BE1012270A3 - Inrichting voor het opvangen van excrementen van huisdieren en hulpelement hierbij aangewend. - Google Patents

Inrichting voor het opvangen van excrementen van huisdieren en hulpelement hierbij aangewend. Download PDF

Info

Publication number
BE1012270A3
BE1012270A3 BE9800810A BE9800810A BE1012270A3 BE 1012270 A3 BE1012270 A3 BE 1012270A3 BE 9800810 A BE9800810 A BE 9800810A BE 9800810 A BE9800810 A BE 9800810A BE 1012270 A3 BE1012270 A3 BE 1012270A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
removal means
teeth
carrier element
comb
carriage
Prior art date
Application number
BE9800810A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Expoline Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Expoline Nv filed Critical Expoline Nv
Priority to BE9800810A priority Critical patent/BE1012270A3/nl
Priority to US09/434,935 priority patent/US6205954B1/en
Application granted granted Critical
Publication of BE1012270A3 publication Critical patent/BE1012270A3/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K1/00Housing animals; Equipment therefor
    • A01K1/01Removal of dung or urine, e.g. from stables
    • A01K1/0107Cat trays; Dog urinals; Toilets for pets
    • A01K1/0114Litter boxes with screens for separating excrement from litter

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Housing For Livestock And Birds (AREA)

Abstract

Inrichting voor het opvangen van een excrementen van huisdieren, meer speciaal een zogenaamde kattenbak, van het type dat minstens bestaat uit een recipiënt (2) waarin een vulmateriaal (3) kan worden aangebracht en een meeneemelement ((4) dat doorheen de recipiënt (2) kan worden bewogen om afvalsubstanties (5-6) uit het vulmateriaal te verwijderen, daardoor gekenmerkt dat de inrichting (1) is uitgerust met verwijderingsmiddelen (29) die met het meeneemelement (4) kunnen samenwerken en afvalsubstanties (6) van het meeneemelement (4) verwijderen.

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



  Inrichting voor het opvangen van excrementen van huisdieren en hulpelement hierbij aangewend. 



  Deze uitvinding heeft betrekking op een inrichting voor het opvangen van excrementen van huisdieren, meer speciaal een zogenaamde kattenbak, alsmede op een hulpelement dat hierbij kan worden aangewend. 



  Het is bekend dat dergelijke inrichtingen hoofdzakelijk bestaan uit een recipient waarin een vulmateriaal kan worden aangebracht. Het is eveneens bekend dat hierbij een vulmateriaal, zoals korrels uit absorberend materiaal, bijvoorbeeld op basis van bentoniet, kan worden aangewend dat bij het in contact komen met een vloeistof, zoals de urine van het dier, samenklontert tot een grotere substantie. 



  In zulke recipient vormen zieh dan ook afvalsubstanties, enerzijds, in de vorm van vaste of semi-vaste excrementen en, anderzijds, in de vorm van substanties die zieh zoals voornoemd gevormd hebben als een gevolg van het feit dat een bepaalde hoeveelheid van het vulmateriaal in contact is gekomen met de vloeibare excrementen, meer speciaal de urine, van het dier. 



  Het is bekend dat dergelijke inrichtingen kunnen worden uitgerust met een meeneemelement dat doorheen de   recipiënt   kan worden bewogen, teneinde automatisch de voornoemde afvalsubstanties uit het vulmateriaal te verwijderen. Een voorbeeld van een dergelijke inrichting wordt onder meer gecommercialiseerd door de firma Windmere, en verhandeld onder de merknaam LitterMaid. Hierbij bestaat het meeneemelement uit een kam die als een rakel doorheen het 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 vulmateriaal wordt verplaatst. Deze kam heeft tanden die zich op onderlinge afstanden bevinden die groter zijn dan de diameter van de   korrels,   één en ander zodanig dat de kam vrij doorheen de korrels kan bewegen, terwijl grotere afvalsubstanties met de kam worden afgevoerd naar een uiteinde van de recipient, waar zich een opvangcontainer bevindt. 



  De huidige uitvinding beoogt een verbeterde inrichting voor het opvangen van excrementen van huisdieren, meer speciaal een verbeterde inrichting van het voornoemde automatische type. 



  Hiertoe betreft de uitvinding een inrichting voor het opvangen van excrementen van huisdieren, meer speciaal een zogenaamde kattenbak, van het type dat minstens bestaat uit een recipiënt waarin een vulmateriaal kan worden aangebracht en een meeneemelement dat door de recipiënt kan worden bewogen om afval uit het vulmateriaal te verwijderen, met als kenmerk dat de inrichting is uitgerust met verwijderingsmiddelen die met het meeneemelement kunnen samenwerken en afvalsubstanties van het meeneemelement verwijderen. 



