BE1015126A3 - Stackable crate for plants, has corner cells with fixed spacer elements to allow transport on pallets - Google Patents

Stackable crate for plants, has corner cells with fixed spacer elements to allow transport on pallets Download PDF

Info

Publication number
BE1015126A3
BE1015126A3 BE2002/0568A BE200200568A BE1015126A3 BE 1015126 A3 BE1015126 A3 BE 1015126A3 BE 2002/0568 A BE2002/0568 A BE 2002/0568A BE 200200568 A BE200200568 A BE 200200568A BE 1015126 A3 BE1015126 A3 BE 1015126A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
crate
crates
cells
spacers
filling
Prior art date
Application number
BE2002/0568A
Other languages
Dutch (nl)
Original Assignee
Willaert Patrick
Willaert Lieven
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Willaert Patrick, Willaert Lieven filed Critical Willaert Patrick
Priority to BE2002/0568A priority Critical patent/BE1015126A3/en
Application granted granted Critical
Publication of BE1015126A3 publication Critical patent/BE1015126A3/en

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G9/00Cultivation in receptacles, forcing-frames or greenhouses; Edging for beds, lawn or the like
    • A01G9/02Receptacles, e.g. flower-pots or boxes; Glasses for cultivating flowers
    • A01G9/029Receptacles for seedlings
    • A01G9/0295Units comprising two or more connected receptacles

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Cultivation Receptacles Or Flower-Pots, Or Pots For Seedlings (AREA)

Abstract

The crate (1) has corner cells (3) provided with fixed spacer elements (4) having a height which is 2-4 times greater than the cell height. The length of the crate is 2-8 times smaller than 120 cm and the width is 2-8 times smaller than 80 cm. The crate is made from plastic and divided into substantially identical interconnected cells. Independent claims are also included for the following: (a) Stack of these crates strengthened by vertical shafts (9) passed through the central openings (14) in the spacer elements and the connecting passages (15) through the cells; and (b) In-line process for producing and filling these crates, by injection- moulding individual crates and supplying them in series to a potting medium filling machine after cooling.

Description

       

   <Desc/Clms Page number 1> 
 



  STAPELBARE KRAT VOOR PLANTGOED De uitvinding betreft een stapelbare kunststofkrat voor plantgoed alsmede een werkwijze en inrichting voor het automatisch vullen van de kratten met plantgoed in lijn met de vervaardiging van de kratten. Ze slaat ook op een vlot verstevigbare stapeling van deze kratten. 



  Het is bekend lichte kunststofkratjes voor eenmalig gebruik, dus als wegwerpverpakking voor jonge plantjes (groenten ofbloemen) in de land- en tuinbouw toe te passen. Deze kratjes, bv. van het type Modiform   #,   worden met de plantjes, die klaar zijn voor verkoop in tuinzaken, door de kweker in verdiepen gestapeld in rolcontainers (zgn. Deense karren). Na het lossen van deze rolcontainers in de winkel keren ze naar de kweker leeg terug. In Europa zijn thans een paar miljoen van deze rolcontainers in omloop voor de tuinbouwsector. Dit handmatig lossen en het transport terug, met het risico op verlies van containers, is een weinig economische bewerking. Bovendien hebben de containers vaak geen standaardmaten zoals dat thans gangbaar is bij transportpaletten.

   De stapeling in rolcontainers is doorgaans ook minder compact dan op paletten hetgeen de transportkosten verhoogt. 



  De uitvinding heeft thans tot doel deze omweg van rolcontainers uit te schakelen. De functie van de vroegere opslag van kratten in verdiepingen in de containers moet dus doelmatig overgenomen en ingebouwd worden in de plantgoedverpakking zelf zonder de gangbare dimensies van de wegwerpkratten gevoelig te wijzigen. Deze laatste moeten immers steeds in de bestaande (semi-) automatische vullijnen met potgrond voor het plantgoed kunnen gebruikt worden. 



  De uitvinding lost dit probleem op door een rechthoekige stapelbare kunststofkrat te verschaffen voor plantgoed, verdeeld in een aantal nagenoeg gelijke en onderling verbonden cellen. In tenminste een aantal cellen, bij voorkeur in alle vier de hoekcellen van een krat worden daarbij vaste opstaande afstandhouders voorzien die zich bij voorkeur naar boven toe uitstrekken over een hoogte H tussen 2 en 4 maal de hoogte h van de cellen zelf. Ze kunnen zich in principe ook naar onder toe 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 uitstrekken vanaf het grondvlak van de cellen. Voor economisch plaatsgebruik bij stapeling en transport op standaardpaletten (i. p.v. in rolcontainers) moet bovendien bij voorkeur een aantal aaneensluitende kratten het totale oppervlak van een standaard palet vullen.

