TR201811459T4 - Görüntü oluşturma aygıtının sarf edilebilir birimine monte edilip sökülebilen CRUM birimi ve bunu kullanan görüntü oluşturma aygıtı. - Google Patents

Görüntü oluşturma aygıtının sarf edilebilir birimine monte edilip sökülebilen CRUM birimi ve bunu kullanan görüntü oluşturma aygıtı. Download PDF

Info

Publication number
TR201811459T4
TR201811459T4 TR2018/11459T TR201811459T TR201811459T4 TR 201811459 T4 TR201811459 T4 TR 201811459T4 TR 2018/11459 T TR2018/11459 T TR 2018/11459T TR 201811459 T TR201811459 T TR 201811459T TR 201811459 T4 TR201811459 T4 TR 201811459T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
clock signal
data
value
segment
unit
Prior art date
Application number
TR2018/11459T
Other languages
English (en)
Inventor
Kim Young-Jae
Original Assignee
Hp Printing Korea Co Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from KR1020140016216A external-priority patent/KR20150051117A/ko
Application filed by Hp Printing Korea Co Ltd filed Critical Hp Printing Korea Co Ltd
Publication of TR201811459T4 publication Critical patent/TR201811459T4/tr

Links

Landscapes

  • Accessory Devices And Overall Control Thereof (AREA)
  • Studio Devices (AREA)
  • Control Or Security For Electrophotography (AREA)
  • Facsimiles In General (AREA)

Abstract

Bir görüntü oluşturma aygıtına monte edilebilen/sökülebilen bir CRUM birimi açıklanmaktadır. CRUM birimi, bir görüntü oluşturma aygıtından bir saat sinyali alındığında, gücü bir yüksek saat sinyali değerinden alarak bir kapasitif elemanda depolamak üzere yapılandırılmış bir güç çekme devresi ve çekilen gücü kullanarak çalışacak şekilde yapılandırılmış bir denetleyici içermektedir, burada saat sinyalinin bir veri sinyalinin alındığı ve iletildiği bir veri kesitinde bir birinci pals genişliği ve bir veri sinyalinin alınmadığı bir duraklama kesitinde, birinci pals genişliğinden farklı olan bir ikinci pals genişliği vardır.