  Door de inrichting volgens de uitvinding met dergelijke verwijderingsmiddelen uit te rusten, wordt verkregen dat afvalsubstanties die zich mogelijk aan het meeneemelement hechten en niet uit zichzelf hiervan loskomen, bijvoorbeeld doordat zij aan het meeneemelement kleven of, in het geval van een meeneemelement in de vorm van een kam, tussen de tanden van deze kam geklemd zitten, expliciet worden verwijderd. Hierdoor wordt uitgesloten dat de afvalsubstanties bij de teruggaande beweging van het meeneemelement opnieuw in de recipiënt terechtkomen of 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 blijvend aan het meeneemelement achterblijven en manueel dienen te worden verwijderd. 



  Bij voorkeur zijn de verwijderingsmiddelen uitgevoerd als losmaakmiddelen, meer speciaal in de vorm van een schraper, waarmee afvalsubstanties die zieh vastgehecht hebben aan het meeneemelement van dit meeneemelement worden losgemaakt. 



  In het geval dat het meeneemelement bestaat uit een doorheen de recipiënt verplaatsbare kam, bestaan de verwijderingsmiddelen bij voorkeur uit elementen die tussendoor de tanden van de kam kunnen worden bewogen en zodoende het daartussen aanwezige, meer speciaal vastgehechte en/of ingeklemde, afval- en andere substanties losdrukken. In de meest voorkeurdragende uitvoeringsvorm worden deze elementen op hun beurt ook gevormd uit de tanden van een kam. 



  In de meest voorkeurdragende uitvoeringsvorm zijn de voornoemde elementen roteerbaar, waarbij dat zij tijdens hun activatie tussendoor de tanden van het meeneemelement worden gewenteld. Dit gebeurt bij voorkeur op zulke wijze dat zij tijdens het losdrukken zodanig langsheen de tanden van het meeneemelement passeren dat zij zowel een verplaatsing uitvoeren naar de vrije uiteinden van de tanden toe als van achteren naar voren. Als een gevolg van deze beweging worden tussen de tanden van het meeneemelement ingeklemde substanties optimaal hieruit losgedrukt. 



  In de meest voorkeurdragende uitvoeringsvorm bevat de inrichting automatische bedieningsmiddelen om de verwijderingsmiddelen te activeren minstens telkens wanneer het meeneemelement actief is. Hierdoor wordt na elke 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 reinigingsbeurt verzekerd dat geen substanties aan het meeneemelement achterblijven. 



  Bij voorkeur zullen zowel het meeneemelement als de verwijderingsmiddelen, meer speciaal de losmaakkam, worden gemonteerd op eenzelfde verplaatsbare   slede.   In zulk geval geniet het ook de voorkeur dat de verwijderingsmiddelen, meer speciaal losmaakmiddelen, zodanig gesitueerd zijn dat zij door de beweging van de slede direct of indirect worden geactiveerd, zodanig dat geen afzonderlijke aandrijvingen, zoals een speciale aandrijfmotor of dergelijke, dienen te worden voorzien. 



  In een praktische uitvoeringsvorm wordt gebruik gemaakt van een bedieningselement dat, wanneer de slede in een bepaalde positie is gekomen, samenwerkt met een aanslagvormend gedeelte, waarbij de verwijderingsmiddelen, meer speciaal de voornoemde losmaakkam, door het contact van het bedieningselement met het aanslagvormend gedeelte worden geactiveerd. 



  Verder zal de inrichting zoals bekend bij voorkeur worden uitgerust met een opvangcontainer voor de verwijderde afvalsubstanties. In zulk geval zijn de verwijderingsmiddelen bij voorkeur van bedieningsmiddelen voorzien die zodanig zijn uitgevoerd dat de verwijderingsmiddelen worden geactiveerd op het ogenblik dat het meeneemelement zieh ter plaatse van de opvangcontainer bevindt.

   Hierdoor wordt verkregen dat niet alleen de door het meeneemelement vrij voor zieh uit gedrukte afvalsubstanties in de opvangcontainer terechtkomen, doch ook de afvalsubstanties die door de verwijderingsmiddelen van het meeneemelement worden losgemaakt. 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 Volgens een bijzondere uitvoeringsvorm bevinden de verwijderingsmiddelen zieh ter plaatse van   één   van de uiteinden van de inrichting en zijn zodanig opgesteld dat zij met het meeneemelement samenwerken wanneer dit het betreffende uiteinde bereikt. De losmaakbeweging wordt dan verkregen door de onderlinge beweging tussen het zieh verplaatsende meeneemelement en de zieh vast aan één uiteinde van de recipiënt bevindende losmaakmiddelen. 



  Overigens bevat de inrichting bij voorkeur ook bedieningsmiddelen die toelaten dat de verwijderingsmiddelen, meer speciaal losmaakmiddelen, minstens manueel kunnen worden bevolen. In het geval van een niet automatisch werkende inrichting kan het meeneemelement dan eenvoudig worden vrijgemaakt van hieraan vastgehechte substanties door de verwijderingsmiddelen af en toe manueel te bedienen. In het geval van een inrichting die wel automatisch werkt, laten zulke manuele bedieningsmiddelen toe dat de verwijderingsmiddelen indien gewenst nogmaals extra manueel kunnen worden bevolen. 



