TR2021014076T - Aygıt yönetimi sistemi ve aygıt yönetimi hizmeti sunma yöntemi. - Google Patents

Aygıt yönetimi sistemi ve aygıt yönetimi hizmeti sunma yöntemi.

Info

Publication number
TR2021014076T
TR2021014076T TR2021/014076 TR2021014076T TR 2021014076 T TR2021014076 T TR 2021014076T TR 2021/014076 TR2021/014076 TR 2021/014076 TR 2021014076 T TR2021014076 T TR 2021014076T
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
control
management apparatus
control terminal
control command
terminal
Prior art date
Application number
TR2021/014076
Other languages
English (en)
Inventor
Kita Kenji
Kitamura Takuya
Original Assignee
Daikin Industries Ltd
Filing date
Publication date
Application filed by Daikin Industries Ltd filed Critical Daikin Industries Ltd
Publication of TR2021014076T publication Critical patent/TR2021014076T/tr

Links

Abstract

İçerisinde bir aygıtın (21) bir kontrol terminaline (30) bağlı olduğu ve kontrol terminalinin (30) bir ağ (15) üzerinden bir yönetim aparatı (10) tarafından yönetildiği bir aygıt yönetimi sistemi (1) içerisinde, hem etkin aygıt yönetimini, hem de acil durumda desteği sağlayan bir sistem kurulur. Aygıt yönetimi sistemi (1) içerisinde, (a) kontrol terminali (30) ve yönetim aparatı (10), bir kullanıcı tarafından oluşturulan bir kontrol komutunu alırlar ve (b) kontrol terminali (30) ve yönetim aparatı (10), (a)?da alınan kontrol komutunu esas alarak aygıtın (21) kontrolünü yürütürler.

Description

TARIF NAME AYGITYONETIMI SISTEMI VE AYGITYONETIMI HIZMETI SUNMAYONTEMI Teknik Alan Mevcut açiklama, bir bina içerisine tesis edilmis bir aygitin yönetimi için bir agi kullanarak bir aygit yönetimi hizmeti sunma yöntemiyle ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu Bir bina içerisine tesis edilmis bir klimanin klima bilgisini bir ag ÜZErinden yöneten bir sistem önerilmistir (örnegin, PTL 1 (Japon Patent No. 6160789)). PTL l”de, klima bir bilgi aracisi aygita baglidir, bilgi aracisi aygit ag üzerinden bir bilgi yönetimi aparatina baglidir, ve bilgi yönetimi aparati klima bilgisini yönetir.
BuIUSun Kisa Açiklamasi Teknik Problem Bir ag üzerinden bagli bir yönetim aparatinin birçok avantaji vardir, örnegin bu aparat diger binalar içerisine tesis edilmis aygitlarin veya diger kullanicilarin aygitlarinin yönetim kayitlarini kullanabilir ve diger binalar içerisine yerlestirilmis aygitlarin merkezilestirilmis yönetimini saglayabilir. Bununla birlikte, yönetim aparatlari tarafindan ag üzerinden aygitlarin sürekli kontrolü bazi durumlarda etkin olmayabilir. Bir asiri durum, agin bagli olmadigi bir durumdur, ki bu durumda aygit kontrolü mümkün olmaz.
Problemin Çözümü Bir birinci yöne göre bir aygit yönetimi sistemi bir aygiti, bir kontrol terminalini ve bir yönetim aparatini içerir. Aygit bir bina içerisine yerlestirilir. Kontrol terminali aygita baglanir. "Aygita baglanma", bir yerlesik olma ve aygita baglanma durumunu içerir.
Yönetim aparati bir ag üzerinden kontrol terminaline baglanir. Hem kontrol terminali, hem de yönetim aparati bir kullanici tarafindan OIUSturulan bir kontrol komutunu alabilmek üzere konfigüre edilir. (a) Kullanici tarafindan olusturulan kontrol komutu, kontrol terminali ile yönetim aparatinin ya biri ya da her ikisi tarafindan alinir. ([3) (a)*da alinan kontrol komutu esas alinarak, aygitin kontrolü, kontrol terminali ile yönetim aparatinin ya biri ya da her ikisi içerisinde paylasilir ve Birinci yöne göre aygit yönetimi sistemi içerisinde, hem kontrol terminali, hem de yönetim aparati kontrol komutunu alabildigi ve yürütebildigi için, kullanici kontrol komutunun kontrol terminali ile yönetim aparatinin ya biri ya da her ikisi içerisinde paylasilmasini ve yürütülmesini saglayabilir.
Bir ikinci yöne göre bir aygit yönetimi sistemi, içerisine (c) kontrol terminalinin ve yönetim aparatinin (a),da alinan kontrol komutunu kaydettigi, birinci yöne göre sistemdir.
Bir üçüncü yöne göre bir aygit yönetimi sistemi, içerisinde yönetim aparatinin (d) (a)”da alinan kontrol komutunun yönetim aparati içerisinde yürütülecegini veya kontrol terminali içerisinde yürütülecegini belirledigi, ikinci yöne göre sistemdir. (bl) Kontrol komutunun (d),de yönetim aparati içerisinde yürütülecegi belirlenirse, kontrol komutu yönetim aparati içerisinde yürütülür. (e) Kontrol komutunun (d)°de kontrol terminali içerisinde yürütülecegi belirlenirse, kontrol komutu kontrol terminaline iletilir. (b2) Kontrol terininali, (e)”de yönetim aparatindan iletilen kontrol komutunu yürütür. Üçüncü yöne göre aygit yönetimi sistemi içerisinde, kontrol komutu yönetim aygitina ve kontrol terminaline tahsis edilerek yürütüldügü için, kontrol komutu etkin sekilde yürütülebilir.
Bir dördüncü yöne göre bir aygit yönetimi sistemi, çok sayida aygit ve çok sayida kontrol terminali içeren, üçüncü yöne göre sistemdir. Çok sayida aygit bir bina içerisine tesis edilir. Çok sayida kontrol terminalinden her biri, aygitlar arasindan karsilik gelen bir aygita baglanir. (dl) Kontrol komutunun bir hedefi veya hedefleri olan bir aygitin veya aygitlarin (d)*deki kontrol terminalleri arasindan bir tek kontrol terminaline ait oldugu/olduklari belirlenirse, yönetim aparati, kontrol komutunun kontrol terminali içerisinde yürütülecegini belirler, ve kontrol komutunun hedefleri olan aygitlarin (d)”deki çok sayida kontrol terminaline ait olduklari belirlenirse, yönetim aparati, kontrol komutunun yönetim aparati içerisinde yürütülecegini belirler.
Dördüncü yöne göre aygit yönetimi sistemi içerisinde, tek kontrol terminaliyle ilgili kontrol komutu kontrol terminali içerisinde yürütülecegi için ve çok sayida kontrol terminaliyle ilgili kontrol komutu yönetim aparati içerisinde yürütülecegi için, kontrol komutu kolaylikla yürütülebilir.
Bir besinci yöne göre bir aygit yönetimi sistemi, içerisinde kontrol terminali kontrol komutunu esas alarak aygitin kontrolünü yürütürken, kontrolü bir yürütme zamani önceden belirlenmis bir zamandan daha uzun olursa, kontrol terrninalinin kontrol komutunu esas alarak aygitin kontrolünün yürütülmesini iptal ettigi, üçüncü veya dördüncü yöne göre sistemdir. Ilaveten, yönetim aparati, kontrol komutunu esas alarak aygitin kontrolünü yürütür.
Besinci yöne göre aygit yönetimi sistemi içerisinde, yönetim aparati kontrol komutunu yürüttügü için, kontrol terminali kontrol komutunu yürütmek için asiri uzun bir zamana ihtiyaç duyarsa, kontrol komutunun yürütülmesi için gereken zaman kisaltilabilir.
