TR2021021746A2 - Deni̇m gi̇ysi̇leri̇n kurutma performanslarinin arttirildiği bi̇r kurutma maki̇nesi̇ ve kurutma i̇şlemi̇ - Google Patents

Deni̇m gi̇ysi̇leri̇n kurutma performanslarinin arttirildiği bi̇r kurutma maki̇nesi̇ ve kurutma i̇şlemi̇

Info

Publication number
TR2021021746A2
TR2021021746A2 TR2021/021746A TR2021021746A TR2021021746A2 TR 2021021746 A2 TR2021021746 A2 TR 2021021746A2 TR 2021/021746 A TR2021/021746 A TR 2021/021746A TR 2021021746 A TR2021021746 A TR 2021021746A TR 2021021746 A2 TR2021021746 A2 TR 2021021746A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
drying
air
feature
machine
accordance
Prior art date
Application number
TR2021/021746A
Other languages
English (en)
Inventor
Balci Onur
Erdal Akay Orhan
Özbey Yasi̇n
Oğul Erdal
Original Assignee
Baykan Denim Konfeksiyon Anonim Sirketi
Baykan Deni̇m Konfeksi̇yon Anoni̇m Şi̇rketi̇
İnovakti̇f Araştirma Geli̇şti̇rme Danişmanlik Ki̇mya Ozon Si̇stemleri̇ Kozmeti̇k Sanayi̇ Ve Ti̇caret Li̇mi̇ted Şi̇rketi̇
Inovaktif Arastirma Gelistirme Danismanlik Kimya Ozon Sistemleri Kozmetik Sanayi Ve Ticaret Ltd Sirk
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Baykan Denim Konfeksiyon Anonim Sirketi, Baykan Deni̇m Konfeksi̇yon Anoni̇m Şi̇rketi̇, İnovakti̇f Araştirma Geli̇şti̇rme Danişmanlik Ki̇mya Ozon Si̇stemleri̇ Kozmeti̇k Sanayi̇ Ve Ti̇caret Li̇mi̇ted Şi̇rketi̇, Inovaktif Arastirma Gelistirme Danismanlik Kimya Ozon Sistemleri Kozmetik Sanayi Ve Ticaret Ltd Sirk filed Critical Baykan Denim Konfeksiyon Anonim Sirketi
Priority to TR2021/021746A priority Critical patent/TR2021021746A2/tr
Publication of TR2021021746A2 publication Critical patent/TR2021021746A2/tr

Links

Landscapes

  • Treatment Of Fiber Materials (AREA)

