FI104516B - Höyrystysöljypolttimen palotilan valvontamenetelmä, lämpötilan mittausmenetelmä ja -laite sekä höyrystysöljypoltin - Google Patents

Höyrystysöljypolttimen palotilan valvontamenetelmä, lämpötilan mittausmenetelmä ja -laite sekä höyrystysöljypoltin Download PDF

Info

Publication number
FI104516B
FI104516B FI981356A FI981356A FI104516B FI 104516 B FI104516 B FI 104516B FI 981356 A FI981356 A FI 981356A FI 981356 A FI981356 A FI 981356A FI 104516 B FI104516 B FI 104516B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
oil burner
temperature
burner
glow
combustion chamber
Prior art date
Application number
FI981356A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI981356A (fi
FI981356A0 (fi
Inventor
Jorma Wallasvaara
Original Assignee
Wallasvaara Heating Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Wallasvaara Heating Oy filed Critical Wallasvaara Heating Oy
Priority to FI981356A priority Critical patent/FI104516B/fi
Publication of FI981356A0 publication Critical patent/FI981356A0/fi
Publication of FI981356A publication Critical patent/FI981356A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI104516B publication Critical patent/FI104516B/fi

Links

Landscapes

  • Control Of Combustion (AREA)
  • Regulation And Control Of Combustion (AREA)

Description

104516
HÖYRYSTYSÖUYPOLTnMEN PALOTILAN VALVONTAMENETELMÄ, LÄMPÖTILAN MITTAUSMENETELMÄ JA -LAITE SEKÄ HÖYRYSTYSÖLJYPOLTIN
5 Palotilan valvontamenetelmä
Keksinnön kohteena on höyrystysöljypolttimen palotilan valvontamenetelmä.
Tekniikan taso 10
Nestemäistä polttoainetta, kuten dieselöljyä tai valopetrolia käytetään polttoaineena dieselmoottorien lisäksi myös erilaisissa lämmittämiseen tarkoitetuissa öljypolttimissa, kuten esimerkiksi höyrystysöljypolttimissa. Molemmissa palaminen käynnistetään hehkuttamalla. Sen jälkeen toiminta jatkuu ilman hehkutusta. Moottorissa hehkutus on 15 usein lyhytaikainen, mutta höyrystysöljypolttimissa palotila täytyy hehkutuksen aikana saada niin kuumaksi, että palaminen jatkuu palotilan korkean lämpötilan ansiosta.
Tunnetut höyrystysöljypolttimissa käytetyt menetelmät 20 Dieselmoottorissa polttoaineen palamista säädetään pääasiassa vain polttoaineen syötön avulla, mutta höyrystysöljypolttimessa on käytettävä useita ohjaus-, säätö- ja valvontamenetelmiä, jotta polttoaine palaisi halutulla tavalla.
Ensinnäkin höyrystysöljypolttimessa tarvitaan polttoaineen ja palamisilman ·; 25 syöttömenetelmä. Poltinta käynnistettäessä käynnistetään polttoaineen ja palamisilman syöttö. Samalla syötetty polttoaine sytytetään kuumentamalla erityistä hehkutuslaitetta. Hehkutusta jatketaan niin kauan, että polttoaineen höyrystystilan lämpötila on polttoaineen palamisen seurauksena saavuttanut sellaisen lämpötilan, jossa polttoaineen höyrystyminen ja palaminen voivat jatkua ilman erillisen hehkutuslaitteen käyttöä. Kun tämä lämpötila on 30 saavutettu, niin hehkutus lopetetaan ja poltin on käynnistynyt.
Käynnistyksen jälkeen on myös vahdittava, että höyrystysöljypolttimeen syötettävä polttoaine varmasti palaa. Jos kuitenkin jostakin syystä polttoaineen palamisessa syntyvä liekki sammuu, niin polttoaineen syöttö täytyy pysäyttää polttoaineen ylivuotamisen 35 estämiseksi.
Kun sitten höyrystysöljypoltin sammutetaan, niin polttoaineen syöttö polttimeen katkaistaan.
2 10.4516 Tällöin on kuitenkin varmistetava, että polttimeen jo syötetty polttoaine palaa loppuun. Sitä varten polttimeen paloilmaa syöttävä puhallin pidetään edelleen käynnissä, kunnes kaikki polttimeen syötetty polttoaine on palanut.
5 Koska poltin on tässä tilanteessa vielä kuitenkin hyvin kuuma, niin höyrystysöljypoltinta on myös jälkijäähdystettävä. Polttimen jälkijäähdytys on välttämätöntä siitä syystä, että polttimen toimiessa sen höyrystyskammio ja palotila ovat on hyvin kuumia. Näiden osien kuumuushan ylläpitää polttoaineen palamista polttimessa. Jälkijäähdytyksellä varmistetaan, että poltin ei jää liian kuumaksi.. Jäähdyttämättömänä hehkuvan kuuma poltin saattaisi 10 aiheuttaa vakavaa vahinkoa sekä polttimelle että sen ympäristölle. Jälkijäähdytystä jatketaan niin kauan, että polttimen lämpötila laskee määrätyn, turvallisen lämpötilan alapuolelle.
Tunnetut höyrystysöljypolttimissa käytetyt laitteet 15
Edellä esitettyjä toimintoja varten tarvitaan tunnetuissa höyrystysöljypolttimissa useita erilaisia apulaitteita polttoaineen palamisen säätämiseen ja polttoaineen palamisen valvontaan. Polttoaineen syöttöä varten höyrystysöljypolttimessa on polttoaineensyöttöpumppu ja palamisilman syöttöä varten on palamisilmapuhallin. Edelleen 20 höyrystysöljypolttimessa, kuten dieselmoottorissakin, on polttoaineen sytyttämistä varten hehkusytytin, joka on tavallisesti joko avoin tai suojattu vastuslankakierukka. Höyrystysöljypolttimessa käytetäänkin hehkusytyttimenä yleisesti dieselmoottorin hehkutulppaa.
'· 25 Öljypoltin varustetaan aina myös palamista valvovalla nk. liekkivahdilla, jonka tehtävänä on havaita jos sytytys ei onnistu tai jos palamisliekki sammuu kesken toiminnan. Liekkivahti estää polttoaineen syötön polttimeen pysäyttämällä polttoaineen syöttöpumpun. Tämän turvalaitteen tarkoituksena on estää polttoaineen ylitulvimisen aiheuttamat vaarat ja vahingot. On tunnettua käyttää höyrystysöljypolttimissa liekkivahtina palotilaan sijoitettua 30 optista valokennoa tai ionisatioanturia ja ilmaisinta. Liekkivahtina voidaan myös käyttää lämpötila-anturia, joka on esimerkiksi termopari- tai vastusanturi.
Höyrystysöljypoltinta sammutettaessa polttoaineen loppuun palamisen varmistamiseen käytetään paloilmaa syöttävää puhallinta, jota pidetään käynnissä niin kauan, että kaikki 35 höyrystyskammioon palanut polttoaine on varmasti palanut loppuun.
Höyrystysöljypolttimen jälkijäähdytyslaite on tavallisesti myös polttimeen paloilmaa syöttävä 104516 3 paloilmapuhallin, joka toimii polttimen sammuttamisen jälkeen jälkijäähdytyslaitteena. Jälkijäähdytystä voidaan ohjata esimerkiksi ajastimella. Tällöin ajastimeen syötetään arvioitu aika, joka tarvitaan jäähdytyslaitteen pitämiseksi toiminnassa niin kauan, että polttimen lämpötila laskee määrätyn, turvallisen lämpötilan alapuolelle. Jälkijäähdytystä 5 voidaan kuitenkin ohjata myös polttimeen tai sen läheisyyteen sijoitetulla lämpötila-anturilla tai termostaatilla, joka on esimerkiksi bi-metallitermostatti.
Tunnettujen menetelmien ja laitteiden epäkohdat 1 o Tunnetuissa höyrystysöljypolttimissa ehkä suurimmat ongelmat ja käyntihäiriöt aiheuttaa liekinvalvonta. Se johtuu siitä, että ionisaatioon ja optiseen liekinvalvontaan perustuvat menetelmät voivat olla toiminnaltaan epävarmoja. Ongelmat johtuvat siitä, että syystä tai toisesta höyrystyspolttimen palotilassa palaminen ei aina ole täydellistä. Palotilassa saattaakin esiintyä myös epätäydellistä palamista tai osittaista palamista. Optinen tunnistin 15 tai ionisaatiotunnistin eivät aina tulkitse näitä tilanteita oikein. Koska palotilassa kuitenkin on liekki, niin ne saattavat tulkita epätäydellisen palamisen tai osittaisen palamisen kunnolliseksi palamiseksi.
Tällä seikalla on suuri merkitys siksi, että höyrystystilan lämpötila ei tällaisissa 20 epätäydellisen palamisen virheilmaisutilanteissa nouse niin korkeaksi, että kaikki syötetty polttoaine höyrystyisi. Ylimääräinen syötetty polttoaine aiheuttaa haitallisten päästöjen kasvamisen, polttimen nokeutumisen ja polttoaineen ylivuodon. Optinen anturi saattaa myös nokeentua, jolloin laitteeseen tulee käyntihäiriö ja poltin sammuu.
*: 25 Edellä esitetyt ongelmat voidaan ainakin osittain poistaa sijoittamalla höyrystysöljypolttimen paloillaan lämpötila-anturi liekinvalvontaa varten. Lämpötilamittaus on liekinvalvonnassa luotettavampi menetelmä, mutta tällöin polttimeen tulee useita erillisiä tunnistimia. Monien erilaisten komponenttien käyttö taas lisää polttimen toimintahäiriöiden mahdollisuuksia.
30 Dieselmoottorissa palotilan valvontaa voidaan suorittaa mittaamalla palotilan painetta tai lämpötilaa erillisten anturien avulla. Tällaisia mittauksia tehdään kuitenkin vain laboratorio-olosuhteissa moottoreita kehitettäessä. Käytännössä dieselmoottoreissa ei ole mitään suoraan palotilaan kohdistuvia mittaus- tai valvontamenetelmiä.
35 Keksinnön tarkoitus Tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada uusi palotilan valvontamenetelmä 104516 4 höyrystysöljypolttimessa tai dieselmoottorissa.
Keksinnön mukaisen palotilan valvontamenetelmän tunnusmerkit 5 Keksinnön mukaiselle höyrystysöljypolttimen palotilan valvontamenetelmälle on tunnusomaista se, että höyrystysöljypoltinta käynnistettäessä hehkusytytin kytketään hehkutusvirtapiiriin, jonka jälkeen hehkusytyttimen lämpötilaa mitataan lämpötilanmittauspiirin avulla.
10 Valvontamenetelmän edut
Keksinnön mukaisen mukaisella menetelmällä aikaansaadaan se, että palotilan valvomiseksi saadaan palotilan lämpötila mitatuksi palotilassa jo muutenkin olevan hehkutulpan avulla. Tällöin palotilan valvontaan ei tarvitse käyttää mitään muita 15 mittausmenetelmiä tai muita, erillisiä mittausantureita. Palotilan lämpötilan mittausta voidaan käyttää öljypolttimen tai dieselmoottorin toiminnan ohjaamiseksi tai valvomiseksi.
Valvontamenetelmän sovellutusmuodot höyrystysöljypolttimessa 20 Keksinnön mukaisen höyrystysöljypolttimen palotilan valvontamenetelmän erään edullisen sovellutusmuodon mukaan höyrystysöljypolttimen palotilassa mitataan hehkusytyttimen lämpötilaa, jonka mittaustuloksen perusteella valvotaan polttoaineen palamista tai polttimen muuta toimintaa.
*: 25 Höyrystysöljypolttimessa keksinnön mukainen menetelmä on olennaisesti tunnettuja menetelmiä yksinkertaisempi ja siten toimintavarmempi, koska erillisten anturien mittausta ei tarvita. Höyrystysöljypolttimessahan on hehkusytytin jo ennestään, koska sitä tarvitaan kuitenkin aina polttimen käynnistämiseksi. Tällöin toimintoja voidaan valvoa yksinkertaisesti ainoastaan hehkusytyttimen avulla. Muita lämpötilan mittausmenetelmiä ei tarvita.
30 Keksinnön mukaan höyrystysöljypolttimen valvontamenetelmä saadaan näin yksinkertaiseksi, luotettavaksi ja toimintavarmaksi.
Keksinnön mukaisen höyrystysöljypolttimen palotilan valvontamenetelmän erään toisen edullisen sovellutusmuodon mukaan höyrystysöljypoltinta käynnistettäessä hehkusytytintä 35 kuumennetaan kunnes polttoaine on syttynyt, jonka jälkeen hehkusytyttimen avulla mitataan polttoaineen höyrystystilan lämpötilaa. Höyrystysöljypolttimessa hehkusytyttimen avulla tapahtuva lämpötilamittaus voi alkaa välittömästi hehkutuksen jälkeen.
5 104516
Keksinnön mukaisen höyrystysöljypolttimen palotilan valvontamenetelmän erään kolmannen edullisen sovellutusmuodon mukaan höyrystysöljypolttimen polttoaineen palamisen aikana mitataan hehkusytyttimen lämpötilaa, jonka lämpötilan mittauksen 5 perusteella polttoaineen syöttö katkaistaan, jos hehkusytyttimen lämpötila laskee ennalta määrätyn raja-arvon alapuolelle.
Keksinnön mukaan hehkusytytintä käytetään liekkivahtina, jolloin erillistä liekkivahtia ei tarvita. Polttoaineen palamisen valvonta tapahtuu tällöin olennaisesti yksinkertaisemmin ja varmemmin.
10
Keksinnön mukaisen höyrystysöljypolttimen palotilan valvontamenetelmän erään neljännen edullisen sovellutusmuodon mukaan höyrystysöljypoltinta sammutettaessa polttoaineen syöttö katkaistaan ja polttoaineen höyrystystilan lämpötilaa mitataan hehkusytyttimen avulla, jonka mittaustuloksen perusteella polttimen jälkijäähdytys lopetetaan, kun 15 hehkusytyttimen lämpötila laskee ennalta määrätyn raja-arvon alapuolelle.
Keksinnön mukaisen höyrystysöljypolttimen palotilan valvontamenetelmän erään viidennen edullisen sovellutusmuodon mukaan höyrystysöljypolttimen hehkusytyttimen mittauspiirin antama signaali syötetään paloilmapuhaltimen ohjauspiiriin, jonka signaalin perusteella 20 paloilmapuhallin pysäytetään polttimen sammutuksen jälkeen vasta kunnes poltin on jäähtynyt ennalta määrättyyn lämpötilaan.
Valvontamenetelmän sovellutusmuodot dieselmoottorissa '· 25 Keksinnön mukaista palotilan valvontamenetelmää voidaan käyttää myös dieselmoottorissa, jolloin mitataan hehkusytyttimen lämpötilaa palotilan lämpötilan määrittämiseksi. Tällöin dieselmoottorin palotilan lämpötilaa voidaan valvoa yksinkertaisesti hehkusytyttimen avulla. Dieselmoottorissahan on hehkusytytin aina ennestään, koska sitä tarvitaan moottorin käynnistämiseksi. Palotilan lämpötilaa mittaamalla tietoja, joita voidaan 30 käyttää moottorin toiminnan ohjaukseen tai hälytyksiin toimintahäiriöistä.
a
Erään sovellutusmuodon mukaan dieselmoottorissa mitataan hehkusytyttimen lämpötilaa, jonka mittaustuloksen perusteella säädetään moottorin polttoaineen syötön ohjausta. 1
Dieselmoottorissa voidaan mitata myös hehkusytyttimen lämpötilaa, jonka mittaustuloksen perusteella annetaan varoitus tai hälytys hehkusytyttimen lämpötilan saavuttaessa ennalta määrätyn raja-arvon.
6 104516 Lämpötilan mittausmenetelmä
Keksinnön kohteena on myös höyrystysöljypolttimen palotilan lämpötilan 5 mittausmenetelmä. Keksinnön mukaiselle höyrystysöljypolttimen palotilan lämpötilan mittausmenetelmälle on tunnusomaista se, että höyrystysöljypolttimen hehkusytyttimen lämpötila mitataan siten, että mitataan termomotorisen voiman aikaansaama termojännite termoparista, jonka muodostavat kaksi tai useampi seuraavista hehkusytyttimen osista: hehkuvastus, säätövastus, liitinmetalli ja suojaputki. Termoparissa voi olla kaksi tai 10 useampia edellä mainituista osista sarjassa. Termoparista voidaan mitata kuuman liitoksen ja kylmän liitoksen välinen suhteellinen lämpötilaero. Absoluuttinen lämpötila saadaan kuitenkin kompensoimalla kylmäliitoksen virhevaikutus sinänsä tunnetuilla tavoilla
Termoparin muodostavat höyrystysöljypolttimen hehkusytyttimessä sellaiset metalliosat, 15 joiden välille lämpötilan muuttuessa syntyy termomotorinen eli lämpösähkömotorinen voima. Hehkusytyttimessä voi olla useita kahden eriarvoisen metallin liitoskohtia, jotka voivat muodostaa termoparin. Termoparista mitataan termojännite, jonka mittausyksikkö on pV/°C. 1
Keksinnön mukaisen höyrystysöljypolttimen palotilan lämpötilan mittausmenetelmän erään edullisen sovellutusmuodon mukaan höyrystysöljypolttimen hehkusytyttimen lämpötila mitataan siten, että mitataan hehkusytyttimen hehkuvastuksen ja/tai säätövastuksen vastusarvo, joka on vastuslangan lämpötilakertoimen mukaisesti riippuvainen lämpötilasta.
• : 25 Lämpötilan mittauslaite
Keksinnön kohteena on myös höyrystysöljypolttimen palotilan lämpötilan mittauslaite. Lämpötilan mittauslaitteen tunnusmerkit 30
Keksinnön mukaiselle höyrystysöljypolttimen palotilan lämpötilan mittauslaitteelle on tunnusomaista se, että höyrystysöljypolttimen hehkusytyttimeen on kytketty mittauspiiri, joka mittaa hehkusytyttimen lämpötilaa. Keksinnön mukaan höyrystysöljypolttimen palotilassa oleva hehkusytytin toimii lämpötila-anturina, jolla voidaan määrittää palotilan 35 lämpötila. Tällöin palotilassa ei tarvita mitään muita, erillisiä lämpötilan mittausantureita. Koska lämpötilan mittaukseen tarvitaan vain hehkusytytin ja siihen liitetty mittauspiiri, niin keksinnön mukaan aikaansaadaan uusi, tunnettuja laitteita olennaisesti yksinkertaisempi ja 7 104516 luotettavampi lämpötilan mittauslaite.
Lämpötilan mittauslaitteen sovellutusmuodot 5 Keksinnön mukaisen höyrystysöljypolttimen palotilan lämpötilan mittauslaitteen erään edullisen sovellutusmuodon mukaan höyrystysöljypolttimen hehkusytyttimeen on kytketty lämpötilanmittauspiiri sekä releen tai muun vastaavan kytkimen välityksellä hehkutusvirtapiiri.
10 Keksinnön mukaisen höyrystysöljypolttimen palotilan lämpötilan mittauslaitteen erään toisen edullisen sovellutusmuodon mukaan höyrystysöljypolttimen hehkusytyttimen lämpötilanmittauspiiriin kuuluu elin, joka mittaa hehkusytyttimen eriarvoisten metallien muodostaman termoparin termomotorista jännitettä.
15 Keksinnön mukaisen höyrystysöljypolttimen palotilan lämpötilan mittauslaitteen erään kolmannen edullisen sovellutusmuodon mukaan höyrystysöljypolttimen hehkusytyttimen lämpötilanmittauspiiriin kuuluu elin, joka mittaa termomotorisen eli lämpösähkömotorisen voiman aikaansaamaa termojännitettä termoparista, jonka muodostavat kaksi tai useampi seuraavista hehkusytyttimen osista: hehkuvastus, säätövastus, liitinmetalli ja suojaputki.
20
Keksinnön mukaisen höyrystysöljypolttimen palotilan lämpötilan mittauslaitteen erään neljännen edullisen sovellutusmuodon mukaan höyrystysöljypolttimen hehkusytyttimen lämpötilanmittauspiiriin kuuluu elin, joka mittaa hehkusytyttimen heh kuvastuksen ja/tai säätövastuksen vastusarvoa.
·: 25 Höyrystysöljypoltin
Keksinnön kohteena on myös höyrystysöljypoltin.
30 Höyrystysöljypolttimen tunnusmerkit
Keksinnön mukaiselle höyrystysöljypolttimelle on tunnusomaista se, - että höyrystysöljypolttimen hehkusytyttimeen on liitetty lämpötilanmittauspiiri, joka mittaa hehkusytyttimen eriarvoisten metallien muodostaman termoparin termomotorista 35 jännitettä, • ja että lämpötilanmittauspiiri on liitetty polttoaineen syöttöpumpun ohjauspiiriin ja/tai polttimeen paloilmaa syöttävän puhaltimen ohjauspiiriin.
. 104516
O
Keksinnön mukaan hehkusytytintä käytetään höyrystysöljypolttimen palotilan lämpötilan mittaamiseen. Kun höyrystysöljypolttimen ohjauslaitteistoon saadaan tieto palotilan lämpötilasta, niin sen avulla voidaan ohjata polttimen toimintaa. Keksinnön mukaan 5 hehkutulpan lämpötilan mittaus alkaa sen jälkeen kun hehkutuksen rele on katkaissut hehkutusvirtapiirin.
Höyrystysöljypolttimen sovellutusmuodot 10 Keksinnön mukaisen höyrystysöljypolttimen erään edullisen sovellutusmuodon mukaan höyrystysöljypolttimen hehkusytyttimen lämpötilanmittauspiiri on liitetty polttoaineen syöttöpumpun ohjauspiiriin höyrystysöljypolttimen polttoaineen syötön ohjaamiseksi.
Polttoainen syötön ohjausta voidaan käyttää hyväksi keksinnön mukaisen 15 höyrystysöljypolttimen erään toisen edullisen sovellutusmuodon mukaan siten, että höyrystysöljypolttimen hehkusytyttimen lämpötilanmittauspiiriin on liitetty elin, joka katkaisee polttoaineen syötön, jos hehkusytyttimen lämpötila laskee ennalta määrätyn raja-arvon alapuolelle. 1 Tällöin hehkusytyttimen avulla aikaansaadaan uudenlainen liekkivahti. Palamisen valvonta alkaa sen jälkeen kun hehkutuksen rele on katkaissut hehkutusvirtapiirin. Koska hehkusytyttimen lämpötilan perusteella saadaan selville polttoaineen höyrystystilan lämpötila, niin lämpötilaa seuraamalla saadaan selville palaako polttoaine palotilassa kunnolla. Jos polttoaineen palamisliekki sammuu, niin höyrystystilan lämpötila laskee, mikä ·: 25 havaitaan lämpötila-anturina toimivalta hehkusytyttimeltä. Tällöin hehkusytytin aikaansaa sen, että polttoaineen syöttö katkeaa. Näin ollen muita liekinvalvontaelimiä ei enää tarvita. Keksinnön mukainen laitteisto yksinkertaistaa polttimen rakennetta olennaisesti ja alentaa polttimen valmistuskustannuksia. Yksinkertainen rakenne helpottaa huoltoa ja tekee polttimen toimintavarmemmaksi.
30
Keksinnön mukaisen höyrystysöljypolttimen erään kolmannen edullisen sovellutusmuodon mukaan höyrystysöljypolttimen hehkusytyttimen lämpötilanmittauspiiriin on liitetty elin, joka katkaisee polttimeen paloilmaa syöttävän puhaltimen toiminnan, kun hehkusytyttimen lämpötila on laskenut ennalta määrätyn raja-arvon alapuolelle. Näin hehkusytytintä voidaan 35 käyttää myös jälkijäähdytyksen valvontaan. Siihenkään ei näin ollen tarvita enää muita antureita.
9 104516
Karstakuppi
Keksinnön mukaisen höyrystysöljypolttimen erään neljännen edullisen sovellutusmuodon mukaan höyrystysöljypolttimen höyrystystilan karstakuppi on irrotettava, ja että 5 hehkusytytin ja polttoaineen syöttöputki on sijoitettu karstakupin läpi meneviin aukkoihin. Huollon ja puhdistuksen helpottamiseksi karstakuppi on helposti irrotettava. Koska hehkusytytin ja polttoaineen syöttöputki on sijoitettu karstakupin läpi meneviin aukkoihin, niin aukkojen reunoihin on muodostettu korotus niin, että syötetty polttoaine pysyy karstakupissa. Karstakuppi on kiinnitetty helposti irrotettavilla pitimillä ja irrotettavissa siten, 10 että se nostetaan pois paikoiltaan hehkusytyttimen ja polttoaineen syöttöputken jäädessä paikoilleen. Tällöin kaikki polttimen olennaiset toimielimet ovat helposti vaihdettavia, joten polttimen huolto ja puhdistus helpottuu oleellisesti.
Lämmönvaihdin 15
Keksinnön mukaisessa höyrystysöljypolttimessa on myös uusi lämmönvaihdin. Tunnetuissa ilma/ilma- ja ilma/vesi-lämmönvaihtimissa johdetaan kuumat palokaasut kanavistoon, jossa kanavan ulkoseinä siirtää kaasujen lämmön johtumalla kanavaseinämän ulkopuolella kiertävään lämmitettävään ilmaan tai veteen. Kanavassa voi olla erilaisia virtausohjaimia, 20 siipiä tai nk. haittoja, jotka ohjaavat kaasujen virtausta lämmönsiirron tehostamiseksi.
Näistä tavanomaisista virtausohjaimista huolimatta lämmön siirtyminen tunnetuissa kanavissa ei ole tehokasta, koska suurin osa kuumista palokaasuista etenee kanavien keskiosassa koskettamatta kanavan seinämiä. Virtaavan kaasun ja seinämän välille syntyy näin suuri lämpötilagradientti, mikä merkitsee heikkoa lämmön siirtymistä.
·: 25
Keksinnön mukaisen höyrystysöljypolttimen erään viidennen edullisen sovellutusmuodon mukaan höyrystysöljypolttimen lämmönvaihtimen kaasukanavassa on poikittaisia, porrastettuja ja reiällisiä suihkuvirtauslaatikoita, jotka ohjaavat kaasut virtaamaan suihkuvirtauslaatikon sivuseinämien reikien kautta kohtisuoraan lämmönvaihtimen lämpöä 30 ulos siirtävää seinää kohti. Tällöin palokaasut eivät pääse suihkuvirtauslaatikon ohi siirtämättä lämpöä lämmönvaihtimen seinään. Lähellä lämmönvaihtimen seinää olevista laatikon rei’istä tuleva suihkuvirtaus ohjautuu ja törmää kohtisuoraan seinämään, jolloin kaasujen lämmön siirtyminen lämmönvaihtimen seinämään tehostuu suuresti. Suihkuvirtauslaatikoita sijoitetaan lämmönvaihtimeen peräkkäin sarjaan niin monta, että 35 suihkuvirtauksilla voidaan peittää mahdollisimman suuri osa lämmönvaihtimen pinta-alasta.
Vaihtoehtoisesti suihkuvirtauslaatikko mitoitetaan niin suureksi, että se peittää 10 104516 mahdollisimman suuren osan lämmönvaihtimen ulkopinnasta. Suihkuvirtauslaatikon suihkureikien sijoitus, läpimitta ja lukumäärä mitoitetaan ja optimoidaan polttimen tehon, palokaasujen nopeuden, lämmönvaihtimen pintalämpötilan ja savukaasujen lämpötilan perusteella. Esitetyn ratkaisun etuna on myös sen tehon portaaton säädettävyys. Edellä 5 esitetyttyä lämmönvaihdinta käytetään polttimon palokaasujen lämmön siirtämiseksi lämmitettävään huoneilmaan. Kattilapolttimen yhteydessä sitä ei käytetä, koska tällöin lämpö siirretään vesilämmityskattilassa veteen.
Höyrystysöljypolttimen toiminta 10
Keksinnön mukaisen höyrystysöljypolttimen toiminta on seuraava. Poltinta sytytettäessä polttimen ohjauselektroniikan ajastinpiirin rele kytkee hehkusytyttimen hehkuvastukseen täyden jännitteen ja virran. Noin 2-3 minuuttia kestävän hehkutuksen aikana hehkutulpan lämpötila nousee n. 800 - 1000°C lämpötilaan. Hehkutuksen päättyessä ajastinpiirin rele 15 katkaisee hehkusytyttimen hehkuvastuspiirin. Tässä n. 800 - 1000°C lämpötilassa hehkusytyttimen hehkuvastus antaa esimerkiksi noin 20 mV termomotorisen jännitteen.
Polttoaineen palaessa hehkutulpan lämpötila laskee polttimen höyrystystilassa vallitsevaan lämpötilaan, joka täydellisen palamisen vallitessa on esimerkiksi n. 350 - 450°. Tässä 20 lämpötilassa hehkusytyttimen hehkuvastus antaa esim. noin 10mV termojännitteen. Jos höyrystystilan lämpötila, esimerksiksi liekin sammumisen johdosta, putoaa palamisen edellyttämän höyrystyslämpötilan alapuolelle, niin hehkusytyttimen heh kuvastuksen termojännitteen putoaminen aiheuttaa ohjauspiirissä virhesignaalin. Jos mittauspiiriin on asetettua alaraja-arvoksi esimerkiksi 8mV, niin termojännitteen pudottua tähän arvoon 25 mittauspiiri lähettää pumpun ohjauspiiriin signaalin, joka pysäyttää polttoaineensyöttöpumpun ja siten katkaisee polttoaineen syötön polttimeen.
Vaihtoehtoisesti voidaan hehkutulpan sähköisistä ominaisuuksista riippuen mitata myös hehkutulpan lämpötilasta riippuvaa vastusarvoa. Hehkusytyttimen hehkuvastuksen 30 lämpötilariippuvuus eli lämpötilakerroin (1/C) vaihtelee käytetyillä hehkulangan metalliseoksilla tavallisesti välillä 0,004 - 0,01/C eli 40 - 100%/100°C. Polttimen toiminta on tällöin seuraava:
Jos hehkutulpan hehkuvastuksen vastusarvo on ennen hehkutusta esimerkiksi noin 1 Ω, ja 35 hehkutuksen aikana hehkutulpan lämpötila nousee arvoon 800 - 1000°C, niin hehkuvastuksen vastusarvo nousee esimerkiksi arvoon 5 Ω. Hehkutuksen päätyttyä lämpötila höyrystystilassa laskee vallitsevaan lämpötilaan 400 - 500°C, jolloin 104516 11 hehkuvastuksen vastusarvo on esim. 2,5 Ω. Jos polttimen höyrystystilan lämpötila kuitenkin putoaa vielä tämän, palamisen ja höyrystymisen edellyttämän lämpötilan alapuolelle, niin hehkuvastuksen vastusarvo putoaa vastaavasti. Kun hehkuvastuksen vastusarvo saavuttaa annetun alaraja-arvon, kuten esimerkiksi 2,2 Ω, niin vastusmittauspiirin signaali 5 pysäyttää polttoainepumpun toiminnan ja katkaisee polttoaineen syötön. Koska keksinnön mukaisessa höyrystysöljypolttimessa liekkivahti on toteutettu hehkusytyttimen avulla, niin muuta palamisliekin ilmaisinta ei tarvita.
Höyrystysöljypolttimen jälkijäähdytyksen säätöä varten on mittauspiiriin asetettu toinen, 10 alempi raja-arvo, joka käytännössä on esimerkiksi 1 mV tai esim. 1,5 Ω. Polttimeen paloilmaa syöttävä puhallin pidetään toiminnassa, kunnes hehkuvastuksen vastusarvo tai termomotorinen voima saavuttaa mainitun raja-arvon. Tällöin poltin on jäähtynyt riittävästi niin, että siitä ei aiheudu vaaraa polttimelle eikä sen ympäristölle.
15 Hehkusytyttimenä käytettävän hehkuvastuksen katkeamisen varalta on hehkuvastuksen mittauspiirin signaalin käsittely järjestetty siten, että hehkuvastuksen katkeamisesta syntyvä ylisuuri vastussignaali pysäyttää myös polttoaineensyöttöpumpun ja antaa merkkivalolla vikailmoituksen.
20 Piirustusluettelo
Keksintöä selostetaan seuraavassa esimerkkien avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa
Kuvio 1 esittää kaaviollisesti keksinnön mukaisen höyrystysöljypolttimen rakennetta :· 25 sivulta päin nähtynä erään sovellutusmuodon mukaisena.
Kuvio 2 esittää kaaviollisesti höyrystysöljypolttimen höyrystyskammiota sivulta päin nähtynä.
Kuvio 3 esittää erään toisen sovellutusmuodon mukaisen höyrystysöljypolttimen höyrystyskammiota ja hehkusytytintä sivulta päin nähtynä.
30 Kuvio 4 esittää erään kolmannen sovellutusmuodon mukaisen höyrystysöljypolttimen höyrystyskammiota ja hehkusytytintä sivulta päin nähtynä.
Kuvio 5 vastaa kuviota 1 ja esittää höyrystysöljypolttimen rakennetta sivulta päin nähtynä erään kolmannen sovellutusmuodon mukaisena.
Kuvio 6 esittää lämmönvaihtimen rakennetta sivulta päin nähtynä.
35 Kuviot 7-11 esittävät kaaviollisesti höyrystysöljypolttimen toimintakäyriä.
Kuvio 12 esittää kaaviollisesti dieselmoottoria ja sen mittauspiiriä.
12 104516
Piirustusten selostus
Kuviossa 1 on esitetty kaaviollisesti höyrystysöljypoltin 10, johon kuuluu polttoaineensyöttöpumppu 12, puhallin 13 ja ohjauslaitteisto 14. Polttoaine syötetään 5 pumpulta 12 syöttöputken 15 kautta polttoaineen karstakuppiin 16, jossa polttoaine höyrystyy. Karstakupin 16 yhteydessä on hehkusytytin 17, kuten esimerkiksi dieselmoottorin hehkutulppa, polttoaineen palamiselle tarvittavan alkulämpötilan aikaansaamiseksi. Kun höyrystyskammion 11 lämpötila on noussut riittävän korkeaksi, niin polttoaine alkaa höyrystyä.
10
Polttimessa 10 höyrystyneen polttoaineen palaminen tapahtuu höyrystyskammion 11 yläpuolella olevassa palotilassa 20a. Palotilan 20a sivuseiniin 18 on muodostettu aukkoja 19, joiden kautta palotilaan 20a puhalletaan ilmaa puhaltimella 13. Kuumat palokaasut johdetaan tämän jälkeen lämmityskattilaan tai lämmönvaihtimeen kanavan 21 kautta.
15 Höyrystysöljypolttimen 10 höyrystyskammiossa 11 oleva hehkusytytin 17 on kytketty kytkentäreleen 22 kautta hehkuvirtapiiriin 45 eli jännitelähteeseen, kuten esimerkiksi 12 V akkuun. Ohjauslaitteistossa 14 kytkentäreleeseen 22 liitetty hehkutusajastin 23 katkaisee hehkusytyttimen 17 hehkutusvirran sen jälkeen, kun hehkusytytin 17 on saavuttanut 20 riittävän suuren lämpötilan ja öljypoltin on syttynyt. Sen jälkeen hehkusytyttimen 17 hehkuvastus syöttää lämpötilanmittaussignaalin lämpötilan mittauslaiteeseen 24, jonka avulla mitataan hehkusytyttimen 17 hehkuvastuksen tai termomotorisen voiman muuttumista. Kuvion 1 esimerkissä lämpötila voidaan mitata vastusmittauksella, jossa käytetään esimerkiksi sinänsä tunnettua siltakytkentää. Vastuksen mittaukseen voidaan 25 kuitenkin käyttää mitä muuta vastuksen mittaustapaa tahansa tai termojännitteen mittausta. Vastusmittauksessa hehkusytyttimen 17 vastusarvo on verrannollinen palotilassa vallitsevaan lämpötilaan. Jos palaminen öljypolttimen 10 palotilassa 11 jostain syystä häiriintyy, niin palotilan 11 lämpötila laskee ja hehkusytyttimen vastusarvo muuttuu. Tällaisessa tilanteessa polttoaineen syöttöpumpun ohjausyksikkö 26 ja paloilmapuhaltimen 30 ohjausyksikkö 27 saavat lämpötilanmittausyksiköltä 24 käskyn pysäyttää öljypolttimen toiminta.
Kuviossa 2 on esitetty höyrystyskammion 11 rakenne yksityiskohtaisemmin. Kuviosta 2 nähdään, että polttoaineen syöttöputki 15 ja hehkusytytin 17 on liitetty kierteillä palotilan 35 irrotettavaan pohjalevyyn 28. Polttoaineen syöttöputken 15 ja hehkusytyttimen 17 päät ulottuvat karstakupin 16 pohjan läpi karstakuppiin muodostetuista aukoista palotilaan 11. Karstakupin 16 pohjalla on huokoista materiaalia oleva kerros 29, johon polttoaine imeytyy 104516 13 ennen höyrystymistä. Polttoaineen syöttöputken 15 pää on taivutettu siten, että se ohjaa polttoaineen hyvin karstakuppiin 16. Silti karstakuppi 16 on helposti nostettavissa ylöspäin ja irrotettavissa paikaltaan puhdistusta varten.
5 Kuviossa 2 hehkusytytin 17 on vastusspiraalilla varustettu hehkutulppa. Hehkutusvaiheen jälkeen palotilan 11 lämpötila voidaan mitata hehkutulpan avulla yksinkertaisella vastusmittauksella. Mikäli kuitenkin hehkutulpassa on käytetty useampia spiraaleja tai esimerkiksi kahta metallia termoparin aikaansaamiseksi, niin lämpötilamittauksessa voidaan käyttää termomotorista termojännitemittausta.
10
Kuviossa 3 on esitetty osa höyrystysöljypolttimen höyrystyskammiosta ja hehkusytytin 17 toisen sovellutusmuodon mukaisena. Hehkusytyttimen 17 vastuslanka 30 on tässä sovellutusmuodossa liitetty liitoksella 31 hehkusytyttimen suojaputkeen 32. Koska vastuslanka 30 ja suojaputki 32 ovat toisiinsa verrattuna erilaista metallia, niin 15 hehkusytyttimen 17 liitokseen 31 muodostuu kahden eriarvoisen metallin termopari. Hehkusytyttimen 17 lämpötila voidaan nyt määrittää mittaamalla tämän termoparin termomotorinen jännite. Vastus voidaan kuitenkin mitata myös muilla tavoilla.
Kuviossa 4 on esitetty osa höyrystysöljypolttimen höyrystyskammiosta, jossa hehkusytytin 20 17 on toisenlainen kuin kuviossa 3 esitetty. Tässä sovellutusmuodossa hehkusytyttimessä 17 on kaksi vastuslankaa 30 ja 42. Ensimmäinen vastus 30 on varsinainen vastuslanka 30, kuten edelläkin, mutta toinen vastuslanka 42 on etuvastus tai säätövastus, jota käytetään pikahehkutuksessa. Säätövastus nopeuttaa hehkusytyttimen kuumenemista hehkutuksen alkuvaiheessa.
;· 25
Kuvion 4 hehkusytyttimen 17 lämpötila voidaan mitata myös mittaamalla kahden eriarvoisen metallin muodostaman termoparin termomotorista jännitettä. Kuviosta 4 nähdään, että koska hehkusytyttimessä 17 on useita erilaisia osia, niin samalla syntyy myös useita kohtia, joista termomotorinen voima voidaan mitata. Termoparin voi tällöin 30 muodostaa ensinnäkin vastuslanka 30 ja suojaputki 32 niiden liitoskohdassa 31, kuten edellisen kuvion esimerkissäkin. Kuitenkin sen voi muodostaa myös säätövastus 42 ja vastuslanka 30 näiden liitoskohdassa 43.
Edelleen termoparin voi kuvion 4 sovellutusmuodossa muodostaa myös säätövastus 42 ja 35 suojaputki 32 siten, että molemmat vastukset, vastuslanka 30 ja säätövastus 42 ovat sarjaan kytkettynä. Hehkusytyttimen 17 rakenteesta riippuen voi joissakin tapauksissa olla mahdollista mitata termomotorinen jännite myös säätövastuksen 42 ja suojaputken 32 104516 14 välillä ilman varsinaista hehkuvastusta 30.
Kuviossa 5 on höyrystysöljypolttimen 10 sovellutusmuoto, jossa hehkusytyttimen 17 lämpötilan mittaukseen ei käytetä kuviossa 1 esitettyä siltakytkentää. Lämpötilan 5 mittauspiiriä 24 ei ole kuviossa esitetty tarkemmin, mutta se voi olla mikä tahansa tunnettu vastusmittaus tai termojännitemittauslaite.
Kuvion 5 höyrystysöljypoltin 10 on varustettu lämmönvaihtimella 33. Lämmönvaihtimessa 33 palokaasut johdetaan suihkuvirtauslaatikoiden 34 kautta aukoista 36 kohtisuoraan 10 lämmönvaihtimen seinää 35 vasten, jolloin lämpö siirtyy tehokkaasti lämmönvaihtimen siihen. Suihkuvirtauslaatikoita 34 sijoitetaan lämmönvaihtimeen 33 peräkkäin sarjaan niin monta, että suihkuvirtauksilla voidaan peittää mahdollisimman suuri osa lämmönvaihtimen 33 pinta-alasta.
15 Vaihtoehtoisesti suihkuvirtauslaatikko 34 mitoitetaan niin suureksi, että se peittää mahdollisimman suuren osan lämmönvaihtimen 33 ulkopinnasta. Suihkuvirtauslaatikon 34 suihkureikien 36 sijoitus, läpimitta ja lukumäärä mitoitetaan ja optimoidaan polttimen tehon, palokaasujen nopeuden, lämmönvaihtimen pintalämpötilan ja savukaasujen lämpötilan perusteella. Esitetyn ratkaisun etuna on myös sen tehon portaaton säädettävyys.
20
Kuviossa 6 on lämmönvaihtimen 33 rakenne sivulta päin nähtynä. Kuviosta nähdään suihkureikien 36 sijoitus suihkuvirtauslaatikoissa 34.
Kuvioissa 7-11 on esitetty keksinnön mukaisen höyrystysöljypolttimen toimintakäyriä. Ne :· 25 esittävät eri toimintoja ajan funktiona siten, että polttimen käynnistys tapahtuu käyrien vasemmassa laidassa ja aika-akseli etenee kuvioissa oikealle.
Kuviossa 7 on esitetty höyrystysöljypolttimen pääkytkimen toiminta. Kuviosta nähdään, että virta kytketään poltinta käynnistettäessä ja pidetään virtakäyrän 37 mukaisesti päällä niin 30 kauan kuin poltinta käytetään.
Kuviossa 8 on esitetty höyrystysöljypolttimen hehkutusvirtakäyrä 38. Kuviosta nähdään, että hehkutusvirta kytketään poltinta käynnistettäessä ja pidetään päällä ennalta määrätyn ajan, joka kuvion 8 esimerkissä on 3 minuuttia.
Kuviossa 9 on esitetty höyrystysöljypolttimen polttoainepumpun toiminta. Kuvion käyrän 39 mukaisesti polttoainepumppu toimii puolella teholla poltinta käynnistettäessä. Sen jälkeen 35 104516 15 pumpun tehoa lisätään vähitellen hehkutusvastuksen ja höyrystyskammion kuumentuessa riittävästi. Kun hehkutus päättyy, niin polttoainepumppu kytketään toimimaan normaaliteholla.
5 Kuviossa 10 on esitetty paloilmapuhaltimen toiminta. Kuvion käyrästä 40 nähdään, että paloilmapuhallin käynnistyy myös vähitellen ja se toimii normaaliteholla, kun hehkutus päättyy.
Kuviossa 11 on esitetty hehkutussytyttimen lämpötila. Käyrästä 41 nähdään, että 10 hehkutussytytin lämpenee nopeasti hehkutuslämpötilaansa. Kun hehkutus päättyy, niin lämpötila laskee käyrän 41a mukaisesti jonkin verran, kunnes höyrystyskammio saavuttaa normaalin höyrystyslämpötilansa. Jos taas poltin ei syty, niin polttoaineen syöttö katkaistaan ja hehkusytyttimen lämpötila laskee vähitellen käyrän 41b mukaisesti ympäröivään lämpötilaan.
15
Kuviossa 12 on esitetty kaaviollisesti dieselmoottorin 44 palotilan lämpötilan mittaus. Mittauspiirissä hehkusytyttimenä käytettävä hehkutulppa 17 on kytketty lämpötilanmittauspiiriin 24. Lisäksi hehkutulppaan 17 on kytketty hehkutusvirtapiiri releen 22 välityksellä. Moottoria käynnistettäessä hehkutuksen ohjauspiiri 23 kytkee releen 22 20 päälle, jolloin hehkutulppa 17 kuumenee. Kun moottori 44 on käynnistynyt, niin hehkutusrele 22 katkaisee hehkutuksen, ja ainoastaan mittauspiiri 24 on kytkettynä.
Tällöin dieselmoottorin 44 palotilan lämpötila voidaan mitata mittaamalla hehkutulpan 17 lämpötila hehkutulpan eriarvoisten metallien välillä syntyvän sähkömotorisen voiman tai f 25 vastusmittauksen avulla, kuten edellä jo on esitetty. Mittaamalla kuuman liitoksen ja kylmän liitoksen välinen jännite saadaan selville suhteellinen lämpötilaero. Absoluuttinen lämpötila saadaan kompensoimalla kylmäliitoksen virhevaikutus sinänsä tunnetuilla tavoilla.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön erilaiset sovellutusmuodot voivat vaihdella 30 jäljempänä esitettävien patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (19)

16 104516
1. Höyrystysöljypolttimen (10) palotilan (20a) valvontamenetelmä, tunnettu , siitä että höyrystysöljypoltinta (10) käynnistettäessä hehkusytytin (17) kytketään hehkutusvirtapiiriin 5 (45), jonka jälkeen hehkusytyttimen lämpötilaa mitataan lämpötilanmittauspiirin (24) avulla.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen höyrystysöljypolttimen (10) palotilan (20a) valvontamenetelmä, tunnettu siitä, että höyrystysöljypolttimen (10) palotilassa (20a) mitataan hehkusytyttimen (17) lämpötilaa, jonka mittaustuloksen perusteella valvotaan 10 polttoaineen palamista tai polttimen muuta toimintaa.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen höyrystysöljypolttimen (10) palotilan (20a) valvontamenetelmä, tunnettu siitä, että höyrystysöljypoltinta (10) käynnistettäessä hehkusytytintä (17) kuumennetaan kunnes polttoaine on syttynyt, jonka jälkeen 15 hehkusytyttimen avulla mitataan polttoaineen höyrystystilan (11) lämpötilaa.
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen höyrystysöljypolttimen (10) palotilan (20a) valvontamenetelmä, tunnettu siitä, että höyrystysöljypolttimen (10) polttoaineen palamisen aikana mitataan hehkusytyttimen (17) lämpötilaa, jonka lämpötilan mittauksen 20 perusteella polttoaineen syöttö katkaistaan, jos hehkusytyttimen lämpötila laskee ennalta määrätyn raja-arvon alapuolelle.
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukainen höyrystysöljypolttimen (10) palotilan (20a) valvontamenetelmä, tunnettu siitä, että höyrystysöljypoltinta (10) sammutettaessa . 25 polttoaineen syöttö katkaistaan ja polttoaineen höyrystystilan (11) lämpötilaa mitataan hehkusytyttimen (17) avulla, jonka mittaustuloksen perusteella polttimen jälkijäähdytys lopetetaan, kun hehkusytyttimen lämpötila laskee ennalta määrätyn raja-arvon alapuolelle.
6. Jonkin patenttivaatimuksista 1-5 mukainen höyrystysöljypolttimen (10) palotilan (20a) 30 valvontamenetelmä, tunnettu siitä, että höyrystysöljypolttimen (10) hehkusytyttimen (17) mittauspiirin (24) antama signaali syötetään paloilmapuhaltimen (13) ohjauspiiriin (27), jonka signaalin perusteella paloilmapuhallin pysäytetään polttimen sammutuksen jälkeen vasta kunnes poltin on jäähtynyt ennalta määrättyyn lämpötilaan. 1
7. Höyrystysöljypolttimen (10) palotilan (20a) lämpötilan mittausmenetelmä, tunnettu siitä, että höyrystysöljypolttimen (10) hehkusytyttimen (17) lämpötila mitataan siten, että mitataan termomotorisen voiman aikaansaama termojännite termoparista, jonka 104516 muodostavat kaksi tai useampi seuraavista hehkusytyttimen osista: hehkuvastus (30), säätövastus (42), liitinmetalli (31, 43) ja suojaputki (32).
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen höyrystysöljypolttimen (10) palotilan (20a) lämpötilan 5 mittausmenetelmä, t u n n ett u siitä, että höyrystysöljypolttimen (10) hehkusytyttimen (17) lämpötila mitataan siten, että mitataan hehkusytyttimen hehkuvastuksen (30) ja/tai säätövastuksen (42) vastusarvo, joka on vastuslangan lämpötilakertoimen mukaisesti riippuvainen lämpötilasta. 10 9. Höyrystysöljypolttimen (10) palotilan (20a) lämpötilan mittauslaite, tunnettu siitä, että höyrystysöljypolttimen (10) hehkusytyttimeen (17) on kytketty mittauspiiri (24), joka mittaa hehkusytyttimen lämpötilaa.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen höyrystysöljypolttimen (10) palotilan (20a) lämpötilan 15 mittauslaite, tunnettu siitä, että höyrystysöljypolttimen (10) hehkusytyttimeen (17) on kytketty lämpötilanmittauspiiri (24) sekä releen (22) tai muun vastaavan kytkimen välityksellä hehkutusvirtapiiri (45).
11. Patenttivaatimuksen 9 tai 10 mukainen höyrystysöljypolttimen (10) palotilan (20a) 20 lämpötilan mittauslaite, tunnettu siitä, että höyrystysöljypolttimen (10) hehkusytyttimen (17) lämpötilanmittauspiiriin (24) kuuluu elin, joka mittaa hehkusytyttimen eriarvoisten metallien muodostaman termoparin termomotorista jännitettä.
12. Patenttivaatimuksen 9, 10 tai 11 mukainen höyrystysöljypolttimen (10) palotilan (20a) ·;· 25 lämpötilan mittauslaite, t u n n e 11 u siitä, että höyrystysöljypolttimen (10) hehkusytyttimen (17) lämpötilanmittauspiiriin (24) kuuluu elin, joka mittaa termomotorisen eli lämpösähkömotorisen voiman aikaansaamaa termojännitettä termoparista, jonka muodostavat kaksi tai useampi seuraavista hehkusytyttimen osista: hehkuvastus (30), säätövastus (42), liitinmetalli (31, 43) ja suojaputki (32). 30 \ 13. Jonkin patenttivaatimuksista 9-12 mukainen höyrystysöljypolttimen (10) palotilan (20a) lämpötilan mittauslaite, tunnettu siitä, että höyrystysöljypolttimen (10) hehkusytyttimen (17) lämpötilanmittauspiiriin (24) kuuluu elin, joka mittaa hehkusytyttimen hehkuvastuksen (30) ja/tai säätövastuksen (42) vastusarvoa. 1 35 Höyrystysöljypoltin (10), tunnettu siitä, - että höyrystysöljypolttimen (10) hehkusytyttimeen (17) on liitetty lämpötilanmittauspiiri 18 104516 (24), joka mittaa hehkusytyttimen eriarvoisten metallien muodostaman termoparin termomotorista jännitettä, - ja että lämpötilanmittauspiiri (24) on liitetty polttoaineen syöttöpumpun (26) ohjauspiiriin ja/tai polttimeen paloilmaa syöttävän puhaltimen (13) ohjauspiiriin. 5
15. Patenttivaatimuksen 15 mukainen höyrystysöljypoltin (10), tunnettu siitä, että höyrystysöljypolttimen (10) hehkusytyttimen (17) lämpötilanmittauspiiri (24) on liitetty polttoaineen syöttöpumpun (26) ohjauspiiriin höyrystysöljypolttimen polttoaineen syötön ohjaamiseksi. 10
16. Patenttivaatimuksen 14 tai 15 mukainen höyrystysöljypoltin (10), tunnettu siitä, että höyrystysöljypolttimen (10) hehkusytyttimen (17) lämpötilanmittauspiiriin (24) on liitetty elin (26), joka katkaisee polttoaineen syötön, jos hehkusytyttimen lämpötila laskee ennalta määrätyn raja-arvon alapuolelle. 15
17. Patenttivaatimuksen 14,15 tai 16 mukainen höyrystysöljypoltin (10), tunnettu siitä, että höyrystysöljypolttimen (10) hehkusytyttimen (17) lämpötilanmittauspiiriin (24) on liitetty elin (27), joka katkaisee polttimeen paloilmaa syöttävän puhaltimen (13) toiminnan, kun hehkusytyttimen lämpötila on laskenut ennalta määrätyn raja-arvon alapuolelle. 20
18. Jonkin patenttivaatimuksista 14-17 mukainen höyrystysöljypoltin (10), tunnettu siitä, että höyrystysöljypolttimen (10) höyrystystilan (11) karstakuppi (16) on irrotettava, ja että hehkusytytin (17) ja polttoaineen syöttöputki (15) on sijoitettu karstakupin läpi meneviin aukkoihin. ·:' 25
19. Jonkin patenttivaatimuksista 14-18 mukainen höyrystysöljypoltin (10), tunnettu siitä, että höyrystysöljypolttimen (10) lämmönvaihtimen (33) kaasukanavassa on poikittaisia, porrastettuja ja reiällisiä suihkuvirtauslaatikoita (34), jotka ohjaavat kaasut virtaamaan suihkuvirtauslaatikon sivuseinämien reikien (36) kautta kohtisuoraan 30 lämmönvaihtimen lämpöä ulos siirtävää seinää (35) kohti. 19 104516
FI981356A 1998-06-12 1998-06-12 Höyrystysöljypolttimen palotilan valvontamenetelmä, lämpötilan mittausmenetelmä ja -laite sekä höyrystysöljypoltin FI104516B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI981356A FI104516B (fi) 1998-06-12 1998-06-12 Höyrystysöljypolttimen palotilan valvontamenetelmä, lämpötilan mittausmenetelmä ja -laite sekä höyrystysöljypoltin

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI981356A FI104516B (fi) 1998-06-12 1998-06-12 Höyrystysöljypolttimen palotilan valvontamenetelmä, lämpötilan mittausmenetelmä ja -laite sekä höyrystysöljypoltin
FI981356 1998-06-12

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI981356A0 FI981356A0 (fi) 1998-06-12
FI981356A FI981356A (fi) 1999-12-13
FI104516B true FI104516B (fi) 2000-02-15

Family

ID=8551979

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI981356A FI104516B (fi) 1998-06-12 1998-06-12 Höyrystysöljypolttimen palotilan valvontamenetelmä, lämpötilan mittausmenetelmä ja -laite sekä höyrystysöljypoltin

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI104516B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI981356A (fi) 1999-12-13
FI981356A0 (fi) 1998-06-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR900008900B1 (ko) 난방기의 제어장치
EP0619865B1 (en) Thermoelectric sensor
US5102328A (en) Blue flame burner
JP2019168209A (ja) 燃焼監視装置及び燃焼制御システム
CA2590101A1 (en) Heating device having a thermal cut-off circuit for a fuel line and method of operating the same
FI104516B (fi) Höyrystysöljypolttimen palotilan valvontamenetelmä, lämpötilan mittausmenetelmä ja -laite sekä höyrystysöljypoltin
US5143050A (en) Water heater heat rollout sensor
JP4874301B2 (ja) 湯沸器
US4089632A (en) Fuel control safety apparatus
TWI627372B (zh) 瓦斯暖爐
US20180363950A1 (en) Thermistor system for temperature measurement in a gas water heater combustion chamber
US20180363949A1 (en) Safety system for a gas fueled water heater
US5261598A (en) Safety device for a combustion apparatus
US5295818A (en) Control unit for burner assembly
KR100270900B1 (ko) 공기비례제어식 콘덴싱 보일러
CN110939945A (zh) 燃烧装置和热水装置
US20240310045A1 (en) A method of starting a burner device and heating device having a burner device
JP3293284B2 (ja) 燃焼装置
WO2020066310A1 (ja) 燃焼装置及び温水装置
JPH0370939A (ja) 燃焼式ヒータ
JP2004232971A (ja) 燃焼式ヒータ
AU2022407358A1 (en) Device for heating air
JPH0434461Y2 (fi)
JP2574553Y2 (ja) 気化式燃焼器
JPS63135716A (ja) 車両用保温機の燃焼異常検出装置

Legal Events

Date Code Title Description
GB Transfer or assigment of application

Owner name: WALLASVAARA HEATING OY