TR201815322T4 - Bir çapaya sahip gemi ve bir çapa üzerindeki bir geminin teknesi tarafından uygulanan kuvvetlerin kısıtlanması için yöntem. - Google Patents

Bir çapaya sahip gemi ve bir çapa üzerindeki bir geminin teknesi tarafından uygulanan kuvvetlerin kısıtlanması için yöntem. Download PDF

Info

Publication number
TR201815322T4
TR201815322T4 TR2018/15322T TR201815322T TR201815322T4 TR 201815322 T4 TR201815322 T4 TR 201815322T4 TR 2018/15322 T TR2018/15322 T TR 2018/15322T TR 201815322 T TR201815322 T TR 201815322T TR 201815322 T4 TR201815322 T4 TR 201815322T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
anchor
pressure
component
piston
force
Prior art date
Application number
TR2018/15322T
Other languages
English (en)
Inventor
Boudewijn G De Lille Ruben
Original Assignee
Jan De Nul N V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Jan De Nul N V filed Critical Jan De Nul N V
Publication of TR201815322T4 publication Critical patent/TR201815322T4/tr

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02FDREDGING; SOIL-SHIFTING
    • E02F9/00Component parts of dredgers or soil-shifting machines, not restricted to one of the kinds covered by groups E02F3/00 - E02F7/00
    • E02F9/06Floating substructures as supports
    • E02F9/062Advancing equipment, e.g. spuds for floating dredgers
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B21/00Tying-up; Shifting, towing, or pushing equipment; Anchoring
    • B63B21/50Anchoring arrangements or methods for special vessels, e.g. for floating drilling platforms or dredgers
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02FDREDGING; SOIL-SHIFTING
    • E02F9/00Component parts of dredgers or soil-shifting machines, not restricted to one of the kinds covered by groups E02F3/00 - E02F7/00
    • E02F9/06Floating substructures as supports
    • E02F9/067Floating substructures as supports with arrangements for heave compensation

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Placing Or Removing Of Piles Or Sheet Piles, Or Accessories Thereof (AREA)
  • Fluid-Pressure Circuits (AREA)
  • Pressure Vessels And Lids Thereof (AREA)
  • Filling Or Discharging Of Gas Storage Vessels (AREA)
  • Earth Drilling (AREA)

Abstract

Teknenin (7) ve çapanın (2) karşılıklı konumunu ve/veya yönelimini ayarlamak üzere bir konumlandırma aracı (9, 16, 22) ile donatılan, tekne (7) tarafından çapa (2) üzerine uygulanan kuvvet veya basınç için bir kontrol ünitesi (14) ve ölçüm aracı (12) ile donatılan, kontrol ünitesinin (14) kuvvetin veya basıncın bir gelecekteki büyüklüğünün bir tahminini yapmak için konumlandırma aracını (9, 16, 22) kontrol etmek ve söz konusu karşılıklı pozisyonun ve/veya yönelimin bir ayarlamasını yapmak üzere düzenlendiği bir tekne (7) ve bir çapaya (2) sahip gemi (1).

