BE1023679B1 - Kooksamenstel van een kookwerkblad en één of meedere inductiekookinrichtingen en een kookwerkblad - Google Patents

Kooksamenstel van een kookwerkblad en één of meedere inductiekookinrichtingen en een kookwerkblad Download PDF

Info

Publication number
BE1023679B1
BE1023679B1 BE2014/5117A BE201405117A BE1023679B1 BE 1023679 B1 BE1023679 B1 BE 1023679B1 BE 2014/5117 A BE2014/5117 A BE 2014/5117A BE 201405117 A BE201405117 A BE 201405117A BE 1023679 B1 BE1023679 B1 BE 1023679B1
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
cooking
worktop
assembly according
induction
cooking assembly
Prior art date
Application number
BE2014/5117A
Other languages
English (en)
Other versions
BE1023679A1 (nl
Inventor
Haan Wouter Bastiaan De
Besten Klaas Den
Marc Clemens GIELLEIT
Original Assignee
Groku Kampen Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Groku Kampen Bv filed Critical Groku Kampen Bv
Priority to BE2014/5117A priority Critical patent/BE1023679B1/nl
Application granted granted Critical
Publication of BE1023679B1 publication Critical patent/BE1023679B1/nl
Publication of BE1023679A1 publication Critical patent/BE1023679A1/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H05ELECTRIC TECHNIQUES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • H05BELECTRIC HEATING; ELECTRIC LIGHT SOURCES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; CIRCUIT ARRANGEMENTS FOR ELECTRIC LIGHT SOURCES, IN GENERAL
    • H05B6/00Heating by electric, magnetic or electromagnetic fields
    • H05B6/02Induction heating
    • H05B6/10Induction heating apparatus, other than furnaces, for specific applications
    • H05B6/12Cooking devices
    • H05B6/1209Cooking devices induction cooking plates or the like and devices to be used in combination with them
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47BTABLES; DESKS; OFFICE FURNITURE; CABINETS; DRAWERS; GENERAL DETAILS OF FURNITURE
    • A47B77/00Kitchen cabinets
    • A47B77/02General layout, e.g. relative arrangement of compartments, working surface or surfaces, supports for apparatus
    • A47B77/022Work tops

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • Induction Heating Cooking Devices (AREA)
  • Cookers (AREA)

Abstract

De uitvinding heeft betrekking op een kooksamenstel van een kookwerkblad en één of meerdere inductiekookinrichtingen elk omvattende één of meerdere elektrische spoelen, waarin elke inductiekookinrichting aan een onderzijde van het kookwerkblad is opgesteld, zodanig dat de één of meerdere elektrische spoelen zich nabij de onderzijde van het kookwerkblad bevinden. De uitvinding heeft tevens betrekking op een kookwerkblad voor toepassing in een kooksamenstel volgens de uitvinding.

Description

KOOKSAMENSTEL VAN EEN KOOKWERKBLAD EN ÉÉN OF MEERDERE INDUCTIEKOOKINRICHTINGEN EN EEN KOOKWERKBLAD
De uitvinding heeft betrekking op een kooksamenstel van een kookwerkblad en één of meerdere inductiekookinrichtingen elk omvattende één of meerdere elektrische spoelen, waarin elke inductiekookinrichting aan een onderzijde van het kookwerkblad is opgesteld, zodanig dat de één of meerdere elektrische spoelen zich nabij de onderzijde van het kookwerkblad bevinden.
Een kooksamenstel volgens de aanhef is bekend op het vakgebied. Het bekende kooksamenstel is beschreven in de Amerikaanse octrooiaanvrage US2005/0006379. In theorie maakt het bekende kooksamenstel het mogelijk om een onzichtbaar fornuis te vervaardigen, waarbij pannen rechtstreeks op het kookwerkblad geplaatst worden om te worden verwarmd door de inductiekookinrichting.
De uitvinding heeft als doel om een kooksamenstel volgens de aanhef te verschaffen met een verbeterde werking.
Daartoe heeft het kooksamenstel volgens de uitvinding het kenmerk, dat het kookwerkblad aan de onderzijde is voorzien van één of meerdere uitsparingen, waarin elke uitsparing is ingericht voor opname van althans een gedeelte van een inductiekookinrichting. De uitvinding berust op het inzicht dat bij een gangbare dikte van een kookwerkblad in de praktijk zal blijken dat het opgewekte magnetisch veld van de spoel niet goed in staat is om door het kookwerkblad heen te dringen. Dankzij de uitsparing heeft het kookwerkblad ter plaatse van de inductiekookinrichting een kleinere dikte en is het opgewekte magnetisch veld van de spoel goed in staat om door het kookwerkblad heen te dringen waardoor een efficiënt werkend fornuissamenstel ontstaat.
In een eerste voorkeursuitvoeringsvorm van het kooksamenstel volgens de uitvinding is ten minste één van de uitsparingen ingericht voor opname van ten minste één spoel van een inductiekookinrichting. Elke uitsparing in het kookwerkblad vermindert de sterkte van het kookwerkblad, waarbij de vermindering van de sterkte afhankelijk is van de grootte van de uitsparing. Ten gevolge van deze maatregel kan de uitsparing kleiner worden uitgevoerd, waardoor de sterkte van het kookwerkblad minder wordt aangetast.
In een tweede voorkeursuitvoeringsvorm is ten minste één van de uitsparingen hoekloos uitgevoerd. Een hoek zorgt bij belasting van het kookwerkblad voor een scherpe krachtverdeling rondom de hoeken van de uitsparing in het kookwerkblad. Ten gevolge van deze krachtverdeling is het mogelijk dat een kookwerkblad breekt. Door de uitsparing hoekloos uit te voeren, wordt de kans dat een kookwerkblad breekt onder belasting verminderd. Bij opwarming van het kookwerkblad in gebruik van de inductiekookinrichting zal de opgenomen warmte ten gevolge van de hoekloze uitsparing ook beter verdeeld worden. Hierdoor is de kans dat het materiaal van het kookwerkblad gaat afbrokkelen ook verminderd.
In een nadere uitwerking van de tweede voorkeursuitvoeringsvorm van het kooksamenstel volgens de uitvinding is ten minste één van de uitsparingen rond. De uitsparing heeft hierbij een dusdanige afmeting, dat een spoel van de inductiekookinrichting kan worden opgenomen.
Door ten minste één van de uitsparingen aan een bovenzijde concaaf uit te voeren, is de uitsparing gewelfd. Hierdoor kan op een voordelige manier de toegestane dwarsbelasting van het kookwerkblad ten opzichte van de afgenomen dikte ervan ter plaatste van de uitsparing verhoogd worden.
Bij voorkeur heeft het kookwerkblad ter plaatste van elke uitsparing een maximale dikte van ± 12 millimeter. In de praktijk blijkt dat het opgewekte magnetisch veld bij deze dikte van het kookwerkblad makkelijk in staat is om door het kookwerkblad heen te dringen.
Het kookwerkblad van het bekende kooksamenstel kan vervaardigd zijn uit graniet, leisteen, beton, kwarts, silestone of zodiaq. Deze materialen zijn weliswaar hittebestendig, maar bij grote temperatuurverschillen (bijvoorbeeld het plaatsen van een erg hete pan op een koud kookwerkblad) kan een zogenaamde thermoshock optreden, hetgeen onherstelbare schade veroorzaakt. Daarnaast kunnen in de loop ter tijd ten gevolge van de plaatselijke verwarming verouderingsverschijnselen optreden, waardoor het materiaal van het kookwerkblad afbrokkelt.
Om deze nadelen van het bekende kookwerkblad op te heffen, is het kookwerkblad van het kooksamenstel volgens de uitvinding bij voorkeur vervaardigd van een composietmateriaal. Het gekozen composietmateriaal moet daarbij bestendig zijn tegen thermoschock en het afwisselend plaatselijk opwarmen dan wel laten afkoelen van het materiaal.
Daarbij is het kookwerkblad bij voorkeur samengesteld uit tenminste silicaataluminaten, amorf silica, kristallijn silica, zirkoon en/of anorganische pigmenten.
Door in het kooksamenstel volgens de uitvinding te voorzien in een kookwerkblad met een porositeit van maximaal 0.2% kan voorkomen worden dat het kookwerkblad in de loop der tijd ten gevolge van de plaatselijke verwarming afbrokkelt.
Een zeer geschikt materiaal voor toepassing in het kookwerkblad in het kooksamenstel volgens de uitvinding is Dekton®, dat geproduceerd en in de handel wordt gebracht door de firma Cosentino®.
De uitvinding heeft tevens betrekking op een kookwerkblad voor toepassing in een kooksamenstel volgens de uitvinding.
De uitvinding zal nader worden toegelicht aan de hand van de volgende figuren, waarin:
Figuur 1 een dwarsaanzicht toont van een eerste uitvoeringsvorm van een kooksamenstel volgens de uitvinding;
Figuur 2 een dwarsaanzicht toont van een tweede uitvoeringsvorm van een kooksamenstel volgens de uitvinding;
Figuur 3 toont een onderaanzicht van een mogelijke uitvoeringsvorm van het kookwerkblad voor toepassing in het kooksamenstel volgens figuur 1 of 2;
Figuur 4 toont een onderaanzicht van een alternatieve mogelijke uitvoeringsvorm van het kookwerkblad voor toepassing in het kooksamenstel volgens figuur 1 of 2; en
Figuur 5 toont een dwarsaanzicht van een derde uitvoeringsvorm van een kooksamenstel volgens de uitvinding.
Gelijke cijfers in de figuren duidelijk gelijke onderdelen aan.
Figuur 1 toont een dwarsaanzicht van een eerste uitvoeringsvorm van een kooksamenstel 1 volgens de uitvinding. Het kooksamenstel 1 omvat een kookwerkblad 2 en een inductiekookinrichting 3. De inductiekookinrichting 3 omvat meerdere elektrische spoelen 4. De inductiekookinrichting 3 is aan een onderzijde van het kookwerkblad 2 opgesteld in een uitsparing 5
De uitsparing (of sponning of verdieping) 5 bevindt zich alleen aan de onderzijde van het kookwerkblad en vormt geen doorgaande opening door het kookwerkblad. De dikte D van het kookwerkblad 2 ter plaatse van de uitsparing 5 is bij voorkeur maximaal 12 millimeter. Met het kooksamenstel 1 is het mogelijk om een pan 100 rechtstreeks op het kookwerkblad 2 te zetten, waarna de pan door het kookwerkblad 2 met behulp van de inductiekookinrichting 3 verwarmd kan worden.
Figuur 2 toont een dwarsaanzicht van een tweede uitvoeringsvorm van het kooksamenstel 11 volgens de uitvinding. De inductiekookinrichting 13 omvat meerdere elektrische spoelen 14. De inductiekookinrichting 13 is aan een onderzijde van het kookwerkblad 12 opgesteld in een uitsparing 15, waarbij alleen de spoelen 14 in de uitsparing 15 zijn opgenomen. De dikte D van het kookwerkblad 12 ter plaatse van de uitsparing 15 is bij voorkeur maximaal 12 millimeter.
Figuur 3 toont een onderaanzicht van een mogelijke uitvoeringsvorm van het kookwerkblad 2 of kookwerkblad 12 voor toepassing in het kooksamenstel volgens de uitvinding. In het kookwerkblad 2,12 is een uitsparing 5,15 of een verdieping aangebracht, waarin de uitsparing 5,15 hoekloos is.
Figuur 4 toont een onderaanzicht van een andere mogelijke uitvoeringsvorm van een kookwerkblad 22 voor toepassing in het kooksamenstel volgens de uitvinding. In het kookwerkblad 22 zijn uitsparingen 25 aangebracht, waarin alleen de ronde spoel van een inductiekookinrichting plaatsbaar is.
Figuur 5 toont een dwarsaanzicht van een derde uitvoeringsvorm van het kooksamenstel 31 volgens de uitvinding. De inductiekookinrichting 33 omvat meerdere elektrische spoelen 34. De inductiekookinrichting 33 is aan een onderzijde van het kookwerkblad 32 opgesteld in een uitsparing 35. De uitsparing 35 heeft een concave bovenzijde.
Geschikte materialen voor het keukenwerkblad dienen in het algemeen bestand te zijn tegen herhaaldelijke verhitting en afkoeling en dienen bewerkbaar te zijn, zodat er uitsparingen in kunnen worden aangebracht. Een voorbeeld hiervan zijn composietmaterialen, die bij voorkeur een porositeit van maximaal 0.2% en/of zijn samengesteld uit tenminste silicaataluminaten, amorf silica, kristallijn silica, zirkoon en/of anorganische pigmenten.
In het bijzonder geschikte composietmaterialen zijn composietmaterialen, die een behandeling met een zogenaamde Particle Sintering Technology werkwijze hebben ondergaan. Deze werkwijze is bijvoorbeeld beschreven in de internationale octrooiaanvrage WO2014009585. De werkwijze heeft tot doel om een versnelde versie te bewerkstelligen van de metamorfe veranderingen die natuursteen ondergaat door duizenden jaren blootstelling aan hoge druk en hoge temperaturen.
Een voorbeeld van een composietmateriaal dat is vervaardigd met Particle Sintering Technology is Dekton® van de firma Cosentino®.
In de context van deze uitvinding wordt met kookwerkblad een werkplek (werkblad of tafel) bedoeld waarop men pannen kan plaatsen om de inhoud ervan te verwarmen. Een voorbeeld van een kookwerkblad is een keukenwerkblad, zoals een aanrechtblad. Het kookwerkblad kan zich echter ook buiten de keuken bevinden, bijvoorbeeld voor het verwarmen van etenswaren in een eetzaal van een restaurant, hotel of kantine.
Het aantal inductiespoelen in de getoonde figuren is niet beperkend voor de gevraagde beschermingsomvang. Afhankelijk van de toepassing kan een willekeurig aantal inductiespoelen in het kooksamenstel zijn aangebracht.
De uitvinding strekt zich derhalve uit tot elke uitvoeringsvorm die valt binnen de reikwijdte van de beschermingsomvang, zoals gedefinieerd in de conclusies en bezien in het licht van de voorgaande beschrijving en bijbehorende tekeningen.
De uitvinding strekt zich uit tot alle mogelijke combinaties van de getoonde uitvoeringsvormen.

