BE1015787A5 - Wandelement. - Google Patents

Wandelement. Download PDF

Info

Publication number
BE1015787A5
BE1015787A5 BE2002/0567A BE200200567A BE1015787A5 BE 1015787 A5 BE1015787 A5 BE 1015787A5 BE 2002/0567 A BE2002/0567 A BE 2002/0567A BE 200200567 A BE200200567 A BE 200200567A BE 1015787 A5 BE1015787 A5 BE 1015787A5
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
wall element
wall
outer plate
plate
inner plate
Prior art date
Application number
BE2002/0567A
Other languages
English (en)
Inventor
Christiaan Johannes Hendricus Terpelle
De Juvigny Rene-Marc Adrien Jean Marie Malherbe
Original Assignee
Rockwool Benelux Bv
Prefact Benelux Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rockwool Benelux Bv, Prefact Benelux Bv filed Critical Rockwool Benelux Bv
Application granted granted Critical
Publication of BE1015787A5 publication Critical patent/BE1015787A5/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04CSTRUCTURAL ELEMENTS; BUILDING MATERIALS
    • E04C2/00Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels
    • E04C2/30Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by the shape or structure
    • E04C2/38Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by the shape or structure with attached ribs, flanges, or the like, e.g. framed panels
    • E04C2/386Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by the shape or structure with attached ribs, flanges, or the like, e.g. framed panels with a frame of unreconstituted or laminated wood
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04CSTRUCTURAL ELEMENTS; BUILDING MATERIALS
    • E04C2/00Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels
    • E04C2/02Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by specified materials
    • E04C2/26Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by specified materials composed of materials covered by two or more of groups E04C2/04, E04C2/08, E04C2/10 or of materials covered by one of these groups with a material not specified in one of the groups
    • E04C2/284Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by specified materials composed of materials covered by two or more of groups E04C2/04, E04C2/08, E04C2/10 or of materials covered by one of these groups with a material not specified in one of the groups at least one of the materials being insulating
    • E04C2/296Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by specified materials composed of materials covered by two or more of groups E04C2/04, E04C2/08, E04C2/10 or of materials covered by one of these groups with a material not specified in one of the groups at least one of the materials being insulating composed of insulating material and non-metallic or unspecified sheet-material

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Building Environments (AREA)

Abstract

De uitvinding betreft wandelementen, omvattende een stijve buitenplaat, een stijve binnenplaat, en daartussen een isolatielaag van minerale wol. De vezels strekken zich hoofdzakelijk dwars op het vlak van het wandelement uit. Het wandelement is ten minste twee meter breed en tenminste twee meter lang. In het wandelement is tenminste een uitsparing voor een raam of een deur aangebracht. Aan de rand van de uitsparingen zijn de binnenplaat en de buitenplaat met elkaar verbonden. Het materiaal waarmee de binnenplaat en de buitenplaat zijn verbonden ter plaatse van de uitsparingen is hetzelfde materiaal als het materiaal van de binnenplaat of de buitenplaat.

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



    WANDELEMENT   
De uitvinding heeft betrekking op een wandelement voor het vormen van het binnenspouwblad van een spouwmuur, omvattende: - een stijve buitenplaat; - een stijve binnenplaat; en - een daartussen aangebrachte isolatielaag van minerale wol, waarvan de vezels zich hoofdzakelijk dwars op het vlak van het wandelement uitstrekken, welk wandelement ten minste twee meter breed is en ten minste twee meter lang is. 



   Dergelijke bouwelementen zijn bekend uit DE-A-3. 315.901. 



   De uit dit document bekende wandelementen hebben relatief kleine afmetingen; zij zijn gedimensioneerd over de volle hoogte van een wand, maar strekken zich slechts uit over een breedte van meer dan één meter. Dit betekent nog altijd, dat bij het construeren van een wand het op de bouwplaats samenvoegen van een aantal van dergelijke elementen met zich meebrengt. 



   Dit vergt relatief veel handelingen op de bouwplaats, hetgeen in tegenspraak is met de de laatste tijd sterk voorschrijdende industrialisatie van de bouw. Hierbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van prefabbouwelementen, welke in een fabriek worden samengesteld en welke op de bouwplaats slechts behoeven te worden gemonteerd. 



   Het is gewenst om een dergelijk bouwelement te verschaffen, waarbij op de bouwplaats minder montagewerkzaamheden behoeven te worden uitgevoerd. Dit kan, doordat het wandelement ten minste twee meter hoog is en ten minste twee meter breed. Als gevolg van deze maatregelen is het mogelijk met een dergelijk wandelement in één maal een gehele binnenwand te plaatsen, welke bijvoorbeeld overeenkomt met een gevel of een wand van een kamer in het gebouw. 