Description

TARIFNAME BIR ÇAPAYA SAHIP GEMI VE BIR GEMININ TEKNESI TARAFINDAN BIR ÇAPA ÜZERINE UYGULANAN KUVVETLERIN KISITLANMASI IÇIN YÖNTEM Bir çapaya sahip gemi ve bir çapa üzerindeki bir geminin teknesi tarafindan uygulanan kuvvetlerin kisitlanmasi için yöntem.
Mevcut bulus bir çapaya sahip gemi ve bir çapa üzerindeki bir geminin teknesi tarafindan uygulanan kuvvetlerin kisitlanmasi için yöntem ile alakalidir.
Denizdeki bir dizi etkinlik için, bir “bacakli çapa” olarak da adlandirilan bir çapa içeren bir gemi kullanilmaktadir. Bu tür önemli aktivitelerden bir tanesi kesici- emici tarak olarak da adlandirilan bir kesici-emici tarak gemisinin kullanilinasiyla dip taramasi yapilmasidir.
Genellikle kesici-emici tarak gemisinin ön tarafina tutturulan çapa, isini yapabilmesi için deniz tabanina karsi kuvvetli bir sekilde bastirilmasi gereken ve kesici-emici tarak gemisinin daha da arkasina dogru sabitlenen kesici basligi üzerinde yeterli kuvveti uygulayabilmek adina deniz tabanina siki bir sekilde yerlestirilmektedir.
Geminin teknesi ve çapa burada yaklasik 5 ila 10 metre arasinda önemli bir mesafede birbirlerine göre dogrusal olarak hareket edebilmektedir, böylece tek bir çapa yerlesimi ile kesici baslik sadece tek bir dar yol üzerinde degil, deniz tabaninin belirli bir alani üzerinde kullanilabilmektedir.
Bu tip bir hareket genellikle, bir birinci uç ile tekneye sabitlenen ve ikinci bir uç ile çapanin sarkitildigi çapa tasiyicisina sabitlenen, uzun bir hidrolik piston- silindir kombinasyonunun kullanilmasiyla elde edilmektedir ve burada bu çapa 23.|6| tasiyicisi hidrolik silindir tarafindan kesici-emici tarak gemisinin boylamasina ekseni etrafinda kaydirilabilir veya döndürülebilir sekildedir. patent dokümanlarinda tarif edilmektedir.
Böyle bir kesici-emici tarak gemisi kullanildiginda, tabii ki denizin tekne üzerinde uyguladigi kuvvetlere maruz kalmaktadir. Bunlar genellikle dalgalarin neden oldugu döngüsel kuvvetlerdir, fakat ayni zamanda akintilar nedeniyle olusan kuvvetler de olabilmektedir.
Kesici basligin en iyi sekilde çalismasi için kesici basligin, kesici-emici tarak gemisinin teknesi vasitasiyla mümkün oldugunca siki bir sekilde çapaya baglanmasi arzu edilmektedir. Bu durum, digerlerinin yaninda, tabi ki çapanin bir konumunun hidrolik silindir tarafindan ayarlandigi durumda tercihen çapa ile kesici-emici tarak gemisinin teknesi arasinda en düsük ihtimalli hareket serbestliginin bulunmasi anlamina gelmektedir. Öte yandan, yüksek dalgalar söz konusu oldugunda, çapa veya onun sabitleme yapisinin zarar görebilecegi kuvvetler ortaya çikmaktadir. Bu nedenle, çapanin kesici-emici tarak gemisinin teknesine sabitleninesi sadece belirli bir hareketi mümkün kilmali veya kesici-emici tarak geinisiniii kullanimi sadece nispeten küçük dalgalarin oldugu durumlarla sinirli olmalidir.
Bu nedenle, hareket serbestligini önleme ve hareket serbestligine izin verme gibi çelisen gereklilikleri eszamanli olarak yerine getirme ile ilgili bir sorun ortaya çikmaktadir.
Bu problemin muhtemel bir çözümü, kisitli kuvvetler ortaya çiktiginda önemli bir hareket serbestligi saglamayan, çapa için bir sabitleme yapisi ile saglanan bir kesici-emici tarak gemisinin açiklandigi BE 1016375 patent dokümaninda 23.|6| halihazirda açiklanmaktadir, burada bir esik degerinin üzerindeki kuvvetlerin olusmasi üzerine, sabitleme yapisinda bir rahatlama meydana gelmekte ve böylece daha fazla hareket mümkün olmakta ve hasar önlenebilmektedir.
Bu. da, çapa üzerindeki kuvvetler esik degerini astiginda kesici basligin çalismasinin önemli ölçüde azalmasi dezavantajina sahiptir zira kesici baslik kuvvetli bir sekilde deniz tabanina itilememektedir. Üstelik böyle bir sistem sadece hali hazirda meydana gelen kuvvetlere karsi duyarlidir ve dolayisiyla nispeten yavas bir sekilde karsilik vermektedir, öyle ki, bazen istenen kuvvetlerden daha da yüksek olan yüksek kuvvetler hala ortaya çikabilmektedir.
Mevcut bulusun amaci yukarida açiklanan probleme karsi daha iyi bir çözüm saglainaktir ve bu amaçla gcininin teknenin çapaya göre konumunu ve/veya yönelimini ayarlamak üzere bir konumlandirma araci ile donatildigi, geminin tekne tarafindan çapa üzerine uygulanan kuvveti ölçmek ve bu kuvvetin türetilebildigi bir basinci ölçmek için ve konumlandirma aracini kontrol etmek için düzenlenen bir kontrol ünitesi ve ölçüm araci ile donatildigi, kontrol ünitesinin kuvvet veya basincin zamana-bagli gelecekteki büyüklügünün bir tahminini yapmak ve bir zaman araligi üzerinden ölçüm araci tarafindan ölçülen degerlerden gelecekteki kuvvetin yönünü belirlemek üzere düzenlendigi, kontrol ünitesinin teknenin çapaya göre konumu ve/veya yönelimi üzerinde bir ayarlama yapmak üzere düzenlendigi, bu ayarlamanin yönünün kuvvetin uygulandigi yöne tekabül ettigi; bir tekne ve bir çapayi içeren bir gemiyi saglamaktadir.
Teknenin proaktif hareketi, çapa veya bunun sabitleme yapisi için arzu edilenden daha büyük olabilen öngörülen kuvvetleri önlemektedir, böylece teknenin çapaya uyguladigi maksimum kuvvet, tekneye tutturulmus sert bir çapa ile mukayese edildiginde azaltilmaktadir. 23.|6| Dahasi, çapa her zaman tekneye siki sikiya baglidir. Sonuç olarak, hareket serbestligi olan bir sabitleme asla olusmamakta, böylece kesici basligin çalismasi önemli ölçüde olumsuz etkilenmemektedir.
Açikça anlasilmasi için, konumlandirma araci elbette çok sayida pozisyona ayarlanabildigi, ancak tabii ki kontrol ünitesi tarafindan çalistirilmadigi sürece, ayarlanmis bir pozisyonda tekne ile çapa arasinda herhangi bir hareket serbestligine izin verineyecegi belirtilmektedir.
