FI107685B - Palvelun toimittaminen - Google Patents
Palvelun toimittaminen Download PDFInfo
- Publication number
- FI107685B FI107685B FI982504A FI982504A FI107685B FI 107685 B FI107685 B FI 107685B FI 982504 A FI982504 A FI 982504A FI 982504 A FI982504 A FI 982504A FI 107685 B FI107685 B FI 107685B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- connection type
- service
- mobile station
- connection
- sgsn
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04W—WIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
- H04W4/00—Services specially adapted for wireless communication networks; Facilities therefor
- H04W4/12—Messaging; Mailboxes; Announcements
- H04W4/14—Short messaging services, e.g. short message services [SMS] or unstructured supplementary service data [USSD]
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
- Signal Processing (AREA)
- Mobile Radio Communication Systems (AREA)
Description
107685
Palvelun toimittaminen
Keksinnön tausta
Keksintö liittyy palveluihin, jotka voidaan toimittaa käyttäjälle ensimmäisen yhteystyypin tai toisen yhteystyypin välityksellä matkaviestinjärjes-5 telmässä.
Matkaviestinjärjestelmä viittaa yleisesti mihin tahansa tietoliikennejärjestelmään, joka mahdollistaa langattoman viestinnän käyttäjien liikkuessa järjestelmän palvelualueella. Tyypillinen matkaviestinjärjestelmä on yleinen maapohjainen matkapuhelinverkko (Public Land Mobile Network, PLMN).
10 Matkaviestinjärjestelmät on kehitetty, koska on ollut tarve vapauttaa ihmiset siirtymään pois kiinteiden puhelinpäätteiden luota ilman, että se vaikeuttaa heidän tavoitettavuuttaan. Matkaviestinjärjestelmien kanssa ovat kehittyneet myös matkaviestinjärjestelmien välityksellä tarjottavat palvelut, ja tällä hetkellä ollaan suunnittelemassa erilaisia uusia palvelumuotoja nykyisiin ja tu-15 leviin matkaviestinjärjestelmiin.
Eräs esimerkki nykyisestä ja kehittyvästä matkaviestinjärjestelmästä on yleiseurooppalainen matkaviestinjärjestelmä GSM (Global System for Mobile Communications). Yleinen pakettiradiopalvelu GPRS on uusi palvelu GSM-järjestelmään ja se on vaiheen 2+ standardointityön eräs aihe ETSIssä 20 (European Telecommunications Standard Institute). GPRS mahdollistaa pa-kettidatasiirron liikkuvan datapäätelaitteen ja ulkoisten dataverkkojen välillä, kun ‘alkuperäinen’ GSM verkko mahdollistaa piirikytketyt yhteydet. Jos käyttäjä on kirjoittautunut sekä pakettidatapalveluun että piirikytkettyyn palveluun, on . hän kytkeytynyt kahteen erilaiseen yhteystyyppiin, joita kutsutaan myös rei- ·***: 25 teiksi. GPRS-verkon arkkitehtuuri havainnollistetaan kuviossa 1.
• · * : On olemassa palveluja, jotka voivat käyttää palvelun toimittamiseen ’·*. : joko piirikytkettyä reittiä tai pakettivälitteistä reittiä niin, että käyttäjä näkee pal- • ·· .1..* velun yhtenä palveluna riippumatta siitä, minkälaista yhteystyyppiä käytettiin • · · tämän palvelun toimittamisessa. Eräs esimerkki tällaisesta palvelusta on lyhyt- • · · *·* * 30 sanomapalvelu SMS ja siihen liittyvät palvelut, esimerkiksi älyverkkolyhytsa- nomapalvelu IN-SMS.
Verkkosolmut, kuten matkapuhelinkeskus MSC piirikytketyllä yhtey- * · · dellä ja palveleva GPRS tukisolmu SGSN pakettivälitteisellä yhteydellä, eivät : .·. välttämättä tarjoa samoja palveluja tai palvelu ei välttämättä ole saatavilla */···’. 35 molemmissa solmuissa samaan aikaan vaikka periaatteessa palvelun toimit- • · taminen ei riipu käytetystä yhteystyypistä. Jos solmut eivät tue samoja palve- • · • · · • · · • ♦ 2 107685 luita, ongelmana on, että palvelut joko toimivat tai eivät toimi riippuen toimittamiseen valitusta yhteystyypistä. Esimerkiksi matkaviestimeltä lähtevän liikenteen estot eivät ole sovellettavissa GPRS-puolella, mutta kun sama tilaaja yrittää lähettää matkaviestimeltä lyhytsanoman MSC:n kautta, esto toimii. Toi-5 nen ongelma on, että palvelun markkinoille tuonti voi viivästyä, koska molemmat puolet eivät tue palvelua, vaan vain toinen puoli tukee sitä.
Keksinnön lyhyt selostus
Keksinnön tavoitteena on ratkaista yllä mainitut ongelmat ja varmistaa se, että sitä yhteystyyppiä, joka ei tue palvelua, ei valita palvelun toi-10 mittamiseen.
Keksinnön tavoitteet saavutetaan menetelmällä ja järjestelmällä, joille on tunnusomaista se, mitä sanotaan itsenäisissä patenttivaatimuksissa. Keksinnön edulliset suoritusmuodot ovat epäitsenäisten patenttivaatimusten kohteena.
15 Keksinnössä palvelun lähettäminen ja/tai vastaanottaminen sulje taan vähintään yhdellä yhteystyypeistä silloin, kun yhteystyyppi ei tue palvelua (tai jotain palvelun ominaisuutta). Siksi keksinnön etuna on, että palveluja voidaan tarjota myös tapauksissa, joissa toinen yhteystyyppi ei vielä tue koko palvelua, esimerkiksi älyverkkolyhytsanomat voidaan provisioida GPRS-20 tilaajille, vaikka SGSN ei tue niitä.
Keksinnön eräässä edullisessa suoritusmuodossa tieto, joka osoittaa ensimmäisen yhteystyypin sulkemisen tilan, indikoidaan matkaviestimelle verkkoon kirjoittautumisproseduurin aikana. Tämän suoritusmuodon etuna on . lisäksi se, että tarpeeton signalointi voidaan välttää silloin, kun matkaviestin ·***: 25 päättää sen yhteystyypin, jonka kautta palvelu tullaan toimittamaan. Eräs esi- • · · : .·; merkki, jossa tarpeeton signalointi voidaan välttää, on matkaviestimeltä lähe- IM » : tettävät lyhytsanomat.
• ·· ' .* Keksinnön eräässä toisessa edullisessa suoritusmuodossa indikaa- • · · • · · tio siitä, että valittu yhteystyyppi on suljettu, lähetetään matkaviestimelle en-30 simmäisen palvelupyynnön jälkeen. Tämän suoritusmuodon etuna on lisäksi, että ilmarajapinnalla verkkoonkirjoittautumisproseduurin aikana siirretyn tiedon määrä on minimoitu. Lisäksi indikaatio lähetetään ilmarajapinnalla vain silloin, • · · kun sitä tarvitaan ensimmäisen kerran kirjoittautumisproseduurin jälkeen. Niin- : pä indikaatiota ei lähetetä matkaviestimelle vain kaiken varalta. Jos palvelua ei *.···. 35 käytetä ollenkaan sinä aikana, kun matkaviestin on verkkoon kirjoittautuneena, • * ’** indikaatiota ei tarvita ja tarpeettoman tiedon siirtämiseltä vältytään.
• · • · • * · • · ♦ • · 3 107685
Keksinnön eräässä edullisessa suoritusmuodossa indikaatio, joka osoittaa sulkemisen tilaa, päivitetään vasteena sijainnin päivitykselle. Tämän suoritusmuodon etuna on lisäksi se, että ensimmäisellä yhteystyypillä voi olla erilaisia verkkosolmuja ja solmujen erilaiset ominaisuudet voidaan ottaa huo-5 mioon määriteltäessä sitä, pitäisikö reitin olla suljettu.
Kuvioiden lyhyt selostus
Keksintöä selostetaan nyt lähemmin edullisten suoritusmuotojen yhteydessä, viitaten oheisiin kuvioihin, joista
Kuvio 1 havainnollistaa GPRS arkkitehtuuria; 10 Kuviot 2 - 8 esittävät signalointia keksinnön eri suoritusmuodoissa; ja
Kuvio 9 on vuokaavio, joka havainnollistaa MS:n toimintaa keksinnön kolmannessa edullisessa suoritusmuodossa.