  De uitvinding heeft eveneens betrekking op een hulpelement dat op een bestaande inrichting voor het opvangen van excrementen van huisdieren kan worden gemonteerd, teneinde deze om te bouwen tot een inrichting volgens de huidige uitvinding. Dit hulpelement bestaat hiertoe uit een losmaakelement dat met het meeneemelement van zulke inrichting kan samenwerken en dat is voorzien van montagemiddelen, zoals bevestigingsflenzen om het op de bestaande inrichting aan te brengen. 



  Met het inzicht de kenmerken van de uitvinding beter aan te tonen, zijn hierna als voorbeelden zonder enig beperkend 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 karakter enkele voorkeurdragende uitvoeringsvormen beschreven, met verwijzing naar de bijgaande tekeningen, waarin : figuur 1 in perspectief een inrichting volgens de uitvinding weergeeft ; figuur 2 een doorsnede weergeeft volgens lijn   11-11   in figuur   1,   voor een andere stand ; figuren 3 en 4 op een grotere schaal het gedeelte weergeven dat in figuur 2 met F3 is aangeduid, voor nog twee verschillende standen ; figuur 5 op een grotere schaal een zicht weergeeft volgens pijl F5 in figuur   1 ;   figuren 6 en 7 schematisch een gedeelte van een variante weergeven, voor twee verschillende standen ; figuur 8 een gedeelte weergeeft van nog een variante van de uitvinding ;

   figuur 9 een doorsnede weergeeft volgens lijn IX-IX in figuur 8. 



  Zoals weergegeven in de figuren 1 tot 4 bestaat de inrichting 1 uit een   recipiënt   2 waarin een vulmateriaal 3 is aangebracht en een meeneemelement 4 dat door de recipiënt 2 kan worden verplaatst om afvalsubstanties 5-6 hieruit te verwijderen. 



  Het meeneemelement 4 bestaat in hoofdzaak uit een zich over de breedte van de recipiënt 2 uitstrekkende kam 7 met naar beneden gerichte tanden 8 en is bevestigd aan een slede of wagen 9 die zich langsheen geleidingen 10, in de zijwanden 11 van de recipiënt 2 heen en weer kan verplaatsen. 



  De geleidingen 10 hebben een zodanige vorm dat de kam 7 zich vanuit een rustpositie A naar een neergelaten positie B kan verplaatsen, waarbij de kam 7 als een rakel doorheen 

 <Desc/Clms Page number 7> 

 het vulmateriaal 3 wordt getrokken, om vervolgens omhoog te worden gebracht tot over de rand 12 van de   recipiënt   2, respectievelijk via de positie C tot in de positie D. 



  De aandrijving van de slede 9 gebeurt door middel van een motor 13 en hierdoor aangedreven tandwielen 14 die aangrijpen in vertandingen 15 ter plaatse van de geleidingen 10. De motor 13 wordt bekrachtigd door middel van een stuur-en voedingseenheid 16 die gevoed wordt door middel van een batterij 17 of een niet weergegeven aansluiting op het elektrische net. De elektrische koppeling tussen de motor 13 en de stuur-en de voedingseenheid 16 geschiedt bijvoorbeeld door middel van een zich automatisch opwikkelende kabel 18. 



  De motor 13 kan automatisch of manueel worden ingeschakeld. Voor de automatische inschakeling wordt gebruik gemaakt van een optisch oog 19 dat met de eenheid 16 is gekoppeld,   één   en ander zodanig dat de slede 9 automatisch heen en weer wordt bewogen telkens wanneer een bepaalde periode verstreken is nadat de aanwezigheid van een dier in de inrichting werd waargenomen. Eindeloopschakelaars 20 en 21 controleren hierbij het einde van de heengaande, respectievelijk teruggaande, beweging van de slede 9. 



  Aan het uiteinde 22 van de recipiënt 2 bevindt zich een opvangcontainer 23 die door middel van een deksel 24 wordt afgesloten. Het deksel 24 is door middel van een klemkoppeling 25 bevestigd aan een opklapbaar element 26 dat is voorzien van bedieningsarmen 27 met geleidingsranden 28 die met de slede 9 samenwerken, één en ander zodanig dat het element 26 en het daaraan bevestigde deksel 24 door de naderende slede 9 kan worden opengekanteld. 

 <Desc/Clms Page number 8> 

 Het bijzondere van de huidige uitvinding bestaat erin dat de inrichting 1 is uitgerust met verwijderingsmiddelen 29 die met het meeneemelement 4 kunnen samenwerken. 



