TR202014021A2 - Kadife kumaş üretim yöntemi - Google Patents

Kadife kumaş üretim yöntemi

Info

Publication number
TR202014021A2
TR202014021A2 TR2020/14021A TR202014021A TR202014021A2 TR 202014021 A2 TR202014021 A2 TR 202014021A2 TR 2020/14021 A TR2020/14021 A TR 2020/14021A TR 202014021 A TR202014021 A TR 202014021A TR 202014021 A2 TR202014021 A2 TR 202014021A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
fabric
velvet
velvet fabric
production method
dyeing
Prior art date
Application number
TR2020/14021A
Other languages
English (en)
Inventor
Sirlibaş Serdal
Original Assignee
Bossa Ticaret Ve Sanayi Isletmeleri Tuerk Anonim Sirketi
Bossa Ti̇caret Ve Sanayi̇ İşletmeleri̇ Türk Anoni̇m Şi̇rketi̇
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bossa Ticaret Ve Sanayi Isletmeleri Tuerk Anonim Sirketi, Bossa Ti̇caret Ve Sanayi̇ İşletmeleri̇ Türk Anoni̇m Şi̇rketi̇ filed Critical Bossa Ticaret Ve Sanayi Isletmeleri Tuerk Anonim Sirketi
Priority to TR2020/14021A priority Critical patent/TR202014021A2/tr
Publication of TR202014021A2 publication Critical patent/TR202014021A2/tr

Links

Landscapes

  • Coloring (AREA)
  • Treatment Of Fiber Materials (AREA)

Abstract

Buluş konusu yöntemde kadife kumaşı oluşturan iplikler dokuma işlemi öncesinde indigo boyama yöntemleri ile boyandığından kadife kumaşı renklendirme gereksinimi ortadan kaldırılmıştır. Bu sayede kadife kumaşlarda önceki teknikte uygulanamayan spor kesim giyim tarzına uygun, denim ürün görüntüsü elde etmek ve standart kadife kumaş görünümüne alternatif görünüm özellikleri kazandırmak, hassas proseslere alternatif işlem adımlarını geliştirerek kalitesiz ürün riskini azaltmak, üretim maliyeti düşük, üretim verimliliğini arttırmak amaçlanmıştır.

