FI106575B - Paperikoneen tai kartonkikoneen säätöjärjestelmä ja menetelmä paperi- tai kartonkikoneen kierrosnopeudeltaan säädettävän pumpun säädössä - Google Patents

Paperikoneen tai kartonkikoneen säätöjärjestelmä ja menetelmä paperi- tai kartonkikoneen kierrosnopeudeltaan säädettävän pumpun säädössä Download PDF

Info

Publication number
FI106575B
FI106575B FI981346A FI981346A FI106575B FI 106575 B FI106575 B FI 106575B FI 981346 A FI981346 A FI 981346A FI 981346 A FI981346 A FI 981346A FI 106575 B FI106575 B FI 106575B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
pump
suction
tissue
resistance
memory
Prior art date
Application number
FI981346A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI981346A0 (fi
FI981346A (fi
Inventor
Erkki Ilmoniemi
Antti Suonperae
Seppo Kupiainen
Kaarlo Horo
Original Assignee
Valmet Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Valmet Corp filed Critical Valmet Corp
Priority to FI981346A priority Critical patent/FI106575B/fi
Publication of FI981346A0 publication Critical patent/FI981346A0/fi
Publication of FI981346A publication Critical patent/FI981346A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI106575B publication Critical patent/FI106575B/fi

Links

Landscapes

  • Paper (AREA)

