TR202011616A2 - Farklı yükseklikteki araçlar için bir sedye platformu - Google Patents

Farklı yükseklikteki araçlar için bir sedye platformu

Info

Publication number
TR202011616A2
TR202011616A2 TR2020/11616A TR202011616A TR202011616A2 TR 202011616 A2 TR202011616 A2 TR 202011616A2 TR 2020/11616 A TR2020/11616 A TR 2020/11616A TR 202011616 A TR202011616 A TR 202011616A TR 202011616 A2 TR202011616 A2 TR 202011616A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
stretcher
platform
feature
vehicle
accordance
Prior art date
Application number
TR2020/11616A
Other languages
English (en)
Inventor
Furkan Doğruer Yusuf
Alpar Nuray
Original Assignee
Nurol Makina Ve Sanayi Anonim Sirketi
Nurol Maki̇na Ve Sanayi̇ Anoni̇m Şi̇rketi̇
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nurol Makina Ve Sanayi Anonim Sirketi, Nurol Maki̇na Ve Sanayi̇ Anoni̇m Şi̇rketi̇ filed Critical Nurol Makina Ve Sanayi Anonim Sirketi
Priority to TR2020/11616A priority Critical patent/TR202011616A2/tr
Publication of TR202011616A2 publication Critical patent/TR202011616A2/tr

Links

Landscapes

  • Aiming, Guidance, Guns With A Light Source, Armor, Camouflage, And Targets (AREA)
  • Body Structure For Vehicles (AREA)