  Hiermee wordt de hoeveelheid handelingen op de bouwplaats sterk beperkt. 



   Hierbij wordt opgemerkt dat er wel grotere bouwelementen 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 bekend zijn, namelijk dragende elementen in de houtskeletbouw. Hierbij heeft het skelet van deze elementen een dragende functie. Dit betreft echter geen panelen met een binnen- en een buitenplaat. Overigens zijn bij de panelen uit de houtskeletbouw hoofdzakelijk schroefverbindingen toegepast. 



   Afhankelijk van de architectuur van het met het wandelement te vormen gebouw zullen in het wandelement ramen of deuren moeten worden aangebracht. 



   Volgens de uitvinding onderscheidt een wandelement zich, doordat in het wandelement tenminste een uitsparing voor een raam of een deur is aangebracht, dat aan de rand van de uitsparingen de binnenplaat en de buitenplaat met elkaar zijn verbonden en dat het materiaal waarmee de binnenplaat en de buitenplaat zijn verbonden ter plaatse van de uitsparingen hetzelfde materiaal is als het materiaal van de binnenplaat of de buitenplaat. 



   Met deze maatregel wordt op nieuwe en inventieve wijze bereikt dat dergelijke uitsparingen evenmin meer op de bouwplaats behoeven te worden aangebracht, maar dat zij van tevoren in de fabriek kunnen zijn aangebracht, waarbij bij het ontwerp van het wandelement daarmee rekening kan worden gehouden. Bovendien wordt materiaal bespaard doordat voor de verbinding tussen de platen gebruik wordt gemaakt van materiaal dat uit de uitsparingen is gezaagd. Ook deze maatregel leidt aldus tot een sterke vermindering van de op de bouwplaats te verrichten hoeveelheid handelingen. 



   In het algemeen behoeven dergelijke wandelementen geen constructieve functie te vervullen. Desondanks moeten zij voldoende stevig zijn voor transport en behandeling bij montage. Bovendien moeten zij, wanneer zij geplaatst zijn, bestand zijn tegen de door de winddruk of windzuiging opgewekte krachten. 



   Het is dan ook aantrekkelijk wanneer de isolatielaag door een hechtmiddel met het buitenblad en het binnenblad is verbonden. 



   Verder is het aantrekkelijk wanneer het binnenblad en het buitenblad aan ten minste twee tegenover elkaar liggende 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 randen van het wandelement met elkaar zijn verbonden door een langwerpige structuur. 



   Ook deze maatregel leidt tot een vergroting van de stevigheid van het element, hetgeen niet alleen van belang is wanneer het wandelement zijn functie in zijn gebouw vervult, maar tevens bij de voorafgaande periode, en wel in het bijzonder tijdens het transport van de productieplaats naar de bouwplaats. 



   Andere aantrekkelijke voorkeursuitvoeringsvormen blijken uit de overige conclusies. 



   Vervolgens zal de onderhavige uitvinding worden toegelicht aan de hand van bijgaande tekeningen, waarin voorstellen : figuur 1: een schematisch, isometrisch aanzicht van de binnenspouwmuren van een huis, waarbij wandelementen volgens de uitvinding zijn toegepast;   figuur 2 : gedeeltelijk weggebroken perspectivisch   aanzicht van een wandelement volgens de uitvinding; figuur 3: een gedetailleerd doorsnede-aanzicht volgens de lijn A-A in figuur 1; figuur 4: een gedetailleerd doorsnede-aanzicht volgens de lijn B-B in figuur 1; en   figuur 5 : gedetailleerd doorsnede-aanzicht volgens   de lijn C-C in figuur 1. 



   Het in figuur 2 afgebeelde wandelement 1 omvat een buitenplaat 2 die bij voorkeur van houtvezelplaat is vervaardigd en een binnenplaat 3 die bij voorkeur door gipskartonplaat wordt gevormd. Tussen de binnenplaat 3 en de buitenplaat 2 is een laag minerale wol 4 aangebracht. 



   De laag minerale wol 4 is hierbij zodanig aangebracht, dat de hoofdrichting van de vezels zich dwars op de richting van het wandelement uitstrekken. Alhoewel het in principe mogelijk is dit te bereiken door op de normale wijze gefabriceerde platen van minerale wol te verzagen tot stroken en deze stroken een kwart slag te draaien en deze aldus samen te voegen tot een nieuwe plaat minerale wol, is het aantrekkelijker gebruik te maken van platen van minerale wol, waarbij tijdens de productie de vezels al loodrecht op de 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 richting van de plaat georiënteerd zijn. 



   Het is mogelijk, doch niet noodzakelijk, om de laag van minerale wol door middel van lijm te verbinden met zowel de buitenplaat 2 als met de binnenplaat 3. 



   Om vochtdoorslag te voorkomen is het aantrekkelijk wanneer tussen de laag minerale wol 4 en de gipskartonplaat een dampremmende laag 5 is aangebracht. Deze is bij voorkeur van aluminiumfolie of van papier vervaardigd. 



   Aan de randen van het paneel is de binnenplaat 3 met de buitenplaat 2 verbonden door een houten regel 6. Hiervoor wordt bij voorkeur een lijmverbinding toegepast, maar het is ook mogelijk een schroefverbinding toe te passen. Deze houten regel 6 draagt enerzijds zorg voor een onderlinge verbinding, maar zij dient tevens voor het vergemakkelijken van de montage van het wandelement in het gebouw, waarin het zijn functie moet vervullen. De houten regel kan worden vervangen door een kunststoffen regel of door een kunststoffen of metalen profiel. 



   Verder is de regel van belang in het traject tussen de plaats, waar het wandelement is vervaardigd, en de bouwplaats; enerzijds wordt hiermee voorkomen dat water in het inwendige van het wandelement binnendringt, terwijl tevens de constructie wordt verstevigd. 



   Uiteraard komen in wandconstructies veelal ramen en deuren voor. In het wandelement volgens de uitvinding zijn dan ook veelal uitsparingen aangebracht om plaats te bieden aan een raam, of, zoals overigens in de tekening niet is weergegeven, voor een deur. 



   Hierbij zijn de randen van dergelijke uitsparingen over een dikte van het element bij voorkeur voorzien van een aftimmering 8. Deze kan bijvoorbeeld worden gevormd door houten regels, maar ook bijvoorbeeld door stukken spaanplaat of gipskartonplaat, welke worden verkregen bij het uitzagen van de openingen. Veelal zal hierbij sprake zijn van een aftimmerling die zich over de gehele breedte uitstrekt ;   is echter tevens mogelijk een spleet open te laten, die later   door een kozijn wordt opgevuld. 



   De afmetingen van het wandelement 1 zijn zodanig, dat 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 het wandelement overeenkomt met een gevel. Dit komt in de praktijk neer op een hoogte van 2,20 m - 2,80 m en een breedte tussen 4 m - 8 m. Dit biedt het voordeel dat dergelijke wandelementen in hun geheel in de fabriek kunnen worden vervaardigd, en vervolgens naar de bouwplaats kunnen worden vervoerd en aldaar kunnen worden gemonteerd zonder verdere zaag- of aanpassingswerkzaamheden. 



   Voor het met de reeds aanwezige constructie van het gebouw verbinden van de gevelelementen kan gebruik gemaakt worden van de verbindingsconstructies, waarvan de details zijn weergegeven in de figuren 3-5. 



   Zo toont figuur 3 een verticale doorsnede van de verbinding tussen twee wandelementen 10 en 11 met een betonnen binnenvloer 12. Het onderste wandelement 11 wordt aan zijn bovenzijde bevestigd door middel van een metalen beugel 13 die door middel van een bout 14 in de betonnen vloer 12 is bevestigd. Koppeling tussen de beugel 13 en het wandelement 11 vindt plaats door middel van een schroef 15 die zich door de beugel en een bovenste regel 6 uitstrekt. 



   Voor het maken van een afdichting wordt gebruik gemaakt van een kunststofprofiel 16. Dit kan worden afgetimmerd met een latje 17. Het bovenste wandelement 10 is aan zijn onderste regel 6 van een uitsparing 18 voorzien. Aan de vloer 12 is een drager 19 bevestigd, welke aan zijn einde van een omgebogen punt 20 is voorzien, welke past in de uitsparing 18. Hierbij kan de drager 19 zijn uitgevoerd als een staaf met een omgebogen einde, doch deze kan tevens zijn uitgevoerd als een zware metalen plaat, waarvan een rand is omgezet. 



  Hierbij wordt er op gewezen dat het wandpaneel met één deel al rust op de betonnen vloer 12, zodat de drager 19 slechts een fixerende werking in het horizontale vlak heeft. 



   Na het plaatsen van het wandelement 10 kan de vloer 12 van een afwerklaag 21 worden voorzien en kan een plint 22 worden aangebracht. Vervolgens kan uiteraard de buitenwand 23 van de spouwmuur worden geplaatst. 



