TR2021016806A2 - Hermeti̇k kombi̇ ve şofbenleri̇n orji̇nal bacalarina entegre edi̇lerek yakit tasarrufu sağlayan baca aparati - Google Patents

Hermeti̇k kombi̇ ve şofbenleri̇n orji̇nal bacalarina entegre edi̇lerek yakit tasarrufu sağlayan baca aparati

Info

Publication number
TR2021016806A2
TR2021016806A2 TR2021/016806A TR2021016806A TR2021016806A2 TR 2021016806 A2 TR2021016806 A2 TR 2021016806A2 TR 2021/016806 A TR2021/016806 A TR 2021/016806A TR 2021016806 A TR2021016806 A TR 2021016806A TR 2021016806 A2 TR2021016806 A2 TR 2021016806A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
air
feature
air flow
flow pipes
piece
Prior art date
Application number
TR2021/016806A
Other languages
English (en)
Inventor
Deni̇z Emi̇n
Original Assignee
Emin Deniz
Deni̇z Emi̇n
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Emin Deniz, Deni̇z Emi̇n filed Critical Emin Deniz
Publication of TR2021016806A2 publication Critical patent/TR2021016806A2/tr

Links

Landscapes

  • Solid-Fuel Combustion (AREA)
  • Air Supply (AREA)