Keksinnön yksityiskohtainen selostus 15 Keksintö soveltuu käytettäväksi matkaviestinjärjestelmissä, joissa erilaisten datayhteystyyppien erilaiset yhdistelmät muodostavat erilaisia reittejä, joiden kautta tilaaja voi saada saman palvelun. Erityisen hyvin keksintöä voidaan soveltaa yleisen pakettiradiopalvelun käyttöönotossa yleiseurooppalaisessa matkaviestinjärjestelmässä GSM tai vastaavissa järjestelmissä, kuten 20 DCS1800 ja PCS (Personal Communication System). Parhaillaan on kehitteillä kolmannen sukupolven matkaviestinjärjestelmiä, kuten UMTS (Universal Mobile Communication System) ja FPLMTS (Future Public Land Mobile Tele-. ··· communication System), joka on myöhemmin nimetty IMT-2000:ksi • ••f .···. (International Mobile Telecommunication 2000). Ne hyödyntävät erilaisia ydin- .1]1·. 25 verkkoja, jotka voivat tarjota vähintään kaksi erilaista yhteystyyppiä kuten • · · T 1. GPRS-pakettiradioverkko. Tietoliikenneverkot, joiden on ajateltu sopivan ydin- '1 .2 verkoiksi, ovat toisen sukupolven matkaviestinjärjestelmät (PSTN), kuten *;1·1 GSM, ISDN (Integrated Services Digital Network), B-ISDN (Broadband ISDN), * PDN (Packet Data Network), ATM jne. Täten keksintö soveltuu käytettäväksi 30 näissä kolmannen sukupolven matkaviestinjärjestelmissä.
**·1” Keksinnön ensisijaiset suoritusmuodot selostetaan seuraavassa GPRS-pakettiradioverkon avulla, joka verkko on muodostettu GPRS-palvelun . ja GSM-järjestelmän yhdistelmästä keksintöä kuitenkaan tällaiseen tiettyyn pakettiradiojärjestelmään rajaamatta.
• · • # • · · · 2 • · • · · • · · • · 4 107685
Kuvio 1 havainnolllistaa GPRS pakettiradiopalvelua GSM-järjestelmään toteutettuna. GPRS-järjestelmän yksityiskohtaisempaa selitystä varten viitataan ETSI GSM 03.06, versioon 6.0.0, ja sen ristiviitteisiin.
GSM-verkon perusrakenne koostuu kahdesta osasta: tukiasema-5 alijärjestelmästä BSS (Base Station Subsystem) ja verkkoalijärjestelmästä NSS (Network Subsystem). Tukiasema-alijärjestelmä BSS ja matkaviestimet MS liikennöivät radioyhteyksien 14 kautta. Verkkoalijärjestelmä NSS käsittää matkapuhelinkeskukseen MSC, vierailijarekisterin VLR ja kotirekisterin HLR. Matkapuhelinkeskus kytkee piirikytkentäiset palvelut ja suorittaa yhdessä VLR:n ja 10 HLR:n kanssa toimintoja, jotka ovat luonteenomaisia ainoastaan matkaviestin-järjestelmille. VLR tallentaa väliaikaisesti muistiinsa MS:n tilaajatiedot siksi ajaksi, kun MS on VLR:ään kytketyn MSC:n alueella, jos MS on kirjoittautunut piirikytkentäisiin palveluihin. Lyhytsanomapalvelua SMS varten GSM-verkolla on yhteys lyhytsanomakeskukseen SM-SC, jota selostetaan myöhemmin. Tämä 15 GSM-perusverkko tarjoaa GSM-perusverkkoon kirjoittautuneelle matkaviestimelle piirikytkentäisen yhteyden SM-palveluun MSC/VLR:n kautta. (SM tarkoittaa tässä lyhytsanomaa.) Tätä yhteyttä kutsutaan myös CS-reitiksi ja GSM-perusverkkoa CS-verkoksi. GSM-järjestelmän yksityiskohtaisemman kuvauksen osalta viitataan kirjaan “The GSM System for Mobile Communications·1, M. 20 Mouly ja M. Pautet, Palaiseau, France, 1992, ISBN:2-9507190-07-7. On ymmärrettävä, että CS-verkossa voi olla mikä tahansa määrä verkkoelementtejä, kuten matkapuhelinkeskuksia.
Kuviossa 1 GSM-verkkoon yhdistetty GPRS-palvelu käsittää yhden GPRS-aliverkon, jossa on yksi palveleva GPRS-tukisolmu SGSN, yksi rajayh-j.1·1 25 dyskäytävä BG ja yksi GPRS-yhdyskäytävätukisolmu GGSN. Nämä erilaiset ·2[: tukisolmut SGSN ja GGSN sekä rajayhdyskäytävä BG on yhdistetty operaatto- • j’: rin sisäisellä runkoverkolla 13. On ymmärrettävä, että GPRS-verkossa voi olla ··1 · J mikä tahansa määrä verkkoelementtejä, kuten tukisolmuja, yhdyskäytävätuki- • · solmuja ja rajayhdyskäytäviä.
• · ♦ 30 Palveleva GPRS-tukisolmu SGSN on matkaviestintä MS palveleva • · · * solmu. Jokainen tukisolmu SGSN ohjaa pakettidatapalvelua yhden tai useamman solun alueella solukkotyyppisessä pakettiradioverkossa, ja tätä varten * ’ jokainen tukisolmu SGSN on kytketty (Gb rajapinta) tiettyyn GSM-järjestelmän ··· paikalliseen osaan. Tyypillisesti tämä kytkentä tehdään tukiasema- : 35 alijärjestelmään BSS. Solussa oleva matkaviestin MS kommunikoi radioraja- ·«· 1 .···. pinnan 14 yli tukiaseman kanssa ja edelleen matkaviestinverkon läpi sen tuki- ··· 0 ····1 * ♦ · • · 1 • ·· 2 • 1 5 107685 solmun SGSN kanssa, jonka palvelualueeseen solu kuuluu. Periaatteessa tu-kisolmun SGSN ja matkaviestimen MS välillä oleva matkaviestinverkko vain välittää paketteja näiden kahden välillä. Tämän toteuttamiseksi matkaviestinverkko tarjoaa pakettivälitteistä datapakettien siirtoa matkaviestimen MS ja 5 palvelevan tukisolmun SGSN välillä. Tämä muodostaa pakettivälitteisen yhteyden, jota kutsutaan myös GPRS-reitiksi. SGSN:llä on myös signalointiraja-pinta Gs VLR:ään ja/tai MSC:hen, esimerkiksi merkinantoyhteys SS7. SGSN voi lähettää sijaintitietoja MSC/VLR:lle ja/tai vastaanottaa GPRS-tilaajan hakupyyntöjä MSC/VLR:ltä. Lyhytsanomapalvelua varten SGSN:llä on yhteys ly-10 hytsanomapalvelukeskukseen SM-SC SMS-GMSC/IWMSC:n kautta. Tätä yhteyttä myös kutsutaan GPRS-reitiksi. On huomattava, että matkaviestinverkko tarjoaa vain fyysisen yhteyden matkaviestimen MS ja tukisolmun SGSN välille eikä sen tarkemmalla toiminnalla ja rakenteella ole olennaista merkitystä keksinnölle.
15 Kun matkaviestin MS kirjoittautuu GPRS-verkkoon, toisin sanoen GPRS:n verkkoonkirjoittautumisproseduurin (attach) yhteydessä, SGSN muodostaa liikkuvuudenhallintakontekstin (MM-konteksti), joka sisältää matkaviestimen liikkuvuuteen ja turvallisuuteen liittyvää tietoa. Matkaviestimellä tarkoitetaan tässä yhteydessä yleisesti matkaviestinyksikköä tai matkaviestintilaa-20 jaa.
Rajayhdyskäytävä BG kytkee operaattorin GPRS-palvelun muiden operaattoreiden GPRS-palveluihin tarjoamalla pääsyn operaattoreiden väli- ^ .:. seen runkoverkkoon 11. GPRS yhdyskäytävätukisolmu GGSN kytkee GPRS- "··. palvelun dataverkkoihin 12, kuten operaattoreiden välinen runkoverkko, IP- 25 verkot (Internet) tai X.25-verkko. SGSN:n, BG:n ja/tai GGSN:n toiminnallisuu- * det voidaan yhdistää samaan fyysiseen solmuun.
• · · / GSM-verkon kotirekisteri HLR käsittää GPRS-tilaajatiedot ja reiti- :·:·* tysinformaation yhdistäen kansainvälisen tilaajan tunnuksen IMSI näihin tietoi- : hin. Kotirekisteri ylläpitää rekistereissään jokaiselle tilaajalle tilausluetteloa, jo- 30 ka sisältää tilaajalle provisioidut palvelut. Keksinnön mukainen kotirekisteri voi ·:·*: olla myös sovitettu ylläpitämään rekistereissään tietoa siitä, onko reitti, jota ·***: voitaisiin käyttää palvelun toimittamiseen, suljettu. Tämä voidaan tehdä esi- ··· . *. merkiksi käyttäen lippua tai lippuja niin, että kun lippu on päällä, on reitti sul- jettu. Näitä lippuja ylläpidetään edullisesti tilaajatiedoissa, niin että esimerkiksi • · *»·* 35 GPRS-reitti voidaan sulkea tilaajalta, jolle on provisioitu IN-SMS, mutta GPRS- ·:··: reittiä ei suljeta SM:ien toimittamiseen tilaajalta, jolle on provisioitu vain • · • · · • · * • ♦ 6 107685 ”perus”-SMS. SGSN:llä on Gr-rajapinta HLR:ään (suora signalointiyhteys tai operaattorin sisäisellä runkoverkolla 13). Vaeltavan matkaviestimen MS HLR voi olla eri matkaviestinverkossa kuin palveleva SGSN tai palveleva MSC/VLR.
