TR2021011292A2 - Sifon Sistemi - Google Patents

Sifon Sistemi

Info

Publication number
TR2021011292A2
TR2021011292A2 TR2021/011292 TR2021011292A2 TR 2021011292 A2 TR2021011292 A2 TR 2021011292A2 TR 2021/011292 TR2021/011292 TR 2021/011292 TR 2021011292 A2 TR2021011292 A2 TR 2021011292A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
water
reservoir
toilet
inner chamber
mains
Prior art date
Application number
TR2021/011292
Other languages
English (en)
Inventor
Aki Kasim
Original Assignee
Kasim Akiş
Filing date
Publication date
Application filed by Kasim Akiş filed Critical Kasim Akiş
Publication of TR2021011292A2 publication Critical patent/TR2021011292A2/tr

Links

Abstract

Buluş, yüksek bir rezervuarda birikmiş suyu serbest bırakıp hızla akmasını sağlayarak su ile hazne içerisindeki sıvı/katı atıkların kanalizasyon tesisatına gönderilmesini sağlayan rezervuar (3) içerisine suyun flatör/şamandıra sistemi kullanılmadan sessiz şekilde çalışarak doldurulduğu, tuvalete/klozete dökülecek suyun bir kısmının rezervuar (3) haznesinden bir kısmının ise direk şebekeden (1) sağlanarak rezervuarın (3) küçültüldüğü, kaynaktan (1) gelen suyun kontrolünün şamandıra kullanılmadan hazne (3.1) üst kısmında biriken hava kümesi (3.1.1) ile sağlanan sifon sistemi (A) ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME Sifon Sistemi TEKNIK ALAN Bulus, yüksek bir rezervuarda birikmis suyu serbest birakip hizla akmasini saglayarak su ile hazne içerisindeki sivi/kati atiklarin kanalizasyon tesisatina gönderilmesini saglayan sifon sistemi ile ilgilidir.
Bulus özellikle, rezervuar içerisine suyun flatör/samandira sistemi kullanilmadan dolduruldugu. tuvalete/klozete dökülecek suyun bir kisminin rezervuar haznesinden bir kisminin ise direk sebekeden saglanarak rezervuar haznesinin küçültüldügü sifon sistemi ile TEKNIGIN BILINEN DURUMU Sifon genel olarak yüksek bir rezervuarda birikmis suyu serbest birakip hizla akmasini saglayarak su ile hazne içerisindeki sivi/kati atiklari kanalizasyon tesisatina gönderen düzenek olarak tanimlanmaktadir. Sifonlarda, sebekeden alinan su bir rezervuar içerisinde birikmekte, kullanicinin sifon dügmesini tahrik etmesi ile su alaturka tuvalet/klozet haznesi içerisine basinçli sekilde dökülmektedir. Bosalan rezervuar ise samandira sistemi ile sebekeden yeniden doldurulmaktadir.
Samandira genellikle kaldirma kuvveti ve üzerinde yüzerlik yetenegi olan bir cismin kullanici tarafindan belirlenen seviyeye/limite gelindiginde mekanik olarak tetiklenmesi seklinde çalisan düzenektir. Kisaca, kaynaktan gelen siviyi durdurma ve harekete geçirme düzenegidir. Samandira sistemi, mekanik sistemlerin günlük hayatta kullanilan belki en pratigi olup, su deposu, rezervuar gibi sivi depolamaya ve akisini yönetmeye yarayan her yerde siklikla kullanilan bir mekanizmadir.
Mevcut teknikte kullanilan sifon sistemlerinin en büyük dezavantaji suyun sebekeden rezervuar içerisine doldurulmasini saglayan flatör/samandira sistemi kullanilmasidir.
Samandira düzeneginde karsilasilan baslica problem kireçlemeden kaynakli olarak samandiranin stabil çalisamamasi ve rezervuara suyun istenilen seviye ve sürede alinamamasidir.
Mevcut teknikte karsilasilan diger bir teknik problem ise rezervuarlarin büyük hacimli olmasindan dolayi sifon sisteminin kurulumu için büyük alanlara gereksinim duyulmasidir.
Bilinen teknikte, samandira vasitasiyla rezervuar hacmi kadar su sebekeden/kaynaktan alinmakta ve sonrasinda sifon dügmesi çekilerek/basilarak hazne içerisindeki suyun basinçli sekilde tuvalete dökülmesi saglanmaktadir. Rezervuar haznesi ne kadar büyük ise su da o derece basinçli/tazyikli sekilde tuvalete gönderilmektedir. Bilinen teknikte rezervuarlar ortalama 9 litre hacimlidir.
Mevcut teknikte karsilasilan bir diger problem de rezervuar içerisindeki suyun bosaltilmasi için kullanicin tahrik ettigi dügmenin tekrar eski konumunu (suyu bosaltma) herhangi bir ek mekanizma bulunmadan, dügmenin kendi agirligi vasitasiyla almasidir. Bu yapida karsilasilan problemde yine kireçlenme kaynakli dügmenin stabil çalisamamasi ve suyun hazne içerisinden bosaltilamamasidir.