  Deze verwijderingsmiddelen 29 bestaan in het weergegeven voorbeeld uit een tweede kam 30 met tanden 31 die tussen de tanden 8 van de eerste kam 7 kunnen worden bewogen. Hiertoe is de kam 30 in het weergegeven voorbeeld aan de slede 9 bevestigd en draaibaar rond de aangeduide draaias 32. 



  De tanden 31 zijn gebogen. De bolle zijden 33 fungeren als uitduwzijde. 



  De verwijderingsmiddelen, met andere woorden de kam 30, zijn voorzien van een bedieningselement in de vorm van een hefboomsarm 34 die kan samenwerken met een aanslagvormend gedeelte 35, dat in dit geval gevormd wordt door de onderzijde van het voornoemde deksel 24 en/of element 26. 



  De verwijderingsmiddelen, of in dit geval dus de kam 30, zijn eveneens voorzien van terugroepmiddelen die de kam 30 naar de rustpositie dwingen, welke in het weergegeven voorbeeld bestaan uit   één   of meer ter plaatse van de draaias 32 aangebrachte torsieveren 36. 



  Aan het element 26 zijn elastische middelen 37, in de vorm van veren aangebracht die het element 26 naar beneden dwingen, tot in de gesloten toestand van het deksel 24. 



  De werking van de inrichting   1,   en meer speciaal van het meeneemelement 4 en de volgens de uitvinding toegepaste verwijderingsmiddelen 29 kan uit de figuren 2 tot 4 worden afgeleid. 

 <Desc/Clms Page number 9> 

 In rusttoestand bevindt het meeneemelement 4 zich in stand A van figuur 2. Nadat het betreffende dier gebruik heeft gemaakt van de inrichting   1,   wat waargenomen wordt door het optisch oog 19, zorgt de eenheid 16 er voor dat de slede 9 in beweging komt. Hierbij beweegt deze slede 9 zich doorheen de recipient 2, waarbij de tanden 8 van de kam 7 doorheen het vulmateriaal 3 worden geduwd, zoals aangeduid met stand B in figuur 2. Grotere delen afvalsubstantie 5 worden voor de tanden 8 weggedrukt, doch het kan gebeuren dat kleinere delen afvalsubstantie 6 zich tussen de tanden 8 vastzetten. 



  Bij het verder bewegen komt de slede 9 in contact met de randen 28 van de armen 27, waardoor het element 26 samen met het daaraan bevestigde deksel 24 wordt opengeklapt. 



  Wanneer de slede 9 in de stand C van figuur 3 is gekomen wordt de afvalsubstantie 5 over de rand 12 in de opvangcontainer 23 geworpen. 



  Bij de verdere beweging van de slede 9 komt de hefboom 34 in contact met de onderzijde van het deksel 24, waardoor deze hefboom 34 wordt ingedrukt tegen de kracht van de veren 36 in, met als gevolg dat de kam 30 zoals aangeduid met pijl R in figuur 4 wordt verdraaid en ingeklemde delen afvalsubstantie 6 van tussenuit de tanden 8 worden gedrukt door middel van de tanden 31, waardoor ook deze delen afvalsubstantie 6 in de opvangcontainer 23 terechtkomen. 



  Door de in de figuren weergegeven opstelling van de kammen 7 en 30 wordt verkregen dat de tanden 31 tijdens hun rotatie zodanig langsheen de tanden 8 passeren dat zij zowel een verplaatsing uitvoeren naar de vrije uiteinden 

 <Desc/Clms Page number 10> 

 van de tanden 8 toe, als van achteren naar voren, waardoor een   efficiënte   losmaakbeweging wordt bewerkstelligd. 



  Doordat de tanden 31 met hun bolle zijde tegen het deel afvalsubstantie 6 drukken, is het contactoppervlak doorgaans gering en is de kans klein dat dit deel afvalsubstantie 6 op zijn beurt aan de tanden 31 blijft kleven. 



  De veren 37 zorgen er voor dat een voldoende grote terugroepkracht op het element 26 en het daaraan bevestigde deksel 24 wordt uitgeoefend om te bekomen dat de hefboom 34 gewenteld wordt. 



  De eindeloopschakelaar 20 zorgt er voor dat de beweging van de slede 9 wordt omgekeerd. 



  Bij het terugbewegen van de slede 9 wordt de kam 30 onder invloed van de kracht uitgeoefend door de veren 36 opnieuw in zijn oorspronkelijke positie gewenteld en wentelt het deksel 24 terug naar beneden, waardoor reukverspreiding vanuit de opvangcontainer 23 wordt verhinderd. 



  Uiteindelijk wordt de slede 9 door middel van de eindeloopschakelaar 21 opnieuw in de rustpositie A gestopt. 



  Om de opvangcontainer 23 te ledigen, kan deze op bekende manier met gesloten deksel 24 worden weggenomen, door dit deksel 24 ter plaatse van de klemkoppeling 25 van het element 26 los te drukken, het element 26 volledig omhoog te wentelen, en de gesloten opvangcontainer 23 uit de inrichting 1 te heffen. 

 <Desc/Clms Page number 11> 

 



  Opgemerkt wordt dat de kam 30 door middel van scharnieren, die vast aan de slede 9 zijn aangebracht, kan bevestigd zijn, waarmee bedoeld wordt dat deze scharnieren zodanig aan de slede 9 zijn aangebracht, dat zij niet op een eenvoudige wijze kunnen worden gedemonteerd. Bij voorkeur evenwel wordt, zoals weergegeven in de figuren gebruik gemaakt van een gemakkelijk demonteerbare kam 30, die door middel van scharnieren 38 aan bevestigingsflenzen 39 is gekoppeld, die eenvoudig door middel van schroeven 40 op de slede 9 kunnen worden vastgemaakt, of op enige andere wijze, bijvoorbeeld door middel van een klikkoppeling. 



  Zulke demonteerbare uitvoering laat toe dat de kam 30 eenvoudig kan worden verwijderd, bijvoorbeeld om de inrichting   1,   en meer speciaal de kammen 7 en 30, te reinigen. Deze demonteerbare uitvoering laat ook toe dat de kam 30 kan worden gecommercialiseerd als een afzonderlijk accessoire dat op de bestaande of nieuwe inrichtingen kan worden gemonteerd indien gewenst. 



  Het is duidelijk dat verschillende varianten mogelijk zijn. Zo bijvoorbeeld hoeven de verwijderingsmiddelen niet noodzakelijk op de slede 9 te zijn gemonteerd. Figuren 6 en 7 geven bijvoorbeeld een variante weer waarbij de kam 30 aan de onderzijde van het element 26 of een ander constructief gedeelte van het uiteinde 22 van de inrichting 1 is bevestigd. Bij het naderen van de kam 7 grijpen de tanden 31 tussen de tanden 8 volgens de positie van figuur 6. Bij het verder bewegen van de kam 7 duwt deze tegen de kam 30 of een daarmee samenwerkende aanslag 41, met als gevolg dat de tanden 31 een uitduwbeweging tussen de tanden 8 beschrijven, analoog aan de beweging die is weergegeven in figuur 4. 

 <Desc/Clms Page number 12> 

 



  Alhoewel het de voorkeur geniet dat de verwijderingsmiddelen, of dus de kam 30, geactiveerd worden op het ogenblik dat het meeneemelement 4 zieh boven de opvangcontainer 23 bevindt, is dit geen strikte noodzaak. 



  In de figuren 8 en 9 is een variante weergegeven waarbij de verwijderingsmiddelen 29 zijn aangebracht aan het uiteinde 42 van de recipient 2 dat zieh tegenoverliggend aan het uiteinde 22 bevindt. Hierbij bestaan de verwijderingsmiddelen 29 uit een reeks van uitsteeksels 43 op de wand van de recipient 2 die zodanig zijn gesitueerd dat zij tussen de tanden 8 van het meeneemelement 4 dringen, op het ogenblik dat dit zieh terugplaatst in de rustpositie A,   één   en ander zoals aangeduid in figuur 9. Zodoende worden ingeklemde afvalsubstanties 6 losgedrukt, doch blijven wel in of op het vulmateriaal 3 aanwezig tot een volgende reinigingscyclus door het meeneemelement 4 wordt uitgevoerd. De kans dat de afvalsubstanties 6 zieh opnieuw tussen de tanden 8 vastzetten is dan klein. 



  Opgemerkt wordt dat de verwijderingsmiddelen niet noodzakelijk uit de tanden van een kam hoeven te bestaan, doch ook andere elementen kunnen worden toegepast die tussen de tanden 8 van het meeneemelement 4 kunnen dringen. 



  Afhankelijk van de constructie is het ook zo dat andere verwijderingsmiddelen dan elementen die tussen de tanden 8 dringen, kunnen worden toegepast, zoals bijvoorbeeld   één   of meer zieh over de breedte uitstrekkende rakels die langsheen de voor-respectievelijk achterzijde van de tanden 8 op en neer worden bewogen. 



  Het meeneemelement 4 hoeft ook niet noodzakelijk een element te zijn dat op een slede 9 is geplaatst. 

 <Desc/Clms Page number 13> 

 In de plaats van de voornoemde elastische middelen 37 kan ook gebruik worden gemaakt van middelen die een vaste aanslag vormen voor het element 26, zodanig dat in figuur 3 de eindpositie van dit element 26   éénduidig   vastligt. In een praktische uitvoeringsvorm kan dit worden gerealiseerd door de veren 37 te vervangen door een verbinding met een vaste maximale lengte, zoals een touwtje, ketting of dergelijke. Ook kan gebruik worden gemaakt van een vaste aanslag die deel uitmaakt van de zijwand 11 van de recipiënt of dergelijke die de verdraaiing van het element 26 of van de armen 27 begrenst. 



  De huidige uitvinding is geenszins beperkt tot de als voorbeeld beschreven en in de figuren weergegeven uitvoeringsvormen, doch dergelijke inrichting en hulpelement kunnen volgens verschillende varianten worden verwezenlijkt zonder buiten het kader van de uitvinding te treden.

Claims (1)

  1. Conclusies. l.- Inrichting voor het opvangen van excrementen van huisdieren, meer speciaal een zogenaamde kattenbak, van het type dat minstens bestaat uit een recipient (2) waarin een vulmateriaal (3) kan worden aangebracht en een meeneemelement (4) dat doorheen de recipient (2) kan worden bewogen om afvalsubstanties (5-6) uit het vulmateriaal te verwijderen, daardoor gekenmerkt dat de inrichting (1) is uitgerust met verwijderingsmiddelen (29) die met het meeneemelement (4) kunnen samenwerken en afvalsubstanties (6) van het meeneemelement (4) verwijderen.
    2.-Inrichting volgens conclusie l, daardoor gekenmerkt dat de verwijderingsmiddelen (29) zijn uitgevoerd als losmaakmiddelen waarmee afvalsubstanties (6) die zieh vastgehecht hebben aan het meeneemelement (4) van dit meeneemelement (4) worden losgemaakt.
    3.-Inrichting volgens conclusie 1 of 2, daardoor gekenmerkt dat het meeneemelement (4) bestaat uit een doorheen de recipiënt (2) verplaatsbare kam (7) en dat de verwijderingsmiddelen (29) bestaan uit elementen die tussendoor de tanden (8) van de kam (7) kunnen worden bewogen en zodoende de daartussen aanwezige, meer speciaal vastgehechte en/of ingeklemde, afvalsubstanties (6) en andere substanties losdrukken.
    4.-Inrichting volgens conclusie 3, daardoor gekenmerkt dat de voornoemde elementen eveneens bestaan uit de tanden (31) van een kam (30). <Desc/Clms Page number 15> 5.-Inrichting volgens conclusie 3 of 4, daardoor gekenmerkt dat de voornoemde elementen roteerbaar zijn zodanig dat zij tijdens hun activatie tussendoor de tanden (8) van het meeneemelement (4) worden gewenteld, bij voorkeur op zulke wijze dat zij tijdens het losdrukken zodanig langsheen de tanden (8) van het meeneemelement (4) passeren dat zij zowel een verplaatsing uitvoeren naar de vrije uiteinden van de tanden (8) toe als van achteren naar voren.
    6.-Inrichting volgens één van de conclusies 3 tot 5, daardoor gekenmerkt dat de voornoemde elementen gebogen zijn, waarbij de bolle zijden (33) als uitduwzijden fungeren.
    7.-Inrichting volgens één van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat zij automatische bedieningsmiddelen bevat om de verwijderingsmiddelen (29) te activeren minstens telkens wanneer het meeneemelement (4) actief is.
    8.-Inrichting volgens één van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat het meeneemelement (4) is aangebracht op een verplaatsbare slede (9) en dat de verwijderingsmiddelen (29) zich eveneens op deze slede (9) bevinden.
    9.-Inrichting volgens een van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat het meeneemelement (4) is aangebracht op een verplaatsbare slede (9) en dat de verwijderingsmiddelen (29), meer speciaal losmaakmiddelen, zodanig gesitueerd zijn dat zij door de beweging van de slede (9) direct of indirect worden geactiveerd. <Desc/Clms Page number 16> 10. - Inrichting volgens conclusies 8 en 9, daardoor gekenmerkt dat de verwijderingsmiddelen (29) beweegbaar op de slede (9) zijn gemonteerd en zijn voorzien van een bedieningselement dat samenwerkt met een aanslagvormend gedeelte (35) wanneer de slede (9) in een bepaalde positie is gekomen, waarbij de verwijderingsmiddelen (29) door het contact van het bedieningselement met het aanslagvormend gedeelte (35) worden geactiveerd.
    11. - Inrichting volgens conclusie 10, daardoor gekenmerkt dat de verwijderingsmiddelen (29) bestaan uit een roteerbare kam (30) met tanden (31) die zich tussen de tanden (8) van het meeneemelement (4) bewegen en dat het bedieningselement bestaat uit een aan de roteerbare kam (30) aangebrachte hefboomsarm (34).
    12.-Inrichting volgens één van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat de verwijderingsmiddelen (29) zijn voorzien van terugroepmiddelen die de verwijderingsmiddelen (29) in een rustpositie dwingen.
    13.-Inrichting volgens één van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat zij is voorzien van een opvangcontainer (23) voor afvalsubstanties (5-6) en dat zij is voorzien van bedieningsmiddelen voor de verwijderingsmiddelen (29), die zodanig zijn uitgevoerd dat de verwijderingsmiddelen (29) worden geactiveerd op het ogenblik dat het meeneemelement (4) zieh ter plaatse van de opvangcontainer (23) bevindt.
    14.-Inrichting volgens conclusie 13, daardoor gekenmerkt dat de opvangcontainer (23) is voorzien van een deksel (24) dat door het beweegbare meeneemelement (4), of een daarmee samen bewegend gedeelte, wordt opengedrukt en dat het <Desc/Clms Page number 17> deksel (24) een aanslag vormt waarmee de verwijderingsmiddelen (29) worden geactiveerd.
    15.-Inrichting volgens één van de conclusies 1 tot 7, daardoor gekenmerkt dat de verwijderingsmiddelen (29) zieh bevinden ter plaatse van één van de uiteinden (22-42) van de inrichting (1) en zodanig zijn opgesteld dat zij met het meeneemelement (4) samenwerken wanneer dit laatste het betreffende uiteinde (22-42) bereikt.
    16.-Inrichting volgens een van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat zij bedieningsmiddelen bevat die toelaten dat de verwijderingsmiddelen (29), meer speciaal losmaakmiddelen, minstens manueel kunnen worden bevolen.
    17.-Hulpelement dat op een bestaande inrichting voor het opvangen van excrementen van huisdieren kan worden gemonteerd, teneinde een inrichting (1) volgens een van de voorgaande conclusies te verwezenlijken, daardoor gekenmerkt dat het hulpelement bestaat uit een losmaakelement dat met het meeneemelement (4) van zulke inrichting (1) kan samenwerken en dat is voorzien van montagemiddelen.
    18.-Hulpelement volgens conclusie 17, dat bedoeld is om samen te werken met een meeneemelement (4) dat aan een slede (9) is bevestigd, daardoor gekenmerkt dat de montagemiddelen uit minstens een bevestigingsflens (39) bestaan die op de slede (9) kan worden gemonteerd en dat het losmaakelement bestaat uit een door deze bevestigingsflens (39), respectievelijk bevestigingsflenzen (39), gedragen roteerbare kam (30).
BE9800810A 1998-11-06 1998-11-06 Inrichting voor het opvangen van excrementen van huisdieren en hulpelement hierbij aangewend. BE1012270A3 (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9800810A BE1012270A3 (nl) 1998-11-06 1998-11-06 Inrichting voor het opvangen van excrementen van huisdieren en hulpelement hierbij aangewend.
US09/434,935 US6205954B1 (en) 1998-11-06 1999-11-05 Device for collecting excrements of pet animals and auxiliary element applied therewith

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9800810A BE1012270A3 (nl) 1998-11-06 1998-11-06 Inrichting voor het opvangen van excrementen van huisdieren en hulpelement hierbij aangewend.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1012270A3 true BE1012270A3 (nl) 2000-08-01

Family

ID=3891514

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE9800810A BE1012270A3 (nl) 1998-11-06 1998-11-06 Inrichting voor het opvangen van excrementen van huisdieren en hulpelement hierbij aangewend.

Country Status (2)

Country Link
US (1) US6205954B1 (nl)
BE (1) BE1012270A3 (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US11457604B1 (en) * 2021-09-18 2022-10-04 Perky Creations (Shenzhen) Technology Co., Ltd. Animal waste handling device and method

Families Citing this family (29)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6082302A (en) 1998-07-17 2000-07-04 Windmere Corporation Self-cleaning litter box
US6951190B2 (en) * 2002-04-18 2005-10-04 Doskocil Manufacturing Company, Inc. Self-cleaning litter box
US7207292B1 (en) * 2003-01-14 2007-04-24 Colten Steven K Apparatus and method for increasing capacity of automated litter box
DK1681919T3 (da) * 2003-09-30 2013-07-22 Radio Systems Corp Selvrensende strøelsesbakke
US7290499B2 (en) * 2004-02-09 2007-11-06 Emery Richard H Self-cleaning pet litter box assembly
US7263951B2 (en) * 2004-06-14 2007-09-04 Radio Systems Corporation Self cleaning litter box mechanism
US7017519B1 (en) 2004-10-18 2006-03-28 Doskocil Manufacturing Company, Inc. Self-cleaning pet litter apparatus and related method
US8156895B2 (en) * 2005-09-14 2012-04-17 United Pet Group, Inc. Self cleaning litter box
US7487742B2 (en) * 2006-04-04 2009-02-10 Michael Waters Apparatus and method to remove animal waste from litter
US7222584B1 (en) * 2006-04-25 2007-05-29 William T. Rodgers Rake shield for automated litter boxes
US8381687B2 (en) 2006-07-12 2013-02-26 Ourpet's Company Self scooping cat litter box
US7628118B1 (en) 2006-07-12 2009-12-08 Ourpet's Company Self scooping cat litter box
US20080017123A1 (en) * 2006-07-24 2008-01-24 Bryan Nicholas Chin Pet box with rotational litter sifting screen and disposal receptacle
US20080149036A1 (en) * 2006-12-21 2008-06-26 Emery Richard H Self-cleaning pet litter box
US8109237B1 (en) * 2007-12-11 2012-02-07 Ourpet's Co. Device for actuating automated litterbox
CA2712784C (en) * 2008-01-16 2013-11-26 The Iams Company Automated systems for feeding animals and collecting animal excrement
US8316801B1 (en) 2008-02-18 2012-11-27 Ourpet's Company Waste disposal system for canines
US8683952B2 (en) * 2010-05-27 2014-04-01 Matthew J. Miller Cat litter box system
US9027761B2 (en) * 2012-06-14 2015-05-12 Timothy J. Wyrostek Soiled animal litter separating device
WO2013188655A1 (en) 2012-06-15 2013-12-19 Sunbeam Products, Inc. Self-cleaning litter box
US8408160B1 (en) 2012-08-27 2013-04-02 Mitchell Pozin Consulting, LLC Pet waste containment system
CN108697064A (zh) * 2016-02-29 2018-10-23 夏普株式会社 动物用厕所
US11000007B2 (en) 2018-06-08 2021-05-11 Radio Systems Corporation Pet litter box
EP3809832B1 (en) * 2018-06-19 2024-05-01 Spectrum Brands, Inc. Automated self-cleaning litter box having disposable receptacle
US11576343B2 (en) * 2019-10-17 2023-02-14 Jerry Horanoff Motion and obstruction sensing system
US11793155B2 (en) 2021-12-10 2023-10-24 Kathy RUSCH Cat litter box system
US20230301268A1 (en) * 2022-03-22 2023-09-28 Xiaojun Zhang Clumped cat litter filter device and filtering method thereof
KR20230160504A (ko) * 2022-05-17 2023-11-24 주식회사 밸리언텍스 스쿱형 고양이 화장실
US20240196855A1 (en) * 2022-12-14 2024-06-20 Radio Systems Corporation Self-cleaning litter box

Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5477812A (en) * 1995-01-12 1995-12-26 Waters Research Company Automated self-cleaning litter box for cats
US5544620A (en) * 1995-05-17 1996-08-13 Sarkissian; Geoffrey Self-cleaning cat box

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4934317A (en) * 1989-02-03 1990-06-19 Pourshalchi Edward M Dump and replace litter box
US5931119A (en) * 1996-05-03 1999-08-03 Knox Security Engineering Corp. Self cleaning pet litter box

Patent Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5477812A (en) * 1995-01-12 1995-12-26 Waters Research Company Automated self-cleaning litter box for cats
US5544620A (en) * 1995-05-17 1996-08-13 Sarkissian; Geoffrey Self-cleaning cat box

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US11457604B1 (en) * 2021-09-18 2022-10-04 Perky Creations (Shenzhen) Technology Co., Ltd. Animal waste handling device and method

Also Published As

Publication number Publication date
US6205954B1 (en) 2001-03-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
BE1012270A3 (nl) Inrichting voor het opvangen van excrementen van huisdieren en hulpelement hierbij aangewend.
AU666515B2 (en) Automatic or semiautomatic cat litter box
AU2007233112B2 (en) Apparatus and method to remove animal waste from litter
DE69610289T2 (de) Sammelvorrichtung
WO2013017871A2 (en) Device and method for collection of material from a surface
US5267530A (en) Self cleaning cat litter box
CA2623845A1 (en) Device for sanitary removal of canine fecal matter
CN112512308A (zh) 具有一次性贮器的自动自清洁式猫砂箱及方法
GB2556087A (en) Pooper scooper device
CN112081059A (zh) 一种沙滩用垃圾清洁装置
DE602005002370T2 (de) Aufbrühgetränkeautomat mit mitteln zur reinigung des aufbrühfilters
JP2011120488A (ja) 自動すくい上げ猫用トイレ
US6113166A (en) Sanitary pickup apparatus for animal feces
CN111937773B (zh) 一种自动化养鸡设备
CN117178901A (zh) 一种滚铲式自动猫砂盆
CN110180737B (zh) 一种带加热的自动上胶除胶捕虫装置
GB2314759A (en) Excrement removal device and dog leash handle
CN209788112U (zh) 一种自动铲屎猫砂盆
JP4709063B2 (ja) 塵芥収集車の塵芥積込装置
GB2320895A (en) A dog walking stick
CN216674216U (zh) 一种自动清理的宠物厕所
NL1012942C2 (nl) Stortzuil.
US8132834B2 (en) Animal waste disposal tool
CN117941613A (zh) 一种用于肉牛养殖场的粪污中转运输系统
CN114749361A (zh) 一种用于家畜剩料的高效回收利用装置

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Effective date: 20051130