Bir altinci yöne göre bir aygit yönetimi sistemi, içerisinde ((12) yönetim aparati kontrol komutunun bir hedefi olan aygitin (dl)”deki kontrol terminalleri arasindan bir tek kontrol terminaline ait oldugunu belirlese dahi, kontrol terminali içerisinde kontrol komutunu esas alan kontrolün yürütülmesinin önceden belirlenmis bir zamandan daha uzun sürecegi tahmin edilirse, yönetim aparatinin kontrol komutunu esas alan kontrolün yönetim aparati içerisinde yürütülecegini belirledigi, dördüncü yöne göre sistemdir.
Altinci yöne göre aygit yönetimi sistemi içerisinde, yönetim aparati tek kontrol terminaline ait olan kontrol komutunu dahi yürüttügü için, kontrol komutunun yürütülmesinin asiri uzun bir zaman almasi önlenebilir.
Bir yedinci yöne göre bir aygit yönetimi sistemi, içerisine (g) kontrol terininalinin veya/ve yönetim aparatinin aygit verisi olarak aygitiri verisini veya aygitla ilgili veriyi aldigi, ikinci yöne göre sistemdir. (h) Aygit verisini alan kontrol terminali veya/ve yönetim aparati, bir olayin aygit verisi esasli olarak gerçeklesip gerçeklesmedigini belirler. (b3) Olayin (h)”da gerçeklestigi belirlenirse, kontrol terminali veya/ve yönetim aparati kontrol komutunu yürütür.
Yedinci yöne göre aygit yönetimi sistemi, aygit verisinin alinmasina tepki olarak gerçeklesen olayin üzerine kontrol komutunu yürütebilir.
Bir sekizinci yöne göre bir aygit yönetimi sistemi, içerisine (g) kontrol terminalinin veya/ve yönetim aparatinin aygit verisi olarak aygitin verisini veya aygitla ilgili veriyi aldigi, yedinci yöne göre sistemdir. (h) Aygit verisini alan kontrol terminali veya/ve yönetim aparati, bir olayin aygit verisi esasli olarak gerçeklesip gerçeklesmedigini belirler. (d3) Olay gerçeklesirse, aygit verisini alan kontrol terminali veya/ve yönetim aparati, kontrol komutunun kontrol terminali veya yönetim aparati içerisinde yürütülecegini belirler. (b4) Kontrol terminali veya/ve yönetim aparati, (d3)”te yürütülecegi belirlenen kontrol komutunu yürütür.
Sekizinci yöne göre aygit yönetimi sistemi içerisinde, olay gerçeklesirse, kontrol komutu yönetim aygitina ve kontrol terminaline tahsis edilerek yürütüldügü için, kontrol komutu etkin sekilde yürütülebilir.
Bir dokuzuncu yöne göre bir aygit yönetimi sistemi, içerisinde (h2) (h)°daki olayin belirlenmesinin ardindan, kontrol terminalinin veya/ve yönetim aparatinin, bir ikincil olayin kaydedilen kontrol komutu esasli veya sistem tarafindan tanimlanan bir program esasli olarak gerçeklesmesinin saglanip saglanmadiginin belirledigi, yedinci veya sekizinci yöne göre sistemdir. (b5) Olayin (h2)°de gerçeklestigi belirlenirse, kontrol terminali veya/ve yönetim aparati kontrol komutunu yürütür.
Dokuzuncu yöne göre aygit yönetimi sistemi, ikincil olayin gerçeklesmesi üzerine kontrol komutunu yürütebilir.
Bir onuncu yöne göre bir aygit yönetimi sistemi, içerisinde (j) (g)”de kontrol terminali içerisinde belirlenen olayin veya (h2)°de kontrol terminali içerisinde gerçeklesmesi saglanan ikincil olayin yönetim aparatina iletildigi, yedinci ila dokuzuncu yönlerden herhangi birine uygun sistemdir. (h3) (j)”de kontrol terminalinden iletilen olayi veya ikincil olayi esas alarak, yönetim aparati, kaydedilen kontrol komutunun yönetim aparati içerisinde yürütülüp yürütülmeyecegini belirler. (b6) Yönetim aparati, (h3)°te yürütülecegi belirlenen kontrol komutunu yürütür.
Onuncu yöne göre aygit yönetimi sistemi, kontrol terminali içerisinde olayin veya ikincil olayin gerçeklesmesi üzerine yönetim aparati içerisinde kontrol komutunu yürütebilir.
On birinci yöne göre bir aygit yönetimi sistemi, içerisinde yönetim aparatinin bir veritabani içerdigi, yedinci ila onuncu yönlerden herhangi birine göre sistemdir. (k) Yönetim aparati, veritabani içerisinde, (b3) ile (b6) arasinda yürütülen kontrol komutuyla ilgili olayi veya ikincil olayi saklar.
On birinci yöne göre aygit yönetimi sistemi içerisinde, olayin veya ikincil olayin bir geçmisi veritabani içerisinde toplandigi için, kontrol gerçeklestirilebilir, böylece ikincil olayin örnegin veritabani kullanilarak gerçeklesmesi saglanir.
On ikinci yöne göre bir aygit yönetimi sistemi, içerisinde hem yönetim aparatinin, hem de kontrol terminalinin veya kontrol terminallerinin kontrol komutunu bir özdes formda yürütebilecegi, birinci ila on birinci yönlerden herhangi birine göre sistemdir.
On ikinci yöne göre aygit yönetimi sistemi içerisinde, hem yönetim aparati, hem de kontrol terminali veya kontrol terminalleri kontrol komutunu özdes formda yürütebilecegi için, bir kullanicinin Özdes formda bir girisi yeterli olabilir.
Bir on üçüncü yöne göre bir aygit yönetimi hizmeti sunma yöntemi bir aygit yönetimi sistemini kullanir. Aygit yönetimi sistemi bir aygiti, bir kontrol terminalini ve bir yönetim aparatini içerir. Kontrol terminali aygita baglanir. Yönetim aparati bir ag üzerinden kontrol terminaline baglanir. Hem kontrol terminali, hem de yönetim aparati bir kullanici tarafindan olusturulan bir kontrol komutunu alabilmek üzere konfigüre edilir. (a) Kullanici tarafindan olusturulan kontrol komutu, kontrol terminali ile yönetim aparatinin ya biri ya da her ikisi tarafindan alinir. (b) Kontrol komutu esas alinarak, aygitin kontrolü, kontrol terminali ile yönetim aparatinin ya biri ya da her ikisi içerisinde paylasilir ve yürütülür.
Bir on dördüncü yöne göre bir aygit yönetimi hizmeti sunma yöntemi, içerisinde hem yönetim aparatmin, hem de kontrol terminalinin kontrol komutunu bir özdes formda yürütebilecegi, on üçüncü yöne göre yöntemdir.
On dördüncü yöne göre aygit yönetimi hizmeti sunma yöntemi içerisinde, hem yönetim aparati, hem de kontrol terminali kontrol komutunu özdes formda yürütebileeegi için, bir kullanicinin özdes formda bir girisi yeterli olabilir. Çizimlerin Kisa Tarifi konfigürasyonunu gösteren bir diyagramdir. kontrol komutunu yürüttügü bir akis semasidir. yönetimi aparati tarafindan bir otomatik kontrolün yürütülme seklini gösteren bir akis semasidir. yönetimi aparati tarafindan otomatik kontrolün yürütülme seklini gösteren bir akis semasidir. kontrol terminalinin önceden belirlenmis bir zamandan daha uzun veya buna esit bir zamana ihtiyaç duydugu bir durumda islemden geçirmeyi gösteren bir akis semasidir. için sistemin (1) önceden belirlenmis bir zamandan daha uzun veya buna esit bir zamana ihtiyaç duydugu bir durumda islemden geçirmeyi gösteren bir akis semasidir.
Uygulama Sekillerinin Tarifi (1) Genel Konfigürasyon Sekil l”de gösterildigi gibi, bu uygulama sekline göre bir aygit yönetimi sistemi (1) bir aygiti (21), bir kontrol terminalini (30), bir yönetim aparatini (10) ve bir kullanici terminalini (41) içerir. Ayg1t (21) bir bina (20) içerisine yerlestirilir. Aygitin (21) bir Örnegi bir klimadir.
Kontrol terminali (30), aygita (21) baglanir. Kontrol terminali (30) alternatif olarak aygitlardan (21) biri içerisine yerlestirilebilir. Yönetim aparati (10) bir ag (15) üzerinden kontrol terminaline (30) ve kullanici terininaline (41) baglanir. Yönetim aparati (10) ag üzerinden aygiti (21) kontrol edebilir. Kullanici terminali (41) bir kullanici ve sistem (1) için bir arayüzdür. Kullanici terminali (41) ag (15) üzerinden yönetim aparatina (10) baglanir.
Bu uygulama sekline göre bir aygit yönetimi hizmeti, aygit yönetimi sistemini (1) kullanarak aygit (21) yönetimi için bir hizmet (2) Aygit Yönetimi Sisteminin (1) Komponentlerinin Tarifi (2-1) Aygit (21) Aygit (21), bir bina içerisine tesis edilmis bir aygittir. Bina sadece binanin içini ihtiva etmez, bilakis ayrica binanin çatisini, binanin çevresini ve benzerini de ihtiva eder. Bina belirli bir binayla sinirli degildir ve bir ticari bina, bir rezidans, bir kondominyum, bir kamu binasi, bir bireysel konut ve benzeri de olabilir.
Aygitin (21) örnekleri bir klima, bir aydinlatma aygiti, bir fan ve benzeridir. Klima olarak, bir dis mekan ünitesi ve dis mekan ünitesine bagli çok sayida iç mekan ünitesi tek bir aygit olarak ele alinabilir veya dis mekan ünitesi ve her iç mekan ünitesi bagimsiz aygitlar olarak dikkate alinabilir.
Bu uygulama seklindeki aygit (21) bir klima dis mekan ünitesi (2121) ve çok sayida klima iç mekan ünitesidir (2lb ve 21c). Klima dis mekan ünitesi (21a) sogutma borulari vasitasiyla çok sayida klima iç mekan ünitesine (21b ve 2lc) baglanir. Bina (20) çok sayida (gösterilmemis) oda içerir. Tipik olarak, bir veya daha fazla klima iç mekan ünitesi (21b ve 21c) her Oda içerisine yerlestirilir.
Aygitla (21) ilgili olarak, aygitla ilgili bilginin, bir baska deyisle aygit verisinin çesitli tipleri mevcuttur. Aygit verisi, her aygit (21) tarafindan toplanan veriyi ve sensörler (22a ve 22b) olan digerleri tarafindan toplanan veriyi içerir. Her aygit (21) tarafindan toplanan veri isletimin baslama/durma durumunu, bir kompresörün dönme sayisini, bir isi esanj Örünün sicakligini, güç tüketimini ve benzerini içerir. Sensör Örnegin iç mekan sicaklik sensörünü (22a), dis mekan Sicaklik sensörünü (22b) ve benzerini içerir. Iç mekan sicaklik sensörü (22a), klima iç mekan ünitesinin (21b) yerlestirildigi bir odanin iç mekan sicakligini ölçer. Dis mekan sicakligi sensörü (22b), disarida ve binanin (20) etrafinda olan dis havanin hava sicakligini ölçer. Aygit bilgisi parçalari arasindan, aygit (21) haricinde sensörler (22a ve 22b) tarafindan toplanan veri iç mekan sicakligini, dis mekan sicakligini ve benzerini içerir.
Aygit verisi her aygittan (21), sensörden (22a) veya sensörden (22b) kontrol terininaline (30 iletilir. Kontrol terminali (30) aygit verisini ag (15) üzerinden yönetim aparatina (10) iletir. (2-2) Kontrol Terminali (30) Kontrol terminali (3 0), aygitin (21) içine yerlestirilir veya aygitin (21) disina yerlestirilir. Kontrol terminali (30), aygita (21) ve aygit verisini toplayan sensörlere (22) baglanir.
Bu uygulama seklinde, kontrol terminali (30) klima dis mekan ünitesi (21a) içerisine yerlestirilir. Dis mekan ünitesi (21a), iç mekan üniteleri (21b ve 210) ve sensörler (22a ve 22b) kablolarla veya kablolar olmadan kontrol terminaline (30) baglanir. Bu baglantiyla, aygit verisi, aygittan (21) veya sensörlerden (22a ve 22b) kontrol terminaline Kontrol terminali, daha sonra tarif edilecegi gibi, bir uygulama üzerinde bir kontrol komutunu yürütür.
Kullanici terminali (41) bir kontrol ünitesini (413), bir çikis ünitesini ve bir giris ünitesini (412) içerir.
Kullanici terminali (41) bir kullanici arayüzünün bir rolünü içerir. Çikis ünitesi bir gösterme ünitesi (411) olabilir. Gösterme ünitesi (411) bilgiyi gösterir, böylece bir kullanici bilgiyi görebilir.
Kullanicinin isletimiyle, giris ünitesi (412) bilgi girisi yapabilir. Giris ünitesi (412) örnegin bir klavye, bir fare veya bir dokunmatik paneldir.
Kontrol ünitesi (413) bir islemci ve bir bellek içerir. Kontrol ünitesi (413), gösterme ünitesini (411) ve giris ünitesini (412) içerir.
Kullanici terminali (41) ag (15) üzerinden yönetim aparatina (10) baglanir. Kullanici terminali (41) yönetim aparatiyla (10) bilgi alisverisi Kullanici terminali (41), aygitin (21) yerlestirildigi binanin (20) içinde veya disinda olabilir. Bu uygulama seklinde, kullanici terminalinin (41) bir kullanicisi, aygitin (21) bina (20) içerisindeki bir yöneticisidir. Kullanici, kullanici terminali (41) vasitasiyla, yönetim aparatina (10) aygitin (21) yönetimi hakkinda bir talep bildirir.
Yönetim aparati (10), gerek gördügünde, kullanici terminalini (41) kullanarak kullaniciya bir yönetim hizmeti hakkinda bilgi verir.
Bu uygulama seklinde, kontrol komutu bir koddur. Kontrol komutu kullanici tarafindan kullanici terminali üzerinde olusturulur veya buradan girilir. Kontrol komutu, yönetim aparatina iletilir ve (2-4) Yönetim Aparati (10) Yönetim aparati (10) bir sunucu (11) ve bir veritabani (12) içerir.
Yönetim aparati bir sanallastirilmis yönetim aparati olabilir. Sunucu (11) bir islemci ve bir bellek içerir. Sunucu (11), aygiti (21) kontrol eden bir uygulamayi yürütebilir. Veritabani (12) bir bellek içerir. Veritabani (12) aygit verisini, uygulamayi, daha sonra tarif edilecek bir olayi ve benzerini toplayabilir ve yeniden kullanabilir.
Yönetim aparati (10), mevcut açiklama içerisinde bir yönetim hizmeti saglayicidan farkli bir bulut hizmeti saglayici tarafindan temin edilen bir yönetim aparati olabilir. Bulut hizmeti saglayici sadece bir altyapi temin edebilir. Altyapi donanimi içerir. Bulut hizmeti saglayici, altyapiya ilaveten, bir platform temin edebilir. Platform isletim sistemini içerir.
Yönetim aparati (10) bir ag (15) üzerinden kontrol terminaline (30) ve kullanici terminaline (41) baglanir. Yönetim aparatinin (10) kontrol terminaline (30) ve kullanici terininaline (41) baglanmasini saglayan bir hat bir özel hat veya bir kamu hatti olabilir. Özel hat bir sanal özel ag (VPN) olabilir. Hat, bulut hizmeti saglayici tarafindan Yönetim aparatinin (10) sunucusu (11) aygit verisini kontrol terminalinden (30) alir. Sunucu (11) alinan aygit verisini veya kontrol komutunu veritabanina (12) iletir. Veritabani (12), aygitla ilgili bilgiyi toplar. Yönetim aparati, veritabani içerisinde toplanan, aygitla ilgili bilgiyi çagirir ve aygit yönetimi hizmetini belirler ve yürütür.
Sunucu (11), kullanici terminalinden (41) kontrol komutunu alir.
Sunucu (11), bir uygulama üzerinde kontrol komutunu yürüterek bir veya çok sayida kontrol terminaline ait olan bir aygitin ve aygitlarin kontrolünü gerçeklestirebilir. (3) Aygit Yönetimi Sistemi (1) tarafindan yapilan Aygit Kontrolü (3-1) Kontrol Komutunun Kaydedildigi Durum Bir sonraki adim olarak, kontrol komutunun kaydedildigi bir durumda aygit yönetimi sistemi tarafindan yapilan aygit kontrolü Sekil 2”ye atfetme yoluyla tarif edilecektir.
Bir kullanici, kullanici terminali (41) üzerinde bir kontrol komutu (kod) OIUSturur (5101). Bu uygulama seklinde, kullanici terminali sadece bir tarayici olarak hizmet sunar ve kodun kaydedilmesi için bir uygulama, yönetim aparati içerisinde yürütülür. Giris kontrol komutu, yönetim aparati (10) içerisine kaydedilir (8102).
Bunu takiben, yönetim aparati (10), kontrol komutunun yönetim aparati (10) içerisinde yürütülecegini veya kontrol terminali içerisinde yürütülecegini belirler (S103). Bu uygulama seklinde, birbiriyle isbirligi yapan çok sayida kontrol terminali (30) içerisinde kontrol komutunun yürütülecegi bir durumda, kontrol komutunun yönetim aparati içerisinde yürütülecegi belirlenir ve tek kontrol terminali içerisinde kontrol komutunun yürütülecegi bir durumda, kontrol komutunun tek kontrol terminali içerisinde yürütülecegi belirlenir.
Birbiriyle isbirligi yapan çok sayida kontrol terminali (30) içerisinde kontrol komutunun yürütülecegi durum örnegin bir sonraki durumdur. Çok sayida markete sahip olan bir kisi, toplam güç tüketimi miktarinin belirli bir miktardan az olmasini kontrol etmek istemektedir.
Adim S 103”te bir diger belirlemenin yapildigi bir durum, kontrol terminali içerisinde kontrol komutunu esas alan kontrolün önceden belirlenmis bir zamandan daha uzun sürdügünün tahmin edildigi bir Yönetim aparati (10) adim SlO3”te kontrol komutunun yönetim aparati (10) içerisinde yürütüleoegini belirlerse, yönetim aparati (10) kontrol komutunu yürütür (5104). Burada kontrol komutunun yürütülmesinin, kontrol komutu esasli aygit kontrolünün yürütülmesiyle esdeger oldugu dikkate alinmalidir.
Diger yandan, yönetim aparati (10) adim SlÜTte kontrol komutunun kontrol terminali içerisinde yürütülecegini belirlerse, yönetim aparati kontrol komutunu kontrol terminaline iletir (Slll).
Kontrol terminali, kontrol komutunu kaydeder ve kontrol komutunu (3-2) Olayin Gerçeklestigi Durum Bir sonraki adim olarak, bir olayin gerçeklestigi bir durumda yürütülen aygit kontrolü Sekil 3 ”teki akis semasina atfetme yoluyla tarif edilecektir.
Ilk olarak, kontrol terminali (30), her aygittan (21) ve aygitin etrafindaki sensörlerden (22a ve 22b) aygit verisini alir (S201).
Buradaki aygit verisinin, sadece aygit (21) ve sensörler (22a ve 22b) tarafindan toplanan degil, bilakis ayrica digerleri tarafindan toplanan veriyi de içerdigi dikkate alinmalidir. Örnegin, aygit verisi ayrica zaman gibi veriyi de içerir.
Bunu takiben, kontrol terminali (30) aygit verisini ag (15) üzerinden yönetim aparatina (10) iletir (8202). Asagidaki tarifname kisminda, kontrol terminali (3 0) içerisindeki adimlar ve yönetim aparati (10) içerisindeki adimlar ayri ayri tarif edilmektedir.
Ilk olarak, kontrol terminali (30) içerisindeki adimlar tarif edilecektir. (3-1) içerisinde tarif edildigi gibi, çesitli kontrol komutlarinin tipik olarak kontrol terminali (30) içerisinde kaydedildigi ve toplandigi varsayilmaktadir. Kontrol terminalinin (30) islemcisi, kontrol terininalinin belleginden bu tür bir kontrol komutunu çagirir ve buna basvurur. Bu durumda, kontrol terminalinin (30) islemcisi, alinan aygit verisinin kontrol komutunun yürütülmesi için bir tetikleyici olup olmadigini belirler (8211). Bir baska deyisle, kontrol terminalinin (30) islemcisi, bir olayin gerçeklesip gerçeklesmedigini belirler.
Buradaki olay, bir otomatik kontrolün yürütülmesi için bir tetikleyici olarak hizmet eden bir olaydir.
Simdi, bir olayin gerçeklesmesi daha spesifik olarak tarif edilecektir. Örnegin, aygit verisi olarak, güncel zaman 22: 10”da aygitin (21) açildigini gösteren veri alinir. Ilaveten, kontrol komutu olarak, aygitin saat 22'den saat 5,e kadar kapatildigini gösteren bir kontrol komutu kaydedilir. Dolayisiyla, yukaridaki aygit verisini yukaridaki kontrol komutuyla karsilastirarak, kontrol terminali (30) olayin gerçeklestigini belirler (821 1).
Olay adim 82111de gerçeklesmisse, otomatik kontrol adim 5212°de yürütülür. Yukaridaki örnekte, kontrol terminali (30) aygiti (21) kapatir.
Adim 8211”de hiçbir olay gerçeklesmemisse, kontrol terminali (30) islemden geçirmeyi sonlandirir.
Bir sonraki adim olarak, aygit verisi adim 8202”de yönetim aparatina iletildikten sonra yönetim aparatinin kontrolü yürüttügü bir durum tarif edilecektir.
Yönetim aparati (10), yönetim aparati (10) içerisine kaydedilen ve yönetim aparati içerisinde yürütülecek bir kontrol komutunu kontrol eder. Dolayisiyla, yönetim aparati (10), yönetim aparati içerisinde kontrol komutunun yürütülmesi için bir tetikleyici olarak hizmet eden olayin gerçeklesip gerçeklesmedigini kontrol eder (8203).
Olay adim 5203”te gerçeklesmisse, yönetim aparati adim 5204'te Otomatik kontrolü yürütür. Adim 8203”de hiçbir olay gerçeklesmemisse, yönetim aparati islemden geçirmeyi sonlandirir.
Hem kontrol terminalinin (30), hem de yönetim aparatinin (10) bu uygulama seklinde aygit verisini aldigi dikkate alinmalidir. Kontrol komutunun detaylara bagli olarak ya kontrol terminali (30) içerisinde ya da yönetim aparati (10) içerisinde yürütülecegi kaydedilir.