Abstract

Buluş, doğalgaz veya LPG ile çalışan hermetik kombi ve şofbenlerin orijinal bacalarına entegre edilerek yakıt tasarrufu sağlayan ve su tahliye deliklerinin (5, 6) donmasını ve tıkanmasını engelleyen bir baca aparatı (A) ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME HERMETIK KOMBI VE SOFBENLERIN ORJINAL BACALARINA ENTEGRE EDILEREK YAKIT TASARRUFU SAGLAYAN BACA APARATI Teknik Alan Bulus, hermetik kombi ve sofbenlerin orijinal bacalarina entegre edilerek yakit tasarrufu saglayan ve su tahliye deliklerinin donma riskini minimuma indiren baca aparati ile ilgilidir. Önceki Teknik Kombiler konutlarin, isitma ve sicak su gereksinimini karsilayan cihazlardir. Benzer sekilde sofbenler de özellikle sicak su ihtiyacini karsilayan benzer çalisma prensibine sahip cihazlardir. Kombiler ve sofbenler, genellikle dogalgaz veya LPG gibi gaz yakitlar ile çalismaktadir. Ülkemizde ve daha birçok ülkede dogalgaz rezervlerinin yetersiz olmasi nedeniyle dogalgaz ihtiyaci ithalat yoluyla dis ülkelerden karsilanmaktadir. Özellikle dogalgaz ve LPG gibi yakitlarin, kisitli miktara sahip enerji kaynaklari olmasi ve ithalat yoluyla karsilanmasi nedeniyle özellikle kis aylarinda kullanicilar için yüksek maliyetler olusturmaktadir.
Kombiler ve sofbenler, çalisma prensibine göre bacali ve hermetik olmak üzere ikiye ayrilmaktadir. Bacali kombilerin atik gaz sistemlerinde fan yoktur. Cihazda olusan atik gaz, sicakliktan dolayi genleserek yükselir ve baca vasitasiyla atmosfere atilir. Bu nedenle bacali kombi cihazlarinin kullanilacagi ortamda standartlara uygun yapilmis bir bina bacasi mutlaka bulunmalidir.
Hermetik kombilerde ise cihazda olusan atik gazi atmosfere atmak için içerisinde fan bulunmaktadir. Sicak atik gaz, fan yardimiyla bagli bulundugu baca aparati yardimiyla iç borudan atmosfere atilirken, dis borudan ise yanma sirasinda kullanilan temiz ve soguk hava yanma odasina çekilir.
Mevcut hermetik kombilerde sicak atik gazin disari atildigi iç baca, tek bir silindirik boru seklinde olup yüzey alani düsüktür. Dolayisiyla sicak atik gaz disari çikarken baca yüzey alani az oldugu için yeterli isi aktarimi (transferi) saglanamamaktadir. Disaridan içeri giren temiz ve soguk hava, boru yüzey alani düsük oldugundan istenilen miktarda isitilamadan yanma odasina gönderilmektedir. Bu durumda yanma odasi sicakligi daha kisa sürede azalmakta ve sicakligi dengelemek için atesleme yapilarak alev boyu uzatilmaktadir. Dolayisiyla mevcut baca borulari, düsük yüzey alanina sahip oldugundan istenilen miktarda isi alisverisi saglanamamakta olup, isiyi uzun süre muhafaza edememektedir. Dolayisiyla dogalgaz veya LPG gibi yakit sarfiyati artmaktadir.
Yukaridaki dezavantajlari ortadan kaldirmak üzere hermetik kombi ve sofbenlerin orijinal bacalarina entegre edilerek yakit tasarrufu saglayan ve ilave bir avantaj olarak su tahliye deliklerinin donmasini engelleyen bir baca aparati gelistirme ihtiyaci, bulusun ortaya çikmasini saglamistir.
Yapilan patent arastirmasinda bulus konusu aparata benzer bir yapiyi açiklayan patent bulunamamistir. Bununla birlikte yapilan patent arastirmasinda ayni teknik alanda yapilmis bir patente asagida atif yapilmistir.
TR2018/13385 numarali patente basvurusu, atmosfer sicakligini baz alarak atesleme islemini baslatan ve atmosfer sicakligini baz alarak alevleme ile birlikte devir-daim su pompasinin durdurulma stop süresini otomatik olarak atayan, start/stop kombi alevleme islemi esnasinda seçili iklimsel programi ve atmosfer sicakligini baz alarak alev boyu, fan hizi ve pompa devir-daim hizini modülasyon özelligi ile kontrol ederek peteklere gönderilecek enerji üretim miktarini kontrol altinda tutan bir sistem ile Bulusun Amaci Bulusun ana amaci, hermetik kombi ve sofbenlerin orijinal bacalarina entegre edilerek yakit tasarrufu saglayan bir baca aparati gelistirmektir.
Bulusun bir diger amaci, hermetik kombi ve sofbenlerin orijinal bacalarina entegre edilerek su tahliye deliklerinin donma riskini minimuma indiren bir baca aparati gelistirmektir.
Bulusun bir diger amaci, çoklu sayida hava akis borusu kullanilarak yüzey alaninin arttirilmasi ile isi alisverisinin de arttirilmasidir.
Bulusun bir diger amaci, kombi çalismadigi zamanlarda pompa devrede kaldigi sürece içerideki sicakligi korumaya yönelik olarak bir hava akis kapaginin kullanilmasi, bu hava akis kapagi sayesinde kombi devre disinda iken ancak pompa devredeyken disaridan soguk hava girisini engellemektir.
Bulusun bir diger amaci, yanma sonucu olusan sicak atik gazin, huni seklinde hava yönlendirme parçasi sayesinde çoklu sayidaki hava akis borusuna homojen ve düzgün olarak dagitilmasini saglamaktir.
Bulusun bir diger amaci, hava akis borulari içinde yogusan su buharini tahliye eden su tahliye delikleri olusturulmasidir.
Bulusun bir diger amaci, hava akis kapagi sayesinde isi alisverisini engellemek ve fan devreden çikinca otomatik olarak kapanan hava akis kapaginin, içeriye soguk hava girisini engellemesidir.
Sekillerin Açiklanmasi Sekil 1, bulus konusu baca aparatinin yandan görünümüdür.
Sekil 2, bulus konusu baca aparatinin A-A kesit görünümüdür.
Sekil 3, iç baglanti parçasinin perspektif görünümüdür.
Sekil 4, iç baglanti parçasinin yandan görünümüdür.
Sekil 5, baglanti plakasinin perspektif görünümüdür.
Sekil 6, montaj parçasinin perspektif görünümüdür.
Sekil 7, hava akis borusunun perspektifgörünümüdür.
Sekil 8, önceki teknikte kullanilan bacalarin patlatilmis perspektif görünüm üdür.
Sekillerde Verilen Referans Numaralari Iç baca aparati Hava giris parçasi Hava çikis parçasi Hava yönlendirme parçasi Hava akis kapagi Su tahliye deligi Su tahliye deligi Hava akis borusu Baglanti plakasi Boru baglanti delikleri . Montaj parçasi Önceki Teknige Ait Referans Numaralari . Iç boru B. Dis boru C Dirsek Bulusun Detayli Açiklamasi Bulus, dogalgaz veya LPG ile çalisan hermetik kombi ve sofbenlerin dis ve iç borudan olusan orijinal bacalarina ait iç boru çikarildiktan sonra iç boru yerine monte edilerek yakit tasarrufu saglayan bir iç baca aparati (A) ile ilgilidir.
