BE1008923A5 - Anti-radarnetten. - Google Patents

Anti-radarnetten. Download PDF

Info

Publication number
BE1008923A5
BE1008923A5 BE9300497A BE9300497A BE1008923A5 BE 1008923 A5 BE1008923 A5 BE 1008923A5 BE 9300497 A BE9300497 A BE 9300497A BE 9300497 A BE9300497 A BE 9300497A BE 1008923 A5 BE1008923 A5 BE 1008923A5
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
radar
fabric
radar nets
fibers
nets according
Prior art date
Application number
BE9300497A
Other languages
English (en)
Inventor
Lieven Smissaert
Original Assignee
Seyntex N V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Seyntex N V filed Critical Seyntex N V
Priority to BE9300497A priority Critical patent/BE1008923A5/nl
Priority to PCT/EP1994/001635 priority patent/WO1994027109A1/en
Priority to EP94917658A priority patent/EP0650577A1/en
Application granted granted Critical
Publication of BE1008923A5 publication Critical patent/BE1008923A5/nl

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41HARMOUR; ARMOURED TURRETS; ARMOURED OR ARMED VEHICLES; MEANS OF ATTACK OR DEFENCE, e.g. CAMOUFLAGE, IN GENERAL
    • F41H3/00Camouflage, i.e. means or methods for concealment or disguise
    • F41H3/02Flexible, e.g. fabric covers, e.g. screens, nets characterised by their material or structure
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01QANTENNAS, i.e. RADIO AERIALS
    • H01Q17/00Devices for absorbing waves radiated from an antenna; Combinations of such devices with active antenna elements or systems
    • H01Q17/005Devices for absorbing waves radiated from an antenna; Combinations of such devices with active antenna elements or systems using woven or wound filaments; impregnated nets or clothes

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Shielding Devices Or Components To Electric Or Magnetic Fields (AREA)
  • Woven Fabrics (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)
  • Chemical Or Physical Treatment Of Fibers (AREA)
  • Treatments For Attaching Organic Compounds To Fibrous Goods (AREA)

Abstract

Anti-radarnetten en werkwijze voor die te vervaardigen, samengesteld uit en weefsel en een tweezijdige deklaag, waarvan de weefsels van inslaggarens met metaalvezels zijn voorzien en ten minste één van de deklagen van koolstofvezels.

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 
 EMI1.1 
 



  Anti-radarnetten. --------------------- 
De huidige uitvinding heeft als voorwerp een anti-radarnet. 



   Anti-radarnetten zijn al jaren gekend. In het algemeen worden zij samengesteld uit verschillende lagen materiaal, die de radarsignalen gedeeltelijk absorberen en gedeeltelijk weerkaatsen, waarin ten minste een laag uit een heterogeen elektrisch geleidende film, die een gedeelte van de invallende radargolven terugkaatst. Het teruggekaatste beeld moet overeenstemmen met de omgeving waarin betrokken anti-radarnet zich bevindt. 



   Daarom worden onder andere metaalvezels, soms ook een verwrongen metaalfolie, erin verwerkt. 



   Al deze produkten eisen een tamelijk ingewikkelde fabricatiewerkwijze, die vrij duur uitkomt, waaronder het lijmen van de metaalfolie op het weefsel, zonder dat er een hoge attenuatie op frekwenties hoger dan 30 gHz wordt gewaarborgd. 



   De huidige uitvinding heeft als doel een antiradarnet te leveren met een hoge attenuatie groter dan 10 db, bij hoge frekwentie-golven (van 8 tot 94 GHz), gemeten volgens het gekend systeem van een monostatische opstelling, waarbij een radargolf uit een zender wordt uitgegeven, door een kamer of tunnel, overal bekleed met absorberend materiaal, behalve een plaat op het uiteinde van vernoemde tunnel, gelegen in een zogenoemd venster, waarmee de radargolf naar de zender terugekaatst wordt, waarvan de antenne nu als ontvanger wordt benut. 



   Bij het testen van een radarnet wordt een stuk van dit materiaal tussen de zender/ontvanger en de referentieplaat aangebracht, en het teruggekaatste signaal wordt vergeleken met het teruggekaatste signaal zonder radarnet. De verhouding van beide signalen wordt attenuatie genoemd en in db uitgedrukt. 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 



   Het anti-radarnet volgens de uitvinding is samengesteld uit een weefsel en een tweezijdige deklaag met het kenmerk dat de inslaggarens van het weefsel van metaalvezels en ten minste   een   deklaag van koolstofvezels voorzien zijn. 