Abstract

Buluş konusu, tekstil teknik alanına ait olup, denim giysi üretim işlem adımlarından olan yaş efektlendirme proseslerinin arasında veya sonrasında denim hazır giyim kurutma işlemlerinin, kurutma makinelerinde kısa sürelerde ve düşük sıcaklıklarda gerçekleştirilmesini sağlayan bir kurutma elemanı (9) ve söz konusu kurutma elemanın gerçekleştirdiği kurutma işlemi ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME DENIM GIYSILERIN KURUTMA PERFORMANSLARININ ARTTIRILDIGI BiR KURUTMA MAKINESI VE KURUTMA ISLEMI TEKNIK ALAN Bulus konusu, tekstil teknik alanina ait olup, denim hazir giysi üretim islem adimlarindan biri olan yas efektlendirme proseslerinin arasinda ve/veya sonrasinda gerçeklestirilen denim hazir giysi kurutma islemlerinin, kurutma makinelerinde kisa sürelerde ve düsük sicakliklarda gerçeklestirilmesini saglayan bir kurutma elemani ve söz konusu kurutma elemanin gerçeklestirdigi kurutma islemi ile ilgilidir.
ONCEKI TEKNIK Günümüzde, denim giysilerin üretiminde sadece %100 pamuklu iplikler degil, poliamid, Lycra®, polyester gibi iplikler de kullanilmaktadir. Denim kumaslara konfeksiyon sonrasi istenilen görünüm efektleri çesitli yikamalarla verilmektedir.
Denim giysileri üretimleri esnasinda yas terbiye islemleri, efektlendirmeler ve yikamalar arasinda veya sonrasinda çesitli kurutma islemlerine tabi tutulmaktadir.
Kurutma islemleri kumasin üzerindeki suyun uzaklastirilmasi, proses esnasinda alinan kimyasallarin giderilmesi, bunun yani sira bazi kimyasallarinda tekstil ürününe fikse edilmesi saglanarak islemlerin tamamlanmasi için uygulanabilmektedir.
Tekstil ürünleri tarafindan tutulan suyun veya bazi kimyasallarin, isi yardimiyla uzaklastirilmasi pahali bir islemdir. Bu nedenle tekstil ürünlerinin üretimi esnasinda uygulanan kurutma islemlerin daha ekonomik hale getirilmesi, birim denim giysi üretim maliyetine etki etmektedir. Bunun yaninda kurutma cihazlarinin gerçeklestirdigi kurutma islemleri, isi kayiplari ve süreç verimsizligi nedeniyle tekstil isletmelerindeki en onemli maliyet kalemlerinden birisi olmaktadir. Ozellikle kaynaklarin gittikçe sinirli hale geldigi Dünya'mizda bir tekstil prosesi için bu sekilde bir tüketimin yapilmasi artik sürdürülebilir olmamaktadir.
Tekstil sektöründe kullanilan havali kurutma sistemlerinin tümü, enerji verimi düsük açik çevrim kullanan konvansiyonel sistemlerdir. Tekstil kurutma sistemlerinde isi kaynagi olarak buhar, sicak su, kizgin yag ve elektrik gibi enerji kaynaklari kullanmaktadir. Bu sistemlerin ortak özelligi, açik çevrimli ya da atmosfere açik (kurutma tamburu vb.) oldukça düsük verimde çalisan sistemler olmalaridir.
Sicak hava ile kurutma, yas tekstil ürünlerinin kurutulmasinda yaygin olarak kullanilan bir yöntem olup, tümüyle açik çevrim prensibiyle çalisan isil verimi düsük bir tekniktir. Bu sistemde temel olarak isitilan hava, kurutma materyali ile temasa geçerken nem almakta ve sahip oldugu bagil neme bagli olarak bir kismi dis atmosfere atilmakta ve atilan hava kadar dis hava sistem çevrimine alinmaktadir.
Bu islemler esnasinda atilan sicak ve bagil nemi yüksek havanin sahip oldugu enerji tümüyle kaybedilmektedir. Ayni zamanda dis ortamdan alinan hava kurutma sicakligina isitilarak enerji bilançosu daha da kötülestirilmektedir. Açik çevrimli sistemlerde (bunlara yari açik sistemlerde denilebilmektedir) kurutma havasi yüksek bagil nemi nedeniyle az sayida döngü yapmakta, yüksek bagil nem havanin nem tasima-uzaklastirma kapasitesini düsürmesi, kurutma havasi sicakliginin ve kurutma zamaninin yüksek olmasi sonucunu dogurmaktadir.