Description

TARIFNAME Kadife Kumas Üretim Yöntemi TEKNIK ALAN Bulus spor kesim giyim tarzina uygun, denim ürün görüntüsüne sahip kadife kumaslarin üretim yöntemi ile ilgilidir. ÖNCEKI TEKNIK Bilinen teknikte dokuma kadife kumaslar atki veya çözgü ipliklerine, gevsek durumda ilave bir atki ya da çözgü eklenip daha sonra kesilerek havli (tüylü) bir yüzey kazandirilan kumaslardir. Kadife kumaslari temel olarak atki, çözgü ve zemin iplikleri olusturmaktadir. Bilinen teknige ait yöntemlerde dokuma atki kadife kumaslara dokumadan sonra kord kesme,(gevsek durumdaki atki ipliginin kesilmesi), elyaf ve/veya ipligin boyali olup olmamasi ve içerdigi elyaf çesidine göre farkli yöntem ve sartlarla ön terbiye, boyama, baski ve bitim islemleri gibi ana islemler uygulanmaktadir. Proses oldukça uzundur ve dokumadan sonra yukarida anlatilan ana islemler (ön terbiye, boyama, baski, bitim islemleri) kendi içinde birkaç ara islem içermektedir ki bunlardan en önemlisi hatta kadife kumaslarda olmazsa olmaz olan firçalama islemidir.
Bilinen teknikte elyaf boyandiktan sonra iplik üretilebilir veya iplik Üretildikten sonra boyanabilir ve sonrasinda dokuma, kord kesme. ön terbiye, boyama, baski, bitim islemleri uygulanarak atki kadife kumas üretimi tamamlanir. Özellikle pamuklu (selüloz esasli) ham kumasin boyanabilmesi için boyama islemleri öncesinde kasar olarak adlandirilan agartma islemi uygulanmaktadir. Agartma isleminin amaci liflerde arzu edilmeyen esmerligi veren renkli safsizliklari (boyarmaddeleri) gidermektir.
Agartma isleminde H202, NaOH ve stabilizatör gibi oksidatif agartma maddeleri kullanilir. Özellikle H gerekli önlemler alinmadigi durumda tehlikeli bir kimyasaldir. Yanabilen malzemelerle temasi halinde yangina sebep olabilir. Gözler, cilt, burun, bogaz ve cigerler için tahris edicidir, körlük de dahil olmak üzere gözlerde kalici tahribata yol açabilir. Agartma isleminin dezavantajlarindan bir digeri ise su tüketimi ve iyi uygulanmadigi durumlarda meydana getirdigi kalite problemleridir. Agartma islemi uygulanirken sisteme fazla H202 konulmamalidir. Aksi durumda pamuk gibi selülozik lif üzerindeki bütün yabanci maddelerin oksitlenmesi bittikten sonra ortamda H202 kalir ve agartmaya devam edilirse oksiselüloz meydana gelme riski bulunmaktadir.
Bilinen teknikte kullanilan reaktif boyama yönteminde klor hasliklari ve bazik çözeltilere hasliklari iyi degildir. Merserize, soda kaynatma, agartma gibi islemlere dayanikli olmadiklarindan, terbiye görecek, ipligi boyali kumas dokumada kullanilmazlar. Perboratli yikama hasliklari bazi vinilsülfon tiplerinde çok iyi degildir.
Zamanla renkte açilma meydana gelir. Bazik islemlerde, özellikle temperatür de yüksek ise, liflere kovalent olarak baglanan boyarmaddenin bir kismi kopar ve lifle reaksiyona girme yetenegini kaybeden boyarmadde sekline dönüsür. Reaktif boyarmaddelerle boyama ya da baski sonrasi ard islemler uzun ve zaman alicidir.
Dikkat gerektirir. Aksi takdirde yas hasliklar düsük olur. Ard islemler reaktif boyama ve baskilarda önemli bir maliyettir. Su ve atik su problemi getirir.
Bilinen teknige ait boyama yöntemlerinden olan pad-batch boyamada ise Islem süresi uzun oldugundan kumas isletmede uzun süre kalir. Tekstil yardimci maddesi tüketimi fazladir. Renk tutturma ve partiler arasi nüans farkliliklari, uzun bekletme sürelerinden sonra kontrol edilebilir. Terbiye laboratuvarinda isletme için yapilacak denemelerde de uzun bekletme süreleri gereklidir.
Bilinen teknige ait pad-steam boyamada, pad-steam tesisinin temizlenmesi önemli bir zaman kaybina neden oldugu için bu yöntemle kisa metrajli boyamalar tercih edilmez. Renk degisimlerinde temizlemeden sonra makinede kalan alkali boyar madde kalintilari, sonraki partide kumasin alkali noktalarinda boya lekeleri olusmasina neden olur. Uzun metrajlarin boyanmasinda çikabilecek en önemli problem, bas-son farkliliklaridir. Eger boyar maddenin (veya terbiye maddesinin) kumasa afinitesi varsa ve fulard küçük tekneli degilse flotte konsantrasyonu azar azar düsecektir. Binlerce metre sonunda, kumas rengi baslangiçtaki kumasa bakilinca daha açik veya terbiye etkisi daha az olacaktir. Böylece kumasta bas-son farkliliklari olusacaktir. Boyar maddenin çözünürlügünü artirmak için flotteye ilave edilen üre, kurutma sirasinda migrasyon problemlerinin artmasina neden olabilir.
Migrasyon problemi kumas yüzeyinde açikli koyulu boyamalar seklinde kendini gösterir.
Bilinen teknige ait bir diger boyama yöntemi olan pad-jig boyamada ise daha fazla makine, enerji ve is gücü gerekmektedir. Ara kurutma isleminin ek maliyet dogurmasi uzun ve riskli islem adimlari pad-jig boyamanin günümüzde kullanimini oldukça azaltmistir.
Atki kadife kumas pamuklu, sentetik, yari sentetik ve bunlarin karisimindan olusan diger tekstil ürünlerinde oldugu gibi kullanilan elyaf çesidine/ oranina, elyafin veya ipligin boyali olup olmamasina, elyaf veya ipligin hangi boyalarla boyandigina bagli olarak farkli yöntem, makine, boya ve kimyasallar kullanilarak ön terbiye, boyama, baski, kaplama, bitim islemi vs yapilabilmektedir ancak diger kumaslara göre daha hassas ve kalitesizlik riski daha fazladir. Kalitesizlik riski tüm ana ve ara prosesler için geçerlidir ve bunlardan en önemlisi de farkli proses aralarinda yapilan birden fazla atki ve çözgü yönünde yapilan firçalamalardir.
Sonuç olarak, yukarida bahsedilen tüm sorunlar, ilgili teknik alanda bir yenilik yapmayi zorunlu hale getirmistir.
BULUSUN KISA AÇIKLAMASI Mevcut bulus yukarida bahsedilen dezavantajlari ortadan kaldirmak ve ilgili teknik alana yeni avantajlar getirmek üzere, spor kesim giyim tarzina uygun, denim ürün görüntüsüne sahip kadife kumaslarin üretim yöntemi ile ilgilidir.
Bulusun ana amaci, kadife kumasin kalitesini etkileyen riskli proseslere alternatif çözümler gelistirerek üretim süresi kisa, tehlikeli agartici kimyasallar içermeyen, bilinen teknige göre kalite açisindan daha tehlikesiz bir üretim yöntemi ortaya koyma kti r.
Yukarida bahsedilen ve asagidaki detayli anlatimdan ortaya çikacak tüm amaçlari gerçeklestirmek üzere mevcut bulus, üretim süresi kisa, tehlikeli agartici kimyasallar içermeyen, daha az su, enerji, isçilik ile üretimin gerçeklestigi, bilinen teknige göre kalite açisindan daha tehlikesiz bir üretim yönteminin islem basamaklarini içermektedir. Böylece kadife kumaslarin üretim verimliligi arttirilmistir.
Bahsedilen amaçlari gerçeklestirmek üzere bulus spor kesim giyim tarzina uygun, denim ürün görüntüsüne sahip kadife kumas üretim yöntemi ile ilgilidir. Yenilik olarak; kadife kumasi olusturacak atki, çözgü ve zemin ipliklerinin en az birinin dokuma islemi öncesinde indigo boya ile boyanmasi, atki, çözgü ve zemin iplikleriyle dokuma islemi yapilarak kadife kumasin olusturulmasi, dokunan kumasin kord kesme islemine tabi tutulmasi, kord kesme isleminden sonra firçalama ve ön terbiye islemleri yapilmadan konfeksiyonda ürün dikilmesi ve sonrasinda dikilen ürünün istenilen sartlarda yikama ve/veya boyama yapilmasi islem adimlarini içermektedir.
Bulusun mümkün bir yapilanmasinda kumas, kord kesme islemi ile konfeksiyondaki yikama islemi arasinda apre ve sanfor islemlerine tabi tutulmaktadir.
Bulusun mümkün bir yapilanmasinda kumas, kord kesme isleminden sonra yakma islemine tabi tutulmaktadir.
Bulus ayrica denim ürün görüntüsüne sahip kadife kumas ile ilgilidir. Yenilik olarak dokuma islemi öncesinde indigo boya ile boyanmis atki, çözgü ve zemin ipliklerinden en az birini içermektedir.
BULUSUN DETAYLI AÇIKLAMASI Bu detayli açiklamada bulus konusu spor kesim giyim tarzina uygun, denim ürün görüntüsüne sahip kadife kumaslar ve bu kumaslarin Üretim yöntemi sadece konunun daha iyi anlasilmasina yönelik hiçbir sinirlayici etki olusturmayacak örneklerle açiklanmaktadir.
Bulus konusu kadife kumas üretim yönteminde, standart kadife kumas görünümüne alternatif görünüm özellikleri kazandirmak, hassas proseslere alternatif islem adimlarini gelistirerek kalitesiz ürün riskini azaltmak, düsük üretim maliyeti ve üretim verimliligini arttirmak amaçlanmistir.
Belirtilen amaçlarin karsilanmasi için kadife kumaslarin temel yapi elemanlari olan atki, çözgü ve zemin ipliklerine dokuma islemi öncesinde boyama islemi uygulanmistir. Bahsedilen boyama isleminde özellikle denim görünümü tercih edildiginden indigo boyarmaddeler kullanilmistir. Kadife kumasi olusturan iplikler dokuma islemi öncesinde boyandigi için üretim sürecinde agartma islemi uygulanmasina gerek duyulmamistir.
Standart bir kadife kumas üretiminde uygulanan agartma isleminin oksiselüloz meydana getirme riski bulunmaktadir. Agartma isleminde kullanilan H202 (Hidrojen Peroksit), NaOH (Sodyum Hidroksit) ve diger yardimci kimyasallarin üretimde kullanilmamasi bulus konusu yöntemi bilinen yöntemlerden ayiran en önemli avantajlardan biridir.
Bilinen teknige ait boyama yöntemlerinin yüksek maliyetli ve riskli islem adimlari içerdigi göz önünde bulunduruldugunda bulus konusu üretim yönteminin avantajlari açikça görülmektedir. Bulus konusu yöntemde kadife kumasi olusturan iplikler dokuma islemi öncesinde indigo boyama yöntemleri ile boyandigindan kadife kumasi renklendirme gereksinimi ortadan kaldirilmistir. Bu sayede kadife kumaslarda önceki teknikte uygulanamayan spor kesim giyim tarzina uygun, denim ürün görüntüsü elde edilmistir. Tekstil materyallerinin boyanmasi islemlerinde uygulanan her islem adimi risk tasidigindan bu islem adimlarinin yerine minimum riskli ve en yüksek verimliligi saglayan islemler uygulanmistir.
Bulus konusu üretim yönteminin islem adimlari temel olarak; indigo boyanmis iplikler kullanilarak yapilan dokuma ve kord kesme isleminden sonra kumas nihai ürün yapilmak üzere konfeksiyona ve sonrasinda parça yikama ve/veya parça boyama islemine tabi tutularak son görünümüne kavusur.
Alternatif yapilanmalarda kord kesme isleminden sonra yakma ve/veya apre ve/veya sanfor islemi opsiyonel olarak yapilabilmektedir. Ayrica diger bir alternatif yapilanmada kord kesme veya yakma isleminden sonra boyama ve yikama- kurutma islemleri yapilabilmektedir.
Dolayisi ile bulus konusu kumasin üretimi sirasinda firçalama ve ön terbiye islemleri uygulanmamaktadir. Buna bagli olarak üretim adimlari azaltilmis olmaktadir. Ayrica ön terbiye(kasar) isleminin yapilmamasi sayesinde özellikle çözgü ipliginin hasilli oldugu kumaslarda hav ipligi ile çözgü ipligi arasinda boya alimi farki olusmaktadir. Bu da elde edilen kumasin spor giyim tarzina uygun ve denim görüntüsünde olmasini saglamaktadir.
Bulusun koruma kapsami ekte verilen istemlerde belirtilmis olup kesinlikle bu detayli anlatimda örnekleme amaciyla anlatilanlarla sinirli tutulamaz. Zira teknikte uzman bir kisinin, bulusun ana temasindan ayrilmadan yukarida anlatilanlar isiginda benzer yapilanmalar ortaya koyabilecegi açiktir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER . Bulus spor kesim giyim tarzina uygun, denim ürün görüntüsüne sahip kadife kumas üretim yöntemi olup özelligi; Kadife kumasi olusturacak atki, çözgü ve zemin ipliklerinin en az birinin dokuma islemi öncesinde indigo boya ile boyanmasi Atki, çözgü ve zemin iplikleriyle dokuma islemi yapilarak kadife kumasin olusturulmasi Dokunan kumasin kord kesme islemine tabi tutulmasi Kord kesme isleminden sonra firçalama ve ön terbiye islemleri yapilmadan konfeksiyonda ürün dikilmesi ve sonrasinda dikilen ürünün istenilen sartlarda yikama ve/veya boyama yapilmasi islem adimlarini içermesidir. . Istem 1'e göre bir üretim yöntemi olup özelligi; kumasin kord kesme islemi ile konfeksiyondaki yikama islemi arasinda apre ve sanfor islemlerine tabi tutulmasidir. . Istem 1'e göre bir üretim yöntemi olup özelligi; kord kesme isleminden sonra yakma islemine tabi tutulmasidir. . Bulus istem 1”e uygun, denim ürün görüntüsüne sahip kadife kumas olup özelligi; dokuma islemi öncesinde indigo boya ile boyanmis atki, çözgü ve zemin ipliklerinden en az birini içermesidir.
TR2020/14021A 2020-09-04 2020-09-04 Kadife kumaş üretim yöntemi TR202014021A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/14021A TR202014021A2 (tr) 2020-09-04 2020-09-04 Kadife kumaş üretim yöntemi