   De uitvinding heeft ook betrekking op de fabricatiewerkwijze van anti-radarnetten. 



   De eerste anti-radarpanelen werden bekomen door geëxpandeerde metaalroosters. Dan is men overgegaan op verschillende folien met verspreide metaalvezels erin vermengd en/of met een ingedrukt metaalfolie tussen het dragend weefsel en de buitenste deklaag uit kunststof. 



   De fabricatiewerkwijze van anti-radarnetten volgens de uitvinding, wordt gekenmerkt doordat het dragend weefsel inslaggarens omvat met metaalvezels terwijl de deklagen uit bv. kunststof van koolstofvezels voorzien zijn, die volgens de schuimtechnologie in de deklaagmassa vermengd en verdeeld worden, om dan de deklagen op het dragend weefsel gebracht en toegekalandeerd te worden. 



   Verdere gegevens en kenmerken van de antiradarnetten volgens de uitvinding en van de werkwijze om die te vervaardigen zullen blijken uit de hiernavolgende beschrijving. 



   Om een anti-radar camouflagenet te vervaardigen, wordt er eerst een doek geweven, waarvan de kettingdraden bij voorkeur uitsluitend uit hoge weerstand polyamide (gekend onder de naam HT pa - High Tenacity polyamide) zijn gesponnen en waarvan de inslagdraden deels uit HT pa en deels uit menggaren polyamide-metaal bestaan, waarvan het metaal door roestvaste vezels vertegenwoordigd is. 



   Als voorbeeld van uitvoering van het weefsel, is de ketting gemaakt uit 235 dtex garen, HT polyamide, met   11, 7 filamenten/cm-terwijl   voor inslag wordt voor   een   scheut 235 dtex HT polyamide met 8 filamenten/cm, gevolgd door 2 scheuten gemengde garen 20tex polyamide met 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 roestvaste vezels in een verhouding 94% polyamide, 6% roestvaste vezels met 17 dr/cm. 



   De hoeveelheid metaal kan van 0, 5 tot 10   gr/m2   lopen. Toch, bij de voorkeurdragende uitvoeringsvorm telt het doek ongeveer 2gr/metaal/m2. 



   Eigenlijk is de instelling van het doek afhankelijk van de vooropgestelde eisen, zoals bv. van een lastenboek, op gebied van gewicht, treksterkte,   scheurweerstand, enz...    



   Het aanbrengen van het metaal in de inslag laat toe de treksterkte in de ketting, zowel als de verwerkbaarheid van het doek in kettingrichting maximaal te houden, terwijl de koolstofvezels zorgen voor een brede band attenuatie. De concentratie van de koolstofvezels kan lopen van 1 tot 15 gr/m2 met een voorkeursuitvoering van   5gr/m2.   De diameter van de koolstofvezels kan lopen van 4 tot 10 micron met een voorkeursafmeting van 7 micron met een specifieke elektrische weerstand van 18. 106 ohm-meter, terwijl de gebruikte vezellengte van 0, 4 tot 8 mm kan lopen met en voorkeur voor 3mm. In een voorkeurdragende uitvoering wordt er een mengeling gebruikt, waarvan 50% van de carbonvezels een vezellengte hebben van 3 mm en 50% een vezellengte van 0, 5 mm.

   De globale hoeveelheid koolstof is rond de   5g/m2.   De carbonvezels zijn zodanig geöriënteerd dat zij de kettingrichting volgen. 



   Door een combinatie van metaal in de inslag van het doek en koolstof in de kettingrichting van de deklagen, heeft men radar-attenuatie in alle doekrichtingen. 



   Eens de vezels in de dekkingspasta aangebracht, wordt die door een schuimrotor opgeschuimd met een maximum homogeniteit en op het doek aangebracht, om dan toegekalandeerd te worden. 



   Met de beschreven voorkeursmaterialen van de deklaag, heeft deze een gewichtdensiteit van ongeveer   1909r 1m2.    

 <Desc/Clms Page number 4> 

 



   Om de radar-attenuatie in de verschillende richtingen op te drijven, wordt het bedekte doek in bladstructuur gestanst, dit is met specifieke geometrische figuren doorsneden, zodanig dat na het aanbrengen van beperkte spanningen op het weefsel, het geheel zieh opentrekt in een driedimensioneel geheel, vergelijkbaar met bladeren. De invallende radarstraal wordt rondom in alle richtingen teruggekaatst. 



   Bij het opmeten van speculaire reflectie met behulp van de monostatische opstelling, waarbij een absorberend venster er voor zorgt dat er een vlakke golf met en gedefinieerde afmeting op het test-object invalt, wordt er vastgesteld dat een camouflage anti-radarnet volgens de uitvinding met de beschreven kenmerken uitgevoerd, een speculaire reflectie, 20% tot 100% beter resultaten geven dan de vroegere anti-radarnetten met louter metaalvezels, en een metaalvlies of-folie. 



   De speculaire reflectie wordt uitgedrukt in dB met het verschil   (P-P,)   van de gemeten energie van het gerefelcteerd signaal op een camouflage-net (P2) ten opzichte van dat van een metalen plaat   (PI).   



   Voor een golffrekwentie van 8 tot 12 Ghz wordt er een gemiddelde bekomen van 16, 3 dB   (f   1, 9) in de vertikale richtingen en 12, 2 dB   (f   2, 0) in de horizontale richting voor een anti-radarnet volgens de uitvinding in vergelijking met 7, 8 dB   (f   1, 9) respectievelijk   9, 5 (f 1, 6)   van het vroegere type. Ook voor de golffrekwentie van 94 gHz bekomt men de attenuatie boven de 10 dB.

Claims (13)

Nieuwe redactie van de conclusies overeenkomstig artikel 21 f 5 van de wet van'28 maart 1984.
1. Anti-radarnetten samengesteld uit een weefsel en een tweezijdige deklaag waarbij ten minste een van deze deklagen een koolstof bevattende deklaag is die weerkaatsende en/of mikro-golf absorberende eigenschappen heeft, met het kenmerk dat de inslaggarens van het weefsel ten minste voor een deel uit metaalvezels bestaan, en dat de deklaag die koolstof bevat, koolstofvezels bevat.
2. Anti-radarnetten volgens conclusie 1 met het kenmerk dat de hoeveelheid metaal tussen 0, 5 en 10 gr/m2 ligt.
3. Anti-radarnetten volgens conclusie 1 of 2 met het kenmerk dat de metaalvezels voorzien in de inslaggarens, een diameter hebben tussen 4 en 10 micron.
4. Anti-radarnetten volgens conclusie 1, 2 of 3 met het kenmerk dat de metaalvezels een lengte hebben van 30 tot 50 mm.
5. Anti-radarnetten volgens conclusie 1, 2,3 of 4 met het kenmerk dat de concentratie van de koolstofvezels van 1 tot 15 gr/m2 kan lopen.
6. Anti-radarnetten volgens conclusie 5 met het kenmerk dat de koolstofvezels een diameter hebben van 4 to 10 micron.
7. Anti-radarnetten volgens conclusie 5 of 6 met het kenmerk dat de koolstofvezels een lengte hebben van 0, 4 tot 8 mm.
8. Anti-radarnetten volgens conclusie 5,6 of 7 met het kenmerk dat de koolstofvezels op het weefsel volgens de ketting zijn gericht.
9. Anti-radarnetten volgens conclusies 1 tot en met 8 met het kenmerk dat de hoeveelheid metaal 2gr/m2 is en een concentratie van koolstofvezels volgens de ketting <Desc/Clms Page number 6> gericht van 5 gr/m2.
10. Anti-radarnetten volgens conclusies 1 tot en met 9 met het kenmerk dat het doek in bladstructuur is gestanst.
11. Werkwijze voor anti-radarnetten, samengesteld uit een weefsel en een tweezijdige deklaag te vervaardigen met het kenmerk dat het weefsel van een inslag voorzien is waarvan twee scheuten met een gemengd garen polyamide met roestvaste vezels en een scheut uit hoge weerstand polyamide (HTpa).
12. Werkwijze van anti-radarnetten, samengesteld uit een weefsel en een tweezijdige deklaag te vervaardigen met het kenmerk dat het weefsel van de deklagen bij middel van het schuimproces voorzien is, waarvan tenminste in een deklaag massa kookstofvezels wordt vermengd en verdeeld en daarna toegekalandeerd.
13. Werkwijze van anti-radarnetten volgens conclusie 11 of 12 met het kenmerk dat het bekomen doek achterna in bladstructuur wordt gestanst.
BE9300497A 1993-05-13 1993-05-13 Anti-radarnetten. BE1008923A5 (nl)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9300497A BE1008923A5 (nl) 1993-05-13 1993-05-13 Anti-radarnetten.
PCT/EP1994/001635 WO1994027109A1 (en) 1993-05-13 1994-05-11 Anti-radar nets
EP94917658A EP0650577A1 (en) 1993-05-13 1994-05-11 Anti-radar nets

