BE1018014A3 - Mobiele stelling en een werkwijze voor het (de)monteren van een mobiele stelling. - Google Patents
Mobiele stelling en een werkwijze voor het (de)monteren van een mobiele stelling. Download PDFInfo
- Publication number
- BE1018014A3 BE1018014A3 BE2008/0107A BE200800107A BE1018014A3 BE 1018014 A3 BE1018014 A3 BE 1018014A3 BE 2008/0107 A BE2008/0107 A BE 2008/0107A BE 200800107 A BE200800107 A BE 200800107A BE 1018014 A3 BE1018014 A3 BE 1018014A3
- Authority
- BE
- Belgium
- Prior art keywords
- mobile rack
- parts
- ladder
- mobile
- base
- Prior art date
Links
Classifications
-
- E—FIXED CONSTRUCTIONS
- E04—BUILDING
- E04G—SCAFFOLDING; FORMS; SHUTTERING; BUILDING IMPLEMENTS OR AIDS, OR THEIR USE; HANDLING BUILDING MATERIALS ON THE SITE; REPAIRING, BREAKING-UP OR OTHER WORK ON EXISTING BUILDINGS
- E04G1/00—Scaffolds primarily resting on the ground
- E04G1/28—Scaffolds primarily resting on the ground designed to provide support only at a low height
- E04G1/30—Ladder scaffolds
-
- E—FIXED CONSTRUCTIONS
- E04—BUILDING
- E04G—SCAFFOLDING; FORMS; SHUTTERING; BUILDING IMPLEMENTS OR AIDS, OR THEIR USE; HANDLING BUILDING MATERIALS ON THE SITE; REPAIRING, BREAKING-UP OR OTHER WORK ON EXISTING BUILDINGS
- E04G1/00—Scaffolds primarily resting on the ground
- E04G1/24—Scaffolds primarily resting on the ground comprising essentially special base constructions; comprising essentially special ground-engaging parts, e.g. inclined struts, wheels
-
- E—FIXED CONSTRUCTIONS
- E04—BUILDING
- E04G—SCAFFOLDING; FORMS; SHUTTERING; BUILDING IMPLEMENTS OR AIDS, OR THEIR USE; HANDLING BUILDING MATERIALS ON THE SITE; REPAIRING, BREAKING-UP OR OTHER WORK ON EXISTING BUILDINGS
- E04G1/00—Scaffolds primarily resting on the ground
- E04G1/24—Scaffolds primarily resting on the ground comprising essentially special base constructions; comprising essentially special ground-engaging parts, e.g. inclined struts, wheels
- E04G2001/242—Scaffolds movable on wheels or tracks
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Architecture (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Civil Engineering (AREA)
- Structural Engineering (AREA)
- Ladders (AREA)
Abstract
Mobiele stelling daardoor gekenmerkt dat de stelling (1) bestaat uit een basis waarop minstens twee ladderdelen (6) haaks zijn opgesteld op het vlak van de basis, waarbij de ladderdelen (6) bestaan uit sporten ene twee stijlen, daardoor gekenmerkt dat de stelling (1) minstens één paar ondersteuningsdelen (7) omvat die aan voornoemde ladderdelen (6) worden gehangen ter ondersteuning van een platform (16).
Description
Mobiele stelling en een werkwijze voor het (de)monteren van een mobiele stelling.
De huidige uitvinding heeft betrekking op een mobiele stelling, in het bijzonder voor voegwerken en op een werkwijze voor het (de)monteren van een mobiele stelling.
Typisch wordt voor voegwerken of andere onderhoudswerken zoals bepleistering van gevels die dienen te gebeuren vanaf een zekere hoogte, stellingen gebruikt omdat de vakman de vereiste hoogte niet kan bereiken.
Een nadeel van deze traditionele stellingen is dat zij bestaan uit veel onderdelen waardoor er veel tijd vereist is om de stelling in elkaar te steken. Zeker voor kleinere onderhoudswerken is dit nadelig, omdat het transport en (de)montage van zulke stellingen dan de voornaamste kost wordt in de totale kostprijs van het onderhoudswerk.