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/14021A TR202014021A2 (tr) 2020-09-04 2020-09-04 Kadife kumaş üretim yöntemi

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR202014021A2 true TR202014021A2 (tr) 2022-03-21

Family

ID=85119412

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2020/14021A TR202014021A2 (tr) 2020-09-04 2020-09-04 Kadife kumaş üretim yöntemi

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR202014021A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5261925A (en) Method of decolorization of fabrics
US10711397B1 (en) Yarn material with a white center
Arjun et al. Technology of industrial denim washing
CN112601855A (zh) 具有对激光精加工的增强响应特性的织物
Bhattacharjee et al. Development of washing effects on reactive dyed denim fabrics: a value added approach of denim wash
Moawaed et al. Overview of discharge printing techniques on denim fabric
CN105648800A (zh) 一种牛津布的染色方法
TR202014021A2 (tr) Kadife kumaş üretim yöntemi
CN110184805A (zh) 一种阻燃面料用卷染机浆料防返沾工艺
EP3412826A1 (en) Treatment of dyed material
Hannan et al. Scope of knit denim products using reactive dye and convenient washing effects
Ahmed et al. An explanation of bleach wash on denim cotton fabrics
CN109653006A (zh) 一种用于羊绒制品的吊染、扎染的工艺制作方法
Patil et al. Single and double bath dyeing of polyester/cotton blended fabric using disperse and reactive dye
GB2233352A (en) Denim production
WO2020202195A1 (en) A method of manufacturing laser friendly denim fabric
US7347878B2 (en) Method of achieving a permanent “stone-wash” effect on textile fibre materials
JP2023524791A (ja) スパンボンドセルロース繊維
CN112458668A (zh) 牛仔面料的清洁整理工艺
KR100901317B1 (ko) 무연사 염색방법
Hoque et al. Study on waterless chemical effect on indigo rope dyeing
JP2007254907A (ja) 染め替え用ポリエステル系繊維製品およびその脱色方法
CN110055766A (zh) 适合条码印刷和扫描的黑色涤纶商标带的制造方法
US20080115289A1 (en) Process for selective decolorizating fabric
Zerin et al. Effect of Enzyme Wash with Stone on Different Properties of Stretch Denim Fabric