DK156356B - Kredsloeb til reduktion af overbelastningseffekter i signalindspilnings-og transmissionssystemer - Google Patents

Kredsloeb til reduktion af overbelastningseffekter i signalindspilnings-og transmissionssystemer Download PDF

Info

Publication number
DK156356B
DK156356B DK282581AA DK282581A DK156356B DK 156356 B DK156356 B DK 156356B DK 282581A A DK282581A A DK 282581AA DK 282581 A DK282581 A DK 282581A DK 156356 B DK156356 B DK 156356B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
frequency
compressor
expander
saturation
recording
Prior art date
Application number
DK282581AA
Other languages
English (en)
Other versions
DK282581A (da
DK156356C (da
Inventor
Ray Milton Dolby
Original Assignee
Ray Milton Dolby
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ray Milton Dolby filed Critical Ray Milton Dolby
Publication of DK282581A publication Critical patent/DK282581A/da
Publication of DK156356B publication Critical patent/DK156356B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK156356C publication Critical patent/DK156356C/da

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03GCONTROL OF AMPLIFICATION
    • H03G7/00Volume compression or expansion in amplifiers
    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03GCONTROL OF AMPLIFICATION
    • H03G9/00Combinations of two or more types of control, e.g. gain control and tone control
    • H03G9/02Combinations of two or more types of control, e.g. gain control and tone control in untuned amplifiers
    • H03G9/12Combinations of two or more types of control, e.g. gain control and tone control in untuned amplifiers having semiconductor devices
    • H03G9/18Combinations of two or more types of control, e.g. gain control and tone control in untuned amplifiers having semiconductor devices for tone control and volume expansion or compression

Landscapes

  • Reduction Or Emphasis Of Bandwidth Of Signals (AREA)
  • Tone Control, Compression And Expansion, Limiting Amplitude (AREA)
  • Signal Processing Not Specific To The Method Of Recording And Reproducing (AREA)
  • Coupling Device And Connection With Printed Circuit (AREA)
  • Measurement And Recording Of Electrical Phenomena And Electrical Characteristics Of The Living Body (AREA)

