BE1012737A3 - Werkwijze voor het aanbrengen van een isolerende laag op een ondergrond, alsmende daarbij te gebruiken mortel. - Google Patents

Werkwijze voor het aanbrengen van een isolerende laag op een ondergrond, alsmende daarbij te gebruiken mortel. Download PDF

Info

Publication number
BE1012737A3
BE1012737A3 BE00/0268A BE200000268A BE1012737A3 BE 1012737 A3 BE1012737 A3 BE 1012737A3 BE 00/0268 A BE00/0268 A BE 00/0268A BE 200000268 A BE200000268 A BE 200000268A BE 1012737 A3 BE1012737 A3 BE 1012737A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
wool
roof
insulating layer
mixed
mass
Prior art date
Application number
BE00/0268A
Other languages
English (en)
Inventor
Frederikus Gerardus Maria Bol
Original Assignee
Westland Steenwol Service B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Westland Steenwol Service B V filed Critical Westland Steenwol Service B V
Application granted granted Critical
Publication of BE1012737A3 publication Critical patent/BE1012737A3/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04DROOF COVERINGS; SKY-LIGHTS; GUTTERS; ROOF-WORKING TOOLS
    • E04D13/00Special arrangements or devices in connection with roof coverings; Protection against birds; Roof drainage ; Sky-lights
    • E04D13/16Insulating devices or arrangements in so far as the roof covering is concerned, e.g. characterised by the material or composition of the roof insulating material or its integration in the roof structure
    • E04D13/1606Insulation of the roof covering characterised by its integration in the roof structure
    • E04D13/1668Insulation of the roof covering characterised by its integration in the roof structure the insulating material being masses or granules applied in situ
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04DROOF COVERINGS; SKY-LIGHTS; GUTTERS; ROOF-WORKING TOOLS
    • E04D7/00Roof covering exclusively consisting of sealing masses applied in situ; Gravelling of flat roofs

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Building Environments (AREA)

Abstract

Werkwijze voor het isoleren van een dak, waarbij op de dakondergrond ten minste één isolerende laag wordt aangebracht en daarop ter afwerking en afsluiting een of meer lagen dakbedekkingsmateriaal worden aangebracht. Als materiaal voor de isolerende laag wordt gebruik gemaakt van een tot een granulaat verwerkte minerale wol, welke met een hoeveelheid hydraulisch afbindbare lijm tot een aardvochtige massa wordt gemengd en op de dakondergrond wordt gestort, waarna men de gestorte massa afreit, aandrukt en laat drogen alvorens de afsluitende lagen dakbedekkingsmateriaal aan te brengen.

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



   Werkwijze voor het aanbrengen van een isolerende laag op een ondergrond, alsmede daarbij te gebruiken mortel. 



   De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze zoals gedefinieerd in het eerste gedeelte van conclusie 1. 



   Een dergelijke werkwijze is beschreven in het artikel "GERECYCLED PUR ALS   AFSCHOTISOLATIE"in   het tijdschrift BOUWWERELD, nr. 21,10 november 1997 (1997-11-10), bladzijde 40/41   XP000778311.   



  Daarbij gaat het om het hergebruik van polyurethaanschuim, dat als gevormd isolatiemateriaal is toegepast in producten, zoals schok-dempende bumpers voor automobielen, isolerende panelen in koelkasten resp. als afval vrij komt bij de vervaardiging van platen van poly-styreen. 



   De met deze bekende werkwijze verkregen isolerende laag heeft een bevredigende isolatiewaarde (-waarde), terwijl de druksterkte ervan eveneens redelijk kan worden genoemd. 



  Problemen treden echter op, wanneer de isolerende laag moet worden aangebracht op een "werkende ondergrond". In zo'n geval blijkt de laag onvoldoende samenhang te vertonen en is (zie ook het artikel) wapening met glasvezeldoek noodzakelijk om bewegingen in de ondergrond op te vangen. Uit het artikel blijkt voorts, dat de uit het polystyreen-granulaat en bindmiddel bestaande mortel met betrekkelijk veel water tot een   vloeibare   massa wordt gemengd, waardoor het droogproces lang kan duren en de kans groot is, dat teveel vrij water in de laag achterblijft. 