Dolayisiyla, yönetim aparatinin veya kontrol terininalinin olayi yürütmesi, kontrol komutunun hangisi üzerine kaydedildigine bagli olarak belirlenir. (3-3) Ikinci] Olayin Gerçeklestigi Durum Bir sonraki adim olarak, bir ikincil olay tarif edilecektir.
Ikincil olay, bir aygit durumu degeri kullanilarak belirli hesaplama isleminin bir sonucu olarak gerçeklesen bir olaydir. Bunun tersine, (3-2)°de tarif edilen olay, aygit durumu degeri degistiginde algilanabilen bir olaydir. Burada bu tür bir olaya, ikincil olaydan ayirt edilecek bir birincil olay olarak atfedilebilir.
Bir sonraki adim olarak, sistem (1) içerisine kaydedilmis kontrol komutlari içerisinde hem birincil olayla ilgili kontrol komutunun, hem de ikincil olayla ilgili kontrol komutunun mevcut oldugu bir durum tarif edilecektir.
Sekil 4, ikincil olayin mevcut oldugu bir durumda aygit yönetimi sistemi (1) içerisinde bir aygit kontrol akisini gösterir.
Ilk olarak, kontrol terminali (30), her aygittan (21) ve aygitin etrafindaki sensörlerden (22a ve 22b) aygit verisini alir (8301). Bunu takiben, kontrol terminali (30) aygit verisini ag üzerinden yönetim aparatina (10) iletir (8302). Asagidaki tarifname kisminda, kontrol terminali (30) içerisindeki adimlar ve yönetim aparati (10) içerisindeki adimlar ayri ayri tarif edilmektedir.
Ilk olarak, kontrol terminali (30) içerisindeki adimlar tarif edilecektir. Kontrol terminalinin (30) islemcisi, kontrol terminalinin belleginden birincil olayla ilgili bir kontrol komutunun çagirilmasi için islemden geçirmeyi gerçeklestirir. Bu islemden geçirme (3-2),nin durumundakiyle tamamen aynidir. Bunu takiben, bir kontrol komutunun islemden geçirilmesine kontrol terminali (30) geçisleri, ikincil olayla ilgilidir (8312).
Simdi ikincil olayin bir kontrol komutunu esas alan islemden geçirme örnekleri tarif edilecektir. Örnegin, aygit verisi bir iç mekan sicakligidir. llaveten, kontrol komutunun detaylari, iç mekan sicakligi bir esik olan 28°C”nin üzerine çiktiginda bir sogutma isletimi otomatik olarak baslayacak sekildedir. Bu tür bir durumda, Örnegin, kontrol terminali adim 8301”deki aygit verisi olarak 30°C”lik bir iç mekan sicakligini alir. Bunu takiben, kontrol terminali (30), adim 8311°de birincil olay için islemden geçirmeyi gerçeklestirir ve sonra adim 8312”de ikincil olay için islemden geçirmeye geçisleri gerçeklestirir.
Bu adimda, kontrol terminali, bir gerçek iç mekan sicakligini ve kontrol komutunun bir islemden geçirme kosulunu birbiriyle karsilastirin Bu durumda, veriye göre 30°C olan iç mekan sicakligi, iç mekan sicakliginin 28°C oldugu islemden geçirme kosulunu asar ve dolayisiyla bir klima (aygit), bir sogutma isletimini gerçeklestirmek için kontrol edilir (8313). Bir baska deyisle, kontrol terminali (30) otomatik kontrolü yürütür.
Bir sonraki adim olarak, adim S302°de ve bundan sonra yönetim aparati içerisinde yapilan islemler tarif edilecektir. S302°yi takiben, yönetim aparati (10), birincil olay için islemden geçirmeyi gerçeklestirir (8303). Bu islemden geçirme (3-2)”deki islemden geçirmeyle tamamen aynidir.
Bunu takiben, adim 8304,de, yönetim aparati (10) ikincil olayin gerçeklesip gerçeklesmedigini belirler. Ikincil olay gerçeklesmisse, yönetim aparati S305°de otomatik kontrolü yürütür. S304”de ikincil olay gerçeklesmemisse, yönetim aparati islemden geçirmeyi sonlandirir.
Birinci] olayin ve ikincil olayin hepsinin kontrol komutuyla ayni sekilde yönetim aparatinin (10) veritabani (12) içerisinde saklandigi dikkate alinmalidir. Saklama sunucunun (ll) bellegi veya kontrol terminalinin (3 0) bellegi içerisinde yapilabilir. Birincil olay ve ikincil olay, hem yönetim aparati (10), hem de kontrol terminali (30) içerisinde saklanabilir. Bazi durumlarda, birincil olay ve ikincil olay, bir ikincil olayin gerçeklesip gerçeklesmedigine iliskin bir sonraki belirleme için kullanilabilir. (3-4) Kontrol Terminalinin (30) Kontrol Komutunu Yürütmesinin Asiri Uzun Zaman Aldigi Durum Simdi, Sekil 2”de adim SllZ”ye geri atfetme yoluyla, kontrol terminalinin (30) kontrol komutunu yürütmesinin asiri uzun zaman aldigi bir durumdaki bir akis Sekil 5°e atfedilerek tarif edilecektir.
Sekil 5”te, ilk olarak, islemden geçirme bir kullanicinin bir kontrol komutunu kaydettigi yere geri döner (S401). Bunu takiben, kontrol komutunun kontrol terminali içerisinde yürütülecegini belirler ve kontrol terminali (30) kontrol komutunu yürütür (5402 1.
Kontrol komutunun yürütülmesi sirasinda, kontrol terminali (30) asiri uzun bir zamana ihtiyaç duyabilir. Örnegin, yönetim aparatinin (10) aygit (21) tek kontrol terminali (30) tarafindan kontrol edilmeden önceki veriyi kullanarak kontrol terminalinin (30) kontrol komutunu yürüttügü zamanin arttigini tahmin ettigi bir durumda, kontrol terminali (30), yönetim aparatinin belirleme zamanindaki tahminden daha uzun veya buna esit bir zamani kullanarak kontrol komutunu yürütebilir.
Bu tür bir sorunla basa çikmak için, sistem (1), kontrol terminalinin islemden geçirme zamaninin bir üst sinirini ayarlar.
Sekil 5”te, kontrol terminalinin (30) kontrol komutunu islemden geçirme zamani önceden belirlenmis bir zamani asarsa, kontrol terminali kontrol komutunun yürütülmesini iptal eder (8405). Bunu takiben, daha yüksek islemden geçirme performansi gösteren yönetim aparati (10] kontrol komutunu yürütür (5406).
Adim 8403 ”te, kontrol terminalinin kontrol komutunu yürüttügü zamanin önceden belirlenmis bir zamandan daha uzun olup olmadigi belirlenir. Belirleme, zaman gerçekten önceden belirlenmis zamani astiginda yapilabilir veya zaman önceden belirlenmis zamani asmadan Önceki tahmin esas alinarak yapilabilir.
Kontrol kOmutunun yürütülmesi adim S403°te önceden belirlenmis zaman içerisinde sona ererse, kontrol terminali sonuna kadar kontrol komutunun yürütülmesine devam eder (5404).