Description

TARIFNAME GÖRÜNTÜ OLUSTURMA AYGITININ SARF EDILEBILIR BIRIMINE MONTE EDILIP SÖKÜLEBILEN CRUM BIRIMI VE BUNU KULLANAN GÖRÜNTÜ OLUSTURMA ILGILI BASVURULARA ÇAPRAZ REFERANS BULUSUN ARKA PLANI 1. Bulusun Alani Örnek uygulamalarin yönleri, bir görüntü olusturma aygitinin bir sarf edilebilir birimine monte edilip sökülebilen bir Müsteri Tarafindan Degistirilebilir Birim Monitörü (CRUM) birimi ve bunu kullanan bir görüntü olusturma aygitiyla ve daha özelde bir saat sinyalinden güç çeken bir CRUM birimi ve bunu kullanan bir görüntü olusturma aygitiyla 2. Ilgili Teknigin Açiklamasi Elektronik teknolojisinin gelismesiyle muhtelif elektronik ürün türleri gelistirilmistir. Özellikle bilgisayarlar yaygin olarak kullanildigindan bilgisayar çevresel cihazlarinin dagilim orani da artis göstermektedir. Bilgisayar çevresel cihazlari, bilgisayarlarin kullanilabilirligini iyilestiren cihazlardir ve yazici, tarayici, fotokopi cihazi, MFP gibi görüntü olusturma aygitlarini kapsamaktadir.
Görüntü olusturma aygitlari bir görüntünün kagida basilmasi için mürekkep veya toner kullanmaktadir. Mürekkep veya toner, her görüntü olusturma isi gerçeklestirildigi sirada kullanilmaktadir ve önceden belirlenmis bir süreden daha fazla kullanilirsa tükenmektedir. Bu durumda mürekkebi veya toneri depolayan birim yenisiyle degistirilmelidir. Böyle olunca bir görüntü olusturma aygitinin kullanilmasi sürecinde yenisiyle degistirilen bir parça veya eleman, bir sarf edilebilir birim veya degistirilebilir birim olarak anilmaktadir. Açiklamanin kolayligi için bu tarifnamede bir sarf edilebilir birime atifta bulunulacaktir.
Sarf edilebilir birim, sadece mürekkep veya toner gibi tükendiginde yenisiyle degistirilmesi gereken bir birimi degil, ayni zamanda zaman geçtikçe özellikleri degistiginden ve bu nedenle yüksek baski kalitesi beklenemeyeceginden önceden belirlenmis bir süre sonra yenisiyle degistirilmesi gereken bir birimi de kapsamaktadir.
Yani sarf edilebilir birim, bir renk gelistirici ve bir ara aktarim kayisi gibi parçalari da içerebilmektedir. Bu tür sarf edilebilir birimler uygun degistirme zamaninda düzenli olarak degistirilmelidir.
Degistirme zamani, bir kullanici kosulu indeksi kullanilarak belirlenebilmektedir.
Kullanici kosulu indeksi, bir görüntü olusturma aygitinin kullanim derecesini temsil etmektedir ve yazdirilan sayfa sayisi ve bir görüntü olusturma aygitindan alinan çikti, bir görüntüyü olusturan nokta sayisi vb. olabilmektedir. Bir görüntü olusturma aygiti, her bir sarf edilebilir birimin degisim zamanini belirlemek için kagit veya nokta sayisini sayabilmektedir.
Son dönemlerde bir kullanicinin her bir birimin degisim zamanini dogru sekilde belirlemesine imkân vermek için her bir sarf edilebilir birime bir CRUM birimi monte edilebilmekte veya sökülebilmektedir.
Bir görüntü olusturma aygitina bir sarf edilebilir birim monte edilirse, bir CRUM birimi ve görüntü olusturma aygiti her bir terminal üzerinden birbiriyle iletisim kurabilmektedir.
CRUM birimi, görüntü olusturma aygitindan saglanan gücü almak üzere bir güç terminali içermektedir. Bu dogrultuda görüntü olusturma aygitindan saglanan güç, güç terminaline iletilmektedir ve CRUM birimi güç terminalinden güç alarak çalisabilmektedir. Öte yandan yapisal özellikler dikkate alindiginda, güç saglamak üzere bir güç terminalinin bulunmasi, CRUM biriminin arayüz sayisini artirabilmektedir. Artan terminal veya arayüz sayisi, CRUM biriminin büyüklügünü de artirmaktadir ve CRUM biriminin maliyetini etkilemektedir.
Ayrica çalisma sirasinda bir duraklama oldugunda bile güç saglandigindan, veriler güç terminali üzerinden alinmadiginda veya iletilmediginde, görüntü olusturma aygitinin güç tüketimi artmaktadir. Yukaridaki dezavantajlarin asilmasi için güç terminalinin çikarilmasi ve verileri bir saatle birlestiren yalnizca iki terminalin kullanilmasi önerilmistir. Öte yandan verilerin ve saatin ayri olarak uygulamaya koyuldugu durumdan farkli olarak bir ana kartin arayüz devresinin bir analog yöntem kullanilarak yapilandirilmasi gerekmektedir ve bu nedenle karmasik devre haritasi ve hiz sinirlamasi veya benzeri dezavantajlar söz konusudur.
Mevcut bulusun bir amaci, yukarida bahsedilen dezavantajlari ortadan kaldirmaktir. çalisacak sekilde yapilandirilmis bir denetleyicisi olan bir CRUM birimini açiklamaktadir.
Mevcut bulusun bir amaci, yukarida bahsedilen dezavantajlari ortadan kaldirmaktir.
BULUSUN ÖZETI Mevcut bulusa göre ekli istemlerde ortaya koyuldugu gibi bir aygit ve yöntem saglanmaktadir. Bulusun diger özellikleri, bagli istemlerden ve takip eden açiklamadan asikâr hale gelecektir. Örnek uygulamalarin bir yönü, bir görüntü olusturma aygitindan alinan bir saat sinyalinden güç çekmek üzere yapilandirilmis bir CRUM birimi ve bunu kullanan bir görüntü olusturma aygiti ile ilgilidir.
Bir örnek uygulamaya göre CRUM birimi, bir görüntü olusturma aygitindan bir saat sinyali alindiginda, gücü bir yüksek saat sinyali degerinden çekmek ve bir kapasitif elemanda depolamak üzere yapilandirilmis bir güç çekme devresi ve çekilen gücü kullanarak çalisacak sekilde yapilandirilmis bir denetleyici içermekte olup, burada saat sinyalinin, bir veri sinyalinin alindigi ve iletildigi bir veri kesitinde bir birinci pals genisligi ve bir veri sinyalinin alinmadigi bir duraklama kesitinde, birinci pals genisliginden farkli olan bir ikinci pals genisligi vardir.
Sarji veya çekilen sarji kapasitif elemanda depolamak üzere, sarjin kapasitif elemana beslenmesi için, ayrica bir sarj çekme devresine atifta bulundugu seklinde anlasilacak olan bir güç çekme devresine atifta bulunulmaktadir.
Bu durumda saat sinyalinin birinci pals genisligi, ikinci pals genisliginden daha büyük olabilmektedir.
Saat sinyali, bir birinci çevrimle veri kesitinde degisimli olarak tekrarlanan bir yüksek deger ve bir düsük degerle ve birinci çevrimden farkli olan bir ikinci çevrimle duraklama kesitinde degisimli olarak tekrarlanan yüksek deger ve düsük degerle karakterize edilebilmektedir.
Birinci çevrim ikinci çevrimden daha büyük olabilmektedir.
Denetleyici, saat sinyaline göre görüntü olusturma aygitindan bir veri sinyali alip iletebilmekte ve bir bellegi yönetebilmektedir.
Denetleyici, duraklama kesitinin saat sinyaline göre veri kesitine dönüstügü belirlendiginde, veri kesitindeki veri sinyalini iletebilmektedir/alabilmektedir.
Denetleyici, bir yüksek saat sinyali degeri ve bir düsük saat sinyali degeri duraklama kesitinde degisimli olarak tekrarlandiginda ve yüksek degerden ve düsük degerden birinin korundugu bir kesit önceden belirlenmis bir birinci süreyi astiginda, veri kesitinin veri kesitine dönüs yaptigini belirleyebilmektedir ve bir yüksek saat sinyali degeri ve bir düsük saat sinyali degeri veri kesitinde degisimli olarak tekrarlandiginda ve yüksek degerden ve düsük degerden birinin korundugu bir kesit birinci süreden daha küçük oldugunda, veri kesitinin duraklama kesitine dönüs yaptigini belirleyebilmektedir.
Denetleyici, bir yüksek saat sinyali degeri ve bir düsük saat sinyali degeri duraklama kesitinde degisimli olarak tekrarlandiginda ve bir düsük saat sinyali degerinin korundugu bir kesit önceden belirlenmis bir birinci süreyi astiginda, kesitin birinci süreyi astigi zamani veri sinyalinin aliminin/iletiminin basladigi zaman olarak belirleyebilmektedir ve bir yüksek saat sinyali degeri ve bir düsük saat sinyali degeri veri kesitinde veya duraklama kesitinde degisimli olarak tekrarlandiginda ve bir yüksek saat sinyali degerinin korundugu bir kesit önceden belirlenmis bir ikinci süreyi astiginda, kesitin ikinci süreyi astigi zamani veri sinyalinin aliminin sona erdigi zaman olarak belirlemek üzere çalistirilabilmektedir.
Bellek ve denetleyici, bir entegre çipten (lC) olusabilmektedir.
Güç çekme devresi, alinan saat sinyalleri arasindan yüksek degere sahip olan bir saat sinyalini geçirmek üzere yapilandirilmis bir anahtarlama elemani ve anahtarlama elemanindan geçirilen saat sinyali ile yeniden sarj edilmek üzere yapilandirilmis bir kapasitif eleman içerebilmektedir.
Anahtarlama elemani, bir diyot ve transistörden en az biri olabilmektedir.
CRUM birimi ayrica, CRUM birimi görüntü olusturma aygitinin ana gövdesiyle iletisim kurdugunda bir veri kesiti ve bir duraklama kesiti olarak ayrilan veri sinyalini iletmek/almak üzere yapilandirilmis bir veri terminali, saat sinyalini ana gövdeden almak üzere yapilandirilmis bir saat terminali ve görüntü olusturma aygitinin ana gövdesinin bir yer terminaline baglanmak üzere yapilandirilmis bir yer terminali içerebilmektedir.
CRUM ayrica görüntü olusturma aygitinin ana gövdesinin güç terminaline bagli olan bir güç terminali de içerebilmektedir, burada CRUM biriminin güç terminali aktif olmayan bir halde kalabilmektedir.
Saat sinyalinin, bir veri sinyalinin alinmadigi ve iletilmedigi bir bos kesitte birinci pals genisliginden farkli olan bir üçüncü genisligi olabilmektedir.
Bir baska örnek uygulamaya göre bir CRUM birimi, görüntü olusturma aygitinin ana gövdesiyle iletisim kurdugunda bir veri kesiti ve bir duraklama kesiti olarak ayrilan veri sinyalini iletmek/almak üzere yapilandirilmis bir veri terminali, veri sinyalinin ana gövdeden alinacagini mi, yoksa iletilecegini mi belirlemek için saat sinyalini almak üzere yapilandirilmis bir saat terminali ve görüntü olusturma aygitinin ana gövdesinin bir yer terminaline baglanmak üzere yapilandirilmis bir yer terminali, gücü bir yüksek saat sinyali degerinden alarak bir kapasitif elemanda depolamak üzere yapilandirilmis bir güç çekme devresi ve çekilen gücü kullanarak çalisacak sekilde yapilandirilmis bir denetleyici içermektedir, burada saat sinyalinin bir veri sinyalinin alindigi ve iletildigi bir veri kesitinde bir birinci pals genisligi ve bir veri sinyalinin alinmadigi bir duraklama kesitinde, birinci pals genisliginden farkli olan bir ikinci pals genisligi vardir.
Bir örnek uygulamaya göre bir görüntü olusturma aygiti, görüntü olusturma aygitinin çalismasini kontrol etmek üzere yapilandirilmis bir ana denetleyicisi olan bir ana gövde, ana denetleyiciyle iletisimde olacak sekilde çalismak üzere ana gövdeye monte edilecek sekilde yapilandirilmis bir sarf edilebilir birim ve bilgileri sarf edilebilir birim üzerinde depolamak üzere yapilandirilmis bir CRUM birimi içermektedir, burada ana denetleyici, bir yüksek degerin ve bir düsük degerin, bir veri sinyalinin CRUM birimine alinmadigi bir duraklama kesitinde önceden belirlenmis bir desende degisimli olarak tekrarlandigi bir saat sinyalini iletmek üzere yapilandirilmaktadir, burada saat sinyalinin bir veri sinyalinin alindigi ve iletildigi bir veri kesitinde bir birinci pals genisligi ve bir veri sinyalinin alinmadigi bir duraklama kesitinde, birinci pals genisliginden farkli olan bir ikinci pals genisligi vardir.
Bu durumda saat sinyalinin birinci pals genisligi, ikinci pals genisliginden daha büyük olabilmektedir.
CRUM birimi, saat sinyali ana denetleyiciyle veri iletim prosesi sirasinda alindiginda, saat sinyalinden güç çekmek ve çekilen gücü bir kapasitif elemanda depolamak üzere yapilandirilmis bir güç çekme devresi, bir bellek ve çekilen güçle etkinlestirilmek, veri sinyalini saat sinyaline göre iletmek/almak ve bellegi iletilen/alinan veri sinyaline göre yönetmek üzere yapilandirilmis bir denetleyici içerebilmektedir.
CRUM birimi ayrica ana denetleyiciden veri sinyalini iletmek/almak üzere yapilandirilmis bir veri terminali, ana denetleyiciden iletilen saat sinyalini almak üzere yapilandirilmis bir saat terminali ve bir yer terminali içerebilmektedir.
Denetleyici, duraklama kesitinin saat sinyaline göre veri kesitine dönüstügü belirlendiginde, veri kesitindeki veri sinyalini iletebilmektedir/alabilmektedir.
Bir örnek uygulamaya göre bir görüntü olusturma aygitina monte edilebilen veya sökülebilen bir sarf edilebilir birim, görüntü olusturma aygitinin bir ana gövdesinden bir saat sinyali almak üzere yapilandirilmis bir birinci temas noktasini, görüntü olusturma aygitinin ana gövdesine bir veri sinyali iletmek/ana gövdeden bir veri sinyali almak üzere yapilandirilmis bir ikinci temas noktasini, görüntü olusturma aygitinin ana gövdesinin bir yer terminaline baglanmak üzere yapilandirilmis bir üçüncü temas noktasini ve saat sinyalini ve veri sinyalini almak üzere yapilandirilmis bir CRUM birimini Içermektedir, burada CRM birimi veri sinyalinin alinmadigi bir duraklama kesitinde bir yüksek saat sinyali degerinden güç çekmek üzere yapilandirilmaktadir, burada saat sinyalinin bir veri sinyalinin alindigi ve iletildigi bir veri kesitinde bir birinci pals genisligi ve verinin alinmadigi duraklama kesitinde, birinci pals genisliginden farkli olan bir ikinci pals genisligi vardir.
Sarf edilebilir birim, bir gelistirici veya bir gelistirme cihazi olabilmektedir.
Bir örnek uygulamanin bir görüntü olusturma aygitinin bir sarf edilebilir birimine monte edilebilen bir Müsteri Tarafindan Degistirilebilir Birim Monitörü (CRUM) birimi, sarf edilebilir birime baglanmak üzere yapilandirilmis birden fazla arayüz, birden fazla arayüzün birinden bir saat sinyali alindiginda saat sinyalinden güç çekmek üzere yapilandirilmis bir güç çekme devresi ve birden fazla arayüzden en az biri üzerinden saat sinyaline göre veri iletmek/almak üzere yapilandirilmis bir arayüz denetleyicisi içermektedir ve saat sinyalinin bir veri sinyalinin alindigi bir veri kesitinde bir birinci pals genisligi ve bir veri sinyalinin alinmadigi bir bos kesitte, birinci pals genisliginden farkli olan bir ikinci pals genisligi vardir.
Arayüz denetleyicisi, bos kesitin saat sinyaline göre veri kesitine dönüstügü belirlendiginde, veri kesitindeki veri sinyalini iletebilmektedir/alabilmektedir.
Arayüz denetleyicisi, bir yüksek saat sinyali degeri ve bir düsük saat sinyali degeri bos kesitte degisimli olarak tekrarlandiginda ve yüksek degerden ve düsük degerden birinin korundugu bir kesit önceden belirlenmis bir birinci süreyi astiginda, bos kesitin veri kesitine dönüs yaptigini belirleyebilmektedir ve bir yüksek saat sinyali degeri ve bir düsük saat sinyali degeri veri kesitinde degisimli olarak tekrarlandiginda ve yüksek degerden ve düsük degerden birinin korundugu kesitin birinci süresi oldugunda, veri kesitinin bos kesite dönüs yaptigini belirleyebilmektedir.
Arayüz denetleyicisi, bir yüksek saat sinyali degeri ve bir düsük saat sinyali degeri bos kesitte degisimli olarak tekrarlandiginda ve bir düsük saat sinyali degerinin korundugu bir kesit önceden belirlenmis bir birinci süreyi astiginda, kesitin birinci süreyi astigi zamani veri sinyalinin aliminin basladigi zaman olarak belirleyebilmektedir ve bir yüksek saat sinyali degeri ve bir düsük saat sinyali degeri veri kesitinde veya bos kesitte degisimli olarak tekrarlandiginda ve bir yüksek saat sinyali degerinin korundugu bir kesit önceden belirlenmis bir ikinci süreyi astiginda, kesitin ikinci süreyi astigi zamani veri sinyalinin aliminin sona erdigi zaman olarak belirleyebilmektedir.
Güç çekme devresi, birinci pals genisligine sahip bir saat sinyalini ve ikinci pals genisligine sahip bir saat sinyalini kullanarak güç çekebilmektedir ve arayüz denetleyicisi, saat sinyaline göre veri kesitine karsilik gelen veri sinyalini iletebilmektedir/alabilmektedir.
CRUM birimi ayrica bir bellek ve güçle etkinlestirilmek ve arayüz denetleyicisinden iletilen/alinan/buna verilen veri sinyaline göre bellegi yönetmek üzere yapilandirilmis bir denetleyici içerebilmektedir.
Arayüz denetleyicisi, bellek ve denetleyici, en az bir Entegre Çipten (IC) olusabilmektedir.
Güç çekme devresi, bir yüksek saat sinyali degeri olan bir saat sinyalini geçirmek üzere yapilandirilmis bir diyet ve diyottan geçen saat sinyaliyle yeniden sarj edilmek üzere yapilandirilmis bir kapasitör içerebilmektedir.
Güç çekme devresi, arayüze baglanmak ve arayüz üzerinden alinan saat sinyaline göre bir anahtarlama islemi gerçeklestirerek yüksek degeri olan bir saat sinyalini geçirmek üzere yapilandirilmis bir anahtarlama elemani ve anahtarlama elemanindan geçirilen saat sinyali ile yeniden sarj edilmek üzere yapilandirilmis bir kapasitör içerebilmektedir.
