FI106935B - Pallografiittivalurautakappaleiden sulahitsausmenetelmä - Google Patents

Pallografiittivalurautakappaleiden sulahitsausmenetelmä Download PDF

Info

Publication number
FI106935B
FI106935B FI955895A FI955895A FI106935B FI 106935 B FI106935 B FI 106935B FI 955895 A FI955895 A FI 955895A FI 955895 A FI955895 A FI 955895A FI 106935 B FI106935 B FI 106935B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
welding
temperature
interlayer
weld
cast iron
Prior art date
Application number
FI955895A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI955895A0 (fi
FI955895A (fi
Inventor
Francois Stauder
Original Assignee
Ferry Capitain Sarl
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ferry Capitain Sarl filed Critical Ferry Capitain Sarl
Publication of FI955895A0 publication Critical patent/FI955895A0/fi
Publication of FI955895A publication Critical patent/FI955895A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI106935B publication Critical patent/FI106935B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B23MACHINE TOOLS; METAL-WORKING NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B23KSOLDERING OR UNSOLDERING; WELDING; CLADDING OR PLATING BY SOLDERING OR WELDING; CUTTING BY APPLYING HEAT LOCALLY, e.g. FLAME CUTTING; WORKING BY LASER BEAM
    • B23K9/00Arc welding or cutting
    • B23K9/23Arc welding or cutting taking account of the properties of the materials to be welded

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Plasma & Fusion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Arc Welding In General (AREA)
  • Heat Treatment Of Articles (AREA)
  • Nonmetallic Welding Materials (AREA)