Mevcut teknikte karsilasilan diger bir teknik problem de rezervuar içerisine suyun doldurulmasi sirasinda hazne içerisindeki samandira sistemi nedeniyle olusan yüksek sayilabilecek seviyedeki sestir. Sebekeden gelen suyun açilip-kapatilmasi nedeniyle belirli bir ses olusmaktadir.
Sonuç olarak yukaridaki problemlerin varligi ve mevcut çözümlerin yetersizligi sifon sistemleri ile ilgili teknik alanda bir gelistirme yapmayi zorunlu kilmistir.
BULUSUN AMACI Mevcut bulus, yukarida bahsedilen gereksinimleri karsilayan, tüm dezavantajlari ortadan kaldiran ve ilave bazi avantajlar getiren sifon sistemi ile ilgilidir.
Bulusun ana amaci rezervuar içerisine suyun samandira olmadan direk olarak sebekeden alindigi, sifon dügmesine basildiginda tuvalete/klozete aktarilacak suyun bir kisminin rezervuar haznesi içerisinden, bir kisminin ise direk sebeke/kaynaktan saglanarak küçük hacimli rezervuar kullanilmasina olanak saglayan sifon sistemi ortaya koymaktir.
Bulusun amaci kaynaktan gelen hattin rezervuar içerisinde suyun hazneden çikis yapacagi, kaynaktan gelen suyun dökülecegi üst kismi genis ve suyun tuvalete/klozete dökülmek üzere çikisi yapacagi alt kismi dar olan konik (ters konik) forma sahip aparata sahip bir sifon sistemi ortaya koymaktir. Kaynaktan gelen su direk rezervuar içerisine dökülmek yerine bahsedilen ters konik formdaki yapi içerisine dökülerek, sifon dügmesine basildiginda rezervuar içerisindeki su ile birlikte es zamanli kaynaktan gelen suyun da direk olarak tuvalete/klozete dökülmesi saglanarak hem yüksek tazyikli su saglanmis hem de mevcutta göre daha küçük hacimli rezervuar ile ayni hacimde suyun bosaltilmasi saglanmistir.
Bulusun diger bir amaci da sifon dügmesinin tercihen manuel ve/veya yari otomatik ve/veya otomatik bir vana olmasi ile mevcuttaki gibi dügmenin eski konumuna gelememesinden kaynakli problemlerin önüne geçmektir.
Bulusun diger bir amaci da tasarlanan sistemde samandira kullanilmayip, sebeke/kaynaktan gelen su hattinin hava basinci/sikismasi nedeniyle kendiliginden kesilmesi ile sessiz çalisan bir sifon sistemi ortaya koymaktir.
Bulusun bir diger amaci da suyun rezervuardan çikis noktasi ile tuvalete/klozete dökülecegi nokta arasindaki herhangi bir bölgeye konumlandirilacak S boru ile bir miktarin suyun bu bölgede sürekli konumlanmasini saglayarak özellikle klozetin zaman içerisinde hava yapmasini engelleyerek sistemin stabil çalismasini saglamaktadir.
Bulusun farkli bir amaci da içerisinde samandira, eskin konumuna kendiliginden gelebilen tahrik dügmesi gibi bilinen teknikte kullanilan ekipmanlar kullanilmadigindan ariza orani minimize edilmis, bakim-onarim maliyeti düsürülmüs bir sifon sistemi ortaya koymaktir.
Bulusun yapisal ve karakteristik özellikleri ve tüm avantajlari asagida verilen sekiller ve bu sekillere atiflar yapilmak suretiyle yazilan detayli açiklama sayesinde daha net olarak anlasilacaktir ve bu nedenle degerlendirmenin de bu sekilleri ve detayli açiklama göz önüne alinarak yapilmasi gerekmektedir.
SEKILLERIN KISA AÇIKLAMASI Mevcut bulusun yapilanmasi ve ek elemanlarla birlikte avantajlarinin en iyi sekilde anlasilabilmesi için asagida açiklamasi yapilan sekiller ile birlikte degerlendirilmesi gerekir.
Sekil- 1; Bulus konusu sifon sisteminin temsili genel görünümüdür.
Sekil- 2; Bulus konusu sifon sisteminin temsili detay görünümüdür.
Sekil- 3; Bulus konusu sifon sisteminin temsili detay görünümüdür.
REFERANS NUMARALARI A. Sifon sistemi 1. Sebeke/kaynak 2. Sebekevanasi 3. Rezervuar 3.1. Hazne 3.1 .1 .Hava kümesi 4. Konikaparat 4.1. Üst kisim 4.2. Alt kisim . Tahliye vanasi 6 Sboru 7. Tuvalet/klozet çikisi 8 Sebeke hatti Çizimlerin mutlaka ölçeklendirilmesi gerekmemektedir ve mevcut bulusu anlamak için gerekli olmayan detaylar ihmal edilmis olabilmektedir. Bundan baska, en azindan büyük ölçüde özdes olan veya en azindan büyük ölçüde özdes islevleri olan elemanlar, ayni numara ile gösterilmektedir.
BULUSUN DETAYLI AÇIKLAMASI Bu detayli açiklamada, bulus konusu sifon sistemi (A) tercih edilen yapilanmalari, sadece konunun daha iyi anlasilmasina yönelik olarak ve hiçbir sinirlayici etki olusturmayacak sekilde açiklanmaktadir.
