DK156878B - Fordamper til anaestesimiddel - Google Patents

Fordamper til anaestesimiddel Download PDF

Info

Publication number
DK156878B
DK156878B DK397281A DK397281A DK156878B DK 156878 B DK156878 B DK 156878B DK 397281 A DK397281 A DK 397281A DK 397281 A DK397281 A DK 397281A DK 156878 B DK156878 B DK 156878B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
sump
liquid
evaporator
gas
chamber
Prior art date
Application number
DK397281A
Other languages
English (en)
Other versions
DK397281A (da
DK156878C (da
Inventor
Raymond Stanley Gregory
Original Assignee
Medishield Corp Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Medishield Corp Ltd filed Critical Medishield Corp Ltd
Publication of DK397281A publication Critical patent/DK397281A/da
Publication of DK156878B publication Critical patent/DK156878B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK156878C publication Critical patent/DK156878C/da

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61MDEVICES FOR INTRODUCING MEDIA INTO, OR ONTO, THE BODY; DEVICES FOR TRANSDUCING BODY MEDIA OR FOR TAKING MEDIA FROM THE BODY; DEVICES FOR PRODUCING OR ENDING SLEEP OR STUPOR
    • A61M16/00Devices for influencing the respiratory system of patients by gas treatment, e.g. mouth-to-mouth respiration; Tracheal tubes
    • A61M16/10Preparation of respiratory gases or vapours
    • A61M16/14Preparation of respiratory gases or vapours by mixing different fluids, one of them being in a liquid phase
    • A61M16/18Vaporising devices for anaesthetic preparations
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S261/00Gas and liquid contact apparatus
    • Y10S261/65Vaporizers
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T137/00Fluid handling
    • Y10T137/0753Control by change of position or inertia of system

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Anesthesiology (AREA)
  • Emergency Medicine (AREA)
  • Pulmonology (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Heart & Thoracic Surgery (AREA)
  • Hematology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Feeding, Discharge, Calcimining, Fusing, And Gas-Generation Devices (AREA)
  • Filling Or Discharging Of Gas Storage Vessels (AREA)