Birden fazla arayüz, sarf edilebilir birimde saglanmis bir saat terminalinden saat sinyalini almak üzere yapilandirilmis bir birinci arayüzü, sarf edilebilir birimde saglanmis bir veri terminaline/terminalinden veri sinyali iletmek/almak üzere yapilandirilmis bir ikinci arayüzü ve sarf edilebilir birimde saglanmis bir yer terminaline baglanmak üzere yapilandirilmis bir üçüncü arayüzü içerebilmektedir.
Birden fazla arayüz, sarf edilebilir birimde saglanmis bir saat terminalinden saat sinyalini almak üzere yapilandirilmis bir birinci arayüzü, sarf edilebilir birimde saglanmis bir veri terminaline/terminalinden veri sinyali iletmek/almak üzere yapilandirilmis bir ikinci arayüzü, sarf edilebilir birimde saglanmis bir güç terminaline baglanmak üzere yapilandirilmis bir Üçüncü arayüzü ve sarf edilebilir birimde saglanmis bir yer terminaline baglanmak üzere yapilandirilmis bir dördüncü arayüzü içerebilmektedir ve üçüncü arayüz aktif olmayan bir halde kalabilmektedir.
Birden fazla arayüz, sarf edilebilir birimde saglanmis bir saat terminali üzerinden saat sinyalini almak üzere yapilandirilmis bir birinci arayüzü, sarf edilebilir birimde saglanmis bir birinci veri terminaline/terminalinden veri sinyali iletmek/almak üzere yapilandirilmis bir ikinci arayüzü, sarf edilebilir birimde saglanmis bir ikinci veri terminalinden görüntü olusturma aygitina bir veri sinyali iletmek üzere yapilandirilmis bir üçüncü arayüzü ve sarf edilebilir birimde saglanmis bir yer terminaline baglanmak üzere yapilandirilmis bir dördüncü arayüzü içerebilmektedir.
Saat sinyalinin, bir yüksek deger kesitinin ve ikinci pals genisligine sahip bir düsük deger kesitinin bos kesitte degisimli olarak tekrarlandigi bir saat dalgasi formu olabilmektedir ve yüksek deger kesitindeki saat sinyalinin büyüklügü 'O'i asabilmektedir.
Saat sinyalinin, bir yüksek deger kesitinin ve ikinci pals genisligine sahip bir düsük deger kesitinin bos kesitte degisimli olarak tekrarlandigi bir saat dalgasi formu olabilmektedir ve düsük deger kesitindeki saat sinyalinin büyüklügü, yüksek degerden daha küçük olabilmektedir.
Bir örnek uygulamaya göre bir görüntü olusturma aygiti, görüntü olusturma aygitinin çalismasini kontrol eden bir ana denetleyicisi olacak sekilde yapilandirilmis bir ana gövde, ana denetleyiciyle iletisimi saglamak üzere ana gövdeye monte edilmek üzere yapilandirilmis bir sarf edilebilir birim ve sarf edilebilir birim üzerinde yer almak üzere yapilandirilmis bir CRUM birimi içermektedir ve ana denetleyici, bir yüksek degerin ve bir düsük degerin, bir veri sinyalinin sarf edilebilir birim üzerinden CRUM birimine alinmadigi bir bos kesitte önceden belirlenmis bir desende degisimli olarak tekrarlandigi bir saat sinyalini iletmektedir ve saat sinyalinin, veri sinyalinin alindigi bir veri kesitinde bir birinci pals genisligi ve bos kesitte, birinci pals genisliginden farkli olan bir ikinci pals genisligi vardir.
Sarf edilebilir birim ana denetleyiciye/denetleyiciden veri sinyalini iletmek/almak üzere yapilandirilmis bir veri terminali, ana denetleyiciden iletilen saat sinyalini almak üzere yapilandirilmis bir saat terminali ve bir yer terminali içerebilmektedir.
CRUM birimi, veri terminaline veri sinyali iletmek / veri terminalinden veri sinyali almak üzere yapilandirilmis bir birinci arayüzü, saat terminalinden saat sinyalini almak üzere yapilandirilmis bir ikinci arayüzü, birinci arayüz üzerinden veri sinyali alindiginda saat sinyalinden güç çekmek üzere yapilandirilmis bir güç çekme devresi, birden fazla arayüzden en az biri üzerinden saat sinyaline göre veri sinyali iletmek/almak üzere yapilandirilmis bir arayüz denetleyicisi, bir bellek ve güçle etkinlestirilmek ve arayüz denetleyicisinden iletilen/alinan veri sinyaline göre bellegi yönetmek üzere yapilandirilmis bir denetleyici içerebilmektedir.
Arayüz denetleyicisi, bos kesitin saat sinyaline göre veri kesitine dönüstügü belirlendiginde, veri kesitindeki veri sinyalini iletebiImektedir/alabilmektedir.
Arayüz denetleyicisi, bir yüksek saat sinyali degeri ve bir düsük saat sinyali degeri bos kesitte degisimli olarak tekrarlandiginda ve yüksek degerden ve düsük degerden birinin korundugu bir kesit önceden belirlenmis bir birinci süreyi astiginda, bos kesitin veri kesitine dönüs yaptigini belirleyebilmektedir ve bir yüksek saat sinyali degeri ve bir düsük saat sinyali degeri veri kesitinde degisimli olarak tekrarlandiginda ve yüksek degerden ve düsük degerden birinin korundugu kesitin birinci süresi oldugunda, veri kesitinin bos kesite dönüs yaptigini belirleyebilmektedir.
Sarf edilebilir birim ayrica bir güç terminali içerebilmektedir, CRUM birimi ayrica güç terminaline bagli bir üçüncü arayüz içerebilmektedir ve üçüncü arayüz her zaman aktif olmayan bir halde kalabilmektedir.
Sarf edilebilir birim ayrica bir ek veri terminali içerebilmektedir ve CRUM birimi ayrica ek veri terminali üzerinden ana denetleyiciye bir veri sinyali iletmek üzere yapilandirilmis bir üçüncü arayüz içerebilmektedir.
Bir örnek uygulamaya göre bir görüntü olusturma aygitinin bir sarf edilebilir birimine monte edilebilen bir CRUM birimi, sarf edilebilir birime baglanmak üzere yapilandirilmis birden fazla arayüz, birden fazla arayüzün birinden bir saat sinyali alindiginda saat sinyalinden güç çekmek üzere yapilandirilmis bir güç çekme devresi ve birden fazla arayüzden en az biri üzerinden saat sinyaline göre bir veri sinyali iletmek/almak üzere yapilandirilmis bir arayüz denetleyicisi içermektedir ve saat sinyali, bir yüksek degerin ve bir birinci düsük degerin bir veri sinyalinin alindigi bir veri kesitinde degisimli olarak tekrarlandigi ve bir yüksek degerden ve bir ikinci düsük degerden birinin, veri sinyalinin alinmadigi bir bos kesitte korundugu bir sinyaldir ve ikinci düsük deger 'O'i asmakta ve yüksek degerden daha az olmaktadir.
Saat sinyali, yüksek degerin ve birinci düsük degerin veri kesitinde önceden belirlenmis bir birinci süreye göre degisimli olarak tekrarlandigi ve yüksek degerden ve düsük degerden birinin, bos kesitte birinci süreden daha uzun olan bir süre için korunabildigi bir sinyal olabilmektedir.
Arayüz denetleyicisi, bos kesitin saat sinyaline göre veri kesitine dönüstügü belirlendiginde, veri kesitindeki veri sinyalini iletebiImektedir/alabilmektedir.
Yüksek saat sinyali degeri korundugunda ve bos kesitteki birinci düsük degere dönüs yaptiginda arayüz denetleyicisi, yüksek degerin birinci düsük degere dönüs yaptigi ani, veri sinyalinin aliminin basladigi an olarak belirleyebilmektedir ve yüksek saat sinyali degerinin korundugu bir kesit, veri kesitindeki veya bos kesitteki birinci süreyi astiginda, zamani veri sinyali aliminin sona erdigi an olarak belirleyebilmektedir.
Bir yüksek saat sinyali degerinden ve bir düsük saat sinyali degerinden biri, bos kesitteki bir birinci süreden daha uzun süreyle korundugunda ve yüksek degerin ve birinci düsük degerin birinci süresi oldugunda ara denetleyici, bos kesitin veri kesitine dönüs yaptigini belirleyebilmektedir ve bir yüksek saat sinyali degeri ve bir birinci düsük saat sinyali degeri veri kesitinde degisimli olarak tekrarlandiginda ve yüksek degerden ve ikinci düsük degerden birinin korundugu bir kesit birinci süreyi astiginda, veri kesitinin bos kesite dönüs yaptigini belirleyebilmektedir.
Birden fazla arayüz, sarf edilebilir birimde saglanmis bir saat terminalinden saat sinyalini almak üzere yapilandirilmis bir birinci arayüzü, sarf edilebilir birimde saglanmis bir veri termihaline/terminalinden veri sinyali iletmek/almak üzere yapilandirilmis bir ikinci arayüzü ve sarf edilebilir birimde saglanmis bir yer terminaline baglanmak üzere yapilandirilmis bir üçüncü arayüzü içerebilmektedir.
Birinci düsük deger, ikinci düsük degerle ayni olabilmektedir.
Birinci düsük deger '0' olabilmektedir.
Bir örnek uygulamaya göre bir görüntü olusturma aygitina monte edilebilen bir sarf edilebilir birim, görüntü olusturma aygitinin bir ana gövdesinden bir saat sinyali almak üzere yapilandirilmis bir birinci temas noktasini, görüntü olusturma aygitinin ana gövdesine bir veri sinyali iletmek / ana gövdeden bir veri sinyali almak üzere yapilandirilmis bir ikinci temas noktasini, görüntü olusturma aygitinin ana gövdesinin bir yer terminaline baglanmak üzere yapilandirilmis bir üçüncü temas noktasini ve saat sinyalini ve veri sinyalini almak üzere yapilandirilmis bir CRUM birimini içermektedir ve CRUM birimi, veri sinyalinin alinmadigi bir bos kesitte saat sinyalinden güç çekerek bu gücü kullanmaktadir ve saat sinyalinin bir veri sinyalinin alindigi bir veri kesitinde bir birinci pals genisligi ve verinin alinmadigi bir bos kesitte, birinci pals genisliginden farkli olan bir ikinci pals genisligi vardir.
Bir örnek uygulamaya göre bir görüntü olusturma aygitina monte edilebilen bir sarf edilebilir birim, görüntü olusturma aygitinin bir ana gövdesinden bir saat sinyali almak üzere yapilandirilmis bir birinci temas noktasini, görüntü olusturma aygitinin ana gövdesine bir veri sinyali iletmek / ana gövdeden bir veri sinyali almak üzere yapilandirilmis bir ikinci temas noktasini, görüntü olusturma aygitinin ana gövdesinin bir yer terminaline baglanmak üzere yapilandirilmis bir üçüncü temas noktasini ve saat sinyalini ve veri sinyalini almak üzere yapilandirilmis bir CRUM birimini içermektedir ve CRUM birimi, veri sinyalinin alinmadigi bir bos kesitte saat sinyalinden güç çekerek bu gücü kullanmaktadir ve saat sinyali, bir yüksek degerin ve bir düsük degerin veri sinyalinin alindigi bir veri kesitinde degisimli olarak tekrarlandigi ve yüksek degerden ve düsük degerden biri bos kesitte korundugu bir sinyaldir ve düsük deger 'O'i asmakta ve yüksek degerden daha az olmaktadir.
Bulus, bir görüntü olusturma aygitinin bir san' edilebilir birimine monte edilebilen bir Müsteri Tarafindan Degistirilebilir Birim Monitörü (CRUM) biriminde bir saat sinyalinden güç çekme yöntemini de kapsamakta olup, yöntem yukarida açiklandigi gibi bir veri sinyalinin alinmadigi bir bos kesitte saat sinyalinden güç çekerek bu gücü kullanmayi içermektedir.
SEKILLERIN KISA AÇIKLAMASI Mevcut özgün konseptin yukaridaki ve/veya diger yönleri, ekli sekillere atifla mevcut özgün konseptin belirli örnek uygulamalarinin tarif edilmesiyle daha asikar hale gelecektir, burada: SEKIL 1, bir örnek uygulamaya göre bir görüntü olusturma aygitinin yapilandirmasini gösteren bir blok semasidir; SEKIL 2A, SEKIL 1`de gösterilen bir sarf edilebilir birimin bir yan tarafini gösteren bir görünümdür; SEKIL 2B, SEKIL 1'de gösterilen bir sarf edilebilir birimin ve bir CRUM biriminin farkli bir örnegini gösteren bir görünümdür; SEKIL 3 ve 4, bir görüntü olusturma aygiti ve bir sarf edilebilir birim arasindaki baglanti yöntemini açiklamak üzere saglanmis görünümlerdir; SEKIL 5, bir baska örnek uygulamaya göre bir görüntü olusturma aygitinin yapilandirmasini gösteren bir blok semasidir; SEKIL 6, SEKIL 3“te gösterilen sarf edilebilir birimin bir yan tarafini gösteren bir görünümdür; SEKIL 7, bir örnek uygulamaya göre bir CRUM biriminin yapilandirmasini gösteren bir blok semasidir; SEKIL 8, bir baska örnek uygulamaya göre bir CRUM biriminin yapilandirmasini gösteren bir blok semasidir; SEKIL SB, yine bir baska örnek uygulamaya göre bir CRUM biriminin yapilandirmasini gösteren bir blok semasidir; SEKIL 9A ve 98, SEKIL 7'de gösterilen CRUM biriminin bir güç çekme devresini gösteren devre semalaridir; SEKIL 10, bir baska örnek uygulamaya göre bir CRUM biriminin yapilandirmasini gösteren bir blok semasidir; SEKIL 11, bir baska örnek uygulamaya göre bir CRUM biriminin yapilandirmasini gösteren bir blok semasidir; SEKIL 12A, ana gövde ve CRUM birimi arasindaki muhtelif sinyal iletim kesitlerini açiklamak üzere saglanmis bir görünümdür; SEKIL 128, bir veri sinyalinin, bir saat sinyalinin ve bir kod çözme sinyaline göre bir dalga formunun muhtelif örneklerini açiklamak üzere saglanmis bir görünümdür; SEKIL 13, bir örnek uygulamaya göre bir CRUM biriminin güç çekme yöntemini açiklamak üzere saglanmis bir akis semasidir ve SEKIL 14, bir baska örnek uygulamaya göre bir CRUM biriminin güç çekme yöntemini açiklamak üzere saglanmis bir akis semasidir.
DETAYLI AÇIKLAMA Yöntem adimlarinin ve sistem bilesenlerinin yalnizca mevcut açiklamanin anlasilmasina yardimci olan spesifik detaylari gösterecek sekilde klasik sembollerle gösterilmis olduguna dikkat edilmelidir. Ayrica alanda uzman olan kisilerin kolaylikla farkina varabilecegi detaylar açiklanmamis olabilir. Mevcut açiklamada birinci ve ikinci ve benzeri göreceli terimler, bu varliklar arasinda herhangi bir fiili iliskiyi veya sirayi ima etmek zorunda olmadan bir varligin diger varliktan ayrilmasi amaciyla kullanilabilmektedir.
SEKIL 1, bir örnek uygulamaya göre bir görüntü olusturma aygitinin yapilandirmasini gösteren bir blok semasidir. SEKIL 1,e göre bir görüntü olusturma aygiti, bir ana gövde (100), bir ana denetleyici (110) ve ana gövdeye (100) monte edilebilecek bir sarf edilebilir birim (200) içermektedir. Burada görüntü olusturma aygiti, yazici, tarayici, Çok Fonksiyonlu Yazici (MFP), faks makinesi, fotokopi makinesi gibi kagit benzeri çesitli kayit ortami tipleri üzerinde bir görüntü olusturabilen muhtelif tipte aygitlar olarak gerçeklestirilebiImektedir.
Ana denetleyici (110) bir görüntü olusturma aygitinin ana gövdesine (100) monte edilmektedir ve görüntü olusturma aygitinin genel islevlerini kontrol etmektedir. Ana denetleyici ( iletisim kurmak için bir veri sinyali ve bir saat sinyali üretebilmektedir. Burada veri sinyali, CRUM birimi (210) ve ana denetleyici (110) arasinda veri alip iletmeye yönelik bir sinyaldir ve saat sinyali, veri sinyalinin CRUM biriminde (210) alinip alinmadigini veya iletilip iletilmedigini belirlemeye yönelik bir sinyaldir. Bu örnek uygulamada, saat sinyali üzerinden CRUM biriminden güç çekilebilmesi için bir yüksek degeri ve bir düsük degeri yalnizca veri kesitinde degil, ayni zamanda duraklama kesitinde de degisimli olarak tekrarlanan saat sinyali olusturulmakta ve CRUM birimine (210) iletilmektedir. Bu durumun ayrintilari daha sonra SEKIL 12A ve 12B'ye atifla verilecektir.
Sarf edilebilir birim (200) bir görüntü olusturma aygitinin ana gövdesine (100) monte edilmektedir ve dogrudan veya dolayli olarak bir görüntü olusturma isini kapsayan muhtelif tipte birimlerden biri olabilmektedir. Örnegin bir lazer görüntü olusturma aygiti, bir sarj birimi, bir pozlama birimi, bir gelistirici birimi, bir aktarim birimi, bir sabitieme birimi, muhtelif rulolar, bir kayis, bir OPC tamburu vb. gibi bir sarf edilebilir birim içerebilmekte ve bir görüntü olusturma aygitinin kullanilmasi sürecinde bir gelistirici (örnegin bir gelistirici kartusu veya bir toner kartusu) gibi yenisiyle degistirilmeyi gerektiren farkli muhtelif tipte bir birim, sarf edilebilir birim (200) olarak tanimlanabilmektedir.
Yukarida açiklandigi gibi her bir sarf edilebilir birim (200) için bir yasam beklentisi vardir.
Bu dogrultuda sarf edilebilir birimde ( monte edilebilmekte veya sökülebilmektedir, böylece her bir sarf edilebilir birim (200) zaman içinde yenisiyle degistirilebilmektedir.
CRUM birimi (210) sarf edilebilir birime (200) monte edilmis olan bir elemandir ve çesitli bilgileri kaydetmektedir. CRUM birimi (210) yalnizca bir çipten olusabilmektedir veya bir karta entegre edilen muhtelif elemanlardan olusabilmektedir. Bu örnek uygulamada CRUM biriminin (210) sarf edilebilir birimde (200) saglandigi ve sarf edilebilir birim araciligiyla ana gövdeye monte edildigi açiklanmaktadir ancak uygulamada CRUM birimi (210) dogrudan görüntü olusturma aygitinin ana gövdesine (100) monte edilebilmektedir. Yani CRUM birimi, sarf edilebilir birimden ayri olarak satilabilmekte ve dogrudan ana gövdeye montajla degistirilebilmektedir. Bu durum SEKIL ZB'ye atifla daha ayrintili olarak açiklanacaktir.