Sekil 5°teki kontrol akisi, Sekil 6”da gösterildigi gibi genellestirilebilir. Bunu tarif etmek için, çok sayida yürütme modu, tüm sistem (1) içerisinde bir kontrol komutunun yürütülmesi için dikkate alinabilir. Daha düsük islemden geçirme performansi gösteren bir yürütme moduna bir birinci yürütme modu olarak atfedilir ve daha yüksek islemden geçirme performansi gösteren bir yürütme moduna bir ikinci yürütme modu olarak atfedilir. Birinci yürütme modunun kullanimi tamamen dezavantajli degildir ve örnegin bir küçük yük gibi avantajlar mevcut olabilir. Sekil 5 durumunda, kontrol terminali içerisinde bir kontrol komutunun yürütülmesi, birinci yürütme modu olarak dikkate alinabilir ve yönetim aparati içerisinde bir kontrol komutunun yürütülmesi, ikinci yürütme modu olarak dikkate alinabilir. kontrol akisi olarak yeniden yazilabilir (S 5 0 1 -S 5 06 l . Bir baska deyisle, adim 8503”te, birinci yürütme modunda otomatik kontrolün yürütülmesi sirasinda, yürütme zamani önceden belirlenmis zamani asarsa veya asmak üzereyse, sistem birinci yürütme modunda yürütmeyi iptal eder (8505) ve ikinci yürütme modunda yürütmeyi gerçeklestirir (8506). (4) Karakteristikler (4-1) Bu uygulama sekline göre aygit yönetimi sistemi (1) aygiti (21), kontrol terminalini (30) ve yönetim aparatini (10) içerir. Aygit (21) bina (20) içerisine yerlestirilir. Kontrol terminali (30), aygita (21) baglanir.
Yönetim aparati (10) ag (15) üzerinden kontrol terminaline (30) baglanir. Aygit yönetimi sistemi (1), agi kullanarak aygitin (21) otomatik kontrolünü gerçeklestirir.
Bir kullanici bir kontrol komutunu olusturur (8101). Yönetim aparati (10), kullanici tarafindan 0IUSturulan kontrol komutunu alir.
Yönetim aparati (10) tarafindan alinan kontrol komutu kontrol terminaline (30) iletilir (Slll). Kontrol terminali (30) kontrol komutunu alir.
Yönetim aparati (10) veya kontrol terminali (30) kontrol içerisinde yürütülecek kontrol komutunu ve kontrol terminali (30) içerisinde yürütülecek kontrol komutunu bir ortak formda girebilir.
Bir baska deyisle, her iki kontrol komutu bir ortak kod içerisinde tarif edilir. Yönetim aparati (10) ve kontrol terminali (30), ortak kod içerisinde olusturulan kontrol komutlarini yürütebilir.
Dolayisiyla, kullanici, yönetim aparati içerisinde yürütülecek kontrol komutunu ve kontrol terminali içerisinde yürütülecek kontrol komutunu farkli formda girmek zorunda degildir ve böylelikle giris yükü azaltilir. (4-2) Bu uygulama seklinde, yönetim aparatina (10) girilen kontrol komutu, yönetim aparati (10) içerisine kaydedilir (S102). Yönetim aparati içerisine kaydedilen kontrol komutu, yönetim aparati veya kontrol terminali içerisinde yürütülür (8104, Sl 12).
Yönetim aparati içerisine kaydedilen kontrol komutu ayrica yönetim aparati içerisinde saklanir.
Yönetim aparati içerisine kaydedilen ve burada saklanan kontrol komutu, kontrol komutunun ne zaman kaydedildiginden ve ayrica ne zaman bir olayin gerçeklestiginden bagimsiz olarak, örnegin bir zaman Kontrol komutu ayrica kontrol terminali içerisine de kaydedilebilir. Kaydedilen kontrol komutu ayrica kontrol terminalinde saklanabilir de.
Kontrol komutu hem kontrol aparati, hem de kontrol terminali içerisine kaydedildigi için, sistem yönetim aparatinin veya kontrol terminalinin kontrol detaylarina bagli olarak yürütmeyi gerçeklestirmesini seçebilir. Ilaveten, yönetim aparati ile kontrol IErminali arasindaki iletisim kopsa bile, kontrol terminali kontrol komutunu yürütebilir. (4-31 Bu uygulama seklinde, kontrol komutu, yönetim aparati (10) içerisine kaydedilir (8102). Yönetim aparati, kontrol komutunun yönetim aparati içerisinde yürütülecegini veya kontrol terminali içerisinde yürütüleeegini belirler (8103).
Yönetim aparatinin belirlemesi uygun tahsisi yapabilir. (4-4) Bu uygulama seklinde, (4-3)”te yönetim aparatinin kontrol komutunu yönetim aparatina veya kontrol terminaline tahsis etme (8103) kriteri, kontrol komutunun birbiriyle isbirligi yapan çok sayida kontrol terminali içerisinde yürütülecegi veya tek bir kontrol terminali içerisinde yürütülecegidir.
Bu tür bir kriteri kullanarak, kontrol terminali, kontrol sadece kontrol terminaline ait olan aygit için oldugunda tek bir aygiti kontrol edebilme avantajini yaratir. Ilaveten, kontrol komutunun yürütülmesi için yönetim aparati ile kontrol terminali arasindaki veri trafigi (= iletisim maliyeti) azaltilabilir. (4-5) Bu uygulama sekline göre aygit yönetimi sistemi (1), kontrol komutunu bir bellek üzerinde saklar. Kontrol terminali (30) aygit verisini aldiginda (8201), sistem (1), olayin gerçeklesip gerçeklesmedigini belirler (8203, 8211) ve olayin gerçeklestigi belirlenirse, otomatik kontrolü yürütür (8204, 8212).
Bu uygulama sekline göre aygit yönetimi sistemi (1) kontrol komutunu yukaridaki sekilde sistem içerisine kaydettigi ve burada sakladigi için, bir genis çapta standardize edilmis sistem kolaylikla kurulabilir. (4-6) Bu uygulama sekline göre aygit yönetimi sistemi, aygit durumu degerini kullanabilir ve ayrica belirli hesaplama isleminin bir sonucu olarak gerçeklesen ikincil olayi da kullanabilir.
Ikincil olayin kullanimi, birincil olaydan daha karmasik otomatik kontrolün yürütülmesini mümkün kilar. (4-7) Bu uygulama sekline göre aygit yönetimi sistemi içerisinde, kontrol terminali (30) kontrol komutunu esas alan aygit kontrolünü yürütürken (8402), kontrol yürütme zamani önceden belirlenmis zamandan daha uzun olursa (8403), kontrol terminali (30) kontrol komutunu esas alan aygit kontrolünün yürütülmesini iptal eder (8405) ve yönetim aparati (10), kontrol komutunu esas alan aygit (21) kontrolünü yürütür.
Bu ise sistemin zaman asimi yüzünden kontrol komutunu yürütemedigi bir durumu engeller. ilaveten, islemden geçirme esasen düsük maliyetli kontrol terminali (30) içerisinde yürütülür ve islemden geçirme, gerek görüldügünde yüksek maliyetli yönetim aparatina (10) aktarilir. (5) Modifikasyonlar (5-1) Modifikasyon 1A Sekil 5”te birinci uygulama seklinde, kontrol komutunun sistem içerisine kaydedildigi (8401) ve kontrol terminali (30) kontrol komutunu yürütürken (8402), yürütme zamani önceden belirlenmis zamani asarsa (8403), kontrol terminalinin geçici olarak yürütmeyi iptal ettigi (8405) kontrol tarif edilmektedir.
Bir modifikasyon 1A, kontrol terminalinin (30) veriyi aldigi ve bir olayin gerçeklesmesi üzerine kontrol komutunu yürütmeye basladigi bir durumdur. Bu durumda da, Sekil 5”teki durumda oldugu gibi, kontrol terminalinin kontrol komutunu yürütmesi asiri uzun bir zaman alirsa (8403), kontrol terminali, kontrol komutunun yürütülmesini iptal edebilir (8405). Bunu takiben, yönetim aparati (10) kontrol komutunu yürütebilir.
Olayin bir birincil veya bir ikincil olay oldugu her iki durumda da yukaridaki uygulanabilir. (5-2) Modifikasyon 1B Birinci uygulama seklinde, aygit verisini aldiktan sonra, kontrol terminali (30) aygit verisini yönetim aparatina aktarir. Bir modifikasyon Modifikasyon 1B”de, olayin Sekil 3”te adim 8211'de gerçeklesip gerçeklesmedigi kontrol edildikten sonra, kontrol terminali (30), kontrol komutunun kontrol terminali (30) içerisinde veya yönetim aparati (10) içerisinde yürütülecegini belirler. Sekil 3°te birinci uygulama seklinde kontrol komutunun kontrol terminali (30) içerisinde yürütülecegini belirlerse, kontrol terminali kontrol komutunu yürütür (8212). Kontrol terminali (30) kontrol komutunun yönetim aparati (10) içerisinde yürütülecegini belirlerse, kontrol terminali (30) kontrol komutunu yönetim aparatina (10) iletir ve yönetim aparati (10) kontrol komutunu yürütür.
Olayin bir birincil veya bir ikincil olay oldugu her iki durumda da yukaridaki uygulanabilir. (5-3) Modifikasyon lC Birinci uygulama seklinde, aygit verisini aldiktan sonra, kontrol terminali (30) aygit verisini yönetim aparatina aktarir. Bir modifikasyon 1C°de, modifikasyon lB'de oldugu gibi, bu her zaman gerekli degildir.
Modifikasyon lC”de, olayin Sekil 3”te adim 8211'de gerçeklesip gerçeklesmedigi kontrol edildikten sonra, kontrol terminali (30) olayi yönetim aparatina iletir. Yönetim aparati, kontrol komutunun yönetim aparati (10) içerisinde yürütülüp yürütülmeyecegini belirler. Kontrol komutunun yönetim aparati (10) içerisinde yürütülecegi belirlenirse, yönetim aparati (10) kontrol komutunu yürütür.
Olayin bir birincil olay veya bir ikincil olay oldugu her iki durumda da yukaridaki uygulanabilir. (5-4) Modifikasyon 1D Modifikasyonlar IB'de ve lC,de, bir olayin kontrol terminali (30) içerisinde gerçeklesmesi saglanir. Alternatif olarak, bir olayin yönetim aparati (10) içerisinde gerçeklesmesi saglanir.
Bir modifikasyon lD”de, Sekil 3”te adim 8202”de kontrol terminali (30) aygit verisini yönetim aparatina iletir. Adim 8203”te, olayin yönetim aparati (10) içerisinde gerçeklesip gerçeklesmedigi kontrol edilir. Adim $203°te olay gerçeklestikten sonra, modifikasyon 1D birinci uygulama seklinden farklilik gösterir. Yönetim aparati, kontrol komutunun yönetim aparati içerisinde yürütülecegini veya kontrol terminali içerisinde yürütülecegini belirler. Sekil 3°te birinci uygulama seklinde kontrol komutunun kontrol terminali (10) içerisinde yürütülecegi belirlenirse, yönetim aparati kontrol komutunu yürütür (8204). Yönetim aparati (10) kontrol komutunun yönetim aparati (30) içerisinde yürütülecegini belirlerse, yönetim aparati (10) olayi (ve gerekirse kontrol komutunu) kontrol terminaline (3 0) iletir ve kontrol terminali (30) kontrol komutunu yürütür.
Olayin bir birincil veya bir ikincil olay oldugu her iki durumda da yukaridaki uygulanabilir.
Mevcut açiklamanin uygulama seklinin yukarida tarif edilmesine ragmen, mevcut açiklamanin istemler kapsaminda tarif edilen özünden ve kapsamindan ayrilmaksizin form ve detaylar üzerinde çesitli degisikliklerin yapilabilecegi anlasilmalidir.
Referans Isaretleri Listesi 1 Aygit yönetimi sistemi veya sistem Yönetim aparati 11 Sunucu 1 2 Veritabani Bina 21 Aygit 21a Klima dis mekan ünitesi 21b Klima iç mekan ünitesi 21C Klima iç mekan ünitesi 22a (Iç mekan sicaklik) sensör(ü] 22b (Dis mekan sicaklik) sensör(ü) Kontrol terminali 41 Kullanici terminali 41 1 Gösterme ünitesi 412 Giris ünitesi 41 3 Kontrol ünitesi Alinti Listesi Patent Literatürü PTL 1: Japon Patent No. 6160789 SEKILLERDEKI YAZI LARIN ANLAM LARI A = BASLANGIÇ N :HAYIR c = YONETIM APARATI D = KONTROL TERMINALI 413 1: 8104 8112

Claims (14)

ISTEMLER
1. Bir aygit yönetimi sistemi (1) olup, Özelligi: bir bina (20) içerisine tesis edilmis bir aygiti (21), aygita (21) bagli bir kontrol terminalini (30), bir ag (15) üzerinden kontrol terminaline (30) baglanan bir yönetim aparatini (10), burada hem kontrol terminalinin (30), hem de yönetim aparatinin (10) bir kullanici tarafindan olusturulan bir kontrol komutunu alabilmek üzere konfigüre edilmesini, burada (a) kullanici tarafindan olusturulan kontrol komutunun, kontrol terminali (30) ile yönetim aparatinin (10) ya biri ya da her ikisi tarafindan alinmasini, ve. (b) (a)°da alinan kontrol komutu esas alinarak, aygitin (21) kontrolünün, kontrol terminali (30) ile yönetim aparatinin (10) ya biri ya da her ikisi içerisinde paylasilmasini ve yürütülmesini içermesidir.
2. Istem l,e göre aygit yönetimi sistemi (1) olup, özelligi, burada (c) kontrol terminalinin (30) ve yönetim aparatinin (10) (a)”da alinan kontrol komutunu kaydetmesidir.
3. Istem 2,ye göre aygit yönetimi sistemi (1) olup, özelligi, burada yönetim aparatinin (10), (d) (a)”da alinan kontrol komutunun, yönetim aparati (10) içerisinde yürütülecegini veya kontrol terminali (30) içerisinde yürütülecegini belirlemesini, burada (bl) kontrol komutunun (d)°de yönetim aparati (10) içerisinde yürütülecegi belirlenirse, kontrol komutunun yönetim aparati burada (e) kontrol komutunun (d)°de kontrol terminali (30) içerisinde yürütülecegi belirlenirse, kontrol komutunun kontrol terminaline (30) iletilmesini, ve burada (b2) kontrol terininalinin (3 0), (e),de yönetim aparatindan (10) iletilen kontrol komutunu yürütmesini içermesidir.
4. Istem 3°e göre aygit yönetimi sistemi (1) olup, özelligi: bir bina (20) içerisine tesis edilmis çok sayida aygiti (21), ve her biri aygitlar (21) arasindan karsilik gelen bir aygita (21) baglanan çok sayida kontrol terminalini (30), burada ((11) kontrol komutunun bir hedefi olan bir aygitin (21) (d),deki kontrol terminalleri (30) arasindan bir tek kontrol terminaline (30) ait oldugu belirlenirse, yönetim aparatinin (10), kontrol komutunun kontrol terminali (30) içerisinde yürütüleoegini belirlemesini, ve kontrol komutunun hedefleri olan aygitlarin (21) (d)”deki çok sayida kontrol terminaline (30) ait olduklari belirlenirse, yönetim aparatinin (10), kontrol komutunun yönetim aparati (10) içerisinde yürütülecegini belirlemesini içermesidir.
5. Istem 3,6 veya 4”e göre aygit yönetimi sistemi (1) olup, özelligi, burada kontrol terminali (30) (b2)”de kontrol komutunu esas alarak aygitin (21) kontrolünü yürütürken, kontrolün bir yürütme zamani önceden belirlenmis bir zamandan daha uzun olursa, kontrol terminalinin (30), kontrol komutunu esas alarak aygitin (21) kontrolünün yürütülmesini iptal etmesini, ve yönetim aparatinin (10), kontrol komutunu esas alarak aygitin (21) kontrolünü yürütmesini içermesidir.
6. Istem 4°e göre aygit yönetimi sistemi (1) olup, özelligi, burada ((12) kontrol komutunun bir hedefi olan aygitin (21) (dl)°deki kontrol terminalleri (30) arasindan tek bir kontrol terminaline (30) ait oldugu belirlense dahi, yönetim aparatinin (10), kontrol terminali (30) içerisinde kontrol komutunu esas alan kontrolün önceden belirlenmis bir zamandan daha uzun sürdügü tahmin edilirse, kontrol komutunu esas alan kontrolün yönetim aparati (10) içerisinde yürütülecegini belirlemesini içermesidir.
7. Istem 2°ye göre aygit yönetimi sistemi (1) olup, özelligi, burada (g) kontrol terminalinin (30) veya/ve yönetim aparatinin (10), aygitin verisini veya aygitla ilgili veriyi aygit verisi olarak almasini, burada (h) aygit verisini alan kontrol terminalinin (30) veya/ve yönetim aparatinin (10), bir olayin aygit verisi esasli olarak gerçeklesip gerçeklesmedigini belirlemesini, ve burada (b3) olayin (h)”da gerçeklestigi belirlenirse, kontrol terminalinin (30) veya/ve yönetim aparatinin (10) kontrol komutunu yürütmesini içermesidir.
8. Istem 7”ye göre aygit yönetimi sistemi (1) olup, özelligi, burada (g) kontrol terminalinin (30) veya/ve yönetim aparatinin (10), aygitin verisini veya aygitla ilgili veriyi aygit verisi olarak almasini, burada (h) aygit verisini alan kontrol terminalinin (30) veya/ve yönetim aparatinin (10), bir olayin aygit verisi esasli olarak gerçeklesip gerçeklesmedigini belirlemesini, burada ((13) olay gerçeklesmisse, aygit verisini alan kontrol terminalinin (30) veya/ve yönetim aparatinin (10), kontrol komutunun kontrol terminali (30) içerisinde veya yönetim aparati (10) içerisinde yürütülecegini belirlemesini, ve burada (b4) kontrol terminalinin (30) veya/ve yönetim aparatinin (10), (d3)°te yürütüleeegi belirlenen kontrol komutunu yürütmesini içermesidir.
9. Istem 7°ye veya 8”e göre aygit yönetimi sistemi (1) olup, özelligi, burada (h2) (h)°daki olayin belirlenmesinin ardindan, kontrol terminalinin (30) veya/ve yönetim aparatinin (10), kontrol terminalinin (30) veya/ve yönetim aparatinin (10) bir ikincil olayin kaydedilen kontrol komutu esasli veya sistem tarafindan tanimlanan bir program esasli olarak gerçeklesmesini saglayip saglamadigini belirlemesini, ve burada (b5) ikincil olayin (h2)°de gerçeklestigi belirlenirse, kontrol terminalinin (30) veya/ve yönetim aparatinin (10) kontrol komutunu yürütmesini içermesidir.
10. Istemler 7 ila 9”dan herhangi birine göre aygit yönetimi sistemi özelligi, burada (j) (h)”da kontrol terminali (30) tarafindan belirlenen olayin veya (h2)”de kontrol terminali (30) içerisinde gerçeklesmesi saglanan ikincil olayin yönetim aparatina (10) iletilmesini, burada (h3) (j)°de kontrol terminalinden (30) iletilen olayi veya ikincil olayi esas alarak, yönetim aparatinin (10), kaydedilen kontrol komutunun yönetim aparati (10) içerisinde yürütülüp yürütülmeyecegini belirlemesini, ve burada (b6) yönetim aparatinin (10), (h3)°te yürütülecegi belirlenen kontrol komutunu yürütmesini içermesidir.
11. Istemler 7 ila 10”dan herhangi birine göre aygit yönetimi sistemi özelligi, burada yönetim aparatinin (10) bir veritabani (12) içermesi, burada (k) yönetim aparatinin (10) veritabani (12) içerisinde, (b3) ile (b6) arasinda yürütülen kontrol komutuyla ilgili olayi veya ikincil 01ay1 saklamasini içerrnesidir.
12. Istemler 1 ila 11”dan herhangi birine göre aygit yönetimi sistemi (1) 011113, özelligi, burada hem yönetim aparatinin (10), hem de kontrol terminalinin (30) kontrol komutunu bir özdes formda yürütebilmesini içermesidir.
13. Bir bina (20) içerisine tesis edilmis bir aygitin bir kullanicisi için bir aygit yönetimi hizmeti sunma yöntemi olup, özelligi, aygit yönetimi hizmeti sunma yönteminin: aygiti (21), aygita (21) bagli bir kontrol terminalini (30) ve bir ag (15) üzerinden kontrol terminaline (30) bagli bir yönetim aparatini (10) içeren bir aygit yönetimi sistemini (l) kullanmayi, burada hem kontrol terminalinin (30), hem de yönetim aparatinin (10) bir kullanici tarafindan olusturulan bir kontrol komutunu alabilmek üzere konfigüre edilmesini, burada (a) kullanici tarafindan olusturulan kontrol komutunun, kontrol terminali (30) ile yönetim aparatinin (10) ya biri ya da her ikisi tarafindan alinmasini, ve burada (b) kontrol koinutu esas alinarak, aygitin (21) kontrolünün, kontrol terminali (30) ile yönetim aparatinin (10) ya biri ya da her ikisi içerisinde paylasilmasini ve yürütülmesini içermesidir.
14. Istem l3”e göre aygit yönetimi hizmeti sunma yöntemi olup, özelligi, burada hem yönetim aparatinin (10), hem de kontrol terminalinin (30), kontrol komutunu bir özdes formda yürütebilmesidir. 27362
TR2021/014076 2020-03-09 Aygıt yönetimi sistemi ve aygıt yönetimi hizmeti sunma yöntemi. TR2021014076T (tr)

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR2021014076T true TR2021014076T (tr) 2021-10-21

Family

ID=

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN102791602B (zh) 电梯系统
US8378779B2 (en) Facility equipment cooperation system, equipment control method, and agent apparatus
EP3062032B1 (en) Air conditioning system
EP3261968B1 (en) Method and apparatus for predicting floor information for a destination call
CN111153298B (zh) 一种机器人乘梯方法
US20150274486A1 (en) Elevator demand entering device
CN110462696B (zh) 设备管理系统、管理装置以及控制终端
CN108529356A (zh) 用于控制电梯的方法、装置、系统及电子设备
CN113070906B (zh) 服务机器人系统及其网络故障的诊断方法和诊断装置
CN105122154A (zh) 用于提供控制信令的楼宇自动化系统控制装置、方法和计算机程序
CN103973472A (zh) 用于确定建筑物中的人员的存在情况的方法和装置
TR2021014076T (tr) Aygıt yönetimi sistemi ve aygıt yönetimi hizmeti sunma yöntemi.
JP2016163193A (ja) 生体検知結果活用システム
JP2015124901A (ja) 空調システム
EP3941082B1 (en) Apparatus management system and method for providing apparatus management service
KR102130202B1 (ko) 엘리베이터 그룹의 원격 보수 관리 시스템
JP7496327B2 (ja) 機器管理サービスの提供方法、機器管理サービスを提供するプログラム、または、機器管理サービスの提供方法。
JP6038210B2 (ja) 統合制御装置、及び統合管理システム
KR100554282B1 (ko) 멀티에어컨의 실내기 우선제어방법
JP2018173766A (ja) 機器管理システム
JP2021081183A5 (tr)
JP2022166503A (ja) エレベーター制御システム
US20220245041A1 (en) Device control system and method for controlling device
CN110262837A (zh) 基于管理的服务器远程重启方法、装置、设备及存储介质
CN114493401B (zh) 支持开放能力调用的物流机器人系统及其调用方法