paketteja tukiasemajärjestelmän ja porttisolmun (GGSN = Gateway GPRS Support Node) 144 välillä ja pitää kirjaa tilaajapäätelaitteen 150 sijainnista alueellaan.
Porttisolmu 144 yhdistää julkisen pakettisiirtoverkon 146 ja pakettisiirtoverkon 142. Rajapinnassa voidaan käyttää esimerkiksi internet-protokollaa 15 tai X.25 -protokollaa. Porttisolmu 144 kätkee kapseloimalla pakettisiirtoverkon 142 sisäisen rakenteen julkiselta pakettisiirtoverkolta 146, joten pakettisiirto-verkko 142 näyttää julkisen pakettisiirtoverkon 146 kannalta aliverkolta, jossa olevalle tilaajapäätelaitteelle 150 julkinen pakettisiirtoverkko 146 voi osoittaa paketteja ja jolta voi vastaanottaa paketteja.
20 Pakettisiirtoverkko 142 on tyypillisesti yksityinen internet-protokollaa käyttävä verkko, joka kuljettaa signalointia ja tunneloitua käyttäjän dataa. Ver-kon 142 rakenne voi vaihdella operaattorikohtaisesti sekä arkkitehtuuriltaan et-. .·. tä protokolliltaan internet-protokollakerroksen alapuolella.
.·. Julkinen pakettisiirtoverkko 146 voi olla esimerkiksi maailmanlaajuinen • · · 25 intemet-verkko, johon yhteydessä oleva päätelaite 148, esimerkiksi palvelintie-tokone, haluaa siirtää paketteja tilaajapäätelaitteelle 150.
Tilaajapäätelaitteeseen 150 on siis kytketty kannettava tietokone 152.
* * · ’ Siirrettävä data kulkee kannettavalta tietokoneelta 152 palvelintietokoneelle 148. Tietoa voidaan siirtää tietysti myös päinvastaisessa siirtosuunnassa, siis 30 palvelintietokoneelta 148 kannettavalle tietokoneelle 152. Data kulkee järjes-*"*: telmän läpi ilmarajapinnassa 170, antennista 112 lähetinvastaanottimeen 114 ja sieltä multiplekserissä 116 multipleksattuna siirtoyhteyttä 160 pitkin ryhmä-. kytkentäkenttään 120, jossa on muodostettu kytkentä tukisolmuun 140 me nevään ulostuloon, tukisolmusta 140 data viedään pakettisiirtoverkkoa 142 pit-j 35 kin porttisolmun 144 kautta kytkeytyen julkiseen pakettisiirtoverkkoon 146 kyt-keytyneeseen palvelintietokoneeseen 148.
Ί G 8 6 G 2 6
S
Keksintö soveltuu käytettäväksi esimerkiksi perus-GSM-solukkoradio-verkoissa ja siitä jatkokehitetyissä verkoissa, esimerkiksi GSM1800- ja GSM1900 -järjestelmissä. Edullisimmin keksintöä käytetään GSM-järjestelmän 2+ -vaiheen pakettisiirrossa, eli pakettisiirto suoritetaan yleistä pakettiradiopal-5 velua (GPRS, General Packet Radio Service) käyttäen, jossa datansiirto tapahtuu pakettimuotoisesti. Tarvittaessa GPRS:stä ja siinä käytettävistä protokollista saa lisätietoa ETSI:n (European Telecommunications Standards Institute) GPRS-spesifikaatioista, esimerkiksi ETSI GSM 03.60 ja ETSI GSM 04.64.
10 Siirrettäessä pakettimuotoista dataa tilaajapäätelaitteelle 150 matka puhelinverkon 142 on allokoitava tilaajapäätelaitteelle 150 radioresurssi. Tilaajapäätelaitteelle 150 allokoidulla radioresurssilla tilaaja tunnistaa itselleen tarkoitetun datan ns. TFI-tunnisteen (Temporary Flow Identity) avulla, joka sisältyy jokaiseen radiotien yli lähetettävään datablokkiin. Verkon on aika ajoin 15 pyydettävä tilaajapäätelaitteelta 150, esimerkiksi matkapuhelimelta, kuittausta näihin lähettämiinsä datablokkeihin varmistuakseen siitä, että tiedonsiirto kyseessä olevalle tilaajapäätelaitteelle 150 on onnistunut radiotien yli oikein.
Radiorajapinnan resurssit allokoidaan tietylle tilaajapäätelaitteelle 150 vain siksi aikaa, kun tiedonsiirtotarve (TBF, Temporary Block Flow) sitä edellyt- 20 tää. Jotta tiedonsiirto kullekin tilaajapäätelaitteelle 150 olisi mahdollisimman nopeaa ja tehokasta, allokoidaan eri tilaajapäätelaitteille 150 pääsääntöisesti . toisistaan riippumattomat radioresurssit. Samalle fyysiselle radiorajapinnan re- , .·. surssille eli aikavälille voidaan kuitenkin haluttaessa allokoida samanaikaisesti j .·. useampia tilaajapäätelaitteita 150. Tällöin eri tilaajapäätelaitteet 150 erottavat ! 2··. 25 itselleen tarkoitetun datan kyseisellä radioresurssilla kullekin tilaajapäätelait- ;·; teelle 150 spesifisesti allokoidun TFI-tunnisteen avulla.
• · »
Keksinnössä samalle radioresurssille allokoituja tilaajapäätelaitteita v : 150 palvellaan vuorotellen. Samalle radioresurssille allokoiduista GPRS-tilaa- jista 150 kulloinkin palveltavaa tilaajapäätelaitetta 150 vaihdetaan seuraavaan ·:1·: 30 aina silloin, kun matkapuhelinverkko 100, 102, 132, 140 pyytää kuittausta •" 1: edelliselle tilaajapäätelaitteelle 150 lähettämistään datablokeista.
• ♦ ♦ * . Tilaajapäätelaitteet 150 priorisoidaan jollain ennalta määrätyllä tavalla.
. Edullisesti kullekin tilaajapäätelaitteelle 150 on annettu oma palveluluokka, eli ns. QoS-luokka (QoS, Quality of Service). Keksinnössä tukiasemajärjestelmä : **: 35 (BSS) tarjoaa GPRS-järjestelmän tilaajalle eri asteista palvelun laadun tasoa, eli tiedonsiirron tehokkuutta, matkapuhelintilaajan 150 käyttämästä palveluluokasta riippuen. Eri palveluluokan omaavia tilaajapäätelaitteita 150 palvellaan 7 H) B 6 O 2 eri pitkän aikaa. Kuittausjakson pituutta, eli kullekin tilaajapäätelaitteelle 150 yhdellä kertaa lähetettyä datan määrää, säätelemällä eri tilaajien 150 kesken voidaan eri palveluluokan omaaville tiedonsiirtotapahtumille antaa haluttu määrä radioresursseja, eli siirtoaikaa. Näin verkko 100,102,132,140 säätelee 5 palvelun laadun tasoa, eli siirron nopeutta ja tehokkuutta. Keksinnön mukainen pakettiradiojärjestelmä ja menetelmä palvelun laadun tason säätelemiseksi pakettiradiojärjestelmässä on erittäin hyvä varsinkin silloin, kun tukiasemajärjestelmä (BSS) on kuormitetussa tilassa. Keksinnön avulla voidaan tällöin taata, että jokainen tilaajapäätelaite 150 saa ainakin jonkin tasoista palvelua ja 10 kuormitustilanteesta aiheutuvat tiedonsiirtoviiveet jakaantuvat oikeudenmukaisesti eri tilaajapäätelaitteiden 150 kesken.
Vaikka keksintöä on edellä selostettu viitaten oheisten piirustusten mukaiseen esimerkkiin, on selvää, ettei keksintö ole rajoittunut siihen, vaan sitä voidaan muunnella monin tavoin oheisten patenttivaatimusten esittämän 15 keksinnöllisen ajatuksen puitteissa. 1 · ·

Claims (12)

1. Menetelmä säädellä palvelun laadun tasoa pakettiradiojärjestel-mässä, joka pakettiradiojärjestelmä käsittää verkko-osan (100, 102, 132, 140), ainakin yhden tilaajapäätelaitteen (150) ja kaksisuuntaisen radioyhteyden 5 (170) verkko-osan (100, 102, 132, 140) ja tilaajapäätelaitteen (150) välillä, jos sa menetelmässä - kaksisuuntaista radioyhteyttä (170) käytetään yhteyden muodostamiseen ja pakettisiirtoon, - kullekin tilaajapäätelaitteelle (150) on annettu oma palveluluokka, 10. yksi tai useampi radioyhteys (170) käyttää samaa radioresurssia, i | ja -kunkin tilaajapäätelaitteen (150) palveluluokan perusteella anne-I taan tilaajapäätelaitteille (150) haluttu määrä tiedonsiirtoresursseja, ] tunnettu siitä, että 15. palvelun laadun tasoa säädetään tilaajapäätelaitteille (150) radio rajapinnan yli yhdellä kertaa lähetettävällä datan määrällä ja - tiedonsiirtoresurssit annetaan tilaajapäätelaitteille tiedonsiirron edellyttämäksi ajaksi
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 20 että verkko-osa (100, 102, 132, 140) pyytää tilaajapäätelaitteelta (150) kuittausta lähettämäänsä dataan halutuin väliajoin.
3. Patenttivaatimuksien 1-2 mukainen menetelmä, tunnettu sii- • · · **! tä, että samalle radioresurssille allokoiduista tilaajapäätelaitteista (150) kulloin- ’;;;* kin palveltavaa tilaajapäätelaitetta (150) vaihdetaan seuraavaan, kun matka- 25 puhelinverkko (100, 102, 132, 140) pyytää kuittausta edelliselle tilaajapääte-v ·: laitteelle (150) lähettämästään datasta. v
: 4. Patenttivaatimuksien 1-2 mukainen menetelmä, tunnettu sii tä, että kapasiteetin jako tehdään kuittausjakson pituutta säätämällä.
·;··: 5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, ' ‘ : 30 että tilaajapäätelaitteet (150) priorisoidaan jollain ennalta määrätyllä tavalla.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pakettisiirto suoritetaan yleistä pakettiradiopalvelua (GPRS, General Packet Radio Service) käyttäen.
7. Pakettiradiojärjestelmä, joka käsittää verkko-osan (100,102,132, ; · 35 140), ainakin yhden tilaajapäätelaitteen (150) ja kaksisuuntaisen radioyhtey- i I 1 1.18 6 0 2 i 9 i s den (170) verkko-osan (100, 102, 132, 140) ja tilaajapäätelaitteen (150) välillä, ja jossa pakettiradiojärjestelmässä - kaksisuuntaista radioyhteyttä (170) käytetään yhteyden muodostamiseen ja pakettisiirtoon, 5. kullakin tilaajapäätelaitteella (150) on oma palveluluokka, - yksi tai useampi radioyhteys (170) on sovitettu käyttämään samaa radioresurssia, ja - kunkin tilaajapäätelaitteen (150) palveluluokan perusteella matkapuhelinverkko (100, 102, 132, 140) on sovitettu antamaan tilaajapäätelaitteille 10 (150) haluttu määrä tiedonsiirtoresursseja, tunnettu siitä, että - pakettiradiojärjestelmän verkko-osa (100, 102, 132, 140) on sovitettu säätämään tilaajapäätelaitteille (150) radiorajapinnan yli yhdellä kertaa lähetettävää datan määrää, ja 15. pakettiradiojärjestelmä on sovitettu antamaan tiedonsiirtoresurssit tilaajapäätelaitteille tiedonsiirron edellyttämäksi ajaksi.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen pakettiradiojärjestelmä, tunnettu siitä, että matkapuhelinverkko (100, 102, 132, 140) on sovitettu pyytämään tilaajapäätelaitteelta (150) kuittausta lähettämäänsä dataan halutuin 20 väliajoin.
9. Patenttivaatimuksen 7 mukainen pakettiradiojärjestelmä, t u n - , n ett u siitä, että matkapuhelinverkko (100, 102, 132, 140) on sovitettu pyytä- /. mään kuittausta edelliselle tilaajapäätelaitteelle (150) lähettämästään datasta j * > * .·. ja vaihtamaan samalle radioresurssille allokoiduista tilaajapäätelaitteista (150) ,···. 25 kulloinkin palveltavan tilaajapäätelaitteen (150) seuraavaan tilaajapäätelaittee- seen (150).
10. Patenttivaatimuksen 7 mukainen pakettiradiojärjestelmä, t u n - ’ ‘ n e 11 u siitä, että kapasiteetti on jaettu kuittausjakson pituutta säätelemällä.
11. Patenttivaatimuksen 7 mukainen pakettiradiojärjestelmä, t u n -30 nettu siitä, että tilaajapäätelaitteet (150) on priorisoitu jollain ennalta mää- rätyllä tavalla.
12. Patenttivaatimuksen 7 mukainen pakettiradiojärjestelmä, tun- im . nettu siitä, että pakettiradiojärjestelmä on sovitettu suorittamaan pakettisiirto yleistä pakettiradiopalvelua (GPRS, General Packet Radio Service) käyttäen. * « » I I t i
FI980666A 1998-03-25 1998-03-25 Pakettiradiojärjestelmä ja menetelmä palvelun laadun tason säätelemiseksi FI108602B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI980666A FI108602B (fi) 1998-03-25 1998-03-25 Pakettiradiojärjestelmä ja menetelmä palvelun laadun tason säätelemiseksi
PCT/FI1999/000242 WO1999052305A1 (en) 1998-03-25 1999-03-24 Packet radio system and quality control
AU29379/99A AU2937999A (en) 1998-03-25 1999-03-24 Packet radio system and quality control

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI980666 1998-03-25
FI980666A FI108602B (fi) 1998-03-25 1998-03-25 Pakettiradiojärjestelmä ja menetelmä palvelun laadun tason säätelemiseksi

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI980666A0 FI980666A0 (fi) 1998-03-25
FI980666A FI980666A (fi) 1999-09-26
FI108602B true FI108602B (fi) 2002-02-15

Family

ID=8551366

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI980666A FI108602B (fi) 1998-03-25 1998-03-25 Pakettiradiojärjestelmä ja menetelmä palvelun laadun tason säätelemiseksi

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU2937999A (fi)
FI (1) FI108602B (fi)
WO (1) WO1999052305A1 (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI108593B (fi) 1999-12-31 2002-02-15 Nokia Oyj Paketinreititys monipalveluverkossa
FR2811497B1 (fr) * 2000-07-06 2005-01-14 Sagem Terminal de test d'un reseau de telephonie mobile et son procede associe
FI110466B (fi) * 2001-03-22 2003-01-31 Sonera Oyj Tiedonsiirtokapasiteetin hallintamenetelmä

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI103005B1 (fi) * 1996-03-25 1999-03-31 Nokia Telecommunications Oy Lähetettävän datan priorisointi reitittimessä

Also Published As

Publication number Publication date
FI980666A (fi) 1999-09-26
WO1999052305A1 (en) 1999-10-14
AU2937999A (en) 1999-10-25
FI980666A0 (fi) 1998-03-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR101010806B1 (ko) Wlan-umts 인터워킹을 위한 umts 라우팅영역으로서 wlan의 등록
US6683860B1 (en) Method and arrangement for transferring information in a packet radio service
CA2200307C (en) Data transmission method in a tdma mobile communication system
FI101508B (fi) Kiinteän viestintäverkon solukkolaajennus
EP1133205B1 (en) Hardware configuration, support node and method for implementing general packet radio services over GSM
FI111319B (fi) Yhteydenmuodostusmenetelmä ja radiojärjestelmä
US6810258B1 (en) Contention resolution method in channel allocation
US6801786B1 (en) Method for the control of communication and communications system
EP0923845A2 (en) Inter-exchange signalling for in-call service change requests
JPH10511818A (ja) Tdma移動通信システムにおけるデータ送信方法
AU765917B2 (en) Method and system for improving network resource utilization in a cellular communication system
FI106909B (fi) Menetelmä radiokanavan saantiviiveen pienentämiseksi GPRS-järjestelmässä ja pakettiradiojärjestelmä
JP2000505977A (ja) 移動通信ネットワークにおけるパケット及び回路交換通信
WO1999033288A1 (en) Method of identifying network layer pdu
US20020077097A1 (en) Method and apparatus in a GPRS ready mobile terminal for providing differentiated quality of service
EP1262075B1 (en) Method of transmitting service information, and radio system
JP2002504780A (ja) 移動ステーションからtcp/ipネットワークへの高速アクセス
FI104875B (fi) Tiedonsiirtomenetelmä solukkoradioverkon tukiasemajärjestelmässä
JP2001519132A (ja) Atmスイッチングを用いた移動ネットワーク
FI108602B (fi) Pakettiradiojärjestelmä ja menetelmä palvelun laadun tason säätelemiseksi
WO2002003738A1 (en) Data transmission in a telecommunications network
CN1910837B (zh) 在异步通信网络与同步通信网络的混合网络中用于分组数据服务的系统及其切换方法
CN100525526C (zh) 通用移动电话系统网络的覆盖微小区结构
US20020123276A1 (en) Network comprising a plurality of sub-networks which can be linked via bridge terminals
JP3844673B2 (ja) 通信システム及び通信方法

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired