BE1025224B1 - Werkwijze en inrichting voor het bottelkaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken en het verkregen mineraalwater geschikt voor limonadedranken - Google Patents

Werkwijze en inrichting voor het bottelkaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken en het verkregen mineraalwater geschikt voor limonadedranken Download PDF

Info

Publication number
BE1025224B1
BE1025224B1 BE2017/5970A BE201705970A BE1025224B1 BE 1025224 B1 BE1025224 B1 BE 1025224B1 BE 2017/5970 A BE2017/5970 A BE 2017/5970A BE 201705970 A BE201705970 A BE 201705970A BE 1025224 B1 BE1025224 B1 BE 1025224B1
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
mineral water
reverse osmosis
osmosis membrane
lemonade
water
Prior art date
Application number
BE2017/5970A
Other languages
English (en)
French (fr)
Other versions
BE1025224B9 (nl
Inventor
Werner PYCKE
Original Assignee
Top Bronnen Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Top Bronnen Nv filed Critical Top Bronnen Nv
Priority to BE20175970A priority Critical patent/BE1025224B9/nl
Application granted granted Critical
Publication of BE1025224B1 publication Critical patent/BE1025224B1/nl
Publication of BE1025224B9 publication Critical patent/BE1025224B9/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23LFOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BY SUBCLASSES A21D OR A23B-A23J; THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OF NUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT; PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL
    • A23L2/00Non-alcoholic beverages; Dry compositions or concentrates therefor; Their preparation
    • A23L2/70Clarifying or fining of non-alcoholic beverages; Removing unwanted matter
    • A23L2/72Clarifying or fining of non-alcoholic beverages; Removing unwanted matter by filtration
    • A23L2/74Clarifying or fining of non-alcoholic beverages; Removing unwanted matter by filtration using membranes, e.g. osmosis, ultrafiltration
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23LFOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BY SUBCLASSES A21D OR A23B-A23J; THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OF NUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT; PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL
    • A23L2/00Non-alcoholic beverages; Dry compositions or concentrates therefor; Their preparation
    • A23L2/52Adding ingredients
    • A23L2/60Sweeteners
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F1/00Treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F1/44Treatment of water, waste water, or sewage by dialysis, osmosis or reverse osmosis
    • C02F1/441Treatment of water, waste water, or sewage by dialysis, osmosis or reverse osmosis by reverse osmosis
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F1/00Treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F1/58Treatment of water, waste water, or sewage by removing specified dissolved compounds
    • C02F1/583Treatment of water, waste water, or sewage by removing specified dissolved compounds by removing fluoride or fluorine compounds

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Nutrition Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Separation Using Semi-Permeable Membranes (AREA)
  • Non-Alcoholic Beverages (AREA)

Abstract

De uitvinding betreft een werkwijze voor het bottelklaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken, omvattende de stappen van het voorzien van mineraalwater omvattende een gehalte van fluor en het verlagen van het fluorgehalte door het te laten stromen doorheen een eerste omgekeerde osmose membraan (7), waarbij een eerste permeaat verkregen wordt dat doorheen het membraan (7) stroomt en een eerste retentaat verkregen wordt dat door het membraan (7) weerhouden wordt, waarbij de werkwijze vervolgens de stap omvat van het stromen van het eerste retentaat doorheen een tweede omgekeerde osmose membraan (12), door welk tweede membraan (12) een tweede retentaat weerhouden wordt en doorheen welk membraan (12) een tweede permeaat stroomt, waarna genoemde eerste en tweede permeaten samen als een behandeld mineraalwater gecombineerd worden, en waarbij hierdoor het fluorgehalte met ten minste 12% verlaagd wordt. De uitvinding betreft eveneens een inrichting, een gebruik, een verkregen mineraalwater en een te verkrijgen limonadedrank.

Description

EN INRICHTING VOOR HET BOTTELKAAR MAKEN VAN MINERAALWATER GESCHIKT VOOR
LIMONADEDRANKEN EN HET VERKREGEN MINERAALWATER GESCHIKT VOOR
LIMONADEDRANKEN.
UITVINDER(S):
PYCKE Werner, Brusselsestraat 100, 9660, BRAKEL;
VOORRANG :
AFSPLITSING :
Afgesplitst van basisaanvraag :
Indieningsdatum van de basisaanvraag :
Artikel 2. - Dit octrooi wordt verleend zonder voorafgaand onderzoek naar de octrooieerbaarheid van de uitvinding, zonder garantie van de verdienste van de uitvinding noch van de nauwkeurigheid van de beschrijving ervan en voor risico van de aanvrager(s).
Brussel, 06/12/2018,
Bij bijzondere machtiging:
BE2017/5970
WERKWIJZE EN INRICHTING VOOR HET BOTTELKAAR MAKEN VAN
MINERAALWATER GESCHIKT VOOR LIMONADEDRANKEN EN HET
VERKREGEN MINERAALWATER GESCHIKT VOOR LIMONADEDRANKEN
TECHNISCH DOMEIN
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het bottelklaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken volgens de aanhef van conclusie 1, op een inrichting voor het bottelklaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken volgens de aanhef van conclusie 8, en op verkregen mineraalwater geschikt voor limonadedranken volgens de aanhef van conclusie 14.
STAND DER TECHNIEK
Het is gekend dat mineraalwater niet-verwaarloosbare gehalten van fluor kan omvatten. Omwille van gezondheidsoverwegingen is een te hoog fluorgehalte in mineraalwater, waaronder ook mineraalwater voor de productie van limonadedranken, niet gewenst in bepaalde markten.
Werkwijzen en inrichtingen voor het verwijderen van fluor uit water voor menselijke consumptie zijn gekend in de stand der techniek. Omgekeerde osmose gebruikmakend van een omgekeerde osmose membraan is een techniek die de grootste hoeveelheid van fluor uit water kan verwijderen. Omgekeerde osmose vertoont echter het probleem dat veel water verloren gaat. Zo kan wel 2 tot 4 liter water aan een omgekeerde osmose membraan aangeboden worden om slechts 1 liter gefilterd water te verkrijgen.
De huidige uitvinding beoogt minstens een oplossing te vinden voor bovenvermeld probleem.
SAMENVATTING VAN DE UITVINDING
In een eerste aspect betreft de huidige uitvinding een werkwijze voor het bottelklaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken volgens conclusie 1.
BE2017/5970
De maatregel van het stromen van een eerste retentaat, dat weerhouden werd door een eerste omgekeerde osmose membraan, doorheen een tweede omgekeerde osmose membraan zorgt ervoor dat verliezen van mineraalwater door filtratie middels omgekeerde osmose sterk beperkt worden. Zo wordt de efficiëntie van filtratie middels omgekeerde osmose sterk verhoogd. Bovendien wordt zo een grotere hoeveelheid behandeld mineraalwater met een verlaagd fluorgehalte verkregen dat kan aangewend worden om limonadedranken te vervaardigen.
Voorkeursvormen van de werkwijze worden weergegeven in de conclusies 2 tot en met 7.
In een tweede aspect betreft de huidige uitvinding een inrichting voor het bottelklaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken volgens conclusie 8.
De maatregel van een eerste omgekeerde osmose membraan met een capaciteit dat minstens 2% groter is dan een tweede omgekeerde osmose membraan zijn capaciteit is zeer geschikt om een eerste retentaat, dat weerhouden werd door een dergelijk eerste omgekeerde osmose membraan, aan een dergelijk tweede omgekeerde osmose membraan aan te bieden ter filtratie voor het weerhouden van fluor. Aangezien het eerste retentaat een kleinere hoeveelheid aan mineraalwater vertegenwoordigt dan het oorspronkelijke mineraalwater, is de benodigde capaciteit van genoemd tweede omgekeerde osmose membraan lager. Door genoemd tweede osmosemembraan uit te voeren met een lagere capaciteit, worden bijgevolg materiaalverspillingen van omgekeerde osmose membranen vermeden.
Voorkeursvormen van de inrichting worden beschreven in de voigconciusies 9 tot en met 12.
In een derde aspect betreft de huidige uitvinding een gebruik van een inrichting volgens het tweede aspect van de huidige uitvinding in een werkwijze volgens het eerste aspect van de huidige uitvinding, volgens conclusie 13.
In een vierde aspect betreft de huidige uitvinding een mineraalwater geschikt voor limonadedranken dat bottelklaar gemaakt is volgens een werkwijze volgens het eerste aspect van de huidige uitvinding, volgens conclusie 14.
*3
BE2017/5970
In een vijfde aspect betreft de huidige uitvinding een limonadedrank te verkrijgen volgens een uitvoeringsvorm van een werkwijze volgens het eerste aspect van de huidige uitvinding, volgens conclusie 15.
BESCHRIJVING VAN DE FIGUREN
Fig. 1-4 tonen schematische voorstellingen van inrichtingen voor het bottelklaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken, volgens uitvoeringsvormen van de huidige uitvinding.
GEDETAILLEERDE BESCHRIJVING
Het citeren van numerieke intervallen door de eindpunten omvat alle gehele getallen, breuken en/of reële getallen tussen de eindpunten, deze eindpunten inbegrepen.
De term bottelklaar, zoals in deze tekst gebruikt, dient te worden begrepen als een benoeming van een toestand van mineraalwater waarin de samenstelling van het mineraalwater aan bepaalde vooropgestelde voorwaarden voldoet om vervolgens, eventueel na verdere behandelingen of toevoegingen, in containers, zoals flessen, gevuld of gebotteld te worden en als zodanig aan consumenten aangeboden te worden als drinkbaar water. In het kader van de huidige uitvinding komt bottelklaar mineraalwater overeen met mineraalwater met een laag fluorgehalte dat geschikt is voor de bereiding van limonadedranken.
De term mineraalwater, zoals gebruikt in deze tekst, dient te worden begrepen als drinkbaar water dat gewonnen is uit een onderaardse laag en ook een officiële erkenning verkregen heeft van een overheid van het grondgebied waar de onderaardse laag gelegen is, zoals bijvoorbeeld de Belgische federale overheid. Het mineraalwater kan worden gewonnen door het op te pompen uit een onderaardse laag. Mineraalwater kan opgepompt worden vanaf grote diepten, bijvoorbeeld vanaf een diepte tot wel 100 meter diep.
De term limonadedrank, zoals gebruikt in deze tekst, kan worden begrepen als al dan niet koolzuurhoudend mineraalwater waaraan één of meerdere zoetstoffen, bijvoorbeeld onder de vorm van een siroop, en/of natuurlijke of kunstmatige smaakstoffen aan toegevoegd zijn. De één of meerdere zoetstoffen kunnen
BE2017/5970 geselecteerd worden uit de groep omvattende suiker, siroop, hoog-fructose-gehalte maïssiroop, fruitsap, suikervervangers (in het geval van caloriearme dranken) of een combinatie hiervan. Een limonadedrank kan daarnaast ook cafeïne, kleurstoffen, bewaarmiddelen en/of andere ingrediënten omvatten.
De term omgekeerde osmose membraan, zoals gebruikt in deze tekst, verwijst naar eender welk semi-doorlaatbaar membraan geschikt voor het weerhouden van opgeloste deeltjes, zoals fluor, met een grootte van ongeveer 0,0001 μm of groter, waaronder, maar niet beperkt tot, monovalente zouten, ionen, suikers, proteïnen, emulsies, virussen en/of bacteriën. Door een mineraalwater, bij voorkeur onder een verhoogde druk, door een dergelijk omgekeerde osmose membraan te laten stromen, wordt het mineraalwater gefilterd. Voor de huidige uitvinding kunnen eender welke geschikte omgekeerde osmose membranen volgens deze definitie, zoals gekend in de stand der techniek, worden aangewend.
De term permeaat, zoals gebruikt in deze tekst, verwijst naar een fractie van een mineraalwater dat gefilterd is door een omgekeerde osmose membraan.
De term retentaat, zoals gebruikt in deze tekst, verwijst naar een fractie van een mineraalwater dat weerhouden is door een omgekeerde osmose membraan, of, met andere woorden, dat niet doorheen een omgekeerde osmose membraan stroomt.
De term capaciteit, zoals gebruikt in deze tekst, verwijst naar het vermogen van een omgekeerde osmose membraan om een bepaald volume van een mineraalwater per uur, of, met andere woorden, een bepaald debiet van een mineraalwater, te filteren.
De term siroop, zoals gebruikt in deze tekst, kan worden begrepen als een viskeuze, geconcentreerde vloeistof waarin grote hoeveelheden van één of meerdere suikers, waaronder en met name sacharose, opgelost zijn.
In een eerste aspect betreft de uitvinding een werkwijze voor het bottelklaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken, omvattende de stap van het voorzien van mineraalwater omvattende een gehalte van fluor en de stap van het verlagen van het fluorgehalte van het mineraalwater door het mineraalwater te laten stromen doorheen een eerste omgekeerde osmose membraan, waarbij een eerste permeaat verkregen wordt dat doorheen het eerste omgekeerde osmose
BE2017/5970 membraan stroomt en een eerste retentaat verkregen wordt dat door het eerste omgekeerde osmose membraan weerhouden wordt, waarbij de werkwijze vervolgens de stap omvat van het stromen van het eerste retentaat doorheen een tweede omgekeerde osmose membraan, door welk tweede omgekeerde osmose membraan een tweede retentaat weerhouden wordt en doorheen welk tweede omgekeerde osmose membraan een tweede permeaat stroomt, en waarna genoemde eerste en tweede permeaten samen als een behandeld mineraalwater gecombineerd worden, en dat hierdoor het fluorgehalte van het mineraalwater met ten minste 12%, meer bij voorkeur ten minste 20%, nog meer bij voorkeur ten minste 30%, nog meer bij voorkeur ten minste 40%, nog meer bij voorkeur ten minste 50%, zelfs nog meer bij voorkeur ten minste 60%, en het meest bij voorkeur ten minste 70% verlaagd wordt.
De maatregel van het stromen van een eerste retentaat, dat weerhouden werd door een eerste omgekeerde osmose membraan, doorheen een tweede omgekeerde osmose membraan zorgt ervoor dat verliezen van mineraalwater door filtratie middels omgekeerde osmose sterk beperkt worden. Zo wordt de efficiëntie van filtratie middels omgekeerde osmose sterk verhoogd. Bovendien wordt zo een grotere hoeveelheid behandeld mineraalwater met een verlaagd fluorgehalte verkregen dat kan aangewend worden om limonadedranken te vervaardigen. Genoemde maatregel is zeker niet voor de hand liggend te noemen voor een vakman bekwaam in de stand der techniek, gezien een dergelijke vakman er eerder voor zou opteren om fysische condities van het mineraalwater of materiaalkeuze van het eerste omgekeerde osmose membraan te wijzigen of te optimaliseren om de hoeveelheid van het eerste retentaat te beperken, in plaats van het eerste retentaat verder te behandelen om zo een onverwachte efficiëntieverhoging van filtratie van een mineraalwater middels omgekeerde osmose te verkrijgen.
Volgens een voorkeur dragende uitvoeringsvorm omvat het voorziene mineraalwater een fluorgehalte van minstens 0,28 mg/l, meer bij voorkeur van minstens 0,30 mg/l en nog meer bij voorkeur van minstens 0,32 mg/l, welk fluorgehalte verlaagd wordt tot een waarde van hoogstens 0,24 mg/l en meer bij voorkeur van hoogstens 0,15 mg/l door het stromen van het mineraalwater doorheen de eerste en tweede omgekeerde osmose membranen. Genoemde uiteindelijke fluorgehaltewaarden van het mineraalwater zijn omwille van gezondheidsoverwegingen zeer geschikt voor menselijke consumptie en zeer geschikt voor de bereiding van limonadedranken.
BE2017/5970
Door filtratie van het mineraalwater doorheen genoemde omgekeerde osmose membranen volgens een werkwijze volgens het eerste aspect van de huidige uitvinding wordt het ionengehalte van het mineraalwater algemeen verlaagd. Deze algemene verlaging is bevorderlijk voor het aanwenden van het behandeld mineraalwater voor productie van zogenaamde ijsthee-dranken, aangezien door het lage ionengehalte het gekende fenomeen van sliertvorming van toegevoegde theeextracten vermeden wordt.
Volgens een voorkeur dragende uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens het eerste aspect van de huidige uitvinding is de capaciteit van het eerste omgekeerde osmose membraan minstens 2%, meer bij voorkeur minstens 4%, nog meer bij voorkeur minstens 6% en zelfs nog meer bij voorkeur minstens 7,5% groter dan de capaciteit van het tweede omgekeerde osmose membraan.
De maatregel van een eerste omgekeerde osmose membraan met een capaciteit dat volgens bovengenoemde percentages groter is dan een tweede omgekeerde osmose membraan zijn capaciteit is zeer geschikt om een eerste retentaat, dat weerhouden werd door een dergelijk eerste omgekeerde osmose membraan, aan een dergelijk tweede omgekeerde osmose membraan aan te bieden ter filtratie voor het weerhouden van fluor. Aangezien het eerste retentaat een kleinere hoeveelheid aan mineraalwater vertegenwoordigt dan het oorspronkelijke mineraalwater, is de benodigde capaciteit van genoemd tweede omgekeerde osmose membraan lager. Door genoemd tweede osmosemembraan uit te voeren met een lagere capaciteit, worden bijgevolg materiaalverspillingen van omgekeerde osmose membranen vermeden.
Volgens een voorkeur dragende uitvoeringsvorm is de oppervlakte van het eerste omgekeerde osmose membraan minstens 2%, meer bij voorkeur minstens 4%, nog meer bij voorkeur minstens 6% en zelfs nog meer bij voorkeur minstens 7,5% groter dan de oppervlakte van het tweede omgekeerde osmose membraan. De maatregel van een grotere oppervlakte is ideaal om een omgekeerde osmose membraan te verkrijgen met een grotere capaciteit. Genoemd verschil in oppervlakte tussen eerste en tweede omgekeerde osmose membranen is een intuïtieve en eenvoudige oplossing om een verschil in capaciteit te verkrijgen tussen de membranen. Zie bovenstaande beschrijving voor het voordeel van een dergelijk verschil in capaciteit. Bij voorkeur zijn de eerste en tweede osmose membranen hierbij uitgevoerd in een zelfde materiaal. Alternatief zijn de eerste en
BE2017/5970 tweede osmose membranen hierbij uitgevoerd in verschillende materialen, om zo naar wens het verschil in capaciteit tussen de eerste en tweede osmose membranen te verkleinen of verder te vergroten.
Volgens een voorkeur dragende uitvoeringsvorm stroomt het mineraalwater met een debiet van 30 tot 50 m3 per uur en meer bij voorkeur 35 tot 45 m3 per uur doorheen de omgekeerde osmose membranen, waarbij 22,5 tot 37,5 m3 per uur, meer bij voorkeur 26 tot 34 m3 per uur en nog meer bij voorkeur 28 tot 32 rrr per uur doorheen het eerste omgekeerde osmose membraan stroomt en waarbij de resterende 7,5 tot 12,5 m3 per uur en meer bij voorkeur 9 tot 11 m3 per uur aangeboden wordt aan het tweede omgekeerde osmose membraan, waarbij 4,5 tot
10,5 m3 per uur en meer bij voorkeur 6,7 tot 8,3 m3 per uur doorheen het tweede membraan stroomt. Door een dergelijke intelligente manier van omgekeerde osmose filtratie wordt een rendementsverhoging van minstens 15%, meer bij voorkeur van minsten 18% en nog meer bij voorkeur minstens 20% verkregen in vergelijking met omgekeerde osmose filtratie waarbij enkel gebruik wordt gemaakt van één passage doorheen een eerste omgekeerde osmose membraan. Zodoende kunnen er zeer hoge rendementen verkregen worden, waarbij minstens 85%, meer bij voorkeur minstens 88% en nog meer bij voorkeur minstens 90% van het oorspronkelijke mineraalwater door stroming doorheen omgekeerde osmose membranen omgezet kan worden tot een behandeld mineraalwater met een fluorgehalte dat met ten minste 12%, meer bij voorkeur met ten minste 20%, nog meer bij voorkeur met ten minste 30%, nog meer bij voorkeur met ten minste 40%, nog meer bij voorkeur met ten minste 50%, zelfs nog meer bij voorkeur met ten minste 60%, en het meest bij voorkeur met ten minste 70% verlaagd is.
Volgens een voorkeur dragende uitvoeringsvorm wordt na de stap van het verlagen van het fluorgehalte van het mineraalwater, aldus verkrijgende een behandeld mineraalwater, aan genoemd behandeld mineraalwater een ander water toegevoegd om een gemengd mineraalwater te verkrijgen met een fluorgehalte van hoogstens 0,24 mg/l en meer bij voorkeur van hoogstens 0,15 mg/i en een geleidbaarheid van minstens 220 pS/cm, meer bij voorkeur van minstens 250 pS/cm, meer bij voorkeur van minstens 300 pS/cm, nog meer bij voorkeur van minstens 350 pS/cm, zelfs nog meer bij voorkeur van minstens 400 pS/cm en het meest bij voorkeur van minstens 420 pS/cm. Mengen van het behandeld mineraalwater met een ander water is bedoeld om de geleidbaarheid van het behandeld mineraalwater te verhogen. Een voldoende geleidbaarheid, volgens
BE2017/5970 bovenstaande waarden, is noodzakelijk voor het automatisch afvullen van containers, zoals flessen, met het mineraalwater.
Volgens een voorkeur dragende uitvoeringsvorm wordt aan elk voiumedeel van genoemd behandeld mineraalwater één vijfde deel tot drie tweede deel, meer bij voorkeur één vierde deel tot vijf vierde deel en nog meer bij voorkeur één derde deel tot één deel van een ander water toegevoegd. De bedoeling hiervan is om de geleidbaarheid van het mineraalwater te verhogen tot bovengenoemde waarden. Genoemde mengverhoudingen zijn ideaal geschikt om bovengenoemde waarden van geleidbaarheid te verkrijgen.
Volgens een voorkeur dragende uitvoeringsvorm wordt siroop met een Brix waarde van 7,5 tot 65 °Brix en meer bij voorkeur van 9 tot 57 °Brix toegevoegd aan genoemd behandeld mineraalwater of, wanneer van toepassing, aan genoemd gemengd mineraalwater, aldus verkrijgende een limonadedrank met een Brix waarde van 0,5 tot 14,0 °Brix, meer bij voorkeur van 1,0 tot 12,0 °Brix, nog meer bij voorkeur van 1,5 tot 11,5 °Brix en zelfs nog meer bij voorkeur van 1,8 tot 11,1 “Brix. Een dergelijke toevoeging van siroop volgens genoemde kenmerken is een bijkomende of alternatieve manier om de geleidbaarheid van het mineraalwater te verhogen tot bovengenoemde waarden.