Bir denim konfeksiyon isletmesinde, yas efektlendirme proseslerinin arasinda veya sonrasinda kurutma yapilmasi gerekmektedir. Bu proses hem kesikli olmasi hem de makinenin (endüstriyel tamburlu kurutma makinesi) isitma prensibi nedeniyle verimsizdir. Bu sistem, kurutma hizini arttirabilmek için kurutma havasini mümkün oldugu kadar üst sinirlarda isitmaktadir, açik çevrimde kurutma havasi direkt olarak disari atildigindan ve karsiliginda temiz hava alinarak tekrar isitildigindan enerji tüketim maliyetleri oldukça yüksektir.
Ilgili teknik alanda, kurutma islemlerinin maliyetlerinin düsürülmesi ve kullanilan Cihazlarin performanslarini arttirmaya yönelik düzenlemeler ve çalismalar yapilmaktadir. Literatürde yer alan çalismalardan biri olan EP309112O patent numarali bulus, bir çamasir kurutma makinesi ve bir çamasir kurutma makinesinin çalistirilmasi için bir yöntem ile ilgilidir. Yikayici-kurutucu, çamasirlari almak için bir çamasir tamburunun döner sekilde monte edildigi bir kazan, nemi emmek için bir adsorban içeren bir adsorpsiyon modülü, islemi degistirmek için kullanilan bir fan içermektedir. Amaca uygun bir düzenlemede adsorpsiyon modülü, silika jeli ve/veya zeolit içermektedir. ajan tarafindan geri dönüsümlü olarak adsorbe edilebilen bir uçucu adsorpsiyon maddesi içeren bir adsorpsiyon ünitesi içeren bir ev aleti ile ilgilidir. Bahsedilen ev aleti, adsorpsiyon ünitesinde adsorpsiyon ajani ile adsorptif arasinda tersine çevrilebilir bir adsorpsiyon isleminin gerçeklestigi bir çalisma modunu benimsemek üzere tasarlanmistir.
Sonuç olarak ilgili teknik alanda. denim hazir giyim parçalarin üretimi esnasinda uygulanan tas efektlendirme veya agartma isleri esnasinda veya sonrasinda gerçeklestirilen kurutma islemlerinin verimini arttirmak zorunluluk haline gelmistir.
SEKILLERIN KISA AÇIKLAMASI Sekil 1'de bulusa konu kurutma makinesinin genel semasi verilmektedir.
Sekil 2'de kurutma islemi esnasinda kurutma makinesinin 'ön isitma isleminin gerçeklestirdigi senaryonun sematik olarak verilmektedir.
Sekil 3”te kurutma islemi esnasinda kurutma makinesinin, kurutma islemini gerçeklestirdigi senaryonun sematik olarak verilmektedir.
Sekil 4'te kurutma islemi esnasinda kurutma makinesinin, rejenerasyon islemini gerçeklestirdigi senaryonun sematik olarak verilmektedir.
REFERANSLARIN KISA AÇIKLAMASI 1 Kurutma Tamburu 2 Aktüatbrlü Hava Hatti Vanalari 3 Aktüatörlü lslak Buhar Vanasi 4 Sicaklik veya Nem Olçer Statik Filtre 6 Santrifüj Fan 7 Inverter 8 Isitici 9 Kurutma Elemani Kondens Deposu BULUSUN KISA AÇIKLAMASI Mevcut bulus, denim giysi üretim islem adimlarindan biri olan yas efektlendirme proseslerinin arasinda ve/veya sonrasinda gerçeklestirilen kurutma islemi ve söz konusu kurutma isleminin verimini yükselten bir kurutma elemani ile ilgilidir. Bulusa konu kurutma elemani ve kurutma islemi, ilgili teknik alandaki problemleri ortadan kaldirmakta ve ilgili teknik alana ilave teknik çözüm ve avantajlar sunmaktad ir.
Bulusun bir amaci, denim giysi üretim islem adimlarindan biri olan yas efektlendirme proseslerinin arasinda ve/veya sonrasinda gerçeklestirilen kurutma islemlerini yapan kurutma cihazlarinin kurutma performanslarini arttirmak üzere bir kurutma elemani ortaya koymaktir.