Description

DK 156878 B
Opfindelsen vedrorer fordampere til anæstesimid-ler, hvilket er apparater til blanding af damp fra et flygtigt, flydende anæstesimiddel med en tilfort gas (hvilken betegnelse skal forstàs soin ogsâ omfattende 5 gasblandinger), til efterfolgende indgivelse til en patient. I denne beskrivelse skal betegnelsen "anæstesimiddel" omfatte sâvel anæstesimidler som analgesimidler.
Fra U.S.A. patent nr. 4.067.935 og nr» 3.385.578 kendes en fordamper til anæstesimiddel omfattende et 10 kammer, hvoraf i det mindste en del danner en sump for et flygtigt, væskeformet anæstesimiddel, og som har en tilgang til og en afgang fra kammeret for stromning derigennem af en gas og gas/damp. En hovedstromnings-bane forbinder tilgangen med afgangen og omfatter en 15 bugtet del med et samlet frit volumen, som ikke er min-dre end det maksimale volumen væskeformet anæstesimiddel, der er beregnet til at være indeholdt i sumpen.
Opfindelsen vedrorer især, men ikke udelukkende, fordampere til anæstesimidler af by-pass-typen, som be-20 skrevet f.eks. i U.S.A. patent nr. 4.067.935, hvor gassen, der tilf0res fordamperen, deles i to str0mme, af hvilke den f0rste passerer gennem et fordampnings-kammer, hvor gassen bliver mættet med damp af det flygtige middel, og hvor den anden passerer uden om 25 fordampningskammeret, hvorefter de to str0mme forenes igen. Fordampningskammeret omfatter sædvanligvis en sump for flydende anæstesimiddel, hvorover den til-f0rte gas kan str0mme, hvorhos der sædvanligvis ogsâ er væger, der strækker sig ned i væsken, og forbi 30 hvilke gassen ogsâ str0mmer.
Ved normalt brug muligg0r dette by-pass-arrangement, at koncentrationen af dampene af anæstesimiddel i gassen, der afgives fra fordamperen, kan styres med en meget h0j grad af n0jagtighed og pâlidelighed.
35 Specifikt kan dettes opnâs ved hjælp af en skala til indstilling af koncentrationen, der er forbundet med 2
DK 156878 B
eller udg0r en del af en ventil, der kan indstilles til styring af modstanden mod gasstr0mmen gennem for-daiupningskammerkreds l0bet. Dette har den virkning at ændre de forhold, hvori den tilstr0mmende gas deles 5 i de to forannævnte str0rwne, hvormed ogsâ koncentra-tionen af dampmættet gas i den senere genforenede str0m ændres. Endvidere kan der anvendes en termisk kompensationsventil i by-pass-kredsl0bet, hvorved modstanden mod gasstr0mmen gennem kredsl0bet kan sty-10 res. Dette pâvirker igen fordelingen i de to str0mme, og parametrene for denne ventil kan vælges sâledes, atden i hovedsagen kompenserer for variationer i darnp-trykket for det flygtige middel (og dermed dets xnæt-ningskoncentration) med temperaturen.
15 Fordampere til anæstesimidler af den ovenfor beskrevne type har ikke desto mindre visse ulemper.
I denne forbindelse f0lger det af virkemâden af en fordamper til anæstesimiddel, at fordamperen kun kan anvendes med en specificeret orientering. Hvis en 20 almindelig fordamper forskydes fra sin tilsigtede orientering i en væsentlig grad, medens den er pâfyldt flydende anæstesimiddel, er det sandsynligt, at væsken vil finde vej til gasafgangspassagerne fra fordamperen med potentielle ulykkelige resultater. Risikoen i 25 Êrbindelse med en sâdan hændelse kan omfatte indgivel-sen af en farligt h0j koncentration af anæstesimiddel, nâr væsken fordamper, en eventuel d0delig indgi-velse af væske i en patients luftveje, eller (i by-pas-tilfældet) en farlig ændring i den indgivne koncen-30 tration pâ grund af tilstedeværelsen af væske i en del af fordamperen, hvor der ikke skulle være væske, hvorved de relative modstande mod gasstr0mmen gennem de parallelle kredsl0b ændres. Der har faktisk været rapporteret tilfælde af ulykker, nâr en frit stâende 35 fordamper er blevet væltet under brugen, og hvor den deraf f01gende b0lge af væske fra afgangen fra fordamperen er blevet blæst ind i patientens luftvej.
3
DK 156878B
Vipning eller vending af en kendt, fyldt fordamper er imidlertid ogsâ potentielt risikabel, selv om den er adskilt fra gastilf0rslen, og dette problem be-lyses af den stadig stigende anvendelse af anæstesi-5 maskiner, der er indrettet til brug i forbindelse med let udskiftelige fordampere, som beskrevet i det f0l-gende.
Der er et antal forskellige, flygtige anæstesi-midler med forskellige medicinsk 0nskelige egenskaber 10 i almindelig brug nu til dags. De forskellige midler har imidlertid forskellige egenskaber med hensyn til damptryk og er virksomme i forskellige afgangskoncen-trationer med det résultat, at det er n0dvendigt at hâve forskellige fordampere, der er specielt kon-15 strueret og kalibreret til brug for hvert middel.
Med fremkomsten af anæstesimaskiner med portventil-fittings, der muligg0r en hurtig installation og fjer-nelse af forskellige fordampere, kan en given maskine meget let tilpasses til indgivelse til enhver af en 20 række af til râdighed værende anæstesimidler, og ved anvendelse af den samme grundlæggende maskine fâr anæstesilægen sâledes fri’ned til at tilpasse det korrekte middel sa vidt muligt til enhver patients behov. Denne praksis er 0nskelig, men den f0rer til 25 en for0gelse i de tilfælde, hvor en fyldt fordamper mâ transporteras fra én station til en anden (f.eks. fra en lagerhylde til en anæstesimaskine eller vice versa) og monteret pâ plads pâ en anden station.
Hvis en pâfyldt fordamper under denne behandling util-30 sigtet vendes eller vippes i væsentlig grad, vil der, selv om der ikke str0mmer nogen gas gennem fordampe-ren pâ det tidspunkt, være fare for, at den senere afgiver en h0jere anæstesikoncentration end tilsigtet, hvis væsken har fâet lejlighed til at samles i en 35 del af gasafgangspassagerne.
Tidligere har der været adgang til fordampere, der har egenskaber, sâ at der ikke kan spildes fra 4
DK 156878B
dem, idet de er indrettet sâledes, at den indeholdte væske ikke kan passere til afgangen fra fordampnings-kammeret, hvis fordamperen vippes eller vendes. I sâ-danne fordampere har man anvendt relativt store, cy-5 lindriske fordampningskamre med gastilgangen eller -tilgangene og -afgangen eller -afgangene fra kammeret placeret i omrâdet ved midten af fordamperens volumen.
For at denne "ikke-spilde"-konstruktion skal være effektiv, ma fordampningskamrene i sâdanne apparater 10 hâve indvendige volumener pâ mange gange den frie væskekapacitet, og de er derfor uegnede til brug i forbindelse med anæstesimaskiner med kontinuerlig str0mning, hvor de vil være udsat for svingende mod-tryk fra lungeventilatorer etc. Til fordampere, der 15 er beregnet til anvendelse i denne forbindelse, er det et krav, at det fri volumen i fordampningskamme-ret er sâ lille soin mulig, det er mere sandsynligt, at dampen kan transporteras tilbage til tilgangen for fordamperen af en tilbagestr0mmende trykb0lge, 20 trods forholdsregler, der er beregnet til at for-mindske virkningen af sâdanne modtryk, jo st0rre det fri volumen af dampmættet gas i fordamperen er.
Hvis denne tilbagestr0m sker, kan dampen str0mme frem gennem by-pass-kredsl0bet under næste trykperio-25 de, hvorved anæstesikoncentrationen fra fordamperen for0ges i ukontrollerbar grad.
Opfindelsen er rettet mod l0sningen af disse ulemper ved kendte fordampere, og opfindelsen ved-r0rer sâledes en fordamper til anæstesimiddel omfat-30 tende et kammer, hvoraf i det mindste en del danner en sump for et flygtigt, væskeformet anæstesimiddel, en tilgang til og en afgang fra kammeret for henholds-vis gas og gas/damp, en hovedstr0mningsbane, der for-binder tilgangen med afgangen, hvilken fordamper er 35 ejendommelig ved, at hovedstr0mningsbanen omfatter en bugtet del, der har et samlet frit volumen, der mindst er lig med det maksimale volumen væske, der
DK 156878B
5 er beregnet til at være indeholdt i sumpen, og en om-lobsstromningsbane, der blokeres ved tilstedeværelsen af væske i sumpen, nâr fordamperen har sin tilsigtede, brugsklare orientering, men tillader passage af gas 5 og/eller gas/damp fra tilgangen til afgangen af kamme-ret, nâr fordamperens orientering bringes til at af-vige væsentligt fra den tilsigtede orientering, og væske herved strommer fra sumpen og optager plads i den bugtede del.
10 Heraf ses, at der med opfindelsen tilvejebringes en fordamper, der ikke, selvom den vippes eller vendes pâ hovedet, lader hojt koncentreret anæstesimiddel slippe ud. Dette skyldes, at det væskeformige anæstesimiddel, der er i fordampningskammerets sump, idet for-15 damperen vippes, lober over i den bugtede del, der netop er indrettet til at kunne rumme al væsken, og derfra kan væsken kun ved adskillige manovrer med fordamperen lobe videre ud i gasafgangsâbningerne. Des-uden bevirker den omlobsstromningsbane, der opstâr, 20 nâr sumpen tommes for væske, at den indstrommende gas ikke strommer gennem den bugtede del og derigennem presser væske ud, men strommer direkte fra fordamp-ningskammerets tilgang til dets afgang.
I en udforelsesform for opfindelsen kan sumpen 25 hâve mindst en tilgang for tilforsel af gas og mindst én afgang for gas/damp, hvilken tilgang eller tilgange og afgang eller afgange er placeret over det tilsigtede niveau for væske i sumpen, nâr fordamperen har sin tilsigtede, brugsklare orientering; den bugtede del 30 for gas/damp strækker sig fra sumpafgangen eller -afgangene og successivt et forste forlob, der forer opefter, og et andet forlob, der forer nedefter (disse retninger angivet i forhold til stromningsretningen af gas/damp fra sumpen, nâr fordamperen er i sin tilsigte-35 de, brugsklare orientering), den nedre del af det andet forlob er placeret pâ et hojere niveau end det tilsig- 6
DK 156878 B
tede niveau af væske i sumpen, nâr fordamperen har sin tilsigtede, brugsklare orientering, og det sainlede frie volumen af det forste og det andet forlab er mindst lig med det maksimale volumen af væske, der er indrettet 5 til at være indeholdt i sumpen, og omlobsstromningsba-nen omfatter mindst én port,i den nedre del af det andet forlob af den bugtede del, og som gennem en kanal er i forbindelse med en anden port, der vender mod den nedre del af sumpen, sâ at kanalen eller hver af kana-10 lerne, med væske i sumpen og fordamperen i sin tilsig-tede, brugsklare orientering, er lukket af væsken, men at kanalen eller mindst én kanal er âben, hvis væske drænes fra denne, ved at fordamperens orientering brin-ges til at afvige væsentligt fra denne orientering, sâ 15 at væske strommer fra sumpen ind i den bugtede del.
I en alternativ udforelsesform kan sumpen hâve mindst en tilgang og mindst én afgang til passage for gas/damp, hvilken tilgang eller tilgange og afgang eller afgange er placeret over det tilsigtede niveau 20 for væske i sumpen, nâr fordamperen har sin tilsigtede, brugsklare orientering; den bugtede del omfatter suc-cessivt et forste forlob, der er rettet nedefter, et andet forlob, der forer opefter, og et tredje forlob, der forer nedefter mod sumptilgangen eller -tilgangene 25 (disse retninger er angivet i forhold til stromnings-retninger for gas og/eller gas/damp mod sumpen, nâr fordamperen er i sin tilsigtede, brugsklare orientering), den nedre del af det andet forlob er placeret pâ et niveau, der er hojere end det tilsigtede væske-30 niveau i sumpen, nâr fordamperen har sin tilsigtede, brugsklare orientering, og det samlede frie volumen af det andet og det tredje forlob er mindst lig med det tilsigtede maksimale volumen af væske i sumpen; omlobs-stromningsbanen omfatter mindst én port i den nedre del 35 af det andet forlob af den bugtede del, og som gennem en kanal er forbundet med en anden port, der vender
DK 156878B
7 mod den nedre del af sumpen, sa at kanalen eller hver kanal, med væske i sumpen og fordamperen i sin tilsig-tede, brugsklare orientering, er lukket af væske, men at kanalen eller mindst en af kanalerne, hvis fordam-5 perens orientering bringes til at afvige væsentligt fra denne orientering, sa at væske flyder fra sumpen gennem tilgangen ind i den bugtede del, vil blive âbnet pâ grund af, at væske drænes fra den eller dem.
I en yderligere udforelsesform kan sumpen hâve 10 mindst en tilgang og mindst en afgang til passage for gas og gas/damp, hvilken tilgang eller tilgange og afgang eller afgange er placeret over det tilsigtede væ-skeniveau, nâr fordamperen er i sin tilsigtede, brugsklare orientering; den bugtede del omfatter mindst et 15 forste forlob og et andet forlob, der strækker sig i modsatte retninger, den nedre del af det andet forlsb er placeret pâ et hojere niveau end det tilsigtede niveau for vaesken i sumpen, nâr fordamperen er i sin tilsigtede, brugsklare orientering, og det samlede 20 frie volumen af det farste og det andet forlab er mindst lig med det maksimale volumen af væske, der er indrettet til at være indeholdt i sumpen; omlabsstramningsbanen omfatter mindst én port, i den nedre del af det andet forlab af den bugtede del, og som gennem en kanal er 25 forbundet med en anden port, der munder ud i sumpen, sâ at vaesken, nâr der er væske i sumpen, og fordamperen er i sin tilsigtede, brugsklare orientering, lukker om-lobsstramningsbanen, medens vaesken, nâr fordamperens orientering bringes til at afvige væsentlig fra sin til-30 sigtede, brugsklare orientering, strammer fra sumpen og udfylder rummet i den bugtede del, hvorhos gas og gas/damp kan passere fra den ene port via kanalen gennem den anden port med kammerafgangen.
Opfindelsen forklares nærmere i det folgende un-35 der henvisning til tegningen, hvor
DK 156878 B
8 fig. 1 viser et skematisk billede af en f0rste fordamper til anæstesimiddel if0lge opfindelsen i den tilsigtede, brugsklare orientering, fig. IA og IB skematiske snit i fordamperen 5 i fig. 1 i forskellige orienteringer, fig. 2 skematisk snit af en anden fordamper til anæstesimiddel if0lge opfindelsen med sin tilsigtede, brugsklare orientering, fig. 2A og 2B skematiske snit i fordamperen 10 i fig* 2 med forskellige orienteringer, fig. 3 et skematisk snit i en tredje fordamper til anæstesimiddel if0lge opfindelsen i sin tilsigtede, brugsklare orientering og illustrerende alternative str0mningsbaner for tilf0rt gas og gas/damp, og 15 fig. 3A et skematisk snit i fordamperen i fig. 3 i omvendt stilling.
Som vist i fig. 1, IA og IB er anæstesifordam-peren af by-pass-typen og omfatter et kammer, hvoraf i det mindste en del udg0r en sump med cirkulær tvær-20 snitsform for et flygtigt, flydende anæstesimiddel 7, et væskepâfyldningsorgan 2, en skala 3 til indstil-ling af koncentrationen af anæstesimiddel, og en ter-misk kompensationsventil 4. I dette eksempel er fordamperen beregnet til at anvendes i forbindelse med 25 et monteringssystem, der af nærværende ansoger mar-kedsfores under betegnelsen SELECTATEC, hvorved fordampere let kan kobles sammen med den bageste bjæl-ke i en anæstesimaskine med en aftagelig stikkontakt-forbindelse. Til dette formai er fordamperen forsynet 30 med muffer for tilgang af gas og for afgang af gas/damp, hvilke muffer er indrettet til at optage med ventiler forsynede porte, der er opadrettede fra anæstesi-maskinens bageste bjælke 5. En sâdan port og muffe for gastilf0rsel til fordamperen er generelt anf0rt 35 med 6 i fig. 1, porten og muffen for afgangen fra fordamperen ligger i afstand i sideretningen herfra.
DK 156878B
9
Fordamperen beskrives f0rst i sin normale ar-bejdstilstand, hvor den er underst0ttet af den bage-ste bjælke 5 i opretstâende orientering, som vist i fig. 1. Det antages, at sumpen er blevet fyldt 5 med et flygtigt, flydende anæstesimiddel 7 til det maksimale niveau, der er angivet i fig„ 1. Pâfyld-ningsorganet 2 er konstrueret til fastlæggelse af den maksimale mængde væske, der kan hældes i sumpen, pâ sædvanlig mâde.
10 Indândingsgas (f.eks. blandet oxygen og dinitro- genoxid) træder ind i fordamperens tilgangskanal 8 fra port/muffen 6. Den tilstr0mmende gas deles i to str0mme ved 9, idet en f0rste str0m str0mmer gen-nem fordampningskammeret 1, og en anden str0m (by-15 pass) str0mmer gennem ventilen 4„
Den f0rste str0m ledes gennem en buet kanal 10 i undersiden af koncentrationsskalaen 3 og til en tilgang 11. Tilgangen 11 f0rer til et ringformet kammer 12, der er afgrænset mellem to vægge 13 og 20 14. Placeret i kammeret 12 er der et skrueformet stykke af et âbent r0r 15. For den indstr0mmende, tilf0rte gas er der sâledes et antal parallelle, skrue-formede baner (én bane gennem det indre af r0ret og andre, der afgrænses uden om r0ret mellem hosliggende 25 vindinger), der f0rer til en central samleblok 16.
Formâlet med disse relativt lange, indre baner er at absorbere virkningen af tilbagestr0mmende tryk-b0lger, nâr der f.eks. anvendes en lungeventilator i indândingskredsl0bet, og specielt til at hindre damp 30 fra kammeret 1 i at drives i modsat retning under indvirkning af modtryk i den grad, at den ville nâ til kanalen 8 og dermed passere igennem by-pass-kredsl0bet. Fra samleblokken 16 passerer den ind-str0mmende gas ind i elementet 17 og ud gennem to 35 eller flere afgange i kammeret 1.
Gassen str0mmer over overfladen af det flydende anæstesimiddel 7, optager dets damp og forlader kam-
DK 156878B
10 meret gennem et antal (typisk seks eller otte) radiale afgange 19, der er f0rt gennem rummet mellem et par ringformede vægge 20 og 21. Væggene 20 og 21 strækker sig nedefter i væsken i sumpen, men afslut-5 tes kort f0r bundpladen 22 i sumpen. Væggene 20 og 21 afgrænser derfor en lodret, ringformet kanal 23 med en 0vre port 24 og en nedre port 25, der udg0r en del af en oml0bsstr0mningsbane, hvis formâl skal beskrives i det f0lgende. Det bemærkes imidlertid, at 10 under normal drift af fordamperen er denne kanal 23 lukket ved tilstedeværelsen af flydende anæstesimid-del 7 i sumpen. Endvidere er bundfladen 22 af sumpen kuplet sont vist til sikring af, at kanalen 23 normalt forbliver lukket af væske praktisk tait 15 sâ længe, som der er uforbrugt væske tilbage i sumpen. Alternativt kan der være en ringformet br0nd i bundfladen af sumpen, hvori de nedre ender af væggene 20 og 21 kan strække sig.
Væggen 21 fortsætter opefter og afgrænser sam-20 men med fordamperens ydervæg 26 et ringformet kammer 27, hvori der er placeret et par cylindriske væger, der er adskilt fra hinanden ved hjælp af en skruefor-met spole, der danner et vægeaggregat 28, der dypper ned i det flydende anæstesimiddel 7. Gas/damp fra 25 kammeret 1 passerer opefter gennem kammeret 27, op-tager yderligere damp fra vægeaggregatet 28, indtil den er effektivt mættet. Efter at hâve nâet toppen af dette kammer passerer gas/dampen gennem âbninger 29 i væggen 21 og passerer derefter nedefter gennem 30 en ringformet passage 30 mellem væggene 21 og 13.
Kammeret 27 og passagen 30 danner sâledes en bug-tet del, der udg0r en del af en hovedstr0mningsbane, der forbinder tilgangen 11 med en afgang 34 fra kammeret 1. Det bemærkes, at ved den nederste ende af 35 passagen 30 befinder den 0verste port 24 af kanalen 23 sig. Gas/damp kan imidlertid ikke passere gennem denne kanal, eftersom den er lukket af sumpens væske 7. Gas/dampen str0mmer derimod gennem porte 31 i
DK 156878 B
11 den centrale samleblok 16 og ind i et kammer 32 mellem samleblokken 16, væggen 14 og et dækelement 33 for den termiske kompensationsventil 4. Gas/damp str0mmer opefter gennem dette kammer til afgangen 34.
5 Herfra str0mmer den gennem en tilspidset, buet kanal 35 i undersiden af koncentrationsskalaen 3 og for-enes med gasstr0mmen fra by-pass-kredsl0bet i en af-gangskanal 36. Afgangskanalen 36 f0rer til en ikke vist afgangsmuffe og -port pâ den bageste bjælke 5 10 ilighed med tilgangsporten/muffen 6.
Den anden eller by-pass-gasstr0mmen str0mmer fra tilgangskanalen 8 gennem en kanal 37 ind i huset 38 af den termiske kompensationsventil 4.
Denne gas passerer fra kanalen 37 ud mellem en plan 15 flade 39 i ventilhuset og en plade 40, der er svingbar i forhold til ventilhuset ved 41. En sæt-skrue 42 passerer gennem pladen 40 og hviler pâ en bimetalstrimmel 43. Gassen, der passerer mellem fladen 39 og pladen 40 str0mmer ind i kammeret 20 44, der afgrænses af ventildækselelementet 33, og str0mmer derfra gennem en kanal 45 til forening med gas/dampstr0mmen fra fordampningskammeret 1 i afgangskanalen 36.
ünder brugen afhænger koncentrationen af anæste-25 sidampene i afgangsstr0mmen fra fordamperen af forde-lingen af den tilstr0mmende gas mellem den f0rste for-dampningskammerstr0m og den anden by-pass-str0m. Ved konstant temperatur er str0mningsmodstanden gennem by-pass-kredsl0bet konstant, og styringen af forde-30 lingen mellem de to str0mme gennemf0res ved styring af str0mningsmodstanden gennem fordampningskammer-kredsl0bet. Dette bestemmes af den effektive st0rrel-se af kanalen 35 ved nedstr0msenden af fordampnings-kammerkredsl0bet, hvilken st0rrelse kan varieres ved 35 drejning af koncentrationsskalaen 3. Samtidig tilveje-bringes der kompeneation for temperaturændringer (og dermed ændringer i mætningskoncentration af dampen i den f0rste str0m) af ventilen 4 ved ændring af
DK 156878B
12 str0roningsmodstanden gennem by-pass-kredsl0bet. Nâr temperaturen varierer, bevirker bimetalstrimmelen 43, at pladen 40 drejes ind imod eller bort fra fladen 39, hvorved den effektive st0rrelse af passa-5 gen, hvorigennem den sekundære by-pass-str0m skal str0mme, ændres ved passagen fra kanalen 37 til kammeret 44.
Vlrkningen af disse styringer er, at fordampe-ren med et specifikt flydende anæstesimiddel i sumpen 10 7 kan afgive en gas/dampstr0m gennem kanalen 36 over et omrâde af dampkoncentrationer svarende til de værdier, der er vist pâ en passende skala 56 pâ koncentrationskalaen 3, og den indstillede koncen-tration vil være tilstrækkelig upâvirket af normale 15 temperaturvariationer. Koncentrationsskalaen har ogsâ en "afbrudt"-stilling, hvor kanalen 9 og afgangen 34 er blændet af flader ved enderne af henholdsvis kanalerne 10 og 35.
Anvendelsen af koncentrationsskalaen og den 20 termiske kompensationsventil pâ denne mâde er kendt. ünder fabrikationen af en sâdan fordamper mâ imidler-Üd karakteregenskaberne for skalaen og ventilen væl-ges omhyggeligt, hvis der skal opnâs den rigtige balance mellem de to gasstr0mme, og hvis den faktiske 25 afgangskoncentration fra fordamperen skal svare til den værdi, der aflæses pâ koncentrationsskalaen.
Ved kendte fordampere medf0rer dette ofte, at det bliver n0dvendigt at udskifte den termiske kompensationsventil eller at justere den relative stilling af 30 skalaafmærkningerne og den tilspidsede kanal (eller iignende) pâ koncentrationsskalaen. Begge fremgangs-mâder kan være tidskrævende og kræve efterf0lgende kontrol. Fordamperen i fig. 1 l0ser imidlertid dette problem ved indbygning af en finindstillingsventil 35 46 i form af en gevindskâret nâl 47, der styrer str0m- men af gas gennem en hjælpeoml0bspassage 48, der for-binder tilgangen 11 og afgangen 34. Ved âbningen af ventilen 46 vil en del af den ti1str0mmende gas,
DK 156878 B
13 som ellers ville str0mme gennem hele fordampningskam-merkredsl0bet, passere uden om sumpen og forenes med kredsl0bet igen pâ afgangssiden, men pâ opstr0mssiden af kanalen 35. Ved at âbne denne ventil formindskes 5 derfor koncentrationen af det afgivne anæstesimiddel lidt. Eftersom trykfaldet over sumpen og finindstil-lingsventilen 46 (dvs. mellem tilgangen 11 og ëïgangen 34) er væsentligt mindre end trykfaldet over kanalen 35, har indstillingen af finindstillings-10 ventilen kun en ringe virkning pâ de relative str0m-ninger gennem det primære by-pass-kredsl0b og fordamp-ningskammerkredsl0bet som helhed.
I praksis er fordamperen konstrueret sâledes, at den afgivne koncentration fra fordamperen med 15 finindstillingsventilen lukket vil være lidt st0rre end det, der faktisk 0nskes og vises pâ skalaen 56 „
En endelig, n0jagtig kalibrering kan da opnâs pâ fa-brikken ved at skrue nâlen 47 ud, medens man obser-verer den afgivne koncentration pâ et passende in-20 strument, typisk et refraktometer. Nâr den korrekte ydelse opnâs, lâses nâlen pâ plads og forsegles til hindring af indstilling fra brugerside.
Det antages nu, at den viste fordamper med fLydende anæstesimiddel i sumpen forskydes fra sin op-25 retstâende stilling (se fig. IA og IB). En fordel ved monteringssystemet, som er beregnet til brug i forbindelse med denne fordamper er, at en sâdan for-skydning ikke kan ske, medens gas str0mmer gennem enheden, medens en sâdan hændelse er mulig, hvis 30 fordamperen anvendes i en fritstâende stilling, og i hvert tilfælde er det muligt, at fordamperen kan vippes eller endog vendes om, medens den bliver transporteret mellem anvendelserne. Konstruktionen af fordamperen er imidlertid sâdan, at den giver 35 beskyttelse mod forskydning fra den opretstâende stil-
DK 156878 B
14 lingf hvadenten fordamperen er forbundet med gas-tilf0rslen eller ej.
Nâr fordamperen vippes, vil væskeniveauet pâ den ene side af kammeret 1 hæves, medens niveauet 5 pâ den anden side vil falde. Der vil blive opnâet en shilling, hvor væske sfcr0inmer gennem en eller flere af afgangene 19 og portene 25 (se fig. IA) og ind i den ene side af det ringformede kammer 27. En fordel ved at hâve mange afgangsâbninger 19 er imid-10 lertid, at sâfremt nogen af dem skulle være blokeret af væske pâ denne mâde, ville de diametrait modsat de blokerede afgangsâbninger forblive âbne, og (hvis fordamperen er tilsluttet) der vil ikke være nogen tendens til , at der opbygges tryk i kammeret 1, sâ 15 at væske blæses yderligere gennem afgangspassagerne i fordamperen. Endvidere vil sænkningen af væskeniveauet pâ siden modsat de blokerede afgangsâbninger 19 be-tyde, at væske vil dræne ud af kanalen 23 pâ den modsatte side , hvorved oml0bsstr0mnîngsbanen âbnes 20 og giver direkte bane for gassen fra kammeret 1 til at str0mmë ind i den nederste ende af den ringformede passage 30 og ud gennem samleblokken 16. Som f0lge heraf vil vipning af fordamperen ikke f0re til for-0gelse i den afgivne koncentration af anæstesidamp 25 fra apparatet. Faktisk vil det omvendte være tilfæl-det, eftersom en del af den tilstr0mmende gas, der str0mmer gennem kanalen 23, vil passere uden om væge-aggregatet 2 8.
I det ekstreme tilfælde af forskydning af for-30 damperen, dvs. vending (se fig. IB) , vil i hoved- sagen al sumpvæsken str0mme gennem porten 25 og afgangene 19 og opsamles i kammeret 27 og i det ringformede rum 49, hvor kammeret 27 er i forbindel-se med passagen 30. Volumenet af rummet 49, kammeret 35 27 og passagen 30 er valgt sâledes, at det kan op-
DK 156878B
15 tage det maksimale indhold af væske, der kan være i sumpen. Nâr væske fylder hele periferiudstrækningen af dette rum, indses det (i mangel af kanalen 23), at virkningen af gas, der str0mmer gennem afgangene 19 5 og langs kairuneret 27, ville tvinge en sâdan væske gen-neiti fordamperen mod afgangen. En sâdan gasstr0m finder imidlertid ikke sted i denne tilstand, idet hele kanalen 23 er drænet for væske, og hele denne kanal er derfor til râdighed til at muligg0re, at gas, der 10 str0iraner ind i kammeret 1, passerer direkte til ned-str0msenden af passagen 30 og ud gennem samleblok-ken 16. Der er derfor igen hverken tendens for væske til at blæses ud af fordamperen eller for den afgivne koncentration af anæstesidamp at for0ges ud over den 15 indstillede værdi, idet faktisk det omvendte vil være tilfældet, eftersom al den tilstr0mmende gas vil passere uden om den væske, der er indespærret i kanimer et 27, passagen 30 og rummet 49„
En yderligere fordel ved den viste konstruk-20 tion er, at hvis fordamperen væltes, sâ at det væske-formede anæstesimiddel træder ind i en del af kamme-ret 27 eller passagen 30, vil væsken, umiddelbart efter at fordamperen er f0rt tilbage til sin opret-stâende stilling, dræne tilbage ned i kammeret 27 25 eUer passagen 30 og kanalen 23 ned i sumpen, og der vil ikke være nogen væske tilbage i en sâdan stilling, at der ved en efterf0lgende fordampning kan afgives en anæstesikoncentration, der er st0rre end tilsigtet. Endvidere indses det, at en yderst kom-30 pliceret række af man0vrer skulle gennemf0res med fordamperen, for at der skulle være nogen fare for, at flydende anæstesimiddel skulle kunne nâ til porte-ne 31 i samleblokken 16, enten ved str0mning under tyngdekraftens indvirkning eller med gas passerende 35 gennem fordamperen.
DK 156878B
16
Som et valgfrit træk ved denne fordamper kan der være indbygget l0se kugler 50 eller andre stillingsf0lsomme ventilorganer i portene 31 i sam-leblokken 16 til lukning af disse porte for al 5 gas og dampstr0m i tilfælde af, at fordamperen for-skydes i tilstrækkelig grad fra sin tilsigtede oriente ring.
I en modificeret udf0relsesform kan bredden af passagen 30 og kanalen 23 for0ges, og der kan være 10 indbygget et yderligere vægeaggregat heri til mulig-g0relse af, at apparatet efter 0nske kan anvendes med flydende midler med lav flygtighed, der kræver mere omfattende vægearealer til opnâelse af tilfredsstil-lende ydelse. Dette kan gennemf0res uden at indskræn-15 ke muligheden for kanalen 23 til at virke som del af en sikkerhedsoml0bsstr0mningsbane pâ den ovenfor be-skrevne mâde.
Fordelene ved, at fordamperen er konstrueret som nævnt i det foregâende, er f0lgende.
20 Ved passende valg af den bugtede karakter af str0mningsbanen, der f0rer fra sumpen, kapaciteten af dennes f0rste og andet forl0b og placeringen af portene, der vender mod det andet forl0b, mâ fordamperen for det f0rste udsættes for en yderst kompliceret 25 række af man0vrer for, at der skal være nogen fare for, at væske passerer ved tyngdekraftens pâvirkning fra sumpen ind i det tredje forl0b af afgangsstr0m-ningsbanen. Endvidere er arrangementet imidlertid sâledes, at hvis fordamperen vippes eller vendes, sâ 30 at væske str0mmer ud af sumpen og træder ind i det f0rste og/eller det andet forl0b af afgangsstr0mnings-banen, vil mindst én af de nævnte kanaler være âbne til muligg0relse af, at indstr0mmende gas kan passere ud af sumpen direkte ind i de lavere (dvs. nedstr0ms-) 35 dele af det andet forl0b, hvorved gassen fuldstændig i i
DK 156878B
17 passerer uden om væsken, der er indespærret i det f0rste og det andet forl0b. Dette er en væsentlig sikkerhedsegenskab ved opfindelsen, eftersom det betyder, at der, selv om fordamperen er væltet, me-5 dens den er i brug, ikke er nogen fare for, at væsken tvinges i det tredje forl0b af afgangsstr0mningsbanen og derfra til patienten under tryk fra tilgangsgas-forsyningen. Ved normal brug er kanalerne natur-ügvis lukkede af sumpvæsken, sâ at der ikke er nogen 10 tendens til, at gas/damp f0res fra det andet forl0b af afgangsstr0mningsbanen tilbage til sumpen. Hvis den fulde fordamper pâ den anden side væltes, tilve-jebringer kanalerne en bane, ad hvilken væske kan drænes tilbage fra det andet forl0b af afgangsstr0m-15 ningsbanen til sumpen, nâr apparatet senere rettes op.
Samtidig betyder ingen af disse træk, at det fri volumen af dampmættet gas i fordamperen kan kom-me i nærheden af de værdier, der forekommer i de 20 i det foregâende omtalte "spildfri" typer af fordam-pere. Sk0nt det f0rste og det andet forl0b af afgangs-str0mningsbanen mâ hâve det specificerede minimale fri volumen, er dette volumen kun ækvivalent med det faktiske volumen af væske, som sumpen i fordamperen 25 er indrettet til at optage, og dette er mange gange mindre end fordampningskammervolumenet i en fordamper af den i det foregâende omtalte "spildfri” type med tilsvarende væskekapacitet.
Der henvises nu til fig. 2, 2A og 2B, hvor 30 den viste fordamper for anæstesimidler er af by-pass typen og har mange ikke n0dvendigvis viste egenskaber, der er identiske med egenskaberne ved fordamperen i fig. 1, IA og IB. For enkeltheds skyld skal kun de egenskaber ved fordamperen i fig. 2, 2A og 2B, der 35 er forskellige fra fordamperen i fig. 1, IA og IB, bli-ve omtalt detaljeret med henvisning til figurerne.
DK 156878B
18
Som vist omfatter fordamperen i fig. 2, 2A og 2B et kammer 100, hvoraf en del danner en sump for flygtigt, flydende anæstesimiddel 107. Som ved den i det foregâende beskrevne fordamper er denne fordam-5 per indrettet til at passe til det nævnte SELECTATEC-monteringssystem og omfatter et væskepâfyldningsorgan, en koncentrationsskala, en termisk ekspansionsventil og en finindstillingsventil (hvilke dele ikke er vist).
For nemheds skyld antages det, at sumpen er 10 blevet fyldt med et flygtigt, flydende anæstesimiddel 107 til det maksimale niveau, der er angivet i Hg. 2. Endvidere antages det, at fordamperen har sin normale, brugsklare orientering.
Tilf0rt indândingsgas trader ind i fordamperen 15 gennem en ikke vist tilgangskanal og deles som i den tidligere udf0relsesform i to str0mme, en f0rste str0m, der er markeret med pile, der str0mmer gennem for-dampningskammeret 100, og en anden, ikke vist oml0bs-str0m, der str0mmer gennem en ikke vist termisk kom-20 pensationsventil, som tidligere beskrevet.
Den f0rste str0m ledes til et ringformet kammer 112, der afgrænses mellem to vægge 113 og 114, hvor den str0mmer nedefter (som vist i fig. 2) , ind-til den nâr den nederste del af kammeret 112. Den 25 f0rste str0m af tilf0rt gas str0mmer derefter opefter mellem væggen 113 og en yderligere væg 121, der mellem sig afgrænser et andet ringformet kammer 126.
Nær toppen af det andet kammer er der âbninger 129 (kun én er vist) , gennem hvilke den tilf0rte gas pas-30 serer og str0mmer nedefter igen gennem et kammer 127. Kammeret 127 indeholder et vægeaggregat 128, der dypper ned i væsken 107, og ved passage gennem kammeret 127 medriver den tilf0rte gas damp fra den
DK 156878 B
19 flygtige væske, der er opsuget af vsegeaggregatet 1280
Kamrene 112, 126 og 127 udg0r raed andre ord en bugtet del af en str0mningsbane for den til£0rfce gas, hvilken bugtet del successivt omfatter et £0r-5 ste forl0b, der f0rer nedefter, et an.det forl$b, der f0rer opefter, og et tredje forl0b, der f0rer nedef-ter mod sumpen.
Det samlede frie volumen af kamrene 126 og 127, dvs. af det andet og det tredje forl0b, er raindst 10 lig med det maksimale volumen af væske 107, der er indrettet til at indeholdes i sumpen.
Nâr den tilf0rte blanding af gas og damp nâr til bunden af kammeret 127, passerer den gennem mindst én tilgang 119 mod en central samleblok 116.
15 Gas/dampen passerer derefter gennem samleblokken 116 ind i et ringformet kammer 132 og forenes med den anden (by-pass) str0m af tilf0rt gas pâ en mâde sva-rende til den i det foregâende beskrevne med henvis-ning til den f0rste udf0relsesform.
20 Tilgangene 119 er indrettet over niveauet for den flygtige væske 107, som vist i fig. 2. Som ved den foregâende udf0relsesform f0rer tilgangene 119 uden om rummet mellem et par ringformede vægge 120, 121. Disse vægge strækker sig nedefter i væsken i 25 sumpen, men ender kort f0r dennes bund 122. Væggene 120 og 121 afgrænser sâledes en lodret, ringformet kanal 123 med en 0vre port 124 og en nedre port 125, der udg0r en del af en oml0bsstr0mningsbane, der skal omtales nærmere i det f0lgende. Ved normal 30 drift af fordamperen er kanalen 123, som vist i fig.
2, lukket ved tilstedeværelsen af flydende anæstesi-middel 107 i sumpen. Endvidere er bundfladen 122 i sumpen kuplet, som vist, til sikring af, at kanalen 123 normalt forbliver lukket af væske, praktisk tait 35 sâ længe der er uforbrugt væske i sumpen.
20
DK 1S6878B
Ligesom ved den foregâende udf0relsesform kan der være en ringformet br0nd i sumpens bundflade, hvori de nederste ender af væggene 120 og 121 kan stræk-ke sig.
5 Inden for væggen 120 er der en skærm 200 i form af en omvendt skâl. Ved skâlens bund er der langs periferien et antal huiler 201.
Det antages nu, at fordamperen i fig. 2 med flydende anæstesimiddel i sumpen forskydes fra sin op-10 retstâende stilling, soin vist i fig. 2A. Nâr fordampe-ren vippes indses det, at væskeniveauet pâ den ene side af kammeret 100 vil stige, medens niveauet pâ den anden side vil falde. Der opnâs en stilling, hvor væske str0ininer gennem en eller flere af tilgange-15 ne 119 og ind i den ene side af det ringformede kammer 127. Væsken vil blive styret mod kammeret 127 af skærmen 200 og navnlig af hullerne 201.
Soin omtalt i forbindelse med den foregâende udf0relsesform er det en fordel ved at hâve mange 20 tilgange 119, at hvis nogle af dem blokeres af væske, vil de diametralt modsat de blokerede tilgange for-blive âbne, og (hvis fordamperen er i brug) vil der ikke være nogen tendens til, at der opbygges et sâdant tryk, at væske blæses mod afgangspassagerne 25 i fordamperen. Endvidere vil sænkning af væskeniveauet pâ den side, der er modsat de blokerede tilgange 119 betyde, at væske vil drænes ud af kanalen 123 pâ den modsatte side, hvorved oml0bsstr0mningsbanen vil blive âbnet og give en direkte bane for tilf0rt 30 gas gennem porten 124, kanalen 123, porten 125 mellem væggen 120 og skærmen 200 mod samleblokken 116. Som f0lge heraf vil vipning af fordamperen ikke f5re til en for0gelse i den afgivne koncentration af anæstesidamp fra apparatet.
35 I et ekstremt tilfælde af forskydning af for-
DK 156878 B
21 damperen, dvs. vending (se fig. 2B), vil i hovedsagen al sumpvæsken str0irane gennem hullerne 201 og til-gangene 119 og opsamles i kamrene 127 og 126,
Som forklaret i det foregâende vælges volumenet 5 af kamrene 127 og 126 sâledes, at de kan give plads til den maksimale pâfyldning af væske, som sumpen kan indeholde. Nâr væske fylder hele periferiudstrækningon af kamrene 127 og J26 indses det, at i fravær af kancien 123 ville virkningen af gas, der str0mmer gennem 10 kammeret 112 og mod kammeret 126, tvinge en sâdan. væske gennem fordamperen mod afgangen. En sâdan gas-str0mning finder imidlertid ikke sted pâ grand af tilstanden af kanalen 123, der er blevet drænet for væske, og hele denne kanal er derfor til râdigheâ 15 til at lade gas str0mme fra kammeret 112 og passe-re uhindret mod samleblokken 116.
Der kan gennemf0res mindre modifikationer, sâledes f.eks. i form af et plastfyldestykke 250, der optager noget af rummet i kammeret 126. Volume-20 net af plastfyldestykket kan ændres til variation af kapaciteten af kammeret 126.
Der henvises nu til fig. 3 og 3A, der viser endnu en udf0relsesform for en fordamper til anæstesi" middel af by-pass typen. Denne fordamper har mange 25 ikke n0dvendigvis viste træk, der er identiske med fordamperen i fig. 1, IA og IB. For enkeltheds skyld er kun de træk af fordamperen i fig. 3, 3A, der er forskellige fra trækkene fra fordamperen i fig. 1, IA og IB omtalt detaljeret med henvisning til teg-30 ningen.
Som med den tidligere beskrevne fordamper er denne fordamper indrettet til at anvendes i forbindel» se med det nævnte SELECTATEC-monterings-system og omfatter et væskepâfyldningsorgan, en koncen» 35 trationsskala, en termisk ekspansionsventil og en fin» indstillingsventil (hvilke dele ikke er vist).
DK 156878B
22
For enkeltheds skyld antages det, at sumpen er blevet fyldt med et flygtigt, flydende anæstesimiddel 307 til det maksimale niveau, der er angivet i fig.
3. Endvidere antages det, at fordamperen har sin nor-5 male, brugsklare orientering, soin vist i fig. 3.
Indândingsgas tilf0res og træder ind i en ikke vist tilgangskanal i fordamperen og deles som i de tidligere udf0relsesformer i to str0mme, hvor den f0rste str0m er angivet med pile og str0mmer gennem 10 fordampningskammeret 301, og en anden (by-pass) str0m, der ikke er vist, og som str0mmer gennem en ikke vist termisk ekspansionsventil, som tidligere beskrevet.
Som vist i fig. 3, hvor der er en central samle-15 blok 316 i kammeret 301, kan str0mmen af gas og gas/damp gennem kammeret 301 være f0rt pâ forskel-lig mâde i henhold til pilene pâ venstre side eller h0jre side af centerlinien C-C. Der henvises f0rst til venstre side af centerlinien C-C, hvor tilf0rt gas 20 træder ind i kammeret 301 gennem en tilgang 311 og str0mmer nedad mod samleblokken 316 gennem et ringformet kammer 312, der er afgrænset mellem væg-gene 313 og 314. Kammeret 312 kan omfatte r0r, som beskrevet i den f0rste udf0relsesform.
25 Den tilstr0mmende gas træder ind i samleblok ken 316 ad samletilgange 317 og forlader samleblokken 316 gennem samleafgange 318. Den tilf0rte gas str0mmer ad en kanal 319, der afgrænses af en væg 320 og oversiden af en omvendt, skâlformet 30 skærm 400. Periferikanten af skærmen 400 ender kort f0r bundpladen i sumpen og afgrænser med bunden af sumpen en port 325.
Flere kanaler 323 er f0rt gennem kanalen 319 og muligg0r forbindelse mellem sumpen og navnlig 35 det rum, der er indesluttet af skærmen 400 og en pas-
DK 156878 B
23 sage 330. Gassen str0mmer omkring kanalerne 323 og ind i et ringformet kammer 327, hvori der er et vægeaggregat 328. Gassen passerer op gennem kammeret 327 og optager damp fra vægeaggregatet 328, indtaJ 5 den nâr op til toppen af kammeret 327, hvor den passerer gennem âbninger 329 i en væg 321, der sammen med væggen 313 afgrænser en ringformet passage 330. ünder normale driftsforhold passerer gas/darnpen ned gennem passagen 330 ind i samleblokken 316 og 10 forlader kammeret 301 via en afgang 334 efter passage gennem et kammer 332. Kammeret 332 afgræn-ses af væggen 314 og et dækselelement 333.
Gas/dampstr0mmen forenes derefter med den an-den eller by-pass-gasstr0mmen, som beskrevet med 15 henvisning til fig. 1, IA og IB. Kammeret 327 og passagen 330 danner faktisk en bugtet del af hoved-strÿmningsbanen fra tilgangen 311 til afgangen 334 i kammeret 301.
Sâfremt fordamperen skulle blive vendt (se 20 fig. 3A), vil væske str0mme fra sumpen gennem kanalerne 323 og porten 325 og ind i passagen 330 og kammeret 327. Denne væske vil virke som en barrière for gas, der str0mmer gennem passagen 319 under normal brug og ind i kammeret 327.Den sâledes inde-25 spærrede gas kan imidlertid nu str0mme opefter (som vist i fig. 3A) gennem kammeret 327, gennem kanalen 325 og gennem kanalerne 323 til passage til samleblokken 316.
Som tidligere forklaret vælges volumenet af 30 kammeret 327 og passagen 330 sâledes, at det kan give plads til den maksimale pâfyldning af væske, som sumpen kan indeholde.Nâr væske fylder hele peri-feriudstrækningen af kamrene 327 og passagen 333, indses det, at virkningen af gas, der strpmmer gen-35 nem kammeret 327, i tilfælde af èn manglende oml0bs-str0mningsbane, der delvis udg0res af kanalerne 323,

Claims (16)

  1. 5 Der henvises kortfattet til passagen af gas pâ h0jre side af centerlinien C-C, hvor gas træder ind i tilgangen 311 og str0nraier ned gennem kammeret 312 og derfra ind i passagen 330. Den tilf0rte gas str0mmer derefter op gennem passagen 330 gennem 10 âbningerne 329 og ind i kammeret 327, der optages af vægeaggregatet 328. Gassen str0mmer ned gennem kammeret 327 og medriver damp og træder ind i passagen 319, str0mmer gennem kanalerne 323 og ind i samleblokken 316. Gas/dampen str0mmer derefter ud 15 fra samleblokken 316 i kammeret 332 og derfra ud af kammeret 301 via gas/dampafgangen 334. Sâfremt dette gasstr0mningsarrangement anven-des, vil en vending af fordamperen, nâr der er fly-dende anæstesimiddel i kammeret 327 og passagen 20 330, bevirke, at gas vil kunne str0mme fra passagen 330 gennem kanalerne 323 og kanalen 325 og derfra ind i passagen 319 og gennem samleblokken 316. Virkningen af tilvejebringelsen af oml0bsstr0m-25 ningsbane vil være den samme uanset det generelle str0mningsm0nster for gas og gas/damp gennem kammeret 301.
  2. 1. Fordamper til anæstesimiddel omfattende et 30 kammer, hvoraf i det mindste en del danner en sump for et flygtigt, væskeformigt anæstesimiddel, en tilgang til og en afgang fra kammeret for henholdsvis gas og gas/damp, og en hovedstromningsbane, der forbinder til- DK 156878 B gangen med afgangen, kendetegnet ved, at hovedstr0mningsbanen omfatter en bugtet del (27, 3Q), der har et samlet frit volumen, der mindst er lig med det maksimale volumen væske (7; 107; 307), der er 5 beregnet til at være indeholdt i sumpen (1), og en oœ-lobsstromningsbane, der blokeres ved tilstedeværelsen af væske (7) i sumpen (1), nâr fordamperen har sin til-sigtede, brugsklare orientering (fig. 1), men tillader passage af gas og/eller gas/damp fra tilgangen (11) til 10 afgangen (34) for kammeret (1; 101; 301), nâr fordam-perens orientering bringes til at afvige væsentligt fra den tilsigtede orientering (fig. 1A), og væske herved str0mmer fra sumpen og optager plads i den bug-tede del (27, 30; 112, 126, 127; 327,330).
  3. 2. Fordamper ifolge krav 1, kendeteg net ved, at sumpen (1) har mindst én tilgang for tilforsel af gas og mindst én afgang (19) for gas/damp, hvilken tilgang og afgang er placeret over det tilsigtede niveau for væske i sumpen, nâr fordamperen har 20 sin tilsigtede, brugsklare orientering (fig. 1), at den bugtede del for gas/damp strækker sig fra sumpaf-gangen eller -afgangene (19) og successivt har et for-ste forlob (27), der forer opefter, og et andet for-lob (30), der forer nedefter (disse retninger angivet 25 i forhold til stromningsretningen af gas/damp fra sumpen, nâr fordamperen er i sin tilsigtede, brugsklare orientering), at den nedre del af det andet forlob er placeret pâ et hojere niveau end det tilsigtede niveau af væske (7) i sumpen (1), nâr fordamperen 30 har sin tilsigtede, brugsklare orientering, og det samlede frie volumen af det forste og det andet forlob (27, 30) mindst er lig med det maksimale volumen af væske, der er indrettet til at være indeholdt i sumpen (1), og at omlobsstromningsbanen omfatter mindst én 35 port (24), i den nedre part af det andet forlob (30) af den bugtede del, og som gennem en kanal (23) er i for- DK 156878 B bindelse med en anden port (25), der vender mod den nedre part af sumpen (1), sâ at kanalen eller hver af kanalerne (23), med væske i sumpen og fordamperen i sin tilsigtede, brugsklare orientering, er lukket af 5 væsken, men at kanalen eller mindst en kanal (23) er âben, hvis væske drænes fra denne, ved at fordamperens orientering bringes til at afvige væsentligt fra denne orientering (fig. 1A), sâ at væske stremmer fra sumpen (1) ind i den bugtede del (27, 30).
  4. 3. Fordamper if0lge krav 2, kendeteg- n e t ved, at sumpen har cirkulært tværsnit og om-fatter et par koaksiale, ringformede vægge (20, 21), der strækker sig aksialt gennem sumpen, at rummet mellem disse vægge udg0r den nævnte kanal (23) , at 15 den yderste (21) af parret af ringformede vægge (20, 21. strækker sig opad og bort fra kammeret og sammen med en omgivende væg (26) afgrænser et ringformet rum (27) , der udg0r det f0rste forl0b af str0mnings-banen, at der er afgange (19) , der muligg0r str0m-20 ning af gas/damp fra kammeret (1) til str0mnings-banen uden at passere rummet mellem parret af ringformede vægge (20, 21), og at den yderste (21) af parret af ringformede vægge endvidere sammen med en indre væg (13), der er placeret over kammeret 25 (1), afgrænser et ringformet rum (30) , der udg0r det andet forl0b af str0mningsbanen.
  5. 4. Fordamper if0lge krav 3, kendeteg-n e t ved, at parret af ringformede vægge (20, 21) ender lidt over bundfladen (22) af sumpen (1) og 30 mellem sig afgrænser den anden port (25).
  6. 5. Fordamper if0lge krav 3 eller 4, kendetegnet ved, at parret af ringformede vægge (20, 21) er placeret nær yderkanten af sumpen (1), og at bundfladen af sumpen er kuplet til sikring 35 af, at sumpen er lukket med væske, praktisk tait lige sâ længe der er væske i sumpen. DK 156878 B 6= Fordamper if0lge ethvert af kravene 3-5, kendetegnet ved, at parret af ringformede vægge (20, 21) strækker sig ind i en ringformet br0nd, der er tilvejebragt ved undersiden af sumpen til 5 sikring af, at kanalen er lukket af væske, praktisk tait sa længe der er væske i sumpen.
  7. 7. Fordamper if0lge ethvert af kravene 2-6, kendetegnet ved, at der i str0mningsbanens f0rste forl0b (27) er et vægeaggregat (28) , hvis 10 nederste ende er indrettet til at dyppe ned i væsken i sumpen, og at det andet forl0b (30) af str0mnings-banen og af kanalen eller mindst en af kanalerne (23) sammen giver plads til et yderligere vægeaggregat, hvis nederste ende er indrettet til at dyppe 1 5 ned i væsken i sumpen.
  8. 8. Fordamper if0lge krav 1, kendetegnet ved, at sumpen (1) har mindst én tilgang (119) og mindst én afgang til passage for gas/damp, hvilken tilgang (119) og afgang er placeret over 20 det tilsigtede niveau for væske (107) i sumpen, nâr fordamperen har sin tilsigtede, brugsklare orientering (fig. 2), at den bugtede del successivt omfatter et f0rste forl0b (112), der f0rer nedefter, et andet for-10b (126) , der f0rer opefter, og et tredje forl0b 25 (127), der f0rer nedefter mod sumptilgangen eller -tilgangene (119) (disse retninger er angivet i forhold til stromningsretninger for gas og/eller gas/damp mod sumpen, nâr fordamperen har sin tilsigtede, brugsklare orientering), at den nedre del af det andet forlob 30 (126) er placeret pâ et niveau, der er hojere end det tilsigtede væskeniveau (107) i sumpen, nâr fordamperen har sin tilsigtede, brugsklare orientering, og at det samlede frie volumen af det andet (126) og det tredje forlob (127) mindst er lig med det tilsigtede maksima-35 le volumen af væske i sumpen, at omlobsstromningsbanen omfatter mindst én port (124), i den nedre del af det DK 156878B andet forlob (126) af den bugtede del, og som gennem en kanal (123) er forbundet med en anden port (125), der vender mod den nedre del af sumpen, sa at kanalen eller hver kanal (123), med væske i sumpen og fordam-5 peren i sin tilsigtede, brugsklare orientering (fig. 2), er lukket af væske (107), men hvis fordamperens orientering bringes til at afvige væsentligt fra denne orientering (fig. 2A), sa at væske flyder fra sumpen gennem tilgangen (119) ind i den bugtede del (112, 126, 10 127), vil kanalen eller mindst én af kanalerne (123) blive âbnet pâ grund af, at væske drænes fra den eller dem.
  9. 9. Fordamper if0lge krav 8, kendeteg-n e t ved, at sumpen har cirkulært tværsnit og omfat-15 ter et par koaksiale, ringformede vægge (120, 121), der strækker sig aksialt gennem sumpen, og at rummet mellem disse vægge udg0r kanalen (123), at den yderste (121) af parret af ringformede vægge strækker sig opad, bort fra kammeret og sammen med 20 en omgivende væg afgrænser et ringformet rum, der ud-g0r det tredje forl0b (127) af str0mningsbanen, at tilgange (119) muligg0r, at til£0rt gas str0mmer fra det tredje forl0b (127) af str0mningsbanen til kammeret uden at passere rummet mellem parret af ringfor-25 mede vægge, og at den yderste (121) af parret af ringformede vægge yderligere sammen med en indre væg (113), der er placeret over kammeret, begrænser et ringformet rum, der udg0r det andet forl0b (126) af str0mningsbanen.
  10. 10. Fordamper if0lge krav 9, kende- t e g n e t ved, at parret af ringformede vægge (120, 121) ender kort f0r bundfladen af sumpen til afgrænsning af den anden port (125) mellem dem. DK 156878 B
  11. 11. Fordamper if0lge krav 9 eller 10, k e n-detegnet ved, at parrat af ringformede vægge (120, 121) er placeret nær yderkanten af sumpen, og at bundfladen i sumpen er kuplet til sikring af, at 5 kanalen er lukket med væske i hovedsagen sâ længe, soin der er væske i sumpen.
  12. 12. Fordamper if0lge krav 7, k e n d e t e 9“ net ved, at parret af ringformede vægge strækker sig ind i en ringformet br0nd, der er tilvejebragt 10. bundfladen af sumpen til sikring af, at kanalen i hovedsagen vil være lukket af væske sâ længe, der er væske i sumpen.
  13. 13. Fordamper if0lge ethvert af kravene 9-12, kendetegnet ved, at det tredje forl0b 15 (127) af str0mningsbanen omfatter et vægeaggregat (128), hvis nederste ende er indrettet til at dyppe ned i væsken i sumpen.
  14. 14. Fordamper if0lge ethvert af kravene 9-13, kendetegnet ved, at sumpen inde- 20 holder en skærm (200) , der har mindst ét hul (201), der, nâr fordamperen har sin tilsigtede, brugsklare orientering (fig. 2), er placeret over væskeniveauet i sumpen, sâ at væsken i sumpen, hvis fordamperens orientering bringes til at afvige væsentligt fra denne 25 orientering (fig. 2k), str0mmer gennem hullet (201), der leder væsken mod tilgangen (119) og derfra ind i det andet (126) og det tredje (127) forlob af den bug-tede del.
  15. 15. Fordamper ifolge krav 1, kendeteg- 30 net ved, at sumpen har mindst en tilgang og mindst én afgang for passage af gas og gas/damp, hvilke til-gange og afgange er placeret over det tilsigtede væske-niveau (207), nâr fordamperen er i sin tilsigtede, brugsklare orientering (fig. 3), at den bugtede del 35 (327, 330) omfatter mindst ét forste forlob og ét an det forlob, der strækker sig i modsatte retninger, at DK 156878B den nedre del af det andet forl0b (330) er placeret pâ et hojere niveau end det tilsigtede niveau for væsken (307) i sumpen, nâr fordamperen er i sin tilsigtede, brugsklare orientering (fig. 3), og at det samlede, 5 frie volumen af det forste (327) og det andet (330) forlob mindst er lig med det maksimale volumen væske, der er indrettet til at være indeholdt i sumpen, at omlobsstromningsbanen omfatter mindst én port i, den nedre del af det andet forlob (330) af den bugtede 10 del, og som gennem en kanal (323) er forbundet med en anden port, der munder ud i sumpen, sa at væsken, nâr der er væske i sumpen, og fordamperen er i sin tilsigtede, brugsklare orientering, lukker omlobsstromnings-banen, medens væsken, nâr fordamperens orientering 15 bringes til at afvige væsentligt fra sin tilsigtede, brugsklare orientering (fig. 3A), strommer fra sumpen og udfylder rummet i den bugtede del, og at gas og gas/damp kan passere fra den ene port via kanalen (323) gennem den anden port mod kammerafgangen (334).
  16. 16. Fordamper if0lge ethvert af de foregâende krav og af by-pass-typen, kendetegnet ved en med ventiler forsynet passage (46), der forbinder et punkt i sumpkredsl0be t pâ opstr0mssiden af sumpen med et punkt i sumpkredsl0bet pâ nedstr0mssiden af 25 sumpen til muligg0relse af, at en valgfri del af gassen, der ledes gennem sumpkredsl0bet, ledes uden om sumpen, og ved at kredsl0bet omfatter en ventil (4), der er indrettet til at kompensere for ændringer i mætningskoncentrationen af specifikt, flygtigt 30 flydende anæstesimiddel med temperaturen.
DK397281A 1980-09-09 1981-09-08 Fordamper til anaestesimiddel DK156878C (da)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB8029083 1980-09-09
GB8029083A GB2084469B (en) 1980-09-09 1980-09-09 Anaesthetic vaporiser

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK397281A DK397281A (da) 1982-03-10
DK156878B true DK156878B (da) 1989-10-16
DK156878C DK156878C (da) 1990-02-26

Family

ID=10515958

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK397281A DK156878C (da) 1980-09-09 1981-09-08 Fordamper til anaestesimiddel

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4444182A (da)
EP (1) EP0049067B1 (da)
JP (1) JPS5778871A (da)
AU (1) AU541437B2 (da)
DE (1) DE3162126D1 (da)
DK (1) DK156878C (da)
ES (1) ES8302466A1 (da)
GB (1) GB2084469B (da)
ZA (1) ZA815838B (da)

Families Citing this family (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3523947A1 (de) * 1985-07-04 1987-01-08 Draegerwerk Ag Narkosemittelverdunster mit auswechselbarer verdunsterkammer
FR2588008B1 (fr) * 1985-09-27 1988-06-24 Rhone Poulenc Chim Base Procede d'obtention d'une composition charge-polymere et produit obtenu
DE3544302C1 (de) * 1985-12-14 1987-05-14 Draegerwerk Ag UEberlaufsicherung an einem Narkosemittelbehaelter
GB2217609A (en) * 1988-04-27 1989-11-01 Boc Group Plc Anaesthetic vaporisers
DE3912818A1 (de) * 1989-04-19 1990-10-25 Draegerwerk Ag Narkosemittelverdunster mit temperaturkompensierender drosselvorrichtung
FI95351C (fi) * 1990-12-18 1996-01-25 Instrumentarium Oy Datex Nestettä höyrystävä laite
GB9109024D0 (en) * 1991-04-26 1991-06-12 Boc Group Plc A sump for liquid anaesthetic agent
GB2279016B (en) * 1993-06-14 1997-04-09 Blease Medical Equipment Limit Vaporizer overfill safety device
GB2279015A (en) * 1993-06-14 1994-12-21 Blease Medical Equipment Limit Vaporizer flow path
DE4320921C1 (de) * 1993-06-24 1994-03-24 Draegerwerk Ag Narkosemittelverdunster nach dem Bypass-Prinzip
FI94097C (fi) * 1994-01-24 1995-07-25 Instrumentarium Oy Sovitelma anestesianestesäiliön ylitäytön estämiseksi
DE19613754C1 (de) * 1996-04-06 1997-03-13 Draegerwerk Ag Vorrichtung zum Mischen von dampfförmigem Narkosemittel mit einem Gas nach dem Bypass-Prinzip
SE9602960D0 (sv) * 1996-08-09 1996-08-09 Siemens Elema Ab Narkosvätskeidentifiering
US6021777A (en) * 1997-03-13 2000-02-08 Anesta-Pac, Inc. Portable anesthesia machine
ES2139540B1 (es) * 1998-04-14 2000-09-01 Mas Marfany Jaime Metodo de control automatico para el aporte de anestesico a un circuito cerrado a bajos flujos.
GB9922634D0 (en) * 1999-09-25 1999-11-24 Penlon Ltd Improved anaesthetic vaporizer
GB2436945B (en) * 2003-11-11 2008-04-02 Richard John Fiedorowicz Anaesthetic vaporiser
CN101683544B (zh) * 2008-09-28 2013-03-20 深圳迈瑞生物医疗电子股份有限公司 麻醉蒸发器
CN101780302B (zh) * 2009-01-16 2014-04-02 深圳迈瑞生物医疗电子股份有限公司 麻醉蒸发器及温度补偿单元
US8267081B2 (en) * 2009-02-20 2012-09-18 Baxter International Inc. Inhaled anesthetic agent therapy and delivery system
CN103285489A (zh) * 2012-02-28 2013-09-11 Ge医疗系统环球技术有限公司 用于麻醉蒸发器的陶瓷旋转阀
CN117442841B (zh) * 2023-12-22 2024-03-08 广东三九脑科医院 麻醉机及麻醉机呼吸系统

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3420232A (en) * 1965-07-20 1969-01-07 Foregger Co Inc Anesthetic vaporizer
US3385578A (en) * 1966-09-28 1968-05-28 Fraser Sweatman Anesthesia apparatus
US3534732A (en) * 1966-11-07 1970-10-20 Foregger Co Inc Anesthetic vaporizer
US3671024A (en) * 1969-05-02 1972-06-20 Draegerwerk Ag Expansion temperature sensing means, in particular for medical apparatus
DE2507281A1 (de) * 1975-02-20 1976-09-02 Weber Reinhard Elektrische zentral-speicherheizung
US4067935A (en) * 1976-01-02 1978-01-10 Cyprane North America, Inc. Volatile anesthetic vaporizing apparatus

Also Published As

Publication number Publication date
DE3162126D1 (de) 1984-03-08
EP0049067B1 (en) 1984-02-01
ES505294A0 (es) 1982-12-01
DK397281A (da) 1982-03-10
JPS5778871A (en) 1982-05-17
EP0049067A1 (en) 1982-04-07
ES8302466A1 (es) 1982-12-01
ZA815838B (en) 1982-08-25
GB2084469B (en) 1984-02-01
US4444182A (en) 1984-04-24
GB2084469A (en) 1982-04-15
DK156878C (da) 1990-02-26
JPS6317468B2 (da) 1988-04-13
AU7462781A (en) 1982-03-18
AU541437B2 (en) 1985-01-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK156878B (da) Fordamper til anaestesimiddel
FI92468B (fi) Laitteisto anestesia-aineen annostelemiseksi potilaalle
JP7408768B2 (ja) 電子気化装置及びその気化器
EP0449545B1 (en) Anaesthetic vaporiser
JPH05309136A (ja) 呼吸ガス用加湿器
JPS60242859A (ja) 外科用胸腔ドレン装置
EP0339828B1 (en) Anaesthetic vaporisors
EP1530980B1 (en) Anaesthetic vaporiser
US5337738A (en) Fluid vaporizing apparatus
US2674999A (en) Controlling the supply of vapors of volatile liquids
US3940064A (en) Atomizing equipments for anesthetic liquid compounds
US3851645A (en) Inhalation anesthesia device
RU2329832C1 (ru) Способ стабилизации выходной концентрации анестетика и устройство для его реализации
US5490500A (en) Anesthetic evaporator with intermediate container
US3123071A (en) Anesthetic vapokizer
CN211513045U (zh) 一种高精准输出浓度的蒸发器罐体
CA1160526A (en) Anaesthetic vaporiser
EP0550495A1 (en) CONTAINER FOR AN ANESTHESIA EVAPORATOR.
CN104874081A (zh) 药液蒸发器
US3221737A (en) Device for vaporization of volatile anesthetic liquids
GB2355666A (en) Anaesthetic vaporizer
US3106917A (en) Anesthetic vaporizer
SU182875A1 (ru) Капельный испаритель
SU1093346A1 (ru) Испаритель наркотизирующих веществ
SU330870A1 (ru) Испаритель анестетиков