CRUM birimi ( bir bellek, bir CRUM birim bellegi gibi muhtelif isimlerle anilabilmektedir ancak açiklama kolayligi için bu açiklamada CRUM birimi (210) olarak anilacaktir.
CRUM biriminde (, görüntü olusturma aygiti vb. ile ilgili muhtelif özellik bilgilerini depolayabilmektedir ve bilgileri veya bir görüntü olusturma isinin gerçeklestirilmesine yönelik bir programi kullanabilmektedir. Özellikle CRUM biriminde (210) depolanan muhtelif programlar, yalnizca bir genel uygulamayi degil, ayni zamanda bir Isletim Sistemi (O/S) programini, bir sifreleme programini vb. içerebilmektedir. Ayrica özellik bilgileri, sarf edilebilir birimin (200) üreticisiyle ilgili bilgileri, görüntü olusturma aygitinin üreticisiyle ilgili bilgileri, monte edilebilir görüntü olusturma aygitinin ismini, bir üretim tarihi, seri numarasi, model adi, elektronik imza bilgisi, sifreleme anahtari, sifreleme anahtari indeksi vb. ile ilgili bilgileri içerebilmektedir. Ayrica kullanim bilgileri, 0 ana kadar kaç sayfa basilmis oldugunu, daha kaç sayfa basilabilecegini, ne kadar toner kaldigini ve bir ana bilesen olan bir görsel reseptörün ömrüyle ilgili bilgileri içerebilmektedir. Görsel reseptörün ve aktarim rulosunun ömür bilgileri, görsel reseptör ve aktarim rulosunun rotasyon sayisi vb. olabilmektedir. Görüntü olusturma aygiti, önceden belirlenmis verilerin bir deney yoluyla yukarida bahsedilen ömür bilgileriyle karsilastirilmasiyla ayrica görüntü olusturma aygitinin her bir bilesenine saglanan gerilimi/akimi kontrol edebilmekte ve yüksek kaliteli bir baski olusturulabilmektedir. Özellik bilgileri içsel bilgiler olarak da anilabilmektedir. Örnegin CRUM birimi (210) asagidaki tabloda gösterilen bilgileri içerebilmektedir.
Genel Bilgiler Motor Sürümü Set Modeli DOM Hizmet Baslangiç Tarihi 2007-09-29 Istege Bagli RAM Büyüklügü 32 Mbayt EEPROM Büyüklügü 4096 bayt USB Bagli (Yüksek) Sarf Malzemelerinin Ömrü Sarf Malzemelerinin Ömrü Toplam Sayfa Sayisi Aktarim Rulosu Ömrü Tepsi 1 Rulo Ömrü Toplam Görüntü Sayisi Görüntü Birimi/Deve Rulo Ömrü Aktarim Kayis Ömrü Toner Görüntü Sayisi Toner Bilgileri Kalan Toner Yüzdesi Toner Ortalama Kapsami 1636 Sayfa 864 Sayfa 867 Sayfa 3251 Görüntü 61 Görüntü/19 Sayfa 3251 Görüntü 14/9/14/19 Görüntü (C/M/Y/K) Sarf Bilgileri Camgöbegi Toner SAMSUNG(DOM) Kirmizi Toner SAMSUNG(DOM) Sari Toner SAMSUNG(DOM) Siyah Toner SAMSUNG(DOM) Görüntüleme birimi SAMSUNG(DOM) Renk Menüsü Özel Renk Manuel Ayar (CMYK : 0,0,0,0) Kurulum Menüsü Güç Tasarrufu 20 Dakika Otomatik Devam Açik Yükseklik Ayari Düz Yukaridaki tabloda gösterildigi gibi, CRUM biriminin (210) bellegi yalnizca sarf edilebilir birimle (200) ilgili kisa bilgiler içermekle kalmayip, ayni zamanda sarf malzemelerinin ömrü, bilgileri, kurulum menüsü vb. ile ilgili bilgiler de içerebilmektedir. Ayrica bellek CRUM biriminde (210) kullanilmak üzere görüntü olusturma aygitinin ana gövdesinden ayri olarak saglanan bir O/S de depolayabilmektedir. ilaveten, CRUM birimi (210) ayrica bir bellegi yöneten, bellekte depolanan muhtelif programlari yürüten ve görüntü olusturma aygitinin ana gövdesiyle veya diger aygitlarin denetleyicileriyle iletisimi gerçeklestiren bir CPU (gösterilmemistir) içerebilmektedir.
Bu sirada CRUM birimini (210) içeren sarf edilebilir birim (200) görüntü olusturma aygitinin ana gövdesine ( her bir terminali 122, 123) üzerinden ana denetleyiciyle (110) iletisim kurmaktadir. bunlarin her biri sirasiyla kablolar (131, 132, 133) ile baglanmis olarak ana denetleyiciye (110) baglanmaktadir. alan üç terminal ( bagli oldugundan, CRUM birimi ( üzerinden ana denetleyiciyle (110) iletisim kurmaktadir. Asagida gövdenin (100) ve CRUM biriminin (210) üç terminalle birbirine bagli oldugu ancak uygulama sirasinda dört terminalle bagli olabilecekleri ve bu durumda CRUM biriminin (210) bir terminalinin islevsiz terminal olabilecegi açiklanmistir.
CRUM biriminin (210) saat terminali (221) görüntü olusturma aygitinin ana gövdesinde (100) yer alan bir saat terminaline (121) baglanabilmekte ve bir saat sinyali alabilmektedir. ilaveten, CRUM biriminin (210) veri terminali (222) görüntü olusturma aygitinin ana gövdesinde (100) yer alan bir veri terminaline (122) baglanabilmekte ve bir veri sinyali iletebilmektedir/alabilmektedir. CRUM biriminin (210) yer terminali (223) görüntü olusturma aygitinin ana gövdesinde (100) yer alan bir yer terminaline (123) baglanmaktadir. Bu sirada saat terminali (221) üzerinden bir saat sinyali alindiginda, CRUM birimi (210) saat sinyalinden güç çekmektedir. Yani saat sinyalinin bir yüksek degeri oldugunda, bir kapasitif eleman (örnegin kapasite) gücü hazirlamak üzere sarj edilebilmektedir. Güç çekme isleminin detaylari SEKIL 9'a atifla açiklanacaktir.
Güç çekme yöntemi, saat sinyalinin dalga formuna göre muhtelif sekillerde gerçeklestirilebiImektedir. Ayrica saat sinyalinin dalga formu, bir veri sinyalinin alinip iletildigi bir veri kesitine ve bir veri sinyalinin alinmadigi ve iletilmedigi bir duraklama kesitine bagli olarak farklilik gösterebilmektedir.
Birinci örnek uygulamaya göre bir saat sinyali, bir yüksek degerin ve bir düsük degerin bir duraklama kesitinde önceden belirlenmis bir desende degisimli olarak tekrarlandigi bir saat dalgasi formunda olabilmektedir.
Yani bir saat sinyali, bir duraklama kesitinde bile bir saat dalgasi formunu koruyabilmektedir. Bu durumda bir veri kesitindeki bir saat sinyalinin bir birinci pals genisligi olabilmektedir ve bir duraklama kesitindeki bir saat sinyalinin, birinci pals genisliginden farkli olan bir ikinci pals genisligi olabilmektedir. Burada birinci pals genisliginin, ikinci pals genisliginden daha büyük olacak sekilde ayarlanabilmesi tercih edilmektedir. ilaveten, veri kesitindeki bir saat sinyalinin frekansi (yani bir birinci saat frekansi) duraklama kesitindeki bir saat sinyalinin bir frekansindan (yani bir ikinci saat frekansi) farkli olabilmektedir. Bu sirada çalisma doluluk orani ayniysa ve veri kesitindeki bir saat sinyalinin frekansi bir duraklama kesitindeki bir saat sinyalinin frekansindan farkliysa, veri kesitindeki birinci pals genisligi, duraklama kesitindeki ikinci pals genisliginden farkli olabilmektedir.
Bu durumda birinci saat frekansi ve ikinci saat frekansi arasindaki çalisma doluluk oraninin ayni oldugu varsayilmaktadir ancak uygulama sirasinda veri kesitindeki çalisma doluluk orani ve duraklama kesitindeki çalisma doluluk orani farkli olabilmektedir ve ayni veri kesitindeki çalisma doluluk orani, önceden belirlenmis bir aralik dâhilinde birbirinden farkli olabilmektedir. Özellikle ikinci pals genisligine sahip olan bir yüksek saat sinyali degerini ve bir düsük saat sinyali degerini koruma zamani, birinci süreden (kesitin bir veri kesiti mi, bir duraklama kesiti mi oldugunu belirlemek için kullanilan referans süre) daha küçük olan bir aralikta farkli olabilmektedir. Birinci pals genisligine sahip olan bir yüksek saat sinyali degerini ve bir düsük saat sinyali degerini koruma zamani, birinci süreden daha büyük olan bir aralikta farkli olabilmektedir. Özellikle bir yüksek saat sinyali degeri ve bir düsük saat sinyali degeri, duraklama kesitinde önceden belirlenmis bir birinci süre birimiyle degisimli olarak tekrarlanmaktadir ve bir yüksek saat sinyali degeri ve bir düsük saat sinyali degeri, veri kesitinde birinci süre biriminden daha uzun olacak sekilde ayarlanan önceden belirlenmis bir ikinci süre birimiyle degisimli olarak tekrarlanmaktadir. Burada yüksek deger 2V-4V olabilmektedir.
Düsük deger 'O'i asabilmektedir ancak yüksek degerden daha küçüktür. Düsük deger '0' olabilmektedir.
Yukaridaki örnek uygulamaya göre bir saat sinyali, duraklama kesitinde ve veri kesitinde bir yüksek deger içermektedir ve bu nedenle CRUM birimi (210) duraklama kesitinde ve veri kesitindeki bir yüksek saat sinyali degerinden güç çekebilmekte ve bu dogrultuda çalismaktadir. Özellikle bir yüksek saat sinyali degeri ve bir düsük saat sinyali degeri duraklama kesitindeki birinci saat çevrimi ile tekrarlandigindan, güç tekrar tekrar yüksek degerden çekilebilmekte ve güç besleme kesintisi olmadan CRUM birimini (210) sürekli olarak çalistirabilmektedir. Ilgili teknige ait (120) iletisim semasinda, veri ve veri arasindaki duraklama kesitinde, bir saat sinyali bir düsük degeri korumaktadir ve bir kapasitif eleman desarj edilmektedir ve IC yazilimin bazi islemleri için veya güç kesintisi nedeniyle hatali çalismaktadir, sifirlama meydana gelmekte ve geçici olarak depolanan veriler ve dogrulama verileri kaybolmaktadir. Bu nedenle erisimin bastan yapilmasi gerekmektedir ve bu nedenle görüntü olusturma aygitinin islemleri ertelenebilmektedir.
Sik sifirlama yapilmasi CRUM birimi hasari gibi sorunlara yol açmaktadir ve bu nedenle bir kapasitenin bir saat sinyaliyle sarj edilmesi ve güç olarak kullanilmasi için teknigin uygulanmasi güç olmaktadir. ilaveten, güç bir veri sinyalinden çekildiginde, sürekli bir düsük deger korunabilmektedir ve bu nedenle yukarida bahsedilen sorun ortaya çikabilmektedir.
Yukarida açiklanan örnek uygulamalara göre CRUM birimi (210) duraklama kesitinden ve veri kesitinden çekilen güçle etkinIestirilebilmektedir. ilaveten, CRUM birimi (210) veri kesitindeki bir saat sinyaline göre bir veri sinyalini iletebilmektedir/alabilmektedir ve bir bellegi veri sinyaline göre yönetebilmektedir.
Yukarida açiklandigi gibi bir örnek uygulamaya göre CRUM birimi (210), CRUM biriminin (210) saat terminali (221) üzerinden aldigi bir saat sinyalinden güç çekerek bir güç terminali olmadan etkinlestirilebilmektedir. ilaveten, CRUM birimi (210) bir güç terminaline baglanmak için bir arayüz içermek zorunda degildir ve bu nedenle CRUM biriminin (210) maliyeti, tipki CRUM biriminin (210) büyüklügü gibi azaltilabilmektedir ve arayüz sayisi azaltilmaktadir. ilaveten, bir güç terminali saglanmamaktadir ve bu nedenle bir güç terminalini kontrol etmeye yönelik bir devre gerekli olmaktadir ve devre yapisi basitlesmektedir.
SEKIL 2A, SEKIL 1'de gösterilen bir sarf edilebilir birimin bir yan tarafini gösteren bir görünümdür.
SEKIL 2Aiya göre sarf edilebilir birim (220) bir görüntü olusturma aygitinda saglanmis olan ana denetleyiciyle (110) iletisim için bir terminal birimi (220) içerebilmektedir ve terminal birimi, CRUM biriminin (210) bir parçasini olusturabilmektedir. Terminal birimi terminalini (223) içerebilmektedir.
Saat terminali (221), veri terminali (222) ve yer terminali (223) temasli tipidir ve birbiriyle temas halinde olacak sekilde görüntü olusturma aygitinin ana gövdesinde (100) saglanmis üç terminale (121, 122, 123) elektriksel olarak baglanmaktadirlar.
SEKIL 28, SEKIL 1'de gösterilen sarf edilebilir birimin ve CRUM biriminin bir baska örnegini gösteren bir görünümdür.
SEKIL 2Biye göre CRUM birimi (210) sarf edilebilir birimden (200) ayrilabilmektedir. Bu dogrultuda CRUM birimi (210) görüntü olusturma aygitinin ana gövdesine (100) dogrudan baglanabilmektedir. Özellikle CRUM biriminin (210) her bir terminali (221, 222 SEKIL 3 ve 4, bir görüntü olusturma aygiti ve bir sarf edilebilir birim arasindaki baglanti yöntemini açiklamak üzere saglanmis görünümlerdir.
SEKIL 3, temasli tipinde gerçeklestirilen sarf edilebilir birim (200) ile bir görüntü olusturma aygitinin ana gövdesi (100) arasindaki baglanti durumunu gösteren bir görünümdür. SEKIL 3'e göre görüntü olusturma aygitinin ana gövdesi (100) bir terminal birimi (120), ana denetleyici (110) dâhil olmak üzere muhtelif parçalarin yer aldigi bir ana gövde (140) ve ana kartin (140) terminal birimiyle (120) baglanmasina yönelik bir baglanti kablosu (130) içermektedir.
SEKIL 3'te gösterildigi gibi sarf edilebilir birim (200) ana gövdeye (100) monte edildiginde, sarf edilebilir birimde (200) yer alan terminal birimi (220) ana gövdenin (100) terminal birimiyle (210) birbiriyle dogal olarak temas halindeymisler gibi elektrik baglantilidir. Bu durumda terminal birimi ( yapilandirmalarinin bir parçasi sayilabilmektedir.
SEKIL 4, bir konektör tipinde gerçeklestirilen terminal biriminin (220) harici yapilandirmasinin bir örnegini gösteren bir görünümdür. SEKIL 4ie göre görüntü olusturma aygitinin ana gövdesi (100) bir konektörün sokulabilecegi bir port tipinde içermektedir.
CRUM birimi (210) bir konektör tipinde saat terminalini (221) içerebilmektedir. Saat terminali (221) terminal biriminde (120) saglanan saat terminaline (221) sokulmaktadir. ilaveten, sekilde gösterilmemesine ragmen sarf edilebilir birim (200) ayrica bir konektör tipinde olan veri terminalini (222) ve yer terminalini (223) içermektedir ve sirasiyla terminal biriminde (120) saglanan veri terminaline (122) ve yer terminaline (123) sokulmaktadirlar. Burada veri terminali (222) ve yer terminali (223) CRUM biriminin (210) olusumunun bir parçasi sayilabilmektedir.
SEKIL 5, bir baska örnek uygulamaya göre bir görüntü olusturma aygitinin yapilandirmasini gösteren bir blok semasidir.
SEKIL 1'de görüntü olusturma aygitinin ana gövdesi ( olusturma aygitinin ana gövdesi ( ayrica bir güç terminali içerebilmektedir. Yani görüntü olusturma aygitinin ana gövdesi (100) ve CRUM birimi (210) sirasiyla dört terminal içerebilmektedir.
SEKIL 5'e göre bir görüntü olusturma aygiti, bir ana gövde (300), ana gövdede (300) saglanmis bir ana denetleyici (310) ve ana gövdeye (300) monte edilebilecek bir sarf edilebilir birim (400) içermektedir.
SEKIL 5'te gösterildigi gibi, CRUM birimini (410) içeren sarf edilebilir birim (400) görüntü olusturma aygitinin ana gövdesine ( sarf edilebilir birim (400) üzerinden ana denetleyiciyle (310) iletisim kurmaktadir.
CRUM birimine (410) elektriksel olarak baglanabilmektedir. 324) sirasiyla bir saat terminali, bir veri terminali, bir güç terminali ve bir yer terminali olabilmektedir. Benzer sekilde, CRUM biriminde (410) yer alan dört terminal (421, 422, 423, 424) sirasiyla bir saat terminali, bir veri terminali, bir güç terminali ve bir yer terminali olabilmektedir.
Bu sirada CRUM biriminin (410) saat terminali (421) görüntü olusturma aygitinin ana gövdesinde (300) yer alan saat terminaline (321) baglanabilmekte ve bir saat sinyali alabilmektedir. ilaveten, CRUM biriminin (410) veri terminali (422) ana gövdede (300) yer alan veri terminaline (322) baglanabilmekte ve bir veri sinyali iletebilmektedir/aIabilmektedir. CRUM biriminin (410) güç terminali (423) ana gövdede terminali (424) ana gövdede (300) yer alan yer terminaline (224) baglanabilmektedir.
Görüntü olusturma aygitinin ana gövdesinde (300) yer alan güç terminali (323) her zaman aktif olmayan halde tutulmaktadir. Yani güç terminali (323) güç besleme terminali degildir.
Dört terminalle standartlastirilmis bir görüntü olusturma aygitinda, SEKIL 1'de gösterilen sarf edilebilir birim ( kullanilamamaktadir. Bu dogrultuda görüntü olusturma aygitinin ana gövdesi (310) görüntü olusturma aygitinin standardina uymak üzere dört terminal içerecek sekilde yapilandirilabilmekteyken, güç terminali (323) elektriksel olarak kapatilmak üzere yapilandirilmaktadir. Yani güç terminali (323) bir islevsiz terminalden olusabilmektedir. ilaveten, CRUM birimi (410) görüntü olusturma aygitina karsilik gelecek sekilde dört terminalle standartlastirilabilmektedir. Bu dogrultuda CRUM birimi (410) ayrica dört Bu sirada CRUM birimi (410) sarf edilebilir birimde (400) yer alan dört terminale (421, 422, 423, 424) baglanmak üzere birden fazla arayüz (gösterilmemistir) içerebilmektedir.
Birden fazla arayüzden biri, sarf edilebilir birimde (400) yer alan güç terminaline (423) baglanabilmektedir. Öte yandan bu arayüz, CRUM birimine (410) göre elektriksel olarak kapatildigindan aktif olmayan halde tutulabilmektedir.
Bir örnek uygulamaya göre görüntü olusturma aygitinin ana gövdesi (300) ve CRUM birimi (410) aktif olmayan halde tutulan güç terminalleri (323, 423) içerdiginden güç terminalleri (323, 423) araciligiyla güç saglamamakta veya almamaktadirlar. Bu dogrultuda görüntü olusturma aygitinin güç tüketimi azaltilabilmektedir.