Mevcut bulus örnegin, esasen dalgalarin bir sonucu olarak meydana gelen söz konusu kuvvetin zaman içerisinde sinüzoidal bir varyasyona sahip oldugu fikrine dayalidir ki burada yogunluk ve frekans, dalga yogunlugundaki farkliliklarin bir sonucu olarak zaman içerisinde degisebilmektedir ve bu sayede bir güç varyasyonunun birinci bölümüne dayanarak zaman içerisinde güç varyasyonunun bir sonraki bölümünü tahmin etmek mümkün hale gelmektedir.
Böyle bir tahmin, elbette, konumlandirma aracinin ayarinin degismedigi varsayimi üzerine yapilan bir tahmindir. Bulusun esasi bunun aslinda meydana gelmesidir ki bu da tahminin gerçeklesmesini engellemektedir.
Tercih edilen bir yapilandirmada, ayarlama kuvvetin veya basincin tahmin edilen büyüklügüne fiili olarak erisilmeden önce yapilmaktadir.
Zira konumlandirma aracinin ayarlanmasi tahmin edilen durumun ötesine geçmektedir, bu da yalnizca kuvvetin hâlihazirda bir esik degerine ulastigi, veya hatta belki de bunu geçtigi durumda meydana gelen bir reaksiyonu engellemektedir.
Bir geminin denizdeki hareketlerinden bilindigi üzere, söz konusu hareketlerle eslesen kuvvetler geleneksel olarak alti harekete, yani birbirine dik üç eksen etrafinda üç çevrim hareketi ve ayni eksen etrafinda üç dönme hareketine 23.|6| bölünmektedir.
Mevcut bulus için, öncelikle geminin boylamasina ekseni boyunca, “kayma” olarak da adlandirilan, çevrim hareketleri, bu boylamasina eksen etrafinda, Bu nedenle tekne tarafindan çapa üzerine uygulanabilen kuvvetlerin bu üç bilesene bölünmesi ve birbirinden bagimsiz olarak bu bilesenlerin her birisi için bir tahmin yapilmasi ve bir önlem alinmasi arzu edilmektedir.
Tercih edilen bir yapilandirmada, ölçüm aracinin söz konusu kuvvetin boylamasina eksene paralel olan bir birinci bilesenini ölçmek veya bu birinci bilesenin türetilebilecegi bir basinci ölçmek üzere düzenlendigi, kontrol ünitesinin ölçüm araci tarafindan ölçüden degerlerden birinci bilesenin veya söz konusu basincin zamana-bagli gelecekteki büyüklügünün bir tahminini yapmak ve birinci bilesenin yönünü tayin etmek üzere düzenlendigi, kontrol ünitesinin tekneyi çapaya göre teknenin boylamasina eksenine paralel olarak, birinci bilesenin veya söz konusu basincin tahmin edilen büyüklügüne fiili olarak ulasilmadan önce silindir içerisindeki birinci piston-silindir kombinasyonunun pistonunu hareket ettirmek vasitasiyla döndürmek üzere düzenlendigi, teknenin hareket yönünün birinci bilesenin uygulandigi yöne tekabül ettigi sekilde konumlandirma araci tekneyi çapaya göre, teknenin boylamasina eksenine paralel olarak hareket ettirmek için hidrolik olarak çalistirilabilen bir birinci piston-silindir kombinasyonunu içermektedir.
Tercih edilen baska bir yapilandirmada, ölçüm aracinin ikinci bilesenin birinci eksene teget oldugu söz konusu kuvvetin bir ikinci bilesenini ölçmek veya bu ikinci bilesenin türetilebilecegi bir basinci ölçmek üzere düzenlendigi, kontrol ünitesinin ölçüm araci tarafindan ölçüden degerlerden ikinci bilesenin veya söz konusu basincin zamana-bagli gelecekteki büyüklügünün bir tahminini yapmak ve 23.|6| ikinci bilesenin yönünü tayin etmek üzere düzenlendigi, kontrol ünitesinin tekneyi çapaya göre birinci eksen etrafinda, ikinci bilesenin veya söz konusu basincin tahmin edilen büyüklügüne fiili olarak ulasilmadan önce silindir içerisindeki bir veya daha çok ikinci piston-silindir kombinasyonunun pistonunu hareket ettirmek vasitasiyla döndürmek üzere düzenlendigi, bu döndürme hareketinin yönünün ikinci bilesenin uygulandigi yöne tekabül ettigi sekilde konumlandirma araci tekneyi çapaya göre, geminin boylamasina eksenine paralel olan bir birinci eksen etrafinda döndürmek için hidrolik olarak çalistirilabilen bir veya daha çok ikinci piston-silindir kombinasyonunu içermektedir.
Tercih edilen baska bir yapilandirmada, ölçüm aracinin üçüncü bilesenin ikinci eksene teget oldugu söz konusu kuvvetin bir üçüncü bilesenini ölçmek veya bu üçüncü bilesenin türetilebilecegi bir basinci ölçmek üzere düzenlendigi, kontrol ünitesinin ölçüm araci tarafindan ölçüden degerlerden üçüncü bilesenin veya söz konusu basincin zamana-bagli gelecekteki büyüklügünün bir tahminini yapmak ve üçüncü bilesenin yönünü tayin etmek üzere düzenlendigi, kontrol ünitesinin tekneyi çapaya göre ikinci eksen etrafinda, üçüncü bilesenin veya söz konusu basincin tahmin edilen büyüklügüne fiili olarak ulasilmadan önce silindir içerisindeki bir veya daha çok üçüncü piston-silindir kombinasyonunun pistonunu hareket ettirmek vasitasiyla döndürmek üzere düzenlendigi, bu döndürme hareketinin yönünün üçüncü bilesenin uygulandigi yöne tekabül ettigi sekilde konumlandirma araci tekneyi çapaya göre, geminin boylamasina eksenine dik olan ve yatay olan bir ikinci eksen etrafinda döndürmek için hidrolik olarak çalistirilabilen bir veya daha çok üçüncü piston-silindir koinbinasyonunu içermektedir.
Burada, bir hidrolik piston-silindir kombinasyonunun bir pistonunun, genel olarak, bunun sonucunda pistonun hareket ettirilecegi sekilde, silindirin içine veya disina hidrolik sivinin pompalanmasiyla hareket ettirilebilecegi kaydedilmektedir.
Alternatif olarak bu, piston üzerinde bir dis kuvvet uygulayarak ve silindir ile 23.|6| hidrolik sivinin bir rezervuari arasinda açik bir baglantiya sahip olarak gerçeklestirilebilmektedir, böylece istenen hareket tamamlandiktan sonra bu açik baglanti, ulasilan konumu kilitlemek için kapatilmaktadir.
Mevcut patent basvurusunda, her iki yöntein de pistonun pozisyonunun aktif bir düzenlemesi olarak kabul edilmektedir ve “silindirin içindeki bir piston-silindir kombinasyonuiiuii pistonunun hareket ettirilmesi” ifadesi tarafindan kapsandigi düsünülmektedir.
Tercih edilen baska bir yapilandirmada, kontrol birimi, sadece kuvvetin veya basincin tahmin edilen maksimum büyüklügünün bir esik degerini asmasi durumunda, sözü geçen ayarlamalari yapmak üzere düzenlenmektedir.
Bu durum, hiçbir hasar riskinin olmadigi nispeten küçük kuvvetler meydana geldigi sürece, tekne ve çapa arasinda tamamen hareketsiz bir baglantinin saglanmasi avantajina sahiptir ve böylece kesici baslik en iyi sekilde çalisabilmektedir.
Tercih edilen baska bir yapilandirmada, gemi ayrica geminin gerçek hareketlerini veya denizin yani deniz yüzeyinin gemiden tipik olarak birkaç yüz metreden daha az olan belirli bir mesafedeki hareketlerini ölçmek üzere düzenlenen ölçüm aracina veri transferi yapma kabiliyeti ile saglanmakta veya buna baglanmaktadir.
Böylece elde edilen bilgi ölçülen basinçlar veya kuvvetler baz alinarak beklenen basinçlarin veya kuvvetlerin daha iyi bir tahininin yapilmasina yardimci olabilmektedir.
Tercih edilen baska bir yapilandirmada gemi, konumlandirma aracinin çapa tasiyicisina göre teknenin konuinunu ve/veya yönelimini ayarlamak üzere düzenlendigi, ve eger varsa, ikinci piston-silindir kombinasyonunun veya üçüncü piston-silindir koinbinasyonunun çapa tasiyicisi içerisinde oldugu sekilde 23.|6| içerisinde çapanin sabitlendigi bir çapa tasiyicisi ile donatilmaktadir.
Bulus ayrica, asagidaki adimlarin uygulanacagi sekilde, dalgalarin bir sonucu olarak bir geminin, özellikle de bir kesici-emici tarak gemisiiiin teknesi tarafindan çapa üzerine uygulanan kuvvetleri sinirlandirrnak için kullanilan bir yöntemle alakalidir: A: tekne tarafindan çapa üzerine uygulaiian kuvvet veya bunun soiiucu olarak ortaya çikan bir basinç bir zaman araligi üzerinden ölçülmektedir; B: ölçülen degerlerden kuvvetin veya basincin zamana-bagli gelecekteki büyüklügünün bir tahmini yapilmakta, ve gelecekteki kuvvetin uygulanacagi yön belirlenmektedir; C: söz konusu kuvvetin veya basincin tahmin edilen bir büyüklügüne fiili olarak ulasilmadan önce, teknenin çapaya göre konumu ve/veya yönelimi söz konusu yönde ayarlanmaktadir.
Böylelikle, kuvvetin veya basincin buradan bir tahmin yapmak üzere ölçüldügü zaman araligi, tercihen iki dalga arasindaki sürenin % 5,i ila % 50,si arasindadir.
Bulusun özelliklerini daha iyi gösterme niyeti ile, bulusa göre bir geminin tercih edilen bir yapilandirmasi ve bunun kullanimi, bundan sonra, herhangi bir sinirlayici nitelik olmaksizin, ekteki sekillere istinaden, bir örnek yoluyla açiklanacaktir, burada: sekil 1 bulusa göre bir geminin bir yandan görünüsünü sematik olarak göstermektedir; sekil 2 hareketsiz halde olan sekil 1'deki geminin bir kisminin II-II kesitine göre, bir enine kesitinin üstten görünüsünü daha büyük ölçekte sematik olarak göstermektedir; sekil 3 sekil 2'deki geminin bir kisminin III-HI kesitine göre, bir enine kesitini 23.|6| sekil 4 sekil 2'deki geminin bir kisminin IV-IV kesitine göre, bir enine kesitini sekil 5 geminin kullanilmasi esnasinda, sekil 2”dekine benzer bir temsildir; sekil 6 geminin kullanilmasi esuasinda, sekil 37tekine benzer bir temsildir; sekil 7 geminin kullanilmasi esnasinda, sekil 4,tekine benzer bir temsildir.
Sekil 1'de gösterilen kesici-emici tarak gemisi, ön tarafina yakin bir çapa (2) ve bir kesici basliga (3) sahip bir kesici kol ile saglanan bir gemidir (l).
Kesici kolun indirildigi ve kesici basligin (3) sert deniz tabanindan taban malzemesinin gevsetilmesi ve çikarilmasi için kullanildigi Sekil 1'in çalisma durumunda, kesici baslik (3) için bir karsi kuvvet olmasi gerekmektedir ve bu sayede çapa (2) kesici baslik (3) baglanmadan önce deniz tabanina sabitlenmektedir.
Sekiller 2 ila 49te gösterildigi üzere, çapa (2) bir çapa tasiyicisi (4) içerisinde sabitlenmektedir. Çapa tasiyicisi (4), sayet engellenmemis ise, söz konusu çapa tasiyicisinin (4), geminin (l) teknesine (7) göre, geminin boylamasina ekseni (L) etrafinda ve buraya dik olan bir yatay enine eksen (D) etrafinda döndürülebilecegi sekilde düzenlenmis iki tekerlek takimi (5) ile donatilmaktadir.
Tekerlek takimlari (5), ayni zamanda, çapa tasiyicisinin (4), bu amaç için saglanan raylar üzerindeki bir tasiyici boslugunda (8), ileri ve geri yönde, dolayisiyla geminin (l) boylamasina eksenine (L) paralel olarak hareket etmesine olanak tanimaktadir.
Bu tip tekerlek takimlari (5) teknikte uzman kisiler tarafindan iyi bilinmektedir, sekillerde sematik olarak gösterilmektedir ancak daha detayli olarak açiklanmamaktadir. 23.|6| Çapa tasiyicisinin (4) ileri veya geri hareket ettirilmesi için, bir birinci hidrolik piston-silindir kombinasyonu (9), geminin (1) teknesi (7) üzerinde, hidrolik siviyla doldurulmus bir birinci silindir (10) ve çapaya (4) bagli olan bir birinci piston (1 1) ile saglanmaktadir.
Bu birinci piston (ll), birinci silindirdeki (10) basinci ve birinci silindir (10) içerisindeki birinci pistonun (11) konumunu ölçen, basinç ve konum ölçümü için bir ölçüm aleti (12) ile donatilmaktadir.
Birinci piston-silindir kombinasyonu (9), birinci pistonu (11) kontrollü bir sekilde hareket ettirmek için gerekli rezervuarlari, pompalari ve valfleri içeren bir birinci hidrolik sete (13) baglanmaktadir. Ölçüm aleti (12), veri aktarma kabiliyeti ile bir merkezi kontrol ünitesine (14) baglanmaktadir. Merkezi kontrol ünitesi (14), birinci pistonun (ll) konuinunu ayarlayabilmek için birinci hidrolik sete (13) kontrollü olarak baglanmaktadir.
Her biri hidrolik sivi ile doldurulmus bir ikinci silindir (17) ve bir ikinci piston (18) ile donatilan dört adet hidrolik piston-silindir kombinasyonu (16) çapa tasiyicisi içerisinde sabitlenmektedir. Bu ikinci piston-silindir kombinasyonlari (16), geminin (1) boylamasina ekseni (L) etrafinda çapa tasiyicisini (4) ve de tekneyi (7) birbirine göre döndürebilecek sekilde düzenlenmektedir.
Bu ikinci piston-silindir kombinasyonlarinin (16) her biri ilgili ikinci silindirdeki (17) basinci ve de ilgili ikinci silindirdeki (17) ikinci pistonun (18) konumunu ölçen, basinç ve konum ölçümü için bir ölçüm aleti (12) ile donatilmaktadir. Özellikle Sekil 3Ste açikça görüldügü üzere, ikinci piston-silindir kombinasyonlarinin (16) iki tanesi geminin (1) boylamasina ekseni (L) üzerinde yerlestirilmektedir ve iki tanesi de geminin (1) boylamasina ekseni (L) altinda 23.|6l yerlestirilmektedir.
Ikinci piston-silindir kombinasyonlarinin (16) iki tanesi çapa tasiyicisinin (4) bir birinci kenarina yerlestirilmektedir ve iki tanesi de çapa tasiyicisinin (4) diger kenarina yerlestirilmektedir.
Ikinci pistonlarin (18) serbest uçlari (19) bunlarin üzerinden ileriye ve geriye dogru kaydirilabilir olacagi sekilde tasiyici boslugunun (8) duvarlarina karsi yerlestirilmektedir.
Ikinci piston-silindir kombinasyonlari (16), ikinci pistonlari (18) kontrollü bir sekilde hareket ettirmek için gerekli rezervuarlari, pompalari ve valileri içeren bir ikinci hidrolik sete (20) baglanmaktadir.
Ikinci piston-silindir kombinasyonlarinin (16) söz konusu ölçüm aletleri (12), veri aktarina kabiliyeti ile bir merkezi kontrol ünitesine (14) baglanmaktadir.
Her biri hidrolik sivi ile doldurulmus bir üçüncü silindir (23) ve bir üçüncü piston (24) ile donatilan iki adet hidrolik piston-silindir kombinasyonu (22) çapa tasiyicisi (4) içerisinde sabitlenmektedir. Bu üçüncü piston-silindir kombinasyonlari (22), yukarida bahsedilen enine eksen (D) etrafinda çapa tasiyicisini (4) ve de tekneyi (7) birbirine göre döndürebilecek sekilde düzenlenmektedir.
Bu amaçla bir manivela (25) dönebilir sekilde birinci ucu (26) vasitasiyla arka teker setine (5) sabitlenmektedir. Karsilikli olarak zit yönlerde monte edilen üçüncü piston-silindir kombinasyonlarinin (22) üçüncü pistonlari (24) manivelanin (25) ikinci ucuna (27) sabitlenmektedir. Çapa tasiyicisi (4) manivelanin (25) iki ucu (26, 27) arasindaki bir noktada (28) manivelaya (25) dönebilir bir sekilde sabitlenmektedir. 23.|6l Bu üçüncü piston-silindir kombinasyonlarinin (22) her biri ilgili üçüncü silindirdeki (23) basinci ve de ilgili üçüncü silindirdeki (23) üçüncü pistonun (24) konumunu ölçen, basinç ve konum ölçümü için bir ölçüm aleti (12) ile donatilmaktadir. Üçüncü piston-silindir kombinasyonlari (22), üçüncü pistonlari (24) kontrollü bir sekilde hareket ettirmek için gerekli rezervuarlari, pompalari ve valfleri içeren bir ikinci hidrolik sete (20) baglanmaktadir. Üçüncü piston-silindir kombinasyonlarinin (22) söz konusu ölçüm aletleri ( 12), veri aktarma kabiliyeti ile bir merkezi kontrol ünitesine (14) baglanmaktadir.
Merkezi kontrol ünitesi (14), bu sekilde ikinci pistonlarin (18) ve de üçüncü pistonlarin (24) konumunu ayarlayabilmek için, kontrol edilebilir sekilde ikinci hidrolik sete (20) baglanmaktadir.
Birinci, ikinci ve üçüncü piston-silindir kombinasyonlari (9, 16, 22) teknenin (7) ve de çapa tasiyicisinin (2) karsilikli konumunu ve yönelimini ayarlayabildigi için, teknenin (7) ve çapa tasiyicisinin (2) karsilikli konumu ve yönelimi için konumlandirma araci olarak görülmektedir.
Geminin (1) çalismasi çok basittir ve asagidaki gibidir.
Geminin (l) teknesi (7) tarafindan çapa tasiyicisi (4) ve dolayisiyla da çapa (2) üzerine uygulanan kuvvetin asagida yer alan üç kuvvet bileseni burada ayri ayri degerlendirilebilmektedir: - buiidaii böyle birinci bilesen olarak anilacak olan ve genellikle dalgalarin bir sonucu olarak geininiii (1) bir kayma hareketinin sebep oldugu, geminin (1) boylamasina eksenine (L) paralel olarak hareket eden kuvvet bileseni; 23.|6| - bundan böyle ikinci bilesen olarak anilacak olan ve genellikle dalgalarin bir sonucu olarak geminin (2) bir yuvarlanma hareketinin sebep oldugu, boylamasina eksene (L) göre teget olarak konuinlanan kuvvet bileseni; - bundan böyle üçüncü bilesen olarak anilacak olan ve genellikle dalgalarin bir sonucu olarak geminin (1) bir yalpalama hareketinin sebep oldugu, enine eksene (D) göre teget olarak konumlanan kuvvet bileseni.
Kesici-emici tarak gemisinin çalismasinin standart bir kesici-emici tarak gemisinden farkli olmayan özellikleri burada ele alinmamaktadir.
Bununla birlikte, daha iyi anlasilmasi için, standart bir kesici-emici tarak gemisi kullanildiginda, baca diregi tasiyicisinin (4) tekiieye (7) göre hareket edebilir oldugu, ancak hareketler arasinda tekiieye (7) göre baca diregi tasiyicisinin (4) tamamen sert, sabit bir sekilde sabitlenmesinin korundugu belirtilmelidir.
Kontrol ünitesi (14), bahsedilen üç kuvvet bileseninin her biri için gelecekteki zamana bagli kuvvet degisiminin bir tahminini yapmak için bir algoritma ile donatilmaktadir.
Bu amaçla kontrol ünitesi (14) esasen basinçlari ölçüm aletleri (12) tarafindan ölçülen giris verileri olarak kullanmaktadir.
Birinci, ikinci ve üçüncü piston-silindir kombinasyonlarinin (9, 16, 22) ölçüm aletleri ile ölçülen bu basinçlar, sirasiyla birinci, ikinci ve üçüncü kuvvet bilesenleriyle orantilidir.
Bir kesici-emici tarak gemisinin faaliyetleri esnasinda dalga hareketleri tipik olarak 5 ila 10 saniyelik bir süreye sahiptir. Bu süre zarfinda genellikle bir kuvvet bileseninin sinüzoidal varyasyonu veya ona orantili bir basinç gözlenmektedir.
Simdi böyle bir sinüzoidal varyasyonun ilk parçasini, yani bir kuvvet artisinin 23.|6| baslangicina karsilik gelen bir parçayi, yani bir döngüsel hareketin yaklasik % ,ini analiz ederek, bu kuvvetin baska varyasyonlari ayni dalga hareketi ile ilgili oldugu sürece her durumda iyi tahmin edilebilmektedir.
Birinci kuvvet bileseni durumunda, kontrol ünitesi (14) tarafindan birinci silindirdeki (10) basinçlara dayanilarak böyle bir analiz yapilmaktadir, böylece artan bir basincin daha ileri seyrinin bir tahmini elde edilmektedir.
Beklenen maksimum basinç bir esik degerini asarsa, kontrol ünitesi (14) birinci hidrolik set (13) vasitasiyla bir dengeleyici hareket yürütecektir. Önceki analizle, basincin bu esik degeri, çapa (2) veya geminin (1) diger parçalarinda hasar meydana gelebilecek kuvvet ile iliskilidir.
Beklenen maksimum basinç esik degerini asmazsa, kontrol ünitesi (14) herhangi bir dengeleyici hareket yürütmeyecektir. Sonuç olarak, düsük kuvvetlerde baca diregi tasiyicisinin (4) tekneye (7) göre hareketsiz bir sekilde sabitlenmesi korunmaktadir.
Bahsedilen dengeleyici hareket, teknenin (7), kuvvetin hareket ettigi yönde, yani ya ileriye veya geriye dogru, çapaya (2) göre hareket ettirilmesinden ibarettir.
Bu hareket, öngörülen birinci kuvvet bileseninin fiili olarak öngörülen degerlerine ulasmasindan önce yapilmaktadir, böylece fiili olarak uygulanan birinci kuvvet bileseni, öngörülen birinci kuvvet bileseninden daha az olacaktir.
Pratikte, bahsedilen dengeleyici hareket, kontrol ünitesi (14) tarafindan kontrol edilen, birinci silindirin (10) içine veya disina hidrolik sivi pompalayan ve böylece birinci pistonun (11) konumunu ayarlayan birinci hidrolik set (13) tarafindan yürütülmektedir. 23.161 Bu durum, “P” oku ile gösterilen ileri yönde öngörülen bir maksimum kuvvetin, birinci silindirin (10) disina hidrolik sivinin pompalanmasiyla elde edilen, teknenin (7) bir ileriye hareketi ile dengelendigi Sekil 5'te gösterilmistir.
Ikinci kuvvet bileseni durumunda, böyle bir analiz, kontrol ünitesi (14) tarafindan, ikinci silindirlerdeki (17) basinçlara dayanilarak yapilmaktadir, bu sayede, artan bir basincin ileriki seyrinin bir tahmini elde edilmektedir.
Birinci kuvvet bileseninde oldugu gibi, maksimum beklenen basinç bir esik degerini asarsa, bu durumda kontrol ünitesi (14) bu kez ikinci hidrolik set (20) vasitasiyla bir dengeleme hareketi yürütmektedir.
Bahsedilen deiigeleyici hareket, teknenin (7), çapaya göre (2) kuvvetin hareket ettigi yönde hareket ettirilmesinden, dolayisiyla, boylamasina eksen (L) etrafinda saga veya sola dogru bir dönme hareketinden olusmaktadir.
Bu hareket, tahmin edilen ikinci kuvvet bileseni fiili olarak tahmin edilen degerlere ulasmadan önce yapilinaktadir, böylece fiili olarak uygulanan ikinci kuvvet bileseni, tahmin edilen ikinci kuvvet bileseninden daha az olacaktir.
Pratikte, söz konusu dengeleyici hareket, iki karsilikli olarak zit ikinci silindire (17) hidrolik sivi ve diger iki ikinci silindirden (17) hidrolik sivi pompalayan, kontrol ünitesi (14) tarafindan kontrol edilen ikinci hidrolik set (20) tarafindan yürütülmektedir; bu da böylece ikinci pistonlarin (18) koiiumuiiu ayarlamaktadir.
Bu durum, Q oku ile gösterilen, kesici basliktan (3) çapaya (2) dogru yönde bakildigi zaman saat yönünde boylamasina eksen (L) etrafinda maksimum bir tahmin edilen dönme kuvvetinin hidrolik sivinin (17) sag üstteki ve sol alttaki ikinci silindirlere (17) pompalanmasiyla ve sag alttaki ve sol üstteki ikinci silindirlere (17) pompalanmasiyla elde edilen teknenin (7) ayni yönde bir hareketi tarafindan dengelendigi Sekil 61da gösterilmektedir. 23.|6| Üçüncü kuvvet bileseni durumunda, böyle bir analiz, kontrol ünitesi (14) tarafindan, üçüncü silindirlerdeki (23) basinçlara dayanilarak yapilmaktadir, bu sayede, artan bir basincin ileriki seyrinin bir tahmini elde edilmektedir.
Birinci ve ikinci kuvvet bilesenlerinde oldugu gibi, maksimum beklenen basinç bir esik degerini asarsa, bu durumda kontrol ünitesi ( 14) bu kez bir ikinci hidrolik set (20) vasitasiyla bir dengeleme hareketi yürütmektedir.
Bahsedilen dengeleyici hareket, teknenin (7), çapaya göre (2) kuvvetin hareket ettigi yönde hareket ettirilmesinden, dolayisiyla geminin (1) önünün, enine eksen (D) etrafinda yukariya veya asagiya dogru hareket ettirildigi bir dönme hareketinden olusmaktadir.
Bu hareket, tahmin edilen üçüncü kuvvet bileseni fiili olarak tahmin edilen degerlere ulasmadan önce yapilmaktadir, böylece fiili olarak uygulanan üçüncü kuvvet bileseni, tahmin edilen üçüncü kuvvet bileseninden daha az olacaktir.
Pratikte, söz konusu dengeleyici hareket, üçüncü bir silindire (23) hidrolik sivi ve diger üçüncü silindirden (23) hidrolik sivi pompalayan, kontrol ünitesi (14) tarafindan kontrol edilen ikinci hidrolik set (20) tarafindan yürütülmektedir; bu da böylece üçüncü pistonlarin (24) konumunu ayarlamaktadir.
Bu durum, R oku ile gösterilen, Sekil 7'deki saat tersi yönünde enine eksen (D) etrafinda tahmin edilen bir maksimum dönme kuvvetinin, teknenin (7) ayni yönde bir hareketi ile dengelendigi Sekil 7'de gösterilmektedir.
Bu hareket, hidrolik sivinin alt üçüncü silindir (23) içine ve hidrolik sivinin üst üçüncü silindirden (23) disari pompalanmasiyla gerçeklestirilmektedir. Sonuç olarak, manivelanin ikinci ucu (27), çapa tasiyicisinin (4) sabitleme noktasina (28) göre manivelaya (25) yükseltilmektedir, bu sekilde manivelanin (25) birinci ucu 23.|6| (26) alçaltilmakta ve geminin (1) teknesi (7) enine eksen (D) etrafinda döndürülmektedir.
Esik degerlerin asilmasi durumunda, çesitli dengeleyici hareketlerin büyüklügü, tabii ki tasima boslugundaki (10) çapa tasiyicisinin (4) hareket serbestligi tarafindan belirlenen bir maksimum degerle, tahmin edilen kuvvetlerin maksimum büyüklügüne baglidir.
Mevcut bulus, örnek olarak tarif edilen ve sekillerde gösterilen yapilandirmayla sinirli degildir, fakat bulusa göre bir gemi ve yöntem, ekli istemlerde tanimlandigi gibi bulusun kapsamindan ayrilmadan her türlü formda ve degiskende gerçeklestirilebilmektedir.

Claims (16)

ISTEMLER
1. Bir tekneye (7) ve bir çapaya (2) sahip gemi (1) olup, burada gemi (l) çapanin (7) çapaya (2) göre konumunu ve/veya yöneliminin ayarlamak için konumlandirma araçlari (9, 16, 22) ile donatilmaktadir, geminin (1) tekne (7) tarafindan çapa (2) üzerine uygulanan kuvveti ölçmek veya bu kuvvetten elde edilebilen bir basinci ölçmek için bir kontrol ünitesi (14) ve ölçüm araçlari (12) ile donatilmasi, kontrol ünitesinin (14) konumlandirma araçlarinin (9, 16, 22) kontrol edilmesi için düzenlenmesi, kontrol ünitesinin (14), kuvvet veya basincin zamana-bagli gelecekteki büyüklügünün bir tahminini yapmak ve bir zaman araligi üzerinden ölçüm araci (12) tarafindan ölçülen degerlerden kuvvetin yönünü belirlemek üzere düzenlenmesi, kontrol ünitesinin ( 14), teknenin (7) çapaya (2) göre konumu ve/veya yönelimi üzerinde bir ayarlama yapmak üzere düzenlenmesi, ayarlamanin yönünün kuvvetin uygulandigi yöne karsilik gelmesi ile karakterize edilmektedir. .
Konumlandirma araçlarinin, teknenin (7) boylamasina eksenine paralel olarak tekneyi (7) çapaya (2) göre hareket ettirmek için hidrolik olarak çalistirilan bir birinci piston-silindir kombinasyonunu (9) içermesi, ölçüm aracinin (12) boylainasina eksene (L) paralel olan söz konusu kuvvetin bir birinci bilesenini ölçmek veya bu birinci bilesenin elde edilebildigi bir basinci ölçmek üzere düzenlenmesi, kontrol ünitesinin (14) ölçüm araci (12) tarafindan ölçüden degerlerden, birinci bilesenin veya söz konusu basincin zamana-bagli gelecekteki büyüklügünün bir tahminini yapmak ve birinci bilesenin yönünü tayin etmek üzere düzenlenmesi, kontrol ünitesinin (14), birinci bilesenin veya söz konusu basincin tahmin edilen büyüklügüne fiili olarak ulasilmadan önce silindir (10) içerisindeki birinci piston-silindir kombinasyonunun (9) pistonunu (1 l) hareket ettirinek vasitasiyla, tekneyi (7) teknenin (7) boylamasina eksenine (L) paralel olarak çapaya (2) göre hareket ettirmek üzere düzenlenmesi, teknenin (7) hareket yönünün birinci bilesenin uygulandigi yöne karsilik gelmesi ile karakterize edilen, istem l,e göre gemi.
3. Kontrol ünitesinin (14) birinci piston-silindir koinbinasyonuiiuii (9) silindiri (10) içerisindeki basinci ölçmek üzere ölçüm aracina (12) baglanmasi, kontrol ünitesinin (14) bu basincin ölçülen degerlerinden bu basincin zamana-bagli gelecekteki büyüklügünün bir tahminini yapmak üzere düzenlenmesi ile karakterize edilen, istem Ziye göre gemi. .
Konumlandirma araçlarinin, geininin (l) boylamasina eksenine (L) paralel olan bir birinci eksen etrafinda tekneyi (7) çapaya (2) göre döndürmek için hidrolik olarak çalistirilan bir veya daha fazla ikinci piston-silindir kombinasyonu (16) içermesi, ölçüm araçlarinin (12), ikinci bilesenin birinci eksene teget oldugu söz konusu kuvvetin bir ikinci bilesenini ölçmek veya bu ikinci bilesenin elde edilebildigi bir basinci ölçmek üzere düzenlenmesi, kontrol ünitesinin (14), ölçüm araci (12) tarafindan ölçüden degerlerden ikinci bilesenin veya söz konusu basincin zamana-bagli gelecekteki büyüklügünün bir tahminini yapmak ve ikinci bilesenin yönünü tayin etmek üzere düzenlenmesi, kontrol ünitesinin (14), ikinci bilesenin veya söz konusu basincin tahmin edilen büyüklügüne fiili olarak ulasilmadan önce, silindir (17) içerisindeki bir veya daha fazla ikinci piston-silindir kombinasyonunun (16) pistonunu (18) hareket ettirmek vasitasiyla tekneyi (7) çapaya (2) göre birinci eksen etrafinda döndürmek üzere düzenlenmesi, dönme yönünün ikinci bilesenin uygulandigi yöne karsilik gelmesi ile karakterize edilen, önceki istemlerden herhangi birine göre gemi. .
Kontrol ünitesinin (14), bir veya daha fazla ikinci piston-silindir koinbinasyonunun (16) silindiri (17) içerisindeki basinci ölçmek üzere ölçüm araçlarina (12) baglanmasi, kontrol ünitesinin (14), bu basincin ölçülen degerlerinden, bu basincin zamana-bagli gelecekteki büyüklügünün bir tahminini yapmak üzere düzenlenmesi ile karakterize edilen, istem 47e göre
6. Konumlandirma araçlarinin, geminin (l) boylamasina eksenine (L) dik olan ve yatay olan bir ikinci eksen (D) etrafinda tekneyi (7) çapaya (2) göre hareket ettirmek için hidrolik olarak çalistirilan bir veya daha fazla üçüncü piston- silindir kombinasyonu (22) içermesi, ölçüm araçlarinin (12), bu üçüncü bilesenin ikinci eksene (D) teget oldugu SÖZ konusu kuvvetin bir üçüncü bilesenini ölçmek veya bilesenin elde edilebildigi bir basinci ölçmek üzere düzenlenmesi, kontrol ünitesinin (14), ölçüin araci (12) tarafindan Ölçüden degerlerden, üçüncü bilesenin veya söz konusu basincin zamana-bagli gelecekteki büyüklügünün bir tahininini yapmak ve üçüncü bilesenin yönünü tayin etmek üzere düzenlenmesi, kontrol ünitesinin (14), üçüncü bilesenin veya söz konusu basincin tahmin edilen büyüklügüne fiili olarak ulasilmadan önce, silindir (23) içerisindeki bir veya daha fazla üçüncü piston-silindir kombinasyonunun (22) pistonunu (24) hareket ettirmek vasitasiyla tekneyi (7) çapaya (2) göre ikinci eksen (D) etrafinda döndürmek üzere düzenlenmesi, dönme yönünün üçüncü bilesenin uygulandigi yöne karsilik gelmesi ile karakterize edilen, önceki istemlerden herhangi birine göre gemi. .
Kontrol ünitesinin (14) bir veya daha fazla üçüncü piston-silindir kombinasyonunun (22) silindiri (23) içerisindeki basinci ölçmek üzere ölçüm araçlarina (12) baglanmasi, kontrol ünitesinin (14), bu basincin ölçülen degerlerinden, bu basincin zamana-bagli gelecekteki büyüklügünün bir tahminini yapmak üzere düzenlenmesi ile karakterize edilen, istem 6”ya göre .
Kontrol ünitesinin (14), en azindan kuvvetin veya basincin tahmin edilen maksimum büyüklügünün belirli bir zaman araligi boyunca kuvvetin veya basincin tahmin edilen maksimum büyüklügü ne kadar büyükse ayarlamanin büyüklügünün de 0 kadar büyük olacagi sekilde düzenlenmesi ile karakterize edilen önceki istemlerden herhangi birine göre gemi. .
Ayrica geminin (1) gerçek hareketlerini veya denizin gemiden (1) belirli bir mesafedeki hareketlerini ölçmek üzere düzenlenen ölçüm araci (12) ile donatilmasi veya buna baglanmasi ile karakterize edilen önceki istemlerden herhangi birine göre gemi.
Içerisinde çapanin (2) sabitlendigi bir çapa tasiyicisi (4) ile donatilmasi, konumlandinna araçlarinin (9, 16, 22), çapa tasiyicisina (4) göre teknenin (7) konumunu ve/Veya yönelimini ayarlamak üzere düzenlenmesi ile karakterize edilen önceki istemlerden herhangi birine göre gemi.
Sirasiyla, bir ikinci piston-silindir kombinasyonunun (16) veya bir üçüncü piston-silindir kombinasyonunun (22) çapa tasiyicisi (4) içerisinde olmasi ile karakterize edilen, sirasiyla, istem 10 ve istem 4 veya 6°ya göre gemi.
Birinci piston-silindir kombinasyonunun (9) çapa tasiyicisinin (4) disinda olmasi ile karakterize edilen, istem 10 veya 1 1 ve istem 2 veya 3°e göre gemi.
Bir kesici-emici tarak gemisi olmasi ile karakterize edilen, önceki istemlerden herhangi birine göre gemi.
Dalgalarin bir sonucu olarak bir geminin (l) teknesinin (7) bir çapa (2) üzerine uyguladigi kuvvetlerin sinirlandirilmasi için yöntem olup, burada asagidaki adimlar gerçeklestirilmektedir: A: tekne (7) tarafindan çapa (2) üzerine uygulanan kuvvet veya bunun sonucu olan bir basinç, bir zaman araligi üzerinden ölçülmektedir; B: ölçülen degerlerden, kuvvetin veya basincin zamana-bagli gelecekteki büyüklügünün bir tahmini yapilmaktadir ve gelecekteki kuvvetin uygulaiidigi yön belirlenmektedir; C: söz konusu kuvvetin veya basincin tahmin edilen bir büyüklügüne fiili olarak ulasilmadan önce, çapaya (2) teknenin (7) göre konumu ve/veya yönelimi söz konusu yönde ayarlanmaktadir.
Istemler 1 ila 12`den herhangi birine göre bir geminin (l) kullanilmasi ile karakterize edilen, istem 14,e göre yöntem.
16. Istem 13°e göre bir geminin (l) kullanildigi ve tekne (7) tarafindan çapa (2) üzerine uygulanan kuvvetin kisitlanmasi için Istem 14 veya 159e göre bir yöntemin uygulandigi bir deniz tabanindan taban malzemesinin çikarilmasi için yöntem.
TR2018/15322T 2014-04-01 2015-03-30 Bir çapaya sahip gemi ve bir çapa üzerindeki bir geminin teknesi tarafından uygulanan kuvvetlerin kısıtlanması için yöntem. TR201815322T4 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2014/0224A BE1021821B1 (nl) 2014-04-01 2014-04-01 Vaartuig met een ankerpaal en werkwijze voor het beperken van krachten die door een romp van een vaartuig op een ankerpaal worden uitgeoefend

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201815322T4 true TR201815322T4 (tr) 2018-11-21

Family

ID=50828635

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/15322T TR201815322T4 (tr) 2014-04-01 2015-03-30 Bir çapaya sahip gemi ve bir çapa üzerindeki bir geminin teknesi tarafından uygulanan kuvvetlerin kısıtlanması için yöntem.

Country Status (9)

Country Link
EP (1) EP2927378B1 (tr)
BE (1) BE1021821B1 (tr)
CY (1) CY1121039T1 (tr)
DK (1) DK2927378T3 (tr)
ES (1) ES2691486T3 (tr)
HR (1) HRP20181241T1 (tr)
PL (1) PL2927378T3 (tr)
PT (1) PT2927378T (tr)
TR (1) TR201815322T4 (tr)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ES2928761T3 (es) 2016-01-22 2022-11-22 Gustomsc B V Sistema de medición, guía para pierna, plataforma autoelevable
JP7017948B2 (ja) * 2018-02-26 2022-02-09 五洋建設株式会社 ポンプ浚渫船及びポンプ浚渫方法
CN116280028B (zh) * 2022-10-18 2023-09-05 湖南金航船舶制造有限公司 一种河道应急船及其定位桩

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS6050933B2 (ja) * 1980-11-06 1985-11-11 石川島播磨重工業株式会社 浚渫船のスパツド緩衝装置
NL8503417A (nl) * 1985-12-11 1987-07-01 Stevin Volker Dredging Inrichting voor de verbinding van een ankerpaalgeleiding met een vaartuig.
AU2761801A (en) * 2000-01-07 2001-07-24 Fmc Corporation Mooring systems with active force reacting systems and passive damping
BE1016375A5 (nl) * 2005-06-06 2006-09-05 Dredging Int Inrichting met flexibel gemonteerde paalwagen.

Also Published As

Publication number Publication date
HRP20181241T1 (hr) 2018-10-05
BE1021821B1 (nl) 2016-01-20
EP2927378A1 (en) 2015-10-07
ES2691486T3 (es) 2018-11-27
EP2927378A8 (en) 2015-11-25
DK2927378T3 (en) 2018-10-29
PT2927378T (pt) 2018-11-07
CY1121039T1 (el) 2019-12-11
PL2927378T3 (pl) 2019-03-29
EP2927378B1 (en) 2018-08-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
TR201815322T4 (tr) Bir çapaya sahip gemi ve bir çapa üzerindeki bir geminin teknesi tarafından uygulanan kuvvetlerin kısıtlanması için yöntem.
Tobin et al. Elevated fluid pressure and extreme mechanical weakness of a plate boundary thrust, Nankai Trough subduction zone
Goodman et al. On measuring the terms of the turbulent kinetic energy budget from an AUV
Jagalingam et al. Bathymetry mapping using Landsat 8 satellite imagery
EP2633281B1 (en) A method of estimating the environmental force acting on a supported jack-up vessel
WO2012024474A3 (en) System and method for estimating directional characteristics based on bending moment measurements
US11486991B2 (en) Method and system for determining horizontal distance between transmitting point and receiving point
US10329733B2 (en) Method and electronic control unit for determining a vertical position
US20140069183A1 (en) Method of reducing uncertainty in pressure pulse-decay measurement
FR3068380B1 (fr) Systeme de forage vertical de type tariere muni d'un dispositif de correction de trajectoire
Martin et al. The supply of nutrients due to vertical turbulent mixing: A study at the Porcupine Abyssal Plain study site in the northeast Atlantic
EP2538176A2 (en) Motion-based adaptive frequency estimation of a doppler velocity sensor
RU2016144701A (ru) Способ повышения информативности стабилометрического исследования и аппаратный комплекс для его осуществления
KR20160023325A (ko) 적응적인 수신 빔 집속 방법 및 그 장치
Zhao et al. A robust method for determining the heading misalignment angle of GPS compass in ADCP measurement
Li et al. Joint inversion for transponder localization and sound-speed profile temporal variation in high-precision acoustic surveys
RU2478757C2 (ru) Способ определения положения режущей кромки отвала автогрейдера
Schimel et al. Processing backscatter data: from datagrams to Angular responses and mosaics
KR102034613B1 (ko) 예인수조 모형시험 시 정상파 영향의 보정방법, 정상파 영향을 최소화한 예인시점 산출방법 및 예인수조 모형시험 시 정상파 영향의 보정장치
Lee et al. Benchmark testing of generic prismatic planing hull (GPPH) for validation of CFD tools
Woodgate et al. Correction of Teledyne Acoustic Doppler Current Profiler (ADCP) bottom-track range measurements for instrument pitch and roll
Ardalan et al. Improved vessel squat modeling for hydrographic and navigation applications using kinematic GNSS positioning
Liu et al. Benchmark problems
KR102659911B1 (ko) 부유식 구조물 및 그의 선수각 제어 방법
JP7455055B2 (ja) 波の振幅推定方法、振幅推定装置、及びプログラム