Abstract

Buluş, zorlu şartlarda kullanılan araçlar için bir sedye platformu (15) ile ilgilidir. Buluş özellikle, mevcut teknikte bilinen standart ambulansların görev yapamadığı, zırhlı araç, offroad vb. gibi araçların (16) yerden yüksekliklerinin standart sedye platformlarının kullanımına olanak sağlamadığı durumlarda, bu araçlara entegre edilerek, standart katlanabilir tekerlekli sedyelerin (14) kullanımına olanak sağlayan bir sedye platformu (15) ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME Farkli yükseklikteki araçlar için bir sedye platformu Teknik Alan Bulus, zorlu sartlarda kullanilan araçlar için bir sedye platformu ile ilgilidir.
Bulus özellikle, mevcut teknikte bilinen standart ambulanslarin görev yapamadigi, zirhli araç, offroad vb. gibi araçlarin yerden yüksekliklerinin standart sedye platformlarinin kullanimina olanak saglamadigi durumlarda, bu araçlara entegre edilerek, standart katlanabilir tekerlekli sedyelerin kullanimina olanak saglayan bir sedye platformu ile Teknigin Bilinen Durumu Günümüzde her insan çesitli zamanlarda saglik sorunlari yasayarak hastaneye gitme zorunlulugunda kalmistir. Hasta, bilinçli ve hastalik hafif ise kendi imkanlariyla hastanelere gidebilmektedir. Ancak agir yaralanmalar, sok vb. gibi büyük saglik sorunlari yaratacak durumlarda, ambulans hizmetleri kullanilmakta ve zaman kaybi yasamadan en hizli ve kisa sürede hastane hizmetlerine ilgili araçlar ile ulasilmaktadir. Bu araçlarin en basinda minibüslerin 'Özel ekipmanlar ile donatilmasi ile elde edilen ve içerisinde ilk yardim imkanlarini barindiran ambulanslar gelmektedir. Mevcut teknikte hastanin ambulansa tasinmasi ve aktarilmasi asagidaki gibidir; 0 Yatan hasta ile yüklü sedye, disarida sürülerek ambulansa yaklastirilir. o Sedye platformu araç arka kapisinin açilmasinin ardindan, bir ray üzerinde aracin disina dogru kaydirilir. 0 Standart sedyelerin yükseklikleri ile sedye platformunun yüksekligi uyumlu oldugu için, sedye kaldirilmadan, sedye platformuna sürülerek yüklenir.
Mevcut teknikte bahsedilen ambulanslar uygun yol sartlarinin bulundugu sehir ve kasabalarda kullanilabilirken, zorlu arazi kosullarinda, yollarin mevcut olmadigi daglarda ve terör bölgelerinde zirhli ve yerden yüksekligi standart ambulanslara göre daha fazla olan ambulanslar kullanilmaktadir. Bu sedyelerde hastanin tasindigi sedyelerin boyutu bu araçlara göre kisa kalmakta ve hastanin araç içerisine kaldirilmasi gerekmektedir. Yerden yüksek araçlar için standart uygulamalarda bir çözüm bulunmamaktadir. Standart disi ambulanslarda, yükleme yüksekliginin yüksek oldugu durumlarda, üzerinde hasta yüklü sedyeler, araç içerisindeki platformun disari çikartilmasinin ardindan elle kaldirilarak platformun üzerine yüklenmekte veya platform kullanilmayip, sahra sedyeleri ile çözüm aranmaktadir. Buda ergonomik olarak zorluk çikarmakta ve kazalara sebebiyet verebilmektedir.
Literatürde, konu ile ilgili asagidaki basvurulara rastlanmistir.
TR2009/03457 numarali Türkiye Patent basvurusu “Sok emicili hidrolik sedye platformu" ile ilgilidir. Bu bulus, bir yerden baska bir yere yarali ya da hasta tasimak ve ambulans içerisine sabitlenerek aracin hizi ile yol kosullarindan dolayi olusacak sarsintilarin yaralii' hastaya verecegi zararlari engellemek üzere imal edilen bir sedyeyi konu almaktadir.
Ancak bu bulusun kullanimi yerden yüksekligi yüksek araçlarda uygun olmayip, bu tür ambulanslara sedyenin yüklenmesi için ekstra çaba gerektirecektir.
Baska bir bulus ise TR2018/11379 numarali, “Yükselir Açilir Çok Fonksiyonlu Tekerlekli Sandalye" baslikli Türkiye patent basvurusudur. Bulus, evinde felçli hastasina bakan, gerek saglik kurumlarinda tedavi kontrol sürecindeki problemler, gerek ise evde sosyal ve temel ihtiyaçlar kapsaminda hasta yakinlarinin hastanin farkli platformlara aktarimi, nakli; hastabakicinin maruz kaldigi fiziksel zorluklar sonucu olusan rahatsizliklari ve zor durumlari dikkate alarak tasarlamistir. Bulus hasta ve bakici menfaat ve rahati için gelistirilmistir. Ancak bahsedilen bu bulusun yükseltme fonksiyonu normal ambulanslar ile sinirli oldugundan mevcut teknikteki problemler bu bulusla asilamamaktadir.
Sonuç olarak yukarida anlatilan olumsuzluklardan dolayi ve mevcut çözümlerin konu hakkindaki yetersizligi nedeniyle ilgili teknik alanda bir gelistirme yapilmasi gerekli kilinmistir.