Bulusa konu sifon sistemi (A) en temel halinde; suyun içerisinde depolandigi rezervuar (3), kaynaktan (1) gelen suyu rezervuara (3) tasiyan sebeke hatti (8), bahsedilen rezervuar (3) içerisinde sebeke hattinin (8) içerisindeki suyun direk olarak içerisine döküldügü konik aparat (4), kullanicinin tahrik etmesi ile rezervuar (3) ve sebekeden (1) gelen suyun tuvalet/klozet çikisina (7) ulasmasini saglayan tahliye vanasi (5), bahsedilen tahliye vanasi (5) ile tuvalet/klozet çikisi (7) arasinda herhangi bir alanda konumlandirilabilen S boru (6) ihtiva etmektedir. Sistemde yasanacak herhangi bir ariza durumunda sebekeden (1) gelecek suyun kesilmesini saglayan sebeke (2) vanasi bulunmaktadir (Sekil-1).
Bulus konusu sifon sisteminde (A) kaynaktan (1) sebeke hatti (8) vasitasiyla tasinan suyun rezervuar (3) iç haznesinde (3.1) dökülecegi ve suyun iç hazneden (3.1) çikis yapacagi, kaynaktan (1) gelen suyun dökülecegi üst kismi (4.1) genis ve suyun tuvalete/klozete dökülmek üzere iç hazneden (3.1) çikisi yapacagi alt kismi (4.2) dar olan konik aparat (4) bulunmaktadir. Söz konusu konik aparat (4) rezervuar (3) içerisinde ters konik formda konumludur.
Sebeke hatti (8) ile iç hazneye (3.1) gelen su, tahliye vanasi (5) kapali konumda iken konik aparattan (4) baslayarak iç hazne (3.1) içerisinde yukari yönde (y) ilerleyerek, iç hazne (3.1) üst kisminda bir miktar hava kümesi (3.1.1) kalacak sekilde dolar. Burada sikisan hava kümesi (3.1 .1) nedeniyle sebekeden (1) gelen su akisi kendiliginden kesilir.
Tahliye vanasi (5) açildigi anda iç hazne (3.1) üst kisminda sikisan hava kümesi (3.1.1) suyu asagi yönde (-y) itip, konik aparattan (4) vasitasiyla suyun S boru (6) içerisinden geçerek klozet/tuvalet çikisina (7) gelmesi saglanir. Tahliye vanasinin (5) açilmasi ile birlikte hava kümesinin (3.1.1) sikistirarak akisini kestigi sebeke (1) de devreye girerek, sebeke hatti (8) vasitasiyla konik aparat (4) üzerine su aktirmaya baslar. Böylece es zamanli hem iç hazne (3.1) içerisindeki su hem de sebeke hattindan (8) gelen su es zamanli olarak çikis hatti üzerinden klozet/tuvalet çikisina (7) yüksek basinç ve yüksek tazyikle yönlenir. Bu akis tahliye vanasi (5) kapali konuma getirilip akisi kesene kadar devam eder.
Yukarida izah edildigi gibi tahliye vanasi (5) açildigi içeri hava girisi oldugu anda, iç hazne (3.1) üst kismindaki hava kümesi (3.1.1) rezervuardaki (3) suyu havanin girdigi konik aparata (4) dogru iter ve hizlica bosalmasini saglar. Tahliye vanasi (5) kapatildigi anda sebeke hattindan (8) gelen su iç haznede (3) yukari yönde (y) hareket ederek hazneyi doldurur ve iç hazne (3.1) üst kisminda hava kümesi (3.1.1) olusmasi ile sebekeden (1) su akisi kesilir.
Döngü bu sekilde devam eder.
Bulusa konu sifon sisteminde (A) kullanilan tahliye vanasi (5) manuel ve/veya yari otomatik ve/veya tam otomatik kontrollü olabilmektedir.
Bulusa konusu sifon sisteminde (A) suyun iç hazneden (3.1) çikis noktasi ile tuvalete/klozete çikisi (7) arasindaki herhangi bir bölgeye konumlandirilacak S boru (6) ile bir miktarin suyun bu bölgede (S boru içinde) sürekli durmasini saglayarak sistemin stabil çalismasini saglanmistir.
Bulusa konusu sifon sisteminde (A) kullanilacak olan rezervuarin (3) bilinen tekniktekilerin yaklasik yari hacmine sahip olmasi düsünülmektedir. Bunun nedeni; tahliye vanasinin (5) açik kaldigi süre içerisinde hem sebeke hattindan (8) gelen suyun hem de rezervuar (3) içerisindeki suyun es zamanli çikisa yönelmesinden dolayidir.
Bulusa konu sifon sisteminde (A) konik aparatin (4) üst kisminin (4.1) çap genisligi, sebeke hatti (8) çapindan daha büyüktür.
Bu basvurunun koruma kapsami istemler kisminda belirlenmis olup yukarida kesinlikle örnekleme amaciyla anlatilanlarla sinirli tutulamaz teknikte uzman bir kisinin bulusta ortaya konan yeniligi, benzer yapilanmalari kullanaraktan ortaya koyabilecegi ve/veya bu yapilanmayi ilgili teknikte kullanilan benzer amaçli diger alanlara da uygulayabilecegi açiktir.
Dolayisiyla böyle yapilanmalarin yenilik ve özellikle teknigin bilinen durumunun asilmasi kriterinden yoksun olacagi da asikardir.