Description

106575
Paperikoneen tai kartonkikoneen säätöjärjestelmä ja menetelmä paperi- tai kartonkikoneen kierrosnopeudeltaan säädettävän pumpun säädössä
Reglersystem för en pappersmaskin eller kartongmaskin och 5 förfarande vid regiering av en pump, vars varvhastighet är reglerbar, i en pappers- eller kartongmaskin 10 Keksinnön kohteena on paperikoneen tai kartonkikoneen säätöjärjestelmä ja menetelmä paperi- tai kartonkikoneen kierrosnopeudeltaan säädettävän pumpun säädössä.
Tekniikan tasona mainittakoon US 4 108 574 patenttijulkaisu, josta tunnetaan pumpun keskusyksikkö, johon on tallennettavissa pumppujärjestelmän vastusominaiskäyrästö. 15 Paperikoneteknologian kohdalla imupumppuratkaisut ovat ylipäätänsä perustuneet teknologiaan, jossa pumpun aikaansaamaa alipainetta säädetään kokemusperäisesti. Tämä on haitta.
Tekniikan tason osalta viittaamme lisäksi seuraaviin julkaisuihin: 20 FI-julkaisussa 97244 on esitetty paperikoneen vedenpoistojärjestelmä, jossa mitataan poistuvaa vettä ja säädetään alipainepumppua niin, että poistuva vesimäärä noudattaa tiettyä vedenpoistostrategiaa. Julkaisussa on kerrottu vedenpoistostrategian perustuvan vedenpoistoyksikön alipainepumpun tuotokseen ja/tai alipainepumpun sähkömoottorin 25 pyörimisnopeuden säätöön.
US-julkaisussa 4 518 318 on esitetty järjestelmä, jossa pumppua ohjataan pyörimisno- M 1 peutta muuttaen tiettyä polkua portaittain toimintapisteestä toiseen. US-julkaisun mukaisessa menetelmässä tallennetaan pumpun ominaiskäyrät ja pumppua säädetään 30 toimintapisteissä tiettyjä osapolkuja pitkin tuottovirtaaman ja nostokorkeuden vaatimusten mukaan.
2 106575 DE-juIkaisusta 19 618 462 tunnetaan järjestelmä, jossa valvotaan/säädetään laitteen oman ominaiskäyrän avulla laitteiston tehonotto-/-anto-ominaiskäyrää.
US-julkaisussa 4 466 873 on esitetty paperikoneen alipaineen säätöjärjestelmä, jossa 5 ensimmäisessä säädössä rata ajetaan alipainelaatikoiden päälle ja pumppu asetetaan pyörimään korkealla nopeudella, jotta viimeiseen alipainelaatikkoon saadaan riittävän alipainetaso.
US-julkaisussa 4 329 201 julkaisusta tunnetaan laitteisto, jossa pyritään ylläpitämään 10 vakiotyhjötasoa alipainelaatikoissa kudosten likaantumisesta huolimatta.
Uusi keksinnön mukainen järjestelmä koostuu kierroslukusäädettävästä imupumpusta, imulaatikosta sekä mittaus- ja säätöjärjestelmästä.
15 Tunnusomaista järjestelmälle on, että käyttötilanteessa pumpun keskusyksikköön on taltioitu pumpun ominaiskäyrästö, jonka perusteella mittaustuloksista lasketaan pumpattavan ilman virtaama. Ilmavirtaaman ja mitatun alipainetason perusteella saadaan lasketuksi imulaatikon päällä olevan kudoksen tai kudoksen ja paperiradan yhteinen permeabili-teetti. Näin voidaan seurata ajan funktiona kudoksessa tai paperiradassa tapahtuvia 20 tiiveysmuutoksia ja tehdä tarvittavia muutoksia prosessissa tai kudoksen kunnostuksessa . automaattisesti.
Kudoksen permeabiliteetissa tapahtunut riittävän suuri muutos mahdollisesti yhdessä muiden, esim. radan ja/tai kudoksen kosteusmittaustulosten kanssa kertoo kudoksen 25 vaihtotarpeesta. Lisäksi trendiseuranta (kudoksen elinaikainen seurantamittaus) antaa mahdollisuuden vertailla erilaisia kudoksia ja auttaa näin löytämään parhaan mahdollisen kudostyypin.
Mitattujen tietojen ja uuden pumpun ominaiskäyrästön perusteella järjestelmä pystyy 30 seuraamaan pumpun toimintakuntoa, esim. likaantumista ja voi antaa tästä hälytyksen.
3 106575