Claims (10)

  1. conclusies
    1. Kooksamenstel omvattende een kookwerkblad en één of meerdere inductiekookinrichtingen, die elk één of meerdere elektrische spoelen omvatten en zijn bestemd om onder het kookwerkblad te worden opgesteld, zodanig dat de één of meerdere elektrische spoelen zich nabij de onderzijde van het kookwerkblad bevinden, waarin het kookwerkblad aan de onderzijde is voorzien van één of meerdere uitsparingen, waarin elke uitsparing is ingericht voor opname van althans een gedeelte van een inductiekookinrichting, met het kenmerk, dat ten minste één van de uitsparingen is ingericht voor opname van meer dan één spoel van een inductiekookinrichting.
  2. 2. Kooksamenstel volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat ten minste één van de uitsparingen hoekloos is.
  3. 3. Kooksamenstel volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat ten minste één van de uitsparingen rond is.
  4. 4. Kooksamenstel volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat ten minste één van de uitsparingen aan een bovenzijde concaaf is.
  5. 5. Kooksamenstel volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat het kookwerkblad ter plaatste van elke uitsparing een maximale dikte heeft van ± 12 millimeter.
  6. 6. Kooksamenstel volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat het kookwerkblad is vervaardigd van een composietmateriaal.
  7. 7. Kooksamenstel volgens conclusie 6, met het kenmerk, dat het kookwerkblad is samengesteld uit tenminste silicaataluminaten, amorf silica, kristallijn silica, zirkoon en/of anorganische pigmenten.
  8. 8. Kooksamenstel volgens conclusie 6 of 7, met het kenmerk, dat het kookwerkblad een porositeit heeft van maximaal 0.2%.
  9. 9. Kooksamenstel volgens conclusie 6, 7 of 8, met het kenmerk, dat het materiaal in hoofdzaak is vervaardigd uit Dekton®.
  10. 10. Kookwerkblad zoals beschreven als onderdeel van een kooksamenstel volgens éérP van de voorgaande conclusies.
BE2014/5117A 2014-12-12 2014-12-12 Kooksamenstel van een kookwerkblad en één of meedere inductiekookinrichtingen en een kookwerkblad BE1023679B1 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2014/5117A BE1023679B1 (nl) 2014-12-12 2014-12-12 Kooksamenstel van een kookwerkblad en één of meedere inductiekookinrichtingen en een kookwerkblad

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2014/5117A BE1023679B1 (nl) 2014-12-12 2014-12-12 Kooksamenstel van een kookwerkblad en één of meedere inductiekookinrichtingen en een kookwerkblad

Publications (2)

Publication Number Publication Date
BE1023679B1 true BE1023679B1 (nl) 2017-06-13
BE1023679A1 BE1023679A1 (nl) 2017-06-13

Family

ID=57144682

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2014/5117A BE1023679B1 (nl) 2014-12-12 2014-12-12 Kooksamenstel van een kookwerkblad en één of meedere inductiekookinrichtingen en een kookwerkblad

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE1023679B1 (nl)

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0637898A1 (de) * 1994-05-24 1995-02-08 Kolja Kuse Arbeitsplattenkochfeld
WO1998041064A2 (en) * 1997-03-13 1998-09-17 Aktiebolaget Electrolux A table top with induction heating elements
FR2908967A1 (fr) * 2006-11-28 2008-05-30 Pyrolave Sa Mobilier a element en lave emaillee et chauffage par induction

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0637898A1 (de) * 1994-05-24 1995-02-08 Kolja Kuse Arbeitsplattenkochfeld
WO1998041064A2 (en) * 1997-03-13 1998-09-17 Aktiebolaget Electrolux A table top with induction heating elements
FR2908967A1 (fr) * 2006-11-28 2008-05-30 Pyrolave Sa Mobilier a element en lave emaillee et chauffage par induction

Also Published As

Publication number Publication date
BE1023679A1 (nl) 2017-06-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL2013963B1 (nl) Kooksamenstel van een kookwerkblad en één of meerdere inductiekookinrichtingen en een kookwerkblad.
KR101235163B1 (ko) 전자유도가열방식을 이용한 회전형 국솥
KR101307594B1 (ko) 유도가열 히터가 구비된 전기 조리기기
JP2011033313A (ja) 誘導加熱調理器
BE1023679B1 (nl) Kooksamenstel van een kookwerkblad en één of meedere inductiekookinrichtingen en een kookwerkblad
JP2004192980A (ja) 電磁調理器用プレート
EP2452541B1 (en) Induction oven
JP6322658B2 (ja) 加熱調理器具
KR200406372Y1 (ko) 열기 유도커버가 구비된 조리용 솥
JP2017118937A (ja) 加熱調理装置
US10240800B2 (en) Cooktop appliance and griddle assembly
KR101627817B1 (ko) 전기레인지용 패드
KR200476624Y1 (ko) 조리용기
KR101364854B1 (ko) 바닥 눌음 방지 조리용 솥
JP2010220813A (ja) 二重鍋、およびそれを加熱調理する電磁誘導加熱調理機器
BR112021001521A2 (pt) estrutura superior de cozedura para fogões de indução
KR102058599B1 (ko) 열 충격 완화를 위한 유도가열 전용 세라믹 용기
CN201318709Y (zh) 烹调炉具
JP3160440U (ja) 電磁調理器用土鍋
KR200422604Y1 (ko) 탄소성형체가 장착된 주방용기
KR102058591B1 (ko) 열 충격이 완화된 세라믹 용기
KR102347251B1 (ko) 인덕션 레인지용 가열온도 안정형 탄소섬유 패드
CN112503592A (zh) 一种电磁炉铁炒锅支架
KR101568577B1 (ko) 전기 불판 및 그 제조 방법
JP2021058372A (ja) 調理器具

Legal Events

Date Code Title Description
MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20191231