Bulusun Kisa Açiklamasi Mevcut bulus, yukarida bahsedilen gereksinimleri karsilayan, tüm dezavantajlari ortadan kaldiran ve ilave bazi avantajlar getiren zorlu sartlarda kullanilan araçlar için bir sedye platformu ile ilgilidir.
Bulusun öncelikli amaci, yüklenme yüksekligi standart disi olan araçlar için daha az kuvvet uygulayarak güvenli bir sekilde yükleme kolayligi saglamaktir.
Bulusun bir amaci, yükleme isleminin standart uygulamalarda belirtildigi gibi yapilabilir hale getirilmesi amaçlanmaktadir.
Bulusun bir diger amaci, sedye platformunun ayak kisminin katlanir yapida tasarlanmasi ile, rampa görevi görmesi ve tekerlekli sedyelerin ilk temas noktasini olusturarak kolay yüklemeyi saglamasidir.
Yukarida bahsedilen ve asagidaki detayli anlatimdan anlasilacak tüm avantajlari gerçeklestirmek üzere mevcut bulus; sedyelerin, yerden farkli yüksekliklerde araçlara yüklenmesinde kullanilan, araç içerisine irtibatlanan bir sedye platfomu olup; - sedye platformunun araca baglantisini saglayan en az bir tasiyici karkas yapi, o tasiyici karkas yapi üzerine irtibatlanan ve araç içine yüklenen sedyenin istenilen yönde hareketi için kilavuz olan en az bir profil, o sedyenin üzerine konumlandigi, tasiyici karkas yapi ve profil 'üzerine irtibatlanarak sedyenin araç içine alinmasini veya araç disina çikartilmasini saglayan platform gövdesi içeren bir yapilanma elde edilmistir.
Bulusun yapisal ve karakteristik özellikleri ve tüm avantajlari asagida verilen sekiller ve bu sekillere atiflar yapilmak suretiyle yazilan detayli açiklama sayesinde daha net olarak anlasilacaktir ve bu nedenle degerlendirmenin de bu sekiller ve detayli açiklama göz önüne alinarak yapilmasi gerekmektedir.
Bulusun Anlasilmasina Yardimci Olacak Sekiller Sekil 1, Bulus konusu sedye platformunun demonte halde perspektif bir görünümüdür.
Sekil 2, Bulus konusu sedye platformunun monte halde perspektif bir görünümüdür.
Sekil 3, Bulus konusu sedye platformunun zirhli araç içerisindeki bir görünümüdür.
Sekil 4, Bulus konusu sedye platformunun zirhli araç ile birlikte kullaniminin görünümüdür.
Referanslarin Açiklamasi 1. Platform gövdesi 2. Rampa 3. Rampa kilit mekanizmasi 4. Platform kilit mekanizmasi . Sedye kilit mekanizmasi 6. Profil 7. Tasiyici karkas yapi 8. Birincil teker 9. Ikincil teker . Uç'ünc'ül teker 11. Kumanda 12. Aktüat'or 13. Sensör 14. Sedye . Sedye platformu 16. Araç Bulusun Detayli Açiklamasi Bu detayli açiklamada bulus konusu sedye platformu (15) sadece konunun daha iyi anlasilmasina yönelik olarak ve hiçbir sinirlayici etki olusturmayacak sekilde açiklanmaktadir.
Bulus, sedyelerin (14), yerden farkli yüksekliklerde araçlara (16) yüklenmesinde kullanilan, araç (16) içerisine irtibatlanan bir sedye platfomu (15) olup; 0 sedye platformunun (15) araca (16) baglantisini saglayan en az bir tasiyici karkas - tasiyici karkas yapi (7) 'üzerine irtibatlanan ve araç (16) içine yüklenen sedyenin (14) istenilen yönde hareketi için kilavuz olan en az bir profil (6), - sedyenin (14) üzerine konumlandigi, tasiyici karkas yapi (7) ve profil (6) üzerine irtibatlanarak sedyenin (14) araç (16) içine alinmasini veya araç (16) disina çikartilmasini saglayan platform gövdesi (1) içermektedir.
Sekil lide görüldügü üzere bulus, zorlu sartlarda kullanilan araçlar için bir sedye platformu (15) ile ilgili olup, en temel halinde; sedyenin (14), üzerinde konumlandirilarak araca (16) bindirilmesini veya araçtan (16) indirilmesini saglayan bir platform gövdesi (1); sedyenin (14) indirilmesi ve bindirilmesi sirasinda platform gövdesinin (1) gerekli açida egilmesi için tahrik saglayan bir aktüatör (12); bahsedilen aktüatöre (12) elektriksel olarak komut vererek platform gövdesinin (1) egilmesini saglayan bir kumanda (11); bahsedilen kumandadan (11) komut alan aktüatörün (12) hesaplanan limitler dogrultusunda hareketini saglayan ve egimi sinirlayan sensör (13); bahsedilen aktüatör (12) disinda sedyenin (14) araca (16) daha rahat ve kolay yüklenebilmesi için egim saglayan bir rampa (2) içermektedir. Ayrica, bahsedilen sedye platformu (15), Sekil 1 ve Sekil 2ide görüldügü üzere, sedyenin (14) araca (16) yüklendikten sonra rampanin (2) katlanarak kilitlenmesini saglayan bir rampa kilit mekanizmasi (3), sedye (14) yüklendikten sonra sedye platformunun (15) kilitlenmesini saglayan platform kilit mekanizmasi (4) ve sedyenin (14) platform gövdesine (1) kilitlenmesini saglayan bir sedye kilit mekanizmasi (5) içermektedir.
