BE1027468B1 - Werkwijze voor het minimaliseren van staalgebruik tijdens het vervaardigen van een wapeningsnet - Google Patents

Werkwijze voor het minimaliseren van staalgebruik tijdens het vervaardigen van een wapeningsnet Download PDF

Info

Publication number
BE1027468B1
BE1027468B1 BE20195979A BE201905979A BE1027468B1 BE 1027468 B1 BE1027468 B1 BE 1027468B1 BE 20195979 A BE20195979 A BE 20195979A BE 201905979 A BE201905979 A BE 201905979A BE 1027468 B1 BE1027468 B1 BE 1027468B1
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
longitudinal
cross
metal wire
section
transverse
Prior art date
Application number
BE20195979A
Other languages
English (en)
Inventor
Luc Vyncke
Original Assignee
Verhelst Bouwmaterialen Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Verhelst Bouwmaterialen Nv filed Critical Verhelst Bouwmaterialen Nv
Priority to BE20195979A priority Critical patent/BE1027468B1/nl
Application granted granted Critical
Publication of BE1027468B1 publication Critical patent/BE1027468B1/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04CSTRUCTURAL ELEMENTS; BUILDING MATERIALS
    • E04C5/00Reinforcing elements, e.g. for concrete; Auxiliary elements therefor
    • E04C5/01Reinforcing elements of metal, e.g. with non-structural coatings
    • E04C5/02Reinforcing elements of metal, e.g. with non-structural coatings of low bending resistance
    • E04C5/04Mats

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Reinforcement Elements For Buildings (AREA)
  • Wire Processing (AREA)

Abstract

De huidige uitvinding betreft een werkwijze voor het minimaliseren van staalgebruik tijdens het vervaardigen van een wapeningsnet. De huidige uitvinding betreft ook een wapeningsnet vervaardigd volgens de werkwijze. De huidige uitvinding betreft ook een betonplaat omvattende het wapeningsnet. Tot slot, betreft de uitving ook het gebruik van het wapeningsnet of de betonplaat als constructiemateriaal of voor ondersteuning van een vloer.