Bulusun bir amaci, denim giysi üretim islem adimlarindan biri olan yas efektlendirme proseslerinin arasinda ve/veya sonrasinda gerçeklestirilen kurutma islemini yapan kurutma cihazlarinin, kurutma prosesi sürelerinin azaltilmasini saglamak üzere bir kurutma elemani ortaya koymaktir.
Bulusun bir amaci, giysi üretim islem adimlarindan biri olan yas efektlendirme proseslerinin arasinda ve/veya sonrasinda gerçeklestirilen kurutma islemlerinin maliyetlerini düsüren ve kurutma cihazlarinda kisa sürelerde daha çok denim giysinin kurutulmasini saglamak üzere bir kurutma elemani ortaya koymaktir.
BULUSUN DETAYLI AÇIKLAMASI Bu detayli açiklamada bulus konusu, denim giysi üretim islem adimlarindan olan yas efektlendirme proseslerinin arasinda ve/veya sonrasinda gerçeklestirilen giysi kurutma islemlerinin kisa sürelerde ve düsük sicakliklarda gerçeklestirilmesini saglamak üzere bir kurutma elemani (9) ilgili olup, sadece konunun daha iyi anlasilmasina yönelik hiçbir sinirlayici etki olusturmayacak örneklerle açiklanmaktadir.
Bulusta kurutma makinesi, teknikte kullanimi yaygin olan konvansiyonel kurutma makinelerini tarif etmektedir. Bulusun yenilikçi yönü, denim giysi üretimi islem adimlarindan olan yas efektlendirme proseslerinin arasinda veya sonrasinda gerçeklestirilen giysi kurutma islemlerinin, kisa sürelerde ve düsük sicakliklarda gerçeklestirilmesini saglamak üzere bir kurutma cihazina en az bir kurutma elemani (9) eklenmesidir. Söz konusu kurutma elemani (9), en azindan bir kismi veya tamami zeolit minerallerini içeren bir yatak formundadir. Bulusta kurutma cihazinin sekli veya islevi bulusun koruma kapsamini belirlememektedir, sözü edildigi gibi kurutma elemani (9), teknikte denim giysi üretiminde yas efektlendirme islemi esnasinda veya sonrasinda kurutma islemlerini gerçeklestiren her kurutma cihazina eklenebilmektedir.
Zeolitler teknikte de bilindigi üzere kristal yapida hidrasyona ugramis alüminyum silikat bilesikleridir. Teknikte bilinen birçok zeolit türü bulunmaktadir; zeolit minerallerinin kurutma elemaninda (9) kurutma ajani olarak kullanilmasindaki islevi, ortamdaki nemin çekilmesini saglayarak hapsetmek ve kurutma cihazindaki isinin yayilmasina katkida bulunmaktir.
Bulusa konu kurutma elemanini (9) içeren kurutma makinesi temsili olarak Sekil 1'de verilmektedir. Buna göre kurutma elemani (9), tercihen en az bir isitici (8) ile irtibatli bir sekilde komsulugunda yer almaktadir. Bulusta kurutma elemani (9), kurutma makinesi içerisinde sirkülasyon havasi içindeki bagil nemi düsürmek ve adsorpsiyon enerjisi ile isitma islemlerini gerçeklestirmektedir. lsiticinin (8), kurutma elemanin (9) olmadigi komsulugunda en az bir santrifüj fan (6) yer almaktadir. Söz konusu santrifüj fan (6), makine içerisindeki hava sirkülasyonunu saglamaktadir.
Bulusta, santrifüj faninin (6) dönüs devrini ayarlamak üzere en az bir inverter (7) yer almaktadir.
Bulusta konu edilen kurutma makinesi, en az bir aktüatörlü hava hatti vanalari (2) içermektedir. Söz konusu aktüatörlü hava hatti vanalari (2), hava sirkülasyon hatlarinda akis kontrolü yapmak için kullanilmaktadir.
Bulusta konu edilen kurutma makinesi, en az bir aktüatörlü islak buhar vanasi (3) içermektedir. Söz konusu aktüatörlü islak buhar vanasi (3), desorpsiyon (rejenerasyon) islem adiminda, kurutma elemanindan (9) çikan islak buhari kondens deposuna yönlendirmek için kullanilmaktadir.