Sedye (14), bir kismi sedye kilit mekanizmasina (5) geçmek sureti ile kilitlenmektedir.
Bahsedilen sedye kilit mekanizmasi (5), sedyeye (14) ve farkli markalara göre degisiklik gösterebilir.
Sedye platformunun (15) araca (16) baglantisi, tasiyici karkas yapilar (7) ve profiller (6) vasitasi ile saglanmaktadir. Bahsedilen tasiyici karkas yapilar (7) araca (16) irtibatlanmaktadir. Tasiyici karkas yapilarin (7) üzerinde, platform gövdesinin (1) üzerinde hareket ettigi profiller (6) irtibatlidir. Bahsedilen profiller (6), platform gövdesinin (1) tekerler vasitasi ile üzerinde yürümesi amaciyla “U" profil seklindedir. Platform gövdesi (1), uç kisminda irtibatlanmis olan üçüncül tekerler (1D) vasitasi ile profiller (6) üzerine konumlanmakta ve kayar hareketi saglanmaktadir. Platform gövdesinin (1) ve dolayisi ile üzerinde konumlanacak olan sedyenin (14) kayar hareketini saglamak ve kolayca sedye platformuna (15) yüklenmesini veya sedye platformundan (15) indirilmesini saglamak amaciyla; bahsedilen platform gövdesinin (1). araç (16) disina veya içine dogru kaymasini saglayan, tasiyici karkas yapilar (7) üzerinde bulunan en az bir birincil teker (8); bahsedilen platform gövdesinin (1), yükleme ve indirme sirasinda kayma yönüne dik eksende hareketini engelleyerek daha ergonomik bir yükleme saglayan, tasiyici karkas yapilar (7) 'üzerinde bulunan en az bir ikincil teker (9) bulunmaktadir. Platform gövdesi (1), profiller (6) haricinde birincil tekerler (8) 'üzerine konumlanarak kayma hareketi yapmaktadir.
Sedyenin (14), araca (16) yüklenmesi ve araçtan (16) indirilmesi asagidaki sekilde olmaktadir: Araca 16 'ukleme' Aracin (16) kapilari açilir.
Sedye platformunun (15). platform gövdesi (1) 'üzerinde bulunan platform kilit mekanizmasi (4) el ile aktif edilerek kilit açilir.
Platform gövdesi (1), 'üzerinde bulunan tutamak vasitasiyla sedye platformundan (15) disari düz bir sekilde çekilir. Platform gövdesi (1) tamamen çekildigi zaman sinirlayici sensöre (13) dokunur.
Platform gövdesi (1) disari çekilmesi sirasinda, tasiyici karkas yapinin (7) üzerinde bulunan birincil tekerler (8) ve ikincil tekerler (9) ile (15) üçüncöl tekerler (10) ve profil (6) sayesinde, üzerinde bulunan agirliga ragmen ergonomik ve rahat bir sekilde tasinabilmektedir.
Platform gövdesinin (1) tam olarak çekilmesinden sonra kumanda (11) vasitasi ile aktüatöre (12) komut gönderilir ve platform gövdesinin (1). sedyenin (14) yüksekligine uygun olacak sekilde egimli hale gelmesi saglanir` Aktüatör'ün (12) çalismasi için platform gövdesinin (1) tamamen çekilmis ve sensöre dayanmis olmasi gerekmektedir. Aktüatörün (12), egimi saglamak üzere çalisma araliklari sensör (13) ile kontrol edilmektedir. Sensör (13) devamli olarak aktüatörü (12) kontrol eder ve aktüatör'ün (12) gereginden az ya da fazla egim saglamasini önler.
Gerekli egimin saglanmasinin ardindan platform gövdesindeki (1) rampa (2), rampa kilit mekanizmasi (3) ile açilir. Rampa (2) vasitasi ile sedyenin (14) yüklenmesi için yükleme yüksekligine uygun ikinci bir egim olusturulmasi saglanir.
Sedye (14), yükleme konumuna hazir hale gelen platform gövdesine (1) 'üzerinde uygun sekilde itilerek yüklenmekte ve sedye kilit mekanizmasi (5) ile sabitlenmektedir.
Sedyenin (14) platform gövdesine (1) yüklenmesinden sonra kumanda (11) araciligi ile aktüatöre (12) komut verilerek platform gövdesinin (1) egiminin araca (16) paralel olmasi saglanir. Bu islem sirasinda da sensör (13) vasitasi ile platform gövdesinin (1) egimi kontrol edilmekte ve ayarlanmaktadir. 0 Platform gövdesi (1), platform kilit mekanizmasinin (4) çekilmesi ile serbest birakilir ve aracin (16) iç kismina dogru itiIir. Platform gövdesinin (1) sonuna kadar itilmesi ile platform kilit mekanizmasi (4) tekrar kilitlenmektedir. Sedyenin (14) ayak ucu kisminda bulunan rampa (2) da katlanarak rampa kilit mekanizmasi (3) ile sabitlenir.
- Aracin (16) kapilari kapatilarak hastanin sevk edilmesi saglanir.
Sedyenin (14) araçtan (16) indirilmesi sirasinda, sedyenin (14) araca yüklenmesi için yapilan islemlerin tersi yapilmaktadir. Sedyenin (14) araçtan indirilmesinden sonra platform gövdesi (1) de yine ayni sekilde araç (16) içerisine alinmaktadir.