Description

WERKWIJZE VOOR HET MINIMALISEREN VAN STAALGEBRUIK TIJDENS HET VERVAARDIGEN VAN EEN WAPENINGSNET
TECHNISCH DOMEIN De uitvinding heeft betrekking op het minimaliseren van staalgebruik tijdens het vervaardigen van een wapeningsnet. De uitvinding heeft ook betrekking op het gebruik van dergelijke wapeningsnet in constructie.
STAND DER TECHNIEK De uitvinding heeft betrekking op het produceren van wapeningsnetten, geschikt voor gebruik tijdens het vervaardigen van een versterkte structuur zoals bijvoorbeeld gewapend beton. NL147820 beschrijft een werkwijze voor het maken van een wapeningsnet voor beton. Dergelijke werkwijze is inefficiënt gezien wapeningsnetten worden produceert met een wapeningssectie die in praktijk groter is dan theoretisch vereist.
De uitvinding heeft als onderwerp een werkwijze voor het optimaliseren van de productie van wapeningsnetten. In het bijzonder, heeft de uitvinding heeft als onderwerp een werkwijze voor het minimaliseren van staalgebruik tijdens het vervaardigen van een wapeningsnet.
SAMENVATTING VAN DE UITVINDING In eerste aspect heeft de uitvinding betrekking op een werkwijze voor het minimaliseren van staalgebruik tijdens het vervaardigen van een wapeningsnet volgens conclusie 1. In een tweede aspect heeft de uitvinding betrekking op een wapeningsnet volgens conclusie 12.
In een derde aspect heeft de uitvinding betrekking op een betonplaat volgens conclusie 13.
In een vierde aspect heeft de uitvinding betrekking op het gebruik van een wapeningsnet of betonplaat als constructiemateriaal volgens conclusie 14. In een vijfde aspect heeft de uitvinding betrekking op het gebruik van een wapeningsnet of betonplaat voor ondersteuning van een vloer volgens conclusie 15. De huidige uitvinding optimaliseert staalgebruik in constructie.
BESCHRIJVING VAN DE FI GUREN Figuur 1 toont een bovenaanzicht van een wapeningsnet.
GEDETAILLEERDE BESCHRIJVING De uitvinding betreft een werkwijze voor het minimaliseren van staalgebruik tijdens het vervaardigen van een wapeningsnet volgens conclusie 1. De uitvinding betreft ook een wapeningsnet volgens conclusie 12. De uitvinding betreft verder ook het gebruik van een wapeningnet of betonplaat volgens conclusies 13 tot 15. De uitvinding werd samengevat in de daartoe voorziene sectie. In wat volgt, wordt de uitvinding in detail beschreven, en worden voorkeursuitvoeringen toegelicht Tenzij anders gedefinieerd hebben alle termen die gebruikt worden in de beschrijving van de uitvinding, ook technische en wetenschappelijke termen, de betekenis zoals ze algemeen begrepen worden door de vakman in het technisch veld van de uitvinding. Voor een betere beoordeling van de beschrijving van de uitvinding, worden de volgende termen expliciet uitgelegd. “Een”, ”de” en “het” refereren in dit document aan zowel het enkelvoud als het meervoud tenzij de context duidelijk anders veronderstelt. Bijvoorbeeld, “een metaaldraad” betekent een of meer dan een metaaldraad. De termen “omvatten”, “omvattende”, “bestaan uit”, “bestaande uit”, “voorzien van”, “bevatten”, “bevattende”, “behelzen”, “behelzende”, “inhouden”, “inhoudende” zijn synoniemen en zijn inclusieve of open termen die de aanwezigheid van wat volgt aanduiden, en die de aanwezigheid niet uitsluiten of beletten van andere componenten, kenmerken, elementen, leden, stappen, gekend uit of beschreven in de stand der techniek.
In een eerste aspect betreft de uitvinding een werkwijze voor het minimaliseren van staalgebruik tijdens het vervaardigen van een wapeningsnet.
Dergelijke wapeningsnet omvat een veelvoud langsdragers en een veelvoud dwarsdragers verbonden op een veelvoud kruisingsplaatsen.
Verder heeft het wapeningsnet een gewenste langssectie en een gewenste dwarssectie.
De werkwijze omvat bij voorkeur de stap van het snijden van een langsmetaaldraad ter vervaardiging van genoemd veelvoud langsdragers.
De werkwijze omvat bij voorkeur de stap van het snijden van een dwarsmetaaldraad ter vervaardiging van genoemd veelvoud dwarsdragers.
De werkwijze omvat bij voorkeur verder ook de stap van het evenwijdige positioneren van genoemd veelvoud langsdragers in een langsdragervlak op een langsdragertussenafstand.
De werkwijze omvat bij voorkeur verder ook de stap van het loodrecht ten opzichte van genoemde veelvoud gepositioneerde langsdragers positioneren van genoemd veelvoud dwarsdragers in een dwarsdragervlak op een dwarsdragertussenafstand.
Het is duidelijk voor een gemiddelde vakman, dat opdat genoemde langsdragers en genoemde dwarsdragers verbonden zouden kunnen, dienen genoemd langsdragervlak en genoemd dwarsdragervlak parallel voorzien te zijn alsook dusdanig gepositioneerd te zijn dat genoemd veelvoud gepositioneerde langsdragers en genoemd veelvoud gepositioneerde dwarsdragers raken.
Een simpele werkwijze volgens de huidige uitvinding omvat bij voorkeur verder de stap van het verbinden van de langsdragers en de dwarsdragers op genoemd veelvoud kruisingsplaatsen ter vervaardiging van genoemd wapeningsnet.
De huidige werkwijze omvat bij voorkeur verder ook de stap van het selecteren van de langsmetaaldraad op basis van genoemde gewenste langssectie.
De huidige werkwijze omvat bij voorkeur verder ook de stap van het selecteren van de dwarsmetaaldraad op basis van genoemde gewenste dwarssectie.
De huidige werkwijze omvat bij voorkeur verder ook de stap van het bepalen van de dwarsdragertussenafstand op basis van een diameter van de geselecteerde dwarsmetaaldraad.
De huidige werkwijze omvat bij voorkeur verder ook de stap van het bepalen van de langsdragertussenafstand op basis van een diameter van de geselecteerde langsmetaaldraad.
In een tweede aspect heeft de uitvinding betrekking op een wapeningsnet vervaardigd volgens bovenstaande werkwijze.
In een derde aspect heeft de uitvinding betrekking op een betonplaat omvattende het wapeningsnet vervaardigd volgens bovenstaande werkwijze.
In een vierde aspect heeft de uitvinding betrekking op het gebruik van het wapeningsnet of de betonplaat als constructiemateriaal.
In een vijfde aspect heeft de uitvinding betrekking op het gebruik van het wapeningsnet of de betonplaat voor ondersteuning van een vloer.
Een persoon met gewone kennis in het vakgebied zal appreci&ren dat een wapeningsnet geproduceerd middels bovenstaande werkwijze gebruikt kan worden als constructiemateriaal voor verscheidene constructietoepassing. In wat volgt worden bovenstaande aspecten van de huidige uitvinding daarom tezamen behandeld. Bovendien kan elk kenmerk hierboven en hieronder beschreven betrekking hebben op elk van bovenstaande aspecten, zelfs wanneer het kenmerk in conjunctie met een bepaald aspect beschreven wordt.
De onderhavige uitvinding heeft als voorwerp, het voorzien van een werkwijze voor het minimaliseren van staalgebruik tijdens constructie. In het bijzonder, heeft de onderhavige uitvinding heeft als voorwerp, het voorzien van een werkwijze voor het minimaliseren van staalgebruik tijdens het vervaardigen van een wapeningsnet. Dergelijke werkwijze verbetert het materiaalgebruik, zonder afbreuk te doen aan vooraf opgestelde vereisten.
“Wapening” zoals hierin gebruikt, is een term gekend in de stand der techniek en verwijst naar een versterkend element dat voorzien wordt in beton om het te verstevigen en bestendiger te maken tegen bijvoorbeeld druk- of trekkrachten waaraan het beton onderworpen wordt. Wanneer een wapening aanwezig is in het beton wordt er typisch over “gewapend beton” of een “gewapend betonproduct” gesproken. “Wapeningsnet” zoals hierin gebruikt, verwijst naar dergelijke wapening voorzien in een net of rooster configuratie.
Een wapeningsnet volgens onderhavige uitvinding is bij voorkeur vervaardigd uit staal maar kan eerder welk materiaal omvatten gekend in de stand der techniek, zoals metaal, vb. staal, glasvezel, kunststof, etc. Een wapeningsnet volgens de onderhavige uitvinding kan gecombineerd worden met verscheidene andere wapeningelementen. Voorbeelden omvatten onder meer wapeningelementen die gedeeltelijk boven het betonoppervlak uitsteken, bijvoorbeeld onder de vorm van gesloten driehoekvormige uitsteeksels, welk laatste type wapening ook wel een “tralieligger” genoemd wordt.
> BE2019/5979 Een simpele werkwijze voor het vervaardigen van een wapeningsnet omvat de stap van het snijden van een langsmetaaldraad en een dwarsmetaaldraad ter vervaardiging van genoemd veelvoud langsdragers en genoemd veelvoud dwarsdragers.
Het zal duidelijke zijn voor een gemiddelde vakman dat dergelijke langsdragers en dwarsdrager ook kunnen worden aangekocht.
Bij voorkeur worden genoemde langsmetaaldraad en genoemde dwarsmetaaldraad aangekocht op een rol.
Dergelijke rollen zijn wijdverspreid en voorzien in een compact en makkelijk vervoeren formaat van de metaaldraaden.
Bij voorkeur omvat de werkwijze hiertoe de stap van het afwikkelen van de gekozen metaaldraden uit een rol.
Bij verdere voorkeur omvat de werkwijze hiertoe de stap van het rechten van de afgewikkeld gekozen metaaldraden.
Dergelijke methodologie is eenvoudig en efficiënt.
Een simpele werkwijze voor het vervaardigen van een wapeningsnet omvat verder de stap van het evenwijdige positioneren van genoemd veelvoud langsdragers in een langsdragervlak op een langsdragertussenafstand.
