<Desc/Clms Page number 1>
BESCHRIJVING : blz 1 FOVEL NORBERT LOUIS MARCEL UITVINDING OCTROOI TITEL : Temperatuurs gecontroleerde luchtlaag overkoepelings systeem.
Afgekort : T. G. L. O. S.
Engelse benaming : Temperature controlled air cover systea afgexort : T. C. A. C. S.
Deze uitvinding bestaat uit het creëren van een luchtlaag afkomstig van de energie bron in muren of wanden, vloer en dak of overkoepeling van alle soorten ruimten of gebouwen met als doel het energie besparend effekt van de verwarming en koelings installatie van deze ruimten. Het niet verwarmen of koelen van het totale volume lucht in de ruimte of het gebouw maar dus enkel een warme of gekoelde luchtlaag te vormen in een gecureerde spouw in wanden of muren, overspanning of dak en eventueel in grondoppervlak of vloer van deze ruimten.
Up deze wijze zorgen wij er voor dat de aanwezige lucht of andere gasvormen in de ruimte niet kan afkoelen of opwarmen door uitwendige lucht of buitenlucht (lucht van buiten de ruimte die we op temperatuur willen houden) of niet kan opwarmen of afkoelen door uitwendige effekten of oorzaken. Zodus vormt de gecreärde luchtlaag een isolatie laag of scherm tussen inwendige en uitwendige lucht
<Desc/Clms Page number 2>
of andere gasvormen of de combinatie der beiden. blz 2 Daar we op deze wijze zeer grote ruimten, onbeperkt van volume, op een vrij constante of gelijke temperatuur kunnen houden zonder het ganse inwendige volume te verwarmen of te koelen maar enkel de smalle spouw op een bepaalde temperatuur te houden, is dit van zeer grote invloed op het energie verbruik.
Be verwarmings of koeling installatie hoeft dus enkel voor de temperatuur van het veel kleinere spouwvolume in wanden en dak te zorgen.
Dit is dus het grote verschil met de klassieke methode van verwarmen of koelen door energie bronnen te plaatsen in de ruimte of het komplex.
De besparingen op de energie is dus afhankelijk van de grootte van de op temperatuur te houden of te brengen ruimte en zijn evenredig met de verhouding op temperatuur te houden ruimte volume en spouw volume".
Voor zeer grote ruimten van bvb. industrie gebouwen, exporuim
EMI2.1
ten, allerhande woonconstructies, recreatieoorden enz... heeft deze vorm of wijze van verwarming of koeling een zeer grote invloed.
De gecureerde spouw zal dus gevuld worden met lucht (al dan niet vochtig) afkomstig van de warme of koude lucht generatoren en kan stilstaand of bewegend (verlaat- send) zijn.
Bewegend, afkomstig van turbines of ventilatoren of pompen die deze lucht langsheen de koel of verwarming generatoren stuwt en in de spouw drijft.
De spouwlucht kan op een bepaalde temperatuur gebracht worden door zijn debiet te wijzigen waarmede hij de energiebron voorbij kamt of door de intentiteit van de koel of verwarming installatie of energiebron
<Desc/Clms Page number 3>
blz 3 Wanneer men werkt met bewegende lucht zal deze van tussen de spouw ontsnappen in de bovenhok of overkoepeling of dak van de op temperatuur te houden ruimte.
De verwarmde lucht in het geval van verwarming zal dus uit eigen soortelijk gewicht boven blijven hangen.
Door het feit dat er steeds meer lucht door middel van de aandrijving aan toegevoegd word is deze verwarmde lucht toch verplicht geleidelijk aan de ruimte op te vullen.
De koudere lucht die zieh onderaan in het gebouw of de ruimte bevind wordt weggezogen via een kanalen of rioolsysteem Er kan dan een toevoer van verse uitwendige lucht naar de verwarmings installatie zijn en een afvoer van vervuilde lucht van de op temperatuur te houden ruimte verweznlijkt worden indien noodzakelijk.
De intensiteit van de energiebron kan met de hand of met thermostaten geregeld worden die al dan niet in deze ruimte bevinden.
EMI3.1
De voedingsbronnen van de verwarming installatie of koelkunnen zeer verschillend zijn zoals gas, stookolie, benzine, stoom, warmwater, installati'eelectriciteit, zonne energie, Marmtepompen, mindenergie systeem enz...