Claims (9)

ISTEMLER
1. Sedyelerin (14), yerden farkli yüksekliklerde araçlara (16) yüklenmesinde kullanilan, araç (16) içerisine irtibatlanan bir sedye platfomu (15) olup, Özelligi; . sedye platformunun (15) araca (16) baglantisini saglayan en az bir tasiyici karkas - tasiyici karkas yapi (7) üzerine irtibatlanan ve araç (16) içine yüklenen sedyenin (14) istenilen yönde hareketi için kilavuz olan en az bir profil (6), o sedyenin (14) üzerine konumlandigi, tasiyici karkas yapi (7) ve profil (6) üzerine irtibatlanarak sedyenin (14) araç (16) içine alinmasini veya araç (16) disina çikartilmasini saglayan platform gövdesi (1) içermesidir.
2. Istem 1ie uygun sedye platformu (15) olup, özelligi; platform gövdesinin (1) araç (16) disina çikarildiktan sonra yükleme konumuna gelmesi için platform gövdesini (1) kaldiran ve egimli hale gelmesini saglayan, tasiyici karkas yapi (7) ile platform gövdesi (1) arasinda irtibatli olan aktüatör (12) içermesidir.
. Istem 2'ye uygun sedye platformu (15) olup, özelligi; aktüatörün (12) çalismasi için komut verilmesini saglayan kumanda (11) içermesidir.,
4. Istem 2'ye uygun sedye platformu (15) olup, özelligi; platform gövdesinin (1) belirli araliklar dahilinde egimli hale gelmesini saglamak üzere aktüatörün (12) çalismasini kontrol eden sensör (13) içermesidir.
5. Istem 1'e uygun sedye platformu (15) olup, özelligi; platform gövdesinin (1), profiller (6) üzerinde kayar hareketini saglayan üçüncül teker (10) içermesidir.
6. istem 1=e uygun sedye platformu (15) olup, özelligi; platform gövdesinin (1), tasiyici karkas yapilar (7) üzerinde kayar hareketini saglayan birincil tekerler (8) içermesidir.
7. istem 1=e uygun sedye platformu (15) olup, özelligi; platform gövdesinin (1), tasiyici karkas yapilar (7) üzerinde kayma yönüne dik hareketinin önlenmesini saglayan ikincil tekerler (9) içermesidir.
8. Istem 1'e uygun sedye platformu (15) olup, özelligi; platform gövdesinin (1) ayak ucu kisminda yani araç (16) kapisina yakin olan uç kisminda irtibatli olan, sedyenin (14) yüklenmesi için ikinci bir egim saglayan rampa (2) içermesidir.
9. istem 8'e uygun sedye platformu (15) olup, Özelligi; sedyenin (14) tasinmasi sirasinda bahsedilen rampanin (2) kilitlenmesini saglayan rampa kilit mekanizmasi (3) içermesidir. istem lie uygun sedye platformu (15) olup, özelligi; platform gövdesinin (1), sedye platformu (15) üzerinde tam açik veya tam kapali halde sabitlenmesini saglayan platform kilit mekanizmasi (4) içermesidir. istem 1'e uygun sedye platformu (15) olup, özelligi; platform gövdesi (1) `üzerine konulan sedyenin (14), platform gövdesine (1) sabitlenmesini saglayan sedye kilit mekanizmasi (5) içermesidir.
TR2020/11616A 2020-07-21 2020-07-21 Farklı yükseklikteki araçlar için bir sedye platformu TR202011616A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/11616A TR202011616A2 (tr) 2020-07-21 2020-07-21 Farklı yükseklikteki araçlar için bir sedye platformu