Description

10693b
Pallografiittivalurautakappaleiden sulahitsausmenetelmä - Förfarande för smältsvetsning av kulgrafitgjutjärnsstycken 5 Tämä keksintö koskee harmaiden valurautakappaleiden hitsausta ja tarkemmin sanottuna menetelmää pallografiitti- eli nystyrägrafiittivalurautakappaleiden hitsaami-seksi kohtuullisissa esikuumennusolosuhteissa.
Valurautakappaleiden hitsaaminen on herkkä ja vaikeasti toteutettava toimenpide etenkin siksi, että ne eivät tahdo kestää klassisten hitsausmenetelmien lämpöjak-10 soista johtuvia jännityksiä. Lisäksi tunnetuilla menetelmillä syntyy hitsausliitoksia, joiden mekaaniset ja esteettiset ominaisuudet eivät aina ole tyydyttäviä, mikä rajoittaa niiden käyttömahdollisuuksia korjausmenetelmissä sekä kappaleiden yhteenliit-tämismenetelmissä (konehitsaus).
Hitsausmenetelmiä, joissa käytetään rautaan perustuvia hitsauspuikkoja, tunnetaan, 15 mutta niiden käyttäminen edellyttää paikallista esikuumennusta yli 600 °C:n lämpötilaan, mikä on vaikeata, jopa mahdotonta toteuttaa, kun kysymyksessä ovat suuri-massaiset kappaleet.
Hitsauspuikolla, olipa se tyypiltään millainen tahansa, tapahtuvassa hitsauksessa siirretään sulaa metallia valurautaa olevalle työkappaleelle. Tämä valurautakappale, 20 joka altistetaan hitsauskaarelle ja kosketukselle sulan metallin kanssa, sulaa pinnaltaan vähäiseltä paksuudelta (noin 0,1-3 mm). Jäähtymisnopeus on sitä suurempi, mi-;.· : tä suurempi on hitsauspaksuus, ja se voi olla noin 800 °C/s:n lämpötila-alueella 1 200-800 °C, kun kysymyksessä on hitsi, joka on tehty noin 50 mm:n paksuiselle kappaleelle. Tämän jäähtymisnopeuden ja eutektisen valurautakappaleen kemialli-: .·. 25 sen koostumuksen vuoksi jähmettyminen ei pääse tapahtumaan stabiilin käyrän mu- :*.*·* kaisesti ja tällöin tälle liitosvyöhykkeelle saadaan metallografmen rakenne, joka • · · muodostuu äärimmäisen kovista ja hauraista eutektisista karbideista, jotka saattavat aiheuttaa pienen murtuman jäähtymisen aikana.
: Tätä haittaa voidaan vähentää käyttämällä jotakin hitsauksen lisäainetta, jossa on 30 runsaasti nikkeliä, jähmettymisen aikana muodostuvan rautakarbidin määrän vähen-/ . tämiseksi, kuten kuvataan esimerkiksi patenttijulkaisussa FR-A-2359680. Joka tapa- • *; uksessa hitsi on välttämätöntä lämpökäsitellä noin 800-850 °C:n lämpötilassa.
Toisaalta se metallinosa, joka on heti liitosvyöhykkeen (jota tästedes nimitetään ‘ . "lämmölle alttiiksi joutuvaksi vyöhykkeeksi") alapuolella, pysyy hitsauksena aikana 106935 2 kiinteässä tilassa, mutta sen jäähtyminen tapahtuu samalla tavalla kuin liitosvyöhyk-keen ja se saattaa tuoda mukanaan haitallisia metallurgisia muutoksia, esimerkiksi saattaa muodostua karkaisurakenne. Tämän ongelman välttämiseksi on välttämätöntä esikuumentaa hitsattava vyöhyke yli 200 °C:n lämpötilaan (T °C Ms, lähtö-5 martensiittilämpötila).
Lopuksi vielä tunnetuilla menetelmillä on vaikea välttää sellaisten jännitysten syntymistä hitsi-työkappaleliitosvyöhykkeelle, jotka ylittävät saadun ledeburiittityyppi-sen rakenteen elastisuusrajan, jolloin syntyy pieniä murtumia. Tämän ilmiön vähentämiseksi hitsausvyöhyke joudutaan esikuumentamaan noin 600-650 °C:n lämpöti-10 laan.
Tunnetuissa menetelmissä, joissa hitsaus toteutetaan homogeenisena korkeassa lämpötilassa ja jotka vaativat esikuumennuksen noin 600 °C:seen, käytetään hitsaus-puikkoja, joissa on rautaydin ja emäksinen grafiittipäällyste ja joista saadaan nodu-laarista valurautaa. Erään toisen menetelmän, jota kuvataan patentissa FR-A-15 2407786, mukaan hitsaus suoritetaan teräspuikolla, jossa on vanadiiniin, piihin, ba riumkarbonaattiin, kalsiumfluoridiin ja rautajauheeseen perustuva päällyste. Nämä menetelmät ovat yleensä vaikeita, jopa mahdottomia toteuttaa, kun kysymys on massiivisista kappaleista.
Tunnetaan myös menetelmiä, joissa hitsaus suoritetaan heterogeenisena kylmässä ja 20 joissa käytetään nikkeli- tai ferronikkeliytimisiä hitsauspuikkoja, mutta nämä menetelmät ovat hitaita ja kalliita, ne eivät ole taloudellisesti hyväksyttäviä eikä niillä saada hitsiliitoksia, joiden mekaaniset ominaisuudet ovat tyydyttäviä. Niitä voidaan ajatella käytettäväksi vain pienten ulkonäkövirheiden korjaamiseen.
* · · • : V: Lopuksi vielä on kehitetty hitsausmenetelmiä, joissa yhdistetään lisälämpö ja pai- • 25 neen käyttäminen ja joilla on pyritty välttämään hitsin haurauteen johtavan ledebu- • ·« ♦ : ;\ riitin muodostuminen, ja esimerkiksi patentissa FR-A-2455944 kuvataan sellaista • · · . ·: ·. menetelmää, jossa joudutaan käyttämään väliseosta, j oka pannaan yhteen hitsattavi en kappaleiden väliin, ja hitsausvyöhyke kuumennetaan 800 - 1 000 °C:n lämpöti- ... laan 200 barin paineessa.
• ♦ * * 30 On siis äärimmäisen vaikeaa toteuttaa tyydyttävästi harmaata valurautaa, etenkin ,7 . pallografiittivalurautaa olevien kappaleiden hitsaus edellä mainituilla tunnetuilla ! menetelmillä, erityisesti silloin, kun kysymys on suurimassaisista kappaleista.
. :·. Esillä olevan keksinnön kohteena on puoliheterogeeninen menetelmä harmaata valu- ....; rautaa ja etenkin pallografiittivalurautaa olevien kappaleiden hitsaamiseksi.
106935 3