Bu sirada su anda satilmakta olan bir görüntü olusturma aygiti ve bir sarf edilebilir birim genellikle sirasiyla bir saat terminali, bir veri terminali, bir güç terminali ve bir yer terminali olmak üzere dört terminal içermektedir. Bu nedenle yalnizca, su anda satilmakta olan bir görüntü olusturma aygitinin ana denetleyicisinde depolanan bir saat sinyaliyle ilgili protokol degistirilir veya güncellenirse, bir örnek uygulamaya göre CRUM birimi (410) monte edilerek kullanilabilmektedir. Bu dogrultuda mevcut CRUM birimi, CRUM birimiyle (410) uyumlu olabilmektedir.
Bu sirada bir baska örnek uygulamaya göre görüntü olusturma aygitinin ana bir birinci veri terminali, bir ikinci veri terminali ve bir yer terminali olabilmektedir. Benzer saat terminali, bir birinci veri terminali, bir ikinci veri terminali ve bir yer terminali olabilmektedir.
CRUM biriminin (410) saat terminali (421) görüntü olusturma aygitinin ana gövdesinde (300) yer alan saat terminaline (321) baglanabilmekte ve bir saat sinyali alabilmektedir. ilaveten, CRUM biriminin (410) birinci veri terminali (422) görüntü olusturma aygitinin ana gövdesinde (300) yer alan birinci veri terminaline (322) baglanabilmekte ve bir veri sinyali iletebilmektedir/alabilmektedir. CRUM biriminin (410) ikinci veri terminali (423) görüntü olusturma aygitinin ana gövdesinde (300) yer alan ikinci veri terminaline (223) baglanabilmektedir ve CRUM biriminin (410) yer terminali (424) görüntü olusturma aygitinin ana gövdesinde (300) yer alan yer terminaline (424) baglanabilmektedir.
Görüntü olusturma aygitinin ana gövdesi (300) ve sarf edilebilir birim (400) sirasiyla iki üzerinden bir veri sinyali iletebilmekte ve alabilmektedir. Özellikle ana denetleyici ( bir veri sinyali ilettiginde ve aldiginda, ana denetleyici (310) veri sinyalini birinci veri terminalinden (322) iletebilmektedir. Bu isleme göre CRUM birimi (410) veri sinyalini, birinci veri terminaline (322) bagli olan birinci veri terminali (422) üzerinden iIetebilmektedir/alabilmektedir.
Diger yandan CRUM birimi (410) ana denetleyiciye (310) bir veri sinyali ilettiginde, CRUM birimi (410) veri sinyalini ikinci veri terminali (423) üzerinden iletebilmektedir. Bu isleme göre ana denetleyici (310) veri sinyalini, ikinci veri terminaline (423) bagli olan ikinci veri terminalinden (323) iletebilmektedir/alabilmektedir Bu sirada yukarida açiklanan örnek uygulamalarda, saat terminali (421) üzerinden bir saat sinyali alindiginda, CRUM birimi (410) saat sinyalinden güç çekmektedir. Yani saat sinyalinin bir yüksek degeri oldugunda, bir kapasitör güç beslemesi için sarj edilebilmektedir. Güç alma yöntemi, SEKIL 1*e atifla yukarida açiklandigi gibi muhtelif yollarda gerçeklestirilebilmektedir.
Bu nedenle bir güç terminali görüntü olusturma aygitinin ana gövdesine (200) ve sarf edilebilir birime ( bir saat sinyalinden güç çekerek aktive edebilmektedir.
SEKIL 6, SEKIL 5'te gösterilen sarf edilebilir birimin bir yan tarafini gösteren bir görünümdür.
SEKIL 6`ya göre sarf edilebilir birim (400) bir görüntü olusturma aygitinda saglanan ana denetleyiciyle (310) iletisime yönelik bir terminal birimi (420) içermektedir.
Görüntü olusturma aygitinin ana gövdesinde (300) yer alan dört terminalle (321, 322, içerebilmektedir.
Yani terminal birimi (420) saat terminaline (421), veri terminaline (422) ve saat terminaline (424) ek olarak bir baska terminal (423) de içerebilmektedir ve bu ek terminal (423) örnek uygulamalara bagli olarak bir güç terminali veya bir ek veri terminali olabilmektedir. birbiriyle temas halinde olacak sekilde görüntü olusturma aygitinin ana gövdesindeki SEKIL 7, bir örnek uygulamaya göre bir CRUM biriminin yapilandirmasini gösteren bir blok semasidir.
SEKIL 7'ye göre CRUM birimi (210) bir güç çekme devresi (214), bir ana denetleyici denetleyici (215) ve bellek (216) bir Entegre Çip (IC) olarak yapilandirilabilmektedir. veri terminali (222) ve yer terminali (223) olabilmektedir.
Saat terminali (221) ana gövdenin (100) saat terminaline (121) elektriksel ve fiziksel olarak baglanabilmektedir.
Veri terminali (222) ana gövdenin veri terminaline (121) elektriksel ve fiziksel olarak baglanabilmektedir. Ve yer terminali (223) ana gövdenin yer terminaline (123) elektriksel üç terminalden olustugu gösterilmistir ancak bir uygulamada terminaller dört terminalden olusabilmektedir. Dört terminalin bir örnegi, SEKIL 10'a ve 11'e atifla daha Güç çekme devresi (214) bir saat sinyali saat terminali (221) üzerinden alindiginda, saat sinyalinden güç çekmektedir. Saat sinyalinin, ana gövdenin veri terminali (222) üzerinden alinan/iletilen bir veri sinyalinin kesitine göre farkli bir dalga formu olabilmektedir ve muhtelif formlarda gerçeklestirilebilmektedir. Saat sinyalinin detayli tipleri ve çalismalari SEKIL 12A ve 12B'ye atifla açiklanacaktir. Örnek uygulamaya göre saat sinyalinin, bir veri sinyalinin alindigi ve iletildigi veri kesitinde bir birinci pals genisligi ve bir veri sinyalinin alinmadigi ve iletilmedigi duraklama kesitinde, birinci pals genisliginden farkli olan bir ikinci pals genisligi olabilmektedir. Bu durumda birinci pals genisliginin, ikinci pals genisliginden daha büyük olmasi istenmektedir. Burada birinci pals genisligi, bir yüksek degerin genisliginden veya bir düsük degerin genisliginden biri olabilmektedir. ilaveten, veri kesitindeki bir saat sinyalinin çevrimi, duraklama kesitindeki bir saat sinyalinin frekansindan farkli olabilmektedir. Özellikle bir saat sinyalinin, bir yüksek degerin ve bir düsük degerin duraklama kesitinde önceden belirlenmis bir birinci süre birimine göre degisimli olarak tekrarlandigi ve bir yüksek degerin ve bir düsük degerin veri kesitinde birinci süre biriminden daha uzun olacak sekilde ayarlanan önceden belirlenmis bir ikinci süre birimine göre degisimli olarak tekrarlandigi bir dalga formu olabilmektedir.
Yukaridaki örnek uygulamaya göre bir saat sinyali alinirsa, güç çekme devresi (214) duraklama kesitindeki ve veri kesitindeki yüksek degerden güç çekebilmektedir. Burada yüksek deger 2V-4V olabilmektedir. ilaveten, düsük deger 'O'i asabilmektedir ancak yüksek degerden daha küçüktür. Alternatif olarak, düsük deger 'O' olabilmektedir.
Denetleyici (215) güç çekme devresi (214) vasitasiyla çekilen güçle etkinlestirilmektedir.
Denetleyici (215) verileri bir saat sinyaline göre veri terminali (222) üzerinden iletebilmekte ve alabilmektedir.
Denetleyici (215) bir veri sinyalinin alimina/iletimine baslama ve alimini/iletimini bitirme zamanini bir saat sinyaline göre belirleyebilmektedir. Özellikle normal zamanlarda CRUM birimi (210) ve görüntü olusturma aygiti bir bekleme modunda baglanabilmektedir ancak veri iletimi/alimi için etkinlestirilmeleri gerekmektedir. Bunun için saat sinyali, CRUM birimine (210) bir veri sinyalinin alimina baslandigi zamani bildirmek üzere bir sinyal kesiti içerebilmektedir.
Bir yüksek saat sinyali degeri ve bir düsük saat sinyali degeri duraklama kesitinde degisimli olarak tekrarlanirsa ve yüksek degerden ve düsük degerden birinin korundugu kesit birinci süreyi asarsa, denetleyici (215) birinci sürenin asim anini (SEKIL 12Alda A) veri aliminin/iletiminin basladigi zaman olarak belirleyebilmektedir. ilaveten, bir veri sinyalinin CRUM birimi (210) ve görüntü olusturma aygiti arasinda iletimi/alimi tamamlandiginda, CRUM biriminin (210) ve görüntü olusturma aygitinin aktif hali sonlandirmasi ve bekleme halinde baglanmasi gerekmektedir. Bu dogrultuda saat sinyali, CRUM birimine (210) veri sinyalinin aliminin sona erdigi ani bildirmek üzere bir sinyal kesiti içerebilmektedir.
Bir yüksek saat sinyali degeri ve bir düsük saat sinyali degeri veri kesitinde ikinci süre birimine göre degisimli olarak tekrarlanirsa ve yüksek saat sinyali degerinin korundugu kesit ikinci süreyi asarsa, denetleyici (215) ikinci sürenin asildigi anin, bir veri sinyali aliminin sona erdigi zaman olabilecegini belirleyebilmektedir.
Alternatif olarak bir yüksek saat sinyali degeri ve bir düsük saat sinyali degeri duraklama kesitinde birinci süre birimine göre degisimli olarak tekrarlanirsa ve yüksek saat sinyali degerinin korundugu kesit ikinci süreyi asarsa, denetleyici (215) ikinci sürenin asildigi anin (SEKIL 128'de D"), bir veri sinyali aliminin sona erdigi zaman olabilecegini belirleyebilmektedir.
Bu sirada bir veri sinyali aliminin/iletiminin basladigi an ile bir veri sinyali aliminin/iletiminin sona erdigi an arasi, toplam veri kesiti olarak belirlenebilmektedir ve bu, veri alimi/iletimi sirasinda bir duraklama kesiti (SEKIL 12B'de birinci duraklama Bir saat sinyali saat terminali (221) üzerinden alindiginda denetleyici (215) saat sinyalini kontrol edebilmekte ve duraklama kesitinin ne zaman veri kesitine dönüs yaptigini veya veri kesitinin ne zaman duraklama kesitine dönüs yaptigini belirleyebilmektedir. Özellikle saat sinyali alindiginda, denetleyici (215) yüksek saat sinyali degerinden ve ikinci düsük saat sinyali degerinden biri, duraklama kesitinde birinci süreden daha uzun süre korunursa ve yüksek degerin ve birinci düsük degerin birinci süresi varsa duraklama kesitinin veri kesitine dönüs yaptigini belirleyebilmektedir.
Denetleyici (215). yüksek saat sinyali degeri ve birinci düsük saat sinyali degeri veri kesitinde ve yüksek degerden ve ikinci düsük degerden birinin birinci süresi oldugu bir kesitte degisimli olarak tekrarlanirsa veri kesitinin duraklama kesitine dönüs yaptigini belirleyebilmektedir.
Duraklama kesitinin veri kesitine dönüs yaptigi belirlendiginde, denetleyici (215) veri terminali (222) üzerinden veri kesiti sirasinda alinan/iletilen bir veri sinyalini alabilmektedir/iletebilmektedir.
Denetleyici (215) bellegi (216) alinan/iletilen veri sinyaline göre yönetebilmektedir. Yani denetleyici (215) bir veri sinyalini bellekte (216) depolayabilmekte, bellekte (216) depolanan veriyi okuyabilmekte ve veri sinyalini görüntü olusturma aygitina iletebilmektedir.
Yukarida açiklandigi gibi bir örnek uygulamaya göre CRUM birimi (210) saat terminali (221) üzerinden alinan bir saat sinyalinden güç çekilerek ayri bir güç terminali olmadan çalisabilmektedir. Bu durumda CRUM birimi (210) bir güç terminaline baglantiya yönelik bir terminal içermek zorunda kalmamaktadir ve böylece CRUM biriminin (210) büyüklügü ve arayüz sayisi azaltilabilmektedir.
SEKIL 7'yi açiklarken CRUM biriminin yalnizca bir denetleyici ve bir bellek içerdigi açiklanmaktadir ancak uygulama sirasinda CRUM birimi bir IC'den olusabilmektedir. Bu durum SEKIL 8A'ya atifla açiklanacaktir. Yukarida CRUM biriminin bir denetleyiciden olustugu açiklanmistir ancak uygulama sirasinda CRUM birimi birden fazla denetleyici içermektedir ve bunlar CRUM birimini olusturmaktadir. Bu durum SEKIL 88”ye atifla açiklanacaktir.
SEKIL 8, bir baska örnek uygulamaya göre bir CRUM biriminin yapilandirmasini gösteren bir blok semasidir.
SEKIL 8'e göre ikinci örnek uygulamaya göre CRUM birimi (210') güç çekme devresini veri terminali (222) ve yer terminali (223) olabilmektedir.
Saat terminali (221) ana gövdenin (100) saat terminaline (121) elektriksel ve fiziksel olarak baglanabilmektedir.
Veri terminali (222) ana gövdenin veri terminaline (121) elektriksel ve fiziksel olarak baglanabilmektedir. Ve yer terminali (223) ana gövdenin yer terminaline (123) elektriksel ve fiziksel olarak baglanabilmektedir. Bu sirada birden fazla terminalin (221, 222, 223) üç terminalden olustugu gösterilmistir ancak uygulamada terminaller dört terminalden olusabilmektedir. Dört terminalin bir örnegi, SEKIL 10'a ve 11'e atifla daha detayli olarak açiklanacaktir.
Güç çekme devresi (214) saat terminaline (221) baglanmaktadir ve bir saat sinyali saat terminali (221) üzerinden alindiginda, saat sinyalinden güç çekmektedir. Saat sinyalinin, veri terminali (222) üzerinden alinan bir veri sinyalinin kesitine göre farkli bir dalga formu olabilmektedir ve muhtelif formlarda gerçeklestirilebilmektedir. Örnegin, örnek uygulamaya göre saat sinyalinin, veri sinyalinin alindigi ve iletildigi veri kesitinde birinci pals genisligi olabilmekte ve verinin alinmadigi ve iletilmedigi duraklama kesitinde, birinci pals genisliginden farkli olan ikinci pals genisligi olabilmektedir. Bu durumda birinci pals genisliginin, ikinci pals genisliginden daha büyük olmasi istenmektedir.
Ayrica veri kesitindeki bir saat sinyalinin frekansi, duraklama kesitindeki bir saat sinyalinin frekansindan farkli olabilmektedir. Özellikle bir saat sinyalinin, bir yüksek degerin ve bir düsük degerin duraklama kesitinde önceden belirlenmis bir birinci süre birimine göre degisimli olarak tekrarlandigi ve bir yüksek degerin ve bir düsük degerin veri kesitinde birinci süre biriminden daha uzun olacak sekilde ayarlanan önceden belirlenmis bir ikinci süre birimine göre degisimli olarak tekrarlandigi bir dalga formu olabilmektedir.
Birinci örnek uygulamaya göre bir saat sinyali alinirsa, güç çekme devresi (214) duraklama kesitindeki ve veri kesitindeki yüksek degerden güç çekebilmektedir. Burada yüksek deger 2V-4V olabilmektedir. ilaveten, düsük deger 'O'i asabilmektedir ancak yüksek degerden daha küçüktür. Alternatif olarak, düsük deger 'O' olabilmektedir.
Kontrol IC (218) güç çekme devresi (214) vasitasiyla çekilen güçle etkinlestirilmektedir. biri üzerinden veri iletmekte ve almaktadir. Öncelikle bir saat sinyali saat terminali (221) üzerinden alindiginda, kontrol IC (218) saat sinyalini kontrol etmektedir ve bir veri kesitinin bir duraklama kesitine dönüs yaptigi ani veya duraklama kesitinin veri kesitine dönüs yaptigi ani belirlemektedir. Özellikle birinci örnek uygulamaya göre bir saat sinyali alindiginda, kontrol IC (218) bir yüksek saat sinyali degeri ve bir düsük saat sinyali degeri duraklama kesitinde degisimli olarak tekrarlanirsa ve yüksek degerden ve düsük degerden birinin korundugu kesit birinci süreyi asarsa duraklama kesitinin veri kesitine dönüs yaptigini belirlemektedir. ilaveten, birinci örnek uygulamaya göre bir saat sinyali alindiginda, kontrol IC (218) bir yüksek deger ve bir düsük deger veri kesitinde ve yüksek degerden ve düsük degerden birinin birinci süresinin oldugu kesitte degisimli olarak tekrarlanirsa veri kesitinin duraklama kesitine dönüs yaptigini belirlemektedir.
Duraklama kesitinin veri kesitine dönüs yaptigi belirlenirse, kontrol IC (218) veri terminali (222) üzerinden veri kesiti sirasinda alinan ve iletilen bir veri sinyalini alabilmektedir. Bu veri kesitinde önceden belirlenmis bir veri sinyali, CRUM biriminden görüntü olusturma aygitina iletilebilmektedir.
Kontrol IC (218) alinan/iletilen veri sinyaline göre bir iç bellek bölgesinde veriyi depolayabilmekte veya okuyabilmektedir.
Yukarida açiklandigi gibi bir örnek uygulamaya göre CRUM birimi (210) saat terminali (221) üzerinden alinan bir saat sinyalinden güç çekilerek ayri bir güç terminali olmadan çalisabilmektedir. Bu durumda CRUM birimi (210') bir güç terminaline baglantiya yönelik bir terminal içermek zorunda kalmamaktadir ve böylece CRUM biriminin (210') büyüklügü ve terminal sayisi azaltilabilmektedir.
SEKIL BB, bir baska örnek uygulamaya göre bir CRUM biriminin yapilandirmasini gösteren bir blok semasidir. SEKIL 8B”ye göre CRUM birimi (210") birinci-üçüncü denetleyiciyi (215') ve bellegi (216) içermektedir. veri terminali (222) ve yer terminali (223) olabilmektedir.
Saat terminali (221) ana gövdenin (100) saat terminaline (121) elektriksel ve fiziksel olarak baglanabilmektedir.
Veri terminali (222) ana gövdenin veri terminaline (121) elektriksel ve fiziksel olarak baglanabilmektedir. Ve yer terminali (223) ana gövdenin yer terminaline (123) elektriksel üç terminalden olustugu gösterilmistir ancak uygulamada terminaller dört terminalden olusabilmektedir. Dört terminalin bir örnegi, SEKIL 10'a ve 11'e atifla daha detayli olarak açiklanacaktir.