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/11616A TR202011616A2 (tr) 2020-07-21 2020-07-21 Farklı yükseklikteki araçlar için bir sedye platformu

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR202011616A2 true TR202011616A2 (tr) 2022-02-21

Family

ID=85117459

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2020/11616A TR202011616A2 (tr) 2020-07-21 2020-07-21 Farklı yükseklikteki araçlar için bir sedye platformu

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR202011616A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5135350A (en) Method for transporting a patient from an ambulance
US6902178B2 (en) Transport chair for a patient
US7716759B2 (en) Patient transport apparatus
US7140055B2 (en) Lightweight mobile lift-assisted patient transport device
US7950673B2 (en) Stair chair
US5161812A (en) Travel-lift chair
US4210355A (en) Air-transportable highly autonomous cross-country medical vehicle
US20110266821A1 (en) Six-Wheeled Strecher
US20090300860A1 (en) Portable wheelchair ramp
CN106510981A (zh) 急救交通工具患者运送系统、紧固系统和碰撞指示方法
GB2281201A (en) Roll-in invalid cot for ambulances
US20060195987A1 (en) Motorized cot for use with emergency vehicles
US9839565B1 (en) Anti-tip lateral transfer system
WO2008127089A1 (en) Transport aiding device for descending or climbing a staircase
US20110266771A1 (en) Wheelchair with manual lift and methods of using same
WO1999014105A1 (en) Lift transit vehicle
TR202011616A2 (tr) Farklı yükseklikteki araçlar için bir sedye platformu
US20060185079A1 (en) Folding chair cot for use with emergency vehicles
KR101424388B1 (ko) 장애인 차량용 리프트 장치
CN211705076U (zh) 能轻松完成与床或家用轿车之间人体转移操作的安全轮椅
EP0976376A2 (en) Ramp step assembly
JP3042326B2 (ja) 車両用シートの昇降装置
JPH0938117A (ja) 歯科往診車および患者搬送装置
EP3031433A1 (en) Travel stretcher for transporting a patient, in particular for use at large events
RU17758U1 (ru) Носилки для транспортировки пациента