Bulusta konu edilen kurutma makinesinde, en az bir sicaklik ölçer (4) ve en az bir nemölçer (4) yer almaktadir. Söz konusu sicaklik ölçer (4) ve nemölçer (4) hava sirkülasyon hatlarinda sicaklik ve bagil nemi ölçmek üzere kullanilmaktadir.
Bulusta konu edilen kurutma makinesinde, en az bir statik filtre (5) yer almaktadir.
Söz konusu statik filtre (5), kurutma makinesi bünyesinde yer alan sirkülasyon havasi içinde bulunabilecek kati partikülleri tutmak islevine sahiptir.
Bulusta konu edilen kurutma makinesinde, en az bir isitici (8) yer almaktadir. Söz konusu isitici (8), ön isitma ve desorpsiyon islem adimlarinda sirkülasyon havasinin isitilmasi için kullanilmaktadir.
Bulusta konu edilen kurutma makinesinde en az bir kondens deposu (10) yer almaktadir. Söz konusu kondens deposu (10), desorpsiyon (rejenerasyon) islem adiminda, kurutma elemanlarindan (9) islak buhari kondens etmek için yer almaktadir.
Bulusta konu edilen kurutma elamani (9), en azindan bir kismi veya tamami zeolit minerallerinden olusan, kurutma makinesi içerisinde kolay ulasilabilir, s'okülebilir ve yenilebilir olmasi istenerek bir kaset formundadir. Tercih edilmesi durumunda kurutma elemani (9) zeolit minerallerinin yani sira ilave farkli kurutma alanlari içerebilir.
Bulus, ayrica denim giysi ürünlerinin üretimi esnasinda yas efektlendirme veya agartma islemleri arasinda ve/veya sonrasinda gerçeklestirilen kurutma islemlerinin yüksek verimde gerçeklesmesini saglamak üzere kurutma makinelerine eklenen kurutma elemanlarinin (9) çalismasi için bir yöntem ile ilgilidir. Buna göre kurutma elemanlarinin (9), kurutma makinelerinde çalismasi üç islem adimi seklinde gerçeklesmektedir. Sözü edilen islem adimlari: i) kurutma elemanlarinin (9) kurutma baslangicinda aktif hale gelmesinin uzun süreler almamasi için on isitma isleminin gerçeklestirilmesi, ii) kurutma elemanin (9) kurutma islemine dahi olmasi ve kurutma isleminin gerçeklestirilmesi ve iii) kurutma isleminin tamamlanmasi sonunda kurutma elemaninin (9) rejenerasyonu seklindedir. Söz konusu islem adimlarinin daha açik ve anlasilir olmasi için Sekil 2, Sekil 3 ve Sekil 4 paylasilmaktadir. i) On isitma isleminin gerçeklestirilmesi On isitma islemi kurutma tamburu (1) içindeki hava, en az bir isitici (8) ile ya da tamburun (1) isitma sistemi kullanilarak isitilmaktadir. Söz konusu isitma islemi 50- 60 °C sicaklik araliklarinda ve 5 ila 10 dakika süre boyunca gerçeklestirilmektedir.
Böylelikle isitilan tambur (1) içindeki parça ürünlerin içindeki nemin kurutma havasina karismasi ve nemli havayla karsilasan zeolit yatak kurutma elemani (9) hizla aktif hale gelmesi saglanacaktir. On isitma isleminin gerçeklestirildigi senaryo sematik olarak Sekil 2'de verilmektedir. ii) Kurutma Elemanin dahil oldugu kurutma isleminin gerçeklestirilmesi Zeolit yatagi içeren kurutma elemani (9) 'ön isitma isleminin gerçeklestirilmesi sonrasinda devreye girmektedir. Aktif olarak devreye giren kurutma elemani (9) kapali döngü kurutma havasinin içindeki nemi almakta ve nem çekme sonucunda yataklarda ortaya çikan adsorpsiyon enerjisiyle kurutma havasini isitmaktadir.