Dergelijke positionering kan vergeleken worden met de horizontale lijnen binnen een rasterconfiguratie.
Een simpele werkwijze voor het vervaardigen van een wapeningsnet omvat verder ook de stap van het loodrecht, ten opzichte van het veelvoud gepositioneerde langsdragers, positioneren van genoemd veelvoud dwarsdragers op een dwarsdragertussenafstand in een dwarsdragervlak.
Het langsdragervlak en het dwarsdragervlak zijn parallel ten opzichte van elkaar en zijn dusdanig gepositioneerd dat genoemd veelvoud gepositioneerde langsdragers en genoemd veelvoud gepositioneerde dwarsdragers raken.
Door de dwarsdragers loodrecht te positioneren ten opzichte van genoemde gepositioneerde langsdragers, wordt een rasterconfiguratie bekomen.
Dergelijke rasterconfiguratie is stabiel zodat de langsdragers en de dwarsdragers op meerdere plaatsen kunnen worden verbonden. “Tussenafstand”, “langsdragertussenafstand” of "dwarsdragertussenafstand”, zoals hierin gebruikt, dient te worden begrepen als een afstand tussen twee evenwijdigen, loodrecht gemeten ten opzichte van een van deze evenwijdigen.
Bij voorkeur is de langsdragertussenafstand maximaal 200 mm.
Bij voorkeur is de dwarsdragertussenafstand maximaal 300 mm is.
De uitvinders merken op dat dergelijke maximale tussenafstanden vereist zijn opdat een wapeningsnet zou worden bekomen met voldoende stabiliteit.
De punten waar genoemde langsdragers en genoemde dwarsdragers overlappen worden aangeduid als kruisingsplaatsen. Een wapeningsnet vervaardigd middels de hierin beschreven werkwijze omvat een veelvoud langsdragers en een veelvoud dwarsdragers verbonden op een veelvoud van voornoemde kruisingsplaatsen. Hiertoe voorziet een simpele werkwijze voor het vervaardigen van een wapeningsnet verder de stap van het verbinden van de langsdragers en de dwarsdragers op genoemd veelvoud kruisingsplaatsen ter vervaardiging van genoemd wapeningsnet. Genoemde langsdragers en dwarsdragers kunnen worden verbonden op een veelvoud van de kruisingsplaatsen in het raster middels elke techniek gekend in de stand der techniek voor het verbinden van stalen buizen of draden. Voorbeelden omvatten onder meer het gebruik van lussen die rond de dragers worden aangebracht om navolgend te worden gesloten middels bijvoorbeeld een knoop. Elke knoop en elk lusmateriaal gekend in de stand der techniek kan hiertoe worden gebruikt. Bij voorkeur wordt een lus gebruikt vervaardigd uit staaldraad. Alternatief, kunnen genoemde langsdragers en dwarsdragers op de kruisingsplaatsen worden verbonden middels een lasnaad of een laspunt. Degelijke verbinden wordt verkozen door de uitvinders aangezien zo een rigide raster wordt vervaardigd.
Na het verbinden van de langsdragers en de dwarsdragers op genoemd veelvoud kruisingsplaatsen, wordt genoemd wapeningsnet bekomen. Het dient te worden opgemerkt, dat genoemd veelvoud verbonden kruisingsplaatsen niet noodzakelijk dient te worden begrepen als elke kruisingsplaatsen in een raster. In uitzonderlijke situatie kan bijvoorbeeld geopteerd worden om de langsdragers en de dwarsdragers slechts op een aantal kruisingsplaatsen te verbinden. Dergelijke situatie doet zich bijvoorbeeld voor wanneer een wapeningsnet op locatie wordt vervaardigd.
Zoals hierboven reeds besproken heeft de huidige uitvinding als voorwerp, het voorzien van een wapeningsnet met een minimaal staalgebruik, zonder afbreuk te doen aan vooropgestelde vereisten. In het bijzonder, betreffen deze vereisten een langssectie en een dwarssectie. Deze secties worden bijvoorbeeld bepaald door een architect of tekenaar op basis van de druk- of trekkrachten waaraan het wapeningsnet dient te kunnen volstaan.
De termen “sectie”, "langssectie” en “dwarssectie”, dienen te worden begrepen als synoniemen voor de termen “wapeningsdoorsnede”, “langswapeningsdoorsnede” en “dwarswapeningsdoorsnede”, en verwijzen naar termen gekend in de stand der techniek die een hoeveelheid wapening aanduiden in een doorsnede.
In het bijzonder, wordt de hoeveelheid wapening uitgedrukt in een oppervlakte-eenheid (mm2) en wordt de doorsnede aangeduid in een lengte-eenheid (m). De term “langs”, in de context van een “langssectie”, verwijst naar een doorsnede in het langsdragervlak loodrecht op de richting waarin genoemd veelvoud langsdragers zijn gepositioneerd.
De langssectie kan dus worden begrepen als de som van de oppervlakten van de doorsneden van een veelvoud langsdragers langs een bepaalde doorsnede voor deze langssectie.
De term “dwars”, in de context van een "dwarssectie”, verwijst naar een doorsnede in het dwarsdragervlak loodrecht op de richting waarin genoemd veelvoud dwarsdragers zijn gepositioneerd.
De dwarssectie kan dus worden begrepen als de som van de oppervlakten van de doorsneden van een veelvoud dwarsdragers langs een bepaalde doorsnede voor deze dwarssectie.
Een simpele werkwijze voor het vervaardigen van een wapeningsnet omvat verder de stap van het selecteren van de langsmetaaldraad op basis van genoemde gewenste langssectie.
Een selectie van een metaaldraad op basis van de gewenste sectie is voordelig gezien deze toelaat een gewenste wapeningsdoorsnede zeer dicht te benaderen.
Hierdoor wordt onder meer overmatig metaalgebruik voorkomen.
Een simpele werkwijze voor het vervaardigen van een wapeningsnet omvat verder de stap van het bepalen van de langsdragertussenafstand op basis van een diameter van de geselecteerde langsmetaaldraad.
Volgens een bijzondere uitvoering, wordt op basis van genoemde gewenste langssectie, zowel een eerste langsmetaaldraad als een tweede langsmetaaldraad geselecteerd.
Dergelijke selectie van een eerst en tweede metaaldraad op basis van de gewenste sectie is voordelig gezien deze toelaat een wapeningsdoorsnede nog dichter te benaderen.
Bij voorkeur hebben deze eerste en tweede langsmetaaldraad een diameter die hoogstens 5 mm verschilt, bij verdere voorkeur 4 mm, bij nog verdere voorkeur 3 mm, bij grootste voorkeur 2 mm.
Door het verschil in diameter tussen genoemde eerst en tweede metaaldraad te minimaliseren wordt de stabiliteit van het wapeningsnet gegarandeerd.
Een simpele werkwijze voor het vervaardigen van een wapeningsnet omvat verder ook de stap van het selecteren van de dwarsmetaaldraad op basis van genoemde gewenste dwarssectie.
Een simpele werkwijze voor het vervaardigen van een wapeningsnet omvat verder ook de stap van het bepalen van de dwarsdragertussenafstand op basis van een diameter van de geselecteerde dwarsmetaaldraad. Analoog aan de langsmetaaldraden wordt zo een wapeningsnet verkregen die een gewenste sectie zeer dicht benadert. Verder kan analoog aan de langsmetaaldraden, een eerste dwarsmetaaldraad en een tweede dwarsmetaaldraad worden geselecteerd voor een nog betere benadering van de vooropgestelde wapeningsdoorsneden.
Volgens een voorkeursuitvoering wordt genoemde dwarsmetaaldraad geselecteerd uit een set metaaldraden met een diameter van: 8 mm, 10 mm, 12 mm of 14 mm. Volgens een voorkeursuitvoering wordt genoemde langsmetaaldraad geselecteerd uit een set metaaldraden met een diameter van: 8 mm, 10 mm, 12 mm, 14 mm of 16 mm. Dergelijke metaaldraden zijn wijdverspreid en makkelijk handelbaar. Bovendien merken de uitvinders op dat dergelijke metaaldraden uitermate geschikt zijn voor wapeningsnetten met een vereiste langssectie groter dan 250 mm?/m en een vereiste dwarssectie groter dan 170 mm?2/m.
Volgens een voorkeursdragende uitvoering, wordt een dwarsmetaaldraad geselecteerd met een diameter heeft van 8 mm wanneer genoemde gewenste dwarssectie tussen 170 mm2/m tot 260 mm?/m ligt. Volgens een voorkeursdragende uitvoering, wordt een dwarsmetaaldraad geselecteerd met een diameter heeft van 10 mm wanneer genoemde gewenste dwarssectie tussen 260 mm?/m tot 375 mm2/m ligt. Volgens een voorkeursdragende uitvoering, wordt een dwarsmetaaldraad geselecteerd met een diameter heeft van 12 mm wanneer genoemde gewenste dwarssectie tussen 375 mm2/m tot 510 mm?/m ligt. Volgens een voorkeursdragende uitvoering, wordt een dwarsmetaaldraad geselecteerd met een diameter heeft van 14 mm wanneer genoemde gewenste dwarssectie groter is dan 510 mm?/m. De uitvinders merken op dat dwarsmetaaldraden met dergelijke diameters uitermate geschikt zijn voor het vormen van een wapeningsnet met een van genoemde vereiste dwarssecties.
In wat volgt, wordt de uitvinding beschreven a.d.h.v. niet-limiterende voorbeelden die de uitvinding illustreren, en die niet bedoeld zijn of geïnterpreteerd mogen worden om de omvang van de uitvinding te limiteren.
VOORBEELDEN VOORBEELD 1: Figuur 1 toont een bovenaanzicht van een wapeningsnet. Dergelijk wapeningsnet kan vervaardigd worden volgens de werkwijze beschreven door de huidige uitvinding. Dergelijke wapeningsnet is geschikt voor gebruik in een betonplaat. In het bijzonder, is dergelijk wapeningsnet of betonplaat geschikt voor gebruik als constructiemateriaal of voor ondersteuning van een vloer.
In wat volgt, wordt het wapeningsnet toegelicht ter verduidelijking van verscheidene termen hierin gebruikt. Zoals duidelijk is uit het bovenaanzicht omvat het wapeningsnet (1) een veelvoud langsdragers (2) voorzien in een langsdragervlak en een veelvoud dwarsdragers (2) voorzien in een dwarsdragervlak. Deze vlakken zijn parallel en bovendien dusdanig gepositioneerd dat genoemd veelvoud gepositioneerde langsdragers en genoemd veelvoud gepositioneerde dwarsdragers raken. Volgens een specifieke uitvoering kunnen beide vlakken overlappen. De langsdragers (2) zijn evenwijdig voorzien in het langsdragervlak op een langsdragertussenafstand (7). De dwarsdragers (3) zijn evenwijdig voorzien in het dwarsdragervlak op een dwarsdragertussenafstand (8). De langsdragers (2) overlappen op kruisingsplaatsen (4) met de dwarsdragers (3). Genoemde langsdragers (2) worden verbonden met genoemde dwarsdragers (3) op een veelvoud van genoemde kruisingsplaatsen (4). Optimaal worden beide dragers (2,3) op elk overlappend punt verbonden. Alternatief kan geopteerd worden om de dragers (2, 3) slechts op enkele punten (4) te verbinden. Dergelijk situatie kan voorkomen wanneer het wapeningsnet (1) bijvoorbeeld op locatie wordt vervaardigd. In dergelijk situatie, wordt bij voorkeur geopteerd om slechts een derde van de kruisingsplaatsen (4) te verbinden.
Figuur 1 toont verder ook een doorsnede (5) voor het bepalen van een langssectie en een doorsnede (6) voor het bepalen van een dwarssectie. De doorsnede (5) voor het bepalen van de langssectie is loodrecht voorzien op de richting waarin genoemd veelvoud langsdragers (2) zijn gepositioneerd. Bovendien is deze doorsnede (5) voorzien in het langsdragervlak. De langssectie kan dus worden begrepen als de som van de oppervlakten van de doorsneden van een veelvoud langsdragers (2) langs deze doorsnede (5). De doorsnede (6) voor het bepalen van de dwarssectie is loodrecht voorzien op de richting waarin genoemd veelvoud dwarsdragers (3) zijn gepositioneerd. Bovendien is deze doorsnede (6) voorzien in het dwarsdragervlak. De dwarssectie kan dus worden begrepen als de som van de oppervlakten van de doorsneden van een veelvoud dwarsdragers (3) langs deze doorsnede (6).
VOORBEELD 2: Voorbeeld 2 heeft betrekking op een voorkeursuitvoeringen voor het nauwkeurig benaderen van een gewenste bewapening voor een wapeningsnet in het licht van de stand der techniek. Traditioneel worden wapeningsnetten geproduceerd met een wapeningssectie die in praktijk groter is dan theoretisch vereist. Dergelijke werkwijze is inefficiënt gezien een overmaat staal wordt gebruikt.
In het licht van bovenstaand nadeel, voorziet de huidige uitvinding in een werkwijze voor het minimaliseren van staalgebruik tijdens het vervaardigen van dergelijke wapeningsnetten. Hiertoe is het van uitermate belang dat initieel een gewenste langssectie en een gewenste dwarssectie voor het wapeningsnet wordt verkregen.
Een werkwijze voor het vervaardigen van dergelijk wapeningsnet omvat bijvoorbeeld de stappen van het afwikkelen en rechten van een langsmetaaldraad en een dwarsmetaaldraad uit een rol. Navolgend worden deze metaaldraden versneden tot het veelvoud langsdragers en dwarsdragers nodig in de vervaardiging van het wapeningsnet. De langsdragers worden in een langsdragervlak gepositioneerd op een langsdragertussenafstand. Vervolgens worden de dwarsdragers loodrecht ten opzichte van deze langsdragers gepositioneerd op een dwarsdragertussenafstand in een dwarsdragervlak. Navolgend worden de langsdragers en de dwarsdragers op een veelvoud kruisingsplaatsen binnen dit raster verbonden.
Het staalgebruik binnen dergelijk methodologie wordt geoptimaliseerd door de langsmetaaldraad alsook de dwarsmetaaldraad te selecteren op basis van de gewenste langssectie en dwarssectie voor het wapeningsnet. Verder wordt navolgend een tussenafstand voor de langsdragers alsook de dwarsdragers bepaald op basis van een diameter van de geselecteerde langsdragers en dwarsdragers. De uitvinders merken op dat dergelijke methodologie superieur is aan traditioneel gebruikte technieken en de gebruikte hoeveelheid staal in een wapeningsnet aanzienlijk vermindert. Een nog verdere verbetering op deze methodologie bestaat er bijvoorbeeld in een eerste en een tweede metaaldraad te selecteren voor zowel het vervaardigen van een langsmetaaldraad als een dwarsmetaaldraad. Zo merken de uitvinders op dat een gewenste langssectie nog verder kan worden benaderd, zonder afbreuk te doen aan de vooropgesteld vereisten. Opdat de stabiliteit van het vervaardigd wapeningsnet gevrijwaard zou zijn, is het in het bijzonder van belang dat aan restricties, zoals doorheen de aanvrage beschreven, voldaan is. Voorbeelden omvatten onder meer maximale tussenafstanden alsook draaddiameters.
Het is verondersteld dat de huidige uitvinding niet beperkt is tot de uitvoeringsvormen die hierboven beschreven zijn en dat enkele aanpassingen of veranderingen aan de beschreven voorbeelden kunnen toegevoegd worden zonder de toegevoegde conclusies te herwaarderen.