Keksinnön mukaisesti tallennetaan pumpun keskusyksikön muistiin vastusfiinktio eli niinsanottu vastuskäyrästö. Vastusfunktio tallennetaan kahdessa eri tilanteessa. Koneen muistiin tallennetaan sellainen vastusfunktio, joka käsittää lähtötilanteen, jossa huopaku-dos tai suodatinmateriaali, jonka läpi väliainetta imetään pumpulla, on uusi ja tukkeutu-5 maton. Keksinnön mukaisesti tallennetaan keskusyksikön muistiin myös sellainen ominaisvastuskäyrästö eli vastusfunktio, joka käsittää muuten samat vastuskomponentit, mutta nyt materiaali, jonka läpi imetään, kuten kudos tai suodatinmateriaali, on sellainen, joka on ollut käytössä ja tukkeutunut. Pumpun käytön aikana seurataan pumpun toimintapistettä (kierrosnopeus, sillä saavutettu alipainetaso pumpun imupuolella ja 10 alipainetasolla saavutettu pumpattavan aineen virtausmäärä, esimerkiksi m^/aikayksik-kö). Pumppua pyritään siten ohjaamaan niin, että sen toimintapiste pysyy sallitulla alueella (alipainetaso-virtausmäärä-kentässä) ja pumppua voidaan ohjata myös niin, että toimintapisteen mukaan säädetään esimerkiksi paperikoneen kudoksen puhdistusta ja/tai säädetään pumpun kierrosnopeutta ja kudoksen tukkeutumisen myötä lisätään pumpun 15 kierrosnopeutta. Olennaista kuitenkin on, että pumpun toimintapiste pidetään sallitulla alueella, jonka määräävät pumpun vastusfunktio f^ uudelle materiaalille, kuten paperikoneen kudokselle ja vastusfunktio f2 tukkeutuneelle ja käytetylle materiaalille, kuten paperikoneen kudokselle. Pumpun toimintapisteen tulee olla edellä mainittujen vastus-funktioiden kuvaajien rajaaman alueen sisäpuolella.
20 . Keksinnön mukaisesti voidaan eri huopatyyppien vastusfunktiot f^, f2, fg... tallentaa pumpun keskusyksikön 100 muistiin ja pumpun keskusyksikön muistista voidaan kyseiset tallennetut funktiot fj, {2, Ϊ3.·. ottaa käyttöön aina vaihdettaessa huopatyyppiä. Näin voidaan suorittaa eri huopien kohdalla huopatyyppien välistä pitkäaikaista trendiseurantaa 25 ja voidaan myös kyseisen trendiseurannan perusteella valita sopivin huopa kullekin paperi-/kartonkimassalle.
* ·
Keksinnön mukaiselle paperikoneen tai kartonkikoneen säätöjärjestelmälle ja menetelmälle paperi- tai kartonkikoneen imupumpun säädössä on tunnusomaista se, mitä on esitetty 30 patenttivaatimuksissa.
4 106575
Keksintöä selostetaan seuraavassa viittaamalla oheisien piirustuksien kuvioissa esitettyihin keksinnön eräisiin edullisiin suoritusmuotoihin, joihin keksintöä ei ole tarkoitus kuitenkaan yksinomaan rajoittaa.
5 Kuviossa IA on esitetty keskipakotyhjöpumpun tuottokäyrä. Vaakakoordinaatistossa on esitetty tuottomäärä/aikayksikkö ja pysty koordinaatistossa saavutettu alipainetaso pumpun imupuolella. Kuvaajat Gj, G2, G3 ovat vääntömomenttikäyriä ja kuvaajat Dj, D2, D3 ovat kierrosnopeuskäyriä. Tietyllä vääntömomentilla ja tietyllä kierrosnopeudella saavutetaan tietty virtausmäärä ja edelleen tietty alipainetaso.
10
Kuviossa IB on esitetty pumpun tuottopisteen määräytyminen havainnollisesti. Funktiot fj, f2 esittävät vastuskäyriä. Funktio fj on vastuskäyrä uudelle läpäisevälle materiaalille ja f2 on vastuskäyrä vanhalle tukkeutuneelle materiaalille, kuten huovalle. Dj, D2, D3 ovat eri kierrosnopeuskäyriä. Kuviossa on havainnollisesti esitetty tuottopisteen muuttu-15 mistä materiaalin ikääntyessä. Jotta sama virtausmäärä saavutettaisiin, nostetaan pumpun pyörimisnopeutta. Pumpun tuottopisteen muutosta on esitetty suoralla Ej. Kuvaajassa vaakakoordinaatistossa on esitetty imupumpun virtausmäärä ja pystykoordinaatistossa alipainetaso imupumpun imupuolella.
20 Kuviossa 1C on esitetty havainnollisesti keksinnön mukainen imupumppu ja siihen . liittyvät säätö-/mittauslaitteet.
Kuviossa 2A on esitetty keksinnön mukainen järjestelmä paperikoneen imulaatikon yhteydessä.
25
Kuviossa 2B on esitetty viiran ja massaradan yhdessä muodostama vastus, jota keksinnön mukaisessa järjestelmässä seurataan.
Kuviossa 2C on esitetty keksinnön mukainen imupumppujärjestelmä suodatinmateriaalin 30 yhteydessä.
» 5 106575
Kuviossa 2D on esitetty lohkokaavioesityksenä toiminta pumppujärjestelmässä.