Böylece ek bir isi kaynagi kullanilmadan, kurutma sicakligi ve bagil nemi düsük kurutma havasi ile daha etkin ve hizli kurutma yapilmasi saglanacaktir. Kurutma islemlerinin gerçeklestirildigi senaryo sematik olarak Sekil 3'te verilmektedir. iii) Rejenerasyon isleminin gerçeklestirilmesi ii) islem adiminin uygulanmasi ile zeolit yataklari içeren kurutma elemani (9) neme doymakta ve nem çekme kabiliyetlerini kaybetmektedir. Bu sebeple kurutma elemanlarinin (9), rejenerasyon islemi ile rejenere edilmesi yani bünyesinde tuttugu kurutma neminin uzaklastirilmasi gerekir. Bu senaryoda isitici (8) açiktir ve hava çikis 150-300 ciC araliginda ayarlanabilmektedir. Isiticidan (8) kurutma elemanina (9) verilen sicak hava zeolit granüller içindeki mikroskobik kovuklara yerlesmis su moleküllerinin hapsolduklari kovuklardan çikmalarini saglayarak kurutma elemanlarini (9) kurutulur. Rejenerasyon isleminin gerçeklestirildigi senaryo sematik olarak Sekil 3'te verilmektedir.
Bulusa konu kurutma elemanini (9) içeren kurutma makinesi, teknikte kurutma elemani içermeyen mevcut kurutma makineleri ile karsilastirildiginda kurutma süresinin kisaldigi, kurutma islem sicakliginin düsürüldügü, ürünlerin elastikiyetin yükseldigi, giysinin soguk olarak makineyi terk ettigi, potluk performansinin iyilestigi ve kurutma kapasitesinin arttigi tespit edilmistir. Söz konusu karsilastirmalar Tablo 1'de daha açik ifade edilmektedir.
Tablo 1. Bulusa konu kurutma elemani (9) içeren kurutma makineleri ile mevcut teknikteki kurutma makineleri arasindaki karsilastirma (Söz konusu islem, denim parça üretimi esnasinda tas efektlendirme islemleri sonrasi yapilan kurutma islemleridir.) Teknik Ozellik Klasik süreç! Patente konu olan ürün ürün/süreç Kurutma süresi 60 dk. 45-50 dk.
Kurutma sicakligi 90 °C 70 °C Kurutma çevrimi Açik Çevrim Kapali çevrim Potluk performansi %5 %3 Fiziksel nem çekme - Zeolit yatak Kurutma kapasitesi 150 giysi 170-180 giysi Bulusta konu edilen kurutma makinesi, mevcut teknikteki kurutma makinelerinden farkli olarak tam kapali döngü (çevrim) ile çalisacaktir. Mevcut teknikteki kurutma makinelerinden farkli olarak kurutma makinesi, dis havayi kullanmamakta, sicak havayi disari atmamaktadir. Yatak girisine yüksek bagil nem ile gelen kurutma havasi yataktan %10-20 mertebelerinde düsük bir bagil nem ile çikacaktir. Bu sayede mevcut teknikte açik çevrim ile çalisan kurutma makinelerindeki mevcut enerji kayiplari ve verim düsüklügü, bulusa konu kurutma makinesinde engellenmektedir. Ayni zamanda bulusa konu kurutma makinesinde yer alan kurutma elemani (9), adsorpsiyon enerjisi ile bir dis kaynak kullanmadan kendiliginden isinabilmektedir. Kurutma havasinin düsük bagil nemi, açik sisteme nazaran kurutma süresi %20 ila 30 araliginda bir degerde daha hizli olacaktir.
Bulusta konu edilen kurutma makinesi, düsük bagil nem bulunmasindan kaynakli havanin nem uzaklastirma kabiliyetini arttiracagindan daha düsük sicakliklarda (%20-30 daha az) kurutma islemleri gerçeklestirilebilmektedir.
Hizli kurutma makine kapasitesini mutlak olarak arttiracagindan (%20-30), ek yatirim yapmadan ya da ek fiziki hacim isgal etmeden kurutma kapasitesi artacaktir. Düsük kurutma sicakliklarina ya da daha az sürede kurutma prosesine maruz kalan denim ürünler, boyutsal stabilite ve mukavemet özellikleri açisindan klasik kurutma yöntemlerinin çiktilarindan daha iyi sonuçlar verecektir.
Bulusun koruma kapsami ekte verilen istemlerde belirtilmis olup kesinlikle bu detayli anlatimda Örnekleme amaciyla anlatilanlarla sinirli tutulamaz. Zira teknikte uzman bir kisinin, bulusun ana temasindan ayrilmadan yukarida anlatilanlar isiginda benzer yapilanmalar ortaya koyabilecegi açiktir.