Esillä olevan keksinnön mukainen menetelmä on menetelmä pallografiittivalurauta-kappaleiden sulahitsaamiseksi välikerroshitsaustekniikalla, joka menetelmä eroaa olennaisesti muista siinä, että se käsittää seuraavat vaiheet: a) suoritetaan työkappaleen hitsattavan vyöhykkeen esikuumennus 230- 5 300 °C:seen, sitten sen välikerroshitsaus; b) välikerroshitsi lämpökäsitellään 800-920 °C:n lämpötilassa sopivan pituisen ajan, sitten suoritetaan jäähdytysjakso; c) välikerroshitsi esikuumennetaan uudelleen 130-200 °C:n lämpötilaan ja suoritetaan viimeistyshitsaus (täyttö tai yhteenliittäminen).
10 Erään suositeltavan toteutusmuodon mukaan edellä vaiheessa c) tehdyn hitsauksen jälkeen suoritetaan lämpöpäästökäsittely 530-570 °C:n lämpötilassa sopivalla kestoajalla, joka on yhdestä muutamaan tuntiin.
Edellä mainitun vaiheen a) esikuumennus tapahtuu paikallisesti käsiteltävään kappaleeseen korjattavan vian tai hitsaamalla yhteenliitettävän alueen kohdalla 230-15 300 °C:n lämpötilaan, mieluiten noin 250 °C:n lämpötilaan. Esikuumennuslämpötila voi olla yli 300 °C, mutta sellaisesta lämpötilasta ei ole mitään etua. Sitä vastoin on tärkeää, että tämä lämpötila on korkeampi kuin käsiteltävälle aineelle ominainen lähtömartensiittilämpötila (T °C Ms), joka on yleensä noin 200 °C. Esikuumennus-lämpötilan alaraja voi siis hieman vaihdella riippuen hitsattavan valuraudan lähtö-20 martensiittilämpötilasta. Tätä rajaa alhaisemman lämpötilan haittana olisi, että se ai-heuttaisi pienten murtumien vaaran välikerroshitsausalueella ja valurautaisen työ-kappaleen ja välikerroshitsin välialueella.
« • ·
Edellä mainittujen vaiheiden a) ja c) välikerroshitsaus- ja hitsausoperaatiot voidaan • m f toteuttaa suositeltavimmin hitsauspuikolla, jonka ydin on terästä ja joka on päällys- ·.· · 25 tetty puoliemäksisellä seoksella, esimerkiksi käyttämällä tasavirtakaarihitsausasemaa :T; (80-110 A), hitsauspuikon ollessa kytketty positiiviseen napaan. Saattaa olla eduksi käyttää vähän hiiltä sisältävää pehmeää hiiliterästä olevaa hitsauspuikkoa, jossa on .**·. päällyste, joka sisältää vähän karbonaattia ja fluorisälpää verrattuna tavallisimpiin - , päällysteisiin, mutta joka sisältää noin 10 paino-% piitä. Hitsauspuikko, jota käyte- 30 tään viimeistyshitsaukseen (täyttöön, kun kysymyksessä on koqaus, ja yhteenliittä-. ·: miseen, kun kysymyksessä on konehitsaus), voidaan sovittaa haluttujen tulosten '' ‘: mukaan erityisesti silloin, kun suoritetaan jonkin valurautakappaleen ja jonkin teräs- . ·: . kappaleen liittäminen yhteen keksinnön mukaisella menetelmällä.
106935 4 Välikerroshitsaus suoritetaan klassisilla menetelmillä yhtenä tai useampana kerroksena ja mieluiten kahtena tai kolmena kerroksena niin, että välikerroshitsin kokonaispaksuudeksi saadaan 3-15 mm, suositeltavimmin 5-10 mm. Kun kysymyksessä on valurautakappaleen koijaus, välikerroshitsaus suoritetaan korjattavalle alueelle. 5 Kun kysymys on kahden kappaleen liittämisestä yhteen konehitsauksella, välikerroshitsaus suoritetaan yhteen liitettäviin alueisiin, jotka on suositeltavimmin etukäteen viistottu.
Edellä mainitun vaiheen b) aikana suoritettu lämpökäsittely voidaan esillä olevan keksinnön mukaan sovittaa toivottujen tulosten mukaisesti.
10 Niinpä kun halutaan saada hitsiliitos, jonka mekaaniset ominaisuudet ovat vähintään samanlaiset kuin valurautaisen työkappaleen, on eduksi pitää lämpötila 850-920 °C:ssa asteessa sopivan kauan, esimerkiksi 2 tunnin ajan, kun kysymyksessä on noin 25 mmm paksuinen hitsisauma, ja noin 4 tunnin ajan, kun kysymyksessä on 50 mm:n paksuinen kappale, ja sitten suorittaa jäähdyttäminen niin, että lämpötila 15 välikerroshitsin sisällä laskee 250-300 °C:seen välttäen lämpötilan nousua tämän rajan yli.
Tämän käsittelyn tarkoituksena on destabiloida epäsuotavat rautakarbidit, joita saattaa muodostua liitosalueelle välikerroshitsin ja valurautaisen työkappaleen väliin. Sellaiset eutektiset karbidit ovat nimittäin hauraita ja erittäin kovia ja siis vaikeasti 20 työstettäviä ja ne saattavat aiheuttaa tämän liitosalueen murtumisen. Lämpökäsittelyn tarkoituksena on päinvastoin edistää tällä alueella erittäin pienten mustan tem-pervaluraudan tyyppisten noduulien muodostumista, joita on runsaasti femittimat-‘, riksissa. On tärkeää, että lämpötila välikerroshitsin sisällä lasketaan alle ; * ’ 300 °C:seen, jotta vältetään karkaisun vaikutuksesta muodostuneen perliitin grafiti- * · · *·*·’ 25 soituminen.
• « • · · * « · • · · < j .·. Lämpökäsittely kohdistetaan suositeltavimmin koko valurautakappaleeseen, mutta • · · · . ·: ·. mahdollista on myös suorittaa paikallinen käsittely.
• · ·
Aivan erityisen edullista on suorittaa karkaisujäähdytys puhallusilmalla paikallis- • · · tettuna välikerroshitsiin sen lämpötilan saattamiseksi noin 250-300 °C:seen. Tämä 30 välikerroshitsiin paikallistettu käsittely tuottaa ferriitti-perliittirakenteen, jossa per- . . : liitti antaa koko hitsiliitokselle haetut erinomaiset mekaaniset ominaisuudet.
< « ' : Jos sitä vastoin halutaan saada ennen kaikkea hitsiliitos, joka takaa täydellisen tii- : viyden ja joka ulkonaisesti muistuttaa mahdollisimman hyvin valurautaista työkap- ....: paletta, on edullista suorittaa lämpökäsittely 800-850 °C:n lämpötilassa yhtä pitkällä 106935 5 kestoajalla kuin edellisessä tapauksessa, esimerkiksi 4 tuntia, kun hitsiliitoksen paksuus on 25 mm, 6 tuntia, kun paksuus on 50 mm, ja antaa sitten jäähtyä vapaassa ilmassa. Myös tässä tapauksessa on suositeltavaa kohdistaa lämpökäsittely koko valukappaleeseen. Paikallinen käsittely on myös mahdollinen, varsinkin silloin, kun 5 kysymys on valukappaleiden yhteenliittämisestä.
