DK151416B - Elektronisk koerselsregistreringsapparat - Google Patents

Elektronisk koerselsregistreringsapparat Download PDF

Info

Publication number
DK151416B
DK151416B DK076180AA DK76180A DK151416B DK 151416 B DK151416 B DK 151416B DK 076180A A DK076180A A DK 076180AA DK 76180 A DK76180 A DK 76180A DK 151416 B DK151416 B DK 151416B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
pulses
signal
time
unit
vehicle
Prior art date
Application number
DK076180AA
Other languages
English (en)
Other versions
DK76180A (da
DK151416C (da
Inventor
Ib Larsen
Original Assignee
Ib Larsen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ib Larsen filed Critical Ib Larsen
Priority to DK076180A priority Critical patent/DK151416C/da
Priority to JP56500873A priority patent/JPS57500213A/ja
Priority to EP81900575A priority patent/EP0045779A1/en
Priority to PCT/DK1981/000021 priority patent/WO1981002483A1/en
Publication of DK76180A publication Critical patent/DK76180A/da
Priority to US06/619,398 priority patent/US4590571A/en
Publication of DK151416B publication Critical patent/DK151416B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK151416C publication Critical patent/DK151416C/da

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G07CHECKING-DEVICES
    • G07BTICKET-ISSUING APPARATUS; FARE-REGISTERING APPARATUS; FRANKING APPARATUS
    • G07B13/00Taximeters
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06QINFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGY [ICT] SPECIALLY ADAPTED FOR ADMINISTRATIVE, COMMERCIAL, FINANCIAL, MANAGERIAL OR SUPERVISORY PURPOSES; SYSTEMS OR METHODS SPECIALLY ADAPTED FOR ADMINISTRATIVE, COMMERCIAL, FINANCIAL, MANAGERIAL OR SUPERVISORY PURPOSES, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • G06Q30/00Commerce
    • G06Q30/02Marketing; Price estimation or determination; Fundraising
    • G06Q30/0283Price estimation or determination
    • G06Q30/0284Time or distance, e.g. usage of parking meters or taximeters

Landscapes

  • Business, Economics & Management (AREA)
  • Development Economics (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Accounting & Taxation (AREA)
  • Finance (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Strategic Management (AREA)
  • Entrepreneurship & Innovation (AREA)
  • Marketing (AREA)
  • Economics (AREA)
  • General Business, Economics & Management (AREA)
  • Game Theory and Decision Science (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Measurement Of Distances Traversed On The Ground (AREA)
  • Time Recorders, Dirve Recorders, Access Control (AREA)