Claims (11)

    ISTEMLER
  1. . Bulus, denim giysi ürünlerinin üretimi esnasinda yas efektlendirme ve/veya agartma islemleri arasinda ve/veya sonrasinda kurutma islemlerinin gerçeklestirildigi ve bünyesinde sirkülasyon havasinin isitilmasini saglayan en az bir isitici (8), hava sirkülasyon hatlarinda akis kontrolünü yapmak üzere en az bir aktüatörlü hava hatti vanasi (2), hava sirkülasyonunun saglayan en az bir santrifüj fan (6), en az bir kurutma tamburu (1) ve en az bir nem-sicaklik ölçer (4) bilesenlerini içeren bir kurutma makinesinin, sirkülasyon havasi içindeki bagil nemin emilmesini ve adsorpsiyon enerjisi saglayarak isitma islemine katki saglayan ve içerisinde en azindan bir kisminda veya tamamen zeolit minerallerini içeren en az bir kurutma elemanini (9) içermesidir.
  2. Istem 1”e uygun bir kurutma makinesi olup Özelligi, en az bir kurutma elamanini (9) içermesi bunun yaninda havasi içerisinde bulunabilecek kati partiküllerin tutulmasi için en az bir filtre (5) içermesidir.
  3. . Istem 1”e birine uygun bir kurutma makinesi olup özelligi, kurutma elemani (9) bünyesinde kurutma ajani olarak zeolit içerir, bunun yaninda ilave farkli en az bir kurutma ajani içermesidir.
  4. . Istem lie uygun bir kurutma makinesi olup özelligi, kurutma elemani (9) bünyesinde kurutma ajani olarak tamamen zeolit mineralini içermesidir.
  5. . Istem 1-4'ten birine uygun bir kurutma makinesi olup özelligi, kurutma elemanindan (9) çikan islak buhari kondens etmek için en az bir kondens deposu (10) içermesidir.
  6. . Istem 1-5”ten birine uygun bir kurutma makinesi olup özelligi, kurutma elemanin (9), makine içerisinde ulasilabilir, sökülebilir, yenilebilir en az bir kaset formunda olmasidir.
  7. 7. istem 1'e uygun bir kurutma makinesi olup özelligi, sirkülasyon fani dönüs devrini ayarlamak için kullanilabilir en az bir inverter (7) içermesidir.
  8. 8. Bulus, 1-7'den birine uygun karakterize edilen kurutma makinesinin çalismasi için bir yöntem olup özelligi, kurutma makinesinde sirasiyla asagidaki, kurutma elemanlarinin (9) kurutma baslangicinda aktif hale gelmesinin uzun süreler almamasi için ön isitma isleminin gerçeklestirilmesi, söz konusu islem adiminda kurutma makinesi bünyesindeki havanin isitilmasi saglanmaktadir, kurutma elemanin (9) kurutma islemine dahi olmasi ve kurutma isleminin gerçeklestirilmesi] söz konusu islem adiminda kurutma elemani (9) kapali döngü kurutma havasinin içindeki nemi almakta ve nem çekme sonucunda yataklarda ortaya çikan adsorpsiyon enerjisiyle kurutma isleminin tamamlanmasi sonunda kurutma elemaninin (9) rejenerasyonu, söz konusu islem adiminda kurutma elemanlarinin (9), rejenerasyon islemi ile rejenere edilmesi yani bünyesinde tuttugu kurutma neminin uzaklastirilmaktadir, islem adimlarini uygulanmasi ile karakterize edilmesidir.
  9. 9. Istem 8,e uygun bir yöntem olup özelligi, i) islem adiminda sözü edilen havanin isitilmasi islemi 50 ila 60 0C sicakliklarda gerçeklestirilmesidir.
  10. 10. istem 8-9idan birine uygun bir yöntem olup 'Özelligi, i) islem adiminda söz edilen havanin 10 ila 15 dakika boyunca isitma islemine tabi tutulmasidir.
  11. 11.Istem 8-10'dan birine uygun bir yöntem olup özelligi, iii) islem adiminda sözü edilen rejenerasyon isleminin 150 ila 300 0C araliginda bir sicaklikta gerçeklestiriliyor olmasidir.
TR2021/021746A 2021-12-30 2021-12-30 Deni̇m gi̇ysi̇leri̇n kurutma performanslarinin arttirildiği bi̇r kurutma maki̇nesi̇ ve kurutma i̇şlemi̇ TR2021021746A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2021/021746A TR2021021746A2 (tr) 2021-12-30 2021-12-30 Deni̇m gi̇ysi̇leri̇n kurutma performanslarinin arttirildiği bi̇r kurutma maki̇nesi̇ ve kurutma i̇şlemi̇

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2021/021746A TR2021021746A2 (tr) 2021-12-30 2021-12-30 Deni̇m gi̇ysi̇leri̇n kurutma performanslarinin arttirildiği bi̇r kurutma maki̇nesi̇ ve kurutma i̇şlemi̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR2021021746A2 true TR2021021746A2 (tr) 2022-01-21

Family

ID=85117062

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2021/021746A TR2021021746A2 (tr) 2021-12-30 2021-12-30 Deni̇m gi̇ysi̇leri̇n kurutma performanslarinin arttirildiği bi̇r kurutma maki̇nesi̇ ve kurutma i̇şlemi̇

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR2021021746A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR101265616B1 (ko) 건조기 및 그 제어방법
EP1700944B1 (en) Laundry disinfection method and household clothes drying machine with clothes disinfection cycle
KR101287789B1 (ko) 공기 흐름에 의해 물품을 처리하기 위한 가전 제품 및, 가전 제품 내의 공기 흐름에 의한 물품 처리 방법
CN101743351B (zh) 气味去除方法
JP4778522B2 (ja) 食器洗浄機
ITBS20070168A1 (it) Macchina per lavare, asciugare e stirare panni e indumenti
DE102007033494A1 (de) Adsorptionstrockner
US20080276802A1 (en) Dryer and drying apparatus with enhanced moisture removal
JP2007533940A (ja) 少なくとも1つの部分プログラム段階「乾燥」を有する装置を運転する方法
KR20130087847A (ko) 제습장치를 구비한 식기세척기
WO2009007289A1 (de) Waschtrockner
AU2013363832A1 (en) Washer-dryer machine
JP2006508276A5 (tr)
TR2021021746A2 (tr) Deni̇m gi̇ysi̇leri̇n kurutma performanslarinin arttirildiği bi̇r kurutma maki̇nesi̇ ve kurutma i̇şlemi̇
MX2013015344A (es) Sistema electronico inteligente para desvanecer las arrugas en prendas textiles y metodo para llevar a cabo dicho desvanecimiento.
CN112127101B (zh) 一种微型洗衣机及控制方法
EP3214991B1 (en) Household appliance comprising desiccant material
DE102015107033B4 (de) Waschtrockner und Verfahren zum Betreiben eines Waschtrockners
WO2013097975A1 (en) A washer comprising a dehumidifying unit
JP2013085801A (ja) 洗濯乾燥機
AU2013329721B2 (en) A household appliance wherein dessicant is used in the drying step
EP3019067B1 (en) A household appliance having a dessicant
JP2013085802A (ja) 洗濯乾燥機
KR20240130653A (ko) 의류 관리기
KR20240130654A (ko) 의류 관리기