Päinvastoin kuin edellä kuvatussa tapauksessa, jossa saadaan perliittirakenne väli-kerroshitsi-valurautaliitosalueella, tässä saadaan helpommin taottava ferriittivyöhy-ke.
Molemmissa tapauksissa lämpökäsittely suoritetaan käyttämällä tavallisia työväli-10 neitä ja lämmitysnopeutta, joka voi olla noin 50-100 °C/tunti. Voidaan esimerkiksi käyttää uunia, jonka tyyppisiä metallurgianteollisuudessa tavallisesti käytetään, tai paikallisesti käytettäviä keraamisia kuumennusvastuksia.
Kokeet, joita tehtiin keksinnön mukaisesti suoritetuille hitsiliitoksille, osoittivat erinomaisia mekaanisia ja mikrografisia ominaisuuksia. Erityisesti hitsiliitoksen me-15 kaaniset ominaisuudet ovat samanarvoiset ja tietyissä tapauksissa jopa paremmat kuin valurautaisen työkappaleen ja tämä saadaan aikaan suhteellisen alhaisilla esi-kuumennuslämpötiloilla, noin 250 °C:lla.
Lisäksi voidaan huomauttaa, että vetomurtolujuudessa ei havaita minkäänlaista haurautta, ja sula-alueella ennen murtumista todettu kutistumisdeformaatio osoittaa luo-20 tettavasti, että ollaan lähellä työkappaleen metallin maksimivetomurtolujuutta. Kokeet, jotka suoritettiin keksinnön mukaisella menetelmällä tehdyille liitoksille, ovat : osoittaneet, että hitsiliitosten Vickers-kovuus on alle 350 (HV 500, Vickers-kovuus y · 500 g:n kuormalla), mikä vahvistaa sen, että ne ovat täysin työstettäviä päinvastoin : *: ’: kuin klassisilla menetelmillä saadut hitsiliitokset.
• · • · • * · • « ψ j*Y 25 Esillä olevan keksinnön mukainen menetelmä merkitsee monia etuja. Erityisesti sitä *;j/‘ voidaan käyttää tarvitsematta erikoislaitteita ja sen avulla saadaan laajennetuksi pal- • · < *·* ’ lografiittivalurautakappaleiden (SG-rautakappaleiden) käyttöaluetta ei ainoastaan korjauksen alalle, kun kappaleet, jotka ennen heitettiin pois, voidaan korjata, vaan • · · myös valurautalevyjen liittämiseen toisiinsa tai seosteteräslevyjen tai teräslevyjen 30 kanssa konehitsaamalla. Korjausalalla tulee mahdolliseksi korjata vaivatta valu-,«. ; rautakappaleita, joissa on valussa tai jähmettymisen aikana syntyneitä virheitä.
106935 6
Seuraavassa kuvataan keksintöä rajoittamattomia suoritusesimerkkejä, joissa korjataan hitsaamalla valukappale, konehitsataan kaksi SG-rautakappaletta ja konehitsa-taan SG-rautakappale (seostettua tai seostamatonta) terästä olevaan kappaleeseen.
Esimerkki 1 5 SG-rautaa 400-12 olevan valukappaleen korjaaminen Tämän esimerkin tarkoituksena on koijata valukappale tekemällä hitsisauma, jonka mekaaniset ominaisuudet ovat vähintään yhtä hyvät kuin valurautaisen työkappa-leen.
Koijataan valukappale (SG-rauta 400-12), jonka muodostaa 55 mm:n paksuinen le-10 vy, jossa on 25 mm:n syvyinen vika (hiekkasulkeuma), ja johon tehdään mekaaninen syvennys hiomalla niin, että muodostuu railo.
Käytetyn valuraudan kemiallinen koostumus on seuraava: C_Si_Μη P_S_Ni_Cr_Mo Cu_ 3,40 2,18 100,22 0,025 [0,007 0,10 0,05 [ 0,06 |0,16
Valurautakappaletta kuumennetaan paikallisesti noin 250 °C:n lämpötilaan korjatta-15 van vian kohdalta kaasupolttimen liekillä.
Sitten tehdään välikerroshitsaus käyttämällä hitsauspuikkoa, jossa on läpimitaltaan : 3,2 mm:n metalliydin, pehmeää hiiliterästä, jonka hiilipitoisuus on pieni, ja puo- : * i': liemäksinen päällyste ja joka on markkinoilla olevaa tyyppiä. Hitsauspuikon kemial- linen koostumus on seuraava: • · ___ __ . .. _ _ ____ _ *Y C_Mn_Si_Ni_Mo_V__ ·*·· ϊ 0,06 0,6 0,41 0,029 0,01 0,012 !·Τ: 20 ______ S [p fcu Cr ΤτΓ [Äl ··· - : 10,007 10,016 0,011 0,024 0,013 0,001 ! Käytetyn päällysteen karbonaatti- ja fluorisälpäpitoisuus on pieni ja se muodostaa . ' "kalkki-pii" -tyyppisen päällysteen, joka sisältää noin 10 % piitä. Tämän päällysteen :, ·' : sulatuote on lasimaiselta näyttävä kuona.
106935 7
Hitsauspuikko toimii tasavirralla, jonka voimakkuus on 85-100 A ja jännite 23 V, ja työkappaleen paikallinen lämpötila ei ole alle 250 °C. Välikerroshitsaus suoritetaan kolmena peräkkäisenä kerroksena, jolloin kokonaispaksuudeksi saadaan noin 6-7 mm. Railon reunat ympäröidään hitsillä valurautaisen työkappaleen suojaamiseksi 5 mahdolliselta sulamiselta myöhemmän täyttövaiheen aikana.
Vapaassa ilmassa huoneenlämpötilaan jäähdyttämisen jälkeen välikerroshitsi tarkastetaan ja siitä poistetaan tarvittaessa mahdolliset harvat viat.
Sitten suoritetaan koko valukappaleen kokonaislämpökäsittely kuumentamalla kappale vähitellen 900 °C:n lämpötilaan uunissa, lämpötilan nousunopeuden ollessa 10 50 °C/tunti.
Kappaletta pidetään 900 °C:ssa 2 tuntia (hitsiliitoksen paksuuden ollessa 25 mm), sitten se jäähdytetään karkaisumenetelmällä, jossa puhallusilma suunnataan väliker-roshitsiin niin, että lämpötila välikerroshitsin sisässä laskee noin 250-300 °C:seen.
Välikerroshitsin pinta käsitellään edellä mainitun lämpökäsittelyn jälkeen mekaani-15 sesti hiomalla pintaan muodostuneen rautaoksidin poistamiseksi, sitten välikerros-hitsin tarkastamisen jälkeen suoritetaan käsiteltävän alueen esikuumennus noin 150 °C:seen. Sitten suoritetaan viimeistyshitsaus (täyttö) käyttämällä hitsauspuik-koa, joka on samanlainen kuin edellä kuvattu, virran voimakkuuden ollessa 95-110 A.
20 Lopuksi suoritetaan päästölämpökäsittely kaikkien jäännösjännitysten poistamiseksi . ; hitsin läheltä kuumentamalla vähitellen noin 550 °C:n lämpötilaan, lämpötilan nou- ; ‘; sunopeuden ollessa noin 50 °C/tunti. Lämpötilaa ylläpidetään noin 2 tuntia (hitsaus- • paksuuden ollessa 25 mm), sitten sen annetaan jäähtyä vapaassa ilmassa.
