DK162611B - Spaerremekanisme - Google Patents
Spaerremekanisme Download PDFInfo
- Publication number
- DK162611B DK162611B DK643088A DK643088A DK162611B DK 162611 B DK162611 B DK 162611B DK 643088 A DK643088 A DK 643088A DK 643088 A DK643088 A DK 643088A DK 162611 B DK162611 B DK 162611B
- Authority
- DK
- Denmark
- Prior art keywords
- locking
- locking hook
- latch
- hook
- spring
- Prior art date
Links
Landscapes
- Closing And Opening Devices For Wings, And Checks For Wings (AREA)
- Lock And Its Accessories (AREA)
Description
i
DK 16261 1 B
Den foreliggende opfindelse angår en spærrernekanisme, som omfatter en i drejelig lejring indrettet spærreklinke, der ved sin ene ende har en savtakformet spærrehage for at holde denne i sin lukkede stilling i indgreb med en låsehage, samt fjederorganer, som samvirker med spærre-5 klinken, der er beregnet til at samvirke med låsehagen.
Låsehage skal i nærværende beskrivelse forstås meget bredt, idet begrebet kan dække et låseblik, et krogformet fremspring, en tap, en flig eller lignende, som er beregnet til indgreb bag klinkens spærre-10 hage.
Spærremekanismer af denne art kendes fra et meget stort antal anvendelsesområder, hvor der ønskes et sikkert indgreb mellem klinkens spærrehage og den samvirkende låsehage.
15 I de kendte konstruktioner udgøres spærreklinken og fjederorganerne af to separate elementer. Fjederorganerne er i de kendte konstruktioner indrettet for at presse eller trække spærreklinken imod sin lukkede stilling, hvor spærrehagen er i indgreb med en låsehage, og fastholde 20 den i denne stilling.
De kendte konstruktioner er ufordelagtige ved, at spærremekanismen består af separate elementer, hvilket komplicerer og fordyrer konstruktionen. Endvidere vil de kendte spærremekanismer ikke muliggøre en 25 initial åbning af den tilknyttede dør, luge eller lignende som en del af operationen ved spærrehagens frigørelse fra låsehagen. En bruger skal således både udøve en kraft, som udløser det indbyrdes indgreb mellem spærreklinken og låsehagen, samt en kraft til åbning af den tilknyttede dør, luge eller lignende. Det bemærkes, at spærremekanis-30 mer ikke blot kan anvendes 1 forbindelse med en dør eller luge, men tillige kan anvendes alle steder, hvor der ønskes en indbyrdes og udløselig forbindelse mellem to elementer.
Der findes en del anvendelsesområder, hvor det er ønskeligt, at man 35 samtidig med spærreklinkens betjening for frigørelse af indgrebet mellem spærrehagen og låsehagen samtidig opnår en initial åbning. Dette kan for eksempel være tilfældet i forbindelse med forskellige husholdningsmaskiner, i forbindelse med skuffer, skabsdøre, forskellige små-beholdere, i forskelligt handicapudstyr samt flere andre. Det kan være 2
DK 16261 1 B
ønskeligt at tilvejebringe åbningsbevægelsen såvel i retning mod brugeren som væk fra brugeren.
Det er formålet med den foreliggende opfindelse at afhjælpe ovennævnte 5 ulemper ved tilvejebringelse af en meget enkel spærremekanisme, som muliggør en initial åbning af den tilknyttede dør, luge eller lignende i forbindelse med spærrehagens frigørelse fra en samvirkende låsehage.
Dette opnås ifølge den foreliggende opfindelse med en spærremekanisme 10 af den indledningsvis nævnte type, der er særpræget ved, at spærreklinken og fjederorganerne er fremstillet i ét stykke, at fjederorganerne er tilvejebragt ved samme side af spærreklinken som spærrehagen, at fjederorganerne har en fri ende, som kan udøve en fjederkraft stort set virkende i retning mod spærrehagens stejle side, således at låse-15 hagen vil blive fjedrende fastholdt mellem spærrehagen og fjederens frie ende, og at spærremekanismen kan frigøres under drejning af spærreklinken ved hjælp af et betjeningsorgan anbragt på klinken.