Description

i 151416
Den foreliggende opfindelse vedrører et elektronisk måle- og registreringsapparat til køretøjer og med et ur, en signalgiver til frembringelse af et signal svarende til en af køretøjet tilbagelagt vejstrækning, omsætterorganer til omsætning af det af signalgiveren frembrag-5 te signal til en pris for en af køretøjet tilbagelagt vejstrækning og til omsætning af det fra uret modtagne signal til en pris for hver af uret fastlagt tidsperiode samt en prisberegningsenhed til beregning af en pris for en af køretøjet inden for et tidsrum tilbagelagt vejstrækning på basis af signalerne modtaget fra omsætterorganerne.
10 I forbindelse med hyrevogne og visse typer af transportkøretøjer er det almindeligt at benytte et elektronisk måle- og registreringsapparat af den ovennævnte type til beregning af prisen. Almindeligvis benyttes en elektronisk oscillator eller anden form for ur til frembringelse af et tidsimpulstog, ligesom signalgiverindretningen er indrettet til 15 frembringelse af en impuls for en af køretøjet tilbagelagt vejstrækningsenhed. Fra tysk fremlæggelsesskrift nr. 1.259.129 kendes et elektronisk taxameter, i hvilket prisberegningen foretages på en sådan måde, at prisen bestemmes af vejstrækningsimpulserne, når prisen bestemt ud fra disse i et forudbestemt tidsinterval overstiger 20 prisen beregnet på grundlag af tidsimpulstoget, og på en sådan måde, at prisen bestemmes af tidsimpulstoget, når prisen pr. tidsenhed overstiger den inden for denne tidsenhed af vejstrækningsimpulserne bestemte pris.
Dette ovenfor beskrevne afregningsprincip, ifølge hvilket prisbereg-25 ningen foretages ud fra enten den af køretøjet tilbagelagte vejstrækning eller ud fra det tidsrum, hvori køretøjet har været optaget, har været benyttet igennem flere årtier og har således også været benyttet tidligere i forbindelse med rent mekaniske taxametre. Udviklingen af halvelektroniske og senere helelektroniske taxametre har udeluk-30 kende gået i retning af tilvejebringelse af taxametre, der udfører prisberegningen ud fra dette gennem et langt tidsrum indarbejdede prisberegningsprincip, ifølge hvilket der skal betales enten for en tid eller for en af køretøjet tilbagelagt vejstrækning foruden normalt en starttakst.
2 151416
Hidtil har taksterne, dvs. starttaksten, tidstaksten og afstandstaksten været bestemt som et kompromis, der tilsigter at give et fornuftigt udbytte ved lavhastighed- og højhastighedsture lige så vel som ved korte og lange ture. Dette kompromis resulterer imidlertid normalt 5 i en stor starttakst, der gør korte ture meget lidet attraktive for kunderne, og som til trods for en ganske høj starttakst giver et lille udbytte for en kort tur ved lav hastighed.
Ved opfindelsen søges tilvejebragt et elektronisk måle- og registreringsapparat af den indledningsvis nævnte type, der eliminerer de 10 ovennævnte ulemper i forbindelse med det konventionelle prisberegningsprincip for hyrevogne og andre typer af transportkøretøjer, i hvilke der benyttes elektroniske måle- og registreringsapparater.
Det elektroniske måle- og registreringsapparat ifølge opfindelsen er ejendommeligt ved, at prisberegningsenheden har summationsorganer 15 til summation inden for hver tidsperiode af prisen for denne samt prisen for den af køretøjet inden for den pågældende tidsperiode tilbagelagte vejstrækning. Med det elektroniske måle- og registreringsapparat ifølge opfindelsen opnås der således på indlysende simpel måde en beregning af den pris, der skal betales af kunden, hvilken 20 pris direkte modsvarer den tjenesteydelse, som kunden er blevet ydet, nemlig den tid, hvori køretøjet har stået til rådighed for kunden, og den vejstrækning, som er blevet tilbagelagt af køretøjet.
Det elektroniske måle- og registreringsapparat ifølge opfindelsen kan være indrettet til at foretage prisberegningen på grundlag af analoge 25 signaler og følgelig være udformet som et analogt apparat, der fra uret og signalgiveren modtager analoge signaler. I den foretrukne udførelsesform for apparatet ifølge opfindelsen er det af signalgiveren frembragte signal imidlertid et impulstog, og det af uret frembragte signal et impulstog, følgeligt er omsætterorganerne i denne udførelses-30 form for opfindelsen indrettet til omsætning af de fra signalgiveren og fra uret modtagne impulser til henholdsvis afstandstakstimpulser og tidstakstimpulser samtidig med, at summationsorganer er indrettet til i løbet af et forudbestemt antal tidsimpulser svarende til nævnte tidsperiode at summere antallet af tidstakstimpulser og antallet af afstands-35 takstimpulser frembragt i løbet af den pågældende tidsperiode.
3 151416
For at muliggøre en universel registrering af data vedrørende køretøjets drift, har apparatet ifølge den foreliggende opfindelse fortrinsvis yderligere en hukommelsesenhed til lagring af data, der er en funktion af det af signalgiveren inden for forudbestemte og af uret fast-5 lagte tidsperioder frembragte signal. Det bliver herved muligt at indsamle data, der gør det muligt at foretage rentabilitetsberegninger, dvs. beregne, på hvilke tidspunkter og på hvilke dage køretøjet har den største indtjening, og samtidig på basis af de således indsamlede data foretage en beregning af følgevirkningerne af eventuelle takst-10 variationer, herunder en ændring af starttaksten, en ændring af prisen for en tidsperiode, dvs. tidstaksten, og en ændring af prisen for den af køretøjet tilbagelagte vejstrækningsenhed, dvs. vejstrækningstaksten.
Det elektroniske måle- og registreringsapparat ifølge opfindelsen kan 15 fordelagtigt yderligere have integrationsorganer til integration af det af signalgiveren inden for forudbestemte og af uret fastlagte tidsperioder frembragte signal. Det ved integrationen frembragte signal repræsenterer således den inden for det pågældende tidsrum af køretøjet tilbagelagte vejstrækning. Ved indsamling af data vedrørende et 20 køretøjs drift, og her tænkes specielt på et hyrevogns køretøj, kan apparatet fordelagtigt indrettes til at sammenligne det ved integrationen frembragte signal, der repræsenterer den inden for det pågældende tidsrum tilbagelagte vejstrækning, med i det mindste én grænseværdi og til at generere og lagre enten et første eller et andet 25 diskret signal afhængig af, om det integrerede signals værdi er større end eller mindre end den nævnte grænseværdi. Det bliver således ud fra disse diskrete signaler muligt at afgøre, inden for hvilke tidsrum køretøjet har været i drift, og inden for hvilke tidsrum køretøjet ikke har været i drift. Hvis tidsrummet vælges til f.eks. 5 minutter, kan 30 grænseværdien passende vælges svarende til 100 meter, hvorefter det tilfælde, at hyrevognen blot bevæger sig fremad i en kø på en hyrevognsholdeplads, vil resultere i generering og lagring af det nævnte første diskrete signal, som svarer til, at køretøjet ikke har været i drift. Et sådant apparat, der genererer og lagrer et signal til be-35 stemmelse af, om køretøjet inden for et vist tidsrum har været i drift eller ej, kan også fordelagtigt benyttes i visse typer af lastvogne, 4 151416 som skal være udstyret med apparater til registrering af, hvornår køretøjet er i drift. Således skal alle eksportlastvogne i EF-lande være udstyret med en såkaldt "sladrehank".
Det elektroniske kørselsregistreringsapparat ifølge opfindelsen kan 5 også eller i stedet indrettes til ud fra det ved integrationen frembragte signal at generere et signal, der repræsenterer køretøjets middelhastighed i det pågældende tidsrum, og til at lagre dette middelhastighedssignal. Det bliver derved muligt ved udlæsning af de i hukommelsesenheden lagrede data at foretage en statistisk behandling 10 af disse data med henblik på en beregning af typiske tidsforbrug for af køretøjet tilbagelagte vejstrækninger eller at afgøre, om køretøjet på et eller andet tidspunkt måtte have overskredet en hastighedsbegrænsning, enten en generel hastighedsbegrænsning for alle køretøjer eller en for den pågældende type af køretøj speciel hastighedsbe-15 grænsning.
Konventionelle taxametre indeholder sædvanligvis registre eller tælleværker til akkumulativ registrering af data for køretøjet. Almindeligvis er taxameteret indrettet til registrering af den af køretøjet totalt kørte vejstrækning, den betalte vejstrækning, antallet af ture samt 20 det af køretøjet indkørte beløb.