Claims (1)

ISTEMLER
1. Bulus, yüksek bir rezervuarda birikmis suyu serbest birakip hizla akmasini saglayarak su ile hazne içerisindeki sivi/kati atiklarin kanalizasyon tesisatina gönderilmesini saglayan sifon sistemi (A) olup, özelligi; Kullanicinin rezervuar (3) içerisindeki suyun akis kontrolünü sagladigi, açik konumda iken iç haznedeki (3.1) suyun sikisan hava kümesi (3.1.1) ile birlikte, sebeke hattindan (8) gelen suyun direk olarak, es zamanli asagi (-y) yönde tuvalete/klozete çikisina (7) yönelmesini saglayan en az bir tahliye vanasi (5), Tahliye vanasi (5) kapali konumda iken suyun konik aparat (4) içerisinden baslayarak iç haznede (3.1) yukari yönde (y) ilerleyerek iç hazne (3.1) üst kisminda sikisan bir miktar hava kümesi (3.1 .1) ile akisi kesilen ve rezervuarin (3) dolmasini saglayan, tahliye vanasi (5) açik konumda iken iç hazneye (3.1) hava girmesi ile akisi aktif hale gelerek rezervuar (3) içerisindeki suyla es zamanli olarak klozet/tuvalet çikisina (7) yönelen suyun kaynaktan (1) konik aparat (4) üzerine dökülecek sekilde tasinmasini, rezervuarin (3) sebeke/flatör kullanilmadan doldurulmasini saglayan en az bir sebeke hatti (8), Kaynaktan (1) sebeke hatti (8) vasitasiyla tasinan suyun rezervuar (3) iç haznesinde (3.1) dökülecegi ve suyun iç hazneden (3.1) çikis yapacagi, kaynaktan (1) gelen suyun dökülecegi üst kismindan (4.1) suyun tuvalete/klozete dökülmek üzere iç hazneden (3.1) çikisi yapacagi alt kisma (4.2) dogru daralan en az bir konik aparat (4), Bahsedilen tahliye vanasi (5) ile tuvalet/klozet çikisi (7) arasinda herhangi bir alanda konumlandirilabilen, bir miktarin suyun bu bölgede (boru içinde) sürekli konumlanmasini saglayarak sistemin stabil çalismasini saglayan en az bir 8 Bahsedilen tahliye vanasinin (5) kapanmasi ile iç hazne (3.1) yukarisinda sikisip birikerek sebeke hattindan (8) gelen suyun akisini kesen, açilmasi ile içerideki suyun asagi yönde (-y) itilmesini ve sebeke hattindan (8) gelen suyun akmasini saglayan hava kümesi (3.1.1 ), içermesi ile karakterize edilmektedir. Istem 1' e uygun bir sifon sistemi (A) olup, özelligi; bahsedilen tahliye vanasinin (5) manuel ve/veya yari otomatik ve/veya otomatik kontrollü olmasidir. Istem 1' e uygun bir sifon sistemi (A) olup, özelligi; bahsedilen S borunun (6), tahliye vanasi (5) ile tuvalet/klozet çikisi (7) arasinda bir miktar suyun sürekli hat içerisinde kalmasini saglayan farkli form ve yapida olabilmesidir. Istem 1' e uygun bir sifon sistemi (A) olup, özelligi; bahsedilen konik aparatin (4) iç hazne (3.1) içerisinde asagi yönde (-y) daralacak sekilde üst kismi (4.1) yukari, alt kismi (4.2) asagi gelecek sekilde ters konumlanmis olmasidir. Istem 1” e uygun bir sifon sistemi (A) olup, özelligi; bahsedilen tahliye vanasinin (5) açilmasi ile hem rezervuar (3) içerisindeki suyun hem de sebeke hattindan (8) gelen suyun es zamanli tuvalet/klozet çikisina (7) yönelmesidir.
TR2021/011292 2021-07-09 Sifon Sistemi TR2021011292A2 (tr)