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9300497A BE1008923A5 (nl) 1993-05-13 1993-05-13 Anti-radarnetten.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1008923A5 true BE1008923A5 (nl) 1996-10-01

Family

ID=3887045

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE9300497A BE1008923A5 (nl) 1993-05-13 1993-05-13 Anti-radarnetten.

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP0650577A1 (nl)
BE (1) BE1008923A5 (nl)
WO (1) WO1994027109A1 (nl)

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1058581B (de) * 1956-09-26 1959-06-04 Siemens Ag Werkstoff fuer elektromagnetische Absorber
EP0090432A2 (en) * 1982-03-31 1983-10-05 Nec Corporation Electro-magnetic wave absorbing material
US4621012A (en) * 1984-11-15 1986-11-04 Gunter Pusch Camouflage net having a semiconductive layer
EP0367091A1 (de) * 1988-11-02 1990-05-09 Synteen Gewebe Technik Gmbh Plane zur Abschirmung von Objekten
JPH0328697A (ja) * 1989-06-26 1991-02-06 Toray Ind Inc 偽装材

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1058581B (de) * 1956-09-26 1959-06-04 Siemens Ag Werkstoff fuer elektromagnetische Absorber
EP0090432A2 (en) * 1982-03-31 1983-10-05 Nec Corporation Electro-magnetic wave absorbing material
US4621012A (en) * 1984-11-15 1986-11-04 Gunter Pusch Camouflage net having a semiconductive layer
EP0367091A1 (de) * 1988-11-02 1990-05-09 Synteen Gewebe Technik Gmbh Plane zur Abschirmung von Objekten
JPH0328697A (ja) * 1989-06-26 1991-02-06 Toray Ind Inc 偽装材

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
PATENT ABSTRACTS OF JAPAN vol. 15, no. 160 (M - 1105) 22 April 1991 (1991-04-22) *

Also Published As

Publication number Publication date
EP0650577A1 (en) 1995-05-03
WO1994027109A1 (en) 1994-11-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3733606A (en) Camouflaging means for preventing or obstructing detection by radar reconnaissance
EP0124917B1 (en) A camouflage material for use as protection against radar observation
US6716481B2 (en) Felt having conductivity gradient
US4420757A (en) Metallized sheet form textile material and method of making same
EP0238291B1 (en) Electromagnetic wave absorbers
FI77748B (fi) Radarmaskering.
US4764779A (en) Electroconductive fibrous material
JP4716348B2 (ja) 電波吸収材
BE1008923A5 (nl) Anti-radarnetten.
Bagheri et al. Sound absorption performance of tea waste reinforced polypropylene and nanoclay biocomposites
Tugirumubano et al. Investigation of mechanical and electromagnetic interference shielding properties of nickel–CFRP textile composites
GB2058469A (en) Radiation-absorbing materials
EP0672206B1 (en) Radar attenuating textiles
KR910008947B1 (ko) 안테나
JP2000277973A (ja) フェライト含有繊維体及びその製造方法
KR950009257B1 (ko) 초광대역 레이다파에 대한 위장직물의 제조방법
Liu et al. The normal incidence sound absorption of the thin band yarn woven fabric with kapok fiber
JPS6152008A (ja) 折畳み式パラボラアンテナ
RU2243899C2 (ru) Радиопоглощающее покрытие
CN117565493A (zh) 一种基于短切吸波纤维无序分布的吸波材料及其制备方法
CA1272521A (en) Electroconductive fibrous material
RU2713365C1 (ru) Способ получения композитного материала
JPH0711345Y2 (ja) カモフラ−ジユ・シ−ト
RU2037931C1 (ru) Радиопоглощающее устройство
JP2008105412A (ja) 複合ボードおよびそれを用いた家具ならびに複合ボードの製造方法

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Effective date: 20100531