For tilvejebringelse af mere fyldestgørende oplysninger vedrørende køretøjets drift, er det elektroniske kørselsregistreringsapparat derfor fordelagtigt udstyret med et register til registrering af tidspunktet, et register til registrering af den besatte vej-25 strækning, et register til registrering af afrégningen til køretøjets chauffør samt et register til registrering af det for den pågældende eller sidste tur indkørte beløb.
Udlæsning af data fra registrene eller tælleværkerne er hidtil sket manuelt ved simpel aflæsning af disse. Således er kvitteringsudskriv-30 ning til hyrevognskunder hidtil overvejende sket ved, at hyrevogs- chaufføren aflæser prisen på taxameteret og manuelt udskriver en kvittering. Specielt i denne forbindelse har det vist sig ønskeligt at kunne tilvejebringe en automatisk, fejlfri udskrift fra hyrevognens taxameter.
5 151416 Kørselsregistreringsapparatet ifølge opfindelsen kan derfor være indrettet til på forudbestemte tidspunkter at udlæse de i registrene lagrede data og overføre disse data til datatransmissionsenheden og kan indeholde en vælgerindretning til styring af apparatets funktion, 5 hvilken vælgerindretning kan være indrettet til ved aktivering at bringe apparatet til at udlæse de i registrene lagrede data og overføre disse data til datatransmissionsenheden. I denne forbindelse kan den ydre dataregistrerings- og databehandlingsenhed fordelagtigt være udformet som en kvitteringsskriver, der indeholder en kalender-10 programenhed til datering af de af kvitteringsskriveren udskrevne kvitteringer samt et register til lagring af et for køretøjet kendetegnende nummer, såsom køretøjets registreringsnummer. Denne kvitteringsskriver kan også fordelagtigt udformes således, at den. ved tilførsel af data udefra, f.eks. via et tastatur eller via radio angiver 15 specielle kendetegn eller forhold. Disse kan i forbindelse med hyrevogne f.eks. omfatte specielle ekstratakster i forbindelse med transport af bagage, cykler, mere end én passager osv. og i forbindelse med transportkøretøjer omfatte en angivelse af antallet af medhjælpere eller benyttelse af en eventuel anhænger. Endelig kan kvitterings-20 skriveren fordelagtigt udformes med en kortlæser til læsning af et chaufførkort med angivelse af chaufførens identitet og til læsning af en kundes kontokort, hvilke data anføres på kvitteringen.
Opfindelsen vil i det følgende blive nærmere forklaret under henvisning til tegningen, på hvilken 25 fig. 1 viser et blokdiagram for en foretrukken udførelsesform for det elektroniske kørselsregistreringsapparat ifølge opfindelsen, fig. 2a og 2b en signalgiver i det i fig. 1 viste blokdiagram, fig. 3 en forholdsomsætter i det i fig. 1 viste blokdiagram og fig. 4 en køretidshukommelsesenhed i det i fig. 1 viste blokdiagram. 1 2 3 4 5 6
Fig. 1 viser et blokdiagram over en foretrukken udførelsesform for et 2 elektronisk kørselregistreringsapparat ifølge opfindelsen. Henvisnings 3 betegnelsen 3 angiver en signalgiver, der vil blive mere detaljeret 4 beskrevet nedenfor, og som frembringer og afgiver et signal svarende 5 til en af køretøjet tilbagelagt vejstrækning. Det af signalgiveren 3 6 frembragte og afgivne signal, der består af en række enkeltimpulser 6 151416 og således er et digitalt signal, overføres til en forholdsomsætter 4, der ligeledes vil blive mere detaljeret beskrevet nedenfor, og som også modtager tidsimpulser samt styredata fra en oscillator eller et ur 1 samt en adresseafkoder 2. Forholdsomsætteren 4 er indrettet til 5 omsætning af de af signalgiveren 3 frembragte og afgivne impulser til standardimpulser, der svarer til en forudbestemt vejlængde, f.eks. 1 meter. Standardvejlængdeimpulserne overføres fra forholdsomsætteren 4 til en køretidshukommelsesenhed 5, der ligeledes vil blive mere detaljeret beskrevet nedenfor. Hukommelsesenheden 5 behandler de af 10 forholdsomsætteren 4 frembragte og afgivne standardvejlængdeimpulser og genererer samt lagrer data vedrørende køretøjets drift inden for af uret eller oscillatoren 1 fastlagte tidsrum, idet hukommelsesenheden 5 tilføres tidsimpulser fra uret eller oscillatoren 1. Køretids hukommelsesenheden 5 er desuden indrettet til udlæsning og overførsel af de i 15 enheden lagrede data til en datatransmissionsenhed 9, der på i og for sig kendt måde er indrettet til overførsel af disse data til ydre udstyr til registrering, transmission eller behandling af dataene. Dette ydre udstyr kan f.eks. består af en skriver, en båndoptager, en radiosender eller lignende. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Det elektroniske kørsels registreringsapparat ifølge opfindelsen inde 2 holder centralt en funktionsprogramenhed 10 til styring af apparatets 3 funktioner. Disse funktioner vælges ved hjælp af en vælgerenhed 12 4 med tilhørende betjeningspanel 11, men samtidig styrer funktions 5 programenheden 10 visse funktioner i vælgerenheden 12, hvilket vil 6 blive forklaret nedenfor. Udover frembringelsen af standardvejlængde 7 impulser genererer forholdsomsætteren 4 ud fra disse standardvej 8 længdeimpulser og ud fra de af uret eller oscillatoren 1 frembragte 9 tidsimpulser henholdsvvis vejtakstimpulser og tidstakstimpulser, og 10 ved at sammenholde vejtakst- og tidstakstimpulserne frembringer 11 forholdsomsætteren 4 en række debiteringsimpulser. Forholdsomsæt 12 teren 4 er således forbundet med funktionsprogramenheden 10 for 13 overførsel af styredata til og fra denne og med en takstprogramenhed 14 6 med tilhørende vejlængdeprogramenhed 7, som styrer omsætningen i 15 forholdsomsætteren 4 af de af signalgiveren 3 frembragte og afgivne 16 vejstrækningsimpulser til standardvejlængdeimpulser. Takstprogramenheden 6 styrer dels genereringen af vejtakst- og tidstakstimpulserne 7 151416 og dels frembringelsen af debiteringsimpulserne. Enheden 6 er desuden forbundet med en enhed 8 til styring af automatiske takstskift, idet denne enheds udgang efter frembringelsen af et forudbestemt antal debiteringsimpulser eller vejstrækningsimpulser gennem funk-5 tionsprogramenheden 10 kan foretage automatiske takstskift og/eller standse genereringen af debiteringsimpulserne ud fra data overført fra takstprogramenheden 6. Frembringelsen af de nævnte debiteringsimpulser i forholdsomsætteren 4 kan ske på to forskellige måder, enten ved inden for et af uret eller oscillatoren 1 bestemt tidsrum at 10 addere antallet af vejtakst- og tidstakstimpulser eller ved i stedet til antallet af tidstakstimpulser at addere en eventuel forskel mellem antallet af vejtakst- og tidstakstimpulser, dersom denne forskel er større end nul.
De. i forholdsomsætteren 4 frembragte debiteringsimpulser overføres til 15 en enhed 14. Denne enhed 14 er indrettet til styret af en tids-, start- og debiteringsprogramenhed 13 at styre indlæsningen af data i en række kontrolregistre 17 ud fra de fra forholdsomsætteren 4 tilførte debiteringsimpulser og ud fra de fra oscillatoren eller uret 1 samt adresseafkoderen 2 tilførte tidsimpulser. Antallet af kontrolregistre 20 kan varieres, men i den foretrukne udførelsesform for det elektroniske kørselsregistreringsapparat ifølge opfindelsen er antallet lig otte.
Et første register benyttes således til lagring af de af oscillatoren 1 frembragte tidsimpulser eller med andre ord til registrering af tiden.
Et andet register benyttes til registrering af antallet af kørte ture, et 25 tredje register til registrering af den totalt kørte vejstrækning, et fjerde register til registrering af den kørte og med passagerer eller -i forbindelse med transportkøretøjer - gods besatte vejstrækning, et femte register til registrering af den betalte vejstrækning eller - i forbindelse med transportkøretøjer - den kørte vejstrækning med en 30 tilkoblet anhænger, et sjette register til registrering af det totalt indkørte beløb, et syvende register til registrering af afregningen til chaufføren eller specielle transporter og et ottende register til registrering af det for den pågældende eller sidste tur indkørte beløb.