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR2021011292A2 true TR2021011292A2 (tr) 2021-08-23

Family

ID=

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8701220B2 (en) Jet powered toilet flushing system
CN112923117B (zh) 填充阀系统
KR20090096686A (ko) 수세식 대변기
US6425148B1 (en) Water-saving device for a toilet having a sink with a float-operated drain valve
WO2018082442A1 (zh) 接水组件、除湿机及空调器
US9315979B2 (en) Water-saving type toilet stool including intermediate reservoir
EA039580B1 (ru) Устройство для туалетов
US9611632B2 (en) Toilet controls
US4520836A (en) Freezeproof valve assembly
TR2021011292A2 (tr) Sifon Sistemi
JP4958070B2 (ja) 水洗便器
KR970007596B1 (ko) 압력수세식 변기의 시스템 및 장치
US20100139784A1 (en) Float-controlled water inflow switching device for water pump
JP5412779B2 (ja) 洋風大便器
JP5234484B2 (ja) 水洗便器のエア抜き構造
JP6336722B2 (ja) サイフォン排水システム
IES20080169A2 (en) A water supply system
RU2709746C2 (ru) Смывная система для унитаза
US847183A (en) Urinal.
KR101135953B1 (ko) 양변기 배수량 조절용 물덮개
WO1993009303A1 (en) Bath overflow detector
GB2458672A (en) Water saving assembly and cistern assembly for a toilet
JPH0612570U (ja) 屎尿破砕圧送装置
US304653A (en) Chaeles i
CN118591671A (zh) 用于使卫生洁具排污通道中的空气移位的文丘里装置