Güç çekme devresi (214), bir saat sinyali saat terminali (221) üzerinden alindiginda, saat sinyalinden güç çekmektedir. Saat sinyalinin, ana gövdenin veri terminali (222) üzerinden alinan/iletilen bir veri sinyalinin kesitine göre farkli bir dalga formu olabilmektedir ve muhtelif formlarda gerçeklestirilebilmektedir. Örnek uygulamaya göre saat sinyalinin, bir veri sinyalinin alindigi ve iletildigi veri kesitinde bir birinci pals genisligi ve bir verinin alinmadigi ve iletilmedigi duraklama kesitinde, birinci pals genisliginden farkli olan bir ikinci pals genisligi olabilmektedir. Bu durumda birinci pals genisliginin, ikinci pals genisliginden daha büyük olmasi istenmektedir. ilaveten, veri kesitindeki bir saat sinyalinin frekansi, duraklama kesitindeki bir saat sinyalinin frekansindan farkli olabilmektedir. Özellikle bir saat sinyalinin, bir yüksek degerin ve bir düsük degerin duraklama kesitinde önceden belirlenmis bir birinci süre birimine göre degisimli olarak tekrarlandigi ve bir yüksek degerin ve bir düsük degerin veri kesitinde birinci süre biriminden daha uzun olacak sekilde ayarlanan önceden belirlenmis bir ikinci süre birimine göre degisimli olarak tekrarlandigi bir dalga formu olabilmektedir.
Yukaridaki örnek uygulamaya göre bir saat sinyali alinirsa, güç çekme devresi (214) duraklama kesitindeki ve veri kesitindeki yüksek degerden güç çekebilmektedir. Burada yüksek deger 2V-4V olabilmektedir. ilaveten, düsük deger 'O'i asabilmektedir ancak yüksek degerden daha küçüktür. Alternatif olarak, düsük deger '0' olabilmektedir.
Arayüz denetleyicisi (217) güç çekme devresi (214) vasitasiyla çekilen güçle etkinlestirilmektedir. Arayüz denetleyicisi (217) bir saat sinyaline göre birinci-üçüncü terminalden (221, 222, 223) en az biri üzerinden veri iletebilmekte ve alabilmektedir. Özellikle saat sinyali saat terminali (221) üzerinden alindiginda, arayüz denetleyicisi (217) duraklama kesitinin veri kesitine dönüs yaptigi ani veya veri kesitinin duraklama kesitine dönüs yaptigi ani belirleyebilmektedir. Özellikle arayüz denetleyicisi (217), bir yüksek saat sinyali degeri ve bir düsük saat sinyali degeri duraklama kesitinde degisimli olarak tekrarlandiginda ve yüksek degerden ve düsük degerden birinin korundugu kesit birinci süreyi astiginda duraklama kesitinin veri kesitine geçi yaptigini belirlemektedir.
Arayüz denetleyicisi (217), bir yüksek saat sinyali degeri ve bir düsük saat sinyali degeri veri kesitinde degisimli olarak tekrarlandiginda ve yüksek degerden ve düsük degerden birinin korundugu kesitin birinci süresi oldugunda, veri kesitinin duraklama kesitine dönüs yaptigini belirlemektedir.
Duraklama kesitinin veri kesitine dönüs yaptigi varsayilirsa, arayüz denetleyicisi (217) veri terminali (222) üzerinden veri kesiti sirasinda alinan bir veri sinyalini alabilmektedir.
Bu veri kesitinde önceden belirlenmis bir veri sinyali, CRUM biriminden (210) görüntü olusturma aygitina/aygitindan iletilebilmekte/alinabilmektedir.
Bu sirada denetleyici (215') güçle etkinlestirilmektedir ve bellegi (216) arayüz denetleyicisinden (217) alinan/iletilen bir veri sinyaline göre yönetmektedir. Yani denetleyici (215') arayüz denetleyicisinden (217) alinan veri sinyalini bellekte (216) depolayabilmekte, bellekte (216) depolanan veriyi okuyabilmekte ve veri sinyalini görüntü olusturma aygitindan alabilmektedir / görüntü olusturma aygitina iletebilmektedir.
SEKIL 9A-QB, SEKIL 7'de gösterilen CRUM biriminin bir güç çekme devresini gösteren devre haritalaridir. arasinda yer alabilmektedir. Güç çekme devresi (214) saat terminali (221) tarafindan saglanan saat sinyalinden güç çekebilmektedir. Özellikle güç çekme devresi (214) bir diyot (214a) ve bir kapasitif eleman (214b) içerebilmektedir.
Diyot (214a), saat terminali (221) tarafindan saglanan saat sinyali arasindan bir önceden belirlenmis güçten daha fazla olan gerilimi kapasitif elemana (214b) saglamaktadir.
Kapasitif eleman (214b) diyot (214a) tarafindan saglanan gücü kullanarak sarj edilmektedir ve CRUM birimindeki (210) her bir yapilandirmaya sarj edilmis güç saglamaktadir. Burada kapasitif eleman (214b) bir kapasitör ve gücü disaridan sarj edebilecek bir batarya gibi bir eleman olabilmektedir.
Bu sirada güç çekme devresinin, diyet ve kapasitif eleman kullanilarak yapilandirildigi açiklanmistir ancak uygulama için farkli bir tip kullanilabilmektedir. Bir baska örnek uygulama, SEKIL QBlye atifla açiklanacaktir.
SEKIL QB'ye atifla güç çekme devresi (214) bir anahtarlama elemanindan ve bir kapasitif elemandan olusmaktadir.
Anahtarlama elemani, bir alan etkili transistör (214e) ve iki rezistör (214d) içermektedir.
Anahtarlama elemani, saat terminalinden (221) bir saat sinyali almaktadir. Anahtarlama elemani, yüksek degeri olan bir saat sinyalini saat sinyaline göre açip/kapayarak geçirebilmektedir.
Kapasitif eleman (214e) anahtarlama elemanindan geçen saat sinyaliyle sarj edilebilmektedir.
SEKIL 10, bir baska örnek uygulamaya göre bir CRUM biriminin yapilandirmasini gösteren bir blok semasidir. çekme devresi (415), bir denetleyici (416) ve bir bellek (417) içermektedir. Burada denetleyici (416) ve bellek (417) bir entegre çipten (IC) olusabilmektedir.
Görüntü olusturma aygitinin ( arasindaki baglanti dört terminalle belirtilebilmektedir. Bu nedenle CRUM birimi (410) ana 422, 423, 424) içerebilmektedir.
Yani bir örnek uygulamaya göre CRUM birimi (410) bir saat sinyalinden güç çekmektedir ve bu nedenle güç terminalinden (423) güç almaya ihtiyaci yoktur. Öte yandan SEKIL Sie atifla yukarida açiklandigi gibi, ana gövdenin güç terminaline (423) baglanan güç terminali (423) dört terminal içeren sarf edilebilir birimin (400) standardina uyacak sekilde CRUM biriminde (410) saglanabilmektedir ancak güç terminali (423) aktif olmayan halde tutulabilmektedir. Yani güç terminali (423) yalnizca sarf edilebilir birimin (400) standardina uyacak sekilde saglanabilmekte ve bu nedenle CRUM birimine (410) göre herhangi bir islem gerçeklestirememektedir.
Güç çekme devresi (415) saat terminali (421) üzerinden alinan bir saat sinyalinden güç çekmektedir. Burada saat sinyalinin, bir veri sinyalinin alinmadigi bir duraklama kesiti mi, yoksa bir veri sinyalinin alindigi bir veri kesiti mi olduguna göre farkli bir dalga formu olabilmekte ve muhtelif sekillerde gerçeklestirilebilmektedir.
Bir saat sinyalinin muhtelif örnek uygulamalari ve birinci ve ikinci örnek uygulamalara göre bir saat sinyali açiklanmaktadir ve bu nedenle daha fazla tarif saglanmayacaktir.
Denetleyici (416) güç çekme devresi (415) vasitasiyla çekilen güçle etkinlestirilmektedir.
Denetleyici (416) veri sinyalini veri terminali (422) üzerinden ana gövde (100) ile iletebilmektedir/alabilmektedir.
Duraklama kesitinin veri kesitine dönüs yaptigi belirlendiginde, denetleyici (416) veri sinyalini saat sinyaline göre alabilmektedir/iletebilmektedir ve bellegi (417) yönetebilmektedir. ilaveten, veri kesitinin duraklama kesitine dönüs yaptigi belirlenirse denetleyici (416) güç çekme devresini (15) kontrol edebilmektedir, böylece güç duraklama kesitinde saat sinyalinden çekilmektedir.
Yukarida açiklandigi gibi, bir örnek uygulamaya göre CRUM birimi (410) aktif olmayan halde olacak sekilde tutulan bir islevsiz terminal içermektedir ve dört terminalden olusan sarf edilebilir birimin (400) teknik özelliklerini saglayabilmektedir.
Bu sirada CRUM birimi (410) su anda piyasada satilan dört terminalden olusan bir sarf edilebilir birime monte edilebilmektedir ve mevcut CRUM birimiyle (410) uyumlu olabilmektedir.
SEKIL 11, bir baska örnek uygulamaya göre bir CRUM biriminin yapilandirmasini gösteren bir blok semasidir. çekme devresi (415), denetleyici (416') ve bellek (417) içermektedir. büyüklügünde olabilmektedir. Bu nedenle CRUM birimi (410') dört terminal (421, 422, 423', 424) içerebilmektedir. Burada SEKIL 1OB'nin bir örnek uygulamasinda bir veri sinyali iki terminal üzerinden iletilebilmektedir/alinabilmektedir. Özellikle CRUM birimi (410') birinci veriyi birinci veri terminalini (422) kullanarak alabilmektedir/iletebilmektedir ve ikinci veriyi ikinci veri terminalini (423') kullanarak alabilmektedir/iletebilmektedir.
Yukarida açiklandigi gibi, SEKIL 1OB,nin örnek uygulamasina göre bir veri sinyali iki terminal üzerinden alinip iletilmekte ve bu nedenle CRUM birimi ve gövde arasindaki veri trafigi azaltilabilmektedir.
Bu sirada yukarida ikinci veri terminalinin ve üçüncü veri terminalinin (412, 413') her birinin bir veri sinyalini aldigi/ilettigi açiklanmakla birlikte bununla sinirli kalmamaktadir. Örnegin ikinci veri terminalinden ve üçüncü veri terminalinden (412, 413') birinin seçilmesiyle bir veri sinyali iletilebilmektedir/alinabilmektedir. Bir veri sinyalinin büyüklügü devasa degilse, bir veri sinyali bir terminal kullanilarak alinabilmektedir/iletilebilmektedir. ilaveten, veri bir terminal (412) kullanilarak alinabilmekte ve veri farkli bir terminal (413') kullanilarak iletilebilmektedir.
Güç çekme devresinin (415), denetleyicinin (416') ve bellegin (417) yapilandirmasi SEKIL 10'da gösterilen yapilandirmayla aynidir ve bu nedenle örtüsen açiklama saglanmayacaktir.
SEKIL 10A ve 1OB'yi açiklarken CRUM biriminin yalnizca bir denetleyici içerdigi açiklanmistir ancak uygulama sirasinda CRUM birimi birden fazla denetleyici içeren bir tip olarak gerçeklestirilebilmektedir. ilaveten, bulusu gerçeklestirirken denetleyici ve bellek bir IC olarak gerçeklestirilebilmektedir.
SEKIL 12A, gövde ve CRUM birimi arasindaki birkaç sinyal iletim kesitini açiklamak üzere saglanmis bir görünümdür.
SEKIL 12A'ya göre veri sinyallerinin bir dalga haritasi (SDA) ve saat sinyali (CLOCK) gösterilmektedir.
Veri sinyali (SDA) CRUM biriminde (210) depolanan veriyi gövdeye ileten bir sinyal ya da gövdeden ( depolanan bir sinyal olabilmektedir.
Gerçek bilgi iletim kesiti, veri iletimine yönelik bir kesittir ve bu bilgilerin iletilmedigi kesit bir bos kesittir. Özellikle görüntü olusturma aygitinin gövdesinin ve CRUM biriminin (210) her zaman bagli olmasi gerekmemektedir. Bu dogrultuda gövde ( iletisim gerekli oldugunda, bir saat sinyali olusturmaktadir ve sinyali CRUM birimine (210) saglamaktadir. Bu bakimdan yukarida bahsedilen bos kesit, veri iletiminin hazirlanmasina yönelik bir kesit olarak anilabilmektedir. Veri iletim kesiti, veri iletiminin gerçeklestirilmesine yönelik bir kesit olarak anilabilmektedir. Bu sirada yukarida anilan duraklama kesiti, veri iletim kesiti içindeki veri kesiti arasindaki bir kesittir. Bir veri iletim kesitindeki ayrintili saat dalgasi açisindan daha sonra SEKIL 128'ye atifla açiklanacaktir.
Saat sinyali (CLOCK) bir veri sinyalinin alimini/iletimini belirlemek için kullanilan bir sinyaldir ve bir veri sinyalinin genellikle alinmadigi/iletilmedigi bir alanda bir saat sinyali gövdeden CRUM birimine iletilmemektedir. Öte yandan örnek uygulamada güç bir saat sinyali kullanilarak CRUM birimine beslenmektedir ve verinin iletilmedigi kesitte bir saat sinyali olusturulmaktadir ve CRUM birimine iletilmektedir. Bu dogrultuda hem duraklama kesitinde hem de bos kesitte, veri kesitinden farkli olan bir pals genisligi olan bir saat sinyali CRUM birimine saglanabilmektedir.
CRUM birimine (210) erisim gerekli olmadiginda, örnegin bir görüntü olusturma aygiti güç tasarruf moduna girdiginde veya kapatildiginda, gövde (100) saat sinyalini (CLOCK) "0"a degistirebilmektedir.
SEKIL 128, bir veri sinyalinin, bir saat sinyalinin ve bir kod çözme sinyaline göre bir dalga formunun muhtelif örneklerini açiklamak üzere saglanmis bir görünümdür.
SEKIL 128, bir veri sinyalini, birinci örnek uygulamaya göre bir saat sinyalini ve bir saat sinyalinin kodunun çözüldügü bir kod çözme sinyalinin bir dalga formunu gösteren bir görünümdür.
SEKIL 1ZB'ye göre bir saat sinyalinin, duraklama kesitinde ve veri kesitinde farkli saat dalga formlari ve farkli pals genislikleri olabilmektedir. Özellikle saat sinyalinin, veri kesitinde bir birinci pals genisligi olabilmektedir ve bos kesitte birinci pals genisliginden farkli olan bir ikinci pals genisligi olabilmektedir. Bu durumda birinci pals genisliginin, ikinci pals genisliginden daha büyük olmasi istenmektedir.
Bu sirada birinci bos kesitte saat sinyalinin, bir yüksek degerin ve bir düsük degerin birinci süre (t1) birimine göre degisimli olarak tekrarlandigi bir dalga formu vardir.
CRUM birimi, birinci bos kesitte birinci süre sirasinda alinan bir yüksek degerden güç çekebilmektedir. Bu durumda düsük saat sinyali degeri '0' olabilmektedir ve yüksek saat sinyali degeri 3.3V olabilmektedir ancak bunlarla sinirli kalmamaktadir; düsük deger ve yüksek deger, bir görüntü olusturma aygitinin modeline veya teknik özelliklerine bagli olarak farklilik gösterebilmektedir.
Veri sinyali, birinci bos kesitte büyük veriler içermemektedir. Öte yandan birinci duraklama kesitinde veri sinyalinin, bir yüksek degerden ve bir düsük degerden birine sahip olan bir dalga formu olabilmektedir. Birinci bos kesitteki veri sinyalinin dalga formu rastgele ayarlanabilmektedir ve diger duraklama kesitlerinde ayni sekilde ayarlanabilmektedir.
Bu sirada bir yüksek saat sinyali degeri ve bir düsük saat sinyali degeri birinci bos kesitte birinci süre (tl) birimine göre degisimli olarak tekrarlandiginda ve düsük saat sinyali degerinin korundugu kesit birinci süreyi (t1) astiginda, CRUM birimi birinci sürenin (t1) asildigi anin, bir veri sinyali aliminin basladigi an (A) oldugunu belirleyebilmektedir. Burada bir veri sinyalinin aliminin/iletiminin basladigi an (A) bir görüntü olusturma aygiti tarafindan bildirilen bir veri sinyalinin aliminin basladigi an olabilmektedir.
Bir veri sinyalinin aliminin/iletiminin basladigi anda (A) birinci bos kesit, birinci veri kesitine degistirilebilmektedir. Bu durumda bir saat sinyalinin, bir yüksek degerin ve bir düsük degerin birinci süreden (t1) daha uzun olacak sekilde ayarlanan bir ikinci süreye (t2) göre degisimli olarak tekrarlandigi bir dalga formu vardir.
Burada ikinci sürenin (t2) birinci süreden (t1) iki kat daha uzun olmasi istenebilmektedir ancak bununla sinirli kalmamaktadir. Ikinci süre (t2) CRUM biriminin bir çevrim için çalistirilmasina yeterli güç bir yüksek saat sinyali degerinden çekildigi zaman olabilmektedir. Ikinci süre (t2) süreden (t) daha kisa oldugunda, CRUM biriminin gücü tüketilmektedir ve bu nedenle CRUM birimi çalisamamaktadir. Bu dogrultuda ikinci süre (t2) süreye (t) esit olacak veya bu süreden daha uzun olacak sekilde ayarlanabilmektedir.
Bu sirada bir yüksek saat sinyali degeri ve bir düsük saat sinyali degeri birinci veri kesitinde degisimli olarak tekrarlandiginda ve yüksek saat sinyali degerinin birinci süresi (t1) oldugunda, CRUM birimi birinci veri kesiti birinci duraklama kesitine degistiginde, yüksek saat sinyali degerinin birinci süresi (t1) oldugu anin, bir birinci kesit degisim süresi (B) oldugunu belirleyebilmektedir.
Bu sirada kesitin birinci duraklama kesitine degistigi an, kesitin bos kesitlere degistigi andan farkli olmaktadir, bir yüksek saat sinyali degeri ve bir düsük saat sinyali degeri birinci veri kesitindeki ikinci süre (t2) birimine göre degisimli olarak tekrarlandiginda ve yüksek saat sinyali degerinin birinci süresi (t1) oldugunda CRUM birimi bir veri kesitinin duraklama kesitinden sonra baglandigini belirleyebilmektedir. Bu dogrultuda CRUM birimi, bir görüntü olusturma aygitiyla bir aktif baglanti halini koruyabilmektedir.
Birinci duraklama kesitinde bir saat sinyalinin, bir yüksek degerin ve bir düsük degerin birinci süre (t1) birimine göre degisimli olarak tekrarlandigi bir dalga formu vardir.
Bir yüksek saat sinyali degeri ve bir düsük saat sinyali degeri birinci duraklama kesitinde degisimli olarak tekrarlandiginda ve yüksek saat sinyali degerinin korundugu kesit birinci süreyi (t1) astiginda, CRUM birimi ikinci veri kesitinin birinci sürenin (t1) asildigi anda basladigini belirleyebilmektedir. Bu dogrultuda CRUM birimi, yüksek saat sinyali degerinin birinci süreyi (t1) astigi anin ikinci kesit degisim süresi (C) oldugunu belirleyebilmektedir.
Ikinci veri kesitinde bir saat sinyalinin, bir yüksek degerin ve bir düsük degerin ikinci süre (t2) birimine göre degisimli olarak tekrarlandigi bir dalga formu vardir.
Ikinci veri kesitinde, bir yüksek saat sinyali degeri ve bir düsük saat sinyali degeri degisimli olarak tekrarlandiginda ve bir yüksek saat sinyali degerinin birinci süresi (t1) oldugunda, CRUM birimi ikinci duraklama kesitinin ikinci veri kesitinden sonra baglanabilecegini belirleyebilmektedir.
Bu nedenle CRUM birimi, bir yüksek saat sinyali degerinin birinci süre (t1) oldugu ani, ikinci duraklama kesitine degisen üçüncü kesite (D) dönüs yapma ani olarak belirleyebilmektedir.
Bu sirada ikinci veri kesitinden sonra gelen ikinci duraklama kesitinde, saat sinyalinin bir yüksek degerin ve bir düsük degerin birinci süre (t1) çevrimiyle degisimli olarak tekrarlandigi bir dalgasi vardir. Bir yüksek saat sinyali degerinin ikinci süreyi (t2) astigi anda CRUM birimi, bir yüksek degerin ikinci süreyi (t2) astigi ani, bir veri sinyalinin aliminin sona erdigi an (D") olarak belirleyebilmektedir.
Alimin sona erdigi ana (D") dayali olarak CRUM birimi (210) görüntü olusturma aygitina bir bekleme modunda baglanmaktadir ve veri sinyalinin alim islemi sona erebilmektedir.
Yukarida açiklandigi gibi, CRUM birimi bir bekleme modunda görüntü olusturma aygitina baglandiginda, veri sinyali görüntü olusturma aygitindan alinmamaktadir ve bu nedenle kesit ikinci bos kesitine dönüs yapmaktadir.
SEKIL 12B,de sirasiyla iki duraklama kesitinin ve iki veri kesitinin dâhil edildigi açiklanmaktadir ancak bunlarla sinirli kalmamaktadir. Alinan ve iletilen veri büyüklügü büyük oldugunda, ikinci duraklama kesiti ve ikinci veri kesiti üç kereden fazla tekrarlanarak dâhil edilebilmektedir. Ya da alinan veya iletilen veri büyüklügü küçük oldugunda, ikinci duraklama kesiti ve ikinci veri kesiti dâhil edilmeyebilmektedir.
Yukarida açiklandigi gibi. bir anin, bir saat sinyali uzunluguyla hazirlanmasi gerekmektedir ve verinin kararli sekilde alinmasi ve iletilmesi için alim/iletim aninin belirlendigi anin, ikinci sürenin birinci süreden daha uzun korundugu süre olarak belirlenmesi ve sürenin birinci süreyi asmasi istenmektedir.
Yukaridaki açiklamada bir saat sinyalinin düsük kesitinin ve yüksek kesitinin birbiriyle ayni oldugu açiklanmistir ancak bir duraklama kesitinde, düsük kesitin ve yüksek kesitin sirasiyla birinci süreden fazla olmadigi ölçüde düsük kesitin ve yüksek kesitin uzunlugu, düsük kesitin ve yüksek kesitin uzunlugunun ikinci süreden daha az olmadigi bir kapsamda farkli olabilmektedir.
Bu sirada CRUM birimi, bir saat sinyaline göre bir veri sinyalinin kodunu çözebilmektedir ve kod çözme sonucuna göre bir kod çözme sinyali üretebilmektedir. Bu kod çözme islemi, CRUM birimine dâhil edilmis olan arayüz denetleyicisi tarafindan gerçeklestirilebiImektedir.
SEKIL 128iye göre yüksek degeri ve düsük degeri birinci bos kesitte, birinci duraklama kesitinde ve ikinci duraklama kesitinde ve üçüncü duraklama kesitinde oldugu gibi birinci süreye (t1) göre degisen bir saat sinyali alindiginda, bir veri sinyali alinmamaktadir. Bu nedenle CRUM birimi "O" ve "1" arasindan biri olacak bir kod çözme sinyali üretmektedir. Yüksek degeri ve düsük degeri birinci veri kesitinde ve ikinci veri kesitinde oldugu gibi birinci süreyi (t1) asan bir saat sinyali alindiginda, CRUM birimi kesitin bir veri kesiti oldugunu belirleyebilmektedir.
Bu dogrultuda birinci veri kesitinde ve ikinci veri kesitinde CRUM birimi, bir yüksek saat sinyali degerinin ve bir düsük saat sinyali degerinin birinci süreyi (t1) astigi her noktada olusturmaktadir.
Yani SEKIL 12B'de gösterilen kod çözme sinyali birinci bos kesitte, birinci duraklama kesitinde ve ikinci duraklama kesitinde ve üçüncü duraklama kesitinde "0" ve "1" arasindan biri olarak tutarli sekilde korunmaktadir ve "0" ve "1"in birinci veri kesitinde ve ikinci veri kesitindeki ikinci süreye (t2) göre degisimli olarak tekrarlandigi bir dalga formu SEKIL 1ZB'de bir saat sinyalinde yer alan bir düsük degerin veri kesitinde ve duraklama kesitinde 'O' degeri olmakla birlikte bununla sinirli degildir. Yani veri kesitinde ve duraklama kesitinde düsük deger 'O'i asmaktadir ve bir yüksek deger olan 3.3V'den daha küçük olabilmektedir. Bu durumda kod çözme sinyali, SEKIL 12A'da gösterilen kod çözme sinyaliyle ayni olabilmektedir.
SEKIL 128'de ikinci duraklama kesiti, ikinci veri kesitinden sonra baglanmaktadir ancak bununla sinirli kalmamaktadir. Özellikle bir saat sinyali üreten yazilima göre ikinci bos kesit, ikinci veri kesitinden sonra baglanabilmektedir.
SEKIL 13, bir örnek uygulamaya göre bir CRUM biriminin güç çekme yöntemini açiklamak üzere saglanmis bir akis semasidir. SEKIL 13'e göre CRUM birimi, duraklama kesitinde önceden belirlenmis bir pals genisligi olan bir saat sinyali Ardindan görüntü olusturma aygitindan bir veri sinyali alindiginda (81330) CRUM birimi, bir veri sinyalinin alindigi (81340) veri kesitinde, duraklama kesitininkinden farkli bir pals genisligi olan bir saat sinyali almaktadir. Bu durumda saat sinyalinin, veri kesitinde birinci pals genisligi ve duraklama kesitinde birinci pals genisliginden farkli olan ikinci pals genisligi olabilmektedir. Saat sinyalinin birinci pals genisliginin, ikinci pals genisliginden daha büyük olmasi istenmektedir.
Bu sirada CRUM birimi, veri kesitinde alinan saat sinyalinden güç çekmektedir (81350).
SEKIL 13'e göre güç çekme yöntemi, gücü sirasiyla duraklama kesitinde ve veri kesitinde farkli bir pals genisligi olan bir saat sinyalinden çekmektedir ve bu nedenle CRUM birimi ayri bir güç kaynagi olmadan çalistirilabilmektedir.
SEKIL 14, bir baska örnek uygulamaya göre bir CRUM biriminin güç çekme yöntemini açiklamak üzere saglanmis bir akis semasidir. SEKIL 14'e göre CRUM birimi, bir yüksek degerin ve bir düsük degerin duraklama kesitindeki birinci süre birimine göre degisimli olarak tekrarlandigi bir saat sinyalini almaktadir (81410). Burada duraklama kesiti, bir veri sinyalinin görüntü olusturma aygitindan alinmadigi/iletilmedigi bir kesit olabilmektedir.
CRUM birimi, gücü duraklama kesitinde alinan bir yüksek saat sinyali degerinden çekmektedir (81420). Örnegin yüksek saat sinyali degeri 3.3V olabilmektedir. Bu dogrultuda yüksek saat sinyali degerinin alindigi birinci süre boyunca 3.3V gücü çekilebilmekte ve CRUM biriminin bir tahrik gücü kaynagi olarak kullanilabilmektedir.
Ardindan bir veri sinyali görüntü olusturma aygitindan alindiginda/aygitina iletildiginde (81430) CRUM birimi bir yüksek degerin ve bir düsük degerin, bir veri sinyalinin alindigi veri kesitinde ikinci süre birimine göre tekrarlandigi bir saat sinyali almaktadir (81440). Özellikle veri sinyali alindiginda saat sinyali frekansi yanit olarak degistirilebilmektedir.
Yani bir yüksek deger ve bir düsük deger duraklama kesitinde birinci süre birimine göre degisimli olarak degistirilirse, yüksek saat sinyali degeri ve düsük saat sinyali degeri veri kesitinde ikinci süre birine göre degisimli olarak degistirilebilmektedir. Burada ikinci sürenin birinci süreden iki kat daha uzun olmasi istenmektedir.
CRUM birimi, gücü veri kesitinde alinan yüksek saat sinyali degerinden çekmektedir CRUM birimi duraklama kesitinde olacak sekilde degismektedir ve 81410,un adimini gerçeklestirmektedir.
Diger yandan, veri sinyalinin aliminin/iletiminin tamamlanmadigi belirlenirse (81460) 81440 adimi gerçeklestirilmektedir.
SEKIL 14'ün güç çekme yöntemi sirasiyla duraklama kesitinde ve veri kesitinde yüksek saat sinyali degerinden güç çekmektedir ve CRUM birimi ayri bir güç kaynagi olmadan çalistirilabilmektedir.
Yukarida açiklanan muhtelif örnek uygulamalara göre güç çekme yöntemi, yazilim olarak kodlanabilmekte ve bir geçici olmayan kaydedilebilir ortama kaydedilebilmektedir.
Geçici olmayan kaydedilebilir ortamin kurulumu, bir görüntü olusturma aygitina, bir sarf edilebilir birime ve bir CRUM birimine yapilmakla kalmayip, ayni zamanda muhtelif tipte aygitlara da yapilabilmektedir ve yukarida açiklanan dogrulama yöntemi veya iletisim yöntemi bu dogrultuda muhtelif aygitlarda gerçeklestirilebilmektedir.
Geçici olmayan kaydedilebilir ortam, veriyi bir yazmaç, kase, bellek gibi kisa süreli depolamak yerine yari kalici olarak depolayabilen ve bir aygit tarafindan okunabilir olan bir ortama atifta bulunmaktadir. Özellikle yukarida açiklanan muhtelif uygulamalar ve programlar CD, DVD, hard disk, BIu-ray disk, USB, bellek karti, ROM gibi geçici olmayan kaydedilebilir ortamda depolanabilmekte ve burada saglanabilmektedir.
Yukaridaki uygulamalar ve avantajlar yalnizca örnek olarak verilmektedir ve mevcut bulusu sinirlandirdiklari seklinde yorumlanmayacaklardir. Mevcut ögreti, farkli tipte aygitlara kolaylikla uygulanabilmektedir. Ayrica mevcut özgün konseptin örnek uygulamalarinin açiklamasinin, istemlerin kapsamini sinirlandirmasi degil, açiklayici olmasi amaçlanmistir ve pek çok alternatif, modifikasyon ve varyasyon alanda uzman olanlara asikar olacaktir.
Bu basvuruyla baglantili olarak bu açiklamayla es zamanli olarak veya öncesinde ibraz edilmis olan ve bu tarifnameyle halkin denetimine açik olan tüm evraklar ve belgelere dikkat çekilmektedir ve tüm bu evraklarin ve belgelerin içerikleri buraya atif yoluyla dâhil edilmektedir.
Bu açiklamada (ekli istemler, özet ve sekiller dâhil) açiklanmis olan tüm özellikler ve/veya bu sekilde açiklanmis olan herhangi bir yöntemin veya prosesin tüm adimlari, bu özelliklerin ve/veya adimlarin en azindan bazilarinin karsilikli olarak münhasir oldugu kombinasyonlar hariç olmak üzere, herhangi bir kombinasyon olarak birlestirilebilmektedir.
Bu tarifnamede (ekli istemler, özet ve sekiller dâhil) açiklanmis olan her bir özellik, aksi açikça belirtilmedigi sürece ayni, esdeger veya benzer bir amaca hizmet eden alternatif özelliklerle degistirebilmektedir. Bu nedenle aksi açikça bildirilmedigi sürece açiklanan her bir özellik, esdeger veya benzer özelliklerin bir jenerik serisinin yalnizca bir örnegidir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER 1. Bir Müsteri Tarafindan Degistirilebilir Birim Monitörü (CRUM) birimi olup, asagidakileri içermektedir: bir görüntü olusturma aygitindan bir saat sinyali alindiginda, gücü bir yüksek saat sinyali degerinden çekerek çekilen gücü bir kapasitif elemanda (214b) depolamak üzere yapilandirilmis bir güç çekme devresi (214) ve çekilen gücü kullanarak çalisacak sekilde yapilandirilmis bir denetleyici (215), burada saat sinyalinin özelligi; bir birinci frekansla bir veri kesitinde degisimli olarak tekrarlanan bir yüksek deger ve bir düsük deger ve birinci frekanstan farkli olan bir ikinci frekansla bir duraklama kesitinde degisimli olarak tekrarlanan yüksek deger ve düsük degerdir ve burada denetleyici (215) yüksek saat sinyali degeri ve düsük saat sinyali degeri birinci frekansla degisimli olarak tekrarlanirsa bir veri sinyali iletmek üzere yapilandirilmaktadir. . Istem 1'e göre CRUM birimi olup, burada ikinci frekans birinci frekanstan daha yüksekün . Istem 1'e göre CRUM birimi olup, burada denetleyici (215) yüksek saat sinyali degeri ve düsük saat sinyali degeri birinci frekansla degisimli olarak tekrarlanirsa veri sinyalini almak üzere yapilandirilmaktadir. . istem 3'e göre CRUM birimi olup, burada denetleyici (215) saat sinyalinin yüksek saat sinyali degerinden ve düsük saat sinyali degerinden birinin bir pals genisligine göre veri kesitinde oldugunu belirlemek üzere yapilandirilmaktadir. . Önceki istemlerden birine göre CRUM birimi olup, burada denetleyici (215) bir bellegi (216) alinan veri sinyaline göre yönetmek üzere yapilandirilmaktadir. . istem 1”e göre CRUM birimi olup, burada yüksek saat sinyali degeri ve düsük saat sinyali degeri duraklama kesitinde ikinci frekansla degisimli olarak tekrarlanirsa ve ardindan saat sinyali, yüksek saat sinyali degerinin ve düsük saat sinyali degerinin birinci frekansla degisimli olarak tekrarlandigi veri kesitine dönüs yaparsa denetleyici (215) duraklama kesitinin veri kesitine dönüs yaptigini belirlemek ve veri sinyalini görüntü alma aygitina iletmek veya veri sinyalini buradan almak üzere yapilandirilmaktadir. Istem 1“e göre CRUM birimi olup, burada yüksek saat sinyali degeri ve düsük saat sinyali degeri ikinci frekansla degisimli olarak tekrarlanirsa ve ardindan saat sinyali, yüksek saat sinyali degerinin ve düsük saat sinyali degerinin birinci frekansla degisimli olarak tekrarlandigi veri kesitine dönüs yaparsa, denetleyici (215) veri sinyalini görüntü alma aygitina iletmek veya veri sinyalini görüntü alma aygitindan almak üzere yapilandirilmaktadir. Istem 7”ye göre CRUM birimi olup, burada denetleyici (215) duraklama kesitinin, yüksek saat sinyali degerinden ve düsük saat sinyali degerinden birinin bir pals genisligine göre veri kesitine dönüs yaptigini belirlemek üzere yapilandirilmaktadir. Istem 2`ye göre CRUM birimi olup, burada yüksek saat sinyali degeri ve düsük saat sinyali degeri duraklama kesitinde degisimli olarak tekrarlanirsa ve yüksek degerden ve düsük degerden birinin korundugu bir kesit önceden belirlenmis bir birinci süreyi asarsa, denetleyici (215) duraklama kesitinin veri kesitine dönüs yaptigini belirlemek üzere yapilandirilmaktadir. 10.Istem 9“a göre CRUM birimi olup, burada yüksek saat sinyali degeri ve düsük saat sinyali degeri veri kesitinde degisimli olarak tekrarlanirsa ve yüksek degerden ve düsük degerden birinin korundugu bir kesit önceden belirlenmis birinci süreden küçükse veya buna esitse, denetleyici (215) veri kesitinin duraklama kesitine dönüs yaptigini belirlemek üzere yapilandirilmaktadir. .Istem 2`ye göre CRUM birimi olup, burada yüksek saat sinyali degeri ve düsük saat sinyali degeri bir bos kesitte degisimli olarak tekrarlanirsa ve düsük saat sinyali degerinin korundugu bir kesit önceden belirlenmis bir birinci süreyi asarsa, denetleyici (215) veri sinyalini görüntü olusturma aygitindan almak üzere yapilandirilmaktadir. 12.Istem 11'e göre CRUM birimi olup, burada yüksek saat sinyali degeri ve düsük saat sinyali degeri birinci frekansla veya ikinci frekansla degisimli olarak tekrarlanirsa ve yüksek saat sinyali degerinin korundugu bir kesit önceden belirlenmis birinci süreden daha uzun olan önceden belirlenmis bir ikinci süreyi asarsa, denetleyici (215) veri kesitinin veya duraklama kesitinin bos kesite dönüs yaptigini belirlemek üzere yapilandirilmaktadir. 13.Istem 5'e göre CRUM birimi olup, burada bellek (216) ve denetleyici (215) tek bir entegre çipe (lC) dâhil edilmektedir. 14.Önceki istemlerden herhangi birine göre CRUM birimi olup, burada güç çekme devresi (214) asagidakileri içermektedir: alinan saat sinyalleri arasindan yüksek degere sahip olan bir saat sinyalini geçirmek üzere yapilandirilmis bir anahtarlama elemani (214c,d) ve anahtarlama elemanindan (214c,d) geçirilen saat sinyali ile sarj edilmek üzere yapilandirilmis bir kapasitif eleman (214e), burada anahtarlama elemani (2140, d) bir transistör (2140) ve iki rezistördür (214d). 15.Istem 1-13'ten herhangi birine göre CRUM birimi olup, burada güç çekme devresi (214) ayrica asagidakileri içermektedir: alinan saat sinyalleri arasindan yüksek degere sahip olan bir saat sinyalini geçirmek üzere yapilandirilmis bir diyot (241a), diyottan (214a) geçirilen saat sinyali ile sarj edilmek üzere yapilandirilmis kapasitif eleman (214b). 16. Bir sarf edilebilir aygit olup, asagidakileri içermektedir: bir görüntü olusturma aygitina monte edilen bir sarf edilebilir birim (200) ve 17.Istem 16'ya göre sarf edilebilir aygit olup, sarf edilebilir birim (200) bir elektriklestirme cihazi, bir pozlama cihazii bir gelistirme cihazi, bir aktarim cihazi, bir çökeltme cihazi, bir rulo, bir kayis ve bir OPC tamburundan herhangi biridir.
TR2018/11459T 2013-11-01 2014-10-31 Görüntü oluşturma aygıtının sarf edilebilir birimine monte edilip sökülebilen CRUM birimi ve bunu kullanan görüntü oluşturma aygıtı. TR201811459T4 (tr)

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
KR20130132562 2013-11-01
KR1020140016216A KR20150051117A (ko) 2013-11-01 2014-02-12 화상 형성 장치의 소모품 유닛에 탑재 가능한 crum 유닛 및 이를 이용한 화상 형성 장치
EP14167955 2014-05-12

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201811459T4 true TR201811459T4 (tr) 2018-09-21

Family

ID=55530839

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/11459T TR201811459T4 (tr) 2013-11-01 2014-10-31 Görüntü oluşturma aygıtının sarf edilebilir birimine monte edilip sökülebilen CRUM birimi ve bunu kullanan görüntü oluşturma aygıtı.

Country Status (4)

Country Link
ES (2) ES2564738T3 (tr)
HU (1) HUE039069T2 (tr)
PT (1) PT3001255T (tr)
TR (1) TR201811459T4 (tr)

Also Published As

Publication number Publication date
ES2682983T3 (es) 2018-09-24
HUE039069T2 (hu) 2018-12-28
ES2564738T3 (es) 2016-03-28
PT3001255T (pt) 2018-10-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9665059B2 (en) Crum unit mountable and dismountable in consumable unit of image forming apparatus and image forming apparatus using the same
CN102621846B (zh) 打印装置及其控制方法以及盒
KR101966417B1 (ko) 화상 형성 장치의 소모품 유닛에 탑재 가능한 crum 유닛 및 이를 이용한 화상 형성 장치
EP3001255B1 (en) Crum unit mountable and dismountable in consumable unit of image forming apparatus and image forming apparatus using the same
CN102033455B (zh) 打印设备及其控制方法
US20150063833A1 (en) Image forming apparatus, control method, and storage medium
CN104423203A (zh) 图像形成装置及控制方法
US20150153696A1 (en) Image forming apparatus, method for controlling the image forming apparatus, and storage medium
US20150124286A1 (en) Crum unit mountable in consumable unit of image forming apparatus and image forming apparatus using the same
TR201811459T4 (tr) Görüntü oluşturma aygıtının sarf edilebilir birimine monte edilip sökülebilen CRUM birimi ve bunu kullanan görüntü oluşturma aygıtı.
CN115268240A (zh) 耗材芯片、耗材和图像形成装置
US11301871B2 (en) CRUM apparatus to extract power from clock signal having first and second periods
JP2009169040A (ja) 画像形成装置、プログラムおよび情報通知方法
CN104423201A (zh) 图像形成装置及控制方法