Description

DK 156356 B
Opfindelsen angâr en kob 1 ingsanordning ti 1 ændring af dynamik-omrâdet af signaler, der tilfores til et registrerings- eller overf0ringsmedium eller aftastes af et sâdant, nemlig en kom-pressor til indsnævring af dynamikomrâdet eller en ekspander 5 til udvidelse af dynamikomrâdet, hvorhos kompressoren hen-holdsvis ekspanderen ved anbringelse foran henholdsvis efter registrerings- eller overforingsmediet danner et stojreduk-tionssystem, og registrerings- eller overforingsmediet udsæt-tes for en mætnings- eller overbelastningseffekt udenfor fre-10 kvensomràdet, i hvilket koblingsanordningen ændrer dynamikomrâdet, bestâende af i hvert fald ên kobling med en hovedsig-nalvej, der er lineær med hensyn til dynamikomrâdet, et kombi-nationskredslob i hovedsignalvejen og en yderligere signalvej, hvis indgang er forbundet med indgangen eller udgangen af ho-15 vedsignalvejen, og hvis udgang er forbundet med kombinations-kredslobet, hvorhos den yderligere signalvej afgiver et signal, der i hvert fald i den ovre del af frekvensomrâdet oger hovedvejsigna1 et ved hjælp af kombinationskredslobet i kompressoren og i ekspanderen modvirker hovedvejsignalet, der dog 20 er sâledes begrænset, at signalet af den yderligere signalvej i det ovre omrâde af dynamikomrâdet i indgangen er begrænset til en værdi, der er mindre end hovedvejsignalet,
Den ovre del af frekvensbândet strækker sig typisk fra en vær-25 di pâ nogle hundrede Hz, eksempelvis 300 til 400 Hz i opadgà-ende retning, nâr der ogsâ kan anvendes en hojere frekvens. I den ovre del af indgangsdynamikomràdet (eksempelvis -10 dB til + 10 dB i forhold til et referenceniveau) er signalet af den yderligere signalvej lille i forhold til signalet fra hoved-30 signalvejen.
Sàdanne koblingsanordninger kendes og anvendes i stor udstræk-ning - jvf. f.eks. US patentskrift nr. 3.846.719 og US patent-skrift nr. 3.903.485. De omtales som to-vejskompressorer og 35 -ekspandere. Signalet af den yderligere signalvej hæver hoved vejsignalet i kompressoren og modvirker hovedvejsignalet i ekspanderen. En konfiguration af type I (US patentskrift nr. 3.846.719) anvendes i almindelighed i forbindelse med audio og
DK 156356 B
en konfiguration af type II (US patentskrift nr. 3.903.485) anvendes i almindelighed i forbindelse med video.
Kompressorer og ekspandere er normalt anvendt sammen (kompan-5 dersystem) til opnàelse af stojreduktion. Signalet er kompri-meret inden transmission eller registrering og ekspanderet ef-ter modtagelse eller afspilning fra transmissionskanalen. Kompressorer kan imidlertid anvendes alene til reduktion af dy-namikomrâdet, eksempelvis til tilpasning af kapaciteten af en 10 transmssionskanal uden efterfolgende ekspansion, nâr det kom-primerede signal er passende for den respektive anvendelse. Derudover er kompressorer alene anvendt i visse produkter, især audioprodukter, der er beregnet til kun at transmittere eller registrere komprimerede signaler eller forudregistrerede 15 signaler. Ekspandere alene er anvendt i visse produkter, især audioprodukter, som kun skal anvendes til modtagelse eller gengivelse af allerede komprimerede udsendelser eller forudregistrerede signaler. I visse produkter, især audioregistre-rings- eller gengivelsesprodukter er en enkelt anordning ofte 20 indrettet til valgfri drift som kompressor til registrering af signaler eller som ekspander til gengivelse af komprimerede udsendelser eller forudregistrerede signaler.
Der kendes kompressorer og ekspandere henholdsvis kompandersy-25 stemer, der arbejder frekvensafhængigt, jvf. tysk offentligge-relsesskrift nr. 2.803.751.
Opfindelsen har desuden relation til kompression af ekspandere, som ud over at ti1vejebringe kompression eller ekspansion 30 ogsâ pâvirker niveauet i afhængighed af en modforvrængning.
Ved magnetisk registrering opstâr behovet for en sâdan modforvrængning (dæmpning i kompressoren og forstærkning i ekspande-ren) som folge af magnetbânds tendens til mætning, især ved ~ hojere frekvenser. Der er blevet stillet flere forslag til op- 35 nâelse af nodvrægning. Flere af disse forslag er omtalt i — Rundfunktechnik Mitteilungen, àrgang 22 (1978) H. 2, side 63-75. Behov for modforvrængning kan ogsâ opstâ i forbindelse med andre registrerings- eller transmssionsmedier, som udsættes 3
DK 156356 B
for h0jniveaumætning eller overbelastningseffekter ved visse frekvenser. Den de! af frekvensbândet, der er pâvirket af mæt-ningseffekter, 1igger i almindelighed ekstrent hoj t, d.v.s. væsentligt over det omràde, hvor den ovre frekvens anses for 5 at være den ovre ende af audiofrekvensbândet i aile praktisk forekommende tilfælde, eksempelvis 15 kHz eller 20 kHz eller en anden værdi i tilfælde af audio eller 4-6 MHz i tilfælde af video.
10 En mulighed (som imidlertid ikke giver en niveauafhængig mod-forvrængning) er at ti1vejebringe et hojfrevens-dæmpnings-kredslob efter kompressoren og et kompenserende forstærknings-kredslob foran ekspanderen. Alterantivt vil man kunne anbringe dæmpningskredslobet foran kompressoren og forstærkningskreds-15 lobet efter ekspanderen. En ulempe herved er, at signalerne ved aile niveauer udsættes for samme dæmpning (og efterfolgen-de forstærkning), sàledes at stojreduktionen ikke bliver sâ stor, Det er i Rundfunktechnik Mitteilungen angivet, at tab i stojreduktion vil kunne tolereres, hvis stojreduktionen blot 20 er 20 dB. Dette er kun delvis tilfældet. I forbindelse med kompakte kassettebànd, er der i praksis mætning helt ned t i1 2 kHz, og den nodvendige ændri ng i modforvrængni ng t i1 at tage hojde for dette ville fore til en betydelig forogelse af den horbare stoj.