   Daartoe moet volgens de uitvinding zowel de lengte L als de breedte B van de krat een geheel aantal keren kleiner zijn dan de standaardlengte of standaardbreedte van een palet, in het bijz. van een europalet met afmetingen van 120 bij 80 cm of een halve europalet met afmetingen 60 bij 80 cm. Bij voorkeur zal L een geheel aantal keren tussen 2 en 8 kleiner zijn dan de standaardlengte van een palet, bv. 120 cm, hetzij 2 tot 4 keer kleiner dan 60 cm, en haar breedte B een geheel aantal keren tussen 2 tot 8 kleiner dan de standaardbreedte van een palet, bv. 80 cm. 



  Om toegepast te kunnen worden in standaardvullijnen bij de kwekers zullen de cellen een nagenoeg vierkant bovenvlak bezitten waarvan de zijde ligt tussen 3 cm en 9 cm. 



  De krat kan 6 tot 100 cellen bevatten. De cellen zijn bij voorkeur onderling stevig verbonden in hun bovenranden en ook in de buitenwanden van de krat. 



  Een cruciaal kenmerk van de kratten heeft volgens de uitvinding te maken met de stapelbaarheid via de afstandhouders in celhoeken, bij voorkeur van hoekcellen van de kratten. Deze houders moeten voldoende stevig zijn zodat tenminste de twee onderste lagen van kratten op een palet een met planten gevulde stapel kunnen dragen tot 12 lagen. Anderzijds mogen deze afstandhouders ook niet teveel ruimte innemen omdat het volume lichtinval tijdens de groeiperiode in de kratten dan te sterk vermindert. Elk procent minder lichtinval verlengt immers de totaal nodige groeiverblijftijd in de kratten. Om de krat zo licht mogelijk te houden zullen de afstandhouders voor eenzelfde sterkte echter bij voorkeur buisvormig uitgevoerd worden i. p.v. staafvormig.

   Ten behoeve van een stabiele stapeling zijn bij voorkeur in de hoeken onderaan de kratten uitsparingen aanwezig die een inschuifpassing toelaten voor de vrije uiteinden van de afstandhouders van de onderliggende laag kratten in de stapel. 



  Wanneer de afstandhouders buisvormig uitgevoerd zijn bieden ze overigens het voordeel dat de opgebouwde stapel verstevigd kan worden door hier en daar een 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 vertikale spil aan te brengen doorheen het buiskanaal van de afstandhouders. De bovenaan de stapel uitstekende spiluiteinden kunnen dan verder desgewenst op een eenvoudige wijze dwars verbonden worden met een geschikt verstevigingsraam voor de stapel, bij voorkeur uit wegwerpmateriaal. Dit raam heeft dan bij voorkeur dezelfde   omtreksafmetingen   als de palet. Ook kunnen de vier in een hoek tegen elkaar aansluitende afstandhouders van naburige kratten nabij hun open uiteinden bovenaan de stapel met een in te schuiven vierbenige pen ofmet een passend over te schuiven ring samengehouden worden. 



  De uitvinding slaat dus ook op een vlot verstevigbare krattenstapel. Hierdoor worden de kratten bovendien extra geschikt om door de afnemers achterafopnieuw gebruikt te worden in naar wens samen te stellen en bv. met spillen te verstevigen opbergrekken voor andere zaken dan plantgoed. In het verlengde van de vrije centrale ruimte van de buisvormige afstandhouders is daartoe bij voorkeur een doorgang aanwezig in de celhoeken waardoorheen men een spil kan steken. Door deze kenmerken zijn de op zich reeds vrij stevige kratten dus niet meer als wegwerpkratten te beschouwen waardoor milieubelasting vervalt. De uitvinding biedt dus ook een ecologisch voordeel.   Als   alternatiefof aanvullend voor een versteviging door spillen kan men ook bv. horizontale kartonplaten op bepaalde niveaus in de stapel tussenvoegen.

   Deze platen bezitten daartoe een gatenrooster dat geschikt en bv. enigszins klemmend op de boveneinden van de afstandhouders van een ofmeer krattenlagen geschoven wordt. 



  In een voorkeursuitvoering omvat de krat volgens de uitvinding twee tegen elkaar aansluitende rijen van vijf cellen met elk een cellengte, celbreedte en celhoogte tussen 5 en 7 cm waarbij de opstaande celwanden een dikte hebben tussen 0,5 en 2 mm. De celbodem is bij voorkeur voorzien van een aantal gaatjes om de achteraf in volle grond te verspenen plantjes beter te kunnen uitdrukken uit de krat. Deze bodem heeft een dikte van ten hoogste 0,6 mm. De buiswanddikte van de afstandhouders bedraagt bij voorkeur tussen 1,5 en 2,5 mm. Het vulvolume van de hoekscellen met de afstandhouders is bij voorkeur steeds hetzelfde als dat van de overige cellen. 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 



  Zodoende wordt een krat met opgebouwde afstandhouders verkregen met een kunststofvolume tussen 200 en 300 cc en bij voorkeur tussen 220 en 280cc. 



