<Desc/Clms Page number 1>
Transportsysteem met draaaarm en glijstuk voor fietsen op een voertuig.
Het bovenvernoemd transportsysteem kan zeer gemakkelijk en snel gemonteerd worden en laat toe, op een veilige manier, rijwielen te vervoeren met een voertuig.
Er zijn drie verschillende manieren waarop het systeem kan gemonteerd worden :
1) op het dak.
2) op een plat kofferdeksel.
3) op een trekhaak.
In de drie gevallen is de basisgedachte dezelfde : op de fietsen wordt een metalen glijstuk gemonteerd, dat over een op het voertuig gemonteerde roestvrijstalen draagarm kan schuiven.
Momenteel zijn er reeds verschillende transportsystemen in de handel beschikbaar, maar geen enkel van deze systemen maakt gebruik van de hier beschreven combinatie van draagarm plus glijstuk.
De nadelen van de bestaande systemen ziin : - gebrek aan veiligheid : bij alle systemen die achter- aan op een voertuig worden bevestigd steken de dames-en herenfietsen uit aan de zijkanten ; andere systemen zijn onvoldoende stabiel aan de wagen bevestigd.
- montering (vooral op het dak) is moeilijk en zeer weinig ergonomisch.
- niet alle soorten fietsen kunnen bij sommige reeds bestaande systemen vervoerd worden (damesfietsen zonder horizontale steunstang geven een bijzonder probleem).
<Desc/Clms Page number 2>
EMI2.1
Gedetailleerde beschrijving van het voorgestelde systeem.
------------------------------------------------------- A) De vasthechting van da draagarm aan het voertuig ver- schilt naargelang de drie mogelijke gevallen die wij voorzien :
1) Vasthechting op het dak (zie fig 1).
Op het dak wordt op 2 universele dragers (5, 6) een draagbalk (2) gemonteerd.
De draagbalk steunt op de 2 universele dragers (5-6) d. m. v 2 stangen (3-4) die, doorheen de draag- balk (2) worden geschoven en vastgeschroefd.
De stangen (3-4) zelf zijn met beugels vastgemaakt aan de universele dragers.
De draagarm (1) zelf wordt op de draagbalk ge- plaatst.
2) Vasthechting op een plat kofferdeksel (zie fig 2-3).
Op een plat kofferdeksel worden 2 universele dra- gers gemonteerd (5, 6). Op deze dragers wordt een bevestigingsplaat (7) gemonteerd, waarop de roteer- bare draagarm (8) is bevestigd.
3) Vasthechting op een trekhaak (zie fig 4).
Op een trekhaak (9) wordt een steunstuk (10) ge- monteerd.
Bij de meeste voertuigen kan het steunstuk ge- plaatst worden door de trekhaak te verwijderen De trekhaak wordt weggenomen door de 2 moeren, waarmee hij aan het voertuig is bevestigd, los te maken (zie fig 4).
<Desc/Clms Page number 3>
B) De positie van de draagarm bij de drie manieren, waarop het systeem kan gemonteerd worden :
1) Positie van de draagarm op het dak (zie fig 1).
Op de draagbalk (2), wordt de draagarm (1) in de voorziene bevestigingen geplaatst en automatisch mechanisch vergrendeld.
2) Positie van de draagarm op het een plat kofferde- sel (zie fig 2 en 3).
De roterende draagarm (8), kan in een horizontale of in een vertikale positie geplaatst worden. De draag- arm is vast gemonteerd op een bevestigingsplaat (7), zoals beschreven in figuur 2.
3) Positie van de draagarm op een trekhaak (zie fig 4).
De draagarm (1) wordt in het steunstuk (10) inge- schoven en daarin automatisch mechanisch vergren- deld.
C) De bevestiging van het glijstuk op de fietsen (zie fig 5 en 6).
Dit glijstuk (11) wordt op het kader (12, 13) van de fiets vastgemaakt, juist boven het kettingwiel (14). Het mag definitief aan de fiets vastgehecht blijven.
Om de verschillende modellen van de fietsen te kunnen opvangen, is een tussenstukje (15) met verschillende gaatjes voorzien tussen het fietskader en het glijstuk.
<Desc/Clms Page number 4>
D) Vasthechting van de fietsen aan de draagarm (zie fig 7).
De basisgedachte voor de drie systemen is, zoals vroeger vermeld, dezelfde :
Over de draagarm (l), die bevestigd is op het voer- tuig, wordt een glijstuk (11) geschoven waaraan een fiets is vastgemaakt.
E) Assemblage van de verschillende onderdelen van het systeem.
1) Fietsen op het dak (zie fig 8 en 9).
Op het dak kan men 4 fietsen over de draagarm (1) schuiven. De fietsen worden op hun plaats gehouden door een veiligheidsklem (16) en door een kliksys- teem op de draagarm, die het afschuiven moet belet- ten.
Een ondersteuning (17) op het uiteinde van de draagarm maakt het systeem extra stevig en geeft een dubbele beveiliging tegen het afschuiven van de fietsen van de draagarm.
