FI106156B - Kentänohjain - Google Patents

Kentänohjain Download PDF

Info

Publication number
FI106156B
FI106156B FI990084A FI990084A FI106156B FI 106156 B FI106156 B FI 106156B FI 990084 A FI990084 A FI 990084A FI 990084 A FI990084 A FI 990084A FI 106156 B FI106156 B FI 106156B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
field
field controller
guide
controller according
controller
Prior art date
Application number
FI990084A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI990084A (fi
FI990084A0 (fi
Inventor
Rauno Autio
Original Assignee
Abb Transmit Oy Keskijaennitek
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Abb Transmit Oy Keskijaennitek filed Critical Abb Transmit Oy Keskijaennitek
Priority to FI990084A priority Critical patent/FI106156B/fi
Publication of FI990084A0 publication Critical patent/FI990084A0/fi
Priority to EP20000660005 priority patent/EP1020885B1/en
Priority to ES00660005T priority patent/ES2396696T3/es
Publication of FI990084A publication Critical patent/FI990084A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI106156B publication Critical patent/FI106156B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01HELECTRIC SWITCHES; RELAYS; SELECTORS; EMERGENCY PROTECTIVE DEVICES
    • H01H33/00High-tension or heavy-current switches with arc-extinguishing or arc-preventing means
    • H01H33/02Details
    • H01H33/24Means for preventing discharge to non-current-carrying parts, e.g. using corona ring
    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02BBOARDS, SUBSTATIONS OR SWITCHING ARRANGEMENTS FOR THE SUPPLY OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02B11/00Switchgear having carriage withdrawable for isolation
    • H02B11/02Details
    • H02B11/04Isolating-contacts, e.g. mountings or shieldings

Landscapes

  • Organic Insulating Materials (AREA)
  • Connector Housings Or Holding Contact Members (AREA)
  • Thermistors And Varistors (AREA)
  • Diaphragms And Bellows (AREA)