In een tweede aspect betreft de uitvinding een inrichting voor het bottelklaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken, omvattende een pomp voor het voorzien van mineraalwater en een eerste omgekeerde osmose membraan dat geschikt is om fluor van het voorziene mineraalwater te weerhouden, waarbij de inrichting verder een tweede omgekeerde osmose membraan omvat dat geschikt is om fluor van het voorziene mineraalwater te weerhouden, waarbij de capaciteit van het eerste omgekeerde osmose membraan minstens 2%, meer bij voorkeur minstens 4%, nog meer bij voorkeur minstens 6% en zelfs nog meer bij voorkeur minstens 7,5% groter is dan de capaciteit van het tweede omgekeerde osmose membraan.
De maatregel van een eerste omgekeerde osmose membraan met een capaciteit dat minstens 2%, meer bij voorkeur minstens 4%, nog meer bij voorkeur minstens 6% en zelfs nog meer bij voorkeur minstens 7,5% groter is dan een tweede omgekeerde osmose membraan zijn capaciteit is zeer geschikt om een eerste retentaat, dat weerhouden werd door een dergelijk eerste omgekeerde osmose
BE2017/5970 membraan, aan een dergelijk tweede omgekeerde osmose membraan aan te bieden ter filtratie voor het weerhouden van fluor. Aangezien het eerste retentaat een kleinere hoeveelheid aan mineraalwater vertegenwoordigt dan het oorspronkelijke mineraalwater, is de benodigde capaciteit van genoemd tweede omgekeerde osmose membraan lager. Door genoemd tweede osmosemembraan uit te voeren met een lagere capaciteit, worden bijgevolg materiaalverspillingen van omgekeerde osmose membranen vermeden. De maatregel van het stromen van een eerste retentaat, dat eerder weerhouden werd door een eerste omgekeerde osmose membraan, doorheen een tweede omgekeerde osmose membraan zorgt ervoor dat verliezen van mineraalwater door filtratie middels omgekeerde osmose sterk beperkt worden. Zo wordt de efficiëntie van filtratie middels omgekeerde osmose sterk verhoogd. Bovendien wordt zo een grotere hoeveelheid behandeld mineraalwater met een verlaagd fluorgehalte verkregen dat kan aangewend worden om limonadedranken te vervaardigen. Genoemde maatregel van eerste en tweede omgekeerde osmose membranen met een verschil in capaciteit is zeker niet voor de hand liggend te noemen voor een vakman bekwaam in de stand der techniek, gezien een dergelijke vakman er eerder voor zou opteren om materiaalkeuze van het eerste omgekeerde osmose membraan te wijzigen of te optimaliseren om de hoeveelheid van een dergelijk eerste retentaat te beperken, in plaats van een tweede osmose membraan met een lagere capaciteit toe te voegen waardoor het eerste retentaat verder doelgericht gefilterd kan worden om zo een onverwachte efficiëntieverhoging van filtratie van een mineraalwater middels omgekeerde osmose te verkrijgen.
Volgens een voorkeur dragende uitvoeringsvorm van een inrichting volgens het tweede aspect van de huidige uitvinding is de oppervlakte van het eerste omgekeerde osmose membraan minstens 2%, meer bij voorkeur minstens 4%, nog meer bij voorkeur minstens 6% en zelfs nog meer bij voorkeur minstens 7,5% groter dan de oppervlakte van het tweede omgekeerde osmose membraan. De maatregel van een grotere oppervlakte is ideaal om een omgekeerde osmose membraan te verkrijgen met een grotere capaciteit. Genoemd verschil in oppervlakte tussen eerste en tweede omgekeerde osmose membranen is een intuïtieve en eenvoudige oplossing om een verschil in capaciteit te verkrijgen tussen de membranen. Zie bovenstaande beschrijving voor het voordeel van een dergelijk verschil in capaciteit. Volgens een voorkeur dragende uitvoeringsvorm is de oppervlakte van het tweede omgekeerde osmose membraan 27 tot 47 m2, meer bij voorkeur 31 tot 43 m2 en nog meer bij voorkeur 35 tot 39 m2. Deze oppervlakte
BE2017/5970 van het tweede omgekeerde osmose membraan, en een grotere oppervlakte van een eerste omgekeerde osmose membraan overeenkomstig bovenstaande voorkeur dragende verhoudingen, zijn ideaal geschikt voor het verlagen van het fluorgehalte van mineraalwater middels aanwending van omgekeerde osmose membranen. Bij voorkeur zijn de eerste en tweede osmose membranen hierbij uitgevoerd in een zelfde materiaal. Alternatief zijn de eerste en tweede osmose membranen hierbij uitgevoerd in verschillende materialen, om zo naar wens het verschil in capaciteit tussen de eerste en tweede osmose membranen te verkleinen of verder te vergroten.
Volgens een voorkeur dragende uitvoeringsvorm zijn genoemd eerste omgekeerde osmose membraan en/of genoemd tweede omgekeerde osmose membraan volgens een spiraal opgewonden. Het verschaffen van genoemde membranen in een volgens een spiraal opgewonden toestand is een plaatsbesparende maatregel. Zo kan filtratie middels omgekeerde osmose membranen uitgevoerd worden in ruimtes met een kleine beschikbare oppervlakte. Bovendien kan zo een groot oppervlakte van een omgekeerde osmose membraan verschaft worden dat slechts een beperkte plaats inneemt.
Volgens een voorkeur dragende uitvoeringsvorm zijn genoemd eerste omgekeerde osmose membraan en/of genoemd tweede omgekeerde osmose membraan uitgevoerd in polyamide. Volgens een uitvoeringsvorm zijn eerste en/of tweede omgekeerde osmose membranen uitgevoerd in een composiet polyamide. Een genoemd membraan kan ondersteund zijn door een aanliggende poreuze polysulfon omvattende laag dat als een steunlaag dienst doet. Polyamide is sterk, impactresistent, heeft een lage wrijvingscoëfficiënt, is slijtvast, is bestand tegen hoge temperaturen, heeft een hoge oplosmiddelbestendigheid en is bestand tegen basen.
Volgens een voorkeur dragende uitvoeringsvorm omvat de inrichting verder een menginstallatie die geschikt is om middels genoemde eerste en tweede omgekeerde osmose membranen gefilterd mineraalwater te mengen met een ander water om zo een gemengd mineraalwater te verkrijgen met een verhoogde geleidbaarheid ten opzichte van genoemd behandeld mineraalwater. Eender welke geschikte menginstallatie zoals gekend in de stand der techniek kan hiervoor worden aangewend. Een voldoende geleidbaarheid is noodzakelijk voor het automatisch afvullen van containers, zoals flessen, met het mineraalwater.
BE2017/5970
In een derde aspect betreft de huidige uitvinding een gebruik van een inrichting volgens het tweede aspect van de huidige uitvinding in een werkwijze volgens het eerste aspect van de huidige uitvinding. Overeenkomstig worden alle technische verwezenlijkingen en positieve kenmerken van een inrichting volgens het tweede aspect van de huidige uitvinding gecombineerd met deze van een werkwijze volgens het eerste aspect van de huidige uitvinding.
In een vierde aspect betreft de huidige uitvinding een mineraalwater geschikt voor limonadedranken dat bottelklaar gemaakt is volgens een werkwijze volgens het eerste aspect van de huidige uitvinding, waarbij het mineraalwater een fluorgehalte omvat van hoogstens 0,24 mg/l en meer bij voorkeur van hoogstens 0,15 mg/l. Genoemde fluorgehaltewaarden van het mineraalwater zijn omwille van gezondheidsoverwegingen zeer geschikt voor menselijke consumptie en zeer geschikt voor de bereiding van limonadedranken. Bij voorkeur omvat het bottelklaar gemaakt mineraalwater geschikt voor limonadedranken een pH-waarde tussen pH 7,8 en pH 8,6, 5 tot 75 mg/l bicarbonaten, 0,05 tot 0,6 mg/l nitraten, 0,001 tot 0,015 mg/l nitrieten, 0,005 tot 0,025 mg/l ammonium, minder dan 0,025 mg/l ijzer en minder dan 0,05 mg/l mangaan. Bij voorkeur vertoont het bottelklaar gemaakt mineraalwater geschikt voor limonadedranken een totale hardheid tussen 0,02 °F en 0,5 °F, een alkaliniteit tussen 0,5 en 60 mEq/l en een geleidbaarheid tussen 15 pS/cm en 70 pS/cm.
In een vijfde aspect betreft de huidige uitvinding een limonadedrank te verkrijgen volgens een uitvoeringsvorm van een werkwijze volgens het eerste aspect van de huidige uitvinding, waarbij de limonadedrank een fluorgehalte omvat van hoogstens 0,24 mg/l en meer bij voorkeur van hoogstens 0,15 mg/l en een geleidbaarheid omvat van minstens 220 pS/cm, meer bij voorkeur van minstens 250 pS/cm, meer bij voorkeur van minstens 300 pS/cm, nog meer bij voorkeur van minstens 350 pS/cm, zelfs nog meer bij voorkeur van minstens 400 pS/cm en het meest bij voorkeur van minstens 420 pS/cm. Genoemde fluorgehaltewaarden van de limonadedrank zijn omwille van gezondheidsoverwegingen zeer geschikt voor menselijke consumptie. Genoemde geleidbaarheid is noodzakeiijk en voldoende voor het automatisch afvullen van containers, zoals flessen, met de limonadedrank.
In een verder aspect betreft de huidige uitvinding een koolzuurhoudend mineraalwater geschikt voor limonadedranken omvattende een fluorgehalte van hoogstens 0,24 mg/l en meer bij voorkeur van hoogstens 0,15 mg/l en bij voorkeur
BE2017/5970 omvattende een geleidbaarheid van minstens 250 pS/cm, meer bij voorkeur van minstens 300 pS/cm, nog meer bij voorkeur van minstens 350 pS/cm, zelfs nog meer bij voorkeur van minstens 400 pS/cm en het meest bij voorkeur van minstens 420 pS/cm dat te verkrijgen is door koolzuurgas toe te voegen aan een mineraalwater volgens het vierde aspect van de huidige uitvinding.
In een verder aspect betreft de huidige uitvinding een koolzuurhoudende limonadedrank omvattende een fluorgehalte van hoogstens 0,24 mg/l en meer bij voorkeur van hoogstens 0,15 mg/l en bij voorkeur omvattende een geleidbaarheid van minstens 250 pS/cm, meer bij voorkeur van minstens 300 pS/cm, nog meer bij voorkeur van minstens 350 pS/cm, zelfs nog meer bij voorkeur van minstens 400 pS/cm en het meest bij voorkeur van minstens 420 pS/cm dat te verkrijgen is door koolzuurgas toe te voegen aan een limonadedrank volgens het vijfde aspect van de huidige uitvinding.
In wat volgt, wordt de uitvinding beschreven aan de hand van niet-limiterende voorbeelden of figuren die de uitvinding illustreren, en die niet bedoeld zijn of geïnterpreteerd mogen worden om de omvang van de uitvinding te limiteren.
VOORBEELDEN
VOORBEELD 1
Voorbeeld 1 betreft een werkwijze en een inrichting voor het bottelklaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken, volgens uitvoeringsvormen van de huidige uitvinding.
Om Voorbeeld 1 beter te illustreren wordt verwezen naar Fig. 1, Fig. 1 toont een schematische voorstelling van een inrichting voor het bottelklaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken, volgens uitvoeringsvormen van de huidige uitvinding.
Middels een pomp 2 wordt mineraalwater uit een onderaardse laag opgepompt en ontvangen in een mineraaiwaterreservoir 1. Vanuit dit mineraalwaterreservoir 1 wordt het mineraalwater middels een leiding 3 aan een aanzuigzijde van een pomp 4 en middels de pomp 4 verder gepompt naar een leiding 5 aan een perszijde van de pomp 4. Via laatstgenoemde leiding 5 stroomt het mineraalwater in een eerste
BE2017/5970 omhulsel 6 waarin een eerste omgekeerde osmose membraan 7 geplaatst is.
Vervolgens stroomt het mineraalwater geforceerd, door toedoen van laatstgenoemde pomp 4, doorheen genoemd eerste omgekeerde osmose membraan 7, waarbij een eerste permeaat verkregen wordt dat doorheen het eerste omgekeerde osmose membraan 7 stroomt en volgens een leiding 8 afgevoerd wordt, en een eerste retentaat verkregen wordt dat door het eerste omgekeerde osmose membraan 7 weerhouden wordt. Genoemd eerste retentaat wordt middels een leiding 19 aan een aanzuigzijde van een pomp 9 en middels de pomp 9 verder gepompt naar een leiding 10 aan een perszijde van de pomp 9. Via laatstgenoemde leiding 10 stroomt het eerste retentaat in een tweede omhulsel 11 waarin een tweede omgekeerde osmose membraan 12 geplaatst is.
Vervolgens stroomt het mineraalwater geforceerd, door toedoen van laatstgenoemde pomp 9, doorheen genoemd tweede omgekeerde osmose membraan 12, waarbij een tweede permeaat verkregen wordt dat doorheen het tweede omgekeerde osmose membraan 12 stroomt en volgens een leiding 13 afgevoerd wordt, en een tweede retentaat verkregen wordt dat door het tweede omgekeerde osmose membraan 12 weerhouden wordt en vervolgens door een leiding 14 afgevoerd wordt. Leidingen 8, 13 voor het afvoeren van genoemde eerste en tweede permeaten komen samen, waarna een gecombineerde stroom van genoemde eerste en tweede permeaten als een behandeld mineraalwater verder een geforceerde stroming ondergaat door toedoen van een verdere pomp 15, waarbij het behandeld mineraalwater volgens een verdere leiding 16 verder gedistribueerd wordt.
Het eerste omgekeerde osmose membraan 7 en het tweede omgekeerde osmose membraan 12 zijn identiek met uitzondering van hun oppervlakte. De eerste en tweede omgekeerde osmose membranen 7, 12 omvatten beide polyamide als materiaal. De oppervlakte en bijgevolg de capaciteit van het eerste omgekeerde osmose membraan is minstens 7,5% groter dan de oppervlakte en bijgevolg de capaciteit van het tweede omgekeerde osmose membraan. Genoemd verschil in oppervlakte en capaciteit is zeer geschikt om het eerste retentaat, dat weerhouden werd door het eerste omgekeerde osmose membraan 7, aan het tweede omgekeerde osmose membraan 12 aan te bieden ter filtratie voor het weerhouden van fluor. Aangezien het eerste retentaat een kleinere hoeveelheid aan mineraalwater vertegenwoordigt dan het oorspronkelijke mineraalwater, is de benodigde capaciteit van genoemd tweede omgekeerde osmose membraan 12
BE2017/5970 immers lager. Door genoemd tweede osmosemembraan 12 uit te voeren met een lagere capaciteit, worden bijgevolg materiaalverspillingen van omgekeerde osmose membranen vermeden.
Volgens Voorbeeld 1 stroomt het mineraalwater met een debiet van 40 m3 per uur doorheen de omgekeerde osmose membranen 7, 12, waarbij 30 m3 per uur doorheen het eerste omgekeerde osmose membraan 7 stroomt en waarbij de resterende 10 m3 per uur, weerhouden als het eerste retentaat, aangeboden wordt aan het tweede omgekeerde osmose membraan 12, waarbij 7,5 m3 doorheen het tweede membraan stroomt.
Door een dergelijke intelligente manier van omgekeerde osmose filtratie wordt een rendementsverhoging van meer dan 18% verkregen in vergelijking met omgekeerde osmose filtratie waarbij enkel gebruik gemaakt zou worden van één passage doorheen het eerste omgekeerde osmose membraan 7. Zodoende wordt er een zeer hoog rendement verkregen, waarbij meer dan 90% van het oorspronkelijke mineraalwater door stroming doorheen genoemde omgekeerde osmose membranen 7, 12 omgezet kan worden tot een behandeld mineraalwater met een fluorgehalte dat met ten minste 12%, meer bij voorkeur met ten minste 20%, nog meer bij voorkeur met ten minste 30%, nog meer bij voorkeur met ten minste 40%, nog meer bij voorkeur met ten minste 50%, zelfs nog meer bij voorkeur met ten minste 60%, en het meest bij voorkeur met ten minste 70% verlaagd is.
Een verkregen behandeld mineraalwater is omwille van het verlaagde fluorgehalte wegens gezondheidsoverwegingen ideaal geschikt voor menselijke consumptie en zeer geschikt voor de bereiding van limonadedranken, en dus ook om gebotteld te worden in containers, zoals flessen.
VOORBEELD 2
Voorbeeld 2 betreft een werkwijze en een inrichting voor het bottelklaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken, volgens uitvoeringsvormen van de huidige uitvinding.
Om Voorbeeld 2 beter te illustreren wordt verwezen naar Fig. 2. Fig. 2 toont een schematische voorstelling van een inrichting voor het bottelklaar maken van
BE2017/5970 mineraalwater geschikt voor limonadedranken, volgens uitvoeringsvormen van de huidige uitvinding.
De inrichting en werkwijze voor het bottelklaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken volgens Voorbeeld 2 zijn gelijk aan deze beschreven voorbovenstaand Voorbeeld 1, met uitzondering van de toevoeging van een ander water aan het behandeld mineraalwater teneinde een gemengd mineraalwater te verkrijgen met een fluorgehalte van hoogstens 0,24 mg/l en meer bij voorkeur van hoogstens 0,15 mg/l en een geleidbaarheid van minstens 220 pS/cm, meer bij voorkeur van minstens 250 gS/cm, meer bij voorkeur van minstens 300 gS/cm, nog meer bij voorkeur van minstens 350 gS/cm, zelfs nog meer bij voorkeur van minstens 400 gS/cm en het meest bij voorkeur van minstens 420 gS/cm. Genoemd ander water wordt toegevoegd vanuit een reservoir 17 omvattende dit ander water. Vanuit dit reservoir 17 wordt het ander water via een leiding 20 aan een aanzuigzijde van een pomp 18 en middels de pomp 18 gepompt naar een leiding 21 aan een perszijde van de pomp 18. Via laatstgenoemde leiding 21 stroomt het ander water verder naar een leiding 16 waarlangs genoemd behandeld mineraalwater gedistribueerd wordt. Een aldus resulterend gemengd mineraalwater ondergaat volgens een pomp 22 een verdere geforceerde stroming volgens een leiding 23 waarlangs het gemengd mineraalwater verder gedistribueerd wordt.
Bovengenoemde geleidbaarheidswaarden te verkrijgen door een genoemd ander water aan het behandeld mineraalwater toe te voegen zijn ideaal geschikt om het gemengd mineraalwater automatisch af te vullen in containers, zoals flessen
VOORBEELD 3
Voorbeeld 3 betreft een werkwijze en een inrichting voor het bottelklaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken, volgens uitvoeringsvormen van de huidige uitvinding.
Om Voorbeeld 3 beter te illustreren wordt verwezen naar Fig. 3. Fig. 3 toont een schematische voorstelling van een inrichting voor het bottelklaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken, volgens uitvoeringsvormen van de huidige uitvinding.
BE2017/5970
De inrichting en werkwijze voor het bottelklaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken volgens Voorbeeld 3 zijn gelijk aan deze beschreven voor bovenstaand Voorbeeld 1, met uitzondering van de toevoeging van een siroop met een Brix waarde van 9 tot 57 °Brix aan het genoemde behandelde mineraalwater. Genoemde siroop wordt toegevoegd vanuit een reservoir 24 omvattende de siroop. Vanuit dit reservoir 24 wordt de siroop via een leiding 25 aan een aanzuigzijde van een pomp 26 en middels de pomp 26 gepompt naar een leiding 27 aan een perszijde van de pomp 26. Via laatstgenoemde leiding 27 stroomt de siroop verder naar een leiding 16 waarlangs genoemd behandeld mineraalwater gedistribueerd wordt. Een aldus resulterende limonadedrank, verkregen door het vermengen van genoemd behandeld mineraalwater en genoemde siroop, ondergaat voigens een pomp 28 een verdere geforceerde stroming volgens een leiding 29 waarlangs de limonadedrank verder gedistribueerd wordt.
Een dergelijke toevoeging van siroop volgens genoemde kenmerken is een alternatieve manier om de geleidbaarheid van het mineraalwater te verhogen tot bovengenoemde waarden die vermeld zijn in Voorbeeld 2.
VOORBEELD 4
Voorbeeld 4 betreft een werkwijze en een inrichting voor het bottelklaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken, volgens uitvoeringsvormen van de huidige uitvinding.
Om Voorbeeld 4 beter te illustreren wordt verwezen naar Fig. 4. Fig. 4 toont een schematische voorstelling van een inrichting voor het bottelklaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken, volgens uitvoeringsvormen van de huidige uitvinding.
De inrichting en werkwijze voor het bottelklaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken volgens Voorbeeld 4 zijn gelijk aan deze beschreven voor bovenstaand Voorbeeld 2, met uitzondering van de toevoeging van een siroop met een Brix waarde van 9 tot 57 °Brix aan het genoemd gemengd mineraalwater. Genoemde siroop wordt toegevoegd vanuit een reservoir 24 omvattende de siroop. Vanuit dit reservoir 24 wordt de siroop via een leiding 25 aan een aanzuigzijde van een pomp 26 en middels de pomp 26 gepompt naar een leiding 27 aan een perszijde van de pomp 26. Via laatstgenoemde leiding 27 stroomt de siroop verder
BE2017/5970 naar een leiding 23 waarlangs genoemd gemengd mineraalwater gedistribueerd wordt, Een aldus resulterende limonadedrank, verkregen door het vermengen van genoemd gemengd mineraalwater en genoemde siroop, ondergaat volgens een pomp 28 een verdere geforceerde stroming volgens een leiding 29 waarlangs de limonadedrank verder gedistribueerd wordt.
Een dergelijke toevoeging van siroop volgens genoemde kenmerken is een bijkomende manier om de geleidbaarheid van het mineraalwater te verhogen tot bovengenoemde waarden die vermeld zijn in Voorbeeld 2.
VOORBEELD 5
Voorbeeld 5 betreft de vergelijking van de samenstelling en eigenschappen van een mineraalwater dat opgepompt is zoals hierboven beschreven in Voorbeeld 1 en niet verder behandeld is, en de samenstelling en eigenschappen van een mineraalwater na het bottelklaar maken ervan door filtratie doorheen omgekeerde osmose membranen 7, 12, welk mineraalwater geschikt is voor limonadedranken, volgens een werkwijze en een inrichting zoals beschreven in Voorbeeld 1. Het eerstgenoemde mineraalwater wordt hierbij onbehandeld mineraalwater genoemd, en het laatstgenoemde mineraalwater wordt hierbij behandeld mineraalwater genoemd. Gegevens van het onbehandeld mineraalwater en het behandeld mineraalwater zijn hieronder weergegeven in Tabel 1.
Tabel 1 Samenstelling, pH, totale hardheid, alkaliniteit en geleidbaarheid van mineraalwater dat opgepompt is zoals hierboven beschreven in Voorbeeld 1 dat niet verder behandeld is, hier onbehandeld mineraalwater genoemd, en van dat mineraalwater na het bottelklaar maken ervan volgens filtratie doorheen omgekeerde osmose membranen, welk mineraalwater geschikt is voor limonadedranken, volgens een werkwijze en een inrichting zoals beschreven in Voorbeeld 1, hier behandeld mineraalwater' genoemd
onbehandeld mineraalwater behandeld mineraalwater
pH 7,24 8,31
bicarbonaten (mg/l) 366 67,1
fluor (mg/l) 0,354 0,146
nitraten (mg/l) 1,17 0,411
BE2017/5970
nitrieten (mg/l) 0,01 0,006
ammonium (mg/l) 0,017 0,016
ijzer (mg/l) 0,246 0,014
mangaan (mg/l) 0,049 < 0,04
totale hardheid (°F) 39,3 0,3
alkaliniteit (mEq/l) 30 5,5
geleidbaarheid (pS/cm) 821 27,2
Door het bottelklaar maken van het mineraalwater is de pH gestegen en zijn de totale hardheid, alkaliniteit en geleidbaarheid gedaald. De gehalten van bicarbonaten, fluor, nitraten, nitrieten, ammonium, ijzer en mangaan zijn erdoor gedaald.
Bij het bottelklaar maken van het mineraalwater volgens dit voorbeeld is door het stromen van het mineraalwater doorheen genoemde omgekeerde osmose membranen 7, 12 het fluorgehalte van het mineraalwater verlaagd met meer dan 58% tot een fluorgehalte lager dan 0,15 mg/l.
Dit geeft aan dat de specifieke werkwijze en inrichting, inclusief genoemde omgekeerde osmose membranen 7, 12, zoals hierboven genoemd in Voorbeeld 1, ideaal geschikt zijn om het fluorgehalte van een mineraalwater met een initieel te hoog fluorgehalte te verlagen, en zodanig het mineraalwater als geschikt voor limonadedranken bottelkaar te maken. Het verkregen behandeld mineraalwater is omwille van gezondheidsoverwegingen ideaal geschikt voor menseiijke consumptie en zeer geschikt voor de bereiding van limonadedranken, en dus ook om gebotteld te worden in containers, zoals flessen.
VOORBEELD 6
Voorbeeld 6 voegt aan bovengenoemd Voorbeeld 5 toe dat aan genoemd behandeld mineraalwater een welbepaalde hoeveelheid van een ander water toegevoegd wordt, aldus verkrijgende een gemengd mineraalwater, volgens een werkwijze en inrichting volgens bovenstaand Voorbeeld 2, om zo de geleidbaarheid van het behandeld mineraalwater te verhogen tot bovengenoemde waarden die vermeld zijn in Voorbeeld 2. Gegevens van genoemd ander water volgens Voorbeeld 6 zijn weergegeven in Tabel 2.
BE2017/5970
Tabel 2 Samenstelling, pH, totale hardheid, alkaliniteit en geleidbaarheid van een genoemd ander water volgens Voorbeeld 6, bedoeld om door toevoeging aan een behandeld mineraalwater volgens Voorbeeld 5 de geleidbaarheid van het mineraalwater te verhogen
ander water
pH 7,37
bicarbonaten (mg/l) 366
fluor (mg/l) 0,362
nitraten (mg/l) 1,86
nitrieten (mg/l) < 0,005
ammonium (mg/l) < 0,005
ijzer (mg/l) < 0,05
mangaan (mg/l) < 0,04
totale hardheid (°F) 34,5
alkaliniteit (mEq/i) 30
geleidbaarheid (pS/cm) 777
Gegevens van geschikte mengverhoudingen volgens Voorbeeld 6 van het behandeld mineraalwater volgens Voorbeeld 5 (Tabel 1) en genoemd ander water (Tabel 2) en de resulterende geleidbaarheid van het verkregen gemengd mineraalwater worden hieronder getoond in Tabel 3. De specifieke hoeveelheden in milliliter van het behandeld mineraalwater en het ander water zoals hieronder beschreven in Tabel 3 mogen niet geïnterpreteerd worden als limiterend. Binnen een vermelde mengverhouding, zoals in Tabel 3 weergegeven, kunnen de hoeveelheid behandeld mineraalwater en de hoeveelheid ander water naar believen met een zelfde factor vergroot of verkleind worden, zonder hierbij af te wijken van genoemde verhoudingen.
Tabel 3 Mengverhoudingen volgens Voorbeeld 6 van een hoeveelheid (ml) van een behandeld mineraalwater volgens Voorbeeld 5 en een genoemd ander water volgens Voorbeeld 6, waarbij toevoeging van het ander water aan het behandeld mineraalwater volgens de mengverhoudingen resulteert in een gemengd mineraalwater, van welk gemengd mineraalwater pH~ en geleidbaarheidswaarden zijn weergegeven
Hoeveelheid behandeld mineraal- Hoeveelheid ander water (ml) pH van gemengd mineraalwater Geleidbaarheid van gemengd mineraalwater
BE2017/5970
water (ml)
Mengverhouding 1 300 100 7,00 230
Mengverhouding 2 300 120 7,05 260
Mengverhouding 3 300 140 7,10 285
Mengverhouding 4 300 160 7,14 310
Mengverhouding 5 300 180 7,16 330
Mengverhouding 6 300 200 7,17 350
Mengverhouding 7 300 250 7,18 389
Mengverhouding 8 300 300 7,18 420
De mengverhoudingen weergegeven in Tabel 3 en de resulterende geleidbaarheidswaarden van het gemengd mineraalwater zijn ideaal geschikt om een gemengd mineraalwater te verkrijgen dat omwille van deze 5 geleidbaarheidswaarden goed automatisch af te vullen is in containers, zoals flessen. Bovendien is door toepassing van mengverhoudingen zoals afgebeeld in Tabel 3 de verandering in zuurtegraad oftewel pH van het mineraalwater te verwaarlozen.

Claims (15)

  1. CONCLUSIES
    1. Werkwijze voor het bottelklaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken, omvattende de stap van het voorzien van mineraalwater omvattende een gehalte van fluor en de stap van het verlagen van het fluorgehalte van het mineraalwater door het mineraalwater te laten stromen doorheen een eerste omgekeerde osmose membraan (7), waarbij een eerste permeaat verkregen wordt dat doorheen het eerste omgekeerde osmose membraan (7) stroomt en een eerste retentaat verkregen wordt dat door het eerste omgekeerde osmose membraan (7) weerhouden wordt, met het kenmerk, dat de werkwijze vervolgens de stap omvat van het stromen van het eerste retentaat doorheen een tweede omgekeerde osmose membraan (12), door welk tweede omgekeerde osmose membraan (12) een tweede retentaat weerhouden wordt en doorheen welk tweede omgekeerde osmose membraan (12) een tweede permeaat stroomt, en waarna genoemde eerste en tweede permeaten samen als een behandeld mineraalwater gecombineerd worden, en dat hierdoor het fluorgehalte van het mineraalwater met ten minste 12% verlaagd wordt, en waarbij het voorziene mineraalwater een fluorgehalte omvat van minstens 0,28 mg/l, welk fluorgehalte verlaagd wordt tot een waarde van hoogstens 0,24 mg/l door het stromen van het mineraalwater doorheen de eerste (7) en tweede omgekeerde osmose membranen (12).
  2. 2. Werkwijze volgens conclusie 1 , waarbij de capaciteit van het eerste omgekeerde osmose membraan (7) minstens 2% groter is dan de capaciteit van het tweede omgekeerde osmose membraan (12).
  3. 3. Werkwijze volgens conclusie 2, waarbij de oppervlakte van het eerste omgekeerde osmose membraan (7) minstens 2% groter is dan de oppervlakte van het tweede omgekeerde osmose membraan (12).
  4. 4. Werkwijze volgens één der conclusies 1 tot 3, waarbij het mineraalwater met een debiet van 30 tot 50 m3 per uur doorheen de omgekeerde osmose membranen (7, 12) stroomt, waarbij 22,5 tot 37,5 m3 per uur doorheen het eerste omgekeerde osmose membraan (7) stroomt en waarbij de resterende
    7,5 tot 12,5 m3 per uur aangeboden wordt aan het tweede omgekeerde osmose membraan (12), waarbij 4,5 tot 10,5 m3 doorheen het tweede membraan (12) stroomt.
  5. 5. Werkwijze volgens één der conclusies 1 tot 4, waarbij na de stap van het verlagen van het fluorgehalte van het mineraalwater, aldus verkrijgende een
    BE2017/5970
    22 behandeld mineraalwater, aan genoemd behandeld mineraalwater een ander water toegevoegd wordt om een gemengd mineraalwater te verkrijgen met een fluorgehalte van hoogstens 0,24 mg/l en een geleidbaarheid van minstens 220 pS/cm.
  6. 6. Werkwijze volgens conclusie 5, waarbij aan elk volumedeel van genoemd behandeld mineraalwater één vijfde deel tot drie tweede deel van een ander water toegevoegd wordt.
  7. 7. Werkwijze volgens één der conclusies 1 tot 6, waarbij siroop met een Brix waarde van 7,5 tot 65 QBrix toegevoegd wordt aan genoemd behandeld mineraalwater of, wanneer van toepassing, aan genoemd gemengd mineraalwater, aldus verkrijgende een limonadedrank met een Brix waarde van 0,5 tot 14,0 °Brix.
  8. 8. Inrichting voor het bottelklaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken, omvattende een pomp (2) voor het voorzien van mineraalwater en een eerste omgekeerde osmose membraan (7) dat geschikt is om fluor van het voorziene mineraalwater te weerhouden, met het kenmerk, dat de inrichting verder een tweede omgekeerde osmose membraan (12) omvat dat geschikt is om fluor van het voorziene mineraalwater te weerhouden, waarbij de capaciteit van het eerste omgekeerde osmose membraan (7) minstens 2 groter is dan de capaciteit van het tweede omgekeerde osmose membraan (12).
  9. 9. Inrichting volgens conclusie 8, waarbij de oppervlakte van het eerste omgekeerde osmose membraan (7) minstens 2% groter is dan de oppervlakte van het tweede omgekeerde osmose membraan (12).
  10. 10. Inrichting volgens conclusie 8 of 9, waarbij de oppervlakte van het tweede omgekeerde osmose membraan (12) 27 tot 47 m2 is.
  11. 11. Inrichting volgens één der conclusies 8 tot 10, waarbij genoemd eerste omgekeerde osmose membraan (7) en/of genoemd tweede omgekeerde osmose membraan (12) volgens een spiraal opgewonden zijn.
  12. 12. Inrichting volgens één der conclusies 8 tot 11, waarbij genoemd eerste omgekeerde osmose membraan (7) en/of genoemd tweede omgekeerde osmose membraan (12) uitgevoerd zijn in polyamide.
  13. 13. Gebruik van een inrichting volgens één der conclusies 8 tot 12 in een werkwijze volgens één der conclusies 1 tot 7.
  14. 14. Mineraalwater geschikt voor limonadedranken dat bottelklaar gemaakt is volgens een werkwijze volgens één der conclusies 1 tot 7, waarbij het mineraalwater een fluorgehalte omvat van hoogstens 0,24 mg/l.
    23 BE2017/5970
  15. 15. Limonadedrank te verkrijgen volgens een werkwijze volgens conclusie 7, waarbij de limonadedrank een fluorgehalte omvat van hoogstens 0,24 mg/l en een geleidbaarheid omvat van minstens 220 pS/cm.
BE20175970A 2017-12-20 2017-12-20 Werkwijze en inrichting voor het bottelklaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken en het verkregen mineraalwater geschikt voor limonadedranken BE1025224B9 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE20175970A BE1025224B9 (nl) 2017-12-20 2017-12-20 Werkwijze en inrichting voor het bottelklaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken en het verkregen mineraalwater geschikt voor limonadedranken

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE20175970A BE1025224B9 (nl) 2017-12-20 2017-12-20 Werkwijze en inrichting voor het bottelklaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken en het verkregen mineraalwater geschikt voor limonadedranken

Publications (2)

Publication Number Publication Date
BE1025224B1 true BE1025224B1 (nl) 2018-12-06
BE1025224B9 BE1025224B9 (nl) 2018-12-11

Family

ID=60997212

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE20175970A BE1025224B9 (nl) 2017-12-20 2017-12-20 Werkwijze en inrichting voor het bottelklaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken en het verkregen mineraalwater geschikt voor limonadedranken

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE1025224B9 (nl)

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
RU2182449C2 (ru) * 2000-04-04 2002-05-20 ООО "Ассоциация "АМИС" Способ получения минеральной столовой воды
WO2011085429A1 (en) * 2010-01-17 2011-07-21 Ambrosios Kambouris Recovering water
WO2012019274A1 (en) * 2010-08-13 2012-02-16 Hatch Ltd. Process and facility to treat contaminated process water
US20130071513A1 (en) * 2011-03-18 2013-03-21 Kennett Brown Parkes Beverage additives
WO2013126662A1 (en) * 2012-02-24 2013-08-29 Pepsico, Inc. Multi-stage membrane concentration methods and products

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
RU2182449C2 (ru) * 2000-04-04 2002-05-20 ООО "Ассоциация "АМИС" Способ получения минеральной столовой воды
WO2011085429A1 (en) * 2010-01-17 2011-07-21 Ambrosios Kambouris Recovering water
WO2012019274A1 (en) * 2010-08-13 2012-02-16 Hatch Ltd. Process and facility to treat contaminated process water
US20130071513A1 (en) * 2011-03-18 2013-03-21 Kennett Brown Parkes Beverage additives
WO2013126662A1 (en) * 2012-02-24 2013-08-29 Pepsico, Inc. Multi-stage membrane concentration methods and products

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
SEHN ET AL: "Fluoride removal with extra low energy reverse osmosis membranes: three years of large scale field experience in Finland", DESALINATION, ELSEVIER, AMSTERDAM, NL, vol. 223, no. 1-3, 26 January 2008 (2008-01-26), pages 73 - 84, XP022434918, ISSN: 0011-9164, DOI: 10.1016/J.DESAL.2007.02.077 *

Also Published As

Publication number Publication date
BE1025224B9 (nl) 2018-12-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP6778690B2 (ja) ビールまたはシードル濃縮物
BE1025070B1 (nl) Een werkwijze voor het bereiden van een drank uit een enkeleportiehouder of een onderdelenset van enkeleportiehouder, voornoemde enkeleportiehouder en voornoemde onderdelenset
Girard et al. Membrane processing of fruit juices and beverages: a review
EP3064566B1 (en) Citrus fruit infused liquor
TW201247867A (en) Alcohol beverage comprising fruit-juice-containing stored undiluted sake
Su et al. Pilot study of seawater nanofiltration softening technology based on integrated membrane system
BE1025224B1 (nl) Werkwijze en inrichting voor het bottelkaar maken van mineraalwater geschikt voor limonadedranken en het verkregen mineraalwater geschikt voor limonadedranken
García-Martín et al. Sugar reduction in white and red musts with nanofiltration membranes
JP2014014318A5 (nl)
Severo Jr et al. Wine clarification from Spondias mombin L. pulp by hollow fiber membrane system
CN1314794C (zh) 一种反渗透生产无醇啤酒的方法
ES2281287B1 (es) Procedimiento para la elaboracion de una bebida alcoholica del tipo licor, elaborada a base del alcohol o alcoholes naturales y cañamo industrial y producto obtenido.
JP2016195570A (ja) 容器詰めアルコール飲料
Mira et al. Membrane processing of grape must for control of the alcohol content in fermented beverages
EP1801078A1 (en) Apparatus for purification treatment of drinking water and process therefor
JP2020120692A (ja) 木質成分と炭酸ガスを含有する容器詰め飲料
KR101889801B1 (ko) 정삼투 공정을 이용한 과즙이 함유된 음료수 제조방법
El Rayess et al. Current advances in membrane processing of wines: A comprehensive review
DE202013004712U1 (de) Perlen mit einer elastischen Haut und mit einem Kern aus einer nicht alkoholischen und/oder alkoholischen Flüssigkeit
Coetzee Zero alcohol wine–The principle of Reverse Osmosis
KR101854224B1 (ko) 정삼투 공정을 이용한 탄산음료수 제조방법
Kumar et al. Evaluating membrane behavior to ethanol-water mixtures and wine: A comparative investigation
Mira et al. Journal of Membrane Science & Research
JP2022116665A (ja) 果汁含有原酒
Roudsari et al. Application of membrane filtration in beer industry.

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Effective date: 20181206