  De uitvinding betreft ook een werkwijze voor het in lijn vervaardigen en opvullen van een krat waarbij elke krat door spuitgieten in één spuitcyclus in een geschikte matrijs gevormd wordt. Na afkoeling worden de gespoten kratten aansluitend in serie toegevoerd aan een volautomatische of semi-automatische vulstraat voor opvulling met potgrond en bij voorkeur aansluitend inzaaien met bv. gepelleteerd bloemen- of groentenzaad. Wanneer twee ofmeer kratten tegelijk gespoten worden kunnen ze na afkoelen achter elkaar geplaatst worden in een wachtpositie voor aanvoer aan de vullijn. 



  De uitvinding zal thans aan de hand van een voorbeeld nader toegelicht worden onder verwijzing naar bijgaande tekeningen. De uitvoering volgens dit voorbeeld is daarbij geenszins te beschouwen als enige beperking van de algemene uitvindingsconcepten die aan de basis liggen van deze aanvraag. 



  Figuur 1 is een perspectiefzicht van een krat met tien cellen Figuur 2 toont een zijaanzicht van de krat met de schuifpassing voor de afstandhouders. 



  De in figuur 1 getoonde krat 1 omvat tien cellen waarvan vier hoekcellen 3 en zes tussenliggende cellen 2. De hoogte h van de cellen bedraagt bv. 5 cm terwijl de kratlengte L = 30 cm en haar breedte B = 13.3 cm Zodoende kunnen zes rijen van vier, d. i. 24 kratjes op een standaard europalet van 120 bij 80 cm geplaatst worden (oftwaalf op een halve europalet van 60 bij 80 cm). Dit levert op de europalet 240 plantjes per laag kratten. Voor een stapeling van tien lagen levert dit dus 2400 plantjes per palet. Wanneer de afstandhouders 4 een hoogte H hebben van 16 cm geeft een stapeling van deze tien lagen een hoogte van de stapel van 210 cm Met een buitendiameter van de afstandhouders 4 gelijk aan 16 mm kan dan nog vlot een centrale spil 9 ingeschoven worden met een diameter kleiner dan 10 mm. 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 



  De cellen 2 zelf met nagenoeg vierkant bovenvlak zijn aldaar onderling via de gemeenschappelijke ribben 10 stevig verbonden. Deze ribben hebben een dikte van bv. 1 mm. De cellen 2 en 3 verlopen licht konisch naar onder toe en bezitten in hun dunne bodemplaat (met een dikte van ongeveer 0.5mm) een aantal gaten 6. De cellen 2 en 3 zijn ook in de zijwanden van de krat met driehoekige secties 11 verbonden om aan de kratten een voldoende stevigheid te verlenen. 



  Uitstekende boveneinden van de afstandhouders 4 van de randkratten van de bovenste laag op een palet kunnen met behulp van een eenvoudig los op te plaatsen raam 12 verbonden worden om de stapel stevig samen te houden tijdens verhandeling en transport en voor het eventueel bevestigen van inpakbanden over elke palet. Spillen 9 in de hoeken van de stapel zijn aanbevolen, vooral voor stapels van meer dan vijf lagen. 



  In het zijaanzicht van de krat volgens figuur 2 is vooral de schuifpassing van de uiteinden 8 van de afstandhouders in de uitsparingen 7 onderaan in de krathoeken geïllustreerd. De tekening verduidelijkt op zich voldoende voor een vakman deze vlot losmaakbare verbinding en hoeft geen verdere uitleg. Hoge stapels, bv. vanaf zeven lagen, kunnen ook extra verstevigd worden voor transport door bv. de vier in een hoek tegen elkaar aansluitende afstandhouders 4 van vier naburige centraal gelegen kratten in de bovenste laag op een palet nabij hun uitstekende uiteinden met bv. een omsluitende ring 13 te verbinden. Dit kan eventueel gebeuren nadat reeds vier spillen 9 in deze naburige afstandhouders zijn ingebracht. Inpakbanden kunnen eventueel ook aan deze aldus gevormde centrale vertikale verstevigingskolom voor de stapel vastgemaakt worden. 



  In de krat 1 kunnen ook soepele op zich bekende draagbeugels 17 losmaakbaar bevestigd worden zoals bij de wegwerp-draagtasjes van   Modiform.   Hiertoe kan bij het spuiten een korte sleufvoorzien worden in de overlangse centrale rib 10 van de krat ter hoogte van de ribkruisingen 16. Het aanbrengen van de beugels 17 kan eventueel machinaal gebeuren aan het einde van de inzaaibewerking. 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 



  Als grondstof voor de te spuiten kratten 1 kan bv. polyetyleen of polypropyleen gebruikt worden ofgerecycleerde thermoplasten in granulaatvorm. In principe komen evenwel ook biologisch afbreekbare kunststofmengsels in aanmerking. 