5 Eräs matkaviestinverkkojen palveluista on lyhytsanomapalvelu SMS. Se eroaa ääni- ja datapalveluista siten että lähettävän osapuolen ja vastaanottavan osapuolen välille ei tarvitse muodostaa yhteyttä, sillä lyhytsanomat lähetetään signalointisanomina. Lyhytsanomapalvelut ovat epäsymmetrisiä ja matkaviestimeltä lähtevän lyhytsanoman siirtäminen katsotaan eri pallo veluksi kuin matkaviestimelle päätyvän lyhytsanoman siirtäminen. GSM-järjestelmässä lyhytsanomia voidaan vastaanottaa ja lähettää jopa käynnissä olevan puhelun aikana, koska lyhytsanomat välitetään ohjauskanavilla. Lyhytsanomapalvelukeskus SM-SC on entiteetti, joka toimittaa lyhytsanomia ja varastoi ja uudelleenlähettää lyhytsanomia, joiden toimittaminen on epäonnistu-15 nut. Kaikki lyhytsanomat kulkevat lyhytsanomapalvelukeskuksen SM-SC kautta. Lyhytsanomapalvelukeskus voi vastaanottaa lyhytsanoman minkä tahansa verkon kautta toimitettavaksi matkaviestimelle MS. Lyhytsanomapalvelukeskus SM-SC siirtää vastaanottamansa lyhytsanoman lyhytsanomapalvelun kauttakulkukeskukselle SMS-GMSC edelleen toimitettavaksi matkaviestimelle. 20 Näitä sanomia kutsutaan MT-SM:ksi (matkaviestimelle päätyvä lyhytsanoma, Mobile Terminating Short Message). Matkaviestimeltä tuleva lyhytsanoma siirretään lyhytsanomapalvelun yhteistyöskentelymatkapuhelinkeskukselle SMS- . ··· IWMSC edelleen toimittamista varten. Näitä sanomia kutsutaan MO-SM:ksi • · · · .··*. (matkaviestimeltä lähtevä lyhytsanoma, Mobile Orinating Short Message). Ly- 25 hytsanomapalvelun aikaansaamiseksi GPRS-verkossa palveleva GPRS- « * * T I tukisolmu SGSN on kytketty lyhytsanomapalvelun kauttakulkukeskukseen *1 SMS-GMSC ja yhteistyöskentelymatkapuhelinkeskukseen SMS-IWMSC. Näi- • · · den välityksellä GPRS-palveluun kirjoittautunut matkaviestin voi lähettää ja • · · ’·’ ‘ vastaanottaa GPRS:n radiokanavilla lyhytsanomia.
30 Tämä lyhytsanomapalvelu (ja vastaavat verkkoelementit) edustavat tässä kuviossa kaikkia mahdollisia palveluja, jotka voidaan toimittaa MS.Ile kahta erilaista yhteystyyppiä käyttäen siten, että käyttäjä ei huomaa eroa. Eräs : '·. mahdollinen palvelu voisi olla USSD (Unstructured Supplementary Service • · · χ.* Data), joka on yksi uusien palvelujen toteuttamisessa käytetty mekanismi.
**:·’ 35 Operaattorin sisäinen runkoverkko 13, joka yhdistää operaattorin laitteet SGSN:n, GGSN.n ja BG:n, voidaan toteuttaa paikallisverkkona, esi- • · • · · • % · • · 7 107685 merkiksi IP-verkkona. On huomattava, että on mahdollista toteuttaa operaattorin GPRS-verkko ilman operaattorin sisäistä runkoverkkoa, esimerkiksi toteuttamalla kaikki ominaisuudet yhdessä tietokoneessa.
Esillä oleva keksintö voidaan toteuttaa nykyisissä verkkoelemen-5 teissä ja matkaviestimissä. Niissä kaikissa on prosessoreita ja muistia, joiden avulla myöhemmin selostettava keksinnöllinen toiminnallisuus voidaan toteuttaa.
Seuraavissa kuvioissa ja niiden selityksissä oletetaan, että palvelu, joka voi käyttää joko CS-reittiä tai GPRS-reittiä, on SMS rajoittamatta keksin-10 töä kuitenkaan tähän nimenomaiseen palveluun. Selvyyden vuoksi oletetaan myös, että tilaajalle on provisioitu tämä palvelu. SMS on valittu esimerkiksi, koska se edustaa palvelua, joka tosiasiallisesti koostuu kahdesta eri palvelusta (se on MO-SM ja MT-SM) ja joka voidaan toimittaa kumpaakin reittiä, jos ne molemmat tukevat tätä palvelua. Lisäksi SMS.ään liittyviä palveluita, jotka 15 lisäävät joitakin ominaisuuksia perus-SMS:ään, kehitetään. Eräs esimerkki tällaisesta palvelusta on IN-SMS.
Kuvio 2 esittää keksinnön ensimmäisen edullisen suoritusmuodon mukaista signalointia. Ensimmäisessä edullisessa suoritusmuodossa HLR:ssä käytetään MT- ja MO-lippuja ja sulkeminen on tilaajakohtaista, toisin sanoen 20 operaattori asettaa lippujen arvot HLR:ään, kun palvelu provisioidaan tilaajalle.
MT-lippu osoittaa, voidaanko SM toimittaa GPRS-reittiä MS.IIe. Vastaavasti MO-lippu osoittaa, voiko MS lähettää SM:n GPRS-reittiä.
·· Päästäkseen GPRS-palveluihin MS:n täytyy ensin tehdä läsnäolon- • · · · .···. sa tunnetuksi verkkoon suorittamalla GPRS-kirjoittautumisen (attach). Viitaten ·’)·. 25 kuvioon 2 MS aloittaa kirjoittautumisproseduurin lähettämällä sanoman 2-1 • · · | (Attach Request) SGSN:lle. Koska tämä on ensimmäinen kirjoittautuminen (tai I .1 SGSN:n numero on vaihtunut uloskirjoittautumisen jälkeen) SGSN lähettää • · · sanoman 2-2 (Update Location) HLR:lle.
• · · *·’ ' Kohdassa 2-3 HLR tarkistaa rekistereistään tilaajalle provisioidut 30 palvelut ja SMS:n MO-lipun arvon. Sen jälkeen HLR lähettää sanoman 2-4 (Insert Subscriber Data) SGSN:lle. Jos MO-lippu oli pois päältä (se tarkoittaa, että GPRS reitti on sallittu) ja tilaajalle on provisioitu SMS, sanoma 2-4 sisältää . tiedon tästä palvelusta. Jos MO-lippu oli päällä ja tilaajalle on provisioitu SMS, • « · *!1.1 sanoma 2-4 ei sisällä tietoa tästä palvelusta.
• · • · • · · · • · • · · • · · « ♦ 8 107685
Vastaanotettuaan sanoman 2-4 SGSN kuittaa sen sanomalla 2-5 (Insert Subscriber Data Ack). HLR kuittaa sanoman 2-2 lähettämällä sanoman 2-6 (Update Location Ack) SGSN:lle.
Kohdassa 2-7 SGSN tutkii sanoman 2-4 ja päättelee siitä, onko 5 matkaviestimeltä lähtevä GPRS-reitti suljettu. SGSN luo liikkuvuudenhallinta-kontekstin (MM-konteksti). MM-konteksti käsittää tilaajatiedot. Niinpä SGSN lisää MM-kontekstiin myös tiedon siitä, onko GPRS-reitti suljettu MO-SM-toimituksilta. Keksinnön ensimmäisessä edullisessa suoritusmuodossa oletetaan, että jos sanoma 2-4 ei sisällä tietoa SMS:stä, GPRS-reitti on suljettu MO-10 SM-toimituksilta. SGSN lähettää sanoman 2-8 (Attach Accept) MS:Ile. Sanoma 2-8 sisältää lipun tai parametrin, joka osoittaa, onko MO-SMS toimittaminen SGSN:n kautta sallittu. Ensimmäisessä edullisessa suoritusmuodossa SGSN asettaa lipun päälle sanomassa 2-8, kun GPRS-reitti on suljettu.