Idet spærreklinken og fjederorganerne er fremstillet i ét stykke opnås 20 en særlig enkel spærremekanisme. I denne spærremekanisme vil fjederorganerne, der udøver en fjederkraft i retning mod spærrehagens stejle side, som er beregnet til indgreb med låsehagen, kraftpåvirke denne låsehage i anlæg mod spærrehagens stejle side, når spærrehagen og låsehagen er i indgreb. Herved fastholdes spærreklinken i sin lukkede 25 stilling. Når spærrehagen og låsehagen bringes ud af indgreb med hinanden, vil fjederen således kunne forskyde låsehagen udefter forbi spærrehagens skrånende side og dermed fri af spærrehagen, hvorved der kan etableres en initial åbning af den dør, luge eller lignende, hvori spærremekanismen er anvendt. Spærreklinken og låsehagen kan valgfrit 30 forbindes med enten døren eller den dermed tilknyttede ramme eller lignende.
Spærreklinken kan fremstilles af plast, fiberforstærket plast, metal eller kombinationer heraf, når blot det sikres, at den frie ende af 35 fjederorganet udøver en fjederkraft i retning mod spærrehagens stejle side.
Spærremekanismen ifølge opfindelsen gør det således muligt at opnå både et sikkert indgreb mellem klinkens 'spærrehage og den samvirkende 3
DK 16261 1 B
låsehage, samt en initial åbning, idet fjederkraften vil åbne den tilknyttede dør, luge eller lignende, når spærrehagen og låsehagen befinder sig i deres indbyrdes stilling, hvor frigørelse finder sted.
5 Opfindelsen vil herefter blive forklaret nærmere under henvisning til den medfølgende tegning, hvor fig. 1 viser et billede af en spærremekanisme i en tilstand, hvor fjederorganerne er tilvejebragt i en naturlig hvilestilling, 10 fig. 2 et billede af den i fig. 1 viste spærremekanisme med fjederorganerne tilvejebragt i en spændt tilstand parat til indgreb med en låsehage, fig. 3 et billede af den i fig. 1 viste spærremekanisme, men til illustration af spærrehagens og låsehagens indbyrdes stilling 15 for fuldt indgreb, fig. 4 et billede svarende til det i fig. 3 viste, men illustrerende spærrehagen og låsehagen i en indbyrdes stilling, hvor indgreb/frigørelse finder sted, fig. 5 et billede af en alternativ udførelsesform for en låsemeka-20 ni ske ifølge opfindelsen, og fig. 6-8 partielle snit til illustration af låsemekanismen anvendt i en fælde med gitteret placeret i forskellige stillinger.
I den efterfølgende detaljerede beskrivelse vil identiske eller til -25 svarende dele i de forskellige figurer forsynes med samme henvisningsbetegnelse.
Som vist i fig. 1-4 omfatter spærremekanismen en spærreklinke 1, der ved sin ene ende 2 har en savtakformet spærrehage 3. Spærremekanismen 30 udgøres af et sprøjtestøbt plastemne. Den savtakformede spærrehage 3 er beregnet til at samvirke med en låsehage 4 (se fig. 3 og 4). Spærremekanismen omfatter endvidere fjederorganer, der er tilvejebragt ved den samme side 5 af spærreklinken 1, hvor spærrehagen 3 er tilvejebragt. Fjederorganerne udgøres af en stort set U-formet bladfjeder 6.
35 I fig. 1 illustreres spærremekanismen i en tilstand, hvor fjederen 6 befinder sig i sin naturlige hvilestilling, det vil sige, hvor fjederen 6's frie ende 7 endnu ikke er ført ind bag låsehagen 3's stejle side 8.
4
DK 16261 1 B
I fig. 2 er fjederen 6 tilvejebragt i en spændt tilstand, nemlig ved at den frie ende 7 er placeret i anlæg mod spærrehagens 3's stejle side 8. I denne stilling vil fjederen 6's frie ende 7 udøve en fjederkraft, der stort set virker i en retning mod spærrehagens stejle side 5 8. Spærremekanismen er i denne stilling klar til brug. I fig. 3 illu streres, hvorledes låsehagen 4 bliver fastholdt mellem spærrehagen 3's stejle side 8 og fjederens frie ende 7. Låsehagen 4 vil blive fastklemt imellem disse to dele. Således som det fremgår af fig. 3, vil den U-formede bladfjeder 6 ikke alene udøve en fjederkraft i en ret-10 ning stort set vinkelret på spærrehagens stejle side 8, men den vil, da U'ets to grene ikke er parallelle, tillige have en komposant, der er rettet opefter parallelt med spærehagens stejle side, således som det ses på tegningen. Dette sikrer, at låsehagen fastholdes særligt sikkert.
15 I fig. 4 ses spærrehagen 3 og låsehagen 4 i deres indbyrdes stilling, hvor indgreb/frigørelse finder sted. I denne indbyrdes stilling vil U'ets frie ben 7 være bøjet indefter mod U'ets andet ben. Dette vil sige, at fjederen yderligere spændes og således kraftpåvirker låse-20 hagen 4 med en kraft, der overstiger den, som udøves ved det i fig. 3 illustrerede indbyrdes indgreb mellem låsehagen, spærrehagen samt fjederen. Såfremt den i fig. 4 viste stilling illustrerer den situation, hvor spærrehagen og låsehagen bringes i indgreb, vil der udøves en kraft på låsehagen 4, som overstiger fjederkraften. Såsnart låse-25 hagen er passeret forbi spærrehagen, vil spærreklinken rotere om sin omdrejningsaksel 10, således at spærrehagen og låsehagen bringes i indgreb. Dette indbyrdes indgreb sikres, idet den kraft, som udøves gennem låsehagen, giver anledning til et drejningsmoment omkring spærreklinken l's omdrejningsaksel 10. Spærreklinken kan således blive 30 ført i sin lukkede stilling, hvori den kan fastholdes, uanset dens orientering. I den indbyrdes stilling, som er illustreret i fig. 4, vil fjederen 6, idet U'ets frie ben 7 bøjes maksimalt indefter mod U'ets andet ben 9, spændes maksimalt, og fjederens komposant, der forløber parallelt med spærrehagens 3's stejle side 8 vil også være mak-35 simal. Denne kraftkomposant er medvirkende til at etablere et særligt sikkert indgreb mellem spærrehagen 3 og låsehagen 4 uanset spærreklinken l's orientering.
I den viste udformning vil omdrejningsakslen 10's akse befinde sig i 5
DK 16261 1 B
planet for spærreklinken l's side 5, hvorpå spærrehagen 3 er anbragt. Herved opnås et stort moment, når lukkekraften overføres gennem låsehagen 4, samtidig med at den fjederkraft, som det frie ben 7 udøver i spærreklinkens lukkede stilling, vil være rettet stort set vinkelret 5 på spærrehagens stejle side 8. Såfremt akslen 10's midtakse var placeret inde i selve spærreklinken l's legeme 11, ville fjederkraften, der udøves af det frie ben 7, samtidig have en komposant, der er rettet nedefter, således som set på tegningen. Dette vil forringe sikkerheden ved indgrebet mellem spærrehagen 3 og låsehagen 4.
10 I fig. 1-4 samt 6-8 udgøres spærreklinken l's betjeningsorgan af spærreklinkens anden ende 12, det vil sige, den ende som befinder sig modsat spærreklinkens første ende 2, hvor spærrehagen 3 er anbragt. Således er spærreklinken drejeligt ved et punkt mellem betjeningsorganet 15 12 og spærrehagen 3. Det bliver herved muligt ved passende dimensione ring af de indbyrdes størrelser, at frigøre indgreb blot ved at udøve en lille kraft på betjeningsorganet 12.
I fig. 5 udgøres spærreklinkens betjeningsorgan 12' af en forlængelse 20 af spærreklinkens første ende 2 forbi det punkt, hvor spærrehagen 3 er piaceret.
Fælles for begge udførelsesformer er, at det er en meget enkel spærre-mekanisme, og at fjederen 6 muliggør en initial åbning af en til knyt-25 tet dør, luge eller lignende, når spærrehagen 3 frigøres fra sit indgreb med en samvirkende låsehage 4.
Det bemærkes, at det også er muligt at tilvejebringe et betjeningsorgan, der er forbundet med spærreklinkens aksel 10, og som for eksempel 30 er udformet som et håndtag (ikke vist).
Det bemærkes, at den udførelses form, der er illustreret i fig. 1-4 samt fig. 6-8, er særlig egnet til brug i en fælde, således som beskrevet i dansk patentansøgning nr. 1093/88, hvis indhold herved er inkor-35 poreret ved reference. Denne udførelsesform vil derfor blive beskrevet nærmere i forbindelse med anvendelsen i en sådan fælde, hvilket er illustreret i fig. 6-8.
I fig. 6-8 vises et gitter 13, der er drejeligt forbundet (ved 14) med 6
DK 16261 1 B
et låglukke 15. Låglukket 15 har en åbning (ikke vist), som afspærres af gitteret 13, og som omsluttes af en krave 16. I låglukket 15's forside 17 findes der ved siden af kraven 16 en åbning 18, hvorigennem låseklinken l's betjeningsorgan 12 kan betjenes. I kraven 16 er der 5 udsparet et montagespor 19, i hvis indre ende den ene ende af spærre-klinken l's aksel 10 er lejret. Gitret 13 er forsynet med en låsehage 4', som er tilvejebragt ved en udpresning af den plade, som udgør gitret 13. Ved denne udformning kan spærremekanismen sidde beskyttet bag gitret, uden risiko for at et dyr, som befinder sig i fældens indre 10 20, kan itubide spærrehagen. I fig. 6 er gitret 13 placeret lidt åb net, og fælden er således stillet for indfangning af dyr. Gitret forbliver åben, idet fjederen 6's frie ende 7 udøver en kraft, der er tilstrækkelig stor til at forhindre, at gitret på grund af sin egen vægt lukkes. Når et dyr går ind i fælden, svinges gitret 13 opefter, 15 og når dyret derefter fra indersiden trykker mod gitret, vil låsehagen 4', således som vist i fig. 7, bringes i indgreb bag spærrehagen 3.
Når denne stilling er passeret, vil den indbyrdes stilling af spærrehage og låsehage, som er illustreret i fig. 8, blive etableret. Dyret er herved indfanget i fælden, og gitret 13 kan kun åbnes ved at spær-20 reklinken l's betjeningsorgan 12 aktiveres fra fældens yderside. Ved aktivering af spærreklinken 1 fra den i fig. 8 viste stilling, vil det ligeledes være muligt at stille fælde og etablere den i fig. 6 viste stilling, hvor gitret 13 befinder sig i sin ikke-tillukkede tilstand.
25 30 35
Claims (10)
1. Spærremekanisme, som omfatter en i drejelig lejring indrettet spærreklinke (1), der ved sin ene ende (2) har en savtakformet spærrehage 5 (3) for at holde denne i sin lukkede stilling i indgreb med en låsehage (4), samt fjederorganer, som samvirker med spærreklinken, der er beregnet til at samvirke med en låsehagen (4), kendetegnet ved, at spærreklinken (2) og fjederorganerne (6) er fremstillet i ét stykke, at fjederorganerne er tilvejebragt ved samme side af spærreklinken som 10 spærrehagen, at fjederorganerne har en fri ende (7), som kan udøve en fjederkraft stort set virkende i retning mod spærrehagens stejle side (8), således at låsehagen vil blive fjedrende fastholdt mellem spærrehagen og fjederens frie ende, og at spærremekanismen kan frigøres under drejning af spærreklinken (1) ved hjælp af et betjeningsorgan (12) 15 anbragt på klinken.
2. Spærremekanisme ifølge krav 1, kendetegnet ved, at fjederorganerne udgøres af en stort set U-formet bladfjeder, hvor U'ets højde i det mindste svarer til afstanden mellem U'ets grene. 20
3. Spærremekanisme ifølge krav 2, kendetegnet ved, at U'ets højde i det mindste er to gange afstanden mellem U'ets grene.
4. Spærremekanisme ifølge krav 2 eller 3, kendetegnet ved, 25 at U'ets faste gren (9) er forbundet med spærreklinken stort set ud for dennes omdrejningsakse.
5. Spærremekanisme ifølge krav 2, 3 eller 4, kendetegnet ved, at spærrehagens stejle side samt den til indgreb med spærrehagen 30 beregnede del af låsehagen, hver har en sådan udstrækning, at U'ets frie gren, når spærrehagen og låsehagen befinder sig i deres indbyrdes stilling, hvor indgreb/frigørelse finder sted, er bøjet indefter mod U'ets andet ben, således at fjederen kraftpåvirker låsehagen med en kraft, der overstiger den, som udøves ved indbyrdes indgreb mellem 35 låsehage og spærrehage.
6. Spærremekanisme ifølge et hvilket som helst af kravene 1-5, kendetegnet ved, at spærreklinken er dobbeltarmet, og dens dreje-aksel (10) er anbragt mellem spærrehagen og betjeningsorganet. DK 16261 1 B
7. Spærremekanisme ifølge et hvilket som helst af kravene 1-5, kendetegnet ved, at spærreklinken er drejeligt lejret om en akse ved sin anden ende, og at en forlængelse af spærreklinkens ene ende tjener som betjeningsorgan. 5
8. Spærremekanisme ifølge et hvilket som helst af kravene 2-5, kendetegnet ved, at afstanden mellem spærreklinkens legeme, hvorpå fjederorganerne og spærrehagen er fastgjort og kontaktpunktet mellem låsehagen og U'ets frie gren, når spærrehage og låsehage befinder sig 10. deres indbyrdes stilling, hvor indgreb/frigørelse finder sted, er større end afstanden fra nævnte legeme til spærreklinkens omdrejningsakse.
9. Spærremekanisme ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, 15 kendetegnet ved, at spærreklinkens omdrejningsakse befinder sig i planet for spærreklinkens (1) side (5), hvorpå spærrehagen er anbragt.
10. Spærremekanisme ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, 20. e n d e t e g n e t ved, at den udgøres af et sprøjtestøbt plastemne. 25 30 35
Priority Applications (10)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DK643088A DK162611C (da) | 1988-11-17 | 1988-11-17 | Spaerremekanisme |
CA 591494 CA1327889C (en) | 1988-03-01 | 1989-02-20 | Trap |
PCT/DK1989/000040 WO1989007887A1 (en) | 1988-03-01 | 1989-02-22 | A trap |
US07/571,596 US5067271A (en) | 1988-03-01 | 1989-02-22 | Imprisoning trap |
DE89903470T DE68909400T2 (de) | 1988-03-01 | 1989-02-22 | Tierfalle. |
AU32831/89A AU620604B2 (en) | 1988-03-01 | 1989-02-22 | A trap |
EP19890903470 EP0402404B1 (en) | 1988-03-01 | 1989-02-22 | A trap |
JP1503186A JPH03505519A (ja) | 1988-03-01 | 1989-02-22 | 捕獲器 |
ES8900632U ES1009207Y (es) | 1988-03-01 | 1989-02-28 | Trampa para ratones y similares. |
CN89100933A CN1023751C (zh) | 1988-03-01 | 1989-02-28 | 捕捉器 |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DK643088 | 1988-11-17 | ||
DK643088A DK162611C (da) | 1988-11-17 | 1988-11-17 | Spaerremekanisme |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
DK643088D0 DK643088D0 (da) | 1988-11-17 |
DK643088A DK643088A (da) | 1990-05-18 |
DK162611B true DK162611B (da) | 1991-11-18 |
DK162611C DK162611C (da) | 1992-05-11 |
Family
ID=8148736
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
DK643088A DK162611C (da) | 1988-03-01 | 1988-11-17 | Spaerremekanisme |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
DK (1) | DK162611C (da) |
-
1988
- 1988-11-17 DK DK643088A patent/DK162611C/da not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
DK162611C (da) | 1992-05-11 |
DK643088A (da) | 1990-05-18 |
DK643088D0 (da) | 1988-11-17 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US5711554A (en) | Enclosure safety latch | |
US4166989A (en) | Circuit breaker remote close and charged signalling apparatus | |
DE59710556D1 (de) | Verriegelungseinrichtung | |
US6962375B2 (en) | Rotary latches | |
EP0035979A1 (en) | Manually and electrically operated automatic hook lock | |
WO2001081696A8 (en) | A door lock device for a domestic electrical appliance | |
US4083591A (en) | Gate latch | |
EP0402404A1 (en) | ANIMAL TRAP. | |
GB2027994A (en) | Handle fastening device for an electrical circuit breaker | |
US3134617A (en) | Latch assembly for tackle boxes and the like | |
US5117210A (en) | Molded case circuit breaker field-installable accessories | |
DK162611B (da) | Spaerremekanisme | |
US4286809A (en) | Child-proof cabinet closures | |
US4128750A (en) | Circuit breaker closure control and condition indicator apparatus | |
EP0571188B1 (en) | Coin box storage structure | |
US4220936A (en) | Manually operated generator circuit breaker | |
US1012590A (en) | Electric door-alarm. | |
SE459380B (sv) | Hoelje foer installering, isolering och inkapsling av elektriska, elektroniska och pneumatiska apparater och anordningar | |
CN105696873B (zh) | 一种保险箱用密码机械组合锁 | |
US20020008391A1 (en) | Locking system for movable elements such as doors and drawers mounted in a cabinet frame | |
CN110167299B (zh) | 一种防误开的网络安全机柜 | |
JP3718878B2 (ja) | コントロールパネルの開閉機構 | |
US487527A (en) | Walter hay | |
JPS587578Y2 (ja) | 回路しや断器 | |
JPS59829A (ja) | 回路遮断器 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
PBP | Patent lapsed |
Country of ref document: DK |