25
Man har sogt at lose dette problem ved at gore gengivelsen af dæmpnings- og forstærkningskredslobene niveauafhængige - jvf.
US patentskrift nr. 4.072.914. I forbindelse med dæmpnings-kredslobet er dæmpningen stejlere ved hoje niveauer end ved 30 lave niveauer. For forstærkningskredslob er forstærkningskarak-teristikken ligeledes stejlere ved hoje niveauer end ved lave niveauer. En ulempe ved denne tilnærmelse er, at kredslobet bliver mere komplekst.
35 ï Rundfunktechnik Mitteilungen er det ogsâ foreslâet at place-re hojfrekvensforstærkerkredslob foran styrekredslobet af bàde kompressoren og ekspanderen, men det er ogsâ pointeret, at den resulterende dæmpning kun er tydelig i middelniveau-omrâdet,
DK 156356B
hvor man ferste og fremmest ensker at opnâ effekten ved hoje niveauer. I videoregistreringssystemer kan hajfrekvensmætnin-ger være forârsaget af den anvendte forforstærkning under re-gistrering. Et lignende problem eksisterer ved FM-udsendelser.
5
Et tilsvarende problem er at ogsà en lavfrekvent modforvræng-ning (dæmpning i kompressoren og forstærkning i ekspanderen) er ensket, nâr kompressoren henholdsvis ekspanderen ogsâ er virksom ved lave frekvenser. En 1avfrekvenskompression og eks-10 pans-ion tjener kun til nedsættelse af brum, og den vil kunne opnàs ved hjælp af bredbândskompressorer og -ekspandere eller kompressorer og ekspandere med koblinger, der arbejder uafhæn-gigt ved lave og hoje frekvenser. Ved disse frekvenser bestâr problemet i at kunne modvirke effekten af en 3180 psek. regi-15 streringsforstærkning (+ 3 dB ved 50 Hz), der er indbygget i flere magnetbândapparater og forârsager bândudstyrings- og mætningsproblemer ved lave frekvenser, eksempelvis orgelmusik.
Det pâgældende nedre frekvensomrâde udstrækker sig, eksempelvis fra omkring 100 Hz til den nedre ende af audiofrekvensbân-20 det, der typisk ligger i omràdet fra 20 Hz.
Formâlet med opfindelsen, er derfor at tiIvejebringe en kob-1 ingsanordning af den indledningsvis nævnte art, som muligger en niveauafhængig modforvrængning i det eller de intéressante 25 frekvensomrâder, og som er let at indbygge.
En koblingsanordning af den indledningsvis nævnte art, er ejendomme4ig ved de i krav l's kendetegnende de! angivne fræk.
30 Derved udnytter man, at der eksisterer en frekvensafhængig signalvej, der dominerer ved lave niveauer sàledes, at den i hejniveauomrâdet enskede pàvirkning af frekvensgangen med hen-syn til dynamikken af den lineære hovedvej kan foretages, og derved ikke kan være virksom ved lave niveauer.
35
Opfindelsen skal nærmerë forklares i det felgende under henvis-—=*-- ning til tegningen, hvor 5
DK 156356 B
fig. 1 viser en repræsentativ gengivekurve af en kasettebând-optager, fig. 2 eksempler pâ overferingskarakteristikker, 5 fig. 3 et blokdiagram over en udforelsesform for systemet ifolge opfindelsen i forbindelse med type I kompressorer og ekspandere, 10 fig. 4 et blokdiagram over systemet ifolge opfindelsen i forbindelse med type II kompressorer og ekspandere og fig. 5 et blokdiagram over en udforelsesform for systemet ifolge opfindelsen i forbindelse med et totrinskompandersystem 15 for optagelse pâ magnetbând.
Fælles for aile magnetiske bàndoptagere og optiske filmsappa-rater er problemerne i forbindelse med frekvensmætning. Fre-kvensmætning kan imidlertid ogsâ forekomme i forforstærkede 20 registrerings- og transmissionssystemer af flere typer inklu-sive FM-sendersystemer. Selv om frekvensmætnin er særlig al -vorligt i langsomme bàndoptagere, især bàndoptagere, der gor brug af billige bândformuleringer, sâ indvirker den ogsâ pâ registreringen ved hojere niveauer; selv ved professionelle 25. magnetbând og optiske f i Imsapparater af hej kvalitet. Regi-streringsmediet foretager ikke en nejagtig registrering af de tilferte hejfrekvenssignaler af hojt niveau. Den vigtige hor-bare effekt er intermodulationsforvrængning og en reduktion i hojfrekvensindholdet af registreringen. En sàdan mætning er 30 uensket, eftersom den ved visse kombinationer af signalniveauer og frekvenser odelægger afspilningskomplementariteten af ekspanderen. Ekspanderen vil sâledes i afhængighed af maet-ningsgraforetage en unojagtig dekodning af det indspillede signal. Den vigtigste horbare effekt er saedvanligvis en overdri-35 velse af hejfrekvenstabet af ekspanderen, men kan ogsâ omfatte en falsk modulation af mellemfrekvenssignaler.
Den viste udforelsesform er primært beregnet til anvendelse i ----- 6
DK 156356 B
ogsâ vil kunne anvendes i forbîndelse med professionelle mag-netbând, optisk filmregistrering og -gengivelse og transmis-sionssystemer i almindelighed.
5 Fig. 1 viser en gengivelse af en kompakt kassettebândoptager, der er over middel. Ved et registreringsniveau pâ -20 dB er gengivelsen i hovedsagen flad op til 20 kHz. Ved hojere regi-streringsniveauer bliver indvirkningerne af hojfrekvensmætnin-gen fremtrædende og giver anledning til en betydelig hojfre-10 kvens dæmpning ved et registreringsniveau pâ 0 dB. Typiske kassetteenheder udviser væsentligt storre mætningseffekter.
Den mest umiddelbare metode til reduktion af ovennævnte mæt-ningseffekt er at ændre modforvrængningen under registrering 15 pâ en sâdan mâde, at bândet ikke drives sâ hârdt i det fre-kvensomràde, hvor mætningen volder vanskeligheder. Modfor-vrængningen under afspilning er da ændret pâ komplementær mâde. Under registrering i en kassette kan mætningseffekter strække sig ned til 2 kHz eller soin vist i fig. 1. Den nodven-20 dige modforvrængning vil sâledes resultere i en betydelig fo-rogelse af den horbare stoj.
Det nedenfor beskrevne kredslob muliggor en signalbehandling til reduktion af hojfrekvensmætning uden at man derved mister 25 nogen væsentlig stojreduktion i det behandlede frekvensomrâde.
Den samme teknik kan anvendes til reduktion af lavfrekvent bândforvrængning i tilfælde af, at der anvendes et "full-ran-ge" stojreduktionssystem. I et tovejskompresser- eller ekspan-derkredslob er udgangen af kredslobet ved meget lave signalni-30 veauer for det meste tilvejebragt ved hjælp af yderligere sig-nalveje eller stojreduktionsveje. I tilfælde af at en sâdan anordning giver et dynamikomrâde pâ 10 dB, er bidragene af ho-ved- og stojreduktionsvejene i forholdene 1 og 2,16. Ved hoje signalniveauer er rollerne af de to signalveje byttet om; ho-35 vedsignalvejen giver den dominerende signalkomponent, medens bidraget af den yderligere signalvej vil kunne negligeres.
Mætningen eller forvrængnings-reduktionseffekten er baseret pâ nuitnnwunf'P ianH-anpIiiir. Pn modf nrurannar . rif»r ti 1 ve ïehr ï naep 7
DK 156356 B
den onskede reduktion i h0j- eller 1avfrekvensdrevet, er nem-lig anbragt i hovedsignalvejen af kompressoren. Som vist i fig. 2, som i11ustrerer virkemâden af et hojfrekvent forvræng-nings-reduktionskredslob, er i hovedsagen hele effekten af 5 modforvrængningen ved hoje signalniveauer opnâet ved en til-svarende reduktion i hojfrekvensmætningen. Ved lave niveauer er modforvrængingseffekten imidlertid reduceret, eftersom bi -draget af stojreduktionsvejen er betydelig. Hvis f.eks. anti-mætningsnetværket giver en dæmpning pâ 12 dB ved en særlig 10 frekvens, sâ vil, idet der ses bort fra faseforhold, det lave niveau af effekten være
0,25 κ 1 + 2,16 = 2,41 = 7,6 dB
15 En reduktion pà 12 dB i det hoje niveau af registreringen er opnâet pâ bekostning af et tab pâ 2,4 dB i stojreduktionsef-fekt. En sàdan forvrængningsreduktion er kun pàkrævet ved de hojeste frekvenser eksempelvis ved 15 hKz. Ved lavere frekven-ser er den nodvendige mætningsreduktion mindre ved et tilsva-20 rende mindre tab i stojreduktionseffekt. Ved lavere frekvenser vil det primære formâl være at modvirke effekten af 3180 psek.
(^3 dB ved 50 Hz) regsitreringsforstærkningen, der er indbyg-get i adskillige bândoptagere, hvilket giver anledning til lavfrekvente bândmætningsproblemer, eksempelvis ved orgelmusik 25 som for nævnt.
Ved audioanvendelser kan kravene til et egnet antimætningsnet-værk bestemmes pà folgende mâde. Det maksimale brugbare ud-gangsniveau af bândet, den optiske film, FM-kanalen eller 1i g-30 nende er bestemt ved lave frekvenser til middelfrekvenser og ved hojere frekvenser op til de hojeste frekvenser, der er af interesse. Den resulterende maksimale udgangsniveaukurve er sammenlignet med en afbildning af energifordelingen som funk-tion af frekvensen for normalt forekommende musik og taie. En 35 sâdan afbildning er vist i Journal of the Audio Engineering Society, vol. 21, nr. 5, juni 1973, side 357-362. Forskellen imellem de to kurver er en indikation af de nodvendige hojni-veau-antimætningskarakteristikker . Nâr sâdanne karakteristik-
DK 156356 B
s ker én gang er blevet bestemt og indfort, skal de resulterende kompressionskarakteristikker kontrolleres for at bestemme om antimætningsnetværket ved visse frekvenser eller niveauer har givet anledning til en forogelse i kompressionsforholdet. Hvis 5 dette er tilfældet, kan der foretages ændringer i begræns-ningskarakteristikkerne af stojreduktionsvejen og/eller i til-fælde af, at flere kompressorer (eller ekspandere) er forbun-det i sérié, kan antimætningskarakteristikken fordeles hen langs anordni ngerne.
10
Lignende overvejelser kommer pâ taie i tilfælde af videoanord-ninger. I videobândoptagere anvendes ofte hejfrekvensforfor-stærkninger, hvilket kan give anledning til FM-overmodulati-onsproblemer. Overmodulationstendensen af et specielt regi-15 streringssystem kan mâles, og en passende grad af antimætning kan ti1vejebringes. Hvis kompressorer eller ekspandere af type I eller type II tages i brug, vil der være en yderligere ten-dens til overmodulation som folge af smà residuale oversving (pà nogle fâ procent) fra kompressorerne. Disse oversving kan 20 udkompenseres ved hjælp af kompressoren ifolge opfindelsen. (I audiosystemer er der ogsâ tendens til kompensation for residuale oversving).
Selv om det er muligt at operere med kun et anitmætningsnet-25 værk i koderen, er der som regel ogsâ en komplementær korrek-tion pâ afspilningssiden, sàledes at flade gengivekurver op-retholdes ved aile niveauer. Efterfolgende analyse viser den nodvendige korrektionstype.
30 Fig. 3 viser nogle type I tovejs-kompressor- og ekspanderkon-figurationer. Indgangssignalet til kompressoren benævnes x, signalet i informationskanalen benævnes y, og udgangssignalet af ekspanderen benævnes z. Fj og F2 er overforingskarakteri-stikkerne af den yderligere signalvej af kompressoren og eks-35 panderen, og F^s er overforingskarakteristikken af antimæt-ningsnetværket. F'^g er den nodvendige kompensationskarakteri-stik i et komplementært antimætningsnetværk.
9
DK 156356 B
y = (fas + Fi)x
og Z ~ yF’AS * zF2f'AS
5 Man har sàledes, at
f'asFas + F^F1AS
z = -—--
1 + F2F'AS
10
Det ses, at z = x» hvis Fj = F2 og F'as =
fAS
En lignende udledning anvendes i forbindelse med type II kon-15 figurationen i fi9- 4: y = FAsx + FiFAsy og z = F'ASy “ p2y 20
Man har sàledes, at (F'as - F2)
Z ---X
1 p 25 F!
Fas
Det ses, at z = y, hvis Fj = F2 og F'as s ~—“ fas 1 0
Ud over, at de to stojreduktionsnetværk skal være identiske, hvilket ogsà var kendt fra ansogerens tidligere publikationer, skaï antimætningskompensationsnetværket i dekoderen ogsà hâve en karakteristik, der er invers i forhold til karakteristikken af det netværk, der er anvendt i koderen. Simple korrektioner 35 kan opnàs ved hjælp af passive kredse, eksempelvis RC-kombina-tioner, medens mere komplekse korrektioner kan tiIvejebringes ved hjælp af tiIbagekoblingsteknikker, især til opnàelse af den inverse karakteristik, der kræves i dekoderen.
10
DK 156356 B
Det i fig. 5 viste blokdiagram er anvendt i en totrins type I konfiguration, der primært er beregnet til magnetisk bàndopta-gelse og gengivelse.
5 Den viste udferelsesform anvender kaskadekoblede kompressorer 52 og 54 til opnâelse af en 0get grad af kompression og tilsva-rende kaskadekoblede ekspandere 56 og 58. Opfindelsen kan an-vendes i forbindelse med ettrins-tovejs kompressorer og ekspandere. Hver af kompressorerne har en hovedsignalvej 10 inde-10 holdende et kombinationskredslob 12, soin til hovedsignalvejen adderer udgangen af den yderligere signalvej N^, N2, hvis ind-gang er forbundet til indgangen af den tilsvarende hovedsig-nalvej. Ekspanderne har hovedsignalveje 14 og kombinations-kredslob 16, som fra hovedvejssigna1 et subtraherer udgangen af 15 den yderligere signalvej N2, N]_, hvis indgang er forbundet til udgangen af den tilsvarende hovedsignalvej.
Sâdanne kompressor- og ekspanderkonfiguratiuoner er i sig selv velkendte og vil derfor ikke blive beskrevet detaljeret. Der 20 er imidlertid to hovedformer for den yderligere vej Nj el 1er N2. I et alternativ (fig. 7 og 8 i USA patentskrift nr.
3.846.719) er et filter efterfulgt af en styret begrænser, som begrænser progressivt, nâr signalniveauet stiger, ved hjælp af et ensrettet og udglattet styresignal. Et andet alternativ 25 (USA patentskrift RE 28.426) er et glidende bàndpasfi1 ter, hvis pasbând er progressivt indsnævret af styresignalet, sâ- ledes at store signalkomponenter udelukkes fra udgangen af filteret, der fortrinsvis er anbragt i sérié med et fikseret hejpasfi1 ter. Hj0rnefrekvensen for de glidende bàndpasfi1tre 30 ligger pâ omkring 375 Hz i stilstand, og giver et progressivt indsnævret h0jpasomràde i afhængighed at styresignalet.
Kompressorerne 52 og 54 har hojfrekvente og/eller lavfrekvente antimætningsnetværk 74, 76, der pâvirker hovedsignalkomponen-35 terne. Fâ reproduktionssiden af bândoptageren T har den forste og den anden ekspander 56 og 58 komplementære netværk, der pâ virker hovedsignalkomponenterne. Alternativt kan en sâdan kom-pensaîion vers ti1 vajebragt i kun ên af kompressorerne og i 11
DK 156356 B
den tilsvarende ekspander. Kompensationen kan f.eks. tage form af en svag hejfrekvent dæmpning i' koderen (kompressoren), der vokser ved meget h0je frekvenser, eksempelvis over 10 kHz og komplementære forstærkninger i dekoderen (ekspanderen).
5
Soin felge af at den hojfrekvente overbelastningsreduktion kun tilfores til hovedsignalkomponenterne, er lavniveaukomponen-terne i sidekanalerne upâvirkede, og overbelastningsreduktio-nen pâvirker sâledes ikke stojreduktionen særlig meget. Kanal-10 overbelastningsreduktionen kan folgelig udstrækkes til mellem-frekvensomrâdet.
Antimætningsnetværkene i koderne 74, 76 og de komplementære netværk i dekoderen 78 og 80 er anbragt i hovedsignalvejene.
15 Dette resulterer i meget smâ tab i stojreduktionseffekten, ef-tersom omfanget af signalet ved lave niveauer er tilvejebragt ved hjælp af stojreduktions-sidekæden. Det er derfor muligt at tilvejebringe antimætningsnetværk, der tilsammen har en grad-vis hejfrekvensdæmpm’ng pâ f.eks. 3-6 dB/oktav (og komplemen-20 tære forstærkninger i dekoderen), der udstrækker sig forhold-vis langt ned i frekvens, f.eks. til 2-3 kHz til at kunne give mætningseffekter uden særligt store tab i stojreduktion. Fre-kvensgengivelsen ved 0 dB i fig. 1 viser f.eks. en dæmpning i hojfrekvensgengivelse fra mætningens begyndelse ved omkring 2 25 kHz. Eftersom antimætningsnetværkene er anbragt i hovedkana- lerne, pâvirker man kun de signaler, som forârsager mætningen.
Som vist i fig. 1 giver lavniveausignaler ikke anledning til nogen væsentlig bàndmætning.
30 Halvdelen af dæmpningen pâ 3-6 dB/oktav er tilvejebragt i hvert netværk 74 og 76, og halvdelen af den komplementære for-stærkning er tilvejebragt i hver af netværkene 78 org 80. Hvis aile dæmpningerne og forstærkningerne er anbragt i enkelte netværk 76 og 78, ville den dertil horende kompressor eller 35 ekspander bave et foreget kompressions- eller ekspansionsfor-hold i det særlige niveau og frekvensomrâde af den pàgældende kompressor eller ekspander. I et brugersystem er et enkelt netværk imidlertid passende.

Claims (4)

1. Koblingsanordning til ændring af dynamikomràdet af signa-5 1er, der tilf0res til et registrerings- eller overforingsmedi-um eller aftages af et sâdant, nemlig en kompressor til ind-snævring af dynamikomràdet eller en ekspander til udvidelse af dynamikomràdet, hvorhos kompressoren henholdsvis ekspanderen ved anbringelse foran henholdsvis efter registrerings- eller 10 overforingsmediet danner et stojreduktionssystem, og registrerings- eller overforingsmediet udsættes for en mætnings- eller overbelastningseffekt udenfor det frekvensomràde, indenfor hvilket koblingsanordningen ændrer dynamikomràdet, bestâende af i hvert fald én kobling med en hovedsignalvej, der er line-15 sr med hensyn til dynamikomràdet, et kombinationskredslob i hovedsignalvejen og en yderligere signalvej, hvis indgang er forbundet med indgangen eller udgangen af hovedsignalvejen, og hvis udgang er forbundet med kombinationskredslebet, hvorhos den yderligere signalvej afgiver et signal, der i hvert fald i 20 den ©vre de! af f rekvensomrâdet ©ger hovedve jsignalet ved hjslp af kombinationskredslebet i kompressoren og i ekspanderen modvirker hovedvejsignalet, der dog er sâledes begrænset, at signalet af den yderligere signalvej i det ovre omrâde af dynamikomràdet i indgangen er begranset til en vardi, der er 25 mindre end hovedvejsignalet, kendetegnet ved et frekvensafhængigt kredslob (F/\g; 74, 76 henholdsvis F'a$; 78, 80. der kun er koblet i hovedsignalvejen {X-Y ; 10 henholdsvis Y-Z; 14) og i kompressoren (52, 54) bevirker en reduktion af frekvensgangen i den de! af frekvensbàndet, i hvilken opteg-30 nings- eller overforingsmediet er udsat for mætnings- eller overbelastningseffekt, og i ekspanderen (56, 58) bevirker en forogelse af frekvensgangen i denne del af frekvensbàndet, hvorhos i et st©jundertrykke1sessystem bestâende af en kompressor (52, 54) foran et registrerings- eller overforingsme-35 dium og en ekspander (56, 58) efter registrerings- eller over-f0ringsmediet, de dele af frekvensbàndet, der pàvirkes af den frekvensafhsngig kobling (F^§; 74, 76) i kompressoren (52, 54), er identisk med de dele af f rekvensbàndet, der pàvirkes DK 156356B af det frekvensafhængige kredsleb (F1 AS » 78» 80) ϊ ekspanderen (56, 58).
2. Koblingsanordning ifolge krav 1, ved hvilket signalerne lig-5 ger i audiofrekvensbândet, og registrerings- eller overferings- mediet er udsat for mætnings- eller overbelastningseffekt fra en frekvens i den ovre del af frekvensbândet, hvorhos den ovre de! af frekvensbândet udstrækker sig i opadgàende retning fra ca. 300 Hz, kendetegnet ved, at den frekvensafhæn-10 gige kobling (F/^; 74, 76) i kompressoren (52, 54) giver en reduktion af frekvensgangen i det omrâde, der ligger hojere end den frekvens, ved hvilken mætnings- eller overbelastnings-effekter indtræder, henholdsvis i ekspanderen (56, 58) bevir-ker en forogelse af frekvensgangen i samme omrâde. 15
3. Kobl ingsanordning ifolge krav 2, der ogsâ virker ved lave frekvenser, og hvor registrerings- eller overf0ringsmediet er udsat for mætnings- eller overbelastningseffekt fra en frekvens i den nedre del af frekvensbândet, hvorhos den nedre del 20 af frekvensbândet udstrækker sig i nedadgâende retning fra ca.
100 Hz, kendetegnet ved, at den frekvensafhængige kobling (F/\q; 74, 76) i kompressoren ogsâ giver en reduktion af frekvensgangen i omrâdet under den frekvens, ved hvilken mætnings- eller overbelastningseffekten begynder henholdsvis 25 den frekvensafhængige kobling (F * as ; 78i 8°) i ekspanderen (56, 58) bevirker en foregelse af frekvensgangen i samme omrà-de. 30 35
DK282581A 1980-06-30 1981-06-26 Kredsloeb til reduktion af overbelastningseffekter i signalindspilnings-og transmissionssystemer DK156356C (da)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US16395080A 1980-06-30 1980-06-30
US16395080 1980-06-30
US18077180A 1980-08-22 1980-08-22
US18077180 1980-08-22

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK282581A DK282581A (da) 1981-12-31
DK156356B true DK156356B (da) 1989-08-07
DK156356C DK156356C (da) 1989-12-27

Family

ID=26860115

Family Applications (3)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK282581A DK156356C (da) 1980-06-30 1981-06-26 Kredsloeb til reduktion af overbelastningseffekter i signalindspilnings-og transmissionssystemer
DK282981A DK168806B1 (da) 1980-06-30 1981-06-26 Kredsløbsarrangement til modifikation af dynamikområde
DK282881A DK172325B1 (da) 1980-06-30 1981-06-26 Signalkompressor og signalekspander til brug i et transmissionssystem

Family Applications After (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK282981A DK168806B1 (da) 1980-06-30 1981-06-26 Kredsløbsarrangement til modifikation af dynamikområde
DK282881A DK172325B1 (da) 1980-06-30 1981-06-26 Signalkompressor og signalekspander til brug i et transmissionssystem

Country Status (17)

Country Link
KR (4) KR880000105B1 (da)
AT (3) AT372796B (da)
AU (3) AU546641B2 (da)
BR (3) BR8104158A (da)
CH (3) CH662684A5 (da)
DE (3) DE3125788A1 (da)
DK (3) DK156356C (da)
ES (3) ES8301084A1 (da)
FI (3) FI74368C (da)
GB (3) GB2079112B (da)
HK (3) HK28385A (da)
IT (3) IT1137985B (da)
MY (3) MY8501149A (da)
NL (3) NL189988C (da)
NO (3) NO157400C (da)
SE (3) SE447525B (da)
SG (3) SG4285G (da)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4736433A (en) * 1985-06-17 1988-04-05 Dolby Ray Milton Circuit arrangements for modifying dynamic range using action substitution and superposition techniques
US4815068A (en) * 1987-08-07 1989-03-21 Dolby Ray Milton Audio encoder for use with more than one decoder each having different characteristics
US5651028A (en) * 1995-05-09 1997-07-22 Unisys Corporation Data transmission system with a low peak-to-average power ratio based on distorting frequently occuring signals
US5793797A (en) * 1995-05-09 1998-08-11 Unisys Corporation Data transmisson system with a low peak-to-average power ratio based on distorting small amplitude signals
DE10011193B4 (de) * 2000-03-08 2004-02-05 Sennheiser Electronic Gmbh & Co. Kg Kompandersystem mit einer Kompressorschaltung und einer Expanderschaltung

Family Cites Families (21)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US28426A (en) * 1860-05-22 Shortening tires
US2558002A (en) * 1939-10-24 1951-06-26 Int Standard Electric Corp Volume compression system
US3022473A (en) * 1959-08-18 1962-02-20 Bell Telephone Labor Inc Signal recovery circuits
GB1253031A (da) * 1968-01-10 1971-11-10
US3846719A (en) * 1973-09-13 1974-11-05 Dolby Laboratories Inc Noise reduction systems
US3903485A (en) * 1968-01-10 1975-09-02 Ray Milton Dolby Compressors, expanders and noise reduction systems
USRE28426E (en) * 1968-11-01 1975-05-20 Signal compressors and expanders
US3757254A (en) * 1970-06-05 1973-09-04 Victor Co Ltd N system noise reduction system and apparatus using a compression and expansio
GB1390341A (en) * 1971-03-12 1975-04-09 Dolby Laboratories Inc Signal compressors and expanders
FI57502C (fi) * 1971-04-06 1980-08-11 Victor Company Of Japan Kompressions- och expansionssystem
GB1432763A (en) * 1972-05-02 1976-04-22 Dolby Laboratories Inc Compressors expanders and noise reduction systems
US3875537A (en) * 1972-05-02 1975-04-01 Dolby Laboratories Inc Circuits for modifying the dynamic range of an input signal
US3934190A (en) * 1972-09-15 1976-01-20 Dolby Laboratories, Inc. Signal compressors and expanders
US3909733A (en) * 1973-05-17 1975-09-30 Dolby Laboratories Inc Dynamic range modifying circuits utilizing variable negative resistance
US3971405A (en) * 1974-07-15 1976-07-27 Parker-Hannifin Corporation Pressure controlled hydrant valve coupler
US3930208A (en) * 1974-08-29 1975-12-30 Northern Electric Co A-C signal processing circuits for compandors
US3902131A (en) * 1974-09-06 1975-08-26 Quadracast Systems Tandem audio dynamic range expander
JPS51127608A (en) * 1975-04-30 1976-11-06 Victor Co Of Japan Ltd Signal transmitting unit
US4061874A (en) * 1976-06-03 1977-12-06 Fricke J P System for reproducing sound information
DE2803751C2 (de) * 1978-01-28 1982-06-09 Licentia Patent-Verwaltungs-Gmbh, 6000 Frankfurt Schaltung zur automatischen Dynamik- Kompression oder -Expansion
JPS5552971A (en) * 1978-10-16 1980-04-17 Mitsubishi Electric Corp Simulator for radar indicator

Also Published As

Publication number Publication date
IT1137986B (it) 1986-09-10
CH662684A5 (de) 1987-10-15
DE3125790C2 (da) 1992-11-12
SE8104062L (sv) 1981-12-31
NL8103124A (nl) 1982-01-18
KR830006992A (ko) 1983-10-12
KR840002492B1 (ko) 1984-12-31
ATA291481A (de) 1987-12-15
NL189988B (nl) 1993-04-16
CH654703A5 (de) 1986-02-28
SG4285G (en) 1985-06-14
MY8501149A (en) 1985-12-31
ES503493A0 (es) 1982-10-01
NL190214C (nl) 1993-12-01
NO157400C (no) 1988-03-09
NL192652B (nl) 1997-07-01
NO157400B (no) 1987-11-30
FI74368B (fi) 1987-09-30
SE447524B (sv) 1986-11-17
HK28385A (en) 1985-04-12
NO812216L (no) 1982-01-04
AU545125B2 (en) 1985-07-04
BR8104156A (pt) 1982-03-16
FI74368C (fi) 1988-01-11
FI812025L (fi) 1981-12-31
FI812024L (fi) 1981-12-31
DK282981A (da) 1981-12-31
NO157398C (no) 1988-03-09
DE3125790A1 (de) 1982-05-13
AT386911B (de) 1988-11-10
SE447525B (sv) 1986-11-17
AT386304B (de) 1988-08-10
AT372796B (de) 1983-11-10
ES503497A0 (es) 1982-11-01
KR840002491B1 (ko) 1984-12-31
BR8104158A (pt) 1982-03-16
NO157399B (no) 1987-11-30
AU7236581A (en) 1982-01-07
KR830006993A (ko) 1983-10-12
AU544888B2 (en) 1985-06-20
DK168806B1 (da) 1994-06-13
AU7239381A (en) 1982-01-07
IT8122651A0 (it) 1981-06-30
NL189988C (nl) 1993-09-16
DK172325B1 (da) 1998-03-16
DE3125789C2 (de) 1984-01-12
ES8204255A1 (es) 1982-04-16
NO812218L (no) 1982-01-04
FI76456C (fi) 1988-10-10
KR880000105B1 (ko) 1988-02-23
DE3125788C2 (da) 1992-06-11
DK282581A (da) 1981-12-31
GB2079113B (en) 1984-10-03
GB2079114B (en) 1984-10-03
KR880000106B1 (ko) 1988-02-23
NL190214B (nl) 1993-07-01
GB2079114A (en) 1982-01-13
MY8501147A (en) 1985-12-31
GB2079113A (en) 1982-01-13
ATA291581A (de) 1983-03-15
IT1137985B (it) 1986-09-10
SE450985B (sv) 1987-09-07
NL8103122A (nl) 1982-01-18
SG4585G (en) 1985-06-14
ES8301084A1 (es) 1982-11-01
IT8122650A0 (it) 1981-06-30
DE3125789A1 (de) 1982-05-19
HK28485A (en) 1985-04-12
FI812026L (fi) 1981-12-31
ES503496A0 (es) 1982-04-16
GB2079112B (en) 1984-10-03
CH660653A5 (de) 1987-05-15
IT8122652A0 (it) 1981-06-30
HK28285A (en) 1985-04-12
DE3125788A1 (de) 1982-05-13
NO157398B (no) 1987-11-30
ATA291681A (de) 1988-03-15
FI76456B (fi) 1988-06-30
FI79428B (fi) 1989-08-31
FI79428C (fi) 1989-12-11
NL192652C (nl) 1997-11-04
DK282881A (da) 1981-12-31
SG4385G (en) 1985-06-14
ES8300233A1 (es) 1982-10-01
AU546641B2 (en) 1985-09-12
AU7239481A (en) 1982-01-07
NO157399C (no) 1988-03-09
NL8103123A (nl) 1982-01-18
MY8501148A (en) 1985-12-31
DK156356C (da) 1989-12-27
IT1137987B (it) 1986-09-10
GB2079112A (en) 1982-01-13
SE8104061L (sv) 1981-12-31
BR8104157A (pt) 1982-03-16
SE8104063L (sv) 1981-12-31
NO812217L (no) 1982-01-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4538297A (en) Aurally sensitized flat frequency response noise reduction compansion system
US4701722A (en) Circuit arrangements for modifying dynamic range using series and parallel circuit techniques
US5172358A (en) Loudness control circuit for an audio device
US4490691A (en) Compressor-expander circuits and, circuit arrangements for modifying dynamic range, for suppressing mid-frequency modulation effects and for reducing media overload
US4322641A (en) Noise reduction system
JPS6128162B2 (da)
JPS6130453B2 (da)
US4370681A (en) Gain control circuit for noise reduction system
DK156356B (da) Kredsloeb til reduktion af overbelastningseffekter i signalindspilnings-og transmissionssystemer
KR880000597B1 (ko) 잡음 저감 회로
US3909733A (en) Dynamic range modifying circuits utilizing variable negative resistance
JPS63119327A (ja) 信号の録音及び送信システムにおける媒体過負荷効果を低減させるエクスパンダ
US3206556A (en) Signal compression and expansion system
US2069810A (en) Sound recording and reproducing system
Dolby A 20 dB audio noise reduction system for consumer applications
US2173472A (en) Transmission system
JP2685809B2 (ja) 雑音除去回路
US2125390A (en) Sound recording
JPH0522416B2 (da)
JPS601701B2 (ja) 雑音低減装置
US3153702A (en) Volume compensated stereophonic phonograph
CA1219809A (en) Audio compressors and expanders
KR840002901Y1 (ko) 잡음 감쇄회로
Burwen A Dynamic Noise Filter For Mastering
Purington Dynamic amplifiers for phonographic reproduction

Legal Events

Date Code Title Description
PUP Patent expired