Description

1 106156
Kentänohjain Keksinnön ala
Keksinnön kohteena on kentänohjain käytettäväksi suur- ja/tai kes-kijännitekojeiden jännitteellisten osien liitosten yhteydessä niiden ympärille 5 muodostuvan sähkökentän ohjaamiseksi, joka kentänohjain käsittää pinnanmuodoltaan kaarevan sähköä johtavan rungon, ja joka kentänohjain on kiinteässä kontaktissa kojeiden jännitteellisten osien kanssa.
Keksinnön tausta
Kentänohjaimia käytetään suur- ja keskijännitekojeistoissa niissä 10 olevien suur- ja keskijännitekiskostojen, -kaapeleiden tai muiden kojeiston laitteiden jatkos- ja liitoskohdissa. Jatkos- ja liitoskohtiin muodostuu liitettävien komponenttien kuten kiskostojen, kaapeleiden, sulakkeiden tai muiden vastaavien sekä käytettävien liitoskomponenttien kuten liittimien, liitosruuvien tai muiden vastaavien yhteyteen niiden muotoilusta johtuvia teräväreunaisia sär-15 miä. Nämä särmät muodostavat epäjatkuvuuskohtia komponenttien ympärillä olevaan sähkökenttään, ja näissä särmäkohdissa komponentista ulospäin suuntautuvan sähkövuon Ψ tiheys D pinta-alayksikköä S kohti ( D = 0Ψ / dS ) kasvaa suureksi, mistä syystä ne usein toimivat häiriöjännitteiden aiheuttamien syöksyjännitepurkausten - ylilyöntien - lähtöpisteinä. Lisäksi laitteiden kehitty-20 essä myös niiden ulkomittoja pienennetään, mikä johtaa siihen, että eristävä ”·; ilmatila jännitteellisten osien ja maadoitettujen runko-osien välillä pienenee.
« · * '·*·’ Jotta ylilyönnit vältettäisiin tarvitaan kentänohjainta sähkökentän hallittuun oh- jäämiseen. Kojeistoihin sähköverkon kautta tulevien tai kojeistoissa syntyvien • « · ylijännitteiden ja niiden johdosta syntyvien ylilyöntien pääasiallisimpina aihe-:T: 25 uttajina ovat ilmastolliset tekijät, yleensä ukkonen. Kojeistojen syöksyjännite- :T: kestoisuuden testauksessa käytetään kojeiston nimellisjännitteeseen nähden viisinkertaisia syöksyjänniteitä, joiden muoto vastaa ukkosen aiheuttaman yli-. jännitteen muotoa.
Edellä kuvattu ongelma voidaan ratkaista käyttämällä jatkos- ja lii-30 toskohtien yhteydessä kentänohjainta, joka on rakenteeltaan kaarevamuotoi- • · ♦ . v : nen, muodostaen kupumaisen tai pallomaisen kuoren liitoskohdan ja sen •«· komponenttien ympärille niiden suojaksi. Kentänohjain muodostaa liitoskoh-dan ympärille liitoksen jännitteellisten osien kanssa samassa jännitteessä ole- « · · [·. ; van tasapotentiaalipinnan, jossa ei ole teräviä särmiä, joiden kohdalla sähkö- • · · ' * 35 vuontiheys kasvaisi suureksi ja jotka toimisivat syöksyjännitepurkausten lähtö- 2 106156 pisteinä. Näin kentänohjaimen avulla ohjataan hallitusti kojeistojen jännitteel-listen osien ja maadoitettujen osien välille syntyvää sähkökenttää ja estetään ylilyönnit kojeistojen maadoitettuihin runko-osiin ja täten parannetaan kojeiston syöksyjännitekestoisuutta. Kentänohjaimen käyttö mahdollistaa myös sen kuo-5 ren sisään jäävien liitoskomponenttien vapaamman muotoilun.
Aikaisemmasta on tunnettua valmistaa kentänohjain metallista esimerkiksi alumiinista tai valuhartsista, jonka sisällä on metallinen kentänohjain, ja kiinnittää tällainen kentänohjain jännitekiskoston tai kaapelin liitoskohtaan ruuvilla. Näihin tunnetun tekniikan mukaisiin kentänohjaimiin liittyy kuitenkin 10 useita epäkohtia.