Claims (15)

CONCLUSIES
1. Werkwijze voor het minimaliseren van staalgebruik tijdens het vervaardigen van een wapeningsnet (1) met een gewenste langssectie en een gewenste dwarssectie, het wapeningsnet omvattende een veelvoud langsdragers (2) en een veelvoud dwarsdragers (3) verbonden op een veelvoud kruisingsplaatsen (4), de werkwijze omvattende de stappen van: - het snijden van een langsmetaaldraad en een dwarsmetaaldraad ter vervaardiging van genoemd veelvoud langsdragers (2) en genoemd veelvoud dwarsdragers (3); - het evenwijdige positioneren van genoemd veelvoud langsdragers (3) in een langsdragervlak op een langsdragertussenafstand (7); - het loodrecht ten opzichte van genoemde veelvoud gepositioneerde langsdragers positioneren van genoemd veelvoud dwarsdragers in een dwarsdragervlak op een dwarsdragertussenafstand (8), waarbij genoemd langsdragervlak en genoemd dwarsdragervlak parallel zijn en dusdanig gepositioneerd zijn dat genoemd veelvoud gepositioneerde langsdragers (2) en genoemd veelvoud gepositioneerde dwarsdragers (3) raken; en - het verbinden van de langsdragers (2) en de dwarsdragers (3) op genoemd veelvoud kruisingsplaatsen (4) ter vervaardiging van genoemd wapeningsnet (1); met het kenmerk, dat de werkwijze de stappen omvat van: het selecteren van de langsmetaaldraad op basis van genoemde gewenste langssectie; het selecteren van de dwarsmetaaldraad op basis van genoemde gewenste dwarssectie; het bepalen van de dwarsdragertussenafstand (8) op basis van een diameter van de geselecteerde dwarsmetaaldraad; en het bepalen van de langsdragertussenafstand (7) op basis van een diameter van de geselecteerde langsmetaaldraad.
2. Werkwijze volgens voorgaande conclusie 1, met het kenmerk, dat de werkwijze de stap omvat van het afwikkelen en rechten van de metaaldraden uit een rol.
3. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat genoemde dwarsmetaaldraad wordt geselecteerd uit een set metaaldraden met een diameter van: 8 mm, 10 mm, 12 mm of 14 mm.
4, Werkwijze volgens voorgaande conclusie 3, met het kenmerk, dat wanneer genoemde gewenste dwarssectie tussen 170 mm2/m tot 260 mm?/m ligt, de geselecteerde dwarsmetaaldraad een diameter heeft van 8 mm.
5. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusie 3 of 4, met het kenmerk, dat wanneer genoemde gewenste dwarssectie tussen 260 mm2/m tot 375 mm2/m ligt, de geselecteerde dwarsmetaaldraad een diameter heeft van 10 mm.
6. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies 3 tot 5, met het kenmerk, dat wanneer genoemde gewenste dwarssectie tussen 375 mm?/m tot 510 mm2/m ligt, de geselecteerde dwarsmetaaldraad een diameter heeft van 12 mm.
7. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies 3 tot 6, met het kenmerk, dat wanneer genoemde gewenste dwarssectie groter is dan 510 mm?/m, de geselecteerde dwarsmetaaldraad een diameter heeft van 14 mm.
8. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusie 1 tot 7, met het kenmerk, dat genoemde langsmetaaldraad wordt geselecteerd uit een set metaaldraden met een diameter van: 8 mm, 10 mm, 12 mm, 14 mm of 16 mm.
9. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusie 1 tot 8, met het kenmerk, dat de langsdragers en de dwarsdragers op genoemd veelvoud kruisingsplaatsen (4) worden verbonden middels een lasnaad of laspunt.
10. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusie 1 tot 9, met het kenmerk, dat de langsdragertussenafstand (7) maximaal 200 mm is.
11. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusie 1 tot 10, met het kenmerk, dat de dwarsdragertussenafstand (8) maximaal 300 mm is.
12. Wapeningsnet (1) vervaardigd volgens één der voorgaande conclusies 1 tot
11.
13. Betonplaat omvattende een wapeningsnet (1) volgens voorgaande conclusie
12.
14. Gebruik van een wapeningsnet (1) volgens voorgaande conclusie 12 of een betonplaat volgens voorgaande conclusie 13 als constructiemateriaal.
15. Gebruik van een wapeningsnet (1) volgens voorgaande conclusie 12 of een betonplaat volgens voorgaande conclusie 13 voor het ondersteunen van een vloer.
BE20195979A 2019-12-24 2019-12-24 Werkwijze voor het minimaliseren van staalgebruik tijdens het vervaardigen van een wapeningsnet BE1027468B1 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE20195979A BE1027468B1 (nl) 2019-12-24 2019-12-24 Werkwijze voor het minimaliseren van staalgebruik tijdens het vervaardigen van een wapeningsnet

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE20195979A BE1027468B1 (nl) 2019-12-24 2019-12-24 Werkwijze voor het minimaliseren van staalgebruik tijdens het vervaardigen van een wapeningsnet

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1027468B1 true BE1027468B1 (nl) 2021-02-22

Family

ID=69191816

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE20195979A BE1027468B1 (nl) 2019-12-24 2019-12-24 Werkwijze voor het minimaliseren van staalgebruik tijdens het vervaardigen van een wapeningsnet

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE1027468B1 (nl)

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1165230B (de) * 1954-06-25 1964-03-12 Baustahlgewebe Gmbh Bewehrungsmatte mit Laengs- und Querstaeben in drei uebereinander liegenden Ebenen
AT371524B (de) * 1980-07-28 1983-07-11 Bossard & Staerkle Ag Bewehrungselement und verfahren zu dessen verlegung
EP0677343A1 (de) * 1994-04-13 1995-10-18 Wilhelm Häussler Verfahren und Maschine zur Fertigung individueller Bewehrungen für Stahlbetonflächentragwerke

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1165230B (de) * 1954-06-25 1964-03-12 Baustahlgewebe Gmbh Bewehrungsmatte mit Laengs- und Querstaeben in drei uebereinander liegenden Ebenen
AT371524B (de) * 1980-07-28 1983-07-11 Bossard & Staerkle Ag Bewehrungselement und verfahren zu dessen verlegung
EP0677343A1 (de) * 1994-04-13 1995-10-18 Wilhelm Häussler Verfahren und Maschine zur Fertigung individueller Bewehrungen für Stahlbetonflächentragwerke

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US2662272A (en) Manufacture of fabricated joists
US8733055B2 (en) Masonry with steel reinforcement strip having spacers
KR102236580B1 (ko) 조립형 보 데크플레이트
BE1027468B1 (nl) Werkwijze voor het minimaliseren van staalgebruik tijdens het vervaardigen van een wapeningsnet
WO1995003461A1 (en) Arrangement at a beam or building element and a mould for making a beam or building element
CN107916617A (zh) 一种快速施工三跨连续空间异形斜拉组合桥梁及施工方法
US6701688B2 (en) Reinforcing cage for an armored concrete element
KR20180019186A (ko) 격자 구조체 및 격자 구조체를 생산하기 위한 장치 및 방법
CN103194973A (zh) 用于桥梁施工的新型拼装式桁梁及施工方法
DE10001839C2 (de) Baustahlkonstruktion, Betonplattenelement mit integrierter Heiz- oder Kühlfunktion und Herstellungsverfahren
BE1010910A3 (nl) Wapeningsmat voor het versterken van asfalt.
US20170254085A1 (en) Weldless rebar chairs
US20170254086A1 (en) Weldless rebar chairs
DE102004057452A1 (de) Vorgefertigtes Temperierungsmodul für die Verwendung in einem Bauelement, insbesondere einem Decken- oder Wandelement, und zugehöriges Verfahren zur Herstellung eines Bauelements
RU193985U1 (ru) Несущая конструкция с решеткой из прямоугольной трубы
EP2599929A1 (en) Asymmetrical lattice girder
CZ370597A3 (cs) Trojrozměrný betonářský výztužný rošt a způsob jeho výroby
JPH03118289A (ja) 繊維強化プラスチック格子
EP2604768A1 (en) Lattice girder
Narayanan et al. Retrofitting and rehabilitation of masonry structures using FRP composites
BE1025767B1 (nl) Versterkingselement
US3736637A (en) Process for assembling concrete reinforcement
NL2024637B1 (nl) Draagbalk voorzien van wapening
Marutyan et al. Improvement of truss bearing capacity by means of rhombic pipes
AU2019200155A1 (en) Method and apparatus for assembling reinforcement mesh

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Effective date: 20210222