Sekil 1'de görüldügü üzere bulus konusu iç baca aparati (A), karsilikli olarak konumlandirilmis bir hava giris parçasi (1) ve bir hava çikis parçasi (2) içermektedir.
Hava giris parçasi (1), bir montaj parçasi (10) vasitasiyla hermetik kombi veya sofbenin orijinal dis baca borusu içerisine, iç baca borusu çikarildiktan sonra kolayca monte edilebilmektedir.
Hava giris parçasi (1) ile hava çikis parçasi (2) arasinda çoklu sayida hava akis borulari (7) konumlandirilmistir. Sekil 7'de görüldügü üzere hava akis borulari (7), içi bos silindirik yapiya sahip olup, tercihen dairesel kesite sahiptirler. Bulusun alternatif yapilarinda, dairesel kesit yerine farkli geometrik sekilli kesitlerde kullanilabilir.
Bulusun tercih edilen yapilanmasinda, hava akis borulari (7) 0,1 - 1 mm. et kalinligi araliginda, paslanmaz çelik, alüminyum, bakir ve muhtelif malzemelerden imal edilmektedir. Baca aparati (A) üzerinde kullanilan hava akis borularinin (7) sayisi, tercihen 40-50 adet arasindadir. Çoklu sayida hava akis borusu (7) kullanilmasi sayesinde yüzey alani arttirilarak isi transferi arttirilmis ve kombi içindeki yüksek sicakligin daha uzun süre muhafaza edilmesi saglanarak yakit tasarrufu saglanmistir.
Hava giris parçasi (1) ve hava çikis parçasi (2) üzerine karsilikli olarak baglanti plakalari (8) monte edilmistir (Bkz. Sekil 5). Hava akis borulari (7), uç kisimlarindan baglanti plakalari (8) üzerinde olusturulmus boru baglanti deliklerine (9) sizdirmaz sekilde sabitlenmektedir.
Hava giris parçasi (1) iç kismina yerlestirilmis huni seklindeki hava yönlendirme parçasi (3) sayesinde sicak atik gazin, hava akis borularina (7) homojen ve düzgün sekilde yönlendirilmesi saglanmaktadir.
Hava çikis parçasi (2) iç kismina ise yalnizca disa dogru tek yönlü olarak açilan bir hava akis kapagi (4) yerlestirilmistir. Hava akis kapagi, kombiye ait fan devreye girince açilmakta ve sicak atik havanin disari atilmasini saglamaktadir. Hava akis kapagi (4), fan devreden çikinca ise kapanarak dis ortamdaki soguk havanin iç baca aparati (A) içine girisini engellemekte ve isi alisverisini engellemektedir.
Hava akis borulari (7) içerisinde yogusan su buharini tahliye etmek için ise su tahliye delikleri (5, 6) olusturulmustur. Ayrica ilave bir avantaj olarak hava akis kapagi (4) sayesinde su tahliye deliklerinin (5, 6) donma riski de minimuma indirilmistir.
Kombiye veya sofbene ait pompa, yanma durdugunda suyu dolastirmaya devam etmektedir. Kombi çalismasi dursa bile su tahliye deliklerinin (5, 6) içinde su birikmekte olup, örnegin dis ortam sicakligi -30 derece olursa isi kaybi çabuk olacagi için su tahliye deliklerinin (5, 6) donmasi veya tikanmasi söz konusudur. Hava akis kapagi (4) sayesinde bu problem ortadan kaldirilmistir.
Sekil 8'de görüldügü üzere önceki teknikte hermetik kombi ve sofbenlerin oijinal bacalari bir iç borudan (A) ve dis borudan (B) olusmaktadir. Iç boru (A), dis boruya (B) baglanti elemani olmadan içinden geçerek baglanmaktadir. Bu islemde herhangi bir baglanti elemani kullanilmamaktadir. Iç boru (A) önce kombiden çikan dirsege (C) takilir, dis borunun (B) içine girer ve dis boruya (B) takili dis yüzeyine bakan son parçasi olan baca ucuna (D) baglanir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER Dogalgaz veya LPG ile çalisan hermetik kombi ve sofbenlerin dis ve iç borudan olusan orijinal bacalarina ait iç boru çikarildiktan sonra iç boru yerine monte edilerek yakit tasarrufu saglayan bir iç baca aparati (A) olup, özelligi; - karsilikli olarak konumlandirilmis bir hava giris parçasi (1) ve bir hava çikis parçasi (2), - yüzey alanini ve isi transferi miktarini arttirarak yakit tasarrufu saglamak üzere hava giris parçasi (1) ile hava çikis parçasi (2) arasinda konumlandirilmis çoklu sayida hava akis borulari (7), - Hava giris parçasi (1) ve hava çikis parçasi (2) üzerine sabit sekilde monte edilmis olan ve hava akis borularinin (7) uç kisimlarindan sizdirmaz sekilde baglandigi boru baglanti deliklerine (9) sahip baglanti plakasi (8), içermesidir. Istem 1'e göre iç baca aparati (A) olup, özelligi; hava akis borularinin (7) tercihen içi bos silindirik yapiya ve tercihen dairesel kesite sahip olmasidir. Istem 1'e göre iç baca aparati (A) olup, özelligi; hava akis borularinin (7) 0,1 - 1 mm. et kalinligi araliginda, paslanmaz çelik, alüminyum, bakir ve muhtelif malzemelerden imal edilmis olmasidir. Istem 1'e göre iç baca aparati (A) olup, özelligi; baca aparati (A) üzerinde kullanilan hava akis borularinin (7) sayisinin 40-50 adet arasinda olmasidir. Istem 1'e göre iç baca aparati (A) olup, özelligi; hava giris parçasinin (1), hermetik kombi veya sofbenin orijinal bacasina kolayca monte edilebilmesini saglayan bir montaj parçasi (10) içermesidir. Istem l'e göre iç baca aparati (A) olup, özelligi; hava akis borulari (7) içerisinde yogusan su buharini tahliye etmek için olusturulmus su tahliye delikleri (5, 6) içermesidir. Istem l'e göre iç baca aparati (A) olup, özelligi; atik gazin, hava akis borularina (7) homojen ve düzgün sekilde yönlendirilmesi için hava giris parçasi (1) iç kismina yerlestirilmis huni seklindeki hava yönlendirme parçasi (3) içermesidir. Istem l'e göre iç baca aparati (A) olup, özelligi; fan devreden çikinca kapanarak dis ortamdaki soguk havanin baca aparati (A) içine girisini ve isi alisverisini engelleyerek su tahliye deliklerinin (5, 6) donma riskini minimuma indiren, hava çikis parçasi (2) iç kismina yerlestirilmis, yalnizca disa dogru tek yönlü olarak açilan bir hava akis kapagi (4) içermesidir.
TR2021/016806A 2020-10-28 2021-10-27 Hermeti̇k kombi̇ ve şofbenleri̇n orji̇nal bacalarina entegre edi̇lerek yakit tasarrufu sağlayan baca aparati TR2021016806A2 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/17215A TR202017215A2 (tr) 2020-10-28 2020-10-28 Hermeti̇k kombi̇ ve şofbenleri̇n orji̇nal bacalarina entegre edi̇lerek yakit tasarrufu sağlayan baca aparati

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR2021016806A2 true TR2021016806A2 (tr) 2021-11-22

Family

ID=75576671

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2020/17215A TR202017215A2 (tr) 2020-10-28 2020-10-28 Hermeti̇k kombi̇ ve şofbenleri̇n orji̇nal bacalarina entegre edi̇lerek yakit tasarrufu sağlayan baca aparati
TR2021/016806A TR2021016806A2 (tr) 2020-10-28 2021-10-27 Hermeti̇k kombi̇ ve şofbenleri̇n orji̇nal bacalarina entegre edi̇lerek yakit tasarrufu sağlayan baca aparati

Family Applications Before (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2020/17215A TR202017215A2 (tr) 2020-10-28 2020-10-28 Hermeti̇k kombi̇ ve şofbenleri̇n orji̇nal bacalarina entegre edi̇lerek yakit tasarrufu sağlayan baca aparati

Country Status (1)

Country Link
TR (2) TR202017215A2 (tr)

Also Published As

Publication number Publication date
TR202017215A2 (tr) 2021-02-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4401261A (en) Flue gas heat recovery apparatus
EP1748254B1 (en) Gas fireplace
US20150204578A1 (en) Heat and energy recovery and regeneration assembly, system and method
US20120048158A1 (en) Enhanced Emission Control for Outdoor Wood-Fired Boilers
TR2021016806A2 (tr) Hermeti̇k kombi̇ ve şofbenleri̇n orji̇nal bacalarina entegre edi̇lerek yakit tasarrufu sağlayan baca aparati
US3934554A (en) Water and room heater
RU184580U1 (ru) Устройство приточной вентиляции с подогревом
RU2293255C1 (ru) Система воздушного отопления и вентиляции
RU141423U1 (ru) Агрегат воздухонагревательный
RU2455578C1 (ru) Отопительный котел (варианты)
WO2010000913A1 (en) Sauna oven center boiler
RU2569372C1 (ru) Газовый конвектор для отопления и вентиляции помещений
RU226406U1 (ru) Отопительная конвекционная печь
RU2052728C1 (ru) Тепловентиляционная печь
RU2621438C1 (ru) Котел наружного размещения
RU2813933C1 (ru) Система отопления блиндажей с естественной циркуляцией
RU2755110C1 (ru) Отопительная печь
RU2282111C1 (ru) Устройство для теплосберегающей вентиляции помещения
CN208332674U (zh) 一种带有热风管的取暖炉
PL187483B1 (pl) Sposób i układ do obsługi urządzenia spalającego w domu lub tym podobnym budynku
RU121041U1 (ru) Котел отопительный
RU2002121562A (ru) Пиковая водогрейная установка
SU1784462A1 (en) Device for heat curing of prefabricated reinforced concrete
IE20170182A2 (en) Dual flue heat exchanger
IE20170182A1 (en) Dual flue heat exchanger