Enheden 14, som ud fra de fra forholdsomsætteren 4 tilførte debite-35 ringsimpulser samt dataene tilført fra adresseafkoderen 2 indlæser de 8 151416 i registrene 17 lagrede data, styres som allerede nævnt af tids-, start- og debiteringsprogramenheden 13 på en måde, der i princippet er helt analog til dén, hvorpå forholdsomsætteren 4 styres af takstprogramenheden 6 samt vejlængdeprogramenheden 7. Når vælgerenhe-5 den 12 sættes "i takst", indlæser enheden 14 en starttakst i registeret nr. 6 og i registeret nr. 8, idet eventuelle data lagret i registe ret nr. 8 herved slettes, samt et beløb, der svarer til chaufførens andel af denne starttakst, i registeret nr. 7. Desuden indlæses et enkelt ciffer i registeret nr. 2, ligesom der i registeret nr. 5 og i 10 registeret nr. 4, dersom køretøjet er besat med passager eller - i forbindelse med tran s port kø retøj er - gods, foretages en addition af vejstrækningsimpulser. Selve prisberegningen foretages i enheden 14, idet denne ved tilførsel af et forudbestemt antal debiteringsimpulser fra forholdsomsætteren 4 indlæser et af enheden 13 bestemt beløb i 15 registeret nr. 6 og i registeret nr. 8. Samtidigt indlæses chaufførens andel af dette beløb i registeret nr. 7. Dette forudbestemte antal debiteringsimpulser bestemmer altså den takst eller pris, som kunden skal betale for en af køretøjet tilbagelagt forudbestemt vejstrækning og/eller et fastsat forudbestemt tidsrum, i hvilket køretøjet har været 20 optaget. Som man vil forstå, kan en ændring af taksten i kørselsregi-streringsapparatet ifølge opfindelsen foretages på principielt tre forskellige måder. For det første kan omsætningen i forholdsomsætteren 4 af standardvejlængde- og tidsimpulser til henholdsvis vejtakstog tidstakstimpulser varieres, for det andet kan antallet af debite-25 ringsimpulser, som ved tilførsel fra forholdsomsætteren 4 til enheden 14 betinger en indlæsning af et beløb i registeret nr. 6 og i registeret nr. 8, varieres, og for det tredje kan dette beløb, som indlæses i disse registre, varieres. En sådan ændring kan etableres automatisk ved hjælp af tids-, start- og debiteringsprogramenheden 13 samt et 30 tidsbestemt takstregister 15 og en døgnprogramenhed 16. Enheden 14 indlæser, som det allerede er blevet nævnt, de fra uret eller oscillatoren 1 tilførte tidsimpulsér i registeret nr. 1, og disse data, der svarer til det øjeblikkelige tidspunkt, overføres desuden til tids-, start- og debiteringsprogramenheden 13 samt takst registe ret 15, som 35 sammenligner det øjeblikkelige tidspunkt med henholdsvis ét eller flere tidspunkter på døgnet og en række af døgnprogramenheden 16 fastsatte og forudbestemte datoer for etablering af henholdsvis dag- og 9 151416 nattakstskift og hverdags- og søn-/helligdagstakstskift. Ud over en ændring af den takst eller pris, som kunden skal betale for en af køretøjet tilbagelagt forudbestemt vejstrækning og/ eller et fastsat forudbestemt tidsrum, foretager enhederne 13 og 15 ved takstskift på 5 en måde, der er helt analog til den netop beskrevne, en ændring af den starttakst, som enheden 14 ved skift til "i takst" indlæser i registeret nr. .6 og i registeret nr. 8, og desuden en ændring af afregningen til chaufføren, der indlæses i registeret nr. 7, og som bestemmes som en andel af dels starttaksten og dels den takst, som 10 kunden betaler for en af køretøjet tilbagelagt og forudbestemt vejstrækning og/eller fastsat forudbestemt tidsrum.
Ved betjening af betjeningsenheden 11 for skift til eller fra "i fri" udlæses samtlige de i registrene 17 lagrede data og overføres til datatransmissionsenheden 9 for transmission til det allerede nævnte, 15 men ikke viste ydre dataudstyr. Naturligvis kan denne udlæsning og overførsel af data også etableres på anden måde, f.eks. ved tilførsel af et styresignal fra det ydre dataudstyr, specielt fra en til radiosenderen hørende modtager.
Som allerede nævnt ovenfor er funktionsprogramenheden 10 indrettet 20 til styring af visse funktioner i vælgerenheden 12, idet funktionsprogramenheden 10 tvungent styrer apparatets funktionsrækkefølge og altså blokerer for "ulovlig" brug af apparatet. Således er det almindelig kendt, at et taxameter, før det sættes "i fri", har været "i betaling". 1 2 3 4 5 6
Til visning af de i registrene 17 lagrede data forefindes to visnings 2 eller displayenheder henholdsvis 19 og 20, af hvilke enheden 19 3 benævnes hoveddisplayet, og af hvilke enheden 20 benævnes kon 4 troldisplayet. Disse displayenheder kan afhængigt af anvendelsen af 5 kørselsregistreringsapparatet ifølge opfindelsen være monteret i ét og 6 samme hus, som også kan indeholde apparatets øvrige dele, eller være adskilte. Til visse anvendelsesformål kan hoveddisplayet 19 eventuelt helt udelades. Udlæsningen fra registrene 17 og indlæsningen i displayenhederne 19 og 20 af data styres af en displayafkoder 18, der igen styres af adresseafkoderen 2. Displayafkoderen 18 er fordelagtigt 151416 ίο udformet således, at hoveddisplayet 19 udelukkende kan vise det for den pågældende tur indkørte beløb, når apparatet er "i takst" eller "i betaling", og "i fri" ikke kan benyttes til visning, og således, at kontroldisplayet 20, der, som navnet antyder, primært er beregnet til 5 kontrolvisning, kun kan benyttes til dette formål, når apparatet er "i fri". Kontrolvisningen på kontroldisplayet 19 etableres ved betjening af betjeningsenheden 11, så at de i registrene nr. 1 - 8 lagrede data efter tur udlæses for visning på dette display. Dersom displayenhederne 19 og 20 er monteret i det samme hus, udformes displayafkode-10 ren 18 fordelagtigt således, at kontroldisplayet 20 samtidig med visning på hoveddisplayet 19 kun kan vise de i register nr. 1 lagrede data, dvs. tiden. Denne udformning af displayafkoderen 18 samt displayenhederne 19 og 20 anses for at være meget betydningsfuld, idet der herved åbnes mulighed for at kontrollere, om den benyttede 15 takst er i overensstemmelse med tidspunktet på døgnet og/eller dagen, hvilket effektivt forhindrer vildledning af kunden og dermed prismanipulationer. Dersom hoveddisplayet 19 er monteret adskilt fra apparatets hus og dermed kontroldisplayet 20, f.eks. monteret for visning på bagsædet af en hyrevogn, indrettes displayafkoderen 18 20 fordelagtigt således, at kontroldisplayet 20, når apparatet er "i takst", viser det samme som hoveddisplayet 19 altså det indkørte beløb. Hoveddisplayet 19 kan eventuelt udformes, så at visse af cifrene i displayet, når apparatet er "i takst", benyttes til visning af eventuelle ekstra takster eller den under turen tilbagelagte vejstræk-25 ning.
Fig. 2a og 2b viser den i fig. 1 viste signalgiver, som under et betegnes 3. Et magnetisk anker 21 med en nordpol N og en sydpol S er på i og for sig kendt måde forbundet til og drives af køretøjets speedometerkabel på en sådan måde, at ankeret 21 roterer én omgang 30 for hver omdrejning af speedometerkabelet. I ens afstand fra ankeret 21 er der placeret reed-omskiftere 22 og 23 med bevægelige kontaktdele henholdsvis 24 og 25 i en indbyrdes vinkel på ca. 90°. Begge reed-omskifterne er forbundet til to potentialer, et højt (+) og et lavt (-), idet kontakterne i deres hvilestilling er forbundet til det lave 35 potential (-) og således ved aktivering omkobles til det høje potential (+). Reed-omskifterne aktiveres hver to gange pr. ankeromdrejning 11 151416 og frembringer således i alt fire højpotential (+) impulser for hver omdrejning af ankeret 21. I figuren er reed~omskifteren 23's kontakt 25 vist i sin hvilestilling, hvorimod reed-omskifteren 22's bevægelige kontakt 24 er aktiveret og således forbundet til det høje potential 5 (+).
Reed-omskifternes bevægelige kontaktdele henholdsvis 24 og 25 er forbundet til ens indgangsmodstande henholdsvis 26 og 27 i indgangen på det elektroniske kørselsregistreringsapparat ifølge opfindelsen. Indgangsmodstandene 26 og 27 er gennem ens kondensatorer hen-10 holdsvis 28 og 29 og ens modstande henholdsvis 30 og 31 forbundet til apparatets stel. Eftersom signalgiversystemet, når reed-omskifternes bevægelige kontakt er forbundet til et vilkårligt af potentialerne (+ eller -), er lavimpedanset, kan der kun ske indstråling af støj i signalgiveren og dermed i apparatet ifølge opfindelsen inden for det 15 tidsrum, hvor enten reed-omskifteren 22's bevægelige kontakt 24 eller reed-omskifteren 23's bevægelige kontakt 25 omkobles, i hvilket tidsrum signalgiversystemet er højimpedanset. Vælges tidskonstanten for RC-leddet 26, 28 henholdsvis 27, 29 således større end omkoblingstiden for reed-omskifterne, f.eks. til 1 ms. opnås en høj grad af 20 immunitet over for støj hidrørende fra ydre kilder.
Værdien af modstandene 26 og 27 bestemmer, som man vil forstå, strømforbruget, og vælges denne værdi således til 200 kfi, bliver strømforbruget yderst minimalt. Værdien af kondensatorerne 28 og 29 bliver herefter 5 nF. Modstandene 30 og 31 vælges passende til 10 25 ΜΩ, idet disse modstande udelukkende har til opgave at aflade kondensatorerne 28 og 29, når signalgiveren ikke er tilkoblet f.eks. ved montering eller demontering.
I fig. 2a er indgangsmodstandene 26 og 27 desuden forbundet til en portkreds 32's første indgang og en portkreds 33's første indgang.
30 Kredsene 32 og 33 udformes passende som Schmitt-triggere, og disse kredse er forbundet til dels en Set-Reset-flip-flop, som består af en portkreds 34 og en portkreds 35, og dels en portkreds 36. Kredsen 35's udgang er som vist forbundet til dels kredsen 32's anden indgang og dels kredsen 34, ligesom udgangen på denne kreds er for- 12 151416 bundet til dels kredsen 33's anden indgang og dels kredsen 35. Det antages indledningsvis, at kredsen 32's første indgang samt kredsen 33's første og anden indgang antager værdien 0 (lav repræsentation), og at kredsen 32's anden indgang antager værdien 1 (høj repræsenta-5 tion). Udgangene på kredsene 32 og 33 antager følgelig værdien 1, og følgelig er udgangen på kredsen 36 0. Hvis ankeret 21 efter aktiveringen af reed-omskifteren 23 fortsætter sin rotation og dernæst aktiverer reed-omskifteren 22, fremkommer den i fig. 2 viste situation. Efter opladning af kondensatoren 28 skifter kredsen 32's første 10 indgang til 1, hvorefter udgangen på samme kreds bliver 0. Følgelig skifter udgangen på kredsen 36 til 1. Som det vil være velkendt for fagmanden, medfører tilførsel af en impuls til Set-Reset-flip-flopen 34, 35, at kredsen 32's anden indgang og kredsen 33's anden indgang skifter henholdsvis fra 1 til 0 og fra 0 til 1, hvorefter udgangen på 15 kredsen 32 skifter til 1, og udgangen på kredsen 36 skifter til 0. Det samlede resultat af tilførselen af en impuls til kredsen 32’s første indgang er altså, at der på udgangen af kredsen 36 fremkommer en impuls, hvis bredde bestemmes af forsinkelserne i Set-Reset-flip-floppen 34, 35 og i kredsen 32, og at kredsen 32 spærres samtidig 20 med, at kredsen 33 åbnes. Ved fortsat rotation af speedometerkablet aktiveres reed-omskifteren 23 af ankeret 21 efter en rotation på ca.
90°, hvorefter det ovenfor beskrevne forløb gentages.
Det i fig. 2a viste signalgiversystem frembringer, som man vil forstå, i alt fire impulser pr. speedometerkabelomdrejning. Ved som vist i 25 fig. 2b at udvide det ovenfor beskrevne kredsløb ved tilføjelse af invertere 37 og 38 samt portkredse 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 og 46 vil der på udgangen af portkredsen 44, hvis indgange er forbundet til udgangene på kredsene 36 og 43, fremkomme i alt otte impulser pr. speedometerkabelomdrejning. 1 2 3 4 5 6
Fig. 3 viser mere detaljeret forholdsomsætteren 4 samt adresseafko 2 deren 2, som begge er vist i fig. 1. Uret eller oscillatoren 1, der 3 også er vist i fig. 1, frembringer og afgiver impulser med en fre 4 kvens på 32,768 kHz. Via en inverter 47 føres de af uret eller os 5 cillatoren frembragte og afgivne impulser til en Cl-indgang på en 6 otte-bit binær synkrontæller 48. Synkrontælleren 48 afgiver på ud- 13 151416 gange A, B, C, D, E, F, G og H impulser med frekvenser på henholdsvis 16,384 kHz, 8,192 kHz, 4,096 kHz, 2,048 kHz, 1,024 kHz, 512 Hz, 256 Hz og 128 Hz. H-udgangen på synkrontælleren 48 er forbundet til en Cl-indgang på en syv-bit rippletæller 49, som på 5 udgange I, J, K, L, Μ, N og O afgiver impulser med frekvenser på henholdsvis 64 Hz, 32 Hz, 16 Hz, 8 Hz, 4 Hz, 2 Hz og 1 Hz. A, B, C og D-udgangene på synkrontælleren 48 samt udgangen på uret eller oscillatoren 1, er forbundet til indgange på en portkreds 50, der afgiver én impuls for hver seksten impulser tilført fra uret eller 10 oscillatoren. Udgangen på kredsen 50 er forbundet til en indgang på en inverter 61 og til første indgange på to portkredse 64 og 65. Inverteren 61's udgang er forbundet til en Cl-indgang på en flip-flop 62, hvis R-indgang er forbundet til udgangen på uret eller oscillatoren 1. Flip-floppen 62's Q- og Q-udgange er forbundet til henholdsvis 15 en R-indgang på en flip-flop 68 og en Cl-indgang på en flip-flop 63. Q-udgangen på denne flip-flop 63 er forbundet til den anden indgang på portkredsen 64, og Q-udgangen på samme flip-flop er forbundet til den i fig. 1 viste takstprogramenhed 6 med tilhørende vejstrækningsprogramenhed 7. Flip-floppen 68 er på velkendt måde forbundet til en 20 additionsenhed 67 og et 64 x 1 bit skifteregister 66 og tilføres på en Cl-indgang sammen med en tilsvarende indgang på skifteregisteret 66 impulser fra udgangen af inverteren 47. Additionsenheden 67 tilføres impulser fra de allerede nævnte enheder 6 og 7. Additionsenheden 67's CQ-udgang er forbundet til dels portkredsen 65's anden indgang 25 og dels en D-indgang på flip-floppen 68. Takstprogramenheden 6 samt vejstrækningsprogramenheden 7 tilføres ligesåvel som forholdsomsætteren 4 impulser fra dels synkrontælleren 48 og dels rippletælleren 49, og disse impulser styrer, som det allerede er blevet nævnt, forholdsomsætteren 4's samt enhederne 6's og 7's funktion ved seriel gennem-30 løb af adresser i disse.
Enhederne 6 og 7, der i den foretrukne udførelsesform for opfindelsen består af en PROM (Programable Read Only Memory), kan i stedet indeholde en RAM (Random Access Memory), hvorved det bliver muligt at indlæse data i denne udefra, f.eks. via en radiosender, en 35 strimmel- eller kort-læser, hvorefter de i fig. 1 viste enheder 13, 15 og 16 eventuelt kan udelades.
14 151416
Forholdsomsætteren 4 indeholder en multikanalenhed 51, der tilføres, som det allerede er blevet nævnt, impulser fra E- og F-udgangene på synkrontælleren 48, fem flip-flopper 52, 53, 54, 55 og 56, to portkredse 57 og 58 samt to adresseafkodere 59 og 60, der ligeledes 5 tilføres impulser fra synkrontælleren 48's udgange E og F, og som er forbundet med henholdsvis portkredsen 64's udgang og portkredsen 65's udgang. Flip-floppen 52 tilføres på sin Cl-indgang de fra signalgiveren 3 afgivne vejstrækningsimpulser. Tilførsel af en sådan impuls resulterer i, at flip-floppen 52's Q-udgang, som er forbundet til 10 O-indgangen på enheden 51, på impulsens positive flanke skifter til 1.
Når adressen i enheden 51 er 0, antager dennes udgang Sq samme værdi som O-indgangen, dvs. efter tilførsel af en impuls til flip-floppen 52 værdien 1. So-udgangen på enheden 51 er forbundet til en D-indgang på flip-floppen 63. Når adressen skifter til 0, skifter 15 Cl-indgangen på flip-floppen 62 til 1, hvorefter Q-udgangen på samme flip-flop og dermed Cl-indgangen på flip-floppen 63 skifter til 0 samtidig med, at flip-floppen 62’s Q-udgang skifter til 1, og dermed reset-stiller flip-floppen 68. Når nu udgangen på uret eller oscillatoren bliver 1, skifter flip-floppen 62 stilling, hvilket resulterer i, at 20 flip-floppen 63's Q-udgang skifter til 0, og dermed aktiverer enheden 6. Eftersom udgangene E og F på synkrontælleren 48 begge er 0, aktiveres en separat programmeret seksten-bit konstant kode, som nu serielt adderes til det i skifteregisteret 66 stående resultat. Efter femtenenhalv impulser, altså når et serielt gennemløb afsluttes på 25 næstkommende flanke, er indgangene på portkredsene 64 og 65 1.
Eftersom Q-udgangen på flip-floppen 63 er forbundet til portkredsen 64's anden indgang, bliver udgangen på denne 0, hvilket igen bevirker, at 0-udgangen på afkoderen 59 bliver 1, hvorefter flip-floppen 52 klarstilles. Resulterer additionen i, at der er en mente at overfø-30 re, bliver CQ-udgangen på additionsenheden 67 1, hvorefter udgangen på portkredsen 65 skifter til 0, hvilket igen resulterer i, at 0-udgan-gen på afkoderen 60 skifter til 1, og at flip-floppen 54 skifter. Som man vil forstå, foretages der på adresse nr. 0 en omsætning af de fra signalgiveren 2 tilførte vejstrækningsimpulser til standardvejlængdeim-35 pulser, f.eks. 1 meter-impulser.
15 151416 På tilsvarende måde omsættes tidsimpulser (f.eks. tilført fra ripple-tælleren 49's J-udgang) på næste adresse ved hjælp af de i takstprogramenheden 6 stående koder og via additionsenheden 67 og skifteregisteret 66 til tidstakstimpulser, idet flip-floppen 53's Q-udgang 5 bestemmer, om der på denne adresse skal foretages en addition. På næste adresse omsættes på tilsvarende måde de til Cl-indgangen på flip-floppen 54 tilførte standardvejlængdeimpulser til vejtakstimpulser, og via afkoderen 60 tilføres tidstakstimpulserne og vejstrækningstakstimpulserne til henholdsvis S- og Cl-indgange på flip-flopperne 55 og 10 56. Er den viste åbne indgang på portkredsen 58 0, resulterer dette i, at de to impulsserier adderes og via portkredsen 57, enheden 51, flip-floppen 63, enheden 6, additionsenheden 67, skifteregisteret 66 og portkredsen 65 overføres til afkoderen 60’s udgang 3, hvorfra de således frembragte debiteringsimpulser, som det allerede er blevet 15 nævnt i forbindelse med beskrivelsen af fig. 1, overføres til enheden 14. Er den allerede nævnte åbne indgang på portkredsen 58 derimod 1, sker der kun en addition af antallet af tidstakstimpulser og et eventuelt i forhold til dette antal overskydende antal vejtakstimpulser, eftersom en vejtakstimpuls via portkredsen 58 nulstiller flip-floppen 20 55's D-indgang, så at først den næste vejtakstimpuls resulterer i en addition.
Det skal på dette punkt anføres, at enheden 14 principielt er opbygget og fungerer på samme måde som forholdsomsætteren 4, og altså ved seriel gennemløb af enhedens adresser indlæser data i registrene 25 17, idet denne indlæsning - på samme måde som rotationen i for holdsomsætteren 4 styres af enhederne 6 og 7 - styres af tids-, start-og debiteringsprogramenheden 13 samt af en afkoder 69.
I fig. 3 er desuden vist vælgerenheden 12 samt betjeningspanelet 11. Betjeningspanelet 11 indeholder to tovejsvippeomskiftere 72 og 73, som 30 via indgangsmodstande 74, 75, 76 og 77 ved aktivering tilfører spænding til indgange henholdsvis D1, D2, D3 og D4 på en 4x1 flip-flop 71. Denne flip-flop 71 's Cl-indgang er forbundet til K-udgangen på rippletælleren 49 og tilføres således impulser med en frekvens på 16 Hz. Herved sikres, at en omkobling af vælgeren 12, som er forbundet 35 til udgange Q , Q , Q , Q og Q på flip-floppen 71, kun kan ske, 16 151416 når alle foregående adresse-udgange er 0. Ved at indrette vælgeren således, at der ved omskiftning til eller fra "i fri", frembringes en impuls, som tilføres en flip-flop 70, som atter Reset-stilles af en impuls tilført fra rippletælleren 49's l-udgang, vil det på udgangen af 5 denne flip-flop 70 frembragte signal svare til transmissionstiden for samtlige de i registrene 1 - 8 lagrede data.
Fig. 4 viser mere detaljeret den i fig. 1 viste hukommelsesenhed 5.
Hukommelsesenheden indeholder to binære tællere 78 og 79, som tilføres henholdsvis 10 eller 100 meter- og 1 meter-impulser fra 0-ud- 10 gangen på afkoderen 60, idet der imellem denne udgang og indgangen på tælleren 78 er indskudt en tæller til omsætning af de fra afkoderen 60 afgivne 1 meter-impulser til 10 eller 100 meter-impulser. Tælleren 1 78's Q -udgang er forbundet til dels samme tællers Cl-indgang og dels en indgang på en lagerenhed 85. Tælleren 79's udgange, der benæv-15 nes Q , Q, CT og Q4 er forbundet til tilsvarende indgange på en anden lagerenhed 86 og desuden forbundet til indgange på en portkreds 80, som via en inverter desuden tilføres I meter-impulserne.
Man skal imidlertid bemærke, at selv om beskrivelsen her omhandler en konstruktion med to binære tællere 78 og 79 med tilhørende lager-20 enheder henholdsvis 85 og 86, vil en virkelig hukommelsesenhed normalt kun omfatte enten den ene lagersektion bestående af tælleren 78 og enheden 85 eller den anden lagersektion bestående af tælleren 79 og enheden 86.
Hukommelsesenheden indeholder desuden en binær tæller 96, som 25 tilføres Cl-impulser fra synkrontælleren 48's F-udgang, altså impulser med en frekvens på 512 Hz. For at kunne registrere køretøjets hastighed med korte intervaller er følgende beregninger lagt til grund.
En hastighed på 10 km/h svarer til, at en vejstrækning på 1 meter tilbagelægges i løbet af 360 ms. En frekvens på 512 Hz giver en 30 periodetid på 1,953125 ms, hvorefter 184 af disse 512 Hz-impulser tilnærmelsesvis svarer til 360 ms. Den binære tæller 96's udgange er således som vist sammen med dels en udgang på en inverter 81, der vil blive beskrevet nedenfor, og dels F-udgangen på synkrontælleren 48 forbundet til indgange på to portkredse 94 og 95, der igen er 35 forbundet til en portkreds 93. Under forudsætning af, at udgangen 17 151416 på inverteren 81 er 1, vil portkredsen 93's udgang efter tilførsel af 184 impulser skifte fra 0 til 1, idet den næste Cl-impuls går høj, og derefter igen til 0, idet Cl-impulsen går lav. Kredsen 93's udgang er via en inverter 88 forbundet til lagerenhederne 85 og 86. Når udgan-5 gen på kredsen 93 skifter til 1, skifter udgangen på inverteren 88 til 0, hvorved det eller de på udgangen eller udgangene af tælleren 78 og tælleren 79 stående resultat eller resultater indskrives i henholdsvis lagerenheden 95 og lagerenheden 96. Udgangen på kredsen 93 er desuden forbundet til en indgang på en Set-Reset-flip-flop, der 10 består af to portkredse 91 og 92, og som på en anden indgang tilføres 512 Hz-impulserne. Set-Reset-flip-floppen's udgang er forbundet til en Reset-indgang på tælleren 78 og til en indgang på en anden Set-Reset-flip-flop, der består af to portkredse 89 og 90, og som på sin anden indgang tilføres impulser, som benævnes trig-impulser, 15 hvilket vil blive forklaret nedenfor. Når udgangen på kredsen 93 skifter til 1, skifter udgangen på portkredsen 92 til 0. Idet Cl-impul-sen igen bliver 0, er begge indgange på portkredsen 91 i et kort tidsrum bestemt af portkredsene 92's, 93's og 94's/95's forsinkelse 0, og følgelig er udgangen på portkredsen 91 I i samme tidsrum, hvilket 20 resulterer i, at Set-Reset-flip-floppen 91, 92 omstilles, hvorved tælleren 78 reset-stilles. Set-Reset-flip-floppen 89, 90 er på sin udgang forbundet til en Reset-indgang på dels tælleren 79 og dels tælleren 96, som begge Reset-stilles samtidigt med, at tælleren 78 Reset-stilles. På den næste positive Cl-impuls omstilles Set-Reset 25 flip-floppen 91, 92, så at tælleren 78 igen kan fungere, hvorimod tællerne 79 og 96 forbliver 0-stillet. Udgangen på kredsen 89 er ligeledes forbundet til en indgang på en portkreds 82, hvis anden indgang er forbundet til udgangen på den allerede nævnte inverter 81. Kredsen 82's udgang er via en portkreds 84 forbundet til dels 30 lagerenheden 85 samt lagerenheden 86 og dels en adressetæller 87, så at der på dette tidspunkt skiftes til ny adresse i lagerenhederne 85 og 86.
Tidsintervallet imellem skrivning af resultater i lagerenhederne 85 og 86 bestemmes af de til den anden indgang på Set-Reset-flip-floppen 35 89, 90 tilførte trig-impulser. Ved at forbinde udgangen på kredsen 80 til denne indgang opnås den højeste skrivehastighed svarende til 360 18 151416 ms. Ved som vist at tilføre I meter-impulserne i inverteret form til en indgang på kredsen 80 opnås, at skrivningen i lagerenheden ophører, når køretøjet standser. Derefter vil lagerenheden altid indeholde de under køretøjets drift sidst registrerede data.
5 Til overførsel af de i lagerenhederne 85 og 86 lagrede data til den i fig. 1 viste datatransmissionsenhed 9 indeholder hukommelsesenheden 5 desuden en portkreds 83, som har en indgang forbundet sammen med den allerede nævnte inverter 81, og hvis udgang er forbundet til dels en indgang på portkredsen 84 og dels en indgang på datatrans- 10 missionsenheden 9. Ved tilførsel af impulser til en anden indgang på kredsen 83 samtidig med, at indgangene på inverteren 81 og den anden indgang på kredsen 83 er 1, overføres de i lagerenhederne 85 og 86 lagrede data til datatransmissionsenheden 9. Kredsløbet for hukommelsesenheden 5 er desuden udformet således, at de på Q -, 2 3 4 15 Q -, Q - og Q -udgangene på tælleren 79 stående resultater kan overføres til en ikke vist afkoder for videre overførsel til en visnings- eller displayenhed til indikering af den øjeblikkelige hastighed for køretøjet. Afkodningen af disse resultater afhænger naturligvis af udformningen af den benyttede displayenhed.
20 De til kredsen 89 og dermed til Set-Reset-flip-floppen 89, 90 tilførte trig-impulser kan i stedet vælges således, at de i lagerenheden 85 lagrede data direkte kan benyttes til bestemmelse af driftsforhold for køretøjet inden for tidsrum af 24 timer. Overførselen af data fra lagerenheden 85 og til datatransmissionsenheden 9 foretages derefter 25 passende med intervaller på 24 timer.
Selv om opfindelsen er blevet beskrevet under henvisning til en speciel, på tegningen vist udførelsesform, er det klart, at der kan foretages forskellige, for fagmanden åbenlyse ændringer. Således kan tælleren 79 ved passende ændring af periodetiden for de af port-30 kredsen 93's afgivne impulser tilføres de af signalgiveren 3 afgivne vejstrækningsimpulser direkte.

Claims (4)

151416
1. Elektronisk måle- og registreringsapparat til brug i køretøjer og med et ur (1), en signalgiver (3) til frembringelse af et signal svarende til en af køretøjet tilbagelagt vejstrækning, omsætterorganer (4) 5 til omsætning af det af signalgiveren (3) frembragte signal til en pris for en af køretøjet tilbagelagt vejstrækning og til omsætning af det fra uret modtagne signal til en pris for hver af uret (1) fastlagt tidsperiode samt en prisberegningsenhed (14) til beregning af en pris for en af køretøjet inden for et tidsrum tilbagelagt vejstrækning på 10 basis af signalerne modtaget fra omsætterorganerne, kendetegnet ved, at prisberegningsenheden (14) har summationsorganer (14) til summation inden for hver tidsperiode af prisen for denne samt prisen for den af køretøjet inden for den pågældende tidsperiode tilbagelagte vejstrækning.
2. Apparat ifølge krav 1, hvor det af signalgiveren (3) frembragte signal er et impulstog, og hvor det af uret (1) frembragte signal er et impulstog, kendetegnet ved, at omsætterorganerne (4) er indrettet til omsætning af de fra signalgiveren (3) og fra uret (1) modtagne 20 impulser til henholdsvis afstandstakstimpulser og tidstakstimpulser, og at summationsorganerne (14) er indrettet til i løbet af et forudbestemt antal tidsimpulser svarende til den nævnte tidsperiode at summere antallet af tidstakstimpulser og antallet af afstandstakstimpulser frembragt i løbet af den pågældende tidsperiode.
3. Apparat ifølge krav 1 eller 2, kendetegnet ved, at det yderligere har en hukommelsesenhed (5) til lagring af data, der er en funktion af det af signalgiveren (3) inden for forudbestemte og af uret (1) fastlagte tidsperioder frembragte signal. 1
4. Apparat ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at det yderligere har integrationsorganer til integration af det af signalgiveren (3) inden for forudbestemte og af uret (1) fastlagte tidsperioder frembragte signal.
DK076180A 1980-02-21 1980-02-21 Elektronisk koerselsregistreringsapparat DK151416C (da)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK076180A DK151416C (da) 1980-02-21 1980-02-21 Elektronisk koerselsregistreringsapparat
JP56500873A JPS57500213A (da) 1980-02-21 1981-02-20
EP81900575A EP0045779A1 (en) 1980-02-21 1981-02-20 An electronic measuring and recording apparatus for use in wheeled vehicles
PCT/DK1981/000021 WO1981002483A1 (en) 1980-02-21 1981-02-20 An electronic measuring and recording apparatus for use in wheeled vehicles
US06/619,398 US4590571A (en) 1980-02-21 1984-06-12 Electronic measuring and recording apparatus for use in wheeled vehicles

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK076180A DK151416C (da) 1980-02-21 1980-02-21 Elektronisk koerselsregistreringsapparat
DK76180 1980-02-21

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK76180A DK76180A (da) 1981-08-22
DK151416B true DK151416B (da) 1987-11-30
DK151416C DK151416C (da) 1988-06-13

Family

ID=8097258

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK076180A DK151416C (da) 1980-02-21 1980-02-21 Elektronisk koerselsregistreringsapparat

Country Status (5)

Country Link
US (1) US4590571A (da)
EP (1) EP0045779A1 (da)
JP (1) JPS57500213A (da)
DK (1) DK151416C (da)
WO (1) WO1981002483A1 (da)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0079401A1 (de) * 1981-11-19 1983-05-25 Mannesmann Kienzle GmbH Verfahren und Schaltungsanordnung zur Optimierung der Bedienungsabläufe beim Betrieb eines elektronischen Taxameters
GB2152261A (en) * 1984-01-04 1985-07-31 John Thomas Everitt Taximeter remote indicator
DE3631994A1 (de) * 1986-09-20 1988-03-31 Mannesmann Kienzle Gmbh Einrichtung fuer ein fahrzeuginformationsgeraet
US5319613A (en) * 1991-02-11 1994-06-07 Mannesmann Kienzle Gmbh Method and arrangement for verification of tariff defining points in time in a taximeter
ES2112147B1 (es) * 1995-02-03 1998-11-16 Interfacom S A Dispositivo controlador del horario de trabajo de vehiculos de servicio publico.
GB2443655A (en) * 2006-11-07 2008-05-14 Jan Trzcinski A taximeter using a signal from a vehicle diagnostic system
BRPI0804407A2 (pt) * 2008-10-15 2010-07-13 Souza Heyde Leao De sistema e equipamento de aferição e gestão de dados de trajetos efetuados por veìculos

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2138863A1 (de) * 1970-08-07 1972-02-10 Haldex Ab Taxameteranlage
DE2314737A1 (de) * 1973-03-24 1974-10-10 Kienzle Apparate Gmbh Einrichtung an elektronischen taxametern
CH558959A (de) * 1971-11-24 1975-02-14 Omron Tateisi Electronics Co Taxameter zur berechnung und anzeige der gebuehr fuer die benutzung eines taxis.
DE2656848A1 (de) * 1975-12-15 1977-06-23 Francis Raymond Heritier Gebuehrenanzeigevorrichtung
DE2608251A1 (de) * 1976-02-28 1977-09-08 Licentia Gmbh Taxameter

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB772678A (en) * 1953-10-10 1957-04-17 Kienzle Apparate Gmbh Fare indicator for motor vehicles
DE1774560B2 (de) * 1967-07-14 1978-03-16 James Frederick Brisbane Queensland Bruce-Sanders (Australien) Taxameter
DE2037048B2 (de) * 1970-07-25 1973-05-17 Kienzle Apparate GmbH, 7730 Vülmgen Taxametereinrichtung mit steuerbarer, mehrstufiger tarifumschaltung
DE2202865C3 (de) * 1972-01-21 1974-09-26 Kienzle Apparate Gmbh, 7730 Villingen Elektronischer Taxameter
DE2360587A1 (de) * 1973-12-05 1975-06-19 Kienzle Apparate Gmbh Verfahren und vorrichtung an elektronischen taxametern zur impulsreduzierung
GB1571086A (en) * 1976-03-18 1980-07-09 Plessey Co Ltd Taximeters
CA1078518A (en) * 1977-07-11 1980-05-27 Centrodyne Corp. Electronic taximeter with computer loop
US4205388A (en) * 1977-07-18 1980-05-27 Centrodyne Corporation Taximeter
US4160155A (en) * 1978-02-22 1979-07-03 Plessey Handel Und Investments A.G. Taximeter indicating devices
US4197585A (en) * 1978-03-02 1980-04-08 Mckendrick Jeremy D Vehicle speed measuring apparatus
US4236215A (en) * 1978-10-26 1980-11-25 Vapor Corporation Vehicular data handling and control system

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2138863A1 (de) * 1970-08-07 1972-02-10 Haldex Ab Taxameteranlage
CH558959A (de) * 1971-11-24 1975-02-14 Omron Tateisi Electronics Co Taxameter zur berechnung und anzeige der gebuehr fuer die benutzung eines taxis.
DE2314737A1 (de) * 1973-03-24 1974-10-10 Kienzle Apparate Gmbh Einrichtung an elektronischen taxametern
DE2656848A1 (de) * 1975-12-15 1977-06-23 Francis Raymond Heritier Gebuehrenanzeigevorrichtung
DE2608251A1 (de) * 1976-02-28 1977-09-08 Licentia Gmbh Taxameter

Also Published As

Publication number Publication date
EP0045779A1 (en) 1982-02-17
DK76180A (da) 1981-08-22
WO1981002483A1 (en) 1981-09-03
US4590571A (en) 1986-05-20
JPS57500213A (da) 1982-02-04
DK151416C (da) 1988-06-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4212069A (en) Paratransit fare computation and dispatching method
EP0006079B1 (en) A motor vehicle parking system
US5864831A (en) Device for determining road tolls
ES8705662A1 (es) Sistema de gestion de aparcamiento de pago de vehiculos
US4240146A (en) Indicating devices
DK151416B (da) Elektronisk koerselsregistreringsapparat
US3931508A (en) Arrangement for furnishing an indication of total fare including surcharges in an electronic taximeter
EP0150173B1 (en) An apparatus for recording the speed of a vehicle
US3952850A (en) Automatic ticket machine
EP0463557A1 (en) A portable and reloadable multi-factor metering device particularly useful as a parking meter and location register
NZ204694A (en) Taximeter
US4173272A (en) Parking control system
EP0000444A1 (en) Electronic taximeter
US3880350A (en) Taximeter
US3818186A (en) Electronic taximeter
US4409685A (en) Methods and taximeters for calculating a taxi fare
GB1322266A (en) Taximeter equipment having an tariff change-over
US4205388A (en) Taximeter
EP0617384A2 (de) Vorrichtung zum Erheben einer Strassenbenutzungsgebühr
EP0032607A1 (en) Fare computation and dispatching method
JPS5862784A (ja) 有料道路自動料金徴収システム
US4174806A (en) Recording device for the dispensing of goods
NL1009249C2 (nl) Parkeersysteem voor het tegen betaling parkeren van automobielen.
SU1509962A1 (ru) Устройство оплаты стоимости проезда пассажиров в транспортном средстве
US1059050A (en) Taximeter.

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed