FI101525B - Ajoneuvoihin liittyvä laite - Google Patents
Ajoneuvoihin liittyvä laite Download PDFInfo
- Publication number
- FI101525B FI101525B FI924202A FI924202A FI101525B FI 101525 B FI101525 B FI 101525B FI 924202 A FI924202 A FI 924202A FI 924202 A FI924202 A FI 924202A FI 101525 B FI101525 B FI 101525B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- vehicle
- load
- bearing arrangement
- rear frame
- wheels
- Prior art date
Links
Classifications
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A01—AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
- A01G—HORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
- A01G23/00—Forestry
- A01G23/003—Collecting felled trees
- A01G23/006—Log skidders
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A01—AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
- A01G—HORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
- A01G23/00—Forestry
- A01G23/003—Collecting felled trees
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B62—LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
- B62D—MOTOR VEHICLES; TRAILERS
- B62D53/00—Tractor-trailer combinations; Road trains
- B62D53/02—Tractor-trailer combinations; Road trains comprising a uniaxle tractor unit and a uniaxle trailer unit
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B62—LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
- B62D—MOTOR VEHICLES; TRAILERS
- B62D61/00—Motor vehicles or trailers, characterised by the arrangement or number of wheels, not otherwise provided for, e.g. four wheels in diamond pattern
- B62D61/10—Motor vehicles or trailers, characterised by the arrangement or number of wheels, not otherwise provided for, e.g. four wheels in diamond pattern with more than four wheels
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Combustion & Propulsion (AREA)
- Transportation (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Ecology (AREA)
- Forests & Forestry (AREA)
- Environmental Sciences (AREA)
- Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
- Vehicle Body Suspensions (AREA)
- Steering-Linkage Mechanisms And Four-Wheel Steering (AREA)
- Handcart (AREA)
Description
101525
Ajoneuvoihin liittyvä laite
Tekniikan ala ja tunnettu tekniikka Tämä keksintö liittyy patenttivaatimuksen 1 johdan-5 non mukaiseen ajoneuvoihin liittyvään laitteeseen. Ajoneuvo on erityisesti kuorma-ajoneuvo, joka on erityisesti tarkoitettu maastoajoon. Tämä ajoneuvo voi olla esimerkiksi metsäajoneuvo, jolla kuljetetaan puutavaratuotteita tai joka kantaa puita tai puunrunkoja käsitteleviä metsätyöko-10 neita.
Tällaisissa ajoneuvoissa on tavallista, että taka-runkoelintä, jossa on kuormausalustasovitelma, kannattavat pyörät tai sentapaiset on sovitettu kääntöteleiksi, toisin sanoen siten, että ainakin kaksi pyörää ajoneuvon kummal-15 lakin puolella on ripustettu ajoneuvossa olevaan kääntyvään kannattimeen, jonka kääntöakseli sijaitsee näiden kahden pyörän kiertoakselin välisellä alueella. Toisin sanoen pyörät eivät ole ohjattavia, mikä aiheuttaa pyörien ja maan välille huomattavan määrän kitkaa,ajoneuvon kään-20 tyessä kaarteessa, koska pyöriä pakostakin täytyy liukua sivusuunnassa maan suhteen, jotta se pystyisi seuraamaan kaarretta. Tämä kitkavastus kaarteita otettaessa tulee ,··. tietenkin mahdollisimman pieneksi, jos pyörät sovitetaan mahdollisimman lähelle toisiaan ajoneuvon kummallakin ‘ . 25 puolella. Tämä aiheuttaa kuitenkin maastoajo-ominaisuuksi- • · · ···· en huononemisen, koska tällöin suurenee vaara, että kaksi '· *: kääntötelin pyörää ajoneuvon toisella puolella voivat • · · *.· * samanaikaisesti joutua maassa olevaan kuoppaan, mikä voi aiheuttaa ajoneuvon kiinnijäämisen.
30 • ·
Keksinnön yhteenveto * . Esillä olevan keksinnön tavoitteena on patenttivaa- . timuksen 1 johdannossa määritelty tekniikka lähtökohtana esittää rakenneratkaisuja, jotka soveltuvat antamaan ajo- ♦ · · ♦ · 2 101525 neuvolle joustavuutta kaarteita otettaessa ja yleisesti hyvät ajo-ominaisuudet.
Tämä tavoite on keksinnön mukaan saavutettu sillä, että laitteelle annetaan oheisten patenttivaatimusten ja 5 ensi sijassa patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa määritellyt tunnusmerkit.
Takarunkoelimen muodostavien kahden runko-osan kääntyvän kytkennän ansiosta näiden on mahdollista kääntyä ainakin vähän toisiinsa nähden kaarteita otettaessa, mikä 10 huomattavasti parantaa ajoneuvon joustavuutta ja aiheuttaa erityisesti sen, että takarunkoelimessä sijaitsevat pyörä-yksiköt voidaan sovittaa huomattavasti suuremmalle etäisyydelle toisistaan kuin mitä niin sanotuissa kääntöteli-sovitelmissa on tavallista. Ajoneuvon kummallakin puolella 15 olevien pyörien keskinäisen etäisyyden suureneminen lisää sen kantavuutta huonontamatta joustavuutta kaarreajossa.
Parhaana pidetään, että ajoneuvon pyörät on yksilöllisesti ripustettu pystysuunnassa kääntyvien heiluri-varsien avulla. Tämän johdosta on mahdollista, että ajo-
« « I
20 neuvon molemmilla puolilla olevien runko-osien pyöräyksi-' köiden välinen etäisyys on suhteellisen pitkä.
Kuormausalustasovitelma on edullisesti sovitettu • · · I..* takarunkoelimen etummaiseen ja takimmaiseen runko-osaan • · · • · · yhdessä tai useissa patenttivaatimuksista 4-9 ja 12-24 25 määritellyllä tavalla, jolloin runko-osat voivat tehok- • · « • · kaasti kannattaa kuormausalustasovitelmaa samalla kun ne • · « .voivat kääntyä toistensa suhteen. Parhaana pidetään, että • · · • « · · ,···. käyttöelimet on sovitettu määräämään takarunkoelimen etum- t · • · · maisen ja takimmaisen osan välinen kääntymiskulma.
• · · « · 30 Erityisen tasainen ja pehmeä ajo ajoneuvon liik- « « kuessa epätasaisella pohjalla aikaansaadaan, kun tämän keksinnön mukainen laite konstruoidaan siten kuin patenttivaatimuksesta 11 ilmenee.
3 101525
Piirustusten lyhyt selitys
Seuraavassa on esitetty esimerkkeinä esitettyjen tämän keksinnön suoritusmuotojen lähempi selitys viitaten oheisiin piirustuksiin.
5 Piirustuksissa: kuvio 1 on tämän keksinnön mukaan konstruoidun kuusi-pyöräisen ajoneuvon sivulta katsottu kuvanto, kuvio 2 on ajoneuvon päältäpäin katsottu kuvanto; nosturia ei kuitenkaan ole esitetty, 10 kuvio 3 on samanlainen kaaviokuva kuin kuvio 2, mutta esittää ajoneuvoa sen ollessa kääntymässä, kuvio 4 on ajoneuvon kaaviollinen ja osittain poikki-leikattu kuvanto takaapäin, ts. kuviossa 1 oikealta katsottuna, 15 kuvio 5 on poikkileikkaus otettuna kuvion 4 tasossa V-V, kuvio 6 on piirikaavio, joka esittää pyöriä kannattaviin heilurivarsiin liitettyjen sylinterien kytkentää, kun ajoneuvon on tarkoitus liikkua epätasaisessa maastossa, kuvio 7 on samanlainen piirikaavio kuin. kuvio 6, mutta 20 esittää kahdeksanpyöräisessä ajoneuvossa olevaa laitetta, kuvio 8 on vähän muunnetun suoritusmuodon samanlainen : kuvanto kuin kuvio 1 ja kuvio 9 on puhtaasti kaavamainen kuvanto, joka esittää kuvion 8 mukaisen ajoneuvon osaa ylhäältä päin katsottuna, 25 missä jotkin osat on esitetty katkaistuna tai on jätetty
Pois* • «· • · • · · • · · • · · ’ Kuvioiden 1-7 mukaisen suoritusmuodon yksityiskohtainen selitys • · * • · · *· *: 30 Kuvioissa 1-5 esitetty ajoneuvo on tarkoitettu • φ · · maastoajoon, ja siinä on kuusi pyörää 1-6, joista kolme 1, 3, 5 ja vastaavasti 2, 4, 6 on sovitettu ajoneuvon kummal-lekin puolelle pituussuunnassa. Kukin näistä pyöristä on • yksilöllisesti ripustettu ajoneuvon runkoon 7 vastaavan *.* ' 35 pystysuunnassa kääntyvän heilurivarren 8-13 avulla. Siten 4 101525 kukin heilurivarsi kääntyy ajoneuvon rungon 7 suhteen olennaisesti vaakasuorassa ja poikittain ajoneuvon pituus-akseliin nähden kulkevan akselin 14 ympäri. Kukin erillinen pyörä (katso pyörä 5 kuviossa 1) on laakeroitu vas-5 taavaan heilurivarteen akselin 15 ympäri kiertyväksi, joka akseli sijaitsee tietyllä etäisyydellä heilurivarren kään-töakselista 14 ja on olennaisesti yhdensuuntainen sen kanssa. Kuhunkin heilurivarteen 8-13 voi olla sovitettuna moottori, esimerkiksi hydraulimoottori, joka käyttää kysy-10 myksessä olevan heilurivarren kannattamaa pyörää.
Hydraulisylinteri 16, 17, 18, 19, 20 ja 21 on vastaavasti sovitettu kunkin heilurivarren 8-13 ja ajoneuvon rungon 7 väliin. Kukin hydraulisylinteri on tässä esimerkissä kääntyvästi liitetty vastaavan heilurivarren ja 15 ajoneuvon rungon väliin siten, että hydraulisylinterin pidentyessä siihen liitetty heilurivarsi kääntyy siten, että ajoneuvon runko nousee. Kuten kuviosta 6 lähemmin ilmenee, hydraulisylintereissä on kaksi hydraulinestetilaa 28-33 ja vastaavasti 34-39, jotka sijaitsevat vastaavan 20 sylinterin männän 22-27 vastakkaisilla puolilla. Ensimmäisessä 28-33 näistä tiloista on paineenalaista hydraulines-tettä, joka vastustaa asianomaisen heilurivarren tällaista • kääntymistä siten, että tähän asennettu pyörä nousee ajoneuvon rungon suhteen.
··· 25 Heilurivarret on kuviossa 1 esitetty sellaisessa ···· : asennossa, jossa heilurivarret ovat olennaisesti vaaka- suuntaiset. Tästä asennosta heilurivarsia voidaan kääntää • · · hydraulisylinterien avulla alaspäin rungon suhteen akseli- . . en 14 ympäri siten, että ajoneuvon runko nousee maahan • · « 30 nähden. Heilurivarsia voidaan analogisella tavalla ainakin • · « ’·“ * vähän kääntää ylöspäin kuvion 1 mukaisesta asennosta si- *:··· ten, että ajoneuvon runkoa voidaan laskea maahan nähden.
·;·· Nämä kääntöliikkeet voidaan aikaansaada sinänsä tunnetulla .1. tavalla siten, että ajoneuvo epätasaisessa tai viettävässä ·’ 35 maastossa asetetaan olennaisesti vaakasuoraan. Koska tämä 5 Ί 01525 tekniikka on sinänsä tunnettu, sitä ei ole tässä yksityiskohtaisemmin selitetty.
Heilurivarret 8-9 on sovitettu siten, että pyörän akseli 15 ajoneuvon normaalissa kulkusuunnassa M katsottu-5 na sijaitsevat vastaavan heilurivarren kääntöakselin 14 etupuolella rungon suhteen. Akselit 15 sijaitsevat kuitenkin heilurivarsien 10-13 kääntöakselien 14 takana.
Hydraulisylinterit 16-21 on maastoajoa varten kytketty tai ne voidaan kytkeä keskinäiseen yhteistoimintaan 10 kuviossa 6 esitetyssä suljetussa piirissä. Hydraulinesteen tilavuus tässä piirissä on sovitettu sopivasti sellaiseksi, että ajoneuvon ollessa olennaisesti vaakasuoralla pohjalla sen heilurivarret 8-13 sijaitsevat sellaisessa väliasennossa, että heilurivarret voivat vapaasti kääntyä 15 sekä alaspäin että ylöspäin.
Kuvion 6 suljetussa piirissä ajoneuvon kummallekin puolelle sovitettujen heilurivarsien sylinterien 16, 18, 20 ja vastaavasti 17, 19, 21 ensimmäiset tilat 28, 30, 32 ja vastaavasti 29, 31, 33 ovat yhteydessä toisiinsa putki-20 johdon 40 ja vastaavasti 41 avulla. Ajoneuvon toisella puolella olevat tilat 28, 30, 32 on kuitenkin erotettu ajoneuvon toisella puolella olevista tiloista 29, 31, 33.
Ajoneuvon etupää on kuviossa 6 osoitettu F:llä, kun taas takapää on osoitettu B:llä. Pyörät 1-6 muodostavat 25 sopivasti kolme paria, joista kunkin pyörät on sovitettu ’V\ vastapäätä toisiaan ajoneuvon vastakkaisille puolille.
• · · Tässä esimerkissä kahden etummaisen heiluriakselin 8, 9 • · 4 *·* ' hydraulisylinterien 16, 17 toiset hydraulinestetilat 34, 35 ovat yhteydessä toisiinsa putkijohdon 42 kautta. Lisäk- ·.’·: 30 si kaksi takimmaista hydraulisylinteriä 18, 20 ja vastaa- • · · ·' vasti 19, 21 ajoneuvon kummallakin puolella on yhdistetty toisiinsa putkijohdon 43 ja vastaavasti 44 avulla, jotka muodostavat yhteyden vastaavien sylinterien toisten hyd-. raulinestetilojen 36, 38 ja vastaavasti 37, 39 välillä.
35 Lopuksi vielä on yhteys 45, joka yhdistää putkijohdot 43, 6 101525 44 ja tarkemmin sanoen aikaansaa sen, että neljän takimmaisen sylinterin 18-21 kaikki toiset tilat 36-39 ovat yhteydessä toisiinsa.
Kuljettajan osasto, esimerkiksi hytti, on tässä 5 esimerkissä sovitettu lähelle etupäätä. Neljän takimmaisen heilurivarren 10-13 alueella ajoneuvossa on kuormausalus-tasovitelma 47, joka esitetyssä puutavarankuljetusajoneu-von tapauksessa voi käsittää tavanomaiset puutavaran reu-natuet ja -pylväät.
10 Ajoneuvossa on etummainen elin 48 ja takimmainen elin 49, jotka on kytketty toisiinsa nivelen avulla, joka muodostaa olennaisesti pystysuoran akselin 51. Elimiä 48, 49 voidaan käyttöelimien, esimerkiksi hydraulisylinterien 52 avulla kääntää toistensa suhteen akselin 51 ympäri 15 ajoneuvon ohjaamiseksi. Etummaisessa elimessä 48 on tässä tapauksessa kaksi pyöriä kannattavaa heilurivartta 8, 9, kun taas takimmaisessa elimessä 49 on neljä pyöriä kannattavaa heilurivartta 10-13.
Kuvion 6 mukainen suljettu piiri toimii epätasai-20 sessa maastossa ajettaessa seuraavalla tavalla: kun ajoneuvo esimerkiksi lähtee liikkeelle kuvion 1 mukaisesta vaakasuorasta asennosta j a aj aa kiven tai kohouman yli vasemmalla etupyörällään 1, niin vastaava heilurivarsi 8 kääntyy ylöspäin rungon suhteen ja kokoonpuristaa samalla 25 vastaavaa hydraulisylinteriä 16. Tämä merkitsee sitä, että ,·. ; hydraulinestettä painetaan tilastaan 28 putkijohdon 40 • · · l..’ kautta hydraulisylinterien 18, 20 tiloihin 30, 32 siten, • · · * · · * että hydraulisylinterit 18, 20 pitenevät, ja tästä johtuen heilurivarret 10, 12 kääntyvät alaspäin rungon suhteen.
• · « ·. *: 30 Tällöin tapahtuu sylinterien 18 ja 20 automaattinen balan- «* * *.· * sortuminen siitä syystä, että viitenumerolla 18 osoitettu • sylinteri pitenee ja kääntää tällöin heiluri varttaan 10 alaspäin enemmän kuin hydraulisylinteri 20. Samanaikaises- • ti sylinterien 18 ja 20 tilojen 36, 38 tilavuus pienenee '.· · 35 siten, että hydraulinestettä painetaan putkijohtojen 43, • « 101525 7 45 ja 44 kautta ajoneuvon toiselle puolelle sovitettujen sylinterien 19, 21 tiloihin 37, 39. Tämä aiheuttaa sylinterin 19, 21 lyhenemisen samanaikaisesti kun hydraulines-tettä painetaan niiden tiloista 31 ja 33 putkijohdon 41 5 kautta oikean etupyörän luona olevaan sylinteriin 17, mikä aiheuttaa tämän sylinterin pitenemisen ja painaa oikeaa etupyörää alaspäin maata vasten, kun taas hydraulineste sylinteristä 17 kulkee putkijohdon 42 kautta sylinterin 16 tilaan 34. Toisin sanoen kiven yli kulkevan pyörän sylin-10 teri 16 lyhenee, samalla puolella olevat takimmaiset sylinterit 18 ja 20 lyhenevät, niitä vastapäätä ajoneuvon toisella puolella sijaitsevat sylinterit 19, 21 lyhenevät, ja sylinteriä 16 vastapäätä ajoneuvon toisella puolella sijaitseva sylinteri 17 pitenee. Tämä merkitsee sitä, että 15 ajoneuvon runko 7 ei kallistu niin suuressa määrin kuin asianlaita olisi, jos ajoneuvon vasemmalla puolella olevaa heilurivartta 8 ei olisi käännetty ylöspäin rungon suhteen ja jos vasemmalla puolella ajoneuvon takaosassa olevia heilurivarsia 10, 12 ja oikealla puolella ajoneuvon etu-20 osassa olevaa heilurivartta 9 ei olisi käännetty ajoneuvon rungon 7 suhteen siten, että tätä näissä kohdissa olisi ' · nostettu maahan nähden. Käy ilmi että ajoneuvon kummalla kin puolella hydraulineste kahdesta hydraulisylinteristä 16 ja 17 jakautuu takimmaisiin hydraulisylintereihin 18, 25 20 ja vastaavasti 19, 21, kun etupyörät 1, 2 kulkevat ko- houmien yli ja tämän johdosta vastaavat heilurivarret 8, 9 kääntyvät ylöspäin ajoneuvon rungon suhteen.
Kun yksi neljästä takapyörästä 3-6 kulkee kohouman .·. : yli, tapahtuu seuraavaa: oletetaan että heilurivarteen 10 • «· 30 ripustettu pyörä 3 liikkuu ylöspäin rungon 7 suhteen kiven • * · takia. Tällöin hydraulineste painetaan syliteristään 18 *·“· ensisijaisesti sylinterin 20 tilaan 32 siten, että sylin- '·’*· teri 20 pitenee. Kuormitusolosuhteista riippuen voi tapah- tua niin, että sylinteri 20 pitenee olennaisesti yhtä ' . 35 paljon kuin mitä sylinteri 18 lyhenee, ja tällaisessa 8 101525 tapauksessa sylinterit 18 ja 20 antavat heilurivarsille 10, 12 ja niihin liitetyille pyörille olennaisesti hyd raulisen kääntötelin luonteen. Mikäli hydraulinestettä tällöin siirtyy tilasta 30 myös sylinterin 16 tilaan 28, 5 niin tämä sylinteri pitenee ja hydraulineste siirtyy vastapäätä sijaitsevan sylinterin 17 tilaan 35, mistä seuraa että tämä vastaavassa määrin lyhenee samanaikaisesti kun hydraulinestettä siirtyy tilastaan 29 kahden oikeanpuoleisen takapyörän 4, 6 sylintereihin 19, 21 siten, että nämä 10 sylinterit vähän pitenevät. Samanaikaisesti hydraulinestettä painetaan niiden tiloista 37, 39 sylinterin 18 tilaan 36 (koska käytännössä myös sylinteri 20 tällöin pitenee ainakin vähän).
Edellä esitetystä käy ilmi, että riippumatta siitä, 15 mikä ajoneuvon pyöristä liikkuu ylöspäin esteen takia, sen aiheuttama ajoneuvon rungon 7 liike on huomattavasti vähäisempi kuin mikä syntyisi hydraulisylinterien välisen yhteyden kuvion 6 mukaisella tavalla sallivan piirin poissaollessa.
20 Kuvion 7 mukainen suoritusmuoto vastaa kuviossa 6 esitettyä suoritusmuotoa lukuunottamatta sitä, että tässä on esitetty kaksi muuta sylinteriä 53, 54, jotka käytännössä tulisi voida sovittaa kuviossa 1 esitettyyn ajoneu- « I r , von etummaiseen elimeen 48 siinä jo sijaitsevien sylinte- ‘ 25 rien 16 ja 17 lisäksi. Sylinterit 53 ja 54 ovat yhteistoi-
minnassa analogisella tavalla heilurivarsien kanssa, jotka S
*.,· kannattavat pyöriä ja jotka on konstruoitu periaatteessa • i · '·' ‘ samalla tavalla kuin edellä selitetyt heilurivarret 8-13.
Sylinterien 53, 54 hydraulinestetilat 55, 56 on yhdysput- * · ·.**: 30 kijohtojen 40 ja vastaavasti 41 kautta yhdistetty ajoneu- 4 « · V ' von samalla vastaavalla puolella olevien sylinterien mui- 4 hin vastaaviin hydraulinestetiloihin. Toiset hydraulines- • · . tetilat 57 ja vastaavasti 58 sylintereissä 53, 54 ovat 0 0 yhdysputkijohtojen 59 ja vastaavasti 60 kautta yhdistetty V * 35 viereisten sylinterien 16 ja vastaavasti 17 toisiin hyd- « M · | • · 9 101525 raulinestetiloihin 34 ja vastaavasti 35. Kuten edellä siinä on yhteys 42, joka yhdistää kaikki toiset hyd-raulinestetilat 34, 35, 57, 58 ajoneuvon pyöriä kannattavissa neljään heilurivarteen kuuluvissa sylintereissä 5 toisiinsa.
Kuvion 7 mukaisen suoritusmuodon toiminta vastaa periaatteessa edellä kuvion 6 avulla jo selitettyä toimintaa sillä poikkeuksella, että ajoneuvon neljän etummaisen heilurivarren neljä sylinteriä 16, 17 ja 53, 54 myös toi-10 mivat hydraulisena kääntötelinä samalla tavoin kuin kuvion 6 suoritusmuodossa pyöriä kannattavien neljän takimmaisen heilurivarren 10-13 sylinterien 18-21 osalta on selitetty.
Takarunkoelin 49 käsittää kaksi runko-osaa 61, 62, nimittäin etummaisen runko-osan 61 ja takimmaisen runko-15 osan 62, jotka on kytketty toistensa suhteen kääntyvästi nivelellä 63, joka muodostaa olennaisesti pystysuoran kääntöakselin. Etummaisessa runko-osassa 61 on heilurivar-ret 10, 11 ja niiden kannattamat pyörät 3, 4, kun taas takimmaisessa runko-osassa 62 on heilurivarret 12, 13 ja 20 pyörät 5, 6.
, . Kuten kuviosta 1 selvimmin ilmenee, heilurivarret
< 4 I
I I
10, 11 ja vastaavasti 12, 13 takarunkoelimen 49 runko- osissa 61, 62 osoittava samaan suuntaan, nimittäin taak-
4 4 I
sepäin. Heilurivarret 8, 9 eturunkoelimessä 48 osoittavat « 25 eteenpäin ajoneuvon normaaliin liikkumissuuntaan. Sanat • · '·,*·: "eteenpäin" tai "taaksepäin" tarkoittavat heilurivarsien r · « ϊ#ί : pääsuuntaa niiden kääntöakselilta 14 niiden vapaita päitä kohti, jolloin tietenkin ymmärretään, että heilurivarret voivat olla enemmän tai vähemmän vinossa vaakatasoon näh- • · /;·. 30 den.
* f « * # Edullisen kantokyvyn saamiseksi pidetään parhaana, että takarunkoelimen 49 etummaisessa osassa 61 olevien * · heilurivarsien 10, 11 kääntöakselit 14 sijaitsevat viimek-
K
si mainitun runko-osan 61 etupään lähellä. Myös takimmai- » '«lii 10 101525 sen runko-osan 62 heilurivarsien 12, 13 kääntöakselit 14 on sovitettu takimmaisen runko-osan etupäähän.
Kuormausalustasovitelma 47 käsittää tässä esimerkissä puutavaran reunatuet 64 ja -pylväät 65, jotka jo on 5 mainittu. Sovitelma 47 voi käsittää myös tavanomaisen veräjän 66, keskellä olevan pituussuuntaisen palkin 67 sekä kaksi muuta pituussuuntaista palkkia 68 (kuvio 4). On sopivaa että reunatuet 67 ovat siirrettävissä palkkeja 67, 68 pitkin ja kiinnitettävissä haluttuihin kohtiin, vaikka 10 tämä ei käy ilmi kuviosta 4. Parhaana pidetään että kuormausalustasovitelma 47 muodostaa jäykän yhtenäisen yksikön.
Kuormausalustasovitelma 47 on kiertyvästi liitetty runko-osaan 61 liitoksen 69 avulla, joka muodostaa olen-15 naisesti pystysuoran kiertoakselin 70. Sovitelma 47 käsittää osan 71, joka työntyy veräjän 66 etupuolelle, ja mainittu liitos 69 on sovitettu tähän osaan. Se sijaitsee yleisesti runko-osan 61 etupään lähellä, esimerkiksi välittömästi kiertoakselin 51 takana.
20 Lisäksi sovitelma 47 on kiertyvästi liitetty runko- osaan 62 liitoksen 72 avulla (kuviot 2 ja 4), joka liitos muodostaa olennaisesti pystysuoran kiertoakselin 73. Lii-tos 72 on sovitettu sovitelman 47 ja runko-osan 62 taka- : pään alueelle.
« · · 25 Ainakin toinen liitoksista 69, 72 on sovitettu ♦ ]·**. siten, että se sallii sovitelman 47 ja kysymyksessä olevan • · · !..* runko-osan suhteellisen liikkeen sovitelman 47 ja runko- » · · • osan pituussuunnassa. Tässä esimerkissä takimmainen liitos 72 on konstruoitu siten, että se sallii tämän pituussuun- *. *: 30 täisen liikkeen.
• · · V · Liitos 72 käsittää kuormausalustasovitelmassa ole- ....: van ensimmäisen liitoselimen 74 sekä runko-osassa 62 ole- van toisen liitoselimen 75. Elin 74 on johteen muotoinen • ja ulottuu pitkin sovitelmaa 47, jota ohjainta pitkin elin · 35 75 on siirtyvästä liikuteltavissa runko-osien 61 ja 62 • · u 101525 kääntyessä toistensa suhteen. Ohjain 74 on tässä esimerkissä sovitettu kuormausalustasovitelman palkkiin 67. Tämä voi olla luonteeltaan kotelopalkki, jossa on sisätila ja alaseinämässä rako 76. Elin 75 on luonteeltaan runko-osaan 5 62 kiinnitetty uloke, jonka varsiosa sijoittuu rakoon 76 ja jonka pää, jonka leveys on suurempi kuin raon 76, sijoittuu palkin 67 sisätilaan. Ulokkeen 75 varsiosa muodostaa yhdessä raon 76 kanssa pystysuoran kiertoakselin 73, ja ulokkeen pää toimii yhdessä raon 76 läheisyydessä ole-10 van palkin 67 osien kanssa sellaisen liitoksen aikaansaamiseksi, joka estää kuormausalustasovitelmaa kallistumasta sivusuunnassa runko-osan 62 suhteen.
Runko-osa 62 on sovitettu tukemaan kuormausalustasovitelman 47 ulkonevaa osaa alhaaltapäin. Tässä esimer-15 kissä runko-osaan 62 on sovitettu tukilaatta 77, ja palkki 67 tukeutuu siihen siirtyvästi.
Kuten kuviosta 1 ilmenee, ajoneuvossa on lastaus-nosturi 78. Tässä on runkoelin 79, joka on käännettävissä olennaisesti pystysuoran akselin ympäri. Tarkoituksena on 20 että tässä esimerkissä tämä akseli osuu yhteen akselin 70 kanssa. Laite voi olla sellainen, että kuormausalustaso-: vitelma 47 on käännettävissä runko-osan 61 suhteen sopivan ,···. akselisovitelman avulla, ja lisäksi kuormausalustasovi- ,·, ; telma 47, tarkemmin sanoen sen etuosa 71, kannattaa nostu- * / 25 ria 78 kääntyvästä. Laite voi kuitenkin olla myös sellai- *.*’*. nen, että kuormausalustasovitelma 47 ei kannata nosturia • · · *· / 78, vaan sitä kannattaa runko-osaan 61 kiinnitetty ja • · · ’·* * kuormausalustasovitelman 47 läpi ulottuva akselisovitelma.
On kuitenkin edullista, että nosturi 78 on liitetty kuor- ·,*· 30 mausalustasovitelmaan, esimerkiksi asennettu sen päälle, • · · : siten että nosturi 78 seuraa kuormausalustasovitelmaa 47 sen kiertoliikkeessä kiertoakselin 70 ympäri.
• · t Selityksen tässä kohdassa ilmenee, että kuormaus- . alustasovitelman 47 tulisi liitosten 69, 70 välillä olla · 35 ilman tukipisteitä. Kuormausalustasovitelman 47 ja runko- 12 101525 osan 61 ja/tai runko-osan 62 välille voidaan kuitenkin sovittaa lisää tukipisteitä, jolloin nämä tukipisteet kuitenkin on muodostettava siten, että ne sallivat kuor-mausalustasovitelman ja vastavien runko-osien 61, 62 väli-5 sen suhteellisen liikkeen ajoneuvon sivusuunnassa.
Kuviosta 3 käy ilmi, miten kääntöakselit 51 ja 63 antavat ajoneuvolle erinomaiset ajo-ominaisuudet, koska ajoneuvon pyörät sen kummallakin puolella seuraavat tarkasti omaa kääntösädettään. Lisäksi kuviosta 3 käy ilmi, 10 miten runko-osat 61, 62 liitosten 69 ja 72 välissä liikkuvat sivusuunnassa sovitelman 47 suhteen kaarteita otettaessa.
Parhaana pidetään että nivel 63 ja mieluimmin myös nivel 50 sallivat kiertymisen vain olennaisesti pystysuo-15 ran akselin ympäri, ts. eivät salli mitään kiertymistä minkään olennaisesti vaakasuoran akselin ympäri.
Käyttöelimet 80, esimerkiksi hydraulisylinterit vaikuttavat kahden runko-osan 61, 62 välillä niiden välisen kääntyrniskulman määräämiseksi. Käyttöelimet 80 ovat 20 sopivasti asetettavissa "liukuvaan asentoon", jossa ne sallivat runko-osien 61 ja 62 välisen vapaan suhteellisen kääntymisliikkeen. Käyttöelimet 80 on lisäksi sovitettu pakottamaan runko-osat 61 ja 62 kääntymään toistensa suhteen riippuen kuljettajan haluamasta kääntymisliikkeestä. 25 Automaattisesti toimiva ohjauslaite voidaan sovittaa oh- *Γ1. jaamaan käyttöelimiä 80 runko-osien 61 ja 62 välisen kään- • · · tymiskulman asettamiseksi samassa suhteessa kuin käyttö- • · a *·’ ’ elimen 52 eturunko-elimen 48 ja etummaisen runko-osan 61 välille aikaansaama kääntymiskulma, mutta mieluimmin siten 30 että ensin mainittu kääntymiskulma on viimeksi mainittua • a · · pienempi.
· « 13 101525
Kuvioiden 8 ja 9 mukaisen suoritusmuodon yksityiskohtainen selitys
Lukuunottamatta seuraavassa lähemmin selitettyjä kohtia kuvioiden 8-9 mukainen suoritusmuoto vastaa täysin 5 edellä selitettyä suoritusmuotoa, ja vastaavissa osissa on käytetty samoja viitenumerolta. Ajoneuvossa on kuten edellä kuormausalustasovitelrna 47, joka muodostaa jäykän yhtenäisen yksikön. Tämä käsittää kuten edellisessä suoritusmuodossa reunatuet 64, joiden lukumäärä tässä on kolme, 10 veräjän 66 sekä jäykistyspalkit 67, 68. Liitos 69, joka muodostaa kuormausalustasovitelman 47 ja takarunkoelimen 49 etummaisen runko-osan 61 välisen, olennaisesti pystysuoran kääntöakselin 70, on kuten edellä sovitettu kuormausalustasovitelman osaan 71, joka työntyy veräjän 66 15 etupuolelle ja joka on lisäksi sijoitettu siten, että akseli 70 on samankeskinen tai melkein samankeskinen etu-runkoelimen 48 ja takarunkoelimen etummaisen runko-osan 61 välillä olevan nivelen 50 muodostaman pystysuoran kierto-akselin kanssa. Lastausnosturi 68 on kuten, edellä liitetty 20 kuormausalustasovitelmaan 47 siten, että se seuraa tätä tämän ja runko-osan 61 välisessä suhteellisessa kiertoliikkeessä. Koska liitos 69 on sovitettu takarunkoelimen etummaisen runko-osan 61 etupäähän ja toinen liitos 72 (vertaa kuvioihin 2 ja 3) on sovitettu takarunkoelimen .:. 25 takimmaisen runko-osan 62 takapäähän ja koska siis liitos- • · · · .·. : ten 69 ja 72 välinen etäisyys voi olla huomattavan suuri, • «· !./ niin kuormausalustasovitelrna 47 on tuettu ensimmäisen ja • · · * toisen liitoksen 69, 72 välillä takarunkoelimen 49 etummaiseen ja/tai takimmaiseen runko-osaan 69, 72 nähden • · « *. *: 30 tukielimien 81 avulla. Tällaiset tukielimet on tässä esi- • · · ; merkissä esitetty kuormausalustasovitelman ja etummaisen • :<»j runko-osan 61 välillä vaikuttavina, mutta samantapaiset tukielimet voitaisiin sovittaa myös kuormausalustasovitel-man ja takimmaisen runko-osan 62 välille. Tukielimet 81 « · ♦ ’·’ ' 35 muodostuvat sopivassa tapauksessa rullista, jotka voidaan 14 101525 sovittaa yhden reunatuen 64, sopivasti niistä etummaisen yhteyteen. Nämä rullat 81 on esimerkissä sovitettu kuor-mausalustasovitelmaan siten, että ne rullaavasti koskettavat etummaisessa runko-osassa 61 olevia tukipintoja 82.
5 Parhaana pidetään, että rullien pyörimisakselit ainakin olennaisesti leikkaavat ensimmäisen liitoksen 69 muodostaman olennaisesti pystysuoran kiertoakselin 70 (kuvio 9), jolloin rullien 81 ja niiden tukipintojen 82 välille syntyy tasainen rullauskosketus. Tämän tarkoitetun toiminnan 10 edellytyksenä on että takarunkoelimen 49 etummaisen ja takimmaisen runko-osan 61 ja 62 välillä olevan nivel 63 sallii suhteellisen liikkeen vain olennaisesti pystysuoran akselin ympäri, mutta ei salli mitään suhteellista liikettä minkään vaakasuoran akselin ympäri. Vastaava pätee 15 yleisesti myös nivelen 50 osalta.
Toisin sanoen ajoneuvo tukee kuormausalustasovitel-maa 47 sen etu- ja takapäässä liitosten 69 ja 72 avulla, ja näiden välillä tukielimet eli pyörät 81 suorittavat tukitoiminnon ajoneuvon runkoa vasten.
20
Keksinnön mahdollisia muunnoksia
Selitettyä laitetta voi tietenkin muuntaa monin tavoin sen keksinnöllisen ajatuksen puitteissa. Pyörien 1-6 sijasta ajoneuvossa voi olla sinänsä tunnetut tai mieli-25 valtaiset telaketjulaitteet, jotka tekevät kosketuksen maahan. Lopuksi vielä kuormausalustasovitelmalla 47 voi olla hyvin vaihteleva luonne. Se voi olla luonteeltaan esimerkiksi lava tai kontti tai käsittää mikä tahansa muun : mielivaltaiselle kuormalle tarkoitetun kannatinsovitelman, • · * 30 esim. sen päälle enemmän tai vähemmän kiinteästi sovitetun • · · • < konevarustuksen kuten metsätyökoneita jne.
• · • · ·
Claims (24)
1. Laite, joka liittyy kuorma-ajoneuvoihin, joissa on runko (7), joka käsittää etummaisen elimen (48), jossa on pyörät 5 tai telaketjut (1, 2), sekä takimmaisen elimen (49), jossa on pyörät tai telaketjut (3-6), jotka kaksi runkoelintä on kään-tyvästi kytketty toisiinsa nivelen (50) avulla, joka muodostaa olennaisesti pystysuorassa olevan kääntöakselin (51) , missä kuormankantosovitelma (47) on sovitettu takarunkoelimen 10 (49) päälle, jossa takarunkoelin (49) käsittää kaksi runko- osaa (61, 62), nimittäin etummaisen ja takimmaisen runko-osan, jotka on kääntyvästi kytketty toisiinsa nivelen (63) avulla, joka muodostaa olennaisesti pystysuoran kääntöakselin, ja että kummassakin runko-osassa (61, 62) on pyörät tai 15 telaketjut (3, 4 ja vastaavasti 5, 6), tunnettu siitä, että eturunkoelimen (48) pyörät tai telaketjut (1, 2) on yksilöllisesti ripustettu vastaavan pystysuunnassa kääntyvän . , heilurivarren (8, 9) avulla, takarunkoelimen (49) etummaisen » · · • < · ja takimmaisen runko-osan (61, 62) pyörät tai telaketjut (3- • · ,·. 20 6) on yksilöllisesti ripustettu vastaavan pystysuunnassa • · • · kääntyvän heilurivarren (10-13) avulla, ajoneuvo käsittää ai- « I I · nakin kuusi pyörää tai telaketjua, joista ainakin kolme (1, • · :*·*: 3, 5, vastaavasti 2, 4, 6) on sovitettu ajoneuvon kummallekin puolelle, joista pyöristä jokainen on yksilöllisesti ripus- • · :.:.:2 5 tettu ajoneuvon runkoon (7) vastaavan pystysuunnassa käänty-• · · V · vän heilurivarren (8-13) avulla ja joista jokaisen ja ajoneu-von rungon välille on sovitettu hydraulisylinteri (16-21) , • M joista jokaisessa on kaksi hydraulisylinterin männän vastak- :V: kaisilla puolilla sijaitsevaa hydraulinestetilaa (28-33 ja • » :.,,:30 vastaavasti 34-39) , joista ensimmäisessä tilassa (28-33) hyd-raulineste on paineenalaisena ja vaikuttaa vastaavan heiluri-varren kääntymistä vastaan siten, että heilurivarteen sovi 16 101525 tettu pyörä tai telaketju kohoaa ajoneuvon rungon suhteen, hydraulisylinterit (16-21) on kytketty tai voidaan kytkeä yhteistoimintaan suljetussa piirissä, missä ajoneuvon kummallekin puolelle sovitettujen heilurivarsien sylinterien (8, 10, 5 12 ja vastaavasti 9, 11, 13) ensimmäiset tilat (28, 30, 32 ja vastaavasti 29, 31, 33) ovat yhteydessä keskenään, vähintään kahden, ajoneuvon vastakkaisille puolille lähemmäksi ajoneuvon ensimmäistä päätä (F) kuin sen toista päätä (B) sovitetun vähintään kahden heilurivarren (8, 9) hydraulisylinterin (16, 10 17) toiset hydraulinestetilat (34, 35) ovat yhteydessä keske nään, ja ajoneuvon molemmilla puolilla muiden heilurivarsien (10, 12 ja vastaavasti 11, 13) vähintään kahden hydraulisylinterin (18, 20 ja vastaavasti 19, 21) toiset tilat (36, 38 ja vastaavasti 37, 39) ovat yhteydessä sekä keskenään että 15 ajoneuvon vastakkaisille puolille sijoitettujen vähintään kahden hydraulisylinterin (19, 21 ja vastaavasti 18, 20) toisten tilojen (37, 39 ja vastaavasti 36, 38) kanssa. * · · • « I
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu • · ♦ t * « « .·. ;20 siitä, että takarunkoelimen runko-osien (61, 62) heilurivar- .:. ret (10-13) osoittavat olennaisesti taaksepäin. ♦ · « I I » · · » ·
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että eturunkoelimen (48) heilurivar- • ♦ :.;25 ret (8, 9) osoittavat olennaisesti eteenpäin. ·»» • · · • · ♦
4. Jonkin edellä esitetyn patenttivaatimuksen mukainen lai- • · · te, tunnettu siitä, että kuormankantosovitelma (47) :Y: on kiertyvästi kytketty takarunkoelimen (49) etummaiseen run- :-t_:30 ko-osaan (61) ensimmäisen liitoksen (69) avulla, joka muodostaa olennaisesti pystysuoran kiertoakselin (70). 17 101525
5. Jonkin edellä esitetyn patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että kuormankantosovitelma (47) on kiertyvästi kytketty takarunkoelimen (49) takimmaiseen 5 runko-osaan (62) toisen liitoksen (72) avulla, joka muodostaa olennaisesti pystysuoran kiertoakselin (73).
6. Patenttivaatimusten 4 ja 5 mukainen laite, tunnettu siitä, että ainakin toinen ensimmäisestä ja 10 toisesta liitoksesta on sovitettu siten, että se sallii kuor-mankantosovitelman (47) ja kysymyksessä olevan runko-osan välisen suhteellisen liikkeen kuormankantosovitelman tai kysymyksessä olevan runko-osan pituussuunnassa.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen laite, tunnettu siitä, että toinen ensimmäisestä ja toisesta liitoksesta, joka sallii suhteellisen pituussuuntaisen liikkeen, on kuorman-. , kantosovitelman (47) ja takarunkoelimen takimmaisen runko- I · i osan (62) välinen liitos (72). . ', " ;2 0
8. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen laite, tunnettu siitä, että se (72) ensimmäisestä ja toises- • · :1·1; ta liitoksesta, joka sallii suhteellisen pituussuuntaisen liikkeen, käsittää ensimmäisen liitoselimen (74, 76) kuorman- • · '•/'/•25 kantosovitelmassa ja toisen liitoselimen (75) kysymyksessä • · · V · olevassa runko-osassa ja että toinen liitoselimistä on muo- /1' doltaan ohjain, jota pitkin toinen liitoselimistä on siirty-• · · : · västi liikutettavissa. »M 1 1 • · · :]1]:3 0
9. Jonkin edellä esitetyn patenttivaatimuksen mukainen lai te, tunnettu siitä, että takarunkoelimen takimmainen 101525 runko-osa (62) on sovitettu tukemaan kuormankantosovitelman (47) ulkonevaa osaa alhaaltapäin.
10. Jonkin edellä esitetyn patenttivaatimuksen mukainen lai-5 te, tunnettu siitä, että käyttöelimet (80) on sovitettu määräämään takarunkoelimen etummaisen ja takimmaisen runko-osan (61, 62) välinen kääntökulma.
11. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, jossa on vähintään 10 kahdeksan pyörää, joista vähintään neljä on sovitettu ajoneuvon kummallekin puolelle, tunnettu siitä, että ajoneuvon kummallekin puolelle sovitettujen nivelvarsien hydrau-lisylinterien ensimmäiset tilat (55, 28, 30, 32 ja vastaavasti 56, 29, 31, 33) ovat yhteydessä toisiinsa ja että kahden 15 etummaisen sekä kahden takimmaisen heilurivarsiparin hydrau-lisylinterien toiset tilat (57, 34; 58, 35; 36, 38; 37, 39) ovat yhteydessä toisiinsa.
12. Patenttivaatimuksen 4 mukainen laite, tunnettu .·, ;20 siitä, että kuorma-ajoneuvossa on lastausnosturi (78) , joka on liitetty kuormankantosovitelmaan (47) siten, että se seu- ;\j raa tämän kiertoliikettä kuormankantosovitelman ja takarunko-• · elimen (49) etummaisen runko-osan (61) välisen ensimmäisen liitoksen (69) muodostaman olennaisesti pystysuoran kiertoak- V,’125 selin (70) ympäri. • · » • · · • · · J1
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen laite, tunnettu • · · · • · ♦ siitä, että kuormankantosovitelma (47) kannattaa lastausnos-turia (78) kiertyvästä. 30
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen laite, tunnettu 101525 siitä, että lastausnosturi (78) on sovitettu kuormankantoso-vitelman (47) etuosaan.
15. Jonkin patenttivaatimuksista 12 - 14 mukainen laite, 5 tunnettu siitä, että kuormankantosovitelmassa (47) on puutavaran reunatuet (64) ja veräjä (66) ja että kuormankan-tosovitelma (47) kannattaa lastausnosturia (78) kiertyvästi veräjän (66) eteen työntyvän osansa (71) avulla.
15 101525
16. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen laite, tunnettu siitä, että takarunkoelimen (49) etuosassa (61) olevien heilurivarsien (10, 11) kääntöakselit (14) sijaitsevat viimeksi mainitun runko-osan etupään lähellä.
17. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 tai 16 mukainen lai te, tunnettu siitä, että takarunkoelimen takimmaisessa runko-osassa (62) olevien heilurivarsien (12, 13) kään- . . töakselit (14) on sovitettu takimmaisen runko-osan etupäähän. • · · • .20
18. Jonkin patenttivaatimuksista 4-8 mukainen laite, tunnettu siitä, että ensimmäinen liitos (69) sijait-see takarunkoelimen etummaisen runko-osan (61) etupään lähel- » · ♦ ♦♦ «1 ·♦ :: : la· • · :::25
19. Patenttivaatimusten 4 ja 5 mukainen laite, • · -* ' • · · tunnettu siitä, että ensimmäisen ja toisen liitoksen ||· (69, 72) välille on sovitettu lisää tukipisteitä kuormankan- ··· tosovitelman (47) ja etummaisen runko-osan (61) ja/tai takim-:V; maisen runko-osan (62) välille. 30 101525
20. Jonkin edellä esitetyn patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että kuormankantosovitelma (47) muodostaa jäykän yhtenäisen yksikön.
21. Patenttivaatimusten 4 ja 5 mukainen laite, tunnettu siitä, että kuormankantosovitelma on tuettu ensimmäisen ja toisen liitoksen (69, 72) välillä takarunko-elimen (49) etummaisen ja/tai takimmaisen runko-osan (61, 62) suhteen tukielimien avulla. 10
22. Patenttivaatimuksen 21 mukainen laite, tunnettu siitä, että tukielimet ovat rullia.
23. Patenttivaatimuksen 22 mukainen laite, tunnettu 15 siitä, että rullat on sovitettu kuormankantosovitelmaan.
24. Patenttivaatimuksen 22 tai 23 mukainen laite, tunnettu siitä, että rullien pyörimisakselit yleises-ti leikkaavat ensimmäisen liitoksen (69) muodostaman olennai- ;;\20 sesti pystysuoran kiertoakselin (70). I · | • · · • · « · · • · · • · · • · • · · • · · • · • · · • · · • · · • · · • · · · • · · * · • · • · · t 21 101525
Applications Claiming Priority (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE9000983A SE467965B (sv) | 1989-12-14 | 1990-03-20 | Anordning vid lastfordon |
SE9000983 | 1990-03-20 | ||
SE9100190 | 1991-03-13 | ||
PCT/SE1991/000190 WO1991014610A1 (en) | 1990-03-20 | 1991-03-13 | A device in vehicles |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI924202A0 FI924202A0 (fi) | 1992-09-18 |
FI924202A FI924202A (fi) | 1992-09-18 |
FI101525B1 FI101525B1 (fi) | 1998-07-15 |
FI101525B true FI101525B (fi) | 1998-07-15 |
Family
ID=20378907
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI924202A FI101525B (fi) | 1990-03-20 | 1992-09-18 | Ajoneuvoihin liittyvä laite |
Country Status (6)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US5366337A (fi) |
EP (1) | EP0551265B1 (fi) |
CA (1) | CA2078672C (fi) |
DE (1) | DE69115285T2 (fi) |
FI (1) | FI101525B (fi) |
WO (1) | WO1991014610A1 (fi) |
Families Citing this family (24)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US6016885A (en) * | 1997-08-22 | 2000-01-25 | Caterpillar Inc. | Steering system |
DE19813278A1 (de) * | 1998-03-26 | 1999-10-07 | Teupen Maschinenbau Gmbh B | Mobile Drei-Fahrzeug-Arbeitsbühne |
US6213490B1 (en) * | 1998-09-25 | 2001-04-10 | Case Corporation | Work vehicle with nested steering |
US6206118B1 (en) * | 1998-09-25 | 2001-03-27 | Case Corporation | Articulated work vehicle |
CA2307926C (en) * | 2000-05-09 | 2002-06-11 | Degelman Industries Ltd. | Multi-functional self-propelled farm tractor |
CA2427001A1 (en) * | 2000-10-30 | 2002-05-10 | Timberjack Oy | Chassis structure for a forest machine |
US6299181B1 (en) * | 2000-12-07 | 2001-10-09 | Caterpillar S.A.R.L. | Vehicle having steerable wheels |
AU2002319738A1 (en) * | 2001-08-03 | 2003-02-24 | The Government Of The United States Of America, As Represented By The Secretary Of The Department Of | Mobile load handling apparatus |
SE0102772D0 (sv) * | 2001-08-21 | 2001-08-21 | Fiberpac Ab | Skogsmaskin |
FI115513B (fi) * | 2001-08-30 | 2005-05-31 | Timberjack Oy | Työkoneen kuormatilan pinta-alan muuttaminen |
FR2833561B1 (fr) * | 2001-12-13 | 2004-02-13 | Olivier Bonnefond | Porte-outils pour culture en lignes |
FI111350B (fi) | 2002-01-16 | 2003-07-15 | Timberjack Oy | Työkoneen kuormatilan dimensioiden muuttaminen |
FI117624B (fi) | 2003-01-24 | 2006-12-29 | John Deere Forestry Oy | Metsätyökoneen nosturin ohjaaminen ajon aikana |
DK1675767T3 (da) * | 2003-10-01 | 2013-09-02 | Technology Investments Ltd | Leddelt vippeladlastvogn |
CA2463044A1 (en) * | 2004-04-02 | 2005-10-02 | H. William B. Wilt | Method of making a modular vehicle and a modular vehicle |
ES2277525B1 (es) * | 2005-07-14 | 2008-05-16 | William M.C. Rendall | Uso de cabina perfeccionada para vehiculos acoplables. |
US7828328B2 (en) * | 2008-10-29 | 2010-11-09 | Caterpillar Forest Products Inc | System and method for a forwarder headboard |
US8191928B2 (en) * | 2008-10-29 | 2012-06-05 | Caterpillar Forest Products Inc. | Stabilizing assembly for a forwarder headboard and method |
MX355171B (es) | 2012-03-30 | 2018-04-02 | Schlumberger Technology Bv | Sistema de transporte de remolque de articulación dirigido mecánicamente. |
FI124889B (fi) * | 2012-05-31 | 2015-03-13 | Ponsse Oyj | Sovitelma metsäkoneessa ja vastaavalla sovitelmalla varustettu metsäkone |
RU2661185C1 (ru) * | 2017-04-24 | 2018-07-12 | Федеральное государственное бюджетное учреждение "3 Центральный научно-исследовательский институт" Министерства обороны Российской Федерации | Полноприводное модульное транспортное средство |
SE542937C2 (en) | 2018-12-21 | 2020-09-15 | Eco Log Sweden Ab | Forestry vehicle comprising idler wheel and drive wheel arranged on a pivotable arm |
RU2726987C1 (ru) * | 2019-12-31 | 2020-07-17 | Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования "Воронежский государственный лесотехнический университет имени Г.Ф. Морозова" | Рекуперативный гидропривод лесовозного тягача с полуприцепом |
AT526150B1 (de) * | 2022-10-03 | 2023-12-15 | Konrad Forsttechnik Gmbh | Vorrichtung und Verfahren zum Transportieren von Holz in steilem Gelände |
Family Cites Families (6)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
SE327631B (fi) * | 1965-09-20 | 1970-08-24 | Kockums Mekaniska Verkstads Ab | |
YU31878B (en) * | 1968-12-02 | 1973-12-31 | Interprinderea Montaje Conduct | Prikolica sa uredjajem za rukovanje i transport dugih predmeta |
FI64085C (fi) * | 1977-10-21 | 1983-10-10 | Konetehdas Norcar | Anordning vid dragbom foer slaepvagn |
FI60832C (fi) * | 1978-09-12 | 1982-04-13 | Orvo Kalevi Naamanka | Terraengfordon |
FI79676C (fi) * | 1985-12-03 | 1990-02-12 | Nokka Forest Oy | Styrsystem foer paohaengsvagn till terraengfordon. |
FI83192C (fi) * | 1988-09-12 | 1991-06-10 | Lasse Karilainen | Kraftoeverfoerings- och ledsystem mellan ett terraengfordon och en slaepvagn. |
-
1991
- 1991-03-13 DE DE69115285T patent/DE69115285T2/de not_active Expired - Fee Related
- 1991-03-13 EP EP91906714A patent/EP0551265B1/en not_active Expired - Lifetime
- 1991-03-13 WO PCT/SE1991/000190 patent/WO1991014610A1/en active IP Right Grant
- 1991-03-13 US US07/949,527 patent/US5366337A/en not_active Expired - Fee Related
- 1991-03-13 CA CA002078672A patent/CA2078672C/en not_active Expired - Lifetime
-
1992
- 1992-09-18 FI FI924202A patent/FI101525B/fi active
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI101525B1 (fi) | 1998-07-15 |
EP0551265A1 (en) | 1993-07-21 |
FI924202A0 (fi) | 1992-09-18 |
CA2078672A1 (en) | 1991-09-21 |
EP0551265B1 (en) | 1995-12-06 |
US5366337A (en) | 1994-11-22 |
WO1991014610A1 (en) | 1991-10-03 |
FI924202A (fi) | 1992-09-18 |
DE69115285T2 (de) | 1996-07-18 |
CA2078672C (en) | 2002-05-14 |
DE69115285D1 (de) | 1996-01-18 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI101525B (fi) | Ajoneuvoihin liittyvä laite | |
US3899037A (en) | Chassis apparatus for all terrain vehicles | |
EP1592598B1 (en) | Steerable single wheel unit for trailers | |
US6406043B1 (en) | Suspension and steering system for a vehicle | |
NL8105640A (nl) | Verplaatsingsinrichting voor oliebooruitrusting. | |
CN111247055A (zh) | 作业车 | |
US20160096407A1 (en) | Agricultural vehicle with ride height adjustment | |
US4121680A (en) | Vehicles | |
GB2311967A (en) | A variable-track, four wheel steering agricultural vehicle with active suspension | |
WO1990012703A1 (en) | Side-loading fork lift vehicle | |
US4078685A (en) | Mobile bin apparatuses and process of operation thereof | |
US4417634A (en) | Elevating transporter with mechanical drive | |
US5918703A (en) | Low-lifting industrial truck | |
US7040428B2 (en) | Chassis structure for a forest machine | |
EP0414749A1 (en) | MULTI-AXLE TRAILERS. | |
US4286798A (en) | Truck with steerable rear wheels | |
US3450222A (en) | Self-propelled vehicle having three-wheeled sections | |
AU726297B2 (en) | Frame assembly for a construction machine | |
US4221529A (en) | Delivery trailer | |
US4154456A (en) | Articulated vehicle with movable joint | |
CA1139271A (en) | Vehicular lift mechanism for transporting large structural members | |
US3495846A (en) | Steering mechanism for a container-carrying vehicle | |
US3522896A (en) | Lift truck | |
SU898972A1 (ru) | Транспортное средство сельскохоз йственного назначени | |
DE19823555A1 (de) | Heuwerbungsmaschine |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
GB | Transfer or assigment of application |
Owner name: CATERPILLAR COMMERCIAL SARL |