Bij verbrandings technieken kan men de verbrandings gas- sen benutten en de schouw van deenergiebron als bijkomende energie bron gebruiken door ze een bepaalde afstand in het gebouw of de te werwarmen ruimte te laten doorkruisen.
Voor het creëren van de spouwen in bevloering of grond- oppervlak, wanden of muren en overdekking of dakstructuur kan men gebruik maken van alle natuurlijke of syntetisch gefabriceerde materialan die voor de opbouw van de ruimte het meest geschikt zijn, zoals : steen, beton, hout syntetische materialen, glas, metalen enz.../'
EMI3.2
< )
<Desc/Clms Page number 4>
blz 4 In het geval van noodzakelijke afkoeling van de ruimte zal de circulatie in tegengestelde richting geschieden dan voor verwarming, er word dan gekoelde,
koude lucht onderaan in de ruimte aan toegevoegd via een kanalen of rioolsysteem en de warme lucht die zich automatisch aan de bovenkant in de ruimte bevind zal afgezogen worden tussen de spouw van overdekking en al dan niet de wanden en zo terug gevoerd naar de koel installatie of naar buiten gevoerd via een verluchtingsventiel aan de bovenkant van de ruimte kan gesloten of geopeng worden naargelang de noodzaak.
Het is vanzelfsprekend dat dit verwarming of afkoelingssysteem alleen kan gebruikt worden voor gesloten ruimten.
Voor in en uitgangen of andere mogelijke openingen of toegangswegen tot de ruimte zal men hoeven gebruik te maken van een sluizen systeem.
Het is dus zeer duidelijk dat de totale konstructie van ruimte en verwarming of koeling installatie ee r geheel vormen. Nochtans is er een zeer grote vrijheid in de gebruikte constructie methode en keuze van energie bronnen en gebruikte installaties.
Wanneer men een ruimte met een volume van 100. 000 m3 omringd met een spouw van ongeveer 10 cm breedte heeft de spouw een inhoud van ongeveer 2.400m .
De spouwinhoud is dus ongeveer 1/40 van de ruimte inhoud Is dus veel eenvoudiger voor de energie installatie om dit veel kleinere spouwvolume te verwarmen of te koelen.
Dit systeem geeft dan ook het voordeel dat wanneer de ruimte vochtige lucht bevat de condensatie op wanden en pla-
EMI4.1
fond of dak veel geringer zal zijn omdat deze laatste minder koud zijn of zelfs opgewarmd
<Desc/Clms Page number 5>
blz 5 Dit is het ideale systeem bij gebruik voor zwembaden.
Dit systeem bied dan ook het voordeel vangelijkmatige warmte verdeling in de ruimte ten opzichte van verwarming met diverse energie bronnen.
Deze ruimten zullen dan ook dag en nacht, dag na dag dezelfde temperatuur behouden tenzij een andere regeling ingesteld word ; De energie installatie is veel beperkter en daardoor is de kostprijs dan waarschijnlijk ook kleiner.
De op temperatuur te houden ruimte bevat dan ook geen hinderlijke energie bronnen en leidingen voor deze laatsten noodzakelijk wat dan ook ruimte winning betekent.
Het circulatie systeem kan dan ook gecombineerd worden met luchtzuiveringsinstallaties en vochtichheidsgraadregeling.
Roqkzuiverings en ontgeurinstallatia en bied d met beperkte kosten zeer veel mogelijkh'eden t. o ; z. van de klassieke installaties.
De risico's worden ook beperkter door de afwezigheid van interne installaties.
De eventuele toegangssluizen van de ruimte kunnen al dan niet op de zelfde wijze verwarmd of gekoeld worden of op een zelfde temperatuur gehouden worden.
Eventuele ramen kunnen ook met spouw uitgevaerd worden en op deze wijze een gecontroleerde temperatuur spouw bevatten wat een bijkomend voordeel inhoud op bvb. condensatie.
1 April I986
<Desc/Clms Page number 6>
blz 8 Legende voor bijgevoegde tekening : - A = luchtcirculatie bij opwarming
EMI6.1
, = luchtcirculatie bij afkoeling - = spauwlucht - = opengaan ventiel - 8- 3 = op temperatuur te houden volume - 4 = opwarmings of afkoelings installatie
EMI6.2
- = rioolsysteem of kanalen - = spouw - = Spouw overspanning - = spouw bevloering