• · • · ·1··1 ? Saadun hitsin mekaaniset ominaisuudet on esitetty seuraavassa taulukossa.
♦ 1 r • · ·, • · · · 25
• « I
• · · • · • · • · · • t i t · • · • · • 1 > · 1 1 « * · · 8 10693b
Vetolujuus
Kokeet suoritettiin läpimitaltaan 10 mm:n koekappaleilla
Koekappale Murtolujuus Kimmoraja A % Z % _(MPa)_(MPa)___ 1 486 394 26,4 72,9 2 503 424 22,6 71,9 3 490 431 24,2 75,0 4 494 425 21,2 70,8 A % = Venymä Z % = Kutistuma (poikkileikkauksen pienenemä).
5 Voidaan havaita, että murtuma paikallistuu sula-alueen keskelle.
Taivutuskoe
Kokeet suoritettiin 10 x 20 x 180 mm:n koekappaleilla
Painin Murtojännitys Taivutuskulma (läpimitta mm)_(MPa)_(°)_ 40 172 149
Kokeet osoittivat, että taivutusmurtuma tapahtuu liitosalueen kohdalla.
. 10 Esimerkki 2
« I « I
’ . SG-rautaa 400-12 olevan kappaleen korjaus • · · • · · : Tämän esimerkin tarkoituksena on korjata valukappale tekemällä hitsisauma, jonka : ulkonäkö on täydellinen, jolloin se näyttää samanlaiselta kuin valurautainen työkap- ♦ pale, ja joka samalla takaa täydellisen tiiviyden.
15 Menetellään kuten esimerkissä 1 käyttäen valurautakappaletta, joka on mitoiltaan samanlainen ja jossa on sama vika. Kun on suoritettu paikallinen kuumennus ««« 250 °C:seen, tehdään välikerroshitsaus samoissa olosuhteissa ja samanlaisella hit-. \ : sauspuikolla kuin esimerkissä 1, sitten suoritetaan seuraava lämpökäsittely: ’ * valukappale kuumennetaan vähitellen noin 820 °C:n lämpötilaan, lämpötilan nousu- : :20 nopeuden ollessa noin 50 °C/tunti. Kappale pidetään tässä lämpötilassa noin 4 tuntia : : (paksuuden ollessa 25 mm), sitten suoritetaan jäähdyttäminen vapaassa ilmassa.
106935 9 Näin saadaan täyttämisen ja päästölämpökäsittelyn, jotka suoritetaan kuten esimerkissä 1, jälkeen hitsi, jonka ulkonäkö on hyvin lähellä valurautaisen työkappa-leen ulkonäköä ilman että syntyisi pieniä murtumia.
Esimerkki 3 5 Kahden SG-rautaa 400-12 olevan kappaleen liittäminen yhteen
Suoritetaan kahden valurautalevyn, joiden paksuus on 25 mm ja jotka ovat koostumukseltaan samanlaisia kuin esimerkissä 1, liittäminen yhteen (konehitsaus).
Yhteenliitettävien alueiden pinnat viistetään työstämällä ja viisteet tarkastetaan suo-tautumisen avulla.
10 Viisteet esikuumennetaan paikallisesti noin 250 °C:seen koko paksuudeltaan ja sitten suoritetaan välikerroshitsaus kumpaankin viisteeseen samanlaisella hitsaus-puikolla kuin esimerkissä 1 kolmena kerroksena, jolloin kokonaispaksuudeksi saadaan noin 5 mm kumpaankin viisteeseen. Hitsauslanka siirretään välikerroshitsiri reunaan, jotta vältetään kaikkinainen ylipursuaminen, joka saattaisi sulattaa valu-15 rautaista työkappaletta liitosalueelta myöhemmän yhteenliittämisvaiheen aikana.
Huoneenlämpötilaan jäähdyttämisen jälkeen suoritetaan samanlainen välikerroshit-sin lämpökäsittely kuin esimerkissä 1, ja sen jälkeen karkaisu puhallusilmalla, kunnes välikerroshitsin sisälämpötila laskee noin 250-300 °C:seen.
Tehdyn välikerroshitsin tarkastamista varten suoritetun jäähdyttämisen jälkeen suo-20 ritetaan yhteenliitettävien alueiden paikallinen esikuumennus noin 150 °C:n läm-
t I
V · potilaan. Kahden valurautakappaleen yhteenliittäminen tapahtuu sitten yksinker- : V: taisesti hitsaamalla samalla hitsauspuikolla kuin edellä, samoissa olosuhteissa kuin : :‘j esimerkissä 1, ja sitten suoritetaan päästölämpökäsittely noin 550 °C:ssa 2 tunnin • · « « • kestoajalla, kuten edellä mainittiin. Jäähdyttäminen suoritetaan sitten vapaassa il- • · · · 25 massa.
* * t
Esimerkki 4 i • · · « t • · • · · ."'. SG-rautaa 400-12 olevan kappaleen ja teräskappaleen liittäminen toisiinsa · «
Valurautakappale, joka on samanlainen kuin edellä esimerkissä 3, liitetään yhteen tyypin XC 38 terästä (seostamatonta terästä, joka soveltuu lämpökäsittelyyn) olevan 30 kappaleen, joka on mitoiltaan samanlainen kuin valurautakappale, kanssa.
ίο 10693b
Sekä valurautakappale että teräskappale viistetään yhteenliitettävältä alueelta ja tarkastetaan suotautumisen avulla.
Menetellään kuten esimerkissä 1 mainittiin, mutta esikuumennus ja välikerroshitsaus tehdään vain SG-rautaa olevan kappaleen viisteisiin.
5 Elektrodi, jota käytetään valurautakappaleen välikerroshitsaukseen, on samanlainen kuin esimerkissä 1. Tälle välikerroshitsille suoritetaan sitten sama lämpökäsittely 900 °C:ssa tai 820 °C:ssa toivotusta tuloksesta riippuen (etusijalle asetetaan joko hitsiliitoksen mekaaniset ominaisuudet tai ulkonäköseikat).
Hitsauspuikko, jota käytetään liittämistoimenpiteeseen, on samanlainen kuin edellä 10 kuvattu puikko, mutta se voidaan valita valurautakappaleeseen liitettävän teräksen laadun mukaan.
Lopuksi suoritettava päästölämpökäsittely on samanlainen kuin edellä esimerkissä 1 kuvattu.
Tämä menettely toistetaan korvaamalla XC 38 -teräs seostetulla 35 NCD 6 -tyyppi-15 sellä teräksellä (nikkelillä, kromilla ja molybdeenillä seostettu teräs). Menetellään kuten edellä, mutta liittämiseen käytetty hitsauspuikko korvataan toisella, kaupallisesti saatavilla olevalla puikolla, jonka koostumus on lähellä käytetyn seosteteräksen koostumusta.
Kokeet vahvistavat saadut erinomaiset tulokset.
20 • « » » » • « · • « • · • · ·
• · I
• · · 4 • · • · * * · < ··· 4 • » · • · ♦ • · · « · · • » • ♦ • · · * « < · · * ·

Claims (8)

106935
1. Menetelmä pallografnttivalurautakappaleiden sulahitsaamiseksi välikerroshit-saustekniikalla, tunnettu siitä, että se käsittää seuräavat vaiheet: a) kappaleen hitsattava alue esikuumennetaan 230-300 °C:n lämpötilaan, sitten 5 suoritetaan välikerroshitsaus; h) välikerroshitsi lämpökäsitellään 800-920 °C:n lämpötilassa sopivalla kestoajalla, sitten suoritetaan jäähdytysjakso; c) välikerroshitsi esikuumennetaan uudelleen 130-200 °C:n lämpötilaan ja suoritetaan viimeistyshitsaus.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vaiheessa c) suoritettua hitsausta seuraa päästölämpökäsittely 530-570 °C:n lämpötilassa sopivan kestoajan, joka on yhdestä muutamaan tuntiin.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että välikerros-hitsin kokonaispaksuus on 3 -15 mm.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vaiheen b) lämpökäsittely suoritetaan 850-920 °C:n lämpötilassa.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä^ tunnettu siitä, että lämpökäsittelyä seuraa jäähdytys lämpötilan laskemiseksi välikerroshitsin sisällä 250-. i 300 °C:seen. I i I l\' 20
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että jäähdyttämi- • · · ‘ · 1 · 1 nen suoritetaan karkaisemalla ilmapuhalluksella, joka kohdistetaan välikerroshitsiin. «'· • « · ··· < • ·1;
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vaiheen b) ··· · lämpökäsittely suoritetaan 800-850 C:n lämpötilassa.
8. Minkä tahansa patenttivaatimuksista 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, t · · 25 että vaiheiden a) ja c) välikerroshitsaus ja hitsaus suoritetaan hitsauspuikolla, jonka ydin on terästä ja joka on päällystetty jollakin puoliemäksisellä seoksella. ' I I 4 I t « I 4 · * I 1 • f 1 t 114 4' • · 106935
FI955895A 1994-12-09 1995-12-08 Pallografiittivalurautakappaleiden sulahitsausmenetelmä FI106935B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR9414835 1994-12-09
FR9414835A FR2727889A1 (fr) 1994-12-09 1994-12-09 Procede de soudage par fusion de pieces de fonte a graphite spheroidal

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI955895A0 FI955895A0 (fi) 1995-12-08
FI955895A FI955895A (fi) 1996-06-10
FI106935B true FI106935B (fi) 2001-05-15

Family

ID=9469643

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI955895A FI106935B (fi) 1994-12-09 1995-12-08 Pallografiittivalurautakappaleiden sulahitsausmenetelmä

Country Status (7)

Country Link
US (1) US5678753A (fi)
EP (1) EP0715922B1 (fi)
AT (1) ATE167098T1 (fi)
CA (1) CA2164488C (fi)
DE (1) DE69502916T2 (fi)
FI (1) FI106935B (fi)
FR (1) FR2727889A1 (fi)

Families Citing this family (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE19525863A1 (de) * 1995-07-15 1997-01-16 Ae Goetze Gmbh Gleitringdichtung für die Laufwerke von Gleiskettenfahrzeugen
US6308882B1 (en) 1999-09-13 2001-10-30 Dana Corporation Method for joining ductile iron and steel
DE10013430A1 (de) * 2000-03-17 2001-09-27 Daimler Chrysler Ag Verfahren zum Verbinden von Bauteilen aus einsatzgehärtetem Stahl untereinander und mit Bauteilen aus Gußeisen
US7047612B2 (en) * 2003-05-02 2006-05-23 Caterpillar Inc. Method for repairing a casting
US7371988B2 (en) * 2004-10-22 2008-05-13 Electric Power Research Institute, Inc. Methods for extending the life of alloy steel welded joints by elimination and reduction of the HAZ
US20080241579A1 (en) * 2007-03-30 2008-10-02 Caterpillar Inc. Method for casting a component
US8485243B2 (en) 2007-03-30 2013-07-16 Caterpillar Inc. Method for casting a component
US8071907B2 (en) 2007-05-12 2011-12-06 Honeywell International Inc. Button attachment method for saw torque sensor
US20090032571A1 (en) * 2007-08-03 2009-02-05 Baker Hughes Incorporated Methods and systems for welding particle-matrix composite bodies
US9662733B2 (en) * 2007-08-03 2017-05-30 Baker Hughes Incorporated Methods for reparing particle-matrix composite bodies
DE602008006756D1 (de) * 2007-09-24 2011-06-16 Saint Gobain Abrasifs Sa Schleifprodukte mit aktiven füllern
EP2410137A1 (de) * 2010-07-22 2012-01-25 Siemens Aktiengesellschaft Verfahren zur Herstellung eines groß dimensionierten Bauteils aus Sphäroguss
US10974349B2 (en) * 2010-12-17 2021-04-13 Magna Powertrain, Inc. Method for gas metal arc welding (GMAW) of nitrided steel components using cored welding wire
CN102837106B (zh) * 2011-06-20 2014-10-08 苏州金鸿顺汽车部件有限公司 一种冲压模具的修复工艺
EP3725457B1 (en) 2019-04-17 2024-07-03 General Electric Technology GmbH Turbine casing component and repair method therefor
CN113172361B (zh) * 2021-05-12 2022-09-23 远景能源有限公司 风力发电机组轮毂焊接修复方法及系统
CN115007976A (zh) * 2022-07-25 2022-09-06 周海燕 一种铸铁裂缝缺陷的补焊修复方法

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE471878A (fi) * 1946-03-15
BE480328A (fi) * 1947-02-28
US3196537A (en) * 1960-02-17 1965-07-27 Eutectic Welding Alloys Method and composition for welding cast iron
DE1752401B2 (de) * 1968-05-21 1973-07-19 Leningradskij Metallitscheskij Sawod Imeni Xxii Sjesda Kpss, Leningrad (Sowjetunion) Verwendung von austenitischen elektroden anickelbasis zum lichtbogenreparatur-kaltschweissen von fehlstellen in stahlgussteilen
US3778588A (en) * 1972-03-29 1973-12-11 Int Nickel Co Self-shielding cored wire to weld cast iron
AT342381B (de) 1976-07-29 1978-03-28 Ver Edelstahlwerke Ag Schweisszusatzwerkstoff zum heterogenschmelzschweissen von gusseisen
CH617111A5 (fi) 1977-11-08 1980-05-14 Castolin Sa
DE2901338A1 (de) * 1979-01-15 1980-07-24 Messer Griesheim Gmbh Verfahren zum schweissen von gusseisen
FR2455944A1 (fr) 1979-05-07 1980-12-05 Pont A Mousson Procede de soudage de deux pieces en alliage ferreux dont l'une au moins est en fonte a graphite spheroidal
CH670786A5 (fi) * 1986-09-24 1989-07-14 Bbc Brown Boveri & Cie
JP3192805B2 (ja) * 1993-01-28 2001-07-30 三菱重工業株式会社 蒸気タービンノズルボックス

Also Published As

Publication number Publication date
EP0715922A1 (fr) 1996-06-12
CA2164488A1 (fr) 1996-06-10
DE69502916D1 (de) 1998-07-16
CA2164488C (fr) 2005-07-26
FI955895A0 (fi) 1995-12-08
ATE167098T1 (de) 1998-06-15
DE69502916T2 (de) 1998-10-22
FR2727889A1 (fr) 1996-06-14
US5678753A (en) 1997-10-21
EP0715922B1 (fr) 1998-06-10
FI955895A (fi) 1996-06-10
FR2727889B1 (fi) 1997-02-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI106935B (fi) Pallografiittivalurautakappaleiden sulahitsausmenetelmä
US7618503B2 (en) Method for improving the performance of seam-welded joints using post-weld heat treatment
KR100711454B1 (ko) 연속압연을 위한 레이저 용접방법 및 그 장치
US7540402B2 (en) Method for controlling weld metal microstructure using localized controlled cooling of seam-welded joints
US20100143747A1 (en) Liquid phase diffusion bonding method of metal machine part and such metal machine part
KR102705050B1 (ko) 코팅된 강판을 용접하기 위한 방법
KR20090112705A (ko) 후 용접 열처리를 사용한 시임 용접 조인트의 성능 개선 방법
CN104924018A (zh) 一种大型电机转子大断面裂纹现场修复方法
KR101254348B1 (ko) 압입접합에 있어서의 열처리방법
CN114406512B (zh) 一种用于异种合金的焊接及电脉冲热处理工艺
MXPA02008871A (es) Metodo para la produccion de componentes de acero de pared delgada y componentes producidos a partir del mismo.
JPS63165080A (ja) 球状黒鉛鋳鉄および鋼ならびに球状黒鉛鋳鉄と鋼とを結合する結合要素からなる構成部材、およびその製造法
KR100259985B1 (ko) 망간강부분을 다른 탄소강부분에 접합하는 방법 및 이로써 획득된 조립체
KR20110074136A (ko) 고탄소강 용접부 후열처리방법
JP2898017B2 (ja) マンガン鋼部品を炭素鋼部品に接続する為に用いられるインサート、同インサートを用いた接続方法及びこの方法により得られる組立体
AU2008307112B2 (en) Intermediate piece for connecting manganese steel molded bodies with carbon steel and method for connecting manganese high-carbon steel cast parts to control rails
Chen et al. Influence of welding on steel weldment properties
WO2008086028A1 (en) Method for controlling weld metal microstructure using localized controlled cooling of seam-welded joints
KR100651782B1 (ko) 자동차용 고강도 강판의 플래시 버트 용접방법 및 그용접이음부
JPH07116780A (ja) 連続鋳造用ロールの製造方法及び該方法によって製造された連続鋳造用ロール
JPH08206853A (ja) クロッシングレールの接合方法及び装置
Li Welding repair of high chromium cast iron defects
EP0761378A1 (en) Method and apparatus for bonding crossing rails
JP3740031B2 (ja) 開先充填材を用いた液相拡散接合方法およびその接合継手
CN117773297A (zh) 一种1.2GPa海洋平台用中锰钢的闪光对焊焊接方法

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed