TR201921586A2 - Multi̇katater şant si̇stemi̇ - Google Patents

Multi̇katater şant si̇stemi̇ Download PDF

Info

Publication number
TR201921586A2
TR201921586A2 TR2019/21586A TR201921586A TR201921586A2 TR 201921586 A2 TR201921586 A2 TR 201921586A2 TR 2019/21586 A TR2019/21586 A TR 2019/21586A TR 201921586 A TR201921586 A TR 201921586A TR 201921586 A2 TR201921586 A2 TR 201921586A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
guide
multicatheter
abdominal
head
feature
Prior art date
Application number
TR2019/21586A
Other languages
English (en)
Inventor
Çakir Mürteza
Original Assignee
Atatuerk Ueniversitesi Rektoerluegue Bilimsel Arastirma Projeleri Bap Koordinasyon Birimi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Atatuerk Ueniversitesi Rektoerluegue Bilimsel Arastirma Projeleri Bap Koordinasyon Birimi filed Critical Atatuerk Ueniversitesi Rektoerluegue Bilimsel Arastirma Projeleri Bap Koordinasyon Birimi
Priority to TR2019/21586A priority Critical patent/TR201921586A2/tr
Publication of TR201921586A2 publication Critical patent/TR201921586A2/tr

Links

Landscapes

  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)

Abstract

Buluş, hidrosefali hastalığının tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilmiş multikatater şant sistemi (100) ile ilgilidir. Bahsedilen multikatater şant sistemi (100), mekanik komplikasyonlardan olan tıkanmanın büyük yüzdesini oluşturan proksimal katater (120) ve distal kataterdeki (140) boşaltım kanal sayılarının artırılarak olası tıkanıklıkları önemli ölpüde azaltmayı hedeflemektedir. Şekil-1

Description

TARIFNAME MULTIKATATER SANT SISTEMI Teknik Alan Bulus, hidrosefali hastaliginin tedavisinde kullanilmak üzere gelistirilmis multikatater sant sistemi ile ilgilidir.
Bulus özellikle, tikanmanin büyük yüzdesini olusturan proksimal ve distal kataterdeki bosaltim kanal sayilari artirilarak olasi sistem tikanikliklarini önemli ölçüde azaltan multikatater sant sistemi ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu Hidrosefali, asiri beyin omurilik sivisinin (BOS) beyindeki bosluklarda birikmesi ve kafa içindeki basinci artirmasi durumudur. Beyin omurilik sivisi, beyinde ve omurilikte üretilerek beyni dis etkilerden korumaya yardimci olur. Buna karsin çok fazla miktarda beyin omurilik sivisi beyin dokularina zarar verebilmekte ve beyin fonksiyonlarinda bir dizi bozulmaya neden olabilmektedir.
Hidrosefali için cerrahi tedavi, beyinde normal beyin omurilik sivisi seviyelerinin korunmasina yardimci olmayi amaçlamaktadir. Hidrosefali kaynakli belirtileri veya fonksiyonel bozukluklari yönetmek için siklikla birçok farkli tedaviye ihtiyaç duyulmaktadir. Rahatsizlik tedavi edilmezse ölüme kadar gidebilen ciddi sonuçlara neden olabilmektedir.
Hidrosefali hastaliginin ilaçlarla tedavisi mümkün olmayip sadece beyin ve sinir cerrahisi uzmanlari tarafindan yapilacak cerrahi girisimlerle hidrosefali düzeltilebilmektedir. Seçilecek cerrahi girisim sekilleri hidrosefalinin altta yatan sebebine göre farlilik göstermektedir. Eger beyin-omurilik sivisinin dolasiminin bozulmasina neden olan bir tikaniklik varsa neden olan tikanikliga (tümör, kist ve benzeri) yönelik cerrahi tedavi yapilmakta, tikaniklik açilamiyorsa beyin-omurilik sivisinin beyin içi dolasim yollari cerrahi girisimlerle degistirilmektedir. Hastalarin çogunlugunda beyin- omurilik sivisinin dolasimini eski haline getirmek mümkün olmadigi için sivinin beyinden baska bir vücut bosluguna aktarimi saglanmaktadir. Bu aktarim için sant adi verilen ince uzun elastik, silikon bir boru kullanilmaktadir. Tek yönlü ve kontrollü hizda çalismasi için kafa derisinin altinda sistemin pompa denilen parçasi bulunmaktadir. Fazla olan beyin-omurilik sivisi bu ince boru sayesinde vücudun baska bir bölgesine tasinmaktadir. Böylece beyin içindeki basincin artmasi önlenmektedir. Ancak beyinde araliksiz olarak su üretildigi için bu sistem sürekli olarak çalismak zorundadir. Sant, genel anestezi altinda ameliyatla yerlestirilmektedir. Kafatasina küçük bir delik açilarak santin ucu beyin içindeki, beyin omurilik sivisinin bulundugu odaciga yerlestirilmektedir.
Daha sonra bas, boyun ve karin cildinin altindan geçen bir tünel açilarak santin diger ucu, bu sivinin rahatlikla emilebilecegi kalp veya karin boslugu içine yönlendirilmektedir.
Santin amaci beyin omurilik sivisi (BOS) (ventriküler ya da Iomber) ve bir drenaj kavitesi (örnegin; periton, sag atrium, plevra) arasinda baglanti olusturmaktir. BOS sant ameliyatlari kafa içi basincinin hizla normal degerlerine ulastirirken, nöronal yaralanma ve diger zarar verici sekelleri de önleyebilmektedir. Ancak BOS sant ameliyatlari hastanin yasami boyunca birçok kez cerrahi islem gerektirmesine neden olabilecek potansiyel komplikasyonlara sahiptir. Sant komplikasyonlari sayisiz olmasina karsi temel olarak; enfeksiyon, mekanik komplikasyonlar ve islevsel yetersizlik olarak üç grupta siniflandirilabilir. Mekanik komplikasyon nedenleri olarak valfin çalismamasi, proksimal ya da distal katater tikanmasi, enfeksiyon, distal katater migrasyonu, sant parçalarinin ayrilmasi ya da katater kopmasi, yapisiklik ya da bu problemlerin birden fazlasini birlikte olmasi sayilabilir. Günümüzde kullanilmakta olan mevcut sistemler; bir adet proksimal katater, hardware ve distal katater olmak üzere üç kisimdan olusmaktadir. Proksimal katater vasitasiyla hardware adi verilen özel tasarlanmis cihaza gelen sivi burada basinç özelligine göre distal katatere iletilmekte, distal katater vasitasiyla da ilgili vücut bosluguna bosaltimi saglanarak hastalik basarili bir sekilde tedavi edilmektedir. Sistemin en önemli dezavantajlarindan biri sistemi olusturan bu üç kisimdan birinde meydana gelen tikanmalardir. Bu tikanma neticesinde hastalik belirtileri tekrar baslamakta ve sistem çikarilarak degistirilmesi gerekmektedir. Bu da ciddi saglik sorunlari, ekonomik ve is gücü kayiplarina yol açmaktadir.
Hidrosefali hastaliginin tedavisinde kullanilan sant sisteminde meydana gelebilecek tikanmalarin engellenmesi amaciyla günümüzde çesitli çalismalar gerçeklestirilmis ve yeni yapilanmalar gelistirilmistir. Bu çalismalardan biri, TR 201708119 numarali ve “Hidrosefali Hastalari Için Ventriküloperitoneal Sant” baslikli patente konu olan bulustur. Bulus, ventriküler uç, ventriküler uç üzerinde bulunan ve ventrikül içerisindeki siviyi ventriküler ucun içerisine iletmeyi saglayan bir veya birden fazla delik içeren, hidrosefali hastalari için ventriküloperitoneal sant ile ilgilidir.
Ventriküloperitoneal sant, ventriküler ucun ventrikül içeresindeki yapilar üzerinde kaymasini saglayan kaygan yüzeye sahip olan, bahsedilen deliklerin civarinda konumlandirilmis olan, deliklerin ventrikül içerisindeki yapilara temas etmesini önlemeyi saglayan bir veya birden fazla tümsek içermesi ile karakterize edilmektedir.
Sonuç olarak mevcut teknikte var olan dezavantajlari ortadan kaldiran multikatater sant sistemine olan gereksinimin varligi ve mevcut çözümlerin yetersizligi ilgili teknik alanda bir gelistirme yapmayi zorunlu kilmistir.
Bulusun Kisa Açiklamasi Mevcut bulus, yukarida bahsedilen gereksinimleri karsilayan, tüm dezavantajlari ortadan kaldiran ve ilave bazi avantajlar getiren hidrosefali hastaliginin tedavisinde kullanilmak 'üzere gelistirilmis multikatater sant sistemi ile ilgilidir.
Teknigin bilinen durumundan yola çikarak bulusun amaci, gelistirilen multikatater sant sisteminde bulunan proksimal ve distal kataterdeki bosaltim kanal sayilarinin arttirilmasi sayesinde olasi sistem tikanikliklarinin önemli ölçüde azaltilmasinin saglanmasidir.
Bulusun amaci, multikatater sant sistemine eklenen batin kilavuzu sayesinde kataterin karin içerisine gönderilmesinin ve tekrar çikarilmasina izin verilmesinin saglanmasidir.
Bulusun diger bir amaci, multikatater sant sisteminde proksimal kataterin çift Iümenli, distal kataterin ise en az üç l'L'imenli hale getirilmesi sayesinde birinin tikanmasi durumunda digerinin devreye girerek tikanmanin en aza indirgenmesinin saglanmasidir.
Bulusun yapisal ve karakteristik özellikleri ve tüm avantajlari asagida verilen sekiller ve bu sekillere atiflar yapilmak suretiyle yazilan detayli açiklama sayesinde daha net olarak anlasilacaktir, bu nedenle degerlendirmenin de bu sekilleri ve detayli açiklamalari göz önüne alinarak yapilmasi gerekmektedir.
Sekillerin Kisa Açiklamasi Mevcut bulusun yapilanmasi ve ek elemanlarla birlikte avantajlarinin en iyi sekilde anlasilabilmesi için asagida açiklamasi yapilan sekiller ile birlikte degerlendirilmesi gerekir.
Sekil-1; multikatater sant sisteminin sematik genel görünümüdi'ir, Sekil-2; kafa kilavuzunun demonte halinin sematik genel görünümüdür, Sekil-Za; kafa kilavuzu iç gövdesinin demonte halinin sematik genel görünümt'id'ur, Sekil-2b; kafa kilavuzunun dis gövdesinin demonte halinin sematik genel görünümüd'ur, Sekil-3; proksimal kataterin demonte halinin sematik genel görünümüdi'ir, Sekil-4; distal kataterin demonte halinin sematik genel görünümüdür, Sekil-5; karin kilavuzunun kesitinin sematik genel görünüm'üdür, Sekil-Sa; karin kilavuzunun iç gövdesinin demonte halinin sematik genel görünümüdür, Sekil-5b; karin kilavuzunun dis gövdesinin demonte halinin sematik genel görünümüd'ûr.
Referans Numaralari 110. Kafa kilavzu 111. Kafa kilavuzu iç gövde 112. Kafa kilavuzu dis gövde 120. Proksimal katater 121. Proksimal katater lümeni 130. Hardware 140. Distal katater 141. Distal katater lümeni 150. Karin kilavuzu 151. Karin kilavuzu iç gövde 152. Karin kilavuzu dis gövde 153. Kilit Bulusun Detayli Açiklamasi Bu detayli açiklamada, bulus konusu hidrosefali hastaliginin tedavisinde kullanilmak üzere gelistirilmis multikatater sant sistemi (100) sadece konunun daha iyi anlasilmasina yönelik örnek olarak ve hiçbir sinirlayici etki olusturmayacak sekilde anlatilmaktadir.
Hidrosefali, BOS (Beyin omurilik sivisi) yapiminda artis, emilimindeki bozukluk ya da BOS dolanim yollarindaki obstrüksiyon sonucu gelisen bir hastaliktir. Hidrosefalinin tedavisi için kullanilan ventriküIo-peritoneal santlarin birçok komplikasyonlari literatürde rapor edilmistir. Ventriküler kateter, koroid pleksus, kan, inflamatuvar hücreler, tümör hücreleri ve doku artiklari tarafindan tikanabilecegi gibi; ayrica ameliyat esnasinda dogru yerlestirilmemis veya ventriküllerin daralmasina bagli olarak ucu parankim içinde kalmis proksimal katatere (120) bagli tikanma olabilmektedir. Literatürde ventriküler kateter tikanikligi tüm mekanik komplikasyonlar içinde %632 oraninda bir paya sahiptir. Sekil-1'de gösterilen multikatater sant sistemi (100), mekanik komplikasyonlardan olan tikanmanin büyük yüzdesini olusturan proksimal katater (120) ve distal kataterdeki (140) bosaltim kanal sayilarinin artirilarak olasi tikanikliklari önemli ölçüde azaltmayi hedeflemektedir. Bahsedilen multikatater sant sisteminde (100) konumlandirilmis olan hardware (130), cilt alti dokuya sabitlenmekte ve proksimal katater (120) ile toplanan/çekilen beyin omurilik sivisinin (BOS) akimini kontrol etmektedir.
Bahsedilen multikatater sant sisteminde (100) kullanilan ve sekil-2ide gösterilen, proksimal kataterin ( çekilecegi bölgeye yerlestirilmesini saglayan kafa kilavuzunun (110) çapi mevcut uygulamalara göre arttirilmistir. Bahsedilen kafa kilavuzu (110), sekil-Za'da gösterilen kafa kilavuzu iç gövde (111) ve bu iç gövde (111) üzerine geçirilen, sekil- 2b'de gösterilen kafa kilavuzu dis gövdeden (112) olusmaktadir.
Sekil-3'te gösterilen, beyin omurilik sivisinin (BOS) çekilmesini saglayan proksimal katater (120) çift proksimel katater Iümenli ( baska bir vücut bosluguna bosaltilmasini saglayan distal katater (140) ise en az 'üç distal katater aza indirgenmesi saglanmaktadir.
Sekil-5'te gösterilen karin kilavuzu (150)i multikatater sant sistemi (100) tarafindan toplanan beyin omurilik sivisinin (BOS) karin içerisine gönderilmesine aracilik etmekte ve ayni anda tekrar çikarilmasina izin verecek sekilde tasarlanmistir. Bahsedilen karin kilavuzu (150), sekil-Saida gösterilen C seklinde karin kilavuzu iç gövde (151) ve bu iç gövde (151) 'üzerine geçirilen, sekil- 5b'de gösterilen C seklinde karin kilavuzu dis gövdeden (152) olusmaktadir. Bahsedilen karin kilavuzu iç gövde (151) üzerinde olusturulmus çikinti ile karin kilavuzu dis gövde (152) 'üzerinde olusturulmus yuvadan olusan kilit (153), çikintinin yuvaya geçmesi ile karin kilavuzu dis gövdenin (152), karin kilavuzu iç gövde (151) üzerinde konumunun sabitlenmesini/kilitlenmesini saglamaktadirv Kilit (153) kapaliyken karin kilavuzu dis gövde (152), karin kilavuzu iç gövdenin (151) açiklik kismini kapatmaktadir. Kilit (153) açildigi zaman ise karin kilavuzu dis gövde (152) dönerek 'üzerinde bulunan açiklik karin kilavuzu iç gövde (151) üzerindeki açikliga dogru gelmekte ve karin kilavuzunun (150) iç hacmine ulasimi/geçisi saglamaktadir.
Hidrosefali hastaliginin tedavisi için uygulanacak cerrahi yöntem ile multikatater sant sisteminin (10) kullanilmasi için öncelikle kafa kilavuzu iç gövdesi (111) üzerine kafa kilavuzu dis gövdesi (112) geçirilerek kafa kilavuzu (110) iç içe geçirilmektedir. Daha sonra ilgili saglik profesyoneli tarafindan cerrahi olarak hastanin kafasinda açilan alandan iç içe girmis olan kafa kilavuzu (111), ilgili beyin karincigina gönderilmektedir. Ardindan bahsedilen kafa kilavuzu iç gövdesi (111) çikarilarak beyin omurilik sivisi (BOS) akisinin oldugu gözlendikten sonra proximal katater (120) kafa kilavuzu dis gövdesinin (112) içerisinden geçirilerek beyin karincigina gönderilmektedir.
Bahsedilen proksimal kataterin (120) beyin karinciginda oldugundan emin olduktan sonra kafa kilavuzu dis gövdesi (112) de çikarilmaktadir. Daha sonra uygun yerden batin insizyonu yapilarak periton açilmaktadir. Kafadan açilan insizyondan cilt alti yoluyla iletilen bir kilavuz yardimiyla cilt alti tüneli açilarak triple distal katater (140) t'L'ineIden geçirilmekte ve batina uzatilmaktadir.
Bahsedilen proksimal katater (120) hardware'e (130) baglanmaktadir. Hardware (130) ile distal katater ( akisi saglandiktan sonra hardware (130) cilt alti dokuya sabitlenmektedir. Karin kilavuzu (150) kilidi (153) kapali sekilde bir ucu periton içinde bir ucu disarda kalacak sekilde yerlestirilmektedir.
Multikatater sant sisteminin (100) triple distal katateri (140) karin kilavuzu (150) içinden geçirilerek periton bosluguna gönderilmektedir. Daha sonra karin kilavuzunun (150) kilidi (153) açilarak distal katater (140) periton içinde kalacak sekilde çikarilmaktadir. Son olarak tabakalar usulüne uygun kapatilarak operasyona son verilmektedir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER Hidrosefali hastaliginin tedavisinde, beyinde toplanan beyin omurilik sivisinin (BOS) vücut bosluguna bosaltilmasi için hastanin kafasinda açilan cerrahi alana yerlestirilen multikatater sant sistemi (100) olup, özelligi; - Ilgili beyin karincigina gönderilen kafa kilavuzunun (110) kafa kilavuzu iç gövdesi (111) çikarildiktan sonra kafa kilavuzu dis gövdesinin (112) içinden geçirilerek beyin karincigina gönderilen, en az bir adet proksimel katater Iümen (121) ile bosaltim kanal sayisi arttirilmis proksimal katater (120) - kafadan açilan insizyondan cilt alti yoluyla iletilen bir kilavuz yardimiyla açilan cilt alti tüneliriden geçirilerek batina uzatilan, karin kilavuzu (150) içinden geçirilerek periton bosluguna gönderilen, en az üç distal katater I'L'imen (141) ile bosaltim kanal sayisi arttirilmis distal katater (140) içermesidir. Istem 1'e uygun multikatater sant sistemi (100) olup, özelligi; proksimal kataterin (120) beyinde, beyin omurilik sivisinin (BOS) çekilecegi bölgeye yerlestirilmesini saglayan, ilgili beyin karincigina gönderilen kafa kilavuzu (110) içermesidir. Istem 2'ye uygun multikatater sant sistemi (100) olup, özelligi; kafa kilavuzu (110) ilgili beyin karincigina gönderildikten sonra beyin omurilik sivisinin (BOS) akisinin olup olmadiginin gözlenmesi için çikarilan kafa kilavuzu iç gövde (111) içermesidir. Istem 2*ye uygun multikatater sant sistemi (100) olup, özelligi; kafa kilavuzu iç gövde (111) gönderildigi ve proximal katater (120) beyin karincigina yerlestirildiginde çikarilan kafa kilavuzu dis gövde (112) içermesidir. Istem 1'e uygun multikatater sant sistemi (100) olup, özelligi; toplanan beyin omurilik sivisinin (BOS) karin içerisine gönderilmesine aracilik eden ve ayni anda tekrar çikarilmasina izin veren, bir ucu periton içinde bir ucu disarda kalacak sekilde yerlestirilen karin kilavuzu (150) içermesidir. Istem 5te uygun multikatater sant sistemi (100) olup, özelligi; C seklinde karin kilavuzu iç gövde (151) içermesidir. Istem 5'e uygun multikatater sant sistemi (100) olup, özelligi; karin kilavuzu iç gövde (151) üzerine geçirilen, C seklinde karin kilavuzu dis gövde (152) içermesidir. Istem 5'e uygun multikatater sant sistemi (100) olup, özelligi; karin kilavuzu iç gövde (151) yuvadan olusan, çikintinin yuvaya geçmesi ile karin kilavuzu dis gövdenin (152), karin kilavuzu iç gövde (151) üzerinde konumunun sabitlenmesinilkilitlenmesini saglayan kilit (153) içermesidir. adet proksimel katater Iümen (121) içermesidir. distal katater I'ümen (141) içermesidir.
TR2019/21586A 2019-12-25 2019-12-25 Multi̇katater şant si̇stemi̇ TR201921586A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2019/21586A TR201921586A2 (tr) 2019-12-25 2019-12-25 Multi̇katater şant si̇stemi̇

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2019/21586A TR201921586A2 (tr) 2019-12-25 2019-12-25 Multi̇katater şant si̇stemi̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201921586A2 true TR201921586A2 (tr) 2020-11-23

Family

ID=75527215

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2019/21586A TR201921586A2 (tr) 2019-12-25 2019-12-25 Multi̇katater şant si̇stemi̇

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201921586A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6913589B2 (en) Multi-catheter insertion device and method
US10376675B2 (en) Rapid insertion integrated catheter and method of using an integrated catheter
US20080249501A1 (en) Methods for Simultaneous Injection and Aspiration of Fluids During a Medical Procedure
US20200054803A1 (en) Anti-Extravasation Catheter
US5385541A (en) Cerebrospinal fluid shunt capable of minimal invasive revision
JP6113283B2 (ja) 流体交換カテーテルおよび流体交換カテーテルの閉塞を除去する方法
Sainte-Rose Shunt obstruction: a preventable complication?
US8852156B2 (en) Device for implanting medical catheters
US20050033264A1 (en) Catheter device
US8137316B2 (en) Sheathless insertion stylet system for catheter placement
JP2006289086A (ja) クモ膜下硬膜外シャント
CA2470775C (en) Needle guard having inherent probe directing features
WO2018005621A1 (en) Devices and methods for accessing subarachnoid space
US20180140810A1 (en) Catheter assemblies
US20160008531A1 (en) Dual lumen cannula for artificial lung and right ventricular assist device
US20100121250A1 (en) Dual Channel Shunt Device and Method for Ventriculo-Peritoneal Shunting of Bloody Cerebrospinal Fluid
Wong et al. Ventriculopleural shunt: Review of literature and novel ways to improve ventriculopleural shunt tolerance
US20110040241A1 (en) Blood access assembly for artificial lung and right ventricular assist device
US20160193404A1 (en) Apparatus for treatment of body cavities
TR201921586A2 (tr) Multi̇katater şant si̇stemi̇
DE102013108373B4 (de) Ventrikelkatheter sowie System und Set mit einem Ventrikelkatheter
JP4480919B2 (ja) 腹腔−静脈シャント用カテーテル
RU68901U1 (ru) Шунтирующее устройство для лечения гидроцефалии
US20160296736A1 (en) Ventriculoperitoneal shunt with distal balloon
RU22616U1 (ru) Шунтирующее устройство для лечения гидроцефалии