  Bij een spuitcyclus van bv. 4,8 sec en een spuitcapaciteit van vier kratten tegelijk (met elk tien cellen) per cyclus bereikt men reeds een zeer productieve vul- en zaaicapaciteit van zowat 3000 ingezaaide cellen 2 en 3 per uur. Er is natuurlijk een voldoende wachttijd-interval ingebouwd voor afkoeling van de gespoten krat tussen spuitgietcyclus en de vulcyclus. Het spuitgiettempo van de kratten is bij voorkeur gelijk aan hun opvultempo in de aansluitende vullijn of vulstraat. 



  De spuitgietinrichtingen zullen bij voorkeur verrijdbaar (mobiel) opgesteld worden om ze plaatselijk aan te schakelen in de serres waar de vullijnen opgesteld zijn. Deze inrichtingen omvatten de nodige middelen voor toevoer van kunststofgranulaat aan de verhittingskamer met doorvoerschroefnaar de matrijzen voor het spuitgieten van de kratten. De inrichting omvat tevens middelen voor het cyclisch openen en sluiten van de matrijzen en de toevoer van de gevormde kratten na voldoende afkoeling aan de ingang van de vullijn. Elke matrijszal per krat bij voorkeur meerdere aanspuitopeningen bezitten waarbij tenminste twee zulke openingen zich relatief dicht bij de krathoeken bevinden. 



  Men kan volgens de uitvinding mobiele volautomatische geïntegreerde spuitgiet-, vul- en inzaailijnen bouwen met een ingebouwde energietoevoer door een dieselaltematorgroep. Deze geïntegreerde inrichtingen kunnen dan verhuizen van het ene serrecomplex naar het andere om ter plaatse de kratten te spuitgieten, te vullen en in te zaaien en om de aldus ingezaaide kratten direct uit te zetten in de serregrond. Deze geïntegreerde opstelling van spuitgieten, vullen en inzaaien schakelt ook de thans nodige werktijd en mankracht uit om wegwerpkratjes aan te voeren aan de vullijn. 



  Aan het afvoereinde van de geïntegreerde opstelling kunnen desgewenst ook middelen aangesloten worden voor het geschikt afzetten van ingezaaide kratten op transportstraten voor vervoer naar de bestemde groeiplek op de serrevloer.



   <Desc / Clms Page number 1>
 



  The invention relates to a stackable plastic crate for planting material, as well as a method and device for automatically filling the crates with planting material in line with the manufacture of the crates. It also refers to the easily stackable stacking of these crates.



  It is known to use light plastic crates for single use, so as disposable packaging for young plants (vegetables or flowers) in agriculture and horticulture. These crates, for example of the Modiform # type, are stacked with the plants, which are ready for sale in garden shops, in-depth by the grower in roll containers (so-called Danish trolleys). After unloading these roll containers in the store, they return to the grower empty. A few million of these roll containers are currently in circulation in Europe for the horticultural sector. This manual unloading and transport back, with the risk of losing containers, is a low-cost operation. In addition, the containers often do not have standard dimensions as is currently the case with transport pallets.

   The stacking in roll containers is generally also less compact than on pallets, which increases transport costs.



  The invention now has for its object to eliminate this detour of roll containers. The function of the former storage of crates in storeys in the containers must therefore be effectively taken over and built into the planting material packaging itself without significantly changing the usual dimensions of the disposable crates. The latter must after all always be able to be used in the existing (semi) automatic filling lines with potting soil for the planting material.



  The invention solves this problem by providing a rectangular stackable plastic crate for planting material, divided into a number of substantially equal and interconnected cells. In at least a number of cells, preferably in all four corner cells of a crate, fixed upright spacers are provided which preferably extend upwards over a height H between 2 and 4 times the height h of the cells themselves. In principle, they can also go down

 <Desc / Clms Page number 2>

 extend from the base of the cells. For economical use of space when stacking and transporting on standard pallets (instead of in roll containers), a number of contiguous crates should preferably also fill the total surface of a standard pallet.

   To that end, according to the invention, both the length L and the width B of the crate must be a whole number of times smaller than the standard length or standard width of a pallet, in particular. of a euro pallet with dimensions of 120 by 80 cm or half a euro pallet with dimensions of 60 by 80 cm. Preferably, L will be an integer number of times between 2 and 8 less than the standard length of a pallet, e.g., 120 cm, or 2 to 4 times less than 60 cm, and its width B will be an integer number of times between 2 to 8 less than the standard width of a palette, for example 80 cm.



  To be used in standard filling lines at the growers, the cells will have a substantially square top surface, the side of which is between 3 cm and 9 cm.



  The crate can contain 6 to 100 cells. The cells are preferably firmly interconnected in their upper edges and also in the outer walls of the crate.



  According to the invention, a crucial characteristic of the crates is related to the stackability via the spacers in cell corners, preferably of corner cells of the crates. These containers must be sufficiently sturdy that at least the two lower layers of crates on a pallet can support a plant-filled stack of up to 12 layers. On the other hand, these spacers should not take up too much space because the volume of light during the growing period in the crates then decreases too strongly. After all, every percent less incidence of light extends the total necessary growth stay time in the crates. In order to keep the crate as light as possible, however, the spacers for the same strength will preferably be of tubular design. p.v. rod-shaped.

   For a stable stacking, recesses are preferably present in the corners at the bottom of the crates which allow a sliding fit for the free ends of the spacers of the underlying layer of crates in the stack.



  When the spacers are of tubular design, they moreover offer the advantage that the accumulated stack can be reinforced by here and there a

 <Desc / Clms Page number 3>

 to place a vertical spindle through the tube channel of the spacers. The spindle ends protruding at the top of the stack can then, if desired, further be connected in a simple manner transversely to a suitable reinforcement frame for the stack, preferably from disposable material. This window then preferably has the same peripheral dimensions as the pallet. Also, the four spacers of adjacent crates connecting at an angle to each other near their open ends at the top of the stack can be held together with a retractable four-legged pin or with a suitable ring to be slid over.



  The invention therefore also relates to a readily stackable crate stack. This also makes the crates extra suitable for re-use by customers in assembling them as desired and, for example, reinforcing storage racks with spindles for items other than planting material. In line with the free central space of the tubular spacers, a passage is preferably provided for this purpose in the cell corners through which a spindle can be inserted. Due to these characteristics, the already robust crates are therefore no longer to be regarded as disposable crates, thereby eliminating environmental impact. The invention therefore also offers an ecological advantage. As an alternative or in addition to reinforcement by means of pivots, it is also possible, for example, to insert horizontal cardboard sheets into the stack at certain levels.

   To this end, these plates have a hole grid which is slidably and, for example, slightly clamped onto the upper ends of the spacers of one or more crate layers.



  In a preferred embodiment the crate according to the invention comprises two contiguous rows of five cells, each with a cell length, cell width and cell height between 5 and 7 cm, the upright cell walls having a thickness between 0.5 and 2 mm. The cell bottom is preferably provided with a number of holes in order to be able to better express the plants to be transplanted in the ground afterwards from the crate. This bottom has a thickness of no more than 0.6 mm. The tube wall thickness of the spacers is preferably between 1.5 and 2.5 mm. The filling volume of the corner cells with the spacers is preferably always the same as that of the other cells.

 <Desc / Clms Page number 4>

 



  A crate with built-up spacers is thus obtained with a plastic volume between 200 and 300 cc and preferably between 220 and 280 cc.



  The invention also relates to a method for manufacturing and filling a crate in line, wherein each crate is formed in a suitable mold by injection molding in one spraying cycle. After cooling, the sprayed crates are subsequently fed in series to a fully automatic or semi-automatic filling line for filling with potting soil and preferably then sowing with, for example, pelleted flower or vegetable seeds. When two or more crates are sprayed at the same time, after cooling they can be placed behind each other in a waiting position for delivery to the filling line.



  The invention will now be further elucidated on the basis of an example with reference to the accompanying drawings. The embodiment according to this example is by no means to be regarded as the only limitation of the general inventive concepts that form the basis of this application.



  Figure 1 is a perspective view of a crate with ten cells. Figure 2 shows a side view of the crate with the slide fitting for the spacers.



  The crate 1 shown in Figure 1 comprises ten cells, of which four corner cells 3 and six intermediate cells 2. The height h of the cells is, for example, 5 cm while the crate length L = 30 cm and its width B = 13.3 cm. four, d. i. 24 crates can be placed on a standard 120 x 80 cm Euro pallet (or twelve on a half Euro 60 x 80 cm pallet). This yields 240 plants per layer of crates on the europalet. For a stacking of ten layers, this yields 2,400 plants per pallet. When the spacers 4 have a height H of 16 cm, a stacking of these ten layers gives a height of the stack of 210 cm. With an outer diameter of the spacers 4 equal to 16 mm, a central spindle 9 with a diameter can still easily be inserted. smaller than 10 mm.

 <Desc / Clms Page number 5>

 



  The cells 2 themselves with a substantially square upper surface are firmly interconnected there via the common ribs 10. These ribs have a thickness of, for example, 1 mm. The cells 2 and 3 extend slightly conically downwards and have a number of holes 6 in their thin bottom plate (with a thickness of approximately 0.5 mm). The cells 2 and 3 are also connected in the side walls of the crate with triangular sections 11 to to provide sufficient strength to the crates.



  Protruding upper ends of the spacers 4 of the edge crates of the upper layer on a pallet can be connected by means of a simple loose-fitting frame 12 to hold the stack firmly together during handling and transport and for possibly attaching packing straps over each palette. Spindles 9 in the corners of the stack are recommended, especially for stacks of more than five layers.



  In the side view of the crate according to figure 2, in particular the sliding fit of the ends 8 of the spacers in the recesses 7 at the bottom of the crate corners is illustrated. The drawing in itself sufficiently clarifies for a person skilled in the art this easily releasable connection and requires no further explanation. High stacks, e.g. from seven layers, can also be extra reinforced for transport through, for example, the four spaced-apart spacers 4 of four neighboring centrally located crates in the upper layer on a pallet near their protruding ends with e.g. connecting ring 13. This can possibly happen after four spindles 9 have already been inserted into these neighboring spacers. Wrapping tapes can optionally also be attached to this central vertical reinforcement column thus formed for the stack.



  In the crate 1 also flexible, per se known carrying brackets 17 can be detachably mounted, such as with the Modiform disposable carrying bags. To this end, during spraying, a short slot can be provided in the longitudinal central rib 10 of the crate at the level of the rib crossings 16. The mounting of the brackets 17 can optionally be done mechanically at the end of the sowing operation.

 <Desc / Clms Page number 6>

 



  As raw material for the crates to be sprayed 1, for example, polyethylene or polypropylene or recycled thermoplastics in granulate form can be used. In principle, however, biodegradable plastic mixtures are also suitable.



  With a spraying cycle of, for example, 4.8 seconds and a spraying capacity of four crates simultaneously (each with ten cells) per cycle, a very productive filling and seeding capacity of around 3000 sown cells 2 and 3 per hour is already achieved. A sufficient waiting time interval is of course built in for cooling the sprayed crate between injection molding cycle and the filling cycle. The injection molding rate of the crates is preferably equal to their filling rate in the subsequent filling line or filling line.



  The injection molding devices will preferably be mobile (mobile) arranged to be switched on locally in the greenhouses where the filling lines are arranged. These devices comprise the necessary means for supplying plastic granulate to the heating chamber with feed screw to the molds for injection-molding the crates. The device also comprises means for cyclically opening and closing the molds and supplying the formed crates after sufficient cooling at the entrance of the filling line. Each mold will preferably have several injection openings per crate, at least two such openings being relatively close to the crate corners.



  According to the invention, mobile fully automatic integrated injection molding, filling and seeding lines can be built with a built-in energy supply through a diesel altematic group. These integrated devices can then move from one greenhouse complex to the other to injection-mold, fill and sow the crates on site and to expand the crates thus sown directly into the greenhouse soil. This integrated arrangement of injection molding, filling and sowing also eliminates the currently required working time and manpower to deliver disposable crates to the filling line.



  If desired, means can also be connected to the discharge end of the integrated arrangement for suitable depositing of sown crates on transport streets for transport to the intended growth area on the greenhouse floor.


    

Claims (14)

CONCLUSIES 1. Rechthoekige stapelbare kunststofkrat (1) voor plantgoed, verdeeld in een aantal nagenoeg gelijke en onderling verbonden cellen (2) waarbij tenminste in een aantal hoekcellen (3) vaste opstaande afstandhouders (4) voorzien zijn die zich uitstrekken over een hoogte H tussen 2 en 4 maal de hoogte h van de cellen zelf terwijl de lengte L van de krat (1) een geheel aantal keren tussen 2 en 8 kleiner is dan 120 cm en haar breedte B een geheel aantal keren tussen 2 en 8 kleiner is dan 80 cmCONCLUSIONS 1. Rectangular stackable plastic crate (1) for planting material, divided into a number of substantially equal and interconnected cells (2), wherein at least a number of corner cells (3) have fixed upright spacers (4) extending over a height H between 2 and 4 times the height h of the cells themselves while the length L of the crate (1) is an integer number of times between 2 and 8 less than 120 cm and its width B is an integer number of times between 2 and 8 less than 80 cm 2. Krat volgens conclusie 1 waarbij de cellen een nagenoeg vierkant bovenvlak bezitten waarvan de zijde ligt tussen 3 cm en 9 cmCrate according to claim 1, wherein the cells have a substantially square upper surface whose side is between 3 cm and 9 cm 3. Krat volgens conclusie 1 of2 waarbij ze 6 tot 100 cellen bevat. The crate of claim 1 or 2 wherein it contains 6 to 100 cells. 4. Krat volgens conclusie 1 waarbij de cellen onderling verbonden zijn in hun bovenranden (10) en in de buitenwanden (11) van de krat. The crate of claim 1 wherein the cells are interconnected in their upper edges (10) and in the outer walls (11) of the crate. 5. Krat volgens conclusie 1 waarbij tenminste in de hoeken onderaan de kratten uitsparingen (7) aanwezig zijn die een inschuifpassing toelaten voor de vrije uiteinden (8) van de afstandhouders. Crate as claimed in claim 1, wherein at least in the corners at the bottom of the crates there are recesses (7) which allow a sliding fit for the free ends (8) of the spacers. 6. Krat volgens conclusie 1 waarbij de afstandhouders (4) buisvormig zijn en waarbij in het verlengde van hun vrije centrale ruimte (14) een doorgang (15) aanwezig is in de celhoeken van de krat. The crate of claim 1 wherein the spacers (4) are tubular and wherein a passage (15) is present in the cell corners of the crate in line with their free central space (14). 7. Krat volgens conclusie 1 met twee tegen elkaar aansluitende rijen van vijf cellen met elk een cellengte, celbreedte en celhoogte tussen 5 en 7 cm waarbij de opstaande celwanden een dikte hebben tussen 0,5 en 2 mm, de celbodem (5) voorzien is van een aantal gaatjes (6) en welke bodem een dikte heeft van ten hoogste 0,6 mm, terwijl de afstandhouders (4) buisvormig zijn met een buiswanddikte tussen 1,5 en 2,5 mm <Desc/Clms Page number 8>The crate according to claim 1 with two adjacent rows of five cells each with a cell length, cell width and cell height between 5 and 7 cm, the upright cell walls having a thickness between 0.5 and 2 mm, the cell bottom (5) being provided of a number of holes (6) and which bottom has a thickness of at most 0.6 mm, while the spacers (4) are tubular with a tube wall thickness between 1.5 and 2.5 mm  <Desc / Clms Page number 8> 8. Krat volgens conclusie 7 waarbij het kunststofvolume per krat ligt tussen 200 en 300 cc. 8. Crate according to claim 7, wherein the plastic volume per crate is between 200 and 300 cc. 9. Verstevigbare krattenstapel onder toepassing van kratten (1) volgens conclusie 6 waarbij doorheen centrale openingen (14) van de afstandhouders (4) en de daarop aansluitende doorgangen (15) in de cellen vertikale spillen (9) kunnen gestoken worden. Reinforceable crate stack using crates (1) according to claim 6, wherein vertical spindles (9) can be inserted through central openings (14) of the spacers (4) and the connecting passages (15) in the cells. 10. Werkwijze voor het in lijn vervaardigen en opvullen van tenminste één krat (1) volgens conclusie 1 waarbij elke krat door spuitgieten in één spuitcyclus in een geschikte matrijsgevormd wordt en waarbij ze na afkoeling in serie toegevoerd worden aan een vulstraat voor opvulling met potgrond. Method for producing and filling in line at least one crate (1) according to claim 1, wherein each crate is molded into a suitable mold by injection molding in one spraying cycle and wherein after cooling they are supplied in series to a filling line for filling with potting soil. 11. Werkwijze volgens conclusie 10 waarbij in één cyclus twee ofmeer kratten (1) tegelijk gespoten worden en na afkoelen achter elkaar geplaatst worden in een wachtpositie voor aanvoer aan de vullijn. Method according to claim 10, wherein in one cycle two or more crates (1) are sprayed simultaneously and after cooling are placed one behind the other in a waiting position for delivery to the filling line. 12. Mobiele spuitgietinrichting voor het vervaardigen van kratten (1) volgens conclusie 10 omvattende middelen voor toevoer van kunststofgranulaat aan een verhittingskamer met doorvoerschroefnaar de matrijzen alsmede middelen voor het cyclisch openen en sluiten van de matrijzen en voor de toevoer van de gevormde kratten aan een vullijn. Mobile injection molding apparatus for manufacturing crates (1) according to claim 10 comprising means for feeding plastic granulate to a heating chamber with feed screw to the molds and means for cyclically opening and closing the molds and for feeding the molded crates to a filling line . 13. Inrichting volgens conclusie 12 waarbij elke matrijsper krat via meerdere aanspuitopeningen gevuld wordt waarbij tenminste twee zulke openingen zich relatief dicht bij de krathoeken bevinden. Device as claimed in claim 12, wherein each mold per crate is filled via a plurality of injection openings, wherein at least two such openings are relatively close to the crate corners. 14. Mobiele geïntegreerde inrichting volgens conclusie 12 omvattende een ingebouwde diesel-altematorgroep voor de spuitgietinrichting en op de spuitgietinrichting aansluitende middelen voor het vullen en inzaaien van de gevormde kratten (1). Mobile integrated device according to claim 12, comprising a built-in diesel altematic group for the injection molding device and means connecting to the injection molding device for filling and sowing the formed crates (1).
BE2002/0568A 2002-10-01 2002-10-01 Stackable crate for plants, has corner cells with fixed spacer elements to allow transport on pallets BE1015126A3 (en)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2002/0568A BE1015126A3 (en) 2002-10-01 2002-10-01 Stackable crate for plants, has corner cells with fixed spacer elements to allow transport on pallets

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2002/0568A BE1015126A3 (en) 2002-10-01 2002-10-01 Stackable crate for plants, has corner cells with fixed spacer elements to allow transport on pallets

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1015126A3 true BE1015126A3 (en) 2004-10-05

Family

ID=33034844

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2002/0568A BE1015126A3 (en) 2002-10-01 2002-10-01 Stackable crate for plants, has corner cells with fixed spacer elements to allow transport on pallets

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE1015126A3 (en)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL1029460C2 (en) * 2005-07-07 2007-01-09 Modiform B V Tray with handle.
GB2493501A (en) * 2011-07-22 2013-02-13 Frosts Landscapes Construction Ltd A module for soil and plants

Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2354700A1 (en) * 1976-06-17 1978-01-13 Curver Bv Holder for plants, cuttings, seeds in glasshouse propagation - has legs allowing growing space or compact storage nesting
GB2083994A (en) * 1980-09-25 1982-04-07 Kaneko Toshiro Plant cultivation method and apparatus therefor
EP0205330B1 (en) * 1985-06-11 1990-10-03 Vanhaley Limited A holder for trays, pots, dishes or the like
FR2651090A1 (en) * 1989-08-31 1991-03-01 Visser S Gravendeel Holding Bv Machine for filling cellular seed trays with earth
US5426890A (en) * 1993-12-11 1995-06-27 Duemmen; Guenter Culture tray for growing young plants
US5927009A (en) * 1997-05-05 1999-07-27 Vanwingerden; Leonard Plant carrier with pull-out remover

Patent Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2354700A1 (en) * 1976-06-17 1978-01-13 Curver Bv Holder for plants, cuttings, seeds in glasshouse propagation - has legs allowing growing space or compact storage nesting
GB2083994A (en) * 1980-09-25 1982-04-07 Kaneko Toshiro Plant cultivation method and apparatus therefor
EP0205330B1 (en) * 1985-06-11 1990-10-03 Vanhaley Limited A holder for trays, pots, dishes or the like
FR2651090A1 (en) * 1989-08-31 1991-03-01 Visser S Gravendeel Holding Bv Machine for filling cellular seed trays with earth
US5426890A (en) * 1993-12-11 1995-06-27 Duemmen; Guenter Culture tray for growing young plants
US5927009A (en) * 1997-05-05 1999-07-27 Vanwingerden; Leonard Plant carrier with pull-out remover

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL1029460C2 (en) * 2005-07-07 2007-01-09 Modiform B V Tray with handle.
EP1741332A1 (en) * 2005-07-07 2007-01-10 Modiform B.V. Tray with handle
GB2493501A (en) * 2011-07-22 2013-02-13 Frosts Landscapes Construction Ltd A module for soil and plants

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4684013A (en) Automatic loading tray for thin-walled plastic flower pots
AU2011264410B2 (en) Stackable containers and associated method for the transport of plants
NL2014514A (en) Method and facility for breeding insects.
GB2566797A (en) Carry tray for planting pots
BE1015126A3 (en) Stackable crate for plants, has corner cells with fixed spacer elements to allow transport on pallets
EP0464954A2 (en) Apparatus for transplant propagation
JP7198970B2 (en) Unfilled section standing mechanism, fungus bed block manufacturing device and fungus bed block manufacturing method
US5203109A (en) Apparatus for transplant propagation
KR101397313B1 (en) Mushroom cultivation container set
CZ284994B6 (en) Replanting platform, particularly for forest plants
KR20110030610A (en) Bulk transport bag with forklift sleeves
US20070137101A1 (en) Carrier for growing trays and assembly of at least one such carrier and a growing tray
US20230371443A1 (en) Modular systems for transportation of plants and methods of use thereof
KR101822747B1 (en) Potting Machine
US20220248618A1 (en) System and method for cultivating plant products without soil
EP3308638B1 (en) Improved support device for hydroponic cultivation
NL2026808B1 (en) Growing Tray
KR200451266Y1 (en) Box for seedling culture
JPH0448676Y2 (en)
KR930001603Y1 (en) Nursery box
AU2008202054A1 (en) A plant storage system
CS207836B1 (en) Cultivator casette for cultivating and transport of the tree plantings
CS240661B1 (en) Automatized packing machine for seedling packing
JPS60172241A (en) Culture of kaiware radish
RU1831258C (en) Facility for cultivating and transportation of seedlings

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Effective date: 20061031