   In figuur 4 is een horizontale doorsnede afgebeeld op een plaats, waarbij op een binnenmuur 24 twee wand- 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 elementen 25, respectievelijk 26 aansluiten. Zoals uit de tekening blijkt, is in de houten regel 6 van elk van de wandelementen 25,26 een groef 27 aangebracht, waarbij na het plaatsen van de betreffende wandelementen een plaat 28 in de groeven kan worden geschoven, welke plaat 28 vervolgens door middel van een boutverbinding 29 wordt vastgeschroefd. 



   Voorafgaand aan het plaatsen van de wandelementen kunnen overigens aansluitprofielen 16 zijn geplaatst. De holte tussen de wandelementen kan worden opgevuld met een aparte hoeveelheid minerale wol 30. Ook hier kan vervolgens een aftimmering met latjes 17 plaatsvinden. 



   In figuur 5 is zichtbaar hoe een kozijn 31 is aangebracht in een uitsparing 7 van een wandpaneel 1. Hierbij wordt aanvankelijk een kozijn, waarvan een vertikaal deel 31 zichtbaar is in de tekening, tot in de uitsparing 7 geschoven, waarna door middel van fixatielatten 32, die zich uitstrekken tot in een in de kozijnlatten 31 aangebrachte uitsparing het kozijn 31 wordt gefixeerd. Hierbij is de fixatielat bijvoorbeeld door lijmen of door een anderssoortige verbinding verbonden met het buitenblad 2 van het wandelement 1. Overigens kan hiervoor ook gebruik gemaakt zijn van een schroefverbinding. 



   Aan de andere zijde van het kozijn is een soortgelijke constructie aangebracht, evenals aan de bovenzijde van het kozijn. Hierbij kan overigens de fixatielat 32 achterwege worden gelaten. Aan de onderzijde van het kozijn is een vensterbank 33 aangebracht, welke door middel van metselwerk of anderszins verbonden is met de buitenmuur 23. Hierbij rust dit kozijn 31 gedeeltelijk op de vensterbank.

Claims (9)

  1. CONCLUSIES l. Wandelement voor het vormen van het binnenspouwblad van een spouwmuur, omvattende: - een stijve buitenplaat; - een stijve binnenplaat ; - een daartussen aangebrachte isolatielaag van minerale wol, waarvan de vezels zich hoofdzakelijk dwars op het vlak van het wandelement uitstrekken, welk wandelement ten minste twee meter breed is en ten minste twee meter lang is, met het kenmerk, dat in het wandelement tenminste een uitsparing voor een raam of een deur is aangebracht, dat aan de rand van de uitsparingen de binnenplaat en de buitenplaat met elkaar zijn verbonden en dat het materiaal waarmee de binnenplaat en de buitenplaat zijn verbonden ter plaatse van de uitsparingen hetzelfde materiaal is als het materiaal van de binnenplaat of de buitenplaat.
  2. 2. Wandelement volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de isolatielaag door een hechtmiddel met de buitenplaat en de binnenplaat verbonden is.
  3. 3. Wandelement volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de binnenplaat en de buitenplaat aan ten minste twee tegenover elkaar liggende randen van het wandelement met elkaar zijn verbonden door een langwerpig element.
  4. 4. Wandelement volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat de binnenplaat en het buitenplaat aan alle randen van het wandelement met elkaar zijn verbonden door een langwerpig element.
  5. 5. Wandelement volgens conclusie 3 of 4, met het kenmerk, dat het langwerpige element door een houten regel wordt gevormd.
  6. 6. Wandelement volgens een van de conclusies 1-5, met het kenmerk, dat aan de rand van de uitsparingen de binnenplaat en de buitenplaat met elkaar zijn verbonden.
  7. 7. Wandelemement volgens een van de voorafgaande conclusies, met het kenmerk, dat aan de naar binnenzijde van <Desc/Clms Page number 8> het wandelement toegekeerde zijde van de binnenplaat een dampremmende laag is aangebracht.
  8. 8. Wandelement volgens een van de voorafgaande conclusies, met het kenmerk, dat de buitenzijde van de buitenplaat bekleed is met een dampremmend materiaal.
  9. 9. Wandelement volgens een van de 3-8, met het kenmerk, dat het wandelement aan tenminste zijn onderzijde van een houten regel is voorzien die aan zijn onderzijde uitsparingen heeft voor vormopsluiting met het wandelement dragende verankeringsmiddelen.
BE2002/0567A 2001-10-01 2002-10-01 Wandelement. BE1015787A5 (nl)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1019082A NL1019082C2 (nl) 2001-10-01 2001-10-01 Wandelement.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1015787A5 true BE1015787A5 (nl) 2005-09-06

Family

ID=19774104

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2002/0567A BE1015787A5 (nl) 2001-10-01 2002-10-01 Wandelement.

Country Status (2)

Country Link
BE (1) BE1015787A5 (nl)
NL (1) NL1019082C2 (nl)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102005018260A1 (de) * 2005-04-20 2006-11-02 HELIKA (GbR)(vertretungsberechtigter Gesellschafter Herr Karl Weinmann, Blumenstr. 9, 72813 St. Johann) Wandelement

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3223246A1 (de) * 1981-06-24 1983-01-13 Österreichische Heraklith AG, 9702 Ferndorf, Kärnten Mehrschicht-daemmplatte und verfahren zu ihrer herstellung
EP0097102A1 (fr) * 1982-06-14 1983-12-28 Claude Ernest Eugène Gouneau Procédé de construction de bâtiments à partir d'éléments modulaires d'ossature bois avec isolation incorporée, et éléments modulaires pour la mise en oeuvre de ce procédé
DE3315901A1 (de) * 1983-05-02 1984-11-08 Deutsche Heraklith Ag, 8346 Simbach Mehrschicht-leichtbauplatte
WO1992005322A1 (en) 1990-09-24 1992-04-02 Roger Ericsson Building element for erecting external building walls
FR2796664A1 (fr) * 1999-07-22 2001-01-26 Unidek Beheer Bv Batiment pourvu d'un element de construction comprenant une couche intermediaire munie des deux cotes d'une couche exterieure et element pour sa construction

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3223246A1 (de) * 1981-06-24 1983-01-13 Österreichische Heraklith AG, 9702 Ferndorf, Kärnten Mehrschicht-daemmplatte und verfahren zu ihrer herstellung
EP0097102A1 (fr) * 1982-06-14 1983-12-28 Claude Ernest Eugène Gouneau Procédé de construction de bâtiments à partir d'éléments modulaires d'ossature bois avec isolation incorporée, et éléments modulaires pour la mise en oeuvre de ce procédé
DE3315901A1 (de) * 1983-05-02 1984-11-08 Deutsche Heraklith Ag, 8346 Simbach Mehrschicht-leichtbauplatte
WO1992005322A1 (en) 1990-09-24 1992-04-02 Roger Ericsson Building element for erecting external building walls
FR2796664A1 (fr) * 1999-07-22 2001-01-26 Unidek Beheer Bv Batiment pourvu d'un element de construction comprenant une couche intermediaire munie des deux cotes d'une couche exterieure et element pour sa construction

Also Published As

Publication number Publication date
NL1019082C2 (nl) 2003-04-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4852322A (en) Wooden I-beam with integrated insulating foam
US7971401B2 (en) Construction module
CA2256950C (en) Framing studs for the construction of building structures
WO2008144642A4 (en) Structural insulated header
EP3892785A1 (en) Support beam
US20050246968A1 (en) Patio enclosure
US20130326977A1 (en) Stud frame wall system
BE1015787A5 (nl) Wandelement.
US20210025163A1 (en) Structural Wall Panel System
RU59096U1 (ru) Сэндвич-панель для щитового дачного дома
GB2399577A (en) Wooden beam with corrugated paper or cardboard filling
EP0105406B1 (en) Building units
BE1023201B1 (nl) Bouwelement, wand, en gebouw
BE1018517A3 (nl) Houten profiel voor het kader van een raam, deur of dergelijke, hoek-of t-verbinding gevormd met zulke houten profielen en werkwijze voor het vormen van een hoek-of t-verbinding met behulp van zulke profielen.
RU92054U1 (ru) Панельная стена или перекрытие
US6216400B1 (en) Prefabricated headers
WO1992019826A1 (en) Beam or girder for building construction and a building unit including said beam or girder, and a method of manufacturing the beam or girder
RU2738684C1 (ru) Межкомнатная дверь
BE1026352B1 (nl) Werkwijze en bouwelement voor het vormen van een uitkragend raam
US20240084593A1 (en) Structual Wall Panel System
NL1001566C2 (nl) Bouwwijze voor (wat) kleinere bouwwerken waarbij voor de wanden gebruik wordt gemaakt van standaard sandwich-dakelementen.
WO2009091296A1 (en) Building wall structure
RU2046909C1 (ru) Здание и ферма покрытия здания
NL1042932B1 (nl) Gevelconstructie, en werkwijze voor het vervaardigen daarvan
BE1023913B1 (nl) Systeem van geprefabriceerde elementen voor het plaatsen van een geïntegreerde nis in een verlaagd plafond of een wand .

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Effective date: 20091031