Een bijkomend nadeel is dat deze stellingen vaak omvangrijk en gefixeerd zijn waardoor het niet evident is om de stellingen of hun onderdelen te verplaatsen en te transporteren.
Tevens is het moeilijk of onmogelijk voor één vakman om de stelling daardoor individueel in elkaar te steken en op te stellen zonder hulp.
Nog een nadeel is dat het (de)monteren van de stellingen een hachelijke zaak kan zijn en het komt niet weinig voor dat er bij de (de)montage ongelukken gebeuren.
De huidige uitvinding onthult een mobiele stelling om aan één of meer van de voornoemde en andere nadelen een oplossing te bieden.
Hiertoe betreft de uitvinding een mobiele stelling waarbij de stelling bestaat uit een basis waarop minstens twee ladderdelen haaks zijn opgesteld op het vlak van de basis, waarbij de ladderdelen bestaan uit sporten en minstens twee stijlen, daardoor gekenmerkt dat de mobiele stelling minstens één paar ondersteuningsdelen omvat die aan voornoemde ladderdelen worden gehangen ter ondersteuning van een platform.
Een voordeel van een mobiele stelling volgens de uitvinding is dat zij uit relatief weinig onderdelen bestaat waardoor zij gemakkelijk en in weinig tijd in elkaar gezet kan worden, waardoor er bespaard kan worden op kostbare werkuren.
Nog een voordeel is dat de mobiele stelling bestaat uit onderdelen die relatief beperkt in omvang zijn waardoor de gedemonteerde stelling gemakkelijk te transporteren is, bijvoorbeeld in een lichte bestelwagen. Doordat de onderdelen relatief beperkt zijn in omvang kan de mobiele stelling tevens gemakkelijk door één vakman ge(de)monteerd worden.
Een belangrijk voordeel van het ingrijpen van de ondersteuningsdelen met de ladderdelen is dat de mobiele stelling door een vakman, of meerdere vaklieden, in een mum van tijd in de hoogte opgebouwd of afgebroken kan worden zonder risico of gevaar op ongelukken doordat het werkplatform steeds onder de vakman, of vaklieden, blijft.
Met het inzicht de kenmerken van de uitvinding beter aan te tonen, zijn hierna, als voorbeeld zonder enig beperkend karakter, enkele uitvoeringsvormen beschreven van een mobiele stelling volgens de uitvinding, met verwijzing naar de bi j gaande tekeningen, waarin: figuur 1 schematisch en in perspectief de mobiele stelling volgens de uitvinding weergeeft; figuur 2 schematisch en in perspectief de onderdelen van de mobiele stelling weergeven om de werkwijze voor het (de)monteren van de mobiele stelling te illustreren; figuren 3 en 4 illustreren hoe een ondersteuningsdeel ingrijpt met een ladderdeel.
Figuur 1 toont een mobiele stelling 1 die in dit geval bestaat uit twee zijdelen 2 en een middendeel 3. Wanneer de mobiele stelling gemonteerd is, grijpt het middendeel 3 in met de zijdelen.
Op de zijdelen 2 zijn wielen 4 en voorzieningen 5 aangebracht, waarbij, bij de montage van de mobiele stelling 1, de voornoemde voorzieningen 5 van ieder zijdeel 2 ingrijpen met ladderdelen 6. De ladderdelen .6 worden bij de montage haaks opgesteld op het vlak waarin de zijdelen 2 en het middendeel 3 zich uitstrekken De ladderdelen 6 bestaan uit sporten 7 en twee stijlen 8.
De mobiele stelling 1 omvat minstens één paar ondersteuningsdelen 9 die aan voornoemde ladderdelen 6 worden gehangen.
Een voorkeurdragende uitvoeringsvorm vaneen ondersteuningsdeel 9 is in groter detail weergegeven in figuur 2, in relatie tot een ladderdeel 6. Ieder ondersteuningsdeel 9 bestaat in hoofdzaak uit een rechthoekig frame bestaande uit een onderste horizontale ligger 10, twee verticale stijlen 11 en een bovenste horizontale ligger 12.
Op de bovenste ligger 12 zijn minstens twee klauwen 13 aangebracht waardoor het ondersteuningsdeel 9 opgehangen kan worden aan een sport 7 van het ladderdeel 6.
Het is niet uitgesloten dat gelijkaardige klauwen 13 zijn voorzien op de onderste ligger 10.
De verticale stijlen 11 van het ondersteuningsdeel 9 definiëren een breedte B die iets groter is dan de breedte B' van de ladderdelen 6. Doordat de stijlen 11 zijn uitgevoerd als hoekprof ielen past het ondersteuningsdeel 9 over het ^ ladderdeel 6 wanneer het eraan gehangen wordt, zoals getoond in figuur 3.
De onderste ligger 10 van het ondersteuningsdeel 9 heeft een totale breedte B'' die iets groter is dan de breedte B van de verticale stijlen 11. Aan weerszijden van de gedeelten van de ligger 10 die uitsteken over de breedtes (B''-B)/2 zijn voorzieningen 14 om steunbalken 15 te ondersteunen. Op deze steunbalken wordt vervolgens het platform 16 van de mobiele stelling 1 bevestigd. Het platform 16 is in figuur 1 uitgevoerd als een serie dwarslatjes.
De voorzieningen 14 zijn in het geval van figuur 2 uitgevoerd als rechthoekige frames met een hoogte h en een breedte b, die onderaan de ligger 10 zijn aangebracht. Bij voorkeur is h > b, wat een grotere draagkracht verzekert indien bijvoorbeeld houten steunbalken gebruikt worden.
Een gelijkaardige vooziening 14 is voorzien boven op de bovenste ligger 12, waardoorheen een derde steunbalk 15 gevoerd kan worden, niet ter ondersteuning van een platform 16 maar als steun of leuning voor de vakman wanneer de mobiele stelling 1 gebruikt wordt.
Op elke verticale stijl 11 van het ondersteuningsdeel 9 is tevens een geleiding 17 voorzien die gelijkaardig uitgevoerd kan zijn als een klauw 13 en die dient als een horizontale aanslag die belet dat het ondersteuningsdeel 9 substantieel horizontaal kan bewegen in een richting parallel aan het middendeel 3.
Optioneel, maar bij voorkeur, is op de bovenste ligger 12 tevens een handvat 18 voorzien zodat het ondersteuningsdeel 9 gemakkelijk door de vakman opgelicht kan worden.
Optioneel, maar bij voorkeur, zijn vergrendelingsmiddelen 19 op het middendeel 3 aangebracht die de zijdelen 2 in het middendeel 3 vergrendelen.
De werkwijze voor (de)montage van de mobiele stelling 1 is eenvoudig en als volgt.
Bij ingebruikname van de mobiele stelling 1 worden de zijdelen 2 aan het middendeel 3 bevestigd. In de getoonde uitvoeringsvorm kan dit door de zijdelen 2 in het middendeel 3 te schuiven en met de vergrendelingsmiddelen 19 vast te maken.
De vergrendelingsmiddelen 19 kunnen bijvoorbeeld zijn uitgevoerd als een bout en een moer waarbij de bout door een gaatje in het middendeel 3 wordt gevoerd en met de moer wordt vastgemaakt. Het is evenwel niet uitgesloten dat de zijdelen 2 op een andere manier aan het middendeel 3 worden vastgemaakt.
Op de aldus gevormde stabiele basis worden vervolgens de ladderdelen 6 op de voorzieningen 5 aangebracht. Bij voorkeur zijn de voorzieningen 5 in feite uitsteeksels en zijn de . stijlen 8 van de ladderdelen 6 holle profielen die over de uitsteeksels geschoven kunnen worden.
De vakman kan de aldus deels opgebouwde stelling 1 op de wielen 4 rollen naar de gewenste plaats, bijvoorbeeld tegen de te voegen muur. Dit gebeurt het eenvoudigst door de voorste wielen, dit is de zijde afgewend van de te voegen muur, uit te voeren als neuswielen die door een hendel 20 verdraaid kunnen worden, waardoor de mobiele stelling 1 gemakkelijk manoeuvreerbaar is.
De achterste wielen 4, dit is aan de zijde van de te voegen muur, kunnen bijvoorbeeld uitgevoerd zijn als zwenkwielen, waardoor het geheel een grote draagkracht heeft.
Wanneer de deels gemonteerde mobiele stelling 1 op de gewenste positie is gebracht, kan de vakman een van de ladderdelen 6 op een zijdeel 2 beklimmen en op een gewenste hoogte, typisch 160 à 200 cm, een van de ondersteuningsdelen 9 met de klauwen 13 aan een of meerdere van de sporten 7 van het ladderdeel 6 ophangen.
Dit wordt herhaald voor het aanbrengen van een ondersteuningsdeel 9 op het ladderdeel 6 van het andere zijdeel 2. Vervolgens worden de steunbalken 15 door de voorzieningen 14 van de ondersteuningsdelen 9 gevoerd en wordt het platform 16 op de steunbalken 15 aangebracht.
Het grote voordeel van de aldus gevolgde werkwijze voor het monteren van de mobiele stelling 1 is dat het gemakkelijk en op een veilige manier door één vakman kan gebeuren.
Een bijkomend voordeel is dat de werkwijze snel kan gebeuren. In een concrete uitvoering wordt beoogd dat de mobiele stelling 1 in 12 minuten ge(de)monteerd kan worden.
Zoals vermeld, wordt bij voorkeur een bijkomende steunbalk 15 door de voorzieningen 14 op de bovenste ligger 12 van het ondersteuningsdeel 9 aan de voorzijde van de mobiele stelling 1, dit is aan de van de te voegen muur afgewende zijde, aangebracht. Deze steunbalk 15 kan dan als leuning dienen voor de vakman wanneer hij op het platform 16 voegwerken uitvoert.
Een voordeel is dat dit de veiligheid voor de vakman verhoogt. Het is niet uitgesloten dat twee steunbalken 15 op de voor- en achterzijde van de mobiele stelling 1 als leuningen dienen, wat bijvoorbeeld geschikt is voor hoogtewerken in het algemeen, bijvoorbeeld voor het bepleisteren van hoge plafonds.
Het is duidelijk dat voor de demontage van de mobiele stelling 1, de vakman de hierboven beschreven werkwijze in omgekeerde volgorde kan uitvoeren.
Het is niet uitgesloten dat meerdere ladderdelen 6 boven op elkaar geplaatst worden om zo een grotere hoogte te kunnen bereiken, zoals getoond in figuur 4.
De zijdelen 2 in figuur 4 zijn hier niet uitgevoerd als T-vormige delen zoals in figuur 1 met wielen 4 aan voor- en achterzijde op de armen van de T, zijnde een neus- en zwenkwiel respectievelijk. In figuur 4 zijn de zijdelen 2 uitgevoerd als Γ-vormige delen, hierna hoekdelen genaamd en is het middendeel 3 in plaats van een recht deel uitgevoerd als een T-vormig deel. Op het been van het T-vormig middendeel 3 is een neuswiel 4 met hendel 20 aangebracht en op de achterzijde van de hoekvormige zijdelen 2 zijn zwenkwielen 4 voorzien.
Het platform 16 dat in figuur 16 wordt getoond, bestaat niet uit dwarslatjes, maar uit platen.
In de uitvoeringsvorm van de mobiele stelling 1 volgens figuur 4 zijn bijkomende zijdelen 21 op de zijdelen 2 aangebracht. Deze bijkomende zijdelen kunnen ook uitgevoerd zijn als hoekprofielen waarbij op de achterzijde verbinding wordt gemaakt met de hoogste ladderdelen 6 door middel van een kabel 22 om de verticale stabiliteit van de mobiele stelling 1 te verhogen.
Optioneel kunnen bijkomende wielen 4 worden voorzien op de bijkomende zijdelen 21 of elders om de soliditeit van de mobiele stelling 1 te verhogen en kunnen bijkomende vergrendelingsmiddelen worden voorzien voor het vastzetten van de verschillende onderdelen of om bijvoorbeeld de wielen te blokkeren teneinde de stelling te fixeren.