Kuviossa IA on esitetty imupumpun tuottokäyrä. Imupumppu 10 on edullisesti keskipa-kotyhjöpumppu. Kuvion IA kuvaajassa on esitetty keskipakotyhjöpumpun 10 eli ns. 5 turbokompressorin tuottokuvaajat. Kuviossa on esitetty vakionopeuskäyrät Dj, D2, D3... että vakiomomenttikäyrät Gj, G2, G3.... Kuten kuviosta nähdään, löytyy tietylle vääntömomentille ja pyörimisnopeudelle lähes aina yksikäsitteinen leikkauspiste. Pumpun 10 tuottopiste (tilavuusvirta ja tyhjötaso) voidaan tällöin määrittää mittaamalla pumpun 10 momentti ja pyörimisnopeus eli sen kierrosnopeus.
10
Mittaamalla lisäksi todellinen tyhjötaso voidaan tuottopiste tarkistaa ja todeta, onko pumpun toiminta muuttunut esimerkiksi kulumisen tai likaantumisen seurauksena.
Mittaamalla imettävän väliaineen kuten ilman lämpötilaa ja kosteutta voidaan tuotto-15 käyriä korjata, koska ne vaikuttavat tuottoarvoihin tunnetulla tavalla.
Kuviossa IB on esitetty pumpun 10 tuottopisteen määräytyminen. Tyhjöpumpun 10 tuottopisteen määrää ns. systeemin vastuskäyrä fj, f2·.. yhdessä pumpun 10 pyörimisnopeuden kanssa. Tuottopiste asettuu pyörimisnopeuden kuvaajan vastusfunktion kuvaajan 20 eli ns. ja vastuskäyrän leikkauspisteeseen.
Vastuskäyrän fj, Ϊ2·. muoto riippuu siitä, kuinka paljon imusysteemi läpäisee ilmaa eri tyhjötasoilla. Vastuskäyrän muotoon eli virtausvastukseen vaikuttavat mm. paperiradan ja kudoksen virtausvastukset, putkistohäviöt, putkistossa mahdollisesti olevan säätövent-25 tiilin asento jne. 1 % Esimerkiksi uuden (puhtaan ja kuohkean) huovan vastuskäyrä f j on loivasti kohoava käyrä. Pieni tyhjötason kasvu lisää tilavuusvirtaa reilusti. Vanhan (tukkeutuneen ja kokoonpuristuneen) huovan vastuskäyrä f2 on jyrkempi, jolloin pieni tyhjötason kasvu 30 lisää tilavuusvirtaa vain vähän.
6 106575
Huovan ikääntyessä keskipakotyhjöpumpun tilavuusvirta alenee, jos sen pyörimisnopeus pidetään vakiona. Jos tilavuusvirta halutaan pitää vakiona tai nostaa suuremmaksi, pitää pumpun 10 pyörimisnopeutta nostaa. Pumpun 10 tuottopistettä voidaan säätää huovan eliniän aikana. Kyseinen säätö voidaan toteuttaa keksinnön mukaisesti mittausten (esim.
. 5 huovasta poistuva vesimäärä, radan kosteus) perusteella.
Kudoksen vastuskäyrä voidaan mitata muuttamalla pumpun pyörimisnopeutta ja mittaamalla sen tuottopiste eri pyörimisnopeuksilla. Mittaus voidaan tehdä uudelle kudokselle sen ominaisuuksien määrittämiseksi ja vertailemiseksi muihin kudoksiin. Mittaamalla 10 vanhan kudoksen vastuskäyrä voidaan todeta sen kunto ja mahdollinen vaihtotarve.
Kuviossa 1C on esitetty pumpun 10 rakenne ja instrumentointi. Pyörimisnopeudeltaan säädettävä imupumppu 10 on rakenteeltaan esimerkiksi oheisen kuvion mukainen keskipakotyhjöpumppu, jonka pääosat ovat moottori 11, moottorin akselille 12 asennettu 15 juoksupyörä 13, spiraalipesä 14 sekä laakerointi 15.
Pumpun 10 pyörimisnopeutta säädetään taajuusmuuttajalla 16, josta voidaan mitata mm. pumpun 10 pyörimisnopeutta sekä vääntömomenttia.
20 Pumpun 10 mittaukset voidaan järjestää esimerkiksi oheisen kuvan mukaisesti. Kuvaan , merkityt mittaukset ovat PI Imupuolen alipaineen mittaus TI Imuilman lämpötilan mittaus 25 MI Imuilman kosteuden mittaus EI(S) Pumpun pyörimisnopeuden mittaus ‘ EI(X) Pumpun vääntömomentin mittaus . 1
Kuviossa 2A on esitetty keksinnön mukainen pumppujärjestelmä, joka käsittää pyörimis-30 nopeudeltaan säädettävän pumpun 10, edullisesti imupumpun ja edullisimmin keskipakotyhjöpumpun, joka on liitetty imukanavaan 17, joka imukanava on edelleen liitetty 7 106575 vedenerottimeen 18. Pumpun 10 avulla imetään säiliöön 18 sen sisäpuoliseen tilaan 19 alipaine ja edelleen vedenerottimen säiliöön 18 johdetaan vettä/ilmaa imukanavan 20 kautta imulaatikolta 21, joka on paperikoneen/kartonkikoneen kudosta H} vasten.
5 Kudoksesta, kuten paperikoneen tai kartonkikoneen huovasta H} imetään vettä imulaati-kon 21 sisäpuoliseen tilaan imulaatikon 21 listojen 21a}, välisten rakojen kautta.
Vesi siirretään edelleen alipaineen avulla vedenerottimeen 18 sen sisäiseen tilaan 19, josta vesi on poistettavissa poistokanavan 18a kautta. Imulaatikon 21 avulla voidaan poistaa myös massaradasta M vettä. Tällöin massarata M on paperikoneen kudosta, 10 kuten viiraa H} vasten ja vedenpoisto tapahtuu massaradasta viiran Hj läpi imulaatikon 21 sisäpuoliseen tilaan ja edelleen edellä mainittuun vedenerottimeen 18. Vedenpoistoa voidaan säätää ei-esitetyin säätöventtiilein.
Kuvion 2A mukainen järjestelmä käsittää kuvion 1C esityksessä esitetyt mittausanturit, 15 joiden kautta tuotetun mittatiedon avulla säädetään edelleen pumpun pyörimisnopeutta. Pumpun keskusyksikön 100 muistiin on tallennettu kuviossa 2A esitetyn huovan H} vastuskäyrästö f} eli vastusfunktio huovan ollessa uusi ja käyttämätön. Vastuskäyrästö fj on tallennettu siten keskusyksikön 100 muistiin, että pumppua on ajettu eri kierrosno-peuksilla ja kuhunkin kierrosnopeuteen liittyvä saavutettu alipaine pumpun imupuolella
O
20 pumpun ja huovan välissä ja alipameeseen liittyvä imetty ainemäärä nrVmin on tallen-. nettu keskusyksikön 100 muistiin pumpun eri kierrosnopeuksilla.
Keksinnön mukaisesti on keskusyksikön 100 muistiin tallennettu lisäksi käytetyn huovan Hj vastuskäyrästö, vastaavasti eri pyörimisnopeuksilla mitattu alipainetaso ja siihen 25 liittyvä virtausmäärä. Vastusfunktion kuvaaja f2 esittää siten käytetyn huovan Hj ominaisvastuskäyrästöä.
Ajettaessa paperikonetta/kartonkikonetta mitataan jatkuvasti pumpun 10 pyörimis- eli kierrosnopeutta sekä sillä saavutettua alipainetasoa ja virtausmäärää. Keksinnön mukai-30 sesti voidaan pyörimisnopeutta lisätä virtausmäärän pienentyessä tai päinvastoin, jolloin pumppu saa ohjauksensa keskusyksiköltä 100 mittaustiedon perusteella ja esimerkiksi 8 106575 huovan tukkeutuessa keskusyksikkö nostaa pumpun pyörimisnopeutta ja siten siirtää pumpun tuottopistettä hallitusti niin, että itse paperin valmistusprosessiin ei aiheudu huovan tukkeutumisesta haittoja. Paperin laatu pysyy hyvänä, koska veden poistomäärä huovasta pidetään hallittuna esimerkiksi vakiona koko paperinvalmistusprosessin ajan.
5
Mitattaessa paperikoneen/kartonkikoneen uuden kudoksen kuten huovan Hj tai viiran vastusiunktio, voidaan kyseisen funktion vastuskäyrä mitata myös pumpun toiminta-ajan eli esim. paperikoneen/kartonkikoneen käytön aikana, jolloin vastusiunktio käsittää paitsi huovan aikaansaaman vastuksen myös muut vastukset, kuten massaradan, venttiilien tai 10 toisen huovan aiheuttaman vastuksen. Olennaista on, että suoritettaessa tällöin vertailu, tulee vertailu suorittaa myös sellaiseen tukkeutuneeseen huopaan Hj, joka käsittää yhteydessään vastaavat vastuskomponentit, kuten massaradan, venttiilit tietyissä säätö-osannoissa, putkistot jne. Keksinnölle on olennaista, että järjestelmässä seurataan paperikoneen kudoksen tilaa sen käytön aikana ja suoritetaan huovan vaihto mainittuun 15 seurantaan perustuen ja/tai suoritetaan mainittuun seurantaan perustuen pumpun 10 pyörimisnopeuden säätöä.
Kuviossa 2B on esitetty keksinnön eräs edullinen suoritusmuoto. Kuvion 2B suoritusmuodossa mitataan ja tallennetaan vastusfunktiot f j ja f2 paperikoneen/kartonkikoneen 20 ajotilanteessa, jossa massarata M on paperikoneen tai kartonkikoneen kudosta Hj vasten.
Kuviossa 2C on esitetty keksinnön mukainen kierrossäädettävä pumppu 10 suodatinmate-riaalin Hjqq yhteydessä. Menettely pumpun 10 ohjauksessa on vastaava kuin kuvioissa 2A ja 2B esitetyssä paperikoneen kudoksen käyttöön soveltuvissa suoritusmuodoissa.
25
Kuviossa 2C esitetysti pumppu imee nestettä materiaalin Hjqq läpi, joka on edullisesti * suodatusmateriaalia ja suodatettava aine sijaitsee suodatusmateriaalin toisella puolella tilassa F. Myös tässä suoritusmuodossa voidaan suodattimen Hjqq vastuskäyrä mitata suodattimen käytön aikana ensin kun suodatin on uusi. Vastuskäyrään eli materiaalin 30 Hjqq liittyvä alipaine pumpun imupuolella ja siihen liittyvä virtausmäärä sekä pumpun pyörimisnopeus riippuvuudet on ajettu keskusyksikön 100 muistiin ja vastaavasti 9 106575 tukkeutuneen suodattimen vastaavat tiedot. Myös tässä suoritusmuodossa pumppua, sen nopeutta, voidaan säätää mittausten avulla saatujen toimintapistetietojen perusteella ja kun saavutetaan tietty ei-sallittu toimintapiste, antaa keskusyksikkö tästä hälytyksen, jolloin pumppu pysäytetään ja suodatin on vaihdettava. Pumpun sallittua toiminta-aluetta 5 on uuden materiaalin Hjqq vastuskäyrän sekä tukkeutuneen materiaalin Hjqq vastus-käyrän välinen alue. Pumpulla imettävä materiaali voi olla ilmaa, kaasua, nestettä. Näin ollen keksinnön yleisimmässä suoritusmuodossa ei pumpun imemää materiaalia ole rajoitettu esimerkiksi pelkästään ilmaan.
10 Kuviossa 2D on havainnollistettu keksinnön mukaisen pumppujärjestelmän käyttöä. Lohkokaavioesityksessä vaiheessa a) mitataan ja tallennetaan pumpun 10 keskusyksikön 100 muistiin pumpun 10 imupuolen ominaisvastusfunktio fj eli ns. vastuskäyrä pumpun eri pyörimisnopeuksilla imun tapahtuessa uuden vasta käyttöönotetun materiaalin Hj, H100 läpi. Näin ollen tietyllä kierrosnopeudella tallennetaan saavutettu alipainetaso 15 pumpun imupuolella ja alipainetasoa vastaava saavutettu virtausmäärä esimerkiksi m^/min. Vaiheessa b) tallennetaan pumpun 10 keskusyksikön 100 muistiin tukkeutuneen materiaalin Hj, Hjqq ominaisvastusfunktio eli vastuskäyrästö f^. Vaiheessa c) määritetään keskusyksikön 100 mikroprosessorilla ylipäätänsä ne toiminta-alueet; tyhjötaso ja sitä vastaava virtausmäärä, joissa sallitaan laitteiston toiminta. Vaiheessa d) määritetään 20 hälytysrajat eli ne arvoparit eli ne toiminta-alueet, joissa järjestelmä ja pumppu ei saisi . toimia, jolloin mainitun hälytyksen perusteella voidaan ohjata suoraan pumpun pyörimis nopeutta ja esimerkiksi kudoksen tukkeutuessa kasvattaa pyörimisnopeutta.
Pumpun ajon aikana mitataan pumpun vääntömomenttia ja pumpun nopeutta ja pumpun 25 ominaiskäyrästö on tallennettuna pumpun 10 muistiin ja kyseisten mitattujen tietojen perusteella laskee pumpun 100 mikroprosessori suoraan kutakin vääntömomenttia ja 1 · pumpun kierrosnopeutta vastaavan alipainetason pumpun imupuolella ja kyseiseen alipainetasoon liittyvän virtausmäärän. Pumpun vääntömomenttikäyrien ja pyörimisno-peuskäyrien leikkauspisteistä voidaan laskea pumpun 10 toimintapisteissä toteutunut ali-30 painetaso ja sitä vastaava virtausmäärä.
10 106575 Näin voidaan verrata pumpun kulloistakin toimintapistettä sallittuihin toimintapisteisiin ja suorittaa hälytykset ja/tai pumpun ohjaus mainittuun toimintapistetietoon sekä tämän jälkeiseen vertailuun perustuen.
5 Kuviossa 2D ajettaessa vastusfunktioita pumpun keskusyksikön 100 muistiin on mahdollisuus tallentaa alipaine-virtausmääräparit koneen muistiin mittaamalla kutakin pumpun pyörimisnopeutta vastaava alipaine ja siihen liittyvä virtausmäärä. On mahdollista myös suorittaa mainittu muistiintallentaminen siten, että mitataan kyseiset tiedot ainoastaan tietyissä pisteissä ja muodostetaan kyseisiä pisteitä approksimoiva funktio esimerkiksi 10 jollain numeerisella menetelmällä. Tällöin mittapisteitä voi olla tietty rajallinen määrä ja kuitenkin voidaan muodostaa funktio, jonka jatkuva kuvaaja kulkee, kyseisten mittapis-teiden ja arvoparien kautta. Muodostettu funktio on polynomifunktio, jonka aste määräytyy käytettyjen mittapisteiden (arvoparien; alipaine; virtausmäärä) perusteella.
15

Claims (8)

11 106575
1. Paperikoneen/kartonkikoneen säätöjärjestelmä, joka säätöjärjestelmä käsittää kierros-nopeudeltaan säädettävän pumpun (10) ja joka järjestelmä käsittää pumpun imupuolella 5 paperi-/kartonkikoneen kudoksen (Hp, jonka läpi imetään pumpun (10) avulla väliainetta, kuten ilmaa tai nestettä ja jossa järjestelmässä järjestelmä käsittää pumpun (10) kierrosnopeutta mittaavan anturin tai vastaavan ja että imuvastuksen muuttumisen myötä säädetään pumpun kierrosnopeutta, tunnettu siitä, että pumpun (10) keskusyksikkö (100) käsittää muistin, johon on tallennettu pumpun imupuolen vastusfunktio (fp, jolloin 10 vastusfunktion (fp imuvastus muodostuu ainakin imupuoleen liitetystä kudoksesta (Hp, jonka läpi imetään ilmaa tai nestettä ja että keskusyksikön (100) muistiin tallennettu funktio (fp liittyy käyttämättömään uuteen kudokseen (Hp ja että keskusyksikköön (100), sen muistiin, on tallennettu lisäksi pumpun imupuolen toinen vastusfunktio (fp, joka käsittää yhtenä imuvastuksena käytetyn kudoksen (Hp, jonka läpäisevyys on 15 käytössä muuttunut ja että kukin vastusfunktio (fj, fp esittää tietyllä pumpun pyörimisnopeudella saavutettua pumpun imupuolen alipainetta ja sillä saavutettua väliainevirtausta (ainemäärä/aikayksikkö) kudoksen (Hp läpi, jolloin pumpun toimintapistettä ohjataan niin, että toimintapiste sijaitsee mainittujen keskusyksikön (100) muistiin tallennettujen vastusfunktioiden (f j ja f2) rajaamalla sallitulla toiminta-alueella. 20
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen säätöjärjestelmä, tunnettu siitä, että pumppu (10) on yhdistetty vedenerottimeen (18), joka on edelleen liitetty imulaatikkoon (21) tai vastaavaan, jolloin imulaatikon listapintaa vasten on paperikoneen kudos, kuten huopa tai viira ja että listojen (21aj, 21a2·..) välisten rakojen kautta imetään viirasta vettä 25 imulaatikon (21) sisäpuoliseen tilaan ja edelleen vedenerottimeen, (18), josta vesi poistetaan poistoyhteen (18ap kautta. • .
3. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen säätöjärjestelmä, tunnettu siitä, että menetelmässä tallennetaan pumpun keskusyksikön muistiin pumpun imupuolen 30 vastusfunktio (ilmamäärä ja siihen liittyvä alipainetaso ja niihin liittyvä pumpun kierros-nopeus), joka vastusfunktio käsittää yhtenä imuvastuksena paperikoneen kudoksen lisäksi 12 106575 siihen liittyvän massaradan, jolloin arvoparien tallennus keskusyksikön muistiin tapahtuu koneen ajon aikana massaradan (M) ollessa paperikoneen kudoksen yhteydessä.
4. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen säätöjärjestelmä, tunnettu siitä, 5 että pumpun (10) keskusyksikön (100) muistiin on tallennettu pumpun (10) imupuolen vastusfunktio, joka käsittää suodatusmateriaalin ja sen yhteydessä olevan suodatettavan aineen, josta nestettä imetään tai että suodatinmateriaalin läpi imetään ilmaa tai kaasua, jolloin suodatin toimii ilmasuodattimena tai kaasusuodattimena.
5. Menetelmä paperikoneen tai kartonkikoneen kierrosnopeudeltaan säädettävän pumpun (10) ohjauksessa, joka pumppu käsittää keskusyksikön (100) ja siinä muistin, johon on tallennettavissa pumpun imupuolen vastusfunktio (alipainetaso / kyseiseen alipainetasoon liittyvä virtausmäärä), ja että imuvastuksen muuttumisen myötä säädetään pumpun kierrosnopeutta, tunnettu siitä, että menetelmässä tallennetaan pumpun keskusyksikön 15 muistiin pumpun (10) imupuolen vastusfunktio (f j), jossa vastus muodostuu käyttämättö mästä uudesta paperikoneen tai kartonkikoneen kudoksesta (Hj), jonka läpi imetään ilmaa tai nestettä ja että pumpun keskusyksikön muistiin on tallennettu lisäksi vertailutiedoksi vastusfunktion (f^), jossa yhtenä imuvastuksena on käytetty läpäisevyydeltään muuttunut kudos (Hj), jonka läpi imetään ilmaa tai nestettä, jolloin mainitun käytössä 20 tukkeutuneen materiaalin tiedot ovat vertailutietoja säädettäessä pumpun käyttöä pumpun toimintapisteen ollessa vastusfunktioiden (fj ja f2) kuvaajien määräämällä toiminta-alueella.
6. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 25 pumpun kierrosnopeutta säädetään vastusfunktioiden (fj ja f2) kuvaajien välisellä toiminta-alueella. « 1 Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pumpun imupuoli on liitetty alipainekammioon, joka alipainekammio edelleen liittyy 13 106575 imulaatikkoon tai vastaavaan, jonka listoituksen kautta paperikoneen kudos, kuten huopa tai viira on sovitettu kulkemaan ja että menetelmässä mitataan pumpun imupuolen alipainetasoa, pumpun kierrosnopeutta, sekä pumpulla imettävän väliaineen lämpötilaa.
8. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmässä tallennetaan pumpun (10) keskusyksikön muistiin useiden eri paperikoneen kudosten vastusfunktiot (alipaine - virtausmäärä) ja otettaessa pumppu (10) käyttöön, valitaan kyseisistä tallennetuista funktioista paperikoneen sen hetkiseen käyttöön liittyvän kudostyypin ominaisvastusfunktio, jolloin käytössä verrataan pumpun käytön toiminta-10 pistettä hälytysrajana olevaan käytetyn ja läpäisevyydeltään muuttuneen kudoksen vastus-funktioon (f^). ; · < * · ' 106575 u
FI981346A 1998-06-11 1998-06-11 Paperikoneen tai kartonkikoneen säätöjärjestelmä ja menetelmä paperi- tai kartonkikoneen kierrosnopeudeltaan säädettävän pumpun säädössä FI106575B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI981346A FI106575B (fi) 1998-06-11 1998-06-11 Paperikoneen tai kartonkikoneen säätöjärjestelmä ja menetelmä paperi- tai kartonkikoneen kierrosnopeudeltaan säädettävän pumpun säädössä

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI981346 1998-06-11
FI981346A FI106575B (fi) 1998-06-11 1998-06-11 Paperikoneen tai kartonkikoneen säätöjärjestelmä ja menetelmä paperi- tai kartonkikoneen kierrosnopeudeltaan säädettävän pumpun säädössä

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI981346A0 FI981346A0 (fi) 1998-06-11
FI981346A FI981346A (fi) 1999-12-12
FI106575B true FI106575B (fi) 2001-02-28

Family

ID=8551970

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI981346A FI106575B (fi) 1998-06-11 1998-06-11 Paperikoneen tai kartonkikoneen säätöjärjestelmä ja menetelmä paperi- tai kartonkikoneen kierrosnopeudeltaan säädettävän pumpun säädössä

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI106575B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI981346A0 (fi) 1998-06-11
FI981346A (fi) 1999-12-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6592340B1 (en) Control system for a vacuum pump used for removing liquid and a method of controlling said pump
US11666509B2 (en) Systems and methods for high humidity curing within tablet coating system
US9243528B2 (en) Device and method for cleaning crankcase gas
EP1234070A2 (en) Method for monitoring and controlling water content in paper stock in a paper making machine
JP2010078310A (ja) 加湿装置
FI106575B (fi) Paperikoneen tai kartonkikoneen säätöjärjestelmä ja menetelmä paperi- tai kartonkikoneen kierrosnopeudeltaan säädettävän pumpun säädössä
US6953318B2 (en) Volumetric control for blower filter devices
JP3841441B2 (ja) 不織ウェブのフォーム製法への遠心ポンプの使用
EP1851377A1 (en) A device for removing liquid from a moving fabric or web
CN110799702B (zh) 抽吸辊密封条带监测器和润滑水控制系统
SE448009B (sv) Anordning for utmatning av material
FI106975B (fi) Pumpun säätöjärjestelmä ja menetelmä pumpun säädössä
SE462509B (sv) Foerfarande och anordning foer maetning av luftgenomslaeppligheten hos en vaegg
FI106974B (fi) Pumpun ohjausjärjestelmä ja menetelmä pumpun ohjauksessa
JPS63134022A (ja) バグフイルタの目詰り判定方法
CN208662133U (zh) 一种轧钢高线油膜轴承润滑装置及系统
JP3046956B2 (ja) フィルタ目詰まり対応装置付油潤滑装置
GB2398082A (en) Apparatus for pneumatically feeding at least one spinning preparation machine
FI103363B (fi) Menetelmä kineettisen kompressorin säätämiseksi
WO2005052706A1 (en) Method for predictive maintenance of an operating component of an automatic machine
CN113940545B (zh) 一种具有湿度检测功能的烹饪设备
EP0792397A1 (en) Method for dewatering in paper manufacture
CN116550572A (zh) 膜片烘干系统及其控制方法
JP3949329B2 (ja) 汚泥乾燥装置
JP4146750B2 (ja) ウォーターポンプ

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired