DK176758B1 - Varmegenvindingsanlæg - Google Patents

Varmegenvindingsanlæg Download PDF

Info

Publication number
DK176758B1
DK176758B1 DK200801065A DKPA200801065A DK176758B1 DK 176758 B1 DK176758 B1 DK 176758B1 DK 200801065 A DK200801065 A DK 200801065A DK PA200801065 A DKPA200801065 A DK PA200801065A DK 176758 B1 DK176758 B1 DK 176758B1
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
heat exchanger
duct
connection
fresh air
heat
Prior art date
Application number
DK200801065A
Other languages
English (en)
Inventor
Allan Kjaer
Original Assignee
Unic Air 2008 Aps
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Unic Air 2008 Aps filed Critical Unic Air 2008 Aps
Priority to DK200801065A priority Critical patent/DK176758B1/da
Application granted granted Critical
Publication of DK176758B1 publication Critical patent/DK176758B1/da
Priority to PCT/DK2009/050194 priority patent/WO2010015258A1/en

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24FAIR-CONDITIONING; AIR-HUMIDIFICATION; VENTILATION; USE OF AIR CURRENTS FOR SCREENING
    • F24F12/00Use of energy recovery systems in air conditioning, ventilation or screening
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24FAIR-CONDITIONING; AIR-HUMIDIFICATION; VENTILATION; USE OF AIR CURRENTS FOR SCREENING
    • F24F12/00Use of energy recovery systems in air conditioning, ventilation or screening
    • F24F12/001Use of energy recovery systems in air conditioning, ventilation or screening with heat-exchange between supplied and exhausted air
    • F24F2012/007Use of energy recovery systems in air conditioning, ventilation or screening with heat-exchange between supplied and exhausted air using a by-pass for bypassing the heat-exchanger
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02BCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES RELATED TO BUILDINGS, e.g. HOUSING, HOUSE APPLIANCES OR RELATED END-USER APPLICATIONS
    • Y02B30/00Energy efficient heating, ventilation or air conditioning [HVAC]
    • Y02B30/56Heat recovery units

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Ventilation (AREA)
  • Heat-Exchange Devices With Radiators And Conduit Assemblies (AREA)

Description

i DK 176758 B1
Varmegen vlndingsanl æg
Opfindelsens område
Den foreliggende opfindelse angår et varmegenvindingsanlæg til brug ved varmegen-5 vinding fra udsugnings luft fortrinsvis fedtholdigt udsugningsiuft fra køkkener, hvor anlægget omfatter: -en tilslutning til forbindelse med en udsugningsenhed fra køkkenet og en tilslutning til forbindelse med en udblæsningsenhed til det fri samt en derimellem anbragt første kanal, 1.0 -en tilslutning til forbindelse med en friskluftsforsyningsenhed for indføring af friskluft fra det fri og en tilslutning til forbindelse med en indbiæsningsenhed til køkkenet samt en derimellem anbragt anden kanal, -en varmeveksler hvor de to kanaler er i varmeudvekslingskontakt for etablering af varmeudveksling mellem udsugningsluften og friskluften.
15
Opfindelsens baggrund
Del har længe været kendt at fremstille varmegenvindingsanlæg til brug i huse til beboelse og kontorbygninger. Det er et anerkendt faktum, at det er nødvendigt ved ventilation at udskifte luften i rum, hvor mennesker opholder sig, med friskluft for at skabe 20 en acceptabel komfort. Denne ventilation af luft fra det fri medfører et tab af energi, idet det er nødvendigt at opvarme den friske luft, som ofte er koldere end den ønskede rumtemperatur, før den blæses ind i rummet. Det er anerkendt, at man kan formindske dette tab af energi ved at lade den luft, man fjerner fra .rummet passere gennem den ene side af en varmeveksler og samtidig lade den luft, som skal ind i rummet passere 25 den anden side af samme varmeveksler. De to luftstrømme udveksler varme, så en del af den energi, der fjernes fra rummet genvindes og bruges i indblæsningsluften.
Udsugningen fra frituren eller stegeplader i fastfood restauranter eller komfurer i køkkener i andre restauranter, eller andre steder, hvor man har en varm fedtholdig udsug-30 ningsluft indeholder et stort energipotentiale, som vil kunne give store besparelser på energiforbruget til opvarmning, hvis man indfører var megen v i rid i n g.
2 DK 176758 B1 I nærværende ansøgning bruges betegnelsen køkken, men anlægget vil kunne anvendes til udsugningsluft fra andre lokaler i andre sammenhænge som eksempelvis industriel fabrikation af levnedsmiddelproduktion eller i forbindelse med olie forarbejd-5 ning.
Udsugningsluften fra køkkenet indeholder fedtholdig vanddamp, hvor fedtet hurtigt stopper konventionelle varmevekslere, så anlægget skal renses.
10 CA2551268 er et eksempel på et anlæg til varmegenvinding fra et restaurationskøk ken. Anlægget har en ventilator som suger udsugningsluften ud af køkkenet. Ventilatoren er indrettet med en udformning af skovlblade og et hus, der er egnet til mekanisk at fjerne fedtet fra udsugningsluftstrømmen og opsamle det i bunden af huset. Udsug-ningsiuften føres igennem en varmeveksler med en væskefyldt coil med finner, hvor 15 varmen fra udsugningsluften overføres til en væske, inden udsugningsluften ledes ud af anlægget. Væsken føres til en anden varmeveksler, hvor den overfører varmen til en fri sklufts strøm eller vand til brug i restauranten.
Ovenstående anlæg vil ikke kunne fjerne alt fedtet fra udsugningsluften og med tiden 20 vil varmevekslerens effektivitet nedsættes. Rengøringen af varmeveksleren skal gøres manuelt og er meget tidskrævende. Desuden sker varmetransmissionen mellem ud-sugningsluften og indblæsningsluften med et væskebåret mellemtrin. Tab, der hidrører fra varmevekslernes virkningsgrad tæller altså med dobbelt virkning. Ydermere giver den mekaniske måde at fjerne fedtet i luften på anledning til et stort tryktab. Dette 25 medfører, at der forbruges relativt mere energi til at suge luften ud gennem anlægget, end hvis fedtet ikke skulle fjernes.
Opfindelsens formål
Det er opfindelsens formål at angive et anlæg til varmegenvinding, der med pålidelig-30 hed og lille vedligeholdelse og en høj grad af automatisering er i stand til at udnytte varmeindholdet i en fedtholdig udsugningsluft til opvarmning af en indadgående frisk- 3 DK 176758 B1 luftsstrøm, der bruges til ventilation af et rum. Anlægget skal være tolerant for fedtindhold i udsugningsluften og ildie være afhængig af, at luften renses for fedt.
Beskrivelse af opfindelsen 5 Dette opnås ifølge den foreliggende opfindelse med et varmegenvindingsanlæg af den indledningsvis nævnte type, der er særpræget ved, at nævnte varmeveksler er en rørvarmeveksler, at anlægget yderligere omfatter -et vaskesystem med mindst en dyse i nævnte første kanal for indsprøjtning af rensevæske i nævnte første kanal til rengøring af varmeveksleren for aflejringer, 10 -en forbindelse til en rensevæskeforsyningsenhed for dysen, -en ventil til regulering af rensevæskeflowet, samt -en indretning til opsamling af rensevæske i en position efter varmeveksleren.
Herved opnås at man bliver i stand til at genvinde varme fra en fedtholdig udsugnings-15 luft med stor pålidelighed og lav vedligeholdelse uden, at det er nødvendigt at fjerne fedtet fra luften. Varmen bruges til at varme en friskluftforsyning inden den føres ind i et lokale. På den måde kan man. undgå at bruge ressourcer på anden opvarmning for at dække et ventilationstab.
20 Varmeveksleren er en rørvarmeveksler, hvor den fedtholdige udsugningsluft strømmer på ydersiden af rørene og friskluften strømmer inden i rørene. Da en rørvarmeveksler er relativ åben i forhold til eksempelvis en pladevarmeveksler, vil fedtpartikleme i udsugningsluften kun langsomt tilstoppe varmeveksleren i en sådan grad at dens virkningsgrad bliver for lav. Rørvarmeveksleren er desuden særlig tolerant overfor fedt-25 partikler i udsugningsluften, når frislduften er tilstrækkelig kold til at kondensere vanddampen. Kondensatet vil danne en hinde på rørene, som hæmmer fedtet i at sætte sig fast på rørene og dermed skabe aflejringer.
Kondensatet opsamles i indretningen til opsamling af rensevæske, som kan være en 30 drypbakke under varmeveksleren. Den resterende del af den fedtholdige vanddamp fortsætter i udsugningsluften og fedtet fjernes ikke aktivt. Dermed undgår man eventuelle tryktab fra indretninger til at fjerne fedt fra udsugningsluften.
4 DK 176758 B1 I god tid inden varmeveksleren tilstoppes benyttes vaskesystemet til at fjerne de aflej-rede fedtpartikler i varmeveksleren.
5 Vaskesystemet aktiveres ved at åbne for en ventil som styrer rensevæslceflowet. herved begynder rensevæsken at strømme til- og ud af vaskesystemets mindst ene dyse. Placeringen af nævnte mindst ene dyse og eventuelt yderligere dyser indrettes så alle rør i varmeveksleren overrisles med rensevæske. Dysen er fortrinsvis en rundkegledy-se, men andre dysetyper såsom tåge- og jetdyser kan også anvendes.
10
Rensevæskens hastighed og tryk er ikke den vigtigste parameter i forhold til vaskesystemets rensende effekt, idet den kun har virkning på de øverste lag af rør i varmeveksleren. Derimod er fordelingen af rensevæske hen over toppen af varmeveksleren af stor betydning i forhold til rensningen af de nederste rør. Derfor er det vigtigt, at 15 dysen eller dyserne giver en god fordeling af rensevæske over hele varmeveksleren.
Rensevæskeforsyningen kan være en tilslutning til en kold eller varm friskvandsforsyning fra en privat eller offentlig vandforsyning. Rensevæsken kan med fordel blødgø-res ved eksempelvis omvendt osmose.
20
Rensevæsken bliver opsamlet i indretningen til opsamling af rensevæske i bunden af varmeveksleren. Rensevæsken kan enten ledes til en kloak, ledes direkte til et renseanlæg eller opsamles i en beholder, for senere rensning.
25 Vaskesystemet kan være automatiseret. Igangsætning af vaskecyklusen påbegyndes automatisk enten til en bestemt tid eller på baggrund af målte parametre i anlægget såsom varmevekslerens virkningsgrad eller tryktab.
Anlægget indgår i et ventilationssystem for et køkken. Anlægget kan placeres i en af-30 stand fra køkkenet. Dette kan eksempelvis være et teknikrum eller på taget af en bygning. Luften ledes eventuelt fra køkkenet i rør til anlægget og videre fra anlægget til det fri i rør. Disse rør er ikke en del af anlægget.
5 DK 176758 B1
Praktiske forsøg med et prototypeanlæg af den beskrevne type har været opstillet i en periode, der er repræsentativ for det danske vejr i løbet af de fire årstider. Dette forsøg har vist at man i en gennemsnits restaurant ved varmegenvending af udsugningsluften fra køkkenet kan forvente at reducere de samlede udgifter til opvarmning af køkkenets 5 friskluft til en som alene udgøres af elforbrug til drift af anlægget. Direkte afledt heraf vil installation af et sådan anlæg medføre en positiv miljøeffekt, idet de nødvendige ressourcer til opvarmning i køkkenet eksempelvis i form af afbrænding af fossile brændstoffer reduceres til 0. Forsøget har vist at man kan forvente at opnå en tilbagebetalingstid på omkring 1,5 år ved installation af et airlæg ifølge opfindelsen.
10
Prototypen har vist sig særdeles pålidelig. Anlægget har været vasket en gang dagligt, men det forventes at vaskerntervallet uden problemer kan øges til et længere tidsinterval. Den daglige rengøring kan gennemføres udenfor lukketid, så det ikke får indflydelse på driften af anlægget, når restauranten er åben. Driften af anlægget har krævet 15 meget få mandetimer per operationstime, idet styring af temperatur og rengøring er automatiseret.
Ifølge en yderligere udførelsesform er varmegenvmdmgsanlægget ifølge opfindelsen særpræget ved, at vaskesystemet omfatter en indretning til iblanding af rengørings-20 middel i rensevæsken.
Herved opnås en mere effektiv afrensning af varmeveksleren, idet rengøringsmidlet vil medføre en hurtig opløsning af de afiejrede fedtpaitikler. Rengøringsmidlet vælges så det egner sig til opløsning af fedt.
25
Ifølge en yderligere udførelsesform er varmegenvindingsanlægget ifølge opfindelsen særpræget ved, at vaskesystemet omfatter en indretning til iblanding af afspændingsmiddel i rensevæsken.
30 Afspændingsmiddel medvirker til at blødgøre rensevæsken og reducere overfladespændingen. Den reducerede overfladespænding bevirker at dråberne nemmere løber af rørene og forhindrer at dråberne sætter sig fast og tørrer ind på rørene. Hermed und- DK 176758 B1 6 går man dannelse af kalkaflejringer, som ellers ville nedsætte effektiviteten af varmeveksleren. Sådanne kalkaflejringer kan være svære at fjerne.
Ifølge en yderligere udførelsesform er varmegenvindingsanlægget ifølge opfindelsen 5 særpræget ved, at rørene i varmeveksleren valgfrit er dannet af glas, rustfrit stål, plast eller aluminium.
Det er en fordel at rørene i varmeveksleren har en meget glat overflade, som i sig selv forhindrer at fedtet aflejres i varmeveksleren. Derfor skal de valgte rør være fremstillet 10 af et materiale som muliggør dannelse af en sådan overflade. Derudover vælges materialet ud fra parametre som tilgængelighed, korrosionsbestandighed, krav til hygiejne, varmeledningsevne, håndtering, varmebestandighed. Glas er det foretrukne materiale, idet det har en meget glat overflade, det har en høj tilgængelighed, det er korrosions-bestandigt og dets overflade har en meget lav porøsitet, hvilket begrænser bakterie-15 vækst og gør det nemmere at rengøre. Dog kan håndteringen og forarbejdningen af glas være forbundet med visse vanskeligheder, da det kan være meget skrøbeligt med en lav tolerance overfor stød. Rustfrit stål er et egnet materiale, idet det har en høj tilgængelighed, har en glat overflade, vis glathed kan øges ved polering, en god tempera-turbestandighed, korrosionsbestandighed, kan modstå stød og er nemt at håndtere og 20 forarbejde. Aluminium og plast er ikke helt så egnede materialer som de foregående, men de kan finde anvendelse hvis der er særlige vægtkrav til anlægget. Desuden kan materialerne kombineres. Eksempelvis kan man anvende rør af rustfrit stål, som er betrukket med en glat. teflon overflade.
25 Ifølge en yderligere udførelsesform er varmegenvindingsanlægget ifølge opfindelsen særpræget ved, at anlægget har en omløbsledning med en første tilslutning til den første kanal i en position før vaskesystemet og en anden tilslutning til den første kanal efter vaskesystemet, og at omløbsledningen omfatter et omløbsspjæld til at regulere Iuftflowet i omløbsledningen og at den første kanal omfatter et første regulerings-30 spjæld til at regulere udsugningsluftflowet i varmeveksleren.
Herved opnås at det bliver muligt at fortsætte drift af anlægget imens varmeveksleren vaskes eller under serviceeftersyn. Omløbsspjældet åbnes og det første regulerings DK 176758 B1 7 spjæld lukkes. Herved strømmer udsuguingsluften udenom varmeveksleren og igennem omløbsledningen til den anden tilslutning til den første kanal.
Det er meget vigtigt at kunne undgå driftsstop af hensyn til arbejdsmiljøet i lokalet, da 5 temperaturen i lokalet meget hurtigt vil stige til et ulideligt niveau, samt at det vil medføre store lugtgener for personer der opholder sig i rummet. Endvidere er der en øget brandrisiko.
Desuden kan man bruge omløbsledningen til at regulere varmeeffekten i varmeveksle-10 ren, så man tilfører mindre varme til friskluften, således at friskluften ikke bliver for varm.
Ifølge en yderligere udførelsesform er varmegenvinclingsanlægget ifølge opfindelsen særpræget ved, at anlægget i den anden kanal omfatter en køleenhed og en varmeen-15 hed til konditionering af friskluften.
Hvis friskluften er varmere end den ønskede temperatur i det lokale som anlægget forsyner med friskluft er det. nødvendigt at kunne afkøle friskluften. Varmeenheden bruges til opvarmning af friskluften, hvis den er koldere end den ønskede temperatur i 20 det lokale som anlægget forsyner med friskluft. Dette vil fortsat sikre komforten i lokalet. Varmeenheden vil oftest kun bruges i forbindelse med driftsstop, idet varmekapaciteten af udsugningsluften er stor nok til at sikre den nødvendige varmeforsyning hele året. Der vil altså være tale om en situation med ekstrem kulde før varmeenheden bruges sammen med varmeveksleren, men det er dog muligt.
25
Ovenstående giver altså mulighed for at vaske varmeveksleren eller yde service på systemet uden at en person, der opholder sig i det forsynede lokale vil mærke forskel på rumtemperaturen.
30 Ifølge en yderligere udførelsesform er varmegenvindingsaniæggel ifølge opfindelsen særpræget ved, at anlægget i den anden kanal omfatter en lyddæmpningsenhed til støjreduktion og en ventilator, som danner et frislduftsfiow.
8 DK 176758 B1
Herved opnås at anlægget selv kan drive friskluftflowet. Der kan vælges en ventilator med fast eller regulerbar hastighed, hvis det er nødvendigt med en ekstra styringsparameter. I forbindelse med en sådan ventilator er det nødvendigt at installere en lyddæmpningsenhed for at dæmpe støjen fra ventilatoren.
5 I en alternativ udførelsesform af opfindelsen er lyddæmpningsenheden indrettet med flere kanaler, som giver retningsændringer og hastighedsændringer af friskluftflowet, hvilket har vist sig medvirkende til støjreduktion. Samtidig forsynes lyddæmpningsenheden med et antal bafler i kanalen, som giver yderligere støjreduktion. En fordel 10 ved denne opbygning er muligheden for en kompakt ombygning af lyddæmpningsenheden i anlægget. Man kan reducere længden til omkring det halve af hvad en in-line lyddæmpningsenhed i en udluftningskanal fylder.
Ifølge en yderligere udførelsesform er varmegenvindingsanlægget ifølge opfindelsen 15 særpræget ved, at anlægget i den anden kanal i en position før varmeveksleren omfatter mindst et filter til rensning af friskluften.
Herved opnås at man undgår urenheder i friskluften, som ellers ville tilstoppe det indre af rørene i varmeveksleren, eller andre enheder længere inde i den anden kanal. Desu-20 den kan man forsyne filtret med eksempelvis et kulfilter, så man undgår generende lugte i friskluftforsyningen. Dette kan ofte være ønskeligt i forbindelse med restauranter, der ligger i forbindelse med motorvejsservicestationer, hvor der vil være en stor koncentration af generende bilos.
25 Ifølge en yderligere udførelsesform er varmegenvindingsanlægget ifølge opfindelsen særpræget ved, at anlægget har en by-pass kanal med en første tilslutning til den anden kanal i en position før varmeveksleren og en anden tilslutning til den anden kanal efter varmeveksleren, og at by-pass ledningen omfatter et by-pass spjæld til at regulere friskluftflowet i by-pass ledningen og at den anden kanal omfatter et første lukke-30 spjæld i en position før varmeveksleren til at afbryde friskluftflowet, og et andet regu-leringsspjæid til at regulere friskluftflowet gennem varmeveksleren.
9 DK 176758 B1
Herved opnås at man kan regulere temperaturen af friskluften, når den leveres til det lokale, som bliver forsynet med friskluft fra anlægget. By-pass ledningen gør det muligt at lede mere eller mindre af friskluften udenom varmeveksleren, ak efter hvor meget varme der er brug for at tilføre til friskluften. Det andet reguleringsspjæld samvir-5 ker med by-pass spjældet, så det er lukket når by-pass spjældet er åbent og åbent, når by-pass spjældet er lukket og tilsvarende for mellemstillingerne. Disse to spjæld er modulerende og vil hele tiden tilpasse deres stilling, så blandingen af de to luftstrømme giver den ønskede temperatur.
10 Typisk vil det første lukkespjæld være placeret umiddelbart indenfor tilslutningen til forbindelsen for friskluftforsyningen. Lukkespjældet vil være lukket, når anlægget ikke er i drift. Herved undgås det at der trækkes luft igennem den anden kanal, når anlægget er ude af drift, hvis der er undertryk i lokalet. Dette forhindrer at der skabes træk i lokalet der forsynes af anlægget.
15
Endvidere beskyttes varmeveksleren mad frostsprængninger, som vil kunne opstå på tidspunkter hvor friskluften er under eller nær frysepunktet, og hvor der samtidig er undertryk i lokalet. I dette tilfælde bliver den kolde friskluft suget igennem anlægget og varmeveksleren på grund af undertrykket i lokalet. Den kolde friskluft vil få even-20 tuelle vanddråber i varmeveksleren til at fryse. Dette giver risiko for frostsprængninger i varmeveksleren.
Under opstart af anlægget kan man vente med at åbne for lukkespjældet til friskluftforsyningen indtil varmeveksleren har nået en temperatur, hvor risikoen for frost-25 sprængninger er elimineret.
Ifølge en yderligere udførelsesform er varmegenvindingsanlægget ifølge opfindelsen særpræget ved, at anlægget i den første kanal omfatter et andet lukkespjæld til at regulere udsugningsluftflowet.
Dette andet lukkespjæld har samme formål som det første lukkespjæld. Det andet lukkespjæld vil kunne lukke af for udsugningsluftflowet, så man undgår træk i lokalet der forsynes af anlægget, hvis der er undertryk i lokalet. Endvidere undgår man at der su- 30 10 DK 176758 B1 ges luft ind i anlægget når det ikke er i drift med frostsprængninger til følge, som tidligere beskrevet.
Ifølge en yderligere udførelsesform er varmegenvindingsanlægget ifølge opfindelsen 5 særpræget ved, at anlægget i den første kanal omfatter en ventilator til at generere et. udsugningsluftflow.
Herved opnås at anlægget selv kan danne det fornødne udsugningsluftflow, således at det ikke bliver afhængigt, af andre eksterne enheder til at danne dette flow.
10
Som tidligere nævnt er anlægget ikke begrænset til kun at omfatte udsugningsluft fra køkkener. Anlæggets tolerance overfor fedtede partikler i udsugningsluften på grund af den dannede hinde af kondensat på varmevekslerens rør kan udnyttes i andre sammen, heraf kan eksempelvis nævnes udsugnings luft fra lokaler i slagterier, vaskerier, 15 industriel fremstilling af levnedsmidler og olieforarbejdning.
T egningsbeskrivelse
Opfindelsen vil herefter blive forklaret nærmere under henvisning til den medfølgende tegning, hvor 20 fig. 1 viser et blokdiagram af anlægget, og fig. 2 viser en principskitse af et anlæg med placering af de forskellige enheder, 1 beskrivelsen af figurerne vil identiske eller tilsvarende elementer blive betegnet med samme henvisningsbetegnelse i de forskellige figurer. Der vil således ikke blive givet 25 en forklaring af alle detaljer i forbindelse med hver enkelt figur/udførelsesform.
Detaljeret beskrivelse af opfindelsen
Varmegenvindingsairl ægget 1 har en første kanal 5 for den feddioldige udsugnings luft 2 fra et køkken. Typisk vil udsugningen være monteret i forbindelse med en friture 30 eller et komfur. Den første kanal 5 er anbragt imellem en tilslutning 3 til en udsug- ningsenhed i køkkenet og en tilslutning 4 til en udlæsningsenhed til det fri. Tilslutningerne 3, 4 kan være forbundet med ventilationskanaler udenfor anlægget 1, så an- a DK 176758 B1 π lægget 1 kan placeres i en afstand fra køkkenet og det fri. Den første leanal 5 afgrænses af indre skillerum i anlægget 1. Set i flowretningen for udsugningslaften 2 møder ud-sugningsluftflowet først en første tilslutning 21 for en omløbsledning 20.
5 På figur 2 er omløbsledningen 20 skjult bag den første kanal 5 og varmeveksleren 10.
Flowet i den første kanal 5 reguleres med et første reguleringsspjæld 30 og reguleres i omløbsledningen 20 med et omløbsspjæld 23. I den viste udførelsesfonn på figur 2 er disse to spjæld 23, 30 bygget sammen i en enhed.
10 Tværsnittet af omløbslcdningen 20 er dimensioneret så tryktabet i omløbsledningen 20 modsvarer tryktabet i den første kanal 5. Herved bliver det muligt at regulere andelen af udsugningsluft 2 igennem den første kanal 5 og igennem omløbsrøret 20. Under service eller vask vil det første regulerings spjæld 30 være helt lukket og omløbs spjældet 23 vil være åbent.
15
Udsugningsluftflowet drejes 90 grader og føres ned igennem varmeveksleren 10, hvor den passerer på ydersiden af rørene i varmeveksleren 10.1 den viste udførelsesform er vanneveksleren 10 en glasrørsvarmeveksler. En del af den fedtholdige vanddamp kondenserer på rørene og danner en vandhinde, der hæmmer aflejring af fedt på røre- 20 ne. Der vil dog over tid opstå fedtaflejringer i varmeveksleren 10. Den resterende del af det fedtholdige vand løber ned i en drypbakke 32 under varmeveksleren 10. Den del af fedtet der ikke aflejres på rørene eller ledes ud med det fedtholdige vand i drypbakken 32 fortsætter med udsugningsluften 2.
25 IJdsugningsluftflowet drejes igen 90 grader og passerer igennem et andet lukkespjæld 37. Dette lukkespjæld 37 er helt lukket under service eller vask. Efter det andet lukkespjæld 37 samles udsugningsluftflowet igen i den første kanal 5, der hvor omløbsledningen 20 er forsynet med en anden tilslutning 22 til den første kanal 5.
30 I udførelsesformen på figur 1 er anlægget 1 forsynet med en ventilator 31 i den første kanal 5 til at drive udsugningsluften 2. Udførelsesformen i figur 2 har ikke denne ventilator 31. Udsugnings luften 2 forlader nu anlægget gennem tilslutningen 4 til en udblæsningsenhed.
12 DK 176758 B1
Anlægget 1 har en anden kanal 9 for friskluft 7. Den anden kanal 9 er anbragt imellem en tilslutning 6 til en friskluftsforsyningsenhed og en tilslutning 8 til en indblæsnings-enhed til køkkenet. Tilslutningerne 6, 4 kan være forbundet med ventilationskanaler 5 udenfor anlægget 1, så anlægget 1 kan placeres i en afstand fra køkkenet og det fri.
Den anden kanal 9 afgrænses af indre skillerum i anlægget 1. Set i flowretningen for friskluften 7 møder den først det første lukkespjæld 42, som er åbent, når anlægget 1 er i drift, og lukket når det ikke er i drift. Det bruges til at spærre for friskluften 7, når 10 anlægget 1 ikke er i drift for at undgå at friskluft 7 trænger ind i anlægget 1, hvis der er undertryk i lokalet.
Dernæst strømmer det igennem et filter 28, hvor urenheder og eventuelt lugte fjernes.
Friskluften 7 møder en tilslutning 39 til en by-pass ledning 38, som fører udenom var-15 meveksleren gennem et by-pass spjæld 41 til en anden tilslutning 40 til den anden kanal, På figur 2 er by-pass ledningen 38 ikke vist. I anlægget 1 på figur 2 er by-pass kanalen 38 afgrænset af et mm foran varmeveksleren 10. Hvis by-pass spjældet 41 er åbent vil en del af friskluften 7 strømme igennem by-pass ledningen 38. Den resterende del af friskluften 7 strømmer ind i glasrørene i varmeveksleren 10. Her opvarmes 20 det ved hjælp af varmeudveksling med udsugningsluften 2.
Den kolde friskluft 7 får noget af den fedtholdige vanddamp i udsugningsluften 2 til at kondensere udenpå glasrørene. Den dannede vandhinde gør det vanskeligt for fedtet at aflejre sig. Det fedt som aflejrer sig nedsætter effektiviteten af varmeveksleren 10, 25 som derfor skal dimensioneres, så der lages højde for dette.
Friskluften 7 fortsætter herefter gennem et andet reguleringsspjæld 29, som samvirker med by-pass spjældet 41 om at regulere temperaturen af friskluften 7.1 udførelsesformen på figur 2 er disse to spjæld 29, 41 bygget sammen i en enhed. Når by-pass 30 spjældet 41 åbnes, lukkes det andet regulerings spjæld og en større del af friskluften 7 vil ledes udenom, varmeveksleren 10 med det resultat at der tilføres mindre varme til friskluften 7. Omvendt kan der tilføres mere varme til friskluften 7 ved at åbne mere for det andet reguleringsspjæld 29 og lukke mere for by-pass spjældet 41.
13 DK 176758 B1
Dernæst passeres en varmeveksler for en køleenhed 24, som kan bruges til at nedkøle friskluften 7, en ventilator 26, som danner et friskluftsflow, en todelt lyddæmpning-senlied 27 i fonn af en kanal med en 90 graders bøjninger på hver side af en varme-5 veksler for en varmeenhed 25 til opvarmning af friskluften 7 og en lyddæmpningsdel med baffler 27 i kanalen. Friskluften 7 forlader anlægget 1 gennem en tilslutning 8 til forbindelse med en indblæsningsenhed i køkkenet.
Vaskesystemet 11 bruges til at rengøre varmeveksleren 10 ved at fjerne aflejringer af 10 fedt. Vaskesystemet 11 består af et antal dyser 12. I den viste udførelsesform har systemet 11 en dyse 12, men det foretrækkes at have mindst to dyser for at opnå en tilfredsstillende dækning af varmeveksleren. Dysen 12 har en forbindelse 13 til en rensevæskeforsyningsenhed 14. Denne enhed 14 kan blot være en tilslutning til bygningens normale varm- eller koldvandsforsyning. Det foretrækkes dog at anvende en ren-15 sevæske af blødgjort vand.
En magnetventil 15 regulerer rensevæskeflowet. I den viste udførelsesform har vaskesystemet 11 en indretning 16 til rengøringsmiddel 17 og en indretning 18 til afspændingsmiddel 19 som kan iblandes rensevæsken. Indretningen 16 til rengøringsmiddel 20 omfatter en beholder 33 med en forsyning af rengøringsmiddel 17, en doseringspumpe 35 til dosering af rengøringsmiddel 17 og en tilslutning til forbindelsen 13. Indretningen 18 til afspændingsmiddel 19 omfatter en beholder 34 med en forsyning af afspæn-dingsmiddel 19, en doseringspumpe 36 til dosering af afspændings middel 19 og en tilslutning til forbindelsen 13.
25
Vaskesystemet 11 fungerer ved at magnetventilen 15 åbnes hvorved rensevæsken begynder at strømme mod og ud af dysen 12. Rengøringsmiddel 17 og afspændingsmiddel 19 tilsættes efter behov.
30 14 DK 176758 B1
Vaskesekvensen for et anlæg 1 i den viste udførelsesfcrm er som følger: 1. Det første reguleringsspjæld 30 og det andet lukkespjæld 37 lukkes.
2. Magnetventilen 15 åbnes og doseringspumpen 35 for rengøringsmiddel tændes 5 så rensevæske med rengøringsmiddel 17 sprøjtes over varmeveksleren 10, 3. Doseringspumpen 35 for rengøringsmiddel slukkes og magnetventilen 15 lukkes.
4. Der holdes pause mens rensevæsken opbløder aflejringerne.
5. Magnetventilen 15 åbnes og varmeveksleren 10 skylles fri for uren rensevæ- 10 ske.
6. Doseringspumpen 35 for rengøringsmiddel tændes og varmeveksleren 10 vaskes ren.
7. Doseringspumpen 35 for rengøringsmiddel slukkes og raagnetventilen 15 lukkes.
15 8. Der holdes pause mens rensevæsken opbløder aflejringerne.
9. Magnetventilen 15 åbnes og der skylles indtil varmeveksleren 10 er fri for rensevæske.
10. Doseringspumpen 36 for afspændingsmiddel 19 tændes og der foretages afspænding.
20 11. Doseringspumpen 36 for afspændingsmiddel 19 slukkes og magnetventilen 15 lukkes.
Anlægget 1 er herefter rengjort og klar til drift.
25 Inden drift skal det første reguleringsspjæld 30 og det andet lukkespjæld 37 åbnes.
a 30

Claims (11)

15 DK 176758 B1
1. Varmegenvindingsanlæg (1) til brug ved vannegenvinding fra udsugningsluft (2) fortrinsvis fedtholdigt udsugningsluft (2) fra køkkener, hvor anlægget (1) omfatter: -en tilslutning (3) til forbindelse med en udsugningsenhed fra køkkenet og en tilslut- 5 ning (4) til forbindelse med en udblæsningsenhed til det fri samt en derimellem anbragt første kanal (5), -en tilslutning (6) til forbindelse med en friskluftsforsyningsenhed for indføring af friskluft (7) fra det fri og en tilslutning (8) til forbindelse med en indblæsningsenhed til køkkenet samt en derimellem anbragt anden kanal (9), 10 -en varmeveksler (10) hvor de to kanaler (5, 9) er i varmeudvekslingskontakt for etablering af varmeudveksling mellem udsugningsluften (2) og friskluften (7), kendetegnet ved, at nævnte varmeveksler (10) er en rørvarmeveksler, at anlægget yderligere omfatter: -et vaskesystem (11) med mindst en dyse (12) i nævnte første kanal (5) for indsprøjt-15 ning af rensevæske i nævnte første kanal (5) til rengøring af varmeveksleren (10) for aflejringer, -en forbindelse (13) til en rensevæskeforsyningsenhed (14) for dysen (12), -en ventil (15) til regulering af rensevæskeflowet, samt -en indretning (32) til opsamling af rensevæske i en position efter varmeveksleren 20 (10).
2. Varmegenvindingsanlæg ifølge krav 1, kendetegnet ved, at vaskesystemet (11) omfatter en .indretning (16) til iblanding af rengøringsmiddel (17) i rensevæsken.
3. Varmegenvindingsanlæg ifølge krav 1-2, kendetegnet ved, at vaskesystemet (11) omfatter en indretning (18) til iblanding af afspændingsmiddel (19) i rensevæsken.
4. Varmegenvindingsanlæg ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at rørene i varmeveksleren (10) valgfrit er dannet af glas, rustfrit stål, plast 30 eller aluminium. DK 176758 B1 16
5. Varmegenvindingsanlæg ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at anlægget har en omløbsledning (20) med en første tilslutning (21) til den første kanal (5) i en position før vaskesysteinet (11) og en anden tilslutning (22) til den første kanal (5) efter vaskesystemet (11), og at omløbsledningen (20) omfatter et 5 omløbsspjæld (23) til at regulere udsugningsluftflowet i omløbsledningen (20), og at den første kanal (5) omfatter et første reguleringsspjæld (30) til at regulere udsug-ningsluftflowet i varmeveksleren (10).
6. Varmegenvindingsanlæg ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kende-10 tegnet ved, at anlægget (1) i den anden kanal (9) omfatter en køleenhed (24) og en varmeenhed (25) til konditionering af friskluften (7).
7. Varmegenvindingsanlæg ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at anlægget (1) i den anden kanal (9) omfatter en lyddæmpningsenhed (27) 15 til støjreduktion og en ventilator (26), som danner et friskluftsflow.
8. Varmegenvindingsanlæg ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at anlægget (1) i den anden kanal (9) i en position før varmeveksleren (10) omfatter mindst et filter (28) til rensning af friskluften (7). 20
9. Varmegenvindingsanlæg ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at anlægget har en by-pass kanal (38) med en første tilslutning (39) til den anden kanal (9) i en position før varmeveksleren (10) og en anden tilslutning (40) til den anden kanal (9) efter varmeveksleren, og at by-pass ledningen (38) omfatter et by- 25 pass spjæld (41) til at regulere friskluftflowet i by-pass ledningen (38) og at den anden kanal (9) omfatter et første lukkespjæld (42) i en position før varmeveksleren (10) til at afbryde friskluftflowet, og et andet reguleringsspjæld (29) til at regulere friskluftflowet gennem varmeveksleren (10).
10. Varmegenvindingsanlæg ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kende tegnet ved, at anlægget (1) i den første kanal (5) omfatter et andet lukkespjæld (37) til at regulere udsugningsluftflowet. 17 DK 176758 B1
11, Varmegenvindingsanlæg ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at anlægget (1) i den første kanal (5) omfatter en ventilator (31), som danner et udsugningsluftfiow. a
DK200801065A 2008-08-04 2008-08-04 Varmegenvindingsanlæg DK176758B1 (da)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK200801065A DK176758B1 (da) 2008-08-04 2008-08-04 Varmegenvindingsanlæg
PCT/DK2009/050194 WO2010015258A1 (en) 2008-08-04 2009-08-04 Heat recovery system

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK200801065 2008-08-04
DK200801065A DK176758B1 (da) 2008-08-04 2008-08-04 Varmegenvindingsanlæg

Publications (1)

Publication Number Publication Date
DK176758B1 true DK176758B1 (da) 2009-06-22

Family

ID=40790932

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK200801065A DK176758B1 (da) 2008-08-04 2008-08-04 Varmegenvindingsanlæg

Country Status (2)

Country Link
DK (1) DK176758B1 (da)
WO (1) WO2010015258A1 (da)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
RU2538516C1 (ru) * 2013-07-01 2015-01-10 Общество с ограниченной ответственностью "ВКТехнология" Приточно-вытяжная установка с пластинчатым рекуперативным теплоутилизатором
CN103822340B (zh) * 2014-03-05 2017-06-06 余德林 一种热能回收集成箱
CN103807999B (zh) * 2014-03-05 2017-01-11 余德林 一种热能回收系统
DE202015009234U1 (de) * 2015-12-31 2016-12-27 Howatherm Klimatechnik Gmbh Vorrichtung zur Durchführung eines Regelungsverfahrens und raumlufttechnische Anlage mit Hybridbefeuchter
CN110631166A (zh) * 2019-11-05 2019-12-31 核工业西南勘察设计研究院有限公司 一种节能新风换气机和节能新风换气系统

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3982588A (en) * 1972-05-12 1976-09-28 Darm William J Grease-collecting heat exchanger installation
GB9010563D0 (en) * 1990-05-11 1990-07-04 Bottoms Ivan P Removal of contaminants from exhaust gases from a frying vessel
CA2551268A1 (en) * 2006-06-28 2007-12-28 Jeffrey R. Martin An apparatus for heating a restaurant kitchen, dining room, and hot water supply

Also Published As

Publication number Publication date
WO2010015258A1 (en) 2010-02-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US20190338958A1 (en) Exhaust Hood
US8075652B2 (en) Apparatus and method for a split type water extractor and water dispenser
DK176758B1 (da) Varmegenvindingsanlæg
CN113124468A (zh) 一种厨房空气调节系统
CN111043670B (zh) 空调器及用于空调器的控制方法
WO2012037890A1 (zh) 吸油烟机或者空调吸油烟机
CN110360614A (zh) 厨房空气调节系统
US8398733B2 (en) Apparatus and method for a split type water extractor and water dispenser
MX2012005792A (es) Generador de agua atmosferica.
CN207936284U (zh) 一种空调器室内机及空调器
EP3117152B1 (en) Kitchen extractor hood with thermal energy recovery
CN110319519B (zh) 一种厨房新风净油烟空调组合机组
CN107062451B (zh) 一种水洗式空气净化新风系统
CN111547219B (zh) 一种船舶凝水和余热的再利用装置及其使用方法
CN109693777B (zh) 一种船用舱室冬夏季空调换热系统
CN112361363B (zh) 一种烟道余热回收加热器
CN207395056U (zh) 家庭厨房新风系统
CN204693544U (zh) 一种厨房用斜管式预热器
EP3825618A1 (en) Air conditioner
CN106322478B (zh) 烟机空调室内机及烟机空调
KR101379850B1 (ko) 전열교환기를 이용하여 식물 공기정화기에서 정화된 공기를 실내 각방으로 공급하는 시스템
CN108626829A (zh) 一种带净水功能的空调器及净水方法
CN109682003A (zh) 一种带新风的散热器供暖装置
CN104879810A (zh) 一种厨房用斜管式预热器
CN105509196A (zh) 一种利用太阳能的溶液式空调系统