Kun MS saa sanoman 2-8, se tietää ensimmäisessä edullisessa 15 suoritusmuodossa koko ajan, kun se on GPRS:ään kirjoittautuneena, voiko vai eikö se voi toimittaa MO-SM:iä GPRS.n kautta. Kun MS:n käyttäjä haluaa lähettää SM:n, MS toimii ensimmäisessä edullisessa suoritusmuodossa jonkin seuraavan mahdollisuuden mukaisesti: - MS yrittää toimittaa SM:n GPRS-reitin kautta, jos GPRS-reittiä ei 20 ole suljettu.
- MS yrittää toimittaa SM:n CS-reitin kautta, jos GPRS-reitti on suljettu ja MS on kirjoittautuneena myös CS-verkkoon.
. ··· - MS kirjoittautuu CS-verkkon ja yrittää toimittaa SM:n CS-reittiä, jos • · · · .·*·. GPRS-reitti on suljettu eikä MS ole kirjoittautuneena CS-verkkoon.
: .·. 25 - MS ei yritä toimittaa SM:ää ollenkaan, koska GPRS-reitti on sul- • · · j jettu ja MS ei ole kirjoittautuneena CS-verkkoon.
• · · I Kuvio 3 esittää keksinnön toisen edullisen suoritusmuodon mu- • » » *; kaista signalointia. Myös toisessa edullisessa suoritusmuodossa MT- ja MO- • · · lippuja käytetään HLR.ssä ja sulkeminen on tilaajakohtaista. Viitaten kuvioon 3 30 MS aloittaa kirjoittautumisproseduurin lähettämällä sanoman 3-1 (Attach Re- quest) SGSN:lle. Koska tämä on ensimmäinen kirjoittautuminen (tai SGSN:n numero on vaihtunut uloskirjoittautumisen jälkeen) SGSN lähettää sanoman 3- : X 2 (Update Location) HLR:lle.
• · · ’ϊ..[ Kohdassa 3-3 HLR tarkistaa tilaajalle provisioidut palvelut ja SMS:n **:*' 35 MO-lipun arvon. Sen jälkeen HLR lähettää sanoman 3-4 (Insert Subscriber
Data) SGSN:lle. Sanoma 3-4 sisältää toisessa edullisessa suoritusmuodossa • · • · · • · · • · 9 107685 parametrin, joka osoittaa, onko GPRS-reitti suljettu SMS:ltä. Jos esimerkiksi MO-lippu on päällä (se tarkoittaa, että GPRS-reitti ei ole sallittu) ja tilaajalle on provisioitu SMS, sanoma 3-4 voi sisältää sekä tiedon tämän palvelun provisi-oinnista että parametrin, joka osoittaa, että GPRS-reitti on suljettu.
5 Vastaanotettuaan sanoman 3-4 SGSN kuittaa sen sanomalla 3-5 (Insert Subscriber Data Ack). HLR kuittaa sanoman 3-2 lähettämällä sanoman 3-6 (Update Location Ack) SGSNJIe.
Kohdassa 3-7 SGSN tutkii sanoman 3-4 ja päättelee siitä, onko matkaviestimeltä lähtevien GPRS-reitti suljettu. SGSN luo liikkuvuudenhaliin-10 takontekstin (MM-konteksti). MM-konteksti käsittää tilaajatiedot. Niinpä SGSN lisää myös tiedon siitä, onko matkaviestimeltä lähtevien GPRS-reitti suljettu sanomassa 3-4 vastaanottamansa tiedon mukaisesti. SGSN lähettää sanoman 3-8 (Attach Accept) MS:lle. Sanoma 3-8 sisältää lipun tai parametrin, joka osoittaa, onko MO-SMS toimittaminen sallittu SGSN:n kautta. Toisessa edulli-15 sessa suoritusmuodossa SGSN asettaa lipun päälle sanomassa 3-8, kun GPRS-reitti on suljettu.
Kun MS saa sanoman 3-8, se tietää myös toisessa edullisessa suoritusmuodossa koko sen ajan, minkä se on GPRS-verkkoon kirjoittautuneena, voiko se toimittaa MO-SM:iä SGSN:n kautta.
20 Keksinnön joissain toisissa suoritusmuodoissa sanoma 2-8 tai sa noma 3-8 sisältää uuden parametrin ’’GPRS-reitti sallittu MO-SM:lle” vain, kun MO-SM:ien toimittaminen SGSN:n kautta on sallittu. Jos GPRS-reittiä ei ole , ··· suljettu, SGSN lisää tämän parametrin sanomaan 2-8 tai sanomaan 3-8. Jos >··· .···. parametri on sanomassa 2-8 tai sanomassa 3-8, MS huomaa, että se voi 25 käyttää GPRS-reittiä SM:n toimittamiseen. Jos parametri puuttuu, MS tietää, » · · | että GPRS-reitti on suljettu.
: / Kuvio 4 esittää keksinnön kolmannen edullisen suoritusmuodon • · ·
mukaista signalointia tilanteessa, jossa esimerkiksi matkaviestimessä on ta-*·* ' pahtunut virhe tai operaattori on muuttanut SMS-tilausta sen jälkeen, kun MS
30 on kirjoittautunut verkkoon eikä MS tiedä, että GPRS-reitti on suljettu, vaikka MS:llä pitäisi olla tämä tieto jonkin edellä kuvatun suoritusmuodon mukaisesti. **”: Sen vuoksi MS silti yrittää lähettää SM:n GPRS-reittiä lähettämällä sen : *.t SGSNJIe sanomassa 4-1 (Message Transfer). Kohdassa 4-2 SGSN tarkistaa **!.* MS:n tilaajatiedot MM-kontekstista ja huomaa, että GPRS-reitti MO-SM:lle on *·;·’ 35 suljettu. Sen sijaan, että lähettäisi SM:n SGSN lähettää sanoman 4-3 (Error *:**: message) MS:lle. Sanoma 4-3 sisältää reittivirhekoodin, joka osoittaa, että • · • · * • * · • · 10 107685 vaikka toiminta on tilattu, valittu reitti ei ole sallittu. Vastaanotettuaan tämän virhekoodin MS ei enää yritä lähettää SM:ää GPRS-reittiä pitkin ennen kuin se suorittaa uuden GPRS-sisäänkirjoittautumisen.
Kuvio 5 esittää keksinnön neljännen edullisen suoritusmuodon mu-5 kaista signalointia. Myös neljännessä edullisessa suoritusmuodossa HLR:ssä käytetään MT- ja MO-lippuja ja sulkeminen on tilaajakohtaista. Kuvio 5 esittää signalointia lähtien tilanteesta, jossa SGSN jo tietää, onko GPRS-reitti suljettu. SGSN on saanut tämän tiedon ensimmäisen tai toisen suoritusmuodon mukaisesti HLR:ltä. (Kuvio alkaa siis kohtien 2-7 tai 3-7 jälkeen.) Viitaten kuvioon 10 5 SGSN lähettää sanoman 5-1 (Attach Accept) MS:lle. Sanoma 5-1 eroaa edellä kuvatuista vastaavista sanomista siinä, että se ei sisällä mitään indikaatiota siitä, onko GPRS-reitti suljettu MO-SM:ien toimittamisilta.
MS:llä on ensimmäinen SM lähetettävänä kirjoittautumisproseduurin jälkeen. Koska neljännessä edullisessa suoritusmuodossa MS:llä ei ole tietoa 15 siitä, onko GPRS-reitti suljettu, MS lähettää SM:n SGSNJIe sanomassa 5-2 (Message Transfer). Kohdassa 5-3 SGSN tarkistaa MS:n tilaajatiedot MM-kontekstissa ja huomaa, että GPRS-reitti MO-SM:lle on suljettu.
Jos GPRS-reitti on suljettu, SGSN lähettää sanoman 5-4A (Error message) MS:lle sen sijaan, että lähettäisi SM:n. Sanoma 5-4A sisältää reitti-20 virhekoodin osoittaen, että vaikka toiminne on tilattu, valittu reitti ei ole sallittu. Saatuaan viestin 5-4A MS tietää koko ajan ollessaan GPRS:ään sisäänkirjoit-tuneena, että se ei voi toimittaa MO-SM:iä GPRS:n kautta neljännessä edulli- . ·♦♦ sessa suoritusmuodossa. Toisin sanoen MS ei yritä lähettää SM:ää GPRS- ···· reitin kautta sen jälkeen, kun se on vastaanottanut sanotun reittivirhekoodin.
·«· : .·. 25 Ja jos se yrittää, se ei onnnistu. Sen sijaan se saa virhesanoman 5-4A. Jos » · · MS on kirjoittautunut myös CS-puolelle, MS yrittää automaattisesti sitä reittiä • · · I vastaanotettuaan sanoman 5-4A.
» · · ’·[·* Jos GPRS-reitti ei ole suljettu, SGSN lähettää eteenpäin SM:n *·* * SMS-IWMSC:lle sanomassa 5-4B (Forward Short Message): 30 Koska SM:n varsinainen toimittaminen ei ole oleellista keksinnölle, ei sitä kuvata tässä.
·*’*: Kuvio 6 esittää keksinnön viidennen edullisen suoritusmuodon mu- • · · : X kaista signalointia. Viidennessä edullisessa suoritusmuodossa sulkeminen on • · · SGSN-kohtaista, eli riippuu MS:ää palvelevan SGSN:n ominaisuuksista. Vii-"*:** 35 täten kuvioon 6 MS aloittaa kirjoittautumisproseduurin lähettämällä sanoman *:**: 6-1 (Attach request) SGSNJIe. Koska tämä on ensimmäinen sisäänkirjoittau- • · • · · • · · • · 11 107685 tuminen (tai SGSN:n numero on muuttunut uloskirjoittautumisen jälkeen) SGSN lähettää sanoman 6-2 (Update Location) HLRille. HLR vastaa lähettämällä sanoman 6-3 (Insert Subscriber Data) SGSNille.
Kohdassa 6-4 SGSN tarkistaa tilaajalle provisioidut palvelut ja sen, 5 tukeeko se niitä palveluja. Se voi tarkistaa kaikki palvelut tai vain jotkut niistä. Se voi tarkistaa esimerkiksi, sisälsikö sanoma 6-3 SMS:n ja tukeeko SGSN tätä palvelua. Tämän tarkistuksen aikana SGSN myös luo liikkuvuudenhallin-takontekstin (MM-konteksti). Viidennessä edullisessa suoritusmuodossa MM-konteksti käsittää myös lipun, joka osoittaa, onko GPRS-reitti suljettu matka-10 viestimiltä lähteviltä. Lippu on päällä, jos SGSN ei tue SMS:ää ja pois päältä, jos SGSN tukee SMS.ää. Toisin sanoen, jos lippu on päällä, GPRS-reitti on suljettu.
Saatuaan valmiiksi kohdan 6-4 SGSN kuittaa sanoman 6-3 sanomalla 6-5 (Insert Subscriber Data Ack). Viidennessä edullisessa suoritusmuo-15 dossa, kun GPRS-reitti on suljettu, tämä sanoma sisältää tiedon, joka osoittaa HLR:lle, että reitti on suljettu. Tämän tiedon avulla HLR voi asettaa rekistereissään lipun ”MT-SM ei GPRS:n kautta” päälle, jos operaattori niin haluaa. Joissakin muissa suoritusmuodoissa sanoma 6-5 ei sisällä tietoa reitin sulkemisesta. HLR kuittaa sanoman 6-2 lähettämällä sanoman 6-6 (Update Location 20 Ack) SGSNille.
Sitten SGSN lähettää sanoman 6-7 (Attach Accept) MSille. Viidennessä edullisessa suoritusmuodossa sanoma 6-7 osoittaa, onko GPRS-reitti suljettu (se on esimerkiksi samanlainen kuin kuvion 2 yhteydessä kuvattu sa- • · · · .···. noma 2-8). Vastaanotettuaan sanoman 6-7 MS tietää koko sen ajan, kun se 25 on kirjoittautuneena GPRS.ään, voiko vai eikö se voi lähettää MO-SM:iä • · I* GPRS:n kautta viidennessä edullisessa suoritusmuodossa. Joissakin muissa • · · ; / suoritusmuodoissa sanoma 6-7 (Attach Accept) voi vastata kuvion 5 yhtey- • · · ·’·' dessä kuvattu sanomaa 5-1.
• · · : Kuvio 7 edustaa tilannetta, jossa MS tekee SGSNiien välisen reiti- 30 tysaluepäivityksen viidennessä edullisessa suoritusmuodossa lähettämällä sa- noman 7-1 (Routing Area Update Request) uudelle SGSNille. Uusi SGSN lä- ·*”: hettää sanoman 7-2 (SGSN Context Request) vanhalle SGSNille, joka vastaa . lähettämällä sanoman 7-3 (SGSN Context Response) uudelle SGSNille. Sa- » · · noma 7-3 käsittää muun muassa vanhassa SGSNissä olleen MS:n MM- | · 35 kontekstin. Uusi SGSN lähettää sitten sanoman 7-4 (Update Location) • · • · » · · • ♦ · • · 12 107685 HLR:lle. HLR vastaa lähettämällä sanoman 7-5 (Insert Subscriber Data) uudelle SGSN:lle.
Kohdassa 7-6 uusi SGSN tarkistaa tilaajalle provisioidut palvelut ja sen, tukeeko se noita palveluja. Viidennessä suoritusmuodossa SGSN tarkis-5 taa myös, tukiko vanha SGSN noita palveluita tiedoista, jotka se sai sanomassa 7-3. Se voi tarkistaa kaikki palvelut tai vain osan niistä. Se voi tarkistaa esimerkiksi, sisälsikö sanoma 7-5 SMS:ää, tukeeko uusi SGSN SMS:ää ja oliko GPRS-reitti suljettu SM:lle vanhassa SGSN:ssä. Tämän tarkistuksen aikana uusi SGSN luo myös liikkuvuudenhallintakontekstin (MM-konteksti).
10 Saatuaan valmiiksi kohdan 7-6 SGSN kuittaa sanoman 7-5 sano malla 7-7 (Insert Subscriber Data Ack). Jos uusi SGSN tukee samoja palveluja kuin vanha SGSN (eli reitin sulkemisen tila ei muutu aikaisemmasta), viidennessä suoritusmuodossa sanoma 7-7 ei sisällä mitään tietoa reitin sulkemisesta. Jos palvelun tukeminen uudessa SGSN:ssä ja vanhassa SGSN:ssä 15 eroaa siten, että esimerkiksi uudessa SGSN:ssä reitti täytyy sulkea, mutta reitti ei ollut suljettu vanhassa SGSN:ssä, sanoma 7-7 osoittaa tämän muutoksen. Jos sanoma osoittaa muutoksen reitin sulkemisessa, HLR päivittää rekisterin-sä muuttamalla tiedot, esimerkiksi asettamalla rekistereissään lipun ”MT-SM ei GPRS:n kautta” pois päältä (jos se oli päällä). Niissä suoritusmuodoissa, jois-20 sa sanoma 6-5 ei sisällä mitään tietoa reitin sulkemisesta, sanoma 7-7 ei luonnollisestikaan sisällä mitään indikaatiota reitin sulkemisen muutoksesta. HLR päivittää sanoman 7-7 lähettämällä sanoman 7-8 (Update Location Ack) . ·:· SGSN:lle.
»· · ·
Sen jälkeen SGSN lähettää sanoman 7-9 (Routing Area Update : 25 Accepted) MS:lle. Keksinnön viidennessä suoritusmuodossa sanoma voi si- ,·. : sältää osoituksen reitin sulkemisen muutoksesta samalla tavoin kuin aiemmin » ·· ’•s] selitettiin sanoman 7-7 yhteydessä. Jos sanoma 7-7 osoittaa muutosta reitin • · M sulkemisessa, MS päivittää sen tiedostoihinsa. Muussa tapauksessa ne säily- > · · vät muuttumattomina.
30 Vielä eräässä keksinnön suoritusmuodossa sanomat 7-7 ja 7-9 si- sältävät aina saman tiedon mahdollisesta reitin sulkemisesta kuin sanomat 6-5 • · · ja 6-7, koska uusi SGSN ei vertaa tukemiaan palveluja vanhan SGSN:n tuke-: .·. miin palveluihin.
',···] Vielä eräässä keksinnön suoritusmuodossa SGSN osoittaa MS:lle, • · T 35 onko GPRS-reitti suljettu vai ei, jokaisen sijainninpäivityksen hyväksymissä- nomassa ja/tai reititysalueen päivityksen hyväksymissanomassa, vaikka se • · • · · • · · • · 13 107685 olisi SGSN:n sisäinen (intra SGSN) päivitys. HLR voi päivittää SGSN:n tilaajatietoa, kun esimerkiksi tilaajan tilaajatiedot muuttuvat HLR:ssä. Kun MM-kontekstia päivitetäään SGSN.ssä, SGSN voi indikoida GPRS-sulkemisen tilan MS:lle päivityssanomassa. Vielä eräässä keksinnön suoritusmuodossa SGSN 5 lähettää päivityssanoman, joka sisältää osoituksen GPRS-reitin sulkemisesta vain, kun sulkemisen tila on muuttunut MM-kontekstin päivityksen aikana.
Kuvio 8 esittää keksinnön mukaista signalointia kaikissa edellä kuvatuissa suoritusmuodoissa, joissa HLR:ssä käytetään myös MT-lippua. Se esittää signalointia myös suoritusmuodossa, jossa käytetään vain MT-lippua.
10 Viitaten kuvioon 8 SM-SC on saanut SM:n lähetettäväksi MS:lle.
SM-SC lähettää eteenpäin SM:n SMS-GMSC:lle sanomassa 8-1 (Message transfer). SMS-GMSC tutkii MS-kohdeosoitetta ja lähettää sanoman 8-2 (Send Routing info For Short Messages) relevantille HLR:lle saadakseen tietoonsa, minne SM reititetään. Kohdassa 8-3 HLR tutkii rekistereitään ja huomaa, onko 15 GPRS-reitti suljettu MT:eiltä -lippu päällä. Sen jälkeen HLR palauttaa sanoman 8-4 (Routing Info For Short Messages) SMS-GMSC:lle, Jos lippu oli päällä (eli GPRS-reitti on suljettu), sanoma 8-4 sisältää vain MSC-numeron. Jos lippu ei ollut päällä, sanoma 8-4 sisältää myös SGSN-numeron. SMS-GMSC jatkaa sanoman toimitusproseduuria MS:lle tunnetun tekniikan mukaisesti molem-20 missä tapauksissa. Koska SM:n todellinen toimittaminen ei ole relevanttia keksinnön kannalta, ei sitä kuvata tässä. Antamalla vain MSC-numeron, kun GPRS-reitti on suljettu, vältytään turhalta signaloinnilta, koska SMS-GMSC ei , ··· yritä toimittaa SM:ää GPRS-reittiä, joka ei tue SM:n toimittamista.
>11«
Kuvio 9 on vuokaavio esittäen MS:n toimintoja kolmannessa edulli- ··· : .·. 25 sessa suoritusmuodossa. Kuviossa 9 oletetaan, että SM:n toimittaminen on- » · · \\ · nistuu, jos valittu reitti on käytettävissä. Kohdassa 900 MS vastaanottaa käyt- > · · täjältään käskyn lähettää SM. Kohdassa 901 MS tarkistaa, onko käynnissä puhelua. Jos käynnissä ei ole puhelua, MS tarkistaa kohdassa 902, onko I · · GPRS-reitti suljettu. Jos reitti ei ole suljettu (kuten on ainakin kolmannessa 30 suoritusmuodossa, jos SM on ensimmäinen SM GPRS-attach-proseduurin jäi- keen), MS toimittaa SM:n GPRS-reittiä kohdassa 903. MS vastaanottaa kuit- tauksen ja tarkistaa kohdassa 904 oliko kuittaus ‘ack’, joka osoittaa, että toi-
: !·. niittäminen onnistui. Jos se ei ollut ‘ack’, MS vastaanottaa virhekoodin. MS
» » · tarkistaa kohdassa 905, oliko virhekoodi reittivirhekoodi. Jos se oli reittivirhe-*!* 35 koodi, MS asettaa kohdassa 906 GPRS-reitin suljetuksi. Sen jälkeen MS tar- kistaa kohdassa 907, onko se kirjoittautunut myös CS:ään. Jos se on, se toi- • · * I · • · · • · 14 107685 mittaa SM:n CS-reittiä kohdassa 908. Jos se ei ole kirjoittautunut CS:ään (tai MS ei voi olla samaan aikaan kirjoittautunut sekä CS:ään että GPRS:ään), SM:n toimittaminen epäonnistuu (kohta 909).
Jos koodi ei ollut reittivirhekoodi (kohta 905), MS siirtyy suoraan 5 kohtaan 907.
Jos kuittaus oli ‘ack’, GPRS-reitti ei ollut suljettu ja SM toimitettiin (kohta 910).
Jos MS huomaa kohdassa 902, että GPRS-reitti on suljettu (kuten voi olla, jos SM on kolmannessa suoritusmuodossa esimerkiksi toinen kirjoitit) tautumisproseduurin jälkeinen), se menee suoraan kohtaan 907 tarkistamaan, onko se kirjoittautunut sisään myös CS:ään. Sen jälkeen se jatkaa kuvatulla tavalla.
Jos MS huomaa kohdassa 901, että puhelu on käynnissä, se toimittaa kohdassa 911 SM:n puheluun liittyvillä ohjauskanavilla.
15 Joissakin muissa suoritusmuodoissa jotkut kohdat voivat puuttua, esimerkiksi ensimmäisessä ja toisessa suoritusmuodossa kohtia 905 ja 906 ei tarvita ja kohta 907 tulee heti kohdan 904 jälkeen.
Vielä eräässä keksinnön suoritusmuodossa matkaviestin on järjestetty tekemään kohdan 909 sijasta seuraavassa kuvatut osa-askeleet (tai vä-20 hintään niistä kaksi ensimmäistä): - kirjoittautuu CS:ään (CS-attach-proseduuri), - toimittaa SM:n CS-reittiä, ja ··· - edullisesti kirjoittautuu ulos CS:stä (CS-detach-proseduuri).
• · · *··. Jos matkaviestin ei voi olla kirjoittautuneena molempiin reitteihin *]·. 25 samanaikaisesti, CS-kirjoittautumisproseduuri sisältää GPRS- • · V j uloskirjoittautumisproseduurin ja CS-uioskirjoittautumisproseduuri sisältää • · I myös GPRS-kirjoittautumisproseduurin. Jos matkaviestin voi olla kirjoittautu- • · neena molempiin reitteihin samanaikaisesti, edellä mainitut CS-proseduurit • · ·1 ’ voivat sisältää edellä mainitut GPRS-proseduurit.
30 Kuviossa 2-9 esitetyt kohdat eivät ole absoluuttisessa aikajärjestyk- sessä. Jotkut edellä kuvatut kohdat ja sanomat voivat tapahtua samanaikai-sesti tai eri järjestyksessä, esimerkiksi kohta 2-5 ja sanomat 2-7 ja 2-6 kuvios-sa 2, Sanomat voivat sisältää myös enemmän tietoa kuin mitä on edellä sali/ nottu. Signalointisanomien nimet voivat erota edellä esitetyistä tai keksinnön *:2 35 mukaiset parametrit/liput voidaan lähettää muissa kuin edellä esitetyissä sa- ···« • · · • · • · 2 • · 15 107685 nomissa. Myös muita sanomia, joita ei ole esitetty kuvioissa, voidaan lähettää edellä mainittujen sanomien välissä.
Keksintö on selostettu olettaen, että HLR:llä on rekistereissään liput, jotka osoittavat, onko GPRS-reitti suljettu. Näiden lippujen arvo voidaan 5 asettaa sijainninpäivityksen yhteydessä tai operaattori voi asettaa ne. Vaihtoehtoisesti on mahdollista, että HLR voi määritellä sulkemisen tarpeen dynaamisesti tilaajan nykyisen sijainnin perusteella (eli sen mukaan, mikä on palveleva SGSN) ja/tai MS:n nykyisen palveluyhdistelmän perusteella, operaattori voi esimerkiksi määritellä palvelulistan joka aikaansaa SMS-sulkemisen 10 (esimerkiksi MO-IN-SMS voisi olla yksi sellainen palvelu) joilla GPRS-reitti suljetaan MO-SM tai MT-SM:ien toimittamiselta. Tällä tavoin operaattorin ei tarvitse määritellä eksplisiittisesti jokaiselle tilaajalle, onko GPRS-reitti suljettu. Sen sijaan HLR määrittelee tämän dynaamisesti, kun se suorittaa relevantin transaktion. Esimerkiksi GPRS-sijainninpäivityksessä HLR tarkistaa listan ja 15 vertaa sitä tilaajatietoon. Tämä dynaaminen määrittely voidaan tehdä, kun MS.n sijaintia päivitetään, tilaajatietoa päivitetään HLR:ssä ja/tai kun SM:n toimittamiseksi pyydetään reititystietoa. Tämä määrittely voi perustua tietoon, joka HLR:llä on rekistereissään, esimerkiksi SMS:ää tukemattomien SGSNiien osoitteet.
20 Edellä on myöskin oletettu, että HLR.IIä on kahdenlaisia lippuja, yksi mobiililta lähtevälle palvelulle (MO-SM) ja toinen mobiiliin päättyvälle palvelulle (MT-SM). On myös mahdollista, että vain toista näistä lipuista käytetään. Näi- ·:· den lippujen arvot voivat olla toisistaan riippumattomia ja ne voivat erota toi- ··· *··. sistaan. Esimerkiksi MO-SM-lippu voi olla päällä ja MT-SM-lippu pois päältä.
*!·. 25 On myös mahdollista käyttää yhtä lippua kumpaankin tarkoitukseen.
• * ” | Edellä olevissa suoritusmuodoissa, joissa käytetään oletusarvoa I .* GPRS:n sulkemiselle, oletusarvona oletetaan olevan, että GPRS-reitti on sul- • · jettu. Vaihtoehtoisesti oletusarvona voi olla, että GPRS-reitti ei ole suljettu.
• · ·* * Selvyyden vuoksi keksintöä on kuvattu edellä olettaen, että vain 30 GPRS-reitti on suljettu. Kuitenkin myös CS-reitti voi olla suljettu. Toisin sanoen GPRS-reitti matkaviestimelle, GPRS-reitti matkaviestimeltä, CS-reitti matka- viestimelle, CS-reitti matkaviestimeltä tai mikä tahansa edellisten reittien yh- X distelmä voi olla suljettu. Tulevaisuudessa voi olla matkaviestinjärjestelmiä, ·' 11/ joissa useampaa kuin kahta erilaista yhteysreittiä voidaan käyttää palvelun *;** 35 toimittamiseen käyttäjälle. Näissä järjestelmissä keksintöä voidaan käyttää yh- i**J den tai useamman reitin sulkemiseen tarvittaessa.
• · • · • · • · 16 107685
Edellä oleva selitys ja siihen liittyvät kuviot on ainoastaan tarkoitettu havainnollistamaan esillä olevaa keksintöä. Alan ammattilaiselle tulevat olemaan ilmeisiä erilaiset keksinnön variaatiot ja muunnelmat ilman, että poiketaan oheisissa patenttivaatimuksissa esitetyn keksinnön suojapiiristä ja hen-5 gestä.
»·· • · · ··« « » · · • · • · ·· · » · • 1 • · • ·
• I
· • · • · » · · • · • 1 »··· • · • · · 1·« • 1 • · t» · » « · * » · » ·
I I
· • · I ·
Claims (17)
1. Menetelmä palvelun tuottamiseksi matkaviestimelle (MS) matkaviestinjärjestelmässä, joka tukee ainakin ensimmäistä ja toista yhteystyyppiä, jossa matkaviestin (MS) voi olla kirjoittautuneena jompaan kumpaan yhteys- 5 tyyppiin tai samanaikaisesti molempiin yhteystyyppeihin, tunnettu siitä, että menetelmä käsittää askeleet: suljetaan yhteystyyppi palvelulta silloin, kun yhteystyyppi ei tue koko palvelua, ylläpidetään järjestelmässä indikaatiota, joka osoittaa, onko ensim-10 mäinen yhteystyyppi suljettu palvelulle, ja indikoidaan ensimmäisen yhteystyypin sulkemisen tila vähintään järjestelmän elementille, joka päättää, kumman yhteystyypin kautta palvelu toimitetaan, ja tuotetaan palvelu ensimmäisen yhteystyypin kautta ainoastaan, jos 15 ensimmäistä yhteystyyppiä ei ole suljettu.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tarkistetaan vasteena ensimmäisen yhteystyypin sulkemiselle, onko matkaviestin kirjoittautunut toiseen yhteystyyppiin, ja 20 tuotetaan palvelu toisen yhteystyypin kautta, jos matkaviestin on kirjoittautunut toiseen yhteystyyppiin.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu »·# ···. siitä, että indikoidaan mainittu sulkemisen tila ensimmäisen yhteystyypin kir- joittautumisproseduurin aikana. • · V l 25
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen menetelmä, t u n - • · nettu siitä, että indikoidaan mainittu sulkemisen tila lähettämällä mainitun • « palvelun tilaajatiedot ensimmäiselle yhteystyypille, kun ensimmäistä yhteys-: tyyppiä ei ole suljettu, ja lähettämättä mainitun palvelun tilaajatietoja ensim mäiselle yhteydelle, kun ensimmäinen yhteys on suljettu.
5. Jonkin edellä olevan vaatimuksen mukainen menetelmä, t u n - *'*: nettu siitä, että indikoidaan mainittu sulkemisen tila matkaviestimelle mai- • · · nitun kirjoittautumisproseduurin aikana.
6. Jonkin edellä olevan vaatimuksen mukainen menetelmä, t u n -*"* nettu siitä, että :·*: 35 vastaanotetaan mainitussa elementissä matkaviestimeltä palvelu- *·.: pyyntö ensimmäisen yhteystyypin kautta, 107685 tarkistetaan mainittu sulkemisen tila, ja indikoidaan sulkemisen tila matkaviestimelle, jos sulkeminen on päällä, tai tuotetaan palvelu ensimmäisen yhteystyypin kautta, jos sulkeminen 5 on pois päältä.
7. Jonkin edellä olevan vaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että päivitetään mainittu indikaatio vasteena matkaviestimen sijainninpäivitykselle.
8. Matkaviestinjärjestelmä, joka käsittää 10 ainakin ensimmäisen ja toisen yhteystyypin, ainakin yhden matkaviestimen (MS), joka voi olla kirjoittautuneena jompaan kumpaan yhteystyyppiin tai samanaikaisesti molempiin yhteystyyp-peihin, ainakin yhden ensimmäisen solmun (SGSN) palvelun toimittami-15 seksi matkaviestimelle ensimmäisen yhteystyypin kautta, ainakin yhden toisen solmun (MSC/VLR) palvelun toimittamiseksi matkaviestimelle toisen yhteystyypin kautta, ainakin yhden solmu (HLR) tiedon tallentamiseksi siitä, mihin yhte-ystyyppeihin matkaviestin on kirjoittautunut, 20 tunnettu siitä, että ainakin yksi sanotuista solmuista on järjestetty ylläpitämään indikaatiota, joka osoittaa, onko ensimmäisen yhteystyyppi suljettu palvelulta, joka ··· yhteystyyppi on suljettu palvelulta silloin, kun yhteystyyppi ei tue koko palve- *::: lua, ja ··· .·. 25 järjestelmä on järjestetty tuottamaan palvelu ensimmäisen yhteys- ” · tyypin kautta ainoastaan, jos ensimmäinen yhteystyyppi ei ole suljettu.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, :!:1 2 että • « * järjestelmä on järjestetty tuottamaan palvelu toisen yhteystyypin 30 kautta vasteena ensimmäisen yhteystyypin sulkemiselle, jos matkaviestin on i,,: kirjoittautunut toiseen yhteystyyppiin. ··· ...ί
10. Patenttivaatimuksen 8 tai 9 mukainen järjestelmä, tunnettu X siitä, että mainittu indikaatiota ylläpitävä solmu (HLR, SGSN, MSC) on järjes- ♦ · tetty indikoimaan matkaviestimelle (MS) ensimmäisen yhteystyypin sulkemisen *!1 35 tilan ensimmäisen yhteystyypin kirjoittautumisproseduurin aikana. • ··· • · · • · 2 • · 107685
11. Patenttivaatimuksen 8, 9 tai 10 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että mainittu indikaatiota ylläpitävä solmu (HLR, SGSN, MSC) on järjestetty indikoimaan ensimmäisen yhteystyypin sulkemisen tila matkaviestimelle vasteena palvelupyynnölle ensimmäisen yhteystyypin kautta.
12. Patenttivaatimuksen 8, 9, 10 tai 11 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että matkaviestin on järjestetty vasteena ensimmäisen yhteystyypin sulkemiselle olemaan pyytämättä palvelua ensimmäisen yhteystyypin kautta.
13. Patenttivaatimuksen 8, 9, 10, 11 tai 12 mukainen järjestelmä, 10 tunnettu siitä, että mainittu indikaatiota ylläpitävä solmu (HLR, SGSN, MSC) on järjestetty päivittämään ensimmäisen yhteystyypin sulkemisen tila vasteena matkaviestimen sijainninpäivitykselle.
14. Patenttivaatimuksen 8, 9, 10, 11 tai 12 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että järjestelmän operaattori voi päivittää ylläpidettävää in- 15 dikaatiota.
15. Patenttivaatimuksen 13 tai 14 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että mainittu indikaatiota ylläpitävä solmu (HLR, SGSN, MSC) on järjestetty päivittämään ensimmäisen yhteystyypin sulkemisen tilan myös matkaviestimelle.
16. Matkaviestin (MS) matkaviestinjärjestelmässä, joka tukee aina kin ensimmäistä yhteystyyppiä ja toista yhteystyyppiä, jossa matkaviestin voi olla kirjoittautuneena jompaan kumpaan yhteystyyppiin tai samanaikaisesti molempiin yhteystyyppeihin, tunnettu siitä, että • · *”··, 25 matkaviestin (MS) on järjestetty johtamaan kirjoittautumisproseduu- • · rista indikaation siitä, onko ensimmäinen yhteystyyppi suljettu palvelulta ja ; vasteena mainitun ensimmäisen yhteystyypin sulkemiselle olemaan pyytä- • · · *; mättä palvelua ensimmäisen yhteystyypin kautta.
17. Matkaviestin (MS) matkaviestinjärjestelmässä, joka tukee aina- ··« · 30 kin ensimmäistä yhteystyyppiä ja toista yhteystyyppiä, jossa matkaviestin voi olla kirjoittautuneena jompaan kumpaan yhteystyyppiin tai samanaikaisesti ·:··: molempiin yhteystyyppeihin, tunnettu siitä,että * · · · . *. matkaviestin (MS) on järjestetty johtamaan virhesanomasta, jonka • · · 35 se vastaanotti vasteena palvelupyynnölle, indikaation, onko ensimmäinen yh- • · • t • ff • • · • · l » I • M • · 107685 teystyyppi suljettu palvelulta ja vasteena mainitun ensimmäisen yhteystyypin sulkemiselle olemaan pyytämättä palvelua ensimmäisen yhteystyypin kautta. *** • · • · »· • · · « · « · « · · • · • « t • · · • #· · • · • · · • ♦· * · • · • · · • · · • · • · · • · · • · · • · · * • · · 107685
Priority Applications (5)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI982504A FI107685B (fi) | 1998-11-19 | 1998-11-19 | Palvelun toimittaminen |
AU13895/00A AU1389500A (en) | 1998-11-19 | 1999-11-17 | Service delivery in a mobile communications system supporting two connection types |
EP99972824A EP1131965A1 (en) | 1998-11-19 | 1999-11-17 | Service delivery in a mobile communications system supporting two connection types |
PCT/FI1999/000954 WO2000031995A1 (en) | 1998-11-19 | 1999-11-17 | Service delivery in a mobile communications system supporting two connection types |
US09/860,359 US20020006797A1 (en) | 1998-11-19 | 2001-05-18 | Service delivery in a mobile communications system supporting two connection types |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI982504 | 1998-11-19 | ||
FI982504A FI107685B (fi) | 1998-11-19 | 1998-11-19 | Palvelun toimittaminen |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI982504A0 FI982504A0 (fi) | 1998-11-19 |
FI982504A FI982504A (fi) | 2000-05-20 |
FI107685B true FI107685B (fi) | 2001-09-14 |
Family
ID=8552941
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI982504A FI107685B (fi) | 1998-11-19 | 1998-11-19 | Palvelun toimittaminen |
Country Status (5)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US20020006797A1 (fi) |
EP (1) | EP1131965A1 (fi) |
AU (1) | AU1389500A (fi) |
FI (1) | FI107685B (fi) |
WO (1) | WO2000031995A1 (fi) |
Families Citing this family (19)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
AU2000272891A1 (en) * | 2000-09-22 | 2002-04-02 | Nokia Corporation | Method of performing roaming between networks and corresponding device |
US20020068564A1 (en) * | 2000-12-04 | 2002-06-06 | Roger Gustavsson | Systems and methods for reducing message overhead in a wireless communication network |
US6912389B2 (en) * | 2001-01-12 | 2005-06-28 | Lucent Technologies Inc. | Interworking and interoperability of GPRS systems with systems of other technology families |
NO20014064D0 (no) * | 2001-08-21 | 2001-08-21 | Ericsson Telefon Ab L M | Fremgangsmate for handtering av en mobil abonnent i et telekommunikasjonssystem |
EP1331786B1 (en) * | 2002-01-29 | 2007-05-02 | Agere Systems Guardian Corporation | Method and device for providing a communication session |
US7043264B2 (en) * | 2002-12-18 | 2006-05-09 | America Online, Inc. | Message transmission system in a GPRS environment |
KR100517988B1 (ko) * | 2003-04-16 | 2005-09-30 | 엘지전자 주식회사 | Gsm 단말기의 문자메시지 수신 방법 |
US20050129029A1 (en) * | 2003-12-15 | 2005-06-16 | International Business Machines Corporation | Using a mobile control channel to roam between networks |
US7016342B2 (en) * | 2004-01-23 | 2006-03-21 | Nokia Corporation | Enhancement of dual transfer mode when circuit switched resources are released |
JP4291724B2 (ja) * | 2004-03-31 | 2009-07-08 | 株式会社エヌ・ティ・ティ・ドコモ | 移動通信方法及び移動局 |
JP4301989B2 (ja) * | 2004-03-31 | 2009-07-22 | 株式会社エヌ・ティ・ティ・ドコモ | 移動通信方法及び無線制御装置 |
JP4288199B2 (ja) * | 2004-03-31 | 2009-07-01 | 株式会社エヌ・ティ・ティ・ドコモ | 移動通信方法、移動局及び無線制御装置 |
KR100617814B1 (ko) * | 2005-02-23 | 2006-08-28 | 삼성전자주식회사 | 단말기에서 연결 절차의 종료 방법 |
FR2893212B1 (fr) * | 2005-11-09 | 2007-12-21 | Alcatel Sa | Procede de gestion d'un interfonctionnement entre au moins u un reseau local sans fil et un reseau mobile, station mobile noeud sgsn et passerelle ttg correspondants |
US10104512B2 (en) * | 2009-08-10 | 2018-10-16 | Qualcomm Incorporated | Domain selection for mobile-originated message service |
US9729351B2 (en) * | 2009-08-10 | 2017-08-08 | Qualcomm Incorporated | Identifying a domain for delivery of message service information |
CN107431659B (zh) * | 2015-03-25 | 2020-07-03 | 英国电讯有限公司 | 连接管理实体、通信系统以及处理连接请求的方法 |
US10320884B2 (en) * | 2015-06-01 | 2019-06-11 | Motorola Solutions, Inc. | Methods for processing solicited multimedia files |
CN111869248B (zh) | 2018-03-28 | 2023-06-27 | 英国电讯有限公司 | 管理通过ipx网络的业务流的方法、网络路由节点 |
Family Cites Families (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US5729537A (en) * | 1996-06-14 | 1998-03-17 | Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) | Method and apparatus for providing anonymous data transfer in a communication system |
SE9701509D0 (sv) * | 1997-04-22 | 1997-04-22 | Ericsson Telefon Ab L M | Method of routing a short message in a packet data network |
US6608832B2 (en) * | 1997-09-25 | 2003-08-19 | Telefonaktiebolaget Lm Ericsson | Common access between a mobile communications network and an external network with selectable packet-switched and circuit-switched and circuit-switched services |
-
1998
- 1998-11-19 FI FI982504A patent/FI107685B/fi active
-
1999
- 1999-11-17 WO PCT/FI1999/000954 patent/WO2000031995A1/en not_active Application Discontinuation
- 1999-11-17 AU AU13895/00A patent/AU1389500A/en not_active Abandoned
- 1999-11-17 EP EP99972824A patent/EP1131965A1/en not_active Withdrawn
-
2001
- 2001-05-18 US US09/860,359 patent/US20020006797A1/en not_active Abandoned
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
EP1131965A1 (en) | 2001-09-12 |
FI982504A0 (fi) | 1998-11-19 |
US20020006797A1 (en) | 2002-01-17 |
FI982504A (fi) | 2000-05-20 |
AU1389500A (en) | 2000-06-13 |
WO2000031995A1 (en) | 2000-06-02 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI107685B (fi) | Palvelun toimittaminen | |
AU752888B2 (en) | Broadcasting messages to mobile stations within a geographic area | |
CA2206635C (en) | Flow control method for short message service-busy subscriber | |
US8526979B2 (en) | Method and apparatus for parent-controlled short message service | |
EP1671501B1 (en) | Telecommunications system | |
US6956832B1 (en) | Method for delivering messages in a wireless communications system using the same protocol for all types of messages | |
AU755336B2 (en) | Integrated radio telecommunications network and method of interworking an ANSI-41 network and the general packet radio service (GPRS) | |
US20050239476A1 (en) | Method and system for providing location information of a mobile station | |
WO2006056364A1 (en) | Home location server for roamers | |
US20100233992A1 (en) | Methods, systems, and computer readable media for short message service (sms) forwarding | |
FI105987B (fi) | Lyhytsanomia välittävä matkaviestinjärjestelmä | |
US7257401B1 (en) | Messaging service for communications devices | |
KR100742437B1 (ko) | 이동 스테이션에 대해 원거리 서비스 메시징을 제공하는 시스템 및 방법 | |
FI115747B (fi) | Tiedonsiirtomenetelmä | |
US7389115B2 (en) | Method for handling service requests in a mobile telecommunication network | |
EP4282145A1 (en) | Method and system for sms communication in 3gpp networks | |
AU753787B2 (en) | Reducing unnecessary communication with a home location register in a cellular system | |
Nodera et al. | Interworking between GSM and PDC through IC Cards | |
EP1616443B1 (en) | Communication method for mobile services | |
Mizutani et al. | IP Subnet Mobility over General Packet Radio Service | |
BRPI0409414B1 (pt) | Method for monitoring a request message from a mobile station for a content provider on a network |