Metallinen kentänohjain on vaikea muotoilla siten, että siihen ei jää sähkönkentän ohjauksen kannalta haitallisia teräviä särmiä. Metallipinta tai valuhartsipinta on arka kentänohjaimen toimintaa haittaaville kolhuille ja muille muodonmuutoksille asennustoimenpiteiden yhteydessä, sillä pienetkin terävä-15 reunaiset särmät heikentävät kentänohjaimen toimintaa oleellisesti. Metalli- ja valuhartsirakenteinen kentänohjain on rakenteeltaan jäykkä, mikä asettaa vaatimuksia kentänohjaimen paikoilleen asennusajankohdalle kojeiston kokoonpanon yhteydessä. Rakenteeltaan jäykkä kentänohjain myös vaikeuttaa asennustöitä pienentämällä sen piirin sisäpuolelle jäävää asennustilaa. Metal-20 li- ja valuhartsirakenteisen kentänohjaimen yksikkökohtaiset muotti- ja valmistuskustannukset nousevat usein korkeiksi ja niiden valmistuksessa materiaalin tarve saattaa olla suuri, jonka seurauksena niistä tulee raskaita.
«IM
t «
Keksinnön lyhyt selostus
I · I
Keksinnön tavoitteena on toteuttaa kentänohjain siten, että yllä 25 mainitut ongelmat saadaan ratkaistua. Tämä saavutetaan johdannossa esite- • · · v : tyn tyyppisellä kentänohjaimella, jolle on tunnusomaista, että kentänohjaimen • · · v : valmistusmateriaali on oleellisesti elastista.
Keksinnön edulliset suoritusmuodot on esitetty epäitsenäisissä pa-tenttivaatimuksissa.
·«· .···. 30 Keksintö perustuu siihen, että valmistamalla kentänohjain elasti- *·’ sesta sähkönjohtokyvyltään edullisesti puolijohtavasta materiaalista, aikaan- < I f ’·' * saadaan kentänohjauksen kannalta edullisen muotoiseksi valmistettava, kes- tävä, kevyt ja asennuksen kannalta joustava sekä helposti asennettava ja tai-vuteltava kentänohjain.
« : 35 Keksinnön mukaisella kentänohjaimella saavutetaan useita etuja rakenteeltaan jäykkään kentänohjaimeen verrattuna. Elastinen kentänohjain 3 106156 voidaan asentaa paikoilleen liitoksen yhteyteen viimeiseksi muiden komponenttien asennuksen jälkeen. Asennus tapahtuu yksinkertaisesti venyttämällä tai vetämällä kentänohjain liitoksen ympärille. Mikäli elastista kentänohjainta ei voida asentaa paikoilleen ennen kuin vasta muiden komponenttien asennuk-5 sen jälkeen, mahdollistaa elastinen materiaali kentänohjaimen venyttämisen tai kokoonpuristamisen liitoksen paljastamiseksi asennuksen ajaksi, jolloin käyttävissä oleva asennustila suurenee. Elastinen materiaali kestää jäykkää materiaalia paremmin kolhiintumista ilman, että kentänohjaimen sähkönkentän ohjaamiseen liittyvät ominaisuudet siitä oleellisesti kärsisivät. Mahdollisuus 10 elastisen materiaalin asennuksen aikaiseen vaurioitumiseen on myös pienempi kuin jäykän materiaalin.
Elastisesta materiaalista valmistettu kentänohjain pysyy paikoillaan materiaalin kimmoisuudesta johtuvien jännitysvoimien ja kitkan avulla, joten sen kiinnitykseen paikoilleen ei tarvitse käyttää ruuveja tai muita erillisiä osia. 15 Koska ruuvien tai muiden erillisten osien vaatimia läpivientireikiä ei rakenteessa tarvita, voidaan kentänohjain muotoilla sähkökentän ohjauksen kannalta edullisemman muotoiseksi.
Elastisen materiaalin käyttö mahdollistaa kentänohjaimen muotoilun edullisemmaksi erilaisten jännitteellisten komponenttien liitosten yhteydessä 20 verrattuna jäykkään materiaaliin. Niinpä näissä liitoksissa käytettävien liitin-komponenttien muotoiluun mahdollisimman kaarevamuotoisiksi ei tarvitse ·[· kiinnittää niin paljon huomiota. Samoja liitinkomponentteja voidaan käyttää eri w a 4 » vaatimustasoisten liitosten yhteydessä, sillä vaativamman liitoksen yhteydessä .···, käytettävä kentänohjain suorittaa liittimien ympärille syntyvän sähkökentän !!!# 25 ohjauksen.
Valmistamalla kentänohjain sähkönjohtavuudeltaan puolijohtavaksi • * * *;]/ seostetusta elastisesta materiaalista saavutetaan johtavaa materiaalia vastaa- v ** vat kentänohjausominaisuudet. Elastinen materiaali muotoutuu tiiviimmin ja edullisemmin liitoskohdan yhteyteen ja muodostaa - mikäli liitostyyppi sen sallii 30 - umpinaisen kupumaisen rakenteen liitoksen ympärille. Elastinen materiaali - voidaan jäykkää helpommin muotoilla sähkökentän ohjauksen kannalta edulli- f.j., sen muotoiseksi, mikä tarkoittaa tasaisen kaarevia pinnanmuotoja kentänoh-
• I I
jaimen kaikissa särmissä.
Elastisen kentänohjaimen muotti- ja valmistuskustannukset ovat i*’.. 35 metallisen kentänohjaimen tai valuhartsi/metallirakenteisen kentänohjaimen muotti- ja valmistuskustannuksia edullisemmat. Tällä on huomattava taloudel- 4 106156 linen merkitys, koska kentänohjaimen rakenne ja muoto vaihtelee käyttöpaikan ja liitintyypin mukaan, jonka seurauksena eritavoin muotoiltuja kentänohjaimia saatetaan tarvita useita.
Kuvioiden lyhyt selostus 5 Keksintöä selostetaan nyt lähemmin eräiden keksinnön mukaisten edullisten suoritusmuotojen yhteydessä, viitaten oheisiin piirroksiin, joissa kuvio 1 esittää puolipallonmuotoisen, päättyvän jännitekiskon yhteydessä käytettävän, kentänohjaimen poikkileikkauksen sivultapäin nähtynä, kuvio 2 esittää kuvion 1 kentänohjainta alhaaltapäin nähtynä, 10 kuvio 3 esittää lieriömäisen sulakeliitoksen yhteydessä käytettävän kentänohjaimen, jonka runkoon on tehty läpivientiaukko laukaisulaitetta varten, periaatekuvan yläviistosta nähtynä, kuvio 4 esittää pystysuuntaisen poikkileikkauksen kuvion 3 kentän-ohjaimesta ja 15 kuvio 5 esittää kuvion 3 kentänohjaimen alhaaltapäin nähtynä.
Keksinnön yksityiskohtainen selostus
Kuvioissa 1 ja 2 esitetään eräs keksinnön mukaisen kentänohjaimen edullinen suoritusmuoto, puolipallonmuotoinen kentänohjain. Tämän suoritusmuodon mukaista kentänohjainta käytetään päättyvän jännitekiskoliitok-20 sen yhteydessä.
Kentänohjain käsittää kupumaisen, kaikilta pintaosiltaan kaarevaksi muotoillun rungon 1, joka on ontto ja sähkönjohtavuudeltaan oleellisilta osin • « V.; puolijohtava. Kentänohjaimen runkoon 1 sen kylkeen ja helmaan on muotoiltu läpivientiaukot 2 kentänohjaimen asettamiseksi jännitekiskoliitoksen yhtey-25 teen. Läpivientiaukot kentänohjaimen rungon kyljessä 2 ja helmassa 3 on
»»I
muotoiltu siten, että kentänohjain asettuu liitoksen yhteydessä tiiviisti kiinteään kontaktiin sitä ympäröivien jännitteellisten osien kanssa muodostaen niiden kanssa samassa jännitteessä olevan tasapotentiaalipinnan. Kentänohjaimen runko 1 muodostaa liitoksen komponenttien ympärille kupumaisen sähkö-30 kenttää ohjaavan kuoren, jolloin ohjaimen ympäröimät liitoskomponentit voi- * · ··’ daan muotoilla liitoksen teon kannalta edullisesti tarvitsematta ottaa huomioon
< F
liitoskomponenttien muodon aiheuttamaa vaikutusta liitoksen syöksyjännite- :”*· kestoisuuteen.
• · ·
Rungon 1 valmistusmateriaali on elastista, joustavaa ja aiheutetun \ ” 35 muodonmuutoksen jälkeen alkuperäiseen muotoonsa palautuvaa. Joustavan • · « • · · • · 5 106156 muotoutuvuuden ansiosta kentänohjain asennetaan paikoilleen aiheuttamalla ohjaimelle tarvittavan suuruinen muodonmuutos vetämällä tai venyttämällä kentänohjain liitoksen ympärille. Kimmoisuuden ansiosta kentänohjaimen helma 3 kuroutuu liitosta kohti ja kentänohjain asettuu tämän jälkeen tiiviisti liitok-5 sen ympärille pysyen paikoillaan kitkan ja materiaalin kimmoisuuden synnyttämien jännitysvoimien ansiosta. Niinpä kentänohjaimen helma 3 toimii myös kiinnitysvälineenä, joka kiinnittää kentänohjaimen liitoksen yhteyteen eikä kentänohjaimen runkoon 1 tarvitse muotoilla erillisten kiinnitysvälineiden kuten ruuvien tarvitsemia läpivientiaukkoja tai syvennyksiä. Kimmoisa ja muodon-10 muutoksen jälkeen alkuperäiseen muotoonsa palautuva materiaali ei ole myöskään arka kolhiintumiselle.
Kentänohjaimen rungon 1 valmistusmateriaali on sähkönjohtavuudeltaan oleellisilta osin puolijohtavaa. Materiaali on esimerkiksi hiilellä puoli-johtavaksi seostettua EPDM kumia, jonka ominaisresistanssi on esimerkiksi p 15 < 0,052 Qm. Materiaalin ollessa sähköä johtavaa on kentänohjain paikoilleen asennettuna kiskoston liitoskomponenttien kanssa samassa potentiaalitasos-sa.
Kentänohjaimen rungon 1 rakenne on kuorimainen, jolloin siinä on edullisesti ontto sisäosa. Sähkökentän ohjaamisen kannalta pinnaltaan kaare-20 vamuotoinen ja kojeen jännitteellisten osien kannassa samassa jännitteessä oleva kentänohjain antaa tarvittavat sähkökentän ohjausominaisuudet. Kentänohjaimen rungon 1 ontto rakenne parantaa kentänohjaimen käsiteltävyyttä asennuksen yhteydessä. Lisäksi ontto rakenne pienentää valmistusmateriaalin ' v. menekkiä sekä tekee kentänohjaimesta massaltaan kevyen.
• < · 25 Kentänohjaimen rungon 1 rakenne voi käsittää yhden tai useita ker- roksia, jotka ovat sähkönjohtavuudeltaan erilaisia tai erilaisista materiaaleista • · valmistettuja. Tällöin esimerkiksi kentänohjaimen muodostavalle uiko-, sisä- tai ’·' : välikerrokselle voidaan muodostaa eristemateriaalista tai hyvin sähköä johta- v · vasta materiaalista koostuva kerros, jolla muunnetaan ohjaimen kentänohja- 30 usominaisuuksia.
- Kuvioissa 3, 4 ja 5 esitetään eräs keksinnön suoritusmuoto, lieriö- ·*“: mäinen kentänohjain. Tämän suoritusmuodon mukaista kentänohjainta käy- vai • tetään esimerkiksi sulake-ja kytkinliitosten yhteydessä.
Lieriömäinen kentänohjain käsittää pallomaisen, kaikilta pintaosil- * · 35 taan kaarevaksi muotoillun rungon 11, joka on ontto ja sähkönjohtavuudeltaan oleellisilta osin puolijohtava. Kuvioissa 4 ja 5 puolijohtava materiaali on esitetty a a a a • aa a a e 106156 vinoviivoituksella. Kentänohjaimen runkoon 11 on muotoiltu yksi tai useampia läpivientiaukkoja 12 jännitekiskojen, -kaapeleiden, liitos-, laukaisin-, voimansiirto- ja/tai muiden vastaavien välineiden paikoilleen saattamiseksi. Kentänohjaimen rungon 11 alaosassa oleva läpivientiaukko on helma 13 ja yläosassa 5 oleva läpivientiaukko on kaulus 14. Kentänohjaimen runkoon 11 muotoillaan tarvittaessa muitakin läpivientiaukkoja. Runko 11 muodostaa liitoskomponent-tien ympärille pallomaisen sähkökenttää ohjaavan kuoren, jonka sisään liitoksen muodostavat komponentit sijoittuvat. Tällöin ohjaimen ympäröimät liitos-komponentit voidaan muotoilla niiden valmistamisen kannalta edullisesti tarvit-10 sematta ottaa huomioon liitoskomponenttien muodon aiheuttamaa vaikutusta liitoksen syöksyjännitekestoisuuteen.
Kentänohjaimen rungon 11, helman 13, kauluksen 14 ja muiden lä-pivientiaukkojen reunuksien valmistusmateriaali on elastista eli kimmoisaa, joustavaa ja aiheutetun muodonmuutoksen jälkeen alkuperäiseen muotoonsa 15 palautuvaa. Joustavan muotoutuvuuden ansiosta kentänohjain asennetaan paikoilleen aiheuttamalla ohjaimelle tarvittavan suuruinen muodonmuutos vetämällä tai venyttämällä kentänohjain liitoksen yhteyteen. Tämän jälkeen kentänohjain pysyy paikoillaan kitkan ja materiaalin kimmoisuuden synnyttämien jännitysvoimien ansiosta. Kimmoisuuden ansiosta kentänohjaimen helma 13 20 kuroutuu liitosta kohti ja asettuu tämän jälkeen mahdollisimman tiiviisti liitoksen yhteyteen. Kimmoisa ja muodonmuutoksen jälkeen alkuperäiseen muotoonsa palautuva materiaali ei ole myöskään arka kolhiintumiselle.
Lieriömäisen kentänohjaimen kaulus 14 toimii ohjaimen kiinnitysvä- < lineenä kiinnitettäessä ohjain jännitteellisten komponenttien yhteyteen. Tällöin 25 kentänohjaimen runkoon 11 ei tarvitse muotoilla muiden kiinnitysvälineiden, • · kuten ruuvien, tarvitsemia läpivientiaukkoja tai syvennyksiä. Kaulus 14 on materiaaliltaan olennaisilta osin sähköä eristävää. Keksinnön mukaisessa suo- • · · v : ritusmuodossa kaulus 14 kiinnittyy kentänohjaimen rungon 11 ulkopintaan, ·1.’ ·1 jolloin kentänohjaimen runko 11 kauluksen 14 läpivientiaukossa 12 kiinnittyy 30 kiinteään kontaktiin liitoksen jännitteellisten osien kanssa muodostaen niiden kanssa samassa jännitteessä olevan tasapotentiaalipinnan.
• · ♦ .···. Kentänohjaimen rungon 11 valmistusmateriaali on sähkönjohtavuu- deltaan oleellisilta osin puolijohtavaa. Kuviossa 1 puolijohtava materiaali on ' esitetty vinoviivoituksella. Materiaali on esimerkiksi hiilellä puolijohtavaksi se- 35 ostettua EPDM kumia, jonka ominaisresistanssi on esimerkiksi p < 0,052 Qm.
• · • · * Il · II· • ·« • · 7 106156
Materiaalin ollessa sähköä johtavaa on kentänohjain paikoilleen asennettuna kiskoston liitoskomponenttien kanssa samassa potentiaalitasossa.
Kentänohjaimen rungon 11 rakenne on kuorimainen, jolloin siinä on edullisesti ontto sisäosa. Sähkökentän ohjaamisen kannalta pinnaltaan kaare-5 vamuotoinen ja kojeen jännitteellisten osien kanssa samassa jännitteessä oleva kentänohjain antaa tarvittavat sähkökentän ohjausominaisuudet. Kentänohjaimen rungon 11 ontto rakenne parantaa kentänohjaimen käsiteltävyyttä asennuksen yhteydessä. Lisäksi ontto rakenne pienentää valmistusmateriaalin menekkiä sekä tekee kentänohjaimesta massaltaan kevyen.
10 Kentänohjaimen rungon 11 rakenne voi käsittää yhden tai useita kerroksia, jotka ovat sähkönjohtavuudeltaan erilaisia tai erilaisista materiaaleista valmistettuja. Tällöin esimerkiksi kentänohjaimen muodostavalle uiko-, sisä- tai välikerrokselle voidaan muodostaa eristemateriaalista tai hyvin sähköä johtavasta materiaalista koostuva yksi tai useampi kerros, jolla muunne-15 taan ohjaimen kentänohjausominaisuuksia.
Kentänohjaimen läpivientiaukkojen kuten helman 13, kauluksen 14 ja muiden läpivientiaukkojen yhteyteen, niiden reunoihin, on sovitettu sähköä eristävästä materiaalista valmistetut reunukset. Kuvioissa 4 ja 5 sähköä eristävä materiaali on esitetty ruudukkomaisella vinoviivoituksella. Helman 13, kau-20 luksen 14 ja muiden läpivientiaukkojen kohdalle muodostuu kentänohjaimen pallomaiseen puolijohtavaan runkoon 11 epäjatkuvuuskohtia. Nämä aukot muodostavat epäjatkuvuuskohtia myös kentänohjaimen ympärillä olevaan sähkökenttään, mistä syystä kyseiset läpivientiaukkojen reunat voivat toimia • kojeissa häiriöjännitteiden aiheuttamien syöksyjännitepurkausten lähtöpistei-25 nä. Sovittamalla puolijohtavan rungon 11 läpivientiaukkojen reunoille eristä- västä materiaalista valmistetut reunukset voidaan sähkökentän muotoa läpi- *;;·1 vientiaukkojen reunoilla muokata ylilyöntikestoisuuden kannalta edulliseksi.
• · « ‘ Vaikka keksintöä on edellä selostettu viitaten vain kahteen esimer- • · · v : kinomaiseen suoritusmuotoon, on selvää, ettei keksintö ole rajoittunut siihen, 30 vaan sitä voidaan muunnella monin tavoin oheisten patenttivaatimusten esit- :]]1: tämän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
* · · · c ICC I t t * · « • · * · 1 « · • · · • · · • ·

Claims (12)

  1. 8 106156
  2. 1. Kentänohjain käytettäväksi suur- ja/tai keskijännitekojeiden jän-nitteellisten osien liitosten yhteydessä niiden ympärille muodostuvan sähkö- 5 kentän ohjaamiseksi, joka kentänohjain käsittää muodoltaan kaarevan sähköä johtavan rungon (1,11), ja joka kentänohjain on kiinteässä kontaktissa kojeiden jännitteellisten osien kanssa, tunnettu siitä, että kentänohjaimen valmistusmateriaali on oleellisesti elastista.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kentänohjain, tunnettu siilo tä, että kentänohjaimen runko (1,11) on ainakin osittain ontto.
  4. 3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen kentänohjain, tunnettu siitä, että kentänohjaimen valmistusmateriaali on ainakin osin puolijohtavaa.
  5. 4. Patenttivaatimuksen 1,2 tai 3 mukainen kentänohjain, tunnettu siitä, että kentänohjaimen runko (1,11) käsittää yhden tai useampia 15 kerroksia.
  6. 5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen kentänohjain, tunnettu siitä, että kerrokset ovat erilaisia materiaaleja.
  7. 6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen kentänohjain, tunnettu siitä, että kentänohjaimen rungon (1,11) kerrosten materiaalit ovat sähkönjoh- 20 tavuudeltaan erilaisia.
  8. 7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kentänohjain, tunnettu siitä, että kentänohjaimen runko käsittää yhden tai useampia lä- ;·; pivientiaukkoja (2,12) jännitekiskojen, -kaapeleiden, liitos-, laukaisin-, voiman- «Il siirto- ja/tai muiden vastaavien välineiden vastaanottamiseksi.
  9. 8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kentänohjain, Ml tunnettu siitä, että kentänohjaimen runko käsittää liitosta kohti kuroutuvan · helman (3,13) ja/tai kauluksen (14). :T: 9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kentänohjain, tunnettu siitä, että kentänohjaimen runko (1,11) käsittää kiinnitysvälineet, .···. 30 esimerkiksi helman (3,13) ja/tai kauluksen (14), kentänohjaimen sovittamiseksi .···. kojeiden jännitteellisten osien liitosten yhteyteen.
  10. 10. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kentänohjain, v : tunnettu siitä, että kentänohjaimen helman (3,13), kauluksen (14) tai mui- r t i den läpivientiosien (2,12) yhteyteen on sovitettu sähkönjohtavuudeltaan eris-:·. 35 tävää materiaalia kentänohjaimen läpivientiosien reunojen yhteyteen muo- .·. : dostuvan sähkökentän ohjaamiseksi. • «· • · 106156
  11. 11. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kentänohjain, tunnettu siitä, että kentänohjain kiinnittyy kojeiden jännitteellisiin osiin kitka- ja/tai jännitysvoimien avulla.
  12. 12. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kentänohjain, 5 tunnettu siitä, että kentänohjaimen rungon (1,11) pinnan kaarevuussäde vaihtelee kentänohjaimen rungon (1,11) eri osissa. « · * 1 • I1 • · « • · • · • · · • · « • « · • · · • · « • · « · · «·» • 1 • · • M Ml • · * « · « « i » i « I · « · I 1 « II» • I « · * « · · I » » • Il • · 10 106156
FI990084A 1999-01-18 1999-01-18 Kentänohjain FI106156B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI990084A FI106156B (fi) 1999-01-18 1999-01-18 Kentänohjain
EP20000660005 EP1020885B1 (en) 1999-01-18 2000-01-14 Electric field controller
ES00660005T ES2396696T3 (es) 1999-01-18 2000-01-14 Controlador de campo eléctrico.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI990084A FI106156B (fi) 1999-01-18 1999-01-18 Kentänohjain
FI990084 1999-01-18

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI990084A0 FI990084A0 (fi) 1999-01-18
FI990084A FI990084A (fi) 2000-07-19
FI106156B true FI106156B (fi) 2000-11-30

Family

ID=8553391

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI990084A FI106156B (fi) 1999-01-18 1999-01-18 Kentänohjain

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP1020885B1 (fi)
ES (1) ES2396696T3 (fi)
FI (1) FI106156B (fi)

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2037484C3 (de) * 1970-07-29 1979-06-21 Licentia Patent-Verwaltungs-Gmbh, 6000 Frankfurt Tellerförmiger Schirmkörper eines Hochspannungsfreistrahlschalters
DE2125788A1 (de) * 1970-12-14 1972-06-29 Transform Roentgen Matern Veb Steuerelektrode bzw. Abschirmung für eine Hochspannungsanlage
DE2442405C3 (de) * 1974-09-03 1981-04-09 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Steuerelektrode für Geräte und Anlagen der Hochspannungstechnik
DE7810069U1 (de) * 1978-04-05 1979-09-13 Maschinenfabrik Reinhausen Gebrueder Scheubeck Gmbh & Co Kg, 8400 Regensburg Unter oel betriebener stufenwaehler fuer stufenschalter von stufentransformatoren
JPS5853332U (ja) * 1981-09-30 1983-04-11 株式会社日立製作所 断路器
DE4344764A1 (de) * 1993-12-28 1995-06-29 Abb Research Ltd Hochspannungsanlage

Also Published As

Publication number Publication date
EP1020885B1 (en) 2012-12-19
EP1020885A2 (en) 2000-07-19
FI990084A (fi) 2000-07-19
EP1020885A3 (en) 2001-05-02
ES2396696T3 (es) 2013-02-25
FI990084A0 (fi) 1999-01-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RU2265267C2 (ru) Концевая заделка кабеля
US20120071014A1 (en) Plug-in bushing and high-voltage installation having a bushing such as this
KR200428581Y1 (ko) 케이블 그랜드
US6309235B1 (en) Fluid-insulated electrical link device
US20050016752A1 (en) Polymer jacket tube and cable terminal connector employing the same
US20100175907A1 (en) Polymer bushing and cable termination using the same
CN107165466A (zh) 复合横担及输电杆
US6265663B1 (en) Terminal for an electric cable
JP2017516276A (ja) センサ付き電気ジャンパ
JP4751918B2 (ja) 気中終端接続部及び気中終端接続部の組立方法
KR100980568B1 (ko) 폴리머 부싱 및 그 폴리머 부싱을 이용한 케이블 종단 접속기
US8618414B2 (en) Holding device for an overhead line and overhead line configuration
KR200445173Y1 (ko) 가공 배전선로 활선 작업용 절연 커버
FI106156B (fi) Kentänohjain
JP5461499B2 (ja) 気中終端用ポリマー套管及びケーブル終端接続部
CN210779947U (zh) 一种高压输电设备防雨接线盒
KR102143128B1 (ko) 피뢰기 삽입형 종단접속재
CN209571282U (zh) 柱式绝缘子
CN108369855A (zh) 带有柔性连接端子的干式铸造变压器
JP5097248B2 (ja) ケーブル終端接続部
JP5607444B2 (ja) 気中終端接続箱
JP3036827B2 (ja) ケーブル終端箱
KR102589064B1 (ko) 전력케이블의 종단접속함
JP4875231B2 (ja) 変圧器
JP5142124B2 (ja) 同軸cvケーブル用終端接続箱及びその支持構造

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed