FI107520B - Molekyyliseularegenerointiprosessi - Google Patents

Molekyyliseularegenerointiprosessi Download PDF

Info

Publication number
FI107520B
FI107520B FI924114A FI924114A FI107520B FI 107520 B FI107520 B FI 107520B FI 924114 A FI924114 A FI 924114A FI 924114 A FI924114 A FI 924114A FI 107520 B FI107520 B FI 107520B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
molecular sieve
process according
alkali metal
solution
molecular
Prior art date
Application number
FI924114A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI924114A0 (fi
FI924114A (fi
Inventor
Philippe Bodart
Clippeleir Georges De
Thillo Hugo Van
Original Assignee
Fina Research
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Fina Research filed Critical Fina Research
Publication of FI924114A0 publication Critical patent/FI924114A0/fi
Publication of FI924114A publication Critical patent/FI924114A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI107520B publication Critical patent/FI107520B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01JCHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
    • B01J20/00Solid sorbent compositions or filter aid compositions; Sorbents for chromatography; Processes for preparing, regenerating or reactivating thereof
    • B01J20/30Processes for preparing, regenerating, or reactivating
    • B01J20/34Regenerating or reactivating
    • B01J20/3408Regenerating or reactivating of aluminosilicate molecular sieves

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Solid-Sorbent Or Filter-Aiding Compositions (AREA)

Description

5 107520
Molekyyliseularegenerointiprosessi Tämä keksintö liittyy kulutetun molekyyliseulan regenerointiin. Erityisemmin se liittyy sellaisen molekyyliseulan regenerointiin, jota on käytetty hiilivetyliuottimi-en puhdistukseen poistamalla niistä alkyylildorideja.
10
Konjugoitujen dieenipolymeerien tai niiden ja vinyyliaromaattien välisten kopolymeerien tuotto liuospolymerisoinnilla on hyvin tunnettua alalla. Tyypillisesti polymerointiprosessiin liittyy monomeerien polymerisointi liuottimessa sopivan organoalkalimetalli-initiaattorin läsnäollessa.
15
Kaupallisissa toimenpiteissä on osoittautunut olevan edullista ottaa talteen liuotin aiemmista polymerisoinneista uudelleenkäytettäväksi sen jälkeisissä polymerisoinneissa. Liuottimen uudelleenkäyttö, joka on saatu useista liuospo-lymerisoinneista, jossa käytetään kiinnitysaineita, voi johtaa ei-toivottaviin 20 vaihteluihin niiden polymeerien ominaisuuksissa, jotka ön tuotettu sen jälkeisissä liuospolymerisoinneissa riippuen alkyyliklorideista, joita on muodostunut sivutuotteena aiemman polymerisointiprosessin kiinnitysvaiheessa, ja että sellaisia vaihteluita voitaisiin välttää saattamalla liuotin ensimmäisestä polymerisoinnista kontaktiin molekyyliseulan kanssa alkyylikloridien, ainakin osan, poistamiseksi 25 liuottimesta ennen liuottimen käyttöä seuraavassa polymerisoinnissa.
Tällä hetkellä tunnetut molekyyliseularegenerointimenetelmät eivät kuitenkaan ole tyydyttäviä. US-patentti 4,250,270 esittää vedyn käyttöä edullisella lämpötila-alueella 300-450 °F (150-230 °C), edullisessa paineessa 400-1000 psig (2,8-30 6,9 MPa), jossa on ilmeisiä haittoja sekä tekniseltä että turvallisuusnäkökannalta.
Esitetty on myös kontaktiastian evakuointia, jonka on oltava vastustuskykyinen sille, huomattavin kustannuksin. Erääseen toiseen regenerointimenetelmään liittyy adsorboitujen materiaalin poispolttaminen ilmavirrassa lämpötilassa 2 107520 500-800 °F (260-430 °C). Kaikkiin näihin menetelmiin liittyy korkeita varustus-ja/tai käyttökustannuksia.
Siksi alalla tarvitaan regenerointimenetelmä, jolla ei olisi näitä haittoja.
5
Siten tämän keksinnön kohteena on saada aikaan regenerointimenetelmä, joka ei vaatisi korkeita lämpötiloja eikä korkeita paineita eikä myöskään laajoja turvallisuustoimenpiteitä.
10 Keksinnön muut kohteet, edut ja tunnusmerkit ilmenevät alan ammattimiehille seuraavasta esityksestä.
Tämän keksinnön mukainen menetelmä käytetyn alumino-silikaattimolekyy-liseulan regeneroimiseksi alkalimetallimuodossa, jota on käytetty alkyylikloridien 15 poistoon hiilivetyliuottimista käsittää siten seuraavat vaiheet: (i) saatetaan kulutettu molekyyliseula kosketukseen alkalimetallisuolan alkalisen liuoksen kanssa, jonka pH on 7,5-10 ja alkalimetallikonsentraa-tio on ainakin 0,01 M; 20 (ii) pestään molekyyliseula vedellä; • * (iii) kuivataan näin regeneroitu molekyyliseula.
25 Esillä olevaa keksintöä voidaan soveltaa minkä vain kulutetun molekyyliseulan yhteydessä, jota on käytetty hiilivetyliuottimien puhdistukseen, erityisemmin alkyylikloridien puhdistamiseen niistä.
Erästä tämän keksinnön suoritusmuotoa voidaan soveltaa mihin vain polyme-30 risointimenetelmään, joka suoritetaan liuottimen läsnäollessa, jossa alkyyliklori-deja muodostuu, esimerkiksi kiinnitysvaiheen tuloksena, koska vain liuotin jälleenkierrätetään puhdistuksen jälkeen antamalla kulkea molekyyliseulan yli.
3 107520
Vaikkakaan mekanismia ei kokonaan ymmärretä, uskotaan, että alkyylikloridit muodostuvat kimnitysameen sisältävän kloridin ja alfa-olefiinien tai mahdollisesti polymerisointiseoksessa olevien jäännösmonomeerien vuorovaikutuksen tuloksena.
5
Esillä oleva keksintö esittää siten parannuksen liuospolymerisointiprosessiin, jossa (1) monomeerit, jotka käsittävät ainakin yhden konjugoidun dieenin polymerisoidaanensimmäisessäpolymerisoinnissaliuottimessaorganoalkalimetal-li-initiaattorin läsnäollessa, jonka jälkeen seuraa kiinnitys monifunktionaalisen 10 kiinnitysaineen kanssa, joka johtaa alkyylikloridin muodostumiseen; ja (2) liuotin otetaan talteen ja käytetään seuraavassa liuospolymerisointiprosessissa, jossa monomeerit, jotka käsittävät ainakin yhden konjugoidun dieenin polymerisoidaan organoalkalimetalli-initiaattorin läsnäollessa.
15 Seuraava polymerisointi voi olla samanlainen tai erilainen kuin ensimmäinen polymerisointi. Ei ole välttämätöntä, että seuraava polymerisointi on sellainen, jossa käytetään monifunktionaalista kiinnitysainetta. Se, missä määrin alkyylikloridit vaikuttavat polymeerien ominaisuuksiin seuraavassa polymerisoinnissa, voi vaihdella riippuen niiden polymeerien hiukkastyypistä, jotta tuotetaan siinä 20 polymerisoinnissa.
Polymerisoinneissa käytettävät monomeerit voivat olla mitä vain niistä, jotka tiedetään sopiviksi tekniikan tasosta. Konjugoidut dieenimonomeerit yleensä sisältävät 4-12 hiiliatomia per molekyyli ja edullisesti 4-8 hiiliatomia per molekyy-25 li. Esimerkkejä sellaisista yhdisteistä ovt 1,3-butadieeni, isopreeni, 2,3-dimetyyli- 1,3-butadieeni ja vastaavat. Muita komonomeereja, kuten vinyylisubstituoituja aromaattisia yhdisteitä, voidaan käyttää yhdessä konjugoitujen dieenimonomeeri-en kanssa. Vinyylisubstituoidut aromaattiset yhdisteet yleensä sisältävät 8-18 hiiliatomia per molekyyli. Esimerkkejä sellaisista yhdisteistä ovat styreeni, 3-30 metyylistyreeni, alfa-metyylistyreeni, parametyylistyreeni ja vastaavat. Konjugoitu-ja dieenejä voidaan polymerisoida yksistään tai sekoitettuina vinyylisubstituoitu-jen aromaattisten yhdisteiden kanssa minkälaisten vain alalle tunnettujen 4 107520 homopolymeerien, random-kopolymeerien tai lohkokoplymeerien muodostamiseksi. Edullisia monomeerejä ovat butadieeni, isopreeni ja styreeni.
Termi lohkokopolymeerit, jota käytetään tässä, tarkoittaa sellaisia, joihin sisältyy 5 lineääriset tähdenmuotoiset ja haarautuneet kopolymeerit. Termiin lohkoko-polymeeri kuuluu kaavan (A-B) Y olevat polymeerit, jossa A ja B tarkoittavat erilaisia polymeerilohkoja, Y on atomi tai atomien iyhmä, jotka on johdettu monifunktionaalisesta kiinnitysaineesta ja X on kiinnitysaineen funktionaalisten ryhmien lukumäärä ja on kokonaisluku ainakin 2.
10
Edellä lueteltujen yhdisteiden polymeerit valmistetaan saattamalla monomeeri tai monomeerit, jotka halutaan polymerisoida, kontaktiin organoalkalimetalliyhdis-teen kanssa, mukaanlukien mono- ja polyalkalimetalliyhdisteet, hiilivetylaimenti-men läsnäollessa. Organoalkalimetalliyhdisteet edullisesti sisältävät 1-4 alkalime-15 talliatomia per molekyyli. Vaikka mitä vain alkalimetallien organometallisia yhdisteitä voidaan käyttää, organolitiumyhdisteet ovat edullisia. Alkalimetalleihin sisältyvät litium, natrium, kalium, rubidium ja cesium.
Organolitiuminitiaattoreiden edullinen luokka ovat ne kaavan RLi mukaiset, 20 jossa R on hiilivetyradikaali, joka on valittu ryhmästä, johon kuuluu alifaattiset, sykloalifaattiset ja aromaattiset radikaalit, jotka sisältävät 1-20 hiiliatomia, • · vaikkakin korkeamman molekyylipainon omaavia initiaattoreita voidaan käyttää. Esimerkkeihin sellaisista initiaattoreista kuuluu metyylilitium, n-butyylilitium, sek-butyylilitium, n-dekyylilitium, fenyylilitium, naftyylilitium, p-tolyylilitium, 25 sykloheksyylilitium ja vastaavat.
Polymerisointireaktiot voidaan suorittaa minkälaisissa vain sopivissa polyme-risointiolosuhteissa. Yleensä lämpötila on alueella -100 - 175 °C, edullisesti -75 -125 °C. Polymerisointi voidaan suorittaa autogeenisessä paineessa. On tavalli-30 simmin toivottavaa toimia paineissa, jotka ovat riittäviä ylläpitämään polyme-risointireseptin ainesosat olennaisesti nestefaasissa.
« 5 107520
Mitä vain sopivia liuottimia voidaan käyttää polymerisoinneissa. Tyypillisesti liuottimet ovat hiilivetyjä, jotka on valittu aromaateista, parafiineistä, syklopara-fiineistä ja niiden seoksista, jotka sisältävät 4-10 hiiliatomia per molekyyli. Esimerkkejä ovat isobutaani, n-pentaani, sykloheksaani, bentseeni, tolueeni, 5 ksyleeni, naftaleeni ja vastaavat.
Ei-rajoittavia esimerkkejä monifunktionaalisista kiinnitysaineista, joista tuloksena voi olla alkyylikloridien muodostuminen kiinnitysvaiheen aikana, ovat mono- ja polyhalosilaanit, piitetrakloridi ja tinatetrakloridi, varsinkin kun näitä kiinnitysai-10 neita käytetään läsnäolevan stökiömetrisen polymeerilitiumin ylimääränä kuten esimerkiksi niissä polymerisointiprosesseissa, jossa halutaan maksimaalinen kiinnitys.
Liuotin, joka halutaan kontaktiin molekyyliseulamateriaalin kanssa, voidaan ottaa 15 talteen sopivalla tavalla. Tyypillisesti se saadaan polymerisoinnin tuloksena olevan seoksen yläjuoksusta. Edullisesti liuotin, joka asetetaan kontaktiin mole-kyyliseulan kanssa, on olennaisesti vapaa vedestä, s.o. ei sisällä enempää kuin 10 ppm vettä, edullisesti ei enempää kuin 5 ppm. Lisäksi mainitun liuottimen pitäisi sisältää niin vähän konjugoituja dieenejä kuin mahdollista edullisesti vähemmän 20 kuin 5 paino-%, edullisimmin vähemmän kuin 1 paino-%.
Käytännössä tässä keksinnössä alkyylikloridit poistetaan liuottimesta kiteisellä aluminosilikaattizeoliittityyppisellä molekyyliseulamateriaalilla alkalimetalli-muotissa, joka on kuumennettu hydrataatioveden poistamiseksi. Adsorboivat 25 materiaalit voidaan valmistaa millä vain hyvin alalla tunnetulla menetelmällä. Kirjallisuus sisältää useita viitteitä molekyyliseulojen koostumuksesta ja adsor-: hoivasta vaikutuksesta. Yleisesti ottaen molekyyliseulat ovat alkalimetalli- tai maa-alkalimetallialuminosilikaatteja ja voivat olla joko luonnollista tai synteettistä alkuperää. Sellaisilla materiaaleilla on paljon submikroskooppisia ontelolta, 30 joita yhdistää monet pienemmät huokoset tai kanavat, jotka ovat erittäin yhtenäisiä kooltaan. Toiminnassa yleisesti hyväksytty selitys molekyyliseulojen toiminnal-• le on se, että adsorbtio tapahtuu huokoisissa ja ainoastaan ne materiaalit, joiden 107520 6 molekyylihalkaisijat ovat tarpeeksi pieniä tullakseen mainittuihin huokosiin, ovat zeoliitin pidättämiä. Siitä nimi molekyyliseulat. Yleisesti ottaen ne molekyy-liseulat, joita voidaan soveltaa tässä keksinnössä, ovat ne, joiden tehokas huo-koshalkaisija on alueella noin 0,5 - noin 1,1 nm alkalimetallimuodossa. Suuren 5 huokosen mordiniitti- ja 13X tyyppisillä molekyyliseuloilla on siinä alueella oleva huokoshalkaisija. Molekyyliseuloilla, joita voidaan käyttää esillä olevassa keksinnössä, pitäisi edullisesti olla atomisuhde Si/Al, joka on pienempi kuin 20, edullisemmin pienempi 8. Tällä hetkellä edullinen molekyyliseula on 13X -tyyppinen molekyyliseula.
10
Molekyyliseulamateriaaleja voidaan käyttää raemuodossa, kuten 1,5-6 mm:n jyvät, pelletit tai suulakepuristeet tai hienosti jaetussa muodossa kuten noin 200 --seulamitan. Olennaisen vedettömän liuottimen saattaminen kontaktiin molekyy-liseulamateriaalien kanssa voidaan suorittaa niissä vain sopivassa vyöhykkeessä 15 kuten kiinteässä pedissä, liikkuvassa pedissä tai vastaavassa.
Olosuhteet, joita käytetään olennaisen vedettömän liuottimen saattamiseksi kontaktiin molekyyliseulamateriaalien kanssa, voi vaihdella riippuen alkyyliklori-din konsentraatiosta, alkyylikloridin halutusta poistettavasta määrästä ja muista 20 tekijöistä, jotka helposti ovat ilmiselviä alan ammattihenkilölle molekyyliseulojen käytön yhteydessä. Kontaktin lämpötila on yleisesti ottaen alueella noin 10 - noin 90 °C, edullisesti noin 20 - noin 30 °C. Kontaktipaine ei ole kriittinen ja yleisesti on alueella atmosfäärinen paine - noin 4 MPa. Yleisesti ottaen on edullista käyttää painetta, joka riittää pitämään liuottimen nestefaasissa ja riittää saamaan 25 aikaan normaalin paineen pudotuksen pedin läpi, kun käytetään kiinteätä petiä. Yleisesti kontakti voidaan suorittaa nesteen tuntinopeuksilla alueella 0,1-10,0, ; edullisesti 0,5-1,5.
Keksinnön mukainen menetelmä kuluneen molekyyliseulan regeneroimiseksi 30 käsittää ensimmäisenä vaiheena seulan saattamisen kontaktiin alkalimetallisuolan alkalisen liuoksen kanssa.
» 7 107520
Alkalimetallin konsentraation pitää olla ainakin 0,01 M, edullisesti ainakin 0,05 M ja edullisimmin ainakin 0,1 M.
Keksinnön mukainen menetelmä voidaan suorittaa joko erä kerrallaan tai 5 jatkuvana prosessina. Kun se suoritetaan erä kerrallaan, kontaktivaihe alkalime-tallisuolan alkalisen liuoksen kanssa olisi toistettava, kunnes liuoksessa olevan kloorin määrä on pienentynyt ainakin kymmenesosaan, täydellisen regeneroituiin saamiseksi. Kun se suoritetaan jatkuvana menetelmänä, eluointia mainitulla alkalisella liuoksella olisi jatkettava, kunnes kloorin määrä eluaatissa on vähenty-10 nyt ainakin kymmenesosaan täydellisen regeneroinnin saamiseksi. Kiinteässä pedissä nesteen tuntinopeus (LHSV) ei ole erityisen kriittinen; edullisesti käytetään LHSV arvoja 0,5-5.
Liuoksen pH pitää olla ainakin 7,5 tehokkuussyistä ja se ei saisi ylittää noin 10, 15 koska molekyyliseulamateriaalit voisivat vahingoittua. Edullinen pH-alue on 8-9.
Alkalisuolana voidaan viitata mihinkä vain suolaan tai suolojen seokseen, jotka antavat halutut pH-arvot, edullisesti sellaiset, joilla on jonkin verran puskurika-pasiteettia alempia pH-arvoja vastaan, sillä edellytyksellä että anioni ei reagoi tai 20 muuten muunna molekyyliseulaa. Sopivia esimerkkejä ovat natriumbikarbonaatti, kaliumbikarbonaatti, trinatriumpyrofosfaatti, Na2HP04/NaHgPC^ -puskuri ja vastaavat. Voidaan myös viitata kalium- tai natriumhydroksidin seoksen käyttöön ainakin yhden alkalimetallisuolan kanssa. On kuitenkin edullista käyttää natriumbikarbonaattia.
25 Lämpötila, kun alkalimetallisuolan alkaliliuos saatetaan kontaktiin molekyy-liseulan kanssa, ei ole erityisen kriittinen: voidaan käyttää lämpötiloja noin 0 -noin 90 °C, vaikka lämpötilat alueella noin 10 - 40 °C ovat edullisia.
30 Seuraavan vaiheena molekyyliseula pitää pestä vedellä, kunnes poistoaine on olennaisesti vapaa alkalimetallisuolasta. Vaikka emme halua rajoittautua teori-* aan, uskotaan, että alkyylikloridit, jotka molekyyliseula on poistanut, eliminoitu- 8 107520 vat pesuvaiheen aikana alkanoli- ja kloridi-ionien muodossa.
Sitten, kuten edellä on mainittu, molekyyliseula on kuivattava, jotta se olisi uudelleen käyttökelpoinen adsorbenttina alkyyliklorideille hiilivetyliuottimissa.
5
Keksintöä kuvataan nyt seuraavien esimerkkien avulla, joita ei ole tehty rajoittamaan keksinnön piiriä.
Esimerkki 1 10 Tässä esimerkissä käytetty 13X -molekyyliseula saatiin yhtiöstä UNION CARBIDE, 1,6 ml:n halkaisijan omaavien sauvojen muodossa, joiden bulkkiti- g heys oli 0,64 g/cm . Se kuumennettiin lämpötilassa 200 °C typessä ennen käyttöä.
15
Kierrätysliuottimen (55 paino-% sykloheksaania, 45 paino-% eri butaaneja ja buteeneja) sisältäen 190 ppm klooria (kemiallisesti alkyylikloridien muodossa, josta enemmän kuin 90 % oli t-butyylikloridia) annettiin kulkea mainitun 13X -molekyyliseulan yli lämpötilassa 25 °C ilmakehän paineessa ja nesteen tun-20 tinopeudella (LHSV) (liquid hourly space velocity), joka oli 1,5. Aluksi poistettiin 92 % alkyyliklorideista. Kun saatu poistotehokkuus oli 80 % (140 tunnin käytön jälkeen), kloorin määrä, joka sitten adsorboitui puhdistuksen käynnistämisestä (tämän jälkeen kutsutaan adsorptiokyvyksi) oli 3,5 paino-%.
25 Molekyyliseula puhdistettiin hiilivetyliuottimesta. Se pestiin sitten natriumbikarbonaatin 10 g/l:n vesiliuoksella, joka kulki nopeudella LHSV = 0,5 12 tunnin : aikana.
Kun molekyyliseula oli pesty vedellä lämpötilassa 25 °C 6 tunnin ajan nes-30 tenopeudella LHSV = 0,5, se puhdistettiin vedestä ja kuumennettiin lämpötilassa 200 °C typpivirrassa. Kloorin määritys osoitti, että regeneroitu molekyyliseula sisälsi vähemmän kuin 0,1 paino-% klooria.
9 107520
Alkyylikloridien poisto jälleenkierrätysliuottimesta toistettiin, kuten edellä on . kuvattu, käyttämällä regenerointua molekyyliseulaa. Adsorptiokyky, joka edellä määriteltiin, oli 3,4 paino-% klooria.
5 Esimerkki 2 13X -molekyyliseulaa, jota on käytetty poistamaan alkyyliklorideja hiilivetyliuotti-mista, sisälsi 4,2 paino-% klooria.
10 Se pestiin natriumbikarbonaatin 7,3 g/l:n vesiliuoksella lämpötilassa 20 °C ja nestenopeudella LHSV = 11/l.h. Kloori määritettiin eluaatissa: keskimääräinen konsentraatio oli 0,5 g/1 ensimmäisten kuuden tunnin aikana, 0,15 g/1 seuraavien kuuden tunnin aikana ja 0,03 g/1 kolmannen kuuden tunnin periodin aikana, joka vastasi 97 %:n kloorin poistoa molekyyliseulassa olevan alkyylikloridien adsorpti-15 on tuloksena hiilivetyliuottimesta.
Vertausesimerkkl
Esimerkin 1 mukainen menettely toistettiin käyttämällä erilaisia vesiliuoksia 20 natriumbikarbonaattiliuoksen 10 g/l:n sijasta: vesiliuoksen adsorptiokyky regeneroimiin laatu jälkeen (paino-%:na klooria) 25 esimerkki A vesi pH 7 0,7 : . . esimerkki B NaOH pH 10 3,01 ensimmäisen regeneroi- nin jälkeen 1,79 toisen regeneroinnin 30 jälkeen 0,91 kolmannen regeneroinnin jälkeen

Claims (9)

107520
1. Menetelmä kulutetun aluminosilikaattimolekyyliseulan regeneroimiseksi alkalimetallimuodossa, jota on käytetty alkyylikloridien poistamiseen hiilivetyli-5 uottimista, tunnettu siitä, että se käsittää seuraavat vaiheet: (i) saatetaan kulutettu molekyyliseula kosketukseen alkalimetallisuolan emäksisen liuoksen kanssa, jonka pH on 7,5-10 ja alkalimetallikonsentraa-tio on ainakin 0,01 M; (ii) pestään molekyyliseula vedellä; (iii) kuivataan näin regeneroitu molekyyliseula.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että alkalimetallikonsentraatio on ainakin 0,05 M.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että alkalimetallikonsentraatio on ainakin 0,1 M. 20
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liuoksen pH on 8-9.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että suola 25 on valittu ryhmästä, johon kuuluu natriumbikarbonaatti, kaliumbikarbonaatti, trinatriumpyrofosfaatti, Na2HP04/NaH2P04 -puskuri ja niiden seokset.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vaiheessa (i) alkalimetallisuolan emäksinen liuos annetaan kulkea jatkuvasti 30 molekyyliseulan yli.
• 7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 107520 liuoksen nesteen tuntinopeus (LHSV = liquid hourly space velocity) on 0,1-5.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lämpötila on 10 °C - 40 °C. 5
9. Menetelmä 13X -tyyppiä olevan kulutetun molekyyliseulan regeneroimiseksi, jota on käytetty alkyylikloridien poistamiseen hiilivetyliuottimista, tunnettu siitä, että se käsittää seuraavat vaiheet 10 (i) annetaan kulutetun molekyyliseulan jokaisen tilavuuden yli kulkea noin 6 tilavuusmittaa vesipitoista natriumbikarbonaattiliuosta, jonka konsentraa-tio on noin 10 g/1 (ii) pestään molekyyliseula vedellä 15 (iii) kuivataan näin regeneroitu molekyyliseula. 4 107520
FI924114A 1990-01-12 1992-09-14 Molekyyliseularegenerointiprosessi FI107520B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9000046A BE1003287A3 (fr) 1990-01-12 1990-01-12 Procede de regeneration de tamis moleculaire.
BE9000046 1990-08-17
BE9100002 1991-01-15
PCT/BE1991/000002 WO1992012791A1 (en) 1990-01-12 1991-01-15 Molecular sieve regeneration process

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI924114A0 FI924114A0 (fi) 1992-09-14
FI924114A FI924114A (fi) 1992-09-14
FI107520B true FI107520B (fi) 2001-08-31

Family

ID=25662499

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI924114A FI107520B (fi) 1990-01-12 1992-09-14 Molekyyliseularegenerointiprosessi

Country Status (11)

Country Link
EP (1) EP0530192B1 (fi)
JP (1) JP3038008B2 (fi)
BE (1) BE1003287A3 (fi)
CA (1) CA2076671C (fi)
DE (1) DE69108724T2 (fi)
DK (1) DK0530192T3 (fi)
ES (1) ES2071291T3 (fi)
FI (1) FI107520B (fi)
GR (1) GR3015699T3 (fi)
RU (1) RU2080175C1 (fi)
WO (1) WO1992012791A1 (fi)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2724927B1 (fr) * 1994-09-26 1996-10-31 Atochem Elf Sa Procede de purification du difluoromethane
JP2004313876A (ja) * 2003-04-14 2004-11-11 Tokyo Electric Power Co Inc:The 吸着剤及びそれを用いた有機塩素化合物の分離方法
JP4765963B2 (ja) * 2006-03-17 2011-09-07 東レ株式会社 ゼオライト吸着剤の焼成方法
DE102014119547A1 (de) * 2014-08-13 2016-02-18 Endress + Hauser Conducta Gesellschaft für Mess- und Regeltechnik mbH + Co. KG Vorrichtung und Verfahren zum Entfernen von Chlorid aus einer Flüssigkeitsprobe
CN115283254B (zh) * 2022-07-29 2023-08-25 中触媒新材料股份有限公司 一种用于制氧吸附剂颗粒气流快速筛分活化系统及方法

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3483137A (en) * 1967-12-15 1969-12-09 Texaco Inc Method of treating a selective adsorbent
SU405569A1 (ru) * 1969-06-23 1973-11-05 Способ регенерации цеолитов, потерявших поглотительную способность
JPS5235799A (en) * 1975-09-17 1977-03-18 Toyo Soda Mfg Co Ltd Recovery method for zeolite
US4550090A (en) * 1983-08-26 1985-10-29 Mobil Oil Corporation Regeneration of ZSM-5 type catalyst with a source of alkali or alkaline earth metal cations or ammonia
US4686198A (en) * 1986-06-23 1987-08-11 Aluminum Company Of America Method for regenerating adsorbent mixture of alumina and zeolite for adsorption of ammonia

Also Published As

Publication number Publication date
FI924114A0 (fi) 1992-09-14
FI924114A (fi) 1992-09-14
CA2076671C (en) 2001-07-31
GR3015699T3 (en) 1995-07-31
BE1003287A3 (fr) 1992-02-18
JPH05504292A (ja) 1993-07-08
CA2076671A1 (en) 1992-07-16
RU2080175C1 (ru) 1997-05-27
DE69108724D1 (de) 1995-05-11
DE69108724T2 (de) 1995-10-05
JP3038008B2 (ja) 2000-05-08
EP0530192A1 (en) 1993-03-10
DK0530192T3 (da) 1995-07-17
ES2071291T3 (es) 1995-06-16
EP0530192B1 (en) 1995-04-05
WO1992012791A1 (en) 1992-08-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4696682A (en) Solid adsorbent for carbon monoxide and process for separation from gas mixture
CA1266741A (en) Scavengers for the removal of impurities from inert fluids
US3061654A (en) Isobutylene purification process using a pre-treated zeolitic molecular sieve
FI107520B (fi) Molekyyliseularegenerointiprosessi
IE900320L (en) Carbon molecular sieves for purification of¹chlorofluorocarbons
US3273314A (en) Removal of alkynes from gaseous streams with a silver carboxylate ion exchange resin
US6197901B1 (en) Preparation of homo- and copolymers of alk-1-enes
CA1221499A (en) Alkylaminophosphonic chelating resins, their preparation and use in purifying brines
CA2130861C (en) Process for the production of alkene polymers
US4250270A (en) Solution polymerization with molecular sieve purification of recycled solvent
US3221073A (en) Purification of olefins
US4818773A (en) Alkylaminophosphonic chelating resins, their preparation and use in purifying brines
US3209050A (en) Purification of diolefins
US4313014A (en) Process for the separation of cyclohexene
EP0667841B1 (en) Process for the dimerization of a conjugated diene
KR19980069780A (ko) 테트라히드로피란일 메탄올의 알킬 에테르 존재하에서 공액 디엔 및 비닐 아렌의 음이온성 공중합
CN111514849B (zh) 脱氯吸附剂及其制备方法、再生方法和脱有机氯的应用
US6790920B2 (en) Process for removal of silicon compounds from solvents by selective absorption
JPH0247970B2 (fi)
US2888498A (en) Production of colorless emulsion-polymerized polymers
US3355509A (en) Olefin separation with strontium and cadmium molecular sieves
US3864412A (en) Removal of carbonyl compounds from 4-vinylcyclohexene
JPH0568483B2 (fi)
US2386354A (en) Production of diolefins
US3523009A (en) Recovery of aluminum chloride from spent aluminum chloride alkylation catalyst sludge