FI102530B - Sovitelma kelauslaitteen yhteydessä - Google Patents

Sovitelma kelauslaitteen yhteydessä Download PDF

Info

Publication number
FI102530B
FI102530B FI974109A FI974109A FI102530B FI 102530 B FI102530 B FI 102530B FI 974109 A FI974109 A FI 974109A FI 974109 A FI974109 A FI 974109A FI 102530 B FI102530 B FI 102530B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
gripping member
gripping
connection
support
arrangement
Prior art date
Application number
FI974109A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI974109A0 (fi
FI102530B1 (fi
Inventor
Jari Nykaenen
Tuomo Lahdenperae
Original Assignee
Nextrom Holding Sa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nextrom Holding Sa filed Critical Nextrom Holding Sa
Priority to FI974109A priority Critical patent/FI102530B1/fi
Publication of FI974109A0 publication Critical patent/FI974109A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI102530B publication Critical patent/FI102530B/fi
Publication of FI102530B1 publication Critical patent/FI102530B1/fi

Links

Landscapes

  • Storage Of Web-Like Or Filamentary Materials (AREA)

Description

102530
Sovitelma kelauslaitteen yhteydessä
Keksinnön kohteena on sovitelma kelauslaitteen yhteydessä, joka sovitelma on tarkoitettu pitkänomaisen tai-5 puisan tuotteen, esimerkiksi kaapelin kelaamiseen kelalta tai kelalle ja joka sovitelma käsittää kaksi tukirakenteen varaan sovitettua kannatinta, jotka ovat liikuteltavissa vaakasuunnassa toisiaan kohti ja poispäin toisistaan kelan aksiaalisesta leveydestä riippuen, kummankin kannattimen 10 varaan sovitetut tartuntaelimet kelan keskiöön tapahtuvaa tarttumista varten ja välineet tartuntaelinten nostamiseksi ja laskemiseksi pystysuunnassa ja lukitusvälineet, jotka on sovitettu lukitsemaan tartuntaelimet tukirakenteen suhteen paikalleen kannatinten välityksellä.
15 Tällaiset sovitelmat ovat nykyään hyvin tunnettuja tekniikan eri aloilla. Sovitelmia käytetään etenkin kaape-liteollisuudessa kaapelin kelaamiseksi kelalle tai kelalta, mutta sovitelmat soveltuvat yhtä hyvin muidenkin samantapaisten tuotteiden kuten köysien ja vastaavien kelaamiseen. 20 Sovitelman tarkoituksena on kohottaa kelaa niin, että kelaa voidaan pyörittää keskiakselinsa ympäri. Kelaan tarttumista varten sovitelmassa on tartuntaelimet eli pinolit, joilla tartutaan kelan keskiöreikään tai muihin vastaaviin nosto-elimiin kelan vastakkaisilta puolilta. Kelat ovat molemmin-25 puolisesti symmetrisiä, ts. kelan keskiöreiät sijaitsevat tarkasti samalla vaaka-akselilla, joten periaatteessa keloihin on helppo tarttua. Käytännössä tapahtuu kuitenkin hyvin usein niin, että nostettaessa kela tartuntaelinten eli pinolien väliin, kela jää vaakasuunnassa vinoon asen-30 toon pinoleiden keskiöiden suuntaan nähden. Tällaisessa tilanteessa pinoleiden sijoittaminen kelan keskiöreikiin on vaikeata etenkin, jos kyseessä on isokokoinen ja painava kela, jota on vaikea siirrellä. Tilanne voi syntyä tai pahentua myös siitä, että alusta tai kela tai molemmat ovat 35 epätasaisesti kuluneet, jolloin kela saattaa pyörähtää 102530 2 vaakasuunnassa vinoon asentoon pinoleiden keskiösuuntaan nähden senjälkeen, kun kela on laskettu alustalle pinoleiden väliin. Sovitelman tartuntaelinten, ts. pinolien tulee näin ollen pystyä kompensoimaan tällaisia kelan kes-5 kiöreikien vaakasuuntaisia eroja. Lisäksi sovitelmalla täytyy tietenkin pystyä käsittelemään halkaisijaltaan erikokoisia keloja. Kelan nostamisen jälkeen tartuntaelimet tulee lukita paikalleen niin, että ne eivät pääse liikkumaan kelauksen aikana.
10 Aiemmin tunnetuissa ratkaisuissa tartuntaelinten lukitus on usein toteutettu nostamalla tartuntaelimet kiinteään yläasentoon, jossa pinolit painautuvat kiinteätä vastetta vasten. Tällaisen ratkaisun ongelmana on se, että kela joudutaan aina nostamaan ylimpään mahdolliseen asen-15 toon, jolloin esimerkiksi pienten kelojen kyseessä ollen vaikeuttaa mm. jakotuloksen tarkkailua. Esimerkkinä tällaisista ratkaisuista voidaan mainita FI-patenttijulkaisussa 83756 (US-patenttijulkaisussa 5 242 127) kuvattu ratkaisu.
Toisena tunnettuna ratkaisuperiaatteena on erillisen 20 lukitusmekanismin käyttö, jonka etuna on se, että pinoleita ei tarvitse nostaa aina yläasentoon lukitusta varten, vaan lukitus voi tapahtua eri korkeuksilla. Tällaisen ratkaisun epäkohtana on esimerkiksi sen monimutkaisuus, joka nostaa kustannuksia. Esimerkkinä tällaisesta ratkaisusta voidaan 25 mainita DE-patenttijulkaisussa 27 13 866 (US-patenttijul-kaisussa 4 098 468) kuvattu ratkaisu.
Keksinnön tarkoituksena on saada aikaa sovitelma, jonka avulla aiemmin tunnetun tekniikan epäkohdat pystytään eliminoimaan. Tähän on päästy keksinnön mukaisen sovitelman 30 avulla, joka on tunnettu siitä, että lukitusvälineet käsit tävät kummankin kannattimen yhteyteen sovitetun vastinpin-nan, jota vasten tartuntaelimen yhteyteen sovitettu toinen vastinpinta on sovitettu painautumaan tartuntaelimen aksi-aalisuuntaisen, kannattimen suhteen tapahtuvan liikkeen 35 seurauksena.
102530 3
Keksinnön etuna aiemmin tunnettuun tekniikkaan ver-* rattuna on esimerkiksi se, että kela voidaan lukita paikal leen pinoleiden eri korkeusasemissa ilman erillistä luki-, tusmekanismia. Keksinnössä on siis pystytty yhdistämään 5 aiemmin tunnetun tekniikan ratkaisujen hyvät puolet, ts. on saatu aikaan sovitelma, jossa pinolit voidaan lukita paikalleen pinoleiden eri korkeusasemissa ilman erillistä lukitusmekanismia. Em. seikasta on etua ensinnäkin siinä, että rakenne on yksinkertainen, koska erillistä lukitus-10 mekanismia ei tarvita, ja lisäksi siinä, että käytännössä aikaa vaativa kelan nosto minimoituu, koska lukitus voi tapahtua eri korkeuksilla kelan koosta riippuen. Kelan noston vaatima aika on olennaisen tärkeä esimerkiksi kelan vaihdon yhteydessä, sillä mikäli kelan nosto vaatii run-15 säästi aikaa, seurauksena on se, että esimerkiksi varaajan tulee olla isokokoinen, joka nostaa kustannuksia. Varaajaa käytetään kelan vaihdon aikana siten, että kelan vaihdon aikana esimerkiksi kaapelin valmistuslinjalta tuleva kaapeli johdetaan varaajaan niin kauan, kunnes uusi kela on 20 saatu paikalleen ja kaapeli voidaan ohjata sille. Mikäli kelan vaihto vaatii paljon aikaa, varaajan on oltava isokokoinen, jotta linjalta tuleva kaapeli mahtuisi siihen. Em. seikka korostuu suurilla linjan ajonopeuksilla. Käyttämällä varaajaa linjaa ei tarvitse pysäyttää kelan vaihdon ajaksi.
• · 25 Keksinnön avulla kelan vaihtoon käytettävä aika minimoituu, jolloin selvitään pienemmällä varaajalla ja kustannuksia saadaan alennettua aiemmin tunnettuun tekniikkaan verrattuna. Keksinnön etuna on lisäksi se, että etenkin pienten kelojen kyseessä ollessa, esimerkiksi jakotuloksen tark-30 kailu helpottuu olennaisesti aiemmin tunnettuun tekniikkaan verrattuna. Etuna on edelleen se, että keksintö mahdollistaa aiemmin tunnettuun tekniikkaan verrattuna helpomman ja luotettavamman kelankäsittelyn. Lisäksi tyhjä kela voidaan työntää oikeaan asentoon ohjauskartion ja kiinteän hahlon 35 avulla. Tämä nopeuttaa kelanvaihtoa, koska operaattorin ei 102530 4 tarvitse nostella ja siirrellä tartuntaelimiä eli pinoleita siten kuin aiempia ratkaisuja käytettäessä.
Keksintöä ryhdytään selvittämään seuraavassa tarkemmin oheisessa piirustuksessa kuvattujen edullisten sovellu-5 tusesimerkkien avulla, jolloin kuviot 1-4 esittävät keksinnön mukaisen sovitelman ensimmäistä sovellutusmuotoa eri suunnista nähtyinä kuvan-toina ja kuviot 5-7 esittävät keksinnön mukaisen sovitelman 10 toista sovellutusmuotoa eri suunnista nähtyinä kuvantoina.
Kuvioissa 1 - 4 on esitetty keksinnön mukaisen sovitelman ensimmäinen sovellutusmuoto eri suunnista nähtyinä kuvantoina. Kuvioissa 1 - 4 on viitenumeron 1 avulla merkitty periaatteellisesti kannatin. Kannatintä 1 ei ole 15 kuvattu kokonaan, vaan kuvioissa on katkoviivan avulla esitetty ainoastaan kannattimen pää, johon tartuntaelin 2 eli pinoli on kiinnitetty. Kannattimet on sovitettu tukirakenteen varaan. Tukirakenne voi olla laitteen runko, rakennuksen osa jne. Kuvioissa 1 - 4 on esitetty ainoastaan yksi 20 kannatin-pinoli rakenne, mutta on selvää, että kelauslaite käsittää kaksi kannatin-pinoli rakennetta, jotka on sovitettu niin, että tartuntaelimet 2 voivat tarttua kelan keskiöön kelan vastakkaisilta puolilta. Kannattimet 1 on sovitettu tukirakenteen varaan niin, että niitä voidaan 25 liikutella toisiaan kohti ja toisistaan poispäin sekä pystysuunnassa kelan aksiaalisuuntaisesta leveydestä ja halkaisijasta riippuen. Kannatinten rakenne ja tuenta on alan ammattimiehelle täysin tavanomaista tekniikkaa, joten ko. seikkoja ei kuvata tarkemmin tässä yhteydessä. Tässä yhtey-30 dessä viitataan esimerkiksi aiemmin tunnetun tekniikan yhteydessä mainittuihin patenttijulkaisuihin.
Kelauslaite käsittää lisäksi välineet, joiden avulla tartuntaelimet 2 saadaan lukittua paikalleen kelan nostamisen jälkeen niin, että kela ei pääse liikkumaan puolauk-35 sen aikana. Keksinnön mukainen sovitelma liittyy nimenomaan 102530 5 tartuntaelinten eli pinolien 2 lukitsemiseen kuten jäljempänä esitetään.
Kuvioissa 1-4 esitetty tartuntaelin 2 on kiinnitetty ripustusakselin 3 avulla kannattimeen 2 niin, että 5 tartuntaelin 2 pääsee kääntymään ripustusakselin 3 ympäri. Tartuntaelimen 2 kääntymisliike ripustusakselin 3 ympäri on esitetty periaatteellisesti kuvioissa 3 ja 4. Edellä kuvattu kääntymisliike helpottaa tartuntaelimen 2 akselin 4 päähän 5 sovitettavan erillisen sovitteen asettamista kelan 10 napaan kelanvaihdon yhteydessä. Tartuntaelimen koskeusasema ei muutu olennaisesti em. kääntymisliikkeen aikana, koska kääntymisliikkeen kaarevuussäde on suhteellisen suuri. Kelan mukaan valittavaa erillistä sovitetta ei ole esitetty kuvioissa, koska ko. yksityiskohta on alan ammattimiehelle 15 täysin tavanomaista tekniikkaa. On huomattava, että kelan asettaminen vaakasuunnassa suoraan asentoon tartuntaelinten eli pinolien 2 väliin on vaikeata etenkin, jos kyseessä on isokokoinen ja painava kela, joten kuvioiden 4 ja 5 avulla kuvatun kääntymisliikkeen avulla pystytään tavallaan kom-20 pensoimaan tietynsuuruinen kelan vaakasuuntainen kulma-asento ja kelaan voidaan tarttua tartuntaelinten avulla ja nostaa kela ylös niin, että kelaus voi tapahtua tartunta-elinten varassa.
Keksinnön olennaisen ajatuksen mukaan lukitusväli-25 neet käsittävät kummankin kannattimen 1 yhteyteen sovitetun vastinpinnan 6, jota vasten tartuntaelimen 2 yhteyteen sovitettu toinen vastinpinta 7 on sovitettu painautumaan tartuntaelimen 2 aksiaalisuuntaisen, kannattimen 1 suhteen tapahtuvan liikkeen seurauksena. Kuvioiden 1-4 esimerkis-30 sä vastinpinnat 6, 7 on muodostettu kartiomaisista pinnoista, jolloin kartiomainen vastinpinta 6 on muodostettu kannattimeen kiinnitettyyn kiinteään rakenteeseen 8 ja toinen kartiomainen vastinpinta 7 vastaavasti tartuntaelimen 2 kelasta poispäin olevaan päähän 9.
35 102530 6
Tartuntaelimen 2 aksiaalisuuntainen liike on kuvattu kuvioissa 1 ja 2, jolloin kuviossa 1 on esitetty tilanne, jossa tartuntaelin 2 ei ole lukittu, vaan se pääsee kääntymään kuvioissa 3 ja 4 esitetyllä tavalla. Kuviossa 2 on 5 puolestaan esitetty tilanne, jossa tartuntaelin on siirtynyt aksiaalisuunnassa lukitusasentoon, jossa vastinpinnat 6, 7 ovat painautuneet toisiaan vasten. On huomattava, että kartiomaiset vastinpinnat ohjaavat tartuntaelimen 2 ja samalla kelan suoraan asentoon ja samalla lukitsevat tar-10 tuntaelimen niin, että se ei pääse liikkumaan puolauksen aikana.
Tartuntaelimen 2 aksiaalisuuntainen liike voidaan toteuttaa eri tavoin. Kuvioiden 1-4 sovellutusesimerkissä aksiaaliliike on aikaansaatu laakeroimalla tartuntaelin 2 15 ripustusakselille 3 liukulaakerin 10 avulla, joka mahdollistaa kuvioissa 1 ja 2 kuvatun aksiaaliliikkeen ja kuvioissa 2 ja 3 kuvatun heilahdusliikkeen. Rakenteeseen voidaan lisäksi sovittaa jousiväline 11, joka vetää tartunta-välineen 2 takaisin kuviossa 1 esitettyyn lukitsemattomaan, 20 ns. valmiusasentoon silloin kun kela otetaan pois laitteen kyydistä.
Tartuntaelimen 2 lukitukseen käytettäviä vastinpin-toja 6 ja 7 ei välttämättä tarvitse muodostaa niin kuin kuvioissa 1 - 4 on esitetty, vaan vastinpinnat voidaan 25 muodostaa verraten vapaasti. Kuvioissa 5 - 7 on esitetty keksinnön mukaisen sovitelman toinen sovellutusesimerkki, jossa vastinpinnat 6 ja 7 on muodostettu toisin kuin kuvioiden 1-4 esimerkissä. Kuvioissa 5 - 7 on vastaavissa kohdissa käytetty samoja viitenumerolta kuin aiemmin selvi-30 tetyissä kuvioissa 1-4.
Kuvioiden 5-7 esimerkissä vastinpinta 6 on muodostettu kannattimen yhteyteen sovitettuun kiinteään osaan 8. Toinen vastinpinta 7 on puolestaan muodostettu tartuntaelimen 2 akselia 4 ympäröivän vaippaosan ulkokehälle kiiritet-35 tyyn osaan 12. Tartuntaelin 2 on laakeroitu ripustusakse- 102530 7 lille 3 liukulaakerin 10 avulla samoin kuin edellä on esitetty kuvioiden 1-4 yhteydessä. Tartuntaelimen 2 aksiaa-lisuuntainen liike saa aikaan vastinpintojen 6 ja 7 painautumisen toisiaan vasten, jolloin aikaansaadaan tartuntaeli-5 men lukittuminen. Kuviossa 5 on esitetty tilanne, jossa vastinpinnat 6, 7 ovat painautuneet toisiaan vasten, jolloin tartuntaelin on lukittuneessa asennossa. Tartuntaelimen 2 siirtyessä liukulaakerin 10 varassa oikealle, vastinpinnat 6, 7 irtoavat toisistaan, jolloin tartuntaelin on 10 lukitsemattomassa, ns. valmiustilassa.
Kuvioiden 5-7 sovellutusesimerkki eroaa kuvioiden 1-4 esimerkistä myös siinä, että kuvioiden 5-7 esimerkissä vastinpinnat 6, 7 on muodostettu suorista pinnoista, jotka on asetettu yhteensopivasti vinoon asentoon tartunta-15 elimen 2 aksiaalisuuntaiseen liikesuuntaan nähden.
Edellä esitettyjä keksinnön sovellutusesimerkkejä ei ole mitenkään tarkoitettu rajoittamaan keksintöä, vaan keksintöä voidaan muunnella patenttivaatimusten puitteissa täysin vapaasti. Näin ollen on selvää, että keksinnön mu-20 kaisen sovitelman tai se yksityiskohtien ei välttämättä tarvitse olla juuri sellaisia kuin kuvioissa on esitetty, vaan muunlaisetkin ratkaisut ovat mahdollisia. Esimerkiksi kannattimet voidaan toteuttaa hyvin vapaasti, kannattimet voidaan toteuttaa riippuvana ratkaisuna, alhaalta ylöspäin 25 suuntautuvina ratkaisuina jne. Tukirakenne voidaan myös toteuttaa hyvin vapaasti jne.

Claims (4)

8 102530
1. Sovitelma kelauslaitteen yhteydessä, joka sovi-telma on tarkoitettu pitkänomaisen taipuisan tuotteen, 5 esimerkiksi kaapelin kelaamiseen kelalta tai kelalle ja joka sovitelma käsittää kaksi tukirakenteen varaan sovitettua kannatinta (1), jotka ovat liikuteltavissa vaakasuunnassa toisiaan kohti ja poispäin toisistaan kelan aksiaalisesta leveydestä riippuen, kummankin kannattimen (1) 10 varaan sovitetut tartuntaelimet (2) kelan keskiöön tapahtuvaa tarttumista varten ja välineet tartuntaelinten (2) nostamiseksi ja laskemiseksi pystysuunnassa ja lukitusväli-neet, jotka on sovitettu lukitsemaan tartuntaelimet (2) tukirakenteen suhteen paikalleen kannatinten (1) välityk-15 sellä, tunnettu siitä, että lukitusvälineet käsittävät kummankin kannattimen (1) yhteyteen sovitetun vastin-pinnan (6), jota vasten tartuntaelimen (2) yhteyteen sovitettu toinen vastinpinta (7) on sovitettu painautumaan tartuntaelimen (2) aksiaalisuuntaisen, kannattimen (1) suh-20 teen tapahtuvan liikkeen seurauksena.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että kannattimen (1) yhteyteen sovitettu vastinpinta (6) on muodostettu kartiopinnasta ja että tartuntaelimen (2) yhteyteen sovitettu toinen vastinpinta (7) ··. 25 on muodostettu tartuntaelimen (2) kelasta poispäin olevaan päähän muodostetusta kartiopinnasta.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että kannattimen (1) yhteyteen sovitettu vastinpinta (6) on muodostettu tartuntaelimen (2) aksiaali- 30 suuntaiseen liikesuuntaan nähden vinossa asennossa olevasta pinnasta ja että tartuntaelimen (2) yhteyteen sovitettu toinen vastinpinta (7) on muodostettu kannattimen yhteyteen sovitetun vastinpinnan (6) kanssa yhteensopivasta vinosta pinnasta.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen sovitelma, tun nettu siitä, että vastinpinnat (6, 7) ovat suoria pintoja. 9 102530
FI974109A 1997-10-31 1997-10-31 Sovitelma kelauslaitteen yhteydessä FI102530B1 (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI974109A FI102530B1 (fi) 1997-10-31 1997-10-31 Sovitelma kelauslaitteen yhteydessä

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI974109 1997-10-31
FI974109A FI102530B1 (fi) 1997-10-31 1997-10-31 Sovitelma kelauslaitteen yhteydessä

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI974109A0 FI974109A0 (fi) 1997-10-31
FI102530B true FI102530B (fi) 1998-12-31
FI102530B1 FI102530B1 (fi) 1998-12-31

Family

ID=8549844

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI974109A FI102530B1 (fi) 1997-10-31 1997-10-31 Sovitelma kelauslaitteen yhteydessä

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI102530B1 (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI974109A0 (fi) 1997-10-31
FI102530B1 (fi) 1998-12-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU680535B2 (en) Apparatus and method for loading rolls of web into a chamber
US5052877A (en) Carriage for the transportation of a cylindrical object
CA2874138C (en) Fleet angle tolerant sheave
US4557515A (en) Coil handling device
EP1980518A1 (en) Yarn traverse guide
US7490882B2 (en) Clamping device for lifting slab, panel or sheet material
KR100199053B1 (ko) 케이블 권취장치
RU2426683C1 (ru) Подъемный крюк
FI102530B (fi) Sovitelma kelauslaitteen yhteydessä
US6619582B1 (en) Paper roll holder
CN111675053B (zh) 用于直流供电的线缆收放装置
FI104710B (fi) Sovitelma kaapelin tai vastaavan kelaamiseksi
CN109384084A (zh) 一种盘管放料机
US4339093A (en) Pneumatic roll lifter
AU2009201532A1 (en) Clamping Device for Lifting Slab, Panel or Sheet Material
RU2746970C2 (ru) Балка для подъема и переворачивания кабельной катушки и способы ее использования
US11643297B1 (en) Reel take-up machine
CN111731945B (zh) 直流线缆卷绕装置
FI110259B (fi) Menetelmä ja laite rullan kuormittamiseksi rainan rullaimessa
CN111547549A (zh) 用于大径宽比带卷轴向上卸卷的防倾翻装置及上卸卷方法
CN209480929U (zh) 一种盘管放料机
CN219990824U (zh) 自动张紧绕线机构和回转装置
KR102663893B1 (ko) 보빈용 풀링장치
CN220200955U (zh) 一种吊装带环形穿丝生产装置
JP3225893B2 (ja) 紡糸巻取機及びその巻取方法

Legal Events

Date Code Title Description
HC Name/ company changed in application

Owner name: NEXTROM HOLDING S.A.