2) Fietsen op een plat kofferdeksel (zie fig 10, 11 en
12).
De roterende draagarm (8) wordt eerst in een hori- zontale positie gebracht (zie fig 10), zodat 2 fiet- sen over de draagarm kunnen geschoven worden.
Een kliksysteem, een veiligheidsklem (16) èn een slot beletten de fietsen van de draagarm af te schuiven.
Door de draagarm te roteren, kunnen de fietsen even- wijdig met het koetswerk worden gebracht, waardoor ze minder wind opvangen (zie fig 11 en 12).
<Desc/Clms Page number 5>
Nadat de fietsen in hun juiste positie geroteerd zijn, wordt de draagarm automatisch mechanisch ver- grendeld.
3) Fietsen op een trekhaak (zie fig 13 en 14).
Het totaal gewicht, toelaatbaar op de trekhaak, is max
50 kg. Tengevolge hiervan kan men maximaal slechts 3 gewone fietsen over de draagarm schuiven.
EMI5.1
Een kliksysteem, veiligheidsklem en een slot op het uiteinde van de draagarm, het afschuiven van de fietsen. Een signalisatiebord (18) moet, bij dit systeem, nog op het uiteinde van de draagarm worden bevestigd.
F) Voordelen :
1) Bij fietsen gemonteerd op het dak.
- Doordat men de fietsen gewoon moet ophangen en daarna doorschuiven, is deze werkwijze veel sneller en ergonomischer dan die bij de bestaande syste- men.
- Zelfde werkwijze om de fietsen af te nemen : hier is het voldoende om de fietsen over de draagarm te schuiven tot op het uiteinde en ze dan af te ne- men.
2) Bij fietsen gemonteerd op een plat kofferdeksel.
- Het grootste voordeel is dat de signalisatielich- ten van het voertuig niet worden gehinderd.
- De hoogte om de fietsen op te hangen is veel lager dan op het dak en kan praktisch door iedereen worden gebruikt.
<Desc/Clms Page number 6>
3) Bij fietsen gemonteerd op een trekhaak.
- Om de fietsen over de draagarm te schuiven, moet men ze amper +/-50 cm optillen, wat voor slechts weinig personen problemen kan geven.
- Doordat al de voorste wielen naar eenzelfde rich- ting zijn gedraaid, steken de wielen niet buiten de zijkanten (zie fig 14) van het voertuig (in tegen- stelling met de reeds bestaande systemen).
4) Algemene voordelen.
- Alle losse onderdelen zoals de draagarm, draagbalk en de bevestigingsplaat met de roteerbare draag- arm, kunnen zelfs door personen worden gemonteerd die over geen enkele technische kennis beschikken.
- In alle gevallen zijn de systemen snel te monteren en te demonteren.
- Na montage is gans het systeem 100% beveiligd bij het gebruik ervan.
N. B. : Bij het vervoeren van 1 fiets moet het voorste wiel, in de 3 gevallen, d. m. v een aan de draagarm vastgemaakt elastiek, naar binnen worden getrokken.
Indien evenwel 2 of meerdere fietsen worden vervoerd, is dit niet meer nodig. De voorste wielen draaien immers vanzelf in een hoek van 450 als de fietsen tegen elkaar schuiven.
G) Enkele voorbeelden waarbij dit transportsysteem van toepassing kan zijn.
1) Toerisme zonder extra inspanning kan men met de fiets rijden in de streek die men zelf verkiest : de fietsen worden met de auto vlot en gemakkelijk ter bestemming ge- bracht.
<Desc/Clms Page number 7>
2) Voor schoolgaande jeugd
De kinderen, die naar school rijden met een fiets, kunnen bij slecht weer door hun ouders ge- bracht en afgehaald worden, dankzij dit eenvoudige montagesysteem.
Algemene opmerkingen.
De hierboven beschreven uitvoeringsvorm van het hier voorgestelde transportsysteem, is geenszins beperkt tot deze uitvoeringswijze alleen.
In het kader van de octrooiaanvraag kunnen aan deze uitvoeringswijze allerlei veranderingen aangebracht worden. Hieronder volgen enkele voorbeelden : - Enkele wijzigingen aan het bevestigingsysteem maken de uitbreiding naar een vertikaal of een schuin opge- steld kofferdeksel mogelijk.
- wijzigingen wat betreft de samenstelling van de mate- rialen kan het totaal gewicht van het transportsys- teem lichter maken.
- Er kan geopteerd worden voor een andere bekleding van de onderdelen met kunststof ter bescherming van de fietsen en om beschadiging van het voertuig te ver- mijden, bij het monteren van het transportsysteem.
- ook op esthetisch vlak kunnen verbeteringen aange- bracht worden o. a. qua vormgeving.
- Het aantal te gebruiken onderdelen kan, in functie van bepaalde toepassingen ervan, gewijzigd worden teneinde de montage en-demontage van het transportsysteem nog meer te vereenvoudigen.