Bij voorkeur is ieder onderdeel maximum 170cm lang en 60cm breed zodat ieder onderdeel zonder problemen in een lichte bestelwagen past en gemakkelijk getransporteerd kan worden.
Doordat de onderdelen niet te omvangrijk zijn, kan de mobiele stelling 1 dan door één persoon ge(de)monteerd worden.
In een concrete uitvoering beoogt de uitvinding een mobiele stelling met een draagkracht van 600kg waarmee onderhoudswerken tot 10m hoogte kunnen worden uitgevoerd. De onderdelen kunnen bij voorkeur vervaardigd zijn uit staal, roestvrij staal of aluminium. Het totaalgewicht van de mobiele stelling 1 is dan bijvoorbeeld 412kg in het geval van staal of 192kg in het geval van aluminium.
De huidige uitvinding is geenszins beperkt tot de als voorbeeld beschreven en in de figuren weergegeven uitvoeringsvormen, doch, een mobiele stelling 1 volgens de uitvinding kan op allerlei manieren gebeuren, zonder buiten het kader van de uitvinding te treden.
Claims (12)
1 Mobiele stelling daardoor gekenmerkt dat de stelling (1) bestaat uit een basis waarop minstens twee ladderdelen (6) haaks zijn opgesteld op het vlak van de basis, waarbij de ladderdelen (6) bestaan uit sporten (7) en twee stijlen (8), daardoor gekenmerkt dat de stelling (1) minstens één paar ondersteuningsdelen (9) omvat die aan voomoemde ladderdelen (6) worden gehangen ter ondersteuning van een platform (16).
2 Mobiele stelling volgens conclusie 1, daardoor gekenmerkt dat de basis van de mobiele stelling (1) bestaat uit minstens één paar zijdelen (2) en een middendeel (3), waarbij het middendeel (3) bij gebruik van de stelling (1) ingrijpt met de zijdelen (2) en waarbij op de zijdelen (2) wielen (4) en voorzieningen (5) zijn aangebracht, waarbij bij gebruik van de stelling (1) de voornoemde voorzieningen (5) van ieder zijdeel (2) ingrijpen met ladderdelen (6)
3 Mobiele stelling volgens een der voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat de ophangdelen (6) voorzien zijn van klauwen (8) die ingrijpen met voornoemde sporten, waarbij de ophangmiddelen (7) steunbalken (8) ondersteunen en waarbij op voornoemde steunbalken een platform (9) is aangebracht.
4 .- Mobiele stelling volgens één der voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat voornoemde ophangdelen (9) voorzien zijn van een handvat (18).
5 .- Mobiele stelling volgens één der voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat het middendeel (3) een T-vormig deel is dat voorzien is van minstens een wiel en dat de zijdelen (2) hoekvormig of T-vormig zijn, bestaande uit een been en één, respectievelijk twee armen, waarbij het been van ieder zijdeel (2) ingrijpt met de armen van voornoemd middendeel (3) .
6 .-Mobiele stelling volgens conclusie 1 of 2, daardoor gekenmerkt dat het middendeel (3) een recht profiel is en dat de zijdelen (2) T-vormig zijn waarvan het been ingrijpt met een uiteinde van het middendeel (3) en waarvan elke arm voorzien is van minstens één wiel (4).
7 Mobiele stelling volgens één der voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat minstens twee van voornoemde wielen (4) zijn uitgevoerd als zwenkwielen.
8 .- Werkwijze voor het monteren van een mobiele stelling, daardoor gekenmerkt dat op een basis van een mobiele stelling (1) een ladderdeel (6) wordt bevestigd, dat aan voornoemd , ladderdeel (6) een ondersteuningsdeel (9) wordt gehangen dat voorzieningen heeft (14) waardoorheen steunbalken (15) worden gevoerd en dat op een voornoemde steunbalken (15) een platform (16) wordt gelegd.
9 .- Werkwijze voor het monteren van een mobiele stelling volgens conclusie 8, daardoor gekenmerkt dat de basis van een mobiele stelling wordt opgesteld door zijdelen (2) op een middendeel (3) aan te brengen.
10 Werkwijze voor het monteren van een mobiele stelling volgens één der voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat minstens voornoemde zijdelen (3) worden vastgemaakt aan voornoemd middendeel (3) met vergrendelingsmiddelen (19).
11 Werkwijze voor het monteren van een mobiele stelling volgens één der voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat zij wordt uitgevoerd door één enkele persoon.
12 Werkwijze voor het demonteren van een mobiele stelling, daardoor gekenmerkt dat zij in omgekeerde volgorde wordt uitgevoerd als de werkwijze volgens conclusie 7.
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
BE2008/0107A BE1018014A3 (nl) | 2008-02-25 | 2008-02-25 | Mobiele stelling en een werkwijze voor het (de)monteren van een mobiele stelling. |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
BE2008/0107A BE1018014A3 (nl) | 2008-02-25 | 2008-02-25 | Mobiele stelling en een werkwijze voor het (de)monteren van een mobiele stelling. |
BE200800107 | 2008-02-25 |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
BE1018014A3 true BE1018014A3 (nl) | 2010-04-06 |
Family
ID=39760515
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
BE2008/0107A BE1018014A3 (nl) | 2008-02-25 | 2008-02-25 | Mobiele stelling en een werkwijze voor het (de)monteren van een mobiele stelling. |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
BE (1) | BE1018014A3 (nl) |
Citations (2)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US2892661A (en) * | 1958-07-28 | 1959-06-30 | Beverly H French | Portable scaffolding |
WO2004039652A1 (de) * | 2002-10-23 | 2004-05-13 | Josef Vill | Fahreinrichtung |
-
2008
- 2008-02-25 BE BE2008/0107A patent/BE1018014A3/nl not_active IP Right Cessation
Patent Citations (2)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US2892661A (en) * | 1958-07-28 | 1959-06-30 | Beverly H French | Portable scaffolding |
WO2004039652A1 (de) * | 2002-10-23 | 2004-05-13 | Josef Vill | Fahreinrichtung |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US3853203A (en) | Independent toeboard construction | |
KR101215330B1 (ko) | 앵글 조립식 교량점검통로 | |
CN109235861B (zh) | 一种应用于小高层建筑的装配式脚手架 | |
US6840350B2 (en) | Adjustable scaffold and walkboard ladder holder | |
KR101289048B1 (ko) | 가설벤트를 이용한 조립식 고하중 안전계단 | |
JP2009541612A (ja) | 建設現場用階段 | |
US3628628A (en) | Scaffold platform | |
US20080264725A1 (en) | Hook-On Scaffold | |
AU2010100013B4 (en) | Temporary edge protection for scaffolding | |
US3307653A (en) | Demountable stairway unit | |
NL193593C (nl) | Draagconstructie voor tribunes. | |
US3472338A (en) | Clear standing adjustable scaffold | |
BE1018014A3 (nl) | Mobiele stelling en een werkwijze voor het (de)monteren van een mobiele stelling. | |
KR101011595B1 (ko) | 불균일 바닥면상 이동과 조립중 운용되는 짐수레와 단독조립형 발판을 구비한 블록 비계와 블록비계의 조립방법 | |
AU2017208718A1 (en) | Hoarding assembly | |
EP0117643A2 (en) | Dismountable framework | |
US20170121985A1 (en) | Safety platform scaffold apparatus | |
WO2012064204A2 (en) | A scaffold and method for construction of same | |
KR20100055605A (ko) | 개량형 조립식 계단 | |
US3490559A (en) | Knockdown scaffolding | |
AU2010224325B2 (en) | Temporary edge protection for scaffolding | |
GB2432623A (en) | A scaffold stair unit which uses scaffolding tubes as stringers | |
RU151440U1 (ru) | Сборно-разборные леса | |
JPH0740595Y2 (ja) | 足場設置及び解体作業用吊り台 | |
WO2024009207A1 (en) | Scaffolding structure comprising beam elements for the realization of apertures |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
RE | Patent lapsed |
Effective date: 20100228 |