   De uitvinding nu verschaft een alternatief voor de beschreven werkwijze, die daardoor is gekenmerkt, dat als afval steenwol en/of glaswol wordt toegepast, dat tezamen met het hydraulische bindmiddel en water tot een aardvochtige stortmassa wordt gemengd. In vergelijking met het resultaat van de bekende werkwijze vertoont een met de werkwijze volgens de uitvinding verkregen isolerende laag een uitstekende samenhang, welke 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 verklaard kan worden door het meer pluizige karakter van het granulaat, dat zieh effectief laat bevochtigen en door het bindmiddel tot een gefixeerde sponsmassa aaneenhecht. Een voordeel is daarbij, dat het bij de werkwijze volgens de uitvinding toegepaste granulaat met veel minder water kan worden verwerkt, waardoor een snel droogproces mogelijk is. 



   De bij de werkwijze volgens de uitvinding benodigde minerale wol komt in de praktijk in grote hoeveelheden ter beschikking in de vorm van steenwol, welke in de tuinbouw en met name in de zogenaamde substraatteelt, dienst heeft gedaan. 



   De minerale-wolmassa kan daarbij voor een deel uit glaswol bestaan, dat eveneens in grote hoeveelheden als afval ter beschikking komt. 



   De onder toepassing van de werkwijze volgens de uitvinding verkregen isolerende laag doet, wat de isolatiewaarde betreft, bij een vergelijkbare laagdikte niet onder voor een op de hierboven beschreven bekende wijze verkregen laag. 



   Opgemerkt dient te worden dat het reeds bekend is (zie het Nederlandse octrooischrift 190274) tot granulaat verwerkt steenwol-afval uit de tuinbouw toe te passen als toeslagmateriaal bij de vervaardiging van bakstenen. 



   Voorts is het uit het Nederlandse octrooischrift 1005403 bekend steen-resp. glaswolafval tot granulaat te verwerken en met een bindmiddel op basis van zetmeel te vermengen teneinde daaruit langwerpige vulstukken te vervaardigen, waarmede de "dalen" van geprofileerde dakplaten kunnen worden opgevuld. Het gaat daarbij dus om vooraf in mallen vervaardigde vulstukken, die na droging in de dalen van een geprofileerde dakplaat kunnen worden aangebracht en daarbij in de eerste plaats bestemd zijn om te voorkomen dat de dalen van de geprofileerde dakplaat bij brand als "trekgaten" kunnen fungeren. Daarbij wordt vermeld, dat de vulstukken tevens als isolatie kunnen dienen.

   Het voorgestelde bindmiddel op basis van zetmeel is gebleken minder goed mengbaar met het   steenwol/glaswol-granulaat   te zijn, terwijl de droogtijd betrekkelijk lang is, waardoor dit bindmiddel bij de werkwijze volgens de uitvinding niet geschikt zou zijn. 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 



   De uitvinding heeft tevens betrekking op een tot granulaat verwerkte, voor ten minste 50% uit steenwol en voor de rest uit glaswol bestaande minerale-wolmassa, welke met een hydraulisch afbindbare lijm is gemengd tot een aardvochtige, verpompbare massa, geschikt voor gebruik bij de werkwijze volgens de uitvinding. 



   Ter verbetering van de isolatiewaarde kan het voorts aanbeveling verdienen een hoeveelheid polystyreenkorrels aan de te storten massa toe te voegen. 



   Verdere bijzonderheden van de uitvinding worden hieronder aan de hand van de tekening met enkele uitvoeringsvoorbeelden nader toegelicht. 



   Fig. 1 toont een doorsnede door een onder toepassing van de werkwijze volgens de uitvinding geïsoleerd dak bij een vlakke dakondergrond en
Fig. 2 toont een dwarsdoorsnede door een soortgelijk dak, op basis van een geprofileerde dakondergrond. 



   Bij een proef werd gewerkt met een minerale-wolmassa die voor 50% uit tot granulaat verwerkt steenwolafval uit de tuinbouw en voor 50% uit eveneens tot granulaat verwerkt glaswolafval bestond. Het steenwolgranulaat was daarbij goed schoongemaakt, d. w. z. ontdaan van wortelresten en andere ongewenste bestanddelen. Aan de granulaatmassa werden polystyreenkorrels toegevoegd tot een volumepercentage van 20. 
 EMI3.1 
 



  Het aldus met polystyreenkorrels"verrijkt"granulaat werd gemengd met 160 liter water en 160liter cement in poedervorm per m3 granulaat. Gebruikt werd een hydraulisch afbindbare lijm van het merk"Eurocol". De aldus verkregen massa   was"aardvochtig",   had een stortgewicht van 520 kg/m3 en werd op een vlakke houten ondergrond uitgestort en afgereid tot een dikte van 13 cm. De gestorte laag werd vervolgens belegd met   platen"betontriplex"   als ondergrond voor een 200 kg zware wals met een breedte van 1, 8 m en een diameter van 50 cm, waarmede de laag tot 10 cm werd verdicht. Na een droogtijd van 6 uur was de verdichte laag goed beloopbaar, terwijl na nog eens 4 uur de dakbedekkingslagen op de gebruikelijk wijze,   d. w.   z. door "branden" konden worden aanqebracht. 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 



   Door middel van de door de gestorte massa heengezakte lijm bleek de laag aan de (houten) ondergrond te zijn gehecht. Een proefstuk van 30 bij 30 cm werd van de ondergrond losgemaakt ter bepaling van de isolatiewaarde. Metingen resulteerden in een gunstige -waarde (warmtegeleidingscoëfficiënt) van 0. 06. 



   Fig. 1 en 2 geven twee toepassingmogelijkheden weer. 



   In fig. 1 is er sprake van een op een vlakke dakondergrond 1 van beton of hout gestorte minerale-wolmassa 2, welke na verdichting en droging is afgedekt met de gebruikelijke dakbedekkingslagen 3. Daarbij is tevens getoond, dat het storten en de verdere behandeling zo kan geschieden, dat de uiteindelijke isolatielaag vanuit het midden naar weerskanten onder een kleine hoek afhelt. 



   In fig. 2 wordt de dakondergrond gevormd door geprofileerde stalen dakplaten   4,   welke zijn opgelegd op stalen balken 5. In dit geval zijn de dalen van de stalen dakplaten 4 geheel volgestort en is de minerale-wolmassa aangebracht in een zodanige hoeveelheid, dat de laagdikte boven de toppen van de dakplaten de gewenste dikte (bijvoorbeeld 5 cm) heeft bereikt. Ook in dit geval wordt de gestorte massa 6 afgedekt door daarop gebrande dakbedekkingslagen 7.

Claims (4)

  1. CONCLUSIES 1. Werkwijze voor het aanbrengen van een isolerende laag op een ondergrond, meer in het bijzonder op een dakoppervlak, door bestorting met een isolerende massa, die in hoofdzaak bestaat uit tot granulaat verwerkt afval van materiaal met isolerende eigenschappen, een hydraulisch bindmiddel en water, waarbij de gestorte laag wordt geëgaliseerd en gedroogd alvorens daarop een of meer afsluitende deklagen aan te brengen, met het kenmerk, dat als afval steenwol en/of glaswol wordt toegepast, waarbij het steenwol/glaswolgranulaat samen met het hydraulische bindmiddel en water tot een aardvochtige stortmassa wordt gemengd.
  2. 2. Werkwijze volgens conclusie l, met het kenmerk, dat 5-7 volume-delen van het steenwol/glaswolgranulaat worden gemengd met een deel hydraulisch bindmiddel en een deel water.
  3. 3. Werkwijze volgens conclusies 1-2, met het kenmerk, dat het granulaat voor tenminste 50% uit steenwol en voor de rest uit glaswol bestaat.
  4. 4. Mortel bestemd voor toepassing bij de werkwijze volgens conclusies 1-3, gekenmerkt door een tot granulaat verwerkte, voor ten minste 50% uit steenwol en voor de rest uit glaswol bestaande minerale-wolmassa, welke is gemengd met een hydraulisch bindmiddel in een zodanige mengverhouding, dat de mortel met het benodigde water tot een aardvochtige, verpompbare massa mengbaar is.
BE00/0268A 1999-04-13 2000-04-13 Werkwijze voor het aanbrengen van een isolerende laag op een ondergrond, alsmende daarbij te gebruiken mortel. BE1012737A3 (nl)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1011781A NL1011781C2 (nl) 1999-04-13 1999-04-13 Werkwijze voor het aanbrengen van een isolerende laag op een ondergrond, alsmede daarbij te gebruiken mortel.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1012737A3 true BE1012737A3 (nl) 2001-02-06

Family

ID=19769001

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE00/0268A BE1012737A3 (nl) 1999-04-13 2000-04-13 Werkwijze voor het aanbrengen van een isolerende laag op een ondergrond, alsmende daarbij te gebruiken mortel.

Country Status (2)

Country Link
BE (1) BE1012737A3 (nl)
NL (1) NL1011781C2 (nl)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL1014654C1 (nl) * 2000-03-15 2001-09-19 Frederikus Gerardus Maria Bol Werkwijze voor het ballasten van een plat dak.

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1377122A (fr) * 1963-12-13 1964-10-31 Svenska Icopalfabriken Ab Couverture de bâtiment et procédé pour sa construction
CH514043A (de) * 1970-12-15 1971-10-15 Bautypen Ag Isolierendes Bauelement
US4014143A (en) * 1976-04-23 1977-03-29 Purcell Kenneth G Building structural system
NL190274C (nl) 1988-09-27 1994-01-03 Frederikus Gerardus Maria Bol Werkwijze voor het vervaardigen van bakstenen uit klei, waaraan steenwolafval is toegevoegd.
DE3909157A1 (de) * 1989-03-21 1990-10-11 Kesting Lorenz Dacheindeckung mit metallprofilbohlen
NL1005403C1 (nl) 1997-02-28 1998-08-31 Westland Recycling B V Dakrilvullingen (van steen- glaswolgranulaat).
DE19740781A1 (de) * 1997-09-16 1999-03-18 Boerner Georg Chem Werk Schüttmischung zum Höhenausgleich und/oder zur Gefällegebung von Neubauten und Altbausanierungsmaßnahmen sowie Verfahren zu deren Herstellung und Verwendung derselben

Also Published As

Publication number Publication date
NL1011781C2 (nl) 2000-10-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Adam et al. Compressed stabilised earth block manufacture in Sudan
MX2012006015A (es) Concreto aislante termico de peso ligero flexible, permeable al aire, resitente al agua, a prueba de fuego.
BE1009260A3 (nl) Isolatiemortel.
HU181185B (en) Method for producing bodies particularly auilding units
CN2338404Y (zh) 钢丝网架膨胀珍珠岩复合墙板
EP3057917A1 (de) Stabile formkörper oder platten aus leichtbaumaterail zur wärmedämmung und zur verwendung als brandschutz, das verfahren zu ihrer herstellung, ihre verwendung und ein damit augerüstetes bauwerk
JP2004505876A (ja) 植物性骨材を用いたコンクリート又はモルタルを製造するための方法
CN106746683A (zh) 玻璃轻石透水砖及其制备方法
JPS5847545B2 (ja) 建築用下地材
BE1012737A3 (nl) Werkwijze voor het aanbrengen van een isolerende laag op een ondergrond, alsmende daarbij te gebruiken mortel.
US3635784A (en) Solid composite boards having a compact core of adhesive binder and 85{14 98 percent by volume of porous, nonabsorbing granulates selected from the group consisting of cork bark, and vermiculite
JP6497924B2 (ja) 木造建築物の外張り断熱耐火外壁構造
CH710162B1 (de) Wärmedämm-Platte mit Brandschutzschicht, Verfahren zu ihrer Herstellung, ihre Verwendungen und damit ausgerüstetes Bauwerk.
Solomon et al. Turning low-density polyethylene plastic waste into plastics bricks for sustainable development
WO2008126125A2 (en) Autoclaved aerated concrete with reduced shrinkage for realising building blocks and/or floors and/or reinforced and not reinforced panels
AT392962B (de) Verfahren zur herstellung von leichten betonzuschlagstoffen aus recycling schaumstoff- material und die anwendung desselben zur erzielung ausserordentlicher betoneigenschaften
CH711237A2 (de) Stabile Formkörper oder Platten zur Wärmedämmung und für den Brandschutz, das Verfahren zu ihrer Herstellung und ihre Verwendung sowie Bauwerk daraus.
JP7210132B2 (ja) 無機質板およびその製造方法
KR100779503B1 (ko) 친환경 방수기능을 겸비한 외부 단열벽 마감재
CN103288401A (zh) 建筑物外墙保温砂浆及其使用方法
US2854344A (en) Flooring surfaces and the like
Gaggino et al. Procedure for making a cement mixture with recycled plastics applicable to the manufacture of building elements
Evans et al. A semi-dry method for the production of lightweight glass-fibre-reinforced gypsum
RU2286249C2 (ru) Способ изготовления многослойного строительного изделия
NL1011791C2 (nl) Werkwijze ter vervaardiging van een warmteisolerend bouwpaneel, bouwpaneel, vormvrije massa, tuinbouwgranulaat, lijm, isolatielaag.

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Effective date: 20030430